Ιερές Παρανομίες στα Μετέωρα υπό την κάλυψη του ΥΠΠΟ

[Ο Συνήγορος απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα, ζητώντας να ελεγχθούν οι υπάλληλοι που «κάλυπταν» τις παρανομίες των μοναστηριών]

Μια απίστευτη υπόθεση φέρνει στο φως πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Οπως προκύπτει, τα μοναστήρια στα Μετέωρα καταστρατηγούσαν την πολεοδομική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, υπό την κάλυψη της τοπικής πολεοδομίας και της εφορείας αρχαιοτήτων που ακόμα κι όταν διαπίστωναν τις παρανομίες, καθυστερούσαν ή δεν επέβαλαν κυρώσεις. Ο Συνήγορος απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα, ζητώντας να ελεγχθούν οι υπάλληλοι που «κάλυπταν» τις παρανομίες των μοναστηριών.

Η ανάμειξη του Συνηγόρου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έπειτα από καταγγελίες για αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες σε μονές, εκχέρσωση εκτάσεων, παράνομες εργασίες στο οδικό δίκτυο, διαρροή λυμάτων και απόρριψη αποβλήτων. Τα Μετέωρα προστατεύονται τόσο περιβαλλοντικά όσο και πολιτιστικά (όλη η περιοχή και το τοπίο ως ιστορικό μνημείο), ενώ έχουν χαρακτηριστεί από το 1988 μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Οπως διαπιστώθηκε:

 • • Στο μετόχι Αγίου Αντωνίου κατασκευάζονταν οικίσκοι και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια. Παρότι οι παράνομες εργασίες καταγγέλθηκαν στην πολεοδομία από πολίτη, η πολεοδομία ουδέποτε τις διέκοψε, αλλά έκανε αυτοψία έπειτα από πιέσεις του Συνηγόρου. Τα πρόστιμα, ωστόσο, δεν επιβλήθηκαν γιατί «ο φάκελος, έπειτα από εισήγηση του αρμοδίου της μονής απεστάλη στο αρμόδιο συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων». Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις εκκλήσεις του Συνηγόρου προς την εφορεία Τρικάλων να εφαρμόσει τον νόμο και να παραπέμψει τους υπαιτίους στη Δικαιοσύνη, η εφορεία απάντησε ότι… «η διαχείριση ζητημάτων που αφορούν σε εκκλησιαστικά μνημεία απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και συνεννόηση, η οποία δεν επιτυγχάνεται σε όλες τις περιπτώσεις».
 • • Στη μονή Τριάδας εκτελούνταν αυθαίρετες εργασίες που διακόπηκαν με παρέμβαση της εφορείας. Ωστόσο, η εφορεία δεν ζήτησε την καθαίρεση των αυθαιρέτων, δηλώνοντας ότι θα γίνει σταδιακά, με την πραγματοποίηση άλλων εργασιών (κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία).
 • • Στη μονή Βαρλαάμ, η πολεοδομία απάντησε ότι δεν μπόρεσε να καταγράψει όλες τις αυθαιρεσίες λόγω της ιδιομορφίας των χώρων του μοναστηριού.
 • • Ο Δήμος Καλαμπάκας διάνοιξε και ασφαλτόστρωσε παράνομα οδό μέσα στην αδόμητη ζώνη του αρχαιολογικού χώρου.
 • • Στη μονή Αγίας Τριάδας εντοπίστηκε παράνομο υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο όμως είχε δηλωθεί στον νόμο για τα αυθαίρετα.

Ο Συνήγορος κατηγορεί ευθέως την εφορεία Τρικάλων ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στην κατάσταση. «Οι αυθαίρετες εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βάθος χρόνου, γεγονός που δεν δύναται να δικαιολογήσει τους λόγους που δεν έγιναν αντιληπτές από την εφορεία εγκαίρως». Περαιτέρω, η απροθυμία των υπηρεσιών να παραπέμψουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη «δημιουργεί εικόνα παλινδρόμησης σε ξεπερασμένες μορφές διοίκησης, καθώς δεν δικαιολογείται σε κανένα επίπεδο η διαφορετική αντιμετώπιση των διοικούμενων». Ο Συνήγορος παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα και ζήτησε τον έλεγχο των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

[Καθημερινή 19.11.2019]

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ιερές Παρανομίες στα Μετέωρα υπό την κάλυψη του ΥΠΠΟ

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Η κωμικοτραγική Ρωμιοσύνη αντιλαμβάνεται τους νόμους του κράτους, που η ίδια με θεατρική υποκρισία νομοθετεί, αλλά και το ίδιο το κράτος και την πολιτεία, σαν τσιφλίκι της.
  Με την λογική ότι το κράτος και το έθνος ανήκει λίγο στα κόμματα, λίγο στην εκκλησία και στους δημόσιους υπαλλήλους, επιτρέπει στον εαυτό της να αποφασίζει πότε θα τηρεί τους νόμους και πότε θα τους παραβιάζει.
  Νοοτροπία που έρχεται από τα βάθη του Βυζαντίου και της Οθωμανικής εποχής, όπου η εκκλησία επέβαλε την θέληση χωρίς να λογαριάζει νόμους.
  Νοοτροπία που αρνείται να κατανοήσει ότι μία κοινωνία έχει τους νόμους της και λειτουργεί πάνω σε κανόνες, που όταν τους παραβιάζεις έχοντας την ασφάλεια πως ο νόμος θα παραμείνει ανενεργός για χάρη σου, παράγεις ανεύθυνους πολίτες με υπερτροφικό εγωισμό που ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου.

 2. Ο/Η Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος λέει:

  Στη σκιά των Μετεώρων

  https://www.protothema.gr/greece/article/947153/karditsa-papadia-katiggeile-ierea-gia-endooikogeneiaki-via/

  Καρδίτσα: Παπαδιά κατήγγειλε ιερέα για ενδοοικογενειακή βία!

  Μάνος Τσαγκαράκης
  19/11/2019, 10:33 4

  Η σύζυγος του παπά εξετάστηκε από ιατροδικαστή που επιβεβαίωσε την κακοποίησή της
  Σοκ έχει προκαλέσει στην κλειστή κοινωνία ενός πεδινού χωριού της Καρδίτσας το βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν ιερέα ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε για άγνωστους λόγους την 39χρονη σύζυγό του και εκείνη τον κατήγγειλε!

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η παπαδιά υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία σε βάρος του ιερωμένου -ο οποίος είναι πολύτεκνος- και τη συνόδευσε με φωτογραφικό υλικό το οποίο αποδεικνύει ότι άσκησε βία σε βάρος της. Μάλιστα, η 39χρονη εξετάστηκε από ιατροδικαστή ο οποίος επιβεβαίωσε την κακοποίησή της.

  Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον παπά και σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία, με την οποία παραπέμπεται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας με την αυτόφωρη διαδικασία.

 3. Ο/Η Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος λέει:

  https://www.star.gr/video/eidiseis=481197

  Μετέωρα: Καταγγελίες Αυθαιρεσιών Από Πολίτες – Video
  Στο στόχαστρο του «Συνήγορου του πολίτη» τα θαυμαστά μοναστήρια
  Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

  https://www.kalabakacity.gr/video-i-paremvasis-sta-meteora-sto-kentriko-deltio-tou-star/

  Ρεπορτάζ σε σχέση με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στα Μετέωρα πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

  Ο σταθμός πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περιοχή μας για να κάνει αυτοψία για τα όσα παρατίθενται στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής.

  Η απεσταλμένη του σταθμού Μαίρη Τζώρα συνομίλησε με εκπροσώπους της κίνησης “Μετέωρα για Όλους”, αλλά και με τον δήμαρχο του Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο, ο οποίος δήλωσε πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πως δεν έπρεπε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν.

  Ο σταθμός, ταυτόχρονα, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί το 2017, δεν υπάρχουν αυθαίρετα και πως το όλο θέμα αναμοχλεύεται για κάποιο σκοπό.

  Δείτε το βίντεο από το 39:45.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.