Μητροπολίτης καταγγέλλει τον διώκτη της Ομοφυλοφιλίας πατριάρχη της Γεωργίας, για παιδεραστία και Σοδομισμό

[Προσοχή μην το πληροφορηθεί ο κ.Ιερώνυμος και σοκαριστεί]

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γεώργιος Γκαχαρία γονατιστός μπροστά στη Χάρη Του (16.9.2019). Ο Επίσκοπος του Μπόντμπε που απομακρύνθηκε, τον κατηγορεί τώρα πως ως Υπουργός Εσωτερικών παρακολουθούσε μυστικά ιερωμένους και κατέχει σκανδαλώδη βίντεο κληρικών (TAMAR KADAGIDZE-JAMnews, 30.10.2019).

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η Γεωργία είναι η Ορθόδοξη χώρα στην οποία γεννήθηκε ο Ιεροσπουδαστής της Ορθοδοξίας Ιωσήφ Στάλιν και από την οποία κατάγεται ο ευλαβέστατος πρώην καπνεργάτης Ιβάν Σαββίδης (με το περίστροφο), Άρχων Οφικιάλιος της Εκκλησίας, ιδιοκτήτης ελληνικών ΜΜΕ και συνομιλητής της ευλαβικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ορθόδοξος θεός τον αντάμειψε για την ευσέβειά του, χαρίζοντάς του αμύθητα πλούτη. Η ευλάβεια των κατοίκων της αρχαίας Ιβηρίας, ξεπερνά ακόμη και αυτήν των Ρώσων μουζίκων. Η θεοσεβής χώρα έχει τροφοδοτήσει την Ελλάδα με πολλούς νομοταγείς και φιλειρηνικούς μετανάστες (ευτυχώς δεν μας απειλούν γιατί δεν είναι Μουσουλμάνοι) μεταξύ των οποίων και ο Δαβίδ. Μ. εραστής και δολοφόνος (2008) γνωστού Έλληνα ζεν πρεμιέ. Ο πατριάρχης, ο κλήρος και οι πιστοί αυτής της χώρας μισούν πολύ και καταδιώκουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και γενικώς τους αιρετικούς αλλά και τους ομοφυλόφιλους, έχοντας επισύρει εναντίον τους τις επιθέσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. «Με αφορμή..»). Το Δεκέμβρη του 2015 ο πατριάρχης είχε το ανήκουστο θράσος να απαιτήσει να του δοθεί το προνόμιο της χορήγησης χάρης σε φυλακισμένους που θα το αιτούνταν, ιδέα που υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός Garibashvili  (σκεύος επιλογής του δισεκατομυριούχου Ivanishvili), προκαλώντας την αντίδραση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεώρησε την ιδέα ως απειλή για τη συνταγματική τάξη. Τον Άυγουστο του 2018 ο πατριάρχης χαρακτήρισε «προσβολή στο έθνος» την αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Tον Ιουλιο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσασισε πως τα προνόμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι άλλων θρησκευτικών ομάδων στη νομοθεσία περί φορολογίας και κρατικής ιδιοκτησίας είναι αντισυνταγματικά, ως άνιση μεταχείριση από το κράτος.

Στα 2017, ένας ευλαβής ιερέας, ο αιδεσιμότατος  πατήρ  Γεώργιος Μαμαλάτζε, επικεφαλής των υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων του Πατριαρχείου και  διευθυντής του ιατρικού κέντρου «Ιωακείμ και Άννα», κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να δηλητηριάσει τον πατριάρχη με κυάνιο, σεβόμενος την παράδοση της Ανατολής, αφού με το ίδιο δηλητήριο  δολοφονήθηκε και ο ιερός Γρηγόριος Ρασπούτιν, πνευματικός πατέρας των Αγίων Νικολάου και Αλεξάνδρας. Ο ιερέας καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης, μέσα σε κλίμα μυστικότητας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του πατριαρχείου που ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές να δημοσιοποιηθούν στοιχεία από την έρευνα «ώστε να αποφευχθούν διάφορες παρερμηνείες, σχετικά με την υπόθεση που αφορά τον Πατριάρχη Ηλία», ενώ ο αδελφός του έστησε σκηνή μπροστά στο Πατριαρχείο Γεωργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για φυλάκισή του παρά την επιδείνωση της υγείας του.

Ο ιερός Ηλίας γέρνει κάτω από το βάρος της Αγιότητος

Σαν να μην έφτανε το πλήγμα (έπεσε από τα σύννεφα) που υπέστη ο κ.Ιερώνυμος με τον παιδεραστή παπά της Μάνης (ευτυχώς δεν πληροφορήθηκε το σχεδόν ταυτόχρονο κρούσμα ιερής παιδεραστίας μέσα στο ιερό του Κερκυραίου παπά), εδώ και δυο τρεις μέρες ξέσπασαν φοβερά γεγονότα στην ιερή Ιβηρία. Τα παραθέτω συνοπτικά με χρονολογική σειρά και όποιος θέλει καταλαβαίνει πως η σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία στον τομέα ιερή παιδοφιλία, λίγο μπορεί να ζηλέψει τις επιδόσεις της μητρικής της παπικής Εκκλησίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 29.10 με μια τηλεοπτική συνέντευξη του πατριαρχικού αξιωματούχου θεοφιλέστατου Ιακώβου, Χωρεπισκόπου του Μπόντμπε και Ηγούμενου της Μονής της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου, με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτή σχεδίαζε την απομάκρυνση του Ηλία Β’ και πως κρατικοί παράγοντες είχαν συμμετάσχει στη συνωμοσία εξόντωσής του («Cleric’s shocking claim in TV»). Την επομένη δημοσιεύτηκε και ένα πολύ αποκαλυπτικό άρθρο («Georgian game of thrones»): «Ο Ιάκωβος υποστήριξε πως στη συνωμοσία μετείχαν ο τότε επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας Β. Γκομέλαρι (σήμερα Υπουργός Εσωτερικών), ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαχαρία (σημ.Λ.: ο γονυκλινής), καθώς και ο επιχειρηματίας Β. Τσχαρτχσβίλι….Όταν οι κληρικοί, μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι οργανώνουν δολοφονίες, διαφθορά, εγκληματικές αναμετρήσεις και πληγές, αυτό δείχνει σοβαρά προβλήματα στην Εκκλησία, λένε οι ειδικοί…Ο πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Τσιγκλάντσε γράφει στο Facebook: «Σήμερα δεν έχουμε πλέον εκκλησία, είναι καρτέλ οικονομικής Μαφίας«. Ο κληρικός επιρρίπτει την ευθύνη στον πατριάρχη».  Η Tamar Kordzaia, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε: «Κατηγορούν ο ένας τον άλλον και αυτή η διαδικασία πρέπει να φτάσει στο τέλος. …Στο όνομα της θρησκευτικής ηθικής, η Εκκλησία απευθύνεται στα δικαστήρια και απαγορεύει στους ανθρώπους την ελευθερία έκφρασης». Υπενθύμισε την περίπτωση μιας γεωργιανής εταιρείας παραγωγής προφυλακτικών, κατά της οποίας το πατριαρχείο έχει καταθέσει αγωγή για «προσβολή των συναισθημάτων των πιστών. «Δεν υπάρχει τομέας όπου η πατριαρχία δεν θα επέμβει στο όνομα της θρησκευτικής ηθικής. Για χρόνια, η Εκκλησία αγωνίζεται ενάντια στην ισότητα και την πρόοδο στη χώρα, διακρίνοντας τους ανθρώπους, λέγοντάς τους ότι αν είναι ομοφυλόφιλοι, δεν πρέπει να εκδηλωθούν.. Αλλά αν είναι ομοφυλόφιλοι οι ίδιοι (οι κληρικοί), πρέπει να το μάθουμε…Στο πλαίσιο της συνέντευξης του Ιακώβου, μια επιστολή που γράφτηκε από τον φυλακισμένο πρωθιερέα Mamaladze νωρίτερα φέτος έγινε ξανά επίκαιρη.Το περιεχόμενό της δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Είναι γνωστό μόνο ότι περιέχει μια σειρά από σκανδαλώδεις πληροφορίες. Ξεκινώντας από τη διαφθορά και την οικονομική απάτη του κλήρου, καταλήγοντας σε «σοδομία και παιδεραστία». Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Γκαχάρια, ως Υπουργός Εσωτερικών, συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία για τους κληρικούς, εγκαθιστώντας κρυφά παρακολούθησή τους. Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους επιβεβαιώνουν επίσης αυτά, με βάση τις δικές τους πηγές. Λένε ότι έχουν πληροφορίες ότι στα χέρια του Γκαχάρια υπάρχουν πολλά σκανδαλώδη βίντεο με τη συμμετοχή κληρικών».

Ο Αγιότατος Ηλίας, τρέφει ιδιαίτερο (πνευματικό) ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά. Εδώ από τελετή ομαδικής βάπτισης 630 (!!!) ανήλικων (22.1.2019).

Στις 31, δημοσιεύονται οι καταγγελίες του ισχυρού μητροπολίτη του Τσκοντίντι («Georgian archbishop accuses Patriarch Ilia II of ‘pederasty..». «Γεωργιανός Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί τον πατριάρχη για παιδεραστία και σοδομισμό». «Influential priest accuses Georgian Patriarch». «Κληρικός με επιρροή κατηγορεί τον Γεωργιανό Πατριάρχη ότι «καλύπτει τη Σοδομία» στην Εκκλησία»):  «Μια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην Τιφλίδα έπληξε ολόκληρο το έθνος, καθώς ένα από τα μέλη της κατηγόρησε τον πνευματικό ηγέτη και το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη χώρα, τον Καθολικό (σημ. Λ.: ο τίτλος αφορά την ολότητα της εξουσίας του στη χώρα, είναι Ορθόδοξος)- Πατριάρχη Ηλία Β΄, για «παιδεραστία». Η κατηγορία ήταν τόσο άσεμνη και ξαφνική, που οι δεκάδες δημοσιογράφοι που περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης έξω από τις πύλες του Πατριαρχείου, κυριολεκτικά σοκαρίστηκαν. Ο Πέτρος Tsaava, ο περί ου ο λόγος μητροπολίτης της σημαντικής επισκοπής του Τσκοντίντι στη Μεγρέλια της Δυτικής Γεωργίας, δήλωσε κατά την έξοδό του από το Πατριαρχείο ότι είχε απολυθεί άδικα από τη θέση του αφού «εξέθεσε την προεδρία της συνόδου για παιδεραστία». Όταν ρωτήθηκε αν εννοούσε τον Ηλία ΙΙ, τον Πατριάρχη, απάντησε ‘Ναι’».

Η επόμενη κίνηση του αγίου Ηλία Β΄και της Συνόδου ήταν μια ομολογία ενοχής. Αντί να κληθεί ο μητροπολίτης να προσκομίσει τις αποδείξεις των ισχυρισμών του, αντί να μηνυθεί ώστε να προσαχθεί σε ποινική και εκκλησιαστική δίκη για τις κατηγορίες του, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του με απλή συνοδική απόφαση, επί τόπου χωρίς δίκη, χωρίς απολογίαCleric ‘forcefully removed’»). «Κληρικός «απομακρύνθηκε βίαια» από την Ιερά Σύνοδο μετά από «άσεμνη» κατηγορία εναντίον του Πατριάρχη της Γεωργίας». «Εκτός από τον κλασσικό ορισμό της ως σεξουαλικής σχέσης μεταξύ ενός ενήλικα και ενός εφήβου, στην Γεωργιανή ο όρος «παιδεραστία» χρησιμοποιείται ως επιθετικός όρος για τους ομοφυλόφιλους. Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό Κανάλι «Mtavari» (σημ.Λ.: =«Κύριο», νεόκοπο-από το Σεπτέμβρη-δημοκρατικό αντιπολιτευόμενο Κανάλι, από δημοσιογράφους  που εγκατέλειψαν το προηγούμενο, όταν το αγόρασε ένας φιλοκυβερνητικός επιχειρηματίας) τι εννοούσε κυριολεκτικά, ο Μητροπολίτης Πέτρος απάντησε ότι εννοούσε το πρώτο».

Στις 1.11. ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο πατριάρχης είναι πνευματικό σύμβολο και πως οι εναντίον του επιθέσεις στρέφονται εναντίον της χώρας.

ΥΓ
Δημοσίευσα τα παραπάνω επειδή στους ευσεβείς ελληνικούς ιστότοπους δεν αναφέρονται τα σεξουαλικά ανομήματα για τα οποία κατηγορείται ο πανσεβάσμιος διώκτης της ομοφυλοφιλίας (των άλλων) πατριάρχης, τον οποίο πιθανότατα η κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις της, έχει σιχαθεί, αλλά και ως άχρηστο υπέργηρο υπεραντιδραστικό θέλει να τον ξεφορτωθεί με γεωργιανές μεθόδους, σε μια χώρα που οι δημοκρατικοί θεσμοί υπολειτουργούν. Κανείς δεν δικαιούται να υποκρίνεται πως δεν ξέρει τι τρέχει στους κόλπους της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Μητροπολίτης καταγγέλλει τον διώκτη της Ομοφυλοφιλίας πατριάρχη της Γεωργίας, για παιδεραστία και Σοδομισμό

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.exapsalmos.gr/2015/02/15/%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%bd-%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bb%cf%8c%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82/

  Ο Αλέν Ντελόν στον Πατριάρχη Γεωργίας

  Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2015 από K. T.

  Ton Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄ επισκέφθηκε στο Πατριαρχείο ο σταρ του σινεμά Αλέν Ντελόν.
  Ο Αλέν Ντελόν κατά την είσοδό του στο Πατριαρχείο αμέσως έσφιξε τα χέρια του Προκαθημένου και ζήτησε την ευχή του.
  «Είμαι ιδιαίτερη τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ» ανέφερε ο Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν.
  Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης χορωδία του Πατριάρχειου έψαλλε ύμνους, ενώ ο Αλέν Ντελόν έλεγε δεν έκρυβε την χαρά του για την συνάντηση.

  https://www.news247.gr/celebrities/markovic-affair-otan-o-alen-ntelon-katigorithike-gia-ton-fono-toy-somatofylaka-toy.7484413.html

  Markovic affair: Όταν ο Αλέν Ντελόν κατηγορήθηκε για τον φόνο του σωματοφύλακά του
  Η πολύκροτη υπόθεση συγκλόνισε τη Γαλλία λίγους μόλις μήνες μετά τα γεγονότα του Μάη του ’68 ενώ ξεκίνησε σαν μικρή ιστορία αστυνομικού ρεπορτάζ. Η δολοφονία παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη.

  Χρήστος Δεμέτης
  09 Αυγούστου 2019

  Την 1η Οκτωβρίου του 1968, στο χωριό Elancourt στην γαλλική επαρχία Yvelines, εντοπίζεται νεκρός ο Stevan Marković, πρώην σωματοφύλακας του Alain Delon.
  Το σώμα του 31χρονου τότε Marković εντοπίστηκε σε αποσύνθεση από ρακοσυλλέκτη σε χωματερή, και ευθύς αμέσως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο μιας και οι έρευνες έφτασαν μέχρι το περιβάλλον και τον ίδιο τον Georges Pompidou, πρόεδρο της Γαλλίας από το 1969 μέχρι το 1974.

  Ο γόης Alain Delon και ο κορσικανός γκάνγκστερ Francois Marcantoni μπήκαν στο στόχαστρο της δίωξης. Πριν πεθάνει ο Markovic είχε στείλει ένα γράμμα στον αδερφό του Aleksandar όπου του έγραφε:
  «Αν σκοτωθώ να ξέρεις πως θα είναι 100% ευθύνη του Alain Delon και του Νονού Francois Marcantoni».

  Το όνομα του Marković πάντως όσο ήταν εν ζωή δεν ήταν «καθαρό». Φημιζόταν για τα πάρτι που διοργάνωνε και για το κλειστό κύκλωμα καμερών που εγκαθιστούσε για να κρατάει ντοκουμέντα. Μάλιστα, υπήρχαν φήμες πως χρησιμοποιούσε αυτά τα πλάνα για να απειλεί διάσημους καλεσμένους των εκδηλώσεων. Ανάμεσα στους διάσημους καλεσμένους του ήταν και η σύζυγος του Delon, Nathalie, με την οποία φερόταν να είχε σύντομη σχέση.

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  Η πίστη στην Ορθοδοξία σώζει.
  Όξω οι Μουσουλμάνοι από την Ελλάδα

  https://www.tovima.gr/2018/03/20/society/i-agnwsti-gewrgiani-mafia-stin-ellada/

  Η άγνωστη γεωργιανή μαφία στην Ελλάδα

  «Περίπου 100 ηγετικά μέλη της γεωργιανής και της ρωσικής μαφίας δίνουν εγκληματικό παρών στην Ελλάδα.

  Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ

  20 Μαρτίου 2018, 18:56
  Ενημερώθηκε: 21 Μαρτίου 2018, 05:00
  Η άγνωστη γεωργιανή μαφία στην Ελλάδα | tovima.gr

  «Περίπου 100 ηγετικά μέλη της γεωργιανής και της ρωσικής μαφίας δίνουν εγκληματικό παρών στην Ελλάδα. Η χώρα μας αποτελεί τεράστια βάση του οργανωμένου εγκλήματος από την πρώην Σοβιετική Ενωση, από την οποία εκπορεύονται εκατοντάδες εγκληματικές ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες ληστρικές επιδρομές κάθε χρόνο σε σπίτια, αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στο παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα, χωρίς να το γνωρίζει, προκαλεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια δεκάδων χωρών από τρεις μεγάλες διεθνείς συμμορίες των επονομαζόμενων «κακοποιών του νόμου», οι οποίοι προχωρούν και σε «αιματηρή» βεντέτα μεταξύ τους, με δεκάδες φόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αχανείς ΗΠΑ ανησυχούν για τη γεωργιανή μαφία που φιλοξενεί μόλις δέκα μεγαλοκακοποιούς. Και η Ελλάδα κρύβει δεκαπλάσιο αριθμό χωρίς να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις…».

  https://www.ethnos.gr/ellada/47549_i-georgiani-mafia-ton-diarrikton-psahnei-spiti-stin-ellada

  Η γεωργιανή μαφία των διαρρηκτών ψάχνει… σπίτι στην Ελλάδα
  30.06.2019 12:12
  Τελευταία Ενημέρωση
  30.06.2019 14:08
  Αλέξανδρος Καλαφάτης

  Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι µέλη εγκληµατικών οργανώσεων θα επιχειρήσουν να εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα µας

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Georgian Orthodox Church Leader Calls For Gay-Rights Rally Ban
  May 16, 2013 13:57 GMT

  Gay pride rally in Georgia derailed by thousands of anti-gay protesters
  TBILISI, Georgia — Thousands of anti-gay protesters, including Orthodox priests, occupied a central street in Georgia’s capital Friday, with some threatening to lash with stinging nettles any participant in a gay pride parade which was to take place there.
  By MISHA DZHINDZHIKHASHVILI | Associated Press Friday, May 17, 2013

  Crowd Led by Priests Attacks Gay Rights Marchers in Georgia

  By Andrew Roth
  • May 17, 2013
  A throng of thousands led by priests in black robes surged through police cordons in downtown Tbilisi, Georgia, on Friday and attacked a group of about 50 gay rights demonstrators.

  Orthodox Priest Cleanses His City’s Downtown with Holy Water After LGBT Parade (Pictures Inside)
  by ChurchPOP Editor – Aug 22, 2018


  A priest together with a thousand of other people attacks the participants of the campaign organized by LGBT activists on May 17, 2013. Photo by Radio Svoboda

  Church protests halt Georgia cannabis law
  By News from Elsewhere……as found by BBC Monitoring
  18 September 2018

  Georgia’s government has halted moves to legalise medical marijuana cultivation after protests led by the country’s powerful Orthodox church.

  Radical Nationalist Groups, Georgian Orthodox Priests Protest Papal Visit

  By Nicholas Waller
  22 September 2016 13:3


  TBILISI – A group of Georgian Orthodox ultranationalists and priests held a rally Wednesday afternoon outside the Vatican Embassy in Tbilisi to protest the upcoming visit of Pope Francis.

 4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  H κρατική και εθνική φυλετική Oρθοδοξία ενώνει
  Oρθόδοξα τουριστικά δρώμενα
  Η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, σκορπίζει αγάπη στους ορθόδοξους πιστούς.

  https://www.exapsalmos.gr/2019/11/01/mi-dinete-simasia-stis-athlies-apeiles-ton-roson/

  Μη δίνετε σημασία στις άθλιες απειλές των Ρώσων!
  Δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019 από Angel

  Του Σωτήρη Τζούμα

  Αναρτήθηκαν οι πρώτες Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας οι ρώσοι προσκυνητές δεν μπορούν να τις επισκέπτονται.

  Η Εκκλησία της Ρωσίας δηλαδή άρχισε να θέτει σε λειτουργία την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία εκτός από την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας, έχει αντίκτυπο και στον θρησκευτικό τουρισμό της Ελλάδος.
  Σύμφωνα με την λίστα οι πρώτες Ιερές Μητροπόλεις, που απαγορεύεται να επισκεφτούν τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία είναι:
  1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
  3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
  4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
  5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
  6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος
  Μάλιστα για να το χειροτερέψουν μας λένε οτι ήδη έχουν ξεκινήσει ακυρώσεις από γκρουπ ρώσων προσκυνητών, κάτι που θα αποτελέσει δήθεν πλήγμα ειδικά στις περιοχές που ζουν από τον θρησκευτικό τουρισμό.
  Και ερωτώ πόσες από τις παραπάνω Μητροπόλεις είδαν κάποιο ορατό όφελος ή είχαν κάποιο συμφέρον από τους Ρώσους και τον οργανωμένο θρησκευτικό τουρισμό που μας πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια; Απολύτως τίποτα! Άνθρακες ο θησαυρός! Επομένως αγνοείστε τους! Σκυλιά είναι που γαυγίζουν! Αλλοίμονο σε αυτούς που θα τους φοβηθούν! Αυτό να θυμάστε!
  Και ντροπή στους Έλληνες που ενδίδουν στις απειλές τους και θέλουν να μας παρασύρουν όλους για να μπούμε στην στείρα και συμφεροντολογική τακτική τους!

 5. Ο/Η ΧΜΙΕ λέει:

  https://www.sigmalive.com/news/international/168239/georgia-katadiki-gia-mazikes-diokseis-martyron-tou-iexova

  Γεωργία: Καταδίκη για μαζικές διώξεις Μαρτύρων του Ιεχωβά
  07.10.2014 14:48
  ΔιεθνήSigmaLive

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Γεωργία για μαζικές διώξεις Μαρτύρων του Ιεχωβά στη χώρα την περίοδο 2000-2001.

  Με ομόφωνη απόφαση του σήμερα το ΕΔΑΔ, εκδικάζοντας την υπόθεση Μπεχελιούρι και άλλοι κατά Γεωργίας, καταδίκασε την Γεωργία για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για παραβίαση του άρθρου 9 για την ελευθερία σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

  Η υπόθεση αφορούσε τις μαζικές διώξεις που εξαπέλυσαν εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά οι Γεωργιανές αρχές κατά την περίοδο 2000-2001.

  Αποζημιώσεις για ηθική και οικονομική βλάβη δεν επιδικάσθηκαν υπέρ των 32 και πλέον προσφευγόντων αλλά το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να τις καθορίσει με μεταγενέστερη απόφαση του.

  Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Γεωργιανές αρχές υπήρξαν αναποτελεσματικές στο να σταματήσουν το κύμα βίας εναντίον Μαρτύρων του Ιεχωβά με θρησκευτικά κίνητρα.

  Το Δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι οι Γεωργιανές αρχές είχαν ανεχθεί τις εκδηλώσεις βίας κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, δημιουργώντας ένα κλίμα ατιμωρησίας των υπευθύνων που ενεθάρρυνε τις περαιτέρω επιθέσεις σ’ όλη την χώρα.

  Στην απόφαση του, τέλος, το Δικαστήριο διαπιστώνει μεγάλη απροθυμία των Γεωργιανών Αρχών, να προβούν στην έγκαιρη και δίκαιη δίωξη των υπευθύνων αυτών των βιαιοπραγιών.

  Πηγή ΑΠΕ

  https://www.jw.org/en/library/books/2017-yearbook/georgia/threats-religious-extremists/


  Destruction of personal property did not stop our brothers and sisters from serving Jehovah

  GEORGIA | 1998-2006

  Threats Did Not Stop Them From Serving Jehovah


  Brothers faced persecutors both inside and outside the courtroom


  Members of the extremist Orthodox group and their leader, Vasili Mkalavishvili, under arrest

  https://www.jw.org/el/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-2017/%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1/


  Μάρτυρας του Ιεχωβά κηρύττει σε κάποιον άντρα σε ορεινή περιοχή της Γεωργίας

  Η ΔΙΑΔΟΣΗ του αγγέλματος της Βασιλείας στη Γεωργία απεικονίζεται παραστατικά στην παραβολή του Ιησού για το κρυμμένο προζύμι. (Ματθ. 13:33) Όπως συνέβη με το προζύμι, η πνευματική ανάπτυξη δεν ήταν ευδιάκριτη αρχικά, αλλά σύντομα το άγγελμα της Βασιλείας διαδόθηκε ευρέως και άλλαξε τη ζωή πολλών.

  Διαβάστε τη συναρπαστική και υποκινητική ιστορία αγάπης, πίστης, οσιότητας, επινοητικότητας και θάρρους που εκδήλωσε ο λαός του Θεού στη Γεωργία “σε ευνοϊκό καιρό και σε δυσμενή καιρό”.—2 Τιμ. 4:2.

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  Bιομηχανία βαπτίσεων

  https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_georgias/o-patr-georgias-etoimazetai-gia-tin-59i-omadiki-vaptisi/

  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  12 Ιουνίου, 2019 – 11:37
  Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2019 – 12:14

  Διαδώστε:
  Ο Πατρ. Γεωργίας ετοιμάζεται για την 59η ομαδική βάπτιση
  Ξεκινά η διαδικασία για την 59η ομαδική βάπτιση που διοργανώνει το Πατριαρχείο της Γεωργίας, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

  Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου οι γονείς των «υποψηφίων βαφτιστηριών» θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά από τις 17 Ιουνίου έως τις 21 Ιουνίου

  Η πρώτη μαζική βάπτιση έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2008. Σε μια προσπάθεια να τονώσει τις γεννήσεις στην χώρα, η οποία μαστίζεται από υπογεννητικότητα, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας έδωσε κίνητρο στα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, δίνοντας την υπόσχεση ότι το τρίτο στη σειρά παιδί τους θα το βαπτίζει ο ίδιος.

  Μέχρι στιγμής έχει 38.500 βαφτιστήρια

  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_mafia

  Georgian mafia
  From Wikipedia, the free encyclopedia

  ქართული მაფია
  Kartuli mafia
  Founding location Georgia

  Territory Europe, Russia and all other post-Soviet states.
  Ethnicity Georgians, Armenians

  Criminal activities Arms trafficking, Assault, Bribery, Extortion, Fraud, Human trafficking, Illegal gambling, Kidnapping, Money laundering, Murder, Racketeering and, Theft.
  The Georgian mafia (Georgian: ქართული მაფია) is regarded as one of the biggest, powerful and influential criminal networks in Europe, which has produced the biggest number of «thieves in law» in all former USSR countries and controls and regulates most of the Russian-speaking mafia groups.[citation needed][1] They are very active in Russia and Europe.

  Georgian mafia is known as best organized and most ruthless criminal group,[citation needed][2] being very «structured» and «hierarchical». At the head of such a group is a leader who rarely appears in public and, in turn, reports to a «Godfather», who operates on an international level. The power of the leader is largely dependent on his ability to subordinate independent groups of thieves under his authority. His underlings oversee the activities of smaller Georgian criminal gangs. The pyramid is cemented by the payment of tributes to the leader of each group acting in the region. This is the so-called «common fund».[3]

  It has two major criminal clans:[4][5][6]

  Tbilisi criminal clan
  Kutaisi criminal clan
  Georgia always had a disproportionately high number of crime bosses and still has a majority of the 700 or so still operating in the post-Soviet space and western Georgia (Kutaisi clan) is particularly well represented.[7]

  In some of its rules or «laws», the Georgian mafia parallels the Sicilian Mafia. There are differences but many things are similar.[8]

 7. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.christianpost.com/news/priest-accused-of-plotting-to-poison-high-ranking-member-of-georgias-orthodox-church.html

  Priest arrested in plot to poison head of Georgian church
  Associated PressFeb 13, 2017

  https://dfwatch.net/inebriate-clerics-rants-on-tv-stir-political-scandal-in-georgia-53921

  Cleric’s shocking claim in TV interview triggers political crisis in Georgia


  Archbishop Iakob of Bodbe. (1tv.ge)

  TBILISI, DFWatch–In Georgia, the government is embroiled in a scandal involving the Orthodox Church, after a bishop claimed the government tried to depose the highly respected Patriarch Ilia II.

  Iakob, Archbishop of Bodbe Diocese, made the incendiary claim during an appearance on Pirveli TV on Saturday.

  During the interview, the bishop, who is reportedly a former spiritual counsellor of Bidzina Ivanishvili, said he was invited to the office of then-PM Giorgi Kvirikashvili to discuss the removal of Ilia II, the head of the Georgian church and an extremely popular person in the country.

  If this should happen, Patriarch Ilia II would be replaced by Metropolitan Shio, his appointed heir, Archbishop Iakob said.

  Also present at the meeting were Giorgi Gakharia, then minister of internal affairs and currently prime minister, as well as Vakhtang Gomelauri, head of the State Security Service, the archbishop claimed during the interview with TV Pirveli.

  All three categorically deny the accusations.

  Although the archbishop doesn’t indicate the exact time of the meeting, it dates back to sometime between December 2015 and June of 2018, during Giorgi Kvirikashvili’s tenure as prime minister.

  The statement has caused a public outcry in Georgia, with some downplaying its significance, pointing out that the archbishop seemed to be under the influence of alcohol during the interview.

  On Monday, however, Archbishop Iakob repeated his claims while talking with journalists, adding that Giorgi Gakharia was the person most relentlessly insisting on the Patriarch’s replacement. Although apologizing for his ranting tone and incendiary language during the interview, he nevertheless stood by his previous statements about the meeting at the PM’s office.

  Iakob Iakobashvili is the Archbishop of Bodbe Diocese. Until recently, he held the dual positions of the Patriarch’s Chorbishop and the Chair of Finance and Economic Council the Patriarchate, the governing body of the Georgian Orthodox Church. He said he resigned from both positions on Monday.

  Archbishop Iakob was a personal spiritual counsellor of Bidzina Ivanishvili, at least until 2010, MP Eka Beselia said.

  Clergy and government officials responded with anger and fiercely denied all allegations.

  There is now talk within the Church of convening the Holy Synod to discuss the issue. The Synod is a convention of metropolitans and bishops and among its responsibilities is sanctioning high-ranking clerics.

  The scandal surrounding Archbishop Iakob’s statements echoes a long-standing chasm in the Church between various groups who are trying to exert control over this popular and lucrative institution.

  In November, 2017, Ilia II appointed Metropolitan Shio Mujiri as his potential heir. Although the Holy Synod has the final say in electing the next Catholicos-Patriarch, the move was assumed to be an expression of the will of the spiritual leader of the Georgian Orthodox Church, which it would be practically impossible to ignore.

  The scandal has further marred the image of the Georgian Orthodox Church, which still struggles with the repercussions of the “cyanide affair”, a murder plot involving high-ranking clerics. Nevertheless, according to the latest opinion polls, the Church is still regarded by the public as most reliable institution in the country.

  https://dfwatch.net/cleric-forcefully-removed-from-holy-synod-after-indecent-accusation-against-georgias-patriarch-53934

  Cleric ‘forcefully removed’ from Holy Synod after ‘indecent’ accusation against Georgia’s Patriarch


  Petre Tsaava surrounded by journalists at the gates of Patriarchate where a session of the Holy Synod was held. (1tv.ge)

  TBILISI, DFWatch–A session of the Holy Synod in Tbilisi has shocked the entire nation, as one of its members accused the spiritual leader and most popular person in the country, Catholicos-Patriarch Ilia II, of “pederasty”.

  The accusation was so obscene and sudden that the dozens of journalists awaiting the results of the meeting outside of the gates of the Patriarchate, were literally taken aback.

  Petre Tsaava, an outspoken Metropolitan of the important Chkondidi diocese in Megrelia, Western Georgia, said upon his exit from the Patriarchate that he’d been unfairly dismissed from his position after he “exposed the Synod chair of pederasty”. When asked whether he meant Ilia II, the Patriarch, he answered “yes”.

  “[Metropolitan] Petre acted so indecently at the Holy Synod session that we had to [forcefully] remove him,” Metropolitan Nikoloz of Akhalkalaki said, commenting on the situation at the session.

  He said the Holy Synod stripped Petre Tsaava of his diocese and advised him to redeem in a monastery.

  Ilia II Shiolashvili, the Catholicos-Patriarch and spiritual leader of Georgian Orthodox Christians, is regarded as venerable and powerful. Even slight criticism of him sparks mass outcry and sometimes street protests in his support. Therefore, accusations of homosexuality in a very conservative country have shocked many Georgians.

  In addition to its classical definition as a sexual relationship between an adult man and a pubescent or adolescent boy, in Georgian the term “pederasty” is used as an offensive term for gay people. When asked by Mtavari Channel what he literally meant, Petre Tsaava responded that he meant the former.

  The incident has gone so far that even PM Giorgi Gakharia saw it necessary to comment.

  “The Patriarch of Georgia is a symbol of the spirituality of our country, of our past, present and future. [Petre Tsaava’s statements are] absolutely unacceptable and I am sure that every citizen of our country will stand by our Patriarch today,” Giorgi Gakharia said during his trip to Turkey.

  Ilia II called a session of the Holy Synod after Archbishop Iakob of Bodbe publicly blamed both the current and former prime ministers of Georgia had plotted to depose the Patriarch.

  Archbishop Iakob’s claim was also discussed at the session but he managed to escape harsh punishment and retained his diocese.

  The Holy Synod is the ruling body and highest authority in the Georgian Orthodox Church and consists of bishops.

 8. Ο/Η Ένας λέει:

  https://jam-news.net/georgian-game-of-thrones-whats-happening-in-georgian-orthodox-church/

  Georgian game of thrones – what’s happening in Georgian Orthodox Church?

  TAMAR KADAGIDZE, TBILISI OCTOBER 30, 2019

  According to one clergyman, the authorities, on behalf of the oligarch Ivanishvili, were going to overthrow Patriarch Ilia II

  Last week, one of the most influential clergymen, Archbishop Jacob, accused the Georgian Prime Minister, as well as other senior officials, of trying to overthrow the head of the Georgian Orthodox Church, and high-ranking clergymen, of planning an attempt on the patriarch.

  This sensational statement provoked a new church scandal that has engulfed the entire Georgian media.

  (….)

  According to Archbishop Iakob, the executors of the murder of the patriarch were to have been member of the Holy Synod, Metropolitan of Chkondidi Petre and Archpriest Giorgi Mamaladze. However, he did not say specifically who from the government was planning the murder.

  Archbishop Iakob said the meeting in the chancellery named the future patriarch of Georgia as Archbishop Shio [now the locum tenens of the patriarch, appointed to this post by the patriarch himself in November 2017. This status means that in the event of the Patriarch’s incapacitation or his death, it is Archbishop Shio who will lead the Georgian church].

  Iakob says that Archbishop Shio was chosen because of his proximity to the Russian Orthodox Church and his ties with Russia.

  During the interview, Iakob often used slang words and obscene expressions and expressed threats against the enemies of the patriarch. Therefore, many had the impression that the clergyman was drunk. However, the next day, Iakob publicly repeated his accusations.

  Yakobashvili also mentioned Bidzina Ivanishvili, the informal ruler of the country.

  The clergyman hints that it was on his orders that a plan to overthrow the patriarch was prepared: while expressing threats against whomever put out the alleged hit on the patriarch, he mentioned a man who “considers himself the leader of the country.”

  The authorities categorically denied the accusations of Archbishop Iakob.

  Prime Minister Giorgi Gakharia called the accusations of the clergyman ‘stupid’ and said that such a meeting had never been held either in his office or elsewhere. Kvirikashvili and Gomelauri also denied the allegations.

  Iakob is one of the more controversial figures of the Georgian church. Prior to the scandalous television interview with TV Pirveli, he served as the head of the Financial and Economic Council of the Patriarchate. The day after the interview, he resigned from both posts. However, Archbishop Iakob remains the Archbishop of Bodbe, and a member of the Holy Synod.

  “Today we no longer have a church, it’s a financial mafia cartel”
  Many do not believe in the veracity of Iakob’s story.

  However, regardless of the validity of the allegations, theologians say that the Georgian Orthodox Church is going through one of the most dramatic periods in its history.

  When the clergy, members of the Holy Synod, accuse each other of organizing murders, corruption, criminal showdowns and intrigues, this indicates serious problems in the church, experts say.

  From the patriarchy, which has always been one of the most closed institutions in the country, a real information stream has poured out:

  The priests on their own initiative call in on live broadcasts, tell crime stories to reporters, use foul language, threaten to tell secrets, write revealing letters about each other. Indirect accusations were made of “sodomy and pedophilia” reigning inside the church.

  According to observers, this is an irreversible process that will continue in the future and the patriarchy will no longer be able to restrain this flow of information.

 9. Ο/Η Ένας λέει:

  https://oc-media.org/high-ranking-priest-accuses-ilia-ii-of-pederasty-and-sodomy/

  Georgian archbishop accuses Patriarch Ilia II of ‘pederasty and sodomy’
  31 OCTOBER 2019 BY OC MEDIA

  Этот пост доступен на языках: Русский


  Patriarch Ilia II, 86, entering the Holy Synod session on Thursday. Screengrab from the Patriarchate’s PR Service

 10. Ο/Η Θεολόγος λέει:


  Tamar Kordzaia του Δημοκρατικού κόμματος

  Απόσπασμα από το παρακάτω ρεπορτάζ

  Η επιστολή του πρωθιερέα

  Στο πλαίσιο της συνέντευξης του Ιακώβ, μια επιστολή που γράφτηκε από τον φυλακισμένο πρωθιερέα Mamaladze νωρίτερα φέτος έγινε ξανά συναφής.

  Το περιεχόμενο της επιστολής δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Είναι γνωστό μόνο ότι περιέχει μια σειρά από σκανδαλώδεις πληροφορίες. Ξεκινώντας από τη διαφθορά και την οικονομική απάτη του κλήρου, καταλήγοντας σε «σοδομία και παιδεραστία».

  Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιακώβ δηλώνει ότι ο Γιώργης Γκαχάρια, ως Υπουργός Εσωτερικών, συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία για τους κληρικούς, εγκαθιστώντας κρυφά παρακολούθησή τους

  Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους επιβεβαιώνουν επίσης αυτές τις λέξεις, με βάση τις δικές τους πηγές. Λένε ότι έχουν πληροφορίες ότι στα χέρια του Γκαχάρια υπάρχουν πολλά σκανδαλώδη βίντεο με τη συμμετοχή κληρικών.

  https://jam-news.net/georgian-game-of-thrones-whats-happening-in-georgian-orthodox-church/

  https://jam-news.net/wp-content/uploads/2017/10/logo.svg

  TAMAR KADAGIDZE, TBILISI OCTOBER 30, 2019

  “Everyone blames each other, and this process should go to the end. Religious morality is not just a religious category, it is also a legal category, and therefore it is important for us. In the name of religious morality, the church appeals to the courts and forbids people to [use their] freedom of expression,” said Tamar Kordzaia, representative of the Republican Party.

  She recalls the case of a Georgian condom-producing company, against which the patriarchy has filed a lawsuit for ‘insulting the feelings of believers’ because of the images on the packaging.

  “There is no area where the patriarchy would not intervene in the name of religious morality. For years, the church has been fighting against equality and progress in the country, discriminating against people, telling them that if they are homosexual, they should not come out. But if they do it [are homosexual] themselves, we need to know about it,” says Kordzaia.

  The letter of the Archpriest

  In the context of Jacob’s interview, a letter written by the prisoner Archpriest Mamaladze earlier this year became relevant again.

  The content of the letter was never made public. It is only known that it contains a cascade of scandalous information. Starting with corruption and financial fraud of clergy, ending with “sodomy and pedophilia.”

  At the same time, Archbishop Jacob declares that Giorgi Gakharia, as Minister of the Interior, gathered incriminating evidence on the clergy, secretly establishing observation of them.

  Some of the journalists also confirm these words, based on their own sources. They say that they have information that in the hands of Gakharia there are a lot of scandalous videos with the participation of clergy.

  One of the main topics of discussion now is whether Mamaladze’s letter should be published.

  This issue has even split the liberal public.

  Some believe that the letter should be published, because the flock has the right to know who ‘speaks on behalf of God.’

  Πρόχειρη Mετάφραση με βοήθεια από google translation

  «Ο καθένας κατηγορεί ο ένας τον άλλον και αυτή η διαδικασία πρέπει να φτάσει στο τέλος. Η θρησκευτική ηθική δεν είναι απλώς μια θρησκευτική κατηγορία, είναι επίσης μια νομική κατηγορία και επομένως είναι σημαντική για εμάς. Στο όνομα της θρησκευτικής ηθικής, ο ναός απευθύνεται στα δικαστήρια και απαγορεύει στους ανθρώπους να [χρησιμοποιήσουν] την ελευθερία έκφρασης «, δήλωσε η Tamar Kordzaia, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος.

  Υπενθυμίζει την περίπτωση μιας γεωργιανής εταιρείας παραγωγής προφυλακτικών, κατά της οποίας η πατριαρχία έχει ασκήσει αγωγή για «προσβολή των αισθήσεων των πιστών» λόγω των εικόνων στη συσκευασία.

  «Δεν υπάρχει τομέας όπου η πατριαρχία δεν θα επέμβει στο όνομα της θρησκευτικής ηθικής. Για χρόνια, η εκκλησία αγωνίζεται ενάντια στην ισότητα και την πρόοδο στη χώρα, διακρίνοντας τους ανθρώπους, λέγοντάς τους ότι αν είναι ομοφυλόφιλοι, δεν πρέπει να βγουν. Αλλά αν το κάνουν αυτό [είναι ομοφυλόφιλοι] οι ίδιοι, πρέπει να το μάθουμε », λέει ο Kordzaia.

  Η επιστολή του πρωθιερέα

  Στο πλαίσιο της συνέντευξης του Ιακώβ, μια επιστολή που γράφτηκε από τον φυλακισμένο πρωθιερέα Mamaladze νωρίτερα φέτος έγινε ξανά συναφής.

  Το περιεχόμενο της επιστολής δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Είναι γνωστό μόνο ότι περιέχει μια σειρά από σκανδαλώδεις πληροφορίες. Ξεκινώντας από τη διαφθορά και την οικονομική απάτη του κλήρου, καταλήγοντας σε «σοδομία και παιδεραστία».

  Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιακώβ δηλώνει ότι ο Γιώργης Γκαχάρια, ως Υπουργός Εσωτερικών, συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία για τους κληρικούς, εγκαθιστώντας κρυφά παρακολούθησή τους

  Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους επιβεβαιώνουν επίσης αυτές τις λέξεις, με βάση τις δικές τους πηγές. Λένε ότι έχουν πληροφορίες ότι στα χέρια του Γκαχάρια υπάρχουν πολλά σκανδαλώδη βίντεο με τη συμμετοχή κληρικών.

  Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης είναι τώρα κατά πόσον η επιστολή του Mamaladze πρέπει να δημοσιευθεί.

  Αυτό το ζήτημα έχει ακόμη χωρίσει το φιλελεύθερο κοινό.

  Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επιστολή πρέπει να δημοσιευθεί, επειδή το κοπάδι έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος «μιλάει για λογαριασμό του Θεού».

 11. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  Η βιτρίνα

  https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%86/

  Ιστορική στιγμή της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Γεωργίας

  Το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή Τόμου Αυτοκεφαλίας στις τοπικές ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες το έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  Δείτε μια ιστορική φωτογραφία από το αρχείο του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Ηλιάκη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας η οποία δημοσιεύθηκε στα social media και αποτυπώνει μια ιστορική στιγμή με ανάλογη χορήγηση τόμου αυτοκεφαλίας στο Πατριαρχείο Γεωργίας.
  Στη φωτογραφία αυτή του έτους 1990, ο αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος παραδίδει στον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β΄ τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Γεωργίας, την έκδοση του οποίου αποφάσισε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 3η Μαρτίου 1990.
  Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε οριστικά μια περιπέτεια τριών περίπου αιώνων, στην οποία είχε εισέλθει η Εκκλησία της Γεωργίας λόγω των αυθαίρετων, αντικανονικών και επεκτατικών πολιτικών της Ρωσίας επί της εποχής των Τσάρων…
  Στα δεξιά του Πατριάρχη της Γεωργίας (αριστερά στη φωτογραφία) διακρίνεται ο τότε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 12. Ο/Η των κώλων λέει:

  Εκκλησία και στέμμα πάντα και παντού μαζί

  http://www.royalhouseofgeorgia.ge/p/eng/434/news/113/THE-PATRIARCH-OF-CONSTANTINOPLE-DECORATED-BY-THE-HEAD-OF-THE-ROYAL-HOUSE-OF-GEORGIA

  THE PATRIARCH OF CONSTANTINOPLE DECORATED BY THE HEAD OF THE ROYAL HOUSE OF GEORGIA

  His Royal Highness The Prince Davit Bagration Mukhran Batonishvili, Head of the Royal House of Georgia, led a delegation of members of the Order of the Eagle of Georgia, coming from Georgia, Spain, Serbia, Greece, France and Switzerland, accompanied by the Rector of the Order in Turkey, Her Imperial and Royal Highness The Princess Nilufer, at a Holy Mass commemorating the twentieth anniversary of the enthronement to the pontifical throne, of His Holiness Bartholomew I, Patriarch of Constantinople and of New Rome, on the 22nd October 2011, in the city of Istanbul.
  His Holiness the Patriarch Catolicos Illia II of the Georgian Orthodox Church, His Beatitude the Patriarch Ireneo I of the Serbian Holy Orthodox Church and numerous Bishops mostly from the worldwide Orthodox Patriarchates, participated in the most solemn religious ceremony.

  https://agenda.ge/en/news/2013/110

  Georgian ‘Prince’ baptized in Svetitskhoveli Church

  3 Nov 2013

  The ceremony was held by the Patriarch of Georgia Ilia II and the event was attended by public figures and representatives of government.

  Prince Giorgi has 4 Godparents, including Georgian businessman Levan Vasadze, who is well known for his conservative ideas.

  «Today we created a solid foundation for the restoration of Constitutional Monarchy. Vasadze commented. «It is a great privilege to be here today as a Godfather of Prince Giorgi.

  https://agenda.ge/en/news/2019/921

  Georgia gripped by scandal in royal family, despite the country not having a monarch

  The descendants of the royal family got married in 2009, but divorced in 2012. Photo:Radio Liberty.

  2 Apr 2019 – 19:29, Tbilisi,Georgia

  The descendants of Georgia’s Bagrationi royal family are involved in a court dispute as Ana Bagration-Gruzinsky accuses her former husband, Davit Bagration-Mukhraneli, of domestic violence when they lived together.

  https://eurasianet.org/georgia-five-year-old-prince-prepares-to-reign

  Georgia: Five-Year-Old Prince Prepares to Reign
  Tamar Kikacheishvili Apr 17, 2017
  Like many doting parents, five-year-old Giorgi’s post cute pictures of him on Facebook: blowing out candles on a birthday cake, or wearing red plastic sunglasses behind the wheel of a car, pretending to drive.

  The couple married in 2009 at a ceremony in Tbilisi’s Holy Trinity Cathedral, attended by 3,000 guests, but the marriage was short-lived; the couple divorced in 2013.

  By that time, however, they had given birth to Giorgi. He was born in 2011 and baptized by the patriarch himself at the Cathedral of Svetitskhoveli in Mtskheta, the traditional site for Georgian kings to be crowned. One of his godfathers is prominent businessman and anti-gay, anti-liberal activist Levan Vasadze.

  “It was a huge event that after two hundred years there was a baby baptized as Prince of Georgia,” Ilia said.

 13. Ο/Η ქართველი გეი λέει:

  Simon Schultz is a Hamburg based filmmaker and cultural producer. Researching visual narratives in LGBTIQ* history, he graduated from the Universität Hildesheim with a documentary work on black/ latinx dance culture in the US. Coming from queer networks, he currently works on essay films on kinship, drag culture and (un)imagined communities. In 2018, Simon participated in Polis180’s #GEOEUvalues project

  What about the patriarch? Church, society & sexual minority rights in Georgia

  3. Mai 2019,

  The Georgian clergy is bound to play a crucial role in the country’s European integration process. Back in 2013, violent protests against an LGBTIQ* rights rally in Tbilisi revealed the destructive approach of religious groups towards civil liberties. With regard to Tbilisi’s first queer pride this June, constructive dialogue seems inevitable in order to move Georgia’s society forward.

  A Comment by Simon Schultz
  A modern history of the Georgian Orthodox Church
  ………………..
  Establishing religious nationalism
  ………………………..
  A violent fight for public space

  The Church’s influence on society is rather serious in Georgia. On 17th May 2013, dozens of LGBTIQ* activists organised the second Georgian International Day Against Homophobia and Transphobia. The group was confronted by more than 20.000 ultra-conservative protesters led by orthodox priests. Breaking through police barriers, these protesters violently chased the LGBTIQ* rights activists. At least 17 were injured. Although the Orthodox Church publicly condemned such violence, it urged the government not to promote LGBTIQ* rights, which they consider a “sin”. None of the priests have been convicted for their actions in the following years.
  …………………………

  https://polis180.org/polisblog/2019/05/03/what-about-the-patriarch-church-society-sexual-minority-rights-in-georgia/

 14. Ο/Η ქართველი გეი λέει:

  https://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/48961/

  01 November 2019, 11:26

  Georgian Metropolitan deprived of diocese after his gay claims among priests

  The Holy Synod of the Georgian Orthodox Church has pronounced a decision to remove Metropolitan Peter Tsaava from management of the Chkondidi Diocese because of his allegations of gays among priests.

  © Caucasian Knot

  The scandal arose against the backdrop of the fact that this year, the Synod of the Georgian Orthodox Church is to decide on the issue of Tomos provided to the Ukrainian Orthodox Church by the Ecumenical Patriarch

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Δια χειρός Πούτιν η προειδοποίηση πως η Γεωργία δεν θα αφεθεί να περάσει στη δυτική επιρροή (ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες κλπ)
   Η αποκάλυψη των (κλασικών) άπλυτων της Εκκλησίας της Γεωργίας δεν ήταν χρονικά τυχαία.
   Τον μητροπολίτη Πέτρο του Τσκοντίντι δεν τον πήρε απότομα ο πόνος για κάποια από τα πολλά αίσχη της Εκκλησίας του. Δεν θα τολμουσε να ανοίξει το στόμα του μέσα στο ασφυκτικά αυταρχικό εκκλησιαστικό περιβάλλον, αν δεν είχε υποκινητή με γερές πλάτες (και εξααφαλισμένο κομπόδεμα).

   «The scandal arose against the backdrop of the fact that this year, the Synod of the Georgian Orthodox Church is to decide on the issue of Tomos provided to the Ukrainian Orthodox Church by the Ecumenical Patriarch»

   «Το σκάνδαλο προέκυψε ενάντια στο φόντο του γεγονότος ότι φέτος η Σύνοδος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόκειται να αποφασίσει για το θέμα του Τόμου (της Αυτοκεφαλίας) που παρασχέθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη»

   και για όσους δεν κατάλαβαν

   https://bigorski.org.mk/el/idiseon/kosmou/to-patriarcheio-georgias-yposterizei-ten-aytokephalia-sten-oykrania/

   Το Πατριαρχείο Γεωργίας υποστηρίζει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία
   14 Δεκεμβρίου/27 Δεκεμβρίου 2018 σωτηρίου έτους
   _____________________

   O Πούτιν δεν αστειεύεται.
   10 βίαιοι και ύποπτοι θάνατοι επικριτών του

   https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/03/23/here-are-ten-critics-of-vladimir-putin-who-died-violently-or-in-suspicious-ways/

   Here are 10 critics of Vladimir Putin who died violently or in suspicious ways
   By
   David Filipov
   March 24, 2017 at 1:43 a.m.

 15. Ο/Η Γιούρι λέει:

  Oι Προτεστάντες στη Γεωργία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φορούν ακόμη και ορθόδοξο σχήμα για να γίνουν αποδεκτοί

  Protestant churches have existed in Georgia for about one and a half centuries. But overcoming rejection and struggling for equality are still relevant for “non-traditional” denominations

 16. Ο/Η რუსეთი ამ შეთქმულების უკან დგას λέει:

  https://www.primetime.ge/news/1532930330-%E1%83%9B%E1%83%94%E1%83%A3%E1%83%A4%E1%83%90%E1%83%A0%E1%83%A5%E1%83%98%E1%83%A1-%E1%83%A2%E1%83%90%E1%83%AE%E1%83%A2%E1%83%98%E1%83%A1%E1%83%97%E1%83%95%E1%83%98%E1%83%A1

  მეუფე გრიგოლის სკანდალური განცხადება და ბრძოლა პატრიარქის ტახტისთვის

  Archbishop Gregory’s scandalous statement and fight for the patriarch’s throne
  09:58 07-30-20181539

  თეგები: მეუფე გრიგოლიპატრიარქიილია მეორეგიორგი ტიგინაშვილილევან ვასაძენანა კაკაბაძეგაზეთი პრაიმტაიმი
  ავტორი: მირიან ბოქოლიშვილი

  ფოთისა და ხობის მიტროპოლიტის სკანდალური განცხადება. მეუფე გრიგოლი ამბობს, რომ გარკვეულმა პირებმა კათოლიკოს-პატრიარქს გადადგომა შესთავაზეს.

  ამის შესახებ მან ინგა გრიგოლიას გადაცემა „რეაქციაში“ საპატრიარქო ტახტისთვის ბრძოლაში შესაძლო რუსული კვალის საკითხზე დასმული კითხვის საპასუხოდ განაცხადა.
  „მე დეტალებში ვერ შევალ, მაგრამ შემიძლია ვთქვა, რომ მთელი რიგი პროცესები განვითარდა. დაწყებული მამალაძის ისტორიიდან დღემდე და, რაც არ უნდა მძიმე იყოს, ფაქტია, რომ იყო მცდელობა, რომ პატრიარქი გადამდგარიყო. იყო ასეთი შეთავაზებაც, მაგრამ დიდება და მადლობა ღმერთს, რომ პატრიარქი ამაზე არ წავიდა. ამაზე საუბარიც კი არ შეიძლება“, – განაცხადა მიტროპოლიტმა გრიგოლმა.

  By: Mirian Bokolishvili

  Scandalous statement by the Metropolitan of Poti and Khobi. Reverend Gregory said some people had offered to resign the Catholic Patriarch.

  He responded to Inga Grigolia’s «Reaction» program in response to a question about a possible Russian footprint in the battle for the patriarchal throne.

  “I cannot go into details, but I can say that a number of processes have developed. Starting from the history of Mamaladze to this day, and no matter how difficult it is, the fact is that there was an attempt to resign the Patriarch. There was such an offer as well, but thank God and thank God that the Patriarch did not go for it. You can’t even talk about it, ”Metropolitan Gregory said.

 17. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  https://www.rferl.org/a/georgian-orthodox-church-scandal-sodomy-poison/30254591.html

  Attempted Murder, Alleged Sodomy, Poison Pills: A Plague Of Scandals Consumes Georgia’s Orthodox Church

  November 05, 2019 15:19 GMT
  By Mike Eckel
  Eka Kevanishvili
  Lela Kunchulia

  (….)
  Church officials voted also to expel an outspoken renegade clergyman, Metropolitan Petre Tsaava.

  Tsaava had been a thorn in the side of the church for years. He had clashed with the leadership in the past for, among other things, his management of the official church TV channel and, according to Gamrekelashvili, regularly spoke about corruption within the church, including allegations of vast wealth amassed by Ilia.

  Tsaava also publicly supported Mamaladze’s earlier claims that Ilia’s secretary was behind the cyanide plot.

  At the Synod meeting, during the discussion about what to do with Tsaava, clergymen began yelling and shouting, and the meeting nearly devolved into fighting, participants later told reporters.
  One priest, Archbishop Nikoloz Pachuashvili, told RFE/RL’s Georgian Service that some priests had to physically protect Ilia from others.

  Tsaava, Pachuashvili said, had to be escorted from the meeting by force.

  Tsaava was not stripped of his priesthood, but he was ordered to serve part of his punishment in a monastery. And he was threatened with excommunication from the church if he continued to speak out.

  Following the church’s decision to expel him, Tsaava then made an explosive accusation, broadcast live on Georgian TV.

  “Today, the Holy Synod made an unprecedented decision and personally, the patriarch, the chairman of the Synod, I believe that he made an unjust decision in depriving me of the rank,” Tsaava said. “I think that this is because I uncovered the sin of sodomy and pederasty in the Georgian Orthodox Church.”

  “The people have a patriarch, possessed by the sin of pederasty and sodomy, the chairman of the Synod,” he told.

  (…)

  https://oc-media.org/new-allegations-against-georgian-orthodox-church-as-archbishop-accused-of-sexual-assault/

  New allegations against Georgian Orthodox Church as archbishop accused of sexual assault
  6 NOVEMBER 2019 BY OC MEDIA


  Archbishop Zosime Shioshvili. Official picture.

  New allegations of sexual misconduct have emerged against the clergy of the Georgian Orthodox Church. On Tuesday, Dusheti Archbishop Zosime Shioshvili was accused of sexually assaulting a male student at the Tbilisi Theological Academy in the 1980s, when he was rector of the institution.

  The allegations come scarcely a week after accusations of homosexuality and molestation of ‘young men/boys’ were levelled against the head of the Church, Patriarch Ilia II.

  The allegations against Shioshvili were made by Orthodox Priest Giorgi Skhiladze, who currently lives in France and does not fall under the authority of the Georgian Orthodox Church.

  Skhiladze published a letter purportedly written by Shioshvili in 1988, in which the Archbishop tenders his resignation from his position as rector of the Tbilisi Theological Academy after his actions were discovered by other members of the Church at the academy.

  The letter reads that the lecturer is leaving his position ‘forever because of the students’ demand’ and says that he should be prosecuted under criminal law if he violates this pledge.

  Skhiladze noted that instead of taking punitive measures, Patriarch Ilia II instead promoted Shioshvili while he, and others who had helped to expose Shioshvili, were expelled from the academy.

  ‘I couldn’t sleep for nights’
  After Skhiladze’s accusations, Georgian online publication Tabula published a letter allegedly written by the student sexually assaulted by Archbishop Shioshvili.

  According to the letter, the student was enrolled in the Academy in 1988. It describes how he noticed that Zosime Shioshvili was treating him with warmth, which turned into sexual harassment and sexual assault.

  ‘Zosime came up behind me, wrapped his hands around me, and kissed my head. I blushed and was choked with anger’, the letter reads. It continues by describing how Shioshvili complimented him, calling him ‘my diamond’, before taking him to the kitchen and forcibly kissing him.

  ‘I was afraid of what I might do to this pervert’, the student wrote. ‘I was afraid I would be discovered. Somehow I managed to get rid of him. I left and then I couldn’t sleep for nights’.

  Skhiladze’s allegations were confirmed by another figure in the Church, archpriest Zakaria Peradze, who currently serves in Cyprus. He told Mtavari Arkhi on 5 November that the student, who was ‘very religious’, changed so much after his encounter with Shioshvili that they could barely recognise him.

  He said that even though Shioshvili resigned from his post, he was promoted within the Church hierarchy shortly thereafter, at the direction of the KGB.

  Skhiladze also told Mtavari Arkhi that they notified other religious figures about Shioshvili’s behaviour. This included the Patriarch’s cousin, Dimitri Shiolashvili, currently a Metropolitan Bishop of the Batumi eparchy, who was a priest and lecturer at the academy at the time.

  Shiolashvili reportedly told them that he already knew about the allegations.

  ‘It came out that not only father Dimitry, but other religious figures also knew about Zosime. Some said, ironically, that when they started to tackle the issue, nobody supported them and thus, they wouldn’t try it now’, Skhiladze said. ‘This is how they left us alone to face the KGB.’

  Skhiladze told Radio Tavisupleba that several days after they informed Dimitri Shiolashvili of the allegations, he and three others who had reported Shioshvili were expelled from the academy.

  He added that they had to inform ‘as many influential people about it as possible in order not to be killed’.

  He said that they informed Zviad Gamsakhurdia, Georgia’s first president, who at the time was the leader of the national movement opposing Soviet rule. Gamsakhurdia, he said, then, publicly disclosed the allegations.

  He added that he officially addressed the Church about the allegations against Shioshvili in 2006, but never received an answer. He also said that he had tried to make the letter’s contents public many times before, but that only now had it caught the media’s attention.

  Skhiladze said that the student who was allegedly sexually assaulted currently lives in France and could attest to the veracity of the letter.

  Denying the accusations
  On Tuesday, Archbishop Shioshvili vociferously denied the allegations, calling them ‘slander’. He added that he did not know either the accuser or the alleged victim.

  As for why he resigned, he told Mtavari Arkhi that the reason was a confrontation with politically active students who claimed that he ‘did not support the national movement’.

  The Georgian Patriarchate has not officially responded to the allegations against the Archbishop.

  On Wednesday they published a statement titled ‘The position of the Georgian Patriarchate’, in which they declared their opposition to screenings of ‘And Then We Danced’ in Tbilisi, a queer drama about a romance between two Georgian folk dancers.

  Though the statement does not directly mention accusations against the Patriarch and Archbishop Shioshvili, it nevertheless states that it was not ‘accidental’ that the film screenings were announced after ‘the developments’ which followed the meeting of the Holy Synod on 31 October, in which the Ilia II was accused of homosexuality and molestation.

  The same day, the Eparchy of Stilkani and Dusheti, which Archbishop Shioshvili heads, posted on Facebook supporting him, and calling on the Church to take measures against slander.

  ‘The person in whose name these “priests” are talking asked for forgiveness for his false accusations a long time ago’, said the statement.

  They added that had Shioshvili been caught committing such a ‘sin’, it would be impossible not to happen again.

  Later, the accused Archbishop responded to the accusations directly, saying that the timing of the allegations was important.

  ‘Why not before and why only after his holyness [the Patriarch] was accused? Only when some people think that the Patriarchal throne is shaken?’, he said.

  The Church’s chief spokesperson, Andria Jagmaidze, said that accusations against the Archbishop were ‘an orchestrated attack on the Church’. He told TV Pirveli that they expected more accusations like these, but that they were all ‘unfounded’ and that there was no proof.

  https://eurasianet.org/crisis-strikes-georgias-influential-church-as-succession-looms

  Crisis strikes Georgia’s influential church as succession looms
  The church is rocked by “sodomy” allegations, power struggles and a poisoning conspiracy.
  Giorgi Lomsadze Nov 6, 2019

  Patriarch Ilia II is not a name to take in vain in the fervently devout Christian nation, where the church has a say in everything from local issues to foreign affairs (Georgian Patriarchate’s Facebook page)
  An angry archpriest, his clerical headgear disheveled, stormed out of the holy see of the Georgian Orthodox Church and declared that the church leader, Patriarch Ilia II, was a “sodomite” and “pederast.” The archpriest, Bishop Petre of Chkondidi, then waded through a crowd of journalists and drove off in a huff, leaving a national scandal in his wake.

  Fellow archpriests soon emerged from the October 31 meeting of the Holy Synod, an executive council of the church, and reported that they had to physically restrain Petre as he tried to attack the frail, 86-year-old patriarch. “His actions were so disgraceful that we had to remove him by force from the meeting,” said one of the clerics, Bishop Nikoloz of Akhalkalaki and Kumurdo.

  Both the journalists on the scene and their audiences across Georgia had to take a moment to process what they had just seen and heard.

  Patriarch Ilia II is not a name to take in vain in the fervently devout Christian nation, where the church has a say in everything from local issues to foreign affairs. Even political leaders at the highest level seek the blessing of the veteran pontiff, whom most Georgians see as a divine, fatherly figure.

  No cleric has ever shown open disrespect for Ilia, let alone claim, like Petre did, that the patriarch was personally “afflicted by the sin of sodomy.” The Georgian church is known for its hostility toward homosexuality and regularly promotes homophobia.

  Government officials, fully aware of the influence of the patriarch, took turns to register their respects. “The Georgian patriarch is a symbol uniting Georgia’s past, present and future,” said Prime Minister Giorgi Gakharia. “Such unimaginable attacks on the patriarch, our spiritual symbol, amount to attacks on our country, our statehood.”

  Petre’s outburst brought to a boil a long-simmering conflict in the church, including allegations of government conspiracy to remove the ailing patriarch and one priest’s plot to poison his aide. Church analyst Beka Mindiashvili said that Georgia is witnessing an intensifying struggle for succession. “It all boils down to that,” Mindiashvili told Eurasianet.

  The struggle could have far-reaching consequences for Georgian politics, both domestic and foreign. “It is obvious that political forces have their preferred candidates [for the next patriarch],” said Kornely Kakachia, the director of the Georgian Institute of Politics, a Tbilisi think tank. “It is evident from the different takes television channels have on this,” he said.

  Broadcast media is largely divided into pro-government and pro-opposition camps in Georgia. The former, like the government, appears to support the patriarch, while the latter has given favorable coverage to Petre.

  Patriarch Ilia II appears to have groomed an heir apparent, a 48-year-old Bishop Shio, but other senior clerics have also set their sights on the position. This group is believed to include Bishop Iakobi of Bodbe, himself the center of another dramatic church scandal.

  In a recent interview, Iakobi claimed that top government officials asked him to help expedite the transfer of power from Ilia II to Shio.

  Iakobi also attended the scandalous Synod meeting, where he said that he asked for the patriarch’s forgiveness for the crude language he had used in his public statements. But he stuck to his guns regarding his claims of conspiracy against the patriarch, additionally claiming that Gakharia and Bishop Shio favor friendlier ties with Moscow, Georgia’s main foe.

  Based on such statements, some observers believe that the ongoing holy wars are not just a domestic affair. “Not just political, but geopolitical forces have their stakes in this,” Mindiashvili said.

  Despite the intractable territorial conflict between the two countries – Moscow heavily backs two breakaway regions, Abkhazia and South Ossetia – many Georgian clerics see a natural ally in Russia, which shares the Orthodox Christian faith with Georgia. They fear that Western-style liberal democracy will be bad for the influence of the church in Georgia and tend to oppose the government’s Western integration agenda.

  “No matter who wins, an about-face in foreign policy is unlikely, but if the pro-Russia camp prevails in the church, the process of cozying up to Moscow will intensify,” Kakachia said.

  Truth to power?

  Infighting in the church has become increasingly public since the uncovering of a poisoning conspiracy two years ago. Petre has long insisted on the innocence of archpriest Giorgi Mamaladze, who is now serving a prison sentence for attempting to put cyanide in the coffee cup of the patriarch’s personal secretary, whom many see as the true power behind the aging patriarch’s throne.

  Petre’s outspoken expressions of support for the convicted priest put him at odds with the patriarch and his supporters. The disgraced bishop pushed the Holy Synod to issue a petition asking for Mamaladze’s pardon. The Holy Synod did eventually issue the petition on October 31, but the discussion nevertheless got out of hand.

  According to other senior clerics at the meeting, Petre lost his cool after Ilia II relieved him of his pastoral duties and prescribed for him a life of repentance in a remote monastery. Many dismissed his claims of homosexuality, taking them as a burst of anger after having been fired, but some prelates took a more cautious line.

  “I have no reason to trust or distrust his statements,” said Bishop Anthon of Vani and Baghdadi. “I respect the prelate but he needs to present proof,” said Bishop Saba of the North America Diocese.

  News and social media erupted in an animated and unprecedentedly open debate on homosexuality and the power struggle in the Church. Many clergy members spoke up for the spiritual leader, but a few prominent clerics also took open swipes at the patriarch.

  “John the Golden-Mouthed was also dismissed for speaking the truth,” said Father Andria in support of Petre, in comments to the television network Mtavari Arkhi. Andria – the head of a monastery, Chkondidi, which was under Petre’s diocesan jurisdiction – added that years of deference by lay and clerical authorities have created a personality cult around the patriarch, making his actions impervious to public scrutiny.

  Some LGBTI Georgians felt vindicated by the talk of homosexuality in the notoriously homophobic Georgian church. But LGBTI advocacy groups criticized the use of homosexuality as a slur. “Let’s not forget that we live in a secular state, where homosexuality is not a crime, let alone a sin,” said Equality Movement, an LGBTI rights group, in a statement.

  All the power play, scandals and mud-slinging in the church are painful for Georgia’s faithful to watch. Many took to social media to share support and prayers for their beloved patriarch. Ilia II appeared at a sermon on November 3 to thank believers for the support and departed to ovations from the crowd gathered in the Holy Trinity Cathedral in Tbilisi.

  In a propitious coincidence, as the patriarch was making his exit two jets flew high over Tbilisi, leaving contrails in a shape of cross in the sky. Georgian believers, wont to see omens and miracles, shared the video of vapor trails across the internet, interpreting the celestial cross as yet more evidence of the patriarch’s divine nature.

  Giorgi Lomsadze is a journalist based in Tbilisi, and author of Tamada Tales.

  Sign up for Eurasianet’s free weekly newsletter.

  https://jamestown.org/program/the-battle-for-political-influence-in-the-georgian-orthodox-church/

  The Battle for Political Influence in the Georgian Orthodox Church
  Publication: Eurasia Daily Monitor Volume: 16 Issue: 101
  By: Giorgi Menabde
  July 16, 2019 06:06 PM

  (….)

  One of the top Georgian specialists on the GOC, Gocha Mirtskhulava, told this author that, in 2017, Russia sent a close confidante of Moscow Patriarch Kiril—Bishop Hilarion Alfeyev, a chairperson of the Department of External Church Relations and a permanent member of the Russian Orthodox Church Holy Synod—to transmit a message to the Georgian patriarch that Moscow would support Shio Mujiri as heir to the patriarchal throne in Georgia. “Metropolitan Shio is well known for his pro-Russian aspirations. Not only did he study in Russia and does not support Ukraine’s autocephaly, but he also has close business ties to his childhood friend Levan Vasadze—a Georgian businessman famous for his anti-Western rhetoric and fundamentalist views,” Mirtskhulava said (Author’s interview, July 6).

  The expert further recalled that Vasadze has close relations with Russian ultranationalist “philosopher” Alexander Dugin, the founder of the “Eurasianist” movement who promotes Russian expansion and Russia’s superior spiritual (i.e., Christian Orthodox) and political role on the Eurasian continent. Dugin believes that Eurasia should become a federation of countries led by Russia. For his role in Crimea’s annexation and his actions against Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, Dugin was sanctioned by the United States.

  Mirtskhulava stressed that almost all members of the GOC’s Holy Synod have close links to Russia or the Russian Church. “I am absolutely sure that at the top of the Georgian Orthodox Church, there is no ‘pro-Western group’ now. This does not mean there are no [Georgian] hierarchs who share Western values, who are pro-American or pro-European; but they have no organization because pro-Western hierarchs currently have no leader,” the expert underlined (Author’s interview, July 6).

  According to Mirtskhulava, it will be important to pay attention to the leading GOC hierarchs’ positions on the crucial issue of recognizing the autocephaly of the Ukrainian Church. Crucially, the Holy Synod decided to postpone the GOC’s final decision on this matter. But it is precisely the position on this issue that may signal the Georgian Church’s level of independence from Moscow.
  Senior GOC clerics Bishops Ioseb (of Shemokmedi), Petre (of Chkondidi) and Grigol (of Poti and Khobi) have all publicly welcomed the granting of independence to the Ukrainian Orthodox Church earlier this year. A few standing members of the Holy Synod—Bishops Iakob Iakobishvili (of Bodbe), Zosime Shioshvili (of Tsilkani and Dusheti), Vakhtang Akhvlediani (of Tsurtavi), Dositheos Bogveradze (of Belgium and Netherlands), Saba Instkirveli (of North America) and Zenon Iarajuli (of Dmanisi and Agarak-Tashiri, the United Kingdom and Ireland)—have also expressed support at various times for granting autocephaly to the Ukrainian Church (Netgazeti.ge, September 12, 2018; Rustavi 2, December 25, 27, 2018; Facebook.com, December 23, 2018). But all other members of the 38-person Holy Synod, including Locum Tenens Metropolitan Shio, have so far refused to support the Ukrainian Church until after having “studied” the Universal Patriarch’s decision on the matter (Civil.ge, January 15)

  (….)

 18. Ο/Η Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε λέει:

  Aπό τον Ιούνιο του 2017

  http://georgiatoday.ge/news/6679/New-Scandal-at-Patriarchate-of-Georgian-Orthodox-Church

  New Scandal at Patriarchate of Georgian Orthodox Church

  After the high-profile “Cyanide Case,” which resulted in the arrest of Archpriest Giorgi Mamaladze for an attempt to kill the Patriarch’s Secretary Shorena Tetruashvili, a new scandal has emerged at the Patriarchate of Georgia’s Orthodox Church.

  Edisher Karchava, lawyer of the Patriarchate, claims that Metropolitan Petre Tsaava is trying to overthrow the Catholicos-Patriarch, Ilia II. Tsaava as metropolitan is the second highest ranking official of the church. He is a member of the Holy Synod and leads the strategically important Chkondidi diocese.

  Karchava made several critical statements of the Metropolitan, accusing him of acting against the church. The lawyer says he will also present his evidence to the Holy Synod members at the next meeting and will request punishment for Tsaava.

  Later, he was questioned by the Prosecutor’s Office of Georgia about the issue. The lawyer says that he handed over evidence to the prosecutors proving that Petre Tsaava is acting against the Patriarch. «The Patriarch knew nothing of this proof,” he said. “What I am doing was not agreed with anyone beforehand.”

  Father Tsaava says that the allegations towards him are “dirty slurs” and claims that he is the target of slander staged by a group of people inside the Patriarchate who want to rule the system. He says that the lawyer is acting on behalf of Shorena Tetruashvili, who the Metropolitan has accused many times of staging the Cyanide Case.

  “I have never had any ill will for the Patriarch. Most of all, I fear that an insidious plan is being prepared against his holiness. The government should understand that this woman [Tetruashvili] is capable of anything,” Metropolitan said. He added that the lawyer cannot have any evidence that he is acting against the church or the Patriarch, as no such act has ever taken place.

  The cleric doubts that the charges against him were raised to cover the Cyanide Case, the hearings of which have been closed to media and society recently.

  The Patriarch has yet to comment on the latest scandal.

  Deacon Kakhaber Gogotishvili says he was with Ilia II when the Patriarch learned of Karchava’s statements. He claims the Patriarch was not aware of the new developments within the church.

  Thea Morrison

  01 June 2017 18:05

  https://dfwatch.net/tag/shorena-tetruashvili


  Target of Georgia Church poisoning attempt was patriarch’s adviser

  By DFWatch staff| February 16th, 2017|Categories: News|Tags: Georgia, patriarch, shorena tetruashvili
  Shorena Tetruashvili (1tv.ge). TBILISI, DFWatch–Top prosecutors in Georgia now say the target of an assassination attempt within the Orthodox Church was not the patriarch, but one of his advisers.

 19. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  https://dfwatch.net/georgian-priest-sentenced-murder-49114

  Georgian priest sentenced to nine years in prison for murder attempt

  TBILISI, DFWatch–A Tbilisi court on Tuesday sentenced a high ranking cleric to nine years in prison for trying to kill the patriarch’s personal secretary with poison. The case has sent shock waves through Georgian society and revealed divisions within one of the country’s most popular institutions.

  Archpriest Giorgi Mamaladze, who once was close to the head of the Georgian church, was found guilty of assassination attempt against the patriarch’s personal secretary and also of illegally possessing a firearm.

  The archpriest pleaded not guilty and did not attend the final court hearings. Earlier, he rejected a jury trial.

  The case has been dubbed ‘the Cyanide Affair’ by Georgian media because the priest was arrested at Tbilisi airport with cyanide in his luggage. He was about to leave for Berlin to meet with Ilia II, Catholicos Patriarch of Georgia, who was undergoing therapy at a hospital there.

  Later, during a search of the archpriest’s home, a pistol was found.

  Later, the prosecution released several videos ostensibly filmed by a friend of the priest who reported him to law enforcers and claimed he was planning to commit murder. At first the rumors circulated that the target was Patriarch Ilia II personally, but later the Prosecutor’s Office charged him with assassination attempt against Shorena Tetruashvili, the patriarch’s personal secretary, who reportedly has a lot of influence among the clergy.

  Prosecutors claim Mamaladze viewed Tetruashvili as an obstacle to his career.

  September 5th, 2017

 20. Ο/Η Ρόζα Λουξεμπουργκ λέει:

  Για τα παραπάνω ούτε λέξη οι θεούσες του pentapostagma

  https://www.pentapostagma.gr/2018/06/%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF.html

  ΣΚΑΝΔΑΛΟ!Εμφάνισαν εικόνα της Παναγίας να αυτοκτονεί! Στα λίκνα της Ορθοδοξίας πολεμούν με μανία οι άθεοι (ΒΙΝΤΕΟ)
  18 Ιουνίου 2018

  Σκάνδαλο αυτό που συνέβη σε ένα από τα λίκνα της Ορθοδοξίας! Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας εξέδωσε μια δήλωση που καταγγέλλει τον τηλεοπτικό σταθμό Ρουστάβι 2 για «προσβολή του Χριστιανισμού και δημιουργία προκλητικών προγραμμάτων».

  Το Πατριαρχείο Γεωργίας διαμαρτυρήθηκε εντονότατα μετά την πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή Archevani στο Rustavi 2, όπου κατά τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που θα επέτρεπε τη δυνατότητα λογοκρισίας σε κάποια έργα τέχνης, ο δημοσιογράφος Giorgi Gabunia έδειξε έναν πίνακα ζωγραφικής της εγκύου Παναγίας που κρατούσε ένα πιστόλι σαν να ήθελε να αυτοκτονήσει.

  Η δημιουργός του προκλητικότατου πίνακα είναι η Lia Ukleba, καλλιτέχνης από το Kutaisi. Το έργο τέχνης «Η Μητέρα του Θεού με το Παιχνίδι-όπλο» δημιουργήθηκε το 2015 και προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και επικρίσεις στο πλαίσιο της γεωργιανής κοινωνίας, ακόμα και σήμερα.

  Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ο δημοσιογράφος δήλωσε: «σήμερα έχουμε έναν εξαιρετικό επισκέπτη,» η Παναγία με το Παιχνίδι- όπλο «. Αυτός ο πίνακας είναι επίσης γνωστός με το όνομα Virgin Suicide (Παρθένος αυτοκτονούσα) . Ωστόσο, καθώς πρόκειται για ένα πιστόλι παιχνίδι, δεν μπορεί να αυτοκτονήσει και θα γεννήσει τον Ιησού, οπότε μην ανησυχείτε. »

  Το Πατριαρχείο Γεωργίας δήλωσε ότι οι αντι-Εκκλησιαστικές δυνάμεις ξεκίνησαν ένα νέο κύμα εκστρατειών ενάντια στην Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία και υποστήριξαν ότι ο Ρουστάβι 2 είναι ο πιο δραστήριος μοχλός μεταξύ τους.

  «Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά και γρήγορα μέτρα για τη δημιουργία νομικών μηχανισμών για την προστασία της κοινωνίας και την πρόληψη πιθανών ανεξέλεγκτων διαδικασιών στη χώρα», αναφέρει η δήλωση.

  Μετά την τηλεοπτική εκπομπή την προηγούμενη Τρίτη, ο Μητροπολίτης Ruisi & Urbnisi Ιώβ δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος είναι «υπηρέτης του διαβόλου» που προσβάλλει τον Ιησού Χριστό και την Παναγία.
  «Πρέπει να εγκαταλείψει όχι μόνο τη δημοσιογραφία αλλά και να εγκαταλείψει τη χώρα. Εγώ, ως κληρικός, δεν πρέπει να το λέω αυτό αλλά εγώ τον καταριέμαι. Είναι ο υπάλληλος του διαβόλου και ολόκληρη η τηλεοπτική εταιρεία [Rustavi 2] πρέπει να κλείσει «, τόνισε

  https://womenofgeorgia.ge/en/lia-ukleba-42-kutaisi/


  Lia Ukleba, 42, Kutaisi

  “I dreamed about studying in the Arts Academy since childhood, but my family members made me change my mind. The parents used to nag me: “Why would anyone want that?” or “Becoming an artist is useless, you should aim for being a teacher instead!”, and so on and so forth. Besides, the Academy was considered elite and it was a luxury to enroll there. I was just a village girl and did not stand a chance. So, I gave up. At the age of four, I was sure that I was an artist, but at the age of 24, I was not sure who I was because I got married at 16…

  No woman has had it easy and, realistically speaking, we are not going to have it easy for some time in Georgia. My life too has had some painful moments, which need to be openly discussed.

 21. Παράθεμα: Να αποκρατικοποιηθούν οι ιερατικές Σχολές | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 22. Ο/Η Gay λέει:

  https://www.bbc.com/news/world-europe-50821544

  LGBT rights: The film about gay love shaking up Georgia
  By Rayhan Demytrie
  BBC News, Tbilisi
  23 December 2019


  Lasha and Beka describe leading a double life to avoid homophobic attacks

  «When I told my mother I was gay, she said I wish you were dead or had never existed at all. It’s better not to have a son than to have someone like you.»

  Lasha, in his early twenties, has his arm around his partner Beka’s waist. They are sitting together in a secluded park in Tbilisi.

  These are not their real names because in Georgia gay couples often fear for their safety.

  Discrimination against sexual orientation is illegal, but in reality homophobia is commonplace in Georgia’s conservative society. And frequently, gay people are victims of violence.


  Media captionAnd Then We Danced: The film that sparked protests

  «If you are dressed differently people will start shouting ‘pederasts’ – to avoid it we have to blend in,» Lasha explains. The term «pederast» is widely used in former Soviet countries to insult homosexuals.

  «We have to lead a double life. We hide our faces every day in order not to cause aggression among people in the streets,» adds Beka.

  How film was condemned as ‘insult to Georgia’

  Plenty of aggression was on display at the recent opening night of Georgia’s first feature film about gay love.

  A crowd of about 500 men tried to force their way into a cinema in Tbilisi’s city centre to disrupt the screening of the Swedish-Georgian production, And Then We Danced.


  Police in riot gear were brought in to prevent the violence escalating
  Police, many of them in riot gear, formed a line between protesters and the cinema entrance.

  Protests at Georgia gay film premiere
  Filmgoers were verbally, and in some instances physically, assaulted. Many of the protesters were wearing far-right insignia from the organisation Georgian March. Twenty-seven people were arrested.


  Some people were hurt during the protest outside the cinema

  Levan Vasadze, a well-known campaigner against LGBTQ events who was at the rally, said the film about two Georgian male dancers in love was an insult to the nation: «Shame on Georgia and on the government for allowing this historic shame on our dignity and Georgian traditions.»

  But Giorgi Tabagari, a leading voice in Georgia’s LGBTQ community, argues the film is already helping to change public attitudes: «After criminals and drug addicts, we are at the bottom of the list when it comes to social acceptance. The film is having a huge impact on the Georgian public.»


  I have seen a lot of public figures from culture, cinema and politics debating the issue. This was not the case two to three years ago
  Giorgi Tabagari
  Gay rights campaigner

  The Georgian Orthodox Church, the most trusted institution in the country and a leading voice against the LGBT community, distanced itself from the violence.

  However, the Church said the film was an attempt to change «the consciousness» of the Georgian public and ultimately legalise «the sin» of homosexuality.

  Church shaken by claims of homosexuality
  Yet the Church has become embroiled in a homosexual scandal of its own. Just a few days before the film’s release, the Georgian public was stunned when, on live television, a bishop accused senior clergy of engaging in homosexual acts.


  A cross is held up outside the cinema showing the film And Then We Danced
  Bishop Petre Tsaava had just been ejected from the Holy Synod, the Georgian Orthodox Church’s Executive Council.

  He told reporters that the reason for his expulsion was because he had exposed a culture of «pederasty and homosexuality» among the Church leadership.

  Georgia’s Orthodox Church has denied all the allegations. Archpriest Andria Jaghmaidze said that any such behaviour in the Church was «impossible» and told the BBC that anyone found guilty of misconduct would be suspended from the priesthood.


  Father Andria Saria has no problem with homosexuality but believes there is no place for gay priests
  But the BBC has spoken to a priest who says homosexuality is commonplace within the Church.

  Father Andria Saria is among a small circle of priests who have chosen to speak out against what they say is hypocrisy within the clergy.

  «We have many problems in the Church and one of them is homosexuality. It’s the main problem that has become an open wound that needs to be treated,» he told the BBC.

  «We are not against individuals and their lifestyles, but when it comes to a person who wants to be part of the Church, the Church categorically forbids priests being homosexuals and we are fighting precisely against homosexuality becoming a norm in the Church.»

  ‘They’re trying to destroy the Church’
  In a statement, Georgian Orthodox Church spokesman Archpriest Andria Jaghmaidze said it was «impossible» for there to be any gay priests and that anyone found guilty of such misconduct «would be suspended from the priesthood».

  Outside Tbilisi’s Sameba Cathedral, many churchgoers believe the allegations are part of a power struggle between senior members of the clergy.

  «Never in my 51 years of life could I ever have imagined [homosexuality] was possible in the Church,» said Lamara Didebeli.


  Aged 86, Catholicos-Patriarch Ilia II is the head of the Georgian Orthodox Church and the most revered public figure in Georgia

  «They’re trying everything to destroy the Georgian Orthodox Church but they won’t succeed as long as our patriarch is alive.»

  Fellow churchgoer Giorgi Dundua admitted his surprise, but said that even if it was happening it should be resolved within the Church. «We don’t have the right to judge,» he said.

  Tamar Gurchiani, a human rights advocate and law professor at Ilia State University, believes Georgian society is largely in denial about homosexuality in the Church.

  «Hate and homophobia is so strong that people don’t really care about the facts and they don’t want to find out the truth. Maybe it’s because there are so many people in the government and in the Church who are themselves closeted.»


  Sameba Holy Trinity Cathedral in Tbilisi
  For Lasha and Beka, the gay couple in the park, the idea of homosexuality in the Church is not news at all, just as homosexuality in society is a reality that has to be accepted.

  «Priests are ordinary people,» says Lasha. «Gay people exist everywhere, and of course they are in the Church as well. But in a country like Georgia, where this topic is taboo, they’re hiding inside their clerical clothing.»

  They believe that as times change their country will become more comfortable with homosexuality and more gay Georgians will come out.

  More stories from Georgia:

  You’re not safe in Georgia, Russia tells its citizens
  Church halts Georgia cannabis law
  Can Georgian wine win over global drinkers?

 23. Ο/Η Kantsi λέει:

  «Το φθινόπωρο του Γεωργιανού πατριάρχη»

  https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/osw-commentary/2020-05-18/autumn-georgian-patriarch-role-orthodox-church-georgia-and

  2020-05-18

  The Autumn of the (Georgian) Patriarch. The role of the Orthodox Church in Georgia and in Georgian politics

  Wojciech Górecki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.