«Μα, παπάς άνθρωπος;»

[Αποκαρδιωτική –παρότι συνηθισμένη– και η αφωνία των κατοίκων της Οχιάς. «Το ξέραμε, αλλά…» Κάπως έτσι πορευόμαστε στις μυριάδες Οχιές του κόσμου. Κωφεύοντας. Και εθελοτυφλώντας]

Η Παναγία γρονθοκοπά τον Διάβολο -μεσαιωνικό

Ο Αβεσσαλώμ στη Μάνη

του ©Παντελή Μπουκάλα στην «Κ»

«Μα, παπάς άνθρωπος;». Αυθόρμητο το ερώτημα μετά τα όσα αποκαλύπτονται για τον ιερέα της μανιάτικης Οχιάς. Πολλά έχουν δει τα μάτια μας, με ιερείς, αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες να διαπράττουν όλα τα ανομήματα του ποινικού κώδικα, κι ωστόσο εξακολουθούμε να περιμένουμε αγιοσύνη από τους ιερωμένους. Ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε ότι κάποιοι ταμένοι ανάμεσά μας διαθέτουν την ψυχική ποιότητα που τους επιτρέπει να λαθεύουν σπανιότερα. Να τα καταφέρνουν καλύτερα στον καθημερινό πόλεμο με τους χίλιους πειρασμούς, ώστε να λειτουργούν παραδειγματικά· σαν δείκτες προς μιαν άλλη εκδοχή βίου. Σίγουρα δυσκολότερη και ασκητικότερη, αλλά πιθανώς και πνευματικά τερπνότερη.

Μάθαμε να λέμε ότι ο πολιτισμός είναι η λογοκρισία των ενστίκτων. Μάθαμε επίσης να πιστεύουμε πως όποιος βιοπορίζεται ως θεράπων των θείων δεν είναι ένας επαγγελματίας σαν τους υπόλοιπους, αλλά κάποιος που, ακόμα κι αν δεν είναι μετεμψυχωμένος ο άγιος Αντώνιος, έχει πιο γερή ασπίδα από τους λαϊκούς. Και χάρη στην πίστη και στην αφιέρωσή του έχει αναβαθμισμένη ικανότητα αυτοπειθάρχησης. Σίγουρα κάπου υπάρχουν εκείνοι οι αγαθοί λευίτες που τίμησε η λογοτεχνία. Αλλά η συχνότητα των αλγεινών επεισοδίων, είτε για ορθόδοξους ιερωμένους πρόκειται είτε για καθολικούς, παραείναι υψηλότερη από την αναμενόμενη· από εκείνη που θα αντιστοιχούσε στις προδιαγραφές του λειτουργήματός τους ή στους θρύλους που το συνοδεύουν.

Εξίσου απογοητευτική είναι η προσπάθεια των επίσημων Εκκλησιών να υποβαθμίζουν τη σημασία των θλιβερών περιστατικών, να τα αποσιωπούν και, πολύ συχνά, να αντιμετωπίζουν τους δράστες με απαράδεκτη ή και προκλητική «μεγαλοθυμία». Το «αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία συγχωρεμένη» δεν μπορεί να ισχύει όταν ιερωμένοι, στυγνοί καταχραστές της εξουσίας τους, αποπλανούν ανήλικους και των δύο φύλων.

Αποκαρδιωτική –παρότι συνηθισμένη– και η αφωνία των κατοίκων της Οχιάς. «Το ξέραμε, αλλά…». Παμπάλαιο το πρότυπο της σιωπής, ιστορημένο στην Παλαιά Διαθήκη («Βασιλείων Β΄»). Ο Αμνών, γιος του Δαβίδ, ερωτεύθηκε την παρθένα Θημάρ (ή Ταμάρ), ετεροθαλή αδερφή του. Στήνοντας ολόκληρη πλεκτάνη, τη βίασε. Η κόρη κατέφυγε στον αδερφό τους τον Αβεσσαλώμ κι εκείνος την πρόσταξε να «κωφεύσει». Στη μετάφραση της Βιβλικής Εταιρίας: «Ελα τώρα, αδερφή μου, σώπα· αδερφός σου είναι, μην το παίρνεις κατάκαρδα». Κάπως έτσι πορευόμαστε στις μυριάδες Οχιές του κόσμου. Κωφεύοντας. Και εθελοτυφλώντας.

***

Αναγνώσεις (…και ο κατάλογός μας, δεν είναι πλήρης!)

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to «Μα, παπάς άνθρωπος;»

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ατομική βόμβα έξερράγη χτες στη Γεωργία
  «Μια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην Τιφλίδα έπληξε ολόκληρο το έθνος, καθώς ένα από τα μέλη της κατηγόρησε τον πνευματικό ηγέτη και το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη χώρα, τον Πατριάρχη Ηλία Β΄, για «παιδεραστία». Η κατηγορία ήταν τόσο άσεμνη και ξαφνική, που οι δεκάδες δημοσιογράφοι που περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης έξω από τις πύλες του Πατριαρχείου, κυριολεκτικά σοκαρίστηκαν».


  Ο ευσεβής πρωθυπουργός της Γεωργίας Γεώργιος Γκαχαρία λαμβάνει γονυπετής την ευλογία του αγίου πατριάρχη Ηλία-16.9.201

  Στη Γεωργία ο πατριάρχης της σκοταδιστικής τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το δημοφιλέστερο προσωπο στη φτωχή χώρα.
  Επειδή ή ώρα που ο Άγιος Ηλίας θα πάει στην Κόλαση πλησιάζει, οι επίδοξοι διάδοχοι και οι φατρίες τους τσακώνονται για το θρόνο. Στα πλαίσια αυτά κατά την Ορθόδοξη παράδοση, ανοίγουν το στόμα τους.
  Μόνο προσοχή μην τα πληροφορηθεί αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πάθει σοκ.
  Μόλις έπεσε από τα σύννεφα για τον παιδεραστή παπά της Μάνης (για αυτόν της Κέρκυρας, πριν μια εβδομάδα, το πέρασε στο ντούκου: http://www.reporter.com.cy/greece/article/572600/katangelia-sok-stin-kerkyra-papas-aselgyse-se-aniliki-mesa-stin-ekklisia «Καταγγελία σοκ στην Κέρκυρα-Παπάς ασελγούσε σε ανήλικη μέσα στην εκκλησία. 12/10/2019 08:33).

  https://jam-news.net/influential-priest-accuses-georgian-patriarch-of-covering-up-sodomy-in-church/

  October 31st, 2019

  Influential priest accuses Georgian Patriarch of ‘covering up sodomy’ in church

  A session of the Holy Synod in Tbilisi has shocked the entire nation, as one of its members accused the spiritual leader and most popular person in the country, Catholicos-Patriarch Ilia II, of “pederasty”.

  The accusation was so obscene and sudden that the dozens of journalists awaiting the results of the meeting outside of the gates of the Patriarchate, were literally taken aback.

  Petre Tsaava, an outspoken Metropolitan of the important Chkondidi diocese in Megrelia, Western Georgia, said upon his exit from the Patriarchate that he’d been unfairly dismissed from his position after he “exposed the Synod chair of pederasty”. When asked whether he meant Ilia II, the Patriarch, he answered “yes”.

  Μια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην Τιφλίδα έπληξε ολόκληρο το έθνος, καθώς ένα από τα μέλη της κατηγόρησε τον πνευματικό ηγέτη και το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη χώρα, τον Καθολικό (σημ. Λ.: ο τίτλος αφορά την ολότητα της εξουσίας του στη χώρα, είναι Ορθόδοξος)- Πατριάρχη Ηλία Β ‘, για «παιδεραστία».

  Η κατηγορία ήταν τόσο άσεμνη και ξαφνική, που οι δεκάδες δημοσιογράφοι που περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης έξω από τις πύλες του Πατριαρχείου, κυριολεκτικά σοκαρίστηκαν.

  Ο Πέτρος Tsaava, ο περί ου ο λόγος μητροπολίτης της σημαντικής επισκοπής του Τσκοντίντι στη Μεγρέλια της Δυτικής Γεωργίας, δήλωσε κατά την έξοδό του από το Πατριαρχείο ότι είχε απολυθεί άδικα από τη θέση του αφού «εξέθεσε την προεδρία της συνόδου για παιδεραστία». Όταν ρωτήθηκε αν εννοούσε την Ηλεία ΙΙ, τον Πατριάρχη, απάντησε «Ναι».

  Η πλούσια ειδησεογραφία ενδεικτικά εδώ

  https://dfwatch.net/inebriate-clerics-rants-on-tv-stir-political-scandal-in-georgia-53921

  Cleric’s shocking claim in TV interview triggers political crisis in Georgia
  October 29th, 2019

  https://dfwatch.net/cleric-forcefully-removed-from-holy-synod-after-indecent-accusation-against-georgias-patriarch-53934
  October 31st, 2019

  Cleric ‘forcefully removed’ from Holy Synod after ‘indecent’ accusation against Georgia’s Patriarch

  https://oc-media.org/high-ranking-priest-accuses-ilia-ii-of-pederasty-and-sodomy/

  Georgian archbishop accuses Patriarch Ilia II of ‘pederasty and sodomy’
  31 OCTOBER 2019 BY OC MEDIA

  https://jam-news.net/georgian-game-of-thrones-whats-happening-in-georgian-orthodox-church/

  Georgian game of thrones – what’s happening in Georgian Orthodox Church?
  TAMAR KADAGIDZE, TBILISI OCTOBER 30, 2019
  …………….
  __________________

  Για το αίσχος που λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο

  https://roides.wordpress.com/2017/03/03/3mar17/

  Με αφορμή την απόπειρα δηλητηρίασης του Γεωργιανού πατριάρχη από ιερέα
  03/03/2017
  [Το ρατσιστικό πατριαρχείο των Ιβήρων]


  Ορθόδοξοι Τάλιμπαν κληρικοί της Γεωργίας κατά Ομοφυλόφιλων

  Δημοσιεύτηκε και στην Ελλάδα(14.2.2017) η είδηση, πως «Συνελήφθη Ιερέας για την απόπειρα δηλητηρίασης του Πατριάρχη Γεωργίας»: «…Ο π.Γεώργιος Μαμαλάτζε είχε στενή σχέση με τον Πατριάρχη. Η έρευνα απέδειξε ότι ο Μαμαλάτζε είχε προετοιμάσει τη δολοφονία και γι αυτό αγόρασε από ένα άγνωστο άτομο τη δηλητηριώδη ουσία κυάνιο».

  Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που προκαθήμενος των Ιβήρων θα σκοτωνόταν από Ορθόδοξους αδελφούς του. Στις 28 του Μάη του 1908, άγνωστοι Γεωργιανοί εθνικιστές δολοφόνησαν τον Ρώσο Έξαρχο Νίκωνα στην κατοικία του στην Τυφλίδα, εκπροσωπώντας ένα ευρύτατο κίνημα επανα-αυτονόμησης της από τον 5ο αιώνα αυτοκέφαλης Εκκλησίας τους, που από τα 1811 είχε υπαχθεί με την τσαρική βία κάτω από τον Ρώσο πατριάρχη. Στις 27 Ιουνίου του 1918, βρέθηκε δολοφονημένος στην άγρια ερημιά του μοναστηριού του Μαρτκοπί ο πατριάρχης Κυρίων ο Β΄, του οποίου ο θάνατος δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

  ……………..

  Η Γεωργιανή Εκκλησία είναι ένα υπερσυντηρητικό και αντιδραστικό σχήμα εξουσίας, που ασκεί πολύ αρνητική επίδραση στον πολιτισμικά και πολιτικά καθυστερημένο πληθυσμό της χώρας, διαπνεόμενη από αντιδυτικό μίσος, θρησκευτική μισαλλοδοξία και εχθρότητα προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τις δημοκρατικές αρχές. Στις 3 Ιουνίου του 2016 ιερείς και μοναχές επικεφαλής φανατικών επιτέθηκαν σε ένα ροκ φεστιβάλ έξω από την Τυφλίδα: «Radical Priests, Orthodox Christian Activists Shut Down Tbilisi Rock Festival». Στο στόχαστρο της Εκκλησίας αυτής έχουν μπει και οι Βαπτιστές, οι ομοφυλόφιλοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Είχαμε και στο παρελθόν (06/12/2008) επισημάνει τέτοια κρούσματα [«Ιερείς ήρωες (του αστυνομικού δελτίου)»], με την περίπτωση του ιερέα Βασιλείου Mkalavishvili, που καταδικάστηκε το 2002 σε 3μηνη φυλάκιση για καταστροφή βιβλίων μαρτύρων του Ιεχωβά και Βαπτιστών. O ιερέας που δρούσε επικεφαλής όχλου και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για 120 προκλήσεις ελαφρών τραυματισμών, 125 ξυλοδαρμούς, 155 παρεμποδίσεις θρησκευτικών συνάξεων, 226 χουλιγκανισμούς και 256 παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα. Στις 31.1.2005 καταδικάστηκε σε 6χρονη φυλάκιση για αυτές τις επιδρομές.
  ……………………………

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Πέραν της ανοχής που συνίσταται κυρίως στην υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, σαν της μοναδικής αληθινής θρησκείας, χάριν της οποίας – δήθεν – εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα (!) του ελληνικού έθνους, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Η συμπαράσταση στον δράστη ιερέα, όταν η υπόθεση φθάσει στα δικαστήρια.
  Ας θυμηθούμε την υπόθεση της Ελενας Φραντζής στη Κύπρο. Ηταν θετή κόρη του Ιερέα, ο οποίος την βίαζε με συνεργό την πρεσβυτέρα. Η ‘Ελενα τον κατάγγειλε στα 10 της χρόνια και δεν έγινε πιστευτή από κανέναν. Οταν αργότερα η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια, οι πιστοί τον συμπαραστάθηκαν, ενώ εκσφενδόνιζαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του θύματος.
  Η Έλενα Φραντζή, αυτοκτόνησε μη μπορώντας να αντέξει περισσότερο..

 3. Ο/Η Γιωργος Φουρικης λέει:

  Η θρησκοσκυλοσυνη ειναι αξεπεραστη σε σχεση με την δεξια και αριστερη
  κομματοσκυλοσυνη.

 4. Ο/Η Κρανάη λέει:

  https://www.in.gr/2019/11/06/greece/mani-dramatiki-tropi-stin-ypothesi-kakopoiisis-tis-12xronis/

  Μάνη : Δραματική τροπή στην υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης

  Στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού ο 57χρονος ιερέας στον οποίο διαγνώσθηκε σοβαρό λοιμώδες νόσημα

  Βασίλης Λαμπρόπουλος
  6 Νοεμβρίου 2019, 00:13

  Νέα εξέλιξη στην υπόθεση κακοποίησης 12χρονης από 57χρονο ιερέα στην Μάνη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το απόγευμα της Τρίτης, μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Τρίπολης στο νοσοκομείο του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού ο 57χρονος ιερέας, στον οποίο διαγνώσθηκε λοιμώδες νόσημα.

  Δείτε επίσης: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τσιμτσιλή κατά των προσφύγων – Δεν έχουν να φάνε και κάνουν πέντε παιδιά
  Αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες θα πρόκειται για μια νέα δραματική διάσταση της υπόθεσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.