Πούτιν προς Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία…»

[αυτούσιο το απόσπασμα από το βιβλίο σε ελληνική μετάφραση: «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016)]

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού ο κεντρικός τραπεζίτης ανέλυσε μέσα από γεγονότα το πώς η έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την αβεβαιότητα και οδήγησε σε απώλεια της εμπιστοσύνης, που είχε η χώρα καταφέρει να κερδίσει με πολύ κόπο ως τα τέλη του 2014.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς το 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει, κάτι που οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να ενημερώσει τον πρόεδρο Ολάντ: Για τα γεγονότα αυτά ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:

«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Ο κ. Στουρνάρας παρέθεσε αυτούσιο το απόσπασμα από το βιβλίο σε ελληνική μετάφραση:
«Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εξομολογητικός. Μας διηγείται μια εκπληκτική ιστορία. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν», μας λέει τον «κάλεσε μυστηριωδώς», τρεις μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που είχε διοργανώσει και κερδίσει ο Τσίπρας, για να του «δώσει μια πληροφορία». Γεμάτος περιέργεια, ο Ολάντ, μας μεταφέρει τη συζήτηση του με τον οικοδεσπότη του Κρεμλίνου. – Πούτιν:
«Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσά μας….»
– Ναι, κανένα πρόβλημα, πες μου, απαντά ο Ολάντ, πολύ περίεργος…
– «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, γιατί δεν έχουν, πια, εκτυπωτικές μηχανές για να το κάνουν», επιβεβαιώνει ο Πούτιν. Απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία, εκείνη τη χρονική στιγμή, εξέταζε καλά το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ευρώπη, και κατά συνέπεια να ξανασυνδεθούν με το ιστορικό τους νόμισμα.
– «Τι τους απάντησες;» ρωτά ο Ολάντ
– Απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;- «Είναι ένα κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα, αν έβγαινε από τη ζώνη ευρώ, θα χρειαστεί χαρτονομίσματα, δεν θα με σόκαρε αν η Ρωσία το έκανε, θα απαντούσε έτσι σε ένα αίτημα», αυτοσχεδιάζει ο Ολάντ, όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.
– «Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτή η πρόθεσή μας» καταλήγει ο Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Περίεργο, αυτό το τηλεφώνημα, ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να περάσει; «Αναρωτήθηκα γιατί μου το είπε αυτό» αναρωτιέται ο Ολάντ, μπροστά μας. «Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα εκτός της ζώνης ευρώ, και επίσης για να μου πει ότι αυτό ήταν ένας κίνδυνος και έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί.» Ο Ολάντ ήταν σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση προς το μέρος του, «ήταν με καλή πρόθεση». «Εξάλλου, την κράτησα για τον εαυτό μου». Τέλος πάντων, όχι εντελώς. Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων σε ένα βιβλίο τους που δημοσιεύθηκε το 2016 με περιεχόμενο συνομιλίες που είχαν με τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, και το οποίο δημοσιεύτηκε με τη συναίνεσή του, είναι ενδεικτική του χάους και πανικού που επικρατούσε στην Ελλάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες και του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα εκείνο το καλοκαίρι. Προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, με την ευρεία συναίνεση που διαμορφώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ανέκοψε τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Για να κερδηθεί όμως ξανά η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα απαιτήθηκε πολύς κόπος, μεγάλο κόστος και πολύς χρόνος. Και δυστυχώς η συνέχεια, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει το περιεχόμενο ενός άλλου συναρπαστικού βιβλίου, μας επεφύλαξε ακόμα μεγαλύτερες και πιο δυσάρεστες εκπλήξεις, που μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστές, αφού τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν κυρίως στο παρασκήνιο. Διότι κατά την τότε κυβέρνηση, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν μία ήττα, μία υποχώρηση από αυτά που πρέσβευε και έπραττε μέχρι τότε. ‘Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο, αυτή η ήττα και αυτή η υποχώρηση να αντισταθμιστούν από κάτι άλλο. Και αυτό το κάτι άλλο ήταν η στοχοποίηση, με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό, που δεν χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου ενός πολιτισμένου κράτους, των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και γενικά προσώπων που δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους και να καταλύσουν την ανεξαρτησία των θεσμών που υπηρετούν. Και για να γίνει η πίεση στα πρόσωπα αυτά ακόμα μεγαλύτερη, η στοχοποίηση συμπεριέλαβε και μέλη της οικογένειάς τους, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε πολιτισμένα κράτη. Δεν θα πω όμως περισσότερα γι’ αυτό, μιας και η Βουλή των Ελλήνων και η Δικαιοσύνη, έχουν ήδη αναλάβει την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

[cnn.gr]

Ρ&Λ Εμμονές: Τα συμπεράσματα δικά σας

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Πούτιν προς Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία…»

 1. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.enikos.gr/politics/678280/vomves-marda-ston-realfm-gia-osa-eichan-syzitithei-sto-ypourgiko-

  Αποκαλύψεις «φωτιά» για το καλοκαίρι του 2015 από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό
  Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ο οποίος μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι «το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές».

  «Από τις 5 – 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο Πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε», δήλωσε ο κ. Μάρδας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που έχει γράψει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης.

  http://peiraiasnews.gr/post/6394/syzhthsh-gia-epistrofh-sth-draxmh-zhtoyn-spirtzhs-kai-anagnwstopoyloy

  02.02.2017 – 13:42

  Συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή ζητούν Σπίρτζης και Αναγνωστοπούλου

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Μετά την πάροδο περίπου πέντε ετών από την εποχή της διεκδίκησης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε πια καλά, πως αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, αλλά είναι ανίκανοι να το κάνουν. Δεν αποτελούν καν μετριότητα.
  Αυτό αποδεικνύεται από την απίστευτη επιπολαιότητα με την οποία αντιμετώπισαν το παραπάνω θέμα (έξω από ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή), το οποίο είχε διχάσει τους πολίτες, και ως εκ τούτου επρόκειτο για ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα. Και δεν είχαν καμία αντίρρηση, να αποφασίσουν «στο πόδι».
  Και την τελευταία στιγμή, λόγω «τεχνικών» προβλημάτων ακολούθησαν την πεπατημένη των μνημονίων.
  Παρεμπιπτόντως, λόγοι εντιμότητας, αλλά και η ανάγκη να γνωρίζουμε τις αιτίες που επιβάλλουν αυτή την δυσοίωνη μοίρα που ζούμε, μας υποχρεώνει να πούμε πως και τα (αναγκαία) μνημόνια δεν έφεραν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.
  Τα μνημόνια δεν αντιμετώπισαν τις πραγματικές αιτίες του Ρωμέικου προβλήματος.
  Αφησαν απείραχτο το πελατειακό κράτος με τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, τα 2,6 εκ συνταξιούχους εκ των οποίων πολλοί απολαμβάνουν υψηλές συντάξεις χωρίς να έχουν προσφέρει τα αντίστοιχα ποσά όταν εργάζονταν, τους κρατικοδίαιτους καναλάρχες, τους μιζαδόρους και δεν πείραξαν ούτε μία τρίχα από την ανώνυμη εταιρία της ελληνικής εκκλησίας, η οποία απολαμβάνει όλα τα προκλητικά προνόμια που είχε και πριν την κρίση.
  Αυτοί που την πλήρωσαν , ήταν όλοι αυτοί που δεν προνόησαν είτε γιατί δεν μπόρεσαν είτε γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν σ’ αυτό το διαχρονικό διεφθαρμένο παιχνίδι του εφτάψυχου πελατειακού κράτους, που κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ όλα τα μνημόνια!

 3. Ο/Η Αναστασία Ρόδη λέει:

  Η Ελλάδα ως χώρα σημείων και τεράτων! Ευτυχώς που πέρασε, τελικά, αν και βαριά πληγωμένη σε κάθε επίπεδο, από τις συμπληγάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Να δούμε τι θα καταφέρει και με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Ελπίζω όχι τα ίδια, τουλάχιστον! Dum spiro spero.

  • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

   Η “ισότητα” που προπαγάνδιζε η ελληνική αριστερά ήταν ένα παραμύθι για αφελείς φτωχούς ψηφοφόρους που κατασκευάζει εύπορους αριστερούς.

   Ο πατριωτισμός και η εθνικοφροσύνη παλαιότερα, ενώ προσφάτως η “αξιοκρατία ” που προπαγανδίζει η ελληνική δεξιά είναι ένα άλλο παραμύθι για αφελείς φτωχούς ψηφοφόρους που κατασκευάζει εύπορους δεξιούς και πάμπλουτους ολιγάρχες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.