Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [29]: Φωτιές και Ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι

[Πολλοί δήμοι ανοίγουν τρύπες και θάβουν τα απορρίμματα, ενώ άλλοι τα… κατακρημνίζουν. Και στις δύο περιπτώσεις η μόλυνση είναι δεδομένη]

από kathimerini.gr

Η πυρκαγιά που κατέκαψε την Ελαφόνησο επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων που –παρά τα πρόστιμα και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας– συνεχίζουν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές.

Η μεγαλύτερη εστία κινδύνου εντοπίζεται στην Πελοπόννησο, όπου από το 2011 εκκρεμεί η κατασκευή έργου κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσβολής της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου έχει αναβληθεί 17 φορές, ενώ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει «σκαλώσει» ακόμα και η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαλλοτριωθούν οι απαιτούμενες εκτάσεις. Ακόμα ένα πρόβλημα ήταν ότι η σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μοντέλο που έχει ήδη εγκαταλείψει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χωρίς άλλη λύση, πολλοί δήμοι «θάβουν» το πρόβλημα, ενίοτε κυριολεκτικά. «Σε πάρα πολλές περιοχές λειτουργούν χωματερές στη λογική της έκτακτης ανάγκης, με όλους να κάνουν τα στραβά μάτια», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το φιλόδοξο πρόγραμμα του κλεισίματος και αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών που δρομολογούσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ατόνησε, εξυπηρετώντας όσους κερδίζουν από την ανεξέλεγκτη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Περί τις 16 χωματερές που είχαν κλείσει και είχαν αποκατασταθεί άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πάλι, προφανώς ελλείψει εναλλακτικής. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι δεν έχουν φροντίσει να αναπτύξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή αλλά και μείωσης του όγκου των παραγομένων απορριμμάτων, που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα με μικρές μονάδες και διαδημοτικά σχήματα, μικρά αποκεντρωμένα έργα που δεν δημιουργούν προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η κατάσταση με τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο είναι εκτός ελέγχου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Πολλοί δήμοι ανοίγουν τρύπες και θάβουν τα απορρίμματά τους, ενώ άλλοι απλώς τα… κατακρημνίζουν. Και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλος, ιδίως αν πρόκειται για ασβεστολιθικά εδάφη. Τεράστιος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς συχνά οι Αρχές καίνε σκουπίδια για μείωση του όγκου των απορριμμάτων (αν και η πρακτική αυτή αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες), γίνεται συχνά αυτανάφλεξη από πεταμένα γυαλιά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποιοι ανεύθυνοι εστιάτορες πετούν τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο τη θράκα από την ψησταριά στα σκουπίδια: τα κάρβουνα μπορεί να σιγοκαίνε για έως και δύο ημέρες μετά την απόρριψή τους.

Πρόστιμα 51,8 εκατ. ευρώ

Το πρόβλημα, φυσικά, αφορά και άλλες περιοχές της χώρας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν στον Ασπρόπυργο «έφοδο» σε βιομηχανική μονάδα η οποία είχε άδεια εργοστασίου ανακύκλωσης, ανακαλύπτοντας ότι στο σημείο λειτουργεί μια παράνομη, ανεξέλεγκτη χωματερή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει πληρώσει τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Τα 15,08 εκατ. αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 8,36 εκατ. ευρώ «προέρχονται» από το Νότιο Αιγαίο, 5,02 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Μακεδονία, 3,6 εκατ. από την Αττική, 2,5 εκατ. ευρώ από τη Στερεά Ελλάδα, 2,04 από τη Δυτική Ελλάδα και μικρότερα ποσά από άλλες περιοχές.

kathimerini.gr


Θαυμάστε τα λοιπά «νούμερα« του πολιτισμού [1] – [2] – [3] – [4] – [5] – [6] – [7] – [8] – [9] – [10] – [11] – [12] – [13] – [14] – [15] – [16] – [17] – [18] – [19] – [20] – [21] – [22][23] – [24] – [25] – [26] – [27] – [28]

*

Μας απέκλεισαν από το facebook χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Θεωρίες Συνωμοσίας, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [29]: Φωτιές και Ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Η ευσυνειδησία ενός λαού, διακρίνεται από την απόφαση του να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.
  Οι νεοέλληνες από τότε που απέκτησαν κράτος, απέδειξαν ότι δεν την παίρνουν στα σοβαρά.
  Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο παραδείγματα: την μικρασιατική καταστροφή όπου συντρίφτηκε το εντελώς απραγματοποίητο όνειρο τους για μία μεγάλη Ελλάδα (αν διέθεταν ευσυνειδησία δεν θα πίστευαν σε ιδέες που είναι εκτός πραγματικότητας). Και ενώ είχαν ακέραια την ευθύνη για αυτό το εγχείρημα, αρνήθηκαν να δεχθούν στα ελληνικά εδάφη τους ξεριζωμένους ομόδοξους Μικρασιάτες και τους συμπεριφέρθηκαν με κτηνώδη τρόπο.
  Και δεύτερο που αφορά την περίοδο μετά την μεταπολίτευση, την εξασφάλιση ενός τρόπου ζωής που ήταν πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον γενεών που δεν είχα ακόμη γεννηθεί και συνεπώς ούτε συμμετάσχει στο εθνικό μας πλιάτσικο.
  Το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα και πράττουν ίδιο στο ζήτημα των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων. Τα θάβουν πρόχειρα στο έδαφος ή τα γκρεμίζουν σε γκρεμούς και χαράδρες, αφήνοντας να αντιμετωπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα οι επόμενες γενιές.
  Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, κανείς δεν νοιάζεται γιατί (νομίζει) ότι τα χρήματα δεν προέρχονται από την δική του οικονομική κατάσταση αλλά τα πληρώνει το κράτος, με το οποίο έχει μια σχιζοφρενική σχέση: από την μία του ζητά να του εξασφαλίζει εργασία και προστασία και από την άλλη δοθέντος της ευκαιρίας, δείχνει προς αυτό΄όλη την περιφρόνηση του.

 2. Ο/Η Po λέει:

  Πέντε χρόνια στα σκουπίδια (με τη Ρένα Δούρου)

  Ακύρωσε διαγωνισμούς που είχαν δρομολογηθεί από το 2012, έθεσε εξωπραγματικούς στόχους ανακύκλωσης ενώ ακόμα και σήμερα θάβεται το 90% των σκουπιδιών, παρέδωσε έναν ΧΥΤΑ Φυλής-ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία. Πόσο πιο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι στη διαχείριση των απορριμμάτων;

  Η κατάσταση που παρέδωσε η Ρένα Δούρου έπειτα από πέντε χρόνια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι η ίδια, εάν όχι χειρότερη, από αυτήν που παρέλαβε το 2014. Πάγωσε τα έργα των προηγούμενων χωρίς να προχωρήσει σε αυτά που υποσχέθηκε (βλ. κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής). Έθεσε στόχους επιστημονικής φαντασίας για την ανάκτηση και ανακύκλωση του 78% των παραγόμενων απορριμμάτων το 2020, ενώ σήμερα συνεχίζει να θάβεται το 90%.

  Την ίδια ώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα: το «μπλακ άουτ» του ΧΥΤΑ Φυλής φαίνεται ότι έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες, το πολύ έναν χρόνο, με τη δημόσια υγεία να κινδυνεύει να γίνει ο «μεγάλος ασθενής». Η μελέτη για τις τεχνολογίες που θα είχαν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική είχε ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2008. Ακολούθησαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Φυλή και τα Άνω Λιόσια και το 2011 εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

  Τον επόμενο χρόνο, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης τεσσάρων νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Άνω Λιόσια και Φυλή. Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα αξιοποιούνταν κοινοτικά κονδύλια σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

  Οι μονάδες αυτές θα επεξεργάζονταν τα απορρίμματα έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ποσότητες ταφής. Η πρώτη φάση, που περιελάμβανε τον έλεγχο των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων εταιρειών ολοκληρώθηκε το 2013 και μετά τη διαδικασία του προσδιορισμού των εταιρειών που θα περνούσαν στη δεύτερη φάση –και τις προσφυγές διαγωνιζομένων στο Συμβούλιο της Επικρατείας- τα πάντα πάγωσαν.

  Γιατί;

  Η προεκλογική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει, η Ρένα Δούρου υποσχόταν ότι εάν έβγαινε θα έκλεινε τον ΧΥΤΑ Φυλής και θα μετέφερε τον αποτεφρωτήρα ιατρικών αποβλήτων αλλού, ενώ δήλωνε πολέμια των τεσσάρων προωθούμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων εργοστασίων με ΣΔΙΤ και καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό κατά των «διαπλεκόμενων συμφερόντων».

  Η κυρία Δούρου μιλούσε τότε για βιώσιμη, οικολογική, οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση η οποία θα έδινε έμφαση στον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, και επ’ ουδενί ταφή. Είχε ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων στην Κερατέα («Ο αγώνας των πολιτών της Κερατέας κατά της υποβάθμισης της ζωής τους, έγινε σύμβολο αντίστασης. Οι πολίτες στην Κερατέα είπαν «όχι», συγκρούστηκαν με την λογική της κεντρικής εξουσίας και προστάτεψαν με τον αγώνα τους αυτή την επιλογή. Και κέρδισαν», ανέφερε σε ομιλία της τον Ιούνιο του 2014, αφού είχε εκλεγεί) και χαρακτήριζε την περίπτωση της μονάδας στο Γραμματικό ως «ενδεικτική ενός χρεοκοπημένου μοντέλου, άνωθεν επιβολής “λύσεων” που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τους πολίτες, το περιβάλλον, ενός μοντέλου που δεν λαμβάνει υπόψη του τις τοπικές κοινωνίες».

  Διαβάστε τη συνέχεια >>> https://www.protagon.gr/themata/pente-xronia-sta-skoupidia-me-ti-rena-dourou-44341904053

 3. Παράθεμα: Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [30]: 20 σκυλιά νεκρά από φόλα… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 4. Παράθεμα: Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [31]: Ο φασισμός της «αισθητικής» των λίγων | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.