Μπορεί να είναι κανονική η εικόνα ενός κοινοβουλίου που παραπέμπει σε θεοκρατικό καθεστώς;

[Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με τους πάντες εντός κι εκτός συνόρων αλλά μόνο απέναντι στην Εκκλησία εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα η συγκρουσιακή της διάθεση, τότε είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να συγκρουστεί για τίποτε απολύτως]

tovima.gr

Θα μπορούσε να είναι κι αυτό ένα δείγμα της πολυτραγουδισμένης επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά από μια μικρή θητεία ως Αριστερά του Κυρίου, η Εκκλησία έγινε και πάλι η Δεξιά του. Επέστρεψε, θα μπορούσε να πει κανείς, στον φυσικό της χώρο. Εκεί όπου ένας πρωθυπουργός σκύβει ευλαβικά για να φιλήσει το χέρι του αρχιεπισκόπου την ημέρα της ορκωμοσίας του και επαναλαμβάνει τη γονυκλισία την ημέρα της ορκωμοσίας των υπουργών του. Αλλά κι εκεί, όπως στην ορκωμοσία στη Βουλή, όπου η πίστη στο Σύνταγμα δηλώνεται από τη νέα πλειοψηφία του Σώματος με ικανές δόσεις θρησκευτικού συναισθήματος.

Είναι ένα ερώτημα όμως εάν μπορεί να είναι κανονική η εικόνα ενός κοινοβουλίου που παραπέμπει σε θεοκρατικό καθεστώς. Ενα μέρος της απάντησης δίνει το γεγονός πως η Εκκλησία, ή τουλάχιστον η ιεραρχία της, δεν θήτευσε μόνο ως Αριστερά του Κυρίου αλλά και πως, όταν θεώρησε πως χρειάστηκε, καρατόμησε έναν υπουργό Παιδείας.

Κάτι που σημαίνει πως ακόμη και την περίοδο που τίποτε δεν ήταν κανονικό, η εκκλησιαστική ιεραρχία δεν έχασε την κανονικότητά της. Πως εξακολούθησε να επιβάλλεται με αιματηρές, όπως στο Μαξίμου, ή συμβολικές, όπως στη Βουλή, επιδείξεις εξουσίας και πως η χριστιανική της αγάπη προς τους αλλήλους εκφράζεται με έναν μάλλον υστερόβουλο τρόπο. Η εκκλησιαστική εξουσία αγαπά τους φορείς της πολιτικής εξουσίας όσο την αγαπούν κι εκείνοι.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με τους πάντες εντός κι εκτός συνόρων αλλά μόνο απέναντι στην Εκκλησία εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα η συγκρουσιακή της διάθεση, τότε είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να συγκρουστεί για τίποτε απολύτως.

Και πως η σύγκρουση για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες θα παραμείνει η μοναδική νίκη της πολιτικής εξουσίας επί της εκκλησιαστικής για τα χρόνια που έρχονται. Θα μπορούσε να ορκιστεί κανείς γι’ αυτό. Θα μπορούσε, εάν ένας τέτοιος όρκος στην εποχή της κανονικότητας δεν ισοδυναμούσε με επίκληση του ονόματος του Θεού επί ματαίω. Με κανονική, δηλαδή, ασέβεια.

©Περικλής Δημητρολόπουλος -in.gr

This entry was posted in IERI_Exoussia, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Μπορεί να είναι κανονική η εικόνα ενός κοινοβουλίου που παραπέμπει σε θεοκρατικό καθεστώς;

 1. Ο/Η Γιαννης λέει:

  Αναρωτιέμαι πόση θεοκρατία, πόσος σκοταδισμός εγκεφάλων, πόση υποκρισία, ιδιοτέλεια, φιλοτομαρισμός, ψεύδος, παρακμή, αλογία και προ πάντων πόσος βυζαντινισμός πρέπει να εξαχθεί απ’ αυτή την χώρα, ώστε να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Αναρωτιέμαι..
  Αυτό που ξέρω, είναι ότι η εξαγωγή όλων που προανέφερα, και που είναι ότι μπορεί να εξάγει τούτος ο τόπος, είναι ικανή να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε μια απέραντη χωματερή ανάλογη αυτής που βασιλεύει στην Ρωμιοσύνη.
  Το όλο σκηνικό της ορκωμοσίας που παραπέμπει ευθέως σε θεοκρατία, ενόχλησε ελάχιστους.
  Αυτή σκηνή που βγαίνει μέσα από την εποχή της άρρηκτης σχέσης των αυτοκρατόρων με της εκκλησία κατά το Βυζάντιο, εκλαμβάνεται από την μεγάλη πλειοψηφία των νεοελλήνων ως φυσιολογικό μέρος του πολιτικού γίγνεσθαι και τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας και υπερηφάνειας για τον – καταστροφικό – ρόλο της Ορθοδοξίας.
  Είναι τόση η πνευματική συσκότιση που κυριαρχεί στο μυαλό μας, που οι πιθανότητες να επιστρέψουμε κάποτε στο μέλλον στη λογική, σε μια κριτική ικανότητα που να βασίζεται στην πραγματικότητα και στη θέληση να χαράξουμε την μοίρα μας στηριζόμενοι επάνω στον ορθό λόγο, είναι στην καλλίτερη περίπτωση ελάχιστες.

 2. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.