Απειλές κατά καθηγήτριας του Παν. Αθηνών [από τους «Δεν είναι φασίστες»]

[Ο Φασισμός αποδεικνύεται στη Πράξη, και όχι στο τι ιδεολογία δηλώνει ότι πρεσβεύει κανείς – το αυτό ισχύει για όλους, απ’ όπου κι αν προέρχονται]

Η Μαρία Ευθυμίου (δεξιά) έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στην πρώτη σειρά των καθηγητών που διαμαρτύρονται για αυθαίρετες καταλήψεις των σχολών και για τη διακοπή των μαθημάτων. [φωτο: Καθημερινή]


του ©Απόστολου Λακασά -Καθημερινή

Φοιτητές (Δεν είναι φασίστες) αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αναρχικοί (Δεν είναι φασίστες) απειλούν καθηγήτρια ότι εάν δεν αλλάξει τακτική «θα τους βρει απέναντί της». Τι σημαίνει αυτό; Μάλλον κάτι περισσότερο από προκηρύξεις και συνθήματα, όπως αυτά που έγραψαν την Τρίτη το απόγευμα στη Φιλοσοφική Αθηνών. Τι ζητάει η καθηγήτρια; Καθαρές και ανοικτές σχολές!

Μάλιστα, της καταλογίζουν ότι τονίζει την ανάγκη για εθνική συμφιλίωση και ενότητα μεταξύ των Ελλήνων.

Πρόκειται για τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Ευθυμίου, εκτός από τις εξαίρετες διδασκαλίες της και τα σεμινάρια, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στην πρώτη σειρά των καθηγητών που διαμαρτύρονται για αυθαίρετες καταλήψεις των σχολών και για τη διακοπή των μαθημάτων. Χαραγμένη ακόμη είναι στη μνήμη η διαμαρτυρία της μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της σχολής στις 23 Οκτωβρίου 2014 κατά των λίγων που το ίδιο πρωί είχαν αποφασίσει κατάληψη και «λουκέτο» στη σχολή.

Την Τρίτη, λοιπόν, το απόγευμα και κατά τη διάρκεια εξέτασης μαθήματος που διδάσκει η κ. Ευθυμίου, άτομα που υπογράφουν ως «αναρχικό στέκι φιλοσοφικής» (Δεν είναι φασίστες) πέταξαν κείμενα στην αίθουσα εξέτασης και έγραψαν συνθήματα στα γραφεία των καθηγητών της σχολής.

Ιδού τι της καταλογίζουν, όπως αναφέρει το κείμενο που πέταξαν: «Τα μαθήματά της περιέχουν ταξική μεροληψία και ιδεολογική προπαγάνδα, με απώτερό της στόχο να διαμορφώσει πειθήνιες στο καπιταλιστικό σύστημα συνειδήσεις». Και λίγο παρακάτω προσθέτουν: «Η Ευθυμίου αποτελεί το είδος του πανεπιστημιακού που αγαπάμε να μισούμε. Κατά καιρούς, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση που επικρατεί εντός των πανεπιστημίων τριγυρίζει στους διαδρόμους της σχολής, κρατώντας χαρτόνια που γράφουν “ΑΕΙ χώροι μάθησης και εργατικότητας, ΟΧΙ ανομίας, αυθαιρεσίας και διάλυσης”, “Φτάνει πια! Σχολές ανοικτές” και άλλα αντίστοιχα. Στις συνεντεύξεις που δίνει, ως πιστός παπαγάλος του συστήματος “της τάξης και της ασφάλειας”, έχει ταχθεί επανειλημμένως εναντίον τόσο των φοιτητικών και εργατικών διεκδικήσεων όσο και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, φροντίζοντας πάντα να τονίζει την ανάγκη για εθνική συμφιλίωση και ενότητα μεταξύ των Ελλήνων. Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου “τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας, καταστροφών, καταλήψεων και βανδαλισμών από άτομα τα οποία βάζουν διάφορες ταμπέλες στους εαυτούς τους για να καλύψουν την αθλιότητά τους”».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, «η κ. Ευθυμίου θέλει ένα πανεπιστήμιο χωρίς αγώνες, χωρίς αντίσταση, χωρίς στέκια, αναρχικούς και “βρόμικους” τοίχους. Ενα πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί “εύρυθμα” ως ναός της “αντικειμενικής” γνώσης του διδάσκοντος, ως πεδίο κερδοφορίας για εργολάβους και λοιπά αφεντικά, ως πρόσφορο έδαφος για τα επωφελή για την αγορά ερευνητικά προγράμματα».

Και το κείμενο κλείνει με την προειδοποίηση προς την κ. Ευθυμίου να αλλάξει τακτική, «καθώς θα μας βρει απέναντί της».

 

ΥΓ: Ο Φασισμός αποδεικνύεται στη Πράξη, και όχι στο τι ιδεολογία δηλώνει ότι πρεσβεύει κανείς – το αυτό ισχύει για όλους, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

ΥΓ: το (δεν είναι φασίστες) προστέθηκε από εμένα

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

 

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Απειλές κατά καθηγήτριας του Παν. Αθηνών [από τους «Δεν είναι φασίστες»]

 1. Ο/Η Eπ-αναστάσιος λέει:

  Η πρώτη μεγάλη απογοήτευση της ζωής μου στην καλύτερη χώρα του Κόσμου υπήρξε το Πανεπιστήμιο (Πατρών), και πίσω από αυτή την απογοήτευση ήταν και τότε κυρίως οι «δεν είναι φασίστες» των διαφόρων κομματικών νεολαιών (ιδίως δε των «αριστερής» / «αναρχικής» – λέμε τώρα – ιδεολογίας), που εμπόδιζαν με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και κατέστρεφαν, λέρωναν και απαξίωναν συστηματικά ό,τι περνούσε από το χέρι τους, με απώτερο σκοπό την «αναβάθμιση της λειτουργίας των ΑΕΙ» (!!!). Μετά από τρεις δεκαετίες, τα πράγματα δεν θα μπορούσε παρά να είναι χειρότερα…

  Θυμάμαι τις καταλήψεις, τις θλιβερές καταστροφές κτιρίων και πανάκριβου εξοπλισμού,την παρεμπόδιση των παραδόσεων μαθημάτων, τη αναίσχυντη συναλλαγή με διεφθαρμένα μέλη ΔΕΠ, τους προπηλακισμούς και τα νταηλίκια εις βάρος φοιτητών που στο Πανεπιστήμιο είχαν πάει για να σπουδάσουν (άκουσον! άκουσον!) και όχι για να «πολιτικοποιηθούν», τις συνεχείς επιθέσεις στη λογική και την καλαισθησία, τη δια της βίας σχεδόν στρατολόγηση των πρωτοετών στις «νεολαίες», το αβυσσαλέο εκείνο μίσος των «δεν είναι φασίστες» για τη μάθηση, την αριστεία και τη δημιουργία, θυμάμαι τον φθόνο, τη μικροπρέπεια και την κακοήθεια εκείνων που είχαν αυτοαναγορευτεί σε «προοδευτικές δυνάμεις» και μας τράβαγαν όλους με τη βία (και τη σκανδαλώδη ανοχή της Πολιτείας) προς το σκοτεινό τους λαγούμι…

  Το δε (κόκκινο) κερασάκι στην τούρτα είναι ότι πολλοί από εκείνους τους «δεν είναι φασίστες» βρέθηκαν με πτυχίο χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ τους σε μάθημα (μα ποιον μου θυμίζει αυτό, ποιον μου θυμίζει!…) και τους περίμεναν βεβαίως και οι έτοιμες θέσεις (πιο σωστά: αργομισθίες) στο Δημόσιο (έπρεπε βλέπετε να εξαργυρωθεί ο «ταξικός αγώνας» των παιδιών και να ξεκουραστούν για το υπόλοιπο της ζωής τους (με μισθό και συνταξάρες από δανεικά και από τους φόρους που πληρώνουν εκείνοι τους οποίους έβριζαν και μισούσαν στα «φοιτητικά» τους χρόνια…)

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Δεν φιλοδοξώ να αναλύσω πλήρως το θέμα και εξ άλλου, νομίζω πως το έχω ξανά γράψει σ’ αυτό το μπλογκ. Κάθε ιδεολόγημα – αν και οφείλω να επισημάνω ότι διαβάζοντας το κείμενο των αυτοαποκαλούμενων ως «αναρχικοί» μου φάνηκε σαν κείμενο μαθητών δημοτικού – που αυταπατόμενο φαντασιώνεται πως εκπροσωπεί την απόλυτη αλήθεια – κάτι ανύπαρκτο – και τον τελικό σκοπό της ιστορίας – επίσης ανύπαρκτο – θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κάθε μέσον για να συνδράμει στην επιτυχή εκπλήρωση αυτού του ιστορικού στόχου.
  Αυτό το «κάθε μέσον», είναι ο φασισμός. Μερικά παραδείγματα: Χριστιανισμός, δικτατορία του προλεταριάτου, φασιστικά κινήματα, εθνικιστικά κινήματα και όλα τα ιδεολογήματα της απόλυτης αλήθειας.
  Συνεπώς αυτός που υιοθετεί τον φασισμό σαν πρακτική του ή εκδηλώνει φασιστικές συμπεριφορές, είναι αυτός που καθοδηγείται από ιδεολογίες που είναι άμεσα φασιστικές ή που εμπεριέχουν την βία μέσα τους.

 3. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Όπως πάντα,αγαπητέ Γιάννη,έχεις δίκιο στα σχετικά σύντομα,αλλά μεστά νοημάτων κείμενά σου!!Για ΌΛΑ φταίει η δεκαετία του ’80 σε ΌΛΟΥΣ τους τομείς. Κομματικοποίησε τα πάντα,διέλυσε τον οργανωτική δομή του Κράτους,για να το ελέγξει και τέλος ΑΦΆΝΙΣΕ την παιδεία και των τριών βα-
  θμίδων, για να ελέγξει τα στελέχη της, να εξαφανίσει ανθρώπους σαν την ΄κ. Ευθυμίου και μετά 40 χρόνια να καταντήσουμε εδώ!!Λέει ο Μητσοτάκης και τα στελέχη του ότι θα καταργήσουν το ΆΣΥΛΟ (των ανιάτων;;),γιατί μόνο ως τέτοιο λογίζεται σήμερα!!Άντε να …τους δω και να τους θαυμάσω!!!
  Λυπάμαι,αλλά έτσι που έχει γίνει η κατάσταση ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ να γίνει ΤΊΠΟΤΑ!!

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Φίλε Κάπας Σ.
   ευχαριστώ, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο ότι έχω πάντα δίκαιο 🙂 Πάντως, συμφωνώ μαζί σου για την πλήρη κομματικοποίηση των πάντων και τον αφανισμό της παιδείας..

 4. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Τι έγινε το σχόλιό μου;;Κατεπόθη;;

 5. Ο/Η kpap01 λέει:

  Εκτός από απο τίς ποικιλώνυμες ομάδες βίας πού «δέν είναι φασίστες» αναζητείστε καί όσους βολεύονται από τήν κατάσταση: Καθηγητές πού πατάνε λίγο στή σχολή, ελάχιστα στήν αίθουσα διδασκαλίας η στό αμφιθέατρο (μεγάλη κουβέντα) καί γενικά ασχολούνται ελάχιστα μέ τό εκπαιδευτικό καί ερευνητικό έργο δίνοντας προτεραιότητα σέ άλλες ασχολίες ή απλώς ακολουθούντες τόν κανόνα τού ήσσονος μόχθου. Εστε βέβαιοι οτι οι «επαναστάτες» τής δεκάρας σπάνια θα έχουν διενέξεις μαζί τους αντίθετα μπορεί νά έχουν αλληλοαποδοχή, μέχρι καί αφανή συνεργασία βάσει τού κοινού συμφέροντος. Ο δάσκαλος που αφιερώνεται στό έργο του θά αποτελέσει προνομιακό στόχο. Αν τά πανεπιστήμια δέν διαθέτουν διοίκηση μέ πνέύμα καθήκοντος, μέ κίνητρο νά τά ανεβάζει ψηλά, αυτά καί παρόμοια περιστατικά θά ευδοκιμούν άκόμα καί άν λείψει τό εμπόδιο τού ασύλου.

 6. Παράθεμα: Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει προ πολλού στη πράξη, καταργηθεί | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.