(και)Λόγω Novartis μάθαμε ότι, ΤΟ σκάνδαλο λεγόταν Άρειος Πάγος

[Το πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σοβαρό]

Honore Daumier «Gens de Justice» -λιθογραφία του 1845

«Το μόνο ελληνικό που εμπιστεύομαι είναι η φέτα…»

του ©Μάνου Βουλαρίνου/Athens Voice

Mπορεί ο σύντροφος Παπαγγελόπουλος (ο άνθρωπος που πριν γίνει υπουργός του Αλέκση είχε διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ από τον Κωνσταντίνο τον Εργατικό/Ικανό/Έντιμο) να μην έλεγε την αλήθεια όταν έλεγε ότι το «σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αλλά δεν είχε πέσει και πάρα πολύ έξω. Η υπόθεση Novartis, έτσι όπως την παρουσίασαν οι κυβερνητικοί και οι παρατρεχάμενοί τους, ήταν τελικά μια τρύπα στο νερό, αλλά έγινε η αφορμή να αποκαλυφθεί ένα άλλο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που και αυταπόδεικτο είναι, και υπάρχει η πιθανότητα να είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κρατούς. Το σκάνδαλο Άρειος Πάγος.

Όσοι διαβάζετε αυτά που γράφω ή με ακούτε στο ραδιόφωνο θα ξέρετε ότι το μόνο ελληνικό που εμπιστεύομαι είναι η φέτα και κατά συνέπεια στην ελληνική δικαιοσύνη ιδιαίτερη εμπιστοσύνη δεν έχω. Κάτι η αποδοχή από ελληνικό δικαστήριο των 600 δισ. του Σώρρα (φανταστείτε πόσους ανθρώπους έχει καταστρέψει ο δικαστής που δέχτηκε ότι ο κύριος αυτός είχε αυτό το ποσό), κάτι η αμισθί (και καθ’ όλα νόμιμη βεβαιώς βεβαίως) απασχόληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της, κάτι οι περιπέτειες του Μανώλη του Βασιλάκη εξαιτίας των αγωγών του συντρόφου Κοτζιά, κάτι από εδώ, κάτι από εκεί (αν κάτσω να τα σκεφτώ, μαζεύονται πολλά), έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως όσο πιο έντιμος και ηθικός είσαι, τόσο πιο μακριά πρέπει να μένεις από τους ναούς της Θέμιδας. Αλλά ακόμα και για μένα, αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό είναι σχεδόν απίστευτο και –είτε έτσι, είτε αλλιώς– αποδεικτικό του μεγάλου προβλήματος της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κι επειδή κάποιοι μπορεί να απορούν με το «είτε έτσι, είτε αλλιώς», να το εξηγήσω:

Αν τα όσα καταγγέλλει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κύριος Αγγελής, είναι αληθή, τότε άνθρωποι που βρίσκονται στην κεφαλή της δικαιοσύνης έστησαν σε συνεννόηση με στελέχη της κυβέρνησης μια σκευωρία σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης και χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για την εξυπηρέτηση όχι και τόσο φωτεινών συμφερόντων.

Αν τα όσα καταγγέλλει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κύριος Αγγελής, είναι ψευδή, τότε σε μια εξαιρετικά υψηλή θέση στη δικαιοσύνη βρίσκεται ένας άνθρωπος που στην καλύτερη περίπτωση είναι μυθομανής και στη χειρότερη συκοφάντης.

Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει (δεν μπορώ να φανταστώ να υπάρχει τρίτη εκδοχή), το πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σοβαρό και το ίδιο σοβαρό είναι το πρόβλημα για την ελληνική δημοκρατία.

Νομίζω πως ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος έχει πια συνειδητοποιήσει πως η δημοκρατία χωρίς εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης αναγκαστικά γίνεται προβληματική. Ακόμα και ο πιο αφελής έχει πια συνειδητοποιήσει πως ένα από τα βασικότερα, αν όχι το βασικότερο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και μόνο η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στην ουσία σημαίνει κατάργηση της ουσίας του δικαίου και στην ωραία μας χώρα η καθυστέρηση είναι ταυτόσημη κάθε ποινικής διαδικασίας. Καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης σημαίνει διευκόλυνση στον παραβατικό και δυσχέρεια στις κινήσεις του νομοταγούς, σημαίνει πλεονέκτημα σε αυτόν που έχει χρόνο και χρήμα και άρα κατάργηση της ισότητας απέναντι στον νόμο. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται σε μια δημοκρατία, αν η δικαιοσύνη, πέρα από το ότι καθυστερεί, παίζει και παιχνίδια που μπορεί να φτάσουν μέχρι τη σκευωρία ή τη συκοφαντία. Αν πάλι δεν έχετε ιδιαίτερη φαντασία, δεν πειράζει καθόλου. Αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας και είναι πολύ πιθανό τα όσα θα δείτε να ξεπερνούν τη φαντασία.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, δυστυχώς για τους κυβερνητικούς και τους παρατρεχάμενούς τους, το μόνο που αποκαλύφθηκε από το σκάνδαλο Novartis, είναι ένα άλλο σκάνδαλο που, δυστυχώς για όλους μας, είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο σοβαρό. Γιατί από τις πιθανές παγαποντιές μιας φαρμακευτικής εταιρείας, εύκολα ή δύσκολα, μια κοινωνία ξεφεύγει. Από ένα σάπιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν μπορεί να γλιτώσει ό,τι κι αν κάνει. Γιατί όταν η δικαιοσύνη σαπίζει, σαπίζουν και η δημοκρατία και η κοινωνία. Και ζωή σε λόγου μας.

Υ.Γ. Επειδή με αφορμή το σκάνδαλο Άρειος Πάγος θα ακουστεί η άποψη σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίζει μόνη της ακόμα και για τους επικεφαλής της και να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τη Βουλή, να πω πως είναι μια άποψη που μοιάζει λογική αλλά στην πραγματικότητα είναι επιπόλαια και επικίνδυνη. Όσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια εξουσία που θα μείνει εντελώς ανεξέλεγκτη.

Υ.Γ. 2 Επειδή με αφορμή το Υ.Γ. κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από τον «λαό» θα ήταν μια καλή ιδέα, να πω πως είναι μια τρομερά κακή ιδέα. Τόσο κακή, όσο κακοί θα είναι οι δικαστές που περισσότερο από δικαίοι θα θέλουν να είναι δημοφιλείς. (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου)

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to (και)Λόγω Novartis μάθαμε ότι, ΤΟ σκάνδαλο λεγόταν Άρειος Πάγος

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κόσμος πάει κι έρχεται

  Θα μπορούσε απλά να πει πως όλες οι μονοεδρικές, όπως η δική του της Σάμου, είναι εκ προοιμίου χαμένες. Προτίμησε να πει πως τώρα (που το σαπιοκάραβο βουλιάζει), ανακάλυψε ότι η Τέχνη επηρεάζει και δίνει απαντήσεις

  http://www.enikos.gr/politics/655282/apesyre-tin-ypopsifiotita-tou-apo-ta-psifodeltia-tou-syriza-o-dim?fbclid=IwAR03seErXEUXuScykMYHIxtWTXXWa1DwsIz89PXh2EVTluOnUAuYckHvbuU

  Απέσυρε την υποψηφιότητά του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Σεβαστάκης

  14 Ιουν 2019

  «Έχω εξηγήσει στους συντρόφους και φίλους, ότι οι κεντρικές επιλογές μου είναι η ζωγραφική, η τέχνη μου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η συγγραφή. Οι πολιτικές απαντήσεις μπορούν να διατυπωθούν ευκρινέστερα και διαρκέστερα μέσα από την τέχνη, τη γλώσσα, τη διδακτική φυσικά και την πολιτική στράτευση. Ιεραρχώντας έτσι, θεωρώ την υψηλή τιμή να περιλαμβάνομαι στα ψηφοδέλτια της νέας εκλογικής διαδικασίας, ως κάτι που ξεπερνάει τις σημερινές μου δυνατότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστάκης.


  14/6
  ΣΤΟ Β’1 ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
  Το όνομα του Τέρενς Κουίκ συμπεριλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των υποψηφίων για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ


  Ο Βασίλης Βασιλικός, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΔΗΜΑΡ στις βουλευτικές εκλογές του 2015, επικεφαλής τώρα στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

 2. Ο/Η laskaratos λέει:


  https://www.athensvoice.gr/politics/554284_anithikoi-sto-domatio

  3.06.2019
  Ανήθικοι στο Δωμάτιο

  Όταν αυτοί χαριτολογούσαν «αγάπη μου, συρρίκνωσα τις τράπεζες», εμείς μετρούσαμε τους χιλιάδες ανέργους…
  Φώτης Γεωργελές
  ………………

  Τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, όπως όλες οι κρατικές δαπάνες, εκτινάχτηκε και η φαρμακευτική δαπάνη, συμβάλλοντας κι αυτή στη χρεοκοπία του 2009. Η Ελλάδα έφτασε να έχει φαρμακευτικές δαπάνες σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων. Από 2 περίπου δισ. ξεπέρασε τα 5 δισ. Όταν χρεοκοπήσαμε και έπρεπε να περικοπούν οι δαπάνες που εκτροχίασαν το κράτος, μειώθηκε και η φαρμακευτική δαπάνη. Στα χρόνια 2010-2014 γυρίσαμε τόσο απότομα από τα 5,1 στα 2,5 δισ., οι περικοπές ήταν τόσο γρήγορες και άγριες, που τα Μέσα ενημέρωσης των φαρμακοβιομήχανων καλούσαν σε υπερψήφιση του Σύριζα και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών ήθελε να κάνει τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του Σύριζα. Ο οποίος φυσικά ήταν αντίθετος στις μειώσεις, σε όλες τις μειώσεις της σπατάλης.

  Και φτάνει η ώρα που οι Σύριζα-Ανέλ έρχονται στην κυβέρνηση. Και κάνουν έρευνες για το σκάνδαλο Novartis. Κάνουν διώξεις για την περίοδο που εκτινάχθηκαν οι δαπάνες, όπως επιβάλλει η λογική; Όχι, κάνουν για την περίοδο που συρρικνώθηκαν. Τιμωρούν δηλαδή αυτούς που έβαλαν φρένο στη σπατάλη.
  ……………………..

  • Ο/Η kpap01 λέει:

   Τό σχόλιό σας κύριε Laskaratos συμπυκνώνει όλη τήν αλήθεια. Αποκαλύπτει τό ΨΕΜΑ καί τό όζον σύστημα Σύριζα καί οικονομικών συμφερόντων.

 3. Ο/Η Lawyer λέει:

  Κωνσταντοπούλου: Ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος

  https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1003556/zoi-konstadopoulou-akraia-paremvasi-tis-kuvernisis-sti-dikaiosuni/

 4. Ο/Η kpap01 λέει:

  Γράφει ο κ.Βουλαρίνος γιατί κάτι ουσιώδες έχει νά πεί, όχι απλώς νά γεμίσει τό χώρο του. Εχω κουρασθεί μέ τήν κοινοτυπία τής «εμπιστοσύνης στήν ελληνική δικαιοσύνη». Εχετε δίκιο δέ όλα κ.Βουλαρίνο καί στό θέμα εκλογής τής ηγεσίας. Δέν μπορεί νά παραβλέπεται οτι πρόσωπα σάν τήν κα Θάνου φτάνουν στό ύπατο αξίωμα. Καί απο εκεί καί κάτω τί? Δικαστές πού βγάζουν αποφάσεις όπως αυτή τού Σώρα.
  Τό ερώτημα είναι ΤΙ θα μπορούσε νά γίνει. Κατ’αρχήν τά απλά.
  1) Οτιδήποτε οδηγεί στήν αξιοκρατία.
  2) Ενίσχυση τού ηθικού τών ικανών καί εντίμων δικαστών.
  3) Εξιδίκευση (κάποιων) δικαστών γιά Οικονομικά θέματα καί άλλων για ποινικά θέματα.
  Κάποια στιγμή πρέπει νά δοκιμασθεί δικαστής χωρίς πτυχίο νομικής αλλά πχ Οικονομικής σχολής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.