Να ηττηθεί ο βαλκανικός περονισμός

[Όχι στη Δημοκρατία του άρτου και των θεαμάτων]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Σε κάποια χώρα ο Ηγεμών διασκεδάζει κρυφά την κούρασή του από την κυβερνητική του υπερκόπωση, σε εφοπλιστικά κότερα και μοιράζει σαν βυζαντινός αυτοκράτορας επετειακές ελεημοσύνες ως υποσχετική ενός μελλοντικού Παραδείσου. Μικροπαροχές προαναγγέλλονται για χρονική περίοδο που πιθανότατα θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση και ο ηγέτης προειδοποιεί τους υπηκόους πως αν θέλουν να εισπράξουν κι αυτά τα ψίχουλα πρέπει να τον ψηφίσουν.

Στο μεταξύ όμως οι δανειστές αυτής της υπερχρεωμένης χώρας απαιτούν ισοδύναμα για τη μαύρη τρύπα των 550 εκατομμυρίων την οποία δημιούργησαν τα φιλοδωρήματα, που προέκυψαν από την υπερφορολόγηση των αποδεκτών της ελεημοσύνης. Η χώρα αυτή βρίσκεται μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, αλλά η κυβέρνησή της προσπαθεί να την φέρει κοντύτερα στην πρώτη, με ταχύτητα μεγαλύτερη αυτής των μετακινούμενων λιθοσφαιρικών πλακών («Προς Αφρική η πλάκα του Αιγαίου»). Οι συνέπειες μιας τέτοιας πορείας θα είναι τραγικές, αλλά στο μεταξύ ο Ηγεμών θα έχει φύγει από τη χώρα. Τι τον νοιάζει λοιπόν; Αυτού απόντος Γαία πυρί μιχθήτω.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Να ηττηθεί ο βαλκανικός περονισμός

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Αν δεν κάνω λάθος, η ΝΔ ψήφισε αυτές τις προεκλογικές παροχές, τις οποίες ναι μεν κατάγγειλε ως δόλωμα στους ψηφοφόρους, αλλά δέχθηκε ότι ανακουφίζουν έστω και στο ελάχιστο. Αρα, είναι συμμέτοχη στις όποιες συνέπειες.
  Σε κάθε περίπτωση, οι παροχές και η οικονομική συνδιαλλλαγή μεταξύ κυβερνητικού κόμματος και ψηφοφόρων, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να πούμε ότι επί Τσίπρα, αυτό γίνεται περισσότερο κυνικά. Αλλά είναι κάτι που χαρακτηρίζει την εποχή της μεταπολίτευσης και έφθασε στο αποκορύφωμα του επί ΠΑΣΟΚ, όταν ο Α. Παπανδρέου ικανοποιούσε τις εξωπραγματικές οικονομικές απαιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων στην ηλικία των 50-55 ετών.
  Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουμε λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους στην χώρα, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκ. είναι δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου 2,5 εκ. συνταξιούχοι. Ο υπόλοιπος πληθυσμός, είναι εκτός εργασίας. Μπορεί αυτός ο αριθμός εργαζομένων να «συντηρήσει’ την χώρα;
  Από την χώρα απουσιάζουν η βιομηχανία, οι επενδύσεις, η τεχνολογία και οτιδήποτε χαρακτηρίζει μια αξιοπρεπή οικονομία, αλλά σχεδόν κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Αντίθετα τύποι σαν τον «δημοσιογράφο» Αυτιά, μπορούν και συνεπαίρνουν τον νεοέλληνα με θέματα παροχών και συντάξεων. Λοιπόν;

 2. Ο/Η Παλιός λέει:


  Pierre-André Taguieff
  http://booksjournal.gr/slideshow/item/1157-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D


  Μπουένος Άιρες, τέλη της δεκαετίας του 1940 ή αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν, με στρατιωτική στολή, πίνει τον καφέ του.

  Θα αναφερθούμε εδώ στον πολιτικό λαϊκισμό, αφού τόσο ο πολιτισμικός (κυρίως ο λογοτεχνικός) όσο και ο αγροτικός λαϊκισμός (στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Ρωσία και σε ορισμένες χώρες στης Ανατολικής Ευρώπης) θέτουν διαφορετικά προβλήματα[1].

  Μπορούμε συνοπτικά να ορίσουμε τον λαϊκισμό ως πολιτικό ύφος που χαρακτηρίζει έναν πολιτικό ηγέτη προικισμένο με χάρισμα, από μία κλήση στο λαό που προϋποθέτει λατρεία του λαού, ακόμα και έναν μυστικισμό για το λαό, που συνιστά την έδρα έκφρασης αμφισβητήσεων, διαμαρτυριών και διεκδικήσεων, ακολουθώντας τον τρόπο της κατηγορίας των υφισταμένων ελίτ. Δεν υπάρχει λαϊκιστική ιδεολογία, δεν υπάρχουν παρά πρόσκαιρες συνθέσεις μεταξύ των λαϊκιστικών αμφισβητήσεων και η μία ή η άλλη λαϊκιστική κατασκευή. Αν ο λαϊκισμός εμφανίζεται συμβατός με όλες τις μεγάλες πολιτικές ιδεολογίες (φιλελευθερισμός, εθνικισμός, σοσιαλισμός, φασισμός, αναρχισμός, κ.λπ.), η προτίμησή του βαίνει περισσότερο προς τον εθνικισμό και το σοσιαλισμό παρά προς τον πολιτικό φιλελευθερισμό[2].

  Στην πραγματικότητα, η σημασία της λέξης «λαϊκισμός» αιωρείται ανάμεσα σε δύο πόλους αναφοράς: από τη μία πλευρά, την πράξη τού να παίρνει κάποιος δημοσίως το μέρος του λαού κατά των ελίτ, καθώς και εκείνου που καλεί το λαό σε εξέγερση κατά των υφισταμένων ελίτ· από την άλλη πλευρά, την ιεροποίηση ή τη λατρεία του λαού, με τις διάφορες συνδηλώσεις της (λαϊκή κυριαρχία, λαϊκή κουλτούρα, λαϊκή ηθική, κ.λπ.), και, προκειμένου για έναν τέτοιον λαό, για έναν συγκεκριμένο λαό υποτίθεται προικισμένο με μία συλλογική ταυτότητα, με τη μεγαλύτερη ή μικρότερη ιδεολογική του μόλυνση από τους εθνικιστικούς μύθους. Η κλήση στο λαό αποσκοπεί στο να αποφύγει τις μεσολαβήσεις και την προγραμματική διάσταση: θέλει να είναι ευθεία, χωρίς να φιλτράρεται από αντιπροσωπευτικές βαθμίδες. Το ιδεώδες της αμεσότητας μεταφράζεται μέσω της περιφρόνησης, της καταγγελίας ή της απόρριψης των ενδιάμεσων σωμάτων. Ως προς αυτό, το λαϊκιστικό ύφος συναντά το ιδεώδες της άμεσης δημοκρατίας. Πρόκειται όμως για προσωπική κλήση στο λαό, που προϋποθέτει την ύπαρξη χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να πάρει την μορφή ενός απλού δημαγωγού σε αναζήτηση διασημότητας ή αυτή ενός λαϊκού δικτάτορα.

  Το λαϊκιστικό μήνυμα μπορεί συχνά να ανάγεται στο «Εμπιστευθείτε με!» ή στο «Ακολουθήστε με!», που εκφέρονται από δημαγωγούς οι οποίοι απευθύνονται στον λαό – τόσο από α λα παλαιά δημαγωγούς (ο ρήτορας ενώπιον ενός κοινού) όσο και από τους νέους δημαγωγούς, που έχουν εξελιχθεί σε μαιτρ στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρονται από τα ΜΜΕ. Και οι μεν και οι δε παρουσιάζονται ως σωτήρες[3]. Το τετ-α-τετ του ηγέτη-σωτήρα και του πιστού και ενθουσιώδους (μα πάνω από όλα καλά ελεγχόμενου) «λαού» του επιβάλλεται ως πολιτικό ιδεώδες. Γι’ αυτόν το λόγο, ο λαϊκισμός ομοιοκαταληκτεί συχνά με τον βοναπαρτισμό ή τον αυταρχισμό, όπως στους κλασικούς λατινοαμερικανικούς λαϊκισμούς, όλους ισχυρά εθνικιστικούς, που ενσαρκώθηκαν από καθοδηγητές ή υπέρτατους ηγέτες –Τζετούλιους Βάργκας στη Βραζιλία ή Χουάν Ντομίνγκο Περόν στην Αργεντινή[4]–, το ύφος των οποίων το ξαναβρίσκουμε σε έναν Ούγκο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα[5] ή στους συγκαιρινούς εθνικιστικούς λαϊκισμούς στην Ανατολική Ευρώπη, ο προσανατολισμός των οποίων είναι σαφώς αυταρχικός[6].

  Ο πολιτικός λαϊκισμός προϋποθέτει την εξύψωση του λαού, που αντιτίθεται είτε στις ελίτ είτε στους ξένους, ή ακόμα και στις ελίτ και τους ξένους, και μάλιστα στις ελίτ που εκλαμβάνονται ως ξένες, απεδαφικοποιημένες, «παγκοσμιοποιημένες», που στην πράξη έχουν γίνει κοσμοπολίτικες. Ο καλός λαός είναι ριζωμένος σε ένα έδαφος και μία ιστορία, είναι προικισμένος με διακριτή ταυτότητα που συνδέεται με την εθνικότητά του, παρέμεινε «ο ίδιος», αντίθετα με τις ελίτ ή τους μετανάστες, που καταγγέλλονται ως ξεριζωμένοι, άρα χωρίς διακριτή ταυτότητα («κοσμοπολίτικη μετανάστευση», «νομαδικές» ή «παγκοσμιοποιημένες» ελίτ). Επομένως, με τον «λαϊκισμό» εννοούμε, χωρίς να τον θεωρούμε στην αριστερή ή τη δεξιά παραλλαγή του, μία εξιδανίκευση ή μία μεταμόρφωση του «λαού» είτε ως προς το «κατώτερο» μέρος του (λατινικά: plebs) είτε προς την ολότητά του (populus), ως εάν να ήταν ο μοναδικός φορέας ανθρώπινων ιδιοτήτων και γηγενών αξιών[7]. Συνεπώς, η κατηγορία των «προερχόμενων από το λαό» προσδιορίζει τη νέα τάξη των ευγενών.

  Μεταξύ λαϊκισμού και εθνικισμού: η περονική δημαγωγία

  Η στενή διασύνδεση μεταξύ του λαϊκιστικού ύφους και της εθνικιστικής ιδεολογίας απεικονίζεται πλήρως από ορισμένα κινήματα και λατινο-αμερικανικά καθεστώτα που κάποτε χαρακτηρίσθηκαν «εθνικο-λαϊκά». Η ρητορική του αργεντίνου λαϊκιστή ηγέτη Χουάν Ντομίνγκο Περόν είναι σαφώς εθνικιστικού προσανατολισμού, όπως μαρτυρά γι’ αυτό η ομιλία που εκφωνεί αμέσως μετά τη θριαμβευτική προεδρική εκλογή του της 24ης Φεβρουαρίου 1946. Η εμβληματική αυτή ομιλία επικεντρώνεται στην εξύμνηση της ταυτότητας του λαού (των κοινών ανθρώπων, του «κοσμάκη»), αλλά και του λαού του (του αργεντίνικου λαού), που εξυμνείται ως μία μοναδική εθνικο-λαϊκή ταυτότητα η οποία καλείται να επανεπινοηθεί, να ξαναγεννηθεί.

  Η κλήση του προς τον αργεντίνικο λαό προϋποθέτει ότι αυτός ο τελευταίος έγινε άλλος από αυτό που είναι λόγω της ανυπόφορης υποταγής του σε ξένα μοντέλα. Επομένως, ο λαός-έθνος πρέπει να επανεπινοηθεί, πρέπει να ξαναγίνει ο εαυτός του. Ο κοινότοπος εθνοτικοκεντρισμός μετασχηματίζεται σε κανονιστικό «νοστοκεντρισμό», που δείχνει την οδό της σωτηρίας: ο αργεντίνικος λαός πρέπει να ξαναβρεί την αυθεντική «ψυχή» του. Αναγνωρίζουμε, εδώ το υπόδειγμα επιχειρήματος, που είναι αυτό της καταγγελλόμενης αλλοτρίωσης και της υποσχόμενης απο-αλλοτρίωσης, η οποία περνά μέσω μιας κάθαρσης της «ψυχής» του λαού:

  Επιστρέφουμε σε ό,τι είναι δικό μας, σε ό,τι είναι ουσιωδώς δικό μας, σε ό,τι συγκροτήθηκε κατά την διάρκεια πολλών γενεών, με την αγάπη της γης και χάρις στον ψυχή τε και σώματι αγώνα για να στεριώσουμε και προασπίσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή καθεμία από τις κατακτήσεις μας. Επιστρέφουμε σε ό,τι είναι δικό μας, στη μύχια ουσία της ψυχής μας που μας την παραμόρφωσαν […]. Αν αφομοιώσουμε ξένες κουλτούρες, η ψυχή μας θα έχανε τα προσίδια χαρακτηριστικά της. […] Και με την ξανακερδισμένη μας ψυχή, επανήλθαν οι αθώες και αυθόρμητες εκδηλώσεις του πλήθους μας· αυτών των μαζών που, στις σκοτεινές στιγμές της πατρίδας, είχαν μία σαφή θεώρηση του μέλλοντος και την διαίσθηση του δρόμου που θα τις οδηγούσε στην πραγματοποίηση των πεπρωμένων τους.[8]

  Εκτός από την κλήση στο λαό, στον Περόν συναντάμε δύο άλλα μείζονα χαρακτηριστικά του λαϊκιστικού ύφους: την καταγγελία της προδοσίας των πουλημένων στο εξωτερικό ελίτ και το καύχημα ότι ενσαρκώνει την πιο καθαρή δημοκρατική ιδέα, πέραν του «κομματικοκρατικού» και κοινοβουλευτικού συστήματος που την αλλοιώνει, αυτή την αυθεντική δημοκρατία που τη χαρακτηρίζει «κοινωνική», ως προς το ότι αυτή εγκαθιδρύεται πάνω στην άμεση σχέση του υπέρτατου ηγέτη με τις μάζες ή τις λαϊκές τάξεις. Ο δημαγωγός παίρνει σαφώς το μέρος των «μικρών» κατά των «μεγάλων», των «καταπιεστών», ενώ ταυτοχρόνως καλεί σε αντίσταση κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

  Ο Περόν απορρίπτει χωρίς διφορούμενα τη φιλελεύθερη και πλουραλιστική δημοκρατία, που την ανάγει σε απατηλό μηχανισμό στην υπηρεσία μιας ολιγαρχίας, θέση που συναντάμε τόσο στους «μακιαβελιανούς» θεωρητικούς της δημοκρατίας όσο και σε έναν Μουσολίνι που εμπνέεται από τον Γουσταύο Λε Μπον[9]. Το 1932, ο Ντούτσε χαρακτηρίζει τα δημοκρατικά καθεστώτα ως «εκείνα εντός των οποίων δίνεται από καιρού εις καιρόν στο λαό η ψευδαίσθηση ότι είναι κυρίαρχος, ενώ η πραγματική και υπαρκτή κυριαρχία εναπόκειται σε άλλες δυνάμεις, ενίοτε ανεύθυνες και μυστικές»[10].

  Αυτό καθόλου δεν τον εμποδίζει να προσθέσει:

  Αν η δημοκρατία μπορεί να εννοηθεί διαφορετικά, δηλαδή αν δημοκρατία σημαίνει να μην απωθείται ο λαός στο περιθώριο του κράτους, ο φασισμός μπορεί να ορίζεται από τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου ως «οργανωμένη, συγκεντροποιημένη, αυταρχική δημοκρατία»[11].

  Με τον ίδιο τρόπο, ο Περόν δεν απαρνείται τη δημοκρατία, την επανορίζει, αλλά χρησιμοποιεί συστηματικά μία «δημοκρατιστική» ή «πληβειακή» ρητορική κατά των αντιπάλων του. Ο πραγματικός εχθρός του είναι ο φιλελευθερισμός, ως προς αυτό συναντά τον Μουσολίνι που ισχυρίζεται ότι, «έναντι των φιλελεύθερων δογμάτων, ο φασισμός είναι σε μία κατάσταση απόλυτης αντίθεσης, και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο»[12]. Επομένως, η «κοινωνική δημοκρατία» που εξυμνείται από τον αργεντίνο δημαγωγό προϋποθέτει μια αυταρχική διακυβέρνηση για να την εφαρμόσει και να την υπερασπισθεί εναντίον της εκδικητικής βούλησης των «προνομιούχων»:

  Είμαστε δημοκράτες, όχι όμως μιας δημοκρατίας στην οποία η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο νόμος είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καταπιεστές για να διατηρούν τα προνόμιά τους. Δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη παρά μιας μόνο πραγματικής και αυθεντικής δημοκρατίας: της κοινωνικής δημοκρατίας[13].

  Το περονικό δόγμα, το δόγμα του «justicialisme», εκτέθηκε εν συντομία από τον Περόν την 17η Οκτωβρίου 1950. Ανάμεσα στις «20 αρχές του περονικού justicialisme», βρίσκουμε τις ακόλουθες λαϊκιστικές και εθνικιστικές αρχές:

  1) Η πραγματική δημοκρατία είναι αυτή όπου η κυβέρνηση απαντά στις επιθυμίες του λαού και δεν υπερασπίζεται παρά μόνον ένα συμφέρον: αυτό του λαού. 2) Ο περονισμός είναι ουσιωδώς λαϊκού χαρακτήρα. […] 8) Η κλίμακα των αξιών που κάθε περονιστής πρέπει να τηρεί στην πολιτική δράση είναι η ακόλουθη: κατ’ αρχάς η Πατρίδα, μετά το κίνημα, στο τέλος οι άνθρωποι. 9) Η πολιτική δεν είναι για εμάς σκοπός αλλά μέσον για να δώσουμε στο λαό την ευτυχία και στην Πατρίδα το μεγαλείο της. […] Ο περονισμός προσβλέπει όχι στον αγώνα για τον αγώνα, αλλά να πραγματοποιήσει την εθνική ενότητα. […] Θέλουμε μία κοινωνικά δίκαιη Αργεντινή, οικονομικά ελεύθερη και πολιτικά κυρίαρχη. 19) Το έθνος μας χαρακτηρίζεται από μία συγκεντροποιημένη διακυβέρνηση, ένα οργανωμένο κράτος και έναν ελεύθερο λαό. 20) Ο,τι καλύτερο διαθέτει η Αργεντινή, είναι ο λαός της[14].

  Στο επίσημο περονικό δόγμα, η λατρεία του λαού και η ειδωλολατρία του μοναδικού έθνους είναι αυστηρά συνδεδεμένα. Μένοντας στο γράμμα του κειμένου, και βάζοντας σε παρένθεση την δημαγωγική συμπεριφορά και τις πρακτικές του αργεντίνου δικτάτορα, αυτή η εθνικολαϊκιστική ρητορική φαίνεται ευρέως αποδεκτή από όλους τους εχθρούς της φιλελεύθερης-πλουραλιστικής δημοκρατίας, είτε αυτο-αποκαλούνται δεξιοί, είτε αριστεροί, είτε οποιουδήποτε τρίτου δρόμου («ούτε δεξιά ούτε αριστερά»).

 3. Ο/Η Παλιός λέει:

  https://www.real.gr/realnews/arthro/h_realnews_pou_kykloforei-545458/
  24/5
  Με τίτλο: «Τα σενάρια της Δευτέρας!», κυκλοφορεί η Realnews

  Στη Realnews μπορείτε ακόμη να διαβάσετε:

  – Η τρόικα ζητά ισοδύναμα. «Μαύρη τρύπα» 550 εκατ. ευρώ από τις προεκλογικές παροχές.

  https://www.lifo.gr/articles/opinions/238654/i-ora-tis-alitheias-gia-tin-kyvernisi-tsipra

  Βασιλική Σιούτη Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα

  Τα «δώρα» της τελευταίας στιγμής που σχεδιάζονταν προσεκτικά εδώ και πολύ καιρό, ήταν βέβαιοι ότι θα έκλειναν οριστικά την ψαλίδα. Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ένα μικρό κλείσιμο της, μένει να διαπιστωθεί στην κάλπη αν ισχύει και αν μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα που παρουσίαζαν.

 4. Ο/Η Κάποιος λέει:

  https://www.athensvoice.gr/politics/548420_ayxiseis-kai-stoys-fantaroys-i-pos-oi-parohes-thymizoyn-taximetro

  24.05.2019 | 19:16

  Αυξήσεις και στους φαντάρους ή πώς οι παροχές θυμίζουν ταξίμετρο

  Πλέον οι υποσχέσεις για παροχές πέφτουν ανά λεπτό με το… κιλό
  Ευτύχης Παλλήκαρης

  Έγινε γνωστό το μεσημέρι ότι θα δοθούν αυξήσεις στο μηνιάτικο των φαντάρων, από 8,70 στα 30 ευρώ. Η αύξηση θα δοθεί -λέει το ρεπορτάζ- μετά από… πιέσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Ρήγα -και μπράβο του, που θα έλεγε ο Βουλαρίνος.

  Αλλά, προσοχή! Το παραδάκι θα πέσει μόνο αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης -που θεωρείται και ο σφιχτοχέρης αυτής της κυβέρνησης και εμφανίζεται μονίμως ως διαφωνών με τις παροχές-, θα υπογράψει, λέει, την σχετική απόφαση την προσεχή Τρίτη, για μην εκληφθεί η παροχή ως προεκλογικό δωράκι. Έρχεται να προστεθεί στο άλλο κορυφαίο του πρωθυπουργού, ότι θα δώσει ένα πενηντάρικο αύξηση στις συντάξεις -εφόσον δεν ηττηθεί, βεβαίως-βεβαίως.

  https://www.athensvoice.gr/politics/547654_komma-tis-palias-elladas

  Το κόμμα της Παλιάς Ελλάδας

  Η χώρα μας δεν χρειάζεται απλώς πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται πολιτική κάθαρση.
  Φώτης Γεωργελές

  Mια φωτογραφία από τη Θεσσαλονίκη είναι η αποτύπωση σε εικόνα της πραγματικής κατάστασης. Έχουν φέρει ένα βαγόνι από το εξωτερικό, το έχουν στήσει ακίνητο, χωρίς ράγες, έχουν στριμωχτεί μέσα οι επίσημοι, υπουργοί, πρόεδροι ΔΕΚΟ, υποψήφιοι δήμαρχοι, φοράνε κράνη μέσα στο ακίνητο βαγόνι, γιατί τα κράνη παραπέμπουν σε εργοτάξιο και βγάζουν φωτογραφίες χαρούμενοι. Γιορτάζουν τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης το 2024. Ακινησία, καθυστέρηση, παραπλάνηση.

  Στα ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών ρωτάνε περαστικούς στον δρόμο, είσαστε ευχαριστημένοι με τη 13η σύνταξη; «Ό,τι μας δίνουν, θετικό είναι» απαντάνε κι αυτοί οι έρημοι, τι να πουν, πάρτε τα πίσω; Παραπλάνηση, 13η σύνταξη βαφτίζεται το προεκλογικό επίδομα, οικονομικός αναλφαβητισμός. 10 χρόνια σε κρίση, ακόμα δεν μπορούμε να συλλάβουμε απλές οικονομικές λειτουργίες. Αφού δεν μας δανείζουν πια, ό,τι «παίρνουμε» αφαιρείται από κάπου αλλού. Η κυβέρνηση δεν «δίνει» επίδομα, «παίρνει» μέτρα. Απλώς υποθέτει ότι του χρόνου τα μέτρα θα τα πάρει ο επόμενος για να πληρώσει τα επιδόματα που «δίνει» τώρα αυτή. Μέχρι το 2014, παίρναμε μέτρα λιτότητας γιατί είχαμε έλλειμμα. Τώρα περάσαμε στην υπερφορολόγηση και τα υπερπλεονάσματα χωρίς να έχουμε έλλειμμα, αλλά για να συντηρήσουμε το πελατειακό κράτος. Από το 2015 βρισκόμαστε σε καθεστώς μόνιμης φτώχειας, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε.

 5. Ο/Η Φιλελεύθερος λέει:

  Ζήτω ο νεοφιλελεύθερος εθνικισμός!

 6. Ο/Η Kάσυ Διάρη λέει:

  Δυσαρέσκεια στην ΕΛ.ΑΣ από την παρουσία του Αρχηγού της σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
  Πρώτη φορά αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ παρευρεύθηκε σε ανοικτή κομματική συγκέντρωση – Νέος κύκλος αμφισβητήσεων των επιλογών του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.