Νομική Αθηνών: «Οχι» σε νομοσχέδιο Γαβρόγλου

[Την αντίθεσή της στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε στις 17.03.2019  η εμβληματική Νομική Σχολή Αθηνών]

Κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και ΑΕΙ

Στο επίκεντρο της αντίδρασης των καθηγητών της είναι η πρόθεση του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου να ιδρυθεί τέταρτη νομική σχολή στην Πάτρα, παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία όλων των Νομικών Σχολών της χώρας αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η απόφαση της Νομικής Σχολής Αθηνών έρχεται δύο ημέρες μετά την αντίδραση του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης και πολυτεχνικών σχολών της χώρας μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
«Η Νομική Σχολή Αθηνών, ενστερνιζόμενη και υλοποιώντας εμπράκτως τις αρχές της αξιοκρατίας και της ευγενούς άμιλλας, διακρίθηκε και διακρίνεται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό της έργο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης από την πλευρά της πολιτείας» λέει η απόφαση της σχολής.

Και συνεχίζει: «Η νομική εκφράζει όμως, για μία ακόμη φορά, τη λύπη της για το γεγονός ότι, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή της, και ταυτοχρόνως μειώνει τη χρηματοδότησή της επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν, ασφαλώς, πολλαπλάσιες δαπάνες. Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Σχολών και ενδεικτικώς: να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό – τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό – Νομικές Σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των Σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους.

Επιπλέον προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι επιχειρείται η δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής, παρά την ευθεία αντίθεση όλων των Νομικών Σχολών της χώρας αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων πανελλαδικά, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμιά σοβαρή μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα».

Τέλος, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών καλούν το Υπουργείο «να μην προχωρήσει, έστω και την ύστατη στιγμή, στην ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία απολύτως ανάγκη».

πηγη

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.