Όταν ο Αλέξανδρος της «Μακεδονίας ξακουστής» των παρελάσεων, σταύρωσε τον Καλλισθένη

[Ο Φαρισαϊσμός των Ορθοδόξων «πατριωτών»]

Η τιμωρία του Βήσσου από τον Αλέξανδρο, του André Castaigne (1898-1899)

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Στις μιλιταριστικές παρελάσεις της 25ης του Μάρτη, μιας πλαστής ημερομηνίας θρησκευτικής σκοπιμότητας και υστεροβουλίας για την εξέγερση του 1821, ακούστηκε επί πρωθυπουργίας Τσίπρα και το άσχετης προέλευσης («Μούφα», Εφ.τ.Συντακτών-Δ.Κανελόπουλος, 25.3.2019) τραγουδάκι της ξακουστής Μακεδονίας του Αλεξάνδρου. Η πρώτη μεγάλη αντίφαση είναι πως στη γιορτή μιας απελευθέρωσης από ξένο ζυγό, τιμάται ένας κατακτητής. Προφανώς οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να κατακτούν τις μακρινές και αθώες Ινδίες αλλά οι Οθωμανοί δεν δικαιούνταν να κατακτήσουν το χώρο της αρχαίας Ελλάδας. Η δεύτερη μεγάλη αντίφαση είναι πως την ημέρα εκείνη γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της μητέρας του Εσταυρωμένου και οι υποτιθέμενοι πιστοί του την ίδια ημέρα υμνούν έναν μανιακό Αρχισταυρωτή, που σταύρωσε χιλιάδες αθώους.

Ανάμεσα στα πολλά εγκλήματα αυτού του κατακτητή, ήταν και η σταύρωση του συγγραφέα της Ιστορίας (387-354) των «Ελληνικών», Καλλισθένη, ανιψιού του κηδεμόνα του Αριστοτέλη του Πρόξενου ή κατ’άλλους και ανιψιού του ίδιου του Αριστοτέλη, που σίγουρα ήταν αγαπημένος μαθητής του. Ο Καλλισθένης ακολούθησε τον Αλέξανδρο ως ιστοριογράφος της εκστρατείας του, Είχε όμως ένα ελάττωμα. Ήταν άνθρωπος καλλιεργημένος, με στέρεες αρχές, γενναίος και αξιοπρεπής κι έτσι αρνήθηκε επίμονα και συστηματικά να ικανοποιήσει την αισχρή απαίτηση του Αλέξανδρου να θεωρείται πρόσωπο θεϊκής καταγωγής που έπρεπε να προσκυνείται από τους αυλοκόλακες, μια συνήθεια αρεστή στους Πέρσες και αδιανόητη για τους Έλληνες. Η θεωρία της θεϊκής καταγωγής του Αλεξάνδρου είχε αρχικά διατυπωθεί από την πονηρή μητέρα του, την δολοπλόκα μέγαιρα Ολυμπιάδα των Μολοσσών, που τάχα την είχε δει σαν όνειρο, μαζί με τις απαραίτητες βροντές και τους κεραυνούς που συνοδεύουν κάθε αξιοπρεπή θεοσημία από αυτές που βλέπουν διαχρονικά όλοι οι ευλαβείς απατεώνες, προφήτες, θεραπευτές και θαυματουργοί. Το καλοκαίρι του 327, οι ποταποί αυλοκόλακες προσκυνητές που τη φύσαγαν και δεν τους κρύωνε, την άρνηση του υπερήφανου Καλλισθένη, πέτυχαν την φυλάκισή του και την εξόντωσή του, ως δήθεν συμμέτοχου στη λεγόμενη «Συνωμοσία των παίδων». Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο Α΄ τον Σωτήρα, φίλο του Αλέξανδρου και αυτόπτη μάρτυρα, συγγραφέα του έργου «Περί των Πράξεων του Αλεξάνδρου», το οποίο δεν σώθηκε αλλά το μνημονεύει στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» (4, 14) ο Αρριανός, ο Καλλισθένης σταυρώθηκε. Αυτός ήταν ένας τρόπος εκτέλεσης ιδιαίτερα αγαπητός στον αδίστακτο Αλέξανδρο. Ο Αριστοτέλης που πληροφορήθηκε την δολοφονία του αγαπητού του Καλλισθένη, δεν ξαναμίλησε στον κακούργο μαθητή του.

Είναι απορίας άξιο και θα έπρεπε να ερευνηθεί από την Επιστήμη της εφαρμοσμένης θεομπαιξίας και του αγοραίου πατριωτισμού, πως γίνεται και οι Εθνικιστές Ρωμιοί και Σλαβομακεδόνες αλληλομισούμενοι αδελφοί και Ορθόδοξοι πιστοί του Εσταυρωμένου, ενός θεού της Οικουμένης και όχι εθνικού κρατικού Θεού, δεν ανατριχιάζουν με τον κατά την φαντασία του «θεό» Αλέξανδρο, αλλά τον υμνούν σε ευγενή άμιλλα μεταξύ τους, και διεκδικούν ο καθένας για αποκλειστικό λογαριασμό τους, την αποφορά της καταισχύνης των εγκλημάτων του. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε εκφράσει επίσημα αυτήν την απορία («Σφαγέας») αλλά στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να του απαντήσει πειστικά κανείς: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες. Για τον λόγο αυτό μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα, σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει».

*

Μας απέκλεισαν από το facebook χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Θεωρίες Συνωμοσίας, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Όταν ο Αλέξανδρος της «Μακεδονίας ξακουστής» των παρελάσεων, σταύρωσε τον Καλλισθένη

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.efsyn.gr/node/188513

  25.03.2019, 19:29
  Μούφα εθνικό τραγούδι το «Μακεδονία ξακουστή»;
  Δημήτρης Κανελλόπουλος

  Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη «Επιτηρούμενες ζωές: Μουσική, χορός και διαμόρφωση της υποκειμενικότητας στη Μακεδονία» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

  Η συγγραφέας αναγνωρίζει φυσικά πως το τραγούδι έχει λάβει διαστάσεις ύμνου της μακεδονικότητας. Η ίδια θεωρεί ωστόσο πως «πρόκειται για το πιο ηχηρό παράδειγμα πολιτισμικής κατασκευής». Και εξηγεί γιατί το λέει αυτό:

  1) Μουσικολογικά δεν πρόκειται για «παραδοσιακή» μελωδία.

  2) Κινησιολογικά, το χορευτικό βήμα παρουσιάζει έλλειμμα εντοπιότητας, δημιουργικής φαντασίας και «αυθεντικότητας».

  3) Μορφολογικά, ο στίχος δεν παραπέμπει στις συμβάσεις του δημοτικού τραγουδιού.

  4) Το περιεχόμενο του στίχου επίσης διαφέρει από αυτό των δημοτικών τραγουδιών και είναι καθαρά εθνικιστικού χαρακτήρα.

  Το απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη το παρέθεσε παλιότερα στην Καθημερινή ο Παντελής Μπουκάλας. Επίσης, κατά τον μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη, η μουσική του «Μακεδονία ξακουστή» αντλεί από σεφαραδίτικο τραγούδι, που δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του πρώτου εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης, το 1873.

  Συμπέρασμα της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη: «Μία μελωδία που πρωτοακούστηκε στην πολυεθνοτική Θεσσαλονίκη του τέλους του 19ου αιώνα» μετατράπηκε με τον καιρό σε ένα «υποσχόμενο σύμβολο της φαντασιακής μακεδονικότητας και ελληνικότητας».

 2. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/anthimos-den-afinoun-na-brethei-o-megas-aleksandros

  Ανθιμος: Δεν αφήνουν να βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος
  Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, στο κήρυγμά του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

  • Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

   Εδώ δεν αφήνουν να λάμψει η πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός της γης που δημιούργησε για χάρη του Περιούσιου Λαού ο Κύριος, θα αφήσουν (οι Ανθέλληνες!) να βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος;

 3. Ο/Η Χρυσανθούλα λέει:

  • Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

   Μόνο που ο παπάς δεν θα δίδασκε ποτέ χημεία, εκτός κι αν ήταν ο Θεόφιλος Καΐρης, τον οποίο βέβαια η Εκκλησία ΑΕ Γενικών Αποβλακώσεων δεν θα άφηνε ποτέ να διδάξει τέτοια διαβολικά πράγματα…

   Άντε, με το καλό να υποδεχθούμε το Άγιο Φως! (και με έξοδά μας…)

   • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Πιθανολογώ ότι αυτό το σκίτσο αποσκοπεί να σατιρισθεί ο Alex-is Cheap-rush και, ποιητικῇ ἀδείᾳ, μπήκε το κρυφό σχολειό – μάλλον ατυχώς αφού ουδέποτε υπήρξε. Είναι γνωστόν, άλλωστε, ότι η Μεγάλη τού Γένους Σχολή (και όχι μόνο) λειτουργούσε, απρόσκοπτα, καθ’ όλη τη διάρκεια τής τουρκοκρατίας. Ο μύθος τού κρυφού σχολειού εδράζεται στο πραγματικό γεγονός ότι αφενός ένα σημαντικό ποσοστό τών οιονεί δασκάλων (στα χωριά τών αγραμμάτων χωρικών) ήταν κληρικοί και αφετέρου οι μαθητές πήγαιναν βράδυ να διδαχθούν αφού κατά τη διάρκεια τής ημέρας δούλευαν στα χωράφια με τους γονείς τους. Στη συνέχεια, η εκκλησία άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλεύθηκε καλλιεργώντας το μύθο.

    Όσον αφορά τον ερχομό τού «αγίου» φωτός που αναφέρατε, στο παρόν blog έχει αναγραφεί, μεταξύ τών άλλων, και ότι η έλευση του αεροπορικώς [με χρήματα τών φορολογουμένων (συμπεριλαμβανομένων τών άθεων, τών ένθεων άθρησκων και τών αλλόθρησκων)] αποτελεί πρωτοβουλία, το 1988, τής Δήμητρας Λιάνη και τού Ιάκωβου Οικονομίδη (ο οποίος, τότε, διατηρούσε ταξιδιωτικό πρακτορείο¹ στην Αθήνα, οδός Νίκης αρ. 23).
    Με τη σειρά μου θα γράψω ότι η παράνοια, εδώ, έγκειται και στο γεγονός ότι τόσοι «ευσεβείς» άγονται και φέρονται, χαλιναγωγούνται και χειραγωγούνται από μία συμμέτοχο σε μοιχεία.

    ¹ ο νοών νοείτω

 4. Ο/Η Antifa2 λέει:

  https://luben.tv/stream/176369

  Την άδεια του θα χάσει ο ακροδεξιός ταρίφας που δεν ψήθηκε να βοηθήσει την τραυματισμένη γυναίκα

  Η αμήχανη στιγμή που ανακηρύσσεσαι με απόφαση του σωματείου σου ο χειρότερος ταρίφας της χώρας

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.iefimerida.gr/news/487506/i-arampatzi-nd-ekane-parelasi-me-paradosiaki-makedoniki-foresia-stis-serres-eikones

  Η Αραμπατζή (ΝΔ) έκανε παρέλαση με παραδοσιακή μακεδονική φορεσιά -Στις Σέρρες [εικόνες]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.