«€γώ ανάβω το Άγιο Φως μ€ αναπτήρα» [κι ας πληρώνουμ€ α€ροπορικά]

[Δ€χτείτε το τώρα με τιμ€ς Αρχηγού Κράτους]

Καταλυτική είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εκκρεμές, φιλοξενεί και άλλες μαρτυρίες όπως αυτή του Αγιοταφίτη Αρχιεπίσκοπου Γεράσωνος Θεοφάνη: «Το Άγιο Φως ανάβει με φυσικό τρόπο και ευλογείται από την Εκκλησία. Ήρθε η ώρα να φανεί η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πάντα ωραία και σκληρή». [διαβάστε το χτεσινό μας: Ούτε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μιλά για «θαύμα» Αγίου Φωτός]

Μία τρίτη μαρτυρία είναι και αυτή του πρώην Αρχειπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου. Ο ίδιος αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

Σε αυτές τις μαρτυρίες, έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή του κειμένου της ιστοσελίδας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όσον αφορά στην τελετή του Αγίου Φωτός. Από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπάρχει πια στο κείμενο η λέξη «θαύμα». Μάλιστα, σε συνομιλία του Δημήτρη Αλικάκου με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με αφορμή αυτό το γεγονός ο ιεράρχης παραδέχεται έμμεσα ότι όντως δεν συμβαίνει θαύμα. [in.gr]

*

Μας απέκλεισαν από το facebook χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε!

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Για την Αριστερά, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

20 Responses to «€γώ ανάβω το Άγιο Φως μ€ αναπτήρα» [κι ας πληρώνουμ€ α€ροπορικά]

 1. Ο/Η Ένας λέει:

  https://kourdistoportocali.com/news-desk/ki-omos-ine-olga-gerovasili/

  Κι όμως είναι η Ολγα Γεροβασίλη.

  Τρύπωσε στα ράσα παραληρώντας από ευγνωμοσύνη γενικότερα μην πιστεύοντας και η ίδια ότι είναι υπουργός στο Κατσιαπλιαδιστάν.

  Η Ολγα ως γνωστόν συνόδευσε με τιμές Αρχηγού Κράτους το Αγιο Φως που είναι τόσο θαυματουργό ώστε πρέπει να έρχεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο το ελληνικό κατσιαπλιάδικο Κράτος στέλνει μισή ντουζίνα υπουργούς και βουλευτές όλων των κομμάτων να το συνοδεύσουν.

  Η υποκρισία των εκάστοτε εξουσιών πάει πακέτο με την ανοησία του χαχόλου λαού αλλά και μεγάλου μέρους των ΜΜΕ που συμμετέχει στο εμπόριο της απάτης.

  Βρισκόμαστε στο 2016 και η Ελλάδα είναι ένα χρεοκοπημένο Κράτος. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του.

  Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με τέτοιο λαό και τέτοιους πολιτικούς…

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ακόμη κι αν οι πιστοί παραδεχθούν την αλήθεια. Δηλαδή αν παραδεχθούν πως το… Αγιο φως ανάβει με αναπτήρα και όχι με την παρέμβαση του Θεού, πάλι θα συρρέουν στα Ιεροσόλυμα, θα σπρώχνουν ο ένας τον άλλο για να ανάψουν το κερί τους με το «ευλογημένο» φως ώστε να εξασφαλίσουν την βοήθεια του πανάγαθου Κυρίου, και θα αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο παγκάρι Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Θα ισχυριστούν πως αποτελεί μέρος της μοναδικής σ’ όλο τον κόσμο, αυτό της θρησκευτικής και εθνικής παράδοσης της Ρωμιοσύνης και η κατάργηση του, θά ‘ταν εθνική προδοσία καθώς και προδοσία της πίστης της Ορθοδοξίας.
  Τι και αν ένας Γερμανός μας προειδοποίησε πριν εκατόν πενήντα χρόνια: πίστη σημαίνει δεν θέλω να μάθω την αλήθεια.
  Γιατί έτσι γουστάρει ο δεισιδαίμων Ρωμιός. Πώς να το κάνουμε τώρα..
  Οσο για τους πολιτικούς όλων των κομμάτων που υποδέχονται το φως, με τιμές αρχηγού κράτους, στην πράξη ομολογούν πως είναι ανίδεοι από πολιτική, ορθό λόγο και απολύτως ανίκανοι να προσφέρουν διέξοδο στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν.
  Η συμμετοχή τους, αποδεικνύει ότι βολεύονται με τον ρόλο που έχει αναλάβει η εκκλησία, δηλαδή στο να κρατά τους Ρωμιούς σε κατάσταση σκοταδισμού και βλακείας.
  Πως η μόνη τους βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν, περιορίζεται σε μερικά «άμπρα κατάμπρα»..

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  2017

  2018

  Τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 13ης/ 26ης Μαρτίου 2018, ἔλαβε χώραν σχολική ἐκδήλωσις διά τόν ἐθνικόν ἑορτασμόν τῆς 25ης Μαρτίου 1821 εἰς τήν Πατριαρχικήν Ἱερατικήν Σχολήν τῆς Ἁγίας Σιών.
  Τήν ἑορτήν ἐτίμησε διά τῆς παρουσίας Αὐτοῦ ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιος, ὁ Πρόεδρος τῆς Σχολικῆς Ἐφορίας Γέρων Σκευοφύλαξ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως κ. Ἰσίδωρος, παρουσίᾳ τοῦ Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς Ἱεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου καί μελῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ Προξενείου,

  Μια υπενθύμιση για τον ρατσιστικό υπόνομο που λέγεται πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

  https://roides.wordpress.com/2018/03/26/26mar18/

  Το πατριαρχείο του Αγίου Φωτός στρατολογεί ανήλικα αγόρια
  26/03/2018
  [Οι εκλεκτοί του Ελληνορθόδοξου ταχυδακτυλουργού θεού]


  Ο πανοσιότατος Κλαύδιος των ροζ ιερών σκανδάλων των Κυθήρων (Γιοσάκης κλπ), ηγούμενος τώρα στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, ενώ αναμένει (14.3.2010) , εν μέσω νεανικής ιεροπρεπούς κουστωδίας, την άφιξιν του ερασμίου Ησυχίου, μητροπολίτου Καπιτωλιάδος (14χρονου αφιχθέντος το πάλαι, εκ Μενιδίου Αττικής)

  Μεταφέρω εδώ από τη Wikipedia, τις εισαγωγές του ενάρετου βίου των τεσσάρων σκανδαλοποιών τελευταίων πατριαρχών του ρατσιστικού πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο από το 1534 που κατελήφθη πραξικοπηματικά από Ρωμιούς καλόγηρους, απαγορεύει στους συμπατριώτες του Χριστού Παλαιστίνιους Ορθοδόξους, που αποτελούν το ολοένα μειούμενο ποίμνιό του, να γίνουν επίσκοποι (ελάχιστες οι εξαιρέσεις μετά από μεγάλη πίεση) και στερώντας τους εντελώς, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους για πολλά ζητήματα («Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων», Καθημερινή-6.1.2018), το δικαίωμα να έχουν δικό τους πατριάρχη και όχι Ρωμιό μετανάστη. Όλοι τους «πήγαν» ή «μετέβησαν» στα Ιεροσόλυμα ανήλικοι, 12, 14, 15 και 14 ετών αντίστοιχα.


  Ο (εξ ιερών σκανδάλων Κυθήρων ορμώμενος) πανοσιότατος ηγούμενος Κλαύδιος, χτενίζει την «πατριάρχισσα Μαρίτσα», αδελφή του έκπτωτου σήμερα πατριάρχη Ειρηναίου (φωτ. ‘Κυρ. Ελευθεροτυπίας’, 3.4.2005).

  «Θεόφιλος Γ΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Θεόφιλος Γ΄, κατά κόσμον Ηλίας Γιαννόπουλος, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1952 στους Γαργαλιάνους, ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα και εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα…».

  «Ειρηναίος Α΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Ειρηναίος Α΄ γεννήθηκε στις 17 Απρίλιου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα..» (σημ.Λασκ.: 14 ετών).

  «Διόδωρος Α΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Διόδωρος Α’, ..Γεννήθηκε στη Χίο, στις 14 Αυγούστου 1923. Μετά την περάτωση του δημοτικού, τον Οκτώβριο του 1938, μετέβη στο Γυμνάσιο της Ιερουσαλήμ, …» (σημ.Λασκ.: 15 χρονών).

  «Βενέδικτος Ιεροσολύμων»: «Ο Βενέδικτος Γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Τσεσνείρο της Προύσης. Το 1906, σε ηλικία 14 ετών, μετέβη στα Ιεροσόλυμα, όπου αφιερώθηκε και σπούδασε στην τοπική Ιερατική Σχολή..».

  Από την επίσημη ιστοσελίδα του πατριαρχείου αντλώ ενδεικτικά 3 βιογραφικά Επισκόπων της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Εδώ χρησιμοποιείται το ρήμα «αφίκετο», για να προσδιορίσει τον ερχομό των ανήλικων στις δαγκάνες του πατριαρχείου.

  «Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Κορνήλιος (κατά κόσμον Ἐμμανουήλ) Ροδουσάκης ἐγεννήθη τῷ 1936 ἐν Μαγαρικαρίῳ Ἡρακλείου Κρήτης. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῷ 1951…» (15 ετών).

  «Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (κατά κόσμον Ἀνδρέας) Γεωργοπέτρης ἐγεννήθη ἐν Χλωμοτινᾷ Κερκύρας τῷ 1945. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῷ 1958…» (13 ετών).

  Καταλήγω με έναν βράχο αρετής: «Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιος ἐγεννήθη τῷ 1944 ἐν Ἀχαρναῖς Ἀττικῆς. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῇ 20ῃ/10/1958 (σημ.Λ.: 14 ετών). Ἀπεφοίτησε τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς τῷ 1962. Τῇ 18ῃ/12/1961 (σημ.Λ.: 17 ετών!) ἐκάρη Μοναχός καί τῇ ἑπομένῃ ἐχειροτονήθη Διάκονος…».

  Γιατί ξενιτεύτηκαν αυτοί οι έφηβοι, ο σημερινός πατριάρχης μάλιστα από 12χρονο παιδί; Στην πατριαρχική ιστοσελίδα το βιογραφικό του αποφεύγει να πει την ηλικία άφιξης, πρέπει να κάνεις αφαίρεση στις χρονολογίες: «..ἐγεννήθη…ἐν ἔτει 1952…Εἰς Ἱεροσόλυµα ἀφίκετο κατ᾽ Ἰούλιον τοῦ ἔτους 1964 καὶ προσελήφθη ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Σχολῇ,..Τῇ 28-06-1970 ἐκάρη Μοναχὸς» (σημ.Λ.: 18 χρονών). Πώς «αφίκοντο» τα 12χρονα και τα 14χρονα στα Ιεροσόλυμα; Έπαιρναν στα καλά καθούμενα το αεροπλάνο ή το πλοίο; Μόνοι τους το αποφάσισαν, χωρίς πλύση εγκεφάλου, και γιατί; Τι είδους γονείς ήταν αυτοί που τους ξεφορτώθηκαν και μάλιστα σε μια τόσο κακόφημη και ανυπόληπτη κοινότητα; Με ποιο δικαίωμα, ποιος και γιατί προϊδεάζει με τόσο πιεστικό τρόπο έναν ανήλικο, που δεν είχε ακόμη σεξουαλική επαφή με γυναίκα, πως πρέπει να καλογερέψει και μάλιστα στην ξενιτειά; Τι δυνατότητα είχε ένας που θάφτηκε στο πατριαρχείο από πιτσιρικάς να βρει τη δύναμη στα 18 του να φύγει; Θα επέτρεπαν ποτέ οι δηλωμένοι και παρασημοφορημένοι φίλοι, χορηγοί [με τα λεφτά (Μυστικά Κονδύλια) των φορολογούμενων] και Ιππότες του Ιερού Τάγματος του πατριαρχείου Αλέκσις, ΓΑΠ, Κοτζιάς, Σαμαράς, Μητσοτάκης, Σαλαμινομάχος Πάνος κλπ στους γιους τους να καταλήξουν έτσι εκεί; Θα σταματήσει έστω και τώρα, με επέμβαση του Κράτους αυτό το αίσχος, που αναπαράγει έναν σκοτεινό μηχανισμό διοίκησης, φορτωμένο διαχρονικά με κάθε λογής σκάνδαλα που «επανδρώνει» την Εκκλησία ενός ξένου λαού, ο οποίος θεωρείται τόσο κατώτερος ώστε δεν δικαιούται (από το 1534, όταν πέθανε ο τελευταίος Άραβας πατριάρχης Δωρόθεος Β΄ Αττάλα) να έχει δική του εκκλησιαστική ηγεσία; Oι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι πρέπει να διοικούνται από Δεσποτάδες της Αρείας φυλής, που εισάγονται 12χρονοι και 14χρονοι από τους Γαργαλιάνους και από το Μενίδι;

  Στο εύλογο ερώτημα σε πόσο υγιές περιβάλλον στέλνονται τα αγοράκια, παραπέμπω επιλέγοντας από μια σωρεία δημοσιευμάτων (υπήρξαν πάρα πολλά το 2005 οπότε έσπασε για λίγο η Ομερτά), σε δυο ρεπορτάζ της ‘Καθημερινής’: «Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα», 22.7.2001,
  http://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma
  «Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: διαχειριστικά «παιχνίδια»», 10.7.2005),
  http://www.kathimerini.gr/222736/article/epikairothta/politikh/patriarxeio-ierosolymwn-diaxeiristika-paixnidia
  σε ένα του ‘Βήματος’: «Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου», 10.7.2005)
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/skandalo-stin-eksarxia-toy-panagioy-tafoy/
  και στα απομνημονεύματα ενός Έλληνα διπλωμάτη «Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως».
  https://roides.wordpress.com/2013/05/04/4may13/
  __________________________________

  Χαίρε το καύχημα της παρθενίας.
  Ο Καπιτωλιάδος Ησύχιος, ατιμώρητος, ένα χρόνο μετά τον καταιγισμό των σε βάρος του αποκαλύψεων λειτουργεί στη μνήμη της Παρθένας της Ναζαρέτ, πρώτος εκ δεξιών του πατριάρχη και μνημονευόμενος στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ πρώτος από όλους τους συλλειτουργούς Αρχιερείς:  Πρώτος εκ δεξιών του Γαργαλιανιώτη πατριάρχη που στρατολογήθηκε στην σκοτεινή Αδελφότητα από 12 χρονών, ο Μενιδιάτης ερωτύλος της τρανς κυρίας Αφροδίτης Κωνσταντίνου, που υποτίθεται πως θα καθαιρείτο.

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/lampros-eortasmos-tis-kimiseos-tis-theotokou-sto-theomitoriko-mnima-tis-gesthimanis/

  ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗΣ

  Εκκλησία Online

  Τήν Τρίτην, 15ην/28ην Αὐγούστου 2018, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου εἰς τό Θεομητορικόν αὐτῆς Μνῆμα ἐν Γεθσημανῇ.

  Τῆς θείας Λειτουργίας διά τήν ἑορτήν ταύτην προεξῆρξεν ἡ Α.Θ.Μ. ὁ Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αὐτῷ τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Καπιτωλιάδος κ. Ἡσυχίου,

  H απάντηση του πατριαρχείου αποτελεί μνημείο υπεκφυγών, ασάφειας και γι’αυτό την απόλυτη ομολογία ενοχής. Δεν μπορεί να πει πως είναι θαύμα, γιατί είναι, ξεφωνημένη εκ των ένδον πλέον, απάτη, δεν μπορεί να πει πως είναι απάτη γιατί ισχυριζόταν ανέκαθεν ή στην καλύτερη γι’αυτό περίπτωση άφηνε να εννοείται πως είναι θαύμα:

  «Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν “Νέα Σιών” καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».
  _________________________

  Μια καλή απάντηση δίνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: «Το 2001, επί εκσυγχρονιστικής κυβερνήσεως Σημίτη, αποφασίστηκε το Άγιο Φως να γίνεται δεκτό στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους. Στρώνεται κόκκινο χαλί, παρευρίσκεται υπουργός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μητροπολίτης εκ μέρους της Εκκλησίας, στρατιωτική μπάντα παιανίζει και στρατιωτικό άγημα παρουσιάζει όπλα. Το Άγιο Φως είναι ο αρχηγός κράτους που επισκέπτεται συχνότερα από κάθε άλλον τη χώρα μας. Οσο εύκολο είναι ένας υποκριτής και δημαγωγός να καθιερώσει μια γελοία τελετουργία, άλλο τόσο είναι δύσκολο, φαίνεται, ένας μυαλωμένος άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη να την καταργήσει. Και αν για τους εχέφρονες εν γένει ανθρώπους όλη αυτή η φανφάρα είναι γελοιότητα, για τους χριστιανούς ειδικότερα είναι και ασέβεια!»…

  Ενα τελικό συμπέρασμα μάς προσφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαστάθης, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ, ίσως ο πιο ειδικός επί ζητημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και εκ των παρουσιαστών του βιβλίου στην εκδήλωση που θα γίνει στις 9 Απριλίου στο Polis Art Cafe (θα συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη). Δήλωσε λοιπόν ο κ. Παπαστάθης στο Protagon: «Το βιβλίο “Λύτρωση” είναι ένα δώρο στον ιστορικό του μέλλοντος. Η έρευνα του Δημήτρη Αλικάκου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα “θαύμα του Αγίου Φωτός” για το οποίο σπαταλήθηκε πολύτιμο πνευματικό και εκκλησιαστικό κεφάλαιο, κυρίως στους δύο τελευταίους αιώνες».
  _____________________________

  Ένα τελικό χτύπημα δίνει και το in.gr, που συνοψίζει τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζει στα ήδη υπάρχοντα και στην κοινή λογική και στο ευαγγελικό πνεύμα που δεν θέλει τον θεό χυδαίο πυροτέχνη ταχυδακτυλουργό του όχλου, το βιβλίο του Αλικάκου:

  https://www.in.gr/2019/03/19/greece/nea-martyria-katarriptei-thayma-tou-agiou-fotos-anavei-anaptira/

  «Εγώ ανάβω το φως με αναπτήρα» φέρεται να παραδέχεται ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Ισίδωρος στο βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός».

  Στις σελίδες του νέου του βιβλίου, ο δημοσιογράφος και ερευνητής επιχειρεί να δώσει οριστική απάντηση στη θεωρία του θαύματος του Αγίου Φωτός.

  Καταλυτική είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

  Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εκκρεμές, φιλοξενεί και άλλες μαρτυρίες όπως αυτή του Αγιοταφίτη Αρχιεπίσκοπου Γεράσωνος Θεοφάνη: «Το Άγιο Φως ανάβει με φυσικό τρόπο και ευλογείται από την Εκκλησία. Ήρθε η ώρα να φανεί η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πάντα ωραία και σκληρή».

  Μία τρίτη μαρτυρία είναι και αυτή του πρώην Αρχειπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου. Ο ίδιος αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

  Σε αυτές τις μαρτυρίες, έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή του κειμένου της ιστοσελίδας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όσον αφορά στην τελετή του Αγίου Φωτός. Από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπάρχει πια στο κείμενο η λέξη «θαύμα». Μάλιστα, σε συνομιλία του Δημήτρη Αλικάκου με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με αφορμή αυτό το γεγονός ο ιεράρχης παραδέχεται έμμεσα ότι όντως δεν συμβαίνει θαύμα.
  ____________________

  Οι απατεώνες του πατριαρχείου απειλούν με τα άσφαιρα πυρά της δήθεν προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη. Αν όμως το κάνουν, ούτε οι δικαστές του κυκλώματος του ατιμώρητου ακόμη από την Εκκλησία αρχιμανδρίτη Γιοσάκη δεν θα μπορέσουν να τους δικαιώσουν. Η ακροαματική διαδικασία στην οποία θα κληθούν να μιλήσουν με απόλυτη σαφήνεια θα είναι για αυτούς ο απόλυτος εξευτελισμός:

  8 Μάρτιος 2019 21:00

  Επιστολή προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 όσον αφορά στο ζήτημα που δημιουργήθηκε εξ αφορμής της επικείμενης κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις Εκκρεμές, ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου και τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» απέστειλε η Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, αρχιγραμματέας του Πατριαχείου Ιεροσολύμων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, ενώ έχει ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο. Ακόμα τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών, ενώ όπως τονίζεται ο δρόμος της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.

  • Ο/Η Τσιριγώτης λέει:

   Για τον ως άνωθι πατέρα Κλαύδιο από την Μονή του Τσιρίγου

   Περιοδικό Unfollow
   http://unfollow.com.gr/print-edition/o-enskipsas-tragikos-tsarlatanos/

   Ο «ενσκήψας τραγικός τσαρλατάνος»
   Διονύσιος Καλιντέρης | Τεύχος Μάιος 2014

   Στα τέλη του 1997 η φράση «δεν απαντώ σε κουδουνίστρες» είχε γίνει η αγαπημένη των πιτσιρικάδων στις καφετέριες. Οι μπριόζες αλληλοκαταγγελίες ιερομονάχων των Κυθήρων στα πάνελ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχαν ξετυλίξει το κουβάρι μιας σειράς σκανδάλων, σεξουαλικών αλλά και οικονομικών, που έφθαναν μέχρι τις κατηγορίες για παράνομες ανασκαφές, υπεξαίρεση παλαιών εικόνων, ή και τυμβωρυχία σε τάφους παλαιών μητροπολιτών. Όταν εντέλει οι εξοργισμένοι Κυθήριοι εισέβαλαν στη Μονή Αγίου Θεοδώρου και διά της βίας απομάκρυναν τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αρχιμανδρίτες Ιάκωβο Γιοσάκη και Κύριλλο Σταυρόπουλο, ο εκκλησιαστικός τους προϊστάμενος, ο μητροπολίτης Ιάκωβος Κορόζης, υποχρεώθηκε από την εύθραυστη υγεία του σε υποβολή παραίτησης, λίγο πριν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υλοποιήσει την απειλή της να τον θέσει σε αργία.

   Η συγκυρία ήταν λεπτή και κάθε κουκί πολύτιμο, διότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μετρούσε τις τελευταίες μέρες του επί της γης. Πράγματι, την επόμενη άνοιξη, ο Σεραφείμ Τίκας μετέστη εις τα αιωνίους μονάς και διάδοχός του αναδείχθηκε –μέσα από διάφορα απρόοπτα που δεν είναι της παρούσης– ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν και η πλήρωση της μητροπόλεως Κυθήρων. Ο τότε γραμματέας των εκκλησιαστικών δικαστηρίων αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Μεντζελόπουλος θεωρούνταν από τους επικρατέστερους για την κατάληψή της.

   Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, απόφοιτος της Θεολογικής αλλά και της Νομικής (όπου είχε συμφοιτητή τον Κώστα Καραμανλή), διέθετε τη φήμη του αδιάφθορου – προσόν απαραίτητο, μετά από τόσες περιπέτειες, ώστε να ειρηνεύσει το νησί. Λογάριαζε, ωστόσο, χωρίς τον ξενοδόχο, ήτοι την αντισυσπείρωση όσων τον είχαν αντιμετωπίσει στο ρόλο του ανακριτή – και την οικειότητά τους με τη νέα εκκλησιαστική εξουσία.

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Έτσι, τον Αύγουστο 1998, με επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η οποία αργότερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή, οι αρχιμανδρίτες Ιάκωβος Γιοσάκης, Κύριλλος Σταυρόπουλος, Ιάκωβος Βασιλείου, Αθηναγόρας Ιβάνοβ, Ευλόγιος Τσαλαπατάνης και ο μοναχός Κλαύδιος χαρακτηρίζουν τον Σεραφείμ Μεντζελόπουλο «δράκο με αιμοβόρα ένστικτα», που «αντί καρδίας έχει ηφαίστειο λάβας», «δεν ξέρει τι σημαίνει αγάπη και συγχώρεσι» και «εστιάζει την ηθική κάτω από τη μέση, μόνο στο σλιπάκι». «Όλες του οι κινήσεις», συνοψίζουν, «έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του ανέραστου αιμοδιψούς Δράκουλα». «Φιλάμε το χεράκι σας και σας ζητάμε συγγνώμην αν σας κουράσαμε. Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας» καταλήγει η επιστολή, αφού προηγουμένως υποδεικνύεται για τα Κύθηρα η υποψηφιότητα του Κύριλλου Χριστάκη, για την οποία είχε ήδη απασχολήσει τον Μακαριότατο και φίλος επιχειρηματίας. Πράγματι, μητροπολίτης Κυθήρων εξελέγη ο Κύριλλος Χριστάκης.
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   Ούτως ή άλλως, ο Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, ο οποίος είχε λάβει το μοναχικό του όνομα προς τιμήν του Σεραφείμ Τίκα, ήταν άκρως ταυτισμένος με την προηγούμενη κατάσταση για να μπορέσει επί Χριστόδουλου να δει προκοπή. Εξ ου, και δεν άργησε να αναζητήσει την τύχη του στην αλλοδαπή – και μάλιστα στους Αντίποδες. Το Δεκέμβριο του 2000 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (τιτουλάριος) επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και τοποθετήθηκε βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού – γνωστού από τις πολυάριθμες ποιητικές του συλλογές και ως Σ. Σ. Χαρκιανάκη. «Έχω την μεγαλειώδη τιμή να έλκω την αρχιερωσύνη μου… από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο… τη προτάσει του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, (ειλικρινώς τό λέω αυτό με συγκίνηση βαθειά) Πατρός μου και ευεργέτου μου, διϊστορικώς και διαχρονικώς» δηλώνει μέχρι σήμερα ο άλλοτε συνοδικός ανακριτής.

   Ωστόσο, τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Η ξενιτιά έπεφτε βαριά στον φιλόδοξο κληρικό και η παραμονή του στην Ωκεανία διήρκεσε μόλις μέχρι τον Απρίλιο του 2002. Έκτοτε, ο διακρινόμενος για την ελευθεροστομία και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο Στυλιανός καταγγέλλει ότι η σύντομη αυστραλιανή εξόρμηση του Σεραφείμ δεν ήταν παρά ένας πονηρός ελιγμός για την προαγωγή του στον επισκοπικό βαθμό. Μάλιστα, όταν το 2006 ετέθη ζήτημα εκλογής του Χριστιανουπόλεως στη μητρόπολη Πειραιά, ο Στυλιανός φρόντισε με επιστολή του να ενημερώσει όλη την ελλαδική ιεραρχία για το ποιόν του υποψηφίου. Χαρακτηριστικά είναι όσα ο ίδιος έγραψε στην εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Το Βήμα της Εκκλησίας: «Εκθέτοντας πάντως και δημοσιοποιώντας αδιάψευστα πειστήρια (από το επίσημο Υπηρεσιακό Αρχείο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) περί του τρόπου με τον οποίο μας επαγίδευσε εις το να μας υποκλέψει το ιερώτατο Επισκοπικό αξίωμα ο εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος ενσκήψας τραγικός τσαρλατάνος Αρχιμ. Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, δεν είχαμε την αξίωση, μήτε ασφαλώς την αφέλεια να πιστεύσουμε, ότι θα εματαιώναμε την ως άριστα ενορχηστρωμένη από τους πρωτεργάτες της “Χρυσοπηγής” εκλογή του, εις την Μητρόπολη Πειραιώς. Έπρεπε όμως να μάθουν και να ξέρουν ποιον επί τέλους εκλέγουν με τόσες τυμπανοκρουσίες και ασυναγώνιστον από άλλον συνυποψήφιο (!), για να μην μπορούν να επικαλεσθούν αργότερα άγνοια ή δήθεν παραπληροφόρηση. (…) Εξ όσων όμως εδημοσιεύθησαν μέχρι στιγμής στα επίσημα Δελτία ειδήσεων, τέτοια ευαισθησία δεν φαίνεται ούτε κατά διάνοια να πέρασε από τις συνειδήσεις των εκλεκτόρων, έστω και ενός για δείγμα! Αντιθέτως, επί 72 ή 74 εκλεκτόρων Μητροπολιτών έλαβεν, ο άλλοτε “αποδιοπομπαίος’” και περιφρονούμενος, ψήφους 63, ως ανεγράφη! (…) Θα μπορούσαμε βέβαια και άλλα βαρυσήμαντα τεκμήρια να παρουσιάσουμε, τα οποία χαρακτηρίζουν εις το διηνεκές το γενικό ήθος και την ψυχοπαθολογική κατάσταση του νέου Μητροπoλίτη Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελοπούλου. Δεν το πράττομε όμως, διότι με όσα ήδη κατηγγείλαμε εδώ, εδόθη επαρκής απάντηση εις τους εν Ελλάδι διαπορούντας πώς έγινε εν Αυστραλία Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως ο περιπετειώδης Αρχιμανδρίτης».

   Όμως, ο περιγραφόμενος τόσο γλαφυρά από τον Αυστραλίας κληρικός δεν είχε ποτέ πρόβλημα να διαγνώσει ποιες συμμαχίες κάθε φορά εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην εξουσία. Ούτε τα πληθωρικά εγκώμιά του για τον Στυλιανό Χαρκιανάκη αποτελούν μοναδική εκδήλωση της διαχρονικά παθητικοεπιθετικής τακτικής του.

   Καταπλήσσοντας όσους γνώριζαν την περί Κυθήρων προϊστορία (και όχι μόνο), ο τότε Χριστιανουπόλεως τέθηκε, ευθύς μετά τον επαναπατρισμό του από την Αυστραλία, υπό την προστασία των άλλοτε διωκτών του, της αδελφότητας «Χρυσοπηγή», αναλαμβάνοντας καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου του μητροπολίτη Πειραιώς (και πνευματικού πατέρα του Χριστόδουλου) Καλλίνικου Καρούσου και κατόπιν τη θέση-κλειδί του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

   Φωτογραφίες

   http://panagiaalexiotissa.blogspot.com/2011/07/blog-post_5801.html#ixzz5ihkN5XvT

   Ιερό προσκύνημα εις τους Αγίους Τόπους


   Από αριστερά ο π. Βασίλειος …. π. Κλαυδιος Πέπας ηγούμενος της Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού – Ξεναγός, π. Ερμόλαος …..
   Πηγή: Ιερός Ναός Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών Ιερό προσκύνημα εις τους Αγίους Τόπους | Ι.N. Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Υποκλοπή ναι, παράνομη ναι, αλλά επί της ουσίας;

  «παραποίηση του βίντεο στο μοντάζ», σε ποιο σημείο;

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agio-fos-sti-dikeosyni-i-sykofantes/

  ΑΓΙΟ ΦΩΣ: ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ
  Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 23:42

  Εκκλησία Online

  ΑΓΙΟ ΦΩΣ: Ο καθηγητής νομικής και δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ Λάμπρος Κιτσαράς μιλάει για τον διασυρμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αγιοταφιτών Πατέρων, τους οποίους παρουσιάζει σχετικό δημοσίευμα και βιβλίο να αρνούνται τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η Αφή του Αγίου φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κιτσαρά, Έλληνας δημοσιογράφος εξέδωσε βιβλίο με θέμα την ιστορία του Πατριαρχείου, μέσα στο οποίο επικαλείται μαρτυρίες Πατέρων, οι οποίοι αρνούνται την αυθεντικότητα της Αφής βασιζόμενος μάλιστα σε βίντεο που υπέκλεψε.

  Ο έγκριτος νομικός , τονίζει ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναπαραγωγής θα βρει νομική απάντηση από τα δικαστήρια.

  Τα απαράδεκτα υπονοούμενα και το βίντεο προϊόν υποκλοπής που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα οποία αμφισβητούν την αφή του αγίου φωτός στον Πανάγιο Τάφο, έχουν απασχολήσει την εκκλησία.

  Το βιβλίο το οποίο αναφέρει συνομιλία με αγιοταφίτη μοναχό, ο οποίος δεν δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο της αφής του αγίου φωτός όπως ενδεχομένως θα περίμενε ο συγγραφέας, έγινε η αιτία να διαδοθεί ότι το άγιο φως δεν είναι προιόν θαυμαστής ενέργειας.

  Ήδη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει εκδώσει ανακοίνωση η οποία καταδικάζει την θέση αυτή καταγγέλλει την υποκλοπή και παραποίηση του βίντεο στο μοντάζ .

  Για άλλη μια φορά το Πατριαρχείο Iεροσολύμων και δη ο Πανάγιος τάφος χτυπάται ανελέητα από τα ελληνικά μέσα και τους δημοσιογράφους περίοδο Σαρακοστής και λίγο πριν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση διασύροντας το γόητρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και αμφισβητώντας την ζωοποιό δύναμη του Πανάγιου Τάφου και το Άγιο φως το οποίο εκατομμύρια πιστοί από όλο τον κόσμο βιώνουν κάθε χρόνο, ενώ ερευνητές από όλη την υφήλιο έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά μετά από προσπάθειες ορισμού της ενέργειας αυτής.

  από ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ NEWS

  Από το θιγόμενο κύρος του πατριαρχείου

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.iefimerida.gr/news/486287/salos-me-agio-fos-poio-thayma-anavo-me-anaptira-leei-skeyofylakas-toy-panagioy-tafoy

  Σάλος με το Αγιο Φως -«Ποιο θαύμα; Το ανάβω με αναπτήρα» λέει σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου [βίντεο]

  19|03|2019 22:49

  Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βιβλίο ενός δημοσιογράφου στο οποίο ένας σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου φέρεται να λέει πως «ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα».

  Ο λόγος για το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», με μαρτυρίες αγιοταφιτών που ανατρέπουν τη θεωρία του θαύματος που λαμβάνει χώρα με απόλυτη μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

  «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;», είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως.

  Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο, ο σκευοφύλακας Ισίδωρος δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

  _________________________________________


  Ο Μέγας Σκευοφύλαξ Ισίδωρος (Ηλίας Φακίτσας) (στη φωτ χειροτονεί τον νεαρό διάκο Σωφρόνιο Φελέκη), που άνοιξε το στόμα του και δεν τολμούν να τον διαψεύσουν, αλλά επικαλούνται πως έγινε υποκλοπή (χρησιμότατη και εθνικά και θρησκευτικά επωφελής, αφού αποκαλύπτει μια τεράστιας έκτασης απάτη), δεν ε’ιναι απλός καλόγερος, είναι Αρχιεπίσκοπος.
  Ένα χωριατόπουλο από την Αχλαδιά Τρικάλων
  Το στρατολόγησαν από 13 χρονών!!!!!!
  Τον έκαναν στα 18 του καλόγερο!

  https://jerusalem-patriarchate.info/blog/portfolio/%E1%BD%81-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%89-14/

  Ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως κ. Ἰσίδωρος

  (κατά κόσμον Ἠλίας) Φακίτσας

  Ἐγεννήθη ἐν Ἀχλαδέᾳ Τρικάλων τῷ 1973. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῷ 1986. Ἀποφοιτήσας τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς, διωρίσθη διακονητής ἐν τῷ Πανιέρῳ Ναῷ τῆς Ἀναστάσεως. Ἐκάρη Μοναχός καί ἐχειροτονήθη Διάκονος τῷ 1991, τῷ δέ 1996 Πρεσβύτερος λαβών ἅμα καί τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου.

  Ὑπηρέτησεν ὡς διακονητής καί ἐφημέριος ἐν τῷ Πανιέρῳ Ναῷ τῆς Ἀναστάσεως καί μέλος τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Πρωτοδικείου Ἱεροσολύμων. Τῷ 2005 διωρίσθη Παρασκευοφύλαξ καί τῷ 2013 Γέρων Σκευοφύλαξ τοῦ Παναγίου Τάφου. Ἐσπούδασε τήν Ἱεράν Ἐπιστήμην ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.

  Τήν 19ην Φεβρουαρίου 2013 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως.

  Ἡ χειροτονία αὐτοῦ ἐτελέσθη τήν 3ην Μαρτίου 2013 ἐν τῷ Πανιέρῳ Ναῷ τῆς Ἀναστάσεως.

  Τόν Ὀκτώβριον τοῦ 2013 διωρίσθη Πρόεδρος τῆς Σχολικῆς Ἐφορείας τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς Ἱεροσολύμων.

  Τῷ 2017 ἔλαβε τόν τίτλον μεταπτυχιακῶν σπουδῶν τοῦ Πανεπιστημίου τῶν Ἀθηνῶν εἰς τήν Παλαιάν Διαθήκην.
  __________________________

  https://jerusalem-patriarchate.info/blog/2015/02/19/%CE%B7-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80-%CF%83%CF%89%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85/

  Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ Π. ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ.

  19/02/2015

  Τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης πρός Πέμπτην, 5ης πρός 6ην /18ης πρός 19ην Φεβρουαρίου 2015, ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως κ. Ἰσίδωρος Γέρων Σκευοφύλαξ, συνωδᾴ ἀποφάσει τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, εἰς μίαν λίαν κατανυκτικήν θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Πανάγιον καί Ζωοδόχον Τάφον τοῦ Κυρίου ἐχειροτόνησεν εἰς διάκονον εἰς τήν θ. Λειτουργίαν, τελεσθεῖσαν ἐπί τοῦ Παναγίου καί Ζωοδόχου Τάφου, τόν Ἀπόφοιτον τῆς Ἱερατικῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς Σιών καί προσφάτως καρέντα μοναχόν π. Σωφρόνιον Φελέκην, ἵνα διακονῇ τήν Ἁγιοταφιτικήν Ἀδελφότητα.

  Πρό τῆς χειροτονίας ὁ Σεβασμιώτατος ἐνουθέτησε τόν εὐλαβέστατον ὑποδιάκονον Σωφρόνιον διά λόγων πατρικῶν, τονίζων τήν μέχρι στιγμῆς ὑπακοήν αὐτοῦ εἰς τήν Ἁγιοταφιτικήν Ἀδελφότητα, βοηθείᾳ καί στηρίξει τῆς μητρός αὐτοῦ καί ἀναφερόμενος εἰς τό παράδειγμα τοῦ προστάτου αὐτοῦ Ἁγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ἱεροσολύμων, ὁ ὁποῖος ὑπεστήριξε καί ἐπροστάτευσε τήν Ὀρθοδοξίαν καί διεφύλαξε τά Πανάγια Προσκυνήματα, ἔχοντα ἑλληνιστί ὡς ἕπεται:
  ……………………..

 6. Ο/Η Τσιριγώτης-γνώστης λέει:


  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=164632
  ΤΟ ΒΗΜΑ

  Τα μυστήρια των Ιεροσολύμων
  Μητροπολίτης απείλησε ιερείς ότι «θα χυθεί αίμα»…
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2005 00:00

  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, 5 MAPTIOY

  Και τι δεν θα ‘λεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν οι πέτρες του «Σισλίκ», δηλαδή του αστυνομικού τμήματος της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων, για τις επισκέψεις που δέχεται τα τελευταία τρία χρόνια ο διευθυντής από αγιοταφίτες οι οποίοι αλλησπαράσσονται, κατηγορούν και μηνύουν! Ο τελευταίος που πέρασε την πύλη του «Σισλίκ» ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Αμβρόσιος το πρωί της Τετάρτης. Οι ανθρώπινες ακαθαρσίες(!!!) που είχε βρει ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του λίγη ώρα πριν, τον έκαναν έξαλλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στο τμήμα για να υποβάλει μήνυση και κατηγόρησε στους αστυνομικούς συγκεκριμένο μέλος της αγιοταφίτικης αδελφότητας, το οποίο δημόσια την προηγούμενη ημέρα είχε απειλήσει ιερείς που δεν συντάσσονται με τον Πατριάρχη (και παρά την απαγόρευση δηλώσεων που έχει επιβάλει ο κ. Ειρηναίος μιλούν δημόσια και καταγγέλλουν) λέγοντας επί λέξει «θα χυθεί αίμα»…

  Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, την πύλη του Πατριαρχείου περνούσε ο υφυπουργός των Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον κ. Ειρηναίο

  (….)

  στο τηλεφώνημα που θα δεχθεί λίγο αργότερα ο υφυπουργός ακούγονται βαριές κουβέντες. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, η κόντρα του οποίου με τον Πατριάρχη ξεκινά από την προεκλογική περίοδο, όπου και οι δύο ήταν υποψήφιοι, με τον μητροπολίτη να διασύρεται με πλαστές αισχρές φωτογραφίες και δυσφημιστικά έντυπα (για την κατασκευή των οποίων ο Βαβύλης, ως γνωστόν, στην ένορκη βεβαίωσή του αποδέχεται ότι έπαιξε ρόλο), και συνεχίζεται με τον κ. Ειρηναίο να μηνύει προ διετίας τον Βόστρων ότι ήθελε να τον δολοφονήσει και εκείνος να απαντά με έγκληση για ψευδή καταμήνυση. (Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο παλαιστίνιος δολοφόνος που κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε ο Βόστρων για να σκοτώσει τον Πατριάρχη κυκλοφορούσε όλον αυτόν τον καιρό ελεύθερος και δεν συνελήφθη παρά μόνον πριν από 20 ημέρες, ύστερα από διαδικασία που κίνησε ο ίδιος ο μητροπολίτης μέσω του δικηγόρου του.) Ξέροντας τι θα αντιμετωπίσει ο κ. Σκανδαλάκης είναι από την αρχή επιθετικός, προκαλώντας την οργή του ιεράρχη.

  (…)

  Οι σχέσεις του κ. Ειρηναίου με τον Βαβύλη, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται γύρω και μέσα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έχουν εξοργίσει τις κοινότητες αράβων ορθοδόξων στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Ιορδανία. «Τα μόνα που γράφουν πια οι εφημερίδες για το Πατριαρχείο μας και το περιβάλλον του Πατριάρχη αφορούν σκάνδαλα και διαφθορά. Ντρέπομαι, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό» μου έλεγε προ ημερών επικεφαλής μιας εκ των κοινοτήτων που θεωρείται από τις μετριοπαθέστερες εδώ.

  (….)

  Το περίφημο θέμα της λεγομένης «αραβοποίησης» δεν τέθηκε. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές στον δρόμο και στα μαγαζιά να ακούει κανείς από απλούς πιστούς, όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν Ελληνα κοντά τους, τη φράση-καραμέλα «γιατί δηλαδή να είναι το Πατριαρχείο Ελληνορθόδοξο; Τη γη και τις πέτρες εδώ από την Ελλάδα τις φέρατε;»,

  (….)

  Την Τσικνοπέμπτη, και άλλα κακά μαντάτα έφθασαν νωρίς νωρίς στο γραφείο του κ. Ειρηναίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί του Πατριαρχικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στα Ιεροσόλυμα έθεσαν τελεσίγραφο: «Ή μας δίνετε τα λεφτά μας ή κατεβαίνουμε σε απεργία». Το Πατριαρχείο μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ισραήλ και η περιουσία του να είναι αμύθητη, αλλά «το ταμείον είναι μείον»! Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε στους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες δασκάλους και προκάλεσε την έκρηξή τους. Με εξαίρεση τους δύο Ελληνες, όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, που είναι χριστιανοί Αραβες, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στις τάξεις τους ώσπου να πληρωθούν.

  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα…»

  Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι τι μέλλει γενέσθαι… «Μα ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» μου έλεγε αρχιμανδρίτης που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, για να καταλήξει ότι το πραγματικό τσουνάμι θα το φέρει η σύλληψη Βαβύλη αφενός και ο εντοπισμός Παπαδήμα αφετέρου, οπότε θα αποδειχθεί αν ο νεαρός διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου (Νίκος Παπαδήμας) και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη μέχρι την ημέρα που εξαφανίστηκε με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έχει βάλει σε ακόμη περισσότερους μπελάδες το Πατριαρχείο με τα «χρυσά» πληρεξούσια που φέρεται να είχε στο όνομά του.

 7. Ο/Η Κλέων Ι. λέει:

  Για να πω την αλήθεια, σήμερα που διάβασα για τον αναπτήρα, θυμήθηκα τον αγώνα για την απόδειξη του Hoax που είχαν κάνει μερικοί ειδικοί σε συνεργασία με χημικούς επιστήμονες πριν δεκαετίες (και το μετέφεραν εδώ στα καθ’ ημάς στην Ελλάδα ορισμένοι πριν καμιά 10-15 χρόνια).

  Εδειξαν ότι μπορείς να αλείψεις τα κεριά με ένα μείγμα, και όταν αυτό έρθει σε επαφή με τον αέρα για Χ χρόνο, αρχίζει και αναφλέγεται. Υπάρχουν και βίντεο και το έκαναν λάιβ στην τηλεόραση. Και είπαν οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το μυστικό που μεταφέρεται από Πατριάρχη σε Πατριάρχη, κάτι τέτοιο.

  Αυτό βγάζει νόημα, και αυτό θεωρούσα πιθανό να γίνεται, αφού αυτό το τρικ είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Ο αναπτήρας σήμερα με ψιλοσόκαρε για την αγριότητα της απάτης, να πω την αλήθεια. Δεν μπορεί να περνάνε τον κόσμο για τόσο ηλίθιο.
  Αλλά μπορούν.
  Τελικά μπορούν.

  Επίσης:
  – Ενα ξεκαρδιστικό ευρηματικότατο βίντεο, λύνεσαι στα γέλια:
  Οποιος το σκέφτηκε να το παρουσιάσει έτσι, Greek Cobras VS Armenian Avengers, είναι μεγάλη μάρκα, και χρειάζονται πολλά Respect, μεγάλη έμπνευση και εκτέλεση.

  – Ultimate Praying Championship – YouTube

  ΥΓ:
  Λασκαράτε, αν θέλεις λίγο, στο σχόλιο των 12.09 μμ, μια γελοιογραφία του αντισημίτη Λατούφ, που θεωρητικά μπορεί να την πέφτει στο παπαδαριό αλλά σκοπός του είναι μόνο η αντισημιτική δαιμονοποίηση των Εβραίων, αν την προσέξεις καλά, ομολογώ ότι δεν μου πολυαρέσει να την βλέπω στο μπλογκ σου, που είναι φάρος ελεύθερης σκέψης και δημοκρατικών πεποιθήσεων. Ας μη δίνουμε πλατφόρμες σε τέτοιες αποκρουστικές απόψεις όπως του Λατούφ, βλ. μικρό δείγμα στο λινκ από κάτω (ή τουλάχιστον, αν είναι να δείχνουμε τέτοια σκίτσα, έστω να υπάρχει κριτική μαζί και δίπλα τους, αφού ο κόσμος επηρεάζεται πολύ εύκολα από τέτοια εύπεπτα μηνύματα και memes):

  Ο Λατούφ είναι συγκλονιστικά αποκρουστική περίπτωση:

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ Κλέωνα,
   σε ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σου.
   Μακριά από εμάς κάθε μορφή αντισημιτισμού, μας αηδιάζει.
   Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους σχολιαστές να εκφραστούν, πολλοί από αυτούς κατά καιρούς μας βρίζουν κι όμως τους δημοσιεύουμε, ασφαλώς και αποδοκιμάζουμε τον Λατούφ, όσο δε για το σκίτσο, που έχει ξαναμπεί στο μπλογκ μας, δείχνει τη φιλοχρηματία του πατριάρχη αλλά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό από την πλευρά του Ισραήλ, αυτό πληρώνει και αγοράζει, οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι ευθύνονται που ανέχονται τους Ρωμιούς δεσποτάδες και την άθλια ρωμέικη αδελφότητα που τους κυβερνά σαν να είναι κατώτερη φυλή, παρείσακτη μέσα στο σπίτι τους.Οι αξιοπρεπέστεροι από αυτούς έχουν προσχωρήσει στην Καθολική Εκκλησία, που τους σέβεται και έχει Παλαιστίνιο πατριάρχη, τον Michel Sabbah, που πέθανε και προς το παρόν ο θρόνος έχει τοποτηρητή.

   Σε ότι το αφορά το φως. Είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αλλά το λέει και η κοινή λογική, πως τίποτα δεν τους υποχρεώνει να καταφύγουν σε τρυκ, από τη στιγμή που το θαύμα συντελείται εν κρυπτώ. Αρκεί ένας αναπτήρας ή ένα σπίρτο. Άλλωστε το έχουν πει επιφανείς κληρικοί, το έχουμε γράψει από το 2008

   https://roides.wordpress.com/2008/04/26/fws/

   Το φως που τυφλώνει
   26/04/2008

   «Μωρίας Εγκώμιον»

   ……………….

   2) Ο επίσης λόγιος, επίσκοπος Νικηφόρος Θεοτόκης είναι ακόμη πιο σαφής: «Ουκ απ’ ουρανού κατέρχεται, ουδ’ από του τάφου αναβλύζει , αλλ’ ο επί την διακονίαν ταύτην ταχθείς αρχιερεύς εν τω λεγομένω εισελθών κουβουκλίω, τον πυρίτην παίων (σημ.Λασκ.: τρίβοντας το σπίρτο) πυρ εξάγει επάνω του ζωοδόχου τάφου, είτα εφάψας τας εν τω τάφω πρότερον τριβείσας λαμπάδας κρατών εξέρχεται και το φως μεταδίδωσιν ως ηγιασμένον τη επαφή και προσαύσει του Παναγίου Τάφου…».

   ……………………….

   και εδώ το 2012, αλλά και αλλού:

   https://roides.wordpress.com/2017/04/12/12apr17/

   Γιατί ο πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν διαψεύδει τον μύθο πως το «Άγιο Φως» πέφτει από τον ουρανό;
   12/04/2017
   [Ο Δάσκαλος του Γένους Αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος Θεοτόκης αποκαλύπτει την απάτη και εξηγεί την σιωπή των πατριαρχών]

   ……………….

   Ο εγγονός του αγωνιστή του 1821 οπλαρχηγού Γιάννη Δυοβουνιώτη (του συμπολεμιστή του Αθανάσιου Διάκου) Κωνσταντίνος, Κοσμήτορας της Θεολογικής, διευθυντής Θρησκευμάτων στο Υπ. Παιδείας (1927), μέλος (1928) της Ακαδημίας Αθηνών και αργότερα και Γραμματέας της και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας (1931-32), γράφει στα 1936 στον Β΄τόμο της «Επετηρίδος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών» (σελ. 3-19), ένα άρθρο (“Περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός“), στο οποίο μεταφέρει το ερώτημα του Λαρισαίου Ελευθέριου Μιχαήλου, το οποίο έθεσε στα 1775 στον Νικηφόρο Θεοτόκη, ήδη εκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο Φιλαδελφείας, δηλαδή επίσκοπο των Ελλήνων της Ιταλίας με έδρα τη Βενετία, που δεν είχε όμως αποδεχθεί τον διορισμό του: «Αληθές ή πλάσμα τω εν θεοδέγμονι του Σωτήρος Τάφω κατά την κυριώνυμον του Πάσχα ημέραν φως;». Η απάντηση του σοφότατου κληρικού, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου των Νοτίων ρωσικών επαρχιών Αστραχανίου και Σταυρουπόλεως, ήταν η παρακάτω: «Ουκ απ΄ ουρανού κατέρχεται, ουδ΄ από του τάφου αναβλύζει, αλλ΄ ο επί την διακονίαν ταύτην ταχθείς αρχιερεύς εν τω λεγομένω εισελθών κουβουκλίω, τον πυρίτην παίων, πυρ εξάγει επάνω του ζωοδόχου τάφου, είτα εφάψας τας εν τω τάφω πρότερον τριβείσας λαμπάδας κρατών εξέρχεται και το φως μεταδίδωσιν ως ηγιασμένον τη επαφή και προσαύσει του παναγίου τάφου. Και ο μεν αγελαίος λαός εκ του τάφου το φως αναβλύσαν νομίζει, ουδείς δ΄ αυτώ τουναντίον ειπείν θαρσεί, δεινόν τι παθείν δεδιττόμενος». Δηλαδή το Φως είναι προϊόν των πατριαρχικών σπίρτων, που η αγέλη των πιστών θεωρεί θαύμα, το οποίο κανείς (πατριάρχης κλπ) δεν τολμά να διαψεύσει, φοβούμενος τι θα πάθει (ή και τι έσοδα και «αγελαίους» «πιστούς» θα χάσει η θρησκευτική επιχείρησή του).
   ……………………..

 8. Ο/Η +Αρχιμανδριτης π. Ναθαναηλ Ι. Μπαρουσης λέει:

  Η πολιτιστικη παραδοση θελει εκει που υπαρχει ταφος να υπαρχει και καντηλι αναμενο, και στην εν λογω περιπτωση εχουμε εναν ταφο ο οποιος δικαιουται καντηλι. Το θαυμα εγκειται στο γεγονος οτι το Αγιο Φως καθισταται Αγιο διοτι εξερχεται απο το μαρμαρο του Παναγιου Ταφου. Ετσι η καντηλα πρεπει να αποσυνδεθει απο το γεγονος της αφης. Και το καλυτερο θα ηταν ο π. Ισιδωρος να αποσχηματιστει απο το να σπειρει την απιστια και το ανυπαρκτο σκανδαλο.

  • Ο/Η Po λέει:

   Άγιέ μου πατήρ, είστε ταλαντούχος εις την μετατροπή ιχθύος εις κρέας.
   Χάνεστε.

  • Ο/Η Έλενα Ναθαναήλ λέει:

   Να αποσχηματιστεί και ο Θεοφάνης

   https://www.news247.gr/koinonia/gerason-etsi-anavoyme-agio-fos-eidololatria-erchetai-oyrano.6704876.html
   Αρχιεπίσκοπος Γεράσων: Έτσι ανάβουμε το Άγιο Φως, ειδωλολατρία ότι έρχεται από τον ουρανό

   Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός – Τι λέει στην κάμερα ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης – «Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό».
   news247 21 Μαρτίου 2019 07:21

   • Ο/Η +Αρχιμανδριτης π. Ναθαναηλ Ι. Μπαρουσης λέει:

    Να μας σχολιασουν ανθρωπινως και με νοητα επιχειρηματα οι φωτομαχοι, απο οπου κι αν προερχονται, το θαλασσι χρωμα και την ακακια επι 33 λεπτα του Αγιου Φωτος. Δυστυχως για αυτους τα σφηγηματα τους δεν εχουν δρακο, με αποτελεσμα να αποτελουν νοσηρη φαντασια του αρρωστημενα σαθρου μυαλου τους.

   • Ο/Η Po λέει:

    τα πράγματα είναι απλά. και όλα, τα πάντα, διέπονται από τους Νόμους της Φυσικής.
    τα όποια Φώτα, άγια ή μη, δεν εξαιρούνται.

 9. Ο/Η Ειρηνη Τσ. λέει:

  Αν δεν πιστευετε στον Χριστο, τι σας νοιαζει εσας αν αναβει με αναπτηρα η οχι το Αγιο Φως; προς τι το ενδιαφερον σας; σας εξαπατησε ο Χριστος; αφου δεν Τον πιστευετε;! ειστε τιμιοι εσεις οι ιδιοι που δεν αντεχετε να βλεπετε «τετοιες» ατιμιες!; φαρισαιοι!

  • Ο/Η Po λέει:

   Μας νοιάζει γιατί πληρώνουμε την αποκλειστική αντιπροσωπεία του (αυτό είμαι βέβαιος ότι δεν το σκεφτήκατε).
   Και πιστεύουμε ότι η θρησκεία (θα έπρεπε να) είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και απολύτως σεβαστή.

   • Ο/Η +Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

    Δεν μας είπατε ποιοι είναι οι νόμοι της φυσικήςς που επικαλείστε. Ποιός νόμος της φυσικής μας αποδεικνύει ότι το φως εξέρχεται από μάρμαρο, είναι θαλασσί χρώματος και έχει ακακία κατά τα 33 πρώτα λεπτά. Κι αν υπάρχει η δυνατότητα για ποιον λόγο έχει τα εν λόγω χαρίσματα το κάθε φως. Και γιατί να ελέγχεται ενδελεχώς ο Πατριάρχης εισερχόμενος στο Πανάγιο Τάφο από την ισραηλιτική αστυνομία. Αυτά για να φανεί η υποκρισία σαςς.

 10. Ο/Η Red λέει:

  Ακαϊα βρε ανορθόγραφε παπά όχι ακακία

  http://vathikokkino.gr/archives/94546

  Η ακαΐα

  Η εξελικτική πορεία τού Αγίου Φωτός μέσα στον χρόνο, δεν ήταν βέβαια δυνατόν να μην αγγίξει και την κατά πολλούς εντυπωσιακότερη ιδιότητα του: την περιβόητη ακαΐα. Αρχικά, λέει, η φλόγα δεν καίει, και μόνο μετά την πάροδο 33 ολόκληρων λεπτών, αποκτά τις φυσικές της ιδιότητες!

  Το εκπληκτικό δε είναι ότι η ακαΐα ΔΕΝ συνδέεται με τον βαθμό πίστης ή τις γενικότερες θρησκευτικές πεποιθήσεις τού ατόμου, έτσι ώστε να μπορεί να βιωθεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν πιστεύουν καν στο Άγιο Φως! – Μάλιστα… Φαίνεται λοιπόν πως και εδώ υπήρξαν σημαντικές τροποποιήσεις προϊόντος τού χρόνου … Διότι τουλάχιστον την εποχή του ιερομονάχου και ιεροδιδασκάλου Γαβριήλ (1755 – 1815), όπως ο ίδιος μας διαβεβαιώνει, η ακαΐα εξαρτάτο ΑΜΕΣΑ από τον βαθμό τής πίστης με την οποία προσερχόταν κανείς στο φως: Ευλαβείς και ενάρετοι προσκυνητές «το εβάστασαν μετά πίστεως ώρα ικανήν και εις τας χείρας και εις τούς κόλπους και εις το πρόσωπον και δεν εκάησαν. Αλλ˙ ήρχισες να διστάζεις (…) και να δοκιμάζεις όχι με πίστιν, αλλά με αμφιβολίαν; Καίει, το ομολογώ»!

  Τι ισχύει λοιπόν τελικά; Τι θα πρέπει επιτέλους να πιστέψουμε; Γιατί το «θαύμα» δεν χαρακτηρίζεται από επιβλητική απλότητα και αναλλοίωτη συνέχεια; Γιατί όλες αυτές οι ανακολουθίες; Είναι κι αυτά τα τόσο συμβολικά, υποτίθεται διά θαύματος εμφανιζόμενα 33 λεπτά ακαΐας που πραγματικά πρέπει να παλέψει κανείς για να μην κολαστεί! Διότι άσχετα με την (αντικειμενική ή υποκειμενική) υπόσταση τού φαινομένου, γεννάται το ερώτημα: Γιατί 33, 23, 13 ή οσαδήποτε λεπτά και όχι πάντα; Γιατί το θαύμα στη γένεσή του να είναι τόσο εντυπωσιακό, τόσο υπέρλογο, μα στη συνέχεια να υπόκειται σε φυσικούς περιορισμούς;

  Είναι γνωστό, ότι η αυτοανέφλεξη του φωσφόρου που περιγράφεται παραπάνω, δεν προκαλεί θερμότητα στην αρχή και η φλόγα είναι σχετικά ψυχρή. Έτσι εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο της ακαΐας.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να έχετε μια ιδέα, πως ακριβώς εννοείται η ακαΐα που επικαλούνται αρκετοί, παρακολουθήστε μερικά από τα βίντεο που εμφανίζουν πιστούς να μην καίγονται. Προσέξτε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία κανένας δεν κρατά σταθερά τη φλόγα σε ένα σημείο, αλλά μετακινούν με σχετική ταχύτητα, είτε το κερί, είτε το «δοκιμαζόμενο» σημείο του σώματος. Σημειώστε επίσης, ότι τα περισσότερα βίντεο που σχετίζονται με αυτό το θέμα, δεν διαρκούν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ κάποια απ’ αυτά αναπαράγωνται σε αργή κίνηση για να δίνουν την ψευδαίσθηση της παρατεταμένης διάρκειας.

  Με λίγα λόγια, ακόμα και στην περίπτωση που η φλόγα δεν παράγεται από φωσφόρο, συμβαίνει ότι πάνω-κάτω και με τους Αναστενάρηδες στη Δράμα, ένα φαινόμενο το οποίο έχει εξηγηθεί επιστημονικά.

  Θα πρέπει να αναφερθεί τέλος, πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σε σχέση με την θαυματολογία, ενώ αρχικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του του, δεν έπαιρνε επίσημη θέση και τηρούσε μια στάση ουδετερότητας (ουδεμία αναφορά έκανε σε «θαύματα»), αργότερα υιοθέτησε πλήρως και πλέον αναπαραγάγει κι αυτό την σχετική παραφιλολογία και το «θαυματουργικό» του όλου πράγματος.

 11. Ο/Η Μεσσίας λέει:

  Σε κάθε χρονική εποχή τα ανθρώπινα ιερατεία έκαναν τα κόλπα τους, αυτό δε μας παραξενεύει όμως. Αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες η απάτη του “Αγίου Φωτός”, παραδέχθηκαν ότι το ανάβουν με σπίρτα κι αναπτήρες! Και λοιπόν; Δε χρειάζεται να ανάψουν λαμπάδες για να παρατηρήσει κανείς τα θαύματα και την Αγάπη του Θεού, αφού ο Άρχοντας Αυτού του Κόσμου συνεχώς μας δείχνει το μεγαλείο του. Είναι ο Ζωοδότης Θεός που Φέρνει το Φως. Κάθε πρωί βλέπουμε το μεγαλύτερο θαύμα του, τον Ήλιο να ανατέλλει και να μας ζεσταίνει! Ο Θεός του Σύμπαντος είναι ζωντανός και τα θαύματά του δε κρύβονται σε καμία περίπτωση. Στα απλοϊκά πράγματα ανήκει ο θαυμασμός, εκεί βρίσκονται τα θαύματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.