Ιλαροτραγωδία

Ξεπερνούν τα όρια της ιλαρό-τραγωδίας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στα ενδότερα του κυβερνητικού στρατοπέδου μεταξύ των δύο εταίρων.Διαρκείς απειλές ,παζάρια,κατηγορίες για αποστασίες με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αφήνουν πλέον αμφιβολίες για την οριστική ρήξη που έχει επέλθει στον ετερόκλητο αυτό συνασπισμό εξουσίας.

Οι εποχές που κυριαρχούσαν οι εναγκαλισμοί Τσίπρα-Καμμένου φαίνεται ότι έχει παρέλθει, παρά τον έρωτα και των δυο για την εξουσία.Ο λαϊκισμός, οι ίντριγκες,η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων,που αποτελούσαν ως τώρα το συνδετικό τους κρίκο, καταρρέουν από τα ασύμβατα πολιτικά και εκλογικά τους συμφέροντα.Βέβαια μέχρι την τελευταία στιγμή φροντίζουν να υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα – δικά τους και άλλων- καταθέτοντας τροπολογίες, όπως η χθεσινή για τα αντισταθμιστικά των F-16 .

Ολόκληρο το σύντομο κείμενο εδώ>>>

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ιλαροτραγωδία

 1. Ο/Η Κάποιος λέει:

  http://anemosantistasis.blogspot.com/2019/01/f16_8.html

  Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019
  Κωλοτούμπα της μίζας…..Με αντισταθμιστικά οφέλη η τροπολογία των F16, αυτά που καταδίκαζε πέρσι ο Τσίπρας

  Αισθηση προκάλεσε στην Βουλή η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου να καταθέσει το βράδυ της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου 2019, τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, επί της ουσίας, για την αναβάθμιση των F-16, ύψους 230 εκατ. ευρώ.

  Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του ΥΠΕΘΑ για την τοποθέτηση εθνικού αντιπροσώπου στο στρατηγείο της SACT, προβλέπει ότι για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που υπογράφηκε το 2018 με τις ΗΠΑ, γίνεται αποδεκτή η προσφορά της Lockheed Martin ως αποκλειστικού κατασκευαστή για «προγράμματα επ’ ωφελεία του ΥΠΕΘΑ και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ως απαραίτητο μέτρο για την εγκαθίδρυση και συντήρηση εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης και με σκοπό την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της χώρας». Το ύψος των προγραμμάτων αυτών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και αφορούν: την εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την ΕΑΒ, την κατασκευή επιπλέον υπερσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ, την κατασκευή καλωδιώσεων αναβάθμισης αεροσκαφών, την παροχή τεχνικής υποστήριξης, την συναρμολόγηση και τις δοκιμές ηλεκτρονικών αεροσκαφών, την εργοστασιακή συντήρηση κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ. Όπως τονίζεται εξάλλου, η αποδοχή της προσφοράς αυτής «καθίσταται επωφελής και αναγκαία για την εγκαθίδρυση και διατήρηση εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης που θα διασφαλίζει την άμεση και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανταπόκριση υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων».

  Βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, υπενθύμιζαν στην Βουλή ότι τα «αμαρτωλά» κατά κοινή ομολογία αντισταθμιστικά ωφελήματα, η ύπαρξη των οποίων αποδείχθηκε «γάγγραινα» για την εθνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα, έχουν καταργηθεί από το 2011 με τον νόμο 3978 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα τα αντισταθμιστικά ξεκίνησαν την δεκαετία του ’80 με την «αγορά του αιώνα» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την παραγγελία 40 F-16. Ενώ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε επισημάνει στην Βουλή κατά την συζήτηση σχετικής ερώτησης του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη τον Οκτώβριο του 2017 ότι με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα «στήθηκαν μίζες και κυκλώματα διαπλοκής», ενώ είχε πει για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ότι «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που θα κάνουμε ενδεχομένως στο μέλλον, αντισταθμιστικά οφέλη, με μία πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ αλλά κι εκεί θα πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα». Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συμφωνία είχε ανακοινωθεί κατά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017 όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ και το κόστος της, σύμφωνα με όσα είχε πει τότε στην Βουλή, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ εκτός των αντισταθμιστικών αν και σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα άγγιζε τα 2,4 δισ. δολάρια.

  Αλέξης Τσίπρας πέρσι: Τέλος στις συμφωνίες με αντισταθμιστικά οφέλη

  «Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα παράθυρο για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

  Για «απτά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα F-16 και τη βάση της Σούδας.

  Ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν ήρθε στη Βουλή να θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα.

  Από τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε και η κυβέρνηση Σημίτη. «Οταν κάποιοι μάς βάλανε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ, κάποιοι στην Ευρώπη κάνανε τα στραβά μάτια γιατί τότε δίνονταν μίζες. Και επειδή δεν είχαμε λεφτά, μας έδιναν και δάνεια για να πληρώσουμε τις «αγορές του αιώνα»».

  Αναφερόμενος στο ταξίδι στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «όλοι ήξεραν ποιος είμαι όταν πήγα εκεί. Εγώ εκφώνησα λόγο στην κηδεία του Φ. Κάστρο. Το ήξεραν όταν με κάλεσαν», τόνισε και είπε ότι η χώρα ανακτά τον ρόλο της διεθνώς.

  «Κάποιοι στεναχωριούνται όταν βλέπουν ότι όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες», τόνισε. «Δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς».

  Τόνισε: «Ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σαφής θέση για ελάφρυνση του χρέους, παρότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ασχοληθεί».

  Επεσήμανε ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση και κάλεσε Αμερικανούς να επενδύσουν.

  «Αυτά δεν είναι φωτογραφίες όπως λένε κάποιοι, έχω πολλές άλλωστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχία, πριν καν μπει στο αεροπλάνο για να πάει στις ΗΠΑ.

  Διευκρινήσεις για την σύμβαση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ που αφορά στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 έδωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Αμερική.

  Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.

  «Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση» για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας «ταβάνι» είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

  «Μέσα απ’ την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

  Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη».

  Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις διαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.

  «Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.

  «Αυτή είναι η αγορά του αιώνα… Οι δαπάνες, οι σπατάλες…» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».

  Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».

  Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ’ την πλευρά της ΝΔ».

  Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».

  Τη συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

  «Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

  Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

  «Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτώντας, επίσης, για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.