Η δίκη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστήριο

Επισυνάπτουμε ένα απόσπασμα από την Εισήγηση του Συμβούλου της Επικρατείας κ. Γεωργίου Ποταμιά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγινε χθες 4 Δεκεμβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την αγωγή κακοδικίας που έχουν ασκήσει η εκδότρια και ο διευθυντής της Athens Review of Books Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης. Ο εισηγητής κ. Γεώργιος Ποταμιάς, Σύμβουλος της Επικρατείας, στην εκ 46 σελίδων μακροσκελή Εισήγησή του δέχθηκε ότι οι αποφάσεις τόσο του Εφετείου όσο και του Αρείου Πάγου για την γνωστή αντιδικία με τον «Γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» Ν. Κοτζιά είναι πολλαπλά εσφαλμένες, επισημαίνοντας μάλιστα τις πολλαπλές παραβιάσεις του συντάγματος και των διεθνών συνθηκών από τις οποίες δεσμεύονται τα ελληνικά δικαστήρια (ιδίως του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, της νομολογίας του ΕΔΔΑ κ.ά.). Ωστόσο όμως θεώρησε ότι τα σφάλματα αυτά δεν οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια των εναγομένων δικαστικών. Η Athens Review of Books εκπροσωπήθηκε από τον νομικό της σύμβουλο κ. Χ.Ε. Μαραβέλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εναγόμενοι εφέτες (Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Φώσκολος, Στυλιανή Μπλέτα) δεν παρέστησαν καθόλου, ενώ κατά την άποψή μας δεν παρέστησαν νομίμως και οι εναγόμενοι αρεοπαγίτες: Βασίλειος Πέππας (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Γεώργιος Λέκκας (Αντιπρόεδρος του ΑΠ), Πηνελόπη Ζωντανού (Αντιπρόεδρος του ΑΠ, η οποία καταψήφισε την υπέρ της ARB εισήγησή της), Αγγελική Τζαβάρα και Θωμάς Γκατζογιάννης (αρεοπαγίτες).

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Στη δίκη προήδρευσε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Τα υπόλοιπα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που τελικώς ανέβηκαν στην έδρα ήσαν οι κυρίες και κύριοι: Ελένη Μουσταΐρα, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων Ανδρέας Ζαχόπουλος και Δημήτριος Μανώλης, Δικηγόροι Αθηνών.

— The Athens Review of Books

 

This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η δίκη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστήριο

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πολλαπλά εσφαλμένες, παραβιάζουν πολλαπλά το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες, αλλά χωρίς δόλο. Από βλακεία δηλαδή;

 2. Ο/Η Αλέξης Κρανιδιώτης λέει:

  Από την Εισήγηση του κ. Γεωργίου Ποταμιά, Συμβούλου της Επικρατείας

  Περαιτέρω, για τον καθορισμό του νοήματος της εκφράσεως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που συνέτρεξαν. Έτσι, δεν επιτρέπεται να απομονώνεται η αμφισβητούμενη έκφραση. Ο χαρακτηρισμός του Ν. Κοτζιά στο επίμαχο δημοσίευμα ως «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» αποτελεί αξιολογική κρίση, έντονη κριτική προς το πρόσωπο του θιγομένου, εντούτοις εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και στηρίζεται σε ευρύτατη πραγματική βάση: Ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ τούτου τεκμαίρεται ότι εκθείαζε τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», είχε το προσωνύμιο «ο Σουσλόφ του ΚΚΕ», εκπροσώπησε το ΚΚΕ το 1980 στο 3o Συνέδριο Κοινωνιολογίας που οργάνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 1981 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η Πολωνία και Εμείς» στο οποίο παρουσίαζε την δημοκρατική Ελλάδα σαν αυταρχικό καθεστώς και την Πολωνία της δικτατορίας του Γιαρουζέλσκι σαν δημοκρατικό παράδεισο. Ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του προπαγανδιστικού βιβλίου με τίτλο «Der autonome intelleut» (Ο Αυτόνομος Νους) που γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Μπουρ (Manfred Buhr) επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ (και πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο «Ελαφοπόδαρος»). Υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν ανάμεσα σε στελέχη του καθεστώτος Χόνεκερ. Από τα ανωτέρω, και από άλλα στοιχεία που προσκομίζουν και επικαλούνται με την κρινόμενη αγωγή οι ενάγοντες συνάγεται ότι η αξιολογική κρίση «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» έχει πραγματική βάση και μπορεί να στηρίξει τον επίμαχο χαρακτηρισμό

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η αριστεροακροδεξιά Μπανανία

  https://www.athensvoice.gr/politics/497474_oi-dieythetiseis-toy-maximoy-oi-oligarhes-kai-i-anohi-toy-parakratoys

  28.11.2018
  Οι «διευθετήσεις» του Μαξίμου, οι Ολιγάρχες και η ανοχή του Παρακράτους
  Η χώρα θυμίζει την εποχή του αλληλοφαγώματος των φραξιών των Ιακωβίνων

  Νίκος Γεωργιάδης

  Είναι αδύνατον να ξηλώνονται οι πυραμίδες πάνω στην όριο γραμμή στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να μην το αντιλαμβάνεται κανένας. Όταν μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί και σκαπτικά μηχανήματα. Τα σύνορα επιτηρεί ο στρατός. Ξηλώθηκαν μερικές εκατοντάδες πυραμίδες. Αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ένα μήκος χιλιομέτρων. Δηλαδή, η συνοριακή γραμμή στο Καϊμακτσαλάν και στη Δοϊράνη δεν επιτηρούνται; Ποιοι είναι οι συνταγματάρχες των παραμεθορίων τμημάτων στρατού; Πώς «ξέφυγε» αυτή η λεπτομέρεια από τα «σαΐνια» του 2ου Γραφείου; Πώς λειτουργεί η αντένα της ΕΥΠ στην Καστοριά;

  Το συμβάν που καταγράφτηκε είναι πολύ σοβαρό. Εξελίσσεται σε σοβαρότερο από τη στιγμή που δεν υφίσταται καμία επίσημη αντίδραση του καθ’ ύλη αρμόδιου Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μέρα με την ημέρα καθίσταται σαφέστερο πως κάποιες παραστρατιωτικές παραφυάδες με «κάλυψη» δρουν ανεξέλεγκτα.

  Το επεισόδιο των «πυραμίδων» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ έρχεται να επιβεβαιώσει με έναν προβοκατόρικο τρόπο τα λεχθέντα από τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, όστις σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό εκστόμισε το απίστευτο, ότι δηλαδή κύκλοι στον ελληνικό στρατό «δεν αποδέχονται τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία». Προφανώς ο Νίκος Κοτζιάς τοποθέτησε άλλη μία ωρολογιακή βόμβα κάτω από την καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα για δικούς του λόγους. Προφανέστατα ο έκπτωτος ΥΠΕΞ επιθυμεί ακόμη να διαπραγματευθεί μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τον παίρνει, καλά κάνει και μπράβο του, που θα έλεγε και ο Βουλαρίνος. Ωστόσο σε μία συντεταγμένη χώρα της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, κανένας υπουργός εξωτερικών δεν ανακοινώνει δημόσια πως κύκλοι του στρατού της χώρας του «δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα με μία άλλη χώρα» μέλος του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Εκτός αν θέλει να προκαλέσει διεθνή σάλο.

  Την τελευταία εβδομάδα βομβαρδίζονται μαθητές των γυμνασίων και λυκείων από μηνύματα που τους καλούν να προχωρήσουν σε καταλήψεις σχολείων για το «Μακεδονικό» και το «Αλβανικό». Τα μηνύματα αυτά που στέλνονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μαθητών μέσω των social media έχουν χαρακτηριστικά (χρώματα, γραμματοσειρές και γραφικά) που παραπέμπουν κατ’ ευθείαν στη «Χρυσή Αυγή». Είναι προφανές πως επιχειρείται ένα νέο ακροδεξιό γιουρούσι στα σχολεία της χώρας. Είναι απορίας άξιον πώς κανείς πολιτειακός θεσμός, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, η ΕΛΑΣ, δεν έχουν μέχρι στιγμής επίσημα παρέμβει ώστε να αποκαλυφθούν οι αποστολείς. Μία τέτοια ηλεκτρονική επιχείρηση είναι «παιγνιδάκι» για τα επίσης «σαΐνια» της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

  Τα τρία παραπάνω περιστατικά – γεγονότα, καταδεικνύουν πως η χώρα μέσα από υπόγειες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης παρακρατικών μηχανισμών. Το φονικό στους Βουλιαράτες και κυρίως η κηδεία που ακολούθησε, δεν ήταν παρά μία έκφανση αυτής της δραστηριότητας παρακρατικών μηχανισμών.

  Καμμένος, Φαήλος Κρανιδιώτης, Κυριάκος Βελόπουλος, Τάκης Μπαλτάκος, Καρατζαφέρης: η κίνηση δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς» είναι σχέδιο με στόχο τη δημιουργία ακροδεξιού βραχίονα που θα αντλήσει ψηφοφόρους από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

  Η κυοφορούμενη νέα ακροδεξιά κομματική δομή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής με τους Δημήτρη Καμμένο, Φαήλο Κρανιδιώτη, Κυριάκο Βελόπουλο, Τάκη Μπαλτάκο και Καρατζαφέρη, πέραν του γραφικού χαρακτήρα του μορφώματος, είναι αποκύημα διεργασιών πίσω από τις οποίες κρύφτηκαν και κρύβονται επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης. Χωρίς να ομολογείται ή να συνομολογείται η κίνηση δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς» είναι και αυτό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία ακροδεξιού βραχίονα που θα αντλήσει ψηφοφόρους από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ορισμένοι αριστεροί σε απόγνωση πάντα λάτρευαν τον Μακιαβέλι χωρίς να τον μελετήσουν. Κάπως έτσι εξηγούνται αυτές οι αμαρτωλές σχέσεις του επιτελείου του Μαξίμου με μεγαλομέτοχους ποδοσφαιρικών ομάδων γνωστών πολιτικών – «πατριωτικών» απόψεων, στους οποίους παρέχονται δώρα και «δωράκια» μέσω τροπολογιών που εκπορεύονται από την πρωθυπουργική Αυλή των Θαυμάτων. Μόνον που οι μη έχοντες κοντή τη μνήμη θυμούνται κουκουλοφόρους – μαυροφόρους χρυσαυγίτες έξω από το Μαξίμου να «διαδηλώνουν» τα πατριωτικά τους αισθήματα οπαδικού τύπου.

  Λένε στην Κουμουνδούρου σιγοψιθυρίζοντας πως ηλικιωμένος σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει αναλάβει το «πακέτο διευθετήσεων» με αντάλλαγμα τη στήριξη στο Μαξίμου μέσω αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων σε δεξιές εφημερίδες που εκθέτουν τον Μητσοτάκη. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν αρκετοί εκδότες, μικροεκδότες και εκδότες που μεγαλοπιάνονται και που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού χρωστώντας τα πάντα στους πάντες. Προέρχονται οι παραπάνω από την καραμανλική δεξιά, αλλά εργάζονται με προδιαγραφές «Ρασπούτιν» για να εκθέσουν τη σημερινή Δεξιά. Μύλος, θα πείτε, αλλά για αναλογιστείτε όλα τα παραπάνω. Καλός ο Μακιαβέλι, αλλά θέλει και guts για να τον ερμηνεύσεις. Καλός ο «Κυανοπώγων», αλλά θέλει κότσια να τον μιμηθείς.

  Η κυβέρνηση διάγει την περίοδο των τελευταίων «διευθετήσεων». Η χώρα θυμίζει πολύ περισσότερο την εποχή του αλληλοφαγώματος των φραξιών των Ιακωβίνων παρά την εποχή των «Αγανακτισμένων» ή την εκδοχή «Κίτρινα Γιλέκα». Την ίδια ώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται πως οι κύκλοι που προκρίνουν την κυβερνητική αλλαγή, δηλαδή την έλευση Μητσοτάκη, δραστηριοποιούνται ήδη στη συγκρότηση «ομάδων κρούσης» για τη μετά τις εκλογές περίοδο. Μία πρώτη γεύση για το τι μέλει γενέσθαι είναι το απίστευτο άδειασμα της επίσημης Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά από τον τοπικό ολιγάρχη, ο οποίος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αυτός που μοιράζει την προεκλογική αλλά και μετεκλογική τράπουλα στο μεγάλο λιμάνι. Θύμα ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης, αλλά μικρό το κακό.

  Εκεί κάτω στο Μοσχάτο ήδη δυσφορούν με αυτή τη δημοσκοπική πληθωρικότητα που προεξοφλεί με τόση άνεση την αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές. Το θεωρούν επικίνδυνο αλλά και αποπροσανατολιστικό. Μέχρι και προβοκατόρικο.

  Υπάρχει όμως και άλλος ολιγάρχης που κάνει προεκλογικό και μετεκλογικό κουμάντο στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας.

  Ο τρίτος ολιγάρχης κινείται υπογείως στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά έχουν ένα βαρύ τίμημα. Το καταθέτει το πολιτικό σύστημα που εναγκαλίζεται εκείνους που κάποτε ως «Λέσχη της Δραχμής» και τώρα ως οικονομικοί μεσσίες επιχειρούν να καταπιούν ό,τι απέμεινε σε αυτήν τη χώρα. Το Θριάσιο, τον Ασπρόπυργο. Το Λιμάνι, τη Ναυπηγοεπισκευαστική κλπ. Είναι οι ίδιοι, αλλά άλλαξαν λεοντή. Μόνον που τώρα είναι ισχυρότεροι ελέω… πολιτικής παρακμής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.