ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατά των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

Στη χώρα των χιλιάδων φροντιστηρίων! [Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αντιδραστική» την πρόταση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως η πρόταση αυτή «υπονομεύει τη θεσμική υπόσχεση για δωρεάν παιδεία»]

φωτο: capital.gr

Η συγκυριακή πλειοψηφία που συνδιαμορφώνουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 της Χρυσής Αυγής και οι 15 του ΚΚΕ λειτουργεί ως ανάχωμα στην προοπτική αλλαγής της συνταγματικής πρόβλεψης με την οποία απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν όχι μόνο ΔΗΣΥ και Ποτάμι, αλλά και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, δεν διαμορφώνει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 θετικών ψήφων που θεωρούνται απαραίτητες ώστε να περάσει προς αναθεώρηση το άρθρο 16 του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή. Αυτό κατέστη σαφές και κατά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση, που αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο στη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αντιδραστική» την πρόταση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως η πρόταση αυτή «υπονομεύει τη θεσμική υπόσχεση για δωρεάν παιδεία».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας αφού επαναδιατύπωσε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών», κάλεσε την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να μην κάνει χρήση επιθετικών χαρακτηρισμών («αντιδραστική») και αφετέρου να μη στέκεται εμπόδιο στις αλλαγές.

Η στάση του πολιτικού κόσμου επί του συγκεκριμένου θέματος είναι «λυδία λίθος για να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι ενθαρρύνουν ελευθερία και ποιοι είναι προσκολλημένοι σε παρωχημένα ιδεολογικά απολιθώματα», σχολίασε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ).

«Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Χρειάζεται πλήρης διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας με απαγόρευση στη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην εκπαίδευση και κατάρτιση», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για την ελληνική κοινωνία πρέπει να βγαίνουμε από τα ιδεολογικά κουτάκια μας», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Στο Περιστύλιο, πάντως, κοινό μυστικό είναι ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι αντίθετοι στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη χθεσινή τοποθέτηση, στην επιτροπή, του κ. Π. Κουρουμπλή ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

πηγη

 

 

Advertisements
This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

4 Responses to ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατά των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία των υιών Τσίπρα, επιτρέπονται.

  • Ο/Η kpap01 λέει:

   κ.Laskaratos προσπάθησα νά συμπυκνώσω επιχείρημα υπέρ τών ιδιωτικών σέ σχόλιο παρακάτω. Θά μπορούσα νά γράψω 2 καί 5 καί 10 επιχειρήματα υπέρ τής απελευθέρωσης. Ομως τό επιχείρημα πού δίνει ο ίδιος ο Τσίπρας είναι δεκάδες ισχυρότερο από όλα μαζί.
   Οθεν, δέν είναι «λαϊκισμός» η παρατήρησή σας αλλά βοώσα απόδειξη.
   Αν μπορούσα θά υπέβαλα σέ όλους τούς υποστηριχτές τής απελευθέρωσης νά κάμουν εξαντλητική χρήση της μέ τή δική σας φόρμα καί με όσες ακόμη προσφέρονται. Εξαντλητική καί μανιακή χρήση τού παραδείγματος καί όσων ακόμη, υποθέτω πολλών καί επιφανών από τό πολιτικό στερέωμα. Νά νιώσουν τήν πολιτική πίεση τού κόστους.

 2. Ο/Η kpap01 λέει:

  Η ηγεσία τής συντήρησης (=διατήρηση του ισχύοντος) διασφαλίζει εν πολλοίς τά ατομικά συμφέροντα τού στενού οικογενειακού περιβάλλοντος τών μελών της αφού οι περισσότεροι έχουν τή δυνατότητα νά στείλουν τά παιδιά τους σέ ξένα πανεπιστήμια. Αδιαφορούν γιά τό επίπεδο τής «δωρεάν» δημοσίας εκπαιδεύσεως πού παρέχεται στά παιδιά τού μείζονος πληθυσμού τής Ελλάδας καί τών κοινωνικών στρωμάτων πού υποτίθεται πώς εκπροσωπούν.
  Γράφουν στά παλιά τους παπούτσια, τό επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Μόνο για τήν εξουσία τους νοιάζονται πού στηρίζεται από τίς συντεχνίες τής μετριότητας οι οποίες πολεμούν κάθε ενδεχόμενο νά υποβληθούν έστω καί έμμεσα στή βάσανο τής σύγκρισης καί τού ανταγωνισμού. Καθηλώνουν τή χώρα στό παρελθόν γιά κάποιες δεκαετίες ακόμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.