ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της Δεσποτοκρατίας

[Έπεσε και το έσχατο φύλλο συκής]

Δημοσιογραφία των Οφσόρ («Αυγή») — κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η Αριστερά είχε ανέκαθεν στα εκκλησιαστικά μια κόκκινη γραμμή. Οι απλοί έγγαμοι παπάδες είναι καλοί, είναι λαός, οι δεσποτάδες ήταν οι κακοί πλούσιοι και δυνατοί. Μέσα στο λαϊκισμό του το αξίωμα αυτό είχε μπόλικη αριστερή λογική. Βεβαίως και οι δεσποτάδες προέρχονται κατά κανόνα κι αυτοί από το κοινωνικό περιθώριο. Αγροτόπαιδα, φτωχόπαιδα, πολύτεκνων οικογενειών συνήθως, συχνά στρατολογημένα παιδιόθεν στα ιερά τάγματα (ιδιαίτερα η Ιεραρχία των Ιεροσολύμων), που για κάποιον λόγο που δεν είναι της παρούσης, προτίμησαν να παντρευτούν την Εκκλησία αντί για μια γυναίκα. Από εκεί και πέρα αυτοί οι «παρθένοι» άντρες ανεβαίνοντας στο γελοίο και βλάσφημο βυζαντινό τους θρόνο, φορώντας την αυτοκρατορική μίτρα με το δικέφαλο αρπακτικό ιπτάμενο τέρας και περιφρονώντας τη γυναικεία μήτρα, γίνονται ακόμη χειρότεροι, αν δεχθούμε πως υπάρχει κάτι το χειρότερο από την εξ απαλών ονύχων μαθητεία στο συμπλεγματικό Κακό. Εξελίσσονται σε τυραννίσκους των έγγαμων κληρικών, με όλο τον καλογερικό τους φθόνο. Κατά περίεργο τρόπο δε, που όμως εύκολα τον ερμηνεύει η Ψυχιατρική, κάνουν πόλεμο στους έντιμους και γενναίους ομοφυλόφιλους που δεν κρύβουν την ομοφυλοφιλία τους και αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ο νοών νοείτω.

Χτες ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε αυτήν την κόκκινη γραμμή. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα πουν οι καλοθελητές. Επιμένω ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος σωπαίνει και χειρότερα όποιος ανθρωπάκος ψηφίζει για να μην χάσει τα ανέλπιστα προνόμια, είναι συνένοχος. Παρέδωσε λοιπόν τους παπάδες, πιο εύκολη τώρα, βορά στους δεσποτάδες. Οι φορολογούμενοι (κι εδώ είναι η «ταμπακιέρα»), θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς όλων των ρασοφόρων και του πολιτικού τους προσωπικού (αυτό απαιτεί η «θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους» !!!), αλλά ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος θα διαχειρίζονται το ξένο χρήμα κατά το δοκούν. Στέρηση μισθού παπά, γιατί δεν φίλησες τα πόδια του δεσπότη. Ο φασισμός της πανάθλιας Δεσποτοκρατίας υποθάλπεται τώρα από την Αριστερά. Ο Αρχιεπίσκοπος υπαγόρευε και ο Αλέκσις έγραφε. Όπως είπε ο πρόεδρος του εργατικού σωματείου των παπάδων: «ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν». Αυτή βεβαίως είναι πάντα η Δημοκρατία της Αριστεράς ή της «Αριστεράς» (θέμα μεγάλης συζήτησης αυτό), όταν και όπου πήρε την εξουσία, από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Αιθιοπία, μέχρι την Ασία, τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή Ανατολή. Για τον Τσίπρα οι βουλευτές του είναι, και πράγματι είναι, απλοί σφουγκοκωλάριοι. Για τους δεσποτάδες οι έγγαμοι κληρικοί είναι υπηρέτες και ανδράποδά τους, κατάλληλοι μόνο για δουλικές υποκλίσεις μέχρι το πάτωμα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κοροϊδία έχει και άλλα Κεφάλαια. Ο γελοίος ηγέτης της Αριστεράς συνομολόγησε με τον παλιό συνθαλαμίτη του Αμβρόσιου στο άντρο της «Ζωής», πως το ράσο καλώς πληρώνεται από το Κράτος, γιατί λέει του παραχώρησε περιουσία ως αντάλλαγμα. Αυτό είναι ψευδέστατο. Αντιγράφω από την άμεση αντίδραση της συντηρητικής «Καθημερινής», γιατί η ΝΔ βεβαίως συμφώνησε αμέσως με τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν αμφιβάλλω πως και τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα πουν ποτέ ολόκληρη την αλήθεια, μισές αλήθειες και λειψή κριτική φαντάζομαι πως θα υπάρξει: «Το 1945 προβλέφθηκε για πρώτη φορά η μισθοδοσία των εφημέριων από το Δημόσιο (Α.Ν. 536/1945). Σε αντιστάθμισμα της δαπάνης αυτής επιβλήθηκε με τον ίδιο νόμο (α) η υποχρεωτική είσπραξη του 25% των τακτικών εσόδων των ενοριακών ναών από το Δημόσιο και (β) η υποχρεωτική ετήσια εισφορά όλων των ορθόδοξων οικογενειών στην ενορία τους. Με άλλα λόγια, το κράτος πλήρωνε τον κάθε εφημέριο με τα έσοδα των ναών που σχηματίζονταν από τις υποχρεωτικές εισφορές των πιστών. Το 1956 η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή επέκτεινε την είσπραξη του 25% επί των πάσης φύσεως εσόδων των ναών (Ν.Δ. 3559/1956). Η εισφορά των πιστών καταργήθηκε το 1962 (Ν.Δ. 4242/1962). Στη συνέχεια, το 1968, το ποσοστό της είσπραξης από το Δημόσιο αυξήθηκε στο 35% (Α.Ν. 469/1968). Το 2004, η κυβέρνηση Σημίτη κατάργησε οριστικώς και αυτό το 35% (άρθρο 15 του Ν. 3220/2004). Συνεπώς, η κρατική μισθοδοσία των εφημερίων ποτέ δεν αποτέλεσε αντιστάθμισμα για την παραχώρηση προς το ελληνικό κράτος της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άλλωστε, η σημαντικότερη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας προς το κράτος υλοποιήθηκε το 1952 με σύμβαση η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ. 2185/1952 (ΦΕΚ Α΄ 217). Η σύμβαση αυτή ήταν αμφοτεροβαρής: το κράτος απέκτησε την κυριότητα αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων εκτός Αττικής (αξίας 97 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως η ίδια η σύμβαση προσδιορίζει) έναντι ίσης αξίας αστικών ακινήτων και μετρητών που απέκτησε η Εκκλησία» (καθηγητής Γ.Κτιστάκης). Έχουμε λοιπόν νομιμοποίηση ενός ιερού ψεύδους με τη βούλα της Αριστεράς.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη. Η Αριστερά διαπράττει μια ακόμη αθλιότητα. Λύνει ένα μόνιμο μακροχρόνιο αίτημα της Εκκλησίας. Της αναγνωρίζει την κυριότητα και τη δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης σε ακίνητα που δεν της ανήκουν αλλά τα έχει καταπατήσει.

Αντιγράφω πάλι από τη συντηρητική «Καθημερινή»: « Τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ εμφανίζονται να κατέχουν σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα γης σε όλη τη χώρα. Δάση, βοσκοτόπια και αγροτικές εκτάσεις ανήκουν κυρίως σε ιερές μονές, οι οποίες πολλές φορές δεν διαθέτουν καν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, επικαλούνται οθωμανικά φιρμάνια και έγγραφα που τους «αποδίδουν» τη νομή και κατοχή ολόκληρων περιοχών στις οποίες, ωστόσο, σήμερα έχουν αναπτυχθεί οικισμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικοβοιωτίας μοιράζονταν οι Μονές Πεντέλης και Πετράκη. Η εικόνα της συνολικής έκτασης του εκκλησιαστικού «κτηματολογίου» διαφοροποιείται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, οι «ιερές» εκτάσεις περιορίζονται στα 855.000 στρέμματα εκ των οποίωνσχεδόν τα μισά χαρακτηρίζονται διακατεχόμενα, δηλαδή εκτάσεις για τις οποίες η Εκκλησία δεν διαθέτει για διάφορους λόγους τίτλους ιδιοκτησίας ή αυτές έχουν καταπατηθεί. Πάντως, ένας σημαντικός αριθμός εκτάσεων που ανήκουν στην Εκκλησία και βρίσκονται σε αστικές περιοχές είναι δεσμευμένος από ΟΤΑ. «Διάφοροι δήμοι τα έχουν χαρακτηρίσει χώρους πρασίνου, αναψυχής ή για πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δικαιωθήκαμε με τελεσίδικες αποφάσεις και επί 7 χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εκτελεί τις αποφάσεις» υποστηρίζει ο κ. Ζαμπέλης» (21.03.2010, «Η ακτινογραφία της περιουσίας της Εκκλησίας»-Ν.Παπαχρήστος).

Τι θα γίνει τώρα; Η Εκκλησία του ακτήμονος Χριστού, η Εκκλησία των μητροπολιτών για τα πλούσια συγγενολόγια των οποίων το ΣΔΟΕ, με άνωθεν εντολή, μετά από μια πρώτη επιτυχή έφοδο κάνει το κορόιδο («Αναστάτωση στην Εκκλησία») , αναγνωρίζεται ως συνιδιοκτήτρια με το Κράτος, περιουσίας που δεν είναι δική της, που ακόμη κι αν ήταν ο ιδρυτής της της απαγορεύει ρητά να την κατέχει («Μη θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γης»): «Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος».

Οι αγύρτες του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν με θράσος που δεν διέθετε η Δεξιά, μια μεγάλη ανάσα και παράταση στο αμαρτωλό και διάτρητο βασίλειο του δεσποτικού ράσου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο πολιτισμικό, στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Advertisements
This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

21 Responses to ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της Δεσποτοκρατίας

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Προεκλογική συνάντηση αντιμνημονιακών κατεργαρέων λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη νίκη του Γενάρη 2015
  Ο Βίτσας με τον ήδη διαβόητο άγιο Περιστερίου


  «Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου (2015) ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας επισκέφθηκε την Μητρόπολη Περιστερίου συνοδευόμενος από τον επιστημονικό συντονιστή των κοινωνικών δράσεων και εντεταλμένο σύμβουλο δημάρχου Γιώργο Βαθιώτη. Στη συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις κοινωνικές δράσεις σε ευχάριστο και εγκάρδιο κλίμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Κάποιοι με την μνημονιακή ασφυξία αφαίρεσαν τα όνειρα και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Οι υπέρογκοι φόροι, τα χαράτσια, η ανεργία οδήγησαν στην μόνη φωτεινή πλευρά της κρίσης, την αλληλεγγύη…..».

  Ένας συναγωνιστής του Τσίπρα, της Κωνσταντοπούλου και του Λαφαζάνη.
  Ο αντιμνημονιακός μητροπολίτης Περιστερίου.
  Η περίπτωσή του, όπως και άλλων 9 μητροπολιτών που δειγματοληπτικά ανακάλυψε το ΣΔΟΕ, έχει θαφτεί.
  Να πληρώσουν οι φτωχοί, οι εργάτες και οι άνεργοι θα σας πει ο Κουτσούμπας που κάνει συστηματικά το κορόιδο:

  http://www.iefimerida.gr/news/78420/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-35-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82

  ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΗ
  Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος που έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες

  26|11|2012

  Στα 80 του τον έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα και δεν μπήκε στον κόπο ούτε να κάνει διάψευση. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν πρόκειται να ερευνήσει τα εισοδήματά του και κανείς δεν πρόκειται να του επιβάλλει κάποια τιμωρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεράσιμος Ζαφείρης) ελέγχεται για λογαριασμούς εκατομμυρίων και μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον του.

  Δις εξαμαρτείν

  Η πρώτη φορά ήταν την άνοιξη του 2005 όταν στην Ελλάδα έγινε η ίδια συζήτηση για τον Περιστερίου Χρυσόστομο. Μάλιστα συνεκλήθη η Ιερά Σύνοδος και ο μακαριστός Χριστόδουλος έκανε δήθεν «συστάσεις» στον Μητροπολίτη. Από τότε καμία έρευνα του ΣΔΟΕ δεν έχει διαπιστωθεί και καμία ποινή ή πρόστιμο δεν του έχουν επιβληθεί.

  Το δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου του 2005 έλεγε:

  Συστάσεις τῆς Ι.Συνόδου πρός τόν Σ. Μητροπολίτη Περιστερίου.

  Ἐν Ἀθήναις τῇ 13ῃ Μαΐου 2005

  Συνῆλθε σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2005, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 148ης Συνοδικῆς Περιόδου ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ. Χριστοδούλου στήν τρίτη Συνεδρίασή της γιά τό μῆνα Μάιο.

  Κατ’ ἀρχάς ἡ Δ.Ι.Σ. ἔλαβε γνώση τῶν γραπτῶν ἐξηγήσεων πού ἀπέστειλε πρός Αὐτήν, διά τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 61/11.5.2005 ἐγγράφου του, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, ἐπί τῶν εἰς βάρος του καταγγελιῶν. Ἡ Δ.Ι.Σ. ἀπεφάσισε, ὅσον ἀφορᾶ στά καταγγελθέντα περί οἰκονομικῶν ἀτασθαλιῶν νά ἀναμείνει τό πόρισμα τοῦ Σ.Δ.Ο.Ε., τό ὁποῖο διενεργεῖ οἰκονομικό ἔλεγχο στήν Μητρόπολη Περιστερίου. Ὅσον ἀφορᾶ ὅμως στίς καταγγελίες γιά τήν ὑπηρεσιακή σχέση τοῦ Σεβ. κ. Χρυσοστόμου μέ τούς Κληρικούς του, σέ συνάρτηση μέ παρεχόμενες ἀπό αὐτούς χειρωνακτικές καί ἄλλες ἐργασίες καί δραστηριότητες, μή σχετιζόμενες μέ τά καθαρῶς Ἐφημεριακά καί πνευματικά τους καθήκοντα, ὡς καί μέ ἄλλες ἐνέργειες πού ἐπιβαρύνουν τούς Κληρικούς τῆς Ἱερᾶς αὐτῆς Μητροπόλεως, ἀπεφάσισε νά ἀποστείλει σέ αὐτόν ἔγγραφο μέ αὐστηρές συστάσεις, ὥστε νά ἰσχύσουν στήν Ἱερά Μητρόπολη Περιστερίου, ἀναφορικά μέ τά παραπάνω θέματα, ὅσα ἰσχύουν καί σέ ὅλες τίς ἄλλες Μητροπόλεις, σύμφωνα μέ τίς ἰσχύουσες Ἐκκλησιαστικές διατάξεις καί τούς Νόμους τοῦ Κράτους…»

  Ανακαλύψαμε το 2012 το ίδιο αδίκημα

  Στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα το Εθνος ανακάλυψε ότι το ΣΔΟΕ έβαλε στο στόχαστρο δύο Μητροπολίτες καθώς διαθέτουν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο, και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλο.

  Οι δύο τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, φαίνεται να διατηρούν λογαριασμούς εκατομμυρίων που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν μεταβιβάσει ποσά σε λογαριασμούς τρίτων ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι δύο μητροπολίτες θα κληθούν εντός των ημερών από την Εφορία ώστε να αποδείξουν ότι τα χρήματά τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα, αλλά και την περιουσία τους.

  Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες για εικονικές δωρεές και χορηγίες, αδήλωτα έσοδα από αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις ακινήτων που ανήκουν στην εκκλησία κ.α.

  Ιερέας με 3 εκατ. ευρώ

  Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι ιερέας στον Άγιο Αντώνιο Περιστερίου βρέθηκε με λογαριασμό 3 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωνε μόλις 20.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, όταν εκλήθη από την Εφορία να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1 εκ. ευρώ το έκανε άμεσα και με ευκολία.

  Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει το δημοσίευμα, αντίθετα με τον συνάδελφό του Κύριλλο.

  Μητροπολίτης από το 1978

  Είναι τόσα πολλά χρόνια Μητροπολίτης στην ίδια (τεράστια) ενορία που ξεπερνάει σε δεινοσαυρισμό τους πολιτικούς!

  Γεννήθηκε στην Άρτα το 1935. Αποφοίτησε από την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1960 κια έκανε μεταπτυχιακά στη Θεολογία στη Γαλλία και στη Γερμανία, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας καὶ Υφηγητής της Θεολογίας σε Στρασβούργο καὶ Αθήνα.

  Το 1976 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γαρδικίου και διορίστηκε Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος θέση τήν οποία διατήρησε έως το έτος 1999.

  Εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου το 1978.

  Είναι πολλά τα λεφτά

  Στην εφημερίδα «Δημοκρατία» είχε αποκαλυφθεί ότι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται «δύο μητροπολίτες από το λεκανοπέδιο Αττικής», που φαίνεται ότι έχουν «βάλει στο χέρι» εκατομμύρια ευρώ από τις μητροπόλεις τους, χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους.

  Από τους πρώτους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους φαίνεται ένα ποσό που υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

  Οι δύο μητροπόλεις διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία, με κτίρια στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα προάστια. Επίσης, έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων γης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, φαίνεται ότι την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες πωλήσεις ακινήτων και εκεί εκτιμά το ΣΔΟΕ ότι είναι πιθανό ότι έγινε παράνομη μεταφορά κεφαλαίων. Ακόμα, ελέγχονται και τα έσοδα που είχαν οι μητροπόλεις αυτές από ενοίκια, καθώς τα κεφάλαια αυτά αποτελούν «ζεστό χρήμα». Η έρευνα πρόκειται να επεκταθεί και σε μεσιτικά γραφεία, με τα οποία συνεργάστηκαν τα οικονομικά τμήματα των δύο αυτών μητροπόλεων, τόσο για την ενοικίαση όσο και για την πώληση μέρους της περιουσίας τους.

  Ο ιερέας με τα 3 εκατομμύρια

  «Το Βήμα» είχε αποκαλύψει επίσης ότι το ΣΔΟΕ βρήκε 3 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό ιερέα που είχε σημαντικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση της Μητρόπολης Περιστερίου.

  Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για τον ιερέα αυτόν έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι προχωρούσε σε παράτυπες λαχειοφόρους αγορές, ότι καρπώθηκε χρήματα από την Αττικό Μετρό για έργα στην εκκλησία που ιερουργεί, για υφαρπαγή χρημάτων από παγκάρια μέχρι και για κλοπή τροφίμων από σούπερ μάρκετ!

  Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αυτές τις κατηγορίες ανυπόστατες.

  Ωστόσο ο συγκεκριμένος κληρικός έσπευσε να καταβάλει πρόστιμο περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία Αχαρνών για να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ανάμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στην φορολογική δήλωσή του.
  Εντυπωσιακό είναι ότι στην αρχική κρούση του «Βήματος» αρνήθηκε ότι είναι αυτός που εντοπίσθηκε με τα τρία εκατομμύρια ευρώ και σε δεύτερη επικοινωνία αρνήθηκε ότι έχει το συγκεκριμένο όνομα – του ελεγχόμενου από τον ΣΔΟΕ – και δήλωσε άλλη ταυτότητα.

  Ο ιερέας διαμένει τα τελευταία χρόνια σε πολυτελή διώροφη κατοικία, με μικρό εκκλησάκι στην αυλή, στους Θρακομακεδόνες.

  Ωστόσο τα ερωτήματα για την υπόθεση, μεγεθύνονται αφού φέρεται να έχουν υπάρξει καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Μητρόπολη Περιστερίου για σειρά έργων. Έτσι στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι «τα τρία εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του ιερέα ίσως σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα της Μητρόπολης Περιστερίου που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών».Κι όλα αυτά ενώ ανώτερος κληρικός της Μητρόπολης Περιστερίου είχε κατηγορήσει προ μερικών μηνών τους πιστούς ότι «ρίχνουν κουμπιά στα παγκάρια», ενώ είχε αφήσει αιχμές για το εκκλησιαστικό ίδρυμα της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

  Κάνει τον τιμητή ο Περιστερίου

  Την ίδια ώρα που γεμίζει τις τραπεζικές θυρίδες με εκατομμύρια ο κ. Χρυσόστομος εμφανίζεται ανήσυχος για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων λιτότητας που λαμβάνονται για την υπέρβασή της.

  «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Να το καταλάβουν οι πολιτικοί» τόνισε ο Μητροπολίτης Περιστερίου, μιλώντας σε κανάλι σημειώνοντας ότι «ο λαός χρειάζεται ελπίδα και προσδοκία. Χρειάζεται ενότητα. Ο λαός απελπίζεται διότι βλέπει ότι οι θυσίες του δεν βρίσκουν ανταπόκριση»

  Ο τιμητής κ. Χρυσόστομος συνέχισε λέγοντας «Η λαϊκή οργή σήμερα δεν έχει αρχή και τέλος. Καθημερινώς αυξάνει και ποιότητα και σε ποσότητα. Αυξάνει η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Ολόκληρου του ελληνικού λαού εκτός από εκείνους που συνεχίζουν να βολεύονται» είπε και δήλωσε ανήσυχος ότι θα ζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες της περιόδου της Κατοχής: «Θα αυξάνονται οι άνεργοι, οι άστεγοι και εκείνοι που θα ζητούν ένα πιάτο φαγητό».

  «Η μη ύπαρξη κοινωνικής δικαιοσύνης θα μετατρέψει ένα πολιτικό θέμα σε κοινωνικό θέμα. Θα έχουμε εξεγέρσεις» επισήμανε και υπενθύμισε ότι όλες οι εξεγέρσεις στην Ευρώπη, τη Nότιο Αμερική και αλλαχού ξεκίνησαν από την κοινωνική αδικία και την φτώχεια του λαού

  Κάποιος κατήγγειλε συνεχώς στον ΣΔΟΕ

  Επώνυμα κάποιος κάτοικος Περιστερίου κατήγγειλε, ωστόσο, με επιστολές του στο ΣΔΟΕ, τις οικονομικές ατασθαλίες στην Μητρόπολη Περιστερίου.

  Εγραφε χαρακτηριστικά:
  Ημερομηνία: Τρίτη, 15 Φεβρουάριος 2011, 6:25 Πρός τον κ.Ιωάννη ΚαπελέρηΔ/τη ΣΔΟΕ

  Αγαπητέ κ.Καπελέρη

  Θα ήθελα δια της παρούσης μου να ενημερώσω για ένα μεγάλο οικονομικό έγκλημα που… γίνετε χρόνια τώρα στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη του Περιστερίου. Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιούν ετήσια λαχειοφόρο αγορά υπέρ της ανεγέρσεως ενός Γεροκομείου, έσοδα που φτάνουν τα 350.000 ευρώ και τα οποία δεν είναι περασμένα σε κανένα βιβλίο εσόδων…. και αν είναι είναι πλασματικά και παρ όλα αυτά κανένας έλεγχος δεν γίνετε….

  Επίσης Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ δεν έχει ως οφείλει να έχει ΑΦΜ σε όλους τους Ναούς τους τους οποίους και χαρακτηρίζει ως δήθεν Μητροπολιτικά Παρεκκλήσια η Προσκυνήματα άσχετα ότι έχουν παγκάρια κ.λ.π έσοδα και δεν έχουν ούτε ΑΦΜ, ούτε επιτροπές οικονομικές ούτε τίποτε και τα χρήματα αυτά τόσα χρόνια απο την κηροπωλησία δεν εμφανίζονται σε κανέναν βι΄βλίο εσόδων παρά μονάχα σε προσωπικούς λογαριασμούς του Μητροπολίτη…. τα δήθεν παρεκλήσια (ιδιοτ. Καταστήματα του Σεβασμιωτάτου μπορείτε να δείτε και στο επίσημο βιβλίο ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος και στης Μητροπόλεώς του και στο http://www.imperisteriou.gr/frontend/articles.php?cid=40 που αναφέρονται τα 18 μαγαζάκια και η μία δήθεν Μονή του… όπου ούτε βιβλία έχουν αλλά ούτε στο επίσημο βιβλίο ως όφειλαν εσόδωων της Μητροπόλεως είναι περασμένο 1 ευρό έσοδα απο αυτά τα 18 + 1 καταστήματα ούτε και στα έξοδα…. και η ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ κ.λ.π απλά σκήζονται και τα πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια και παρόλα αυτά η υπηρεσίες ελέγχου τον καλύπτουν όταν ο Ελληνικός Λαός Πεινάει, ζεί φτωχικά και με τόση μειζέρια κάποιοι έχουν γίνει τόσο ζάπλουτη εις βάρος των φτωχών αλλά και της ανύπαρκτης παρουσίας ελέγχου των Αρχών.

  Επίσης απο τους υπόλοιπους 14 Ναούς που μπορεί να έχουν ΑΦΜ αν δείτε πάλι δεν υπάρχει επιτροπή πρόεδρος κ.λ.π όργανα Ενοριακού Ελέγχου αλλά μόνο απλά προϊστάμενος εφημερίων μιας και πρόεδρος σε όλους τους Ναούς ΄ΠΑΡΑΝΟΜΑ είναι ο ίδιος ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ άχρι ΚΑΙΡΟΥ!!! πόσο καιρό δλδ μπορεί ο ίδιος που ελέγχει ο ίδιος να πίνει και κερνάει????

  Επίσης εκδίδει Ημερολόγια Τσέπης τα οποία πάλι δεν είναι σε κανένα βιβλίο ως έσοδο και έξοδο άσχετα που τα χρεώνει στους παπάδες και όποιος δεν τα πουλήσει παρεμβένει στην μισθωδοσία του και μέσω της τράπεζας του κρατάει τον μισθό προς εξόφληση των χρεωμένων όπως ονομάζει… επίσης κρατάει μία εκδρομή 500 ευρό έσοδο απο κάθε ναό με τον ίδιο τρόπο… επίσης πραγματοποιεί μία πολυήμερη εκδρομή το χρόνο με τους ίδιους ρυθμούς αδιαφάνειας και κλοπής… και επίσης ενός Εράνου Αγάπης υπέρ των φτωχών και όλες αυτές τις ταρίφες στην πλάτη των παπάδων των οποίων κρατάει και τον μισθό τους άσχετα ότι δεν έχει δικαίωμα παρέεμβασης στην μισθωδοσία του Δημοσίου αλλά το κάνει άνετα χρόνια τώρα…. π.χ. στους: ΓΕΩΡΓΙΟ Γ…, ΕΥΛ…. – ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΣ……..Η, ΜΑ….. ΠΛ……, ΚΩΝ…….. ΧΑ……… και επίσης το Ελληνικό Δημόσιο Μοισθοδοτή οδηγό-Κλητήρα για τον Μητροπολίτη και την Μητρόπολη και ο Μτροπολίτης και η Μητρόπολη Εκδήδει σχετικά Προγράμματα υπηρεσιών και οδηγών ΙΕΡΕΩΝ τους οποίους υποχρεώνει να κάνουν χρέη κλητήρα και χρέη οδηγούν και μάλιστα τα έξοδα βενζινών διοδίων και τυχών πάρκινγ είναι των παπάδων και όχι του Μητροπολίτη η της Μητροπόλεως άσχετα που στα βιβλία εξόδων έχουν αποδείξεις συντήρησεις και βενζινών αυτοκινήτου Μητροπόλεως – Μητροπολίτη!!!!! και αυτά τα έξοδα είναι αποδείξεις απο καταστήματα συγγενών του Μητροπολίτη….!!!

  Όλα αυτά τα ΕΣΟΔΑ τα ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ και ΑΔΗΛΩΤΑ μήπως μπορείτε να μου πείτε που βρίσκονται??? Ξέρετε πόσες οφσόρ έχει ο Μητροπολίτης? Γι όλα αυτά τι κάνει η Υπηρεσία ΣΑΣ???? και προηγούμενη καταγελεία έπεσε στο κενό μιας και επι ΝΔ στείλατε Ηπειρώτες ελεκτές με τους οποίους έτυχε γνωστός και φίλος και Κρητικούς και τελικά πλήρωσε μόνο 25000 ευρό πρόστοιμο στην Εφορία διότι μόνο η Λαχειοφόρος λένε ήαν αδείλωτη…. μα καλά τόσα αίσχη μόνο την λαχειοφόρο βρήκε μη νόμιμη και μάλιστα το πλήρωσε άμεσα και πλήρωσε το 1/3 του ποσού…. ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ????

  Επίσης έχει κάνει σύμβαση εργασίας για την αγορά των Κεριών στους Ναούς – Καταστήματά του απο τον Φίλο του κερά τον ΜΩΥΣΗ που έχω στείλει ξανά σχετική καταγελεία για το ότι πάει στους ναούς πέρνει χωρίς παραστατικά τα αποκέρια και αφήνει Κεριά για πώληση στο παγκάρι ΤΟΝΟΥΣ ΚΕΡΙΩΝ και παρόλα αυτά η υπηρεσία Σας τότε δεν κοίταξε το θέμα άσχτετα ότι σας έγινε σχετική καταγελεία…. Συγνώμη για την αγανάκτησή μου αλλά νομίζω είναι λογικό και λογική όταν εμείς φορολογούμαστε για το τίποτα τόσο βάναφσα και άλλοι ζούν ζωή και κότα! Θα περιμένω να δώ λοιπόν επιτέλουςς τι θα κάνει η υπηρεσία σας αν και ξέρω ότι για μια ακόμα φορά θα πέσουν στο κενό οι καταγελίες μας.
  Κοινοποίηση:1.Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνστναντίνου 2. Υφηπουργό Οικονομίκών κ. Φ.Σαχιδίδης 3. Υφηπουργός Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς 4. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών Φορολογικών – Τελονιακών Θεμάτων κ. Δ.Γεωργακόπουλο
  Το e-mail μου θα είναι στην διάθεσή Σας για την όποια ενημέρωση μου και ευελπιστώ ότι θα δείτε το πρόβλημα και δεν θα πέσει για μία ακόμα φορά στα σκουπίδια….».


  Ο ανώνυμος παπάς στο λαϊκό Περιστέρι, παραμένει ατιμώρητος στη θέση του και ηθικολογεί, κανείς δεν ανακοίνωσε το όνομά του, οι κρατικοί και οι εκκλησιαστικοί θεσμοί προστατεύουν έναν τιποτένιο που έπρεπε να είχε καθαιρεθεί, το ΚΚΕ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ κάνουν το κορόιδο.
  Να πληρώσει η εργατιά

  https://www.tovima.gr/2012/11/20/society/o-iereas-me-ta-3-ekat-eyrw-meta-ton-elegxo-toy-sdoe/

  Ο ιερέας με τα 3 εκατ. ευρώ μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

  Ιερέας που είχε σημαντικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση της Μητρόπολης Περιστερίου είναι ο κληρικός στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ, μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ

  Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ
  20 Νοεμβρίου 2012, 23:16

  Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για τον ιερέα αυτόν έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι προχωρούσε σε παράτυπες λαχειοφόρους αγορές, ότι καρπώθηκε χρήματα από την Αττικό Μετρό για έργα στην εκκλησία που ιερουργεί, για υφαρπαγή χρημάτων από παγκάρια μέχρι και για κλοπή τροφίμων από σούπερ μάρκετ! Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αυτές τις κατηγορίες ανυπόστατες.
  Ωστόσο ο συγκεκριμένος κληρικός έσπευσε να καταβάλει πρόστιμο περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία Αχαρνών για να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ανάμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στην φορολογική δήλωσή του.
  Εντυπωσιακό είναι ότι στην αρχική κρούση του «Βήματος» αρνήθηκε ότι είναι αυτός που εντοπίσθηκε με τα τρία εκατομμύρια ευρώ και σε δεύτερη επικοινωνία αρνήθηκε ότι έχει το συγκεκριμένο όνομα – του ελεγχόμενου από τον ΣΔΟΕ – και δήλωσε άλλη ταυτότητα. Ο ιερέας διαμένει τα τελευταία χρόνια σε πολυτελή διώροφη κατοικία, με μικρό εκκλησάκι στην αυλή, στους Θρακομακεδόνες.
  Ωστόσο τα ερωτήματα για την υπόθεση, μεγεθύνονται αφού φέρεται να έχουν υπάρξει καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Μητρόπολη Περιστερίου για σειρά έργων. Έτσι στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι «τα τρία εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του ιερέα ίσως σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα της Μητρόπολης Περιστερίου που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών».Κι όλα αυτά ενώ ανώτερος κληρικός της Μητρόπολης Περιστερίου είχε κατηγορήσει προ μερικών μηνών τους πιστούς ότι «ρίχνουν κουμπιά στα παγκάρια», ενώ είχε αφήσει αιχμές για το εκκλησιαστικό ίδρυμα της Μεγαλόχαρης της Τήνου.
  Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τον κληρικό είχε αρχίσει μετά από καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές του και για χαώδη διαφορά μεταξύ των τραπεζικών του λογαριασμών και της δήλωσής του στην Εφορία, η οποία ήταν της τάξης των 20.000 ευρώ. Ο κληρικός αυτός, που ιερουργεί και σε κεντρική εκκλησία του Περιστερίου, τακτοποίησε τις οφειλές του. Όμως η περαιτέρω έρευνα του ΣΔΟΕ δεν έχει σταματήσει, ύστερα από νεώτερες καταγγελίες.
  Οι περισσότερες από αυτές αφορούν στην παρακράτηση, από ιερείς, χρημάτων από τα παγκάρια αλλά και για λαχειοφόρους αγορές που έγιναν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών. Καταγγελίες έχουν υπάρξει μέχρι και για παράτυπες συναλλαγές στην οργάνωση εκδρομών των ενοριών της Μητρόπολης Περιστερίου, σε διάφορα σημεία της χώρας. Επιπλέον, στην εκκλησία που ιερουργεί ο ελεγχόμενος κληρικός, έχουν υπάρξει αναφορές ότι παρακρατήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν από την Αττικό Μετρό για να επισκευασθεί το προαύλιο του ναού, ύστερα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι εργασίες για την κατασκευή του τοπικού σταθμού. Αξιοσημείωτη είναι και μια άλλη ιστορία που αφορά τη συγκεκριμένη εκκλησία.
  Τον Ιανουάριο του 2011 έγινε διάρρηξη στα μαγειρεία του συγκεκριμένου ναού και άγνωστοι πήραν μεγάλες ποσότητες σε κοτόπουλα, άλλα κρέατα, καθώς και μεγάλες ποσότητες σε ελαιόλαδο και όσπρια, που είχαν δοθεί από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Κάποιοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ένα «στημένο περιστατικό προκειμένου τα τρόφιμα να μεταπωληθούν σε καταστήματα». Όμως, δεν υπήρξε καμία συνέχεια στην καταγγελία και στην διερεύνηση του συμβάντος.

  Επιπλέον, επί σειρά ετών έχει ασκηθεί κριτική στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Περιστερίου για καθυστέρηση σημαντικών έργων, όπως την κατασκευή του Γηροκομείου που δεν έχει ολοκληρωθεί παρότι το έργο ξεκίνησε το 1989. Μάλιστα έχουν υπάρξει άλλα επικριτικά σχόλια ότι «το μόνο τμήμα του Γηροκομείου που χρησιμοποιείται είναι η αίθουσα εκδηλώσεων και δεξιώσεων πάλι για εισπρακτικούς λόγους».Από την άλλη πλευρά, ανώτερος κληρικός της Μητρόπολης υποστήριξε στο «Βήμα» ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατόν κι όλα τα αλλά είναι συκοφαντίες».
  Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης επεσήμανε ότι «η μόνη συνεργασία του δήμου με την μητρόπολη είναι στην δημιουργία δύο ανεξάρτητων κοινωνικών ιατρείων και πουθενά αλλού». Άλλα στελέχη του Δήμου, ωστόσο, επεσήμαιναν ότι «τα τεκταινόμενα στην μητρόπολή μας πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν από τις οικονομικές και δικαστικές αρχές».
  _____________________________________

  Υποθέσεις που θάφτηκαν

  https://www.lifo.gr/now/society/19915

  Δέκα Μητροπολίτες με μεγάλες καταθέσεις ψάχνει το ΣΔΟΕ

  Τι γράφει το Έθνος για τον Μητροπολίτη Νίκαιας

  ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ 2.12.2012

  Για δέκα συνολικά μητροπολίτες οι οποίοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για την περιουσιακή και οικονομική τους κατάσταση, κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το Έθνος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς των μητροπολιτών αυτών ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα το «Έθνος» αναφέρεται στην περίπτωση του Μητροπολίτη Νίκαιας ο οποίος ελέγχεται κατά το δημοσίευμα, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες που τον φέρουν να είναι υπεύθυνος για ατασθαλίες στα οικονομικά της Μητρόπολης του. Το ΣΔΟΕ ελέγχει τις καταθέσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ ακόμη φέρεται να είναι ιδιοκτήτης 5 ακινήτων στις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά, να έχει διορίσει 5 συγγενείς του σε νευραλγικές θέσεις στην Μητρόπολη, ο αρχιλογιστής και αδερφός του να είναι ιδιοκτήτης 2 επαύλεων και πολλών ακριβών αυτοκινήτων και ο ανιψιός του 2 επαύλεων στο Διόνυσο. Σύμφωνα με το Έθνος, το ΣΔΟΕ εξετάζει αν ο Μητροπολίτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν και με ποιόν τρόπο ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά και αν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης. Στο δημοσίευμα αναφέρονται αναλυτικά τα ακίνητα αλλά και οι θέσεις στις οποίες φέρεται ο Μητροπολίτης να έχει διορίσει τους συγγενείς του

  http://neakeratsiniou.blogspot.com/2012/12/blog-post_1687.html#ixzz5W9AFUsQc
  03 Dec 2012

  -Το ΣΔΟΕ ελέγχει τον Μητροπολίτη Νίκαιας για καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  – Φέρεται ιδιοκτήτης 5 ακινήτων στις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά
  – Έχει διορίσει 5 συγγενείς του σε νευραλγικές θέσεις στην Μητρόπολη
  – Ο αρχιλογιστής και αδερφός του φέρεται ιδιοκτήτης 2 επαύλεων και πολλών ακριβών αυτοκινήτων – Ο ανιψιός του έχει 2 επαύλεις στον Διόνυσο

  Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα «χρυσά ράσα» του Μητροπολίτη Νίκαιας και μέλη της οικογένειά του.
  Ο ίδιος ελέγχεται για καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ φέρεται ιδιοκτήτης 5 ακινήτων στις πιο ακριβές περιοχές…του Πειραιά.
  Παράλληλα, έχει διορίσει 5 συγγενείς του σε νευραλγικές θέσεις στην Μητρόπολη, ενώ ο αρχιλογιστής και αδερφός του φέρεται ιδιοκτήτης 2 επαύλεων καιπολλών ακριβών αυτοκινήτων.

  Επίσης, ο ανηψιός του έχει 2 επαύλεις στον Διόνυσο.
  Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα την περίπτωση του Μητροπολίτη Νικαίας, ο οποίος ελέγχεται με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες που τον φέρουν να είναι υπεύθυνος για ατασθαλίες στα οικονομικά της Μητρόπολης του. Μέχρι πρόσφατα τα οικονομικά των Μητροπόλεων και των επικεφαλής τους ήταν άβατο αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει.
  Αυτό βέβαια δεν αφορά όλες τις Μητροπόλεις γιατί στην εποχή μας η γενίκευση είναι το πιο εύκολο πράγμα.
  Το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του έγγραφα για το Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (Γεράσιμο Βρυώνη) και ήδη ελέγχεται αφού είναι στην λίστα των εκατομμυριούχων ιεραρχών. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι ελεγκτές εξετάζουν αν ο Μητροπολίτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν και με ποιόν τρόπο ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά και αν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης.
  Υπάρχουν καταγγελίες για καταθέσεις του Μητροπολίτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
  Θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμα και προσώπων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος.
  Η οικογένεια φέρεται να έχει τουλάχιστον 8 ακίνητα και μένει να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών ο ίδιος ο Μητροπολίτης φέρεται να κατέχει: – ένα ακίνητο στην λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά – τρία ακίνητα στην ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή – ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά
  Ο Μητροπολίτης έχει ως κύρια κατοικία ένα ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη στην Πειραϊκή με θέα στο πέλαγος. Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να έχει: – έπαυλη με πισίνα στην θέση Τζότζικας στην Γραβιά Φωκίδας – έπαυλη στην Άνοιξη Αττικής – πολλά ακριβά αυτοκίνητα
  Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ.
  Ο ανηψιός του Μητροπολίτη και γιος του αρχιλογιστή, ο Αλέξης, φέρεται να έχει: – δυο επαύλεις στον Διόνυσο.
  Όπως έχει καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ ο ανηψιός είναι ο ελεγκτής των βιβλίων στους 40 ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κερατσίνι και Πέραμα).
  Από εκεί κατακρατεί γύρω στις 4.000 ευρώ το μήνα χωρίς αποδείξεις για έξοδα ελέγχων! Το πιο εντυπωσιακό είναι επίσης ότι εκτός από τους δυο αυτούς συγγενείς του, στην Μητρόπολη έχουν προσληφθεί και άλλοι τρεις – και οι 5 μέσω ΑΣΕΠ – και κάποιοι σχολιάζοντας το μιλούν για θαύμα! Στην Μητρόπολη εκτός από τον αρχιλογιστή και τον αρχιελεγκτή έχουν προσληφθεί: η ανηψιά του ως γραμματέας της Μητρόπολης, η άλλη ανηψιά του στο γραφείο Πρόνοιας της Μητρόπολης και άλλος ένας ανηψιός του ως οδηγός.

  https://roides.wordpress.com/2016/03/07/7mar16/

  Ρουβάς, Βαρδινογιάννη και μητροπολίτες στο λιμάνι
  07/03/2016
  [Άνοιξε η νέα αφορολόγητη φιλανθρωπική σαιζόν]


  Φιλανθρωπική εξόρμηση. Στο κέντρο με τη μεγαλοπρεπή γενειάδα,ο Άγιος Νικαίας
  ……………..
  _________________________________

  Υποθέσεις που θάφτηκαν:
  Ο εκατομμυριούχος οδοκαθαριστής της εκκλησιαστικής Βουλιαγμένης

  http://www.topontiki.gr/article/8840/ekklisiastika-glentia-me-ta-oikopeda-tis-voyliagmenis
  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

  22.8.2010
  Εκκλησιαστικά γλέντια με τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης

  Θα το πούμε καθαρά από την αρχή: Αυτή η ιστορία με την άσκηση διώξεων (in rem προς το παρόν) για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της πώλησης τεσσάρων στρεμμάτων – εκκλησιαστικών φιλέτων στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» Βουλιαγμένης απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην Εκκλησία και να εμπλέξει το ίδιο το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νούμερο δύο, αυτή τη φορά στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Θυμίζουμε εν συντομία την ιστορία, για όσους έλειπαν ή δεν τη θυμούνται.

  Στις 15 Ιουνίου του 2009 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε τα 4 στρέμματα σε ιδιώτη έναντι 14 εκατ. ευρώ χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η αγοραπωλησία έγινε στα γραφεία της Υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι της ΕΚΥΟ υποστήριξαν ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά της «συμβιβαστικής εκποίησης», επειδή ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του.

  Μέχρις εδώ μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για έναν χειρισμό που συνηθίζεται, για να αποφεύγονται μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες και ταλαιπωρίες.

  Τα περίεργα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Μέσα σε πέντε λεπτά από την αγορά, ο ιδιώτης, ένας απλός οδοκαθαριστής του δήμου, και η μητέρα του μεταπωλούν την έκταση σε τρεις οff shore εταιρίες με έδρα την Κύπρο έναντι περίπου 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ιδιώτης καταπατητής όχι μόνο πήρε την έκταση, αλλά μεταπωλώντας την έβγαλε μέσα σε λίγα λεπτά 2.186.000 ευρώ.

  Και να ήταν μόνο αυτό; Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, υπήρχε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση για έξωσή του και δεν υπήρχε κανένας λόγος να σπεύσουν οι διαχειριζόμενοι την περιουσία της Εκκλησίας στν λύση της «συμβιβαστικής εκποίησης.

  Αρχίζει ο θόρυβος, βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα στο «Παρόν», και τον περασμένο Αύγουστο καλεί η Ιερά Σύνοδος τον Αντώνη Ζαμπέλη, διευθυντή της ΕΚΥΟ και κυριότερο συνεργάτη του Ιερώνυμου, για εξηγήσεις. Ακούνε οι συνοδικοί τον Ζαμπέλη και μετά εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση με ευχαριστίες της Συνόδου για τον επιτυχή και επ’ ωφελεία της Εκκλησίας χειρισμό της υπόθεσης τόσο στον πρόεδρο της επιτροπής των Οικονομικών μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο όσο και στον Ζαμπέλη.

  Κάποιοι στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον νόμιζαν ότι θα κλείσει εκεί η ιστορία. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον εισαγγελέα και την έρευνα που έγινε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην άσκηση διώξεων για κακουργήματα και με τον κυριότερο λαϊκό συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, τον Ζαμπέλη, στη δίνη του κυκλώνα. Και να ήταν μόνο αυτός; Τι θα γίνει με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων; Τι θα γίνει με τους μητροπολίτες που συγκροτούσαν τις συνθέσεις των δύο Διαρκών Ιερών Συνόδων (του 2009 και του 2010); Μαλλιά κουβάρια θα γίνουν, αδέρφια.
  ……………………..

  Ο Τσίπρας τότε είχε επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ σιωπή:

  http://symparataxi.blogspot.com/2008/10/blog-post_1848.html

  Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον

  Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2008

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Ελευθεροτυπία 4-10-2008-

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.
  «Δεν φταίω που το μοναστήρι έχει ιδιοκτησία… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.

  Το πλήρες αφιέρωμα εδώ
  http://archive.is/ZHIQk

  Σχετικά προηγούμενες αναρτήσεις μας:

  Ούτε ιερό, ούτε δημόσιο!
  «Ιερές» αυθαιρεσίες συνέχεια..
  Εφραίμ και πάσης Ελλάδος
  1,2,3 πολλά Βατοπέδια
  Να σταματήσουν οι καταπατήσεις και οι διεκδικήσεις δημόσιας γης

  Παρέμβαση απο πολίτες και Δήμο Χαιρώνειας, στη δίκη των εκκλησιαστικών διεκδικήσεων
  Τεράστιες εκτάσεις διεκδικεί η εκκλησία!
  Αρνούνται να πάρουν θέση η Νομαρχία και ο Δήμος Λιβαδειάς για τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις
  Χιλιάδες στρέμματα διεκδικεί η Εκκλησία στη Βοιωτία!
  Το θέμα έχει ανακύψει πολύ πριν το Βατοπέδιο και όπως τόνισε και ο νυν Μητροπολίτης » οι Βοιωτοί γνωρίζουν», ασχέτως αν μερικοί προτιμούν να το προσπερνούν.
  ______________  Άδικα τον κατηγορούσαν.
  Αυτός απλώς φιλοξενείται.
  Δεν είναι δικιά του η βίλα
  http://www.siriosfm.gr/?p=39693

  Στο στόχαστρο δημοσιευμάτων η «βίλα» του Ιερώνυμου- τι απαντά η Αρχιεπισκοπή

  20 Ιανουαρίου 2013 στις 8:25 μμ

  Η εξοχική κατοικία δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο αλλά στον ανιψιό του, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά».
  Στην επιστολή του κ. Κονιδάρη αναφέρονται τα κάτωθι:

  Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας σας «Παραπολιτικά», με τίτλο «Ησυχαστήριο με πισίνα – τρούλο …», που υπογράφει ο συντάκτης σας κ. Γιώργος Νικολάου, σας διευκρινίζω, προς αποκατάσταση της αλήθειας η οποία πλήττεται βάναυσα, τα ακόλουθα:

  «Ο συντάκτης σας, στην καλύτερη περίπτωση, διακρίνεται για την … αχαλίνωτη φαντασία του, καθώς εμφανίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ως ιδιοκτήτη «εντυπωσιακής θερινής εξοχικής κατοικίας με πισίνα σε σχήμα τρούλου…».

  Ο Αρχιεπίσκοπος ουδεμία εξοχική κατοικία διαθέτει, εκτός αν θεωρείται… μεμπτό ότι το ακίνητο, στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι κυριότητας του κ. Αναστασίου Α. Λιάπη, επιχειρηματία στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός του. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται την περιοχή της Ζάλτσας διαμένει στην Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων, η οποία φυσικά δεν αποτελεί κατά την έκφραση του ευφάνταστου κ. Νικολάου «μοναστηριακό συγκρότημα», το οποίο μάλιστα διαθέτει και «ελικοδρόμιο». Όλα, ακόμη και η προσπάθεια δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων, έχουν και ένα όριο.
  ………………………

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://symparataxi.wordpress.com/2008/10/02/ieresaftheresies/
  «Ιερές αυθαιρεσίες» – Ευαγγελίστρια
  Posted by symparataxi στο Οκτώβριος 2, 2008

  Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ

  ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΙΣΜΟΥ

  Ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα κτίζει αυθαίρετα o κ. Ιερώνυμος στο δάσος του Ελικώνα

  Η Μητρόπολη Θηβών ‐ Λεβαδείας κατέλαβε σταδιακά μία μεγάλη έκταση του όρους Ελικώνα πλησίον σημαντικών αρχαιολογικών χώρων

  [Άσκρης, Κοιλάδας Μουσών(*) κ.ά.].
  Ο πρώην μητροπολίτης Θηβών

  Ιερώνυμος παρερμηνεύοντας τη νομοθεσία για την εκκλησιαστική περιουσία (νόμος Τρίτση) κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους γύρω

  από το νεοσυσταθέν μοναστήρι του Ζαγαρά ή Ευαγγελίστριας, χώρος, που σύντομα εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο μοναστηριακό συγκρότημα. Δίπλα

  του ανεγέρθηκε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ενώ τώρα ετοιμάζεται και δεύτερο.

  Όλα αυτά γίνονται χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας ή πολεοδομικές άδειες μέσα σε δασικό χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο οποίος σταδιακά

  υποβαθμίζεται με την ανοχή όλων των αρμοδίων φορέων του Κράτους (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δασαρχείου, Πολεοδομίας, Αρχαιολογικής

  Υπηρεσίας κ.ά.), που λειτουργούν υπό την ασφυκτική πίεση της Εκκλησίας.

  Ο “Μυστράς” του Ελικώνα

  Πλησίον του χωριού Ευαγγελίστρια (Ζαγαράς) υπήρχε μόνο ένας μικρός βυζαντινός ναός χαρακτηρισμένος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως ιστορικό

  μνημείο. Αυτομάτως ο περιβάλλον χώρος σε ακτίνα χιλίων μέτρων θεωρείται ως ζώνη προστασίας του εκάστοτε μνημείου. Στην «Ιστορία των Θηβών» του

  Γεωργίου Τσεβά, γραμμένη το 1928, ο συγγραφέας αναφέρεται με λεπτομέρειες στα μοναστήρια της Βοιωτίας. Παρ’ όλο που αναφέρει πλείστα όσα

  μοναστήρια, δεν κάνει καν νύξη για ύπαρξη μοναστηριού στην θέση Ευαγγελίστρια. Προφανώς η μονή Ευαγγελίστριας δεν υπήρχε το 1928 ούτε καν

  σαν ιστορική μνήμη, γιατί στο βιβλίο αναφέρονται άλλα μοναστήρια που προϋπήρξαν, αλλά δεν ήταν σε λειτουργία τις ημέρες του. Η ύπαρξη βυζαντινού

  ναού στο συγκεκριμένο χώρο δεν συνεπάγεται την ύπαρξη μοναστηριού, λόγος, ο οποίος θα δικαιολογούσε ενδεχομένως την επανίδρυση κάποιας μονής εκεί.

  (*) Για την καταπάτηση και καταστροφή της Κοιλάδας των Μουσών από τον κ. Ιερώνυμο, βλ.

  «Δ», τ. 248‐249, 251, 257, 260‐261, 279 και 310.


  Σπασμένο τεμάχιο αρχαίου

  μαρμάρου με σκαλισμένο ένα βραχύ

  ξίφος. Φωτογραφήθηκε πλησίον

  του βυζαντινού ναού, όπου

  προφανώς προϋπήρχε αρχαίο

  Ελληνικό ιερό ‐πιθανώς Νυμφαίο‐

  λόγω των άφθονων νερών της

  περιοχής

  Εντός του χώρου προστασίας του βυζαντινού μνημείου σταδιακά

  κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα, η Ιερά Μονή

  Ευαγγελίστριας. Ο κ. Ιερώνυμος, μητροπολίτης Θηβών ‐ Λεβαδείας από το 1981ενέτεινε τις προσπάθειές του και η μονή αυτή, όπως φαίνεται και στις

  φωτογραφίες, μετεξελίχθηκε σε ένα μοναδικό μοναστηριακό συγκρότημα έξω από το Άγιο Όρος με εκκλησίες, δρόμους, αίθουσες, καταλύματα, βοηθητικούς χώρους, εγκαταστάσεις ρεύματος, τηλεφώνου κ.λπ., σε ένα σύγχρονο μικρό “Μυστρά”.

  Σε ερωτήσεις που της τέθηκαν η Α΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

  δεν ήταν σε θέση να δώση εξηγήσεις για την ύπαρξη του τεραστίου αυτού

  συγκροτήματος. Τον μόνο προβληματισμό που εξέφρασε ήταν πως με την

  ενσωμάτωση του βυζαντινού μνημείου στο μοναστήρι αυτό έπαψε να είναι

  επισκέψιμο στο ευρύ κοινό παρά μόνον με την συναίνεση των μοναχών.

  Από οικολογικής πλευράς ο χώρος είναι δασικός με δάση πεύκων και

  ελάτων. Το οροπέδιο από την Ευαγγελίστρια μέχρι την Κορώνεια είναι ιδιαίτερου

  φυσικού κάλλους με σπάνια βότανα. Μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις έχουν

  άμεσες αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα. Η Δασική Υπηρεσία όμως, δεν

  επεμβαίνει. Ούτε η Πολεοδομία επεμβαίνει παρ’ όλο, που οι κατασκευές, όπως θα

  εξετάσουμε στη συνέχεια, δεν έγιναν μόνον χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και σε

  χώρο, στον οποίο η Εκκλησία δεν διαθέτει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

  Στη θέση των δένδρων “φύτρωσαν” δύο συνεδριακά κέντρα

  Μερικές δεκάδες μέτρα από το μοναστηριακό συγκρότημα κι αφού

  κόπηκαν πλήθος αιωνόβιων δένδρων του δάσους του Ελικώνα, ο κ. Ιερώνυμος

  ανέγειρε ένα διώροφο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Διαθέτει τεράστια αίθουσα

  διαλέξεων και μεγάλη κουζίνα, η οποία μπορεί να παρασκευάση γεύματα για

  200‐300 παρευρισκομένους.

  Το συνεδριακό αυτό κέντρο φαίνεται πώς δεν επαρκούσε για τις

  συνεδριακές ανάγκες της μητρόπολης, διότι πρόσφατα ξεκίνησε η ανέγερση

  δεύτερου κτιρίου ‐τριώροφου αυτή τη φορά‐ ακριβώς δίπλα στο προηγούμενο. Το ‐ημιτελές ακόμα‐ δεύτερο συνεδριακό κέντρο φαίνεται ακόμα πιο επιβλητικό από

  το πρώτο, η δε αρχιτεκτονική του μοιάζει με πολυτελούς ξενοδοχείου.

  Τα συνεδριακά κέντρα δεσπόζουν στην περιοχή. Είναι ορατά και από το

  Φράγκικο κάστρο της Κοιλάδας των Μουσών, όπου, όπως ο «Δ» έχει

  επανειλημμένα καταγγείλει, ο κ. Ιερώνυμος έχει ξεκινήσει την αυθαίρετη

  κατασκευή ενός ακόμα μοναστηριού, της Μονής Μεταμορφώσεως του

  Σωτήρος. (βλ.: «Έγγραφο Ζαχόπουλου βάζει την «ταφόπλακα» στην

  Κοιλάδα των Μουσών», «Δ», τ. 310.)

  Μυστήριο πρέπει να θεωρηθή σε τι αποσκοπούν αυτά τα «συνεδριακά

  κέντρα». Δεν είναι μόνιμα στελεχωμένα, και δεν προσφέρονται λόγω των

  αποστάσεων και της δύσκολης προσβασιμότητας. Σε σπάνιες περιπτώσεις

  πολυήμερων συνεδρίων, που λαμβάνουν χώρα στο συνεδριακό κέντρο της

  Λιβαδειάς μία ημέρα παρουσιάσεων ανατίθεται στις εγκαταστάσεις της μονής

  Ευαγγελίστριας. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε περίπτωση ενός οικολογικού

  συνεδρίου με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος αποφασίστηκε οι

  παρουσιάσεις να λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ευαγγελίστριας. Το

  ειρωνικό αυτής της πρωτοβουλίας ήταν πως εκδήλωση που αποσκοπούσε στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος συνήλθε σε οικολογικά

  βεβιασμένο χώρο νομιμοποιώντας τρόπον τινά την παραβίαση.

  Ο χώρος, όπου κτίσθηκαν τα κτίρια είναι δασικός. Παρά το ότι, το

  Δασαρχείο Λιβαδειάς με το Α.Π. 1301/17‐8‐93 έγγραφό του ισχυρίζεται, ότι ο

  χώρος στερείται δασικής βλάστησης, με το συνημμένο του ίδιου αυτού εγγράφου

  αυτοδιαψεύδεται. Στο τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, που έκαναν το

  λάθος κι επισύναψαν, φαίνονται σημειωμένα το δάσος, που καλύπτει την

  περιοχή (βλ. εικόνα.)

  Στο έγγραφο αυτό το συνεδριακό κέντρο αναφέρεται ως πνευματικό κι

  αυτό ίσως γιατί βάσει του δασικού νόμου, δεν επιτρέπεται να ανεγείρουν επάνω

  στο βουνό συνεδριακό, αλλά μόνο πνευματικό κέντρο. Η μετονομασία έγινε

  αργότερα.

  Το έγγραφο Α.Π. 1301/17‐8‐1993 του Δασαρχείου Λιβαδειάς, σύμφωνα με το οποίο ο χώρος όπου θα ανεγερθή το πνευματικό (συνεδριακό) κέντρο της

  Μητρόπολης Θηβών‐ Λεβαδείας «στερείται δασικής βλαστήσεως».

  Στο συνημμένο του εγγράφου τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου φαίνονται

  σημειωμένα γύρω από το συνεδριακό κέντρο πλήθος δένδρων.

  Χωρίς οικοδομική άδεια

  Ο μηχανικός κ. Ιωάννης Κετσέας απευθύνθηκε στη Νομαρχιακή

  Πολεοδομία Βοιωτίας και ζήτησε τον αριθμό αδείας του υπό ανέγερση

  τριώροφου συνεδριακού κέντρου (αίτηση 6/6/05). Προκειμένου να πάρη την

  απάντηση χρειάστηκε να ζητήση την βοήθεια του εισαγγελέα τρείς φορές.

  Τελικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας του απάντησε, ότι δεν υπάρχει

  οικοδομική άδεια, αντί δε να επέμβη στο χώρο, να σταματήση τις εργασίες, να

  κατάσχη τα μηχανήματα και να συλλάβη τον εργολάβο, προσπάθησε να

  δικαιολογηθή λέγοντας πως “έχει υποβληθή μελέτη οικοδομικής άδειας

  προσθήκης κατ’ έκταση” (Α.Π. 2201, 8‐7‐05). Ισχυρίζονται δηλαδή, ότι δεν

  χρειάζεται άδεια για το τριώροφο κτίριο, αφού υπάρχει, (αν υπάρχει), η προ

  πολλών ετών εκδοθείσα άδεια για το παραπλεύρως κτίριο.

  Ο νόμος Τρίτση 1700/1987

  Στο θέμα όμως, υπάρχει και άλλη μία πολύ σημαντική παράμετρος. Ο χώρος, όπου έχουν ανεγερθή οι τεράστιες αυτές εγκαταστάσεις δεν ανήκει κάν στην Εκκλησία, αλλά στο Δημόσιο. Στην παρ. α΄ του παραπάνω εγγράφου του

  Δασαρχείου διαβάζουμε: “Μετά την αυτοψία αρμοδίου υπαλλήλου μας

  διαπιστώθηκε, ότι η έκταση, στην οποία θα κατασκευασθεί το “Πνευματικό Κέντρο

  Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδέων” αποτελεί τμήμα έκτασης του

  Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ήταν εγκατεστημένες οι θερινές κατασκηνώσεις. Το εν λόγω τμήμα παρέμεινε στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής σύμφωνα με το από 13.4.1989 Πρακτικό Α΄ της επιτροπής, που

  συγκροτήθηκε δια της υπ’ αριθμ. 3044/22.3.1989 απόφασης του Νομάρχη Βοιωτίας, που προβλέπεται υπό του άρθρου 2 παρ. 2 του Νόμου 1811”.

  Ο χώρος που βρίσκονται τα συνεδριακά κέντρα ανήκε στο ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Την

  δεκαετία του ’70, όπως και στον Παρνασσό, είχαν ιδρυθεί εκεί από την εκκλησία κατασκηνώσεις οι οποίες όμως μετά από μια δεκαετία έπαυσαν να λειτουργούν.

  Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

  καταπάτησε με νομιμοφανή τρόπο το χώρο των κατασκηνώσεων κι άρχισε την ανοικοδόμηση ‘Πνευματικού Κέντρου’. Ο λόγος για την χρήση του όρου ‘Πνευματικό Κέντρο’ προφανώς αποσκοπούσε στη εκμετάλλευση ενός ‘παράθυρου΄ στον Δασικό Νόμο, που επιτρέπει την κατασκευή ‘Πνευματικών Ιδρυμάτων’ εντός δασικών εκτάσεων στους ιδιοκτήτες τους. Ας δούμε πώς.

  Ο τότε υπουργός, Αντώνης Τρίτσης, τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης

  της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη δεκαετία του ’80, εισήγαγε νομοθεσία, σύμφωνα

  με την οποία η εκκλησιαστική περιουσία θα περιερχόταν στο Δημόσιο με σκοπό

  να αποδοθή σε κτηνοτρόφους και αγρότες, ώστε να γίνη παραγωγική (νόμος Τρίτση).

  Η Εκκλησία φυσικά αντέδρασε εντόνως στην πρωτοβουλία αυτή.

  Μετά από πολλές διαβουλεύσεις βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση:

  Αποδιδόταν στα μοναστήρια μία ζώνη 200 μέτρων γύρω τους. Αυτό σήμαινε, ότι

  και 0 τ.μ. εμβαδόν να είχε κάποιο μοναστήρι, θα αποκτούσε τώρα με 4 πλευρές (200+200=400 μέτρων), εμβαδόν 160 στρέμματα. Επομένως αν ένα

  μοναστήρι είχε έστω 30‐40 στρέμματα, θα κατέληγε με το νέο νόμο να έχη στην

  κατοχή του 200 περίπου στρέμματα. Όσα μοναστήρια δεν είχαν περιουσία γύρω

  από τον χώρο τους, όπως η μονή Ευαγγελιστρίας, αποδέχθηκαν το νέο νόμο (Ν.1811, Φ.Ε.Κ. 231, 13.10.88, παρ. 53), γιατί αποκτούσαν αυτόματα τουλάχιστον 160 στρέμματα. Όσα μοναστήρια όμως, ήταν κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων αρνήθηκαν να αποδεχθούν τον νόμο Τρίτση.

  Σύμφωνα με τον νόμο Τρίτση συστήθηκαν επιτροπές και παραχώρησαν τις ‘ζώνες προστασίας’ σε όσα μοναστήρια αποδέχθηκαν την τη νομοθεσία.

  Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, …προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και κατέθεσε μήνυση εναντίον του Ελληνικού Κράτους για καταπάτηση της περιουσίας της.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή της Εκκλησίας, κρίνοντας ότι δεν έχει δικαίωμα ένα Κράτος να θεσπίζη νομοθεσία, με

  την οποία να καταλαμβάνη εκκλησιαστική περιουσία. (Υπάρχουν ανοικτές

  υποθέσεις στην Ευρώπη, και η Καθολική Εκκλησία ποτέ δεν θα επέτρεπε να

  συμβή κάτι τέτοιο, για δικά της αποκλειστικά συμφέροντα).

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτίμησε τότε την εκκλησιαστική περιουσία σε

  2,5 τρις δραχμές. Ο μόνος τρόπος, που θα μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να

  αποκτήση την εκκλησιαστική περιουσία ήταν να πλήρωνε στην Εκκλησία αυτό το

  ποσόν. Επειδή αυτό εκ των πραγμάτων δεν ήταν εφικτό για τον κρατικό

  προϋπολογισμό, ο νόμος Τρίτση απέβη άκαρπος και ανενεργός, και σύμφωνα

  με το άρθρο 55 του νόμου 2413 (Φ.Ε.Κ. 124 / 17.06.96), παρ. 2, ανακλήθηκαν,

  από τότε που εκδόθηκαν και θεωρήθηκαν “ως μηδέποτε εκδοθείσες, όλες οι διοικητικές πράξεις οποιουδήποτε είδους” για τις μονές.

  Κατά συνέπεια λοιπόν, οι εκτάσεις, που είχαν παραχωρηθή σε μοναστήρια όπως η μονή Ευαγγελίστριας σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Τρίτση, έπαυσαν να ανοίκουν πλέον στα μοναστήρια στα οποία απεδώθησαν, και επανείλθαν στην ιδιοκτησία του κράτους (ΥΠ.Ε.Π.Θ.).

  Η νομική βάση δηλαδή επάνω στην οποία τα μοναστήρια βασίζουν την ιδιοκτησία του χώρου έχει εκπέσει και δεν έχουν πλέον νόμιμα

  Δικαιώματα στον χώρο, δηλαδή δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά καταπατητές του χώρου ο οποίος έχει επανέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

  Δεν πίνουν καθαρό νερό, έχουν όμως μοναστήρια

  Η Θήβα και οι γύρω περιοχές πίνουν δηλητηριασμένο νερό. Δεν είναι

  μόνον ο Ασωπός δηλητηριασμένος· όλο το υπέδαφος της Θήβας έχει

  δηλητηριαστή και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις το νερό της είναι

  επικίνδυνο προς πόση. Τη στιγμή, που η Νομαρχία δεν διαθέτει τις πιστώσεις να

  συνδεθή με τον ταμιευτήρα του Μόρνου, ώστε να πίνουν υγιεινό νερό οι Θηβαίοι,

  πληροφορίες από τη Θήβα αναφέρουν, ότι ίσως η ίδια η Νομαρχία να είναι

  εκείνη, η οποία χρηματοδότησε το δεύτερο συνεδριακό κέντρο του κ. Ιερώνυμου.

  Θα θέλαμε να μας πληροφορήση η Νομαρχία Βοιωτίας αν έχη συμμετάσχει

  στην χρηματοδότηση αυτών των «συνεδριακών κέντρων», με ποιο σκεπτικό και

  βάσει ποιών κοινοτικών προγραμμάτων. Γιατί θα ήταν όλως απαράδεκτο να

  αγνοήται η δημόσια υγεία και να δίνεται έμφαση σε φαραωνικού τύπου

  κατασκευές «προς σωτηρίαν των ψυχών ημών».

  Θα θέλαμε επίσης να πληροφορηθούμε γιατί έκλεισαν οι παιδικές

  κατασκηνώσεις, και δεν επαναλειτούργησαν επί διακονίας του νυν

  αρχιεπισκόπου, όταν στον επιβατήριο λόγο του έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα

  τις ανάγκες της νεολαίας. Μήπως επειδή η λειτουργία κατασκηνώσεων κοστίζει;

  Οι δέσμιοι της ευσεβούς ψήφου παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης

  όχι μόνο στη Θήβα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, πλήρως εξαρτώμενοι από τις

  “ευλογίες” των κατά τόπους μητροπολιτών, είτε “κάνουν τα στραβά μάτια”, είτε

  ωθούνται σε παρανομίες προβαίνοντας σε ενέργειες καταφανώς εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

  Με την εκλογή του ο κ. Ιερώνυμος παρουσιάστηκε ως εμπνευσμένος

  άνθρωπος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πεφωτισμένος πατριάρχης.

  Όμως η Μητρόπολη Θηβών επί των ημερών του καταπάτησε όχι μόνο την Κοιλάδατων Μουσών και μέρος του Ελικώνα, αλλά κι άλλες περιοχές της Βοιωτίας, τις

  οποίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενο τεύχος.

  Γιάννης Λάζαρης

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο γιός του εργολάβου της Εκκλησίας και ο φίλος του πατέρα του τα είχαν βρει από παλιά (όπως τα είχε βρει και με τον Καραμανλή Β΄):

   ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 16.10.2008

   “Ψύχρα μεταξύ Ιερώνυμου – Τσίπρα…………….Στη βάση του παγώματος των σχέσεων κρύβεται το πρώτο μεγάλο δημοσίευμα εφημερίδας με προσωπικές καταγγελίες για τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Μιλάμε για το δισέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου 4 του μηνός με τίτλο «Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου»….. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράματα στη Βοιωτία λένε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (και σούρνονταν μήνες τώρα στα διάφορα δημοσιογραφικά στέκια) προέρχονται από ανθρώπους του Συνασπισμού. Μάλιστα οι ίδιες πηγές λένε πως είχε κλειστεί ραντεβού Τσίπρα – αρχιεπισκόπου, το οποίο ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού την παραμονή της δημοσίευσης του επίμαχου ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» και αφού τοπικά στελέχη του κόμματος αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων έκαναν παρέμβαση στα κεντρικά του ΣΥΝ…”.

   έκτοτε σιωπή

   http://archive.is/ZHIQk

   Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

   Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

   Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

   «Δεν φταίω που το μοναστήρι έχει ιδιοκτησία… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»
   Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.

   Μία από τις πιο ενδεικτικές κινήσεις είναι, ίσως, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαΐου 2007 μέσω του «Κέντρου Οικολογικών-Βιολογικών Καλλιεργειών» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας. Σημειωτέον ότι το κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τον Ιερώνυμο το 2001 με στόχο «την εμπέδωσιν των βιολογικών και οικολογικών καλλιεργειών για το γενικότερον όφελος». Ομως ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2005 σε τροποποίηση του καταστατικού του κέντρου θέτοντας πρώτο σκοπό την «καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας και οριθέτηση της μοναστηριακής περιουσίας». Λέει, λοιπόν, στην ανακοίνωση εκείνη:«Τα κτήματα που διεκδικούνται προς το παρόν είναι:

   1) Ακρινό Νερό

   2) Νεοχώρι-Καμάρα

   3) Λούγαρη-Διχάλα

   4) Ποιμνιοστάσιο Παρορίου

   5) Βόσκημα Ελικώνος

   6) Βόσκημα Λυκούρεσι

   7) Τσέρεσι

   8) Ζαλτσα

   9) Σκροπονέρια»

   Η ανακοίνωση παραθέτει τις εκτάσεις που «προς το παρόν» διεκδικούνται χωρίς αναφορά στην έκτασή τους, εκτός από το Νεοχώρι-Καμάρα. Χρειάστηκε μακρά έρευνα αρχείου και συζήτηση με τον πρόεδρο της «Εταιρείας Μελέτης Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας» Γιάννη Πραγιάννη για να αντιληφθούμε έως ένα βαθμό την έκταση της διεκδίκησης.

   Νεοχώρι-Καμάρα

   Γιατί λοιπόν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι 5.000 στρέμματα; Ισως διότι αναγγέλει αμέσως μετά τη συνεργασία στην αξιοποίηση της έκτασης με την Αδαμαντία Ματθαίου, σύζυγο του ανιψιού Αναστάσιου Λιάπη. Παρακάτω όμως, δηλώνει ότι δεν θέλει να απομακρύνει κανέναν «εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός τα αιγοπρόβατά των». Καλεί μάλιστα άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία «με τον όρο ασφαλώς ότι θα δεχθεί την κυριότητα της μονής επί του αγροκτήματος»…

   «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

   Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

   «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

   «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

   Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

   «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

   Δημόσιες-δασικές

   Πάντως, η έκταση «Νεοχώρι-Καμάρα» περιγράφεται ως «δημόσια» και «δασική» σε έγγραφα του Δασαρχείου Λιβαδειάς με χρονολογίες 22/6/1987, 22/8/1996, 12/9/2001, 6/11/2003, 10/4/2006 και 7/12/2007. Στα ίδια έγγραφα, ο δημόσιος χαρακτήρας αποδίδεται και στις εκτάσεις Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη που διεκδικεί η μητρόπολη. *

   Ιερώνυμος: Ζείτε από τα χωράφια μας…

   «Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

   Μπορεί σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εμφανίζεται σκεπτικός και να προτρέπει τον ηγούμενο Εφραίμ σε επίδειξη σύνεσης, λίγα χρόνια πριν όμως, ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε ήδη εκδώσει μόνος του δικαστικές αποφάσεις, θεωρούσε εκκλησιαστικά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό και ζητούσε λαλίστατος συνεργασία με τοπικούς φορείς.

   Η μονή Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας διεκδικούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό. Ο Ιερώνυμος ήθελε να μετατρέψει το προαύλιό της σε προπονητικό κέντρο
   «Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κτήματα, να τα κάνουμε τι τα κτήματα ως Εκκλησία; Τα κτήματα παίρνουν αξία όταν μεταμορφώνονται στα χέρια των ανθρώπων. Οχι ποιος θα μαζέψει από 20 ρίζες ελιές να κάνει 5 κιλά λάδι. Αυτό είναι αστείο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε μια μονάδα, η οποία θα έχει ενδιαφέρον (…). Ξέρετε τι μαγεία είναι αυτό, να μπορεί να έρθει ο εκδρομέας να δει το μοναστήρι, να πάει κάπου να φάει, να πιει τον καφέ του…».

   Τα παραπάνω λόγια του Ιερώνυμου μαζί με άλλα ακόμη περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δαύλειας στις 13 Οκτωβρίου 2003. Χωρίς την περίσκεψη που τον χαρακτηρίζει σήμερα, ο νυν αρχιεπίσκοπος αρνείται κάθε συζήτηση για το αν είναι δημόσια τα κτήματα σε τεράστιες εκτάσεις του ανατολικού Παρνασσού αλλά και έως τη Χαιρώνεια, το Δίστομο και τη Λιβαδειά: «Να μην το κουβεντιάσουμε». «Δεν φταίω εγώ που είναι δικά μας». «Οι αιώνες το λένε». Με αυτές τις φράσεις αντικρούει κάθε αμφισβήτηση αλλά και τα έγγραφα του Δασαρχείου που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις δημόσιες. Ο Ιερώνυμος μιλά σε «μια ιστορική βραδιά», όπως λέει, με αμεσότητα για τα σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλοτε αυστηρά και άλλοτε «παιδευτικά»: «Εγώ, αν δεν κουβεντιάσουμε, μόνος μου δεν κάνω τίποτα. Εγώ βλέπω ότι αυτό το πράγμα είναι ένας ωραίος χώρος που πάει χαμένος» (σ.σ. μιλά για κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στον Παρνασσό δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ με αυθαίρετα -κατά την Πολεοδομία- κτίσματα).

   Αμέσως μετά όμως: «Εάν το δημοτικό συμβούλιο μου πει άστε μας ήσυχους, εγώ έχω τα σχέδιά μου. Ηδη έβαλα θέρμανση στο πάρκο, θα τον θερμάνω όλο τον χώρο και θα έρθω σε επαφή με τις ομάδες της επαρχίας μας. Ελάτε εδώ πέρα, έχει διανυκτέρευση, έχει εστιατόριο. Και ποια οργανωμένη ομάδα δεν θα θέλει τα παιδιά της να τα γυμνάσει εκεί πέρα;».

   Επίδειξη δύναμης

   Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος. Αλλοτε μιλά για τα αγαθά της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες: «Στην Ιστορία, είτε επίσκοποι είμαστε είτε δήμαρχοι είμαστε, είτε καλόγεροι στα μοναστήρια, όταν ο σκοπός που βάζουμε δεν έχει όραμα το γενικό συμφέρον αλλά έχει προσωπικές επιδιώξεις, πάντοτε αυτό θα αποτύχει, θα βυθιστεί και αντί να βοηθήσει αυτούς που εργάζονται θα γίνει μπούμερανγκ».

   Αλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε «τσάρο» της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ.δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)

   Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως». Και μου λέει «ευχαρίστως τα έχετε» (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, «σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας»».

   «Αποσυνάγωγος», ο κτηνοτρόφος Ζ. Καρούζος κινήθηκε δικαστικά κατά των συγγενών του αρχιεπισκόπου. «Οι άλλοι δεν μιλούν, περιμένουν διορισμούς για τα παιδιά τους», μας λέει
   Για να επανέλθει δριμύτερος μόλις τον ρωτούν γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα στην πόλη: «Γράφω στον περιφερειάρχη και του λέω «σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε (!), τα λεφτά δεν τα χρειάζομαι, κρατήστε τα και δώστε τα στη Λαμία»».

   Ο τότε μητροπολίτης παίζει και σε άλλα σημεία δεξιοτεχνικά με τους τοπικούς ανταγωνισμούς. Λέει και λέει για τις προόδους που έχει πετύχει η Αράχοβα σε αντίθεση με τη Δαύλεια, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν και τα δύο μικρά χωριά σε δύο διαφορετικά σημεία του Παρνασσού: «Η Αράχοβα μπροστά στη Δαύλεια δεν ήταν τίποτε. Η Δαύλεια ήταν ένα κόσμημα (…). Σήμερα δείχνει μια λεηλατημένη πόλη».

   Εμπορική περισυλλογή

   Την ευελιξία του δείχνει ο νυν αρχιεπίσκοπος και δίνοντας ορισμούς για το τι είναι ένα μοναστήρι: «Είναι μια οικονομική μονάδα. Οπως λέμε σήμερα η «Πεσινέ» ή η «Λάρκο», για την εποχή εκείνη (σ.σ. Τουρκοκρατία και περασμένος αιώνας) ήταν το αντίστοιχο γιατί είχε εκτάσεις πολλές, πολλούς εργάτες, μοναχούς, υπηρέτες (…) ήταν μια βιομηχανική μονάδα (…) ένα εμπορικό κέντρο». Τα λέει όλα αυτά καταλήγοντας ότι σήμερα είναι «ο τουρισμός που μπορεί να δώσει μια ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο». Οταν όμως παρακάτω ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πραγιάννης αναφέρεται ειδικά στις περιφράξεις με τις οποίες έχει κλείσει παρανόμως δημόσιος δασικός χώρος γύρω από τη Μονή Ιερουσαλήμ, ο Ιερώνυμος αλλάζει ρότα: «Το μοναστήρι είναι τόπος αυτοσυγκεντρώσεως, τόπος προσευχής, τόπος περισυλλογής και έτσι πρέπει να το βλέπουμε»…

   «Να είστε ευγνώμονες»

   Ο τότε μητροπολίτης δεν σπεύδει απλώς να θεωρήσει δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα αμφισβητούμενα κτήματα. Μιλά απαξιωτικά για την κυβέρνηση: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι πράσινη ή μπλε ή κόκκινη, κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου». Επιτίθεται σε όσους σχολιάζουν τις παράνομες περιφράξεις στο δάσος: «Εσείς τα σπίτια σας τα φράζετε (…). Γιατί δεν το απελευθερώνετε και εσείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι εκεί πέρα να περπατάμε; (…). Μας ρώτησες εμάς πώς έφτιαξες τη μάντρα σου; Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

   Επαναστατικό δίκαιο

   Με αφορμή όσους αμφισβητούν την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα κτήματα, ο Ιερώνυμος δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώσει» τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό σημείο τριβής ήταν η εκλογή μητροπολιτών στις Νέες Χώρες (Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

   Και ο νυν αρχιεπίσκοπος λέει ότι η Μονή Ιερουσαλήμ (μέσω της οποίας διεκδικούνται εκτάσεις) επιθυμεί κάποια συνεννόηση, «αλλά όμως όχι επαναστατικό δίκαιο όπως κάνουμε εμείς τώρα στο Πατριαρχείο (…). Γιατί είναι δικό του και αφού είναι δικό του πώς θα σ’ το δώσει;».

   Εκταση, τρεις ώρες περπάτημα!

   Τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας σε όλα τα σημεία του ορίζοντα μας δείχνουν η Μ. Αργυράκου – ο Γ. Πραγιάννης και ο Θ. Μπαϊρακτάρης

   Αν και ο Ιερώνυμος δεν… πέτυχε όσα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδιο, εκμεταλλεύθηκε ωστόσο στο έπακρο ένα κράτος που λειτουργεί με συνθήκες 19ου αιώνα και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει σύγχρονο κτηματολόγιο. Πώς αλλιώς δηλαδή να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι το 2002, το τοπικό Υποθηκοφυλακείο παρέχει επίσημο έγγραφο και περιγράφει το μεν «βόσκημα Ακρινό Νερό» ως «έκτασης 3 ωρών περιφερειακώς», το δε «βόσκημα Διχάλια-Λούγαρη έκτασης 4 ωρών περιφερειακώς»; Ισως ότι θα πληρώσει φόρο 20 λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων… Το άλλο δεδομένο είναι ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε και με περιβολή επενδυτή στην τοπική κοινωνία: Στο δημοτικό συμβούλιο Δαύλειας στις 3/12/2003, η τότε δήμαρχος Κατερίνα Παπαβασιλείου θα πει μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας είναι να γίνει αυτή η συνεργασία (σχετικά σε διπλανό άρθρο) και επιτέλους να ξεκινήσουμε σε μια σωστή βάση με έναν επενδυτή, γιατί, αν προσέξατε, τον αναφέρω και ως επενδυτή τον μητροπολίτη εδώ, γιατί είναι από τους μοναδικούς επενδυτές που έχουμε στον δήμο»… Στις τότε εμφανίσεις του ο νυν αρχιεπίσκοπος θεωρούσε δεδομένο ότι η έκταση «Ακρινό Νερό», δηλαδή όλος ο ανατολικός Παρνασσός έως τη Δαύλεια όπως εξηγεί ο Γ. Πραγιάννης, είναι μοναστηριακή. Επικαλούνταν μάλιστα δικαστική απόφαση του 1992 που όμως «τον δικαίωνε μόνο για 1 στρέμμα και 250 τ.μ. από τα 38.000 στρέμματα που θεωρεί ότι είναι». Η δίκη του ’92 έγινε για εκκρεμότητα που υπήρχε από το 1952, αλλά ακόμη και γι’ αυτό το 1,25 στρ. δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ, υπάρχει σε εκκρεμότητα δίκη σε δεύτερο βαθμό προσδιορισμένη για τις 3/5/2010.

   Λυκούρεση

   Μια άλλη δίκη είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο και αφορά 17.000 στρέμματα (ίσως εγείρει διεκδικήσεις και για 14.000 ακόμη) γύρω από τη Μονή Λυκούρεση. Η συγκεκριμένη μονή είναι ανάμεσα σε εκείνες που είχαν υπογράψει με βάση τον νόμο Τρίτση (παραχώρηση εκτάσεων μονών) του 1987, αλλά τώρα ζητεί πίσω εκτάσεις που σε ένα βαθμό έχουν παραχωρηθεί ήδη από προηγούμενες δεκαετίες σε ακτήμονες με τίτλους. Στη Μονή Λυκούρεση, όπου και η κατοικία του εκάστοτε μητροπολίτη, ολοκληρώνουμε την επίσκεψη στην περιοχή. Πίσω από ψηλούς τοίχους η μονή, περικυκλωμένη από λοφάκια με χαμηλά δέντρα, γεννήματα αναδάσωσης ύστερα από πυρκαγιά. Περικυκλωμένη και από γίδια που βόσκουν ανενόχλητα χωρίς να νοιάζονται για δικαστική δικαίωση…

   arihadj@enet.gr
   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

   http://www.antinews.gr/action.read/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%92%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85/2.32328

   05/10/2008 20:46 18 ΣΧΟΛΙΑ

   Αναγνώστης μου επισημαίνει ότι μήνες τώρα μας έχουνε ζαλίσει με τον Εφραίμ, αλλά για τις τεράστιες εκτάσεις που διεκδικεί η εκκλησία ανά την Επικράτεια, κουβέντα.

   Όπως και για τις σχετικές δραστηριότητες του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Βοιωτία και το Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου.

   ………….

   http://www.antinews.gr/action.read/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B2%CE%B3%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%92%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-alter/2.32398

   07/10/2008 23:56 5 ΣΧΟΛΙΑ
   Πώς δεν βγήκε το θέμα του Βοιωτοπεδίου στο Alter

   __________________

   2012, η Olympia του Καμμένου

   https://olympia.gr/2012/11/25/%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84/

   Όλο και περισσότερα αυτά που ενώνουν Τσίπρα και Ιερώνυμο
   Posted by docimastikos στο Νοέμβριος 25, 2012

   Όλο και περισσότερα αυτά που ενώνουν Τσίπρα και Ιερώνυμο
   Το ότι οι σχέσεις μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι καλές, δεν είναι κάτι αυτονόητο. Και αυτό γιατί οι θεσμοί που εκπροσωπούν, έχουν μεταξύ τους περισσότερες διαφορές, από ότι κοινά. Ωστόσο, η μεταξύ τους «χημεία» φαίνεται πως γεφυρώνει το χάσμα που παραδοσιακά χαρακτήριζε τις σχέσεις Εκκλησίας και Αριστεράς.

   Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην κηδεία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε το πόσο καλή είναι η μεταξύ τους σχέση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το πρότεινε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί.

   Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αξιολογεί θετικά τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών ενάντια στα ακροδεξιά φαινόμενα και θεωρεί «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός πως αυτή την δύσκολη εποχή Προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας είναι ο κ. Ιερώνυμος .

   Από την πλευρά της, η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει στη στάση του κ. Τσίπρα μία διαλλακτικότητα όσον αφορά στα εκκλησιαστικά ζητήματα, στάση που αντίθετα δεν πιστώνουν στη Δημοκρατική Αριστερά.

   Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά και καθόλου αμελητέα «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως π.χ. η εκκλησιαστική περιουσία ή το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

   Αλλά η έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργεί ως ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Τσίπρα που «έρχεται» προς την εξουσία και δεν θέλει να έχει απέναντί του την Εκκλησία και του κ. Ιερώνυμου που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνεται ως μεγάλο κόμμα και επιδιώκει να τον εντάξει στον κύκλο των συνομιλητών της Εκκλησίας.
   _______________________

   Οι πηγές είναι ακροδεξιές. Αλλά περιέργως παρά τις αλλεπάλληλες αναδημοσιεύσεις σε δεκάδες ιστότοπους, δεν διαψεύστηκαν ποτέ

   http://indobserver.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html

   1) Ο γεννημένος στην Άρτα το 1934 Παύλος Τσίπρας, υπήρξε συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ», ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα, επί 21ης Απριλίου! Ο Στυλιανός Παττακός είχε απαγορεύσει στον πολιτικό μηχανικό, γαμπρό του, σύζυγο της κόρης του, να παίρνει δημόσια έργα επί Χούντας! Στον Παύλο Τσίπρα επέτρεπε, (αφού ήταν παντρεμένος με την αδελφή του), με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του Αρχηγού του Σύριζα να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου… (Λέγεται μετ΄επιτάσεως, ότι «πετώντας έξω» την ‘ΜΟΜΑ’, απο τα έργα στον Νομό Άρτης, άρχισε ο…»χρυσούς αιών»!)


   Ο ΑΡΧ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ο Α΄Ο ΚΟΤΣΩΝΗΣ.

   2) Η οικονομική άνεση του «καλού χριστιανού» Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης. Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νύν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»! Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης, τον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και… «σκίσθηκε» να πάει στην κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα! (Θυμίζουμε στους παλαιότερους, ότι ο Ιερώνυμος ο Α΄, ήταν πολύ γνωστός, ως ο «ανακτορικός» αρχιμανδρίτης του Βασιλέως Παύλου. Τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος, παραμερίζοντας «άκομψα» τον υπέργηρο Χρυσόστομο Β΄τον Χατζησταύρου).

 3. Ο/Η Po λέει:

  Χέsta la victoria siempre
  ¡No pasarán! – Venceremos M a l a k e s !

 4. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  http://www.skai.gr/news/politics/article/388711/nd-o-suriza-uiothetei-ti-thesi-mas-gia-tis-sheseis-politeias-ekklisias-6-11-2018/

  ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη θέση μας για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας
  Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

  https://www.protothema.gr/politics/article/836371/nd-o-suriza-uiothetise-kathusterimena-pagies-theseis-mas-gia-tis-sheseis-me-tin-ekklisia/

  ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε καθυστερημένα πάγιες θέσεις μας για τις σχέσεις με την Εκκλησία

  https://www.cnn.gr/news/politiki/story/153687/ikanopoiisi-tis-nd-gia-ti-symfonia-kratoys-ekklisias

  Ικανοποίηση της ΝΔ για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

 5. Παράθεμα: [η Αριστερά της Δεσποτοκρατίας· | αγριμολογος

 6. Ο/Η Πνεύμα και Ηθική λέει:

  https://www.athensvoice.gr/politics/134971_kyritsis-kai-i-ekklisia-ehei-katapatisei-dimosia-ktiria-kai-ktimata

  Κυρίτσης: Και η Εκκλησία έχει καταπατήσει δημόσια κτίρια και κτήματα

  http://www.kathimerini.gr/361931/article/epikairothta/ellada/oi-katapathtes-toy-ymhttoy
  Οι καταπατητές του Υμηττού
  Του Γιωργου Λιαλιου

  Και το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων δεν τελειώνει. Η Εκκλησία της Ελλάδος διεκδικεί 14.000 στρέμματα στην πλευρά της Καισαριανής και του Βύρωνα.

  https://olympia.gr/2011/07/09/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5/

  Συνεργάτης του αρχιεπισκόπου «ψάρευε» παλ ικάρια στο διαδίκτυο!

  Posted by olympiada στο Ιουλίου 9, 2011

  -Βίντεο ντοκουμέντο με στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την ώρα που επιδίδεται σε cyber sex με νεαρούς στο διαδίκτυο.


 7. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Η ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, έχει κάποια εκατομμύρια οπαδούς που είναι και ψηφοφόροι. Αυτούς τους ψηφοφόρους, τους χρειάζονται τα κόμματα και οι βουλευτές τους για να μπορούν να εκλέγονται στην βουλή, όχι για εκπροσωπούν τα συμφέροντα των θρησκόληπτων ψηφοφόρων, αλλά να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του κόμματος τους και τα προσωπικά τους.
  Η εκκλησία, εδώ και αιώνες έχει μετατρέψει τους πιστούς της σε φοβισμένα, άπραγα πλάσματα που σχεδόν ζουν εκτός πραγματικότητας και έχοντας συσκοτισμένο εγκέφαλο αδυνατούν να ερμηνεύσουν τις πολιτικές και κοινωνικές αιτίες που αυτοί οι ίδιοι έχουν παράξει, και τις αποδίδουν σε μεταφυσικές αιτίες και ξένα κέντρα που – δήθεν – τους επιβουλεύονται. Ταυτόχρονα, διασκεδάζουν την διαχρονική οικονομική τους ένδεια, με την φαντασίωση ότι έχουν ένα αποκλειστικό προνόμιο που οι άλλοι λαοί φθονούν γιατί δεν το διαθέτουν. Την Ορθοδοξία. Ούτε που τους περνάει από το μυαλό ή ακόμη χειρότερα, δεν θέλουν να παραδεχτούν πως αυτή η Ορθόδοξη πίστη τους, είναι η κύρια αιτία της ανικανότητας τους να σκέφτονται (αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα σχόλια που γίνονται στα ηλεκτρονικά μέσα, γύρω από θέματα όπως το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά καί άλλα, για να έχει μια εικόνα της ανικανότητας για παραγωγή ιδεών και σκέψης). Τέτοιους ψηφοφόρους χρειάζονται τα κόμματα. Χειραγωγήσιμους, που άγονται και φέρονται, προσμένοντας να έλθουν οι βάρβαροι να νομοθετήσουν.
  Γιατί λοιπόν οι αναξιόπιστοι και ανίκανοι πολιτικοί μας «ηγέτες» να συγκρουστούν με ένα τόσο ισχυρό, εξαιρετικά έμπειρο και τόσο χρήσιμο παράγοντα, που τους εξασφαλίζει ψηφοφόρους που δεν έχουν πολιτική σκέψη, όπως είναι και κάνει η εκκλησία; Δεν είναι μόνο, ότι τους λείπει το πολιτικό σθένος και η εντιμότητα. Δεν έχουν καμία επιθυμία, να συγκρουστούν μαζί της. Προτιμούν την σύγκρουση με την Ευρώπη, την αποστασιοποίηση τους από αυτήν, παρά την επαφή με τα προβλήματα και της αιτίες που τα παρήγαγαν. Δια την πραγματικότητα θα ομιλούμεν τώρα!
  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο Τσίπρας με την Αριστερά, που αντικατέστησε την αυθεντία του χριστιανικού Θεού με την αυθεντία του κόμματος και του.. επιστημονικού σοσιαλισμού. Και έτσι, «Ο Αρχιεπίσκοπος υπαγόρευε και ο Αλέκσις έγραφε». Και η αντιπολίτευση από κοντά, να συντρέχει με την σιωπή της προσβλέποντας πολιτικό όφελος στις επερχόμενες εκλογές.
  Βυζαντινισμός και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή Ενωση. Την μικρογραφία της, την έχουμε στο σχήμα Αριστερά και ΑΝΕΛ μαζί.. Πολιτική – και όχι μόνο – σχιζοφρένεια.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Χάρις στον μακιαβελικό Αλέκσι και στην Αριστερά ο νεαρός ιερέας θα είναι δούλος του δεσπότη, θα υποκύπτει στις σεξουαλικές ορέξεις του δεσπότη του, αν δεν θέλει να πεινάσει. Κλασσικό παράδειγμα ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Κολλάς που αρνήθηκε τις προτάσεις του φασίστα δεσπότη Ηλείας Αθανάσιου

  https://roides.wordpress.com/2016/03/09/9mar16/

  Ακροδεξιοί μητροπολίτες: Ομοφυλοφιλία και υποκριτική «ομοφοβία»
  09/03/2016
  [Ηλείας Αθανάσιος: Ιλαροτραγωδία της χουντικής ελληνορθόδοξης υπαίθρου]


  …………………….

  Το 1976, το πνευματικό του τέκνο, ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Κολλάς (αδελφός του μετέπειτα προέδρου του σωματείου ΙΣΚΕ των παπάδων, συνδικαλιστή παπά Στάθη Κολλά, που κάποτε ξεσπάθωσε δημόσια λέγοντας «Γεμίσαμε ομοφυλόφιλους μητροπολίτες»- 17/1/2007), τον κατηγόρησε ότι του έκανε επίμονα ανήθικες προτάσεις. Την ίδια κατηγορία εξέφρασε και ο διάκος Χαράλαμπος Κ. για σεξουαλική παρενόχληση. «Μην είσαι βλάκας, όλοι έτσι κάνουν…Αν δεν κοιμηθούμε μαζί θα σκάσω» ήταν ένα στιγμιότυπο από την πολιορκία που υφίστατο ο πρώτος μάρτυρας όπως την κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Πάτρας, ενώ στην ίδια αίθουσα ο δεύτερος είπε «Και σε μένα ζήτησε ο αδιάντροπος σώμα (sic). Πόσες ψυχές κατέστρεψε;».
  …………………………..


  Από την κωμικοτραγική κατάθεση υπεράσπισης του σημερινού δεσπότη Ηλείας και τότε πρωτοσύγγελου του δεσπότη, Γερμανού Παρασκευόπουλου, που την αφοσίωσή του στο άθλιο αφεντικό του, την αντάμειψαν οι δεσποτάδες χρίζοντάς τον δεσπότη, όταν πέθανε ο μητροπολίτης του σε κάποιο ιταλικό ξενοδοχείο

  …………………
  ______________________________

  Ο αδελφός, του αρχιμανδρίτη Αθανάσιου, πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Κολλάς εκλεχτηκε πρόεδρος του εργατικού σωματείου των παπάδων και εκδικήθηκε τους δεσποτάδες που υποστήριξαν τον συνάδελφό τους που παρενοχλούσε τον υφιστάμενό του αδελφό του

  και ένα εκδικητικό, για άλλους λόγους, μεταγενέστερο κράξιμο στον σημερινό δεσπότη από ιερό ιστότοπο
  https://apotixisi.blogspot.gr/2017/03/blog-post_59.html

  Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017
  ΟΜΟΛΟΓΙΑ: Αγωνιστες αδελφοι, της μητροπολεως Ηλειας, εχουμε με τον μητροπολιτη σας καποια παληα …..ιστοριουλα. Εκει στο εφετειο Πατρων οπου κατηγορουνταν ο διαβοητος Αθανασιος Βασιλοπουλος για αδικηματα…. σεξ και παρεστη ως υπερασπιστης του, στο ερωτημα ενος φοβερου προεδρου προς τον αρχιμανδριτη Γερμανο Παρασκευοπουλο, τι εννοουσε ο μοναχος Χαραλαμπος Κορυζης οταν εγραφε » μου ζητουσε ο αδιαντροπος σωμα», απαντησε ο Παρασκευοπουλος: Μπορει να εννοουσε …. σωμα καλοριφερ!!! Επισυναπτουμε το δημοσιευμα της εποχης εκεινης.

  http://anemosantistasis.blogspot.com/2018/11/blog-post_383.html
  7 Νοεμβρίου 2018

  Τρόμος στους ιερείς η απευθείας διοικητική υπαγωγή τους, στους Μητροπολίτες τους!

  Την έντονη αντίδρασή του για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό εκφράζει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ακυρωθεί, θα προβεί σε μαζικές και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις.

  Τι λένε επίσημα

  ………………………………..

  Αυτό που δεν λένε είναι ότι όντας πλέον ιδιωτικοί υπάλληλοι τρέμουν την άμεση εργασιακή τους εξάρτηση από τους κατά τα άλλα πνευματικούς τους ταγούς, τους Μητροπολίτες. Τι φοβούνται άραγε;;;

  Άμεσες απολύσεις;;

  Μισθοί διαφορετικών ταχυτήτων και να ευνοούνται ημέτεροι των Μητροπολιτών;;

 9. Ο/Η Left λέει:

  https://anemosantistasis.blogspot.com/2018/11/blog-post_789.html?fbclid=IwAR1_3CzG7YLkWLoC1cHS3NXyUTKzw43LP3GDcVg75uqNh1lzurdxH4ZpZbM

  Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018
  Λαφαζάνης: «Φαιδρή απόπειρα ιστορικής εξαπάτησης από τον Τσίπρα η συμφωνία με τον Ιερώνυμο»

  «Η δήθεν «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου μόνο ως φαιδρά και αποτυχημένη απόπειρα «ιστορικής εξαπάτησης» μπορεί να εκληφθεί, η οποία γι’ αυτό προκαλεί ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, Παναγίωτης Λαφαζάνης.

  Συνεχιζοντας τονίζει «η συμφωνία αυτή όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με το αναγκαίο ιστορικό δημοκρατικό αίτημα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, αλλά αντιθέτως ενισχύει τα ανεξέλεγκτα προνόμια, ιδιαίτερα τα οικονομικά, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου».

  Τέλος ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει ιδιαίτερα «τη ρύθμιση για το ψευδώνυμο «Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας» το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μπορεί να εξελιχθεί σε εκτεταμένη απεμπόληση δημόσιας περιουσίας και σε μέγα σκάνδαλο σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου».

 10. Ο/Η Left λέει:

  https://anemosantistasis.blogspot.com/2018/11/blog-post_75.html?fbclid=IwAR2VPLvxyKfgRW4OdXaZ1GcswinaobDb_cToE3Ovsq8HT5pJzJYbpPx8B1c

  Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018
  Δοαπραγμάτευση Τσίπρα ήταν, τι περίμενες;;; Παραίτηση του Κράτους υπέρ της Εκκλησίας από αμφισβητούμενες εκτάσεις

  Από Βασίλη Πολυχρόνη

  Από το κοινό ανακοινωθέν κυβέρνησης – Εκκλησίας:
  » Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση».

  Αν αυτό δεν συνιστά de facto και de jure αναγνώριση κυριαρχίας της Εκκλησίας πάνω σε εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων που το ελληνικό κράτος διεκδικούσε και τώρα παραιτείται,τότε τι συνιστά?

 11. Ο/Η Left λέει:

  https://iskra.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9/

  Ιστορική” εξαπάτηση Τσίπρα. Επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες ενώ ενισχύονται τα προνόμια της Εκκλησίας

  Από Iskra – 07/11/2018

  Μόνο ως μεγάλη “ιστορική εξαπάτηση” μπορεί να χαρακτηριστεί η “ιστορική συμφωνία” μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και τους αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως χαρακτήρισε αυτήν την συμφωνία, επιχειρώντας μια νέα πολιτική απάτη ο Αλ. Τσίπρας, η οποία, όμως, αποκομίζει από παντού ειρωνικά σχόλια και περιπαικτικά μειδιάματα.

  Ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο εγκατέλειψε άτακτα και εξευτελιστικά την δημοκρατική ρητή δέσμευση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος αλλά και με τη νέα Συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τα ακόρεστα προνόμια, ιδιαίτερα τα οικονομικά, της Εκκλησίας, αποκλειστικά, μάλιστα, της ιεραρχίας των μητροπολιτών της, πρώτα απ’ όλα των πιο υπερσυντηρητικών εξ αυτών, οι οποίοι από κάθε άποψη αποτελούν “κράτος εν κράτει” και μια ανεξέλεγκτη υπερεξουσία, η οποία προκαλεί και δεν λογοδοτεί πουθενά!

  Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Συμφωνία η Ιεραρχία της Εκκλησίας όχι μόνο δεν χάνει το παραμικρό από τα Συνταγματικά προνόμια της, Προοίμιο, άρθρα 3,16 κλπ, αλλά και ενισχύεται οικονομικά με ένα σκανδαλώδη και προκλητικό τρόπο.

  Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η Ιεραρχία της Εκκλησίας διατηρεί ακέραια την Εκκλησιαστική της περιουσία, βάζει χέρι ταυτόχρονα και σε τεράστια δημόσια περιουσία, την οποία σκοπίμως αμφισβητεί και την οποία με βάση την Συμφωνία θα νέμεται κατά 50-50 με το Δημόσιο! Αυτή η διάταξη της Συμφωνίας συνιστά μέγα πρωθυπουργικό σκάνδαλο και εγείρει το αδίκημα της απιστίας!

  Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κατώτερος κλήρος με βάση της Συμφωνία, ενώ τυπικά δεν θα είναι δημόσιος υπάλληλος θα συνεχίζει να μισθοδοτείται από το κράτος το οποίο θα επιχορηγεί την Εκκλησία με το αντίστοιχο ποσό, χωρίς, όμως, να μην έχει και πάλι ο κατώτερος κλήρος καμιά διασφάλιση έναντι της αυθαιρεσίας και της τυραννίας της απόλυτης φεουδαρχικής εξουσίας που έχει πάνω του ο ολοκληρωτισμός των Μητροπολιτών.

  Στην πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διακηρύξει πολλές φορές ότι θα έφερνε στο προσκήνιο το «ιστορικό αίτημα» της αριστεράς για «χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους».

  Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό που διεθνώς ορίζεται με αυτή την έννοια, ήτοι μια Εκκλησία που δεν έχει οικονομική σχέση με το Κράτος και δεν μισθοδοτούνται οι κληρικοί από το δημόσιο και την πλήρη ανεξιθρησκία του κράτους (δηλαδή καμιά παρέμβαση της Εκκλησίας σε ζητήματα περιεχομένου της εκπαίδευσης, απουσία θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των θρησκειών).

  • Ο/Η Lawyer λέει:

   έτσι είναι αλλά δεν υπάρχει κόμμα στη Βουλή για να το θέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης

   ###########Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η Ιεραρχία της Εκκλησίας διατηρεί ακέραια την Εκκλησιαστική της περιουσία, βάζει χέρι ταυτόχρονα και σε τεράστια δημόσια περιουσία, την οποία σκοπίμως αμφισβητεί και την οποία με βάση την Συμφωνία θα νέμεται κατά 50-50 με το Δημόσιο! Αυτή η διάταξη της Συμφωνίας συνιστά μέγα πρωθυπουργικό σκάνδαλο και εγείρει το αδίκημα της απιστίας!

 12. Ο/Η Frixos λέει:

  Κανενας πρωθυπουργος και καμια κυβερνηση δεν εχει το δικαιωμα (εκ του νομου) να απεμπολυσει συμφεροντα του Δημοσιου υπερ τριτου (εκκλησιας), η μονη αρμοδια να αποφανθει περι της κυριοτητος των αμφισβητουμενων εκτασεων ειναι η δικαιοσυνη.

  Αν ομως -παρ’ ολα αυτα- καποιος το κανει, θα καθισει στο σκαμνι του ειδικου δικαστηριου, και τοτε δεν ειναι σιγουρος οτι θα ειναι κυβερνηση ωστε να μπορει να επιρεασει τη δικαιοσυνη.

  Συνεπως τα περι παραχωρησης αμφισβητουμενων δημοσιων εκτασεων στην εκκλησια ειναι …αριστερες πορδες εις τον αερα για ψηφοθυρικους λογους

 13. Ο/Η του Φίλη λέει:

  http://www.topontiki.gr/article/296480/filis-sto-p-kathari-rythmisi-ton-sheseon-me-tin-ekklisia-ohi-se-mesovezikes-lyseis

  7.11.2018 / TO ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
  Φίλης στο «Π»: Καθαρή ρύθμιση των σχέσεων με την Εκκλησία, όχι σε μεσοβέζικες λύσεις και γαλαντομίες

  Μ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς κρίνετε τη συμφωνία πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας;

  Ν. ΦΙΛΗΣ: Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς.

  «Γαλαντομία του κράτους»

  προς την Εκκλησία

  η ρύθμιση για τη

  διαμφισβητούμενη περιουσία

  Με τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος. Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

 14. Ο/Η πατήρ Σαραντάκιος λέει:

  http://www.kathimerini.gr/993845/article/epikairothta/politikh/analysh-sxeseis-kratoys-ekklhsias-ena-akomh-epikoinwniako-pyrotexnhma

  Ανάλυση: Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα
  ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

  Ο ανιστόρητος πρωθυπουργός δέχθηκε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», κάτι που ο κ. Κτιστάκις αποδεικνύει ότι είναι ψεύδος:

  Επειδή δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος νηστείας, πρέπει να ανοίγουν σαμπάνιες στην Μονή Πετράκη. Κι αυτό διότι είναι λεόντειος η συμφωνία που επέτυχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Για την ακρίβεια η ελληνική Πολιτεία τα έδωσε όλα για να μην αντιδράσει η Εκκλησία σε κάποια πιθανή ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα περί «ουδετερόθρησκου κράτους». Λέμε ρητή, διότι αυτό ήδη προβλέπεται από το άρθρο 13 παρ. 1 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι: «η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός».

  Συνεπώς η λειτουργική ουδετερότητα του Συντάγματος δεν περίμενε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κατοχυρωθεί. Ορθώς επεσήμανε ο καθηγητής της Νομικής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθημερινή 31.10.2018) ότι η ουδετερότητα του κράτους είναι από κάποιους ζητούμενο μόνο σε συμβολικό επίπεδο. Γι’ αυτούς δεν μπορεί το Σύνταγμα ενός ουδετερόθρησκου κράτους να ξεκινά με «Eις τo όνoμα της Αγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς». Το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος όλων των Ελλήνων (είτε πιστεύουν στην Αγία Τριάδα, είτε όχι) και επιπλέον τα Συντάγματα φτιάχνονται στο όνομα του Λαού για τους Πολίτες και όχι στο όνομα κάποιας μεταφυσικής οντότητας.

  https://www.protagon.gr/apopseis/einai-ta-lefta-evlogimenoi-44341721430

  «Είναι τα λεφτά, ευλογημένοι»

  θα μπορούσε να αναφωνήσει ο διάκος στο κήρυγμα της Κυριακής, καθησυχάζοντας τους πιστούς για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Άδικα ανησύχησε και ο Μάκης Βορίδης που αναρωτήθηκε αν θα μπορούμε πια να βάλουμε μία φάτνη ή να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα δημόσια. Φοβήθηκε ότι αν περάσει αυτή η πρόταση, περί ουδετερότητας, οι δεξιοί θα έχουν τις φάτνες όπως παλιά είχαν οι αριστεροί τις γιάφκες. Θα ανοίγουν τις κρύπτες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βρίσκουν μέσα αγγελάκια και αστέρια. Εννοείται ότι και ο σταυρός θα αφαιρεθεί από το εθνικό σύμβολο, από τη σημαία μας. Θα βάλουν κάτι σε σφυροδρέπανο. Εν τούτω Καρανίκα. Αδικος φόβος. Πριν φτάσεις μπροστά στον Ιησού, περνάς από το παγκάρι. Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος μάς ανακοίνωσαν ότι οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι. Θα πληρώνονται από έναν ειδικό λογαριασμό που θα διαχειρίζεται η ίδια η Εκκλησία, αλλά θα γεμίζει το Κράτος. Κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν περίπου ως διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

  κι εδώ μια απόπειρα να ερμηνευτούνι τα ανερμήνευτα, μόνο που πολλοί σχολιαστές τον προσγειώνουν

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/11/08/ecclesia/#more-20146

 15. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  https://www.athensvoice.gr/politics/491765_o-agios-aleksis-o-eyergetis-tis-ekklisias

  08.11.2018 | 11:48
  Ο Άγιος Αλέκσης, ο Ευεργέτης της Εκκλησίας

  Αγιοποίηση τώρα! Ποτέ κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε τόσα πολλά στην Εκκλησία με αντάλλαγμα τόσα λίγα
  Μάνος Βουλαρίνος

  Διαβεβαίωση ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο θα πληρώνουν τους μισθούς των κληρικών νυν και αεί, αλλά και ότι κάθε μισθολογική αύξηση στο δημόσιο θα σημαίνει και αύξηση στη μισθοδοσία των ιερέων. Πρόβλεψη για αντίστοιχη μείωση φυσικά δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ποσού της μισθοδοσίας σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των κληρικών.

  → Παραδοχή ότι το αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που πέρασε στην κατοχή του κράτους ήταν μικρότερο της αξίας της περιουσίας αυτής. Αυτό που δεν θα τολμούσε να ξεστομίσει κανένας δεξιός πρωθυπουργός το ξεστόμισε με περισσή άνεση ο Αλέκσης μας. Και το έκανε με την ίδια προχειρότητα (χωρίς αριθμούς, ποσά και άλλα τέτοια νεοφιλελεύθερα) που ξεστομίζει τα πάντα.

  Αποποίηση κάθε κρατικής απαίτησης σε περιουσιακά στοιχεία που η Εκκλησία διεκδικεί ως δικά της και πρόταση συνεκμετάλλευσης των περιουσιακών αυτών στοιχείων μέσω ενός ταμείου που απ’ ό,τι φαίνεται ήδη υπάρχει από την κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέλη. Η ένταξη στο ταμείο αυτό σημαίνει πως τη συντήρηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων (που κάποια μπορεί να είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν) αναλαμβάνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Εξού και η πρόβλεψη για εθελοντική ένταξη στο ταμείο αυτό και άλλων κομματιών της εκκλησιαστικής περιουσίας (με λίγα λόγια, απ ό,τι η Εκκλησία δεν μπορεί να βγάλει φράγκα, θα μπορεί, αν θέλει, να το παραχωρεί στο ταμείο για συντήρηση)

  → Τη δυνατότητα να είναι οι υψηλόβαθμοι ιεράρχες αυτοί που κάνουν κουμάντο στη μισθοδοσία των κληρικών οι οποίοι τώρα θα είναι έρμαια στις ορέξεις των Αγίων του ΔΣ που χαϊδευτικά αποκαλούμε Ιερά Σύνοδο. Πλέον οι κληρικοί θα μπορούν να απολύονται κι αυτό καθόλου δεν χαλάει τους μουσάτους κυρίους με τα χρυσοποίκιλτα άμφια και τις μαύρες λιμουζίνες.

 16. Παράθεμα: Το παπατζιλίκι ήταν πράγματι παπατζιλίκι… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.