Το ξεπούλημα του Θριάσιου Πεδίου [όχι, ο σ.Σπίρτζης δεν «μάτιασε» τη σύμβαση]

[Δεν είναι ο Σπίρτζης που «μάτιασε» τη σύμβαση και έγιναν όσα έγιναν. Αλλος/οι προφανώς είναι, και ο άνθρωπος απλώς υποστήριξε στη Βουλή ένα πράγμα, που όσοι τον είδαν να μιλάει καταλάβαιναν ότι ούτε ο ίδιος πίστευε αυτά που υπερασπιζόταν. Αγγαρεία έκανε…]

Το μπλογκ Ροΐδη & Λασκαράτου Εμμονές, ξεχώρησε:

in.gr © Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία στην υπόθεση της παραχώρησης ενός «οικοπέδου» 600 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό ένας εμπορευματικός σταθμός. Αλλά κάτι ο Γιάννης Μανιάτης, κάτι ο Αδωνις (Γεωργιάδης) που μίλησε στη Βουλή, κάτι ένας φίλος που έχω και τα παρακολουθεί τα θέματα των διαγωνισμών που κατά καιρούς προκηρύσσει η κυβέρνηση, με έκαναν να κοιτάξω πιο εμπεριστατωμένα την υπόθεση, η οποία αναδίδει δυσάρεστες οσμές, αρμοδιότητας εισαγγελέα. Της κυρίας (πολυ)Ξένης Δημητρίου εν προκειμένω.
Πώς παρενέβη για το κόλπο με τις κινέζικες χρυσές βίζες που είχε στήσει ο κύριος αντιπρόεδρος της Jumbo; Ετσι ακριβώς νομίζω ότι οφείλει να κάνει και με την ακόλουθη οσμίζουσα υπόθεση.

Κωδικοποιώ την ιστορία, διότι θέλω να τη διευκολύνω τη γυναίκα, μη χάσει χρόνο, δεδομένου ότι ακολουθεί και ένα υπέροχο τριήμερο υψηλών θερμοκρασιών, και όσο να πεις, κρίμα είναι να κλειστεί στο γραφείο να διαβάζει χαρτιά:

– Η κυβέρνηση αποφασίζει τον Οκτώβριο του 2015 να παραχωρήσει μια έκταση στο Θριάσιο Πεδίο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, σε πλειοδότη διαγωνισμού, για την κατασκευή σύγχρονου εμπορευματικού σταθμού. Σωστή απόφαση και πρόβλημα κανένα. Ενα μήνα κατόπιν, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου συνέρχεται το ΔΣ της εταιρείας και λέει μπράβο στην κυβέρνηση που έχει τέτοιες ωραίες ιδέες, συμφωνούμε κι εμείς, και προχωράμε.

– Εννιά μήνες μετά, με τη γνωστή ταχύτητα που διακρίνει τους οργανισμούς επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στις 7/6/2016 το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ αποφασίζει περί των όρων του διαγωνισμού.

– Για λόγους που έχουν να κάνουν με την… ταχύτητα που προανέφερα, και ανήκει στην κατηγόρια «αγάλι… αγάλι… ψήνονται οι πιο καλοί διαγωνισμοί», η απόφαση του ΔΣ παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου οκτώ μήνες αργότερα, στις 20/2/2017.

– Ενα χρόνο, ένα μήνα και μια ημέρα μετά, στις 21/3/2018 (πάλι… ταχύτατα, ίδρωσαν οι άνθρωποι!!) αναρτάται η απόφαση για τον διαγωνισμό, στη Διαύγεια.
Τουτέστιν, κυρία Δημητρίου μου, το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ αποφασίζει τον Ιούνιο 2016 για τους όρους του διαγωνισμού και η σχετική απόφαση με τους όρους και τα συμπαρομαρτούντα αναρτάται στη Διαύγεια ενάμιση χρόνο μετά. Σας λέει κάτι αυτό;

Ελπίζω.

Αντιθέτως, προσέξτε παρακαλώ εδώ, η απόφαση για τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής η οποία θα παραλάβει τις προσφορές των ενδιαφερομένων, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά τους και θα αξιολογήσει τους μετέχοντες του διαγωνισμού, δημοσιεύεται πάραυτα στη Διαύγεια, μη και έρθουν προφανώς οι προσφορές, και δεν υπάρχει επιτροπή να τις παραλάβει.

Ποιοι διορίζονται μέλη της τριμελούς επιτροπής; Υποθέτω ότι μικρή έως ελάχιστη σημασία και ενδιαφέρον έχει ότι δυο μέλη της είναι ο κύριος Σπ. Μαντζαρίνης, διευθυντής ανάπτυξης και αξιοποίησης  της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, και ο διευθυντής μισθώσεων Π. Χειμωνιάδης. Αντιθέτως έχει και παραέχει σημασία – θα συμφωνήσει μαζί μου η ερίτιμος κυρία Δημητρίου – το γεγονός ότι ο κύριος Αθανάσιος Σχίζας, διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, διορίζει τον… εαυτό του επικεφαλής της!

Πάμε ολοταχώς παρακάτω:

– Η απόφαση περί των όρων του διαγωνισμού αναφέρει σαφώς ότι θα υπάρξει εφάπαξ αντάλλαγμα που θα κατατεθεί από τον παραχωρησιούχο ύψους 20 εκατ. ευρώ αλλά αιφνιδίως, και ενώ υπάρχει στην 3η σελίδα ρητή απαγόρευση στον διευθύνοντα σύμβουλο να αλλάξει τους όρους της σύμβασης μεταξύ των οποίων και η προκαταβολή 20 εκατ. ευρώ, στον… μακρύ δρόμο προς τον διαγωνισμό, τα 20 εκατ. της εφάπαξ καταβολής μειώνονται σε… 10 εκατ.

Ποιος έλαβε αυτή την απόφαση, ουδείς γνωρίζει. Οπως δεν γνωρίζει ποιος έλαβε και μια άλλη παρεμφερή – α, εδώ ξεκινούν τα «περίεργα»: σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, αυτός που θα έπαιρνε τη δουλειά θα έπρεπε να καταβάλει και μια ισόποση εγγυητική επιστολή, ήτοι 20 εκατ. ευρώ. Αλλά το αόρατο χέρι μειώνει και αυτά τα 20 εκατ. και τα κάνει 10.

Και να ήταν μόνο αυτά; Υπάρχουν και άλλα:

– Ο αρχικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο 2015 από τη ΓΑΙΑΟΣΕ προέβλεπε διάρκεια της παραχώρησης 50 χρόνια και ετήσιο αντίτιμο 500 χιλ. ευρώ για τα πρώτα δώδεκα χρόνια και εν συνεχεία 1,5 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα 38 έτη. Τουτέστιν η εταιρεία θα πλήρωνε συνολικά  63 εκατ. ευρώ.

– Τον Ιούνιο 2016 η νέα προκήρυξη που εκδόθηκε από το ΔΣ της ΓΑΙΑΟΣΕ φαίνεται πως «ματιάστηκε» άσχημα. Οτι ήταν «μάτι» δεν το συζητώ. Αλλιώς πώς θα άλλαζαν με τη μια ουσιώδεις όροι, όπως η επέκταση του χρόνου παραχώρησης, κατά δέκα χρόνια – από 50 σε 60 χρόνια παραχώρησης, και ο καθορισμός του ετήσιου μισθώματος στις 350.000 ευρώ για κάθε χρόνο; Το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 31 εκατ. ευρώ.

Και δεν συζητώ καθόλου ότι το κακό το «μάτι» που άρχισε να πλήττει τη σύμβαση από τον Ιούνιο του 2016, το χτύπησε αλύπητα και στο θέμα του ορίου δόμησης: τέσσερις φορές αυξήθηκε, σε σχέση με το αρχικό!

Η σύμβαση συζητήθηκε και χθες στη Βουλή, η αντιπολίτευση την έπεσε άσχημα στον αρμόδιο Σπίρτζη για όλα αυτά τα πρωτοφανή, αλλά έχω την αίσθηση ότι κακώς. Δεν είναι ο Σπίρτζης που «μάτιασε» τη σύμβαση και έγιναν όσα έγιναν. Αλλος/οι προφανώς είναι, και ο άνθρωπος απλώς υποστήριξε στη Βουλή ένα πράγμα, που όσοι τον είδαν να μιλάει καταλάβαιναν ότι ούτε ο ίδιος πίστευε  αυτά που υπερασπιζόταν. Αγγαρεία έκανε…

Το «στήσιμο» έγινε από ψηλά

Εχω πάντως την εντύπωση ότι και αυτή η σύμβαση θα προκαλέσει  την παρέμβαση και πάλι της  Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν και από κοντά και καμιάς OLAF, διότι είναι τόσο εξόφθαλμα όσα περιέγραψα, που μοιάζει αδύνατον να περάσουν έτσι. Διαβλέπω ότι θα γίνει κάτι ανάλογο με τη σύμβαση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου και πάλι ο υπουργός Σπίρτζης βρέθηκε απολογούμενος για ένα πράγμα που τον ξεπερνούσε. Γιατί το «στήσιμο» για να χαριστούν  650 εκατ. στον συμβασιούχο εκμετάλλευσης του αεροδρομίου (ένα σκάνδαλο που αναδείχθηκε με ένταση μέσα από αυτή εδώ τη στήλη) με μια υπουργική απόφαση, υπερέβαινε τον Σπίρτζη. Ηταν κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ως γνωστόν κατοικοεδρεύει αυτοπροσώπως το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το οποίο δεν σηκώνει και μύγα στο σπαθί του για θέματα διαφθοράς…

(Για την τάξη του πράγματος, πρέπει να επισημάνω ότι τον διαγωνισμό για το Θριάσιο τον κέρδισε η κοινοπραξία Goldair – ETBA, η οποία προφανώς δεν έχει σχέση με τον όμιλο που εκμεταλλεύεται το Ελ. Βενιζέλος).

Χάλασε ο αιφνιδιασμός

Χάλασε πολλές σούπες η χθεσινή αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την Προανακριτική που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υγεία. Και τις χάλασε, διότι αυτοί που ετοίμαζαν τα καζάνια ήθελαν να αιφνιδιάσουν και τους πέντε, και την κοινή γνώμη. Μόνο οι ενδιαφερόμενοι δεν αιφνιδιάστηκαν. Μεταφέρω απόσπασμα δηλώσεως του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος σχολιάζει την «είδηση»:

«Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».

Και τους έχει, είμαι βέβαιος…

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Το ξεπούλημα του Θριάσιου Πεδίου [όχι, ο σ.Σπίρτζης δεν «μάτιασε» τη σύμβαση]

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κάποιος, δεν μπορώ να εντοπίσω ποιος, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος, θέλει όταν αναγκαστεί να καταφύγει στην Αργεντινή, να είναι οικογενειακώς οικονομικά εξασφαλισμένος.

 2. Ο/Η kpap01 λέει:

  Δυστυχώς δέν είναι μόνο οι Συριζαίοι που οχυρώνονται πίσω από τό «ηθικό πλεονέκτημα» πού κατάντησε ήδη ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Εκεί πού έπρεπε νά ξεσηκωθούν οι πάντες ακούμε μεμονομένες φωνές. Νά δεχθώ καί τό ενδεχόμενο συκοφαντίας: Θά ‘πρεπε οι συκοφαντούμενοι, ν’αστράψουν καί νά βροντήσουν κατά τών συκοφαντών. Αντί αυτού άνεση, παχυδερμισμός καί αναλγησία. Φυσιολογικό αφού δέν επαπηλήθηκαν συνέπειες κατά τών καταχραστών ούτε απόλυση – απομάκρυνση αν υποτεθεί, αδύνατον νά τό πιστέψω, τόση ανικανότητα.
  Τελικά τί πρέπει νά συμβεί επιπλέον ώστε η δικαιοσύνη νά κινηθεί σε τέτοιες υποθέσεις όπως τού αεροδρομίου καί τού Θριασίου?. Πρέπει να φοβηθούμε οτι έχει διαβρωθεί τόσο ώστε κατέστη υποχείριος?. Επεβλήθη ο φόβος τής σταλινοφασίζουσας πλην εξευτελισμένης
  πολάκειας εξουσίας?. Τό θεωρώ αδιανόητο. Ο Στάλιν σκότωνε, τούτοι εδώ απλώς βρυχώνται, το πολύ νά επέμβουν στή βαθμολογική εξέλιξη κάποιων δικαστών. Αξίζει όποια καριέρα τόσο ώστε νά προδίδεις τό λειτούργημά σου?.
  Τό ελάχιστο γιά τό οποίο ΄θά πρέπει νά εγκαλείται η κυβέρνηση είναι η αναζήτηση εις τίνος όφελος θά πήγαιναν «κατά λάθος» τά 650-εκατομμύρια τού αεροδρομίου?. Μόνο τής αναδόχου εταιρείας. Καί εάν ναί μόνο τής εταιρείας παραμένει αξιόπιστος συνεργάτης όταν επεχείρησε νά εξαπατήσει τοσούτω καί τινικάδε τό ελληνικό δημόσιο?. Ακόμα καί η αντιπολίτευση δικαιούται – οφείλει νά τήν εγκαλέσει δημοσίως αφού η κυβέρνηση δέν τό έπραξε. Καί ποινικά εναντίον της δικαιούτε οιοσδήποτε μπορεί νά επικαλεσθεί έννομο συμφέρον.

 3. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/metopiki-spirtzi-georgiadi-gia-thriasio

  01.11.2018, 18:50

  Συντάκτης:
  efsyn.gr

  Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, που ψηφίστηκε απ’ την ολομέλεια.

  Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον υπουργό Μεταφορών λέγοντας ότι άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού εκ των υστέρων και πως θα βρισκόταν στον Κορυδαλλό αν αυτές τις αλλαγές δεν τις έφερνε με νόμο στη Βουλή.

  «Είμαι 11 χρόνια στο Κοινοβούλιο. Τέτοια λαμογιά σε νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί. Έχει γίνει ένας διαγωνισμός. Στον διαγωνισμό αυτό οι όροι προέβλεπαν 20 εκατομμύρια ντούκου και 235.000 τετραγωνικά μέτρα δυνατότητα δόμησης. Αρχικοί ενδιαφερόμενοι 33. Τελικός πλειοδότης ένας. Κι έρχεται η κυβέρνηση. Έξυπνα ο υπουργός δια νόμου φυσικά, διότι διαφορετικά θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό, δεν θα πέρναγε καν από Ειδικό Δικαστήριο και κάνει 975.000 τα μέτρα και μειώνει την προκαταβολή στα 10 εκατομμύρια. Μετά από τον διαγωνισμό» είπε ο Αδ. Γεωργιάδης και κάλεσε τον Χρήστο Σπίρτζη να ελέγξει τους συνεργάτες του αν «κάποιος τα πήρε».

 4. Των ΒαλκανιΚώλων

  »Το Άγιον Όρος είναι το σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού»

  «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πρόσκληση. Είναι σπίτι του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού το Άγιο Όρος» – επισημαίνουν στην Romfea.gr αγιορείτες σχολιάζοντας την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος.

  Υπογραμμίζουν πως δεν έχει πολιτικό χρώμα το Άγιον Όρος και δεν κοιτάει κανενός την πολιτική ταυτότητα.

  Πολύ περισσότερο δε μπορεί να αρνηθεί την επίσκεψη του οποιουδήποτε και ιδιαίτερα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

  Είναι αυτονόητο πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανά τους αιώνες, ήταν και θα είναι ευπρόσδεκτος στο σπίτι του.

  «Δεν μπορεί να έρχεται ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας και άλλοι πρόεδροι κρατών και εμείς θα συζητάμε πως θα έρθει ο Πρωθυπουργός της χώρας μας» – υπογράμμισε στη Romfea.gr μέλος της αγιορείτικης κοινότητας.

  Επίσης πρόσθεσε: «Το Άγιον Όρος έχει αποδείξει ότι δεν βλέπει πολιτικές ταμπέλες και αντιμετωπίζει με σεβασμό τους θεσμούς. Έτσι είναι έγκλημα να συζητάμε για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος».

  Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα Αγιορείτες τόνισαν πως, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα του Αγίου Όρους, ενώ με δική του εντολή οι Αγιορείτες τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετωπίζονται όλα τα εμπόδια που προκαλούνται από τη γραφειοκρατία.

  Όταν ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός πότε θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα τους επισκεφθεί «όταν λάβει πρόσκληση»!

  Τότε οι Αγιορείτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα στείλουν πότε πρόσκληση, διότι το θεωρούν προσβολή ο Έλληνας Πρωθυπουργός να έρχεται με πρόσκληση και μπορεί να έρχεται όποτε θέλει «στο σπίτι του».

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.