Η απίστευτη ασυνέπεια (και ενοχή) του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μυστικά Κονδύλια του Υπ.Εξ.

[Συντροφικές απειλές Πάνου κατά Τσίπρα-Κοτζιά]

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Κανείς δεν έχει ασχοληθεί, από τις εποχές Σαμαρά και ΓΑΠ, με τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο εμείς. Τώρα που αποχωρεί ο κ. Κοτζιάς, ένας εκρηκτικός εριστικός χαρακτήρας απειλούμενος από έναν ανάλογων συμπεριφορών υπουργό, πολύ κατώτερό του νοητικά που έχασε τον έλεγχο του θυμού του, αντεπιτέθηκε αναφερόμενος σε: «μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» (Μετάφραση: και του Εθνικής Αμύνης δηλαδή): «Ο πόλεμος Κοτζιά-Καμμένου μεταφέρεται τώρα στα μυστικά κονδύλια»: «Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, αναλαμβάνει άμεσα ο πρώην, πλέον, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Η «διαρροή» συνεργατών του κ. Κοτζιά για «πρωτοβουλία» έγινε λίγη ώρα πριν από την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Είναι ωστόσο ενδεικτική του πολέμου που εξελίχθηκε με τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς εξερράγη στο υπουργικό συμβούλιο όταν δέχτηκε επίθεση από τον Πάνο Καμμένο, ότι γίνονται παρατυπίες στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Μπορεί ο Καμμένος, να κατηγόρησε (τώρα που μαλώσανε) τον κ.Κοτζιά, αλλά η (τουλάχιστον) για δυο χρόνια πολιτική ευθύνη για την μη τήρηση της αυστηρής δέσμευσης για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων βαραίνει και τον πρωθυπουργό («ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο Τσίπρας κάτι θα ξέρει για τα μυστικά»), που υποκριτικά και επιλεκτικά είχε καταφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη κατά του πρώην Υπ.Εξ ΓΑΠ, για το θέμα αυτό: «Δύο ώρες κατέθετε ο Τσίπρας στον Μουζακίτη για τα μυστικά κονδύλια». Εννοείται πως η υπόθεση ξεχάστηκε, όπως όλες, όπως πάντα, χωρίς να ρωτήσει κανείς γιατί.

Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικός και ουσιαστικός είναι ο υποτιθέμενος έλεγχος που ψηφίστηκε το Φλεβάρη του 2017, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Τσίπρα, από τη Βουλή της ανατολικής Σικελίας για τον έλεγχο των Μυστικών Κονδυλίων του Υπ.Εξ. Επειδή οι ενοχές της ανεξέλεγκτης χρήσης τους απλώνονται και στα 3 κόμματα που άσκησαν εξουσία και στα υπόλοιπα που αμελούν το αίτημα ελέγχου, υπάρχει Ομερτά. Δεν ξανακούστηκε τίποτα και υποψιάζομαι, υπό το φως και των καταγγελιών Καμμένου, πως ο υποτιθέμενος νομοθετηθείς έλεγχος του 2017, θα είναι τυπικός. Άλλωστε η υπόθεση δεν πήρε τη δημοσιότητα που άξιζε σε μια τόσο έντιμη θεσμική αλλαγή και δεν αναλύθηκε από κανέναν. Τώρα άνοιξαν κάποια στόματα και το οικοδόμημα του κ.Κοτζιά τρίζει: «Η βολή ήταν καίρια, επειδή εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν ψίθυροι και εντός του υπουργείου, αλλά και εντός της κυβέρνησης ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να χρηματοδοτεί το «Πράττω» και για να στήσει δικό του πολυσχιδή μηχανισμό που απλώνεται από τα Μίντια μέχρι ακόμη και στην παρακολούθηση διπλωματών. Ο Πάνος Καμμενος είχε επαναλάβει κεκλεισμένων των θυρών την κατηγορία ότι τις δραστηριότητες αυτές, μάλιστα, συντονίζει σύμβουλός του Νίκου Κοτζία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά του» («Η κρίση μόλις άρχισε – Ταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ», Ν.Λυγερού, Π.Θ., 17.10).

Υποπτεύομαι λοιπόν βάσιμα και λόγω της γενικής σιωπής που συνόδευσε την υποτιθέμενη μεγάλη αλλαγή και λόγω της στάσης του πρωθυπουργού να εξαναγκάζει έναν τόσο σημαντικό υπουργό σε παραίτηση (αν δεχθούμε ότι ο κ. Τσίπρας ενεργεί έντιμα), πως η τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και λοιπές διατάξεις (07/02/2017), ήταν μια προσχηματική τρύπα στο νερό. Υπάρχει άλλωστε ένα αναπάντητο σοβαρό άρθρο έγκυρης δημοσιογράφου (Βασιλική Σιούτη), ένα χρόνο μετά που ισχυρίζεται πως δεν έγινε τίποτα («Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: Αγνοείται η τύχη τους», 3.1.2018). Είναι όμως απολύτως βέβαιο, πως είναι χαρακτηριστικά απαξιωτικοί για το επίπεδο της πολιτικής οι υπαινιγμοί Καμμένου, αλλά και η αντεπίθεση Κοτζιά. Και τα δυο συνέβησαν σε ύποπτο χρόνο, όχι με ανιδιοτελή εξυγιαντικά κίνητρα, αλλά στα πλαίσια ενδοκυβερνητικών αντιπαλοτήτων και αλληλοξεμπροστιασμάτων.

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

23 Responses to Η απίστευτη ασυνέπεια (και ενοχή) του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μυστικά Κονδύλια του Υπ.Εξ.

  • Ο/Η Έχω ένα μυστικό λέει:

   Θα ξαναβλαστήσει ο ποιητής με το μυστικό λίπασμα που του χρεώνει ο Καμμένος;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΗΘΙΚΗ

  Όπου ο πατριώτης και «φιλοπαλαιστίνιος» (αντισημίτης μάλλον) Λαφαζάνης, απασχολημένος με το να πολεμά το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας (Οι Ουκρανοί, όπως και οι Βόρειοι Μακεδόνες και οι Παλαιστίνιοι είναι κατώτεροι λαοί και δεν δικαιούνται εθνική Ορθόδοξη Εκκλησία), αν και Υπουργός για 6 μήνες της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με την απίστευτη και προκλητική συνέχιση του ανεξέλεγκτου των Μυστικών κονδυλίων, ούτε αυτός ούτε κάποιος από τους 30 βουλευτές του.
  Όταν όμως βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, όπως και η κόρη του Κωνσταντόπουλου, τα θυμήθηκαν και οι δυο τους. όπως και ο Κοτζιάς θυμήθηκε τώρα που έφυγε, τα μυστικά κονδύλια του Πάνου.

  Ένα εξαιρετικό άρθρο μιας πολύ καλής δημοσιογράφου, αναδημοσιευμένο από την εθνομπολσεβικική Ίσκρα::

  https://iskra.gr/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9/

  Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: Αγνοείται η τύχη τους
  Από Βασιλική Σιούτη – 03/01/2018

  Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ψηφίστηκε ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός. Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Δήμητρας Καδδά στο inside story, με τον οποίον προσδιορίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, με τρόπο –υποτίθεται– λεπτομερή και δεσμευτικό. Ο τρίτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα δεν άλλαξε κάτι στα δημοσιονομικά, σε σχέση με τις παχυλές υποσχέσεις, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται ως δικαιολογία την πίεση των δανειστών και το αυστηρό πλαίσιο της τρόικας, που δεν μπόρεσε να αποφύγει.
  Όμως η δικαιολογία αυτή δεν καλύπτει διόλου τα θέματα διαφάνειας των απόρρητων δαπανών.
  Κάθε χρόνο διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού και κάποια εκατομμύρια ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών: τα περιβόητα μυστικά κονδύλια. Αυτά, οι εκάστοτε υπουργοί μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν, όπου θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και χωρίς να υποχρεώνονται να αποδείξουν τίποτα. Όχι ότι και στις υπόλοιπες δαπάνες υπάρχει ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά εδώ η αδιαφάνεια είναι και τυπικά επιτρεπτή.
  Τα αποκαλούμενα μυστικά κονδύλια προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και σημαντικά ποσά είθισται να κατευθύνονται και σε πληροφοριοδότες, οργανώσεις, δημοσιογράφους, διάφορες ομάδες ή πρωτοβουλίες κ.ά., χωρίς την υποχρέωση να καταγράφονται τα ονόματα και τα στοιχεία τους σε κανένα επίσημο αρχείο. Μόνο κάποια πρόχειρα παραστατικά υπάρχουν, τα οποία καταστρέφονται.
  Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων –και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές υπόνοιες και ψίθυροι, ακόμα και καταγγελίες– είναι τα χρήματα αυτά να μην προορίζονται τελικώς για την εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων, αλλά των προσωπικών συμφερόντων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και της αυλής πέριξ αυτής.
  Μετά την έναρξη της κρίσης υπήρξε απαίτηση για διαφάνεια, καθώς πλήθος υποθέσεων που ήρθαν στο φως κατέδειξαν μη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Το αίτημα αυτό επιχείρησε να το εκφράσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο θέμα των απόρρητων δαπανών, είχε εστιάσει ιδιαίτερα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

  Η επίσκεψη Τσίπρα στους οικονομικούς εισαγγελείς

  Στις 30 Ιανουαρίου του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την –βουλευτή τότε– Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά, που ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφτηκαν τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη για το θέμα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ως κατάληξη μιας σειράς ενεργειώνΕρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με θέμα: Διαχείριση απόρρητων δαπανών | ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είχαν ξεκινήσει από το 2011.
  Εκεί, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ένα υπόμνημαΟι καταγγελίες Τσίπρα για ΜΚΟ και απόρρητες δαπάνες | The Toc πέντε σελίδων, με το οποίο ισχυριζόταν ότι είχαν περιέλθει σε γνώση του έγγραφα που καταδείκνυαν «την επιβάρυνση των κρατικών δαπανών με ιλιγγιώδη ποσά εκατομμυρίων ευρώ, ως υποτιθέμενες “απόρρητες δαπάνες”», υποστηρίζοντας ότι είχε «κατ’ επανάληψη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις για το πώς τα ποσά αυτά δικαιολογήθηκαν και εκταμιεύθηκαν ως απόρρητες δαπάνες, παρότι, όπως φαινόταν από το ίδιο το σώμα των σχετικών αποφάσεων, αλλά και όπως προκύπτει από την μέχρι σήμερα αιδήμονα σιωπή των υπευθύνων, πρόκειται για πακτωλούς χρημάτων που προφανώς δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας και της νομιμότητας».
  «Δεν ρωτήσαμε πού πάνε οι απόρρητες δαπάνες, ούτε ζητήσαμε να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά. Ζητήσαμε να μάθουμε το ύψος τους», έλεγαν. «Αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε αυτές έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και την ευρύτερη νομοθεσία διαδικασίες».
  Εύλογα ερωτήματα. Τα ίδια ακριβώς με αυτά που έθεσε και το inside story στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά απάντηση δεν πήρε.
  Από το 2011 ως το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σταθερά στο θέμα των απόρρητων δαπανών. Τον Ιούλιο του 2013 η Ρένα Δούρου, ως βουλευτής τότε, μαζί με τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, κατέθεσαν ερώτησηΜπορείτε να κατεβάσετε την ερώτηση και την απάντηση από την ιστοσελίδα της Βουλής στη Βουλή για το πού κατευθύνονταν οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι «από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2013, δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της πιστώσεως που προορίζεται για δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών» (σ.σ. ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα).
  Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
  Η ερώτηση κατέληγε ως εξής:
  «..Δεδομένου ότι η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σήμερα σκληρά από περικοπές δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που καταβαραθρώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών,
  Δεδομένου ότι η πραγματοποίηση των όποιων κρατικών δαπανών δίχως ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο συνιστά πρόκληση προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες, δεδομένου τέλος, ότι η διάθεση οποιουδήποτε ποσού από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών διενεργείται με απλή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του άρθρου 39 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ,
  Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:
  1. Ποιο ακριβές ποσό έχει προϋπολογιστεί για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ για το έτος 2013; Ειδικά την περίοδο που η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης;
  2. Τι ποσό παρέλαβε ο κ. Υπουργός, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του προσφάτως, στον σχετικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίον καταχωρείται η ειδική πίστωση και τι ποσό εκταμιεύθηκε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, καθώς και εις ρευστό στο ταμείο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, γνωστό ως “μαύρα ταμεία” του ΥΠΕΞ και τι ποσό βρήκε διαθέσιμο;
  3. Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να αναζητήσει την τύχη της δικογραφίας, η οποία είχε συνταχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, τη στιγμή κατά την οποία στο παρελθόν υπήρξαν διαρροές (εκ μέρους του κ. Υπουργού) για τα πρόσωπα-κλειδιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων, τα οποία και εκλήθησαν να καταθέσουν, αφού διέθεταν άμεσα και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσης του χρήματος από τις απόρρητες δαπάνες;
  4. Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 164, προκειμένου να διασφαλιστεί, έστω στοιχειωδώς, ο έλεγχος των ποσών που διακινούνται ανεξέλεγκτα ως απόρρητες εθνικές ανάγκες από συγκεκριμένα πρόσωπα διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ποσά ιλιγγιώδη, για την σπατάλη των οποίων δίδεται συχνή απάντηση για τους προκατόχους η επίκληση “δεν υπάρχουν παραστατικά”;
  5. Ποιες εγγυήσεις μπορεί να παράσχει στη Βουλή των Ελλήνων ο κ. ΥπουργόςΕξωτερικών ότι τα ποσά που δαπανώνται άνευ αποδόσεως λογαριασμού από την ειδική πίστωση του άρθρου 164, καλύπτουν πράγματι απορρήτου χαρακτήρα εθνικές δαπάνες και όχι δαπάνες προσωπικών παροχών προς υπαλλήλους ή όργανα του κράτους, ταξίδια, αμοιβές και αποζημιώσεις τρίτων και όλα αυτά “χωρίς παραστατικά”, στο όνομα της διαφάνειας και της διαύγειας;».
  Τρία χρόνια αδιαφορίας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  Σήμερα, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα περισσότερα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί να παραμένουν αναπάντητα, ουδείς από τους ερωτώντες, ή άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, έχει δείξει να ενδιαφέρεται πλέον για το θέμα. Την ίδια αδιαφορία (εξακολουθούν να) επιδεικνύουν και τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

  Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2017.

  Τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχαν δεσμευτεί ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου θα σταματούσαν. Βεβαίως δεν θα μπορούσε ποτέ να αναφέρεται δημοσίως αναλυτικά και ονομαστικά πού κατευθύνονται οι απόρρητες δαπάνες. Θα μπορούσαν όμως οι αρμόδιοι να ενημερώνουν εμπιστευτικά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κάτι τέτοιο ήταν που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έκανε.
  Ο πρωθυπουργός ωστόσο, παρά την μαχητικότητά του για το θέμα της διαφάνειας και τις καταγγελίες όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ξέχασε όλα τα παραπάνω με το που ανέλαβε την εξουσία.
  Όσο για την αντιπολίτευση, που δεχόταν βροχή τις καταγγελίες όσο κυβερνούσε, δεν δείχνει να την απασχολεί το θέμα, ούτε να έχει τη διάθεση να ελέγξει την κυβέρνηση Τσίπρα για το αν εφαρμόζει όσα έλεγε. Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν καν εικόνα για το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις απόρρητες δαπάνες κατ’ έτος αυτά τα τρία χρόνια, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε κανείς να το μάθει. Αν η αντιπολίτευση είχε ζητήσει επισήμως τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τις δώσει.
  Σε ερώτηση που απευθύναμε στον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Αλ. Γεννηματά, για το ύψος των ποσών που διατέθηκαν από το υπουργείο για απόρρητες δαπάνες κατά το 2015, το 2016 και το 2017, απάντησε ευγενικά ότι το υπουργείο δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά.
  Πέρσι ωστόσο, αρκετές μέρες μετά την ψήφιση του γενικού προϋπολογισμού, υπήρξαν κάποια ελάχιστα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι για το 2017 ο προϋπολογισμός του υπουργείου για τις απόρρητες δαπάνες ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν 17 εκατομμύρια ευρώ. Κανένας δεν μπορεί να μας πει όμως, αν αυτό ήταν και το τελικό ποσό που δαπανήθηκε για απόρρητες δαπάνες ή έγινε υπέρβασή του και μεταφορά ποσών και από άλλους κωδικούς.

  Η τριμελής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που… αγνοείται

  Ο κ. Κοτζιάς είχε προτείνει από τους πρώτους μήνες του 2015 να ανατεθεί στη Βουλή ελεγκτικός ρόλος, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιευθεί σε όλα τα ΜΜΕ πριν από τρία χρόνια, είχε προτείνειΚοτζιάς: Η Βουλή να ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ | Το Βήμα τη σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα έλεγχε και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην είναι χωρίς άλλο έλεγχο πλην του υπηρεσιακού, που γίνεται από τους ανθρώπους του ΥΠΕΞ, συνήθως έμπιστα πρόσωπα των υπουργών.
  Τα έγγραφα εκείνα του κ. Κοτζιά είχαν διαβιβαστεί μετά από ερώτησηΕρώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον προϋπολογισμό και την ανάλωσή τους το τρέχον οικονομικό έτος / Διαχείριση απόρρητων δαπανών | ΣΥΡΙΖΑ και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων «53+Κίνηση των 53+», οι οποίοι στο παρελθόν ασκούσαν σφοδρή κριτική στον νυν υπουργό κατηγορώντας τον ως «εθνικιστή», ενώ αντίστοιχα η πατριωτική πλευρά που έβλεπε με συμπάθεια τον κ. Κοτζιά, τους κατηγορούσε ως «εθνομηδενιστές» (παρόλα αυτά μετά την τακτοποίηση των εσωτερικών κομματικών και κυβερνητικών ισορροπιών, οι αλλληλοκατηγορίες αυτές υποχώρησαν).
  Ο κ. Κοτζιάς τότε, είχε απαντήσει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών και ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ για απόρρητες δαπάνες.
  Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη για τα στοιχεία που ζητούσε για τις χρήσεις των κονδυλίων, ανέφερε απλώς ότι βάσει του άρθρου 39Στον νόμο 3566/2007 του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών (η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σύσταση τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες). Η επιτροπή αυτή είναι εκείνη που αποτελείται από έμπιστα πρόσωπα, υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, όπως είχαν και οι προηγούμενοι υπουργοί. Βάσει του ίδιου άρθρου, όλα τα παραστατικά έγγραφα για απόρρητες δαπάνες που κατέχει η εν λόγω Επιτροπή Ειδικών Δαπανών καταστρέφονται, το αργότερο έναν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
  Το άρθρο 39 του νόμου 3566/2007 που ορίζει τα σχετικά με την Επιτροπή Δαπανών.
  Πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η φράση «ένα χρόνο, το αργότερο» στην πράξη σημαίνει ότι τα παραστατικά καταστρέφονται συνήθως εντός 24 ωρών νομοτύπως. Όσο για την «τριμελή Επιτροπή Ειδικών Δαπανών», το στέλεχος αναφέρει πως «αυτή διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό και είναι υπάλληλοί του». Κάποιοι διπλωμάτες μάλιστα, με σκωπτική διάθεση την αποκαλούν «επιτροπή εκκαθάρισης», αφού όπως λένε έτσι λειτουργεί, ή αλλιώς «επιτροπή καταστροφής στοιχείων και συσκότισης».
  Πάντως, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει τον λογαριασμό απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικός έλεγχος σημαίνει ότι αυτός θα αφορά και τα πόσα πέραν των αρχικώς προβλεφθέντων, μέσω μεταφορών από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ ή και άλλων υπουργείων (κοινώς «φούσκωμα» των απόρρητων δαπανών, όταν η εξουσία θέλει να να ξοδέψει ποσά αδιαφανώς) αλλά και τις αναλήψεις μετρητών.
  Ο πρέσβης και γ.γ του υπουργείου, κ. Παρασκευόπουλος (πρώην έμπιστος και του Γιώργου Παπανδρέου), που έχει το καθήκον της ενημέρωσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της ΒουλήςΟργάνωση και λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής κάθε έξι μήνες, ενημερώνει γενικά, δίχως στοιχεία και δίχως να επιδεικνύει κανένα παραστατικό κίνησης του λογαριασμού απορρήτων δαπανών στην Τράπεζα της Ελλάδας, που να δείχνει πόσα λεφτά διαχειρίζονται ως απόρρητες δαπάνες στη διάρκεια του οικονομικού έτους και πότε τα εκταμιεύουν.
  Ο κ. Παρασκευόπουλος μαζί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά κατά την επίσκεψή τους στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. [Κώστας Μπέη/Εθνικός Κήρυξ]
  «Το πότε αναλαμβάνουν μετρητά είναι άκρως διαφωτιστικό και ενδιαφέρον», αναφέρει πρώην σύμβουλος αρχηγού κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Το πού τα ξοδεύουν είναι μάταιο να το αναζητά κανείς», προσθέτει, «αφού στο 90% των περιπτώσεων ουδείς υπογράφει αποδείξεις».
  Εν ολίγοις, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε οι διαδικασίες, ούτε καν οι άνθρωποι, αφού από το 2009, επί Γιώργου Παπανδρέου, στο στενό επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών δεσπόζει ο κ. Παρασκευόπουλος.
  Σχετικά με τη σύσταση της τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες του ΥΠΕΞ και την οποίαν είχε εξαγγείλει ο υπουργός από το 2015, το inside story ρώτησε τον βουλευτή, τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Κουμουτσάκο, για το εάν αυτή έχει συσταθεί και αυτός απάντησε ότι δεν έχει συσταθεί καμία τέτοια επιτροπή, καθώς και ότι ουδέποτε αυτά τα τρία χρόνια έλαβε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις απόρρητες δαπάνες.
  Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
  Την ίδια ακριβώς απάντηση μας έδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της ΔΗΣΥ και επίσης μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. «Ποτέ δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό, ούτε εμπιστευτική, ούτε άλλη».

  «Ελλιπής η ενημέρωση του ΥΠΕΞ», λέει η Διάσκεψη των Προέδρων

  Το inside story είχε ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών από τις αρχές του Δεκεμβρίου και για το κατά πόσον έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Βουλή η τριμελής επιτροπή ελέγχου δαπανών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γεννηματάς, απέφευγε ευγενικά κάθε φορά να απαντά επί της ουσίας και ξεκάθαρα, αλλά στο μεταξύ κι ενώ περιμέναμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα των απόρρητων δαπανών.
  Εκεί, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι δόθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ σε δύο συγκεκριμένους σκοπούς εθνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο η Διάσκεψη των Προέδρων βρήκε (ομοφώνως) ελλιπή την ενημέρωση του κ. πρέσβη και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να ζητήσει περισσότερα στοιχεία. «Η ενημέρωση ήταν εντελώς προσχηματική και δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Διαφορετικά συνιστούμε άλλοθι για τον κάθε υπουργό Εξωτερικών», ανέφερε ένας από τους αποδέκτες της ενημέρωσης που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ρωτήσαμε αν δίνονται και πόσα χρήματα σε δημοσιογράφους. Δεν μας απάντησε, αλλά δεν μας είπε και ότι δεν δίνουν». «Κάθε φορά συντάσσεται πρακτικό. Εκεί αναφέρεται ρητά αυτό που είπαμε, ότι την άλλη φορά θέλουμε περισσότερα στοιχεία».
  Τελικά, η απαίτηση διαφάνειας για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι ήταν ένας τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης, όπως και τόσα άλλα, που ξεχάστηκαν αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία πίεση ή εξαναγκασμός από την τρόικα. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή αποδεικνύει μία (αρνητική) συνέπεια στη στάση της, καθώς ούτε όταν ήταν στην εξουσία, αλλά ούτε και τώρα στην αντιπολίτευση, δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα της διαφάνειας των απόρρητων δαπανών και της χρηστής διαχείρισής τους, αφού τρία χρόνια τώρα, είτε σκοπίμως είτε από παράλειψη, αποφεύγει κάθε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα αυτό.

  https://roides.wordpress.com/2016/02/17/17feb16/

  H Κωνσταντοπούλου ‘ανακαλύπτει’ τα μυστικά κονδύλια
  17/02/2016

  Μετά την απομάκρυνση από το πολιτικό ταμείο, συνηθίζονται στη Νότια Δανιμαρκία οι εκδικητικές ανακαλύψεις κάποιων αυτονόητων. Τα ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ επιβεβαιώνουν το έθιμο. Ο Λαφαζάνης της Σρεμπρένιτσα, που ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο του μπόνους των 50 εδρών, επανα-ανακάλυψε την απλή αναλογική (24.8.2015), ο φυγόστρατος υπουργός στρατού Ήσυχος της Ολυμπιακής τα πολυέξοδα ελικόπτερα του Καμμένου (24.9.2015) και προχτές η μέχρι πρότινος ανήλικη επιδοματούχος κόρη Κωνσταντοπούλου-Αλεξίου (στο εξής κα Κ.), τα μυστικά κονδύλια (και πολλά επίμεμπτα ακόμη), σε μια όχι και τόσο αξιοπρεπή απόπειρα ξεμπροστιάσματος του παλιού αρχηγού της, με τον οποίο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της καταστροφικής πολιτικής τους συμβίωσης, φιλιόντουσαν δημόσια σε ένδειξη αγάπης και αλληλοεκτίμησης, ολότελα ψεύτικων όπως αποδείχθηκε.
  ………………………………

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όχι δηλαδή πως το χουντικό, ρατσιστικό και αρχισκανδαλοποιό πατριαρχείο των Ιεροσολύμων που στρατολογεί ανήλικα αγόρια και που καταληστεύει το παλαιστινιακό ποίμνιο, το οποίο θέλει να διώξει τον ξενόφερτο Ρωμιό πατριάρχη, τσιγκουνεύεται τα παράσημα, αλλά συμπτωματικά όλοι οι διαχειριστές των μυστικών κονδυλίων έχουν ανακηρυχθεί Ιππότες Μεγάλοι Σταυροφόροι του Παναγίου Τάφου (της Τόνιας Μοροπούλου)  https://roides.wordpress.com/2015/11/16/16nov15/
  Μυστικά κονδύλια και ιερά παράσημα ευκαιρίας
  16/11/2015

  • Ο/Η Αγία Κονδυλία λέει:

   http://www.iefimerida.gr/news/452174/ta-mystika-kondylia-piso-apo-tin-paraitisi-kotzia-kataggelies-fotia

   Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατομμύρια ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.

   Κοτζιάς: «Ποια 45 εκατομμύρια; 11 εκατομμύρια ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ!»

   Τσακαλώτος: (…)

   Παππάς: (…)

   Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το υπουργικό συμβούλιο

 3. Ο/Η haghios λέει:

  Όλοι αυτοί οι «μεγαλόσταυροι» μου φαίνονται πολύ Μασσωνικοί…

 4. Ο/Η stefanis nikos λέει:

  ποιος ειναι ο λογος που https://www.facebook.com/MikisTheodorakisMikesTheodorakes/ μελογοκριναν και μπλοκαραν

  м.д.стежамгс

 5. Ο/Η Frixos λέει:

  Ως προς τα μυστικα (ιερα) κανδύλια εμπλέκεται συμπας ο πολιτικος κοσμος.
  Ομως με τα μυστικα κονδυλια ο Κοτζιας εμπλεκεται απο την εποχη που ως ιδρυτικο μελος του ΚΚΕ διεγραψε την ιδρυτικη γενεια του ΣΕΚΕ.
  Ομως οι εποχες αλλαξαν και αυτα που ηξερε καλο θα ειναι να τα ξεχασει: Ο Τσιπρας δεν ειναι Πουλιόπουλος και -κυριως- ο Πανος Καμενος δεν ειναι Αβραάμ Μπεναρόγια.

  Ερρωσο

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.athensvoice.gr/politics/485696_10-fraseis-poy-mporei-na-xestomisei-o-ypex-aleksis-sta-agglika

  10 φράσεις που μπορεί να ξεστομίσει ο ΥΠΕΞ Αλέκσης στα αγγλικά
  Μάνος Βουλαρίνος

  Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσουμε και έναν υπουργό των Εξωτερικών που να μην γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα;

 7. Ο/Η Άλεξ, του υπουργείου εξωτερικών λέει:

  https://www.liberal.gr/arthro/224571/apopsi/stili-alatos/o-kotzias-ixere-agglika.html

  Ο Κοτζιάς ήξερε αγγλικά

  Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, 00:02

  Η χώρα δεν έχει να ασχοληθεί με την παραίτηση του κ Κοτζιά. Αυτή, σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης και τίποτε άλλο. Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό. Εκεί είναι τα μηνύματα και ο κίνδυνος.

  Γιατί παραιτήθηκε ο κ Κοτζιάς; Όποιος ξέρει τον παρορμητικό, εγωπαθή και οξύθυμο χαρακτήρα του, η παραίτηση δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μονόδρομο. Ο τέως υπουργός δεν θα μπορούσε να δεχτεί έναν δημόσιο ευτελισμό, μια ευθεία προσβολή σαν αυτή που του επιφύλαξε ο Πάνος Καμμένος στο προχτεσινό υπουργικό, χωρίς να τύχει της κάλυψης και της αμέριστης συμπαράστασης του παρόντος πρωθυπουργού. Και δεν την είχε.

  Από αυτή την άποψη, η παραίτησή του είναι απολύτως δικιολογημένη. Η στάση του κ Τσίπρα απέναντί του ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Για την ακρίβεια, ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον κ Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Πολύ σοβαρή καταγγελία. Ιδίως για έναν υπουργό, σαν τον Κοτζιά, που ήταν ο μόνος που έθεσε νομοθετικά τα κονδύλια του υπουργείου του στη διάθεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ζήτησε να ισχύσει το ίδιο και για τα άλλα υπουργεία που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια- όπως το υπουργείο Άμυνας- χωρίς να εισακουστεί από τον πρωθυπουργό. Προφανώς, γιατί ο κ Τσίπρας δεν ήθελε να στριμώξει τον κ Καμμένο και τα κονδύλιά του Στο κάτω- κάτω, δεν είναι δικά του. Του λαού είναι…

  Προχτές, ο τέως υπουργός στο υπουργικό αντεπιτέθηκε στον κ Καμμένο με πολιτικές κατηγορίες περί προσωπικών πολιτικών και επιδιώξεων, χωρίς να προσωποποιήσει κατηγορίες για σκάνδαλα, όπως έκανε ο υπουργός Άμυνας εναντίον του. Παρ’ όλο που μπορούσε. Περιμένοντας- και απαιτώντας- από τον πρωθυπουργό να τον υπερασπιστεί, όπως όφειλε.

  Αντ’ αυτού, ο κ Τσίπρας προτίμησε να ψελλίσει δυό μεσοβέζικες πυροσβεστικές κουβέντες, τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους δύο υπουργούς, πράγμα που εξόργισε τον κ Κοτζιά. Ο οποίος έφυγε πρίν τελειώσει το υπουργικό συμβούλιο δυσαρεστημένος. Στη συνέχεια μετέφερε τη δυσφορία του στους συνεργάτες του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Το αποτέλεσμα ήταν να του απαντήσει με τσαμπουκά ο πρωθυπουργός δια του κ Τζανακόπουλου την άλλη μέρα, ότι όποιος αισθάνεται δυσαρεστημένος και δεν θέλει να ακολουθήσει μέχρι το τέλος της διαδρομής μπορεί να κατέβει από το τραίνο. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, ξέροντας τον χαρακτήρα του κ Κοτζιά, εκβίασε την παραίτησή του. Γιατί;

  Σε πρώτη ανάγνωση, ο κ Τσίπρας επέλεξε εκείνον που έχει τις ψήφους να τον κρατήσει στην εξουσία από εκείνον που δεν έχει τέτοια ισχύ. Εδώ, όμως, υπάρχει μια τρύπα: Ο κ Τσίπρας μοιάζει να μην ξέρει ότι ακόμα και αν έβριζε σκαιά τον κ Καμμένο και τον κατηγορούσε για διαφθορά και διαπλοκή εκείνος δεν θα κουνιόταν από την καρέκλα του. Γιατί αυτή τον ενδιαφέρει πάνω από όλα.

  Το συμπέρασμα είναι απλό. Είτε ο πρωθυπουργός είναι τόσο ανόητος που δεν ξέρει τους στενούς του συνεργάτες, είτε είναι τόσο ακραία φοβισμένος που δεν ρισκάρει ούτε το απίθανο. Κι αυτό μοιάζει το πιθανότερο. Ο κ Τσίπρας είναι ακραία φοβισμένος. Επειδή, όσο κι αν είναι αμόρφωτος και άσχετος με την οικονομία, με την εξωτερική πολιτική, με την Παιδεία, με την ενέργεια και με κάθε τομέα της διακυβέρνησης, είναι αρκετά έξυπνος για να βλέπει ότι ούτε η χώρα πάει καλά, ούτε το κόμμα του. Για να βλέπει, εν κατακλείδι, ότι το μέλλον του δεν πάει καλά.

  Τη γύμνια του ίδιου και του κόμματός του μαρτυράει και η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που υπάρχουν εκεί ήδη δύο υφυπουργοί. Ο κ Κατρούγκαλος και ο κ Κουίκ. Κανείς από τους δύο δεν αξίζει για υπουργός κατά τον πρωθυπουργό. Και με το δίκιο του. Ο ένας έχει αποδειχτεί ένα φαφλατάς δικηγόρος, απαξιωμένος από έναν νόμο καρμανιόλα, ενώ ο άλλος δεν έχει καμιά σοβαρότητα, πέρα από την περιήγηση ανά την υδρόγειο για να συναντά Έλληνες ξενιτεμένους και να τους υπόσχεται πράγματα που δεν πραγματοποιούνται.

  Η ανάληψη του υπουργείου από τον ίδιο, που έχει επίγνωση ότι δεν έχει ιδέα από διεθνή διπλωματία και από διεθνείς συνθήκες και Δίκαιο- πράγματα θεμελιώδη για μια χώρα που βρίσκεται σε σταυροδρόμι αγωγών και διαφιλονικούμενων συνόρων μεταξύ δύο υπερδυνάμεων- δείχνει πόσο απομονωμένος είναι βρίσκεται και από τον πολιτικό κόσμο και από το ίδιο του το κόμμα.

  Ανάμεσα από ικανούς διπλωμάτες και γνώστες της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανέναν που να εμπιστευτεί. Όχι απαραιτήτως του κόμματός του. Άλλωστε, ούτε ο κ Κοτζιάς ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Και ανάμεσα σε τόσα στελέχη του κόμματός του δεν βρίσκει ούτε έναν ικανό να αναλάβει τα ηνία της διπλωματίας της χώρας.

  Η αλήθεια είναι πιο απλή. Ο κ Τσίπρας ούτε έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική, ούτε από διπλωματία, ούτε από διεθνείς σχέσεις, ούτε από τα θέματα που άπτονται της Ελλάδας. Εδώ, έμαθε πριν από τρία χρόνια ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

  Έχοντας επίγνωση της άγνοιάς του, παρ όλα αυτά, επέλεξε για υπουργό κάποιον που τον εμπιστευόταν ότι ήξερε και ότι θα τον οδηγούσε- ο υπουργός- σε μια γραμμή «σοβαρή». Ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους από το 1830 μέχρι σήμερα, δεν έχει ικανό διπλωματικό γραφείο για να συμβουλεύεται. Ο υπουργός ήταν και ο κύριος σύμβουλός του. Ο οποίος και δεν σήκωνε αντιρρήσεις! Μέχρι που η εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό του κλονίστηκε.

  Και κλονίστηκε κατ αρχήν με το θέμα της Αλβανίας. Της οποίας η συμφωνία με την Ελλάδα έχει παγώσει εξ αιτίας της παρέμβασης πολύ υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού παράγοντα, που ξέρει από εξωτερική πολιτική και έχει εξαιρετικά νευραλγική θέση στο κράτος. Ο οποίος διαφώνησε με την πολιτική Κοτζιά στο θέμα, προειδοποιώντας για συμφωνία που θα δημιουργούσε τεράστια νομικά προβλήματα με τους Τούρκους στο Αιγαίο, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

  Ο κ Τσίπρας πείστηκε από τον κρατικό παράγοντα και έχει παγώσει τη συμφωνία. Πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στον κ Κοτζιά. Όπως δεν άρεσε και δεν αρέσει στον κ Τσίπρα το εσωτερικό πολιτικό κόστος που πληρώνει για το Σκοπιανό, στο οποίο τον έχει σπρώξει επίσης ο κ Κοτζιάς με τον κ Πάγιατ , με κυριότερο χαρτί την αμερικανική υποστήριξη στην κυβέρνηση.

  Στη συνέχεια, ο κ Τσίπρας βρέθηκε σχεδόν προ τετελεσμένων όταν οι κινήσεις του υπουργού του οδήγησαν στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών και στην επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Και δεν του άρεσε καθόλου. Όπως δεν του άρεσε ποτέ, που ο υπουργός του τον αντιμετώπιζε αυταρχικά ως επαϊων και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Ασκούσε μια σχεδόν προσωπική εξωτερική πολιτική.

  Ο κ Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα και αν πρόκειται να θυσιάσει οποιονδήποτε δεν του εξασφαλίζει τις 151 έδρες στη Βουλή. Από όπου κι αν προέρχεται αυτός. Η εξάρτησή του από τον κ Καμμένο είναι απόλυτη.

  Όμως, για να μην αφήσει τον εκβιαστή και θρασύ εταίρο του εντελώς ξέφραγο, δήλωσε χτες, μετά την παραίτηση Κοτζιά, ότι «δεν θα ανεχθεί στο εξής διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική από κανέναν»! Μετά τις προχτεσινές παρακλήσεις να μη ρίξουν οι υπουργοί την κυβέρνηση, χτες ο πρωθυπουργός έγινε κάτι σαν ένας άλλος Ανδρέας! Απέκτησε αίφνης θάρρος.

  Ποιόν απειλεί ακριβώς; Γιατί η κατηγορία για προσωπική στρατηγική εξαπολύθηκε από τον κ Κοτζιά για τον κ Καμμένο. Και η διγλωσσία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του υπουργού Άμυνας. Που άλλοτε ψηφίζει την κυβέρνηση αλλά όχι τις Πρέσπες, άλλοτε δεν δίνει ψήφο στίς Πρέσπες αλλά ούτε στην κυβέρνηση αφού η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές «όπως είπε ο κ Κοτζιάς», και άλλοτε «πιάσε ένα ψητό με πατάτες στο φούρνο».

  Αν ο Τσίπρας απειλούσε χτες τον κ Καμμένο με τη δήλωσή του, θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για εκλογές. Γιατί ο κ Καμμένος δεν μαζεύεται. Αλλά, επειδή ο κ Τσίπρας ξέρει πόσο λατρεύει ο υπουργός του την καρέκλα, τρίζει τα δόντια εκ του ασφαλούς. Μια και λατρεύει και ο ίδιος εξ ίσου την καρέκλα. Ξέρει ότι και ο αμετροεπής συνεταίρος του θα συνεχίσει να λέει τα δικά του και δεν πρόκειται με τίποτε να ρίξει τον εαυτό του από την καρέκλα του υπουργείου Άμυνας. Γιατί τέτοια καρέκλα δεν θα την ξαναδεί.

  Ο κ Τσίπρας ξέρει ότι δεν ξέρει από εξωτερική πολιτική. Αλλά, δεν ξέρει σε ποιόν να τη δώσει. Μοιάζει με τους σατράπες που ζουν αποκλεισμένοι από τον περίγυρο, χωρίς να εμπιστεύονται κανέναν. Και φαίνεται. Το κακό είναι ότι φαίνεται και στον έξω κόσμο. Που αποτελείται από επαγγελματίες και έμπειρους πολιτικούς. Οι οποίοι επίσης ξέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ξέρει. Όχι μόνο από εξωτερική πολιτική. Αλλά, από πολιτική που να ωφελεί τη χώρα του. Ξέρει να εκτελεί εντολές έξωθεν.

  Ο κ Τσίπρας υπουργός Εξωτερικών με τον κ Καμμένο υπουργό Άμυνας μοιάζει με ανέκδοτο. Μόνο που δεν είναι για γέλια. Με Αλβανικό, Σκοπιανό, Κυπριακό, Αιγαίο, Καστελόριζο, ΑΟΖ στον αέρα και απαιτώντας σοβαρότητα στο έπακρο, είμαστε στα χέρια των πιο ασόβαρων και άσχετων ανθρώπων. Δηλαδή, με τον κ Κοτζιά είμασταν ασφαλέστεροι; Όχι. Αλλά, ο κ Κοτζιάς ήξερε τουλάχιστον αγγλικά.

  Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/452381/se-paniko-maximoy-gia-ta-mystika-kondylia-se-valkanika-mme-i-ametroepis-epithesi-sto

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

  Σε πανικό το Μαξίμου για τα μυστικά κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ -Η αμετροεπής επίθεση στο iefimerida και η οφειλόμενη απάντηση

  18|10|2018

  Με τη γνωστή αμετροέπειά του, το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση όπου κατηγορεί το iefimerida για «αθλιότητα» επειδή δημοσιοποίησε την ενημέρωση της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στην Ιστορία του ελληνικού έθνους που ακούει δύο κορυφαίους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται στο υπουργικό συμβούλιο για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων, είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όπως το iefimerida.gr.

  Το iefimerida.gr δεν ανήκει ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Ούτε υπήρξε ποτέ αποδέκτης μυστικών κονδυλίων, όπως βαλκανικά ΜΜΕ που χρηματοδότησε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας τη Βουλή.

  Το μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί το iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, επειδή έπραξε -και μάλιστα ενυπόγραφα- το δημοσιογραφικό καθήκον της ενημέρωσης του πολίτη για ένα μείζον θέμα.

  Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου μιλά για «πρώην ρεπόρτερ του Mega», γεγονός εντελώς άσχετο με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τάκης.

  Και φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα, δεν τα βλάπτει η πληροφόρηση των πολιτών για στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν της η Βουλή.

  Γιατί αυτό που αποκάλυψε το iefimerida.gr είναι η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή από το ΥΠΕΞ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Μόλις μια βδομάδα δηλαδή, πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.

  Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής. Ομως, ο – πολύπειρος – Νίκος Βούτσης, είναι πιο προσεκτικός, από ό,τι τα υπόγεια του Μαξίμου. Στην ανακοίνωσή του ΔΕΝ διαψεύδει επ’ ουδενί της πληροφορίες που δημοσιεύσαμε. Την αγανάκτησή του προκαλεί η διαρροή στον Τύπο «δήθεν απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ.

  Και εδώ δεν μπορεί κανείς παρά να διαπιστώσει την διχογνωμία μεταξύ Μαξίμου και προέδρου της Βουλής.

  Είναι «δήθεν πληροφορίες» όπως λέει το πρωθυπουργικό γραφείο; Ή είναι «δήθεν “απόρρητες δαπάνες”» όπως υποστηρίζει ο Ν. Βούτσης.

  Και αν είναι «δήθεν “απόρρητες” δαπάνες» γιατί δεν θέλουν να ενημερωθεί επ’ αυτών ο ελληνικός λαός; Ας αποφασίσουν μεταξύ τους και ας μας ενημερώσουν.

  Δεν γίνεται κατανοητός επίσης, ο ψόγος του προέδρου της Βουλής στην αναπαραγωγή «ειδήσεων» από μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενός ρεπορτάζ το οποίο – ξαναλέμε – δεν διαψεύδει.

  Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, εγείρει ερωτήματα «για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”». Ενώ εγκαλεί όσους «θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».

  Προφανώς οι αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής αφορούν πολιτικούς από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εικάζει ότι βρίσκονται πίσω από τις «διαρροές». Εξ ου και η αναφορά του για διάθεση «επιστροφής επί των ημερών των παρατάξεών τους».

  Είναι σαφές, ότι το iefimerida.gr δεν ανήκει σε «παρατάξεις» Και είναι εξίσου πεντακάθαρο, όπως πιστοποιούν καθημερινά οι αναγνώστες μας, ότι το iefimerida.gr ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον με αξιοπιστία, σοβαρότητα και με τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και θα συνεχίσει να ασκεί την δημοσιογραφική του έρευνα με αμεροληψία, ως έχει καθήκον για την ενημέρωση του πολίτη.

  Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του iefimerida

  Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μόλις μια βδομάδα πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.

  Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες του δημοσιογράφου του iefimerida.gr Δημήτρη Τάκη, στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.

  Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
  Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.
  Μάλιστα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, όσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.
  Αντιδρώντας το Μαξίμου έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και για «αθλιότητα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνουν «διαρροές» διά του Τύπου, ενώ μιλά και «αθλιότητα» δημοσιοποίησης από το iefimerida «δήθεν πληροφοριών» κατά τρόπο που θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «αν θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό».

  Η ανακοίνωση του Μαξίμου

  «Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.

  Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.

  Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.

  Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

  Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

  ΝΔ: «Φωνάζει ο κλέφτης»

  Πηγές της ΝΔ, δίνοντας απάντηση σε ανακοίνωση του Mεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν τα εξής: «Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου καταφεύγει πια στην έσχατη μέθοδο ‘φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης’».

  Η δήλωση του προέδρου της Βουλής

  Με μια επίσης οργίλη ανακοίνωση κατά των «διαρροών» για τα μυστικά κονδύλια – χωρίς ωστόσο να διαψεύδει το ρεπορτάζ – αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο δημοσίευμα του iefimerida.

  Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την οργή του για την διαρροή των σχετικών πληροφοριών, για διανομή ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ αλλά και για την στήριξη της ορθοδοξίας, τις οποίες ωστόσο ουδόλως διαψεύδει.

  Δήλωση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με ενυπόγραφη δημοσίευση στην ιστοσελίδα «iefimerida»

  «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”.

  Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.

  Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».

 9. Ο/Η Παλιός λέει:

  https://www.newsbomb.gr/politikh/story/925758/epimenei-i-nd-gia-ta-mystika-kondylia-tha-pei-kati-o-tsipras-i-den-ton-afinei-o-kammenos

  18 Οκτωβρίου 2018

  Επιμένει η ΝΔ για τα «μυστικά κονδύλια»: Θα πει κάτι ο Τσίπρας ή δεν τον αφήνει ο Καμμένος;

  Απάντηση στην… απάντηση από την Πειραιώς, η οποία επανέρχεται στο «καυτό» θέμα των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

  Απαντώντας λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν: «Επειδή ο πόνος καρδιάς φαίνεται να έχει προκαλέσει και σύγχυση στον κ. Τσίπρα, να του υπενθυμίσουμε ότι τις προχθεσινές καταγγελίες για αδιαφάνεια στο υπουργείο των Εξωτερικών τις έκανε ο κ. Καμμένος. Θα πει κάτι γι’ αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;».

  Νωρίτερα, μετά τα «πυρά» της αντιπολίτευσης και ειδικά της ΝΔ, που έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, το Μέγαρο Μαξίμου είχε περάσει στην αντεπίθεση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών».

  «Η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι. Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στο Νίκο Κοτζιά είτε στον Πρωθυπουργό» κατέληγε η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  H ηθική των συμψηφισμών, η ηθική του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται σήμερα από την Κουριάδα:
  Βουλώστε το γιατί θα βγάλουμε κι εμείς τα δικά σας:

 11. Ο/Η Εξαρχειώτης λέει:

 12. Ο/Η Po λέει:

  Το νέο ανέκδοτο: Πάνε το iefimerida.gr στα δικαστήρια για… κατασκοπεία!

  Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση, το μέγαρο Μαξίμου, κατηγόρησε το iefimerida.gr ότι έθιξε ευθέως τα εθνικά συμφέροντα, επειδή δημοσίευσε την ενημέρωση της Βουλής για το πού διατέθηκαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ.

  Λίγες ώρες αργότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο υποκρύπτει και κατηγορία περί κατασκοπείας!

  Η έρευνα γίνεται με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο: «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας».

  Τι προβλέπει το αρθρο 146 του Π.Κ.

  «Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

  Αυτό που λησμονεί ηθελημένα, το μέγαρο Μαξίμου, είναι φυσικά πως θέμα μυστικών κονδυλίων δεν άνοιξε το iefimerida.gr.

  Το θέμα άνοιξαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.

  Σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιοποιήθηκαν, ο υπουργός Αμυνας εγκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών για διασπάθιση και αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ! Οπως επίσης ότι έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στα Βαλκάνια, προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

  Την ώρα λοιπόν που ο ένας υπουργός έλεγε τον άλλον σχεδόν ευθέως καταχραστή, ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι ψιχαλίζει «βαφτίζοντας» τις διαφορές τους σε προσωπικές (!) Πίστεψε δε, ότι με αποτυχημένους αστεϊσμούς του τύπου «είδατε τι τραβάω με Κοτζιά, Καμμένο, είναι μπελάς!» θα ξεμπερδέψει με ένα θέμα που «καίει» και εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομικής, πολιτικής και ηθικής φύσεως.

  Με άλλα λόγια, τον Τσίπρα και το Μαξίμου, δεν τους ενόχλησαν το γεγονός ότι ένας κορυφαίος υπουργός αποκαλεί τον άλλο «κλέφτη» για τεράστια ποσά της τάξης των 50 ή 100 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια.

  Τους ενόχλησε ωστόσο η δημοσίευση σε μια από τις πρώτες σε αναγνωσιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας, ενός επώνυμου ρεπορτάζ, το οποίο δεν αποκαλύπτει τίποτε παραπάνω από όσα γνωρίζουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή.

  Η υποκρισία του Μαξίμου και οι κινήσεις πανικού, έχουν την κατανόησή μας.

  Ωστόσο, η αθλιότητα του μεγάρου Μαξίμου, συνιστά καταφανώς απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου. Το πρωθυπουργικό γραφείο, καταφεύγει σε κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο, εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης.

  Τέτοιες διώξεις ευδοκιμούν σε χώρες που αποτελούν πρότυπο για πολλά στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως η Βενεζουέλα του Μαδούρο η Ουγγαρία του Ορμπαν, αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης κατηγορίας κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, σε χώρα που σέβεται τον νομικό και δικαιϊκό πολιτισμό της.

  Είναι το τελευταίο πυροτέχνημα, μιας απερχόμενης κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό.

  Ως προς την υποτιθέμενη παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας, είναι χρέος μιας στοιχειωδώς σοβαρής Πολιτείας να διαφυλάσσει τα μυστικά της, όπως χρέος της δημοσιογραφίας, να διερευνά και να αποκαλύπτει.

  Το iefimerida.gr δεν δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα. Μετέφερε τις αόριστες εξηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς την Βουλή (ως οφείλει με βάση τον νόμο που θέσπισε ο Νίκος Κοτζιάς) για την διοχέτευση μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος, τον οποίο μετέφερε διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών στην Βουλή, ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έλαβαν γνώση οι αντιπρόεδροι της Βουλή και περιείχε τρεις κωδικούς για την διάθεση αντίστοιχων μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

  Το iefimerida.gr δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της.

  Διαμηνύει, τέλος το προφανές προς όλους: Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας φιμώσουν.

  Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, με ρεπορτάζ και νέες αποκαλύψεις.

  Αυτό, ας το γνωρίζουν όσοι νομίζουν ότι θα καταλύσουν κάθε έννοια λογικής, ηθικής και νομιμότητας.

  http://www.iefimerida.gr/news/452558/neo-anekdoto-pane-iefimeridagr-sta-dikastiria-gia-kataskopeia

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο πρωθυπουργός κάνει το κορόιδο

  https://www.parapolitika.gr/article/geroulanos-kapote-siriza-ekane-epithesis-gia-ta-mistika-kondilia

  Γερουλάνος: Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επιθέσεις για τα μυστικά κονδύλια

  «κατά καιρούς τα μυστικά κονδύλια ξαναεμφανίζονται στην επικαιρότητα και γίνεται μια φασαρία γύρω από αυτά και μονίμως ξαναγυρνάμε πίσω σε καταστάσεις αδιαφάνειας τις οποίες δεν μπορεί να υπερασπιστεί το πολιτικό σύστημα. Το έχουμε δει να συμβαίνει ξανά και ξανά βλέπετε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε κάνει απίθανες επιθέσεις κατά των μυστικών κονδυλίων και τώρα χρησιμοποιούν αυτά τα κονδύλια γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητα. Αυτό που είναι τραγικό είναι ότι παρότι έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία ξανά και ξανά δεν γίνεται η δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει μια επιτροπή της Βουλής που να τα περνάει αυτά τα κονδύλια και να βλέπει τι έχει ξοδευτεί σωστά και έχει πάει στις τσέπες πολιτικών». 

  https://www.protagon.gr/themata/kotzias-kammenos-enas-kavgas-535-ekat-evrw-gia-ta-mystika-kondylia-44341709495

  Κοτζιάς – Καμμένος: ένας καβγάς 53,5 εκατ. ευρώ για τα μυστικά κονδύλια

  Τόσα ξόδεψαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας από μυστικά κονδύλια τη διετία 2015-16: πώς κατανεμήθηκαν ανά υπουργείο και τι δείχνουν οι πίνακες για τα τελευταία χρόνια

 14. Ο/Η diplomat λέει:


  efsyn Του Πέτρου Ζερβού

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-k-kammenos-prepei-na-dosei-logariasmo-gia-ta-dika-toy-mystika-kondylia

  «Ο κ. Καμμένος να δώσει λογαριασμό για τα δικά του μυστικά κονδύλια»


  «Το μήνυμα είναι ότι όποιος υπουργός αμφισβητήσει τον Καμμένο θα έχει την τύχη του Φίλη και του Κοτζιά» σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  20.10.2018

  Χάρης Ιωάννου

  Να δώσει εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καλεί δημοσίως τον Πάνο Καμμένο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για τη λάσπη που εκτοξεύει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. ακόμη και κατά της «Εφ.Συν.», ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει ότι «ο κ. Καμμένος δεν έχει φραγμούς και είναι ικανός για όλα», υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσαν τις αθλιότητες Καμμένου, π.χ. κατά του Ποταμιού.

  Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ακόμη ότι η απομάκρυνση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών «δεν βγάζει νόημα» και παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός «έχει μπει πλέον στην εποχή του πανικού και συσσωρεύει μόνο λάθος αποφάσεις».

  Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ωστόσο επιμένει να μιλάει θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μακεδονικό, παρά τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί.

  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-skeletoi-sto-ntoylapi-tis-neas-dimokratias

  Οι… σκελετοί στο ντουλάπι της Νέας Δημοκρατίας

  Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
  Το μεγάλο σκάνδαλο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ δεν είναι απλά τα ιλιγγιώδη ποσά που δόθηκαν επί δεκαετίες. Το σκάνδαλο είναι ότι οι μυστικές δαπάνες που υποτίθεται ότι προορίζονταν για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό –και ακριβώς για τον λόγο αυτό– ήταν και μυστικές και απόρρητες, δόθηκαν με τα τσουβάλια κυρίως από τη Ν.Δ. στο εσωτερικό της χώρας! Ουδείς λόγος υπήρχε να δοθούν και ουδείς λόγος να είναι απόρρητες.

  Το πάρτι ήταν συνεχές, οι τρόποι παράκαμψης των ελέγχων ιδιαίτερα ευφάνταστοι, ενώ όταν το θέμα έφτανε σε ονοματεπώνυμα –κατά κύριο λόγο– δημοσιογράφων, όλες οι έρευνες πήγαιναν στο αρχείο. Ο νόμος 3566/ 2007 δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να αναθέτει σε πρόσωπα (συνήθως διπλωμάτες) της εμπιστοσύνης του εκάστοτε ΥΠ.ΕΞ. τον ρόλο του ελέγχου στα παραστατικά, τα οποία αμέσως μετά καταστρέφονταν. Σύμφωνα με εύστοχο δημοσίευμα του ISKRA (3/1/2018), «Κάποιοι διπλωμάτες, μάλιστα, με σκωπτική διάθεση την αποκαλούσαν “επιτροπή εκκαθάρισης” ή αλλιώς “επιτροπή καταστροφής στοιχείων και συσκότισης”».

  Κονδύλια υπέρ φανατισμού

  Σειρά ερευνών του «“Ιού” της Ελευθεροτυπίας», την εποχή που υπήρχε η μεγάλη αναταραχή για τα κονδύλια που εξασφάλιζαν την απαραίτητη δημοσιογραφική στράτευση στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ανέδειξαν με ποιο τρόπο φανατίστηκε η κοινή γνώμη για το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα. Ενας βασικός μηχανισμός παραγωγής της εθνικιστικής έξαρσης του 1992 υπήρξαν τα διαβόητα μυστικά κονδύλια του ΥΠ.ΕΞ. Χάρη σ’ αυτά, μια μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων «ενθαρρύνθηκε» να υιοθετήσει την πιο αδιάλλακτη, ανιστόρητη και πολιτικά καταστροφική «πατριωτική» γραμμή, για ένα ζήτημα που μέχρι τότε ουδόλως απασχολούσε τους πολίτες.

  Οπως αποκαλύφθηκε τα επόμενα χρόνια, οι απόρρητες δαπάνες της «Υπηρεσίας Ενημέρωσης» του ΥΠ.ΕΞ. επί υπουργίας Σαμαρά εκτινάχθηκαν στα ουράνια (από 194 εκατομμύρια δρχ. το 1990 σε 714 εκατομμύρια το 1991 και σε 290 κατά το πρώτο τρίμηνο του 1992), για να ξεφουσκώσουν δραστικά μετά την αποπομπή του (μόλις 35 εκατομμύρια για το υπόλοιπο 1992).

  Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι «απόρρητες δαπάνες» που διατέθηκαν «με εντολή του κ. υπουργού», το συνολικό ύψος των οποίων επί Α. Σαμαρά έφτασε το 1.981.735.000 δρχ. Παρόλο που το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα της εποχής, ελάχιστα ήρθαν τελικά στο φως, καθώς ο Σαμαράς φρόντισε να καταστρέψει –για λόγους «εθνικής ασφαλείας» (;)– όλα τα σχετικά παραστατικά πριν παραδώσει το υπουργείο.

  Τα μυστικά κονδύλια του «Μακεδονικού»

  Οι διαμάχες μεταξύ Κων/νου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά το 1992, που οδήγησαν στην αποπομπή του δεύτερου από το ΥΠ.ΕΞ., άφησαν σκοτεινό το κομμάτι που αφορούσε τα μυστικά κονδύλια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι για την εξιχνίαση ασχολήθηκαν η κυβέρνηση, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η ΕΣΗΕΑ. Τα ποσά σύμφωνα με την πλευρά Μητσοτάκη ξοδεύτηκαν σε εκδότες και δημοσιογράφους, με στόχο την προσωπική προβολή του φιλόδοξου ΥΠ.ΕΞ., ενώ η πλευρά Σαμαρά κατηγορούσε τον Κων/νο Μητσοτάκη για εκστρατεία λάσπης, υποστηρίζοντας ότι με εθνοφελή (!) τρόπο είχε χειριστεί αυτά τα κονδύλια.

  Σε κάθε περίπτωση, μικρή σημασία είχαν τα επιχειρήματα των δύο πλευρών δεδομένου ότι πριν αναλάβει ο ίδιος ο Μητσοτάκης το ΥΠ.ΕΞ. (13.4.1992) είχαν καταστραφεί τα παραστατικά. «Τα τελευταία παραστατικά για δαπάνες 603 εκατ. δρχ. είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαμαρά, στις 17.3.1992. Το μόνο που έμενε για να διερευνηθεί η υπόθεση ήταν οι συνολικές δαπάνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν χειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή. Ομως αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι έμπιστοι κάθε πλευράς. Ο Μανώλης Καλαμίδας του κ. Σαμαρά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος του κ. Μητσοτάκη» («Ελευθεροτυπία», 13.12.2009).

  Η υπόθεση είχε έρθει στο φως υπό τη μορφή σκανδάλου μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο νέος ΥΠ.ΕΞ. (αργότερα ΠτΔ) Κ. Παπούλιας, μόλις ανέλαβε, είχε αναθέσει διενέργεια ΕΔΕ σε πρώην δικαστικό, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο καταλογισμό ευθυνών, αλλά μόνο σε καταγραφές ποσών ανά έτος, με μεγάλη αυξητική τάση και πάντα υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές πιστώσεις. Το 1993 δαπανήθηκαν 7 δισ. δραχμές μέχρι την ημέρα των εκλογών, ενώ η αρχική πίστωση ήταν 4 δισ. δραχμές. Κανείς δεν είχε παράπονο!

  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

  Ο ίδιος ο Κων/νος Μητσοτάκης είχε δηλώσει (10.3.1994) ότι τα «μόνα σημαντικά μυστικά κονδύλια προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών». Περιέγραφε στα όργανα των δημοσιογράφων που τον επισκέφτηκαν την «άσχημη» κατάσταση που βρήκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν ανέλαβε ο ίδιος, αφού στα ταμεία είχαν μείνει στο τέλος του χρόνου 40-48 εκατ. δρχ., ενώ μεγάλα ποσά (από τα μυστικά κονδύλια που είχαν διογκωθεί υπέρμετρα) είχαν διοχετευθεί σε άγνωστους παραλήπτες, χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά δικαιολογητικά. «Εκπληκτος πληροφορήθηκα ότι το σύστημα είχε αλλάξει» είπε. «Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών μπορούσε να διαθέτει όπου ήθελε μυστικά κονδύλια, ενώ ο έλεγχος γινόταν από μια τριμελή επιτροπή που επίσης διοριζόταν από τον ίδιο τον υπουργό. Τα σχετικά έγγραφα καταστρέφονταν δύο φορές το χρόνο».

  Τότε ο Μητσοτάκης ζητάει να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των μυστικών κονδυλίων, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει ότι 1 δισ. δραχμές πήγαν για διαφήμιση! Κανείς ποτέ δεν έμαθε όμως τους πραγματικούς αποδέκτες. «Υπάρχει θέμα κακής διαχείρισης μυστικών κονδυλίων. Εγινε υπέρμετρη χρήση δαπανών. Γνωρίζω ανθρώπους, δημοσιογράφους, που έπαιρναν χρήματα. Σε μετρητά. Υπήρχε ένα τσουβάλι με χαρτονομίσματα. Για την ακρίβεια, ήταν μια μαύρη νάιλον σακούλα, σαν αυτές που βάζουν τα σκουπίδια. Ηταν γεμάτη πεντοχίλιαρα. Από εκεί έπαιρναν χρήματα και τα μοίραζαν». Ανέφερε μάλιστα τότε συγκεκριμένα πρόσωπα που γνώριζαν αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνιζε ότι «τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προπαγάνδα γύρω από το όνομα της Μακεδονίας. Ομως, αντί η προπαγάνδα να γίνει προς τα έξω, γινόταν προς τα μέσα».

  Αντώνης Σαμαράς

  Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτώμενος στο πλαίσιο των ερευνών, είχε απαντήσει ότι στα ποσά που εμφανίζονται σαν έξοδα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης περιλαμβάνονται διάφορες άλλες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες για καθαρά πρακτικούς λόγους καταχωρίζονταν στα κονδύλια της «ενημέρωσης».

  Είπε ακόμα ότι, αν ήθελε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, να διαθέσει χρήματα σε δημοσιογράφους, προκειμένου να εξασφαλίσει την προσωπική του προβολή, θα μπορούσε να το κάνει από το κονδύλι των 2 δισ. δρχ. που είχε στην απόλυτη διάθεσή του ως υπουργός, αφού τα χρήματα αυτά ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών τα διαχειρίζεται προσωπικά ο ίδιος, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει πού διατέθηκαν. Χαρακτήρισε ψεύδη τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και τα απέδωσε σε προσπάθεια του τελευταίου να τον εκθέσει πολιτικά.

  Δημήτρης Αβραμόπουλος

  Απαντήσεις όμως κλήθηκε τότε να δώσει και ο Δ. Αβραμόπουλος στα πρωτοβάθμια όργανα των δημοσιογράφων: «Κατά την περίοδο που ήμουν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και διηύθυνα την υπηρεσία Ενημέρωσης και με βάση τα υπάρχοντα δικαιολογητικά δεν διετέθησαν χρήματα σε δημοσιογράφους, με εξαίρεση μικρές αμοιβές της τάξεως περίπου των 15.000 δρχ., για συνεργασίες με έντυπο που εκδίδετο με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ερώτηση εάν κατά την περίοδο που ήμουν εκπρόσωπος γνώριζα ή άκουσα ότι δόθηκαν λεφτά επί υπουργίας Σαμαρά, απήντησα: “Κατηγορηματικά” δηλώνω ότι δεν ήμουν καν σε θέση να γνωρίζω».

  Ε, όχι και ονόματα!

  Αμέσως μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 υπήρξαν δημοσιεύματα σε μεγάλο μέρος του Τύπου για την ύπαρξη καταλόγου δημοσιογράφων και εντύπων που είχαν γίνει αποδέκτες σημαντικών ποσών από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν ειδικές έρευνες από την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και τα όργανα της ΕΣΗΕΑ.

  Στη συνέχεια η υπόθεση τέθηκε στο γνωστό αρχείο, ενώ ο φάκελος ξανάνοιξε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις 8.11.1994 με καταθέσεις διευθυντών των γραφείων των πρώην ΥΠ.ΕΞ., οι οποίοι με δύο λόγια δεν ήξεραν τίποτα ενώ οι οι φάκελοι με τις σχετικές αποδείξεις αυτών που τα έπαιρναν καταστράφηκαν. Γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι ήταν απίθανο να έχουν ξεχάσει όλοι όσοι κατέθεσαν όλα τα ονοματεπώνυμα εκδοτών και δημοσιογράφων που αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για τον πατριωτισμό τους. «Μου εδόθη η εντύπωση, θα μπορούσα να πω η βεβαιότητα, ότι ήταν αρκετοί» είχε δηλώσει ο τότε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο φάκελος στη συνέχεια «σφραγίστηκε».

  Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο Γιώργος Παπανδρέου (1994) –με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών– περιέγραφε την απόλυτη αδυναμία ελέγχου αυτών των κονδυλίων: «Μια από τις πρώτες ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπούλια, αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν να διατάξει ΕΔΕ για να διερευνηθούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς, κύριε Κόρακα, λόγω παντελούς έλλειψης στοιχείων, έστω και ενδεικτικών, στους οικείους φακέλους του αρχείου του ΥΠ.ΕΞ., η ΕΔΕ δεν στάθηκε δυνατόν να επαληθεύσει τίποτα από τα όσα έχουν λεχθεί γύρω από αυτή την υπόθεση του χρηματισμού των δημοσιογράφων. Είναι γνωστό ότι ο σημερινός νόμος αναγνωρίζει στο υπουργείο Εξωτερικών ειδικές δαπάνες ή αλλιώς κονδύλια απορρήτων εθνικών δαπανών και αυτός είναι ο Ν. 419/76. Σύμφωνα με διάταξη του νόμου αυτού, ο έλεγχος της δαπάνης για απόρρητη εθνική ανάγκη ενεργείται υπό της “προκαλεσάσης ταύτην αρμοδίας υπηρεσίας”. Η χρηστή διαχείριση των κονδυλίων αυτών επαφίεται στον πατριωτισμό της πολιτικής ηγεσίας».

  Στις 27.7.1995 το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του φακέλου, επειδή στον Τύπο είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν εντοπιστεί 15 ονόματα δημοσιογράφων «που είχαν κάποια σχέση με τα μυστικά κονδύλια, έστω και με τρόπο μη αξιόποινο, δημιουργώντας όμως την εντύπωση στην κοινή γνώμη και στον δημοσιογραφικό κόσμο ότι κάτι υπάρχει που δεν αποκαλύπτεται». Η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα αυτό ήταν αρνητική. Ο φάκελος «μυστικά κονδύλια» παρέμεινε απόρρητος!

  Μυστικών κονδυλίων… συνέχεια

  Το 2011, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δυστυχώς αποδεικτικά στοιχεία, καθώς το απόρρητο της διαδικασίας επέβαλλε να μην τηρούνται αποδείξεις. Συμπλήρωνε, δε, ότι το θέμα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά συμβολικό, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά: «Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, το 2006, διατέθηκαν ακόμα και 673.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός των κονδυλίων άγγιζε τα 150 με 170.000 ευρώ».

  Σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» 13/2/2011, ο Τάσος Τσακίρογλου έγραφε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η μαζική περικοπή κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες από το υπουργείο Εξωτερικών έχει οδηγήσει πρεσβείες και προξενεία σε πολλές χώρες να μετατραπούν σε “προβληματικές επιχειρήσεις” που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, τα περίφημα “μυστικά κονδύλια” διπλασιάζονται.

  Πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠ.ΕΞ. για τις “απόρρητες δαπάνες” αναγράφονταν 18 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που είχε διαφημίσει τότε ως σημαντική περικοπή η ηγεσία του. Φέτος, ωστόσο, εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, το ποσό ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια, τα οποία εγκρίθηκαν εκτός Βουλής με Κοινή Υπουργική Απόφαση και κατεβλήθησαν άμεσα.

  Η αιτιολογία ήταν πως πρόκειται για “πλασματική” απεικόνιση, λόγω της αλλαγής του τρόπου που καταρτίζεται ο φετινός προϋπολογισμός. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο, έγινε μεταφορά από άλλους κωδικούς. Ωστόσο, έμεινε αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα ποιοι κωδικοί μεταφέρθηκαν (δηλαδή σε τι ακριβώς αναφέρονται) και με ποιο κριτήριο συμπεριελήφθησαν στα “μυστικά κονδύλια”». Τα επόμενα χρόνια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με υπομνήματα στους οικονομικούς εισαγγελείς και ερωτήσεις στη Βουλή ρωτούσαν (χωρίς αποτέλεσμα) να μάθουν τουλάχιστον το ύψος των κρυφών κονδυλίων που εκτοξεύτηκαν και μέσα στα χρόνια της κρίσης.

  Το 2017 ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νόμο περί Τροποποίησης του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ. όρισε ότι η τριμελής επιτροπή του ΥΠ.ΕΞ. θα πηγαίνει τα έγγραφα με τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠ.ΕΞ. στη Βουλή. Θα τα παραλαμβάνει η Επιτροπή, θα τα διαβάζει, θα αποφασίζει και τα έγγραφα επιτόπου θα επιστρέφουν στο ΥΠ.ΕΞ., όπου στη συνέχεια στον προβλεπόμενο χρόνο θα καταστρέφονται. Αντί, λοιπόν, να διαμαρτύρεται σήμερα η Ν.Δ. και ειδικά η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν όχι στα έργα αλλά στα λόγια του Κων/νου Μητσοτάκη.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://enosy.blogspot.com/2018/10/blog-post_20.html#more

  ΣΆΒΒΑΤΟ, 20 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2018
  Οι «φίλοι» του Ν. Κοτζιά και οι «φίλοι» τους…

  Ποίος είναι ο Νίκος Κοτζιάς;

  Ας δούμε τι λέει ένας φίλος του, γνώστης των θεμάτων της «γεωπολιτικής», διορισμένος από τον Νίκο Κοτζιά ως μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 316/2017), στον οποίο είχε εμπιστευθεί και την θέση του εξεταστή στην προφορική δοκιμασία – συνέντευξη των υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας στην διπλωματική ακαδημία του υπουργείου εξωτερικών (έγγραφο):

  Πριν μερικές μέρες είχαμε αναφερθεί στον «γεφυροποιό» Απόστολο Αποστολόπουλο. Με σημερινό άρθρο του στο iskra.gr («Η παραίτηση Κοτζιά»), έρχεται να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο με νέες γέφυρες προς τον Νίκο Κοτζιά και τους φίλους του. Παρ’ όλα όσα του καταμαρτυρεί, καταλήγει τελικά να εντοπίσει τον αυτουργό της αποπομπής του: «…ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Καμένος έδιωξαν τον Κοτζιά. Αποπέμφθηκε από τους Αμερικανούς. Ο Καμμένος τους εξυπηρέτησε και ο Τσίπρας προσπάθησε, τυπικά, να χρυσώσει το χάπι».
  https://iskra.gr/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC/
  Μάλιστα, περιγράφει και τον χαρακτήρα που είχε αυτή η μεθόδευση:

  «Η επίθεση Καμμένου ακολουθεί τη διεθνή, ιδίως αμερικάνικη, πρακτική: Οι κατηγορίες είναι για κατάχρηση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και όχι για διαφωνίες πολιτικές. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη μέθοδος εξουδετέρωσης πολιτικών αντιπάλων-όταν δεν υπάρχουν τα προτιμητέα σεξουαλικά «σκάνδαλα» που εξάπτουν τη φαντασία.»

  Με αφορμή αυτό το απόσπασμα, θυμηθήκαμε μια άλλη περίπτωση που «εξάπτει τη φαντασία».

  Έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σχετικά με τους χειρισμούς του Ν. Κοτζιά για το κυπριακό. Τότε ακριβώς, όταν αυτές οι διαφωνίες είχαν αρχίσει να λαμβάνουν δημοσιότητα, έσκασε η υπόθεση «Βαγγέλης Καλπαδάκης». Η υπόθεση θεωρήθηκε από κύκλους του προεδρικού περιβάλλοντος σαν κτύπημα κάτω από την μέση προς τον πρωθυπουργό. Έγκυρες πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι ήταν ένα καλά μελετημένο κτύπημα προς τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο όμως δεν έδινε πολλά περιθώρια εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού έριχνε και προς αυτήν μερικές βολές.

  Όσοι δεν θυμούνται την υπόθεση «Βαγγέλης Καλπαδάκης», ας δουν το παρακάτω video:

  Οι απόψεις του Απόστολου Αποστολόπουλου, που παρουσιάσαμε παραπάνω, δεν είναι προσωπικές. Εκφράζουν την πολιτική της ΛΑΕ. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από ένα άλλο κείμενο (Παραίτηση Κοτζιά: Αναδεικνύει την κυβερνητική αποσύνθεση και το φιάσκο Συμφωνίας Πρεσπών) που δημοσιεύεται στο iskra.gr και εκφράζει τις ίδιες θέσεις με κάπως πιο κομψό τρόπο. Υπογράφεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη:

  https://iskra.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2/

  «Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά, όσο και αν ίδιος επικαλείται λόγους ευθιξίας, κατά βάθος εκφράζει το πλήρες αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που μαζί με τον Αλ. Τσίπρα εφάρμοσε και ειδικότερα το αδιέξοδο, το ναυάγιο και το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  Είναι αδιανόητο η χώρα να διευθύνεται από τον Αμερικανό σταθμάρχη στην Αθήνα GeoffreyPyatt και να πορεύεται ως η Ουκρανία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.»

  Για την ιστορία,
  θα θυμίσουμε πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε εκφράσει καμία διαφωνία ούτε για την συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο, ούτε για τον παλιό του σύντροφο Νίκο Κοτζιά και το υπουργιλίκι του. Για τον Λαφαζάνη, εκείνη την εποχή ο Νίκος Κοτζιάς μια χαρά τα κατάφερνε στην εξωτερική πολιτική και ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας καλός σύμμαχος που στήριζε την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Ρωσία…

  Οι σχέσεις του Ν. Κοτζιά και του Α. Τσίπρα όμως είχαν διαταραχθεί και άλλες φορές, όπως στην περίπτωση της αποπομπής του Γιώργου Τσίπρα από την θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Φημολογείται ότι η απομάκρυνση μου μεθοδεύτηκε για να επιλυθούν υπαρκτές διαφωνίες στο ζήτημα των πολυμερών εξωτερικών σχέσεων της χώρας (Ιραν, Κίνα κλπ) και να επικρατήσει τελικά μια πιο σκληρή φιλοαμερικάνικη πολιτική. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία συναινούσε σε αυτή την στροφή, δεν έκανε «πρώτο θέμα» αυτή την σύγκρουση. Βρήκε όμως αφορμή να ξεπλύνει τα δικά της απωθημένα. Παρουσίασε το ζήτημα ως μια μορφή οικογενειοκρατίας, όπου ο πρωθυπουργός πήρε κοντά του τον ξάδελφο…

  Για την ιστορία,
  η πρώτη κόντρα της ομάδας του Ν. Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδηλωθεί στις Ευρωεκλογές του 2014 με την «υπόθεση Σεμπιχά». Το πρωί της 23-4-2014 που η «ΑΥΓΗ» έγραφε:

  και το βράδυ της ίδιας μέρας στο STAR, ακούγαμε από τον «φίλο» του Ν. Κοτζιά:

  Οι «φίλοι» λοιπόν του Ν. Κοτζιά ισχυρίζονται σήμερα ότι γενικά καλά τα πήγε στα «εθνικά ζητήματα» και ιδιαίτερα στο Κυπριακό, εκτός από το «Μακεδονικό», όπου ήταν υποχωρητικός. Τώρα όμως με την παραίτησή του, έχει την ευκαιρία να επανορθώσει. Τι σημαίνει «επανόρθωση», θα το δούμε σύντομα, όταν θ’ ανθίσει ο σπόρος…

  Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και παραιτήθηκε Ν. Κοτζιάς από την υπουργική του θέση, οι «φίλοι» του παραμένουν σε κρίσιμες κρατικές θέσεις.

  Σχετικά κείμενα:
  1. Όταν η Αριστερά και το «βαθύ κράτος» συμπλέουν…
  https://enosy.blogspot.com/2017/09/blog-post_20.html
  2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθέτει τον Νίκο Κοτζιά.
  https://enosy.blogspot.com/2017/06/blog-post_97.html
  3. Η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής σκηνής
  https://enosy.blogspot.com/2017/11/blog-post_24.html
  4. Η πρώτη «κωλοτούμπα» του Α. Τσίπρα – με την συναίνεση του Μ Φίλη αλλά και του Π. Λαφαζάνη – συνέβη πολύ πριν υπογράψει το 3ο μνημόνιο…
  https://enosy.blogspot.com/2016/11/3_21.html

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η (διαχρονική και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) κοροϊδία των Αλέκσι και Κοτζιά, σχετικά με τον δήθεν έλεγχο από τη Βουλή των μυστικών κονδυλίων που καταλήγουν σε άγνωστες τσέπες:

  https://www.imerodromos.gr/mystika-kondylia-mia-palia-yperochi-istoria/

  Μυστικά κονδύλια: Μια (παλιά) υπέροχη ιστορία…
  ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ 19 Οκτωβρίου 2018
  ……………….
  Είδαμε να ανταλλάσουν δηλητηριώδεις κατηγορίες μεταξύ τους οι υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης (!) και μάλιστα παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού τους, όπως συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης όταν η σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά (και για τα μυστικά κονδύλια) οδήγησε στην εκπαραθύρωση του δεύτερου.

  Βέβαια το θέμα των μυστικών κονδυλίων, που μερικοί παριστάνουν τους… «ξαφνιασμένους» στο άκουσμά τους, είναι πολύ παλιό. Κρατάει πάνω από μισό αιώνα…
  ……………………………

  Τόσο, δε, έχουν «καταργηθεί» τα μυστικά κονδύλια, που το 2017 ο Κοτζιάς εισηγήθηκε και νόμο βάσει του οποίου για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών (και μόνο του ΥΠΕΞ) και για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ υπάρχει ενημέρωση της Βουλής. Η ενημέρωση έχει την μορφή αποστολής φακέλου από το ΥΠΕΞ προς τον πρόεδρο της Βουλής για την διάθεση των μυστικών κονδυλίων. Ο πρόεδρος μεταφέρει τα στοιχεία που αποστέλλει το υπουργείο Εξωτερικών στους αντιπροέδρους της Βουλής, με τον φάκελο να επιστρέφει στο ΥΠΕΞ. Κατά καιρούς εγείρεται το ερώτημα αν ακόμα και αυτή η διαδικασία (που επαναλαμβάνουμε αφορά μόνο το ΥΠΕΞ και δεν περιλαμβάνει ποσά μικρότερα των 25.000) είναι όντως ουσιαστική και δεν περιορίζεται στο τυπικό του νόμου.

  Σε κάθε περίπτωση, όποτε έρχεται στην επιφάνεια το θέμα των μυστικών κονδυλίων εκείνο που ακούμε είναι για το απόρρητο χαρακτήρα τους και για το πόσο εθνικά… επιβλαβής θα ήταν η δημοσιοποίησή τους. Ετσι συμβαίνει και τώρα, έτσι είχε συμβεί και το 2011 όταν παρά τη… σφοδρή επιθυμία της τότε κυβέρνησης (η οποία ετύγχανε και οπαδός της… «ανοικτής διακυβέρνησης») ουδέποτε ανακοινώθηκαν οι σιτιζόμενοι από τα μυστικά κονδύλια καθότι – όπως είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση Παπανδρέου – εκτός από «άγνωστοι» δεν τηρούσαν και «παραστατικά» οι αθεόφοβοι (σσ: δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση, κύριε)…
  ………………………………..

  Εδώ και 60 σχεδόν χρόνια στην Ελλάδα, η εκάστοτε κυβέρνηση δηλώνει «πολέμια» της τακτικής των μυστικών κονδυλίων και κατηγορεί την προηγούμενη ότι μέσω των μυστικών κονδυλίων εξαγοράζει δημοσιογράφους για να παίζει το παιχνίδι της.

  Αυτό κατηγόρησε το 1964 η Ένωση Κέντρου την ΕΡΕ για το διάστημα που εκείνη κυβερνούσε.
  Αυτό κατηγόρησε το 1982 το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ για τη δική της διακυβέρνηση από το 1974.
  Αυτό κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ (μετά τις καταγγελίες Μητσοτάκη κατά Σαμαρά) για τη διακυβέρνηση της ΝΔ πριν από το 1993.
  Αυτό κατηγόρησε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ για τη δική του διακυβέρνηση πριν από το 2004.
  Με δυο λόγια, όποτε συμβαίνει «αλλαγή φρουράς» στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει μετατραπεί σε «έθιμο» οι επόμενοι να επαναφέρουν την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων και του χρηματισμού δημοσιογράφων και ΜΜΕ και να καταγγέλλουν τους προηγούμενους για την τακτική τους. Τώρα είδαμε με εργαλείο τα μυστικά κονδύλια να βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ υπουργοί ακόμα και της ίδιας κυβέρνησης!

  Με μια υποσημείωση: Ούτε αυτοί, ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι επόμενοι έδωσαν ποτέ καμία «λίστα». Ποτέ δεν αποκάλυψαν τίποτα. Ποτέ δεν εξάρθρωσαν το «κύκλωμα».
  ………………..

 17. Ο/Η Lawyer λέει:

  http://newpost.gr/politiki/5c40a964bc0d2cac268f5437/ypainigmoi-kammenoy-kata-kotzia-gia-hrimatismo

  Βαρείς υπαινιγμοί Καμμένου κατά Κοτζιά για χρηματισμό

  Βαρείς υπαινιγμούς σε βάρος του Νίκου Κοτζιά για χρηματισμό αφήνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του «ΠΡΑΤΤΩ», πολιτικής κίνησης της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που κατηγορούσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες για «ακροδεξιά στροφή».

  Η ανάρτηση του κ. Καμμένου

  Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος στην ανάρτησή του στο Twitter άφησε σαφή υπονοούμενα σε βάρος του κ. Κοτζιά για χρηματισμό, τονίζοντας: «ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ….Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.