Μπαλάκι ευθυνών Χουλιαράκη – Σταθάκη για την εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Η Δικαιοσύνη Ζει! [ Mια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ]

Αποστάσεις από τη διαδικασία εξαγοράς της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ κρατούν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

Στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης ρωτούσε ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς, με τον έναν να δηλώνει αναρμόδιος και τον άλλο να απαντά πως η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ τονίζει ότι πρόκειται για μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα της εξαγοράς να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, σε συνέχεια των στοιχείων του ισολογισμού που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ, καθ. Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ. Γ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2  τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».

Δείτε συνημμένα τις απαντήσεις των κ.κ. υπουργών εδώ.

liberal.gr

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Μπαλάκι ευθυνών Χουλιαράκη – Σταθάκη για την εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

 1. Ο/Η Po λέει:

  Μηδενική η αξία της εταιρείας του συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ

  Η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ έχει αρνητικά κεφαλαία

  Τον ισολογισμό για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια από την ΔΕΗ -που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να δώσει στην Βουλή- φέρνει την Τρίτη στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ.

  Η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια [= €5.000(!)] έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ

  Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων , η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.

  Η αντιπολίτευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να έρθει η συμφωνία στην Βουλή καθώς υπάρχουν , γκρίζα σημεία ενώ το χρονικό της εξαγοράς δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών εγείρει πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με βουλευτές.

  Βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας:

  1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
  2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 δηνάρια
  3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
  4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
  5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
  6.Έχει γράψει ζημιές το 2017

  To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία.

  http://www.skai.gr/news/finance/article/385717/tous-epiasan-kotsohoris-axia-i-etairia-tou-kotso-angiousef-pou-pire-i-dei

  • Ο/Η Po λέει:

   Σκάνδαλα που προμηνύουν σεισμικές δονήσεις…

   Του Κώστα Στούπα

   1) Σκάνδαλα που προμηνύουν σεισμικές δονήσεις…

   Όταν δίπλα σε ένα σκάνδαλο προστίθεται και ένα άλλο παρόμοιο και μετά ένα τρίτο, δεν έχουμε κάποια εξαίρεση αλλά κάποια μόδα που τείνει να επιβάλει κανόνα.

   Δίπλα στο σκάνδαλο της Folli Follie προστίθεται και αυτό της ΔΕΗ ενώ πληροφορίες θέλουν να υπάρχει και τρίτη εταιρεία μικρότερη.

   Όταν αυτό συμβαίνει λίγα χρόνια μετά τα Greek statistics που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, αυτό δημιουργεί ερωτήματα για αν πρόκειται για χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί της ελεύθερης αγοράς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που εγγυώνται τη διαφάνεια και τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό.

   Μετά την απάτη πολλών μεγατόνων της FF την εβδομάδα που πέρασε η ΔΕΗ που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας και η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε σαν να επρόκειτο περί κάποιας τυπικής παράλειψης, ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017 ήταν λάθος και αναμορφώθηκαν. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο λαθάκι μερικών χιλιάδων ευρώ.

   Ιδού πως περιγράφει το ρεπορτάζ του Capital.gr το λαθάκι που λόγω του μεγέθους του δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

   «Το θέμα αναδείχθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2018, όπου στη σύγκριση με τα μεγέθη του 2017, η εταιρεία σημείωνε ότι τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης είχαν αναμορφωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή των μεγεθών επισημάνθηκε και από χρηματοδότριες τράπεζες και για το λόγο αυτό, αναμένεται να υπάρξει από πλευράς της επιχείρησης παροχή διευκρινίσεων.

   Ποιο όμως ήταν το εύρος της αναμόρφωσης και ποια μεγέθη άλλαξαν;

   Το 2018 η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2017 κύκλο εργασιών 2359,8 εκατ. ευρώ από 2460,8 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει πέρυσι, κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ από 202,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, και ζημιές προ φόρων 249,5 εκατ. ευρώ αντί κερδών 31,1 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του κέρδους από την πώληση της ΑΔΜΗΕ 172,2 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε πέρυσι.»

   Βλέπε: ΔΕΗ: Εξηγήσεις ζητούν οι τράπεζες για το «λάθος» των 280 εκατ. ευρώ

   Πέρυσι δηλ. κατά το α’ εξάμηνο η ΔΕΗ είχε εμφανίσει κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να εμφανίσει ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ.

   Πρόκειται για μια λογιστική απόκλιση της τάξης των 280 εκατ. όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν λίγο παραπάνω, στα 320 εκατ. ευρώ.

   Φέτος μας λένε πως αν και η εταιρεία εμφανίζει ζημιές υπάρχει βελτίωση γιατί αυτές είναι μικρότερες από τις περσινές ζημιές που ανακαλυφθήκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση.

   Μην σας εκπλήσσει λοιπόν που μετοχή και κεφαλαιοποίηση τείνουν προς το απόλυτο μηδέν.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Θα έγινε στο πλαίσιο καλής γειτονίας και αδελφικής συμπαράστασης. Και με ολίγον ελληνικόν φιλότιμον. 😒
  Εδώ είναι Βαλκάνια,
  δεν είναι παίξε γέλασε
  ντιρετεμ λε ντιλέμ

 3. Ο/Η Θάνος Μαρούσι λέει:

  της σκοπιανής;;;;;;;;;;;;

 4. Ο/Η johntheblue1 λέει:

  Μην κατηγορουμε αδικα τους »+τροφους» και δινουμε τροφη για σχολια!!! Η αληθεια ειναι πως η »δουλεια» στηθηκε επειδη η γυναικα του Κοτσο ζηλεψε τα μαλα οταν εμαθε για την βιλα που κατασκευαζει ο Ζαεφ (μεγαλες τζαμαριες, εσωτερικη πισινα με θαλασσινο νερο και ποιοτητας κατσε καλα). Επιπλεον ολο και κατι θα κολλησει στο μανικι με το μελι(εβραιικο ανεκδοτο) και ολοι ευχαριστημενοι. Εκτος απο εμας που βαρεθηκαμε να περναμε εμεις καλα και αυτοι καλυτερα

 5. Ο/Η kpap01 λέει:

  Αν ήμουν δικαστής η εισαγγελέας σέ αυτή τή χώρα θά ντρεπόμουν γιά νά υπηρετώ θεσμό τέτοιας δικαιοσύνης. Κατά τά άλλα αποκτηνομένοι «πολιτικοί» τύπου Χουλιαράκη καί Σταθάκη πού συμπράτουν καί θέλουν νά κρύβοντα, τύπου Κοντζιά πού -υποθέτω- εισηγήθηκε? καί τύπου Τσίπρα πού έδωσε τήν εντολή, στήν επόμενη στιγμή από κάποιο βήμα θά απευθυνθούν σέ εμάς «σοβαρά».
  Προφανώς έχουν κοινό πού απευθύνονται, κοινό εξ ηλιθίων η συμφεροντολόγων πελατών τους. Ανήκω στό 5-10, 20%, 30% εκείνων οι οποίοι όσο μάς μας αφορά καί μπορούμε δέν επιτρέπομε σε τέτοιους ευτελείς νά μάς απευθύνονται. Υφιστάμεθα τήν διοίκησή τους καταναγκαστικά σάν υπόδουλοι πού δέν έχομε τά μέσα νά αποτινάξομε τό ζυγό τους.
  Κατά τά άλλα φαίνεται ευθύς χρηματισμός του πρωθυπουργού Ζάεφ. Μέ σχετικά ευτελές ποσό αλλά μήν ξεχνάτε οτι τού προσφέρθηκε μία πολύ καλή συμφωνία, παρά μία λέξη. Τό «Βόρεια» κοστολογήθηκε τόσο καί τελείωσε. Αυτή ήταν η «φοβερή» διαπραγμάτευση πού στό τέλος αυτό πού θά πετύχει είναι νά δικαιώσει τους φανατικούς καί έξαλλους τών Σκοπίων. Θά δούμε καμμιά κρεμάλα για τόν Ζάεφ στό τέλος.
  Φαντάσου τώρα νά αναφερθούμε καί στά τσουτσέκια τής ΔΕΗ «διοικούντες» συνδικαλιστές που υλοποίησαν αυθωρεί καί παραχρήμα τήν εντολή Τσίπρα.
  Σέ ποιούς νά φωνάξεις ντροπή πού δέν κατέχουν ούτε τό νόημα τέτοιας λέξης.

 6. Ο/Η Frixos λέει:

  Αν η εξαγορα ηταν εντος …»πλαισιου επιλυσης» τα κινητρα τους δεν ηταν ταπεινα και δικαιουνται το ελαφρυντικο που αποτελει πάγιο προνομιο των ηλιθιων (χαθηκαν τα μυστικα κονδυλια;;;;).

  Αν ομως ηταν εκτος πλαισιου επιλυσης του Μακεδονικου τοτε …πισσα και πουπουλα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.