Ερωτήματα για το Λύρειο Ορθόδοξο ίδρυμα

[Με αφορμή τις ζημιές της πυρκαγιάς]

Ο κ. Πρόεδρος επί των επάλξεων

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του «κομιστή» (1.8.2018) δημοσιεύτηκε η είδηση: «Συγκλονίζει η ηγουμένη του Λύρειου Ιδρύματος: ‘Ισως ήταν η αφορμή, για να φανεί η «ψυχή» του Ελληνα‘ «. Η ελλληνοψυχογραφική δήλωση της καλόγριας (που μου θυμίζει λιγάκι τους «Ελληνόψυχους» της ακροδεξιάς, αλλά τίποτα από το Ευαγγέλιο που δεν χωρίζει τις ψυχές σε έθνη), δεν ήταν άσχετη με το κύμα συμπαράστασης προς το ίδρυμά της («μεγάλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές κάνουν την δική τους προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα», «οι Ελληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να καταβάλλουν τον πρώτο μισθό που τους αντιστοιχεί από τα παιχνίδια της Εθνικής μας», «Η Μότορ Οϊλ θα αποκαταστήσει το Λύρειο»). Είναι παρήγορο πως μια φιλάνθρωπη εταιρεία μιας ευσεβούς οικογενείας, που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για πολλά («Βαρδινογιάννηδες έργα και ημέρες», «Η Motor Oil, το ατύχημα και η Greenpeace», 11 Απρ 2018), ανταποκρίθηκε τόσο άμεσα, εμπνεόμενη από τα γνωστά ευλαβή και ανθρωπιστικά της αισθήματα και από τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Το ίδρυμα λειτούργησε τώρα με τις πυρκαγιές ως τόπος ανώδυνων εκτεταμένων χρονικά επισκέψεων ευσεβών πολιτικών προσώπων, των κυρίων Μητσοτάκη και Παυλόπουλου, που γλύτωσαν έτσι από τη δοκιμασία να επισκεφθούν την πραγματική κοινωνία στα αποκαΐδια (αναφέρθηκαν και για τους δυο βιαστικά περάσματα και από το Μάτι, χωρίς λεπτομέρειες όπως έγινε με το Λύρειο) και να βρεθούν μπροστά σε ανεπιθύμητα ερωτήματα και αντιδράσεις, που ανάγονται κυρίως στις τεράστιες ευθύνες του κυβερνητικού-κομματικού τους χωροταξικού παρελθόντος. Η εναλλακτική λύση που προσφερόταν, ήταν το μονόπρακτο Τσίπρα, που παίχτηκε κάποιο πρωινό στα μουλωχτά, μέσα σε περιβάλλον πολιτικής ευθύνης.

Για το ίδρυμα έχει ομιλήσει η ευσεβής εφημερίδα του κου Αλαφούζου: («Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα Ένα Αλλιώτικο Παιδικό Χωριό» (3.7.2017): «Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου τους, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή, μόρφωση και οικογενειακή αποκατάσταση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή. Το Λύρειο φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή, που θα τα βοηθήσει να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία….». Το ίδρυμα αυτοπαρουσιάζεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του με αφορμή την πυρκαγιά, όχι ως απλό παιδικό χωριό, αλλά και ως «Ορθόδοξο Χωριό»: «Σκοπός μας είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα από την ίδρυση του, 1967, έχει προσφέρει μία ‘ζεστή αγκαλιά’ σε περισσότερα από 500 παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους ενώ σήμερα φιλοξενεί 45 παιδιά» (Πολλά ειδησεογραφικά sites πάντως, όπως η «iefimerida/gr» ανέβασαν τον αριθμό τους σε 65 («65 ορφανά παιδιά χωρίς στέγη», 27/07/2018 16:35, ενώ τα κατέβασε λίγες ημέρες μετά σε 45: «Ο δήμος Αρταίων δίνει 30.000 ευρώ για το Λύρειο Ιδρυμα-1/8).
Είναι πάντως αξιοπερίεργο το ότι ένα άλλο παρεμφερές γεγονός [«Πεντακόσια δυο παιδιά εξαφανίστηκαν υπό άγνωστες συνθήκες την τριετία 1999 -2002 από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» (tvxs, 12:25 01 Αυγ. 2013)], δεν προκάλεσε κανένα ίχνος συγκίνησης στην ελληνική κοινωνία, ίσως γιατί ήταν «παιδιά των φαναριών, Ρομά και αλβανικής καταγωγής τα περισσότερα» (Γ.Παπαδόπουλος-Καθημερινή,  20.07.2014).

Αναρωτιέμαι τι σημαίνει ο όρος «ορθόδοξο χωριό»; Δεν γίνονται δεκτά παιδάκια άλλων θρησκειών κι αν γίνονται δεκτά υφίστανται θρησκευτικό προσηλυτισμό ή γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητά τους; Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα. Σε ιστορικό του ιδρύματος, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπάρχουν κάποια κενά: «Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι» «Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού ΜΑΡΚΟΥ ΛΥΡΑ. Η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος έχουν νομιμοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση. Βρίσκεται…πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Μονή Πεντέλης και την Αρχιεπισκοπή. Από το μέσα της δεκαετίας του ’70 μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση. Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Το Ίδρυμα ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ως Προέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών».

Ένα αυτονόητο ερώτημα για το γενέθλιο έτος 1967, είναι αν το ίδρυμα στήθηκε πριν ή μετά τον μοιραίο Απρίλη. Αυτό κανείς δεν το διευκρινίζει. Ποιος υπουργός και με ποια ημερομηνία υπογράφει την απόφαση; Μήπως μιλάμε για υπουργό της Χούντας; Ένα επόμενο ερώτημα: Ήταν νόμιμη πολεοδομικά η ανέγερση του ιδρύματος; Η έκταση ήταν ή όχι δασική; Τι ασφάλεια παρέχει ένα ίδρυμα παιδιών μέσα ή δίπλα στο δάσος; Χρήσιμο θα ήταν να μας πληροφορούσε το ίδρυμα και είναι επίκαιρο τώρα που η κυβέρνηση θυμήθηκε τα αυθαίρετα, να μαθαίναμε όλα τα σχετικά με τα κτίρια αυτού του ιδρύματος.

Ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει από την παρακάτω είδηση, μόνο όμως αν ο πρωταγωνιστής της, εμπλέκεται στα του ιδρύματος. Ένα μέλος της ευσεβούς και φιλάνθρωπης οικογένειας Λύρα («Οικογένεια Λύρα: Υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης»), απασχόλησε και το αστυνομικό δελτίο (ΤΟ ΒΗΜΑ-17.6.2007, Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.). Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα, πώς έληξε αυτή η υπόθεση: «Τι κρύβεται πίσω από την «υπόθεση Λύρα».«Τα ευρήματα στην κατοικία του εφοπλιστή, οι αστυνομικοί και οι υποψίες περί κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας Υπόθεση «εξαιρετικής σημασίας» χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την ανεύρεση δεκάδων αρχαίων αντικειμένων και υστεροβυζαντινών εικόνων στην κατοικία του γνωστού εφοπλιστή, πρώην προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Ιωάννη Λύρα, καθώς εκτιμούν ότι ‘πιθανότατα δεν πρόκειται για μια συμπτωματική, μεμονωμένη περίπτωση’».

Ερωτήματα αναγκαία είναι και τα εξής. ‘Όσο καλόκαρδες και ευγενικές κι αν είναι οι μοναχές, είναι κατάλληλες να μεγαλώσουν παιδιά και μάλιστα σε ένα μοναστηριακό περιβάλλον, που ποικιλότροπα δεσμεύει το μέλλον τους; Τι πιθανότητες έχει ένα ορφανό να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του μέσα σε ένα μοναστήρι; Πόσο προστατεύονται όλα τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών, μέσα σε ένα τόσο συντηρητικό θρησκευτικό περιβάλλον; Με ποιες νομικές και ελεγχόμενες από την Πολιτεία διαδικασίες έφτασαν τα παιδάκια αυτά στο συγκεκριμένο ίδρυμα; Το τελευταίο και πιο επίμαχο ερώτημα είναι το εξής: Ποια ήταν η επαγγελματική κατάληξη των 500 (-45) παιδιών; Ρασοφόρεσαν κάποια από αυτά και αν ναι, σε τι ποσοστό; Πόσα απέκτησαν πανεπιστημιακή μόρφωση; Τα εποπτεύοντα υπουργεία διαθέτουν όπως οφείλουν τα συναφή στατιστικά στοιχεία; Επίσης, η Εκκλησία, οι πιστοί της και δεκάδες ηθικολογούντες παράγοντες του δημοσίου βίου, διέρρηξαν τα ιμάτιά τους, όταν συζητιόταν η δυνατότητα υιοθεσίας από ζευγάρια του ιδίου φύλου, καθ’όλα αξιοπρεπή. Κραύγαζαν «αγανακτισμένοι» πως τα παιδιά χρειάζονται πατέρα και μητέρα. Γιατί δεν αγανακτούν όταν παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα και μοιράζονται πολλά μαζί ως μητέρες κάποιες καλόγριες, άμοιρες της κοινωνικής πραγματικότητας, τη στιγμή που ακόμη και ετερόφυλα ζευγάρια, με πολύ καλές προϋποθέσεις, στερούνται στην πράξη τη δυνατότητα υιοθεσίας;

Νομίζω πως με αφορμή την τραγωδία, οι μοναχές οφείλουν, μόλις σταθούν στα πόδια τους, όπως όλοι μας ευχόμαστε για το άμεσο καλό των παιδιών, να δώσουν έναν απολογισμό ξεπερνώντας τυχόν ενδοιασμούς σεμνότητας και μετριοφροσύνης. Η κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να ξέρει. Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνω το συγκεκριμένο ίδρυμα με άλλα ευσεβή και σκανδαλώδη ιερά οικοτροφεία που διευθυνόμενα από άνδρες κληρικούς ή θεολόγους απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Όμως ο κοινωνικός έλεγχος, η λογοδοσία και η διαφάνεια είναι θεμελιώδεις αρετές της δημόσιας ζωής και οι μοναχές θα έπρεπε να τον επιδιώκουν, αν μη τι άλλο για να μην δημιουργούνται ερωτηματικά, ακόμη και με βάση τη διεθνή τραγική πείρα από τα χριστιανικά παιδικά ιδρύματα.

Advertisement
This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων. Bookmark the permalink.

27 Responses to Ερωτήματα για το Λύρειο Ορθόδοξο ίδρυμα

 1. Ο/Η laskaratos λέει:


  _____________

  Διέφυγε η λεπτομέρεια, εκτός από το υπαινικτικό μανουάλι σε ένα twitter, πως όλα έγιναν στην προστατευτική γυάλα ενός μοναστηριού:

  https://mikropragmata.lifo.gr/social-media/o-chamos-me-ti-thliveri-foto-tou-pavlopoulou-sta-kamena-mesa-apo-20-meme-ki-atakes/
  Ο χαμός με τη θλιβερή φωτο του Παυλόπουλου στα καμένα – μέσα από 20 meme κι ατάκες
  Τα ελληνικά social media έχουν πολλά να πουν…
  Από: Άρης Δημοκίδης

  ………………………..

  _______________

  Μια εύλογη κριτική στον πρωθυπουργό με μια όμως απαράδεκτη υπαινικτική απειλή στο τέλος της, από μέσα ενημέρωσης του παλιού του συμμάχου Μαρινάκη. Τους διέφυγε επίσης, πως ούτε οι Παυλόπουλος-Μητσοτάκηςι έκαναν κάποιο σοβαρό και ανοιχτό διάλογο με τους πληγέντες

  http://www.in.gr/2018/07/30/apopsi/aleksi-ton-tsaouseskou-ston-telos-ton-ektelesan/
  Αλέξη, τον Τσαουσέσκου στο τέλος τον εκτέλεσαν
  Ο πρωθυπουργός αντί να αναλάβει την ευθύνη του, προτιμά να κάνει καθαρά επικοινωνιακές παρεμβάσεις σε προστατευμένες συνθήκες. Επικοινωνιακές πρακτικές που θυμίζουν Τσαουσέσκου

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

  Η συνήθεια να εμφανίζονται οι ηγέτες δημόσια μόνο σε καλά προστατευμένες συνθήκες και με τρόπο που να δίνει μια πλασματική εικόνα, κρατάει από πολύ παλιά.
  Το 1787 όταν η Μεγάλη Αικατερίνη επισκέφτηκε την Κριμαία, ο κυβερνήτης της περιοχής Γκριγκόρι Ποτέμκιν, πρώην εραστής της, για να εντυπωσιάσει αυτήν αλλά και τους ξένους πρέσβεις που τη συνόδευαν για το πόσο καλά πήγαιναν τα πράγματα, έφτιαξε τα περίφημα «χωριά Ποτέμκιν».
  Επρόκειτο για ένα είδος λυόμενου σκηνικού που στηνόταν εύκολα όπου έφτανε η Αυτοκράτειρα και η συνοδεία της, ενώ Ρώσοι στρατιώτες παρίσταναν τους χωρικούς. Μόλις απομακρυνόταν η αυτοκρατορική κουστωδία, το σκηνικό διαλυόταν.
  Η έκφραση «χωριά Ποτέμκιν» έκτοτε έμεινε στην ιστορία για το πώς μπορεί να διαμορφώνεται μια «προστατευμένη» και παραπλανητική εικόνα στα μάτια των εκάστοτε ηγετών.
  Διάφορα ιστορικά ανέκδοτα αναφέρουν ότι με ανάλογο τρόπο παρουσιαζόταν συχνά προς την ηγεσία μια εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητας και στα χρόνια του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Αντίστοιχα, οι εποχές εκείνες έμειναν στη συλλογική μνήμη και για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους παρουσιαζόταν και προς τους πολίτες μια εικόνα που καμιά σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα.
  Σε τελική ανάλυση, με τα μέσα ενημέρωσης να είναι μόνο κρατικά, κάτι τέτοιο δεν ήταν πολύ δύσκολο.
  Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έπαιρνε ιδιαίτερα οδυνηρές μορφές. Η αρχική απόφαση να μην υπάρξει άμεση ενημέρωση για το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σοβιετικό καθεστώς, έστω και εάν τελικά ο Γκορμπατσόφ κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα ενημερωνόταν ο λαός για το τι έγινε.
  Το πρόβλημα είναι ότι παρότι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» έχει καταρρεύσει προ πολλού, κάποιοι θέλουν να μιμούνται τις επικοινωνιακές μεθόδους του.
  Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις «πληγείσες περιοχές», νωρίς το πρωί, με ελάχιστους κατοίκους στην περιοχή, με αυστηρά επιλεγμένη συνοδεία, με τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας να στέκονται κλαρίνο, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί διαρκώς να δείξει ενδιαφέρον και γνώση του αντικειμένου, με την επίσκεψη, κατά παρέκκλιση κάθε πρωτοκόλλου ενημέρωσης να μην έχει κοινοποιηθεί εγκαίρως ούτε καν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και την κάλυψη να έχει αναλάβει αποκλειστικά κάμερα του κρατικού καναλιού, ήρθε να θυμίσει κάτι από «υπαρκτό σοσιαλισμό».
  Μπορεί να μην του έφτιαξαν «χωριά Ποτέμκιν», αλλά εξασφάλισαν ότι δεν θα ερχόταν και αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου για την πρωτοφανή διάλυση της κρατικής μηχανής κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης φυσικής καταστροφής.
  Όπως και εξασφάλισαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός να απαντήσει στις «ενοχλητικές» ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις κυβερνητικές ευθύνες και τα λάθη που οδήγησαν σε μια τόσο τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών.
  Αυτή η διπλή περιφρόνηση και του Τύπου και του λαού έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα μιας κυβέρνηση εμμονικά προσηλωμένης στις καρέκλες και στα προνόμια της εξουσίας που το μόνο που τη νοιάζει είναι να μη χαλάσει η εικόνα της και να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη.
  …………
  Η ιστορία λέει πως όταν ο Νικολάε Τσαουσέσκου βγήκε στις 21 Δεκεμβρίου 1989 να μιλήσει στο πλήθος για τα επιτεύγματά του, στην αρχή δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί βρέθηκε να δέχεται τόσο έντονες αποδοκιμασίες αντί για επευφημίες. 4 μέρες αργότερα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Δεν είναι δυστυχώς όλα τα ορφανοτροφεία και τα μοναστήρια των Ορθόδοξων καλογριών χωρίς σκιές. Κατά καιρούς έχουν έλθει στην επιφάνεια για κάποια από αυτά, σκάνδαλα
  Ο κρατικός και κοινωνικός προληπτικός έλεγχος πρέπει να απαιτείται από τα ίδια και είναι απαραίτητοι για κάθε παιδικό ίδρυμα.
  Για το Λύρειο πάντως δεν έχει ακουστεί ποτέ τίποτα κακό. Ο Βισκαρουδάκης αναφέρεται σε άλλο μοναστήρι

  https://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/263546/thanashs-viskadoyrakhs-trogame-para-poly-ksylo-apo-tis-kalogries/

  Θανάσης Βισκαδουράκης: «Τρώγαμε πάρα πολύ ξύλο από τις καλόγριες»

  13/03/2013, 09:49

  Καλεσμένος στο «Όλα Μπάχαλο» ήταν το βράδυ της Τρίτης ο Θανάσης Βισκαδουράκης, που μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που είχε περάσει.

  Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, ο ηθοποιός αποκάλυψε πως όταν είχε πρωτοδεί τον Δημήτρη Χορν δεν ήξερε ποιος ήταν, καθώς δεν είχε τηλεόραση, ενώ κατάφερε να δει κάτι στη μικρή οθόνη, μόνο όταν μεγάλωσε.

  Αποκάλυψε, επίσης, πως φέτος είναι η πιο ευτυχισμένη χρονιά της ζωής του, καθώς για πρώτη φορά πήγε ο 90άχρονος πατέρας του να τον δει στο θέατρο, για να του ζητήσει συγνώμη πριν πεθάνει.

  Και ο λόγος που του ζήτησε συγγνώμη; Η μητέρα του Θανάση Βισκαδουράκη πέθανε όταν ο ηθοποιός ήταν 4 ετών. Ο πατέρας του τότε έλαβε την απόφαση να τον στείλει σε ίδρυμα, με αποτέλεσμα να χάσει επαφή με τους δικούς του. Εκεί, έτρωγαν πάρα πολύ ξύλο από τις καλόγριες. Από το ίδρυμα έφυγε όταν πήγε για πρώτη φορά με γυναίκα, ενώ πιο πριν δήλωσε ότι ήθελε να γίνει παπάς. Αποκάλυψε ακόμα τι πράγματα κέρδισε μέσα στο ίδρυμα ενώ αναφέρθηκε και στην δεύτερη φορά που τον έδιωξε ο πατέρας του από το σπίτι…

  Τηλεόραση αγόρασε στα 25 του όταν ήρθε για πρώτη φορά στο σπίτι του η Αγγελική Λάμπρη και την ευγνωμονεί που μπήκε στην ζωή του και έμεινε 10 χρόνια δίπλα του, γιατί μαζί οι δυο τους έμαθαν τον έρωτα.

  «Όμως όταν σήκωσα το κεφάλι και αντί για το σκοτάδι του ιδρύματος είδα τον ουρανό, είπα στο θεό “φιλαράκι, είσαι πολύ εντάξει μαζί μου”», ήταν τα λόγια με τα οποία άφησε αποσβολωμένους τους πάντες στο πλατό του «ΟΛΑ».

  http://www.zougla.gr/greece/article/monaxi-digite-tis-seksoualikes-epi8esis-pou-dektike

  Μοναχή διηγείται τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχτηκε
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009, 13:50

  «Με έσπρωχνε κοντά της. Σήκωνε το ράσο της και έτριβε τα γεννητικά της όργανα πάνω στο ποδαράκι μου, αναζητώντας την ηδονή. Εγώ ήμουν στα 13 και αυτή στα 30. Φρίκη…».

  Οι μνήμες ξυπνούν για την 61χρονη ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Αλιστράτης Κασσιανή, η ζωή της οποίας θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

  Μπήκε σε μοναστήρι μόλις στα 13 της, για να ξεφύγει από τις κακουχίες και τις δυσκολίες του χωριού. Η μητέρα της πέθανε στη γέννα της και τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν και τα καλύτερα.

  Το ξύλο έπεφτε κάθε μέρα

  «Το ξύλο ήταν στην ημερήσια διάταξη… δύσκολα χρόνια» λέει, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν το 1961 να βρει καταφύγιο σε μοναστήρι του Παγγαίου.

  «Ήθελα να ξεφύγω. Πίστευα πως εκεί θα βρω την ηρεμία που αναζητούσα. Γελάστηκα όμως».

  Η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Κασσιανή, απασχόλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, λόγω της διαμάχης της με τον μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεο.

  Όπως είναι γνωστό, η ίδια κατέθεσε μήνυση κατά του μητροπολίτη Ιερόθεου, επειδή όπως υποστηρίζει του ειχε παραδώσει το 2004 το ποσό των 90 χιλιάδων ευρώ, για εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών στο μοναστήρι,
  αλλά καμία εργασία δεν πραγματοποιήθηκε από τότε.

  Τον περασμένο Ιούλιο, ως «αντίποινα», ο μητροπολίτης Ιερόθεος προχώρησε στην «καρατόμηση» της Κασσιανής από τη θέση της ηγουμένης της μονής.

  Έγινε το πάθος μια άλλης μοναχής

  Από την πρώτη στιγμή μέσα στο μοναστήρι η μικρή Κασσιανή έγινε «στόχος» του άρρωστου πάθους της «ΧΧΧΧ» (το όνομα δεν αναφέρεται γιατί είναι εν ζωή).

  Μιας μεγαλύτερης μοναχής, 30 χρόνων τότε, που ασελγούσε πάνω της για να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις της.

  «Το 1995 συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω την «ΧΧΧΧ» να ασελγεί σε μια δόκιμη.

  http://panserraiki.blogspot.com/2009/07/blog-post_8056.html

  Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009
  ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΣΣΙΑΝΗ Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ: «ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Ο ΙΕΡΟΘΕΟΣ»
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ

  Η ΗΓOYMENH ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΕΔΩΣΕ 90.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΙΧΝΩΝ & ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΥΕΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ & ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ.

  Παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι, 1950
  http://www.mixanitouxronou.gr/50s-igoumeni-mariam-o-ginekios-satanas-sto-monastiri-tis-vasanizan-fimatikous-mechri-thanatou-to-sok-tou-isangelea-pou-tin-katadikase-gia-150-thanatous-koritsion/

  50s. Ηγουμένη Μαριάμ, ο «γυναικείος σατανάς». Στο μοναστήρι της βασάνιζαν φυματικούς μέχρι θανάτου. Το σοκ του εισαγγελέα που την καταδίκασε για 150 θανάτους κοριτσιών..
  .


  https://www.pokrov.org/court-cases-opened-in-russian-convent-abuse-scandal/

  Court cases opened in Russian convent abuse scandal
  Author: Alina Lobzina
  Date Published: 10/28/2010
  Publication: The Moscow News

  RIA Novosti. Andrei Stenin
  Child abuse in an orthodox convent is no longer just a spiritual problem – the courts are getting involved.

  The recent scandal in the Svyato-Bogolyubovsky convent has led to two criminal cases after repeated allegations of child cruelty by nuns.

  However, the investigation has no particular suspects as no individual is made responsible for children’s lives and welfare by existing laws.

  Two cases, no suspects

  This reveals a loophole in current legislation, according to Lyubov Dukhanina, a member of the Russian Public Chamber.

  “The position of the Public Chamber is that the legislative base should be developed in order to control shelters and ensure they meet the standards,” she told The Moscow News, adding that the Public Chamber has prepared amendments to the Education Law that should prevent such situations in the future.

  Not just the church

  Faced with the threat of court action, the church is keen to widen the focus of public concern.

  “There are cases when children run away from state child-care institutions, and the situation shouldn’t be discussed in a one-sided way,” archpriest Andrei Voronin, the director of an orthodox orphanage in Kovalyov told the Miloserdie web-site.

  But whatever the nature of the organization, it cannot operate above the law.

  “The standards for educational institutions apply regardless their type and the licensing procedure should ensure they are met. The same should apply to shelters,” Dukhanina said.

  Early stages

  According to Pavel Astakhov, Russia’s children’s rights ombudsman, there are two cases – over illegal confinement and torture charges.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-437189/Romanian-priest-sentenced-14-years-prison-nuns-death-exorcism-ritual.html

  Romanian priest sentenced to 14 years in prison for nun’s death in exorcism ritual
  Last updated at 17:54 19 February 2007

  A Romanian priest was sentenced to 14 years in prison for causing the death of a nun during an exorcism ritual.
  Four nuns were also sentenced in connection with her death.

  Irina Maricica Cornici, 23, died in June 2005 at the secluded Holy Trinity convent in the northeast Romanian village of Tanacu.

  She was tied up for several days without food or water and chained to a cross during an exorcism ritual led by Daniel Petru Corogeanu, 31, a monk who served as the convent’s priest, and four other nuns.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Φαίνεται πως ο Ιερώνυμος, ήταν πολυάσχολος με το Βοιωτοπέδιο και δεν πρόκανε να ασχοληθεί με τις μοναχές του Βισκαρουδάκη, που δεν τόλμησαν να τον διαψεύσουν.
   _____________________________
   http://archive.li/ZHIQk
   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
   Φύλλο Δευτέρας
   06 – 04 – 2009

   Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

   Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
   Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.
   ………..
   «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο»
   ………….

   Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

   «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

   «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

   Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

   «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

   Δημόσιες-δασικές

   Πάντως, η έκταση «Νεοχώρι-Καμάρα» περιγράφεται ως «δημόσια» και «δασική» σε έγγραφα του Δασαρχείου Λιβαδειάς με χρονολογίες 22/6/1987, 22/8/1996, 12/9/2001, 6/11/2003, 10/4/2006 και 7/12/2007. Στα ίδια έγγραφα, ο δημόσιος χαρακτήρας αποδίδεται και στις εκτάσεις Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη που διεκδικεί η μητρόπολη. *
   ……………………………..
   ________________________________


   Είχε και τις κοινωνικές θρησκευτικές φιλανθρωπικές του συναναστροφές όπως και τώρα και δεν βρήκε τον χρόνο

   https://www.zappit.gr/psychagogia/imoun-se-monastiri-ypo-tin-skepi-tou-archiepiskopou-ieronymou

   «Ήμουν σε μοναστήρι υπό την σκέπη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου»

   Τρίτη, 27.5.2014, 09:45

   «Πήγα να «τσιμπήσω» να γίνω παπάς, αλλά μόλις πήγα με γυναίκα τελειώσαν όλα»!

   Ο Θανάσης Βισκαδουράκης βρέθηκε στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη το βράδυ της Δευτέρας και μίλησε για την περίοδο που ζούσε σε μοναστήρι

   «Ήμουν σε μοναστήρι υπό την σκέπη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου», είπε ο ηθοποιός και σημείωσε: «Το ωραιότερό μου ήταν όταν χειροτονήθηκε». Ο Θανάσης Βισκαδουράκης περιέγραψε με δέος την εμπειρία του από τη χειροτονία και παραδέχθηκε ότι βρέθηκε πολύ κοντά στο να γίνει και ο ίδιος ιερωμένος: «Πήγα να «τσιμπίσω», αλλά μόλις πήγα με γυναίκα τελειώσαν όλα»!

   Περιγράφοντας τα δύσκολα χρόνια που έζησε ως παιδί στο μοναστήρι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με έβαζαν (οι καλόγριες) να γονατίζω με το κεφάλι μου κάτω από το νιπτήρα»!

   https://www.zappit.gr/psychagogia/i-exomologisi-tou-viskadouraki-efyga-me-gnomona-na-gyriso-na-tis-skotoso/44855

   Η εξομολόγηση του Βισκαδουράκη: «Έφυγα με γνώμονα να γυρίσω να τις σκοτώσω»!

   Παρασκευή, 21.2.2014, 14:50

   Μια κουβέντα για όλους και για όλα έκανε σήμερα ο Θανάσης Βισκαδουράκης με τον Πέτρο Κωστόπουλο και την Τζένη Μπαλατσινού.
   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του ηθοποιού στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, που πέρασε στο ίδρυμα με τις καλόγριες: «Εγώ έφυγα με γνώμονα να γυρίσω να τις σκοτώσω! Είναι πολύ λογικό αυτό το συναίσθημα που με έκαιγε μέσα μου. Δεν ήξερα πώς είναι έξω η ζωή. Εμένα η κρίση δε μου λέει τίποτα. Ξέρω ότι με γονατίζει οικονομικά, αλλά εγώ μέσα μου είμαι δυνατός. Ήθελα να προχωρήσω στη ζωή, να μάθω αγγλικά, να μάθω μουσική, να ασχοληθώ με το θέατρο. Να έχω ένα λιμάνι ηρεμίας. Αυτή την ασφάλεια δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου. Έπρεπε εγώ να είμαι δυνατός».

 3. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Το ίδρυμα εποπτεύεται εκκλησιαστικά πό τον μητροπολίτη Κηφισιάς Κύριλλο, που παρέχει σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο, όλες τις εγγυήσεις σοβαρότητας, για τη σωστή ανατροφή των παιδιών

  http://newpost.gr/ellada/665378/mhtropoliths-khfisias-kyrillos-o-xokingk-esbhse-gematos-eparsh-kai-alazoneia
  Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος: Ο Χόκινγκ έσβησε γεμάτος έπαρση και αλαζονεία
  «Ο Χόκινγκ υπερασπίστηκε την αθεΐα του. Εμείς υπερασπιζόμαστε την πίστη μας», τονίζει ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος.

  Δημοσίευση 9 Απριλίου 2018, 17:59 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2018, 18:00


  https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/509193/o-psinakis-stirizei-patoyli-gia-tin-kede

  Στήριξη στο δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξέφρασε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

  Ο κ. Πατούλης παραβρέθηκε, μετά από πρόσκληση του Ηλία Ψινάκη, στην τελετή θεμελίωσης του νέου πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Μαραθώνα, στην αφετηρία του μαραθώνιου δρόμου.

  Τη θεμελίωση του νέου κτιρίου που πρόκειται να φιλοξενήσει τη σημαντική από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορία της πόλης του Μαραθώνα, ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος.

  https://taxalia.blogspot.com/2014/03/blog-post_8696.html
  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μητροπολίτης υποδέχεται τον Ηλία Ψινάκη
  22 ΜΑΡ 2014

 4. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Τι σπουδές έχουν οι καλόγριες;

  Κάποιος να μιλήσει στην παιδαγωγό ηγουμένη και για την αιγυπτιακή ψυχή του μουσουλμάνου

  https://www.eleftherostypos.gr/ellada/271426-aftos-einai-o-aigyptios-psaras-pou-esose-kosmo-apo-tis-pyrkagies/

  Αυτός είναι ο Αιγύπτιος ψαράς που έσωσε κόσμο από τις πυρκαγιές

  Έσωσε κόσμο με το καΐκι του γιατί με αυτοθυσία αψήφησε το αποπνικτικό κλίμα και ρίχτηκε στους καπνούς για να τραβήξει ανθρώπους που πάλευαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τις φονικές φλόγες από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

  Ο Χαϊκ είναι ένας από τους δεκάδες αφανείς ήρωες που με αυτοθυσία αψήφισαν τον κίνδυνο της πύρινης λαίλαπας προκειμένου να σώσουν ζωές.

  Καθ’όλη τη διάρκεια της εφιαλτικής νύχτας της προηγούμενης Δευτέρας ήταν με το σκάφος του μέσα στη θάλασσα και έσωζε κόσμο. Οι φωνές τους τον οδηγούσαν μιας και οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν να δει μέσα στο σκοτάδι.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:


  Οι τρεις τους στο «Δημήτρειο» Κέντρο, στο οποίο σιτίζονται καθημερινά και απασχολούνται περί τα 60 παιδιά.
  Την εκδήλωση προλόγισε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Κώστας Δήμτσας, ενώ τον Αλ. Τσίπρα συνόδευαν ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς και ο βουλευτής, αρμόδιος για εκκλησιαστικά θέματα, Γιάννης Αμανατίδης.

  Άνθρωπο του Ιερώνυμου, Δντή της αμαρτωλής «Αλληλεγγύης» της Εκκλησίας (16 χρόνια-με αναστολή μέχρι το Εφετείο, στον διευθυντή της παπα Φουρλεμάδη), που μετονομάστηκε σε «Αποστολή», προσωπικό φίλο toυ Αρχιεπισκόπου και όχι εκπρόσωπο του Κράτους διόρισε ο Τσίπρας Διοικητή του Αγίου Όρους


  2014: Ο Δήμτσας πρώτος από Αριστερά

  https://www.liberal.gr/arthro/215118/politiki/2018/foties-kai-sto-agio-oros-dia-cheiros-tsipra.html
  Φωτιές και στο Άγιο Όρος δια χειρός Τσίπρα
  Παρασκευή 03 Αυγούστου 2018,

  Φωτιές και στο Άγιο Όρος δια χειρός Τσίπρα

  Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Κυβέρνηση ανάμεσα σε Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο. Ο Κωστής Δήμτσας, διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διορίστηκε νέος πολιτικός διοικητής στο Άγιον Όρος. Πρώην δημοσιογράφος – διετέλεσε διευθυντής στη Βραδυνή της Κυριακής – , ο κ. Δήμτσας φέρεται να είναι προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το συγκεκριμένο πρόσωπο τον βρίσκει απολύτως αντίθετο!

  Συγκεκριμένα, από το 2015 ο κ. Δήμτσας είχε επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον αδερφό του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα. Τότε είχε ζητήσει την “ευλογία” του Πατριάρχη για την θέση του Πολιτικού Διοικητή. Αντί για ευλογία, ο κ. Δήμτσας εισέπραξε… πόρτα! Την ίδια άρνηση είχε εκφράσει και στον Πρωθυπουργό ο Οικουμενικός όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άποψη του Πατριάρχη για το διορισμό Δήμτσα. Η απάντηση του Πατριάρχη σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ήταν «όποιον άλλον θέλετε εκτός από τον κ. Δήμτσα».

  http://www.kathimerini.gr/346534/article/epikairothta/ellada/o-arxiepiskopos-ierwnymos-3anamoirazei-ta-ofikia
  Καθημερινή, 18.01.2009

  Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξαναμοιράζει τα «οφίκια»

  …………..

  Η σημαντικότερη είναι η τοποθέτηση του προερχόμενου από τον τραπεζικό τομέα κ. Αντώνιου Ζαμπέλη ως γενικού διευθυντή των Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας. Διατηρώντας πολύχρονη πνευματική σχέση με τον κ. Ιερώνυμο, ο νέος «τσάρος» των εκκλησιαστικών οικονομικών …. καλείται να κάνει πραγματικότητα το όραμα του Αρχιεπισκόπου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας…….Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, από το περιβάλλον του κ. Ζαμπέλη προέρχεται ο νέος γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», δημοσιογράφος κ. Κωστής Δήμτσας……

  http://www.topontiki.gr/article/58081/ta-fileta-tis-voyliagmenis-efoplistes-kai-dikaiosyni3

  11.9.2013 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
  Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, εφοπλιστές και Δικαιοσύνη

  ……………

  Το Βατοπέδι
  Η σχέση με την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν άριστη, λόγω της σχέσης του Ζαμπέλη με τη Ν.Δ., και αυτό αποτυπώθηκε στη διευθέτηση σωρείας χρονίως εκκρεμουσών υποθέσεων μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας, παρότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που εκείνη την εποχή… μεσουρανούσε, είχε δυναμιτίσει το κλίμα και υπήρχε τεράστια καχυποψία.
  ……………….

  Με την αλλαγή της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2012, εμφανίστηκαν κι άλλοι στενοί φίλοι του αρχιεπισκόπου από το μακρινό παρελθόν και, με δεδομένο το τέλμα των εκκλησιαστικών οικονομικών, άρχισαν να του βάζουν ιδέες περί αξιοποίησης της χειμαζόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτοί οι φίλοι προέρχονταν από την περιοχή της Βουλιαγμένης, του μέρους με τη μεγαλύτερη και πιο αξιόλογη απομένουσα εκκλησιαστική περιουσία, όπου στο παρελθόν, όταν ο τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ήταν ανακατεμένος με τη διοίκηση της ΕΚΥΟ, είχαν συμβεί περίεργα πράγματα.
  ………………

  Βουλιαγμένη στο προσκήνιο
  ……………..
  Πολλοί μιλούσαν τότε για χαριστικές συμβάσεις και εργολαβίες, για πώληση οικοπέδων σε χαμηλές τιμές, για αντιπαροχές, για «ομάδα εφοπλιστών» που ήθελε και επιθυμεί ακόμη να μπει στο παιχνίδι της αγοράς των οικοπέδων «φιλέτων» της Βουλιαγμένης.

  Δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν πώς τους ξέφυγε το παιχνίδι στη Βουλιαγμένη, ιδιαίτερα μετά την πώληση κάποιων ακινήτων το 2009, σε – απαράδεκτες γι’ αυτούς – υψηλές τιμές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο φάκελος «οικόπεδα της Εκκλησίας» στη Βουλιαγμένη όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον Αστέρα, οι δικαστικές αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το λεγόμενο «λόμπι νεο-εφοπλιστών» της Βουλιαγμένης επιχειρεί πάλι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αγοράσει κοψοχρονιά τα οικόπεδα της Εκκλησίας που συνορεύουν με την έκταση του Αστέρα και με διαδικασίες που πιθανώς εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και φορολογικών παραβάσεων. Και μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

  Παράγοντες της Ιεράς Συνόδου, με ισχυρή μνήμη, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά προς το παρόν σιωπούν. Περιμένουν το επόμενο βήμα του εισαγγελέα για να… απασφαλίσουν………….

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  Πως τελείωσε αυτή η υπόθεση και λύθηκε η παρεξήγηση;
  Πράγματι στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν επόμενες ειδήσεις
  H εφημερίδα έκανε πάντως λάθος στον τίτλο του κ.Ι.Κ.Λύρα.
  Είναι μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και όχι της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=181703
  Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

  * Τα ευρήματα στην κατοικία του εφοπλιστή, οι αστυνομικοί και οι υποψίες περί κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

  Τι κρύβεται πίσω από την «υπόθεση Λύρα»

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για να δώσει εξηγήσεις

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2007 00:00

  Υπόθεση «εξαιρετικής σημασίας» χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την ανεύρεση δεκάδων αρχαίων αντικειμένων και υστεροβυζαντινών εικόνων στην κατοικία του γνωστού εφοπλιστή, πρώην προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Ιωάννη Λύρα, καθώς εκτιμούν ότι «πιθανότατα δεν πρόκειται για μια συμπτωματική, μεμονωμένη περίπτωση». Οι ειδικευμένοι στη δράση των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας «μονομάχοι» της ΕΛ.ΑΣ. – όπως ονομάζονται αφού παρά τις συνεχείς επιτυχίες δεν διαθέτουν την υποστήριξη των αντίστοιχων ομάδων του εξωτερικού – εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο η κατοχή των αρχαίων αντικειμένων από τον 56χρονο εφοπλιστή να σχετίζεται με την ιδιότητά του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το κύρος και την ιστορία της οποίας «ίσως κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν ως προκάλυμμα για τις άνομες δραστηριότητές τους».
  Ο εντοπισμός των αρχαίων αντικειμένων στην κατοχή του κ. Λύρα έχει προκαλέσει έκπληξη και σειρά σχολίων στον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό χώρο, όπου δραστηριοποιείται. Οι νομικοί εκπρόσωποι του εφοπλιστή ανακοινώνουν πάντως ότι «ο κ. Λύρας τα επόμενα 24ωρα θα έλθει για να δώσει εξηγήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.» σημειώνοντας: «Πρόκειται για ένα τυπικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δήλωση αρχαίων αντικειμένων που έχουν βρεθεί στη διάρκεια έργων αναστήλωσης στην κατοικία του στην Πλάκα και τίποτα περισσότερο. Και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε…».

  Η έρευνα στην κατοικία του κ. Λύρα, επί της οδού Ταξιαρχών 2-4 στην Πλάκα, πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, με την παρουσία εισαγγελέα. «Στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας περιήλθαν πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο νεοκλασικό οίκημα υπάρχουν αρχαία αντικείμενα και εκκλησιαστικές εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός της Ασφάλειας Αττικής στην κατάθεσή του, που περιέχεται στη δικογραφία της υπόθεσης, εξηγεί μάλιστα ότι οι πληροφορίες που έφθασαν στην Αστυνομία δέκα ημέρες προτού γίνει η έρευνα ανέφεραν ότι «τα αρχαία αντικείμενα είχαν μεταφερθεί στη συγκεκριμένη κατοικία από άλλες περιοχές της Αττικής».

  Στο σπίτι εντοπίστηκαν τελικά ανάμεσα σε άλλα δύο αποτμήματα ενεπίγραφων μαρμάρινων επιτύμβιων στηλών, ένα τμήμα άνω κορμού γυναικείας μορφής από λευκό μάρμαρο, βάση οξυπύθμενου αμφορέα και επτά ιερές εικόνες. Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν στο υπόγειο του κτιρίου. Μάλιστα οι εικόνες ήταν όλες αριθμημένες με πανομοιότυπα αυτοκόλλητα που έφεραν τις ενδείξεις Κ21, Κ49, Κ10, Κ47 κ.λπ.

  Οταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα των αστυνομικών στην κατοικία βρισκόταν μόνον ένας επιστάτης, ο 47χρονος Αλ. Μπεφάνης από τα Τίρανα. Στην κατάθεσή του αναφέρει: «Εργάζομαι ως φύλακας του σπιτιού από τον Σεπτέμβριο του 2006. Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται τα αρχαία αντικείμενα. Δεν ξέρω καν τι είναι αρχαία αντικείμενα…». Την ημέρα του ελέγχου ο κ. Λύρας απουσίαζε στις ΗΠΑ, αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να αξιολογηθούν, να εξεταστεί η προέλευσή τους και να επιχειρηθεί ταύτισή τους από τον αρχαιολόγο κ. Δ. Σούρλα.

  «Αξιολόγηση» επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πληροφορίες και ενδείξεις «ότι η υπόθεση της ανεύρεσης αρχαίων στην κατοικία του κ. Λύρα δεν είναι αποσπασματική». Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Από ορισμένες πηγές που μας υπέδειξαν τον χώρο απόκρυψης των αρχαίων αντικειμένων γνωρίζουμε ότι ίσως προέρχονται από ένα ευρύτερο κύκλωμα διακίνησης. Το κύκλωμα αυτό πιθανόν προωθεί αρχαία αντικείμενα σε γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές». Σε αυτό το πλαίσιο οι αξιωματικοί δεν παραβλέπουν και την ιδιότητα του κ. Λύρα ως μέλους της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διερευνώντας τόσο τις δραστηριότητές του σε αυτήν όσο και τις επαφές τις οποίες είχε με μέλη της.

  Η Ελληνική Εταιρεία έχει αναπτύξει επί δεκαετίες σημαντικές δραστηριότητες σε ζητήματα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά, όπως αναστηλώσεις ναών, προστασία παραδοσιακών οικισμών στην Υδρα, στην Αράχωβα και σε νησιά του Αιγαίου, παροχές υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, προστασία της Πλάκας αλλά και των οικημάτων στα κτήματα του Τατοΐου. Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη της, «στην Ελληνική Εταιρεία δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε για την εμπλοκή του κ. Λύρα στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία αναφέρεται η Αστυνομία» και προσθέτουν: «Εντάχθηκε στην Εταιρεία λόγω της γνωριμίας του με τον κ. Κ. Καρρά (σ.σ.: ο ιδρυτής της) και έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο».

  Μάλιστα η αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Γρατσία, η οποία είναι υπεύθυνη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας, ξεκαθαρίζει: «Η Εταιρεία μας δεν ασχολείται με κινητά αρχαία αντικείμενα. Δεν εμπλεκόμαστε σε ανασκαφές. Το κύριο ενδιαφέρον της σε πολιτιστικό επίπεδο είναι οι αναστηλώσεις παλαιών βυζαντινών ναών. Οι μοναδικές παρεμβάσεις μας, τα τελευταία χρόνια, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι στο Ιερό της Αρτέμιδος στο Μετς και στην αποφυγή δημιουργίας λατομείου σε έναν αρχαιολογικό χώρο».

  Ο δικηγόρος κ. Δ. Λαζάρου, νομικός εκπρόσωπος του γνωστού εφοπλιστή, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα του κ. Λύρα» υποστηρίζοντας: «Στη διάρκεια έργων αναστήλωσης της κατοικίας του στην Πλάκα εντοπίζονταν συνεχώς αρχαία αντικείμενα. Με ευθύνη του αρχιτέκτονα τα αποστέλλαμε στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα στεγάζονται σε γειτονικό κτίριο. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταγραφεί σε σχετικό έλεγχο των αρχαιολόγων, στις 19 Δεκεμβρίου 2006, τους οποίους εμείς είχαμε προσκαλέσει. Εχουμε το σχετικό έγγραφο. Τότε όμως δεν είχαν παραληφθεί. Οταν οι αρχαιολόγοι ήλθαν προ μερικών μηνών να τα παραλάβουν, ο φύλακας του σπιτιού δεν τους άνοιξε. Κι έτσι ειδοποίησαν την Αστυνομία, που πραγματοποίησε την εισβολή στις 4 Ιουνίου. Ο κ. Λύρας όλες αυτές τις ημέρες απουσίαζε στο Χονγκ Κονγκ και μετά πήγε στην Πορτογαλία. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει πλήρεις εξηγήσεις για την υπόθεση». Οσον αφορά τις εικόνες ο εκπρόσωπος του κ. Λύρα αναφέρει ότι «είναι δωρεά από τη θεία του και υπάρχουν οι αποδείξεις από την γκαλερί της Αθήνας από την οποία αγοράστηκαν προ πολλών ετών».

  Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιμένουν: «Το ζήτημα είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό. Η έρευνά μας έγινε ύστερα από διασταυρωμένες πληροφορίες που προήλθαν από άλλες πηγές. Και τα αρχαία αντικείμενα δεν προέρχονται από εκείνο το σημείο»…
  Οκτώ «μονομάχοι» για δεκάδες αρχαιοκαπήλους

  Οκτώ αστυνομικοί για δέκα μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας! Τέσσερις βαθμοφόροι και τέσσερις απλοί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δραστηριότητα των μεγάλων δικτύων αρχαιοκαπηλίας, τα οποία… κινούνται και διακινούν ελληνικούς θησαυρούς σε όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά όταν δεν τους βάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να κρατάνε… τσίλιες στα Εξάρχεια ή να παρακολουθούν πορείες αγροτών.

  Η εξάρθρωση του δικτύου αρχαιοκαπηλίας των εμπόρων έργων τέχνης Σάιμς – Μιχαηλίδη, η μεγάλη υπόθεση της Σχοινούσας, ο εντοπισμός της «διαδρομής» του αρχαίου μακεδονικού στεφανιού, η δράση της πρώην διευθύντριας του Μουσείου Γκετί Μάριον Τρου, η υπόθεση της συλλογής του εφοπλιστή Ι. Λύρα, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, αποτελούν επιτυχίες ενός αποψιλωμένου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. Οι οκτώ εναπομείναντες «μονομάχοι» – όπως τους λένε συνάδελφοί τους – του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έχουν κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να έχουν σταθερή ροή πληροφοριών από τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και από ξένες διωκτικές Αρχές, ξεπερνώντας παράλληλα υπηρεσιακές αντιξοότητες και εμπόδια – τα οποία θέτει στη δουλειά τους ακόμη και το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

  Στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αττικής υπηρετούν «στα χαρτιά» είκοσι πέντε άτομα. Ομως οι δεκαεπτά από αυτούς έχουν πάρει απόσπαση, από την ΕΥΠ ως την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και το Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ακόμη Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, στη Θεσσαλονίκη, του οποίου η δύναμη δεν υπερβαίνει τα επτά άτομα! Στην αντίστοιχη Υπηρεσία Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ιταλίας υπηρετούν συνολικά 1.500 άτομα, από τα οποία τα 300 ανήκουν στο τμήμα της Ρώμης. Οσο για το νεοσύστατο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στη Ρουμανία, απασχολούνται σε αυτό 60 άτομα, μεταξύ τους και αρχαιολόγοι.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες οκτώ άνθρωποι «κυνηγούν» παράλληλα δέκα υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και λόγω της έλλειψης προσωπικού πότε διακόπτουν προσωρινά τη μία, πότε εγκαταλείπουν την άλλη, ως τη στιγμή που θα βρεθεί διαθέσιμος συνάδελφός τους να ασχοληθεί. Αυτό εξηγεί και το διάστημα του δεκαημέρου που μεσολάβησε – λένε οι αξιωματικοί – από τη στιγμή που έφτασε η πληροφορία μέχρι και την έφοδο στο σπίτι του κ. Λύρα.
  Η ταυτότητα του κ. Ι. Λύρα

  Ο Ιωάννης Λύρας γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Paralos Maritime Corporation, τη σημαία της οποίας φέρουν δεκάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια. Κατάγεται από τις Οινούσσες της Χίου. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1997 ως το 2003. Από το 2005 είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Εκτός από μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Λύρας είναι και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ενώσεως Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. «Ο Γιάννης ποτέ δεν έδειχνε ενδιαφέρον για αρχαία αντικείμενα και τέτοιου είδους συλλογές. Το μόνιμο ενδιαφέρον του ήταν η παραδοσιακή μουσική και η τζαζ. Μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει δίσκο της Δόμνας Σαμίου με παραδοσιακή ελληνική μουσική» λένε σήμερα παράγοντες του ναυτιλιακού χώρου που τον γνωρίζουν καλά.

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=181550
  Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

  Ερευνα για αρχαία σε σπίτι εφοπλιστή
  * Την προέλευση αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατοικία στην Πλάκα προσπαθεί να διαλευκάνει το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας Αττικής
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2007 00:00

  Ερευνα διεξάγει τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας Αττικής προκειμένου να ανακαλυφθούν η προέλευση και ο τρόπος διακίνησης αρχαίων αντικειμένων και εικόνων που βρέθηκαν πριν από έξι ημέρες σε σπίτι της οδού Ταξιαρχών στην Πλάκα, που ανήκει στον 56χρονο γνωστό πλοιοκτήτη και πρώην πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ιωάννη Λύρα.
  Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αττικής έκαναν την έρευνα, παρουσία εισαγγελέα, έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι στο σπίτι του κ. Λύρα βρίσκονταν αρχαία αντικείμενα και εικόνες που δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές. Στη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο αποτμήματα ενεπίγραφων μαρμάρινων επιτύμβιων στηλών, ένα τμήμα άνω κορμού γυναικείας μορφής από λευκό μάρμαρο, βάση οξυπύθμενου αμφορέα και επτά εικόνες. Ο κ. Λύρας ωστόσο δεν συνελήφθη, καθώς την ώρα της εφόδου των αστυνομικών απουσίαζε στις ΗΠΑ, όπου διαμένει μονίμως.

  Οι αστυνομικοί προκειμένου να προσδιορίσουν την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων εξετάζουν, εκτός των άλλων, και τη συγγενική σχέση που έχει ο κ. Λύρας με πρώην διευθυντικά στελέχη του οίκου δημοπρασιών Christies στην Ελλάδα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν «για μια σοβαρή υπόθεση που εξετάζεται προσεκτικά». Προσθέτουν ωστόσο ότι «δεν έχει σχέση με άλλες σημαντικές υποθέσεις (Σχοινούσα, άγαλμα Τερψιχόρης, δράση Σάιμς – Μιχαηλίδη) που απασχολούν τις ελληνικές και διεθνείς διωκτικές υπηρεσίες».

  Από την πλευρά τού κ. Λύρα ο νομικός του εκπρόσωπος κ. Δ. Λαζάρου αναφέρει: «Τα αρχαία αντικείμενα ανευρέθησαν στη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης στην κατοικία του κ. Λύρα στην Πλάκα. Απλώς δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η επίσημη διαδικασία δήλωσής τους στο υπουργείο Πολιτισμού. Οσον αφορά τις εικόνες είναι οικογενειακά κειμήλια. Ο κ. Λύρας θα δώσει συντόμως πλήρεις αναλυτικές εξηγήσεις στις ελληνικές αρχές».

  Πάντως την εκδοχή αυτή απορρίπτουν οι αστυνομικοί επικαλούμενοι γνώμες αρχαιολόγων. Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση αναφέρουν συγκεκριμένα: «Στον συγκεκριμένο χώρο στην Πλάκα βρίσκονταν τα τείχη της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι που εξήτασαν τα ανευρεθέντα αντικείμενα στο σπίτι του κ. Λύρα μας επεσήμαναν ότι δεν είναι προϊόντα επιτόπιας ανασκαφής αλλά έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλες περιοχές της χώρας».

  Ο κ. Λύρας είναι πρόεδρος της εταιρείας Paralos Maritime Corporation SA. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και κατάγεται από τις Οινούσσες. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1991 και πρόεδρός της από το 1997 ως το 2003. Σύμφωνα με το βιογραφικό του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της «ελληνικής εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς», της οποίας είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διετέλεσε και πρόεδρος της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) από τον Ιανουάριο του 1995 ως τον Δεκέμβριο του 1996. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της HELMEPA.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   http://www.naftikachronika.gr/2018/06/05/oikogeneia-lyra-ypsilo-aisthima-koinonikis-efthynis/

   Οικογένεια Λύρα: Υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης
   5 June 2018
   ………………………

   η οικογένεια Λύρα χαρακτηρίζεται από υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Η στήριξή της είναι σημαντική προς το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ», βοηθώντας στην ανέγερση οικοτροφείου και μονάδας ημερήσιας φροντίδας. Εις μνήμην του Μάρκου Ι. Λύρα, το The Lyras Family Charitable Trust προσέφερε σημαντική οικονομική αρωγή για τη δημιουργία του «Marcos Lyras Pediatric and Surgical Unit» στο King’s College Hospital (Νότιο Λονδίνο), ενώ σημαντική είναι και η προσφορά της οικογένειας στο έργο του Osteopathic Centre for Children. Επιπλέον, μεγάλη υπήρξε και η δωρεά της οικογένειας Λύρα προς το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

   Επίσης, ο Γιάννης Κ. Λύρας όσο και ο Γιάννης Μ. Λύρας, όπως και οι γονείς τους, έχουν επιλέξει να βρίσκονται κοντά στις ανάγκες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά προς την ελληνική εκπαίδευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δωρεά για το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς από τον Γεώργιο Ν. Λύρα. Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία και η γενναιόδωρη προσφορά των συζύγων της οικογένειας Λύρα, όπως στην περίπτωση της κ. Ευγενίας Λύρα, συζύγου του Ι. Μ. Λύρα, η οποία είναι μέλος της ΜΚΟ «Γιατροί Καρδιάς», αναγνωρισμένης για το εύρος των αγαθοεργών δράσεών της σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Η οικογένεια επίσης υποστηρίζει το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι»-«Ορθόδοξο Χωριό», το οποίο ιδρύθηκε από τον Μάρκο Νικολάου Λύρα.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:


  Τρεις από τις καλόγριες της Μονής του Λύρειου, ομολογούν ότι έφυγαν ανήλικες (με το τότε όριο ηλικίας) από τα σπίτια τους παρά τη θέληση των γονιών τους.
  Οι κατηχήτριες της Μονής Χρυσοκελλαριάς είχαν κάνει το προσηλυτιστικό έργο τους στα αθώα κορίτσια
  Σπουδές για μια τέτοια αποστολή δεν προκύπτουν από πουθενά.
  Οι γονείς τους έδωσαν δικαστική μάχη για να μην γίνουν καλόγριες

  Τα παιδάκια νιώθουν το ίδρυμα σαν οικογένειά τους και σε αυτό αναφέρονται στην υπόλοιπη ζωή τους.
  Όμως το ερώτημα είναι γιατί ενώ υπάρχουν καλά ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν, πολλά παιδάκια καταλήγουν σε ιδρύματα. Όσο καλό κι αν είναι ένα ίδρυμα, οι γονείς είναι αναντικατάστατοι.

  https://www.news247.gr/koinonia/lyreio-idryma-i-istoria-exi-koritsion-poy-eginan-protoselido-kai-agkaliasan-500-paidia.6638127.html
  Λύρειο Ίδρυμα: Η ιστορία έξι κοριτσιών, που έγιναν πρωτοσέλιδο και αγκάλιασαν 500 παιδιά


  Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα υπάρχει από το 1967. Το ίδρυσαν νεαρές γυναίκες που ήθελαν να βοηθήσουν παιδιά «οι πρώτοι αποδέκτες των δυσκολιών». Αυτή είναι η ιστορία τους.
  Νίκη Μπάκουλη
  03 Αυγούστου 2018 07:29

  Tο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα είναι ένα από τα πιο μακρόβια ιδρύματα φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1967 και έχει προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη και εκπαίδευση σε περισσότερα από 500 παιδιά, χωρίς την υποστήριξη του επίσημου κράτους ή της Εκκλησίας, χωρίς δημόσιες σχέσεις και τις παραδοσιακές οδούς της φιλανθρωπίας. Έχει επηρεαστεί από τις φωτιές της περιοχής άλλες δυο φορές. Η φονική φωτιά της Δευτέρας 23/7 δεν άφησε τίποτα όρθιο.

  Ένα άλλο διαφορετικό δεδομένο του συγκεκριμένου ιδρύματρος, πέραν του ότι δεν έχει την υποστήριξη του κράτους, είναι πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν, όταν ενηλικιωθούν. Μένουν εκεί “στην οικογένεια μας” έως ότου βρουν δουλειά. Ακόμα όμως, και αν ζήσουν αλλού, οι σχέσεις με τις μοναχές δεν διακόπτονται. Και όχι, αυτή δεν είναι μια ακόμη αγιογραφία. Είναι ό,τι συμβαίνει στη γωνιά του Νέου Βουτζά που κάηκε για τρίτη φορά.

  Ήλθε η ώρα να ασχοληθούμε με την ιστορία του Λύρειου, το οποίο δημιούργησαν γυναίκες σε νεαρή ηλικία το “έσκασαν” από το σπίτι τους, έχοντας αποφασίσει να αφοσιωθούν στο Θεό και τα παιδιά που είχαν ανάγκη τη φροντίδα -ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας τους. Όλα τις αποκαλούν “μάνα”. Όλα συνεχίζουν να τις επισκέπτονται, να είναι κοντά τους ακόμα και όταν αποχωρούν από το ίδρυμα.

  Οι έξι συμμαθήτριες που έγιναν πρωτοσέλιδα

  Έξι συμμαθήτριες, φίλες, που έμεναν στην ίδια γειτονιά του Πειραιά “βρεθήκαμε στα 18, 19, 20 να συμφωνούμε για αυτά που θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον, στη ζωή μας. Να αφοσιωθούμε στο Θεό. Να μη βγούμε στην κοινωνία, να μην παντρευτούμε, να μην κάνουμε οικογένεια και παράλληλα να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Θέλαμε λοιπόν, να πάμε σε ένα μοναστήρι, να γίνουμε μοναχές”.

  Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Oι γονείς τους δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τα κορίτσια τους αυτόν το δρόμο. Οι δυο πρώτες απόπειρες να το “σκάσουν” ήταν αποτυχημένες. οι γονείς τους, με τη βοήθεια της αστυνομίας τις έβρισκε και τις έπαιρνε πίσω στο σπίτι -με τη συνέχεια να αφορά το κλείδωμα τους στα δωμάτια τους. Πέραν του ότι η ιστορία τους έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής, οι γονείς τους εξασφάλισαν από την επίσημη εκκλησία, την έκδοση επίσημης απόφασης που απαγόρευε στα κορίτσια να εισέλθουν στα μοναστήρια της Ελληνικής επικρατείας.

  “Οι γονείς είχαν συνασπιστεί και επειδή είχαμε 3 ανήλικες μεταξύ μας, 19χρονες, η αστυνομία ήταν με το μέρος τους. Οι ίδιοι οι γονείς μας είχαν πάει στην αστυνομία”. Σημείωση: εκείνη την εποχή τα περισσότερα περιστατικά καταφυγής σε μοναστήρια ήταν προϊόν ανάγκης. Όχι επιθυμίας.

  Όσες ήταν ενήλικες (τότε αυτό ίσχυε στα 21), έφυγαν την 1η Απριλίου. “Την ημέρα που είχε γενέθλια η Φεβρωνία φύγαμε”. Στην αρχή για Καλαμάτα. Έμειναν εκεί μια μέρα. “Η Γερόντισσα είναι με αναστολή. Είχε καταδικαστεί για τρία χρόνια”. Άλλες δυο μοναχές καταδικάστηκαν για τρία χρόνια. Στη δίκη από τη μια πλευρά ήταν οι γονείς και από την άλλη οι μοναχές.

  Είχαν από την αρχή συγκεκριμένη ιδέα

  Η κάμερα τις ακολουθεί στην πρώτη εκκλησία στην οποία είχαν καταφύγει. Εκεί όπου πήγαν το 1962. “Δεν θυμάμαι αυτήν την πόρτα” λέει η μία. “Από το κυνηγητό” σχολιάζει η άλλη. Όλες ομολογούν πως δεν έχουν ψάξει πώς τους ήλθε να κάνουν ό,τι έκαναν. Πώς το αποφάσισαν και το προχώρησαν. Απλά το έκαναν, γιατί έτσι το ένιωθαν.

  Λέγαμε πως στο μοναστήρι που θα πάμε, δεν θα είμαστε μονάχα κλεισμένες, να κάνουμε προσευχή. Όταν βλέπαμε να υπάρχει τόση δυστυχία γύρω μας -και τόση ανάγκη- και αυτές τις δυστυχίες, τις ανάγκες και τις δυσκολίες της πλήρωναν τα παιδιά -οι πρώτοι αποδέκτες των δυσκολιών- σκεφτήκαμε να τα βοηθήσουμε.
  Έτσι καταλήξαμε στο να κάνουμε ένα ίδρυμα για παιδιά, φτωχά και εγκαταλελειμμένα και από χωρισμένους γονείς, που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα διαπαιδαγωγήσουν, να τα μορφώσουν και να τα μεγαλώσουν», ακούγεται να λέει η Γερόντισσα, στο ντοκιμαντέρ που έκανε η Βάλερι Κοντάκος, για το Λύρειο, με τίτλο “Μάνα”. Σε συνέντευξη της στο News 24/7, τον Απρίλιο του 2013, είχε πει πως “στην αρχή ήταν αρνητικές ως προς το να κινηματογραφήσω τη ζωή τους. Στη συνέχεια όμως, πριν από δύο χρόνια συγκεκριμένα, αποφάσισαν να μου ανοίξουν τις πόρτες του ιδρύματος και να μου δώσουν την ευκαιρία να φτιάξω αυτό το φιλμ».

  Αυτό που της είχε κάνει εντύπωση ήταν πως “η ικανότητα αυτών των γυναικών, να μεγαλώνουν παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση, που ήξεραν ότι ανήκουν κάπου και ήταν υπερήφανα για το Λύρειο. Οι μοναχές έχουν δημιουργήσει ένα είδος διευρυμένης οικογένειας. Μία μεγάλη ελληνικού τύπου οικογένεια που διαρκεί για μια ζωή”. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ, αναζητήστε το (με τον τίτλο “Μάνα”) στο Vimeo.com στην κατηγορία, οn demand (4.43 ευρώ).

  To κατάφεραν το 1967, με τη δωρεά ενός σπιτιού, από μια γυναίκα και αυτή του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού, Μάρκου Λύρα. Μετεγκαταστάθηκε όπου είναι σήμερα, στα μέσα του ’70. Η έκταση παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πλέον στις μοναχές είναι και γυναίκες που μεγάλωσαν στο Λύρειο. Γυναίκες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως οι θύμησες δυσκολιών που έχουν περάσει τα παιδιά που μεγαλώνουν πια, κοντά τους, γυρνούν να τους καταδιώξουν. Το παρελθόν τους, τους καταδιώκει, τους βαραίνει τις ψυχές. Για αυτό και έχουν μεριμνήσει και για τρόπους βοήθειας της ψυχικής υγείας.

  Όσα παιδιά μεγαλώνουν στο Λύρειο, γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν οι βιολογικοί τους γονείς, είναι σε επαφή με τους τελευταίους. Εννοώ πως όχι μόνο δεν απαγορεύεται αυτό, αλλά και ενισχύεται. “Και οι γονείς δικαιωματικά θέλουν το παιδί τους και το παιδί τους γονείς του. Γίνεται να τους διαγράψει; Φυσικά και δεν γίνεται”, λέει μια εκ των μοναχών. Στην οθόνη την ίδια ώρα, βλέπετε ένα από τα αγόρια του ιδρύματος να παρουσιάζεται στο στρατό, συνοδεία των μητέρων του και των αδελφών που απέκτησε στο Λύρειο.

  Eξυπακούεται πως δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν και γονείς που αρνούνται τη συνεργασία, με τις κοινωνικές λειτουργούς να παρεμβαίνουν για να προστατέψουν όλα τα παιδιά.

  Στο ντοκιμαντέρ “Μάνα” θα δείτε μέρος της καθημερινότητας τους, με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Στιγμές αγάπης, δυσκολίας, τρυφερότητας. Στιγμές που περνά μέσα σε ένα 24ωρο κάθε οικογένεια. Θα διαπιστώσετε πως το ενδιαφέρον αυτών των γυναικών δεν περιορίζεται στην προσευχή και την κατήχηση, αλλά σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Όπως για παράδειγμα, να μάθουν σε ένα μωρό τις πρώτες του λέξεις. Να διδάξουν τη σημασία της ζωής, της αγάπης, της φροντίδας, μέσα από απλές λειτουργίες -όπως το πότισμα των φυτών. Θα δείτε τις καλόγριες να συζητούν για θεατρικές παραστάσεις και βιβλία που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά. Τα επιλέγουν βάσει των μηνυμάτων που περνούν. Δεν επιζητούν τις αποστάσεις από την κανονικότητα, την πραγματικότητα.

  Φροντίζουν να μην υπάρχει βίαιο περιτύλιγμα ή απαισιόδοξη κατάληξη. Να ‘χουν τα παιδιά τους να πάρουν κάτι θετικό, στη ψυχή τους, από την εμπειρία. Ακόμα και αν η διαδρομή στην αφήγηση της ιστορίας έχει σκαμπανεβάσματα. Για όσα δεν έχουν γνώση, αποκτούν -με ιδία επίσκεψη στην παράσταση-, ώστε να είναι σίγουρες, για το αποτέλεσμα. Για το σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης. Αυτόν που γεμίζει τα παιδιά αυτοπεποίθηση πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, με τις δικές τους δυνάμεις, αρκεί να προσπαθήσουν -με όλες τους τις δυνάμεις.


  Οι γυναίκες δίνουν αγάπη, φροντίδα και ασχολούνται με την ανατροφή, τη μόρφωση, αλλά και την προετοιμασία έως το “αντίο” των παιδιών. Χαρακτηριστική είναι μια σκηνή, με μια κοπέλα που μεγάλωσε στο Λύρειο και ετοιμάζεται να παντρευτεί.

  Θα ακούσετε σχόλια -από τις πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ- για να ανέβει λίγο το άνοιγμα, διότι κάνει τη μέλλουσα νύφη να δείχνει καλύτερη και “οι κοντές θέλουν ψηλά τη μέση, διαφορετικά ο κορμός φαίνεται τεράστιος και τα πόδια τους κοντά”. Μετά η ίδια μοναχή ομολογεί, στην κάμερα ότι “το ότι θα φύγουν, θα φύγουν. Πού θα πάνε; Αν φύγουν έτοιμα και πάνε σε περιβάλλον σωστό, για να συνεχίσουν την ένταξη στην κοινωνία και να γίνουν σωστοί πολίτες είναι χαρά μας. Η Μαρία (βλ. η νύφη) είναι ευτυχισμένη. Θα κάνει οικογένεια. Αυτός ήταν ο προορισμός της. Αυτό θέλαμε και εμείς». Και μετά ρωτά «τα άλλα τα παιδιά που ενηλιώνονται και όπως θα ήθελαν να φύγουν από το σπίτι τους, θέλουν να φύγουν από εδώ, πού θα πάνε;». Τη συνέχεια μπορείτε να τη βρείτε στο ντοκιμαντέρ. Πιστέψτε μας. Αξίζει να το δείτε.

  *Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις. Τα έσοδα προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων. Κάθε χρόνο διενεργείται, το τελευταίο Σάββατο του Δεκεμβρίου, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, λαχειοφόρος αγορά -παρουσία και δικαστικών λειτουργών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Το πρώτο δώρο είναι ένα αυτοκίνητο. Για τους τυχόν αμφισβητίες, στο ντοκιμαντέρ θα δείτε και έλεγχο στα οικονομικά.

  https://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1

  Από την Καλαμάτα στην Μονή Χρυσοκελλαριάς η πιο απίθανη ιστορία
  Πρώτη Δημοσίευση: 06/10/2015 19:28 – Τελευταία Ενημέρωση: 06/10/2015 19:28

  H πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

  Από την Καλαμάτα στη Μονή Χρυσοκελλαριάς κι από εκεί στη Νέα Μάκρη

  Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ

  Την άνοιξη του 1962, μία παρέα νέων γυναικών, η Μαρία, η Δωροθέα, η Καλλίνικη, η Φαιδρονία, η Σεβαστή και ακόμα μια Μαρία, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Πειραιά και να κατέβουν στην Καλαμάτα για να γίνουν μοναχές.
  Επειδή δεν έχουν όλες συμπληρώσει τα 21 χρόνια, οι γονείς τις φέρνουν πίσω. Εκείνες αποφασισμένες στο στόχο τους «αποδρούν» για δεύτερη φορά. Το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις κι ο Τύπος της εποχής το κάνει πρωτοσέλιδο, ανάγοντάς το σε σκάνδαλο.
  Οι γονείς επεμβαίνουν για δεύτερη φορά κι έτσι και πάλι εξαναγκάζονται να γυρίσουν στα πατρικά τους. Κι όμως, δεν το βάζουν κάτω! Ακολουθεί και τρίτη φορά, η οποία ήταν και η οριστική για τις έξι κοπέλες, που είχαν, όπως όλα δείχνουν, ένα σχέδιο στο μυαλό τους. Κατάφεραν να πείσουν τους πάντες ότι ήθελαν να γίνουν όντως καλόγριες και, μάλιστα, έβαλαν κι ένα σοβαρό στόχο. Δε θα απομονώνονταν απλά σε ένα μοναστήρι για να προσεύχονται και να ακολουθούν το τελετουργικό της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά θα υπηρετούσαν έμπρακτα το κοινό καλό.
  Έτσι, αφού για μερικά χρόνια έζησαν ανεξάρτητες, κάνοντας η κάθε μία τους ό,τι περνούσε από τα χέρια τους, κυριολεκτικά, άλλη φτιάχνοντας κεντήματα, άλλη ράβοντας πουκάμισα, το 1967 ίδρυσαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, σε ένα κτήμα που τους παραχώρησε η Μονή Πεντέλης και με τη συνδρομή του εφοπλιστή Μάρκου Λύρα, το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Μία ανοιχτή κοινότητα για παραμελημένα παιδιά που προέρχονται από προβληματικά περιβάλλοντα και γονείς που αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, μία μεγάλη, υπερμεγέθη ίσως, ανάδοχος οικογένεια.
  ………………………..

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ευσεβής πολιτική ηγεσία, αποτελεί εγγύηση για την ευημερία και την αρετή των πολιτών


  Από την εφημερίδα «Μακεδονία» 26.11.1978, σελ.23
  για τον όσιο Αλέξιο, σημερινό ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=26&db=11&da=1978

  Ο Αλέξιος διανυκτερεύει στου Αλέξιου
  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/716519/mones-tou-agiou-orous-episkeftike-o-tsipras

  Μονές του Αγίου Όρους επισκέφτηκε ο Τσίπρας
  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διανυκτερεύσει απόψε στη μονή Ξενοφώντος
  08/08/2014


  8|11|2016
  Αισιόδοξος πως η χώρα θα βγει τελικά από την κρίση εμφανίστηκε o αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του στη Μονή Ξενοφώντος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος.

  • Ο/Η Τσιπρομητσοτακέϊκο λέει:

   Βάρδα μην ακουμπήσουν τα δικά τους παιδιά, των αλλωνών, δηλαδή των φτωχών, δεν πειράζει.

 9. Ο/Η Αδελφή Κλοτίλδη λέει:

  Όλη η εφοπλιστική οικογένεια Λύρα είναι αρωγός στο ίδρυμα

  https://www.protothema.gr/greece/article/811380/lureio-idruma-i-istoria-6-koritsion-pou-eginan-manes-hiliadon-paidion/

  Η υποστήριξη του εφοπλιστή Λύρα

  Η αρχή έγινε το 1967, όταν σ’ ένα κτήμα στην περιοχή του Νέου Βουτζά, που τους παραχωρήθηκε από τη Μονή Πεντέλης, οι μοναχές ίδρυσαν μια ανοιχτή κοινότητα για απροστάτευτα παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους. Καθοριστική στο έργο τους στάθηκε η υποστήριξη του αείμνηστου εφοπλιστή Μάρκου Λύρα και της συζύγου του Αγγελικής, που αγκάλιασαν την προσπάθεια της αδελφότητας μέσα από μια δωρεά. «Τον βρήκαμε και μας βρήκε μέσω ενός κοινού γνωστού και αποφάσισε να μας βοηθήσει. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Αγγελική ήταν πολύ ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούσαν ορφανά και φτωχά παιδιά. Η οικογένεια Λύρα έχει μεγάλη προσφορά, πάντα σε χαμηλούς τόνους, και το έργο της συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που βρίσκονται στο πλευρό μας μέχρι σήμερα», λέει η γερόντισσα Μαρία για τον «καπετάνιο», όπως αποκαλεί τον Μάρκο Λύρα, το όνομα του οποίου φέρει τιμής ένεκεν το Ιδρυμα.

  Από το 1967 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν περάσει από το Λύρειο περισσότερα από 2.000 παιδιά
  (….)
  O αείμνηστος εφοπλιστής Μάρκος Λύρας και η σύζυγός του Αγγελική υπήρξαν ουσιαστικοί αρωγοί του ιδρύματος

 10. Ο/Η laskaratos λέει:


  Με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν είδει υπασπιστών

  Ο Μητροπολίτης Σύριζα, Χρυσής Αυγής και Αθανασίας του Αιγάλεω Νίκος της Φθιώτιδας, αναρωτιέται γιατί τον περιφρόνησαν και δεν ζήτησαν τη βοήθειά του από ένα τοπικό Ορφανοτροφείο «Θηλαίων» (sic, η γνωστή Ορθογραφία της Ρωμφεας, στην 5η αράδα):

  http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20067-diati-den-ezitithi-i-sundromi-tis-im-fthiotidos-gia-to-orfanotrofeio-lamias

  Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Φθιώτιδος. Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

  Διατί δεν εζητήθη η συνδρομή της Ι.Μ. Φθιώτιδος για το Ορφανοτροφείο Λαμίας;

  Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σε τοπικές και άλλες θρησκευτικές εφημερίδες και περιοδικά και μάλιστα του δημοσιεύματος «ΕΝΦΙΑ και φόροι αφήνουν στο δρόμο ορφανά στην Λαμία» (Εφ. Ορθόδοξη Αλήθεια της 7ης Φεβρουαρίου 2018, σ. 15), καθώς επίσης και πολλών τηλεφωνημάτων Μητροπολιτών, Ηγουμένων του Αγίου Όρους και άλλων πολλών περί του τι ακριβώς συμβαίνει με το Ορφανοτροφείο Θηλαίων του Συλλόγου «ο Ευαγγελιστής Λουκάς» Λαμίας, υποχρεούμεθα να ενημερώσωμε τον λαόν και τους ενδιαφερομένους για την αντιμετώπιση του ευαίσθητου αυτού θέματος εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Εάν η μη ανάμειξις της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατείαν συγκεντρώσεως χρημάτων διά την στήριξιν του Ορφανοτροφείου δεν είχε δημιουργήσει σωρεία δυσμενών σχολίων, δεν υπήρχε ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα.

  Επειδή όμως πολλοί ερωτούν και δικαίως «Τι κάνει η Μητρόπολις;» και έτσι επιρρίπτουν μομφήν εις τον Μητροπολίτην αδιαφορίας και ασπλαχνίας προς ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα άξιο υποστηρίξεως, δια τούτο προβαίνουμε εις το παρόν δημοσίευμα για να ενημερώσουμε τους ενδριαφερομένους επί του εν λόγω θέματος.


  Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος με όλους τους τοπικούς παράγοντες ήλθαν σε επαφή εκτός από τον Μητροπολίτη. Διοργάνωσαν έρανο στην πλατεία Πάρκου Λαμίας, ενημέρωσαν τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων και τον κ. Περιφερειάρχη, ήλθαν σε επαφή με τα τοπικά μέσα ενημερώσεως, έστειλαν επιστολές σε Μητροπολίτες, Ηγουμένους, πολιτικούς κ.α.

  Ο ίδιος ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του λέγει: «Απευθυνθήκαμε παντού. Κάποιοι έδειξαν συμπάθεια, αλλά και πολλοί έμειναν ασυγκίνητοι. Τελευταία με έγκριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος έβαλαν κουμπαράδες στα μεγάλα καταστήματα. Άνοιξαν και ένα περίπτερο με κουπόνια στην κεντρική πλατεία Πάρκου της Λαμίας για μια λαχειοφόρο αγορά» (Συνέντευξη του Προέδρου κ. Παναγιώτου Ντούρου στην Εφ. «Ορθόδοξη Αλήθεια» 7.2.2018).

  Σε όλες τους τις κινήσεις αγνόησαν περιφρονητικά τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος διά τοιαύτης φύσεως θέματα. Το ερώτημα είναι: διατί άραγε; Οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία; Δεν έχουν σχέση με την Ιερά Μητρόπολη;

  Το Ίδρυμα βέβαια είναι ιδιωτικό, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Η διαχείριση γίνεται από το Διοικητικό του Συμβούλιο, οι πνευματικές σχέσεις όμως με την τοπική Εκκλησία δεν διακόπτονται.

  Πολλές φορές προσεκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο και προέστη των Ιερών Πανηγύρεων και ευλόγησε τα παιδιά, τα οποία με την εξαίρετη Διευθύντρια κα Σταυρούλα Πελέκη, όπου τον συναντούν χαίρουν και εκδηλώνουν την αγάπη τους.

  Αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στο Επισκοπείο να τραγουδήσουν στη εορτή του και τα Χριστούγεννα να του ψάλλουν τα κάλαντα. Προς αυτά τα παιδιά πολλάκις με χρηματικές ευλογίες έχει εκφράσει ο Σεβασμιώτατος την αγάπη του.

  Διατί λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο αγνόησε την πατρική σχέση του Μητροπολίτου με τα παιδιά του Ορφανοτροφείου; Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό.

  Όταν παλαιότερα ζητούσαν με ανακοίνωσή τους χρήματα δια την αγοράν του τέμπλου του Ναού του Ιδρύματος, χωρίς πάλι να ενημερώσουν την Ιεράν Μητρόπολιν και ζητήσουν την συνδρομή της, τους εστάλη επιστολή και προτάθηκε από τον Σεβασμιώτατο να αγοράσει η Μητρόπολις το τέμπλο και εάν είχαν δυσκολίες λειτουργίας του Ορφανοτροφείου πάλι να ακουμπήσουν στην αγάπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Λογικό είναι και φυσικό, εφ’ όσον «κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο τα ορφανά» να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολις την λειτουργία του και όπως έχει τα 3 Γηροκομεία, τα 10 Κέντρα Αγάπης, τις Κατασκηνώσεις και όλα τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα, να έχει ακόμα ένα, το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

  Η πράξη αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διχαστική και δημιουργεί πολλά προβλήματα εις την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας.

  Ο κάθε αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτή είναι η αλήθεια δια την μη ανάμειξη της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατεία συγκεντρώσεως χρημάτων δια την αντιμετώπισιν των δυσβάστακτων φόρων του Ορφανοτροφείου Θηλέων του Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς».

  Το έργο της κας Σταυρούλας Πελέκη είναι άξιο παντός επαίνου. Τόσο όμως η Διευθύντρια όσο και οι άξιες συνεγράτιδές της είναι μακράν των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

  Επαναλαμβάνουμε και πάλιν. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος είναι η μόνη εγγύηση δια την συνέχιση της ζωής και ιστορίας του Ορφανοτροφείου Θηλέων, του οποίου πρωτοστάτης ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος.

  Και μετά από την αψυχολόγητη και απνευμάτιστη αυτή συμπεριφορά προς την Εκκλησία του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ιερά Μητρόπολις, που είναι Μάνα για όλα τα παιδιά της, είναι έτοιμη να λύσει το πρόβλημα αυτό αναλαμβάνοντας το φιλανθρωπικό αυτό Ίδρυμα υπό την σκέπη και προστασία της, εάν φυσικά το ζητήσουν οι σήμερα διοικούντες το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

 11. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://mikropragmata.lifo.gr/guest_posts/apories-gia-to-lyreio-orthodokso-idryma-gia-tin-apokatastasi-tou-opoiou-plironoun-oloi-plin-tis-ekklisias/

  Απορίες για το Λύρειο Ορθόδοξο Ίδρυμα (για την αποκατάσταση του οποίου πληρώνουν όλοι πλην της Εκκλησίας)
  Με αφορμή τις ζημιές της πυρκαγιάς
  Από: Μικροπράγματα
  πριν περίπου 18 ώρες
  246 SHARES

  Του Αναγνώστη Λασκαράτου, από το μπλογκ του Ροϊδη

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eυχαριστώ για την επισήμανση.

   Στο άρθρο έχουν δημοσιευθεί δυο σχόλια αναγνωστών, που αποφεύγουν να απαντήσουν έστω και σε ένα από τα πάνω από 10, πολύ συγκεκριμένα, ευγενικά, και εύλογα ερωτήματα που έθεσα και τώρα να προσθέσω και άλλα δυο, που δεν τα έθεσα στο άρθρο:

   1.Ο πνευματικά εποπτεύων και διοικών ως πρόεδρος του Δ.Σ. το ίδρυμα μητροπολίτης που έχει επιτεθεί με τόσο αισχρό τρόπο στον Χόκινγκ («Ο Χόκινγκ έσβησε γεμάτος έπαρση και αλαζονεία»), έναν κορυφαίο και αξιοθαύμαστης θέλησης και γενναιότητας Επιστήμονα και ΑΜΕΑ, είναι κατάλληλος για αυτή τη δουλειά;
   2. Το παρελθόν των καλογριών, το σκασιαρχείο τριών από αυτές, που στρατολογήθηκαν από Κατηχήτρια, ενώ ήταν ανήλικες από το σπίτι, το δράμα των γονιών τους να τρέχουν στην αστυνομία και στον Εισαγγελέα και να γίνονται βούκινο στις εφημερίδες, ο θάνατος της γιαγιάς μιας από αυτές από κλονισμό, δείχνουν ωριμότητα, τιμή στους γονείς και σεβασμό στο θεσμό της οικογένειας, που τόσο υποκριτικά υπερασπίζεται η Εκκλησία;
   Τι εμπόδιζε τις καλόγριες να ενηλικιωθούν πρώτα, να σπουδάσουν και ώριμες σε μια ηλικία μετά τα 25, να καλογερέψουν και να επιδοθούν στο έργο τους (πάντα κάτω από τον έλεγχο της Πολιτείας);

   Ο δεύτερος σχολιαστής, μη μπορώντας να απαντήσει σε όσα πραγματικά είπα, στήνει ένα ολότελα ψεύτικο και άκρως συκοφαντικό σκηνικό, αγνοώντας ακόμη και τις εκ του περισσού διευκρινίσεις μου και θετικές κρίσεις για τις μοναχές:
   _______________________________________________________
   «έβγαλα μερικά … ασφαλή συμπεράσματα περί του ιδρύματος: Διαστρεμμένες καλόγριες έκτισαν μία αληθινή φυλακή με λεφτά του δικτάτορα Παπαδόπουλου μέσα στην οποία αναγκάζουν ορφανά παιδάκια να γίνουν με στο στανιό ορθόδοξα, και ενίοτε τα εξαφανίζουν κατά εκατοντάδες αν πρόκειται για αλλόθρησκα (αυτό έγινε(;) αλλού και άλλοτε, αλλά το αναφέρουμε για κάποιο λόγο). Η Εκκλησία σιωπά και ενθαρρύνει. Ενιοτε δρα, ως ξέπλυμα-πλυντήριο του Κούλη του Τσίπρα και όλων των άλλων λαμογίων, τους οποίους δεν έπρεπε να δεχθούν οι καλόγριες αλλά μάλλον να γιαουρτώσουν(;)»
   _________________________________________________
   https://mikropragmata.lifo.gr/guest_posts/apories-gia-to-lyreio-orthodokso-idryma-gia-tin-apokatastasi-tou-opoiou-plironoun-oloi-plin-tis-ekklisias/

   ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
   ms12 πριν περίπου 13 ώρες
   Συγνωμη αλλά αυτό δεν είναι άρθρο, είναι έκθεση πρώτης Λυκείου. Μπορεί η λέξη ορθοδοξος να είναι το κόκκινο πανί σου για λόγους δικούς σου σου, σεβαστούς. Το κάνεις όμως τόσο εμφανές που δεν έχουν καμμία αξιοπιστία τα όσα παραθέτεις.
   Εχεις τόσες πολλές απορίες γιατί δεν έχεις κάνει καμμία έρευνα προς απάντηση των ερωτηματικών σου. (Μπαίνω στον πειρασμό να θεωρήσω πως η έρευνα σου κατευθύνθηκε περισσότερο προς την διατήρηση του θόλου τοπίου)
   Προς απάντηση πολλών από τα ερωτήματα σου, σου προτείνω να δεις το ντοκυμαντέρ «μάνα» που αναφέρεται στο ίδρυμα. Δεν πιστευω στην αγιότητα των ανθρώπων. Πιστεύω όμως πως αν κάποιοι έχουν κάνει πολύ περισσότερα από εμένα για να αλλάξουν την ζωή ή να σώσουν την ζωή άλλων ανθρώπων αξίζουν τον σεβασμό ακόμη και στην πιο αυστηρή κριτική μου.

   par_xetr_ πριν περίπου 7 ώρες
   Το διάβασα στα γρήγορα- είναι τεράστιο και ολίγον τι ανερμάτιστο..- και συγνώμη αν σας παρερμηνεύω αλλά έβγαλα μερικά … ασφαλή συμπεράσματα περί του ιδρύματος:
   Διαστρεμμένες καλόγριες έκτισαν μία αληθινή φυλακή με λεφτά του δικτάτορα Παπαδόπουλου μέσα στην οποία αναγκάζουν ορφανά παιδάκια να γίνουν με στο στανιό ορθόδοξα, και ενίοτε τα εξαφανίζουν κατά εκατοντάδες αν πρόκειται για αλλόθρησκα (αυτό έγινε(;) αλλού και άλλοτε, αλλά το αναφέρουμε για κάποιο λόγο). Η Εκκλησία σιωπά και ενθαρρύνει. Ενιοτε δρα, ως ξέπλυμα-πλυντήριο του Κούλη του Τσίπρα και όλων των άλλων λαμογίων, τους οποίους δεν έπρεπε να δεχθούν οι καλόγριες αλλά μάλλον να γιαουρτώσουν(;)
   Τα δε λεφτά που (εθελοντικά!) μαζεύτηκαν καλά θα κάνουν να πάνε πουθενά άλλου (σε άλλου «είδους» πυρόπληκτους;).
   Καλά κατάλαβα;
   (Τίθεται ένα ζήτημα πάντως με το ποιο ακριβώς από τα παραπάνω ισχύει και (κυρίως) ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα σας…)

 12. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Ουδείς υπεράνω ελέγχου
  Το ράσο από μόνο του δεν είναι εγγύηση
  Λογοδοσία και Διαφάνεια

  http://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma
  22.07.2001
  Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα
  Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού

  Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου Καμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Καμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

  Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε»ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

  Οι Ρουμάνες

  Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Κυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

  Το χρήμα

  http://www.kathimerini.gr/275872/article/epikairothta/ellada/monaxes-egkateleiyan-monh-kai-xreh

  28.01.2007
  Μοναχές εγκατέλειψαν μονή και χρέη
  Του Νικου Παπαχρηστου

  Αποφασισμένες να εγκατασταθούν σε μοναστήρι της Αττικής φέρονται οι 55 μοναχές που εγκατέλειψαν την Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης στο Σιδηρόκαστρο. Μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, ζητούν από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο να χορηγήσει τα απολυτήριά τους και τον «εξουσιοδοτούν»(!) να αποπληρώσει τα χρέη τους, ύψους τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ.

  Την ίδια στιγμή τραπεζικές αρχές εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή μια καταγγελία που φαίνεται να εμπλέκει την αδελφότητα της μονής σε υπόθεση πλαστογραφίας προκειμένου να πάρει δάνειο. Οι πληροφορίες αυτές, η ξαφνική φυγή των μοναχών, οι αντικανονικές ενέργειές τους, αλλά και οι πολυποίκιλες προεκτάσεις της υπόθεσης έχουν προκαλέσει αναταράξεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε πρόσφατα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία έλαβε γνώση του περιεχομένου της επιστολής του δικηγόρου της αδελφότητας προς τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου. «Πριν προχωρήσετε στην εγκατάστασιν εις την Μονήν οιουδήποτε διαχειριστικού-διοικητικού σχήματος θα πρέπει κατά νόμον να έχη προηγηθή η χορήγησις του σχετικού απολυτηρίου διά τας κεκαρμένας Μοναχάς» σημειώνει στην εξασέλιδη επιστολή του ο δικηγόρος κ. Διονύσιος Πελέκης, ο οποίος αποκαλύπτει τον τελικό προορισμό της αδελφότητας: «Τα απολυτήρια θα δοθούν διά Μονήν ή Ησυχαστήριον της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, δοθέντος ότι έχει ενημερωθή και συναινεί ο επιχώριος Αρχιερεύς κύριος Νικόλαος».

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο των μοναχών, ο κ. Μακάριος είτε θα προχωρήσει στη διάλυση της μονής εκποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία της είτε θα διορίσει νέα προσωρινή ηγουμένη προερχόμενη από άλλη μονή του Σιδηροκάστρου. «Η τοιαύτη διαχείρισις και διοίκησις της Μονής θα συντηρήση τους χώρους αυτής μέχρι νέας στελεχώσεώς της και θα αντιμετωπίση τις μόνες προς τρίτους υποχρεώσεις της Μονής εκ δανείων Τραπεζών, ύψους περίπου 500.000 ευρώ». Για την κάλυψη αυτών των δανείων υποδεικνύεται μάλιστα η εκποίηση 16 ακινήτων της Μονής που η αξία τους υπολογίζεται -από τις μοναχές- στο ποσό των 750.000 ευρώ. Ταυτόχρονα ενημερώνεται ο μητροπολίτης πως οι μοναχές θα παραλάβουν «ό,τι απεκτήθη με ιδικά τους χρήματα που εισέπρατταν από τις ποικίλες δραστηριότητές τους (κηροπωλείον, υφαντά, κεντήματα, αγιογραφήσεις, ψηφιδωτά κ.λπ.) και τα είχον θέσει εις την υπηρεσίαν της Μονής και του Μοναστικού τους βίου». Δηλαδή κατά τον δικηγόρο τους «δικαιούνται να παραλάβουν όσα σκεύη, έπιπλα, εργαλεία, μηχανήματα, αυτοκίνητα, ικριώματα, γερανόν κ.λπ. επιθυμούν… δοθέντος ότι τα ηγόρασαν με τα προσωπικά τους έξοδα». Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από τη φυγή τους οι μοναχές μετέφεραν με τρία φορτηγά την «οικοσκευή» τους σε γνωστό μοναστήρι της Αττικής.

  Στην επιστολή του κ. Πελέκη αίσθηση προκαλούν οι συμβουλές προς τον μητροπολίτη για την «καλύτερη» αξιοποίηση επιχορήγησης της Ε.Ε. που είχαν ζητήσει, πριν να φύγουν οι μοναχές, για την κατασκευή ορφανοτροφείου. «Το εγκεκριμένο ποσόν της επιχορηγήσεως, με κατάλληλους χειρισμούς, επαρκεί οπωσδήποτε διά την ολοκλήρωσιν της Μονάδος, χωρίς να χρειασθή η καταβολή συμμετοχής της Μονής» τονίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους. Από την πλευρά του ο κ. Μακάριος ενημέρωσε με επιστολή του την Ιερά Σύνοδο πως είναι έτοιμος εφόσον οι μοναχές αλλάξουν γνώμη να τις υποδεχθεί και πάλι στην επαρχία του. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν και μετά θα παραλάβουν το απολυτήριό τους. Σχετικά με τα χρέη που άφησε η αδελφότητα, ο Σιδηροκάστρου κάνει γνωστό ότι εκτός από τις 500.000 ευρώ προς τις τράπεζες υπάρχουν χρέη και προς ιδιώτες ύψους 120.000 ευρώ. Αναφορικά με την πρόταση της αδελφότητας να εκποιήσει ακίνητα της μ ονής σημειώνει ότι η αξία τους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή που υποστηρίζουν οι μοναχές, ενώ ορισμένα από αυτά είναι ήδη υποθηκευμένα για άλλα δάνεια. Η υπόθεση των 55 μοναχών έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

  Η «Χρυσοπηγή»

  Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν το μοναστήρι διαδραμάτισε ο πνευματικός αδελφός του Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την αδελφότητα, καθώς και η «Χρυσοπηγή». Παράλληλα πολλά είναι τα ερωτήματα για τα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν οι μοναχές, δεδομένων των σημαντικών δωρεών και επιδοτήσεων που λάμβανε η μονή. Ταυτόχρονα ερωτήματα προκαλεί και η εκτεταμένη εμπορική δραστηριότητά τους στον χώρο την ένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία δεκαετία είχαν προμηθευτεί 6 μεγάλες πλεκτικές μηχανές και τροφοδοτούσαν με ρούχα 25 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συχνά ταξίδευαν στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις νέες τάσεις στη μόδα.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/769965/kalogria-me-fouskomenes-katatheseis-ereuna-to-sdoe
  Καλόγρια με φουσκωμένες καταθέσεις ερευνά το ΣΔΟΕ
  Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος

  20/12/2014
  Καλόγρια με φουσκωμένες καταθέσεις ερευνά το ΣΔΟΕ

  Ένα ανεξήγητα μεγάλο ποσό, που υπάρχει στις καταθέσεις μιας καλόγριας στην Κρήτη ερευνά τις τελευταίες μέρες το ΣΔΟΕ.

  Σύμφωνα με το cretalive.gr, στην υπόθεση εμπλέκεται και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος η οποία κι έδωσε την υπόθεση στο ΣΔΟΕ. Η έρευνα γίνεται προσεκτικά καθώς δεν αποκλείεται να κρύβεται πίσω και κάποιο «πλυντήριο», να είναι χρήματα άλλων καθώς είναι βέβαιο ότι η καλόγρια δεν μπορούσε να διαθέτει τέτοια ποσά.

  http://lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=885

  03-04-2011
  Η ΑΓΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

  Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν κατασχέσει έγγραφα της Μονής Εμμαούς και έχουν δεσμεύσει καταθέ­σεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για φοροδιαφυγή.

  Τις «άγιες καταθέσεις» σε τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν οι καλόγριες της Ι. Μονής Προς Εμμαούς Λαγκαδά, φωτογράφισε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας (σ.σ. εφημερίδα ΕΘΝΟΣ). Αναφέρθηκε στις μοναχές για να τονίσει ότι «χρήματα έβγαλαν στο εξωτερικό από επιχειρηματίες μέχρι καλόγριες».

  Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, των Γ.Κρητικού – Χρ. Τελίδη

  Αλλωστε οι καλόγριες του συγκεκριμένου μοναστηριού περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με καταθέτες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ελέγχονται με διασταύρωση στοιχείων για φοροδιαφυγή.

  http://www.toxwni.gr/more/168521-skandalo-se-monastiri-stin-peloponniso-42xroni-kalogria-%C2%ABkleftike%C2%BB-me-27xrono-idrailiko

  ΣΚΑΝΔΑΛΟ σε μοναστήρι στην Πελοπόννησο – 42χρονη καλόγρια «κλέφτηκε» με 27χρονο υδραυλικό!
  Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 10:47

  https://www.crashonline.gr/koinonia/566231/%CF%81%CE%BF%CE%B6-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85/

  ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ! Οι άτακτες καλόγριες και οι σέξι εργάτες!
  Στις 20 Aug, 2016

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=207790&cid=122

  Σόδομα και Γόμμορα σε μοναστήρι της Καλαμάτας
  Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010, 15:27

  Σόδομα και Γόμορρα στο μοναστήρι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κατήγγειλε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και επέβαλε ακοινωνησία στις μοναχές της μονής.

  Αυτές είναι αιρετικές
  https://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC

  Όπως οι ιερείς έτσι και οι καθολικές καλόγριες κακοποιούσαν παιδιά
  09:27 | 27 Απρ. 2010 Τελευταία ανανέωση 02:55 | 28 Ιουλ. 2011

  Απίστευτα στοιχεία για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και βιασμούς παιδιών από καθολικές καλόγριες είδαν το φώς της δημοσιότητας ύστερα από σοκαριστικές αποκαλύψεις ανθρώπων που υπήρξαν θύματα στην παιδική τους ηλικία κατά τη δεκαετία του 50 και του 60. Οι περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις κακοποίησης ήταν ομοφυλοφιλικές.

  Μέχρι τώρα, οι περισσότερες εκθέσεις και η μεγαλύτερη προσοχή των ΜΜΕ για τις κακοποιήσεις των παιδιών μέσα στην καθολική εκκλησία είχαν εστιάσει αποκλειστικά στους άντρες κληρικούς. Οι νέες εξομολογήσεις όμως έδειξαν πως και οι καθολικές καλόγριες κακοποιούσαν τα παιδιά κυρίως στα σπίτια τους.

 13. Παράθεμα: Παραδικαστικό 2: Ενοχή για Μαντούβαλο, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 14. Ο/Η του κώλου λέει:

  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

  Ο Επίσκοπος Θεσπιών στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων »Εστία» (ΦΩΤΟ)

  Ο Θεοφιλέστατος έφτασε στον Ξενώνα συνοδευόμενος από τον τέως Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα και την Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου.

  http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/thermh-upodochh-tou-nikolaou-michaloliakou-stis-ekdhlwseis-ths-ieras-archie

  Θερμή υποδοχή του Nικολάου Μιχαλολιάκου στις εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Αρχοντικό της Οσίας Φιλοθέης – Φωτορεπορτάζ
  Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 – 15:16


  Ο Επίσκοπος Θεσπιών

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεν έχει ακουστεί το παραμικρό κατά της αλυσσίδας των ιδρυμάτων του.
  Όμως 34 φωτογραφίες του παπά, σε διάφορες πόζες, σε μια σελίδα!
  Τόση αυτοπροβολή!
  Προς τι;
  Έχει ακούσει ποτέ για την χριστιανική αρετή της σεμνότητας;

  https://www.kivotostoukosmou.org/el/kivotos-tou-kosmou/pater-antonios

  Πατερ Αντώνιος

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Κάτι δεν πάει καλά με τον κυρ Αντώνη
   https://www.kar.org.gr/2019/11/23/emetiko-xenofoviko-paralirima-apo-tin-kivoto-toy-kosmoy/

   Εμετικό ξενοφοβικό παραλήρημα από την Κιβωτό του Κόσμου
   Νοέ 23, 2019

   Σε ένα άνευ προηγουμένου ξενοφοβικό παραλήρημα, που φτάνει στα όρια του εμετικού, ξεσπά η Κιβωτός του Κόσμου, με αφορμή την προωθούμενη κατασκευή της νέας κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους και συγκεκριμένα κοντά στο Πιτυός.

   Με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου, που διαβάστηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019 από την δημοτική σύμβουλο της παράταξης Χίος Μπροστά κα Αγγελική Παμπάλου, η Κιβωτός αναφέρει ότι ο μοναδικός δρόμος προς την νέα δομή που θα δημιουργηθεί περνά μπροστά από το χωριό της στο Αίπος και αυτό θα δημιουργήσει πολλούς κινδύνους στις εγκαταστάσεις και κυρίως στα παιδιά. Φτάνει δε στο σημείο, να επαναλαμβάνει ακόμα σε χειρότερο βαθμό τα εμετικά επιχειρήματα που είχε επικαλεσθεί και σε ανάλογη προηγούμενη περίπτωση για την δομή στο «18», αναφέροντας συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

   Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.

   Τα ίδια έλεγε περίπου και η ανάλογη ανακοίνωσή της την 1η Ιουνίου 2017 και μάλλον η σημερινή αποτελεί αντιγραφή της, όπως δείχνει και το επίμαχο σημείο: Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (όπου π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.

   Η επιστολή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε πολλούς δημοτικούς συμβούλους, μεταξύ δε τούτων ο κ. Νίκος Νύκτας και η κα Βιβή Ποταμούση, έθεσαν το ερώτημα αν η επιστολή έχει την έγκριση του παπά Αντώνη Παπανικολάου, για να λάβουν σε έντονο ύφος απαντήσεις από συμβούλους της παράταξης Χίος Μπροστά συμπερασματικά ότι τούτο είναι προφανές.

   Εν κατακλείδι δε η αναφερόμενη επιστολή λαμβάνει την μορφή εξωδίκου σημειώνοντας ότι «άλλως, και με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε επικείμενο συμβάν όλους όσους συναίνεσαν ή συναινέσουν στην επιλογή του εν λόγω μέρους και στη δημιουργία ενός ΠΡΟΚΕΚΑ στην ευρύτερη περιοχή του όρους Αίπους πλησίον των εγκαταστάσεων του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού». Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστολή δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση που έλαβε και ανακοίνωσε την σχετική απόφαση περί δημιουργίας της δομής στο Πιτυός, αλλά στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι αναρμόδιο και το οποίο εν τέλει απέρριψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την συγκεκριμένη υπερδομή. Το κατάπτυστο και προκλητικό κείμενο που πρέπει να προκαλέσει την επέμβαση των αρμοδίων αρχών, έχει ως ακολούθως: …………………

   Πηγή

   https://astraparis.gr/emetiko-xenofoviko-paralirima-apo-tin-kivoto-toy-kosmoy/?fbclid=IwAR3ue_GUh6KDm9zkkgub70h2GLQwmzgkU889kzjZjZnWOkixpqK_T8rfQg4

   • Ο/Η Po λέει:

    Πάντα κάτι μου μύριζε με τον κυρ-Αντώνη…

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Για τους παιδραστές συναδέλφους του έχει πληροφορηθεί ο παπάς, γιατί δεν τον έχω ακούσει να ανησυχεί

    https://www.tanea.gr/2000/06/17/greece/kekleismenwn-twn-thyrwn-drama-xwris-akroatirio/%5D
    «Κεκλεισμένων των θυρών». Δράμα χωρίς ακροατήριο

    Αλεξίου Σίλα
    17 Ιουνίου 2000 | 00:00


    Πέτρος Παπουτσάκης

    Μόνο στοργή περίμεναν τα κορίτσια από τον ιερέα

    Πέτρος Παπουτσάκης. Τα κορίτσια πίστευαν πως ήταν ο… πατέρας τους

    Ένας σεβάσμιος ιερέας, ηλικίας 81 ετών, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου
    του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Χαλκίδας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
    δεν έχουν σχέση με την πόλη. Λέγεται πως διαπράχθηκαν στην Αθήνα, στην Αγία
    Παρασκευή, όπου εδρεύει «Το σπίτι της αγάπης»…

    Εκεί, στο ορφανοτροφείο θηλέων, όπου κατέφευγαν μικρά κορίτσια που δεν είχαν
    κανένα στον κόσμο, ο ιερέας ενσάρκωνε γι’ αυτά την οικογένεια. Σ’ εκείνον
    έλεγαν τα προβλήματά τους, εκμυστηρεύονταν τις ανησυχίες τους, του ζητούσαν να
    λύσει τις απορίες τους. Ένιωθαν μαζί του τόσο άνετα, ώστε να πηγαίνουν στο
    δωμάτιό του χωρίς δισταγμό κάθε φορά που τα καλούσε.

    Όλα έδειχναν να λειτουργούν άψογα. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι πολίτες ­ κυρίως
    κάτοικοι της περιοχής ­ που βοηθούσαν οικονομικά το Ίδρυμα με τη μορφή δωρεών,
    θεωρώντας ότι συμβάλλουν στο θεάρεστο έργο του πατρός Πέτρου. Αυτά έως το
    1995. Τότε που, με αφορμή την πρώτη καταγγελία, κλονίστηκε το… οικοδόμημα.

    Ένα από τα φιλοξενούμενα στο «Σπίτι της Αγάπης» κορίτσια, αποφάσισε να
    μιλήσει. Εμπιστεύθηκε σε μια καθηγήτριά της στο σχολείο όσα συνέβαιναν επί 9
    χρόνια στο Ίδρυμα. Της είπε, πολύ διστακτικά στην αρχή, ότι ο πατήρ Πέτρος,
    ήταν κάθε άλλο παρά πατέρας για τα κορίτσια. Ότι όταν πήγαινε στο δωμάτιό του
    για να του πάει την εφημερίδα, εκείνος τη φιλούσε στο στόμα, τη χάιδευε και
    τής έκανε και άλλα πράγματα που η μικρή δεν μπορούσε να περιγράψει.

    Η καθηγήτρια θορυβήθηκε. Υπέθεσε πως η μαθήτρια που της αποκάλυψε τα τραγικά
    γεγονότα, δεν θα ήταν το μόνο θύμα του ιερέα. Αρχισε λοιπόν σιγά-σιγά, πολύ
    διακριτικά, να προσπαθεί να εκμαιεύσει και από τα άλλα κορίτσια την αλήθεια.
    Ήξερε πως ήταν πολύ οδυνηρό γι’ αυτά να αναφερθούν στις πιο εφιαλτικές στιγμές
    της ζωής τους.

    Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από την αρμοδιότητα της καλής καθηγήτριας για να
    ανατεθεί στη Δικαιοσύνη. Ο ιερέας Πέτρος Παπουτσάκης παραπέμφθηκε να δικαστεί
    για την απάνθρωπη πράξη του βιασμού και της απόπειρας βιασμού εις βάρος έξι
    ανηλίκων κοριτσιών. Έστω κι αν ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα. Παρά την ηλικία του
    και την ιδιότητά του δεν έπεισε.

    Τον περασμένο Ιανουάριο ο ιερέας κάθησε στο εδώλιο. Το θέαμα ήταν
    απογοητευτικό. Ποιος δεν θα ήθελε να ήταν όλα ψέματα; Και περισσότερο απ’
    όλους τα ίδια τα κορίτσια… Που δεν τους έφτανε η δυστυχία τους να πρέπει
    μόνα να αντιμετωπίσουν τη ζωή, έπρεπε να υποστούν και την χειρότερης μορφής
    ψυχική και σωματική βία. Από τον άνθρωπο που πίστεψαν ότι ήθελε να τα
    προστατεύσει…

    Τα κορίτσια αυτά δεν είναι πια παιδιά. Το δικαστήριο, όμως, θέλοντας να τους
    δείξει τη στοργή που τόσο τους έχει λείψει, έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα του
    δικηγόρου τους, αποφασίζοντας να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών κατά
    τη διάρκεια των καταθέσεων των θυμάτων.

    Οι περιγραφές τους προκάλεσαν ρίγος στους παράγοντες της δίκης. Ο
    κατηγορούμενος άκουγε ψύχραιμα. Περίμενε τη στιγμή της απολογίας. Για να πει
    «στο όνομα του Θεού» πως είναι αθώος. Πως τα κορίτσια φαντάστηκαν τις ιστορίες
    που περιέγραψαν και τον «πλήρωσαν» μ’ αυτό το νόμισμα για όσα τους προσέφερε.

    Η απόφαση του δικαστηρίου επανέφερε τους πάντες στην πραγματικότητα. Κάθειρξη
    32 ετών, που συγχωνεύθηκε σε 20. Και το χειρότερο ήταν ότι ο υπερήλικας ιερέας
    οδηγήθηκε στις φυλακές. Σήμερα είναι ελεύθερος, περιμένοντας να δικαστεί σε
    δεύτερο βαθμό.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   https://www.in.gr/2022/11/24/greece/kivotos-tou-kosmou-mystirio-dipla-onomata-oi-omadikes-vaptiseis-kai-ta-pseytika-eggrafa/

   Κιβωτός του Κόσμου: Μυστήριο με διπλά ονόματα – Οι ομαδικές βαπτίσεις και τα ψεύτικα έγγραφα

   in.gr
   24 Νοεμβρίου 2022, 23:14

   Παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου βαπτίζονταν ξανά και άλλαζαν όνομα

   Οι έρευνες γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου συνεχίζονται με τις αρχές να εξετάζουν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ξυλοδαρμών και βάναυσης συμπεριφοράς, αλλά και τα οικονομικά της οργάνωσης. Νέες καταγγελίες βλέπουν διαρκώς το «φως» της δημοσιότητας, ενώ στο προσκήνιο έρχονται τώρα και οι διπλές βαπτίσεις παιδιών μέσα στις δομές.

   Ομαδικές βαπτίσεις γίνονταν στην Πωγωγιαννή της Ηπείρου το 2015 και το 2016, με το μυστήριο να καταγράφεται στις κάμερες. Καταγγελίες γονέων τις τελευταίες ημέρες για παιδιά που είχαν χριστιανικό όνομα και βαπτίζονταν ξανά, χωρίς να έχουν ερωτηθεί ούτε τα ίδια ούτε οι οικογένειές τους, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

   Διαβάστε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζει η μητέρα τριών παιδιών για όσα βίωσαν στις δομές της ΜΚΟ
   Ψευδή δήλωση στον εισαγγελέα
   Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μητέρα 3χρονου αγοριού υποστηρίζει ότι έδωσαν στο παιδί της άλλο όνομα. «Ουσιαστικά έδωσαν στο παιδί ένα άλλο όνομα, με ψευδή δήλωση ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή το πού βρίσκομαι. Το βάφτισαν ‘Γεώργιος’ και ακόμα αυτό το όνομα έχει μείνει. Έχει θέματα μπορεί και να οφείλεται και σε αυτό γιατί φωνάζοντάς τον ‘Μιχάλη’ μετά έγινε ‘Γιώργος’, έχει διάφορα προβλήματα ψυχολογικά γιατί είναι σαν διχασμένη προσωπικότητα πολλές φορές».

   Καταγγέλλει ακόμα ότι κοινωνική λειτουργός εμφανίστηκε στον εισαγγελέα με ψεύτικα χαρτιά με το πρόσχημα ότι η ίδια ήταν εξαφανισμένη, προκειμένου να βαφτιστεί το τότε 3 ετών παιδί της με άλλο όνομα.

   «Διάβασα κάποια στιγμή εγώ το χαρτί και έλεγε το όνομά της (σ.σ. της κοινωνικής λειτουργού). Είχε γράψει ακριβώς ότι έχει εξαφανιστεί η μητέρα, δεν ξέρουνε πού βρισκόμαστε και πρέπει να βαφτιστεί ο μικρός».

   Δεν έβρισκαν τα παιδιά στο νοσοκομείο
   Κι όπως φαίνεται η περίπτωση αυτή δεν ήταν και η μοναδική.

   Εθελόντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» περιγράφει την αγωνία που έζησε όταν έψαχνε παιδιά της δομής που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι δεν τα έβρισκαν επειδή όπως λέει η ίδια, στα χαρτιά είχαν άλλο όνομα από εκείνο που τα φώναζε όλο το διάστημα.

   Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Γεώργιος, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει:

   «Έχουμε ενδείξεις, καταγραφές, ότι υπήρξαν βαπτίσεις σε παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Έχει κληθεί η Κιβωτός του Κόσμου να απαντήσει με ποια νομική μορφή γινόταν αυτό».

   Απειλές ότι δεν θα μας δίνουν τρόφιμα

   Μια 16χρονη σήμερα κοπέλα μιλά αποκλειστικά στο MEGA για τις συνέπειες που αντιμετώπιζαν σχεδόν καθημερινά, όπως λέει, τα παιδιά.

   «Τις τιμωρίες τις λέγανε ‘συνέπεια’ και η πιο γνωστή συνέπεια ήταν να μας δώσουν μια αποβολή ή να μας απειλήσουν και να το κάνουνε πράξη ότι δεν θα μας δώσουνε τρόφιμα. Δεν θα πάρουν τρόφιμα οι γονείς μας», αποκαλύπτει η 16χρονη.

   Η μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, που αποκάλυψε το πράσινο κλουβί της τιμωρίας στη δομή του Βόλου, είχε κάνει δύο φορές μήνυση κατά των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου».

   Δύο μηνύσεις

   Η πρώτη μήνυση έγινε στις 30 Απριλίου. Ξημερώματα πέρασε η μητέρα την πόρτα του αστυνομικού τμήματος στη Ομόνοια για να καταγγείλει τους υπεύθυνους του οργανισμού για σωματική βλάβη στα παιδιά της. Τότε ο γιος της, της αποκάλυψε ότι τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι. Τη δεύτερη φορά που υπέβαλε μήνυση, ήταν λίγες μέρες μετά στις 15 Μαΐου με τις ίδιες κατηγορίες.

   Αποκαλυπτική είναι η καταγγελία ατόμου που δούλεψε ως εθελοντής στην οργάνωση, σύμφωνα με την οποία, όταν οι πόρτες των δομών έκλειναν, ξεκινούσαν οι ξυλοδαρμοί και οι τιμωρίες σε «τυφλά» σημεία, για να μην βλέπουν οι κάμερες, ούτε τα άλλα παιδιά.

   «Έπαιρναν τα παιδάκια, επειδή μέσα η Κιβωτός ήταν γεμάτη κάμερες, για να μην φαίνονται, τα πήγαιναν σε κάποια δωμάτια και τα κακοποιούσαν. Όταν λέω κακοποιούσαν, εννοώ για ξύλο. Μέσα εκεί πέρα, ώστε να μην φαίνονται και να μην βλέπουν και τα άλλα τα παιδιά. Και μάλιστα, τα απειλούσαν κιόλας ότι, ξέρετε, δεν θα πείτε τίποτα, γιατί θα υπάρχουν και άλλες συνέπειες», κατήγγειλε στον Alpha ο πρώην εργαζόμενος, που βρισκόταν στις δομές για οκτώ χρόνια.

   Κιβωτός του Κόσμου: «Είχα μείνει για τρεις εβδομάδες στην απομόνωση»
   Πρώην τρόφιμος ο οποίος έχει μείνει για αρκετά χρόνια στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” μαζί με τον αδερφό του, μίλησε στην ΕΡΤ, καταγγέλλοντας πως είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης. Όπως περιγράφει, κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των παιδαγωγών, η τιμωρία του ήταν η απομόνωση.

   Έχει μείνει για τρεις εβδομάδες με ένα πιάτο φαΐ, με μία καρέκλα και με ένα καναπέ κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, επειδή είχε τσακωθεί με κάποιον από τους παιδαγωγούς

 16. Παράθεμα: Τρεις παπάδες της βουκολικής μας υπαίθρου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 17. Παράθεμα: Τρικυμία στην ιερή Κιβωτό παιδιών | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 18. Παράθεμα: Τρικυμία στην ιερή Κιβωτό παιδιών | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 19. Παράθεμα: Ο κ.Παπαδημούλης είναι ανυποψίαστος και για τα άδεια-αφορολόγητα παγκάρια του Λουπασάκη; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.