[Επαναστατικέ Μπίζνε!] μικροΕξουσιαστές με πρόσβαση σε κονδύλια ΜΚΟ για πρόσφυγες στα Εξάρχεια

[Οι επικεφαλής ορισμένων αναρχικών ομάδων διαχειρίζονται άτυπους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και μέσω αυτών αποκτούν πρόσβαση σε κονδύλια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων]

φωτο από Καθημερινή, επεξεργασμένη από Ρ&Λ Εμμονές

Μπίζνες αναρχικών με πρόσφυγες στα Εξάρχεια

(Τα ΜΜΕ επιμένουν να αποκαλούν τους άθλιους μικροΕξουσιαστές ως… αναρχικούς)

Ρεπορτάζ του ©Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή

Tο βράδυ της 12ης Ιουνίου τριάντα αναρχικοί, μέλη γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης των Εξαρχείων, έκαναν έφοδο στην κατάληψη της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια και ανάγκασαν τους μετανάστες από το εσωτερικό του κτιρίου να απομακρυνθούν, περικυκλώνοντας και συνοδεύοντάς τους μέχρι την οδό Στουρνάρη. Σε κείμενο που ανήρτησαν αργότερα στο Διαδίκτυο τα μέλη της αποκαλούμενης «security team» ανέφεραν ότι τα άτομα της κατάληψης πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία, έσπαγαν και έκλεβαν αυτοκίνητα, παρενοχλούσαν γυναίκες κ.ά. Εγραφαν ακόμα ότι μέσα στο κτίριο είχαν βρει βαλίτσες με κλεμμένα κινητά, γυαλιά ηλίου και ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, όπως επίσης λαθραία τσιγάρα και σακούλες με ναρκωτικά.

Η απόπειρα εκκένωσης του ακινήτου προκάλεσε την αντίδραση αντίπαλης ομάδας αναρχικών. Το ίδιο βράδυ, μέλη της έσπασαν την πόρτα και ανακατέλαβαν το κτίριο, ενώ ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους που είχαν νωρίτερα απομακρύνει τους μετανάστες, κατηγορώντας τους για «ηγεμονισμό» και «επεκτατικότητα». Η κόντρα συνεχίστηκε και δέκα μέρες αργότερα, το βράδυ της 22ας Ιουνίου, περίπου 100 αναρχικοί απέκλεισαν το στέκι των μελών της «security team», ως απάντηση σε όσα είχαν προηγηθεί.

Τα συμφέροντα
Στις υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι πίσω από την ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο αντιμαχόμενων «μπλοκ» κρύβονται οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονται με τη διαχείριση των μεταναστών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων ακόμα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Στην Αραχώβης, η κάθε ομάδα επεδίωκε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάληψης, εγκαθιστώντας στο εσωτερικό ομάδες μεταναστών που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής τους. Αυτό επισημαίνεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα «ειδικών» υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα οποία απέκτησε πρόσβαση η «Κ». Σύμφωνα με απόρρητους φακέλους, οι επικεφαλής ορισμένων αναρχικών ομάδων διαχειρίζονται άτυπους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και μέσω αυτών αποκτούν πρόσβαση σε κονδύλια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επιπλέον, υιοθετώντας τακτικές «μαφίας» φέρονται να παρέχουν «προστασία» σε καφετέριες και μπαρ της πλατείας Εξαρχείων.

Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι ομάδες αναρχικών απαιτούν χρήματα από αλλοδαπούς, προκειμένου να τους επιτρέπουν να διακινούν τσιγάρα και ναρκωτικά στην πλατεία και στα γύρω στενά. Οι συντάκτες των απόρρητων εκθέσεων επισημαίνουν ακόμα ότι μετανάστες από τις καταλήψεις παίρνουν μέρος –άλλοτε αυθόρμητα και άλλοτε κατόπιν υπόδειξης– στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, που περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πράγματι παραδείγματα Σύρων και Ιρακινών που έχουν συλληφθεί για επιθέσεις κατά των ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο. Από τους 13 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 2016, οι τρεις ήταν Σύροι πρόσφυγες που έμεναν στις άτυπες «δομές» των Εξαρχείων. Τα παραπάνω βρίσκονται σε γνώση της ηγεσίας, όπως επίσης και τα πληροφοριακά δεδομένα που αφορούν ειδικά την κατάληψη της οδού Αραχώβης. Το διάστημα 2016-2018 εξάλλου, υπήρξαν ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για παρουσία ενόπλων, όπως επίσης και ακραίων, ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων στο τριώροφο της Αραχώβης.

Κομβικό ρόλο στη διαχείριση της κατάληψης, όπως και αρκετών ακόμα στην περιοχή των Εξαρχείων αποδίδουν οι υπηρεσίες σε έναν Σύρο με χαρακτηριστικό ψευδώνυμο, που παραπέμπει σε εκλιπόντα επαναστάτη ηγέτη, ο οποίος ζει πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα. Ο 50χρονος διατηρεί επαφές με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τις οποίες αντλεί χρηματοδότηση και την άνοιξη του 2017 είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με έναν Ελληνα συνεργό του, είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα παράνομο μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή Ασκρη Βοιωτίας. Για τον λόγο αυτό μετέφεραν με ιδιωτικό βανάκι πτώματα από την Αθήνα, τα οποία έθαψαν σε ερημική περιοχή κοντά στην Αλίαρτο. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στην έρευνα για εκείνη την υπόθεση είχαν εμπλακεί εκτός από την τοπική αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο Σύρος αρχηγός και οι «Single Men»
Στο παρελθόν, το κτίριο στην οδό Αραχώβης 44 στέγαζε τη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο, μία από τις παλιές ομάδες αντιεξουσιαστών των Εξαρχείων το κατέλαβε, σε συνεννόηση με τον 50χρονο Σύρο, ο οποίος εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης αυτοανακηρύχθηκε σε συντονιστή των συμπατριωτών του, που έφταναν κατά εκατοντάδες στη Ελλάδα. Μερικούς μήνες αργότερα, οι πρώτοι «ένοικοι» της κατάληψης μετακινήθηκαν σε ακατοίκητο της οδού Νοταρά 26 και στην παλιά φοιτητική λέσχη εγκαταστάθηκαν 100-150 νεαροί από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και χώρες του Μαγκρέμπ. Ηταν όλοι τους άνδρες, μεταξύ 18 και 40 ετών και γι’ αυτό το εγχείρημα ονομάστηκε «Single Men». Ο 50χρονος περιγράφεται ως διαχειριστής αρκετών καταλήψεων στέγης στα Εξάρχεια και μάλιστα σε διαβαθμισμένα έγγραφα αναφέρεται ότι με δική του απόφαση την εποπτεία της κατάληψης στην οδό Αραχώβης ανέλαβε συμπατριώτης του, που είχε πάρει μέρος στον συριακό εμφύλιο, πολεμώντας όχι στο πλευρό των τζιχαντιστών αλλά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στους απόρρητους φακέλους γίνεται ακόμα αναφορά στο ενδεχόμενο στο τριώροφο της οδού Αραχώβης να υπάρχουν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, ενώ παρατίθενται πληροφορίες και για ύπαρξη όπλων και ναρκωτικών ουσιών. Αν και η κατάληψη αποτελούσε αντικείμενο ενδιαφέροντος τριών τουλάχιστον υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οι προσπάθειες των αστυνομικών να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της δεν στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο κτίριο ακόμα και σε πρόσφυγες από άλλες δομές. Πάντως, πληροφορίες που ήθελαν τους τοίχους της παλιάς φοιτητικής λέσχης να διακοσμούνται από σημαίες του Ισλαμικού Κράτους δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι επιθέσεις
Το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι φωνές διαμαρτυρίας που έλεγαν ότι οι ένοικοι της κατάληψης διαπράττουν ένοπλες ληστείες εις βάρος πεζών, δέρνουν μικροδιακινητές και επιτίθενται σε γυναίκες, ενώ ήδη από το 2016 εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά ενός εκ των ιδιοκτητών του ακινήτου με την οποία ζητεί από την αστυνομία την εκκένωσή του. Το έπραξαν τη νύχτα της 12ης Ιουνίου περίπου 30 κουκουλοφόροι αναρχικοί και στο κείμενο που δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο έγραψαν: «Το ποιόν και τον ρόλο όσων μένουν στο κτίριο το γνώριζε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής: εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, νταβατζιλίκια, σεξιστικές επιθέσεις».

Tην εκκένωση της κατάληψης φέρεται να αποφάσισαν ένας παλιός αναρχικός, άτυπος επικεφαλής γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης και ο 50χρονος Σύρος, με τον οποίο διατηρεί από παλιά στενές σχέσεις. Στα απόρρητα πληροφοριακά δελτία αναφέρεται ότι ο βετεράνος αντιεξουσιαστής παρέχει προστασία στις καταλήψεις των αλλοδαπών, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας τον εμπλέκουν σε εκβιασμούς μικροδιακινητών, από τους οποίους εισπράττει «φόρο» ώστε να τους επιτρέπεται να πωλούν την πραμάτεια τους στα Εξάρχεια. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η απομάκρυνση των Αράβων από το ακίνητο της Αραχώβης και η εγκατάσταση σ’ αυτό οικογενειών Σύρων, κουρδικής καταγωγής, δεν είχε ως μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας και «αντικοινωνικής» συμπεριφοράς, αλλά θα απέφερε οικονομικά οφέλη στους εμπνευστές της. Πρόσφυγες έχουν άτυπα καταθέσει ότι η διαμονή στις άτυπες δομές των Εξαρχείων και η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης που διατίθενται από ΜΚΟ δεν είναι δωρεάν, καθώς οι υπεύθυνοι των καταλήψεων τους επιβάλλουν «κεφαλικό φόρο». Κανείς, όμως, δεν έχει δεχθεί να καταγγείλει επωνύμως τις παρανομίες στην ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, απόσπασμα κειμένου αναρχικών με τίτλο «πολιτική τοποθέτηση για τα γεγονότα στην Αραχώβης» που δημοσιεύθηκε στο Athens Indymedia λίγο μετά τα γεγονότα στην Αραχώβης αναφέρει: «H δράση της γκρούπας που εκκένωσε τη “Single Men” καμία σχέση δεν έχει με τον πόλεμο ενάντια στις μαφίες. Μέλη της πωλούν προστασία σε καφενεία και μπαρ και κανονίζουν ποιοι μετανάστες βγάζουν πάγκους στην πλατεία».
Η απόπειρα δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αλίαρτο

Στα απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχουν αναφορές σε αρκετούς ακόμα γνωστούς αναρχικούς, που σύμφωνα με τις Αρχές διεκδικούν ρόλο στη διαχείριση των καταλήψεων στέγης στα Εξάρχεια. Ενας απ’ αυτούς περιγράφεται ως άτυπος επικεφαλής της πλέον δραστήριας ομάδας «μπαχαλάκηδων» και συνελήφθη προ μηνών κατά την εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου στις παρυφές των Εξαρχείων. Η ομάδα του θεωρείται από τις πιο «δυναμικές» στην πλατεία και μάλιστα εκτιμάται ότι ήταν αυτή που συμμετείχε στην επιχείρηση ανακατάληψης της Αραχώβης 44 μετά την απομάκρυνση από το κτίριο των Αράβων. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ίδιος συντόνισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 22ας Ιουνίου, έξω από το στέκι αντίπαλης ομάδας αναρχικών.

Στις αναφορές τους, οι αξιωματούχοι των αρμοδίων υπηρεσιών αναφέρουν ότι έχει έρθει σε ρήξη με τις άλλες, παλαιότερες ομάδες αναρχικών εξαιτίας της προσπάθειάς του να αποκτήσει μερίδιο από τον έλεγχο των καταστημάτων και των λαθρεμπόρων της περιοχής των Εξαρχείων. Φέρεται, μάλιστα, να επιχειρεί να προσεταιριστεί τις πιο περιθωριακές και παραβατικές ομάδες αλλοδαπών, όπως αυτούς που έμεναν στο ακίνητο της Αραχώβης.

Στο μεταξύ, με μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, που διαδραματίστηκε την άνοιξη του 2017 στην περιοχή Ασκρη Βοιωτίας, συνδέονται οι πρωταγωνιστές των πρόσφατων γεγονότων στην οδό Αραχώβης. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο 50χρονος Σύρος που εμφανίζεται να συντονίζει τις καταλήψεις μεταναστών είχε περίπου προ ενός έτους αποπειραθεί να φτιάξει κρυφά ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο σε ερημική, αγροτική περιοχή κοντά στην Αλίαρτο. Η πρωτοφανής στα αστυνομικά χρονικά υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά πληροφορίες που έφτασαν σε ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ, σύμφωνα με τις οποίες σε κτήμα με ελιές, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, άγνωστοι είχαν σκάψει δύο αυτοσχέδιους τάφους. Αμέσως, κλιμάκια των δύο υπηρεσιών πήραν εντολή να ερευνήσουν το θέμα και μετέβησαν υπό άκρα μυστικότητα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε.

Υστερα από έρευνες που διήρκεσαν μερικές ημέρες και ενώ είχαν επιστρατεύσει ακόμα και εικόνες από δορυφόρο κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο, ενώ ενημέρωσαν για την υπόθεση τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ζητώντας τους να θέσουν υπό επιτήρηση το σημείο.

Μετέφεραν πτώματα

Ετσι, την 5η Μαΐου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο άνδρες, τη στιγμή που έσκαβαν νέο τάφο για να τοποθετήσουν τη σορό ενός Πακιστανού. Στο σημείο υπήρχαν ήδη δύο αυτοσχέδιοι τάφοι για την οριοθέτηση των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί λευκές πέτρες.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο 50χρονος Σύρος, με το χαρακτηριστικό ψευδώνυμο και ο δεύτερος ένας Ελληνας συνεργάτης του, επικεφαλής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη μεταναστών, με δράση κυρίως στον Πειραιά. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι μετέφεραν από την Αθήνα τα πτώματα μέσα σε ιδιωτικής χρήσης βανάκι προκειμένου να τα θάψουν στο «μυστικό» μουσουλμανικό νεκροταφείο. Κατά πληροφορίες, η περιοχή που σχεδίαζαν να χωροθετήσουν το νεκροταφείο είχε αγοραστεί από τον 50χρονο.

Advertisements
This entry was posted in Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to [Επαναστατικέ Μπίζνε!] μικροΕξουσιαστές με πρόσβαση σε κονδύλια ΜΚΟ για πρόσφυγες στα Εξάρχεια

 1. Ο/Η Συριζαία των Εξαρχείων λέει:

  08|07|2018 14:42 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  «Βροχή» έπεφταν οι βόμβες μολότοφ για ένα ακόμη βράδυ στα Εξάρχεια, ενώ οι κουκουλοφόροι προσπάθησαν να επιτεθούν και στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, στην περιοχή.

  Περίπου στις 3 τα ξημερώματα, ομάδα αγνώστων επιχείρησε να επιτεθεί στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας- που έχει μπει στο στόχαστρο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τελικά, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν εκεί κοντά, στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου και Πουλχερίας.

 2. Ο/Η Julius λέει:

  http://www.athensvoice.gr/greece/459176_i-athina-apelaynei-rosoys-diplomates-gia-paremvasi-se-esoterikes-ypotheseis
  http://www.protagon.gr/epikairotita/apelasi-dyo-rwswn-diplwmatwn-kai-bloko-se-allous-dyo-apo-tin-athina-44341654632

  Φιλοσοφία χρειάζεται; Ο Πού(σ)τιν χρηματοδοτεί αφενός όλο το φασισταριό (βλ. και φωτογραφίες του «καθηγητή» Αλεξάντερ Ντούγκιν με Ματθαιόπουλο και λοιπούς, αλλά και τις ίδιες τις ανακοινώσεις της «χρυσής αυγής») και αφετέρου όλα τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό (ώστε να διατηρηθεί η ελληνική εξαλλοσύνη και να μη μπει η «ακατονόμαστη» Μακεδονία στο NATO).
  Αλήθεια: Που βρίσκει τα χρήματα η «χρυσή αυγή»; Που βρίσκουν τα χρήματα οι (συν)διοργανωτές των αλητηρίων συλλαλητηρίων (και μη πει κανείς αφελής ότι τα βάζουν οι… μητροπολίτες – οι παπάδες μόνο παίρνουν);

  • Ο/Η laskaratos λέει:   Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την απειλή του ημιφασιστικού καθεστώτος Πούτιν κατά της υπάρχουσας Δημοκρατίας μας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και κατά του στρατηγικού προσανατολισμού της Χώρας, με όχημα την Χ.Α., την Ακροδεξιά, παράγοντες των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα αυτών της δραχμής και την Εκκλησία, ιδιαίτερα την πιο διεφθαρμένη, ακροδεξιά, αντισημιτική, ρατσιστική, αποκρυφιστική και οικονομικά αρπακτική φατρία της

   https://roides.wordpress.com/2016/05/18/18may16/
   Οι εθνικιστές «Λύκοι της νύχτας» στο Άγιο Όρος…

   ξανά
   https://roides.wordpress.com/2016/11/17/17nov16b/
   Ο Ομπάμα στην Ακρόπολη, ο Πούτιν στο Άγιο Όρος

   και ξανά
   https://roides.wordpress.com/2018/06/19/19june18/
   αυταρχισμός του Πούτιν ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΚΚΕ-ΛΑΕ

   και ξανά
   https://roides.wordpress.com/2016/05/19/19may16/
   Τα «χρυσά δεσμά» Εφραίμ-Πούτιν και… «Αγίας» Ζώνης

   και ξανά
   https://roides.wordpress.com/2012/01/02/2jan12/
   Όταν η ρωσική Μαφία αυθαδιάζει

   και ξανά
   https://roides.wordpress.com/2012/01/06/6jan12/
   Eφραίμ, ο Δούρειος Γάιδαρος του ρωσικού επεκτατισμού

   Η κυβέρνηση αποφάσισε (αναγκάστηκε) επιτέλους να κάνει τα στοιχειώδη:

   http://www.protagon.gr/epikairotita/apelasi-dyo-rwswn-diplwmatwn-kai-bloko-se-allous-dyo-apo-tin-athina-44341654632

   Απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών (και «μπλόκο» σε άλλους δύο) από την Αθήνα Τα μέτρα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών
   Protagon Team 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

   – Μία περίεργη υπόθεση, η οποία φέρνει στην επιφάνεια την υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας».

   …………………………….

   Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.
   ……………………….
   Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ

   • Ο/Η Βαψομαλλιάς λέει:

    http://www.iefimerida.gr/news/430127/lafazanis-apofrada-mera-gia-tin-ellada-kai-ta-valkania

    Λαφαζάνης: Αποφράδα μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια
    11|07|2018

    «Αποφράδα μέρα η σημερινή για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την περιοχή μας, που η κυβέρνηση Τσίπρα, εγκληματώντας, σπεύδει να θέσει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, ερήμην, μάλιστα, του ελληνικού λαού, στην απόφαση για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Πηγή: Λαφαζάνης: Αποφράδα μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια | iefimerida.gr

   • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Λαφαζάνης: όνομα και πράγμα!
    Σύμφωνα με το λεξικό Δημητράκου (σελ. 4271), λαφαζάνης (από την περσική ρίζα: λαφαζάν) είναι ο μικρολόγος (δηλ. ο φλύαρος που αναλώνεται με ασήμαντα και μικρά).

 3. Ο/Η Red λέει:

  https://tsak-giorgis.blogspot.com/2018/07/872018.html

  Για το δημοσίευμα του Γιάννη Σουλιώτη στην κυριακάτικη Καθημερινή με τίτλο «Μπίζνες αναρχικών με πρόσφυγες στα Εξάρχεια» (8.7.2018)
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

  Μας στάλθηκε από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας,

  Κατ’ αρχάς ο κύριος Σουλιώτης και οι φίλοι του στην Ασφάλεια γνωρίζουν πολύ καλά πως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση γράφεται με το Α και το Κ κεφαλαία και δεν είναι μία από τις πολλές «αντιεξουσιαστικές κινήσεις». Σκόπιμα επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση γύρω από αυτό, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε πως το αβάσιμο και δυσφημιστικό του «ρεπορτάζ» αναφέρεται στη δική μας συλλογικότητα.

  Δεν πέσαμε από τον ουρανό. Έχουμε καταλάβει χρόνια τώρα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εγχώρια μπατσοδημοσιογραφία. Τόνοι λάσπης, διαπλοκή με την Ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίες, στημένα δημοσιεύματα που λειαίνουν το έδαφος της καταστολής κινημάτων και πολιτικών χώρων, τα Εξάρχεια ως «άβατο» και «τόπος ανομίας», βαλιτσάκια, υποκλοπές και παρακολουθήσεις, στόχος των οποίων έχουμε υπάρξει αποδεδειγμένα στο παρελθόν. Χρόνια τώρα ο κύριος Σουλιώτης και η εφημερίδα του αποτελούν εχθρούς της κοινωνίας.

  Η «έρευνα» που παρουσιάζεται στην Καθημερινή δεν βασίζεται φυσικά σε «διαβαθμισμένα έγγραφα ειδικών υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αλλά σε παραληρηματικές ανακοινώσεις και σχόλια ανωνύμων που αναρτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο indymedia, διεκδικώντας το ρόλο του εθελοντή πληροφοριοδότη. Οι καλοθελητές διάφορων αναρχοομάδων, από τους οποίους ενημερώνεστε, κύριε Σουλιώτη, είναι θύματα των ίδιων τους των στερεοτύπων και δεισιδαιμονιών, που αποτελούν τα καταφύγια της πολιτικής και υπαρξιακής τους ανεπάρκειας, και είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οπουδήποτε προκειμένου να προβάλλουν και να προβληθούν.

  Είναι πάγια τακτική βεβαίως του συγκεκριμένου δημοσιογράφου να περιορίζει το «ρεπορτάζ» του στις σελίδες των συλλογικοτήτων και στα σχόλια αντιεξουσιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, δεν επιθυμούμε και δεν επικροτούμε τη διαχείριση πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων από αυθαίρετες ομάδες άσκησης βίας, οι οποίες παίρνουν το οποιοδήποτε πρόσημο ανάλογα τους συσχετισμούς δύναμης. Αντίθετα, επιλέγουμε τη δημιουργία θεσμισμένων λειτουργιών που να εμπνέονται από το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας, της προϋπόθεσης δηλαδή της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας.

  Συμμετέχουμε και δημιουργούμε κοινωνικές αντιεξουσίες, με σκοπό την προώθηση των απελευθερωτικών επιλογών μας. Αυτή είναι και η πολιτική μας επιλογή για την περιοχή των Εξαρχείων. Στις τοπικές αυτοθεσμίσεις, στη συγκρότηση μιας πολιτικής κοινότητας ελευθερίας όπου το κράτος και η εξουσία δεν θα μπορούν να εκφράζονται ως αυθεντίες, εκεί είναι που βλέπουμε την προοπτική υπέρβασης παλιών και νέων παθογενειών.

  Δεν αποφασίσαμε ποτέ και δεν υλοποιήσαμε την εκκένωση της κατάληψης «Single men» στην Αραχώβης 44.

  Φυσικά, όλοι στα Εξάρχεια γνώριζαν τι συμβαίνει στην κατάληψη της Αραχώβης, η οποία επιπλέον έχει υιοθετηθεί από ΜΚΟ κι η διαφωνία μας σε τέτοιου είδους υιοθεσίες είναι κάθετη.

  Παλεύουμε για την αναδημιουργία του δημοσίου χώρου ενάντια στη γενικευμένη διάλυση. Ως εκ τούτου βρισκόμαστε απέναντι σε όσους επιχειρούν να τον νέμονται κανιβαλιστικά και κερδοσκοπικά είτε αυτοί είναι μπάτσικα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος είτε νεόκοποι Ζορό που επικαλούνται ριζοσπαστικές ιδεολογίες για νοηματική αποκατάσταση.

  Όπως όλοι γνωρίζουν, η σχέση μας με το χώρο της Αραχώβης 44 έπαψε να υφίσταται στις 25 Σεπτέμβρη του 2015, όταν η κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε εκεί, μεταφέρθηκε στο χώρο της Νοταρά 26, καθώς το κτήριο της Αραχώβης ανήκε σε ιδιώτη και συν τοις άλλοις ήταν και εντελώς ακατάλληλο για τη στέγαση ανθρώπων. Άλλωστε, οι σχέσεις μας με τις καταλήψεις προσφύγων είναι σχέσης αλληλεγγύης και τίποτα παραπάνω.

  Περιμένουμε, φυσικά, με αγωνία να αποχαρακτηριστούν τα «διαβαθμισμένα έγγραφα» του κυρίου Σουλιώτη και να τεκμηριώσει όσα ψεύδη εν γνώσει του και με χυδαιότητα αποδίδει σε εμάς και σε άλλες συλλογικότητες των Εξαρχείων. Βέβαια, η δική μας έρευνα λέει πως αργεί πολύ αυτή η μέρα.

  Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας,

  13.7.2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.