Είχε δυο σώματα ο «μυροβλήτης» (με σωλήνες) Άγιος Δημήτρης;

[Έγινε αφορολόγητη εξαγωγή του δεύτερου στην Ουκρανία;]

Οι ευσεβείς αυτοί κύριοι έχουν λόγους να πιστεύουν στα θαύματα

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ο υπόδικος για το παραδικαστικό κύκλωμα (η δίκη θα γίνει σε τρία τέρμινα και θα μοιραστούν σκληρές ποινές με αναστολή) συνεργάτης του Χουντόδουλου («Οι κατηγορούμενοι για το «Παραδικαστικό Νο 2»», zougla-22.9.2016), ευσεβέστατος επικοινωνιολόγος Σωτήριος Τζούμας, θαυμαστής του Μακεδονομάχου μητροπολίτη Τήνου-Μυκόνου κλπ, ενός εκ των αγιότερων και πλέον συκοφαντούμενων μητροπολιτών  («Ο Σύρου Δωρόθεος Β΄ ομιλεί στο συλλαλητήριο»), συνηθίζει να υπερασπίζεται κληρικούς θύματα συκοφαντιών, τεθνεώτες και ζώντες. Στους πρώτους συγκαταλέγεται και ο πορνομητροπολίτης ληστής  των παγκαριών του αφορολόγητου αποτρόπαιου σκιάχτρου της Ν.Μάκρης, στο οποίο δόθηκε αυθαίρετα το όνομα Εφραίμ: «Το άδοξο και τραγικό τέλος του Αττικής Παντελεήμονα», (exapsalmos, 3.7.2014). «..ήταν Ιεράρχης με μόρφωση, με ικανότητες και με ξεχωριστή αξία. Με εξαίρεση τα θλιβερά γεγονότα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας εξωεκκλησιαστικά-εξωθεσμικά κέντρα (σημ.Λ.: αφού ο Χουντόδουλος τα κουκούλωνε με γελοία προσχήματα, πέρα από το ψεύδος του Τζούμα πως ο Γρ.Μιχαλόπουλος και ο τ.Αττικής Νικόδημος ήταν εξωεκκλησιαστικοί) και τα οποία του στοίχισαν τον θρόνο, ο Παντελεήμων με το πέρασμά του, τόσο από την Ζάκυνθο, όσο και από την Αττική (σημ.Λασκ.: με αντικανονική μετάθεση που τιμωρείται με καθαίρεση), οφέλησε και δεν έβλαψε την Εκκλησία. Παρά την σύγχρονη δομή του λόγου του και τις μοντέρνες αντιλήψεις του, ήταν φιλακόλουθος Ιεράρχης και φιλομόναχος!..» (σημ. Λασκ: οι καλόγριες του Εφραίμ, δεν θα συμφωνούσαν).

Ήτο λοιπόν φυσικόν να ξιφουλκήσει και υπέρ του δεχομένου επιθέσεις παπά Γιάννη Λουπασάκη, αγωγού των θαυμάτων ενός μαγικού και αφορολόγητου σταυρού, στον οποίο δυστυχώς από επιπολαιότητα δεν κατέφυγε ο άρτι αναχωρήσας για το Υπερπέραν Παγκαριότατος (και όχι μόνο) Λαρίσης («Το σκάνδαλο της απόπειρας μεταμόσχευσης στον δεσπότη Λάππα»). Λέει λοιπόν ο Σωτήριος Τζούμας στον exapsalmo:  «Η υποκρισία της εποχής μας διψά και πάλι για ανθρωποθυσία» (4.7.2018): «Αυτόν τον κληρικό, κάποιοι καριερίστες-αιμοδιψείς και ζηλόφθονοι κληρικοί μας…θέλουν να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί και να τον εμποδίσουν να δίνει χαρά και ελπιπδα  στον κόσμο  και να ενισχύει την πίστη του. Και θέλουν μάλιστα να τον τιμωρήσουν!.. Κάθε μέρα μαθαίναμε για όλα τα θαυμαστά που συνέβαιναν εκεί  από την πρώτη στιγμή  που βρέθηκε ο Σταυρός στο Λαγκαδά…υπάρχουν άνθρωποι που τα αμφισβητούν και τα μέμφονται. Απο τη μιά μαθαίνουμε ότι δεκάδες χιλιάδες πιστοί-κάνουν λόγο για πάνω από 30.000-προσήλθαν από όλη την Ελλάδα και έζησαν δυνατές και έντονες στιγμές…». Ξεπερνώ την ορολογία Τζούμα, που λες και περιγράφει την παρακολούθηση κάποιου θρίλερ, για να πω πως προσωπικώς νομίζω πως «δυνατότερες» στιγμές έζησαν πρόσφατα οι πιστοί ενός άλλου σεβάσμιου ιερέα («Αυτός είναι ο ιερέας που «θεραπεύει» με το… γουδοχέρι», 13.4.2018).

Ένας από τους αμφισβητίες των αφορολόγητων θαυμάτων του Λουπασάκη, είναι και ο κ. Θοδωρής Δανιηλίδης των εξαιρετικών και άκρως αποκαλυπτικών ελληνικών Ηoaxes (30.6.2018,  «Τα «θαύματα» του ιερέα Λουπασάκη. Ο ανάπηρος που… περπατούσε». «Επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας: ‘Διεξάγεται έρευνα’»), που δυστυχώς σκορπίζει με πλήθος στοιχείων τον αμαρτωλόν σπόρον της αμφιβολίας και που αξίζει να διαβαστεί. Εννοείται πως αντιπαρέρχομαι εκείνο το κλασσικά προσχηματικό «διεξάγεται έρευνα» (με ποια απόφαση και ποιος είναι ο ανακριτής;), γνωρίζοντας πως η Εκκλησία καταπίνει όλα σχεδόν τα σκάνδαλά της κάτω από το πέπλο της Ομερτά και με την ανοχή του ποιμνίου και τη συνέργεια των πολιτικών θεσμών και εξουσιών της χώρας. Τα παραδείγματα είναι προκλητικότατα, συνεχή και αναρίθμητα.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να θέσω ένα μακάβριο ερώτημα. Πόσα πτώματα άφησε πίσω του ο μυστηριώδης Δημήτρης Δρακοφονιάς του βυζαντινού Μεσαίωνα, που παρουσιάστηκε με συρροή ψευδών ως θαυματουργός άγιος; Το ένα αφορολόγητο πτώμα του, το διαχειρίζεται ως γνωστόν ο θαυμαστής του Σταυρωτή Μεγαλέξανδρου Μακεδονομάχος Άνθιμος. O Cyril Mango,  καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο βιβλίο του «Βυζάντιο, η αυτοκρατορία της Ν.Ρώμης»-(Μορφ.Ίδρ.Εθν.Τραπέζης-1999, σ.188), ισχυρίζεται πως υπάρχει τριπλή απάτη της δήθεν μυροβλησίας, του δήθεν πτώματος, του δήθεν Αγ.Δημητρίου. «Ήταν κι αυτός προσωπικότητα ομιχλώδης, που υποτίθεται πως έπεσε θύμα διωγνμού του Διοκλητιανού. Αρχικά μάλιστα δεν ανήκε στη Θεσσαλονίκη αλλά στο Σίρμιο. Το 442-3 που η πρωτεύουσα του Ιλλυρικού μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη μετανάστευσε και η λατρεία του Δημητρίου…..Η απουσία λειψάνων του-τον 7ο αι. δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη-σιγά σιγά ξεχάστηκε ή αποκρύφτηκε. Όχι μόνο εμφανίστηκε ένας τάφος, αλλά τον έκαναν με ένα απατηλό σύστημα σωλήνων να αναβλύζει μύρο κι έτσι μοιράστηκε μαζί με τον Νικόλαο τον επίζηλο τίτλο του Μυροβλήτη. Αφού μεταμορφώθηκε σε στρατιωτικό ενώ αρχικά ήταν διάκος, με μορφή κατσαρομάλλη νεαρού, υπερασπίστηκε επανειλημμένα την πόλη». Σαν να μην έφτανε αυτός, τα ίδια καταθέτει και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («ΨΕΥΔΟ-ΜΥΡΟΒΛΥΤΕΣ ΟΙ ΜΟΥΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΙ»).

Ιγκόρ Ριμπάκοβ, («Digital Gold: one of Russia’s richest man»), ο ευλαβικός Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, που βράβευσε, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ονούφριου, τον παπά Λουπασάκη

Φαίνεται όμως πως υπάρχει και δεύτερο πτώμα του Δημήτρη. Στον ευλαβή ιστότοπο ΕΚΚΛΗCIA ONLINE (22.11.2015, 9:50-Νταλιάρης Γιώργος), σε ρεπορτάζ («Τιμητική βράβευση του εφημερίου του Ι.Ν. Αγίων Ισιδώρων»), διαβάζουμε: «Ο π. Δημήτριος Λουπασάκης, εφημέριος Αγ. Ισιδώρων Λυκαβηττού βραβεύτηκε από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονούφριο, για την ευγενική εκ μέρους του παραχώρηση προς λιτάνευση και προσκύνηση, ευωδιάζοντος και μυροβλύζοντος ιερού λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, προς αγιασμό και ευλογία του δοκιμαζομένου Ουκρανικού λαού. Την τιμητική διάκριση μετέφεραν εκ μέρους του Μακαριωτάτου, … ο επιφανής επιχειρηματίας και πολιτικός κ. Ιγκόρ Ρυμπάκοβ». Αφού διευκρινίσω πως ο γυμνός τίτλος «πάσης Ουκρανίας» είναι στη φαντασία του οργάνου του πατριαρχείου Μόσχας Ονούφριου Μπερεζόφσκυ («Στη μάχη μπήκαν και οι Εκκλησίες των δύο χωρών») και των φίλων του στην Ελλάδα, αφού στην Ουκρανία υπάρχουν τρεις τουλάχιστον μεγάλες αλληλομισούμενες Ορθόδοξες Εκκλησίες, να προχωρήσω στο αυτονόητο ερώτημα: Υπάρχει λοιπόν και δεύτερο αφορολόγητο «ευωδιάζων και μυροβλύζων λείψανο» του Δημήτρη, που το παραχωρεί «ευγενώς» για προσκύνηση  ο Λουπασάκης και το εξάγει αδασμολόγητο στην Ουκρανία; Κι αν πρόκειται για εσφαλμένη διατύπωση του εκκλησιαστικού ιστότοπου και έχουμε κάποιο ακρωτηριασμένο κομμάτι από αυτά που χασάπηδες καλόγεροι μύστες της Μαύρης Μαγείας παρουσιάζουν ως αυθεντικά και μοσχοπουλάνε («Η λειψανολατρεία κι ο φετιχισμός στον Χριστιανισμό-Πτώματα, τρίχες..»), που το βρήκε ο παπάς Λουπασάκης, πως ήλθε στην κατοχή του, ποια είναι η ιστορική του τεκμηρίωση και που το στεγάζει;

Βεβαίως δεν περιμένω απάντηση.

Advertisements
This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Είχε δυο σώματα ο «μυροβλήτης» (με σωλήνες) Άγιος Δημήτρης;

 1. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/timitiki-vravefsi-tou-efimeriou-tou-i-n-agion-isidoron-apo-ton-mitropoliti-kievou-onoyfrio-foto/
  Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 09:50
  Νταλιάρης Γιώργος

  Ο π. Δημήτριος Λουπασάκης, εφημέριος ο Ι.Ν. Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού βραβεύτηκετου από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονούφριο, για την ευγενική εκ μέρους του παραχώρηση προς λιτάνευση και προσκύνηση, ευωδιάζοντος και μυροβλύζοντος ιερού λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου προς αγιασμό και ευλογία του δοκιμαζομένου Ουκρανικού λαού.

  Την τιμητική διάκριση μετέφεραν εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ο Διευθυντής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος Τελιζένκο και ο επιφανής επιχειρηματίας και πολιτικός κ. Ιγκόρ Ρυμπάκοβ. Οι εξ Ουκρανίας απεσταλμένοι επισκέφθηκαν την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού προκειμένου να επιστρέψουν το παραχωρηθέν ιερό λείψανο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και ταυτόχρονα να παραδώσουν το διάσημο του Σταυρού του Αγίου Λουκά του Ιατρού μετά επαίνου στον πατέρα Δημήτριο. Επίσης εκ μέρους της πόλεως της Οδησσού όπου και εκτέθηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Δημητρίου δόθηκε το μετάλλιο του Τιμητικού Επισκέπτου της Πόλεως αυτής.

  https://moneytubes.info/video/311Wz9AATMo/

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  O Tσίπρας έχει αλισιβερίσι με τον Ιερώνυμο και αρνείται να κάνει τα στοιχειώδη που έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη.
  Κρατάει την Ελλάδα σε επίπεδα Σαουδαραβίας και Ιράν

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=695927

  Δημοσκόπηση Κάπα Research: 7 στους 10 θέλουν χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
  Φλερτ Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού αλλά προβλήματα στη «συνεκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας – Η σημαντική υποχώρηση του ρόλου της Εκκλησίας προβληματίζει την Ιεραρχία
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2015 05:45

  http://www.athensvoice.gr/greece/456794_prepei-na-plironontai-oi-misthoi-ton-iereon-apo-kratos

  02.07.2018

  Η Ερώτηση της Εβδομάδας από την Prorata έθεσε το θέμα στους συμμετέχοντες στις έρευνές της και πράγματι κατέγραψε μια σημαντική υπεροχή της διαφωνίας με την κρατική μισθοδοσία των ορθόδοξων ιερωμένων (66% διαφωνούν έναντι 22% που συμφωνούν), η οποία ήταν ηλικιακά ομοιόμορφη, αλλά ήταν εντονότερη μεταξύ των περισσότερο μορφωμένων από τους ερωτηθέντες.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://ellinikahoaxes.gr/2018/06/30/thaumata-sto-lagada/

  Τα «θαύματα» του ιερέα Λουπασάκη. Ο ανάπηρος που… περπατούσε
  Επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας: «Διεξάγεται έρευνα».
  Από Θοδωρής Δανιηλίδης – 30 Ιουνίου 20180
  ……………………….

  Ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης απασχόλησε και παλιότερα την δημοσιότητα, όταν είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο με σταυρό που «αιμορραγούσε». Σε αυτό θα ακούσετε τον ίδιο να λέει ότι «αιμορραγεί», και στο τέλος αναφωνεί: «Κοιτάξτε, κοιτάξτε! έχω πάθει σοκ τώρα! Πωωω… για μυρίστε λίγο… Μην αγγίζετε… Μυρίστε, μυρίστε!» αναφερόμενος στην οσμή του υγρού. Ωστόσο, στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, από την επίσημη σελίδα του Ναού των Αγίων Ισιδώρων στο facebook, αναφέρεται ότι ο ιερέας «ανέμειξε μεγάλη ποσότητα ατόφιου μύρου με έλαιον ευχελαίου». Άρα, είναι απολύτως λογικό αυτή η ανάμιξη να έχει ευχάριστη οσμή. Δείτε το παρακάτω βίντεο.
  ……………………….

  Πήγαμε στον Ιερό Ναό. Στον προαύλιο χώρο εντοπίσαμε αυτόν τον άνδρα. Πρόκειται για Βούλγαρο που ζητιανεύει έξω από Ναούς. Μιλήσαμε μαζί του, με τη βοήθεια μεταφραστή, καθώς δεν γνωρίζει ελληνικά. Στην αρχή επέμενε ότι δεν περπατούσε χωρίς πατερίτσες και έγινε καλά «από θαύμα», από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη. Όταν όμως του είπαμε ότι τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να περπατάει κανονικά πριν το «θαύμα», τότε παραδέχτηκε ότι: «Χωρίς πατερίτσες περπατούσα το πολύ μια ώρα». Δείτε το παρακάτω βίντεο.

  Αντίδραση της Αρχιεπισκοπής.

  Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Ο εκπρόσωπός του Αρχιεπισκόπου, πρωτ. Παναγιώτης Χαβατζάς, μας δήλωσε ότι: «Υπάρχει επιφύλαξη εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής». Λίγη ώρα αργότερα, επικοινωνήσαμε και με το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Ο διευθυντής του γραφείου, Χάρης Κονιδάρης δήλωσε στα ΕΗ: «Διεξάγεται έρευνα για τον ιερέα, από την Αρχιεπισκοπή, έπειτα από καταγγελίες».
  ____________________
  Διεξάγεται έρευνα από την Αρχιεπισκοπή για τα θαύματα του Λουπασάκη;

  Με αυτήν την έρευνα του Αρχιεπισκόπου τι απέγινε;
  Ξεκίνησε το 2011 και ακόμη να τελειώσει

  «Σχετικά με κληρικό της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την περίπτωση του οποίου έγινε αναφορά στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, ο Μακαριώτατος διέταξε την άμεση διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ….» (iaath.gr/, «Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κυριακή, 10 Ιούλιος 2011 17:01»).

  H ευσεβής olympia.gr των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
  https://olympia.gr/2011/07/09/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5/

  Συνεργάτης του αρχιεπισκόπου «ψάρευε» παλ ικάρια στο διαδίκτυο! Μακελειό απόψε, με το ν Στέφανο Χίο.
  Posted by olympiada στο Ιουλίου 9, 2011

  Το Μακελειό απόψε αποκαλύπτει

  -Βίντεο ντοκουμέντο με στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την ώρα που επιδίδεται σε cyber sex με νεαρούς στο διαδίκτυο.

  118 Σχόλια to “Συνεργάτης του αρχιεπισκόπου «ψάρευε» παλ ικάρια στο διαδίκτυο! Μακελειό απόψε, με το ν Στέφανο Χίο.”

 4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://patrastimes.gr/home-page-slider/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84/

  13.04.2018
  Αυτός είναι ο ιερέας που «θεραπεύει» με το… γουδοχέρι!!! (ΒΙΝΤΕΟ)
  Δείτε τον παπά επι τω έργω

  Ο 62χρονος ιερέας ήταν εφημέριος στην Κάτω Παναγιά και σύμφωνα με μαρτυρίες χτυπούσε με σιδερένιο γουδοχέρι τους ασθενείς στα σημεία που πονούσαν ή εκεί που υποτίθεται ότι ήταν τα σημεία της παθήσεως. Με την πρακτική αυτή ισχυριζόταν ότι θεραπεύει. Μέχρι που την μέθοδο «θεραπείας» του πληροφορήθηκε ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

  Με καταγωγή από τη Γαστούνη, έγγαμος, ναυτικός το επάγγελμα, με παραϊατρικές γνώσεις, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μακαριστό Επίσκοπο Κερνίτσης Λεόντιο και κάποια στιγμή βρέθηκε από την μητρόπολη Θυατείρων (Μ. Βρετανία) στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Σήμερα ο ιερέας που ανήκει ακόμη στην Ι.Μ. Ηλείας και έχει συγγενή άνθρωπο της εκκλησίας, έχει θεαθεί αρκετές φορές να κυκλοφορεί με πολιτική περιβολή.

  Σύσταση από τον Μητροπολίτη

  Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εγγράφως του είχε ζητήσει να σταματήσει τις «θεραπευτικές ενέργειες και πράξεις του» και να απασχοληθεί αποκλειστικά με το όμορφο ποιμενικό έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά εκείνος όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε, αλλά συνέχισε τον ιδιότυπο θεραπευτικό του δρόμο, προκαλώντας έτσι με τις πράξεις του «τον μέγιστον σκανδαλισμόν εις τας συνειδήσεις των πιστών».

  Τελικά, στον «γιατρό-ιερέα» επιβλήθηκε ομόφωνα η ποινή της αργίας των 13 μηνών από κάθε ιεροπραξία, χωρίς όμως στέρηση των αποδοχών του. Παράλληλα, μετατέθηκε σε άλλη εφημεριακή θέση. Κρίθηκε ένοχος «επί εξαπατήσει πιστών δια της αντιποιήσεως ιατρικού επαγγέλματος και ιατρικών πράξεων, επί αθετήσει εντολής δοθείσης υπό του Επισκόπου του και παρακοή κατ’ εξακολούθησιν και επί μεγίστω σκανδαλισμώ των συνειδήσεων των πιστών».

  Αντίθετα, απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών από την κατηγορία «της επ’ αμοιβή εξαπατήσεως πιστών και της προκλήσεως σωματικών κακώσεων», καθώς από καμία μαρτυρία δεν προκύπτουν σωματικές κακώσεις στους ασθενείς του, ούτε αποδείχθηκε ότι υπήρχε δόλος εκ μέρους του για πρόκληση κακώσεων.

  Επίσης, το Συνοδικό Δικαστήριο είχε «ισχυρότατες αμφιβολίες» ως προς τη λήψη της αμοιβής των 50 ευρώ ανά επίσκεψη, αφού δεν απαιτούσε χρήματα, αλλά έλεγε να αφήσουν οι ασθενείς ό,τι θέλουν.

  Έτσι, τον απήλλαξαν από τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών κακώσεων και της χρηματικής αμοιβής.

  Μετά την πειθαρχική ποινή μετατέθηκε σε άλλη ενορία, αλλά ουδέποτε πήγε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να παυθεί οριστικά με απόφαση του μητροπολίτη Γερμανού «επειδή κατέλιπε την εφημεριακή του θέση υπέρ τον μήνα αδικαιολογήτως».

  https://www.protothema.gr/greece/article/790137/volos-autos-einai-o-80hronos-iereas-pou-aselgouse-se-11hroni/

  23/05/2018
  Βόλος: Αυτός είναι ο 80χρονος ιερέας που ασελγούσε σε 11χρονη


  Στην 30χρονη Βουλγάρα ασκήθηκε δίωξη για έκθεση ανηλίκου, καθώς εν γνώσει της ο ηλικιωμένος ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης της δίνοντάς της μικροποσά, όμως αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

 5. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:


  Γιατί δεν στείλανε τον παπά στον Εισαγγελέα

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4183611/?iid=2

  Τελικά, οι σταγόνες που είχαν βρεθεί στην εικόνα Παναγίας στον Άγιο Φανούριο Αργυρούπολης δεν ήταν αίμα, όπως αρχικά είχε διαδοθεί, αλλά βυσσινάδα, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αναλύσεις που έγιναν στο Χημείο του Κράτους. Πιστοί οι οποίοι είδαν τα σημάδια στην εικόνα πριν από λίγο καιρό μίλησαν για θαύμα, που γρήγορα διαθόθηκε σε όλη την Αττική. Ήταν η περίοδος που σε πολλές εκκλησίες, σύμφωνα πάντα με τους πιστούς αλλά και κληρικούς, εικόνες δάκρυζαν. Μάλιστα τότε δίνονταν διάφορες ερμηνείες, ενώ κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει το φαινόμενο.

  Το ίδιο έγινε και στον Άγιο Φανούριο, με τη διαφορά ότι εδώ έγινε ανάλυση του υγρού και διαπιστώθηκε πως ήταν απλώς βυσσινάδα, την οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος την έριξε και για ποιο λόγο.

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   Αργεί λίγο η ανάκριση της Αρχιεπισκοπής
   Καλά καλά δεν πέρασαν 17 χρόνια
   Τουλάχιστον να φορολογούσαν οι θεούσοι επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ τα μαύρα παγκάρια

   http://www.in.gr/2001/06/22/greece/ede-gia-ti-thaymatoyrgo-eikona-toy-ag-fanoyrioy-dietakse-o-arxiepiskopos/

   Ανάκριση για το… θαύμα

   ΕΔΕ για τη θαυματουργό εικόνα του Αγ. Φανουρίου διέταξε ο Αρχιεπίσκοπος

   Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θαύμα ή απάτη η εμφάνιση ερυθρών στιγμάτων σε εικόνα του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.


   Το «θαύμα» έχει γίνει γνωστό και πολλοί είναι οι πιστοί που επισκέπτονται την εν λόγω εκκλησία
   in.gr
   22 Ιουνίου 2001, 20:14 Ενημερώθηκε: 22 Ιουνίου 2001, 23:14

   Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θαύμα ή απάτη η εμφάνιση ερυθρών στιγμάτων σε εικόνα του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

   Η διενέργεια της ΕΔΕ ανατέθηκε στον πρωτοπρεσβύτερο Σταμάτιο Σκλήρη εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βούλας, ενώ γραμματέας ορίστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Γεωργίου, εφημέριος του ναού της Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως. Πάντως, η πρώτη ανάλυση που είχε γίνει στο «αίμα» έδειξε ότι επρόκειτο για σταγόνες… βυσσινάδας.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Πόρισμα βγήκε, αλλά ήταν ένα ακόμη θαύμα:

    Το πόρισμα λοιπόν που βγήκε στα μουλωχτά ένα μήνα μετά ήταν πραγματικό αριστούργημα. Διαπίστωνε πως δεν υπήρξε δόλος, κατηγορούσε τα κανάλια που «έδωσαν υπόσταση σε ανυπόστατα πράγματα»-όταν γέμιζε το παγκάρι από την τηλεοπτική διαφήμηση κανείς ρασοφόρος δεν διαμαρτυρήθηκε για τις ανυπόστατες εισπράξεις-και αποκάλυπτει πως τα φαινόμενα «οφείλονται σε συγκυρίες φυσικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέσα στο Ναό, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλων γνωστών και αγνώστων φυσικών παραγόντων» («Ορθόδοξος Τύπος», 13-7-2001).

    https://roides.wordpress.com/2011/11/22/22noe11/
    Δέχεται λοιπόν η Εκκλησία της Ελλάδος επίσημα, πως μπορεί μια εικόνα να παράγει βυσσινάδα, όχι από θαύμα, αλλά λόγω διαφόρων συνθηκών κλπ. Αυτές τις επιστημονικές ανακαλύψεις θα τις ζήλευε και η μακαρίτισσα διδάκτωρ της Χημείας Ελένα Τσαουσέσκου, αντεπιστέλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και απόφοιτος της τρίτης Δημοτικού, σύζυγος του τ.τσαγκάρη Νικολάϊ, του αποκαλούμενου «Δούναβη της Σκέψης». Ήξερε βέβαια η Αρχιεπισκοπή πως κανένας Εισαγγελέας, καμία εφημερίδα και κανένα Πανεπιστήμιο δε θα τραβούσε το σκοινί να την καλέσει να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

 6. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  Δικάζεται στο Εφετείο ο καταδικασμένος παιδεραστής Θεολόγος Λαλαούνης

  http://www.topontiki.gr/article/281012/sygklonizoyn-oi-katatheseis-paidion-gia-ta-osa-ezisan-sto-paidiko-kolastirio-toy

  8.7.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
  Συγκλονίζουν οι καταθέσεις παιδιών για τα όσα έζησαν στο «Παιδικό Κολαστήριο» του Πειραιά

  Πρόκειται για τον 86άχρονο ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.

  .
  Η παιδοψυχολόγος που εξέτασε τα παιδιά διαπίστωσε ότι χρήζουν «ψυχολογικής στήριξης» μέσα από θεραπευτική εργασία. Κάποια από τα θύματα είχαν επιχειρήσει να μιλήσουν στους γονείς τους. Εκείνοι όμως είχαν αδιαφορήσει. Μάλιστα ένα από τα κακοποιημένα παιδιά είχε εξομολογηθεί τι συνέβαινε σε ιερέα. Αντί για βοήθεια, ωστόσο, ο ιερέας φρόντισε να ενημερώσει τον Λαλαούνη.

 7. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politics/365008_synelifthi-papas-gia-sexoyaliki-parenohlisi-anilikoy

  24.07.2017
  Ιερέας, ηλικίας 39 ετών, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων με την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου.

  Ο ιερέας συνελήφθη στην Παλαιά Φώκαια, γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία, έστελνε μέσω διαδικτύου, και ειδικότερα μέσω facebook, messenger και viber, γυμνές φωτογραφίες του σε 14χρονο.

 8. Ο/Η Αρώματα με σωληνώσεις λέει:

  Το διασωληνωμένο πτώμα

  https://www.ucc.ie/archive/milmart/demorig.html

 9. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Για την οργανωμένη απάτη του Αγίου Δημητρίου

  Ξενόγλωσσος τίτλος BYZANTIUM – THE EMPIRE OF NEW ROME

  Εκδότης ΜΙΕΤ (ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ)
  Χρονολογία Έκδοσης Απρίλιος 2013
  Αριθμός σελίδων 408

  Μετάφραση ΤΣΟΥΓΚΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΑΝΓΚΟ ΣΙΡΙΛ

  https://www.ucc.ie/archive/milmart/demorig.html

  Comments to: David Woods
  Last Updated: December 2000

  The Origin of the Cult of St. Demetrius
  (This is my paper «Thessalonica’s Patron: Saint Demetrius or Emeterius ?» Harvard Theological Review 93 (2000), 221-34)

  Summary: The earliest firm evidence for the cult of St. Demetrius is archaeological, the remains of the church which was erected in his honour at Thessalonica in the mid-5th century. While scholars are agreed that the surviving accounts of his trial and execution are fictitious, it is difficult to explain the origin of this fiction. The most popular theory has been that the cult of St. Demetrius of Thessalonica owes its origin to the translation of some relics of St. Demetrius the Deacon from Sirmium to Thessalonica. A stronger case can be made, however, that it actually developed as a result of the translation of some alleged relics of the military martyrs Ss. Emeterius and Chelidonius, an orarium and gold ring, to Thessalonica, probably in 379. These rested undisturbed in their shrine, which gradually fell into disrepair, until a prefect of Illyricum by the name of Leontius received an unexpected cure there c.412/13. He then cleaned up the surrounding area and built a whole new church for the relics. During the course of this operation he found an ill-preserved inscription which he took to identify the martyr whose relics had cured him as Demetrius rather than Emeterius (and Chelidonius).
  The publication of a revised version of James Skedros’ doctoral dissertation on the origin and development of the cult of St. Demetrius at Thessalonica, the alleged site of his martyrdom, during the early and middle-Byzantine periods is most welcome in itself, but it also invites renewed attention to an old problem.1 What was the origin of the cult of St. Demetrius at Thessalonica ? It is the purpose of this note to offer a fresh solution to this problem.

  I. The Problem

  The problem, briefly put, is the lack of early evidence for the cult of St. Demetrius at Thessalonica. Our earliest surviving martyrology, the so-called Syriac Breviary, dates to 411 and is based on a Greek original which seems to have been composed at Nicomedia c.362.2 This contains many entries for martyrs or groups of martyrs who died in the wider Balkan region, but fails to mention a Demetrius martyred at Thessalonica.3 Furthermore, he receives no mention either in the so-called Hieronymian Martyrology which seems to have been composed in northern Italy sometime during the period c.431-50, although this is not particularly surprising since this martyrology seems also to have depended on a version of the Greek original of the Syriac Breviary for most of its knowledge of the eastern martyrs. This absence implies, however, not only that St. Demetrius did not die in Thessalonica, but that whatever it was that was responsible for his cult there probably occurred after c.362. Skedros attempts to evade these conclusions on the basis that the Syriac Breviary, or its Greek original rather, did not constitute a full and comprehensive list of the martyrs. He concludes, therefore, that there was a historical Demetrius who was martyred at and buried within the very walls of Thessalonica, at a site on or near where the Church of St. Demetrius was erected during the early 5th-century.4 For whatever reason, the editor of the Syriac Breviary had simply omitted to include his name. To illustrate his point, Skedros draws our attention to the fact that the Rotunda at Thessalonica contains an inscription, dating to the second half of the 5th-century, which preserves the name, profession and month of celebration of 15 martyrs and that 3 of these – Leo, Onesiphoros, Therinos – remain unknown either to the Syriac Breviary or the Hieronymian Martyrology, or so he claims.5 In fact, the Therinos of the inscription, whose feast fell in July, is probably identifiable with the Tirinus whose feast the Syriac Breviary records on 7 June.6 As for Onesiphoros, whose feast the inscription dates to August, his association with Porphyrius proves that he is identifiable with the martyr whom the later Greek synaxaries celebrate on 16 July and who has his ultimate origin in the Onesiphoros named by St. Paul at 2 Tim. 1.16-18.7 Hence he is a fictititious martyr. This leaves only the soldier Leo whose feast the inscription appears to attribute to March. But what evidence is there that he was a genuine martyr either ? In the absence of such evidence, the existence of his cult at Thessalonica c.450 proves not so much that the Syriac Breviary and the Hieronymian Martyrology do not preserve a full list of martyrs, but that the creation of fictitious martyrs was a growing occurrence by the middle of the 5th-century.

  This being said, one can still sympathize with Skedros’ basic argument, that these earliest martyrologies do not necessarily preserve a full list of martyrs. He has merely chosen the wrong examples in order to illustrate his point. Unfortunately, however, he has to prove not so much that these martyrologies do not preserve a full list of martyrs, a point which most scholars would probably readily concede, but that they do not preserve a full list of martyrs even by their limited standards. It is noteworthy, for example, that the Syriac Breviary restricts its notices to martyrs who died in major urban centres for the most part, provincial or diocesan capitals even, so that one suspects that much of its information was derived from local metropolitan sources. Even then, one has to question whether these sources recorded all the martyrs who died at their centres or merely those whose cult continued to be celebrated at these centres because they had been buried there also. It would not prove Skedros’ argument, therefore, to prove the Breviary’s omission of the name of some martyr who had died at some more obscure location, unless, of course, it noted the existence of other martyrs from the same location, and even then it would be preferable to prove not merely that the martyr had died there, but that he had been buried there also.8 In brief, Skedros must prove that the Syriac Breviary omits the name of a martyr whose feast was celebrated at a similarly early date if not at Thessalonica itself, then at a comparable metropolitan centre, preferably one for which it lists other martyrs. This he has failed to do.

  As Skedros reveals in his frank discussion of the problem, the majority of modern scholars do not accept the existence of a historical St. Demetrius who was martyred for his faith at Thessalonica.9 Instead they follow the hypothesis best advanced by the Bollandist H. Delehaye who, in response to the absence of a Demetrius of Thessalonica from the earliest martyrologies, sought to identify him instead with the Demetrius whose martyrdom at Sirmium the Syriac Breviary records on 9 April. More specifically, he claimed that the cult of St. Demetrius of Thessalonica had developed as a result of the translation to Thessalonica of some relics of St. Demetrius of Sirmium.10 This hypothesis had two great advantages. First, it explained the unusual location of the central cult-site for St. Demetrius at a prominent location within the walls of Thessalonica. Since the Romans did not allow burials within the walls of their towns, Christians had always buried their dead, including their martyrs, in cemeteries outside the towns, so that it was there – outside the walls – that the martyrial churches had normally developed. Unless one assumes that something very unusual has occurred in the case of St. Demetrius’ church at Thessalonica, the natural assumption, based on its location, would be that it had not in fact developed over the original burial site of St. Demetrius.11 The second advantage is that it explains why successive bishops of Thessalonica were never able to produce any of St. Demetrius’ corporeal remains.12 They could not because they had never possessed any to begin with. Their church was not in fact built over the burial-site of St. Demetrius, even though this was what they came to believe in time, and, one assumes, the original relics about which the cult had developed must have consisted of contact-relics, items which had allegedly come into contact with the martyr’s corporeal remains rather than a portion of these remains themselves. Finally, one must add that, as we shall see shortly, the so-called Passio Altera (BHG 497) identifies one of the relics about which the cult was centred as an orarium, a neckscarf (chs. 12, 16). In so far as this had formed a part of the deacon’s vestments since the late 4th-century at latest,13 and the Hieronymian Martyrology specifically identifies St. Demetrius of Sirmium as a deacon, this does lend some further credence to Delehaye’s hypothesis. This is not to claim that the original St. Demetrius of Sirmium must have owned such an item, or that such an item could have survived even if he had owned one, but that, by the end of the 4th-century, many Christians would readily have accepted the identification of such an item as a genuine contact-relic had someone made what seemed a sufficiently authoritative claim to this effect, such was the nature of the age.

  Unfortunately, this hypothesis suffers severe disadvantages also, although this has not prevented its widespread adoption. The first of these must be that it does not explain how the cult of a deacon was transformed into the cult of a military martyr. As Skedros notes, there is not the slightest hint in the existing evidence relating to St. Demetrius of Thessalonica, whether literary or iconographical, that he was ever conceived of as a deacon.14 The second problem must be that this interpretation directly contradicts the literary evidence. According to thePassio Altera (BHG 497), when the prefect of Illyricum by the name of Leontius reinvigorated the cult of St. Demetrius at Thessalonica by building a new house for his relics, he then took some of these relics to Sirmium (chs. 15-16). Hence the literary tradition proves the transfer of the cult from Thessalonica to Sirmium, not vice-versa. One could, of course, imagine a scenario by which some relics of the deacon St. Demetrius of Sirmium were translated to Thessalonica only to develop a new identity and be re-translated, in part at least, back to Sirmium in their new guise as relics of the military martyr St. Demetrius of Thessalonica. Yet the more complicated one’s hypothesis, and the poorer one assumes the existing evidence to be, the less credible it becomes also. Instead, the modern consensus is that a simple error has occurred, that the names of Sirmium and Thessalonica were accidentally switched at an early stage in the literary tradition, so that the present tale of the translation of the relics from Thessalonica to Sirmium preserves the memory of a genuine translation of relics but in reverse form.15 Skedros’ approach to this tale is even more drastic. He concludes that «the story of the transfer of the cult of St. Demetrios to Sirmium through the efforts of the prefect Leontius is simply the creation of the anonymous author of the Passio Altera» and seeks to explain its creation by reference to the long-standing civic rivalry between Sirmium and Thessalonica by the beginning of the 8th-century.16 Yet he also admits that the cult of St. Demetrius of Thessalonica did eventually subsume that of the deacon St. Demetrius even in Sirmium itself, and accepts that the translation of some relics of St. Demetrius of Thessalonica to Sirmium must have played a large part in this process.17 Hence he finds himself in the unenviable position of denying the translation of relics from Sirmium to Thessalonica as attested by the literary tradition, while assuming a similar such translation at some undetermined later date which has left no trace in the tradition whatsoever.

  II. A Fresh Solution

  It is important at this point to provide a brief summary of the relative merits of the surviving accounts of the martyrdom of St. Demetrius. There survive 3 short accounts of Demetrius’ martyrdom which are said to represent the «shorter version» of his martyrdom, 2 Greek passions – an anonymous Greek passion (BHG 496) and a text compiled by Photius of Constantinople in his Bibliotheca dating c.855- and 1 Latin (BHL 2122), also known as the Passio Prima, which Anastasius Bibliothecarius sent to Charles the Bald in 876. There also survives a «longer version» of his martyrdom represented by a sole, anonymous Greek text (BHG 497), also known as the Passio Altera. As its name suggests, the latter text contains many details absent from the 3 texts representative of the so-called «shorter version», but both versions report the same sequence of events and agree in all essentials. So what is the relationship between the two versions ? It had traditionally been assumed that the «longer version» is an embellishment of the «shorter version», but it has recently been argued that they are merely differently abridged versions of an even more extensive narrative.18 If this is the case, one cannot simply dismiss the additional details appearing in the «longer version» as late, fictitious additions to an original tradition. There is no obvious way of deciding which is the correct interpretation so it is important to highlight that in what follows next I assume the latter interpretation to be true.

  To begin, therefore, I want to draw attention to the identity of the relics of St. Demetrius as reported by the Passio Altera. It reports the existence of two contact-relics immediately after the execution of Demetrius, his orarium, or neckscarf, and his ring:

  In this way was the all-glorious martyr put to death having fulfilled the witness of a good confession. Loupos, a servant of St. Demetrios, after taking proper care of the body, took the saint’s neckscarf having collected his blood in it. 13. Taking also the royal ring,, which the saint was wearing on his hand, and dipping it in his holy blood, Loupos was able to accomplish many miracles of healing through it.19

  Unfortunately, the passion does not record what happened to these relics later, after the execution of Lupos in turn, the burial of Demetrius, and the ending of the persecution of Christians, but the orarium does make a second appearance when the passion records the identity of the relics which the prefect Leontius took to Illyricum after his miraculous cure at the shrine of St. Demetrius in Thessalonica:

  Deciding to depart for Illyricum, Leontios wanted to take with him some of the relics of the martyr in order to place them in a church which he built there in the saint’s name. However, the all-glorious, victorious one of Christ, appeared to Leontios at night and prevented him from taking his relics. Leontios, therefore, took the martyr’s chlamys, which was drenched in the saint’s blood, as well as part of his neckscarf. He made a silver reliquary and placed these prized possessions in it. ………. Arriving at Sirmium, he placed the holy vessel with the treasures inside in the all-holy church that he had built there in honor of the holy martyr Demetrios.20

  Even if the story concerning the initial survival of Demetrius’ orarium and ring after his death is complete fiction, as I believe it to be, it was clearly designed to provide a provenance for two such alleged relics. It proves that at some point in the cult of St. Demetrius, the church at Thessalonica possessed an orarium and a gold ring which it believed to have belonged to Demetrius himself.21

  Next, I want to emphasize the unusual nature of these relics. No other martyr is said to have left such a combination of relics.22 It is not a hagiographical commonplace. The only time one comes across something similar is when one reads the poet Prudentius’ account of the miracle which preceded the deaths of the Spanish military martyrs Emeterius and Chelidonius.23 He bemoans the loss of the records of the trial of these martyrs, but then resumes:

  One honour at least is not hidden from us nor wanes through lapse of time, how the offerings they sent up flew off through the air to show, as they went shining on before, that the path to heaven was open. A ring (anulus), representing the faith of the one, was carried up in a cloud, while the other, as they tell, gave a neckscarf (orarium) as the pledge of his lips, and they were caught up by the wind of heaven and passed into the depths of light. The glint of the gold was lost to sight in the vault of the clear sky, and the white fabric escaped from the eyes that sought long to follow it; both were carried up to the stars and seen no more. This sight the gathered bystanders saw, and the executioner himself, and he checked his hand and stood motionless, blanching in amazement: but in spite of all he carried the stroke through, so that their glory should not be lost.24

  Prudentius is our earliest source for this pair of martyrs,25 and there must be a strong suspicion that they never existed.26 For whatever reason, a shrine to 2 martyrs by the name of Emeterius and Chelidonius developed at Calagurris in Hispania Tarraconensis, and, writing sometime before 405, Prudentius seems to have to do his best in order to flesh out some very thin material on this subject, despite his own Spanish origin.27 Several things immediatelty strike one about the above incident. First, it receives a disproportionate amount of attention within its poem. Although Prudentius spares only 63 lines (ll. 31- 93) for his main subject, his narrative account of the martyrdom of Emeterius and Chelidonius, he then spends 12 of these (ll. 82-93) on the miraculous ascension into heaven of the orarium and ring. Would not a lengthy account of their endurance under torture, for example, have proved much more inspiring for any audience had Prudentius merely wished to stretch out his material in some way ? Second, it is the only miracle in his account of their martyrdom, and stands in stark contrast to his sober, although somewhat vague, account of their lives and final trial together beforehand. Next, the fact that Prudentius interrupts his narrative to bewail the loss of the records of their trial immediately before he returns to his description of the ascension of the orarium and ring and the final execution of the martyrs serves to emphasize his critical approach and to reassure his audience that they can accept his claim in this matter at least. He then attempts to reinforce his credibility further by specifically noting that there were bystanders who saw this miracle as well, of course, as the executioner himself (l. 90). Finally, the whole episode runs counter to what we might normally expect to find at this stage in a martyr account. Normally, the narrator describes how or why certain relics managed to survive, not how they disappeared for good. In brief, this passage reads as if Prudentius is trying to disprove the continued survival of the orarium and ring of Ss. Emeterius and Chelidonius, as if he is arguing in direct reply to a claim to this very effect.28

  It is important at this point to highlight the differences between Prudentius’ account of the ascension of Emeterius’ and Chelidonius’ orarium and ring and the Passio Altera’s account of the survival of Demetrius’ orarium and ring. There are no similarities beyond the identities of these objects themselves. There is no sign that the author of the Passio Altera has been influenced in any way by some knowledge of the martyrdom of Emeterius and Chelidonius. Indeed, given the geographical separation of the two cult centres at Calagurris and Thessalonica, that the author of the Passio Altera wrote in Greek while there is no evidence that any documents relating to the cult of Emeterius and Chelidonius were ever translated from Latin into Greek, and that the cult of Emeterius and Chelidonius enjoyed relatively little success even in the Latin West, one would be surprised to discover otherwise.

  To recap at this point, the Passio Altera proves the existence of an orarium and a ring at the centre of the cult of a military martyr, Demetrius, at Thessalonica, while Prudentius seems determined to deny the authenticity of an orarium and ring as the relics of the military martyrs Emeterius and Chelidonius. Could these be the same items ? Noting the similarity between the names Emeterius and Demetrius, one wonders whether one has resulted from a misreading of the other. So the identical natures of the two pairs of relics, the similarities of the names of Ss. Emeterius and Demetrius, and the fact that both were military martyrs, all combine to raise the question whether the cult of St. Demetrius has its origin in some misunderstanding concerning the presence of some alleged relics of St. Emeterius at Thessalonica.

  When, or why, would anyone ever have bothered to translate the relics of a pair of relatively obscure martyrs halfway across the Roman empire, from Calagurris, or thereabouts, to Thessalonica ? The answer, perhaps, lies in the rise of the Spanish general Theodosius I (379-95) to the throne of the eastern Roman empire and the rush of clients, relatives, and former acquaintances who inevitably flocked to his court.29 One notes that Theodosius made prolonged stays at Thessalonica on two occasions. It served as his headquarters and main residence immediately after the western emperor Gratian crowned him as his eastern colleague at Sirmium on 19 January 379, from shortly before 17 June 379 to shortly after 16 November 380.30 It also served the same purpose again during the winter of 387/88. Given the length of his stay at Thessalonica during his first visit there, and its significance at the start of his reign, one is inclined to identify it as the most likely occasion for a Spanish hanger-on to have arranged for the translation of the alleged relics of some Spanish martyrs there.31 More importantly, the fact that the relics were deposited at Thessalonica rather than sent on ahead to Constantinople suggests that the person ultimately responsible for their translation had been under the impression that Thessalonica was going to remain the emperor’s main residence, the de facto capital, and this could only have been the case during Theoodosius’ earliest stay there. By the time he or she discovered otherwise, it was too late. The local church now had possession of the relics, and was not prepared to part with them, or so one assumes. But why identify an imperial hanger-on as the author of this translation, and not the new emperor himself ? Given the fact that Prudentius was one of the beneficiaries of the new r�gime, it is difficult to believe that he would have attacked the authenticity of the orarium and ring as martyrial relics had it been Theodosius himself, or a member of his immediate family even, who had arranged for their translation.32

  It is my argument, therefore, that a person or persons unknown arranged for the translation of some alleged relics of Ss. Emeterius and Chelidonius, an orarium and gold ring, to Thessalonica during Theodosius’ earliest residence in the city in 379-80.33 Indeed, if the traditional date for the celebration of the feast of St. Demetrius, 26 October, marks the deposition of these relics in their new shrine, then one should probably date this event to 379 rather than 380, since it should have been obvious by 26 October 380 that Theodosius intended to transfer his residence to Constantinople instead.34 The translation of the relics proved possible, despite the disturbed political conditions, the fact that various barbarian groupings controlled most of the Balkans, because Thessalonica was a thriving seaport. However, there was some controversy over the authenticity of the relics, and Prudentius’ account of the ascension of Emeterius’ and Chelidonius’ orarium and ring into the heavens reveals that he came to belong to the faction which denied their authenticity. This controversy may itself have served to stunt the growth of devotion towards these relics among the local population at Thessalonica, but the decision of Theodosius to relocate his court to Constantinople so soon after the initial arrival of the relics in Thessalonica surely proved fatal to the success of their cult since it removed the Spanish courtiers and their families upon whom they would initially have depended to spread the news of their powers. In this way, the cult of Ss. Emeterius and Chelidonius at Thessalonica was almost destroyed at birth. The shrine which held their relics never prospered as it ought to have done. To make matters worse, relatively little had been known for sure about the martyrdom of Ss. Emeterius and Chelidonius, except that they were soldiers who had died for their faith, even at the start of this attempt to transplant their cult to Thessalonica. Hence there was a vacuum which allowed the local populace to imagine what they would about the origin of these relics as the years slowly passed.

  We now return to the accounts of the reinvigoration of the cult of St. Demetrius, as he came to be called, in both the «shorter» and «longer» versions of his passion. Both versions agree that it was a prefect of Illyricum by the name of Leontius who was responsible for the growth of the cult of St. Demetrius. According to the «shorter» version:

  Leontius, the god-beloved man, while occupying the seat of the prefecture of Illyricum, cleaned out and cleared up the very small structure enclosing the all-holy relics since it had become covered with debris. He then widened the area between the public bath and the stadium where the structure was located, and erected a church, bringing to the city of the Thessalonians a domestic martyr and a citizen, as well as a gloriously adorned church where one’s prayers could be heard..35

  It is only the «longer version» which explains why exactly he did this. He had received an unexpected cure at this site:

  …. a certain man named Leontius, in charge of the prefecture of Illyricum, while passing through the country of the Dacians, acquired an incurable illness. He was brought by his kinsmen to the city of the Thessalonians on a litter where he was placed in the sacred area where the relics of the saint lie underground. Immediately after he was laid upon the healing tomb he regained his health. Both he and those round him marveled at the rapid visitation of the martyr. Leontios confessed his gratitude both to God and to the all-glorious martyr Demetrios. Therefore, he immediately took down and cleaned around the arched area of the kilns and the caldarium along with the public porticoes and taverns which were located there. Here he erected a holy house dedicated to the martyr between the public bath and the stadium and adorned it abundantly.36

  The most important point as far as we are here concerned, and upon which both versions agree, is that Leontius found the shrine of «Demetrius» in a state of neglect and disrepair. If Leontius is indeed identifiable with the prefect of Illyricum of the same name who held office c.412/13, as Skedros and others have argued,37 then a period of about 30 years had elapsed since the first construction of the shrine, according to the above reconstruction at least. Hence it is entirely credible that Leontius did find the shrine in a state of disrepair. I suggest, therefore, that he did not actually know the names of the relevant martyr or martyrs when he initially visited their shrine for his cure.38 At that point, their names were irrelevant. What mattered was that there were relics present at the site (whatever the exact nature of the site itself), and that these had the power to effect a cure, as all relics were supposed to have. It was only after his cure that he became curious as to the exact identity of the martyr to whose intervention he owed his renewed health. He set about restoring the site in the hope of discovering this martyr’s name, and found some inscription which he interpreted to preserve the name Demetrius. He then attributed the relics present, which turned out, upon opening their container, to be an orarium and a ring, to this Demetrius. I suggest, therefore, that, deceived by its poor state of repair, its partial preservation even, Leontius misread a longer inscription which had originally been dedicated not to a single martyr by the name of Demetrius but to a pair of martyrs by the names of Emeterius and Chelidonius. If this inscription did not itself preserve some evidence that «Demetrius» had been a military martyr, then local folk memory soon supplied this detail, which was correct, along with much more.39 Hence the origin of St. Demetrius.

  To summarize, therefore, an unknown person arranged for the translation of some alleged relics of Ss. Emeterius and Chelidonius, an orarium and gold ring, to Thessalonica, probably in 379. They rested undisturbed in their shrine, which gradually fell into disrepair, until a prefect of Illyricum by the name of Leontius received an unexpected cure there c.412/13. He then cleaned up the surrounding area and built a whole new church for the relics. During the course of this operation he found an ill-preserved inscription which he took to identify the martyr whose relics had cured him as Demetrius rather than Emeterius (and Chelidonius). He also imposed upon the bishop to open the reliquary and give him a portion of the orarium, as well as a chlamys, which he deposited in a church at Sirmium upon his return there. Despite what the Passio Altera says, Leontius did not actually build a new church at Sirmium, but merely deposited the relics in an existing church, very likely that of St. Demetrius the Deacon. This set in train the confusion of the two Ss. Demetrii and the eventual extinction of the cult of St. Demetrius the Deacon which is itself the reason that the author of the Passio Altera, or of its original source rather, assumed that Leontius had built the Church of St. Demetrius at Sirmium as well as that at Thessalonica.

  This reconstruction is speculative, of course, but no more so than the hypothesis that currently holds sway, that St. Demetrius of Thessalonica is identifiable with the St. Demetrius the Deacon of Sirmium. It has the same advantages in that it also explains the unusual location of the central cult-site for St. Demetrius at a prominent location within the walls of Thessalonica, as well as why no-one was ever able to find his bones at this site. It also explains the nature of the contact-relics about which his early cult seems to have centred, an orarium and a gold ring. Furthermore, it has none of the disadvantages of the current hypothesis. It does not require the transformation of the cult of a deacon into the cult of a soldier. Nor does it contradict the literary evidence which reports the spread of the cult from Thessalonica to Sirmium, not vice-versa. So there is a strong case for detecting the origin of the cult of St. Demetrius of Thessalonica in the translation there not of the relics of the deacon Demetrius of Sirmium, but of the relics of the military martyrs Emeterius and Chelidonius of Calagurris in Spain, probably in 379.

  Notes

  1 James Constantine Skedros, Saint Demetrios of Thessaloniki: Civic Patron and Divine Protector 4th-7th Centuries CE (HTS 47; Harrisburg: Trinity Press International, 1999). A summary of the dissertation may be found at HTR 89 (1996), 410-11. The book is extremely competitively priced, excellent value for money, and provides a thorough and long-overdue review of the growing, mainly foreign-language literature on this subject. Skedros is to be commended for the speed with which he has revised his dissertation and the readability of the final result. The appendices containing translations of two of the key sources will prove particularly useful for students. One minor criticism is that it does not contain a map of late antique Thessalonica such as may be found, e.g, in H. Torp, «Thessalonique pal�ochr�tienne. Une esquisse», in L. Ryd�n and J. Olof Rosenqvist, eds., Aspects of Late Antiquity and Early Byzantium (Istanbul: Swedish Research Institute in Istanbul Transactions 4, 1993), 113-32. It is inconvenient also that Skedros never refers to his primary sources by their listings in the standard catalogues for such texts, either in the Bibliotheca Hagiographica Latina (Subsidia Hagiographica 6; Soci�t� des Bollandistes: Brussels, 1898-99) or in F. Halkin, ed., Bibliotheca Hagiographica Graeca (Subsidia Hagiographica 8: Soci�t� des Bollandistes; 3rd ed.; Brussels, 1957). Finally, even a short subject-index would have proved useful. Minor slips also occur, e.g. «shown» for «shone», 149, as well as the occasional misprint, e.g. «of» for «or», 28, n.70.

  Return to text

  2 G.B. de Rossi and L. Duchesne, ed., ActaSS 65: Novembris 2.1 (Brussels: Soci�t� des Bollandistes, 1894) L-LXIX

  Return to text

  3 E.g. it includes 2 entries for Thessalonica (Fronto and 3 others on 14 March; Chionia and Agape on 2 April), 2 entries for Salona (Domnio on 11 April; Septimius and Hermogenes on 18 April), 1 entry for Bononia (Hermas on 30 December), and 4 entries for Sirmium (Irenaeus on 6 April; Demetrius on 9 April; Secundus on 20 June; Basilius on 29 August).

  Return to text

  4 Skedros, Saint Demetrios, 14-17.

  Return to text

  5 Skedros, Saint Demetrios, 13-14. The inscription, from the Rotunda in Thessalonika, is most conveniently found in H. Delehaye, Les origines du culte des martyrs (Subsidia Hagiographica 20; Soci�t� des Bollandistes: Brussels, 1933), 231-32. Skedros appears to slip when he claims that it contains 14 rather than 15 names.

  Return to text

  6 There is a serious problem in the text of the Syriac Breviary at this point. It attributes a large number of martyrs to June (from 6 June onwards) which the Hieronymian Martyrology, and other sources, prove to have belonged to July instead (from 6 July onwards). The result is that it omits the names of the martyrs whose feasts really fell after 5 June.

  Return to text

  7 As noted by Delehaye, Les origines, 232.

  Return to text

  8 E.g. the encomium which Gregory of Nyssa delivered in honour of the military martyr St. Theodore of Euchaita on 17 February 380 suggests that he was a genuine martyr and that the Syriac Breviary ought to have included his name. In general, see Constantine Zuckerman, «Cappadocian Fathers and the Goths», Travaux et Memoires 11 (1991) 473-86 at 479-86. This omission might seem all the more noteworthy in that he was actually executed at the provincial capital at Amasea and the Breviary does include 1 entry for martyrs at Amasea (Philanthes and 3 companions on 18 August). But Theodore was buried at Euchaita, and there is no evidence that his cult was celebrated at Amasea by the time of the composition of the Greek original of the Breviary c.362.

  Return to text

  9 Add the article by A. Kazhdan and N.P. Sevcenko in the Oxford Dictionary of Byzantium (Oxford, 1991) 605 to the other modern sources cited by Skedros, Saint Demetrios, 12-13.

  Return to text

  10 H. Delehaye,Les l�gendes grecques des saints militaires (Paris; Picard, 1909) 106-08.

  Return to text

  11 Skedros, Saint Demetrios, 14, appears to accept the explanation offered by BHG 496 for the burial of St. Demetrius within the city, that it simply did not occur to anyone to remove his body for a proper burial outside the city.

  Return to text

  12 Skedros, Saint Demetrios, 85-88.

  Return to text

  13 Its use is attested by canons 22 and 23 of the Council of Laodicea (exact date disputed). See, e.g., C-J. H�f�l�, Histoire des conciles d’apr�s les documents originaux (16 vols.; Paris: 1869) 2.151-52

  Return to text

  14 Skedros, Saint Demetrios, 17.

  Return to text

  15 Michael Vickers, «Sirmium or Thessaloniki ? A Critical Examination of the St. Demetrius Legend», Byzantinische Zeitschrift 67 (1974) 337-50.

  Return to text

  16 Skedros, Saint Demetrios, 26.

  Return to text

  17 Skedros, Saint Demetrios, 28.

  Return to text

  18 Skedros, Saint Demetrios, 60-70.

  Return to text

  19 BHG 497, chs. 12-13. I follow the translation of Skedros, Saint Demetrios, 153.

  Return to text

  20 BHG 497, chs. 16-17. Trans. Skedros, Saint Demetrios, 154.

  Return to text

  21 Skedros’ position on these contact-relics remains unclear. He accepts (Saint Demetrios, 66-67) that the story of their use as preserved by the Passio Altera was probably in circulation by the early 7th-century when bishop John of Thessalonica composed his Miracula S. Demetrii, but he does not make it clear whether he accepts that the relics themselves had ever really existed. On the whole, it does not strike me as very convincing that any Christian community should have preserved some former possessions of a martyr while losing track of where exactly they had buried the martyr himself. Knowledge of the exact location of the martyr’s burial ought to have been passed down through the same channels as the possessions themselves.

  Return to text

  22 Of the military martyrs, the African martyr St. Typasius left a shield (scutum) which was used to mark his grave, and the faithful used to tear pieces off it for use as relics (Passio Typasii 7). A fictitious martyr, his cult only developed c.397. See David Woods, «An Unnoticed Official: The Praepositus Saltus», Classical Quarterly 44 (1994) 245-51. Nothing similar can be found in the acts of any of the other military martyrs, e.g. Christopher, Fabius, Florian, George, Marcellus, Maximilian, Menas, Theagenes, or Theodore, fictitious or not.

  Return to text

  23 John Petruccione, «Prudentius Use of Martyrological Topoi in Peristephanon», (Ph.D. diss., University of Michigan, 1985), 58-9, compares the appearance of an orarium in Prudentius’ account of Emeterius and Chelidonius to the description of the use of «handkerchiefs» to bind the eyes of those about to be executed in other martyrial accounts also. But, to refer to his examples, bishop Cyprian of Carthage’s eyes were bound with laciniae manuales, not an orarium (Acta Cypriani 5.5), as were the eyes of his fellow Carthaginian Montanus (Martyrium Montani et Luci 15.2). While it is true that Julius’ eyes were bound with an orarium (Passio Juli 4.4), he was a military veteran, and may well have continued to dress in military style, with an orarium, after his retirement, unless his military executioner gave him his own out of sympathy for a fellow soldier. The important points here, however, are, first, that neither Emeterius nor Chelidonius use the orarium to bind their eyes, and, second, that none of these sources associates the «handkerchief» with a ring. There is no real comparison with the texts mentioned, and the presence of the orarium is not a martyrological topos. The above texts may all be found in Herbert Musurillo, ed., The Acts of the Christian Martyrs (Oxford: Clarendon, 1972).

  Return to text

  24 Perist. l. 82-93. Trans. by H.J. Thomson, Prudentius II (LCL 398: Harvard, MA, 1953), 105-07, with the exception that he translates orarium as «handkerchief». The description of the dress of a typical late 4th-century imperial guard in the poem The Vision of Dorotheus (l. 332) reveals that the orarium was worn about the neck. See Jan Bremmer, «An Imperial Palace Guard in Heaven: The Date of the Vision of Dorotheus», Zeitschrift f�r Papyrologie und Epigraphik 75 (1988) 82-88.

  Return to text

  25 In general on Prudentius’ sources for his Peristephanon, see Ann-Marie Palmer, Prudentius on the Martyrs (Oxford; Clarendon, 1989) 227-77, esp. 237-79.

  Return to text

  26 He has based his description of their dress and status on the dress and status of imperial guardsmen in his day. See, e.g., Michael Speidel, «The Master of the Dragon Standards and the Imperial Torc: An Inscription from Prusias and Prudentius’ Peristephanon», TAPA 115 (1985) 283-87. On the donation of gold rings by late antique emperors to higher ranking soldiers at least, see Ida Malte Johansen, «Rings, Fibulae, and Buckles with Imperial Portraits and Inscriptions», Journal of Roman Archaeology 7 (1994) 223-42. Although it does not directly affect my argument in this note, I believe that Prudentius was inspired to describe Emeterius and Chelidonius as imperial guardsmen by his reading of, if not the passion of Sergius and Bacchus itself, another pair of military martyrs, then of a common source which described the trial of two military confessors under the emperor Julian (360-63). See my paper «The Emperor Julian and the Passion of Sergius and Bacchus», Journal of Early Christian Studies 5 (1997) 335-67.

  Return to text

  27 His poem on Emeterius and Chelidonius is the first of a collection of 14 poems dedicated to various individual martyrs or groups of martyrs, known collectively as the Peristephanon. Palmer, Prudentius, 88, argues that Prudentius wrote the poems at different stages in his career, and only brought them together as a collection at a later date. In so far as Prudentius refers to poetry dedicated to the martyrs in his Praefatio which he wrote in the 57th year since his birth in the consulship of Salia (348), i.e. 405, it is usually assumed that he composed the Peristephanon before 405.

  Return to text

  28 The strength of its impact upon the reader is illustrated by the fact that it is this passage which Gregory of Tours quotes when he describes these martyrs, Liber in gloria martyrum 92.

  Return to text

  29 In general, see R. Malcolm Errington, «The Accession of Theodosius I», Klio 78 (1996) 438-53.

  Return to text

  30 See O. Seeck, Regesten der Kaiser und P�pste f�r die Jahre 311 bis 476 n. Chr. (Stuttgart: J.B. Metzlersche, 1919) 251-55.

  Return to text

  31 For a detailed study of Theodosius’ activities and intentions at this period, see R. Malcolm Errington, «Church and State in the First Years of Theodosius I», Chiron 27 (1997) 21-72.

  Return to text

  32 See Palmer,Prudentius, 24-31. Prudentius was provincial governor twice before being promoted to a post at the imperial court. Unfortunately, he does not reveal of which provinces he was governor. Nor does he reveal the nature of his appointment at the court. Jill Harries, «Prudentius and Theodosius», Latomus 43 (1984) 69-84, argues that the lack of references to the East in Prudentius’ poetry suggests that he attended the court only when Theodosius was in the West 388-91. It does not seem likely that he himself had ever actually visted Thessalonica.

  Return to text

  33 In general, see E.D. Hunt, «The Traffic in Relics: Some Late Roman Evidence», in S. Hackel, ed., The Byzantine Saint: University of Birmingham 14th Spring Symposium of Byzantine Studies (London: Fellowship of St. Alban and St. Sergius, 1981) 171-80. It is worth noting that the praetorian prefect Fl. Rufinus who created a shrine at Chalcedon for the relics of Ss. Peter and Paul which he had acquired during his visit to Rome in 389 was from Elusa in the province of Novempopulana in south-western Gaul, a short journey across the Pyrenees from Calagurris. Unfortunately, we know nothing concerning his career before his appointment as magister officiorum in 388, but he must emerge as a strong candidate in any attempt to identify the author of the translation of these relics from Spain to Thessalonica. His assassination on 27 November 395, and subsequent disgrace, might well explain why Prudentius dared to attack the authenticity of these relics in the way he did. On the pious activities of many at Theodosius’ court, see John Matthews, Western Aristocracies and Imperial Court AD 364-425 (Oxford: Clarendon, 1975) 127-45.

  Return to text

  34 The earliest evidence that 26 October was celebrated as the feastday of St. Demetrius occurs in the Miracula S. Demetrii by bishop John of Thessalonica (c.610-49). See Skedros, Saint Demetrios, 10-11, who seems inclined to accept it as the genuine date of his martyrdom, while, Vickers, «Sirmium or Thessaloniki ?», 349, identifies it as the date of the translation of the relics of St. Demetrius from Thessalonica to Sirmium.

  Return to text

  35 BHG 496, ch. 8. Trans. Skedros, Saint Demetrios, 157.

  Return to text

  36 BHG 497, ch. 15. Trans. Skedros, Saint Demetrios, 153-54.

  Return to text

  37 Skedros, Saint Demetrios, 29-37.

  Return to text

  38 Cf. Sulpicius Severus, Vita Martini 11.

  Return to text

  39 The fact that the Passio Altera (BHG 497, ch. 16) records that Leontius took as relics for the church at Sirmium a chlamys as well as part of the orarium raises a question as to the origin of this chlamys. Dare one suggest that, alarmed at the prospect of losing relics which had only just demonstrated their power once more, some enterprising locals, cleric or otherwise, «remembered» that they also possessed Demetrius’ chlamys which they then fobbed off on a grateful Leontius in an effort to retain more of the real things ?

  Return to Top of Page

  Return to St. Demetrius Title Page
  Copyright © 1999, David Woods. This file may be copied for the purpose of private research only.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.