Ο αυταρχισμός του Πούτιν ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΚΚΕ-ΛΑΕ

[ΌΧΙ του Φαιοκόκκινου Μετώπου, στην έκκληση της Ευρωβουλής υπέρ πολιτικών κρατούμενων]

Όλεγκ Σένστοφ

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημαστη χώρα μας, το οποίο έχει θιχτεί ελάχιστα. Είναι η μαφιόζικη («Οι εθνικιστές «Λύκοι της νύχτας» στο Άγιο Όρος») και πολιτικά ολοκληρωτική («Ολες οι «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν») προσπάθεια ρωσικής διείσδυσης στην πατρίδα μας, η οποία χρησιμοποιεί ως όχημα κυρίως το Άγιο Όρος (Μονή Βατοπεδίου), τη Χ.Α., παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΛΑΕ («Die Zeit: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα»), τον ευλαβή ευπατρίδη, πρώην καπνεργάτη και εντιμότατο εκατομμυριούχο Ιβάν Σαββίδη και ευσεβή πατριωτικά έντυπα των ΣΥΡΙΖΕΛ, όπως το ‘Χωνί’ («Πατριωτική θέση η στροφή στην ομόδοξη και ομόθρησκη Ρωσία»- 25 Φεβρουαρίου 2013, 07:18). Μέσα στα πλαίσια αυτά είχαν αποκαλυφθεί και οι (καθαρώς αιποιστημωνικού χαρακτήρος) σχέσεις Κοτζιά με τον σύνδεσμο Πούτιν-ΧΑ. και συνομιλητή της Κου Κλουξ Καν, Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν («ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΡΘΟΤΗΤΑ ;»), τις οποίες αρχικά ο Υπ Εξ αποπειράθηκε (ανεπιτυχώς) να διαψεύσει («Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον..»).

Κύλισε πολύ νερό στο ρέμα του Ποδονίφτη από τότε και η παρέα του Αλέξη εμφανίζεται σήμερα αποφασιστικά στραμμένη προς τη Δύση, όσο πειστικό μπορεί να είναι αυτό για τυχοδιώκτες χωρίς αρχές. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιλογής και όχι από ώριμη ελληνική πρωτοβουλία δυστυχώς, δρομολογήθηκε με επιτυχία η επούλωση της μολυσματικής πληγής του Μακεδονικού, μιας πληγής που τρέφει κάθε λογής εθνικιστικές αλογόμυγες και λειτουργεί ως μια ακόμη θρυαλίδα στα εύφλεκτα Βαλκάνια. Εδώ το δίδυμο Κοτζιά-Τσίπρα πειθάρχησε θέλοντας και μη στην ακαταμάχητη δυτική λογική και έτσι φτάσαμε σε ένα πολύ ευτυχές για τη χώρα μας αλλά και για τη Β.Μακεδονία και για κάθε έντιμο άνθρωπο αποτέλεσμα, αν βεβαίως αυτό ολοκληρωθεί μέσα από τη δημοψηφισματική διαδικασία της γείτονος. Μια διαδικασία που μπορεί να γεννήσει εκείνα τα τέρατα που οι σοφοί λαοί όλου σχεδόν του κόσμου, ξέρουν πολύ καλά την τέχνη να γεννούν, καθοδηγούμενοι από εγκληματίες που αυτοπακαλούνται πατριώτες. Εδώ να πω πως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δοκιμάστηκαν και ρεζιλεύτηκαν. Η λαϊκιστική στάση του ουραγού των ορδών της Χ.Α. και των μπουλουκιών των ΑΝΕΛ, της ΛΑΕ, της Κωνσταντοπούλου, του Καζάκη του Λεβέντη κλπ, δεν τους τιμά καθόλου. Η δειλία τους να πουν στους πολίτες την ιστορική αλήθεια, να ομολογήσουν τις ελληνικές ευθύνες και να υπερασπιστούν το πολιτικά ηθικό και το πραγματικά εθνικά συμφέρον, είναι απελπιστική. Μόνο το Ποτάμι συμπεριφέρθηκε σαν ορθολογιστικό πατριωτικό και δημοκρατικό κόμμα, με ενδιαφέρον για την πολιτική ηθική και με διάθεση ευθύνης και αλληλεγγύης προς τις συμμαχίες της χώρας μας και αυτό οφείλει κάθε έντιμος πολίτης να το αναγνωρίσει. Η ρωμέικη κουτοπονηριά θεωρεί πως μπορεί να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που προκύπτουν από την ένταξή της στις δυτικές συμμαχίες, σε ότι δηλαδή σχετικά καλύτερο διαθέτει ο πλανήτης μας-χωρίς να παραγνωρίζω τα ελαττώματά του, αλλά να βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους (διεύρυνση ΝΑΤΟ) και να βοηθάει την σχεδόν φασιστική ρωσική πολιτική, ακόμη και ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα και στην πολιτική Ηθική, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει ένα λαϊκό αίσθημα, το οποίο οι πιο σκοτεινοί πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι της χώρας, αφέθηκαν ανενόχλητοι να δημιουργήσουν, μέσω μιας ανίερης παραπληροφόρησης.

Ο Ντούγκιν προσευχόμενος (news.russiatoday-Iun 12, 2017)

Στις 14 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που μεταξύ άλλων απαιτούσε «οι ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Όλεγκ Σένσοφ και όλους τους άλλους παράνομα κρατούμενους Ουκρανούς πολίτες στη Ρωσία και στη χερσόνησο της Κριμαίας». Ο Oleg Sentsov είναι ένας 42χρονος Ουκρανός παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών της Κριμαίας, πιο γνωστός από την ταινία του  «Gamer» (2011), της οποίας ο περισσότερος πληθυσμός είναι πράγματι ρωσικός. Έμεινε εκεί και μετά τη βίαιη προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία, που την διεκδίκησε ως παλιά ρωσική επαρχία την οποία ο Ουκρανός δικτάτορας Κρούτσεφ είχε χαρίσει στην Ουκρανία.  Δίκαια ή άδικα έπραξε η Ρωσία; Δεν μου είναι εύκολο να το πω λόγω προσωπικής άγνοιας όλων των  δεδομένων. Σίγουρα όμως η στρατιωτική επέμβαση δεν ήταν η καλύτερη μέθοδος.  Ο Σέντσοφ είχε εκφράσει την αντίθεση του στην πολιτική της Ρωσίας και στις βάρβαρες μεθόδους του καθεστώτος Πούτιν. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που έχουν ήδη υπογράψει για την απελευθέρωσή του είναι οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μάικλ Λι, Μπέλα Ταρ, Βιμ Βέντερς, Στίβεν Ντάλντρι, ο ίδιος ο κορυφαίος Αριστερός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς (βλ.σχόλιο 1:45) κ.α. («Κάννες: Μαζεύουν υπογραφές για την απελευθέρωση Ουκρανού σκηνοθέτη»).

Λίγο μετά την προσάρτηση, ο Σέντσοφ συνελήφθη, με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Στις 14 Μαΐου 2018, ξεκίνησε μια απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Ουκρανίας. Ο Σέντσοφ είναι ένας καταρτισμένος άνθρωπος, με σοβαρή καλλιτεχνική παραγωγή, δηλωμένος άθεος, γι’αυτό και αρχικά αρνήθηκε να δεχτεί την επίσκεψη στη φυλακή του Αρχιεπισκόπου Κλήμη της Συμφερόπολης («Αρχιεπίσκοπος Κλήμης στην Κριμαία έγινε ασπίδα για να προστατέψει»), Ιεράρχη μιας από τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κριμαίας η οποία διεκδικεί την ουκρανική Αυτοκεφαλία, παρά τη σφοδρότατη αντίδραση του ρωσικού πατριαρχείου, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία(«Cross & Icons seized, Archbishop assaulted in barbaric new attack»). Βλέπουμε δηλαδή πως ο Σέντσοφ δεν σπεύδει, παρά την τρομερή ανάγκη βοήθειας που έχει, να συνεργαστεί με ανυπόληπτους εκκλησιαστικούς κύκλους μιας χώρας της οποίας όλες οι αλληλομισούμενες Ορθόδοξες Εκκλησίες υπηρετούν κρατικά ή εθνικά ή άλλα σκοταδιστικά (Ουνίτες, Παλαιόπιστοι κλπ) συμφέροντα («Ιερός πόλεμος» Φαναρίου-Μόσχας με φόντο την Ουκρανική εκκλησία»). Τελικά δέχτηκε («Sentsov agrees to meet withUkraine’s Orthodox…», ελπίζοντας πως η υπόθεσή του θα βοηθηθεί.

Από το tango-noir.com/2018/06/16. Δεν φαίνεται μόνο ο Σωτ. Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), που βρίσκεται πιο κάτω στη λίστα.

Η υπόθεση Σέντσοφ αποκάλυψε μια τραγική πραγματικότητα, που ντροπιάζει απόλυτα την ελληνική Αριστερά, η οποία ανέκαθεν κατέφευγε στην αλληλεγγύη των Δημοκρατών της Δύσης, όταν μέλη της διώκονταν άδικα στην Ελλάδα από την ακροδεξιά εξουσία, κάτω από την παγερή σιωπή της ΕΣΣΔ. Να θυμίσω πως ο ιδρυτής του περιοδικού «Εξπρές» και αρχηγός του κεντροδεξιού γαλλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ, διακεκριμένος και από τη στάση του απέναντι στον πόλεμο της Αλγερίας, απελευθέρωσε από τη Χούντα τον Απρίλιο του 1970, καθώς και την οικογένειά του αργότερα, τον νεόκοπο Μακεδονομάχο (και όχι μόνο, δυστυχώς) Μίκυ Θεοδωράκη, που τότε θεωρούνταν Κομμουνιστής. Να θυμίσω και τον μαχητικό φιλέλληνα Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Βαν ντερ Στουλ, που πολέμησε με πάθος τη Χούντα, για να αμειφθεί αργότερα, λόγω της ακεραιότητάς του, με χαρακτηρισμούς όπως ανθέλλην, «Σκοπιανός» και Τούρκος. Όμως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κούνεβα), οι δυο του ΚΚΕ, η φίλη της Χαμάς Σακοράφα (τ.ΣΥΡΙΖΑ, τ.ΠΑΣΟΚ), ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Χουντής, οι δυο της Χ.Α. (Φουντούλης, Επιτείδιος) και ο αποχωρήσας (με ανταλλαγή εκατέρωθεν ύβρεων) από τη χιτλερική συμμορία Συναδινός, ψήφισαν ΟΧΙ στην έκκληση της Ε.Ε. μαζί με όλα τα φιλοναζιστικά και σταλινικά κόμματα της Ευρώπης. («Full list of Members of the European Parliament who voted against the resolution on political prisoners in Russia and Crimea»). Είναι τραγικά απογοητευτικό και συνάμα αποκαλυπτικό για τη χώρα μας, πως κανείς δεν θα καλέσει τους βουλευτές της Αριστεράς να απολογηθούν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

 1. «Κούλογλου: Ηλπιζα να βγει ο ακροδεξιός στην Ολλανδία…».
 2. Δείτε το βίντεο: «Ο χρόνος τελειώνει. Ελευθερώστε τον Σέντσοφ». Εκδήλωση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ν.Υόρκη:

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

22 Responses to Ο αυταρχισμός του Πούτιν ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΚΚΕ-ΛΑΕ

 1. Ο/Η Μimi metallurgico λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/otan-ypirhe-makedoniki-glossa

  Οταν υπήρχε μακεδονική γλώσσα


  Τα ντοκουμέντα της διάσκεψης του ΟΗΕ, το 1977, όπου η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας Τα ντοκουμέντα της διάσκεψης του ΟΗΕ, το 1977, όπου η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας

  Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος

  Η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση για το Μακεδονικό είναι αποσπασματικές και παραπλανητικές, όπως έχουν δείξει οι δηλώσεις ουκ ολίγων πρώην κυβερνώντων, που διαχειρίστηκαν το ζήτημα.

  Σε αρκετές πτυχές των διαπραγματεύσεων η αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορες ομάδες καλούν την κυβέρνηση να παραμείνει «ανυποχώρητη», δημιουργώντας την αίσθηση στους πολίτες ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι έτοιμη να «ξεπουλήσει τη Μακεδονία».

  Μια από αυτές τις πτυχές αφορά και τη μακεδονική γλώσσα, που ορισμένοι εμφανίζουν ως κομβικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

  Τα δεδομένα όμως δείχνουν ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς οι χώρες του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν αποδεχτεί την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας.

  Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας (ΕΡΤ) σε επικρίσεις του τύπου «πας να δώσεις τη γλώσσα, να την πείτε μακεδονική» σημείωσε ότι το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνωρίστηκε η μακεδονική γλώσσα σε διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα.

  «Λοιπόν, μην παριστάνουν τις παρθένες που τα πάλευαν», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και διαβεβαίωσε πως «εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι το όνομα, αλλά σας λέω ποιος το έδωσε».

  «Να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά καλό είναι να είναι πιο σεμνοί», συνέστησε στους επικριτές του.

  Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης του ΟΗΕ με τίτλο «Η Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», (εικόνα 1) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 17 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο.

  Τα ντοκουμέντα της διάσκεψης του ΟΗΕ, το 1977, όπου η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας
  Πρόεδρος της διάσκεψης εξελέγη ο Λ.Ν. Μαυρίδης, που συμμετείχε επί σειρά ετών στις αντίστοιχες διασκέψεις, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Κωνσταντίνος Τρυπάνης.

  Στα συμπεράσματα της διάσκεψης αναφέρεται χαρακτηριστικά (εικόνα 2): «Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

  Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε μάλιστα πως το 2010, «όταν καλοί διπλωμάτες έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα της γλώσσας -ότι δεν μπορεί να μείνει έτσι- απάντησε η γνωστή σε όλους μας και σας κυρία Σπέχαρ [σ.σ. τότε γραμματέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον ΟΗΕ]: «Τι ζητάτε τώρα να προσαρμόσουμε τις αλλαγές, 40 χρόνια ουδείς ζήτησε οτιδήποτε». Αυτά υπάρχουν γραπτά».

  • Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

   Φίλτατε Μικρέ Μεταλλουργικέ, πρόσεξε τί γράφει το επίμαχον κείμενον καί τί παρανοούν όλοι ανεξαιρέτως οι αριστεροί, καθώς εν πολλοίς είναι ανιστόρητοι.
   Μάλιστα, παραθέτω σχετικώς την μετάφρασίν σου.

   «Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του Σερβο-Κροατικού και Μακεδονικού Κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες, η διάσκεψη συνιστά πως τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

   Ανάλυση

   (Α) Τα αλφάβητα της τέως Γιουγκοσλαβίας ήσαν δύο(2):
   (1) Το Χαλκιδοκυμαϊκόν ή άλλως πως Λατινικόν, εφευρεθέν εκ των κατοίκων της Χαλκίδος καί της Κύμης της νήσου Ευβοίας εν Ελλάδι καί διαδοθέν προς τους Ρωμαίους,
   (2) Το καλούμενον Μακεδονικόν Κυριλλικόν, εφευρεθέν εκ των Ελλήνων ως προς την καταγωγήν, ιεραποστόλων καί αδελφών Κυρίλλου καί Μεθοδίου καί διαδοθέντος προς τους τότε Σλάβους. Αυτό λοιπόν το αλφάβητον, διεθνώς καλείται ως
   «Μακεδονικόν Κυριλλικόν».
   (Β) Οι καλούμενες τότε, το 1.977μ.α.χ.χ., πρό 41 καί πλέον ετών, ως «Σερβοκροατικές» καί «Μακεδονικές» γεωγραφικές ονομασίες της τέως Γιουγκοσλαβίας δεν δήλωναν εθνική καταγωγή κάποιων κατοίκων, αλλά τον τρόπον γραφής τους, βάσει του ενός εξ αμφοτέρων των επιμάχων αλφαβήτων.
   Ακόμα καί σήμερα, επί των διεθνών διοργανώσεων, των τηλεοράσεων κ.λ.π., παρατηρούμε την χρήσιν των δύο τόσον διαφορετικών τρόπων γραφής.
   Επίσης, όλοι ανεξαιρέτως οι γλωσσολόγοι, αναγνωτίζουν ότι δεν υπάρχει «Μακεδονική γλώσσα», καθώς το ιδίωμα των Σκοπίων είναι μία μείξη εκ της Βουλγαρικής καί της Σερβικής γλώσσης.
   Άρα, καλόν είναι να μη επικαλούνται ορισμένοι τέτοια στοιχεία με τέτοιαν επιπολαιότητα.-

 2. Ο/Η Σάικο-Λάικο λέει:

  Ψάρεμα στα θολά νερά

 3. Ο/Η Απεργός πείνας λέει:

  https://ukrhotnews.com/2018/06/05/doctors-have-warned-about-the-fatal-consequences-and-after-a-month-of-hunger-strike-will-pour-the-nutrient-solution-into-the-nose/
  June 5, 2018
  Doctors have warned. about the fatal consequences, and after a month of hunger strike will pour the nutrient solution into the nose


  Larissa Czech Ludmila Sentsova

 4. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ανέκαθεν η Ρωσία χρησιμοποίησε και την χώρα μας, στην προσπάθεια της να αποκτήσει διέξοδο προς την Μεσόγειο. Προς επίτευξη του σκοπού της, υποσχόταν βοήθεια προς την χώρα μας όχι ευθέως αλλά δια πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος που ήταν στην επιρροή της. Επίσης χρησιμοποίησε την Ορθοδοξία ως όχημα, με την διάδοση προφητειών που έλεγαν πως το ξανθό γένος θα πάρει την Πόλη από τους Τούρκους και θα την δώσει στους Ελληνες και άλλα τέτοια χαζά.
  Η Ρωσία ποτέ δεν βοήθησε την Ελλάδα, ούτε στο απώτερο ούτε στο πρόσφατο παρελθόν.
  Θυμίζω την γνωστή και τραγική ιστορική περίοδο με τα Ορλωφικά, κατά την οποία η Ρωσία απέτυχε στην προσπάθεια της να βγει στην Μεσόγειο και εγκατέλειψε τους Ελληνες στην τύχη τους, μ’ αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σφαγή τους.
  Σ’ αυτή την παραμυθολογία περί ξανθού γένους, συμμετέχει και η Αριστερά. Και αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος της διακατέχεται από αντιευρωπαϊσμό. Επίσης, διακατέχεται από επιθυμία για εξουσία, την οποία αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο να την αποκτήσει και να την διατηρήσει μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ εφόσον την χαρακτηρίζει (Αριστερά) αυταρχισμός ανάλογος με αυτό του Νικολάς Μαδούρο και επιχειρεί τον στόχο της σε συνεργασία (κρυφή) με τον επίσης αυταρχικό Πούτιν.
  Είναι τέτοια η δίψα τους να εξασφαλίσουν την διείσδυση της Ρωσίας στην χώρα μας, για να επωφεληθούν πολιτικά, αλλά και η πολιτική νοοτροπία τους ώστε αδιαφορούν για την ζωή άλλων ανθρώπων. Δεν είναι «δικοί τους άνθρωποι». Άλλωστε, θα δυσαρεστούσαν τον ηγέτη που αποτελεί το πρότυπο τους.
  Ποιος να καλέσει τους βουλευτές της Αριστεράς, να απολογηθούν; Ολοι οι υπόλοιποι είναι απασχολημένοι με τα κομματικά τους προβλήματα και τα πολιτικά τους παιχνίδια επιβίωσης, με κάποιους Ουκρανούς θα ασχολούνται τώρα; Η να επέμβει ο πνευματικός κόσμος; Πόσοι να γνωρίζουν αυτή την ιστορία, άραγε.

  • Ο/Η Ζωζώ Ναπολεόντοβνα Σαπουνόβα λέει:

   Μοσιού Γιανής ζωγραφίσατε.
   Μιλ μερσί.

   Σημ. Ο μπαμπάς ελέγετο Ναπολέων, εξ ου η σημερινή υπογραφή.

   • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Και εγώ σας ευχαριστώ, που διαβάζετε τα σχόλια μου και τα εγκρίνετε. Και με την ειλικρίνεια που σας οφείλω, θα σας πω ότι εγώ δεν τα εκτιμώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον τα περισσότερα. Απλώς, κάνω ότι μπορώ. Περισσότερο κάνω το κέφι μου, παρά πιστεύω ότι πείθω κάποιους. Και πάλι, σας ευχαριστώ. (Εξυπακούεται πως και εγώ διαβάζω τα δικά σας. Μάλιστα, όταν κοιτάζω την μπάρα δεξιά -για τους σχολιαστές- ψάχνω το χαρακτηριστικό χρώμα του εικονιδίου σας, επειδή στα σχόλια σας υπάρχει ένας εύστοχος και συνεπώς ευχάριστος σαρκασμός).

 5. Ο/Η Άγριος λέει:

  Γι’ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε ετικέττες. Δεν πα να αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, δημοκρατικοί, φιλελεύθεροι, «προοδευτικοί» (ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτή τη μπούρδα), αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές, κομμουνιστές! Ο καθείς μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει· και οι κακοί νομίζουν ότι είναι καλοί (και οι εγκληματίες πιστεύουν ότι είναι αδικημένοι τής κοινωνίας και τού «συστήματος»).
  Ο κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του. Δεν μάς ενδιαφέρει πώς αυτοαποκαλούνται, μάς ενδιαφέρει η συμπεριφορά τους και, ανάλογα, εμείς τους χαρακτηρίζουμε.

 6. Ο/Η Κλέων Ι. λέει:

  Ας έπαιρνες, Λασκαράτε μου, την εικόνα από εδώ, είναι όλη η λίστα:

 7. Ο/Η Κλέων Ι. λέει:

  Επίσης, στα τρέχοντα,

  … Μήπως είναι τώρα η πιο κατάλληλη ώρα να αποχαρακτηριστούν τα σχετικά απόρρητα έγγραφα και να μάθουμε τους ‘δημοσιογράφους’ που σιτίζονταν από τα μυστικά κονδύλια τότε στην χρυσή εποχή της σπέκουλας για το ‘Σκοπιανό’;

  Δείτε το έγγραφο, τρελά ποσά: Υπουργείο Εξωτερικών: Απόρρητες δαπάνες 1990-1992

  Δείτε στο μεταξύ κι αυτά:

  – Οι μαύρες σακούλες του 1992, Ελευθεροτυπία, 13/12/2009
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=111859

  – Δημήτρης Τρίμης, Ξανά για τα «μανταλάκια» («Να δοθούν και όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων που πληρώνονται από το κράτος»), Εφημερίδα των Συντακτών, 19/04/2016
  http://www.efsyn.gr/arthro/xana-gia-ta-mantalakia

  – Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: αγνοείται η τύχη τους, Inside Story, 03/01/2018
  https://insidestory.gr/article/mystika-kondylia-yp-exoterikon?token=O30R934SM3&utm_source=twitter&utm_medium=post&utm_campaign=op&utm_content=%2Farticle%2Fmystika-kondylia-yp-exoterikon

  – Μυστικά κονδύλια, φανερά άρθρα, 03/06/2007
  http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070603.htm

  Μπόνους τρακ, κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτόν τον απατεώνα. Πουλάει μαντζούνια με τα οποία λέει προλαμβάνει και θεραπεύει Αλτσχάιμερ και άνοια, και με άλλα ΄οι άνθρωποι με κατάγματα ισχίου και χτυπημένη σπονδυλική στήλη … ξαναπερπατάνε! Πρέπει να τον μαζέψει ένας εισαγγελέας, είναι αδιανόητο αυτό που κάνει κάθε βράδυ σε εκατό κανάλια της συμπρωτεύουσας ο ελεεινός ο κομπογιαννίτης ο απατεώνας, παίρνει κόσμο στο λαιμό του. Μα, ιατρικές συμβουλές από την τηλεόραση;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Έγραψα βιαστικά κι ενώ είχα δει σε εσάς και αλλού την πλήρη λίστα, έκανα αντιγραφή από ελαττωματική εικόνα. Ευχαριστώ πολύ πάντως και μπράβο για την πάντα εξαιρετική σας δουλειά, την οποία εκτιμώ όσο δεν φαντάζεστε.
   Στο θέμα των μυστικών κονδυλίων Σαμαρά κλπ προσωπική μου εκτίμηση και μακάρι να βγω ψεύτης, δεν θα υπάρξει συνέχεια. Υπάρχουν και τα κονδύλια του εν δυνάμει συμμάχου ΓΑΠ, τα σημερινά κονδύλια, κλπ κλπ

 8. Ο/Η laskaratos λέει:


  Αριστερή υποκρισία και πολιτική αλητεία
  Ότι θέλει η πελατεία.
  Ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όχι για όλους.

  Για τον απόλυτο εξευτελισμό του Παπαδημούλη, του Κούλογλου και της αχάριστης και αχαρακτήριστης Κούνεβα, που έφτασε να γίνει Ευρωβουλευτίνα χάρις στην κινητοποίηση των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τους αδικημένους.
  Ο Κεν Λόουτς («Γη και Ελευθερία», κλπ):

  https://www.theguardian.com/film/2014/jun/10/ken-loach-mike-leigh-ukraine-russia-director-oleg-sentsov

  Ken Loach, Mike Leigh and others call for release of Ukrainian director
  European filmmakers are calling for the release of Oleg Sentsov, who is being detained following his protest against the Russian annexation of Crimea

 9. Ο/Η Οι γενναίοι του Βορρά λέει:
 10. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.topontiki.gr/article/28503/ta-hrysa-desma-toy-igoymenoy-efraim-me-ton-poytin

  16.1.2012
  Τα «χρυσά δεσμά» του ηγούμενου Εφραίμ με τον Πούτιν…

  Μια από τις αγαπημένες φράσεις που έχουν χρησι­μοποιήσει άπειρες φορές δημοσίως τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι πως η «Ελλάδα αποτελεί τον στενότερο ιστορικά στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».

  Η φράση αυτή, πάνω στην οποία περ­πάτησαν επί αιώνες οι διμερείς σχέσεις των δυο κρατών, ασχέτως πόσο φιλορωσική ή αντιρωσική υπήρξε η εκάστοτε κυβέρνηση στη χώρα μας, το τελευταίο δεκαπενθήμερο άρχισε να θαμπώνει επικίνδυνα εξαιτίας της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ.

  Ρωσική δυσφορία

  Το εύρος αλλά και το μέγεθος της αντίδρασης της Μόσχας μόλις πληρο­φορήθηκε πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου θα οδηγηθεί στις φυλακές υπήρξε μια εξέλιξη την οποία δεν μπο­ρούσαν να φανταστούν ακόμα και οι εμπειρότεροι Ρώσοι διπλωμάτες, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν καλά ότι στους στρατηγικούς στόχους της Εκκλησίας – αλλά και της πολιτείας της Ρωσίας – εί­ναι τόσο η αύξηση της επιρροής της στο Άγιον Όρος όσο και το προβάδισμα του Πατριαρχείου Μόσχας έναντι του Οικου­μενικού Πατριαρχείου.

  Η αρχή έγινε πολλά χρόνια πριν, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή επισκεπτόταν το Πε­ριβόλι της Παναγίας. Πέραν του πρωτοφανούς δέους που ένιωσε από το Άγιον Όρος, όπως όλοι οι Ρώσοι Ορθόδοξοι, το οποίο μέχρι σήμερα διηγείται, γνώρι­σε και φιλοξενήθηκε από τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μονή του Βατοπεδίου.

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν – όπως λένε εκ­κλησιαστικοί κύκλοι στη Μόσχα – πο­λύ δύσκολα εντυπωσιάζεται από άλλες προσωπικότητες. Μια από τις ελάχιστες φορές που αυτό συνέβη ήταν όταν συνάντησε τον ηγούμενο του Βατοπεδίου.

  Γνωρίζοντας καλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν την αγάπη των Ρώσων για τον Άθω, πολύ γρήγορα κατάλαβε πως ο Εφραίμ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει στο «πιάτο των Ρώσων» το Άγιον Όρος και να αυξηθεί η επιρροή της ρωσικής Εκκλη­σίας, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να γίνει άνοιγμα προς τα εκατομμύρια πι­στών με τη μεταφορά ιερών κειμηλίων προσκυνηματικού χαρακτήρα, κινήσεις οι οποίες θα έφερναν και στον ηγέτη της Ρωσίας ψήφους με τη σέσουλα.

  Και βεβαίως πέραν αυτών των σοβα­ρών λόγων, καλό είναι να γνωρίζουμε πως στην κυριότητα του Βατοπεδίου ανήκει η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος (σχετικό και το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέου στη Μόσχα), γεγονός που σημαίνει πως η καλή σχέση με τον Εφραίμ θα βοηθούσε τη Μόσχα σε περίπτωση που θα προσπα­θούσε να αποκτήσει τη σκήτη.

  Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ηθελημένα ή αθέλητα ο Εφραίμ φαί­νεται να εξυπηρετούσε τους στόχους της ρωσικής διπλωματίας και Εκκλησίας, που ήταν, όπως σημειώσαμε, η αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στο Άγιον Όρος και η ανάδειξη της οικουμενικότητας της Μόσχας έναντι του Φαναρίου.

  Την περίοδο της πρώτης τους γνωρι­μίας έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δημι­ουργίας ενός ορθόδοξου τόξου (Ρωσία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λευκο­ρωσία, Σερβία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία) με πολιτικούς συνδετικούς κρί­κους (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) και με το Άγιον Όρος σε περίπτωση που προχωρούσε το σχέδιο να μεταμορφω­νόταν σε ένα είδος ορθόδοξου Βατικα­νού, που θα διεμβόλιζε, θα περικύκλω­νε και θα εκτόπιζε από τα «πρωτεία» της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό Πατριαρ­χείο Κωνσταντινουπόλεως.

  Εκείνη η ιδέα κατά πολλούς παρατη­ρητές δεν προχώρησε, καθώς εντελώς συμπτωματικά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, καθώς και εκείνη της Βουλ­γαρίας, που τότε ήταν φιλορωσική, έπε­σαν ξαφνικά την ίδια περίοδο…

  Τι είπαν Πούτιν – Εφραίμ

  Στη διάρκεια των δυο συναντήσεων που πρόσφατα είχε ο γέροντας Εφραίμ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του πρώτου στη Μόσχα, η δεύτερη μάλιστα ξεπέρα­σε τις 3,5 ώρες, ο ηγούμενος μετέφερε στον Ρώσο ηγέτη την τραγική κατάσταση της Ελλάδας, την αλλαγή της πολιτικής ρότας, ενώ είναι βέβαιο πως τον προε­τοίμασε για τη σύλληψή του εξηγώντας του πως αυτή θα οφείλεται στα φιλορωσικά του αισθήματα!!!

  Από εκείνο το απόγευμα του Σαββά­του που αποχαιρέτησε ο Εφραίμ τον Πούτιν ξεκίνησε από την πλευρά τού ηγουμένου μια άριστη χρονολογική από­πειρα να χρησιμοποιήσει την προστασία του Κρεμλίνου προκειμένου να αποφύ­γει την προφυλάκισή του.

  Από τον Πούτιν στην Καλού

  Έχοντας πάρει δυο αναβολές, η απο­λογία του ηγουμένου στην ανακρίτρια Ει­ρήνη Καλού συνέπεσε 48 ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Προφανώς ο ηγούμενος πίστεψε πως με την εικόνα του δίπλα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην οικία του τελευταίου να προβάλλεται από όλα τα ρωσικά και ελληνικά ΜΜΕ θα θάμπωνε την ανακρίτρια, με αποτέλεσμα αυτή να τον αντιμετώπιζε και διαφορετικά.

  Με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν ζη­τήθηκε σε όλες τις επίσημες ανακοινώ­σεις να φωτογραφίζονται «άλλοι λόγοι» πίσω από την προφυλάκιση του Εφραίμ. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που υπονοεί ο «τσάρος»; Τα φιλορωσικά αισθήμα­τα του ηγουμένου σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός πως από την ημέρα που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία η Μόσχα είδε όλο το οικοδόμημα των δι­μερών σχέσεων που είχε κτιστεί να κατε­δαφίζεται σε μια νύχτα.

  Οι Ρώσοι πιστοί και ο Πούτιν

  Το μένος των ανακοινώσεων της Μό­σχας ύστερα από την προφυλάκιση του Εφραίμ δεν αφορούν αποκλειστικά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά προορίζονται και για το εσωτερικό.

  Ύστερα από την απίστευτή προβολή που έτυχε η επίσκεψη του Εφραίμ στη Ρωσία, ο οποίος συνόδεψε την Αγία Ζώ­νη, την οποία προσκύνησαν 3,5 εκατομ­μύρια πιστοί, και η οποία εντελώς συ­μπτωματικά πραγματοποιήθηκε στη δι­άρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, η εικόνα του να περνάει το κατώφλι των φυλακών είναι βέβαιο πως, παρά τις φι­λότιμες προσπάθειες της Μόσχας, απο­τέλεσαν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Τα ιδρύματα, ο Εφραίμ, ο Πούτιν και η ελληνική διαπλοκή

  Μια διαφορετική διάσταση της σχέσης του Εφραίμ με το Κρεμλίνο δίνει η μηνιαία ρωσική εφημερίδα «Σο-βερσένο Σεκρέτνο», η οποία με τίτλο «Πάθη γύρω από τον Άθω» και επικεφαλίδα «Μετά τη Ζώνη της Θεο­τόκου θα μας φέρουν από την Ελλάδα… εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων», σε δεκασέλιδο άρθρο της εμφανίζει ως συγκοινωνούντα δοχεία τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον γέροντα Εφραίμ, με τη δραστη­ριότητα των «καγκεμπίτικων» οργανισμών, όπως απο­καλεί η εφημερίδα το Ίδρυμα Ανδρέα του Πρωτοκλή­του που έφερε την Αγία Ζώνη στη Ρωσία και τη Ρωσική Αθωνική Εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με τους συντά­κτες, συνδέεται με την κατασκευή βιομηχανίας ανα­κύκλωσης απορριμμάτων στα περίχωρα της Αγίας Πε­τρούπολης από την οικογένεια Μπόμπολα.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο – τον οποίον στον Άθω αποκαλούν «κύριο Γιώργο» –, που είναι πρόεδρος της Ρωσικής Αθωνικής Εταιρείας, δι­ατηρεί στενές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ – τον υποδέχτηκε μάλιστα στο αεροδρόμιο της Αγίας Πε­τρούπολης μαζί με τον Πούτιν, παρότι η Ζώνη της Θε­οτόκου μεταφέρθηκε στη Ρωσία με πρωτοβουλία του «ανταγωνιστικού» Ιδρύματος Ανδρέα του Πρωτοκλή­του.

  Το ρεπορτάζ ισχυρίζεται πως ο γιος του Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, Αλεξέι, εργάζεται στην εταιρεία του Λεωνίδα Μπόμπολα, η οποία κατασκευάζει τη βιο­μηχανία ανακύκλωσης έξω από την Αγία Πετρούπο­λη.

  Η εφημερίδα με πωλήσεις 650.000 αντιτύπων χλευ­άζει τις διδαχές του αρχιμανδρίτη Εφραίμ για πνευμα­τική εργασία, καθώς δεν αμφισβητεί την ανάμειξή του στις αμφιλεγόμενες ανταλλαγές ακινήτων και τη συμμετοχή του σε διάφορες κερδοσκοπικές επιχειρή­σεις, χαρακτηρίζοντάς τον ως επιχειρηματία με πείρα, που πουλάει και παραποιημένα κειμήλια.

  Το Ίδρυμα του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου

  Εστιάζοντας στη δομή των δύο Ιδρυμάτων στη Ρω­σία που προβάλλουν το Άγιον Όρος, του Ιδρύματος του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και της Ρωσικής Αθω­νικής Εταιρείας, το ρεπορτάζ διατείνεται πως ο πρώ­τος οργανισμός συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με συμμετοχή του τότε υπουργού Άμυνας και πρώην αξιωματικού της FSB Σεργκέι Ιβανόφ και νυν αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, από τον δια­χειριστή της περιουσίας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Κόζιν και από δύο εκπροσώπους του προέδρου της Ρω­σίας Βίκτορ Τσερκέσοφ και Γκεόργκι Πολτάφτσενκο.

  Σήμερα, πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο πρόεδρος της ΔΕ «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» Βλαντίμιρ Γιακούνιν και στενός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, ο Γκεόργκι Πολτά-φτσενκο, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, «έκτισε» τη Ρωσική Αθωνική Εταιρεία.

  Οι σχέσεις με τον Ακτωρα

  Οι σχέσεις του κυβερνήτη Γκεόργκι Πολτάφτσενκο με το Άγιον Όρος και την Ελλάδα, σύμφωνα πά­ντοτε με την εφημερίδα, είναι πολύ στενές, την ίδια στιγμή που ο 26χρονος γιος του, Αλεξέι, εργάζεται ως διευθυντής ανάπτυξης της ελληνικής κατασκευαστι­κής εταιρείας Aktor CA, υπό τον Λεωνίδα Μπόμπολα, η οποία φέτος κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατα­σκευή μεγάλης βιομηχανίας ανακύκλωσης απορριμ­μάτων στην Αγία Πετρούπολη.

  Σύμφωνα τους συντάκτες της «Σοβερσένο Σεκρέτνο», οι οποίοι επικαλούνται την τουρκική «Turkish Daily News», ο ηγούμενος Εφραίμ επιδιώκει να μετα­τρέψει τη μονή του σ’ ένα Ορθόδοξο Βατικανό και μ’ αυτό το σκεπτικό προσελκύει τον πρίγκιπα Τσαρλς και τον Ρώσο πρόεδρο.

  Το ρεπορτάζ αναφέρεται διεξοδικά στην επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος και αναδημοσι­εύει εκτιμήσεις του ανταποκριτή του ρωσικού πρα­κτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στην Ουάσιγκτον Αντρέι Σίτοφ, ο οποίος έκανε λόγο για έντονο και αβάσιμο αντιαμερικανισμό, που επικρατεί στο Άγιον Όρος.

  Τέλος, ειρωνεύεται τον ηγούμενο Εφραίμ, τον οποίο αποκαλεί «άριστο επιχειρηματία» που «πουλά­ει μαϊμούδες χάρτινες ζώνες», σημειώνοντας ότι στον αγώνα αυτοπροβολής «τρώει λάχανο» τόσο τον Πα­πανδρέου όσο και τον Σαμαρά.

  https://panagiameggalohari.gr/deos-afto-zitise-o-igetis-vlantimir-poutin-apo-ton-geronta-efrem/

  ΔΕΟΣ! Αυτό ζήτησε ο ΗΓΕΤΗΣ Βλάντιμιρ Πούτιν από τον Γέροντα Εφραίμ

 11. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Δεν γνωρίζω τον κ.Γιάννη,αλλά δε μπορώ να μην τον συγχαρώ για το εμπεριστατωμένο,καλογραμμένο και κατατοπιστικό σχόλιό του για τ»βοήθεια»των Ρώσων στους Έλληνες!!Έχει ακουστεί ότι ο Πούτιν πρότεινε στο ΓΑΠ να ξεχρεώσει την Ελλάδα και να της περισσεύουν και χρήματα αρκεί να του παραχωρούσε να φτιάξει στρατιωτική βάση στο κέντρο του Αιγαίου και δη στη Σύρο!!Δεν ξέρω,αν ισχύει!!Πάντως θα παρατηρήσω ότι η Δύση αισθάνεται κομπλεξικό φόβο απέναντι στη Ρωσία ανεξαρτήτως του καθεστώτος της!!Το γιατί αυτή το ξέρει!!Βέβαια εδώ δουλεύει κι ο Σιωνισμός!!!

 12. Ο/Η Ζωή Κασιδιάρη λέει:

  Η Κωνσταντοπούλου επί των επάλξεων της πατριδοκαπηλίας

  http://mobile.tanea.gr/Article.aspx?Id=5579033&catid=4
  Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προδοσία

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Προσβλέπεις στην ημιφασιστική Ρωσία, συνεργάζεσαι με την Ακροδεξιά, ανέχεσαι τη Χ.Α. βρίζεις την Ευρώπη, ανοίγεις νταραβέρι με το παπαδαριό, προωθείς τον απόλυτο ανορθολογισμό στην Οικονομία και απότομα θυμάσαι τη λογική στο πιο άγρια παραποιημένο και καννιβαλισμένο στο εσωτερικό εθνικό θέμα.
  Δεν γίνεται όμως να κοροϊδεύεις επ’άπειρον

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2018/06/04/only-western-pressure-can-save-oleg-sentsov/?noredirect=on&utm_term=.e9c057405bfc

  Only Western pressure can save Oleg Sentsov
  By Vladimir Kara-Murza
  June 4

  Sentsov’s real “crime” was his outspoken opposition to Putin’s annexation of Crimea in 2014. He has been recognized by Russia’s Memorial Human Rights Center as a political prisoner. Amnesty International has called his trial “unfair.” The Russian authorities have denied Senstov consular access by Ukrainian diplomats, claiming that, since Crimea is in their eyes (and in flagrant violation of international law) now a part of the Russian Federation, he is consequently a Russian citizen. Leonid Gozman, a political analyst, compared this to the de facto restoration of serfdom, when people were sold along with the land on which they lived. “This was normal practice before 1861,” he noted. “An estate lost in a card game would be transferred to its new owner along with the barns, the women, the men, and the other property. [Czar Alexander II] put an end to this, but who cares about him?”

  Το πραγματικό «έγκλημα» του Sentsov ήταν η ειλικρινής του αντίθεση με την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014. Έχει αναγνωριστεί από το Ρωσικό Κέντρο Μνήμης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως πολιτικός κρατούμενος. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη του ως «άδικη». Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν την προξενική πρόσβαση του Σενστόφ από Ουκρανούς διπλωμάτες, ισχυριζόμενοι ότι, δεδομένου ότι η Κριμαία είναι στα μάτια τους (με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου), τώρα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι κατά συνέπεια Ρώσος πολίτης. Ο Leonid Gozman, πολιτικός αναλυτής, το έδωσε σε σύγκριση με την de facto αποκατάσταση της δουλοπαροικίας, όταν οι άνθρωποι πουλιόντουσαν μαζί με τη γη στην οποία ζούσαν. «Αυτή ήταν η συνήθης πρακτική πριν από το 1861», σημείωσε. «Μια περιουσία που χάθηκε σε ένα παιχνίδι χαρτιών θα μεταφερθεί στον νέο ιδιοκτήτη μαζί με τους αχυρώνες, τις γυναίκες, τους άνδρες και την άλλη ιδιοκτησία. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β ‘έβαλε τέλος σε αυτό, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτόν; »

  http://letmypeoplego.org.ua/amnesty-announces-urgent-action-to-help-ukrainian-prisoner-subjected-to-forced-psychological-treatment/

  Amnesty announces urgent action to help Ukrainian prisoner subjected to forced psychiatric treatment
  DECEMBER 13, 2017

  Πολιτική αλητεία:
  Δ. Παπαδημούλης: Το ομόφωνο ψήφισμα του Ε.Κ., ισχυρό όπλο στον αγώνα για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

  Σε μία σπάνια ομοφωνία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι με ευθύνη της κλείνει την πόρτα προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα ομοψυχίας προς την Ελλάδα»

  • http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1595814/h-aytarhikh-rosia-toy-poytin.html

   Η αυταρχική Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

   Η διεφθαρμένη ρωσική εξουσία και ο Πούτιν που την εκπροσωπεί, είναι και οι βασικοί χρηματοδότες ακροδεξιών και ακροαριστερών πολιτικών σε Ευρώπη και Αμερική. Γράφει ο Alexei Navalny.

   26 Φεβρουαρίου 2018 – 07:55

   Του Alexei Navalny*
   * Ρώσος ακτιβιστής της δημοκρατίας, στον οποίο απαγορεύθηκε να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου στη Ρωσία.

   Τα λόγια που ακολουθούν τα γράφω μέσα από ένα κελί. Για μια ακόμη φορά, με έωλα επιχειρήματα, συνελήφθην για να μην πάρω μέρος στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση. Τη ρωσική αυταρχική εξουσία την ενοχλώ. Έτσι, από τότε που ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να κατέβω στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, κάθε πέμπτη ημέρα την περνάω πίσω από τα κάγκελα.

   Αυτή, δυστυχώς, είναι η Ρωσία τού σήμερα. Μία Ρωσία στην οποία δύο τάσεις διαμορφώνουν τις προοπτικές της, τη χρονιά που διανύουμε. Μία τάση είναι η συνεχιζόμενη απολίθωση της μικρής ομάδας των ανθρώπων που κινούν τα νήματα της εξουσίας και η ανάπτυξη της νέας γενιάς των Ρώσων πολιτών.

   Σε αυτή την εποχή των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, έχει γίνει σαφές ότι το Κρεμλίνο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορούν να κάνουν πολλά για την προώθηση μίας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Το 2012 ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε ότι έως το τέλος της προεδρικής του θητείας, το 2018, το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο θα αυξηθεί κατά 50%. Στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί λιγότερο από 10%.

   Η ταχύτερη ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνον από την απελευθέρωση της οικονομίας, τη μείωση της κρατικής ιδιοκτησίας, την πραγματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των οργάνων επιβολής του νόμου. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές θεωρούνται απαράδεκτες, καθώς θα αποδυνάμωναν το καθεστώς. Είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος των αρχών είναι η επιβίωσή τους (και η συνεχής δυνατότητά τους να καταχρώνται τον πλούτο της χώρας), παρά οποιαδήποτε ιδέα εθνικού συμφέροντος.

   Το καθεστώς παρατείνει την εξουσία του διακηρύσσοντας ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της αποτελούν τους υπερασπιστές της ιδέας της οικογένειας και της ηθικής ανά τον κόσμο, ενώ η Δύση κατηγορείται ότι έχει αποκηρύξει αυτές τις αξίες. Ως εκ τούτου, αιτήματα για πολιτικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό μπορεί να απορριφθούν με ένα αληθοφανές, ακόμα και ευγενές πρόσχημα.

   Συγκρίνετε τα ακόλουθα: «Δεν χρειάζομαι ανεξάρτητα δικαστήρια διότι θα αναγνωρίσουν ότι χειραγωγώ τις εκλογές» και «Το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να κατευθύνεται από το κράτος, το οποίο προστατεύει την αιώνια ψυχή της Ρωσίας». Το τελευταίο ακούγεται τόσο ευχάριστο και μεγαλοπρεπές. Υπάρχει μόνον ένα εμπόδιο: η Ρωσία δεν είναι μία συντηρητική χώρα και σίγουρα ο ρόλος ενός χριστιανικού θεοκρατικού κράτους δεν της ταιριάζει. Λιγότερο από το 15% των ανθρώπων πηγαίνει στην εκκλησία, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.

   Το Κρεμλίνο μιλάει για καθημερινές προσβολές στα πνευματικά θεμέλια του έθνους, είτε η απρέπεια αφορά τους βετεράνους και τη μνήμη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, είτε τους Αγίους και την τσαρική οικογένεια ή την παραδοσιακή τέχνη. Τέτοια παραπτώματα στιγματίζονται δημοσίως από αξιωματούχους που επωφελούνται από υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Οποιαδήποτε λέξη εναντίον των αρχών ή προς υπεράσπιση της κοινής λογικής παραποιείται και συνδυάζεται με κάποια προσβολή από μία πλούσια, διαθέσιμη συλλογή.

   Ο κ. Πούτιν χρησιμοποιεί και την εξωτερική πολιτική ως εργαλείο για να κρατηθεί στην εξουσία. Ακολουθεί την ίδια διχαστική ατζέντα και γίνεται ακόμη πιο υποκριτικός, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα όλους τους ακροδεξιούς και ακροαριστερούς πολιτικούς σε Ευρώπη και Αμερική. Οποιοδήποτε σημείο πίεσης προς τους πολιτικούς της Δύσης αξιοποιείται μέσω σιωπηρής χρηματοδότησης μιντιακών επιχειρήσεων και κάλυψης από τα ΜΜΕ.

   Το παραμύθι θα είναι πάντα το ίδιο: Η Δύση έχει χάσει την ηθική της και έχει παραγκωνίσει τις παραδοσιακές αξίες. Το δυτικό αφήγημα θα αντιστρέφεται, λέγοντας ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο, οι Δυτικοί εταίροι μας οφείλουν να αποδεχθούν ότι γνωρίζουμε πώς να αγοράζουμε διαφημίσεις στο Facebook -και να τις χρησιμοποιούμε για τους σκοπούς μας. Η επιδέξια παρέμβαση στις εκστρατείες της Χίλαρι Κλίντον και του Εμανουέλ Μακρόν ενέπνευσε το Κρεμλίνο. Οι κανόνες των σύγχρονων Μέσων ενημέρωσης, όπου ο αριθμός των κλικ και των retweets μετράει πολύ περισσότερο από την αλήθεια, έχουν κατανοηθεί πλήρως. Ο κ. Πούτιν πιστεύει ότι αυτή είναι η ήπια πλευρά της δύναμής του.

   Οχι πίσω στην ΕΣΣΔ
   Η απελευθέρωση της Ρωσίας οφείλει να γίνει από τους ίδιους τους Ρώσους. Αλλά η Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του καθεστώτος, εφαρμόζοντας τους δικούς της κανόνες για τη διερεύνηση των ροών του διεφθαρμένου χρήματος από τη Ρωσία. Όλοι οι φίλοι του κ. Πούτιν έχουν περιουσία στη Δύση, που θα ήταν οδυνηρό να χάσουν. Η ανακάλυψη και η αποκάλυψη των ροών αυτών θα αποδυνάμωνε το διεφθαρμένο καθεστώς και θα αποκάλυπτε την υποκρισία του.

   Οι ψευδοσυντηρητικοί δεν είναι βέβαιο ότι θα νικήσουν τους Ρώσους που υποστηρίζουν την αλλαγή. Το 2018 θα δούμε τον σχηματισμό μίας νέας πολιτικής τάξης. Ο πυρήνας της θα είναι νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 35, τα οποία έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους υπό τον κ. Πούτιν. Δεν έχουν μνήμες των ελλείψεων και της ουράς για τρόφιμα, που ήταν η πραγματικότητα επί Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι στο μυαλό τους δεν υπάρχει το σλόγκαν «Ναι, αλλά υπήρχαν και χειρότερα», χαρακτηριστικό όλων όσοι είναι πάνω από 40 ετών.

   Γι’ αυτούς τους νέους, η τρέχουσα θητεία του κ. Πούτιν, με τέσσερα χρόνια συνεχούς μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, είναι η χειρότερη περίοδος της ζωής τους. Και το σημαντικότερο είναι ότι καταλαβαίνουν ξεκάθαρα την έλλειψη προοπτικών. Τα λόγια από ένα τραγούδι των Sex Pistols του 1970, «No future for me, no future for you» («Κανένα μέλλον για μένα, κανένα μέλλον για σένα»), αποτελούν την περιγραφή της πραγματικότητάς τους.

   Αυτοί οι άνθρωποι δεν εμπνέονται από τον ψευδοσυντηρητισμό. Θέλουν να βρουν δουλειά και ένα εισόδημα που να αντιστοιχεί στο επίπεδο μόρφωσής τους και το ευρωπαϊκό πρότυπο, διότι δεν αμφισβητούν το προφανές: ζουν στην Ευρώπη. Θα είναι δύσκολο. Στη Ρωσία, για να διαβάσετε τις κανονικές εκδόσεις, θα χρειαστείτε VPN και Tor. Οι επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον των υπηρεσιών αποστολής ανώνυμων μηνυμάτων και του «εξτρεμισμού» στα κοινωνικά δίκτυα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην εφεύρεση νέων μορφών επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

   Μέσα στη φετινή χρονιά, με αφορμή τις αντιδημοκρατικές εκτροπές του καθεστώτος και την ανικανότητά του να βάλει τη Ρωσία σε τροχιά ανάπτυξης, η νέα τάξη θα συνειδητοποιήσει τον ρόλο και τη δύναμή της.

   Αυτή είναι μία ελπίδα…

 15. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://jaj.gr/newspoint/makedoniko-i-chameni-timi-ton-eyropaiston/

  Μακεδονικό: Η χαμένη τιμή των Ευρωπαϊστών
  Ιων Μέτοικος 22.06.2018

  Μήπως χάσαμε τη μπάλα; Παρακολουθώντας το δημόσιο διάλογο για το μακεδονικό ορισμένες ανατροπές είναι εντυπωσιακές. Πιρουέτες θα μπορούσαμε να πούμε αλλά μάλλον πρόκειται για άλμα επι κοντώ.

  Παραδοσιακά, η διαχωριστική γραμμή υπέρ ή κατά της λύσης έμπαινε ανάμεσα σε εθνικιστές και ευρωπαϊστές. Οι μεν, αδιάλλακτοι δεν δέχονταν πρακτικά καμμία λύση, οι δε πίστευαν ότι η ευρωπαϊκή/ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας θα εξουδετέρωνε τις όποιες αδυναμίες μιας λύσης που, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε να ικανοποιεί 100% τις ελληνικές θέσεις (π.χ. ονομασία χωρίς τον όρο “Μακεδονία”). Εμμέσως, οι δεύτεροι είχαν αποδεχθεί ότι μετά την αποτυχία της ελληνικής πολιτείας να πετύχει λύση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (τότε δηλαδή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη “βράση κολλάει το σίδερο”), το καλύτερο που η Ελλάδα θα είχε να περιμένει και να επιδιώκει θα ήταν μια σύνθετη ονομασία. Αυτήν, άλλωστε, την κοινά αποδεκτή εθνική θέση υιοθέτησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και κατάφερε, κάτι που θεωρήθηκε τότε μεγάλη επιτυχία, να κατοχυρώσει ως κοινή θέση του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στη Συμμαχία παρά μόνο μετά την εξεύρεση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας. Και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, μια άλλη ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει και σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση και θεωρείται ότι υποχώρησε από την εθνική θέση. Μήπως κάτι θα έπρεπε να μας πει η σιωπή Καραμανλή επ’αυτού;

  Και καλά να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται οι εθνικιστές, αλλά και οι ευρωπαϊστές; Ασφαλώς, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αναμενόμενο να υποστηρίζει θέσεις που ανέκαθεν υποστήριζε με κόστος την πολιτική του απομόνωση επί δεκαπενταετία. Αλλά όταν παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα τη θέση του Σαμαρά και ανακοινώνει από το Κιλκίς ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία… πώς χαρακτηρίζεται πολιτικά; Από το Κιλκίς όπου, να θυμίσουμε, ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Γ. Σιμπιλίδης είχε ρίξει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993…

  Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά τρέπεται λοιπόν σε άτακτη φυγή, το βάζει στα πόδια μετά τα συλλαλητήρια του στρατηγού Φράγκου και του Ιβάν Σαββίδη. Η παράταξη του “ανήκομεν εις την Δύσιν” ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή μας. Και σ’αυτήν την εξαίρετη παράσταση πολιτικής συνέπειας υποστηρίζεται από επιφανείς ακαδημαϊκούς και διανουμένους οι οποίοι, ενώ αποδέχονται ότι το θέμα του ονόματος είναι “δευτερεύον”, δικαιολογούν τη στροφή Μητσοτάκη για να μην ανακοπεί η πορεία προς την εξουσία.

  Και άλλοι, επειδή δεν μπορούν να αμφισβητήσουν λόγω καραμανλικών αναφορών ότι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου έχει διαφυλαχθεί, επικεντρώνουν την κριτική τους στη γλώσσα που “παραχωρήθηκε” στους γείτονές μας (λες και ήταν άλαλοι όλα αυτά τα χρόνια) ή στην εθνικότητα την οποία αναγνωρίζουν ως αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων Μακεδόνων. Και έτσι μαθαίνουμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι η Ελλάδα και ο περιούσιος λαός της είναι έθνος μωσαικό – Μακεδόνων, Κρητών, Θρακών, Πελοποννησίων κοκ. Αλήθεια μπορούν άραγε να αντιληφθούν που οδηγεί αυτή η επιχειρηματολογία;

  Είναι σαφές ότι οι φιλελεύθεροι κεντροδεξιοί ευρωπαϊστές διανοούμενοι ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Νομίζουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι συμπορευόμενοι με θέσεις που μέχρι πρότινος απέρριπταν μετά βδελυγμίας επισπεύδεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος της ΝΔ. Θα νιώθουν το ίδιο άνετα όταν αύριο οι εθνολαϊκιστές με τους οποίους επέλεξαν να συμπλεύσουν επιβάλουν τη δική τους ατζέντα;

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΚΚΕ και ΛΑΕ στο εθνικιστικό μπλογκ.
  Όχι στη λύση του Μακεδονικού επειδή το θέλουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-epelasi-tis-akrodexias
  Η επέλαση της Ακροδεξιάς

  12.08.2018

  Γιώργος Γιανουλόπουλος


  ………………..

  Κι αυτό, δεν μπορεί, κάτι θα σας θυμίζει. Είναι η δημαγωγία της εύκολης λύσης, ο λαϊκισμός που μεταθέτει την ευθύνη και την ενοχή εκτός της περιούσιας ομάδας στην οποία ανήκουμε. Ή για να το πω αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι ήταν μια αριστερή εκδοχή της λαϊκιστικής δημαγωγίας. Κυρίως όμως ήταν η τελευταία. Διότι μετά την «απομάγευση» της Αριστεράς δεν θα βρεθούν πολλοί να υποστηρίξουν με την ίδια θέρμη κάποιον άλλο εξ ουρανού σωτήρα.
  …………………………
  Για να επανέλθω στο Μακεδονικό, ο κυνισμός, που σε κάποιο μέτρο χαρακτηρίζει όσους παρακολουθούν την πολιτική επί σειρά ετών, δεν ήταν αρκετός για να με προφυλάξει από το σοκ που αισθάνθηκα όταν είδα ανθρώπους για τους οποίους άλλα ήξερα, κι από τους οποίους άλλα περίμενα, να συντάσσονται με τους μακεδονομάχους, διότι δεν είναι δυνατόν ο εκπρόσωπος του σατανά επί της γης να κάνει κάτι καλό.

  Και στην πρώτη γραμμή μερικοί νεοφώτιστοι που κάποτε λάτρευαν την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και σήμερα προσκυνούν την απορρυθμισμένη αγορά. Με τον ίδιο ιεραποστολικό ζήλο και το ίδιο ιεροεξεταστικό μένος. Ως γνωστόν, μπορείς να βγάλεις το παιδί από την ΚΝΕ, αλλά όχι την ΚΝΕ από το παιδί.

 17. Ο/Η laskaratos λέει:

  Για τον απόλυτο εξευτελισμό των ΣΥΡΙΖΑ-KKE-ΛΑΕ που συμπλέουν με τη Χ.Α.

  https://www.efsyn.gr/arthro/ekklisi-100-kinimatografiston-yper-toy-apergoy-peinas-sentsof
  Έκκληση 100 κινηματογραφιστών υπέρ του απεργού πείνας Σεντσόφ

  13.08.2018

  Συντάκτης: efsyn.gr

  Περισσότερες από 100 σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του κινηματογράφου απευθύνουν έκκληση για επείγουσα κινητοποίηση υπέρ του Ουκρανού κινηματογραφιστή Όλεγκ Σεντσόφ, που κρατείται στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

  Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Monde», προσωπικότητες όπως οι Κώστας Γαβράς, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κεν Λόουτς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ζακ Οντιάρ και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, απευθύνονται στην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν, ζητώντας να ξεκινήσει μια κινητοποίηση ώστε «να μην αφεθεί να πεθάνει» ο Όλεγκ Σεντσόφ.

  «Την ώρα που η κατάσταση της υγείας του φαίνεται ότι επιδεινώνεται επικίνδυνα από την μία μέρα στην άλλη, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Και γρήγορα», γράφουν.

  Ο σκηνοθέτης Ολεγκ Σεντσόφ είχε αντιταχθεί στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οδηγήθηκε γι’ αυτό στη φυλακή και σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ντμίτρι Ντενζέ, έπειτα από τρεις μήνες απεργίας πείνας βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, έχοντας 30 κιλά και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

  Οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική».

  Ο Ολεγκ Σεντσόφ έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη για «τρομοκρατία» και «διακίνηση όπλων» σε μια δίκη που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σταλινική».

  Οι 100 προσωπικότητες σημειώνουν στο κείμενό τους ότι «αν δεν κάνουμε κάτι, θα ισοδυναμεί με το να αφήσουμε τον Ολεγκ Σεντσόφ να πεθάνει. Θα ισοδυναμεί με την απεμπόληση των αξιών και των αρχών μας, αυτών που υπερασπιζόμαστε και αυτού που είμαστε. Θα σήμαινε ότι κάποιος μπορεί να χάσει την ζωή του για τις ιδέες του, τις απόψεις και τις θέσεις του. Η μεταχείριση που υφίσταται αποτελεί προσβολή της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε».

  Και συμπληρώνουν:

  «Γίνεται επείγον και αναγκαίο για την Ρωσία να βρει μία λύση όχι μόνο ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά επίσης πολιτικού χαρακτήρα, για την κατάσταση αυτή. Οχι μόνο η Γαλλία -ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει διατυπώσει πολλές προτάσεις στις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν έχει δεσμευθεί να απαντήσει- αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον ΟΗΕ, πρέπει να κινητοποιηθούν για τον Ολεγκ Σεντσόφ και για να δοθούν απαντήσεις».

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την Παρασκευή «πολλές προτάσεις», το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε «να δοθεί κατά επείγοντα τρόπο μία ανθρωπιστική λύση» για τον σκηνοθέτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.