Η χώρα μας αρνήθηκε εγκατάσταση μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων από το CERN!

[Και μπράβο μας, τι ξεύρουν οι Φράγκοι από α γ ι α σ μ ο ύ ς κι ε υ χ έ λ α ι α κατά του καρκίνου;]

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Anja Niedringhaus) / skai.gr

Η Ελλάδα αρνείται ευκαιρία απόκτησης τεχνογνωσίας από το CERN!

Η Αθήνα άφησε ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και στο Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στο έδαφός τους.

Η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στην χώρα μας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, δηλώνοντας απλώς παρατηρητής!

Έτσι, η Αθήνα άφησε ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και στο Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας στο έδαφός τους.

Όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ’ αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο skai.gr ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τι είναι αυτή η τεχνογνωσία και επένδυση

Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω από αυτόν.

Στο CERN, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, πέραν των διαφόρων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική για την διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου.

Και μια τέτοια υποδομή είναι αυτή που αρνήθηκε η χώρα μας (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954), με αποτέλεσμα να την διεκδικούν σήμερα κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές.

Υποδομές που λειτουργούν εδώ και χρόνια, σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.α.

Δηλώσαμε παρατηρητές

Ας επανέλθουμε όμως στην άρνηση της Ελλάδας να διεκδικήσει την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γαζή τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε στο CERN κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κινηση συνεργασίας από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής! Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη.

Διεκδικητές και συναντήσεις

Η ιδέα που κυριάρχησε στην συνάντηση των βαλκανικών κρατών ήταν να κατασκευαστούν δύο μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποδομές αυτές να δοθούν στο Μαυροβούνιο ή σε άλλη βαλκανική χώρα.

Οι υπό παραχώρηση υποδομές αφορούν:

 • Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτινών Χ (X-FEL – Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές και
 • Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα.

Ένα μήνα αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο CERN ημερίδα εργασίας (Forum meeting Medical Applications) όπου τέθηκαν οι προδιαγραφές και οι πιθανές συνεργασίες των ερευνητικών ομάδων για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Ακολούθησαν τρεις βαλκανικές συναντήσεις, σε Τεργέστη (Φεβρουάριος 2018), Σόφια (Μάρτιος 2018) και Τίραννα (Απρίλιος 2018), όπου κατέληξαν στην εγκατάσταση μίας υποδομής και συγκεκριμένα, αυτή που αφορά στην, δια πρωτονίων, θεραπεία του καρκίνου.

Λάθος η αποχώρησή μας από την διεκδίκηση

Καθίσταται απολύτως σαφές, τονίζει ο Ευαγγελος Γαζής, ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από την διεκδίκηση της συγκεκριμένης υποδομής, όλες οι βαλκανικές χώρες επιζητούν την εγκατάστασή της, στο έδαφός τους.

Κάτι αδιανόητο, αφού η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN και τεράστια συνεισφορά από το 1954, δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου.

Εάν όμως, η χώρα μας συνεχίζει να εμμένει στην θέση του παρατηρητή, η συγκεκριμένη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθεί σε κράτη που δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τέτοιες υποδομές.

Οφέλη και παρασκηνιακές κινήσεις

Είναι απολύτως σαφές, πως μια τέτοια συνδυαστική υποδομή θα ενισχύσει τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της χώρας σε ότι αφορά τον επιταχυντή πρωτονίων και ιόντων που θα αποδοθεί στην Ιατρική Επιστημονική Κοινότητα, με σκοπό την θεραπεία του καρκίνου, αλλά και την έρευνα Ιατρικής και Βιολογίας στην αλληλεπίδραση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών με την ζώσα ύλη.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές βαλκανικές χώρες, με πρώτη την Βουλγαρία, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξασφάλισης των υποδομών αυτών για την χώρα τους και συνεχίζουν έναν παρασκηνιακό αγώνα στο CERN για την εξασφάλιση της ανωτέρω υποδομής.

Πρέπει να αναθεωρήσουμε την στάση μας

Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, σε συνεργασία με την ΓΓΕΤ να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στην σημαντικότατη για τη χώρα ιατρική υποδομή και να εκδηλώσουν με τον πιο σοβαρό τρόπο το άμεσο ενδιαφέρον τους, προωθώντας στο CERN και τα ευρωπαϊκά όργανα επίσημο αίτημα, λαμβανομένου υπόψη ότι καμία ευρωπαϊκή υψηλής κλίμακας και τεχνολογίας υποδομή δεν έχει οικοδομηθεί στην χώρα.

Αδιαφορήσαμε και για άλλες υποδομές

Αρκετές υψηλής τεχνολογίας υποδομές, όπως η ELI (http://elilaser.eu/) δόθηκε από την ΕΕ ( και είναι υπό υλοποίηση) σε Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, με έμμεσους αποδέκτες οφέλους τα κράτη: Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία.

Σημειώνεται, ότι η ΕΕ και το CERN, εγκαινίασαν πέρυσι ανάλογη υποδομή επιταχυντή με δέσμη φωτονίων για βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές και έρευνα, με την ονομασία SESAME (www.sesame.org.jo) στην Ιορδανία, επειδή πριν από 15 – 20 χρόνια κατά την διάρκεια σχετικών διαβουλεύσεων με την ΕΕ, η Κύπρος δεν δέχθηκε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης υποδομής στο έδαφός και οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην λύση της Ιορδανίας.

Σχετικά

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Η χώρα μας αρνήθηκε εγκατάσταση μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων από το CERN!

 1. Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

  • Ο/Η Θεολόγος λέει:

   Τα θαύματα των σταυρών δεν ισχύουν για μητροπολίτες;
   Απαγορεύει η Εκκλησία τη μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου, διότι θα δολοφονηθεί ο δότης που του το παίρνουν εν όσω ζει, αλλά όχι για τον Χριστόδουλο και για μητροπολίτες:

   Στις ΗΠΑ εσπευσμένα ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος μετά την επιδείνωση της υγείας του
   Μάιος 14th, 2018

   Σε εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας των ΗΠΑ μεταβαίνει τις προσεχείς ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, μετά την σοβαρή επιδείνωση της υγείας του.

   Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr το ιατρικό επιτελείο του Μητροπολίτη Λαρίσης έκρινε υποχρεωτική τη μετάβαση του στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, αφού πλέον θα χρειαστεί μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

   Στο ίδιο κέντρο είχε πάει και ο Χριστόδουλος

 2. Ο/Η Po λέει:

  Aντί του CERN, Καρανίκας…

  Του Ανδρέα Ζαμπούκα

  Ανέκαθεν, οι προτεραιότητες αυτής της χώρας ήταν κάπως περίεργες. Από την εποχή των μπουρλοτιέρηδων της επανάστασης μέχρι σήμερα, πρώτο μέλημα ήταν να σιτιστούν από το δημόσιο ταμείο οι άνθρωποι του κράτους και μετά, με ό τι περίσσευε να ελεηθούν… οι υπόλοιποι. Εξαρχής, επικράτησε το «πειρατικό δίκαιο» που οδηγούσε κάποιες φορές, και σε εκδικητικές διαθέσεις, όπως αυτή του Μιαούλη που έκαψε δυο ελληνικά πλοία γιατί απαιτούσε αποζημιώσεις από την νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση…

  Στην ουσία, λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε. Φτάνει να μελετήσει κανείς τους ισολογισμούς των κρατικών οργανισμών, των επιχειρήσεων και των φορέων – όπου υπάρχουν- για να διαπιστώσει ότι μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα οποιαδήποτε έσοδα.

  Αφού λοιπόν, αυτό το κράτος έχει θέσει ως «εθνική υπόθεση» υπό την «φιλανθρωπική» του σκέπη όλους τους φίλους του, δύσκολα περισσεύουν χρήματα για επενδύσεις στην ανάπτυξη ή στο κράτος- πρόνοιας. Κι αν καμιά φορά συμβαίνει είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την επένδυση και την επιβάλει στον σχεδιασμό της.

  Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει με την διαχείριση του σχεδίου ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση και τη λειτουργία στη χώρα μας κέντρου πρωτοποριακής αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων χωρίς ακτινοβολία. H συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει θεραπεύσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως. Όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» και στον Γαβριήλ Σερέτη ο Ευ. Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλους της «dream team» του CERN, η κυβέρνηση «έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει την έδρα το Μαυροβούνιο», προτρέποντάς τον: «Μην το πειράζετε. Ας το αφήσουμε αυτή τη φορά» (αναπληρωτής υπουργός Φωτάκης).

  Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες εδώ και δέκα χρόνια να έρθει στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση της υγείας των ασθενών και όχι μόνο. Υπάρχει εν τω μεταξύ, επί υπουργίας του Α. Γεωργιάδη, απόφαση να εγκατασταθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  Δεν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για να καταλάβει κανείς ότι ένα τέτοιο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, πρόγραμμα απορρίπτεται για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι κρατικοί υπάλληλοι να διαχειριστούν το σχέδιο και δεύτερον, επειδή το μικρό ποσοστό της ελληνικής χρηματοδότησης δεν περισσεύει από άλλες δαπάνες των κυβερνητικών υποχρεώσεων.

  Με λίγα λόγια, όταν η βασική αγωνία των «Συριζανέλ» είναι η επιβίωση στο πολιτικό σύστημα με κάθε μέσο πελατειασμού, είναι πολύ λογικό να μην τους απασχολεί το πρόγραμμα του CERN αλλά πώς θα αισθανθεί καλύτερα το ενδημικό είδος του Καρανίκα… Αυτό το οποίο στηρίζει τώρα την κυβέρνηση δια των δικτύων, αλλά και αποτελεί το μέλλον του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η ακραία μορφή του πολιτικού συστήματος που αδιαφορεί παντελώς για την προστασία και την ευημερία της κοινωνίας. Αποτελεί το χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής εκπροσώπησης του εθνικού μοτίβου της απαξίωσης κάθε προόδου έναντι της συντήρησης και της ασφάλειας του παλαιοκομματικού κράτους.

  Η πρόσφατη περίπτωση του προγράμματος του CERN είναι μόνο μία από τις πολλές που κρατούν τους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και καταδικάζουν τους εγχώριους στην απραξία και στο δημοσιουπαλληλίκι…

  https://goo.gl/6EJhXo

 3. Ο/Η kpap01 λέει:

  Υποθέτω οτι είναι project γιά τό οποίο προκρίνεται η αξιολόγησή του καί η εξέλιξή του μέ εφαρμογή στήν πράξη. Η σύνδεσή του μέ τό CERN μάλλον θά είναι η μέθοδος, η τεχνολογία καί η συσκευή παραγωγής τής δέσμης πρωτονίων.
  Σέ κανονικό κράτος ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε νά αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης καί διαφωνιών. Στήν Ελλάδα τών Σύριζα ο νους μου πάει κατ’ ευθείαν στή σκοπιμότητα: α) Ο καθηγητής που τό πρότεινε δέν είναι «δικός» τους. β) Δέν ευνοεί βόλεμα ημετέρων.
  Εάν είναι καινοτόμος τεχνολογία προφανώς θά έχει μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας.
  Η αξιολόγηση τής σκοπιμότητας πρέπει νά γίνει από διεπιστημονική επιτροπή.
  Προφανώς σάν καινοτόμος είναι ανώριμη τεχνολογία. Ισως αυτό αδυνατούν νά κατανοήσουν οι άσχετοι κομματικοί μανδαρίνοι στά χέρια τών οποίων (καταντήσαμε νά) περνούν παρόμοια θέματα.
  Λόγω μεγέθους η Ελλάδα μπορεί νά αναλαμβάνει τό βάρος προώθησης περιορισμένου αριθμού τεχνολογιών. Θά μπορούσε ίσως γιά τό λόγο αυτό νά απορριφθεί και από κανονική κυβέρνηση. Στή σημερινή δυστυχώς δέν έχω καμμία απολύτως εμπιστοσύνη.

 4. Ο/Η Frixos λέει:

  Να μας λειπουνε αυτα τα …πως τα λένε (CERN;).

  Οι νεοι πρεπει να στραφουν στην πρωτογενη παραγωγη: Επιδοτουμενοι βαμβακοπαραγωγοι, κλητηρες στο δημοσιο και πανελίστες σε μεσημεριανες εκπομπες.

  Δεν υπαρχει χωρος για αλλους επιστημονες, οι θυρες 4, 7, 13 και η Οriginal εχουν γεμισει ασφυκτικα!

  ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 5. Δέν είναι μόνο η εκκλησία με τούς θαυματουργούς σταυρούς καί όλα της τα μαγικά τεχνάσματα απάτης καί θεραπείας κυρίως ττού καρκίνου, είναι καί οι μαφία τών γιατρών καί 100 νοσοκομείων που εμπλέκονται σε μιά μεγάλη απάτη.

  http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/500-giatroi-kai-100-nosokomeia-emplekont/21081

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.