Το πελατειακό κράτος του σ.Νίκου Παππά «παραιτεί» τον αξιοπρεπή Δρα Σταμάτη Κριμιζή

[Ο Θρίαμβος του –Έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την Εξουσία– Πελατειακού κράτους]

φωτο ©Καθημερινή, επεξεργασία: Ροΐδη κ’ Λασκαράτου Εμμονές

Αναλυτικά η επιστολή:

«Υπό τη σκιά εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τη δική μου συμμετοχή ως Προέδρου, αισθάνομαι την ανάγκη να ανακοινώσω δημοσίως την παραίτησή μου από το εν λόγω αξίωμα και να ενημερώσω με την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τους λόγους που την κατέστησαν αναγκαία.

Με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις 16/4/2018 παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΕΛΔΟ μετά από μόλις 4 εβδομάδες παραμονής και 3 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι λόγοι που με οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή απόφαση εκτιμώ ότι είναι μάλλον εύκολο να γίνουν κατανοητοί.

Προτεραιότητα για εμένα ήταν και παραμένει το καλό της χώρας. Η ανάγκη ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας στην Ελλάδα ήταν επιτακτική τα τελευταία 30 χρόνια και η κυβερνητική πρωτοβουλία επικροτήθηκε από την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, καθώς και τους φίλους της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Ομολογουμένως, η δομή και οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε (άνοιξη του 2017) με την άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία ήμουν συντονιστής κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υπουργού, ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες όπως με διαβεβαίωνε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.

Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός.

Το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη.

Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία.

Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (, περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας. Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση  εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους, και γνώσεων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πολύπλοκα προγράμματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Και το δηλώνω έχοντας υπάρξει ο μόνος που ηγήθηκε υλοποίησης διαστημικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συντομότερα και φθηνότερα του προβλεπόμενου, επιστρέφοντας μάλιστα χρήματα στη NASA.

Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί. Φαντασθείτε την εικόνα και την εντύπωση που θα δημιουργούσε σε επισκέπτες, αξιωματούχους του ΕΟΔ και ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών άλλων κρατών, η περιπλάνηση σε διαδρόμους και γραφεία ενός πολυώροφου κτηρίου ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του ΕΛΔΟ.

Αντιλαμβανόμενος ότι εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων, οφείλω να είμαι σαφής επ’αυτού. Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ (http://www.documentonews.gr/article/pappas-mikrodoryforoi-sthn-yphresia-ths-dhmosias-dioikhshs), περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος. Συμφέροντα οπωσδήποτε υπάρχουν στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρίες, χωρίς αυτό να είναι κατ’ανάγκη κακό εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διαφάνειας μιας ελεύθερης οικονομίας. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η διαφάνεια και αξιολόγηση από ειδικούς σε όλα τα στάδια υλοποίησης.

Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.

Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”.

Κλείνοντας τη δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη περιγραφή, θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω τα υπόλοιπα (παραιτηθέντα και συνεχίζοντα) μέλη του βραχύβιου πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ για τη σύντομη συνεργασία μας. Αισθάνομαι όμως και την ανάγκη να διευκρινίσω γιατί επέλεξα να εμπλακώ στην όλη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά συζήτησα αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού, και μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του. Όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου από μία θέση που γνωρίζω πολύ καλά, θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να δεχθώ.

Ζήτησα και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση».

Με εκτίμηση,
Σ.Μ. Κριμιζής,
Ακαδημαϊκός
Επίτιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της ΝΑΣΑ, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ
Τέως Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

***

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις καταγγελίες Κριμιζή

Νέα Δημοκρατία: Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την επιστολή παραίτησης του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, κ. Σταμάτη Κριμιζή,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι βαρύτατες καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, διακεκριμένου καθηγητή κ. Κριμιζή, αποτελούν κόλαφο για τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά.

Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ.
Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;»

Κίνημα Αλλαγής: «Ο Υπουργός κ. Παππάς ξαναχτύπησε. Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, Παππάς  και στο διάστημα. Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο Υπουργό και για προσπάθεια ‘ελέγχου’ έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους. Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή «follow the money», λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;

Σταύρος Θεοδωράκης (tweet): «Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό. Αυτές οι θέσεις ανήκουν -και ανήκαν πάντα- σε συγγενείς & κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις»

ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

Η «απάντηση» (που δεν απαντά στην επιστολή) του σ. Νίκου Παππά

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αναφέρει πως «προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος» και συνεχίζει: «Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του».

«Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα»…

***

Ποιος είναι ο Σταμάτης Κριμιζής

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες, με παγκόσμια αναγνώριση και φήμη στον τομέα των ερευνών του διαστήματος. Εκτός από το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την ένταξή του, το 2005, στην Ακαδημία Αθηνών, έχει συμμετάσχει στα μεγαλύτερα διαστημικά προγράμματα, όπως πχ αυτό της εκτόξευσης του «Voyager». Η ακτινοβολία του, χάρη και στη συνεργασία του με τη NASA της οποίας είναι επίτιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων, έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από τις επισκέψεις του στον αμερικανικό Λευκό Οίκο, προκειμένου να ενημερώσει τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόοδο των διαστημικών αποστολών.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο επίσημο βιογραφικό του σημείωμα, όπως αυτό είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU/APL). Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991.

Ο Σταμάτης Κριμιζής ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 – 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013).

Τα ενδιαφέροντά του Σταμάτη Κριμιζή περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2.

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons. Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. Η πρώτη απ’ αυτές τις αποστολές, το διαστημόπλοιο NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Έρωτα για ένα χρόνο και προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 12 Φεβρουαρίου 2001.

Η ομάδα NEAR έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian Air and Space Museum Trophy for Achievement το 2001. Ο Δρ. Κριμιζής, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, τιμήθηκε από το περιοδικό Aviation Week & Space Technology με το Laurels in Space για την επίτευξη του NEAR (1997 και 2001). Επίσης, τιμήθηκε το 2001 με το Laurels για το ρόλο του στην επαναφορά στο προσκήνιο της αποστολής New Horizons, που εκτοξεύθηκε προς Πλούτωνα στις 19 Ιανουαρίου 2006. Υπήρξε μέλος των ομάδων που απονεμήθηκαν το Smithsonian Collier Trophy για το Voyager (1980) και το Air and Space Museum Trophy για τις αποστολές Voyager (1989) και Cassini (2012) της NASA.

Ο Σταμάτης Κριμιζής έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν πετάξει σε οκτώ πλανήτες, ο μοναδικός επιστήμονας που το έπραξε, και το έργο του σχετικά με την αποστολή New Horizons στον Πλούτωνα (τον ένατο πλανήτη μέχρι το 2007) θα ολοκληρώσει το σύνολο των πλανητών το 2015. Σήμερα είναι συνεργάτης ερευνητής στο Proba-3 ASPIICS όργανο του ESA, στην αποστολή JUICE στον Δία, και το πείραμα Solar Probe Plus EPI-Lo της NASA. Μοναδική επίτευξή του παγκοσμίως είναι ότι όργανά του έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου «Saturn from Cassini», Springer, 2009. Έχει τιμηθεί με το  Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και New Horizons, μεταξύ άλλων.

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA),πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU).

Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα απένειμε στον Σταμάτη Κριμιζή το βραβείο COSPAR Space Science Award. Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 Krimigis». Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011).

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο Laurels Award for Team Achievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012). Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών του απένειμε το Jean Dominique Cassini Μετάλλιο (2014),η ΑΙΑΑ το James Van Allen Space Environment Award (2014), το Smithsonian National Air and Space Museum το Trophy for Lifetime Achievement (2015) και η American Astronautical Society το Space Flight Award for 2015 (2016) . Σύμφωνα με ειδική παρουσίαση του ScienceWatch του Thomson Reuters (http://sciencewatch.com/ana/st/planet/11sepPlanetKrim/), είναι ανάμεσα στους 10 πιο παραγωγικούς επιστήμονες στο χώρο της Διαστημικής Φυσικής για τη δεκαετία 2001-2011. [Πρώτο Θέμα 26.04.2018]

Advertisements
This entry was posted in Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Το πελατειακό κράτος του σ.Νίκου Παππά «παραιτεί» τον αξιοπρεπή Δρα Σταμάτη Κριμιζή

 1. Ο/Η Po λέει:

  Η αλήθεια του Σταμάτη Κριμιζή

  Με την παραίτηση του, από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο Κριμιζής μας θύμισε πράγματα που πλέον αποδεχόμαστε απαθείς. Και η κυβέρνηση, που, υποτίθεται, αγωνιά για τη φυγή των νέων, δεν μπορεί να κρατήσει έναν σοφό κοντά της

  Του Κώστα Γιαννακίδη στο protagon 25.04.2018

  Περιέργως, για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό η επιλογή ήταν σωστή. Επικεφαλής τοποθετήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής, ο καταλληλότερος Έλληνας που υπήρχε στον πλανήτη για να αναλάβει αυτή τη δουλειά. Πάλι καλά. Μπορεί να τοποθετείτο κομματικό στέλεχος με αναγνώσματα για το Σπούτνικ.

  Ακόμα και οι απαιτήσεις της θέσης υστερούσαν μπροστά στο βιογραφικό του Κριμιζή. Πρωτοπόρος αστρονόμος ερευνητής, επιτελικός στη NASA και στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, καθηγητής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Προς τιμήν του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε ένα αστερισμό. Τώρα ήρθε η σειρά του να δει αστεράκια.

  Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, ο Κριμιζής παραιτήθηκε με μία επιστολή που διαβάζεται με οργή και ακούγεται σαν χαστούκι στο πρόσωπο της κυβερνητικής ηγεσίας, εν προκειμένω στις παρειές του Νίκου Παππά. Στην επιστολή του, που πρέπει να διαβάσετε, ο Κριμιζής καταγγέλλει προσπάθειες για μετατροπή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σε ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που θα εξυπηρετεί κομματικές και πολιτικές ανάγκες, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Να το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα: «Υπουργικές Αποφάσεις πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου. Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός».

  Ε, ναι, στα ογδόντα σου δεν γίνεσαι φερέφωνο αν και πάντα υπάρχουν οι λαμπρές εξαιρέσεις των δύο κυρίων που διοικούν την ΕΡΤ για λογαριασμό του Νίκου Παππά. Δεν αποκλείεται δε, εκεί να έβαλε όλα της τα λεφτά η κυβέρνηση. Στην ηλικία του Κριμιζή. Ενδεχομένως υπέθεσαν ότι η τιμή που περιποιεί η απόδοση της θέσης, συνεπικουρούμενη από την κόπωση του γήρατος, θα εξασφάλιζε τη χρήση του ονόματος, χωρίς τον ιδιοκτήτη.

  Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, αλλά όχι ουσιαστική καθώς δεν απαντάει στις καταγγελίες. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκφράζει έκπληξη για την ταχύτητα με την οποία ο καθηγητής Κριμιζής σχημάτισε άποψη εντός τεσσάρων εβδομάδων -λες και θέλεις περισσότερο χρόνο για να καταλάβεις πού πάει το πράγμα. Και επισημαίνει, το υπουργείο: «Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα». Ναι, ε; Δεν εξαρτάται από πρόσωπα; Λες και έχουμε πολλούς σαν τον Κριμιζή. Όχι βέβαια πως αυτοί που αναλαμβάνουν είναι στερούνται προσόντων. Νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ενώ στο Συμβούλιο του Οργανισμού θα μετέχει πλέον και ο τέως Τεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνος Σταυρινίδης.

  Ο Κριμιζής μας αφηγήθηκε μία γνωστή ιστορία, αλλάζοντας μόνο τα ονόματα. Είπε πως είναι τα συμφέροντα, κρατικά και κομματικά, που λαφυραγωγούν το Δημόσιο, υποτάσσοντας στη βουλιμία τους τις υγιείς και δημιουργικές προσπάθειες. Κάνει λάθος; Μα, η κοινή μας, η εθνική μας εμπειρία τον δικαιώνει. Πάντα έτσι δεν γίνεται; Δείτε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Δεν είναι μόνο καινοτομία. Είναι και καινούργιες δουλειές. Κυρίως αυτές. Ομως αυτά τα ξέρουμε. Δεν αντιδρούμε. Οι περισσότεροι από μας έχουν παραδοθεί στην απάθεια.

  Κάπως έτσι, η ίδια λούπα παίζει συνέχεια και συνέχεια. Οι χαρισματικοί φεύγουν από την Ελλάδα και οι αξιοπρεπείς παραιτούνται. Η κυβέρνηση αγωνιά για τη φυγή των μυαλών, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει έναν σοφό κοντά της. Τουλάχιστον ας φτιάξει έναν Οργανισμό να ασχοληθεί με το θέμα.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Η επιθυμία της εξουσίας για πλήρη έλεγχο οποιασδήποτε δραστηριότητας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό που εμποδίζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αξιοκρατία. Τα κίνητρα την ανατρέπουν και ο στόχος είναι το κόμμα να έχει τον πλήρη έλεγχο, έστω και αν αυτοί που αποφασίζουν είναι άσχετοι με το αντικείμενο. Η εξουσία είναι εξαιρετικά φιλύποπτη απέναντι στο άτομο που θέλει να νιώθει ελεύθερο και δραστήριο και αποφασισμένο να δράσει βάση των ικανοτήτων του και των στόχων που του επιβάλλουν οι ικανότητες του. Ενα τέτοιο άτομο ή θα υποκύψει στην αυθεντία του κόμματος, της εξουσίας ή θα αποβληθεί. Αλίμονο αν αποδειχθεί ότι ο ικανός πολίτης, μπορεί να αποδώσει εάν αφεθεί να δράσει έξω από το εξουσιαστικό πλαίσιο.

 3. Ο/Η Dimitrios λέει:

  κατι τι οποίο με στενοχωρησε…
  Δεν περιμενα από το site του κ.Λυγερού τοσο «χάϊδεμα» στην κυβερνηση.
  https://slpress.gr/politiki/oi-kataggelies-krimizi-kai-to-syndromo-tis-anomalis-prosgeiosis/

 4. Ο/Η του Παππά λέει:

  2013

  http://vathikokkino.gr/archives/54746

  Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο ‘γραφείο τύπου’ της Χρυσής Αυγής!!!
  23/04/2013

  Γράφει ο kokkiniotis


  Σκίτσο του Α. Πετρουλάκη

  Θα τους τρελάνουν τους έρμους τους οπαδούς τους εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

  (….)

  Προαλειφόμενος για πρωθυπουργός, έχει πάρει σβάρνα τα συγκροτήματα του τύπου ο Τσίπρας. Γευματίζει με τον Μπόμπολα, επισκέπτεται τον ΔΟΛ και γευματίζει με τον Ψυχάρη, συναντιέται με το επιτελείο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΪ, «στο πλαίσιο των συναντήσεών του με ιδιοκτήτες, εκδότες, και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων».


  Δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί το σοκ της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το υμνολόγιο του Τσίπρα στον Καραμανλή τον πρεσβύτερο, την άθλια ιστορική παραχάραξη που επιχείρησε, προσβάλλοντας όσους αγωνιστές έζησαν το τι σήμαινε η καραμανλική οκταετία και η δεύτερη μεταπολιτευτική επταετία, αλλά και από την ίδια την παρουσία του στην εκδήλωση προς τιμήν του ‘εθνάρχη’.

  Πρόσφατες είναι και οι επαφές με τον ακροδεξιό Καμένο στην αγωνιώδη προσπάθεια να του βγει το χαρτί της κυβέρνησης της –ούτως ειπείν- αριστεράς… Έχει εγκλωβιστεί βλέπεις στη λογική της καθήλωσης στους κοινοβουλευτικόυς ‘αγώνες’ και της πρόσφατης δήλωσής του ότι «Η μόνη λύση είναι οι εκλογές».

  Τα πλήγματα όμως φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος.

  (….)

  Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε λίγες μέρες νωρίτερα να επισκεφθεί (αλήθεια λέμε!) το ίδιο το ‘γραφείο τύπου’ της Χρυσής Αυγής: Την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!!! Του Θέμου που πρώτος λάνσαρε το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο από την Μαύρη Τρύπα της πίσω σελίδας της Ελευθεροτυπίας, συνεχίζοντας με συνέπεια στο δρόμο που είχε χαράξει ως Οφις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

  Θέλει ο Τσίπρας να του θυμίσουμε τι έλεγε τότε ο Θέμος; Περιττό βεβαίως. Εκτός του ότι εμείς σεβόμαστε τους αναγνώστες μας, είναι τέτοιο το αβαντάρισμα που κάνει η φυλλάδα του Θέμου σήμερα στη Χρυσή Αυγή, που ούτε απέξω δεν έπρεπε να διανοηθεί να περάσει ο επίδοξος ηγέτης της ‘δημοκρατικής παράταξης’. Είναι γνωστά τα στημένα ρεπορτάζ με τις γιαγιάδες και τα ΑΤΜ αλλά κυρίως ο καθημερινός ζωντανός φασισμός με τον οποίο δηλητηριάζει την κοινωνία.

  Αντίθετα «ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, ξεναγήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας και είχε επαφές με την ιδιοκτησία και τη διευθυντική της ομάδα», διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ.

  Έχουμε στ’ αλήθεια την περιέργεια, τι συζητάνε μες στην καλή χαρά με το Θέμο;

  -Για DVD και περιπέτειες στα ελβετικά σύνορα; Αστειάκια για μαύρους στον πάτο της θάλασσας; Για ‘’το κουρδάκι που ξεκουρδίστηκε από τους βομβαρδισμούς’’; Ή μήπως για ανέκδοτα με ξανθιές;


  Η ίδια η φυλλάδα λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στα γραφεία του “Πρώτου Θέματος”… χωρίς αναστολές, και μίλησε για πολιτική, Μνημόνιο, media και ποδόσφαιρο, αφήνοντας μάλιστα «ενθουσιώδεις εντυπώσεις».

  Βλέποντας πάντως κανείς τον Τσίπρα σε ‘μια ωραία ατμόσφαιρα’ να πιάνει το χέρι του Αναστασιάδη, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ξαναφέρνει στη μνήμη το άρωμα του κυριακάτικου πρωτοσέλιδου της Ελευθεροτυπίας.

  Έρμη κυβέρνηση της αριστεράς, τι άλλο ακόμη θα υποστούν για χάρη της οι σταυροφόροι της…

  Ξεκίνησε από ‘κυβέρνηση με κορμό την αριστερά’, διολίσθησε σε αντιμνημονιακή κυβέρνηση, για να μεταλλαχθεί στη συνέχεια σε ‘κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας’ με Καμένο και ψηφίσαντες το μνημόνιο. Αλλά και επισκέψεις, χειραψίες και χαριεντισμούς με τον Αναστασιάδη;

  Πόσα σκαλοπάτια πρέπει να κατεβεί ακόμη ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της εκλογικής πρωτιάς;

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

 6. Παράθεμα: Ένας πρωτόπαπας του Αγίου Πορφυρίου αντικαθιστά τον επιστήμονα Δρ. Σταμάτη Κριμιζή | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.