Να σταματήσει η δαπανηρή τραγωδία των αναχαιτίσεων

[Πολιτική βούληση ώστε η Χάγη (και όχι τα κουμπούρια), να δώσει τη λύση]

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Όπως με όλα τα «εθνικά» ζητήματα (Κυπριακό κλπ), έτσι και με το ζήτημα του εναέριου χώρου επικρατούν οι παραδοσιακές ακραίες απόψεις, που τρομοκρατούν το αδύναμο και ευτελές πολιτικό προσωπικό, το οποίο δεν τολμά να πει την αλήθεια σε έναν λαό που έχει παραπληροφορηθεί από κρατικές σκοπιμότητες και εθνικιστικούς κύκλους, βλέποντας έτσι παντού εχθρούς και δαίμονες και αρνείται να δει και το όποιο δίκιο του άλλου. Να σημειώσω πως με έντιμο, γενναίο και πατριωτικό τρόπο έχουν τοποθετηθεί στο θέμα μόνο 5 πολιτικοί: Οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Νίκος Μπίστης, ο Ευρωβουλευτής-δημοσιογράφος της ΝΔ Γιάννης Μαρίνος (με άρθρο του στο ΒΗΜΑ) και ο Υπ.Εθ.Α  και ιπτάμενος αξιωματικός της Αεροπορίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Έχω στη διάθεσή μου μόνο τις παρεμβάσεις του πρώτου και του τελευταίου, για τους υπόλοιπους διαθέτω πρόχειρη μόνο τη μνήμη μου.

Παραπέμπω σε μια σειρά από άρθρα και ρεπορτάζ, από τα οποία η αλήθεια προκύπτει αφ’εαυτής. Σε καμία περίπτωση οι πλειοδοσίες των επαγγελματιών πατριωτών δεν συνιστούν πατριωτισμό και η καταβαράθρωση της Οικονομίας είναι η μεγαλύτερη εθνική απειλή. Οι δαπανηρότατες πτήσεις, τα συντρίμμια των αεροπλάνων και τα αδικοχαμένα πτώματα των πιλότων μας (και των Τούρκων πιλότων φυσικά), δεν βοηθούν σε τίποτα ούτε την πατρίδα μας ούτε την Τουρκία. Βοηθούν όμως τις Χ.Α. και τους Καμένους να αυγαταίνουν τις ψήφους τους, υποδαυλίζοντας το μίσος και σκυλεύοντας πτώματα αθώων νέων. Ειδική απαξιωτική μνεία θέλω να κάνω στο ΚΚΕ, που ενώ κάποτε η ελληνοτουρκική φιλία και η Ειρήνη αποτελούσαν, όπως είναι φυσικό για ένα μαρξιστικό κόμμα, τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του, από καιρό, με το ηλίθιο σκεπτικό πως οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ευνοούν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όπως και στο Μακεδονικό, επιλέγει την υποστήριξη του μίσους μεταξύ των δυο λαών. Ξεκινώ με ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής (13.04.2018):

«Ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο: 125 νεκροί σε 81 περιστατικά από το 1990» «Συγκεκριμένα έχουν πέσει δεκατέσσερα F – 4, δεκατρία Mirage 2000, όπως αυτό που χάθηκε σήμερα, δεκατρία 13 A-7 Corsair, δώδεκα F – 16 διαφόρων κατηγοριών, έξι F – 1 και δύο C 130.Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά..».

Το 2006, ένα χρόνο μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος βρίσκει το θάρρος να πει κάποιες αυτονόητες αλήθειες, προκαλώντας την οργή των εμπόρων του τυφλού αντιαμερικανισμού και αντινατοϊσμού, των σταλινικών συνηγόρων των Σέρβων Ναζιστών δολοφόνων των παιδιών της Σρεμπρένιτσα: (30 Μάη 2006, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): «Στο Διεθνές Δικαστήριο «όλες οι διαφορές» στο Αιγαίο«. «Την παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης «όλων των διαφορών» στο Αιγαίο προτείνει ο Κ. Στεφανόπουλος, μπαίνοντας μπροστά σε μια «λύση» που έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και ουσιαστικά οδηγεί στη νομιμοποίηση της ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θέση ισχυρών κύκλων της πλουτοκρατίας, που, με την υποστήριξη κυρίως της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει ένα «συμβιβασμό» στο Αιγαίο, ώστε να μπορεί απερίσπαστα να προχωρήσει τις «μπίζνες» στη γειτονική χώρα και να εδραιώσει τη θέση της στα Βαλκάνια….Επιχειρώντας να στηρίξει την πρότασή του υποστηρίζει πως …«δεν είναι σοβαρή»(!) η θέση που είχε εδώ και τριάντα χρόνια η επίσημη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή υπάρχει μία διαφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας. «Οι διαφορές δημιουργούνται, όταν ένα κράτος διατυπώνει αξιώσεις, δίκαιες ή άδικες, κατά του άλλου», σημειώνει, προσθέτοντας: «Ο καθορισμός, άλλωστε, της υφαλοκρηπίδος συνδέεται απολύτως με τον προσδιορισμόν των χωρικών υδάτων και συνεπώς περιλαμβάνει και το αντικείμενο αυτό»…..Δεν αποδέχεται την καθ’ όλα βάσιμη διαπίστωση ότι το δικαστήριο της Χάγης είναι στην πραγματικότητα «πολιτικό σώμα και όχι όργανο δικαίου», ισχυριζόμενος ότι «η μέχρι τώρα λειτουργία του δεν δικαιολογεί αυτήν την άποψη»…..Δε διστάζει στο τέλος να καταφύγει στην κινδυνολογία υποστηρίζοντας ότι αν δεν αναζητηθεί «λύση» μέσω του δικαστηρίου της Χάγης υπάρχει ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου». Και το άρθρο καταλήγει: «Πρέπει, λοιπόν, να κινηθούμε, προς τη μόνη κατεύθυνση, που υποδεικνύουν οι περιστάσεις και η λογική».

«Το Αιγαίο με όρους: Εθνικός Εναέριος Χώρος»-Protagon.gr (Αλέκος Λασκαράτος, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010): «Είναι γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμια παραδοξότητα και καμία χώρα (με εξαίρεση την Κύπρο) δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στη χώρα μας. …Η Ελλάδα από το 1931 (με το Π.Δ. της 6/18 Σεπτεμβρίου 1931) έχει καθορίσει αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 10 ν.μ. Το σχετικό Π.Δ. εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα με ρητή πρόβλεψη του άρθρου 191 παρ.2 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου [Ν. 1815/1988 (ΦΕΚ Α΄ 250)]. Μέχρι το 1975 και για 44 συνεχή έτη, η Τουρκία αναγνώριζε και σεβόταν τη ρύθμιση αυτή των 10 ν.μ. Από το 1975 μέχρι σήμερα, όμως, αμφισβητεί τον πέρα από τα 6 μίλια εναέριο χώρο της Ελλάδος, δηλαδή θεωρεί ότι τα 4 μίλια από τα 6 ως τα 10 είναι διεθνής εναέριος χώρος. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της η Τουρκία στέλνει τακτικά μαχητικά αεοροσκάφη στη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. περιοχή του ΕΕΧ. Έχουμε τότε αυτό που ονομάζουμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Οπως είναι φανερό η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από το να απαντήσει σε κάθε τέτοια παραβίαση του ΕΕΧ με αναχαίτηση των τουρκικών αεροσκαφών από δικά μας. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα σήμαινε και αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων. Πέρα από το τεράστιο κόστος οι αναχαιτήσεις αυτές είναι και επικίνδυνες. Στις 23 Μαίου του 2006 κατά τη διάρκεια αναχαίτησης νότια της Καρπάθου έγινε σύγκρουση στον αέρα ελληνικού F-16 με τουρκικό με αποτέλεσμα ο έλληνας πιλότος να χάσει τη ζωή του…..Άλλωστε, με την αποδοχή του νατοϊκού κανονισμού MC 66/1 το 1962, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ότι ο εθνικός εναέριος χώρος για νατοϊκές λειτουργίες δεν είναι τα 10 ναυτικά μίλια, αλλά μόνον τα 6. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων κατά τη διάρκεια νατοϊκών ασκήσεων…».

Tι ακριβώς μας χωρίζει με την Τουρκία; iefimerida.gr, 03|04|2012-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ…. «Μόνος τρόπος κατά τον οποίο τα κράτη υποχρεούνται να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο είναι αν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκδόσει μια σχετική απόφαση. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τα διάδικα κράτη να δώσουν τα ίδια στο δικαστήριο τέτοια αρμοδιότητα, δηλαδή να προσφύγουν οικειοθελώς σε αυτό. Επειδή όμως το Διεθνές Δικαστήριο στην προσπάθειά του να φανεί ουδέτερο πολιτικά δεν παίρνει ποτέ το μέρος της μιας μόνο πλευράς, τόσο η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία δεν επιθυμούν προσφυγή στη Χάγη προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, καθώς γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη ετυμηγορία του θα έχει δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για τις ηγεσίες. Έτσι και οι δύο πλευρές επιμένουν στον διμερή διάλογο που όμως αποδεικνύεται άκαρπος, καθώς εδώ και δεκαετίες τα ζητήματα παραμένουν άλυτα, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών…..Αν η χώρα µας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 µίλια, τότε η κυριαρχία της θα φτάσει στο 64%, της Τουρκίας στο 10%, ενώ τα διεθνή ύδατα περιορίζονται στο 26%…..Σύµφωνα µε τη Συνθήκη της Λωζάνης ο εναέριος χώρος ορίστηκε στα τρία (3) ναυτικά µίλια. Όμως η Ελλάδα το 1931 διεύρυνε τον εναέριο χώρο της στα δέκα (10) ναυτικά µίλια, προτού ακόµη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 6 µίλια. Η επέκταση αυτή δεν αµφισβητήθηκε από την Τουρκία µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του ’70, οπότε και άρχισαν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις από τα τουρκικά µαχητικά στα επιπλέον 4 µίλια. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, αφού το εύρος του εναερίου χώρου (10 µίλια) δεν αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών της υδάτων (6 µίλια). Η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως η πράξη της αυτή έγινε αποδεκτή από την Τουρκία επί µισό αιώνα, δηµιουργώντας ένα είδος «τοπικού εθίµου» στην περιοχή.

«Σήκωσε τρικυμία η «λύση – πακέτο» (ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ-28/06/2004). «Φωτιές άναψε η συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στη δημοσιογράφο της «Χουριέτ» Νουρ Μπατούρ, όπου κάνει λόγο για ενδεχόμενο μείωσης του εναέριου χώρου της Ελλάδας από δέκα σε έξι ή εννέα μίλια καθώς και για «λύση-πακέτο» στα ελληνοτουρκικά, είτε διμερώς είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης…Ιδιαίτερα μάλιστα διότι συνέπεσαν με την επίσκεψη Καραμανλή στην Κωνσταντινούπολη ….σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη συνέντευξη ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να λυθούν τα θέματα του Αιγαίου σε ένα ενιαίο πακέτο–πράγμα που καμία ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει δημοσίως δεχθεί να γίνει. Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος: «H λύση-πακέτο μπορεί να επιτευχθεί με την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο….».

Καταλήγω με ένα δικό μου προ δεκαετίας ποστ (22/11/2008), που παραπέμπει σε μια παλιότερη Αριστερά, που τίποτα δεν έδειχνε πως θα καταντήσει να συνεργαστεί με την Ακροδεξιά, για να τακτοποιήθούν στο Δημόσιο ή στο Πεκίνο οι συγγενείς και φίλοι της. Αν σήμερα ο παλιός και με μακρύτερη ευρωπαϊκή θητεία Αριστερός βουλευτής που παρουσιάζεται εύφημα στο δημοσίευμα, επιδιώκει συνεργασία με το εθνικιστικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Λαφαζάνη, αυτό απλά δείχνει πως ο αντιεθνικισμός του ήταν μόνο ένα αντιπολιτευτικό όχημα: «Υπερεξοπλισμοί, περιμένοντας επίθεση από την Ανδρομέδα». «Tην Παρασκευή 15/11 συζητήθηκε στη Βουλή επερώτηση του κ. Αλαβάνου στην ώρα του πρωθυπουργού με αίτημα την ουσιαστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο μισό. Αντιγράφω από την «Αυγή»: «…..όπως αποκάλυψε ο Αλέκος Αλαβάνος, σύμφωνα με το έγκυρο σουηδικό Ινστιτούτο SIPRI σε απόλυτα μεγέθη η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στην αγορά όπλων στον κόσμο, κατέχοντας το 6% της αγοράς όπλων παγκοσμίως. Μπροστά από την Ελλάδα είναι μόνο οι χώρες των δισεκατομμυρίων κατοίκων Κίνα (12%) και Ινδία (8%) και τα Αραβικά Εμιράτα (7%) των δισεκατομμυρίων δολαρίων! Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ενώ είμαστε τέταρτοι στις εξοπλιστικές δαπάνες, η Ελλάδα είναι 83η στον κόσμο σε δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και 56η σε δαπάνες για την Υγεία….η αγορά ενός F16 κοστίζει 45 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε 100.000 ανέργους και ΕΚΑΣ σε 200.000 συνταξιούχους.». Από τη συζήτηση προέκυψε πως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να μειώσει 15% τις πολεμικές exoplδαπάνες. Το θέμα είναι τεράστιο και αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Τα κανάλια και οι εφημερίδες το έθαψαν. Δεν αξιώθηκε ούτε ένα τηλεπαράθυρο ή κάποια δευτερόλεπτα ρεπορτάζ. Η σύγκριση με τον τηλεοπτικό χρόνο της περιπέτειας ενός «καλλιτεχνικού» ζεύγους με την Τροχαία, δίνει ένα κλάσμα της τάξης του 1/500. Η Ελλάδα του 2008 θυμίζει την Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, που ταμπουρώθηκε αναίτια στα τσιμεντένια πολυβολεία της για να αποκρούσει την επικείμενη επίθεση από το Υπερπέραν. Εχθροί περιτριγυρίζουν και απειλούν τη χώρα της Siemens των κουμπάρων, του Ζαχόπουλου, των Ζωνιανών και του Εφραίμ. Αλβανοί, Γυφτοσκοπιανοί, Βούλγαροι, Τούρκοι βυσσοδομούν και βέβαια στο σκοτάδι καραδοκούν κατά περίπτωση οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι. Δεν πιστεύω πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα μειωθούν στην έκταση που ανακοινώθηκε. Αντίστοιχες ανεκπλήρωτες εξαγγελίες έχει ξανακάνει, όπως και ο κ.Σημίτης ο οποίος όμως χειροτέρεψε την κατάσταση, αφού όπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κρατούσε «διπλά βιβλία και κρυφά συρτάρια». Οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες … για να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη και για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις, απαιτούν ένα κλίμα εχθρικής περικύκλωσης, και την αναγωγή τους σε θέμα ταμπού. Συνάπτονται λοιπόν αμφίδρομα με τη διαιώνιση των προβλημάτων με τους γείτονες, πραγματικών ή φαντασιακών, όπως το όνομα της σλαβικής Μακεδονίας. Είναι ιεροποιημένες και απαραβίαστες και ας υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως γεμίζουν τις τσέπες κάποιων επιτήδειων ενώ ελέγχεται και η σκοπιμότητα της αγοράς του α ή β τύπου ενός όπλου. Νομίζω πως μαζί με την φορολογική ασυδοσία και το ανεξέλεγκτο των οικονομικών της Εκκλησίας, αποτελούν δυο τεράστια σκάνδαλα και αναζητούν το τολμηρό κόμμα που θα τα φέρει με συστηματική και συνεχή προσπάθεια στο κέντρο της επικαιρότητας σπάζοντας την ομερτά των ΜΜΕ και την αδιαφορία του κόσμου. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων θα αποτελέσει την άκρη του μίτου για κάποιο φως στο τούνελ του Κραχ που έρχεται….» (ήταν τότε 2008).

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

37 Responses to Να σταματήσει η δαπανηρή τραγωδία των αναχαιτίσεων

 1. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Προσωπικώς διαφωνώ προς το σύνολον του παρόντος αναρτηθέντος άρθρου καί απορρίπτω συλλήβδην το σκεπτικόν του.
  Χάριν κατανοήσεως κάποιων πρακτικών δεδομένων, απλώς επισημαίνω συγκεκριμένα στοιχεία, προερχόμενα εκ του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, του απτομένου των διακρατικών σχέσεων. Άρα, μη σκεφθείτε ότι τάχα πρόκειται περί προσωπικών απόψεών μου. Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίον του θανόντος πρέσβεως επί τιμή Βύρωνος Θεοδωροπούλου με τον τίτλον «Οι Τούρκοι καί Εμείς», εκδόσεις «Φυτράκης Α.Ε.», Αθήνα 1.990μ.α.χ.χ., γ΄ έκδοση.

  (Α) Εθνικός Εναέριος Χώρος

  Καθώς γνωρίζουμε, τα πρώτα αεροπλάνα εφευρέθησαν εκ των αδελφών Ράιτ το 1.903μ.α.χ.χ. Διεδόθησαν αρχικώς για πολεμική χρήση καί εν συνεχεία για ειρηνική χρήση. Ο Διεθνής Οργανισμός Αεροπορικών Μεταφορών, ο γνωστός εκ της Αγγλικής συντομογραφίας του ως ICAO καθόρισε τον εναέριον χώρον των επί μέρους κρατών μεταπολεμικώς. Βεβαίως καί συνυπελόγισαν τις γεωλογικές ιδιομορφίες των επί μέρους κρατικών συνόρων, όσον αφορά τον καθορισμόν του κρατικού εναερίου χώρου. Το 1.952μ.α.χ.χ. η Ελλάδα καί η Τουρκία ενετάχθησαν στο Ν.Α.Τ.Ο. από κοινού. Τότε το Ν.Α.Τ.Ο. καθόρισεν συγκεκριμένον εναέργιον χώρον επιτηρήσεως εξ εκάστου κράτους μέλους, αποδεχόμενον τα κρατικά σύνορα καί τους όρους του I.C.A.O. Μετά την Τουρκικήν εισβολήν στην Κύπρο το 1.974μ.α.χ.χ. η Ελλάδα απεχώρησεν εκ του στρατιωτικού σκέλους του Ν.Α.Τ.Ο. Τότε η Τουρκία, εξ αφορμής της Ελληνικής αποχωρήσεως εκ του στρατιωτικού σκέλους του Ν.Α.Τ.Ο. έθεσεν θέμα περί επιτηρήσεως του Ανατολικού Αιγαίου εκ της ιδίας επ’ ονόματι των ευρυτέρων Ν.Α.Τ.Ο.ϊκών συμφερόντων. Τότε άρχισαν οι αερομαχίες.
  Παρά την επάνοδον της Ελλάδος το 1.980μ.α.χ.χ. στο στρατιωτικό σκέλος του Ν.Α.Τ.Ο. η Τουρκία συνεχίζει καί αμφισβητεί επισήμως την Ελληνικήν κυριαρχίαν επί του Ανατολικού Αιγαίου.
  Η Ελλάδα λοιπόν, επί του προκειμένου, επιβάλλεται να απαντήσει δυναμικώς, καταρρίπτοντας Τουρκικά αεροπλάνα. Θυμίζω πρακτικώς τις εξής καταρρίψεις αεροπλάνων λόγω παραβιάσεως εναερίου χώρου:
  (1) την 1η Σεπτεμβρίου 1.983μ.α.χ.χ. η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατέρριψε το επιβατηγό Νοτιοκορεατικό «τζάμπο»,
  (2) την 22αν Ιουνίου 2.012μ.α.χ.χ. η Συρία κατέρριψε Τουρκικό μαχητικό λόγω παραβιάσεως του Συριακού εναερίου χώρου.
  (3) την 24η Νοεμβρίου 2.015μ.α.χ.χ. η Τουρκία κατέρριψεν Ρωσικόν μαχητικόν λόγω παραβιάσεως του εναερίου χώρου της.
  Άρα, η διεθνής πρακτική απαιτεί ευθύς αμέσως κατάρριψιν άνευ άλλων διατυπώσεων.

  Επίσης, πρέπει να πούμε ότι καί η Ελλάδα κατέρριψεν Τουρκικόν μαχητικόν καί η Τουρκία επί μίαν ορισμένην περίοδον έλαβε το μάθημά της. Αντιγράφω ευθύς αμέσως το επίμαχον περιστατικόν αυτούσιον καί αλογόκριτον.

  21/07/2012 – 20:59 | Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2017 – 18:07
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Έτσι καταρρίφθηκε το τουρκικό F-16D από το ελληνικό Mirage 2000EGM – Όλη η αερομαχία

  Η 8η Οκτωβρίου 1996, ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στο Αιγαίο, όταν ένα σχηματισμός τουρκικών μαχητικών F-16C/D από την 192 Filo του Μπαλίκεσιρ σηκώθηκε και πήρε την συνήθη κατεύθυνση προς τα δυτικά.

  Στα readiness της Τανάγρας ήχησε ο συναγερμός και ελάχιστα λεπτά αργότερα δύο Mirage 2000EGM βρέθηκαν στον αέρα. Οι ημέρες ήταν «ύποπτες» καθώς η ελληνική κυβέρνηση μόλις είχε αναλάβει την εξουσία (κάτι ανάλογο με ότι είχε γίνει στα Ίμια μόλις 9 μήνες πριν) μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τα νεύρα στις Μοίρες ήταν τεντωμένα. Ειδικά στις Μοίρες των Mirage που θρηνούσαν ήδη από το 1992 τον Ν.Σιαλμά.

  Στο χειριστήριο του ενός Mirage 2000ΕGM βρισκόταν ο – τότε – υποσμηναγός Α.Γρίβας νούμερο «2» στο ζευγάρι του. Η συνάντηση των Mirage 2000 με τα τουρκικά F-16 έγινε δυτικά της Χίου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. Αμέσως ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να αποχωρήσουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στον διεθνή εναέριο χώρο, αλλά εκείνα επέμειναν και ξεκίνησε η εμπλοκή δυτικά της Χίου.

  Στα χειριστήρια του διθέσιου F-16D βρισκόταν ο Οσμάν Τσιλεκλί επίσης υποσμηναγός με εκπαιδευτή τον σμηναγό Ναίλ Ερντογάν. Η εμπλοκή ήταν σκληρή και οι Τούρκοι επιχείρησαν να τραβήξουν σε χαμηλό ύψος τα ελληνικά Mirage 2000, όπου τα F-16 υπερτερούn σε απόδοση.

  Ο υποσμηναγός Α.Γρίβας απασφάλισε, όπως συνηθιζόταν σε όλη την δεκαετία του ’90, όταν φαινόταν ότι οι Τούρκοι εισβολείς θα επέμεναν να πάρουν την «ουρά» των ελληνικών μαχητικών.

  Και τότε έγινε: Σε μία παρατεταμένη στροφή κι ενώ το ελληνικό μαχητικό είχε πάρει την ουρά του τουρκικού F-16, ασυναίσθητα (πρέπει κάποις να βρεθεί στο χειριστήριο ενός μαχητικό σε μια παρατεταμένη στροφή για να καταλάβει κανείς πως το δάκτυλο μπορεί κατά λάθος να πατήσει το κουμπί) ένα από τα βλήματα μικρής ακτίνας δράσης R-550 Magic II, έφυγε από το ελληνικό μαχητικό.

  Μετά από πτήση ελάχιστων δευτερολέπτων κι ενώ μέσα στα χειριστήρια του διθέσιου μαχητικού ηχούσαν σε τρελό το RWR της Loral που έδειχνε ότι εναντίον τους είχε εκτοξευθεί νβλήμα αέρος-αέρος, καρφώθηκ στην ουρά του F-16.

  Η έκρηξη ήταν τεράστια, βασικά το F-16D έγινε μια πύρηνη μπάλα από την μέση και πίσω. Μέχρι σήμερα είναι η μία και μοναδική παγκοσμίως κατάρριψη F-16 παγκοσμίως!

  Ο Οσμάν Τσιλεκλί, κατάφερε να εκτιναχθεί όταν το αεροσκάφος του δέχθηκε την γιγάντια «κλωτσιά» και άρχισε να πέφτει σε περιδίνηση. Ο σμηναγός Ναίλ Ερντογάν σεν τα κατάφερε και πλήρωσε τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο.

  Η ελληνική νίκη ολοκληρώθηκε με την περισυλλογή του Οσμάν Τσιλεκλί από ελληνικό ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης και την νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Χίου.

  Τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ έδωσε εντολή για εύρεση
  του καταρριφθέντος F-16D και του πιλότου του, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί.

  Tμήμα ειδήσεων defencener.gr

  Πηγή: http://www.pronews.gr/koinonia/48571_etsi-katarrifthike-toyrkiko-f-16d-apo-elliniko-mirage-2000egm-oli-i-aeromahia

  Έτσι επιλύονται τα προβλήματα φίλτατε Λασκαράτε. Ο εκάστοτε «γόρδιος δεσμός» κόπτεται διά της σπάθης καί δεν λύεται ανά κόμπον.

  (Β) Θέμα χωρικών υδάτων

  Τα χωρικά ύδατα είναι μία πρακτική των τελευταίων δεκαετιών. Αν καί υπήρχε από αιώνων μία εθιμική πρακτική, εν τούτοις επισήμως οι διεθνείς συνθήκες άρχισαν να ορίζουν περί των διεθνών χωρικών υδάτων περί τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνος, ενώ μία συνολική διεθνής διευθέτηση, μέσω της αποδοχής κοινών διεθνών κανόνων, συνεφωνήθη με τη διεθνή συμφωνία του Montego Bay το 1.982μ.α.χ.χ. Μεταξύ άλλων, κοινή αποδοχή όλων των συμμετασχόντων κρατών ήταν ότι τα χωρικά ύδατα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.), ενώ βεβαίως κάθε κράτος μπορεί να έχει καί μικρότερα εξ αυτών χωρικά ύδατα. Επίσης τα παράκτια κράτη, δηλαδή όσα κράτη έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, δέχθησαν καί κάποιους κανόνες καλής πίστεως, τους οποίους πρέπει να τηρούν τόσον εν καιρώ ειρήνης όσον καί ιδίως εν καιρώ πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, τα παράκτια κράτη, πρέπει να διευκολύνουν το εμπόριον των χερσαίων κρατών, δηλαδή όσων κρατών δεν έχουν πρόσβαση στην θάλασσα.
  Η Ελλάδα, ως κράτος, ευρίσκεται σε μίαν ιδιάζουσα θέση, καθώς οι Ελληνικές νήσοι του Αιγαίου, ευρίσκονται πολύ κοντά στην απέναντι Μικρασιατική ακτή. Έτσι, τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, με το σημερινό καθεστώς των έξι ναυτικών μιλίων(6ν.μ.) διαμορφώνονται ως ακολούθως: όπου η απόσταση μεταξύ των Ελληνικών νήσων είναι μέχρι έξι δώδεκα μίλια(0-12ν.μ.), τότε υπάρχουν μόνον Ελληνικά καί Τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν η απόσταση των νήσων καί της απέναντι Μικρασιατικής ακτής είναι πλέον των δώδεκα ναυτικών μιλίων(12+ν.μ.) τότε κάθε κράτος διατηρεί έναν χώρο έξι ναυτικών μιλίων(6ν.μ.) ως χώρον θαλασσίας κυριαρχίας του καί ταυτοχρόνως το πρόσθετον τμήμα είναι τα διεθνή χωρικά ύδατα.
  Λόγου χάριν, εάν ένα σημείο των Ελληνικών νήσων απέχει δέκα πέντε(15) ναυτικά μίλια εκ της Μικρασιατικής ακτής, τότε πρακτικώς θα υπάρχουν έξι ναυτικά μίλια(6ν.μ.) Ελληνικών χωρικών υδάτων, έξι ναυτικά μίλια(6ν.μ.) Τουρκικών χωρικών υδάτων καί τρία ναυτικά μίλια(3ν.μ.) διεθνή χωρικά ύδατα. Εάν αντιθέτως, λόγου χάριν, έχουμε μίαν απόστασιν δέκα ναυτικών μιλίων(10ν.μ.), τότε η Ελλάδα θα έχει πέντε ναυτικά μίλια(5ν.μ.) χωρικά ύδατα καί η Τουρκία επίσης πέντε ναυτικά μίλια(5ν.μ.) χωρικά ύδατα.

  (Γ) Θέση περί συρρικνώσεως του Ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου

  Θεωρητικώς αυτό είναι κάτι το οποίον μία κυβέρνηση μπορεί να το πράξει. Όμως, αν αυτό συμβεί, τότε τυπικώς οι Ελληνικές νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάγονται στα διοικητικά όρια του αντιστοίχου Τουρκικού εναερίου χώρου, εντός του οποίου θα λογοδοτούν τα αεροπλάνα όσον αφορά τα δρομολόγιά τους. Δηλαδή, λόγου χάριν, ένα Ελληνικό αεροπλάνο, αναχωρούν εξ Αθηνών προς την Λέσβον, την Χίον, την Σάμον, την Λήμνον, τα Δωδεκάνησα κ.λ.π. θα πρέπει να αιτείται αδείας προσγειώσεως ή διελεύσεως εκ του αντιστοίχου Τουρκικού κέντρου Σμύρνης, Κωνσταντινουπόλεως ή Αγκύρας, ενώ ίπταται αποκλειστικώς εντός της Ελληνικής επικρατείας. Αυτό είναι προδοσία.

  (Δ) Περί πολεμικών δαπανών

  Είναι μικρές, όταν συγκρίνονται με τον Τουρκικόν κίνδυνον. Προσωπικώς προτιμώ την κατάργησιν όλων των μη στρατιωτικών δαπανών(π.χ. ΚΑΠΗ, εκδηλώσεις-εορτές δήμων κ.λ.π.) καί τη στρατιωτικοποίηση του κράτους με σκοπό έναν γενικευμένο πόλεμο κατά της Τουρκίας, με σκοπό την καταστροφή της, μέσω ενός επιθετικού πολέμου. Ακόμα καί οι γυναίκες πιστεύω ότι θα πρέπει να στρατεύονται στην πρώτη γραμμή. Εν ολίγοις, όποιος ενώ μπορεί, δεν υπηρετεί ένοπλη θητεία, είτε λιποτακτώντας είτε δηλώνοντας αντιρρησίας συνειδήσεως, τότε πρέπει να στερείται όλων των κρατικών διευκολύνσεων, περιοριζόμενος αποκλειστικώς επί του ιδιωτικού τομέως. Λόγου χάριν, δεν θα πρέπει να διορίζεται στο δημόσιο, δεν θα πρέπει να δικαιούται προνοιακών επιδομάτων κ.λ.π. Επίσης, οι πολεμικές δαπάνες προεκλήθησαν λόγω της προδοσίας της καταδιώξεως των Ελληνικών πολεμικών επιχειρήσεων. Λόγου χάριν η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, η Πυριτιδοποιεία-Καλυκοποιεία, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., το Ναυπηγείον Σύρου κ.λ.π. ήσαν καί είναι αξιολογότατες επιχειρήσεις. Άρα, οφείλουμε να τις επανιδρύσουμε καί να τις εκσυγχρονίσουμε αντί να αγοράζουμε ξένα όπλα.
  Καί προφανώς η παιδεία καί η κοινωνία μας να γίνουν φιλοπόλεμες καί αντιτουρκικές, ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας.-

 2. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Κύριε Λασκαράτε,
  Θα σταθώ μόνο στο θέμα τών χωρικών υδάτων.
  Κάποιοι ελληναράδες, στερούμενοι νομικής σκέψεως¹, διατείνονται ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τής Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, επικαλούμενοι κάποιες διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο τής θάλασσας.
  Ο αντίλογος συνίσταται σε 2 νομικά επιχειρήματα:
  α΄ ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές τής Νομικής γνωρίζουν ότι οι διεθνείς συνθήκες δεσμεύουν μόνον τα κράτη που έχουν προσχωρήσει σ’ αυτές (και τις έχουν κυρώσει)· η Τουρκία, έξυπνη ούσα (τουλάχιστον όταν κυβερνάτο από τους κεμαλικούς), σε καμμία απ’ αυτές δεν έχει προσχωρήσει και, επομένως, νομικά δεν δεσμεύεται,
  β΄ ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές τής Νομικής γνωρίζουν ότι όλες οι συμβάσεις και οι συνθήκες
  μπορούν να υπόκεινται και σε έλεγχο εάν τυχόν συντρέχει καταχρηστική άσκηση δικαιώματος (ο νοών νοείτω).

  ¹ εδώ οι ελληναράδες στερούνται ορθολογισμού, θα με εξέπληττε εάν δεν στερούντο και νομικής σκέψεως

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.noiazomai.net/36.html


  ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ «ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ» ΣΕΝΑΡΙΑ

  ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΕΦΑΝΝΑΝ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ

  O τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος που προσέβαλε κάποτε 3.500.000 σχεδόν Έλληνες που τόλμησαν να εκφράσουν δημοκρατικά το δικαίωμά τους να κρατήσουν ανόθευτη όχι μόνο την αστυνομική, αλλά την εθνική, ιστορική και ορθόδοξη ταυτότητά τους – παρενέβη κατόπιν 10ετούς εορτής, για να προτείνει να δεχθούμε όχι μόνο συζήτηση, αλλά και προσφυγή στη Χάγη για τα ΕΘΝΙΚΑ & ΖΩΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, όπου άφθονο έτρεξε το αίμα των ασυμβίβαστων και περήφανων πατεράδων μας!

  ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ;

  Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει σύνταξη συνυποσχετικού με την Τουρκία και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για:

  1ον ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ (!!!) αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που μας δίνει ατράνταχτο δικαίωμα 12 μιλίων και αποδεχόμενος εμμέσως τον αστείο ισχυρισμό της Τουρκίας «περί ειδικής κλειστής θάλασσας»!!!

  2ον ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ, δηλαδή τον υποθαλάσσιο χώρο πέραν των χωρικών υδάτων όπου υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου! Αυτή είναι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, η οποία ουδέποτε αποδέχτηκε να προσφύγουμε από κοινού για τη ρύθμισή της στη Χάγη!!! Δεν τίθεται θέμα για το εάν έχουμε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και για το αν θα την αξιοποιήσουμε. Η διαφορά μας είναι στο μέχρι πού θα οριστεί, ώστε να αρχίσουμε την εκμετάλλευσή της! Το μέχρι πού, εξαρτάται δε από τα χωρικά ύδατα. Εάν τα ύδατά μας τα πάμε στα 12 μίλια, λύεται κατά πολύ το θέμα, βάση του Διεθνούς Δικαίου!

  3ο ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ!!! Είναι τρομερό Έλληνας πολιτικός να θέτει μόνος του το θέμα, που αφορά κατάσταση Αμύνης και Εθνικής Ασφάλειας, έναντι υπαρκτής, καταγεγραμμένης και διαρκούς απειλής! Αγνοεί ο κύριος Στεφανόπουλος ότι η απομάκρυνση της Μεραρχίας από την Κύπρο δεν έφερε ειρήνη, αλλά ΕΙΣΒΟΛΗ; Αγνοεί ότι όλες οι ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έχουν επιθετικό, αποβατικό προσανατολισμό και πως η μικρή Ύμια το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου 1996, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΑΣ και ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ;

  Ο στρατός μας στα νησιά δεν έχει επιθετική διάταξη, αλλά καθαρά αμυντική και για κανέναν λόγο, ακόμη και εάν θαβόταν κάτω από πάγο όλος ο Τουρκικός Στρατός, δεν θα έπρεπε να αφαιρέσουμε ούτε ένα

  ΣΗΜΙΤΗΣ:

  ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΜΙΛΙΩΝ!!!

  Παρομοίως «επιθετική» ήταν και η αναμενόμενη δημόσια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη με άρθρο του στο Έθνος, όπου προχωρώντας ακόμη πιο πολύ στο παιχνίδι, πρότεινει στην ουσία μείωση του Εθνικού μας Χώρου στα 8, ακόμη και στα 6 μίλια!!! Εγκαταλείποντας σε πολλά σημεία του Αιγαίου την τωρινή εθνική κυριαρχία των 10 μιλίων!!! (για να χρυσώσει το χάπι ισχυρίζεται πως σε κάποια μέρη μπορούμε να πάμε και στα 12… χωρίς να αναφέρει εάν εννοεί το …Ιόνιο ή τις ακρογιαλιές της Θεσσαλίας…)

  Υιοθετώντας τις πρωτάκουστες τουρκικές θέσεις περί ειδικής θάλασσας για το Αιγαίο, ζητά την εξαίρεση στην ουσία του Αιγαίου και της Ελλάδας από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αφού αρνείται το νόμιμο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος να φτάσει ως τα 12 μίλια ενιαία (ούτε καν στα 10) και κατακερματίζει χωρίς ενοχή τα ελληνικά ζωτικά εθνικά συμφέροντα και τον εθνικό εναέριο χώρο μας, δίνοντας δίκαιο στους Τουρκικούς ισχυρισμούς!!!

  Ο Γέρων Παΐσιος για Τουρκία, Πόλη, Αιγαίο

  ► «Οι Τούρκοι τα κόλλυβα τα έχουν στη μέση τους. Θα πάθουν Το εκπληκικό βιβλίο του Ν. Ζουρνατζόγλου για τον Γέροντα Παΐσιο, που προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλου, Αρχ. Φιλόθεοςμεγάλο κακό. Τότε θα επέμβη από πάνω ο Ρώσος και θα γίνει όπως τα λέει η προφητεία του Αγίου Κοσμά. Οι μεγάλοι θα φροντίσουν… Την Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες πρέπει να τη φυλάξουν. Και, έτσι, ο Θεός θα τη χαρίσει σε μας. Θα μας βοηθήσει ο Θεός, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι»… σελ. 410

  ► «Η Τουρκία θα διαλυθεί και, μάλιστα, θα τη διαλύσουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι» Μάρτιος 1994, σελ. 412

  ► «Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους» 1991, σελ. 413

  ► «Άντε, άντε, δε θα είμαι να σε καμαρώσω στην προέλαση, όταν θα προελαύνει ο ελληνικός στρατός για την Κωνσταντινούπολη» 1992, προς Αξκο της Π.Α., σελ. 413

  ► «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε δίκιο που είπε για τα «Εξαμίλια», διότι τα «Εξαμίλια» δεν είναι ούτε χωριά, ούτε πόλεις, αλλά είναι τα έξι ναυτικά μίλια, η ζώνη των έξι μιλίων που περιβάλλει τα παράλια της Ελλάδας και κάθε νησί μας. «Εξαμίλι» είναι κάθε σημείο που απέχει έξι μίλια από τις ακτές της Ελλάδας, χερσαίες ή νησιωτικές. Εκεί, λοιπόν, θα γίνει εκείνο που είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» σελ. 417

  ► «Όταν ο τουρκικός στόλος ξεκινήσει να κατευθύνεται κατά της Ελλάδος και φθάσει στα έξι μίλια, πράγματι θα καταστραφεί. Θα είναι η ώρα που θα έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους. Αλλά, αυτό δε θα γίνει από εμάς. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Το «Εξαμίλι» θα είναι η αρχή του τέλους…..Μετά θα αρχίσουν όλα τα γεγονότα, που θα καταλήξουν στο να πάρουμε την Πόλη…. Την Πόλη θα μας τη δώσουν….. Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Στην αρχή, οι Τούρκοι θα νομίσουν ότι νικάνε, αλλά αυτό θα είναι η καταστροφή τους. Οι Ρώσοι, τελικά, θα νικήσουν και θα πέσει η Πόλη στα χέρια τους. Μετά θα την πάρουμε εμείς…… Θα αναγκασθούν να μας τη δώσουν…» σελ. 417 – 418

  ► Οι Τούρκοι «θα καταστραφούν. Θα σβήσουν από το χάρτη, διότι είναι ένα έθνος, το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού. Από τους Τούρκους το 1/3 θα πάει από όπου ξεκίνησαν, στα βάθη της Τουρκίας, το 1/3 θα σωθεί, διότι θα έχει εκχριστιανισθεί και το τελευταίο 1/3 θα σκοτωθεί στον πόλεμο αυτόν….» σελ. 418-419 σ.σ. πρόκειται για την γνωστή Προφητεία του Αγίου Κοσμά. Βλέπε σχετικά στο αφιέρωμα του Νοιάζομαι για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ΕΔΩ

  ► «Δεν ήθελα τίποτα άλλο. Να με κρατούσε ο Θεός ακόμη λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει…» σελ. 419

  ► «Η Τουρκία θα διαμελισθεί. Ο διαμελισμός αυτός σίγουρα μας ικανοποιεί και μας συμφέρει ως κράτος. Έτσι θ΄ απελευθερωθούν τα χωριά μας, οι αλύτρωτες πατρίδες. Η Κωνσταντινούπολη θα ελευθερωθεί, θα ξαναγίνει ελληνική. Θα ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία» σελ. 422

  ► «Η Τουρκία θα διαμελισθεί σε 3-4 κομμάτια. Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση. Εμείς θα πάρουμε τα δικά μας εδάφη, οι Αρμένιοι τα δικά τους και οι Κούρδοι τα δικά τους. Το κουρδικό θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί. Αυτά θα γίνουν, όχι τώρα, αλλά σύντομα, όταν θα πάψει αυτή γενιά που κυβερνάει την Τουρκία και θα αναλάβει νέα γενιά πολιτικών. Τότε θα γίνει ο διαμελισμός της Τουρκίας. Πολύ σύντομα οι προσευχές που γίνονται κάτω από την επιφάνεια της γης, θα γίνονται επάνω στη γη και τα κεράκια που ανάβονται κάτω, θα ανάβονται επάνω (εννοούσε τους Κρυπτοχριστιανούς)….Πίστη και ελπίδα στο Θεό να υπάρχει και θα χαρούν πολλοί. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα χρόνια αυτά. Έφτασε ο καιρός» σελ. 431

  ► «Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι θα μας παραχωρήσουν την Κωνσταντινούπολη. Όχι γιατί μας αγαπάνε, αλλά γιατί αυτό θα συμπλέει με τα συμφέροντά τους» σελ. 432

  ► Οι Τούρκοι «θα κάνουν μόνο μία πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα. Και επειδή θα κρατήσει αυτή η μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, “θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”» σελ. 434 και άλλη φορά έλεγε … «Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργήτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δε θα έχει» σελ. 436

  ► «Όταν ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί….Μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατεβούν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν, θα βοηθάνε εμάς. Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπισθούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα. Παράλληλα δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη. Όμως, θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι – εφτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: “Δεν πάμε κι εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι;” Όλοι, όμως θα κυνηγούν τη μερίδα του λέοντος. Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο…..Θα βγάλει η (ελληνική) κυβέρνηση απόφαση να μη στείλη στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δε θα πάρει μέρος. Γιατί , όποιος πάρει μέρος σ΄ αυτόν τον πόλεμο (εν. τον ευρωπαϊκό), χάθηκε…»… 434

  ► «Οι Τούρκοι θα μας χτυπήσουν, αλλά η Ελλάδα δε θα πάθει μεγάλη ζημιά. Δε θα περάσει πολύς καιρός μετά την επίθεση των Τούρκων στη χώρα μας και τότε οι Ρώσοι θα κτυπήσουν τους Τούρκους και θα τους διαλύσουν. Όπως ένα φύλλο χαρτί που το χτυπάς και διαλύεται, έτσι και οι Τούρκοι θα διαλυθούν. Το 1/3 από αυτούς θα σκοτωθεί, το 1/3 θα εκχριστιανισθούν και το 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά. Η χρησιμοποίηση των νερών του Ευφράτη για αρδευτικά έργα από τους Τούρκους θα είναι μια προειδοποίηση ότι άρχισε η προετοιμασία του μεγάλου πολέμου που θα ακολουθήση» 1991, σελ. 439

  ► «Μετά τη διάλυση της Τουρκίας, η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι τον Περσικό Κόλπο και θα σταματήσουν τα στρατεύματά της έξω από την Ιερουσαλήμ. Τότε οι δυτικές δυνάμεις θα δώσουν προθεσμία στους Ρώσους για να αποσύρουν από τα μέρη αυτά τα στρατεύματά τους, τόσο χρόνο όσο χρειάζεται για να γίνουν τα λάχανα, δηλαδή 6 μήνες. Η Ρωσία, όμως, δε θα αποσύρει τις δυνάμεις της. Και τότε οι δυτικές δυνάμεις θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν στρατεύματα, για να επιτεθούν στους Ρώσους. Ο Πόλεμος που θα ξεσπάσει θα είναι Παγκόσμιος και θα έχει ως συνέπεια να χάσουν οι Ρώσοι. Θα ακολουθήσει μεγάλη σφαγή. Οι μεγαλουπόλεις θα γίνουν παραγκουπόλεις. Εμείς, οι Έλληνες, δεν θα συμμετάσχουμε στον παγκόσμιο πόλεμο.» σελ. 440 – 441

  ► «Η διοίκηση της Πόλης , από μας, θα είναι και στρατιωτική και πολιτική»!!! 1991, σελ. 435

  ► «Εσύ (είπε σε νεαρό φοιτητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης), σαν πολιτικός μηχανικός, θα συμβάλεις στην ακοικοδόμηση της Πόλης, γιατί η Πόλη θα ανοικοδομηθεί από την αρχή» σελ. 435

  • Ο/Η Άσχετος λέει:

   όλα τα προφήτεψε ο παίσιος εκτός από την πραγματικότητα: τις όλο και στενότερες εμπορικές και στρατηγικές σχέσεις τουρκίας-ρωσίας.

   σας δούλευε ο μακαρίτης, λέγοντάς σας αυτά που θέλατε ν ακούσετε και εσείς τα πήρατε για …προφητείες και μάλιστα με ανοιχτή ημερομηνία απόδειξης.

   μετά ήρθαν οι εκδόσεις των προφητειών, οι τρελές πωλήσεις και οι επανεκδόσεις, οι »δωρεάν» διανομές μέσω κυριακάτικων εφημερίδων και βέβαια η λαική »απαίτηση» αγιοποιήσεως που έγινε κατά παράβαση της παράδοσης, σε μόνο 20χρόνια από τον θάνατο του καλόγερου.

   κι έχουν κι ένα ενοχλητικό οι προφητείες γμτ…. καθότι όλοι σύμφωνα μ αυτές έχουν συμφέροντα, σχέδια, στρατηγική και ενεργητική δράση. οι ρώσοι έχουν τα δικά τους, οι τούρκοι τα δικά τους, αγγλοαμερικάνοι τα δικά τους, κι ο θεός τα δικά του.

   ο μόνος που δεν έχει στις προφητείες σχέδια, στρατηγική και ενεργητική δράση είναι η ελλάδα που όμως πάει …ταμείο επειδή είναι η ελλάδα και παίρνει την πόλη για τί άλλο; για να λειτουργήσει η αγία σοφία…

   και δεν μας λέει καν η προφητεία τί διάτανο θα γίνει με τις καμπάνες της αγ. σοφίας που είναι στη βενετία; θα διαλυθεί κι η βενετία; θα την πνίξουν τα νερά; θα μας δώσει τις καμπάνες και τα άλογα του ιπποδρόμου κι ό,τι άλλο κατέκλεψε το 1204 ως πράξη εξιλέωσης; ή θα τα παραγγείλουμε όλα αυτά ως αντίγραφα made in china;

  • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

   «O τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος που προσέβαλε κάποτε 3.500.000 σχεδόν Έλληνες…»

   Δεν είμαι απολογητής τού Κ. Στεφανόπουλου· το αντίθετο, έχω γράψει εναντίον του. Όμως, έκανε πάρα πολύ καλά που αρνήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος διότι ήταν «εκ τού πονηρού» (αποτελούσε «παγίδα» κατά το κοινώς λεγόμενο).
   Κάποια θέματα δεν είναι δεκτικά δημοψηφίσματος· δεν θα μπω στη διαδικασία εάν (νομικά) το συγκεκριμένο ήταν ή δεν ήταν, θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο.
   Ως γνωστόν, το επίσημο ελληνικό κράτος, εκτός από την «ανατολική» χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία (αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή τής Ελλάδος), αναγνωρίζει άλλα 77 χριστιανικά δόγματα:
   1. (Ευαγγελική) Ανατολική Αποστολική Εκκλησία (Μεθοδιστών),
   2. Α΄ Χριστιανική Εκκλησία Ευαγγελιστών Αθηνών,
   3. Αγγλικανική Εκκλησία,
   4. Αιθιοπική Ευαγγελική Εκκλησία «Η Χάρη»,
   5. Αμερικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα,
   6. Αναμορφωμένη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία,
   7. Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής,
   8. Αποστολική Εκκλησία της Ανάστασης,
   9. Αποστολική Εκκλησία του Θεού,
   10. Αποστολική Εκκλησία του Ιησού Χριστού,
   11. Αποστολική Εκκλησία του Χριστού,
   12. Αποστολική Εκκλησία Φιλαδελφείας Ιησού Χριστού,
   13. Αρμενική Ελευθέρα Ευαγγελική Εκκλησία,
   14. Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,
   15. ΒΑΙΘΗΛ -Χριστιανική Ρουμανική Εκκλησία,
   16. Βιβλική Αποστολική Εκκλησία,
   17. Βιβλική Βαπτιστική Εκκλησία,
   18. Βιβλική Εκκλησία,
   19. Γνωστική Ροδοσταυρική Αποστολική Εκκλησία,
   20. Διεθνής Εκκλησία της Ρεχοβώθ (Rehoboth International Church),
   21. Διεθνής Εκκλησία του Χριστού,
   22. Διεθνής Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία,
   23. Εκκλησία Αναγεννημένων Χριστιανών,
   24. Εκκλησία Ευαγγελιστών,
   25. Εκκλησία Όλων των Εθνών Αθήνας – Διακονία Ακοής,
   26. Εκκλησία Πεντηκοστής του Ευαγγελικού Δόγματος,
   27. Εκκλησία Σύναξης του Θεού (Πεντηκοστής),
   28. Εκκλησία της Αγάπης του Ιησού Χριστού,
   29. Εκκλησία της Σουηδίας,
   30. Εκκλησία »Το Ευαγγέλιο του Ζώντος Χριστού – Διεθνής Διακονία»,
   31. Εκκλησία του Θεού της Πεντηκοστής,
   32. Εκκλησία του Θεού της Προφητείας,
   33. Εκκλησία του Θεού της Προφητείας (Πεντηκοστής),
   34. Εκκλησία του Θεού του Πλήρους Ευαγγελίου,
   35. Εκκλησία του Ιησού Χριστού,
   36. Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών,
   37. Εκκλησία του Χριστού,
   38. Εκκλησία του Χριστού της Πεντηκοστής,
   39. Εκκλησία Χριστιανικής Πίστης,
   40. Εκκλησία Χριστιανών Αδελφών,
   41. Εκκλησία Χριστιανών Ελλάδος,
   42. Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία,
   43. Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής,
   44. Ελευθέρα Ευαγγελική Εκκλησία,
   45. Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία,
   46. Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία,
   47. Ενωμένη Πεντηκοστιανή Εκκλησία της Ελλάδας,
   48. Ευαγγελική Βαπτιστική Εκκλησία,
   49. Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων εν Ελλάδι,
   50. Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων Θεσ/νίκης,
   51. Ευαγγελική Εκκλησία Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου,
   52. Ευαγγελική Εκκλησία Κορίνθου,
   53. Ευαγγελική Εκκλησία «Νέα Ζωή»,
   54. Ευαγγελική Εκκλησία Σύναξη του Θεού,
   55. Καθολική Εκκλησία,
   56. Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου,
   57. Μελετητές της Βίβλου,
   58. Νεοαποστολική Εκκλησία της Ελλάδος,
   59. Οικουμενική Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία «Άγιος Γρηγόριος»,
   60. Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία,
   61. Πανελλήνια Ένωση Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδος «Άγιος Γρηγόριος»,
   62. Πεντηκοστιανή Εκκλησία «Ο Θεός Είναι Αγάπη»,
   63. Πεντηκοστιανή Εκκλησία «Ο Θερισμός»,
   64. Πεντηκοστιανή Ιεραποστολική Εκκλησία του Χριστού (4η Συντέλεια του Κόσμου),
   65. Πρώτη του Χριστού Εκκλησία Επιστημών,
   66. Ρουμανική Εκκλησία του Θεού Κρήτης,
   67. Χριστιανική Αποστολική Εκκλησία,
   68. Χριστιανική Αποστολική Εκκλησία Ρουμάνων Αθηνών,
   69. Χριστιανική Εκκλησία Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας,
   70. Χριστιανική Εκκλησία – Φιλαδέλφεια,
   71. Χριστιανική Εκκλησία Αθηνών,
   72. Χριστιανική Εκκλησία Ο Θερισμός,
   73. Χριστιανική Εκκλησία Πεντηκοστής,
   74. Χριστιανική Ευαγγελική Εκκλησία Καλλιθέας,
   75. Χριστιανική Ρουμανική Εκκλησία – Η Ελπίδα,
   76. Χριστιανικό Κέντρο Αθηνών,
   77. Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά.
   Σε αυτά τα δόγματα να προσθέσουμε αφενός τους Έλληνες γνησίους ορθοδόξους χριστιανούς (παλαιοημερολογίτες)¹ και αφετέρου τους Έλληνες χριστιανούς νεστοριανούς.

   Επίσης, υπάρχουν οι Έλληνες άθεοι και οι Έλληνες ένθεοι άθρησκοι.
   Τέλος, υπάρχουν οι Έλληνες εθνικοί (δωδεκαθεϊστές), οι Έλληνες ισραηλίτες, οι Έλληνες μουσουλμάνοι², οι Έλληνες μπαχάϊ, οι Έλληνες ινδουϊστές, οι Έλληνες βουδδιστές, οι Έλληνες σιντοϊστές, οι Έλληνες ταοϊστές.

   Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να διεξαχθούν τουλάχιστον 90 (ενενήντα) δημοψηφίσματα και θα έπρεπε σε όλα (σε όλα ανεξαιρέτως) να επικρατήσει η αναγραφή τού θρησκεύματος· ενώ εάν σε ένα (έστω και ένα) επικρατούσε η μη αναγραφή, δεν θα έπρεπε να αναγράφεται σε καμμία (απολύτως) ταυτότητα.

   ¹ οι αρχιεπισκοπές τους είναι 5 ή 6
   ² δεν είναι μόνον οι σουνίτες και οι σιίτες (υπάρχουν δεκάδες δόγματα)

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2018/04/13/1-561/

  13/04/2018: Μισαλλόδοξη ρατσιστική επίθεση κατά μειονοτικών Θράκης από Δημήτρη Δανίκα στο Πρώτο Θέμα

  13/04/2018

  greekhelsinki

  Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας διατύπωσε στο επισυναπτόμενο κείμενο στο ιστολόγιό του στο Πρώτο Θέμα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες θέσεις (ανάλογες εκείνων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που θεωρήθηκαν ρατσιστικές και οδήγησαν στην τιμωρία τους από τη Βουλή πριν ένα μήνα) κατά δεκάδων μαθητών και των γονέων τους ζητώντας επί πλέον την απέλασή τους από την Ελλάδα (κάτι που δεν επιτρέπεται για άτομα που έχουν την ελληνική ιθαγένεια όπως όλοι οι μειονοτικοί της Θράκης) επειδή “φωτογραφήθηκαν με φόντο την σημαία της λεγόμενης “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”” σε επίσκεψή τους στα γραφεία του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Προύσα, “διαπράττοντας το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας.”
  Ας σημειωθεί πως στη φωτογραφία δεν φαίνεται καμιά σημαία “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης” αλλά χάρτης της Δυτικής Θράκης (στα σημερινά της όρια) στο έμβλημα του συλλόγου, όπως χάρτες της Βόρειας Ηπείρου υπάρχουν στα γραφεία βορειοηπειρωτικών συλλόγων στην Ελλάδα. Σημειώνεται επί πλέον πως η Αυτόνομη Κυβέρνηση Δυτικής Θράκης (“Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη”) ήταν βραχύβια ιστορική οντότητα που ανακήρυξαν Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι, Πομάκοι και Αρμένιοι της Θράκης και περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής δυτικής Θράκης αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής βουλγαρικής βόρειας Θράκης για να αποτρέψει τότε -το 1913- ανεπιτυχώς την προσάρτηση της Θράκης από τη Βουλγαρία (Πηγή).

  https://www.protothema.gr/blogs/dimitris-danikas/article/778325/na-xekoubistoun-oi-epiorkoi-ellines-mousoulmanoi/

  https://s.prth.gr/assets/Media/logo-main.svg

  13 Απριλίου 2018
  Δημήτρης Δανίκας
  Να ξεκουμπιστούν οι επίορκοι Έλληνες Μουσουλμάνοι

  Οι περιστάσεις είναι τόσο κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Φυσικά από το το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου και την τελευταία πνοή του Εμφυλίου το 1949

  Υπό τη σκιά του ¨περίεργου” όσο και ηρωικού θανάτου του Γιώργου Μπαλταδώρου Βορειανατολικά της Σκύρου. Του πιλότου ενός από τα είκοσι πέντε Mirage 2000-5 που διαθέτει ο εναέριος στόλος της αμυντικής μας αεροπορίας. Και με την σοβαρή πιθανότητα μιας ενδεχομένης ανάφλεξης στο Αιγαίο

  Οι περιστάσεις λοιπόν είνα τόσο σκληρές και τόσο καταλυτικές. Επομένως δύο πράγματα είναι απαραίτητα και τόσο επιθυμητά. Ενα αραγές εσωτερικό μέτωπο. Ας αφήσουν τα κόλπα τα επικοινωνιακά. Ολα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί

  Το δεύτερο να περιοριστεί η ανοχή. Οπως, για παράδειγμα συμβαίναι με την περίπτωση των εβδομήντα μουσουλμάνων μαθητών λυκείου της Ξάνθης. Που τις προάλλες επισκέφτηκαν την Προύσα. Για τουριστικούς λόγους θα πείτε. Μπα η ιδέα σας

  Η επίσκεψη έγινε για να ενημερωθούν για τις σπουδές που μπορούν να ακολουθήσουν εκεί. Και μάλιστα τους φιλοξένησε ο λεγόμενος αλυτρωτικός «Σύλλογος Αλληλεγγύης “Τούρκων” δυτικής Θράκης» (BTTDD) , ενώ τον συντονισμό είχε η παράνομη “Τουρκική” Ένωση Ξάνθης

  Μάλιστα οι ίδιοι μουσουλμάνοι μαθητές έφτασαν στο σημείο μιας απίστευτης πρόκλησης. Να φωτογραφηθούν με φόντο την σημαία της λεγόμενης “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”

  Δικαίωμά τους. Και στον Αλλάχ να προσκυνάνε. Και να σπουδάσουν σε όποιο Πανεπιστήμιο γουστάρουν. Και να φωτογραφίζονται με φόντο τη σημαία της τάχα μου “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”

  Ομως εμείς τι κάνουμε; Ωραία παιδιά. Ωραία εσείς γονείς αυτών των παιδιών. Αφού τόσο πολύ γουστάρετε Ερντογάν και “Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη”, τότε άριστα θα πράξετε να πάρετε τα πραγματά σας, να φορτώσετε τις αποσκευές σας και να εγκατασταθείτε σ αυτό το υπέροχο μέρος όπου λάμπει το αστέρι του ψευτοσουλτάνου και πρυτανεύουν οι αρχές της Δημοκρατίας και της Ισονομίας

  Οσο για την περιουσία σας, να είστε σίγουρη. Δεν πρόκειται να δημευθεί όπως οι πρόγονοί σας έκαναν στους ¨γκιαούρηδες” της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Κύπρου. Αντιθέτως. Είναι δική σας. Να την πουλήσετε. Και τα ¨γρόσιᨔ να τα πάρετε μαζί σας

  Πραγματικά δεν καταλαβαίνω, ούτε κατανοώ την ανεκτικότητα των ελληνικών αρχών. Να ανεχόμαστε μέσα στον κόρφο μας και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες στιγμές, την επώαση του μουσουλμανικού φιδιού. Και δεν εννοώ τους μουσουλμάνους η τους βουδιστές η όλους εκείνους που πιστεύουν στο δικό τους θεό. Αρκεί να εκτιμούν την πατρίδα που τους στεγάζει, τους ταίζει, τους εκπαιδεύει και τους βρίσκει δουλειά. Ολοι αυτοί καλώς μένουν εδώ και καλώς απολαμβάνουν όλα τα ¨προνόμια” μιας ευρωπαικής, δημοκρατικής, περιοχής

  Ομως όσοι πιστεύουν, ορκίζονται και επιθυμούν την αλυτρωτική λογική μιας “Ανεξάρτητης δυτικής Θράκης” (BTTDD)δεν έχουν καμιά δουλειά ανάμεσά μας. Ως Ελληνες πολίτες με βούλα και υπογραφή, διαπράττουν το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας. Να ξεκουμπιστούν. Να μετακινηθούν. Και στην αγκαλιά του Ερντογάν να προσγειωθούν. Αμάν πια. Ολα τα χαμε εδώ στη μισοχρεοκοπημένη Ελλάδα, οι εβδομήντα “πειραγμένοι” μαθητές με τους γονείς τους μας έλειπαν. Ουστ απ εδώ. Εκεί εκεί στην τουρκοφυλακή!

 5. Ο/Η Ψεκασμένος με εντομοκτόνο λέει:


  http://www.kathimerini.gr/959166/article/epikairothta/politikh/se-allh-grammh-kammenos—ma3imoy-xarakthrizei-metallagmeno-pasok-to-kinal

  Σε άλλη «γραμμή» Καμμένος – Μαξίμου: Xαρακτηρίζει «μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ» το ΚΙΝΑΛ
  ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  Eίναι προφανές πως οι ΑΝΕΛ εκτός από την διαφορετική οπτική στα εθνικά θέματα (Mακεδονικό αλλά και την κλιμάκωση της ρητορικής έναντι της τουρκικής επιθετικότητας) που δημιουργεί διαιρετική δομή εντός της συγκυβέρνησης, έχει τελείως διαφορετική άποψη και για το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής, που τελευταία «πολιορκείται» στενά από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 6. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4343006/?iid=2

  Σήκωσε τρικυμία η «λύση – πακέτο»

  Aναστάτωση στην κυβέρνηση από τις αναφορές Σπηλιωτόπουλου στο ενδεχόμενο μείωσης του εναέριου χώρου

  ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2004 |

  Φωτιές άναψε η συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στη δημοσιογράφο της «Χουριέτ» Νουρ Μπατούρ, όπου κάνει λόγο για ενδεχόμενο μείωσης του εναέριου χώρου της Ελλάδας από δέκα σε έξι ή εννέα μίλια καθώς και για «λύση-πακέτο» στα ελληνοτουρκικά, είτε διμερώς είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


  Σπ. Σπηλιωτόπουλος. H συνέντευξη του υπουργού Άμυνας για το ενδεχόμενο μείωσης του εναέριου χώρου της Ελλάδας άναψε φωτιές στην κυβέρνηση

  Οι απόψεις αυτές, που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο φαίνεται να κινείται όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και η σημερινή κυβέρνηση, προκάλεσαν – σύμφωνα με πληροφορίες – τη δυσφορία του κ. Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη. Ιδιαίτερα μάλιστα διότι συνέπεσαν με την επίσκεψη Καραμανλή στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν.

  Πάντως το υπουργείο Άμυνας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και διά κύκλων του – αρχικά – υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος διαστρέβλωσε σημεία των απαντήσεων Σπηλιωτόπουλου. Στη συνέχεια, μετά και την ενόχληση Καραμανλή, το υπουργείο εξέδωσε δύο απανωτές ανακοινώσεις. Στην πρώτη μιλάει για «προϊόν γόνιμης φαντασίας της συντάκτριας του κειμένου», ενώ στη δεύτερη προσθέτει και τον χαρακτηρισμό «χονδροειδής αλλοίωση». Οι ανακοινώσεις ωστόσο εστιάζουν κυρίως στο επίμαχο ζήτημα της μείωσης του εναέριου χώρου και όχι σε άλλα εξίσου επιλήψιμα – όπως λένε διπλωματικής πηγές – σημεία της συνέντευξης του κ. Σπηλιωτόπουλου.

  Πακέτο Αιγαίου

  Παραδείγματος χάριν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη συνέντευξη ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να λυθούν τα θέματα του Αιγαίου σε ένα ενιαίο πακέτο – πράγμα που καμία ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει δημοσίως δεχθεί να γίνει. Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος: «H λύση-πακέτο μπορεί να επιτευχθεί με την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εάν έχουμε διαφορές απόψεων και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τότε μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα ή με διμερείς συνομιλίες ή στη Χάγη».

  Μια λύση-πακέτο, έλεγε χτες διπλωματική πηγή, είναι απαράδεκτη για την ελληνική πλευρά, διότι οδηγεί σε ένα δούναι και λαβείν για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τα οποία αμφισβητούνται χωρίς κανένα νομικό έρεισμα από την τουρκική πλευρά.

  Το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για λύση-πακέτο στα προβλήματα του Αιγαίου – εντάσσοντας μάλιστα σε αυτό και τον εναέριο χώρο – προκάλεσε έντονη ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ωστόσο επισήμως παρέπεμπε στη διάψευση του υπουργείου Άμυνας. Διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει όμως ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν είχε κανέναν λόγο να εισέλθει σε θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, και μάλιστα μέσω μιας «κλειστής» διαδικασίας, όπως είναι οι διερευνητικές επαφές για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις οποίες κατ’ επανάληψη έχουν αναφερθεί «TA NEA», η νέα στρατηγική του υπουργείου Εξωτερικών – που λαμβάνει χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης – είναι ότι δεν απαιτείται οριστική επίλυση των διαφορών και των διεκδικήσεων της Τουρκίας, καθώς μια παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης ενέχει και τον κίνδυνο απωλειών για την ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου έχει επιλεγεί η τακτική των «ήρεμων νερών» και της ειρηνικής συνύπαρξης με τη γείτονα, παρά τις διαφορές. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα εκφράζει την πεποίθησή του ότι μετά τον Δεκέμβριο, εφόσον η Τουρκία έχει λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ένωση, θα σταματήσει ακόμη και το φαινόμενο των μαζικών παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο.

  Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

  H συνέντευξη Σπηλιωτόπουλου προκάλεσε και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Όπως αναφέρει, «απαιτούνται απαντήσεις για τα αναφερόμενα από τον υπουργό Άμυνας στον εθνικό εναέριο χώρο, στην πιθανότητα «λύσης-πακέτο» (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος), στην περίπτωση αυτή η «λύση-πακέτο» να επιδιωχθεί με διμερείς συνομιλίες, καθώς και στη συνθήκη της Λωζάννης σαν «σημείο εκκίνησης» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων στο Βόρειο Αιγαίο, θέσεις τις οποίες εμφανίζεται να υποστηρίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην παραπάνω συνέντευξή του».

  Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ κάνει γνωστό ότι θα ζητήσει απαντήσεις και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και καταλήγει: «Ζητάμε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της εξωτερικής τους πολιτικής που δίνει την εντύπωση μιας χώρας χωρίς κατεύθυνση, μιας χώρας χωρίς στρατηγική, μιας χώρας που αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στις νέες διεθνείς συνθήκες».
  Άναψε φωτιές και για το Βόρειο Αιγαίο
  Ένα ακόμη στοιχείο που θίγει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξή του και το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής εκ μέρους διπλωματικών πηγών ήταν η αναφορά του στην οριοθέτηση των συνόρων στο Βόρειο Αιγαίο – η οποία δεν έχει γίνει έως σήμερα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραπέμπει για την επίλυση στη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία προνοεί για την Τουρκία χωρικά ύδατα τριών μιλίων. «Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ μας για τον Βορρά, πάνω από τα Δωδεκάνησα. Όμως, στη Λωζάννη γίνεται λόγος για τρία μίλια. Αυτό είναι ένα ασφαλές σημείο ξεκινήματος. Μπορούμε να δούμε όλες τις Διεθνείς Συμφωνίες», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

  Διπλωματικές πηγές έλεγαν χτες ότι είναι τουλάχιστον ατυχής η διατύπωση του υπουργού Άμυνας που θεωρεί ως αφετηρία τα τρία μίλια για τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, αφήνοντας έτσι ανοιχτό προς διαπραγμάτευση την επέκταση των χωρικών υδάτων σε περισσότερα των τριών μιλίων. Άλλο στοιχείο της συνέντευξης που αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από πλευράς διπλωματικών πηγών ήταν η αναφορά του κ. Σπηλιωτόπουλου στο ζήτημα του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος λέει ότι η ελληνική πλευρά επέλεξε το 1931 να οριοθετήσει τον εναέριο χώρο στα 10 μίλια για τεχνικούς λόγους. Και προσθέτει: «Μπορούμε να επιστρέψουμε στα εννέα, στα έξι μίλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Στην περίπτωση που συνεχίσουμε τις σχέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα θέματα με ειρηνικό τρόπο».

  Διπλωματικές πηγές τόνιζαν χτες ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 μίλια ή να ευθυγραμμίσει τον εναέριο χώρο της με τα χωρικά της ύδατα στα 10 μίλια, π.χ. Ο περιορισμός του εναέριου χώρου στα 6 ή 9 μίλια θα αποτελούσε μονομερή εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος.

  • Ο/Η Ένας λέει:

   http://www.bbc.co.uk/greek/worldnews/story/2004/06/040626_turkeygreece.shtml

   Η «Χουριέτ» για το Αιγαίο

   Άρης Χατζηστεφάνου
   Κωνσταντινούπολη

   «Η Ελλάδα μειώνει τον εναέριο χώρο στα 6 μίλια» είναι ο κεντρικός τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου.
   Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε για πρώτη φορά στην Χουριέτ ότι η Ελλάδα ίσως μειώσει τον εναέριο χώρο της από τα 10 στα 6 μίλια. Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

   «Ο Σπηλιοτόπουλος σε μια ιστορική δήλωση σχετικά με τον εναέριο χώρο» συνεχίζει η εφημερίδα «είπε ότι εάν τα χωρικά ύδατα είναι έξι μίλια τότε και ο εναέριος χώρος θα είναι γενικά έξι μίλια».

   «Παρόλα αυτά ο ελληνικός εναέριος χώρος» διαβάζουμε στο κείμενο της Χουριέτ «αυξήθηκε στα 10 μίλια το 1931. Διευρύνθηκε ώστε να υπάρχει ένα πλεονέκτημα 4 μιλίων εναντίον εχθρικών αεροσκαφών. Αυτή ήταν μια εθνική επιλογή. Μπορούμε να αλλάξουμε στα εννέα ή τα έξι μίλια. Η παλαιότερη δήλωση της Τουρκίας ότι ‘η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αποτελούσε casus beli’ ήταν λάθος. Κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Βρισκόμαστε στο 2004 δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε στη βία».

   Ο Σπηλιοτόπουλος, σύμφωνα πάντα με την Χουριέτ «σημείωσε ότι αφήνουν πίσω την περίοδο της έντασης και στηρίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών μπορούν να λυθούν με διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Η υφαλοκρηπίδα λόγου χάρη είναι μια από αυτές τις διαφορές. Ας πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για αυτό το θέμα» φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός στην τουρκική εφημερίδα..

 7. Παράθεμα: Να σταματήσει η δαπανηρή τραγωδία των αναχαιτίσεων — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 8. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Ἡ Ἑλλάδα ἔχει δικαίωμα νὰ ἐπεκτείνῃ τὰ χωρικά της ὕδατα στὰ 12 ν.μ, καὶ ἡ Τουρκία -ἡ τότε ἡ …καλή, ἡ κεμαλική- ἐπισήμως τὸ θεώρησε casus bellli στὴν περίπτωσιν τοῦ Αἰγαίου καὶ οἱ Νεοοθωμανοὶ τὸ διατηροῦν, ἀφ’οὗ ἡ πολιτική τους δὲν ἀλλάζει.
  Ὁ Τοῦρκος δὲν ἔχει κανένα δίκαιο, κουτσαβάκι εἶναι.

  • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

   Διατείνεσθε ότι «Ἡ Ἑλλάδα ἔχει δικαίωμα νὰ ἐπεκτείνῃ τὰ χωρικά της ὕδατα στὰ 12 ν.μ».
   Από που προκύπτει αυτό;

   • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    SECTION 2. LIMITS OF THE TERRITORIAL SEA

    Article3

    Breadth of the territorial sea

    Every State has the right to establish the breadth of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles, measured from baselines determined in accordance with this Convention.

    https://www.un.org/Depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part2.htm

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Άλλο οι επιθυμίες μας Αριστοκλή, άλλο η πραγματικότητα.
    Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται μόνο όταν υπάρχει ανοιχτή θάλασσα και δεν δημιουργεί προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοϊα κλπ.

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=95077

    Μαράκης, Νίκος

    6 ερωτήσεις – απαντήσεις
    Τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/1998 00:00

    2Γιατί καμιά χώρα δεν αναγνωρίζει τα δέκα μίλια του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου; Υπάρχει κάποιο νομικό κενό στον καθορισμό του εύρους του;
    ……………………….

    Η δεύτερη ομάδα προβλημάτων περιγράφεται πολύ καλά από την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη δεν αναγνωρίζουν τον ισχυρισμό της Ελλάδος για εύρος εναέριου χώρου 10 ναυτικών μιλίων. Ετσι δεν θεωρούμε ότι υφίσταται παραβίαση αν ένα αμερικανικό ή τουρκικό αεροσκάφος ίπταται στη ζώνη μεταξύ των 6 και 10 μιλίων». Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς Ελλάδα και Τουρκία έχουν ουσιαστικά προσφύγει στη διαιτητική κρίση του ΝΑΤΟ με την αποστολή της RAP (Αξιόπιστης Εναέριας Εικόνας), η οποία παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την κίνηση των ελληνικών και των τουρκικών αεροσκαφών μέσα στο Αιγαίο. Ενα μέρος των ελληνικών κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας θα απορρίπτεται λοιπόν ως εμπίπτον στην κατηγορία της ενδιάμεσης ζώνης.
    (….)

    6Επηρεάζεται το θέμα των χωρικών υδάτων από τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τον εναέριο χώρο;
    (…)
    Τόσο η Τουρκία όσο και άλλες χώρες με συμφέροντα στη Μεσόγειο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην (υποτιθέμενη) πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

   • Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Ἄλλο οἱ ἐπιθυμίες μας, ἄλλο ἡ πραγματικότητα Λασκαράτε. Καὶ ἡ πραγματικότητα εἶναι ὅτι δὲν ἔχουμε δίπλα μας τὴν Γερμανία, τὴν Σουηδία ἢ τὴν Ἀγγλία, ἀλλὰ τὸ Ὀθωμανιστάν.
    Καὶ ἡ Ἐλλάδα Ῥωμανιστὰν εἶναι, ἀλλὰ λόγῳ Δύσεως καὶ μεγέθους καὶ ἐξαρτήσεως εἶναι ὑποχρεωμένη νὰ τηρῇ τὰ προσχήματα.
    Τὸ ἄρθρο τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν δὲν μιλᾷ γιὰ ἀνοικτὲς ἢ κλειστὲς θάλασσες. Κοίτα ἄλλωστε πῶς εἶναι τὸ Αἰγαῖο μὲ 6 ν.μ. Δὲς καὶ τὰ πλοῖα ποὺ κινοῦνται καὶ τί σημαίας εἶναι.
    Ὁ ἐναέριος χῶρος πρέπει νὰ εἶναι τόσος ὅσα καὶ τὰ χωρικὰ ὕδατα. Ἐὰν θέλει ἡ Ἑλλάδα ἐναέριο 10 ν.μ. πρέπει νὰ ἐπεκτείνῃ καὶ τὰ χωρικά της ὕδατα στὰ 10 ν.μ.
    Ἡ Τουρκία θέλει μερίδιο σὲ τυχὸν κοιτάσματα, ἐνῷ ἔχει μόνο δύο νησιὰ στὸν Αἰγαῖο, τὴν Ἴμβρο καὶ τὴν Τένεδο.

    https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:26.1/centery:35.6/zoom:7

 9. Ο/Η Ανθιμώ η αμαρτωλή ηγουμένη λέει:
 10. Ο/Η Άσχετος λέει:

  το δικαίωμα της επέκτασης στα 12νμ απορρέει από το λεγόμενο jone’s act αν θυμάμαι καλά.
  προφανώς το ίδιο δικαίωμα το έχει και η τουρκία. έχει κι αυτή παράλια κι ως εκ τούτου έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.

  στο ιόνιο, το κρητικό πέλαγος κι αντίστοιχα στη μ. θάλασσα τα πράγματα είναι σχετικά απλά. τί γίνεται όμως με τα νησιά του ανατ. αιγαίου που η κακιά γεωλογία τα έβαλε από τις τουρκικές ακτές σε απόσταση μικρότερη απ τα 12νμ;

  επειδή λοιπόν δεν είναι λογική αυτή η ταυτόχρονη επέκταση στα 12νμ εκατέρωθεν, θα ήταν λογικό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πολιτική λύση, σωστά;

  σωστά όταν έχεις νοήμονες πολίτες κι ευφυείς πολιτικούς κι όχι στρατόκαυλους, προφητειομανείς, εθνικισταράδες, νεο-σουλταναρέους, μεγαλεξανδροβαρεμένους και λοιπές άλλες ιδεόληπτες ΄΄φυλές΄΄ με δικαίωμα ψήφου…

  κι απ τις δυο πλευρές προφανώς.

 11. Ο/Η Ένας. λέει:

  1http://www.newsbomb.gr/prionokordela/opinions/story/778554/nikolopoylos-epektasi-sta-12-naytika-milia-gia-na-kopei-o-vixas-ton-toyrkon

  9 Μαρτίου 2017
  Νικολόπουλος: Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια για να κοπεί ο «βήχας» των Τούρκων

  http://www.newsbomb.gr/bombplus/blogs/story/106008/profiteies-gerontos-paisioy-na-ti-tha-ginei-sto-aigaio-kai-pote#ixzz5Cts6tIPO

  10 Ιανουαρίου 2012 12:35 BLOGS NEWSBOMB
  Προφητείες Γέροντος Παισίου: Να τι θα γίνει στο Αιγαίο και πότε!

  «Όταν ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί….Μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατεβούν οι Ρώσοι στα Στενά.

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5498676/den-apokleiei-o-kotzias-epektash-twn-xwrikwn-ydatwn-sto-ionio/
  Προς επέκταση των χωρικών της υδάτων η Ελλάδα

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2017
  Προς επέκταση των χωρικών της υδάτων η ΕλλάδαΟ υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της

  Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια.

 12. Ο/Η Παλιός λέει:

  HΠΑ-Ρωσία

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=95077

  Μαράκης, Νίκος

  6 ερωτήσεις – απαντήσεις
  Τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/1998 00:00

  2Γιατί καμιά χώρα δεν αναγνωρίζει τα δέκα μίλια του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου; Υπάρχει κάποιο νομικό κενό στον καθορισμό του εύρους του;

  Σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων πρέπει να συμπίπτει. Η ανάγκη σύμπτωσης άλλωστε προκύπτει και από τον ίδιο τον ορισμό του εναέριου χώρου ως του υπερκείμενου των χερσαίων εδαφών και των χωρικών υδάτων. Από τη στιγμή που η Ελλάδα ορίζει το εύρος των χωρικών υδάτων της στα έξι μίλια, υπάρχει μια διαφορά τεσσάρων μιλίων η οποία χρειάζεται ειδική δικαιολόγηση. Οι διαρρυθμίσεις αυτές έγιναν βέβαια τη δεκαετία του ’30, όταν τα σχετικά θέματα δεν είχαν ακόμη τη βαρύτητα που απέκτησαν τη δεκαετία του ’70 κυρίως λόγω της εξέλιξης των τεχνικών μέσων που επιτρέπουν την οικονομική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου. Το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει το εύρος του εναέριου χώρου χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 1931. Η αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 μιλίων καθιερώθηκε με τον νόμο 230 του 1936. Οι μόνοι που είχαν τότε αντιδράσει, λόγω των αναγκών του στόλου τους στη Μεσόγειο, ήταν οι Βρετανοί, που είχαν μάλιστα υποβάλει και σχετική διπλωματική νότα.

  Η ελληνική θέση που παραδοσιακά παρουσιάζεται για την υπεράσπιση της διαφοράς είναι ότι η Ελλάδα μπορούσε το 1936 να ορίσει εύρος χωρικών υδάτων ίσο με εκείνο του εναέριου χώρου, αλλά δεν το έπραξε ώστε να αποφύγει την παρεμβολή περιττών εμποδίων στη ναυσιπλοία. Ταυτόχρονα, επειδή εκείνη την εποχή η αεροπορία ήταν κάτι νέο και δημιουργούσε ιδιαίτερο φόβο, ο ορισμός των 10 μιλίων για τον εθνικό εναέριο χώρο απέβλεπε στην καλύτερη αστυνόμευση της ζώνης πέριξ των χερσαίων εδαφών. Από τη στιγμή όμως που η Ελλάδα είχε και έχει τυπικά το δικαίωμα ορισμού ενός μεγαλύτερου εύρους χωρικών υδάτων, η άσκηση του δικαιώματός της στην ελάχιστη δυνατή βάση χαρακτηρίζεται νόμιμη.

  (…)
  4
  (…)
  Η δεύτερη ομάδα προβλημάτων περιγράφεται πολύ καλά από την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη δεν αναγνωρίζουν τον ισχυρισμό της Ελλάδος για εύρος εναέριου χώρου 10 ναυτικών μιλίων. Ετσι δεν θεωρούμε ότι υφίσταται παραβίαση αν ένα αμερικανικό ή τουρκικό αεροσκάφος ίπταται στη ζώνη μεταξύ των 6 και 10 μιλίων». Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς Ελλάδα και Τουρκία έχουν ουσιαστικά προσφύγει στη διαιτητική κρίση του ΝΑΤΟ με την αποστολή της RAP (Αξιόπιστης Εναέριας Εικόνας), η οποία παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την κίνηση των ελληνικών και των τουρκικών αεροσκαφών μέσα στο Αιγαίο. Ενα μέρος των ελληνικών κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας θα απορρίπτεται λοιπόν ως εμπίπτον στην κατηγορία της ενδιάμεσης ζώνης.
  (….)

  6Επηρεάζεται το θέμα των χωρικών υδάτων από τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τον εναέριο χώρο;
  (…)
  Τόσο η Τουρκία όσο και άλλες χώρες με συμφέροντα στη Μεσόγειο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην (υποτιθέμενη) πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

  (….)

 13. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Επί του προκειμένου, επιτρέψατέ μου να επισημάνω εισαγωγικώς, ότι λόγος της απουσίας μου ήταν η ταυτόχρονη συγγραφή εργασιών μου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου. Έτσι, επανέρχομαι πλέον δριμύτερος προς απάντησιν όλων των σημείων.
  (Α) Φίλτατε Επαμεινώνδα Παπαγιάννη, όσον αφορά τις θέσεις σου επίτρεψέ μου να επισημάνω κρίσιμα πλήν όμως ασθενή σημεία τους.
  (1) Επικαλείσαι λοιπόν ως επιχειρήματα περί των Ελληνικών χωρικών υδάτων
  (α) την δέσμευσιν των μετεχόντων
  (β) τον έλεγχον περί καταχρηστικής ασκήσεως δικαιωμάτων
  Αλλά επί του προκειμένου, η Τουρκία εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπέγραψε την διεθνή συνθήκη του Montego Bay του 1.982μ.α.χ.χ. Άρα, δεν δεσμεύεται ως προς την επίμαχη συνθήκη. Ταυτοχρόνωσς, εφ’ όσον βάσει του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου τα κράτη είναι κυρίαρχα, ποιός ακριβώς θα τα ελέγξει; Άρα, εδώ κατανοείς ότι πάσχει το επιχείρημά σου.
  (2) Το επιχείρημά σου ότι κακώς δεν διεξήχθη δημοψήφισμα το 2.000-2.001μ.α.χ.χ. εξ αφορμής του θέματος των ταυτοτήτων, λόγω της μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος περί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι όλως ατεκμηρίωτον καί ως εκ τούτου απαράδεκτον. Μάλιστα, προς τεκμηρίωσιν της θέσεώς μου, παραθέτω ευθύς εξ αρχής το άρθρον 44Σ. προς κατανόησιν κάποιων κρισίμων πραγμάτων.

  MEPOΣ TPITO – Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας > TMHMA B΄ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας > KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου
  ‘Αρθρο 44: (Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα)

  1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.
  *2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
  Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
  Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
  *3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

  Πηγή: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-46/

  Καθώς βλέπουμε, κατ’ άρθρον 44.2Σ. ορίζονται τα κάτωθι:

  *2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
  Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
  Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

  Ανάλυση

  Δηλαδή, φίλτατε Επαμεινώνδα Παπαγιάννη, για να το αναλύσω ή άλλως πως κατά το δημώδες να το κάνω «φραγκοδίφρακα», υπάρχουν δύο(2) ειδών δημοψηφίσματα που μπορούν να διεξαχθούν.
  (α) Ένα σχετικό με τα εθνικά θέματα, το οποίον προτείνεται από την κυβέρνηση καί το εγκρίνει η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151/300. Τέτοιο θέμα, είναι της εξωτερικής πολιτικής. Λόγου χάριν, ένα ερώτημα μπορούσε να είναι: «Συμφωνείτε με την επίλυση της Ελληνοσκοπιανής διαμάχης με μία σύνθετη ονομασία;» ΝΑΙ/ΟΧΙ
  (β) Ένα σχετικό με τα κοινωνικά θέματα, προτεινόμενο από τα δύο πέμπτα(2/5) των βουλευτών, δηλαδή εκατόν είκοσιν επί τριακοσίων (120/300) καί εγκρινόμενο από τα τρία πέμπτα (3/5), δηλαδή εκατόν ογδοήκοντα επί τριακόσιων (180/300). Τέτοια δημοψηφίσματα θα μπορούσε να είναι λόγου χάριν «Συμφωνείτε με τον διοικητικό διαχωρισμό Κράτους-Θρησκείας;», «Συμφωνείτε με την ένοπλη θητεία των γυναικών;», «Συμφωνείτε με την πολιτογράφηση των εν Ελλάδι αλλοεθνών;», «Συμφωνείτε με τη νομιμοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών ουσιών;», «Συμφωνείτε με τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων;», «Συμφωνείτε με τη νομιμοποίηση των υιοθεσιών από τους ομοφυλοφίλους;» καθώς καί άλλα πολλά παρόμοια θέματα. Όπως λοιπόν βλέπεις, όσον καί αν δυσαρεστείσαι, το ισχύον Ελληνικόν σύνταγμα, επιτρέπει τέτοια δημοψηφίσματα. Εάν θέλεις, πρότεινε προς το κόμμα σου την αναθεώρησιν του άρθρου 44Σ. με την κατάργησιν του άρθρου 44.2Σ. Πάντως, εγώ προσωπικώς θέλω διαρκή δημοψηφίσματα καί μεταβίβαση όλων των εξουσιών προς τον λαό, δηλαδή θέλω άμεση δημοκρατία καί όχι κοινοβουλευτισμό.

  (Β) Προς το μέλος «του κώλου» απαντώ τα εξής.

  (1) Η πρόταση του παλαιού προέδρου της δημοκρατίας Στεφάνου Στεφανοπούλου περί παραπομπής των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδος, καθώς καί της αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήταν όλως απαράδεκτος. Μάλιστα, εξηγούμαι σαφεστάτως προς κατανόησιν της θέσεώς μου. Όσα γράψω, προέρχονται από το βιβλίον του θανόντος πρέσβεως Βύρωνος Θεοδωροπούλου «Οι Τούρκοι καί εμείς», Αθήνα, τρίτη έκδοση, Οκτώβριος 1.990μ.α.χ.χ., σελίδες 277-281.

  (α) Με τον όρον «αιγιαλίτιδα ζώνη» ή «χωρικά ύδατα» ή «χωρική θάλασσα» ονομάζεται η περιοχή που τα νερά, ο πυθμένας καί ο εναέριος χώρος από πάνω της εξομοιώνονται σχεδόν κατά πάντα με το έδαφος του κράτους. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη βάσει ορισμένων όρων επιτρέπεται η διέλευση πλοίων καί αεροσκαφών τρίτων κρατών. Αρχικώς καί μέχρι τον Πρώτον Παγκόσμιον Πόλεμον, ήταν παραδεκτή διεθνώς η αιγιαλίτιδα ζώνη των τριών ναυτικών μιλίων(3ν.μ.). Λόγω της τεχνολογίας, επεκτάθηκε σταδιακώς η επίμαχη ζώνη καί το 1.936μ.α.χ.χ. η Ελλάδα θέσπισε την αιγιαλίτιδα ζώνη των έξι ναυτικών μιλίων(6ν.μ.). Αυτήν εφαρμόζει καί η Τουρκία στο Αιγαίο, αν καί από το 1.964μ.α.χ.χ. θέσπισε την αιγιαλίτιδα ζώνη των δώδεκα ναυτικών μιλίων(12ν.μ.) στον Εύξεινο Πόντο καί στη νότιον ακτήν της. Μετά τον Δεύτερον Παγκόσμιον Πόλεμον έγινε κοινώς αποδεκτόν ότι κάθε κράτος δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα έως δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.), όπως καί νομοθετήθηκε με την διεθνή συνθήκη του Montego Bay το 1.982μ.α.χ.χ.
  Η Τουρκία ήδη από του Νοεμβρίου 1.973μ.α.χ.χ. έθεσε θέμα υφαλοκρηπίδος στο ΑΙγαίο. Τότε η πολιτική ηγεσία προβληματίσθηκε κατά πόσον θα ήταν σκόπιμη επί του προκειμένου η επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.), καθώς κάτι τέτοιον θα εξουδετέρωνε μεγάλο μέρος των Τουρκικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία των Ιούνιο 1.974μ.α.χ.χ. απείλησε ότι κάτι τέτοιον αποτελούσε αιτία πολέμου (casus belli)
  Η Τουρκική αντίδραση οφείλεται σε δύο λόγους.
  (i) Η Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο σήμερα φθάνει στο 36% καί με την επέκταση των Ελλληνικών χωρικών υδάτων θα έφθανε στο 64%, ενώ αντιστοίχως η Τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο θα έφθανε σε κάτι λιγότερο από 10%, αυξανομένη μόλις κατά 1%.
  (ii) Η διέλευση των Τουρκικών πλοίων θα γινόταν αναγκαστικώς μέσω της Ελληνικής αιγιαλίτιδος ζώνης, κάτι που δεν επιθυμεί η Τουρκία, Καθώς θα περιόριζε το δικαίωμα που έχει καί ασκεί σήμερα.
  Το δικαίωμα της «αβλαβούς διελεύσεως» είναι σημαντικόν, καθώς τα πλοία των ενδιαφερομένων κρατών δικαιούνται την «συνεχή καί ταχεία» διέλευσή τους, εφ’ όσον σέβονται την ειρήνη, τη δημόσια τάξη καί την ασφάλεια του παρακτίου κράτους. Άρα, πρακτικώς απαγορεύονται ναυτικά γυμνάσια, συλλογή πληροφοριών, προπαγάνδα, αλιεία, ρύπανση, έρευνα, παρεμβολές τηλεπικοινωνιών, ενέργειες αντιβαίνουσες τους τελωνειακούς ή υγειονομικούς ή άλλους κανόνες του παρακτίου κράτους. Τα υποβρύχια των τρίτων κρατών πρέπει να διέρχονται στην επιφάνειά τους καί επιδεικνύοντα την σημαίαν τους κ.λ.π. Άρα, η επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων, περιορίζει τις Τουρκικές ναυτικές κινήσεις επί του Αιγαίου.
  Ακόμα, το ενδεχόμενον της διευρύνσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων παρουσιάζει άλλη μία σημαντική πτυχή. Με τη διεύρυνσή τους, ενώνονται οι αιγιαλίτιδες ζώνες των Ελληνικών νησιών μεταξύ τους καί με την Πελοπόννησο σε ένα σημείο, δημιουργώντας έτσι περιοχές ενιαίας αιγιαλίτιδος ζώνης, οι οποίες περιέχουν δύο περιοχές ανοικτής θαλάσσης επί του Βορείου Αιγαίου καί του Νοτίου Αιγαίου. Αυτές εν είδει στενών, εξυπηρετούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα καί άρα ενδιαφέρουν τις Μεγάλες Δυνάμεις τα μέγιστα.
  Η απόφαση προφανώς είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να συνυπολογισθούν:
  (α) η Τουρκική απειλή περί «αιτίας πολέμου», η οποία προφανώς δεν είναι μόνον φραστική,
  (β) η στάση των ναυτικών δυνάμεων,
  (γ) η οι δυνατότητες ασκήσεως του συγκεκριμένου δικαιώματος, με την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών καί υποχρεώσεων
  Οι επιλογές της Ελλάδος είναι οι κάτωθι:
  (α) η μεταβολή του τρόπου υπολογισμού, ώστε να υπάρξει μία περιορισμένη αύξηση των χωρικών υδάτων μας. Αυτό θα γινόταν, εφ’ όσον αντί να μετρηθεί εκ της ακτογραμμής, η επίμαχη διεύρυνση των Ελληνικών χωρικών υδάτων γινόταν από ευθείες γραμμές βάσεως που ενώνουν τις προεξοχές της ακτής καί κλείνουν τους κόλπους που δεν υπερβαίνουν τα είκοσιν τέσσερα ναυτικά μίλια(24ν.μ.). Υπάρχει το σχετικόν παράδειγμα της Τουρκίας’
  (β) η δυνατότητα επεκάσεως των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.) μόνον των ηπειρωτικών ακτών μας, αν καί θα διέκρινε τα νησιά εκ της ηπειρωτικής Ελλάδος’ πάντως, θα δυσχέραινε την Τουρκίαν προς επίκλησιν του προσχήματος προς «αιτίας πολέμου»(casus belli)’
  (γ) η δυνατότητα επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, επί του οποίου η Αλβανία έχει αιγιαλίτιδα ζώνη δέκα πέντε ναυτικών μιλίων(15ν.μ.)’ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραίτησή μας από τα δικαιώματά μας επί του Αιγαίου’
  (δ) η δυνατότητα επεκτάσεως των χωρικών υδάτων μας σε λιγότερα των δώδεκα ναυτικών μιλίων(12ν.μ.), όπως λόγου χάριν σε δέκα ναυτικά μίλια(10ν.μ.) ώστε να συμπίπτουν ο εναέριος χώρος καί τα χωρικά ύδατά μας.
  Υπόψιν ότι αν κάποτε χρειασθεί μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα πρέπει να καθορισθεί περί τίνων χωρικών υδάτων θα εκδικασθεί σχετικώς η διαφορά της υφαλοκρηπίδος.
  Άρα, η πρόταση του Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου πρακτικώς ήταν άτοπη.
  Ο Κωνσταντίνος Σημίτης μάλλον κινήθηκε στη σκέψη της συμπτώσεως του εναερίου χώρου καί των χωρικών υδάτων.
  Οι προφητείες του Παϊσίου προφανώς πρέπει να προβληματίσουν περί της πλαστότητός τους, καθώς πολλές «προφητείες» απεδείχθησαν διαχρονικώς πλαστές.
  Επίσης, ο Δανίκας επί του προκειμένου ορθώς έγραψεν όσα έγραψεν.

  (Γ) Φίλτατε «Ψεκασμένε με εντομοκτόνο» είναι γνωστή εν Ελλάδι, από ετών, η διαφωνία της πολιτικής παρατάξεως των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» καί της πολιτικής παρατάξεως «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» όσον αφορά τα εθνικά θέματα, λόγω των διαφορετικών πολιτικών καταβολών τους.

  (Δ) Φιλτάτη Ψυχώ, σε ευχαριστώ περί της αναδημοσιεύσεως της παλαιάς προτάσεως του τέως υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτοπούλου. Κινείται στο σκεπτικό του Κωνσταντίνου Σημίτη.

  (Ε) Φίλτατε «Ένα» σε ευχαριστώ
  (1) περί αναδημοσιεύσεως της προτάσεως του τέως υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτοπούλου εκ του Άρη Χατζηστεφάνου περί μειώσεως του Εθνικού Εναερίου Χώρου, καθώς αποδέχεται τη λογική του Κωνσταντίνου Σημίτη’
  (2) περί της προτάσεως του βουλευτού Νικολάου Νικολοπούλου περί επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.). Συμφωνώ μαζί του.

  (ΣΤ) Φίλτατε Αριστοκλή

  (1) Περί του θέματος της «αιτίας πολέμου» ή Ρωμαϊστί/Λατινιστί casus belli έχεις δίκαιον. Ο θανών πρέσβυς Βύρων Θεοδωρόπουλος το αναφέρει σχετικώς, ενώ καί στο «Χρονικό του 20ού αιώνα» σχετικώς αναφέρεται ότι το 1.994μ.α.χ.χ. η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα ψήφισε ότι επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων σημαίνει «αιτία πολέμου».
  (2) Σε ευχαριστώ περί του παρατιθεμένου κειμένου εκ μέρους σου.

  (Ζ) Φίλτατε Λασκαράτε, καθώς βλέπεις εκ των αναφορών του πρέσβεως Βύρωνος Θεοδωροπούλου δεν υφίσταται θέμα «μη αναγνωρίσεως» ενός Ελληνικού δικαιώματος. Άρα, ο επίκαχος δημοσιογράφος, ο οποίος έγραψε τέτοιον κείμενον είναι ή άσχετος καί αμαθής ή στρατευθείς. Επαφίεται στην προσωπικήν κρίσιν σου.

  (Η) Φιλτάτη Ανθιμώ, τα οικονομικά συμφέροντα δεν εξηγούν τα πάντα. Εδώ σφάλλεις. Καί σφάλλουν όλοι όσοι υποστηρίζουν την επίμαχη θέση. Απλώς αναλογίσου μερικές περιπτώσεις, ώστε να κατανοήσεις το σφάλμα σου.
  Την παραμονή της Ελληνικής Εθνεγερσίας του 1.821μ.α.χ.χ., υπήρξαν πλείστοι Έλληνες πλούσιοι, οι οποίοι στήριξαν την Ελληνικήν Εθνεγερσίαν, εναντίον των οικονομικών συμφερόντων τους. Λόγου χάριν η Μαντώ Μαυρογένους, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Μιχαήλ Σούτσος, οι Υδραίοι πλοιοκτήτες, οι Σπετσιώτες πλοιοκτήτες, καθώς καί άλλοι πολλοί. Αυτοί όλοι στο τέλος της Ελληνικής Εθνεγερσίας, το 1.832μ.α.χ.χ. ζημιώθησαν οικονομικώς. Άρα, εάν σκέπτονταν τα συμφέροντά τους δεν θα εξεγείρονταν. Επομένως, πρέπει να σκεφθείς ότι δεν είναι όλα το αποτέλεσμα των οικονομικών αιτίων καί κινήτρων. Βεβαίως καί τα οικονομικά κίνητρα είναι σημαντικά στην ιστορία, πλήν όμως δεν είναι κυρίαρχα. Έτερον εκάτερον.

  (Θ) Φίλτατε Άσχετε, το σκεπτικόν σου, βάσει των διπλωματικών πρακτικών καί συνθηκών, όπως τις παραθέτει ο πρέσβυς επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος απλώς απορρίπτεται. Σε καλώ να αναγνώσεις το σχετικόν κείμενον επί της απαντήσεώς μου καί θα κατανοήσεις πολλά πράγματα.

  Αυτά εν ολίγοις. Εάν χρειασθεί θα επανέλθω.-

  • Ο/Η Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς λέει:

   Είσαι σαφέστατος. Δεν καταλάβαμε τίποτε.
   Γράφεις ασυνάρτητα κατεβατά. Στην ουσία, επαναλαμβάνεις τα δικά σου και (χωρίς να έχει αντικρούσει κανένα επιχείρημα), έχει και την αυταπάτη ότι μάς έχεις πείσει!

   • Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

    Αν εσύ Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιά διαθέτεις μειωμένη νοημοσύνη αυτό είναι πρόβλημά σου καί αδιαφορώ πλήρως περί αυτού. Εξ άλλου προσωπικώς, ούτε τους Γερμανούς, ούτε τους Φινλανδούς ούτε τους Αμερικανούς ούτε τους Εβραίους ούτε τους τσολιάδες εξετίμησα ποτέ μου. Αυτό σημείωσέ το πριν επανέλθεις προς απάντησίν σου προς εμένα.-

   • Ο/Η Left and Liberal λέει:

    http://teddygr.blogspot.gr/2018/04/blog-post_21.html

    18 Απριλίου 2018

    Από την Μαδρίτη στους Φούρνους

    Στην Μαδρίτη, στις 8 Ιουλίου 1997, κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και υπό την επίβλεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλήν Ωλμπράιτ, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπέγραψαν μια συμφωνία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά την προ ολίγων μηνών κρίση των Ιμίων. Με αφορμή τον ντόρο που έγινε τις τελευταίες μέρες λόγω των διαδραματισθέντων στις Ανθρωποφάγους βραχονησίδες νοτιοανατολικά των Φούρνων, δεν βλάφτει να θυμηθούμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δυο χώρες μ’ εκείνη την συμφωνία, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την πλειοψηφία των κομμάτων:
    – Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
    – Αμοιβαία δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών, με βάση την επιθυμία να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.
    – Αμοιβαία δέσμευση διευθέτησης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, αμοιβαία συναίνεση και χωρίς την χρήση βίας ή την απειλή βίας.
    – Σεβασμός της κυριαρχίας κάθε χώρας.
    – Σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
    – Σεβασμός στα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.


    Αύγουστος 1976: Το «Χόρα» κόβει βόλτες στο Αιγαίο

    (…..)

    Και κάτι ακόμη. Συχνά-πυκνά γίνεται λόγος για το αν πρέπει ή όχι η Ελλάδα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα δώδεκα μίλια, μια δυνατότητα που αναμφίβολα της παρέχει το διεθνές δίκαιο, άρα είναι απολύτως νόμιμη. Ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι εδώ η Τουρκία κάνει χρήση τής συμφωνίας τής Μαδρίτης, ειδικώτερα δε της διάταξης που μιλάει για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», κάνοντας ξεκάθαρο ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας είναι μονομερής, άρα συνιστά αιτία πολέμου (casus belli). Κατά πάσα πιθανότητα και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αιτία πολέμου θα συνιστά και η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θα συνυπολογίζει το Καστελλόρριζο.


    Μάρτιος 1987: Η σειρά τού «Σισμίκ» να βγει στο Αιγαίο.

    Τελειώνω κάπου εδώ, δίχως να διατυπώσω άποψη για το αν έκαναν καλά ή όχι αυτοί που πήγαν και σήκωσαν την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες των Φούρνων. Για άλλη μια φορά περιορίζομαι στην παρουσίαση δεδομένων και στοιχείων, αποφεύγω να καταλήξω σε διδάγματα και αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 14. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Φίλτατε Αριστερέ καί Φιλελεύθερε, γενική αρχή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου είναι ότι τα κράτη όταν υπογράφουν τις διεθνείς διακρατικές συμφωνίες προς εξυπηρέτησιν των συμφερόντων τους καί τις τηρούν όσον εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, ενώ εφ’ όσον τα συμφέροντά τους θίγονται, τότε δικαιούνται να τις καταγγέλλουν. Άρα, το θέμα είναι πρακτικώς κατά πόσον το Ελληνικόν εθνικόν συμφέρον επιτάσσει την τήρησιν των επιμάχων διεθνών συμφωνιών όπως της Μαδρίτης ή την καταγγελίαν τους. Εγώ προτείνω την καταγγελίαν τους καί την προσαρμογήν όλης της εσωτερικής καί της εξωτερικής πολιτικής μας προς έναν γενικευμένον πόλεμον με σκοπόν την κατάλυσιν της Τουρκίας, την γενοκτόνησιν των Τούρκων καί την εξάλειψιν εκ του διεθνούς πολιτικού χάρτου της Τουρκίας. Ξέρω επί του προκειμένου ότι τα γραπτά μου δυσαρεστούν, ακόμ καί ότι εξοργίζουν, αλλά σίγουρα περί ενός δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε, δηλαδή περί ελλείψεως πρακτικότητος. Αν θέλετε, μπορώ να αναλύσω διεξοδικώς τί σημαίνει πρακτικώς η πρότασή μου περί προσαρμογής της εσωτερικής καί της εξωτερικής πολιτικής μας επί αντιτουρκική; βάσεως.-

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   @»Άρα, το θέμα είναι πρακτικώς κατά πόσον το Ελληνικόν εθνικόν συμφέρον επιτάσσει την τήρησιν των επιμάχων διεθνών συμφωνιών όπως της Μαδρίτης ή την καταγγελίαν τους».

   Πάνω από κάθε συμφέρον, εθνικό ή ατομικό είναι η Αλήθεια, η Τιμή και η Δικαιοσύνη.
   Σε κάθε έντιμο Έθνος, αν δεχθούμε πως υπάρχει τέτοιο ή σε κάθε Έθνος (εγώ δίνω στην έννοια αυτή όχι φυλετική σημασία, αλλά αυτήν που δίνουν οι ΗΠΑ), που θέλει να ευτυχήσει, αυτά συμπίπτουν με το συμφέρον του.

 15. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Επί του προκειμένου φίλτατε Λασκαράτε, δεν συζητούμε περί γενικής φιλοσοφικής εννοίας της αλληθείας, αλλά περί του εθνικού συμφέροντος. Καί προφανώς το Ελληνικόν εθνικόν συμφέρον, είναι η στρατιωτικοποίηση της Ελλάδος, με ταχείαν εξοπλιστικήν διαδρομήν, προς άμεσον γενοκτόνησιν των Τούρκων καί διαμελισμόν της Τουρκίας. Εγώ δεν ψεύδομαι περί προφητειών του όποιου «αγίου», «οσίου» κ.λ.π., διότι προσωπικώς τις απορρίπτω, αλλά προσωπικώς ακολουθώ την σχολήν του Πολιτιικού Ρεαλισμού επί των διεθνών σχέσεων. Καί καθώς ανεφέρθης περί περί τιμής καί περί δικαιοσύνης, προφανώς η εθνική τιμή καί η εθνική δικαιοσύνη επιβάλλουν ένα ειδικό στρατοδικείο-Ελλανοδικείο με άμεση εκτέλεση όλων όσων υποστηρίζουν τις θέσεις περί «Ελληνοτουρκικής φιλίας», καθώς καί των οικογενειών τους, προς απάλειψιν του μιάσματος, πρό της εθνικής επελάσεως κατά του εξ ανατολών εχθρού. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν αποτελούν εθνικό κρ΄τος, άρα δεν δίνουν ουδένα ορισμόν περί έθνους. Βλέπεις, το σύνολον των κατοίκων τους δεν έχουν ούτε κοινή καταγωγή ούτε κοινή θρησκεία ούτε κοινή γλώσσα ούτε κοινά ήθη καί έθιμα. Ως εκ τούτου, μη μου αναφέρεις άχρηστες ηθικολογίες περί δήθεν «ορισμού του έθνους εκ των ΗΠΑ», διότι προφανώς θα πρέπει να μου αποδείξεις τί κοινό εξ όλων αυτών έχουν. Αλλά ούτε διαθέτουν «εθνική συνείδηση» αφού δεν διαθέτουν όλα τα προηγούμενα. Επομένως, τα γραφόμενά σου, δεν ευσταθούν φίλτατε Λασκαράτε. Εξ άλλου, ετυμολογικώς αλήθεια είναι η μη-λήθη, άρα η διαρκής ενθύμηση, η μνήμη. Αλλά η ενθύμηση δεν εναρμονίζεται πάντα με την τιμή καί την δικαιοσύνη. Λόγου χάριν, πολλοί επιθυμούν να ξεχάσουν τα σφάλματα ή τα εγκλήματά τους καί δεν τα λησμονούν, ακριβώς διότι τα ενθυμούνται. Ακόμα, πώς θα αιτιολογήσεις την ενδοτική καί κατευναστική πολιτική των πολιτικάντηδών μας, αν δεν είναι προδοτική; Πώς αιτιολογείς ότι επί εννενήκοντα πέντε(95) σχεδόν έτη, μετά την υπογραφήν της συνθήκης της Λωζάννης το 1.923μ.α.χ.χ. καί μέχρι σήμερα, η Ελλάδα ως κράτος υπεχώρησεν ως κράτος έναντι πλείστων Τουρκικών προκλήσεων, χωρίς ούτε μία φορά να πολεμήσει κατά της Τουρκίας; Εγώ το λέγω προδοσία. Εσύ τί απαντάς επί αυτού; Εδώ θέλω σαφεστάτην απάντησιν. Αν μάλιστα το επιθυμείς, μπορώ να σου παραθέσω το σύνολον των Τουρκικών προκλήσεων έως καί σήμερα. Εσύ επιλέγεις. Τα συμπεράσματα δικά σου.-

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   @»Πώς αιτιολογείς ότι επί εννενήκοντα πέντε(95) σχεδόν έτη, μετά την υπογραφήν της συνθήκης της Λωζάννης το 1.923μ.α.χ.χ. καί μέχρι σήμερα, η Ελλάδα ως κράτος υπεχώρησεν ως κράτος έναντι πλείστων Τουρκικών προκλήσεων, χωρίς ούτε μία φορά να πολεμήσει κατά της Τουρκίας; Εγώ το λέγω προδοσία. Εσύ τί απαντάς επί αυτού; Εδώ θέλω σαφεστάτην απάντησιν».
   __

   Εγώ δεν παραβλέπω και τις ελληνικές ευθύνες (π.χ. πραξικόπημα του παράνομου ελληνικού στρατού στην Κύπρο κατά του Κύπριου Προέδρου) και την ελληνική υποχωρητικότητα, αν δεχθώ πως υπάρχει κάπου και κάποτε, την λέω πατριωτισμό, λογική και σύνεση.

 16. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Φίλτατε Λασκαράτε, μάθε ότι επί των διεθνών σχέσεων, η ενδοτικότητα καί υποχωρητικότητα, προϊόντος του χρόνου, ενθαρρύνει την προκλητικότητα των αναθεωρητικών κρατών, αυξάνει τις διεκδικήσεις τους καί φέρει πλέον τις διακρατικές σχέσεις επί του σημείου των μη περαιτέρω, επί του οποίου, ακόμα καί η μετριοπαθεστέρα κυβέρνηση εξαναγκάζεται να οδηγηθεί σε πόλεμο. Αντί πολλών τέτοιων ιστορικών παραδειγμάτων, θα σου παραθέσω ένα συγκεκριμένο, της προσφάτου διεθνούς ιστορίας. Καθώς ίσως θα γνωρίζεις, διότι οφείλεις να γνωρίζεις τη διεθνή ιστορία, βάσει της συνθήκης των Βερσαλλιών της 28ης Ιουνίου 1.919μ.α.χ.χ., επιβαλλόταν επί της περιοχής του Σάαρ καθεστώς διεθνούς διοικήσεως εκ της Κοινωνίας των Εθνών, επί μίαν δεκαπενταετίαν, παρελθησομένης της οποίας θα διεξαγόταν δημοψήφισμα περί του μέλλοντός της επιμάχου περιοχής. Όντως διεξήχθη το δημοψήφισμα καί οι κάτοικοί του, κατά συντριπτικήν πλειοψηφίαν επέλεξαν την ένωσιν του Σάαρ με το Τρίτον Ράιχ. Εν συνεχεία, ενθαρρυνθείς εξ αυτού, ήρχισεν τις συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών. Κατά παράβασιν της συνθήκης των Βερσαλλιών, την 7ην Μαρτίου 1.936μ.α.χ.χ. επαναστριωτικοποίησεν την Ρηνανίαν. Εν συνεχεία, την νύκτα της 12ης προς την 13ην Μαρτίου 1.938μ.α.χ.χ., κατά παράβασιν των διεθνών συνθηκών των Βερσαλλιών της 28ης Ιουνίου 1.919μ.α.χ.χ. καί του Αγίου Γερμανού της 10ης Σεπτεμβρίου 1.919μ.α.χ.χ. προσήρτησε την Αυστρίαν. Λίγους μήνες αργότερα, κατά παράβασιν των διεθνών συνθηκών του Αγίου Γερμανού της 10ης Σεπτεμβρίου 1.919μ.α.χ.χ. καί του Τριανόν της 4ης Ιουνίου 1.920μ.α.χ.χ. προσήρτησεν την Σουδητίαν εκ της Τσεχοσλοβακίας, ενώ την νύκτα της 14ης προς την 15ην Μαρτίου 1.939μ.α.χ.χ. διεμέλισεν την λοιπήν Τσεχοσλοβακίαν. Λίγους μήνες αργότερα, την 1ην Σεπτεμβρίου 1.939μ.α.χ.χ. επετέθη κατάσ της Πολωνίας, αρχίζοντας τον Δεύτερον Παγκόσμιον Πόλεμον. Όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί, οι ενασχοληθέντες με την επίμαχη περίοδο, συμφωνούν ότι αν την στιγμήν της αποπείρας του Αδόλφου Χίτλερ προς επαναστρατιωτικοποίησιν της Ρηνανίας, την 7ην Μαρτίου 1.936μ.α.χ.χ., η Γαλλία επετίθετο με τις μεραρχίες της, ο Χίτλερ υποχρεωτικώς θα διέτασσε υποχώρησιν, διότι ο στρατός του ήταν ανέτοιμος έστω καί περί μετρίας αντιστάσεως, ενώ επίσης καί θα ανατρεπόταν. Άρα, η διαρκής υποχωρητικότητα των Δυτικών κυβερνήσεων, καθ’ όλην την περίοδον 1.936-1.939μ.α.χ.χ. οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καί σκέψου τώρα τα μεγέθη. Το 1.936μ.α.χ.χ., το πολύ θα φονεύονταν σε μίαν ακραίαν εκδοχήν, περί τις είκοσιν χιλιάδες(20.000) στρατιώτες εκ των Γάλλων καί των συμμάχων τους καί ο πόλεμος θα ήταν ολιγοήμερος. Η ενδοτικότητά τους, οδήγησε στην πρόκληση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καί σε περίπου εξήντα εκατομμύρια(~60.000.000) νεκρούς. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι πρακτικώς, η υποχωρητικότητα επί των διεθνών σχέσεων δεν είναι πατριωτισμός καί σύνεση, αλλά αντιθέτως είναι προδοσία καί ανευθυνότητα.
  Όμως, ας δούμε τις διαδοχικές Ελληνοτουρκικές κρίσεις καί το αντίτιμον της ενδοτικότητος των Ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να δούμε την ουσίαν των συνεπειών, επί εννενήκοντα πέντε(95) συναπτά έτη. Καθώς θα παρατηρηθεί, παραθέτω τις διάφορες Ελληνοτουρκικές κρίσεις ανά χρονικές περιόδους, χάριν κατανοήσεως του ευρυτέρου πλαισίου.
  (Α) 1.923-1.930μ.α.χ.χ.

  Κρίση λόγω του «ανταλλαξίμου πατριάρχου»

  Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εξελέγη ως αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί οικουμενικός πατριάρχης ο Κωνσταντίνος ΣΤ΄ την 17ην Δεκεμβρίου 1.924μ.α.χ.χ. Όμως, η Τουρκία τον θεώρησεν ως «ανταλλάξιμον», επειδή βάσει των διεθνών συνθηκών, ειδικώς δέ της συνθήκης της Λωζάννης, δεν ήταν κάτοικος καί δημότης Κωνσταντινουπόλεως πρό της συνθηκολογήσεως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την 17ην/30ήν Οκτωβρίου 1.918μ.α.χ.χ. καί άρα τον θεώρησεν ως ανταλλάξιμον. Η Ελλάδα απείλησε τότε την Τουρκίαν ότι μη σεβασμός προς το καθεστώς του πατριαρχείου σήμαινε καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία απήλασε τον Κωνσταντίνον ΣΤ΄ την 30ήν Ιανουαρίου 1.918μ.α.χ.χ., ενώ καί ο ίδιος τελικώς παραιτήθηκε την 16ην Απριλίου 1.925μ.α.χ.χ. Τελικώς, ο πόλεμος απεσοβήθη, λόγω της δεσμεύσεως της Τουρκίας περί σεβασμού του καθεστώτος του πατριαρχείου.

  (Β) 1.930-1.950μ.α.χ.χ.

  Σε γενικές γραμμές οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ήσυχες καί ειρηνικές. Κατά την διάρκειαν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκική κυβέρνηση επέβαλε το «varlik», έναν ειδικό φόρο προς τους Έλληνες, τους Εβραίους καί τους Αρμενίους εμπόρους, αποσκοπούσα την οικονομικήν εξόντωσίν τους, με το πρόσχημα του πολέμου καί τις οικονομικές δυσχέρειές της.

  (Γ) 1.950-1.974μ.α.χ.χ.

  (1) «Σεπτεμβριανά» της 5ης-6ης Σεπτεμβρίου 1.955μ.α.χ.χ.
  (2) Ελληνοτουρκική κρίση του Δεκεμβρίου 1.963μ.α.χ.χ. λόγω μαχών Ελληνοκυπρίων καί Τουρκοκυπρίων στη Λευκωσία καί στη λοιπή Κύπρο-Δημιουργία των Τουρκοκυπριακών θυλάκων
  (3) Ελληνοτουρκική κρίση του θέρους 1.964μ.α.χ.χ. με κίνδυνο αμέσου Ελληνοτουρκικής αναμετρήσεως (Ιούνιος-Αύγουστος 1.964μ.α.χ.χ.)-Αποτροπή της λόγω παρεμβάσεως των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής-Διωγμοί κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως-Μυστική αποστολή Ελληνικής μεραρχίας
  (4) Ελληνοτουρκική κρίση του Νοεμβρίου 1.967μ.α.χ.χ. στην Κύπρο-Κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου-Απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας
  (5) Τουρκική επίθεση στην Κύπρο-Κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου-Τουρκική κατάληψη της Βορείου Κύπρου-Ελληνική αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του Ν.Α.Τ.Ο.

  (Δ) 1.974μ.α.χ.χ.-σήμερα

  (1) Θέση Τουρκικών διεκδικήσεων
  (α) επί της υφαλοκρηπίδος τον Ιούνιο 1.974μ.α.χ.χ
  (β) επί του Ελληνικού εναερίου χώρου τον Ιούλιο-Αύγουστο 1.974μ.α.χ.χ.
  (γ) Τουρκική απειλή ότι επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια(12ν.μ.) έπεται άμεση κήρυξη πολέμου
  (δ) Τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις περί Ανατολικού Αιγαίου

  (2) Εκδίωξη σχεδόν του συνόλου των Ελλήνων της ϊμβρου, της Τενέδου καί της Κωνσταντινουπόλεως εκ της Τουρκίας
  (3) Δήμευση των περιουσιών των απελαθέντων Ελλήνων της Ίμβρου, της Τενέδου καί της Κωνσταντινουπόλεως εκ της Τουρκίας
  (4) Συστηματική καταστροφή των Ελληνικών πολιτιστικών μνημείων εκ της Τουρκίας
  (5) Αλλοίωση των Ελληνικών τοπωνυμίων εκ της Τουρκίας
  (6) Πρόκληση διαρκών συνοριακών κρίσεων
  (α) το 1.976μ.α.χ.χ. με το «Χόρα»
  (β) το 1.987μ.α.χ.χ. με το «Σισμίκ»
  (γ) το 1.996μ.α.χ.χ. με τα Ίμια
  (δ) το 1.997-1.998μ.α.χ.χ. με την υπόθεσιν των S-300PMU-1
  (ε) το 1.999μ.α.χ.χ. με την υπόθεσιν Οτσαλάν

  (7) Φόνος Ελλήνων όπως
  (α) του Αναστασίου Ισαάκ την 11ην Αυγούστου 1.996μ.α.χ.χ. από τους «Γκρίζους Λύκους»,
  (β) του Σολομώντα Σολωμού την 14ην Αυγούστου 1.996μ.α.χ.χ., από τον Κενάν Ακίν, όταν επεχείρησε την υποστολήν της κατοχικής Τουρκικής σημαίας,
  (γ) του Θεοφίλου Γεωργιάδου από την Τουρκική Μ.Ι.Τ. την 20ή Μαρτίου 1.994μ.α.χ.χ. λόγω της υποστηρίξεώς του προς τους Κούρδους

  Άρα, όπως βλέπεις, τα πολλαπλά μεθοριακά επεισόδια, τα εντεινόμενα προϊόντος του χρόνου, δεικνύουν ότι ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος πλέον εισέρχεται προς την τελικήν ευθείαν της ενάρξεώς του καί οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι όλα τα προαναφερθέντα δεν θα γίνονταν εάν υπήρχε μία δυναμικότερη Ελληνική εξωτερική πολιτική. Λόγου χάριν, μία Ελληνική δυναμική εξωτερική πολιτική, φίλτατε Λασκαράτε, πρακτικώς θα εφήρμοζε αντίστοιχα μέτρα, δηλαδή:

  (1) Μαζικήν απέλασιν όλων των Τουρκοφρόνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης καί της Δωδεκανήσου,
  (2) Αντίστοιχα Ελληνικά «Σεπτεμβριανά» κατά των εναπομενόντων Τουρκοφρόνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης καί της Δωδεκανήσου,
  (3) Προβολή Ελληνικών εδαφικών διεκδικήσεων επί της Ανατολικής Θράκης, της Ίμβρου, της Τενέσου καί της Δυτικής Μικράς Ασίας,
  (4) Συστηματική καταστροφή των Τουρκικών μνημείων καθ’ άπασαν την επικράτειαν,
  (5) Αλλαγή όλων των εναπομεινάντων Τουρκικών τοπωνυμίων,
  (6) Φόνοι Τούρκων,
  (7) Καταρρίψεις Τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων καί βυθίσεις Τουρκικών πλοίων παραβιαζόντων τον Ελληνικόν εναέριον χώρον καί τα Ελληνικά χωρικά ύδατα,
  (8) Ολοκληρωτική στρατιωτικοποίηση της Ελληνικής διοικήσεως καί κοινωνίας προς προετοιμασίαν της περί ενός ολοκληρωτικού Ελληνοτουρκικού πολέμου έως τελικής εξοντώσεως-γενοκτονήσεως των Τούρκων

  Όπως βλέπεις φίλτατε Λασκαράτε, προσωπικώς έχω συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι σαφέστατες καί δεν αμφισβητούνται. Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί μου όσον θέλεις, μπορείς να με χαρακτηρίσεις ως «εθνικιστή» (που είμαι), «ακροδεξιό», «φασίστα», «ρατσιστή» κ.λ.π. εφ’ όσον το επιθυμείς, αλλά υποχρεωτικώς ξέρεις ότι εγώ έχω σαφέστατες θέσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Άρα, οφείλεις να δεις πώς ακριβώς θα απαντήσεις επί αυτών. Το σύνθημά μου είναι το σύνθημα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, του «Γέρου του Μωριά», δηλαδή «Τούρκος μη μείνει στον Μωριά, μηδέ στον κόσμον όλον», εκ του οποίου έγινε το πρώτο μισό καί μένει να υλοποιήσουμε καί το δεύτερο μισό του.-

 17. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ελλήνων υπερπατριωτών κατορθώματα.
  Νέα Ίμια και η εκκωφαντική σιωπή του ντουέτου των λοκατζήδων Τσίπρα-Καμμένου
  Να πάνε οι τρεις παλληκαράδες να ξαναανεβάσουν τη σημαία
  http://www.iefimerida.gr/news/411356/symvoylos-erntogan-mazepsame-oles-tis-ellinikes-simaies-apo-tis-vrahonisides-steilame

  Σύμβουλος Ερντογάν: Μαζέψαμε όλες τις ελληνικές σημαίες από τις βραχονησίδες -Στείλαμε βίντεο στην Αθήνα
  23|04|2018

  «Το να κάνουμε πόλεμο κατά της Ελλάδας θα ήταν σαν να χτυπάμε ένα μωρό στην κούνια». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ.

  Μάλιστα, ανέφερε πως τουρκικές δυνάμεις κατέβασαν από βραχονησίδες τις ελληνικές σημαίες, κάτι που κατέγραψαν και στη συνέχεια έστειλαν το βίντεο στην ελληνική κυβέρνηση.

  Στις προκλητικές του δηλώσεις αναφέρει συγκεκριμένα πως ένας πόλεμος εναντίον της Ελλάδας θα ήταν ντροπιαστικός: «Θα ήταν σαν ένας ενήλικας να χτυπάει ένα μωρό παιδί στην κούνια, αν αναλογιστεί κανείς την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας–Τουρκίας».

  Συγκεριμένα τονίζει ότι οι τουρκικές δυνάμεις όχι απλά έφτασαν 55 χιλιόμετρα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και ότι κατέβασαν από τις βραχονησίδες όλες τις σημαίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει και το σχετικό βίντεο, το οποίο οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στην Ελλάδα.

 18. Ο/Η Aντιεθνικιστής λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/413008/pagkalos-ston-evro-mas-tin-eihan-stimeni-oi-toyrkoi-eprepe-na-paraitithei-o-kammenos
  30|04|2018
  «Στον Έβρο να μην κάνουμε περιπόλους μέσα στο τουρκικό έδαφος, γιατί μας συλλαμβάνουν και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση. Και στο Αιγαίο να μην πηγαίνουν νεαροί να αφήνουν το φραπέ τους», είπε επίσης ο κ. Πάγκαλος.

  «Δεν ξέρω αν θα απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μετά τις εκλογές. Προφανώς μας την είχαν στημένη στον Έβρο. Δεν φταίνε τα παιδιά, φταίει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και θα ‘πρεπε να παραιτηθεί ο ΥΕΘΑ. Θα έπρεπε να έχουν πει στα περίπολα να προσέχουν και να μην μπαίνουν σε τουρκικό έδαφος», συμπλήρωσε.

 19. Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

  Επί αυτών προφανώς πρέπει να κατανοήσουμε ότι διεψεύσθησαν οι επίμαχες Τουρκικές δηλώσεις εκ των αρμοδίων πολιτικών ηγητόρων μας. Επίσης, οι δηλώσεις του Θεοδώρου Παγκάλου, άλλως πως «Πανεμόρφου Θεϊκού Δώρου» είναι όλως απαράδεκτον, καθώς δεν γνωρίζουμε κατά πόσον όντως οι Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν έστω καί εκ λάθους εντός του Τουρκικού εδάφους ή αν αντιθέτως οι Τούρκοι σκοπίμως, μέσω της άρσεως των μεθοριακών πασσάλων, καθώς καί άλλων σχετικών μέτρων, επεδίωξαν τον αποπροσανατολισμόν καί την αιχμαλώτισιν των Ελλήνων στρατιωτικών προς αντάλλαξίν τους με τους αιτουμένους οκτώ καταφυγέντες Τούρκους στρατιωτικούς εν Ελλάδι. Άρα, μη δέχεσθε ακρίτως τα λεγόμενά τους, αλλά να εξετάζετε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.-

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ισχυρίστηκε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο ή έστω αμφισβήτησε τη σύλληψη σε τουρκικό έδαφος;

   • Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

    Βεβαίως φίλτατε Λασκαράτε, καθώς υπάρχει καί η σχετική δημοσίευση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, την οποίαν παραθέτω ευθύς αμέσως.

    Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για την σύλληψη φαντάρων από Τούρκους στρατιώτες

    Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

    «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
    Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
    Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
    Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες»
    Πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/164685

    Εξ όλης της επιμάχου ανακοινώσεως παραθέτω ευθύς αμέσως το επίμαχον σημείον:

    «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.»

    Άρα, με τη φράση «φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος» υιοθετείται η Τουρκική εκδοχή. Αν την απέρριπτε το Γενικόν Επιτελείον Στρατού,
    τότε θα έγραφε το κείμενον ως ακολούθως: «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Πάντως, το Γενικόν Επιτελείον Στρατού αμφισβητεί έως της προσκομίσεως απτών στοιχείων την επίμαχον Τουρκικήν θέσιν». Καί τώρα σε ερωτώ: ήταν τόσον δύσκολον επί του προκειμένου ώστε να γράψουν την επίμαχον φράσιν «Πάντως, το Γενικόν Επιτελείον Στρατού αμφισβητεί έως της προσκομίσεως απτών στοιχείων την επίμαχον Τουρκικήν θέσιν»;

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Aν συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος, τότε έχουμε εισβολή Τούρκων με την έγκριση της κυβέρνησής τους και απαγωγή στρατιωτών μας. Δεν ακούω να λέγεται αυτό από την κυβέρνηση και από κανέναν.

   • Ο/Η antiochusacharnensis λέει:

    Συμφωνώ φίλτατε Λασκαράτε ότι σε τέτοια περίπτωση προφανώς υφίσταται βάσει του διεθνούς δικαίου εισβολή. Ακριβώς λοιπόν περί αυτού, καθώς η ανακοίνωση οφείλει να εκφράζει την πραγματικότητα, επί τέτοιου ενδεχομένου, πρέπει να εκφράζει την πραγματικότητα καί να είναι σαφεστάτη, χωρίς ασάφειες, διότι ως γνωστόν, «σοφόν το σαφές».-

 20. Ο/Η case study λέει:

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5556605/tentwmena-neyra-sto-aigaio/

  Τεντωμένα νεύρα στο Αιγαίο

  Περίεργο επεισόδιο στο Αιγαίο – Γιατί μετέθεσαν τον καπετάνιο της κανονιοφόρου «Αρματωλός»
  Τι κρύβει η μετάθεση του έλληνα κυβερνήτη – Για ποιους λόγους θεωρείται από το Πεντάγωνο περίεργο επεισόδιο η επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από τουρκικό εμπορικό n Ενημέρωση και του ΝΑΤΟ, αφού το ελληνικό πολεμικό συμμετείχε σε συμμαχική επιχείρηση

  Μάνος Χαραλαμπάκης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2018

  Ως ένα ακόμη περίεργο επεισόδιο στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου αξιολογείται από το «Πεντάγωνο» η νέα επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός» νοτιοανατολικά της Λέσβου τις πρώτες πρωινές ώρες από το τουρκικό εμπορικό «Κarmate», παραβιάζοντας μάλιστα τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα, καθώς ήταν καταφθάνον. Η απόφαση για την αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου δείχνει ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) κινείται προς κάθε κατεύθυνση για την απόδοση ευθυνών.

  Τόσο το ΓΕΝ όσο και το Λιμενικό συνεχίζουν να διερευνούν το νέο σοβαρό περιστατικό εις βάρος του ελληνικού σκάφους – το οποίο μάλιστα συμμετείχε στη συμμαχική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Aegean Activity», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος – και χθες απέφευγαν να προβούν σε εκτιμήσεις για τις προθέσεις του τουρκικού πλοίου.

  Περίεργο ατύχημα

  Oμως τα έως τώρα στοιχεία τους κάνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για ναυτικό ατύχημα και όχι για προσχεδιασμένη ενέργεια.

  (…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.