Η πώληση «μαϊμού» της Εθνικής Ασφαλιστικής [και με Μια Χαρά Αριστερά]

Η Μια Χαρά Αριστερά με το Κεφάλαιο; απα-πα![…πρέπει να ματαιωθεί αμέσως η πώληση σκάνδαλο της Εθνικής Ασφαλιστικής και να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση και από τους αρμόδιους «τυχοδιώκτες» της διοίκησης της Εθνικής]

Σε «απατεώνες» πούλησαν την Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική και η εμπλοκή των ΗΠΑ
Δύο επιστολές που δεν τηρούσαν ούτε τα συνήθη διπλωματικά προσχήματα  δέχθηκαν ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να δοθεί η Εθνική Ασφαλιστική στον όμιλο Εxin που συνέπηξαν οι ελληνοαμερικανοί Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης.

Αποστολείς των επιστολών, που εμπεριείχαν ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση και τους οικονομικούς παράγοντες, ήταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Οι επιστολές, που στάλθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, είχαν κοινή στόχευση: να παρακαμφθούν οι ενστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος και της Εθνικής Τράπεζας και να προχωρήσει η εκχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς να έχει καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ, για το 75% των μετοχών της εταιρείας. Κάτι τέτοιο, το οποίο αντιβαίνει ευθέως στους όρους του προσυμφώνου που είχαν υπογράψει οι ελληνοαμερικανοί «επενδυτές» με την κυβέρνηση, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί σε ναυάγιο η εξαγορά, καθώς η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από συνεννόηση και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοίνωσε το τέλος της προσυμφωνίας, καθώς δεν εκπληρώθηκαν βασικοί όροι αυτής.

Τα παιδιά τα δικά μας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο σκληρή, από άποψη ύφους, ήταν η επιστολή του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εκθείαζε τις δυνατότητες του επενδυτικού ομίλου Exin, και διαβεβαίωνε ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από αυτόν θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων γενικά (και αμερικανικών κεφαλαίων ειδικότερα) στην Ελλάδα, και όχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εκθείαζε επίσης τον Τζον Κουδούνη, ο οποίος φαίνεται να είχε περάσει κάποια στιγμή από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, όπου προφανώς ο κ. Ρος εκτίμησε τις ικανότητές του.

Η επιστολή του κ. Πάιατ φέρεται να είναι συνταγμένη με το ίδιο περίπου περιεχόμενο, αλλά με πιο ήπιο ύφος σε ό,τι αφορά το αμερικανικό «ενδιαφέρον» να περάσει η Εθνική Ασφαλιστική στα χέρια της Exin.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι το φιάσκο με τους ελληνοαμερικανούς «επενδυτές» επισφραγίστηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν εκπρόσωπος του ομίλου, ζήτησε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μία ακόμη προθεσμία, 15ήμερης διάρκειας, προκειμένου να εμφανίσει η Εxin τα 718,5 εκατ.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα επιεικής, μέχρι παρεξηγήσεως μάλιστα, προς τους δυο «επενδυτές», καθώς δεν απαίτησε εγγυητική επιστολή τράπεζας όταν κατακύρωσε στην Εxin την εξαγορά, αλλά περιορίστηκε να δεχθεί μια δεσμευτική επιστολή για το «καλώς έχει» της εξαγοράς.

Ο θαυμαστής του Αλέξη
Επί του ιδίου θέματος, προσθέτω ότι αυτός ο κύριος Ρος, δεν μας είναι άγνωστος – το αντίθετο. Είχε επενδύσει κεφάλαια, αμέσως μετά την κρίση του 2010, στη Eurobank, αλλά μεγάλο κομμάτι τους χάθηκε εξαιτίας της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, μετά την άνοδο στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παρ’ όλα αυτά, σε μια συνέντευξή του είχε επιδαψιλεύσει τιμές στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι:

«Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές».

Πέρυσι δε, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, ο Γουίλμπουρ Ρος εξέφραζε την αισιοδοξία του πως το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Ελλάδας μπορούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2016. Ο ίδιος εκτιμούσε τότε, πως οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, αφού από αυτά θα μπορούσαν με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποκομίσουν 20% επιστροφή εσωτερικών αποδόσεων.

Μετά τις εξελίξεις με την Εθνική Ασφαλιστική, νομίζω ότι ο Τσίπρας έχασε άλλον έναν θαυμαστή… [Γιώργος Παπαχρήστος – Τα Νέα 31.03.2018]

**
Να και σε κάτι που έχει δίκιο η Iskra με άρθρο που έχει τίτλο:

Σε «απατεώνες» πούλησαν κυβέρνηση και Εθνική την Εθνική Ασφαλιστική

«[…]είχαμε από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στην πώληση της κερδοφόρας και δυναμικής Εθνικής Ασφαλιστικής και είχαμε ταυτόχρονα καταγγείλει ως μέγα σκάνδαλο τόσο τις διαδικασίες πώλησης όσο και ως αναξιόπιστη την εταιρεία που επελέγη για την εκποίηση.

Αυτές τις καταγγελίες τις είχαμε στην πορεία επαναλάβει πολλές φορές αλλά και πολύ πρόσφατα.

Οι τελευταίες εξελίξεις με το επενδυτικό σχήμα Calamos – Exin, στο οποίο εκχωρήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική, έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως (βλ. παρακάτω).

Αυτήν την ώρα πρέπει να ματαιωθεί αμέσως η πώληση σκάνδαλο της Εθνικής Ασφαλιστικής και να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση και από τους αρμόδιους «τυχοδιώκτες» της διοίκησης της Εθνικής.

Πρέπει, επίσης, να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί ως δημόσια και πλήρως αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία με εθνικό χαρακτήρα.

Μήνυση κατά της ολλανδικής EΧΙΝ Financial Services Holdings για αθέτηση δανείων κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα της Calamos Family Partners, εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

H αμερικανική Calamos Investments και η EXIN Partners, επενδυτές που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ασφάλειες και την διαχείριση κεφαλαίων, είχαν συμφωνήσει να εξαγοράσουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής προς 718 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές τι επιπτώσεις θα έχει η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο επενδυτών στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Όπως μεταδίδει το Reuters, oύτε η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ+0,19% ούτε η EXIN ήταν άμεσα διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο.

Με ανακοίνωσή της η Calamos Family Partners διευκρίνισε ότι ζητάει την άμεση πληρωμή πάνω από 41 εκατ. δολ. συν τόκους που της οφείλει η Exin στα πλαίσια δανειακών συμβάσεων, ποσό που έπρεπε να αποπληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Ανέφερε ακόμη ότι η EXIN δεν έχει δώσει τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά, λογιστικά και άλλα στοιχεία και αρχεία, όπως απαιτείται με βάσει τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις.» [Ιskra 07.02.2018]

***

ΥΓ:

Τα πανηγύρια και η Novartis
Μέγα θέμα κυριάρχησε στις χθεσινές πρώτες σελίδες των εφημερίδων και των sites  που στηρίζουν αόκνως την κυβερνητική προσπάθεια: αφορούσε στη διάταξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς να ανοίξουν οι λογαριασμοί των δέκα πολιτικών προσώπων που έχουν κατηγορηθεί ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, και των κατιόντων τους – εν συνόλω 28 άτομα. Το οποίον σημαίνει ότι οι τράπεζες, συστημικές ή άλλες, καθώς και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούνται να διαβιβάσουν ό,τι στοιχεία εντοπίσουν (περίεργα στοιχεία εννοείται…) στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα, και πρόβλημα κανένα. Η Εισαγγελία έχει δικαίωμα να αναζητήσει τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη διωξη που άσκησε, οπουδήποτε το επιθυμεί ή και το φαντάζεται. Εγώ αλλού θέλω να σταθώ: στους πανηγυρισμούς φύλλων και …φίλων με το που κοινολογήθηκε η εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αποδεικνύει κάτι που μας έχει διαφύγει η εντολή ως προς την εμπλοκή των δέκα; Είναι ένοχοι, ας πούμε, επειδή η Εισαγγελία ζητάει στοιχεία από τις τράπεζες; Υποθέτω ότι με εξαίρεση τον …εγνωσμένου κύρους νομικό κυρ Κοντονή, άντε και τον σε σταθερά ρόλο …Σάντσο Πάντσα (ο ιπποκόμος του Δον Κιχώτη για τους αδαείς) Πολάκη ουδείς άλλος μπορεί να σκεφθεί κάτι σχετικό. Αντιθέτως, μπορώ να υποθέσω ότι η εντολή εδόθη επειδή προφανέστατα απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό στο εξωτερικό εμβασμάτων της Novartis προς καθένα εκ των δέκα, γεγονός που θα στήριζε και για τους …δέκα τις κατηγορίες!

Παραμύθια για μεγάλα παιδιά
Για να μην τρελαινόμαστε, πάντως, και να μην αφήνουμε τα χλωρά να καούν μαζί με τα ξερά, να επαναλάβω για μία εισέτι φορά ότι ανεξάρτητα από το τι colpo grosso επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση με τους πολιτικούς της αντιπάλους, μέσω της Novartis, σκάνδαλο υπάρχει. Είναι υπαρκτό και παγκόσμιο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής προς τις εξαγγελίες της θα πρέπει και να το αποδείξει κιόλας: καταθέτοντας τώρα, ΤΩΡΑ όμως, αγωγή κατά της εταιρείας αυτής ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο για τα χρήματα που απώλεσε. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αυτό; είναι το επόμενο ερώτημά μου.

Το άλλο που γνωρίζω, αλλά δεν έχω ερωτηματικά ποιος το κινεί και γιατί, είναι ότι  όλα όσα κυκλοφόρησαν έως τώρα, δήθεν ως έγκυρη πληροφόρηση, σχετικά με την πορεία των ερευνών είναι ολόφρεσκα παραμύθια για μεγάλα παιδιά. Αναφέρομαι σχετικά σε «πληροφορίες» του είδους «βρέθηκαν δυο εκατομμύρια σε λογαριασμό του Αδωνη στην Ελβετία», «εντοπίστηκαν σε off shore του διευθυντή του Αβραμόπουλου δυόμισι εκατομμύρια ευρώ», «υπάρχει λογαριασμός του Λοβέρδου με πολλά εκατομμύρια μέσα». Ολα παπάτζες προκειμένου να κρατηθεί στον αφρό της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου μια  ιστορία που τους τραβάει στον βυθό… [πάλι του Γιώργου Παπαχρήστου – Τα Νέα 05.04.2018]

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η πώληση «μαϊμού» της Εθνικής Ασφαλιστικής [και με Μια Χαρά Αριστερά]

 1. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Επειδή αφενός ο ΣυΡιζΑ ξέρει ότι δεν θα ξανακυβερνήσει και αφετέρου οι ΑνΕλ ξέρουν ότι δεν θα ξαναμπούν στη βουλή.
  Επειδή αφενός κάποιοι (ιδίως οι προερχόμενοι από την ΠαΣοΚική «σαβούρα») «τρώνε» και αφετέρου κάποιοι άλλοι θέλουν εναγωνίως να εξασφαλίσουν βουλευτική σύνταξη.
  Για τους λόγους αυτούς: Την Κυριακή 25 Μαΐου 2019, θα στηθούν 4 κάλπες.

 2. Ο/Η Λητώ λέει:

  Γιατί ο ΣυΡιζΑ ανέβηκε από το 4%; Και διότι πήρε την ΠαΣοΚική «σαβούρα».
  Τι δεν καταλαβαίνετε;

 3. Ο/Η Φραπέ του Φλαμπουράρη λέει:

  http://www.news247.gr/kosmos/g-ros-o-neos-ypoyrgos-emporioy-twn-hpa-kai-h-sxesh-toy-me-thn-ellada.6471452.html

  Γ. Ρος: Ο νέος υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ και η σχέση του με την Ελλάδα

  Ποιος είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που αναλαμβάνει τον τομέα του εμπορίου, ποια η σχέση του με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και πως εμπλέκεται με την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών;

  Λευτέρης Σαββίδης
  30 Νοεμβρίου 2016

  Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να ορισθεί υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη στελέχωση της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Ποιος είναι ο 79χρονος επιχειρηματίας, τι σχέση είχε με τις οικονομικές κρίσεις σε Αμερική, Ιρλανδία, Κύπρο και Ελλάδα; Πώς ο μελλοντικός υπουργός εμπορίου είναι ίσως ο μόνος Αμερικανός που γνωρίζει τόσο καλά την ελληνική κρίση και συγκεκριμένα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

  Ο Ρος, είναι πρόεδρος της W.L.Ross & Co με πολυετή εμπειρία στις επενδύσεις και συγκεκριμένα σε επενδύσεις σε χρεοκοπημένες και προς αναδιάρθρωση επιχειρήσεις. Φάινεται πως βρισκόταν πίσω από την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ σε θέματα οικονομικής πολιτικής, μαζί με άλλους επιχειρηματίες και επενδυτές όπως οι Harold Ham, John Paulson και Tom Barrack.

  Πρώην τραπεζίτης, είναι γνωστός για την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων σε τομείς της βιομηχανίας που έχουν να κάνουν με τον χάλυβα, τον άνθρακα, τις τηλεπικοινωνίες, την υφαντουργία και τις ξένες επενδύσεις. Τον Αύγουστο του 2014, το περιοδικό Forbes τον ενέτασσε στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου με περιουσία 2.9 δισ δολάρια.

  Όταν ο Ρος «ξελάσπωνε» τον Τραμπ
  Ξεκίνησε την καριέρα του στην περίφημη εταιρία, Ρότσιλντ (Rothschild Inc) και συγκεκριμένα στο τμήμα αναδιάρθρωσης και χρεοκοπίας. Ήταν τότε που γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες, αναφορικά με τις αγορά ακινήτων και τις επιχειρήσεις του στη Νέα Υόρκη. Ήταν με τη βοήθεια και τις διαβεβαιώσεις του Ρος, ήδη τότε διευθυντή στην Ρότσιλντ, που ο Τραμπ κατόρθωσε αφενός να διατηρήσει τον έλεγχο των καζίνο του και αφετέρου να αναδιαρθρώσει τις επιχειρήσεις του.

  Το δημοκρατικό… παρελθόν

  Μπορεί να προετοιμάζεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο από τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρος όμως υπήρξε μέλος της επιτροπής ρωσο-αμερικανικών επενδύσεων υπό τη διοίκηση Μπιλ Κλίντον. Άλλωστε, ο τραπεζίτης υπήρξε ενεργό και εγγεγραμμένο μέλος των Δημοκρατικών, έχοντας οργανώσει στο παρελθόν, σειρά από καμπάνιες υπέρ του κόμματος που στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

  Αργότερα, υπήρξε ο σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων του δήμου Νέας Υόρκης, πλάι στον Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο νέο πρόεδρο. Άλλωστε και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, στο δρόμο προς το Λευκό Οίκο.

  Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει δύο κόρες, από την πρώτη του σύζυγο.

  Η σχέση του Γουίλμπουρ Ρος με την Ελλάδα

  Ο νέος, όπως όλα δείχνουν υπουργός εμπορίου, έχει πολύ καλή εικόνα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ανήκει στο γκρουπ διεθνών επενδυτών που επένδυσαν στη Eurobank το 2014. Η εταιρία τους είχε συμμετάσχει επίσης, στην αναδιάρθρωση κυπριακών και ιρλανδικών τραπεζών, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Ο Ρος παρολα αυτά παραδέχεται πως η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική και ιδιαίτερα περίπλοκη.

  Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό, τι αφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές
  Το 2015 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, είχε εκφράσει την άποψη πως τυχόν έξοδος από το ευρώ θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, από οποιαδήποτε μέτρα προτείνουν οι θεσμοί.

  Ο Αμερικανός έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η πολιτική Τσίπρα το πρώτο μισό 2015, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις επενδύσεις του στη Eurobank και γενικά στο τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως μετά τη συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει σοβαρές προσπάθειες. «Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό, τι αφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Epoch Times.

  Το οκτώ σημεία για την ανάκαμψη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.