Η Μαύρη Σύναξη των επαγγελματιών εθνικοφρόνων πήρε θέση στο Μακεδονικό

Το Άλλοθι [ θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας]

Ιερώνυμος για τους «ξένους» του Ευαγγελίου: «Νυχτωμένοι όσοι δεν βλέπουν ότι πάμε σε αφελληνισμό και αποχριστιανισμό» (‘Πρ. Θέμα’, 02/11/2016).

Ανακοίνωση των Ιλλουμινάτι του Σόρος, Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Μετά από πέντες ώρες η έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων.

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι: «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια τονίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».[…]

Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες να τις διαβάσετε μόνοι σας

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

28 Responses to Η Μαύρη Σύναξη των επαγγελματιών εθνικοφρόνων πήρε θέση στο Μακεδονικό

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2011/07/04/4jul11/

  Μητροπολίτης Καραβαγγέλης ένας αιμοσταγής καλόγερος [3]
  04/07/2011
  Η εγκληματική του δράση στη Μακεδονία -Μέρος 3ο (Τελευταίο)

  Τα προηγούμενα 1ο
  https://roides.wordpress.com/2011/06/11/11june11/

  και 2ο.

  https://roides.wordpress.com/2011/06/18/18june11/
  ……………………………………

  Ο Άλμπερτ Σόνισεν («Αναμνήσεις ενός Μακεδόνα αντάρτη». Μτφρ. Ν.Ρούτσου Πανταζή, Πετσίβας-’04), που βρέθηκε στη Μακεδονία την επίμαχη περίοδο, αφού αναφερθεί στους «Έλληνες παπάδες», που «συνοδευόμενοι από τουρκικό στρατό» έκαιγαν χωριά και σκότωναν τους άντρες στις περιοχές Καστοριάς και Έδεσσας (Βοδενών), περιγράφει τη σφαγή της Ζαγορίτσανης (25-3-1905): «..60 από τους κατοίκους θανατώθηκαν, και μάλιστα 5 ήταν παιδιά κάτω των 15, επτά ήταν γυναίκες από τις οποίες οι δύο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, και 22 ήταν πάνω από 60 ετών» Δώδεκα από αυτούς σκοτώθηκαν μέσα στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας. «Και όλα αυτά στο όνομα του Χριστού από τους εκπροσώπους της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στους οποίους συχνά οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν υποστήριξη…». Ο Καραβαγγέλης (φωτ.1 εν μέσω Οθωμανών στρατιωτικών) περιγράφει τη σφαγή στο Γορίτσανι (μετονομάστηκε σε Βασιλειάδα) που νομίζω πρέπει να την ταυτίσουμε με τη Ζαγορίτσανι του Σόνισεν, αν και η σημασία είναι αλλού. Στην απόλυτη ηθική πώρωση του δεσπότη κάποιας άγνωστης περίεργης θρησκείας που καυχιέται: «Το χωριό είχε πάνω από 600 σπίτια… Ήταν οι χειρότεροι Βούλγαροι της επαρχίας μου. Όταν ο Βάρδας αποφάσισε να εφαρμόσει την τιμωρία τους, μου έγραψε και εγώ του έστειλα τα ονόματα των δικών μας (πρακτόρων), για να μην τους αγγίζει. Στις παραμονές της 25ης Μαρτίου 1905 αυτός, μαζί με 300 άντρες κρύφτηκε στο δάσος που βρισκόταν απέναντι από το χωριό. Πρωί – πρωί μπήκαν στο χωριό και άρχισαν οι τουφεκιές. Σκότωναν και πυρπολούσαν τα σπίτια τους. Εκείνη τη μέρα δολοφονήθηκαν 79 Βούλγαροι και δυστυχώς και μερικοί δικοί μας, σλαβόφωνοι μεν αλλά πολύτιμοι. Οι δικοί μας άνθρωποι δεν έπαθαν πολλές ζημιές, επειδή είχα δώσει τον κατάλογο τους στον Βάρδα και αυτοί είχαν κρυφτεί…».

  Ο Σόνισεν κάνει αναφορά στον Έλληνα παπα-Σταύρο που ζούσε στο Πισοδέρι ο οποίος παρουσιάζεται στην Ελλάδα ως ήρωας (!!!): «..αυτό το τέρας ήταν άνθρωπος με ανώτερη μόρφωση…η Εκκλησία τον έστελνε συχνά στο εξωτερικό σε διπλωματικές αποστολές. Ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας ‘Από τον Μακεδονικό λαό’, η οποία είχε πάει να συναντήσει τον Άγγλο βασιλιά στους Ολυμπιακούς αγώνες». Ο παπάς βοήθησε τους Τούρκους στην καταστολή της Εξέγερσης των Βουλγάρων: «Δύο φορές έλαβε μέρος σε σφαγές», αλλά όταν ένας Τούρκος αξιωματικός «αρνήθηκε να κάψει ένα συγκεκριμένο χωριό….ο παπα-Σταύρος προσέλαβε Αλβανούς κακούργους να το κάνουν…Ένας Τούρκος ταγματάρχης αρνήθηκε την συντροφιά του παπά λέγοντας….’Μπορούμε να είμαστε άτιμοι και χωρίς τη βοήθεια αυτού του βάρβαρου». Δολοφόνησε το Λάζαρο Ποπτράϊκωφ, «έφερε το κεφάλι του στην Καστοριά» και μοίρασε φωτογραφίες του στους χωρικούς. Ο ίδιος όμως δολοφονήθηκε «διά πελέκεως» από Βούλγαρους, αλλά στο κλίμα των διασταυρούμενων εθνικών προπαγανδών, ακόμη κι αυτός ήταν εθνικά μεμπτός. Η αναφορά του «ευπειθέστατου» Ν.Ξυδάκη του «Βασιλικού» μας προξενείου στο Μοναστήρι (572, 5-9-1906), αν και αναγνωρίζει πως «τα αισθήματά του ήταν αναμφισβητήτως ελληνικά», τον κατηγορεί πως «δεν μετήρχετο την δέουσαν πολιτείαν» διότι «εξηκολούθει να διατηρή, αν και ουχί καταφανώς, σχέσεις μετά των ρουμανιζόντων συγχωρίων του». Αλλά και ο Τσόντος Βάρδας στο Ημερολόγιό του, είναι επικριτικός για το ποιόν του παπά. Ανάλογο τέλος είχε και ο συνάδελφός του ο αιμοδιψής Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης («παπα-Δράκος» ), του οποίου η δημοσίευση των, σίγουρα αποκαλυπτικών, απομνημονευμάτων εύλογα δυστοκεί.
  …………………………

  • Ο/Η Psycho λέει:

   Ένας αγαθός ιερέας, Έλλην100%, το δείχνει και το επώνυμό του, που αμάρτησε για την Ελλάδα.
   Έγινε κληρικός δια την Ελλάδα

   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CF%82

   Σταύρος Τσάμης
   Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
   Παπά- Σταύρος Κ.Τσάμης
   Ο Παπά- Σταύρος Κ.Τσάμης (1870 – 1906) ήταν ιερέας και μακεδονομάχος ο οποίος έδρασε κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα.

   (….)

   Ο Σταύρος Τσάμης κληρικός

   Το 1900 ήταν το έτος των εντυπωσιακών αλλαγών στη ζωή του Σταύρου. Ο Σταύρος κατά τις επαφές του με την Ελληνική Κοινότητα Μοναστηρίου διαπίστωσε ότι ο ‘Ελληνας Πρόξενος Μοναστηρίου Ναπολέων Μπέζος , αντιλαμβάνονταν διαφορετικά τη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Μακεδονία και η Ελληνική Κυβέρνηση απέφευγε να λάβει μέτρα ενίσχυσης του Ελληνισμού στη περιοχή.

   Θεώρησε ότι η ιδιότητα του κληρικού θα τον βοηθούσε να πλησιάσει ευκολότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου της περιοχής Κορεστίων και Πρεσπών και ταυτόχρονα θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι των πάντοτε καχύποπτων Οθωμανικών Αρχών. Στις 17 Φεβρουαρίου 1900 έγραψε στο εξώφυλλο ενός παλιού Ευαγγελίου (έκδοση Βενετία 1788) τα εξής: Εχειροτονήθην ιερεύς το 1900 έτει την 25 Ιανουαρίου εν τω Πανσέπτω Ναώ του εν Κρουσόβω Αγίου Νικολάου υπό του Πανεριωτάτου Μητροπολίτου Πρεσπών και Αχριδών κ.κ. Ανθίμου του εκ Μετρών. Ο Σταύρος προτίμησε ως τόπο χειροτονίας του το Κρούσοβο επειδή ο Μητροπολίτης Μοναστηρίου Κοσμάς Ευμορφόπουλος και ο Μητροπολίτης Μογλενών Πανάρετος , χαρακτηρίζονταν από το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου ως ανεύθυνοι[.

   (….)
   Η κένωση του παπα-Σταύρου ως κληρικού

   Ο παπα-Σταύρος χαρακτηρίσθηκε από συναγωνιστές του και ανθρώπους που έδρασαν την ίδια εποχή με αυτόν ως …μη καλός και ορθόδοξος χριστιανός …που …αντιπροσώπευε όμως το πραγματικό πνεύμα της εποχής.. .

   Ο παπα-Σταύρος , όπως και άλλοι κληρικοί , έβαλε τον δευτερογενή σκοπό της Εκκλησίας υπεράνω των καθαρά θρησκευτικών του καθηκόντων και έτσι επήλθε η «κένωσή» του την οποία σε καμία περίπτωση δεν θεώρησε ότι είναι αιτία ψόγου επειδή πίστευε ότι η Ορθοδοξία έπρεπε να ταυτίζεται με τον Λαό και να μετέχει στις αγωνίες του και ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν αγώνας ιδιότυπος και διττός , αφενός για την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφετέρου για την ακεραιότητα της Μακεδονίας.

   Η προσπάθειά του να προσελκύσει τους ελάχιστους ρωμουνίζοντες του Πισοδερίου στην ελληνική πλευρά , με ειρηνικό τρόπο και όχι με την βία για τον οποία κατηγορήθηκε αργότερα από τον καπετάν Τσόντο , αποδεικνύει ότι ο παπα-Σταύρος επικοινωνούσε με το ποίμνιό του και δεν ξεχώριζε ημέτερους και εχθρούς αλλά ταυτόχρονα και λόγω του ενθουσιώδη χαρακτήρα του …δεν έδινε δεκάρα για την ζωή του…

   . Στο πνεύμα εκείνης της εποχής ο Μητροπολίτης Μοναστηρίου Ι. Φορόπουλος έλεγε στα μέλη των Ελληνικών Αντάρτικων σωμάτων … εγώ δε λέγω υμίν οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος …… ενώ την ίδια εποχή ο Μητροπολίτης Δράμας Χρ. Καλαφάτης συνιστούσε …πωλησάτω το ιμάτιον αυτού και αγορασάτω μάχαιραν…

   Ο παπα-Σταύρος φρόντιζε για την ηθική στήριξη των Ελλήνων ανταρτών και για τον λόγο αυτό δεν δίστασε να δηλώσει στον καπετάν Ευθύμιο Καούδη ότι ήταν συγχωρεμένες οι αμαρτίες των ανδρών του διότι ..σκοτώνετε κακούργους και όχι ανθρώπους του Θεού… έχοντας υπόψη του τους είκοσι τουλάχιστον Έλληνες ιερείς που είχαν δολοφονηθεί εκείνη την εποχή μόνο στη περιοχή Φλωρίνης. Ο σύγχρονός του Ι. Καραβίτης δεν δίστασε να κατατάξει τον παπα-Σταύρο μεταξύ των παπα-Φλέσσα . Σαμουήλ και Γαβριήλ της Μονής Αρκαδίου.

   (….)

   stoxos.gr/2011/08/blog-post_1791.html

   ΣΤΟΧΟΣ 27 Αυγούστου

   Ο θρυλικός και υπερδραστήριος ιερέας Παπασταύρος Τσάμης είναι ο άνθρωπος στον οποίον παρέδωσαν το κεφάλι του Παύλου Μελά οι συμπολεμιστές του και το οποίο έθαψε για να μην πέσει σε χέρια βουλγάρικα ή στους τούρκους στο παρεκκλήσι της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι της Φλώρινας. Στην επάνω φωτογραφία η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και κάτω ο εθνομάρτυρας ιεράς παπα Σταύρος

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.athensvoice.gr/greece/413931_poios-einai-o-diorganotis-toy-syllalitirioy-stin-athina-video

  25.01.2018 | 12:05
  Ένας από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ στην Αθήνα (video)
  Δηλώνει ιεροψάλτης, νομικός και μουσικοσυνθέτης

  Η πρώτη φορά, όπως δημοσιεύει το reader.gr, που ο κ. Μιχάκης και ο τηλεοπτικός φακός συναντιούνται, είναι έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Ιερά Οδό. Εκεί όπου Χρυσή Αυγή και παραθρησκευτικές οργανώσεις συγκρούονται με την αστυνομία για να ακυρώσουν την παράσταση «Corpus Christi». Εκεί, δίπλα στον υπόδικο πλέον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής και ο Δημήτρης Μιχάκης.

  Στο ρεπορτάζ που μεταδίδει ο Alpha εκείνη την εποχή, ο κ. Μιχάκης ακούγεται να φωνάζει σε αστυνομικό την ώρα που οι συγκεντρωμένοι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο πως θα τον καταγγείλει γιατί δεν είναι σε στάση… προσοχής.

  Η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Μιχάκη

  Ο κ. Μιχάκης τον Ιανουάριο του 2015 επεδίωξε να καθίσει στης Βουλής τα έδρανα. Έθεσε τον εαυτό του στην κρίση του εκλογικού σώματος ως υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Τερμάτισε προτελευταίος μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών.

  Η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Μιχάκη

  Ο κ. Μιχάκης τον Ιανουάριο του 2015 επεδίωξε να καθίσει στης Βουλής τα έδρανα. Έθεσε τον εαυτό του στην κρίση του εκλογικού σώματος ως υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Τερμάτισε προτελευταίος μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών.
  ……………………….

  _____________________________
  Σχετικά με το άλλοθι της εθνικής Εκκλησίας μας που χώνει τη μύτη της στο Μακεδονικό:

  Το Άλλοθι [ θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας]

  (Όλες οι Εκκλησίες είναι αυτοαποκαλούμενες. Κανείς τρίτος δεν τους έδωσε το όνομά τους)

  https://roides.wordpress.com/2018/01/17/17jan18/

  Αρχιεπίσκοπος του Σταυρωτή της Τύρου και κατεδαφιστή της Θήβας;
  Posted on 17/01/2018 by Po
  [Αρχηγός μιας κρατικής φυλετικής Εκκλησίας Μακεδονομάχων]

  …………………….

  Η «Μακεδονική Εκκλησία», θεωρείται σχισματική, όχι βεβαίως επειδή ονομάζεται Μακεδονική, απλά επειδή αποχώρησε από τη σερβική Εκκλησία, ακολουθώντας την Ορθόδοξη παράδοση των βαλκανικών εθνικών κρατικών Εκκλησιών, που αυτονομούνται όταν η περιοχή τους γίνεται Κράτος. Το ίδιο σχισματικές είχαν θεωρηθεί και η Σέρβικη, η Ρουμάνικη, η Ελλαδική, η Βουλγαρική, η Αλβανική, όταν αποσχίστηκαν από το ρωμέικο Πατριαρχείο. Το ίδιο σχισματικό θεωρήθηκε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, όταν πήρε τον έλεγχό του το αραβικό του ποίμνιο, το ίδιο θα συμβεί και με το ρατσιστικό πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν το παλαιστινιακό του ποίμνιο, διώξει τους αντίχριστους και διεφθαρμένους Ρωμιούς κληρικούς, που το διαφεντεύουν με μπαμπεσιά από το 1534 μέχρι σήμερα, με τη συνενοχή τώρα της ελληνικής Αριστεράς, που η φιλία της με τους Παλαιστίνιους και ο αντιρατσισμός της, σταματούν εκεί που αρχίζει ο αντιευαγγελικός Ελληνορθόδοξος Εθνικισμός. Η υπόθεση του «Μακεδονικού» δεν έχει την παραμικρή εκκλησιαστική παράμετρο και κάθε χριστιανική Ομολογία θα την διευθετούσε ειρηνικά, έξω από κρατικές πολιτικές. Αν η σερβική Εκκλησία των ατιμώρητων εθνικιστών παιδεραστών Επισκόπων, μια Εκκλησία που δεν έχει ακόμη ζητήσει συγνώμη για τη σφαγή των αγοριών και των άμαχων ανδρών της Σρεμπρένιτσα, θέλει να ελέγχει την Εκκλησία ενός άλλου Κράτους, αυτό δεν καθιστά αυτόματα την Εκκλησία της ΠΓΔΜ σχισματική, ούτε είναι λόγος για να έχει διακόψει η ελληνική Εκκλησία την επικοινωνία μαζί της. Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μολυνθεί, από τη φοβερή αίρεση του φυλετισμού, σε βαθμό που να προσχωρούν σε αυτήν, γοητευμένοι από αυτήν, Αμερικανοί Ναζιστές («Ορθοδοξία και Ναζισμός»)
  https://roides.wordpress.com/2017/08/21/21aug17-2/
  και αυτό χειροτερεύει στο βαθμό που η κρατική Εκκλησία της Ελλάδας, αντιμετωπίζει απροκάλυπτα τα εκκλησιαστικά ζητήματα ως κρατικές υποθέσεις.
  ……………………..

  http://religiondispatches.org/white-supremacy-and-orthodox-christianity-a-dangerous-connection-rears-its-head-in-charlottesville/

  RELIGION DISPATCHES

  BY KATHERINE KELAIDIS AUGUST 18, 2017
  WHITE SUPREMACY AND ORTHODOX CHRISTIANITY: A DANGEROUS CONNECTION REARS ITS HEAD IN CHARLOTTESVILLE

  When I first wrote about the growing popularity of Eastern Orthodox Christianity among those on the far-right for Religion Dispatches in November of last year, I was regularly told that Matthew Heimbach’s excommunication from the Orthodox Church was the end of the problem. They told me that in making connections between the so-called alt-right and Orthodoxy I was overreacting.

  But last week, there was Heimbach, at the center of those organizing the “Unite the Right” march in Charlottesville—and marching, as Inga Leonova writes at Fordham’s Public Orthodoxy, while “waving ‘Orthodoxy or Death’ banners.”

  The events of the past week make it shockingly clear that with reference to the growing threat of white nationalist groups, overreacting may not be the problem. I feel this especially because I spent the week before the events in Charlottesville researching the converts whom Orthodox Christianity and white supremacy share.
  ……………………..

  http://archive.is/eQKav#selection-1389.1-1395.19

  THE NEW NEO-NAZIS: HOW MATTHEW HEIMBACH IS BUILDING A RACIST NETWORK ACROSS THE US

  September 13, 2015

 3. Λουκάς Τσούκαλης (Τα Νέα)

  Ο λαός, οι δημαγωγοί και το σύστημα

  Ολοι όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ή έστω κάποια επικοινωνία με τον έξω κόσμο, γνωρίζουν ότι χειριστήκαμε με κάκιστο τρόπο για τα δικά μας συμφέροντα το θέμα που προέκυψε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία του ακατονόμαστου ακόμη για μας μικρού κράτους (όχι κρατιδίου, όπως συχνά το αποκαλούμε) στα βόρεια σύνορά μας. Πολιτικοί που έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, ιερείς που εζήλωσαν πολιτικό ρόλο και δημαγωγοί που πάντα περιμένουν μια τέτοια ευκαιρία, όλοι μαζί υποδαύλισαν λαϊκές ευαισθησίες και ανησυχίες, έξυσαν ιστορικές πληγές, ανακάτωσαν ψέματα με συνωμοτικές θεωρίες και επέβαλαν μια παντελώς αδιέξοδη πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε απομονωμένοι, να μας θεωρούν γραφικούς οι πιο πολλοί εταίροι και σύμμαχοι, ενώ το γειτονικό μας κράτος αναγνωριζόταν από τις περισσότερες χώρες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και καθιερωνόταν με αυτή την ονομασία στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  Επειτα από χρόνια, αρχίσαμε να μαθαίνουμε, και οι πολιτικές μας ηγεσίες προσπάθησαν να μειώσουν τη ζημιά αναζητώντας έναν συμβιβασμό με τους γείτονες που θα περιλάμβανε μια σύνθετη ονομασία (όχι βεβαίως διάφορα αρχαία ονόματα που φαντασιώνονται δικοί μας υποψήφιοι νονοί που κανένας δεν τους κάλεσε στα βαφτίσια), καθώς και πλήρη απόρριψη του αλυτρωτισμού που όντως υπάρχει στη γειτονική μας χώρα αλλά αποτελεί δυστυχώς χαρακτηριστικό στοιχείο των βαλκανικών εθνικισμών, και όχι μόνο. Ετσι άρχισαν πάλι να μας παίρνουν στα σοβαρά οι υπόλοιποι, ενώ εμείς διατηρούσαμε ως έσχατο, αλλά εξαιρετικά δύσχρηστο, διαπραγματευτικό όπλο το δικαίωμα του βέτο για την ένταξη των γειτόνων μας στην Ατλαντική Συμμαχία που συνοδεύεται από μια μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή προοπτική. Η δική μας θέση ενισχυόταν επίσης όσο στη γειτονική χώρα επικρατούσαν παλαβές ηγεσίες με όραμα μια αρχαιοπρεπή Ντίσνεϊλαντ.
  Εκ των υστέρων, φαίνεται να μας βόλευε μια τέτοια κατάσταση γιατί μπορούσαμε ανέξοδα να επικαλούμαστε τον συμβιβασμό χωρίς να χρειάζεται να τον υλοποιήσουμε. Εχουμε άλλωστε ανάλογα παραδείγματα και σε άλλα διμερή μας θέματα. Ο συμβιβασμός είναι μια πολύ κακή λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο και έχει πολιτικό κόστος. Εμείς μιλάμε μόνο για εθνικά δίκαια (εξ ορισμού, τα δίκαια δεν είναι διαπραγματεύσιμα) και όχι για εθνικά συμφέροντα, αγνοώντας έτσι την περίφημη ρήση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας αγνοεί και αυτή προκλητικά τη συμβουλή του εθνικού ποιητή να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό.

  Πρόσφατα, άρχισαν να αλλάζουν και πάλι τα πράγματα. Εταίροι και σύμμαχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας νέας αποσταθεροποίησης ή/και ρωσικής διείσδυσης στον χώρο των Βαλκανίων, που από τέλμα μπορεί και πάλι να μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκη. Προφανώς, αφορά και εμάς άμεσα μια τέτοια εξέλιξη. Και ήρθε μια νέα κυβέρνηση στη γειτονική μας χώρα που δείχνει (προς το παρόν) διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά και ενδεχομένως να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου. Οταν όμως άρχισε να διαγράφεται στον ορίζοντα η προοπτική του συμβιβασμού, βγήκαν πάλι στην επιφάνεια οι δικές μας αδυναμίες και ανασφάλειες. Η ελληνική κοινωνία είναι βαριά τραυματισμένη και ταπεινωμένη έπειτα από μια μακρόχρονη και εξαιρετικά επώδυνη κρίση, για την οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες εκεί που ανήκαν, μια κρίση στην οποία οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονταν απέξω ενώ εντός ακούγονταν πιο δυνατά οι φωνές των δημαγωγών και οι λίγοι που προσπαθούσαν να διαχειριστούν με αίσθημα εθνικής ευθύνης την κατάσταση καίγονταν στο καθαρτήριο της λαϊκής οργής. Μια κοινωνία σπασμένη σε κομμάτια, με πολύ κόσμο σε απόγνωση και έτοιμο να αρπαχτεί από μια οποιαδήποτε (εικονική) σανίδα σωτηρίας που πρόθυμα προσφέρουν οι δημαγωγοί. Και ένα πολιτικό σύστημα του οποίου η αξιοπιστία έχει πέσει στα τάρταρα.
  Σε μια τέτοια περίοδο κοινωνικής κρίσης και πολιτικής απαξίωσης, δεν είναι σίγουρα εύκολο να απευθυνθείς στη λογική και να μιλήσεις για έντιμο συμβιβασμό με έναν ομολογουμένως δύσκολο αλλά αδύναμο γείτονα, όταν οι δημαγωγοί χαϊδεύουν το θυμικό, αναμειγνύοντας ποδοσφαιρικά συνθήματα με αρχαίες ιστορίες και μύθους, μαζί με γερές δόσεις μισαλλοδοξίας και αντισυστημικής οργής. Αλλωστε, πώς να αντισταθεί και αυτό το καημένο το σύστημα; Προβληματικό ήταν πάντα και με την κρίση απέγινε. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση κάτω από την πίεση μιας αδυσώπητης διεθνούς πραγματικότητας, χωρίς να είναι διόλου προφανές ότι τουλάχιστον ο μικρός κυβερνητικός εταίρος θα αντέξει το κόστος μιας συμβιβαστικής λύσης του προβλήματος με τη γειτονική μας χώρα. Ξεκίνησε επίσης με κρυφή ελπίδα και ανομολόγητο στόχο να έχει η διαπραγμάτευση ως παράπλευρο κέρδος την ενίσχυση των φυγόκεντρων δυνάμεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά, σημάδι και αυτό της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται τελικά να προτιμά τη λογική των συλλαλητηρίων από την υπεύθυνη στάση που θα έπρεπε να έχει ένα μεγάλο εθνικό κόμμα. Και έτσι μέρος της ιστορικής ευθύνης περνάει στα μικρότερα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον τα σοβαρά.

  Να το πούμε απλά και ξεκάθαρα. Η χώρα μας πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα για την αδιέξοδη πολιτική που επέβαλαν τα συλλαλητήρια πριν από περίπου 25 χρόνια. Δεν κερδίσαμε τίποτα, μόνο χάσαμε. Και θα έπρεπε να έχουμε μάθει μέχριτώρα ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ ημών, το αντίθετο μάλιστα και όχι μόνο για το θέμα της ονομασίας του μικρού μας γείτονα. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία καθώς και στις σχέσεις μας με εταίρους και συμμάχους. Καιρός να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και κυρίως να θυμηθούμε τη διαφορά μεταξύ επιθυμητού και εφικτού. Αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο, θα τολμούσα να πω υπαρξιακό για τη δημοκρατία μας. Σε αυτήν την εποχή της έντονης κοινωνικής κρίσης και πολιτικής απαξίωσης, αν δεν τολμήσουν αρκετοί να σταθούν απέναντι στο τέρας του εθνικολαϊκισμού και να αρθρώσουν υπεύθυνο λόγο, δεν θα κλαίμε αύριο μόνο για τις χαμένες ευκαιρίες στην εξωτερική μας πολιτική. Δεν ακούτε ήδη τη βοή από τα υπόγεια ρεύματα που βγαίνουν πλέον στην επιφάνεια;

  Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
  http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5510923/o-laos-oi-dhmagwgoi-kai-to-systhma/

  • Ο/Η Οι Μαρίες Αντουανέτες λέει:

   https://toparatiritirio2012.wordpress.com/2018/01/22/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9/
   tozizanio 20:08 σε 22 Ιανουαρίου 2018
   Η Μαρία Αντουανέτα και το συλλαλητήριο.

   Beatrix Kiddo

   Σύμφωνα με το μύθο όταν η Μαρία Αντουανέτα έμαθε για το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, ρώτησε γιατί διαμαρτύρονται οι υπήκοοί της. Όταν της είπαν «γιατί δεν έχουν ψωμί να φάνε», εκείνη απάντησε: «Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;»

   Η ειρωνεία αυτή φαίνεται να ταιριάζει γάντι στο λεγόμενο φιλελευθεράτο που περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στον δικό τους αυτιστικό μικρόκοσμο, όπου ως μία άλλη ελίτ κουνάνε το δάχτυλό τους στο λαουτζίκο κάθε φορά που αποφασίζει να διαδηλώσει την δική του άποψη. Σωστή ή λάθος, δεν μας αφορά. Είναι η άποψή του.

   Αυτό έκαναν και στην περίπτωση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Έπιασαν βήμα στα social media και άρχισαν να κηρύττουν στον Μακεδόνα πχ, ότι είναι ηλίθιος αν πάει να διαδηλώσει για το όνομα της ίδιας του της περιοχής. Guys, σάς έχω νέα! Δεν γουστάρει ο Μακεδόνας να ονομαστούν τα Σκόπια, Μακεδονία. Ούτε καν με γεωγραφικό προσδιορισμό. Απλά δεν γουστάρει να ξηλωθεί η παράδοσή του, οι ρίζες του, οι παππούδες του κλπ κλπ. Και δεν θα τού πεί κανείς τι θα κάνει. Το πολύ πολύ η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των «επαϊόντων» και ειδημόνων για κάθε ζήτημα, να τον σπρώξει περισσότερο στα άκρα γιατί όχι μόνο δεν θα βρίσκει τρόπο να εκφραστεί, αλλά ξαφνικά θα χαρακτηρίζεται φασίστας ή εθνικιστής.

   Τα ίδια όμως δεν έκαναν και στις δύσκολες χρονιές που σοκαρισμένος ο ελληνικός λαός έμπαινε στα μνημόνια; Έτσι δεν τον είχαν αντιμετωπίσει; Διότι, για να πούμε και την αλήθεια, δεν ήταν μόνο ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ που τον έφερε στην εξουσία. Ήταν η αποστροφή αυτών των πεφωτισμένων προς την λαϊκή μάζα. Είναι συνένοχοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, συνένοχοι στο ΟΧΙ, συνένοχοι στη δεύτερη εκλογική νίκη των λαϊκιστών. Τη μάζα δεν την αντιμετωπίζεις ως παρία. Πρώτα την ακούς και μετά της εξηγείς. Απλές αρχές σωστής επικοινωνίας.

   Έκλαιγαν μετά γιατί ο κόσμος δεν τούς ακολούθησε στην απαίτησή τους να παραιτηθεί η κυβέρνηση; Μα γιατί να τούς στηρίξουν; Γιατί να στηρίξουν κάποιους που ή τους χαρακτήριζαν γίδια ή κάποιους άλλους που έριχναν την κυβέρνηση Σαμαρά; Εδώ είμασταν και τα θυμόμασταν όλα guys. Όλα!

   Μυαλό όμως δεν βάζουν. Συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, αυτήν τη φορά με την αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου. Ξέρουν καλύτερα, γνωρίζουν τις λύσεις κλπ κλπ. Στράφηκαν και κατά του Μητσοτάκη γιατί τόλμησε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει το αυτονόητο: Ότι ακούει το μήνυμα της μάζας. Μέσα στην φούσκα που ζουν, πιστεύουν ότι ένας πολιτικός που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός, θα αφουγκραστεί τις παρλαπίπες ενός μικρού ποσοστού και θα στείλει τη βούληση του λαού του στα σκουπίδια.

   Το αποτέλεσμα; Θα είναι συνένοχοι, αν η ακροδεξιά επιστρέψει στη Βουλή πιο δυνατή και με μεγαλύτερη απήχηση.

   Οι Μαρίες Αντουανέτες δεν διδάχθηκαν από την εκλογή του Τραμπ, από το Brexit, από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, από την αναταραχή που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πλήρης αποστασιοποίησή τους από τις ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

   Κάποια στιγμή φυσικά θα συμβεί το αυτονόητο. Ήδη αρχίζει και συμβαίνει. Θα περιθωριοποιηθούν ως άλλες Μαρίες Αντουανέτες από το αληθινό κομμάτι της κοινωνίας, εκείνο που τόσο εύκολα σνομπάρουν και θα μείνουν να ανταλλάσσουν σχόλια και likes στα social media. Θα συνεχίσουν να κατηγορούν τους λαούς φασίστες, γιατί δεν υπέκυψαν στο δικό τους ιδιότυπο φασισμό.

 4. Ο/Η Ιουλία Κ.-Φ. λέει:

  Είναι γνωστή η νήσος Ellis όπου, από το 1892, ελέγχονταν όσοι ήθελαν (νόμιμα) να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Το 2008, ο Δημήτρης Λιθοξόου (μετά από σχετική έρευνα) βρήκε ότι, κατά την περίοδο 1897-1924, 8608 (νόμιμοι) μετανάστες δήλωσαν Μακεδόνες:
  http://www.lithoksou.net/p/metanastes-ethnika-makedones-stis-ipa-stis-arxes-toy-20oy-aiona-1897-1924-2008

  Και για την πληρότητα τού θέματος, ο Δημήτρης Φύσσας παραθέτει μία αξιόλογη επιχειρηματολογία:
  http://www.athensvoice.gr/politics/413796_yparhei-makedoniko-ethnos

 5. Ο/Η Μητροπολίτης Σοδόμων και Γομόρρας, έξαρχος Μακεδονίας, της μίας και ελληνικής. λέει:

  Με λίγα λόγια η Σύνοδος των μελανειμόνων δαιμονοποιεί τους Σλαβομακεδόνες για πράγματα που έκανε και η ίδια. Η Εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε την ονομασία της ακολουθώντας την πολιτική διοίκηση, επειδή, δηλαδή είχε προηγηθεί η δημιουργία ενός κράτους με αυτό το όνομα. Προηγουμένως, το τοπωνύμιο Ελλάς απαντούσε εκκλησιαστικά μόνο στον τίτλο του Μητροπολίτη Αθηνών ως υπερτίμου και εξάρχου πάσης Ελλάδος και δήλωνε τη Στερεά. Έτσι, και οι επίσκοποι των νοτίων περιοχών της γειτονικής χώρας τιτλοφορούνταν ως έξαρχοι Μακεδονίας πολύ πριν την εμφάνιση του μακεδονισμού παρόλο που στα βυζαντινά χρόνια το Θέμα της Μακεδονίας με έδρα την Αδριανούπολη περιελάμβανε μόνο τη Θράκη! Να θυμηθούμε και τη ρωμαϊκή ονομασία της περιοχής ως Μακεδονίας Δευτέρας. Δεν έκαναν τίποτε περισσότερο οι Σλαβομακεδόνες από το να διευρύνουν την κυρίαρχη γεωγραφική τους ονομασία όπως ακριβώς κι εμείς σε επίπεδο πολιτικής και εκκλησιαστικής διοίκησης.

 6. Ο/Η Πενθεσίλεια Οβιδίου λέει:

  Εισαγωγή:

  Κυρίως θέμα:
  http://www.athensvoice.gr/politics/413796_yparhei-makedoniko-ethnos

  5.01.2018 | 07:02

  Υπάρχει μακεδονικό έθνος;

  Ένα άρθρο από το μακρινό 2010
  Δημήτρης Φύσσας

  Shares 477A

  Στις 23.07.2010, εφτάμισι χρόνια πριν, είχα γράψει ένα άρθρο, με τον τίτλο «Γιατί ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’», στο οποίο η εφημερίδα είχε βάλει τον εύστοχο υπότιτλο «Ο Δημήτρης Φύσσας εξηγεί γιατί χρησιμοποίησε ‘απαγορευμένες λέξεις’ στο κείμενό του».

  Σήμερα, 24.01.2018, αναδημοσιεύω το άρθρο όπως ακριβώς ήταν, με τις εξής προσημάνσεις:

  Έχει αλλάξει το πρώτο από τα δύο σημεία Γ: η Ελλάδα δέχεται την «κακιά λέξη» ή κάποιο παράγωγό της)
  Ο παράγοντας εξαιτίας του οποίου ανακινήθηκε το θέμα στις μέρες μας είναι ότι η υπάρχει νέα, μη εθνικιστική κυβέρνηση στη Δημοκρατία της Μακεδονίας
  Διεθνώς, οι δεκαετίες χρήσης του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έδειξαν ότι κανείς δεν μπερδεύει το κράτος αυτό με την ελληνική Μακεδονία
  Όλα ανεξαιρέτως τα έθνη αποτελούν τεχνητά κατασκευάσματα.
  Να λοιπόν το παλιό άρθρο:

  Πολλοί αναγνώστες με ρώτησαν γιατί έγραψα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μερικοί μάλιστα με βρίσανε. Όπως είχα προαναγγείλει, σήμερα εξηγώ.

  Αφήνω στην άκρη ότι η Ελλάδα αναγνώριζε κανονικότατα την «Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αφήνω στην άκρη ότι η χώρα αυτή είναι μέλος διαφόρων διεθνών οργανισμών ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ)- και όλα αυτά τα αναγνωρίζει η Ελλάδα, αν και έχουν την «κακιά λέξη» μέσα. Αφήνω επίσης στην άκρη ότι όλος ο κόσμος λέει το γειτονικό κράτος «Μακεδονία» σκέτο και μόνο στην Ελλάδα ονομάζεται «Σκόπια» και οι κάτοικοί του «Σκοπιανοί» (άκρως υποτιμητικό- σα να λέμε την Ελλάδα «Αθήνα» και τους Έλληνες «Αθηναίους»).

  Τ΄ αφήνω όλα στην άκρη και επικεντρώνομαι μόνο στο αν υπάρχει ή όχι αυτό το έθνος. Πρώτα πρώτα, είναι άκρως προσβλητικό να λες στον άλλον «Δεν υπάρχεις. Δεν είσαι εθνικά Μακεδόνας, είσαι Βούλγαρος ή Σέρβος ή Αλβανός ή Έλληνας», τη στιγμή που σου λέει ο άλλος «είμαι Μακεδόνας». Δεύτερο, υπάρχουν πάρα πολλά ντοκουμέντα της ελληνικής πλευράς, που αποδέχονται τη μακεδονικότητα αυτού του έθνους. Ενδεικτικά:

  Α. Το ελληνικό κράτος στο μεσοπόλεμο εξέδωσε το αλφαβητάρι «Αμπετσένταρ» (επανεκδόθηκε τελευταία) για τα παιδιά που μιλάνε την «ανύπαρκτη» γλώσσα του «ανύπαρκτου» έθνους.

  Β. Ο Μυριβήλης στην πρώτη έκδοση του «Η ζωή εν τάφω» μιλάει για «Μακεντόν ορτοντόξ» που συναντούν οι ήρωές του στο μακεδονικό μέτωπο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται σαφέστατα Μακεδόνες (σε μεταγενέστερες εκδόσεις το αφαίρεσε).

  Γ. Οι απογραφές του ελληνικού κράτους, όταν είχαν ακόμα ένα κουτάκι που συμπλήρωνε ο καθένας την εθνικότητά του, κατέγραφαν και Μακεδόνες (τελευταία φορά το 1951). Μετά καταργήθηκε κι αυτό.

  Δ. Οι ίδιοι οι Έλληνες δημιούργησαν την παραστατικότατη λέξη «Σλαβομακεδόνας» για να ξεχωρίσουν τους εθνικά Μακεδόνες από τους Έλληνες Μακεδόνες.

  Αλλά το ζήτημα το έκλεισε, μια για πάντα, ο (και) ιστοριοδίφης Δημήτρης Λιθοξόου, που ερεύνησε τα αρχεία του Έλις Άιλαντ. Ως γνωστόν, το νησί αυτό της Νέας Υόρκης ήταν η επίσημη πύλη εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ. Εκεί, μεταξύ άλλων στοιχείων, καταγράφονταν και η εθνικότητα που δήλωνε ο κάθε μετανάστης. Λοιπόν το διάστημα 1897 – 1924, 8.608 άνθρωποι δήλωσαν εθνικότητα μακεδονική. Για να υπάρχουν άνθρωποι που το 1897, ήδη, δήλωναν ότι είχαν μακεδονική εθνική συνείδηση, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο έθνος είχε δημιουργηθεί τουλάχιστον το 1860- 1870. Δηλαδή, πολλές δεκαετίες πριν τον Τίτο.

  Η σχετική σελίδα. Ενώ τα αρχεία του Έλις Άιλαντ υπάρχουν εδώ. Αμερικάνικα στοιχεία από το 1897 και πέρα, δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση. Συνεπώς το έθνος αυτό υπάρχει, είναι το νεότερο σλαβικό έθνος. Και κατοικεί στο κράτος του, που το ονομάζει Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  Υπάρχει όμως και η πολύ μεγαλύτερη Μακεδονία της Ελλάδας, η μικρότερη βουλγάρικη Μακεδονία του Πιρίν και η μικρότατη αλβανική (Κοριτσά). Κι αυτό γιατί η μέχρι τότε ενιαία οθωμανική Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ των γειτόνων. Κι όπως γίνεται παντού και πάντα, πουθενά τα κρατικά σύνορα δε συνέπεσαν με την εθνική σύνθεση. Σχεδόν σε κάθε κομμάτι της Μακεδονίας υπήρχαν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Μακεδόνες, Αλβανοί, Τσιγγάνοι, Βλάχοι, Εβραίοι. Ειδικά μετά τη μικρασιατική καταστροφή (1922) και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, στην ελληνική Μακεδονία οι Τούρκοι έφυγαν και στη θέση τους ήρθαν Έλληνες πρόσφυγες.

  Το ελληνικό κράτος επί Μεταξά απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα. Αργότερα διατυπώθηκε η θέση του «ανύπαρκτου» μακεδονικού έθνους, το «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κλπ. Από την άλλη, ειδικά μετά το 1945, τα Σκόπια άσκησαν αλυτρωτική προπαγάνδα προς τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, διεκδικώντας προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας μέχρι τον Όλυμπο και δημιουργία ενιαίου «μακεδονικού» κράτους με πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ξεκίνησαν μια ιλαρή προσπάθεια να ανακαλύψουν εθνικές ρίζες στην αρχαία Μακεδονία, διεκδικώντας Μεγαλέξαντρο, Βουκεφάλα, ήλιο της Βεργίνας και άλλα αρχαιομακεδονικά στοιχεία.

  Σήμερα τα πράγματα έχουν φτάσει σ΄ ένα κάπως αστείο αδιέξοδο. Η Ελλάδα -σχεδόν μόνη της παγκοσμίως- αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους, ενώ δε δέχεται ως εθνικά Μακεδόνες όσους δικούς της πολίτες νιώθουν έτσι (μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι έχουν καταργήσει τον όρο «Σλαβομακεδόνες»). Οι γείτονες, πάλι, αρνούμενοι τη σλαβική καταγωγή τους, δηλώνουν «μεγαλεξαντρινοί», υπονομεύοντας τη δική τους ιστορία και τη δική τους εθνική ταυτότητα. Δεν πρόκειται μόνο για γελοιότητα, είναι και κακό του κεφαλιού τους.

  Κι όμως, κανένας δεν μπερδεύει διεθνώς το κράτος της Μακεδονίας με την ελληνική Μακεδονία, τμήμα του ελληνικού κράτους, όπως κανείς δεν μπερδεύει τη Φλάνδρα του Βελγίου με τη Φλάνδρα της Γαλλίας, τη Γαλικία της Ισπανίας με τη Γαλικία της Πολωνίας, τη (πρώην Μεγάλη) Βρετανία με τη Βρετάνη της Γαλλίας (είναι μύθος ότι δήθεν ο Ντε Γκολ απαίτησε τη χρήση του όρου «Ηνωμένο Βασίλειο», προκειμένου η Βρετανία να μπει στην τότε ΕΟΚ) και πάει λέγοντας. Όσο δικαίωμα έχουν οι Έλληνες να έχουν Μακεδονία, τόσο δικαίωμα έχουν και οι γείτονες. Κι ούτε μπορεί κανείς να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι 2.500.000 Έλληνες Μακεδόνες «απειλούνται» από λίγες δεκάδες χιλιάδες εθνικά Μακεδόνες, ούτε ότι απειλείται η Ελλάδα ως κράτος από το πολύ μικρότερο κράτος της Μακεδονίας (του οποίου το 40% μάλιστα είναι Αλβανοί με έντονες αποσχιστικές τάσεις- και ο νοών νοείτω).

  Ο προφανής συμβιβασμός θα επέλθει, αργά ή γρήγορα, στο εξής: το κράτος της Μακεδονίας θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση επί της ελληνικής Μακεδονίας και θ΄ αναγνωρίσει τα υφιστάμενα σύνορα. Η Ελλάδα, πάλι, θ΄ αναγνωρίσει το κράτος της Μακεδονίας με κάποιο όνομα όπως Άνω / Βόρεια/ Νέα /Μακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη ή Δημοκρατία της Μακεδονίας κλπ. Ελπίζω ν΄ αναγνωρίσει και τη μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας, αίροντας την καταπίεση δεκαετιών. Στη σύγχρονη εποχή, η εθνική συνείδηση του καθενός προσδιορίζεται από τον ίδιο και μόνο, όχι από τους άλλους. Επαναλαμβάνω, δε μπορείς να λες στον άλλον «δεν υπάρχεις», ενώ υπάρχει. Το ίδιο ακριβώς δικαίωμα αναγνωρίζω, εννοείται, στην ελληνική μειονότητα π.χ. της Αλβανίας ή της Ίμβρου.

  Εγώ λοιπόν χρησιμοποίησα τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας»:

  Α. Για ν΄ αντιδιαστείλω το γειτονικό κράτος με την ελληνική Μακεδονία

  Β. Επειδή έτσι αυτοπροσδιορίζεται

  Γ. Επειδή ο όροι FYROM / ΠΓΔΜ, αν και περιέχουν τη λέξη «Μακεδονία», είναι κάπως «περίεργοι» για ονομασία κράτους

  Δ. Επειδή έτσι προβλέπω πως θ΄ αναγνωριστεί.

 7. Ο/Η ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ λέει:

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ !! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ !!!! ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΒΑΡΔΑΣΚΙΑ = ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΕΓΕΤΑΙ , ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ & ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΙΟΝΙΑ
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΓΓΛΟΙ?
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΟΤΙ Η ΠΑΝΩΡΙΑ, ΒΑΛΕνθια, ΠΑΛΕνθια, ΝΟΥΜΑνθια
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΙΟΤΙ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΘΟΓΓΟΣ -ΝΘΟΣ
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΒΡΙΟΥΣ (ΧΑΖΑΡΟΥΣ) ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ (ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΣΙΒΗΡΙΚΑ) ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΝΑ ΣΤΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΥΜΑΓΔΟΥΣ ?
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΕΛΓΟΥΣ ΤΟ 2ΕΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ
  ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΚΑΛΟΜΕΡΙΤΗ (ΜΠΟΥΟΝΑΠΑΡΤΕ) ΑΠ ΤΟ ΟΙΤΥΛΟ (Η ΚΟΝΤΕΣΙΝΑ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ) ΚΑΙ Ν ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΕΛΓΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ?
  ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΒΕΛΓΟΥΣ ΤΟΝΟΙ 2ΕΥΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ
  ΡΕ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΧΑΖΕΨΕΙ ? Η ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟΙ ?

  • Ο/Η Άγριος λέει:

   Κάποιοι ημιμαθείς ισχυρίζονται ότι η ονομασία Μακεδονία αποτελεί δήθεν τέχνασμα τού Τίτο και ότι αυτή η περιοχή ονομάζοταν Βαρδαρία (Βαρντάρσκα). Πράγματι ονομαζόταν Βαρδαρία αλλά μόνο για τη 12ετία 1929-1941 όταν οι Σέρβοι προσπαθούσαν να αφομοιώσουν αυτό το λαό. Προ τού 1929, ονομαζόταν Μακεδονία.

   Δεν πρόκειται να απαντήσω σε ύβρεις ούτε σε άσχετα «επιχειρήματα».

 8. https://theshadesmag.wordpress.com/2017/10/01/makedonia-prin-meta/

  Η μητρική γλώσσα των κατοίκων του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας πριν και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών
  Posted on October 1, 2017 by shadesmag

  Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Θέσεις (τεύχος 38) στις αρχές του 1992. Την περίοδο εκείνη το Καθεστώς στην Ελλάδα είχε ξεσηκώσει το ελληνικό έθνος κατά του νεοσύστατου μακεδονικού κράτους. Στα συλλαλητήρια εναντίον των «Σκοπιανών» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες. Το σύνολο σχεδόν των πανεπιστημιακών, των δεσποτάδων, των δημοσιογράφων, των συγγραφέων και των πολιτικών του τόπου, αφιόνιζε με ψέματα το λαό. Αυτό που καθημερινά λεγόταν στα μπαλκόνια, γραφόταν στον τύπο, ακουγόταν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ήταν πως η Μακεδονία κατοικείται από την εποχή του Φίλιππου και του Αλέξανδρου μόνο από Έλληνες, απόγονους των αρχαίων. Οι λίγοι που διαφωνούσαν, σώπαιναν τρομαγμένοι.
  Η συστηματική προπαγανδιστική δουλειά που είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε σχεδόν εξαφανίσει τα γραπτά ίχνη για το γλωσσικό παρελθόν της Μακεδονίας. Το πρόβλημα το είχα αντιμετωπίσει μερικά χρόνια νωρίτερα, καθώς ήμουν ο πρώτος που είχε αρχίσει να ερευνά το ζήτημα της γλωσσικής σύνθεσης του πληθυσμού της Ελλάδας, το παρελθόν των μειονοτήτων. Είχα μάλιστα δημοσιεύσει τα πρώτα μου κείμενα για το Φαλμεράγιερ, τους Βλάχους, τους Τσιγγάνους και το μακεδονικό. Και είχα αρχίσει να ενοχλώ την εθνικά σκεπτόμενη (σχεδόν στο σύνολό της) διανόηση της χώρας.

  Το άρθρο μου για την απογραφή του Χιλμή Πασά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τετράδια (τεύχος 21), στα τέλη του 1988, με είχε οδηγήσει σε ρήξη με τα άλλα μέλη της συντακτικής επιτροπής, παλιούς φίλους και συναγωνιστές. Είχα υπερβεί τα εθνικά εσκαμμένα.

  Όταν έγραψα το κείμενο για τις Θέσεις, είχα αρχίσει να σχηματίζω μια σχετικά καλή εικόνα για το νεότερο παρελθόν της Μακεδονίας, όσον αφορά τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα εθνικά φρονήματα των κατοίκων της. Και είχα φτάσει στο συμπέρασμα για την ύπαρξη σημαντικής μειονότητας, που είχε υποστεί μεγάλες διώξεις από το ελληνικό κράτος. Το όνομα της, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές ήταν: Σλάβοι, Σλαβόφωνοι, Σλαβομακεδόνες, Μακεδονοσλάβοι.

  Αυτές οι λέξεις το 1992-1993 ήταν εθνικά απαγορευμένες στην Ελλάδα. Η ελληνική αστυνομία φρόντισε εκείνη τη χρονική περίοδο να στείλει στα δικαστήρια, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μέλη αριστερών οργανώσεων που σε προκηρύξεις ή σε αφίσες τους είχαν υπερασπιστεί τους Σλαβομακεδόνες.

  Επίσημα και σύμφωνα με την ελληνική εθνική ιδεολογία, δεν υπήρχαν τότε Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα. Όποιος υποστήριζε κάτι τέτοιο, αντιμετώπιζε την τιμωρία του κράτους.

  Αυτά λοιπόν ίσχυαν όταν εγώ δημοσίευσα το κείμενο για τη «μητρική γλώσσα των κατοίκων του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας πριν και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών».

  (…..)

  1. Οι στατιστικές του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών (1900-1902)

  Πρόκειται για ανέκδοτα στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό των μακεδονικών καζάδων, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκονται σήμερα στο αρχείο του Στέφανου Δραγούμη [3].

  Πληροφορίες αντλημένες από ελληνική πηγή, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί διαφέρουν πολύ από τις δημοσιευμένες την εποχή εκείνη επίσημες στατιστικές της ελληνικής προπαγάνδας.

  (……………………….)

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Έλεος!
  Σύγχρονοι Μακεδονομάχοι:

  https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/11/blog-post_6.html
  Τελικά τι είναι ο δεσπότης Σύρου Δωρόθεος; «Νταβατζής» ή «τρελή», «μεγάλη καλιαρντή», και «ψεύτρα»;
  Από giorgis , Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017 | 5:34 π.μ.


  Σύρου: «Ο λαός μας ζητάει να υψώσουμε φωνή για τη Μακεδονία»
  Στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Σήμερα» βρέθηκε φιλοξενούμενος το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. τοποθετήθηκε στο θέμα ονομασίας των Σκοπίων, στις θέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και για τη σχισματική Εκκλησία

 10. Ο/Η Π. Μαντούβαλος λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/01/blog-post_789.html

  Και με δικαστική απόφαση «λαδιάρης», δημοσιογράφος, πρώην εθνοπατέρας σημερινός διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού

  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 | 10:26 μ.μ.

  Επρεπε να περάσουν κάποια χρόνια ώστε να ρθει γα εκδίκαση στις δικαστικές αίθουσες μια υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε στην αποκάλυψη αναμφισβήτητων ντοκουμέντων, απ’ το περιοδικό Hot Doc, που παρουσιάζουν τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μιχαλάκη να χρηματίζεται από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη –ο οποίος υπήρξε συνιδιοκτήτης της φυλλάδας «Πρώτο Θέμα», για να μην ξεχνιόμαστε.

  Συγκεκριμένα το περιοδικό είχε φέρει στην δημοσιότητα έγγραφο που έχει συντάξει και γράψει χειρόγραφα ο ίδιος ο Α. Πάλλης με τίτλο «ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ» κείμενο που τροποποίησε και υποβλήθηκε από τον Μιχαλάκη στη βουλή, στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του προφυλακισμένου επιχειρηματία.

  Φυσικά ο «εθνοπατέρας» δεν το έκανε αυτό για την «ψυχή της μάνας του». Το περιοδικό δημοσιεύει έγγραφα από το «εξοδολόγιο» του επιχειρηματία στα οποία φαίνεται να δίνονται στον νεοδημοκράτη βουλευτή 7.000 και 5.000 ευρώ.

  Εντάξει, οι ποινές που τους επέβαλε το δικαστήριο ήταν «χάδι». (Μιχελάκης και Πάλλης καταδικάστηκαν σε φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή) αλλά εδώ επιβεβαιώνεται άλλη μια διαπίστωσή μας. Οτι αρκετοί από το αστικό πολιτικό προσωπικό δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμμισθοι υπάλληλοι καπιταλιστών, άσχετα αν τα συγκεκριμένα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σταγόνα στον ωκεανό και μόνο από ατζαμοσύνη των συμμετεχόντων σε τέτοιες λαμογιές μπορεί να τα φέρει στην επιφάνεια.

  Και μια λεπτομέρεια. Ο «έγκριτος» δημοσιογράφος Γ. Μιχελάκης είναι διευθυντής ειδήσεων του Αντένα και μας προσέφερε αντικειμενική και αδέσμευτη πληροφόρηση.

 11. Ο/Η Ακοσμος Αιτωλος λέει:

  Ψυχραιμια παιδια skripta μενουν.Διαβαστε τι λεει το Νομοθετικον Διαταγμα 4009 της 23 οκτωβριου1959 που υπεγραψε ο Ευναρχης που δακρυζε για τη Μακεδονια και αφορουσε σχεσεις της Ελλαδας και της Μακεδονιας..

 12. Ο/Η Noor-1 λέει:

  με τη στολή, όχι αστεία

 13. Ο/Η Frixos λέει:

  Παντως κυριοι (Ροίδη και Λασκαρατε),
  για να λεμε …και του στραβου το δικιο (ανεξαρτητως απο το οτι οσο δικιο και αν του δωσεις παλι στραβος θα’ναι), μια φορα ειπε και ο αγιος προκαθημενος της εκκλησιας της Ελλαδος να το παιξει μετριοπαθης με τα ιερα συλ-αλητηρια, γνωστα και ως λαοσυναξεις, («Δεν χρειαζονται συλαλητηρια, εχουμε αναγκη απο εθνικη ομοψυχια» ειπε) και πριν λαλησει ο πετεινος ο Μητσοτακης αποφασισε να τον εκθεσει προκειμενου …»Να μην διχασει τους Ελληνες για να ενωσει τους Σκοπιανους»!!!
  Ή οπως ειχε πει και ο Θωμας ο Ακινατης «Το Αιγαλεω και ο Ολυμπιακος να κερδάνε και ολοι οι αλλοι να πα’ να γαμηθουνε»!!!

 14. Ο/Η laskaratos λέει:


  Mιχάκης (Χ.Α.-ΑΝΕΛ, κλπ), ο πατριωτισμός έχει ψωμί, αλλά του πήραν τη μπουκιά από το στόμα

  http://www.kathimerini.gr/945632/opinion/epikairothta/politikh/ta-yixoyla-ths-aganakthshs

  ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

  Τα ψίχουλα της αγανάκτησης

  27.01.2018

  Οι βουλευτές εκτός από τις περιφέρειές τους πρέπει να προσέχουν και τις παρέες τους. Ειδικά όταν προσκαλούνται κάπου. Εστω κι αν αυτό είναι ένα συλλαλητήριο, που θα έχει πολλούς δυνητικούς ψηφοφόρους, τους οποίους μάλιστα και οι ίδιοι οι διοργανωτές θέλουν για την πάρτη τους.

  Το συλλαλητήριο της Αθήνας την 4η Φεβρουαρίου ήταν έμπνευση κάποιου κ. Δημήτρη Μιχάκη, ο οποίος εμφανίστηκε για λίγο ως οργανωτής. Δηλώνει νομικός, ιεροψάλτης, μουσικοσυνθέτης και πρόεδρος της οργάνωσης Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση· δεν ακούγεται σαν το Ελλήνων Συνέλευση του κ. Αρτέμη Σώρρα; Οπως αποκάλυψε χθες ο συνάδελφος κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος των ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ. (που δεν ξέρουμε καν πόσοι είναι) ήταν υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και πήρε στην Α΄ Θεσσαλονίκης 787 ψήφους. Πρωτοστάτησε στα ρατσιστικά γεγονότα του Ωραιόκαστρου όπου «μίλησε για “ιδιωτικές εταιρείες με ύπουλη σκοπιμότητα” και για “μυστικές στοές που πολεμούν την ανθρωπότητα”». Πριν από αυτό εμφανίζεται στο θέατρο Χυτήριο στην Ιερά Οδό δίπλα στα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής που συγκρούονται με την αστυνομία για να ακυρώσουν την παράσταση «Corpus Christi».

  Η «μεγάλη αναταραχή», που κατά τον Μάο και τον προφήτη αυτού Αλέξιο Τσίπρα, αποτελεί «θαυμάσια κατάσταση», είναι κάτι όπου, σύμφωνα με τον Διονύση Σαββόπουλο, «κάτι ατσίδες, κάτι μίμοι κάτι νάνοι στα ρεζιλίκια μας τοκίζοντας κανείς ποτέ δε χάνει». Και το συναισθηματικώς φορτισμένο Μακεδονικό αποτελεί πρώτης τάξεως όχημα για να δημιουργηθούν πολιτικές καριέρες από το πουθενά. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος πολλά: αρκεί να φοβίσει τους πολίτες για τα «περίεργα σχέδια», μασόνων, Εβραίων, Αμερικανών, Βουλγάρων κι Αλβανών, να υψώσει τους τόνους της εθνικοφροσύνης, να δηλώσει «υπερασπιστής των πανάρχαιων δικαίων», να πει και κανένα σαν αυτό που σάρκασε ο κ. Δημήτρης Χαντζόπουλος «γκόου μπακ κ. Νίμιτς, γκόου μπακ κυρίες και κύριοι της αντεθνικής νομενκλατούρας» και μπαίνει μια χαρά στη Βουλή· εδώ μπήκαν τόσοι και τόσοι…

  Με τα πολλά σε σύσκεψη που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας «φορείς, σωματεία και ενώσεις ξεκαθάρισαν στον νεαρό Δημήτρη Μιχάκη ότι δεν έχει καμία θέση στο Συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία και ότι η διοργάνωση ανήκει πλέον στις Παμμακεδονικές Ενώσεις και σε άλλους φορείς που ορίστηκαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής» (thestival 25.1.2018), παρά το γεγονός ότι αυτός ξεκίνησε το νταβαντούρι. Ομως ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και θα βρεθούν άλλοι για να καβαλήσουν το κύμα των κατανοητών αλλά αδικαιολόγητων ανησυχιών που έχουν οι πολίτες. Κι αυτοί δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία, ούτε οι βουλευτές της που θα προστρέξουν για κάποια ψίχουλα της αγανάκτησης…

 15. Ο/Η Κάσυ Διάρη λέει:

  http://www.athensvoice.gr/greece/424142_poia-einai-i-neonazistiki-organosi-combat-18-hellas-video

  06.03.2018 | 14:02
  Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 Hellas (video)
  Πογκρόμ κατά Ρομά και μεταναστών, εμπρηστικές επιθέσεις και λατρεία για τον Αδόλφο Χίτλερ

  «Ερχόμαστε και η γη θα καεί» αναφέρει το video που είχε κυκλοφορήσει η νεοναζιστική/ εθνικιστική οργάνωση Combat 18 Hellas, πριν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία.

  Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 επιθέσεις, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές. Με αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο, έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη Νίκαια, του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο, καθώς και τις εμπρηστικές επιθέσεις σε χώρο αναρχικών στα Εξάρχεια, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Όχθη» στο Παλαιό Φάληρο και στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Ακόμη, έχουν κάνει επίθεση σε γραφεία της ΝΔ στον Πειραιά, ενώ έχουν προβεί και σε βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα.

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  Πάνω 20 επιθέσεις φέρεται να έχει διαπράξει η ομάδα ακροδεξιών που εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική

  Σύνθημα της οργάνωσης το (κλασικό ναζιστικό) «Ζήτω η Νίκη» και «Ζήτω ο ριζοσπαστικός εθνικοσοσιαλισμός».


  Α.Μ.Ε. / C18 και κάτοικοι Μενιδίου ενάντια σε γύφτους πρεζέμπορες και αστυνομία

  Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουν 2017
  Αν και η προέλευση της οργάνωσης είναι βρετανική, η οργάνωση έχει σύνδεση με νεοναζιστικά κινήματα των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες του πλανήτη.

 16. https://theconversation.com/greeces-macedonian-slavic-heritage-was-wiped-out-by-linguistic-oppression-heres-how-94675

  Greece’s Macedonian Slavic heritage was wiped out by linguistic oppression – here’s how
  April 19, 2018


  In the north of the country, authorities launched a massive Hellenising mission. Overnight, Madeconian Slavic names of people, places and dances were rendered into Greek by public servants.


  A guesthouse in Loutraki (Aridaia, northern Greece) bearing the Slavic name of the village, Pozhar. The letter Ž has been borrowed from the Latinic version of the Macedonian Slavic

 17. Ο/Η Παλιός λέει:

  Το 1959, επί κυβερνήσεως ΕΡΕ και πρωθυπουργό τον Κων/νο Καραμανλή, υπογράφηκε συμφωνία αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.

  Στο άρθρο 7 της συμφωνίας, αναφέρεται ότι η συνεργασία αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος από την μια κι από την άλλη, τα υπουργεία Δικαιοσύνης των ομόσπονδων κρατιδίων της τότε Γιουγκοσλαβίας, ήτοι της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας

  1992 Γλέζος,Αθήνα για Μακεδονικό

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   Ο Μανώλης Γλέζος παίρνει θέση για το Σκοπιανό: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία NEWSROOM 11.2.2018 | 23:47 Πηγή: http://www.lifo.gr

   «Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ. Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς. Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ. Ομως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει. Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές. Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον. Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους. Εζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον. Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν. Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό. Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας. Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση. Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει. Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων. Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού». Πηγή: http://www.lifo.gr

 18. Ο/Η laskaratos λέει:


  http://www.protagon.gr/themata/rwsia-taxiaou-44341657576

  Το ρωσικό «προγεφύρωμα» της Αλεξανδρούπολης

  Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ενωσης Ρωσοφώνων Επιχειρηματιών Ελλάδας.

  Τι τους συνδέει μεταξύ τους, αλλά και με τον ρωσικό παράγοντα που δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη τους;

  Χριστίνα Ταχιάου

  17 Ιουλιου 2018

  Η Ρωσία είναι χώρα Ορθοδόξων, βαθιά θρησκευόμενων. Εκτός από το Αγιον Ορος και τη γνωστή προσπάθεια ηγεμονίας επ’ αυτού, οι Ρώσοι έχουν βλέψεις και για άλλες περιοχές, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Ο τρόπος που επιχειρούν να ασκήσουν επιρροή συχνά περνά από τη θρησκεία, καθώς και από την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, από το εμπόριο και –ακόμη συχνότερα- μέσα από τη φιλοδοξία ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να έχουν ρόλο στον δημόσιο βίο. Ενας ιδανικός φίλος, φιλόδοξος και τολμηρός, ορμητικός και αποτελεσματικός (όπως δείχνει ο πρότερος βίος του) είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Που καταγγέλλει «το κράτος της Αθήνας» και υπενθυμίζει ότι «αυτή η Θράκη, η οποία κάποτε έφτανε από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Μόναχο, κάπου εκεί στη Βαυαρία, σήμερα είναι συρρικνωμένη σε τρεις νομούς και σε τρεις πόλεις», όπως είχε πει το 2011. Πριν προλάβει, όμως, να μελαγχολήσει από τα περασμένα μεγαλεία, ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να σημάνει κάτι καλό. «Βέβαια», συνέχισε, «και μην το θεωρήσετε αυτό ως απειλή, αν τη δείτε στον χάρτη θα δείτε ότι είναι μια ολοκληρωμένη μονάδα ως οντότητα, η οποία μπορεί να έχει πολιτική αίσθηση, οικονομική ανεξαρτησία και μια πολιτική σε πάρα πολλά πεδία. Αν καθίσουμε να τα αναπτύξουμε ένα προς ένα, να δείτε που κάποιοι θα τρομάξουν». Ακολούθως, και αφού τοποθέτησε τη Θράκη «ανάμεσα σε δυο χώρες»(!), έκανε λόγο για ένα «ανεξάρτητο κράτος». Με κάτι τέτοιες προχωρημένες ιδέες, καθώς και με τον αγώνα κατά της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη Θράκη, ο κ. Λαμπάκης επανεξελέγη δήμαρχος το 2014 – με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Και ευελπιστεί τώρα ότι θα εκλεγεί το 2019 περιφερειάρχης Θράκης. Πανοραμική άποψη της Αλεξανδρούπολης Την περασμένη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, ήταν περιζήτητος. «Δεν προλαβαίνω καν να τον ειδοποιήσω για τη δική σας κλήση. Δίνει συνεχώς συνεντεύξεις» μας είπε ευγενέστατα η γραμματέας του. Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες λόγω των σχέσεών του με τον ρωσικό παράγοντα και της αδυναμίας που οι Ρώσοι δείχνουν για την πόλη του. Βεβαίως, ο κ. Λαμπάκης δεν θέλει και πολύ για να καλέσει τα κανάλια. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της αγάπης του κ. Λαμπάκη για τις κάμερες. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος κάλεσε τους τοπικούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι είχε δεχτεί την επίσκεψη αξιωματούχων της ασφάλειας του κ. Πάιατ, δίνοντας πληροφορίες που κανονικά έπρεπε να μείνουν απόρρητες. Κατόπιν τούτου, βαθιά ενοχλημένη η πρεσβεία των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψη Πάιατ.

  Αλλά έχει και χειρότερα. Το 2016, κι ενώ ήδη βρίσκονταν σε ισχύ κυρώσεις και περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Russia Today ότι η περιφέρεια της Συμφερόπολης Κριμαίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Εβρου υπέγραψαν συμφωνία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά. «Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο Εβρος είναι περιοχή με πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει ο δήμαρχος στην συνέντευξή του. «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών» κατέληξε. Οταν το έμαθε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό. Είναι άγνωστο τι είπε στον δήμαρχο όταν τον πέτυχε στο τηλέφωνο. Ο κ. Λαμπάκης ήταν ασυγκράτητος. Ετσι όπως κήρυξε περίπου ανεξάρτητη τη Θράκη το 2011, βιάστηκε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση στην οποία σήμερα είναι η Ευρώπη, μπορούμε να ακούσουμε το “τρίξιμο” στα θεμέλιά της, αμφιβάλλω ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δικό μας Εμπορικό Επιμελητήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κριμαία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό της. Εμείς, φυσικά, δείχνουμε σεβασμό στην ΕΕ, καθώς και στην ελληνική κυβέρνηση που μας εκπροσωπεί στη διεθνή σκηνή, αλλά κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τους δικούς της ανθρώπους» είχε πει.

  Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης Τι δουλειά είχε, όμως, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη το 2016 στην Κριμαία; Το πρόσωπο-κλειδί για τις επαφές εκεί ήταν ο τότε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης. Ανθρωπος υψηλών τόνων και με φανερή τη ρωσική προφορά στα Ελληνικά του, δηλώνει πρόεδρος της Ενωσης Ρωσοφώνων Επιχειρηματιών Ελλάδας. Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να εξακριβώσουμε τις ακριβείς επιχειρηματικές δραστηριότητές του, ενώ δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε μαζί του, καθώς βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη συνοδεύοντας μαθητές από την Καβάλα σε «επίσημη αποστολή», όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή το πρωί της Δευτέρας. Δηλώνει, επίσης, άμισθος σύμβουλος του δημάρχου για θέματα τουρισμού, αν και πριν από λίγα χρόνια εμφανιζόταν ως υπάλληλος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, λόγω κάποιων αστοχιών στη διαχείριση της ΤΙΕΔΑ, τα χρήματα κατεβλήθησαν παράνομα και ο κ. Καμπαερίδης καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, στις 6 Μαΐου 2018, σε φυλάκιση 15 μηνών. Στην ίδια δίκη καταλογίστηκαν ποινές και σε μέλη της διοίκησης της Τουριστικής Επιχείρησης. Ο κ. Γκαμπαερίδης διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας από το 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν στο ΦΕΚ 864 (τεύχος τρίτο) της 19ης Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε το από 27/5/2016 προεδρικό διάταγμα ανάκλησης του διορισμού του, κατόπιν πρότασης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Πρόκειται για έναν παράγοντα για τον οποίον όλοι λένε ότι είναι «ο άνθρωπος των Ρώσων». Δίνει όσο πιο δυναμικά μπορεί το «παρών», είτε μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ρωσικό Σπίτι» που διοικεί η καλλονή σύζυγός του, είτε μέσα από παράτες. Οπως η μεταφορά μιας εικόνας αγίου με ιστιοφόρο από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη ή η εμφάνισή του στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2016 συνοδεύοντας αποστολή από την Αγία Πετρούπολη ή η εξύμνηση του προσώπου του από site όπως το olympia.

  Για τη δράση των Ρώσων στην περιοχή γράφτηκαν πολλά αυτές τις ημέρες. Εάν υπάρχουν παρανομίες ή χρηματισμοί, είναι δουλειά της ελληνικής Πολιτείας να το βρει. Δυο, όμως, πράγματα προκαλούν αλγεινή εντύπωση. Το πρωί της Κυριακής, όταν βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον κ. Γκαμπαερίδη, έσπευσε να δηλώσει στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ότι το 2015 που είχε επισκεφθεί την περιοχή, είχε δει «τους πάντες». Σωστά. Παρέλειψε, όμως, ο υπουργός να αναφέρει ότι στις 20 Απριλίου 2018 συνέφαγε με τον κ. Γκαμπαερίδη στο χωριό Αβαντας, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στην ταβέρνα «Στου Ντάνυ». Γιατί; Το πρωί της Δευτέρας, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM, κάνοντας λόγο για σόου στην Ελλάδα «ανάλογο της υπόθεσης Σκριπάλ». Υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική της Ρωσίας, για την οποία υπάρχει σοβαρή διάσταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Γκαμπαερίδης είπε ότι «δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα αυτή τη φορά».

 19. Ο/Η Δρ. Μένγκελε λέει:

  Να κλάψεις ή να γελάσεις.
  «Βιολογικά δεν έχουν σχέση με Μακεδόνες»

  https://www.cna.gr/crete/ierapetra-katalipsi-gia-to-onoma-tis-pgdm-se-apostasi-apo-tin-chrysi-aygi-oi-mathites/

  Ιεράπετρα: Κατάληψη για το όνομα της ΠΓΔΜ – Σε απόσταση από την Χρυσή Αυγή οι μαθητές
  Κατάληψη στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας για το όνομα της ΠΓΔΜ

  29.11.2018

  Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου σε ψήφισμα τους κάνουν μια προσπάθεια να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις ακροδεξιές θέσεις της Χρυσής Αυγής αναφέροντας πως η κίνησή τους δεν περνά τα όρια της ξενοφοβίας, αλλά αντιδρούν στην αλλοίωση του «Μακεδονικού Πολιτισμού».

  Δείτε το ψήφισμα των μαθητών του 3ου Γυμνασίου:

 20. Ο/Η Psycho λέει:

  https://marginalia.gr/arthro/makedoniko-skeleti-sti-ntoulapa/
  Marginalia

  ΤΕΥΧΟΣ #2 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ
  Μακεδονικό: οι σκελετοί στη ντουλάπα

  Τάσος Κωστόπουλος Τάσος Κωστόπουλος

  Οποιοδήποτε λεξικό κι αν ανοίξει κανείς στο λήμμα «αλυτρωτισμός», θα διαπιστώσει πως η επίμαχη έννοια προϋποθέτει δυο πράγματα. Αφ’ ενός μεν εδαφική επιβουλή, αφ’ ετέρου δε την ύπαρξη κάποιου «αλύτρωτου», ομοεθνούς πληθυσμού.

  Στην περίπτωση του Μακεδονικού, γεγονός είναι πως η τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία στα πρώτα βήματά της φλέρταρε αρκούντως με την ιδέα της προσάρτησης ορισμένων τουλάχιστον παραμεθόριων ελληνικών εδαφών, κατοικούμενων τότε από συντριπτική πλειοψηφία Σλαβομακεδόνων. Αυτές όμως οι βλέψεις αποκηρύχθηκαν ρητά ήδη από το 1950, παραχωρώντας τη θέση τους στην απλή επίδειξη ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των Σλαβομακεδόνων ως ελλήνων πολιτών· πρακτική που δεν ισοδυναμεί από μόνη της με αλυτρωτισμό, όπως δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτόματα αλυτρωτικό το ενδιαφέρον της επίσημης Αθήνας για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, από τη στιγμή που αυτό έπαψε να συνοδεύεται από εδαφικές διεκδικήσεις. Όσο για την ΠΓΔ Μακεδονίας, το Σύνταγμά της εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια (από τις 6/1/1992) περιλαμβάνει ρητή διάταξη (άρθρο 3.δ), σύμφωνα με την οποία η χώρα αυτή «δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά γειτονικών κρατών».[1] Για την απαραίτητη σύγκριση, υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν περιλαμβάνει τέτοια «μη αλυτρωτική» δικλείδα, καθώς και ότι πριν από 17 μόλις χρόνια, στις 29/8/2001, η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων συζήτησε με κάθε σοβαρότητα τη δημιουργία από τον ελληνικό στρατό, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, «μιας υγειονομικής ζώνης η οποία θα περιλάμβανε οικισμούς, δηλαδή το Μοναστήρι, Γευγελή, Οχρίδα».[2]
  Αυτά όσον αφορά την εδαφική επιβουλή. Τι συμβαίνει ωστόσο με το άλλο σκέλος του υποτιθέμενου «αλυτρωτισμού», τους σλαβόφωνους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας; Στον παρθενικό προσωπικό απολογισμό του για την πρώτη φάση του «Σκοπιανού», ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ομολογεί πως η υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔ Μακεδονίας δεν αποτελούσε παρά την πρόσοψη των προσπαθειών του για αποτροπή της εμφάνισης συγκροτημένης μειονοτικής κίνησης στο χώρο της ελληνικής Μακεδονίας.[3] Ποια είναι όμως τα αντικειμενικά δεδομένα, πάνω στα οποία στηρίχθηκαν αυτοί οι φόβοι;

  Ο αριθμός
  Πριν από την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, στη σημερινή ελληνική Μακεδονία ζούσαν κάπου 250 με 300.000 σλαβόφωνοι χριστιανοί. Ακολούθησαν τέσσερα μεγάλα κύματα εθνοκάθαρσης (1913, 1919-25, 1945-46, 1948-49), που περιόρισαν το μέγεθος αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, χωρίς ωστόσο και να την εξαφανίσουν.

  Η τελευταία απογραφή που ασχολήθηκε με τη μητρική γλώσσα των κατοίκων της Ελλάδας έγινε το 1951 και κατέγραψε συνολικά 41.167 σλαβόφωνους χριστιανούς (14.476 στο Ν. Φλωρίνης, 9.353 στο Ν. Πέλλης, 5.090 στο Ν. Σερρών, 2.227 στο Ν. Ημαθίας, 2.083 στο Ν. Κιλκίς, 1.009 στο Ν. Καστορίας, 745 στο Ν. Θεσ/νίκης, 391 στο Ν. Κοζάνης και 378 στο Ν. Δράμας). Τα πραγματικά μεγέθη ήταν ωστόσο πολύ μεγαλύτερα, όπως προκύπτει από το άθροισμα του πληθυσμού των σλαβόφωνων χωριών στην ίδια απογραφή αλλά και από υπηρεσιακές καταμετρήσεις της εποχής. Όπως προκύπτει από το αρχείο του Δήμου Σκύδρας, σε ορισμένους τουλάχιστον νομούς οι νομάρχες είχαν δώσει εντολή για πλήρη αποσιώπησή τους.[4]
  Η απόρρητη απογραφή που πραγματοποίησε το 1954 η ΚΥΠ στη Β. Ελλάδα κατέγραψε 43.546 σλαβόφωνους στο Ν. Φλωρίνης, 17.229 στο Ν. Καστορίας και 42.627 στο Ν. Πέλλης, καθώς και 39.917 «μεταδημοτευθέντες» από τους τρεις αυτούς νομούς σε άλλες περιοχές της χώρας. Μια δεκαετία αργότερα, το 1965, η ίδια υπηρεσία καταμετρούσε 51.859 σλαβόφωνους μόνο στο Ν. Φλώρινας. Σύμφωνα δε με έκθεση του τότε διευθυντή της Α1 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ Δημ. Μπίτσιου, τον Ιούνιο του 1965, μονάχα στους τρεις νομούς (Φλώρινας, Καστοριάς και Πέλλας) «οι σλαυόφωνοι υπολογίζονται σε 130-150.000».[5] Ακόμη και τα επίσημα νούμερα της απογραφής του 1951 θεωρούνται ωστόσο σήμερα ενοχλητικά. Ο επί τρεις δεκαετίες εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Κωφός ισχυρίζεται έτσι σε κείμενο του 2008 ότι στον επίσημο αριθμό των 41.000 σλαβόφωνων «συμπεριλαμβάνονταν και άλλες ομάδες, όπως εκείνη των μουσουλμάνων Πομάκων της Θράκης».[6] Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στην εν λόγω απογραφή οι 18.664 Πομάκοι είχαν ταξινομηθεί χωριστά, ως ομιλητές της «πομακικής» (ενώ οι Σλαβομακεδόνες ως ομιλητές της «σλαβικής»).[7]
  Κάθε εκτίμηση για τον σημερινό αριθμό των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας είναι ως εκ τούτου αρκετά παρακινδυνευμένη. Γεγονός αποτελεί ότι «το ιδίωμα» μιλιέται ακόμη (σε έκταση που ποικίλει από περιοχή σε περιοχή κι από χωριό σε χωριό) σε μεγάλο μέρος των νομών Φλώρινας και Πέλλας, σε αρκετά χωριά του νομού Σερρών, σε κάποια χωριά των νομών Θεσσαλονίκης και Δράμας, καθώς και στις επαρχίες Εορδαίας (του Ν. Κοζάνης), Παιονίας (του Ν. Κιλκίς) και Νάουσας (του Ν. Ημαθίας). Με βάση τα δεδομένα της απογραφής του 2011, οι κάτοικοι αυτών των «ντόπιων» χωριών εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τους 41.000 της απογραφής του 1951.

  Η γλώσσα
  Τα σλαβομακεδονικά (μακεντόνσκι) είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα συγγενής προς τα βουλγαρικά, η οποία παρουσιάζει και κάποιες -πολύ λιγότερες- ομοιότητες με τα σερβικά. Το ερώτημα κατά πόσον αποτελεί διακριτή γλώσσα ή διάλεκτο της βουλγαρικής απασχόλησε επί δεκαετίες τους γλωσσολόγους, με προφανείς κάθε φορά τις πολιτικές σκοπιμότητες υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Βούλγαροι και Σλαβομακεδόνες καταλαβαίνουν οι μεν τους δε (όπως συμβαίνει επίσης μεταξύ π.χ. Δανών και Νορβηγών ή Ισπανών και Πορτογάλων), έχουν όμως πλήρη αίσθηση πότε κανείς μιλά «βουλγαρικά» και πότε «μακεδονικά».

  Πάγια θέση του ελληνικού εθνικισμού υπήρξε, διαχρονικά, η αποσύνδεση αυτών των ντόπιων «ιδιωμάτων» από τις επίσημες γλώσσες των γειτονικών σλαβικών κρατών –σε μια πρώτη φάση από τη βουλγαρική, στη συνέχεια από τη λόγια (σλαβο)μακεδονική. Σε μια άκρως χαρακτηριστική περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών της καραμανλικής ΕΡΕ, Ευάγγελος Αβέρωφ, υποστήριξε το 1959 από το βήμα της Βουλής πως «εις την Ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίον δεν έχει καμμίαν σχέσιν με την Μακεδονικήν γλώσσαν».[8] Στην πραγματικότητα, οι σλαβικές διάλεκτοι που μιλιούνται στον ελληνικό χώρο παρουσιάζουν απλώς ορισμένες διαφορές με τη λόγια (σλαβο)μακεδονική της ΠΓΔΜ, όπως συμβαίνει παντού μεταξύ επίσημων φιλολογικών γλωσσών και τοπικών διαλέκτων. Επιπλέον, οι Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας χρησιμοποιούν συνήθως την επίσημη ελληνική διοικητική ορολογία, προσαρμόζοντάς τη στη γλώσσα τους (π.χ. «ντόϊντε αστυνομίατα»).

  Η «συνείδηση»
  Η «εθνική συνείδηση» των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας αποτέλεσε επί δεκαετίες το αντικείμενο αλλεπάλληλων υπηρεσιακών καταγραφών και ζυγισμάτων από κάθε λογής υπηρεσίες ασφαλείας ή φορείς της δημόσιας διοίκησης: χωροφύλακες και νομάρχες, επιθεωρητές δημοτικών σχολείων και κυπατζήδες, κλιμάκια του ΥΠΕΞ κι αξιωματικούς του στρατού. Ουσιαστικά, μεταξύ 1912 και 1938 οι σλαβόφωνες περιοχές (το βορειότερο δηλαδή μισό) της ελληνικής Μακεδονίας υπήρξαν το πειραματικό πεδίο εφαρμογής του συστήματος γενικευμένης επιτήρησης και φακελώματος των φρονημάτων των πολιτών, που επί Μεταξά επεκτάθηκε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας για να διατηρηθεί επισήμως ως το 1982. Στα αρχεία του ΥΠΕΞ και άλλων υπηρεσιών συναντάμε έτσι σήμερα ποικίλα «πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων», η ύπαρξη των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των σλαβόφωνων ελλήνων πολιτών από την ελληνική διοίκηση. Στην περίπτωση των εποχικών μεταναστών προς τη Θεσσαλία, τέτοια «πιστοποιητικά» εκδίδονταν και πριν από την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο ελληνικό βασίλειο· στη διάρκεια δε του Μακεδονικού Αγώνα, η η κατοχή τους αποτελούσε προϋπόθεση ακόμη και για τη φυσική επιβίωση των μεταναστών, που σε αντίθετη περίπτωση εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες από τους μακεδονομάχους της τότε ελληνοτουρκικής μεθορίου.[9]
  Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, οι απόρρητες υπηρεσιακές στατιστικές ταξινομούν κατά κανόνα πάνω από τους μισούς Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας ως «δεδηλωμένων σλαυικών φρονημάτων». Μετά την εθνοκάθαρση του 1948-1949, στις εκθέσεις των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών που έχω υπόψη μου το άθροισμα των Σλαβομακεδόνων που ήταν φακελωμένοι ως «σλαβοσυνείδητοι» ή «ρευστοσυνείδητοι» ποικίλει από 25% μέχρι 90%.[10] Η φερεγγυότητα αυτών των υπηρεσιακών εκτιμήσεων παραμένει φυσικά άκρως αμφίβολη, καθώς συνδεόταν με ευδιάκριτες κάθε φορά πολιτικές, κομματικές κλπ σκοπιμότητες. Το κυριότερο πρόβλημά τους έγκειται ωστόσο στην υπηρεσιακή μεταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων σε «εθνική» βάση, από μηχανισμούς επιφορτισμένους με τη διαχρονική υπεράσπιση του πολιτικοκοινωνικού καθεστώτος και την καταστολή των αλλεπάλληλων «αναρχοκομμουνιστικών ανταρσιών» στην περιοχή. «Ανταρσιών» στις οποίες συμπυκνώνεται, άλλωστε, η ίδια η ουσία του Μακεδονικού: αν οι Σλαβομακεδόνες μπήκαν στο ελληνικό κράτος μαζί με το φάκελό τους, αυτό έγινε πρώτα και κύρια εξαιτίας της προϋπάρχουσας ένταξης ενός μεγάλου μέρους των κοινοτήτων τους στο «αναρχοσοσιαλιστικό» επαναστατικό κίνημα των κομιτατζήδων. Χωρικοί που πολέμησαν για ν’ αποτινάξουν την οθωμανική τυραννία και να μοιραστούν τα τσιφλίκια στους κολήγους βρέθηκαν έτσι φακελωμένοι από το ελληνικό κράτος σαν «επικίνδυνοι Βούλγαροι», ακριβώς όπως -μερικές δεκαετίες αργότερα- οι αγωνιστές της εαμικής Αντίστασης μετατράπηκαν σε πολίτες β΄ κατηγορίας λόγω των «αντεθνικών» δραστηριοτήτων τους επί Κατοχής. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η μετατροπή των ταγματασφαλιτών του «Αξονομακεδονικού Βουλγαρικού Κομιτάτου» σε (έλληνες) εθνικόφρονες μετά το 1946. Αν η επίσημη προπαγάνδα θέλει τους σλαβόφωνους δωσιλόγους να μεταπηδάνε μαζικά στον ΕΛΑΣ, το ΔΣΕ και το ΝΟΦ, στην πραγματικότητα οι πρωταγωνιστές των φιλοβουλγαρικών κινήσεων επί Κατοχής εξελίχθηκαν συχνά σε αντικομμουνιστές και σλαβοφάγους «Ελληνάρες», όπως ακριβώς οι γερμανοντυμένοι συνάδελφοί τους της Νότιας Ελλάδας. Η τοπική έρευνα, χωριό – χωριό, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική γι’ αυτού του είδους τις «μεταλλάξεις».

  Οι διακρίσεις
  Άμεσα συνδεδεμένες με τα παραπάνω είναι οι διακρίσεις που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες από το ελληνικό κράτος.

  Η συντονισμένη εκστρατεία δεκαετιών για την εξάλειψη του «τρισκατάρατου ιδιώματος» φαίνεται πως έχει περάσει πια σε δεύτερο πλάνο, καθώς θεωρείται σε μεγάλο βαθμό πετυχημένη. Η υπηρεσιακή επαγρύπνιση επικεντρώνεται έτσι στην καταγραφή της ατομικής στάσης των κατοίκων απέναντι στην τοπική γλωσσοπολιτισμική παράδοση, ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται συλλογικά και δημόσια (π.χ. σλαβόφωνο τραγούδι στα πανηγύρια).

  Η σημαντικότερη επίσημη διάκριση θεσπίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 106841 του 1982, βάσει της οποίας οι «μη Έλληνες το γένος» πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου στερήθηκαν το δικαίωμα επαναπατρισμού κι επιστροφής των δημευμένων περιουσιών τους. Η απαγόρευση αυτή διατηρήθηκε ως εξαίρεση και μετά τη νομοθετική «κατάργηση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου» το καλοκαίρι του 1989 από την κυβέρνηση Τζανετάκη. Εν έτει 2003, ακόμη και η απλή προεκλογική εξαγγελία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου για ελεύθερη είσοδό τους στη χώρα ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς εθνικοφροσύνης και βαθέως κράτους, με αποτέλεσμα μια ακόμη άτακτη κυβερνητική υπαναχώρηση.

  Παρόμοια διάκριση επέβαλλε και το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, με το οποίο οι «αλλογενείς» έλληνες πολίτες μπορούσαν να στερηθούν την ελληνική ιθαγένειά τους αν το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε (με απόρρητες αποφάσεις και χωρίς να απαιτείται οποιοδήποτε τεκμήριο επ’ αυτού) ότι «εγκατέλειψαν τη χώρα άνευ προθέσεως παλιννοστήσεως».[11] Ο συνολικός αριθμός των μη μουσουλμάνων «αλλογενών» -Σλαβομακεδόνων στη μεγάλη πλειοψηφία τους- που έχασαν την ιθαγένειά τους βάσει του άρθρου 19 ανήλθε σε 13.406. Πολύ περισσότεροι είχαν την ίδια τύχη βάσει ενός ομοειδούς προεδρικού διατάγματος του 1927, το οποίο ενεργοποιήθηκε συστηματικά το Δεκέμβριο του 1949, αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου. Το άρθρο 19 καταργήθηκε το 1998 «εφεξής» και μόνο, δίχως δηλαδή αναδρομικό αποτέλεσμα.

  Μια τρίτη ρατσιστική διάκριση, που υφίστατο μέχρι πρόσφατα, αφορούσε την απαγόρευση έκδοσης οποιουδήποτε πιστοποιητικού από τους δήμους για (πρώην ή νυν) έλληνες πολίτες που διέμεναν στην ΠΓΔΜ, χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια του Υπ. Εσωτερικών (στην πράξη: της ΕΥΠ). Σε περίπτωση μάλιστα αρνητικής γνωμοδότησης, η σχετική υπουργική απόφαση απαιτούσε να μη δίνεται απάντηση, για να μη μπορούν οι θιγόμενοι να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Μέχρι το 2001, η άκρως απόρρητη και καταφανώς αντισυνταγματική αυτή διάταξη αφορούσε όλους τους κατοίκους εννιά παραμεθόριων νομών της χώρας· έκτοτε η ισχύς της περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στους κατοίκους της ΠΓΔΜ.[12] Καταργήθηκε πριν από τέσσερις μόλις μήνες, το Νοέμβριο του 2017, με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ιθαγένειας Λάμπρου Μπαλτσιώτη.[13]
  Ας σημειωθεί τέλος η ύπαρξη ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εγκαταστημένης στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κι επιφορτισμένης με τη διαχείριση του «ανύπαρκτου» μειονοτικού τόσο στο χώρο των αποδήμων όσο και επιτόπου. Παλιότερα λεγόταν «Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων», όπως και η ομόλογή της στη Θράκη, και τα παραρτήματά της στις νομαρχίες «Γραφεία Πολιτιστικών Σχέσεων». Από το 1998 έχει μετονομαστεί σε «Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων» (Υ.ΔΙ.Σ). Μεταξύ άλλων, τα επίσημα καθήκοντά της περιλαμβάνουν «την παρακολούθηση της πολιτιστικής δραστηριότητος στη Μακεδονία, με την παροχή συνδρομής, εφόσον τούτο απαιτείται, στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων εκ μέρους διαφόρων φορέων».[14]

  Υποσημειώσεις [ – ]

  1. ↑ Γιάννης Βαληνάκης – Σωτήρης Ντάλης (επιμ.), Το ζήτημα των Σκοπίων, Αθήνα 1996, σ.50.
  2. ↑ Τάσος Κωστόπουλος, «Η επαγγελία της “υγειονομικής ζώνης”. Μια συζήτηση του 2001 για το προσφυγικό στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ», Εφημερίδα των Συντακτών, 19/3/2016, σ.31-2 & 65-6.
  3. ↑ Κων/νος Μητσοτάκης, «Πρόλογος», σε Θόδωρος Σκυλακάκης, Στο όνομα της Μακεδονίας, Αθήνα 1995, σ.3.
  4. ↑ Αρχειομνήμων / ΓΑΚ Ν. Πέλλας/17.1, Νομαρχία Πέλλης προς τους κ.κ. Δημάρχους και Προέδρους Κοιν/των, Εν Εδέσση 20.3.1951, αρ.πρ.4550.
  5. ↑ Τάσος Κωστόπουλος, Η απαγορευμένη γλώσσα, Αθήνα 2000, σ.223. Ολόκληρο το έγγραφο δημοσιεύεται σε Τάσος Κωστόπουλος – Δημήτρης Ψαρράς (επιμ.), Μακεδονικό. Τα ντοκουμέντα, έκδοση ένθετη στην Εφημερίδα των Συντακτών, 2-3/3/2018, σ.40. Η εκτίμηση του εγγράφου για 40.000 σλαβόφωνους στο Ν. Καστοριάς είναι καταφανώς υπερβολική, από την καταμέτρηση όμως απουσιάζουν εντελώς οι επαρχίες Παιονίας (Ν. Κιλκίς) και Εορδαίας (Ν. Κοζάνης), ο Ν. Θεσσαλονίκης και η Ανατολική Μακεδονία.
  6. ↑ Ευ. Κωφός, «Ελληνικό κράτος και μακεδονικές ταυτότητες (1950-2005)», στην ημιεπίσημη έκδοση Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο, Αθήνα 2008, σ.369.
  7. ↑ ΕΣΥΕ, Αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της 7ης Απριλίου 1951. τ. ΙΙ. Πίνακες δημογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού, Εν Αθήναις 1958, σ.244-7.
  8. ↑ Επίσημα πρακτικά της Βουλής, συνεδρίαση της 17/9/1959, σ.1944.
  9. ↑ Για τη σχετική εγκύκλιο του επικεφαλής των μακεδονομάχων προς τα χωριά της Καστοριάς: ΓΑΚ / Αρχείο Γ. Τσόντου-Βάρδα, φ.2, εγγρ.50, Ο αρχηγός των ελληνικών σωμάτων [Αρχηγός ΓΒ] προς την επιτροπήν του χωρίου …., Εν …. 10/3/1905.
  10. ↑ Η πρώτη εκδοχή αποτυπώνεται στα δακτυλογραφημένα αποτελέσματα της μυστικής απογραφής που πραγματοποίησε το 1954 η ΚΥΠ στους Ν. Καστοριάς, Φλώρινας και Πέλλας (φωτοτυπίες στο προσωπικό αρχείο του γράφοντος). Η δεύτερη σε έκθεση της XV Μεραρχίας (1955) «επί της καταστάσεως του πληθυσμού [της] παραμεθορίου περιοχής» της αρμοδίότητάς της (Σπύρος Καράβας, Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας, Αθήνα 2014, σ.367-433).
  11. ↑ Αναλυτικά γι’ αυτή την πολιτική, που δεν αφορούσε μόνο τους Σλαβομακεδόνες: Τάσος Κωστόπουλος, «Αφαιρέσεις ιθαγένειας. Η σκοτεινή πλευρά της νεοελληνικής ιστορίας (1926-2003)», Σύγχρονα Θέματα, 83 (12/2003), σ.53-75.
  12. ↑ Για τα σχετικά κείμενα, βλ. Ο Ιός, «Η ημιτελής λήξη του Εμφυλίου», Ελευθεροτυπία 7.4.2001.
  13. ↑ «Διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών γεννήσεως σε πρόσωπα που διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», Αθήνα 6/11/2017, αρ. Φ.82215/34319, εγκύκλιος αναρτημένη στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
  14. ↑ ΦΕΚ 1998/A/224, Π.Δ. 336, άρθρο 2.η.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.