Η Δικαιοcύνη είναι τυφλή αλλά και ευσεβήc

[Μητροπολίτηc ομιλεί προc Δικαστέc: «Χρηcτότητα εκδιδαχθείc»]

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η Ελλάς διδάσκει Χρηστότητα στην Ε.Ε. και γενικά στην αιρετική Δύση. Γράφω με αφορμή τη διαμάχη του διορισμένου από την κυβέρνηση ευσεβέστατου Προέδρου του Σ.τ.Επικρατείας κ.Σακελλαρίου (φωτ.-2) και Άρχοντος Μεγάλου Νομοφύλακος του πατριαρχείου με τον Υπουργό, του πρώτου υπερασπιζομένου εμμέσως πλην σαφέστατα το (επ’εμοί) αυτονόητον, δηλονότι το δικαίωμα των δικαστών να μη δίδουν λογαριασμόν δια τα περιουσιακά των («πόθεν έσχες») σε τρίτους πέραν του συναφίου τους, που είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει το αληθές ή μη της σχετικής δηλώσεως, μακράν των βεβήλων βλεμμάτων τα οποία δύνανται να ελέγχουν μόνον τους κοινούς θνητούς. Θα αποπειραθώ να επικεντρώσω στους δυο αγιότατους μητροπoλίτες οι οποίοι συμπροσευχήθηκαν φέτος (2017) με το δικαστικό σώμα στο ναό και στην Παλαιά Βουλή, ανήμερα της γιορτής του αγίου Διονυσίου που έχει διοριστεί από την Εκκλησία προστάτης τους (ελπίζω να το γνωρίζει ο «άγιος» και να το εγκρίνει), ενώ ταυτόχρονα προστατεύει (υπερωριακά) την Αθήνα, τους Γαργαλιάνους και κάποιο χωριουδάκι στην Κρήτη.

Ο ευλαβέστατος κ.Σακελλαρίου (εις το δεξιόν άκρον) με τον Ιερότατο μητροπολίτη Νεκτάριο Καλύμνου (2002), που αργότερα καταγγέλθηκε δημόσια [δυο Κυριακές από το ‘Πρώτο Θέμα’. 10.4-«Καταγγελίες σοκ στην Κάλυμνο» και 24.4. 2005 «Σοκ και φρίκη στην Κάλυμνο-ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ») για παιδεραστίες στο Ορφανοτροφείο, χωρίς δυστυχώς να το πληροφορηθεί η αδέκαστος Δικαιοσύνη, που λόγω εντατικής συμπλήρωσης δηλώσεων ‘Π.Έσχες’ δεν πρόκανε να διαβάσει εφημερίδες

H Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, δεν είναι άθεη ή θρησκευτικά αδιάφορη, όπως είναι ατυχώς η δικαιοσύνη στη Χάγη, η οποία δεν δίστασε να καταδικάσει αθώους Ορθόδοξους Σέρβους δήμιους (τα παιδιά της Σρεμπρένιτσα που δολοφονήθηκαν ήσαν Μουσουλμάνοι), προκαλώντας την δικαίαν αγανάκτησιν της λαφαζανικής Iskra (παράρτημα σταλινικής Ορθοδοξίας) και πολλών ακόμη αριστεροακροδεξιών («Θέλετε να μιλήσουμε για την Κράινα; Να μιλήσουμε!»), οι οποίοι δεν είχαν τον αυθορμητισμό της ΛΑΕ να τη δείξουν κατά μέτωπο. Έχει η Δικαιοσύνη μας Ορθόδοξο φρόνημα, κινείται με ταχύτητα, πάντα ανεξάρτητη και προστατεύεται από τον ίδιο τον Άγιο Διονύσιο και γι’αυτό δεν υποπίπτει γενικώς σε δικαστικές πλάνες, όπως τόσο συχνά συμβαίνει στη Χάγη, με αποφάσεις όπως αυτή που καταδικάζουν την Ελλαδάρα, δικαιώνοντας τις μειονοτικές γυναίκες της Θράκης, οι οποίες δεν θέλουν να κρίνονται με βάση τη Σαρία ή τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, που ισχυρίζονται πως δολοφονήθηκε (αμφισβητώντας τις ενέργειες του αδιάφθορου κ. Παπαγγελόπουλου) ή τους Πακιστανούς δούλους της Μανωλάδας. Θέλω να πιστεύω πως η Δικαιοσύνη θα βρει τον δρόμο να ταυτιστεί με το αθάνατο κήρυγμα του αειμνήστου Χριστοδούλου  «Τα δικαιώματα των άλλων στην πυρά» (Ιός-Ελευθεροτυπία, 16/2/2002): «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο στόχαστρο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Σκληρή απάντηση Χριστόδουλου: ‘Σε όποιον αρέσουμε..’.».

Πρόσφατα η Εκκλησία τίμησε τη Δικαιοσύνη, μέσω δυο από τους πλέον ενάρετους μητροπολίτες της (όχι πως οι υπόλοιποι υστερούν σημαντικά), των οποίων η Αρετή έχει γίνει στόχος φθόνου. Στας 3 Οκτωβρίουτου σωτηρίου τρέχοντος ενιαυτού, ημέρα του πολιούχου των Αθηνών, προστάτου της Δικαιοσύνης,ετελέσθη θεία λειτουργία στον ναό του πολιούχου Αγίου Διονυσίου Κολωνακίου, από τον μητροπολίτη τ.Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος έχει δεχθεί με σιωπηλή χριστιανική καρτερία άδικα πυρά: Α) «Ερώτηση Νικολόπουλου στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών στην Ζάκυνθο» (Κουτί Πανδώρας, 12.7.2017) «ρωτώντας να μάθει την πορεία της δικαστικής έρευνας για το ζήτημα που φέρεται να εμπλέκονται στελέχη του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας..». Β)«Το σκάνδαλο με τους «νονούς» της Ζακύνθου και η παραίτηση Χρυσοστόμου – Όλο το παρασκήνιο» (thebest/gr-23.8.2011). «Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου;… Η παραίτησή του έρχεται εν μέσω των γνωστών σκανδάλων με τις εγκληματικές οργανώσεις που πουλούσαν προστασία και εμπορεύονταν ναρκωτικά και η οποία ταλανίζει την κοινωνία της Ζακύνθου. Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μέρος των κατοίκων του νησιού συζητούσε μήνες τώρα τη σχέση που είχαν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων κακοποιών με τον  κ. Χρυσόστομο. Το ζήτημα γινόταν όλο και πιο πιεστικό…».

Τα σκυλιά γαυγίζουν αλλά η επισκοπική άμαξα προσπερνά. Με απόφασιν της Αγιοτάτης και Ιεράς Συνόδου, την ιδίαν ημέραν, μετά τας προσευχάς του τ.Ζακύνθου, ένας άλλος Αρχιερεύς, ο Σεβασμιότατος Σύρου και λοιπών νήσων κ. Δωρόθεος Β΄, ομίλησε πατρικώς προς τους Έλληνας δικαστάς, μνημονεύσας γενναιοφρόνως και ελληνοπρεπώς και την περί Δικαιοσύνης αντίληψιν των αρχαίων ημών προγόνων. Θέμιν αιδοίην εορτάζων, περικαλλέα όσσαν αυτήν υμνεύσας, που θα ‘λεγε και ο Ησίοδος. Φοβούμαι πως οι κακοήθεις θα πουν πως το σκηνικό θα μπορούσε να εμπνεύσει τον μακαρίτη τον Ζενέ να γράψει ξανά το «Μπαλκόνι» του (φωτ.3).

Αναγιγνώσκω: «Η ομιλία του Σύρου Δωρόθεου παρουσία δικαστών όλης της χώρας».  «ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΙΔΑΧΘΕΙΣ»..ΕΚΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄ΚΑΤΑ ΤΗΝ 31η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Παλαιά Βουλή, 3 Οκτωβρίου 2017).

«Προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλων των Βαθμίδων ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής, επί τη 31η Επετείω του Πανελλήνιου Εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου Αθηνών και Προστάτου του Δικαστικού Σώματος, κατόπιν σχετικής αποφάσεως και εντολής της Ιεράς Συνόδου, με την παρουσία … του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των Προέδρων της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, …της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, … της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, …, της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, …της Ενώσεως  Δικαστικῶν Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, …της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, .., της Ενώσεως Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, …, της Ενώσεως Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, … του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών…, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος .., και εκπροσώπου του Δημάρχου Αθηναίων.… Η Εκδήλωση επελέγη με την Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία έψαλε και το «Τη Υπερμάχω», και έκλεισε από τον Πρόεδρο της Ενώσεως … Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ παρατίθεται κατωτέρω αυτούσια…».

Θεωρώ την επιλογήν Δωροθέου, ανταξίαν αυτής του Χρυσοστόμου τ. Δωδώνης, τ. Ζακύνθου και ξανά Δωδώνης, αφ’ενός διότι ούτως αναδεικνύεται η αρετή της ακραιφνώς ευσεβούς μερίδος του δικαστικού σώματος, διότι τοιούτοι έπρεπον αυτοίς Αρχιερείς, αφ’ετέρου διότι ούτως απαξιούται εμπράκτως η πλημμυρίς των συκοφαντιών και αποθαρρύνονται οι δράσται. Ενδεικτικώς παραθέτω ενοχοποιητικά δημοσιεύματα, αποκυήματα δαιμονικών μηχανουργιών του Πονηρού, που αφορούν τον άγιο Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Άνδρου, Μήλου κλπ κλπ κλπ  Δωρόθεον Β΄, που τον πολεμούν οι Δαίμονες του Σκότους, φοβούμενοι την Αγιότητά του (τα ίδια δεν έκαναν καλέ και με τον Άγιο Νεκτάριο;):

Εξικνούμαι από τις εκκλησιαστικώς αποφράδες ημέρες του 2005, οπότε η προσωρινή αναστολή της Ομερτά, προὐκάλεσε «τσουνάμι αποκαλύψεων ιερών σκανδάλων»: «Οι «Ιφιγένειες» της Εκκλησίας» (ΤΟ ΒΗΜΑ 6 Φεβ 2005. «Όλοι οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου φοβούνται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγουν νέα στοιχεία τα οποία θα εμπλέκουν και άλλους ιεράρχες σε υποθέσεις σκανδάλων. Δύο μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος και ένας της νησιωτικής χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Καταγγελίες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επισήμως εις βάρος τους, οι ίδιοι όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους».) και «Ελευθεροτυπία» (5.2.2005-«City Press» (4.2. ): «.. νέες κασέτες εμπλέκουν τους μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεο, Σερρών Θεολόγο και Κοζάνης Παύλο…το περιεχόμενο των κασετών έχει να κάνει με δικαστικές παρεμβάσεις, ‘ροζ’ υποθέσεις και αμφιλεγόμενη διαχείριση σημαντικών ποσών».

Οι κασέτες της ΕΥΠ έδωσαν λαβή σε καχύποπτα ερωτήματα: (Φωτ.: από «Τελικά τι είναι ο δεσπότης Σύρου Δωρόθεος; «Νταβατζής» ή «τρελή «μεγάλη καλιαρντή», και «ψεύτρα»»; 6 Νοεμβρίου 2017 | 5:34 π.μ. tsak-giorgis.blogspot).

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to Η Δικαιοcύνη είναι τυφλή αλλά και ευσεβήc

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.mykonosticker.com/index.php/sevasmiotatos-dorotheos-b/item/9616-me-apofasi-tis-ieras-synodou-o-sevasmiotatatos-k-dorotheos-v-omilise-pros-tous-dikastes-olis-tis-xoras-stin-palaia-vouli-olokliri-i-omilia
  Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2017 22:32
  Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Σεβασμιώτατατος κ. Δωρόθεος Β΄ ομίλησε προς τους δικαστές όλης της χώρας στην παλαιά Βουλή (Ολόκληρη η Ομιλία)

  http://www.documentonews.gr/article/me-nhsteia-kai-proseyxh-apanta-o-mhtropoliths-syroy-sto-documento-gia-to-xryso-ths-thnoy

  «Διαψεύδει» διά της σιγής!
  Με νηστεία και προσευχή απαντά ο Μητροπολίτης Σύρου στο Documento για το χρυσό της Τήνου

  …………..

  Ο κ. Δωρόθεος απέδωσε όλο το ρεπορτάζ –χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην εφημερίδα Documento – σε δόλο και κακούς ανθρώπους που σε αντίθεση με τον ίδιο που θέλει το καλό του κόσμου, εκείνοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις.
  Ο Μητροπολίτης Σύρου διαψεύδει τα πάντα διά της σιγής και παράλληλα αρνείται οποιαδήποτε δικαστική συνδρομή, μήνυση, αγωγή ή αποζημίωση.
  Η απάντηση θα είναι μόνον διά της προσευχής, όπως ο ίδιος λέει, προφανώς για να σώσει τις ψυχές των «κατηγόρων» του:
  «Μόνο προσεύχομαι γι’ αυτούς τους ανθρώπους για τα όσα άδικα αυτές τις ημέρες προσπαθούν να φορτώσουν στη ζωή μου. Και πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλος και βαρύς ο σταυρός της αδικίας και της συκοφαντίας όταν ξέρεις ότι είσαι εντάξει απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους και προσπαθούν να σε πληγώσουν και να σε καταρρακώσουν».
  ………………..

  «Ζητώ και σήμερα να με βοηθήσετε και να με στηρίξετε, παρακαλώντας τον Θεό και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να σκεπάζουν και τη ζωή μου κάτω από τις πτέρυγές τους».

  ……………..

  Απορίας άξιον πάντως είναι, αν ο Μητροπολίτης Σύρου θεωρεί πως το θέμα «έχει κλείσει» εδώ…

  http://www.iefimerida.gr/news/181884/pistoi-mpoygelosan-ton-mitropoliti-dorotheo-stin-tino-vinteo

  ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
  Πιστοί μπουγέλωσαν τον Μητροπολίτη Δωρόθεο στην Τήνο [βίντεο]
  09|12|2014

  Έντονες αποδοκιμασίες κατά του Μητροπολίτη Σύρου και Νήσων κ. Δωροθέου Β’ σημειώθηκαν την Κυριακή στην Τήνο, κατά τη διάρκεια της παντηνιακής κινητοποίησης στο προαύλιο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Τήνου για την αλλαγή καθεστώτος στη λειτουργία του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος

  http://www.ereportaz.gr/o-liakounakos-o-dorotheos-ta-150-000-evro-ke-gnosti-dikigoriki-eteria/

  Ο Λιακουνάκος, ο Δωρόθεος, τα 150.000 ευρώ και η γνωστή δικηγορική εταιρεία
  6 Μαΐου 2017
  …………….

  Ύβρεις για τον Δωρόθεο

  Σε επόμενη συνομιλία των δύο αντρών, καταγράφονται απίστευτοι χαρακτηρισμοί για τον Μητροπολίτη.

  «Και καλά δεν ήξερε αν θα πάει, αν θα αυτό…. Τρελή (ο Δωρόθεος), καλιαρντή, ψεύτρα. Είναι μεγάλη καλιαρντή, δεν υπάρχει.»…. « Τέτοια δεν την έχω ξανασυναντήσει στην ζωή μου, δηλαδή εμείς μπροστά του είμαστε άγιοι, πραγματικά». Τον κατηγορούν επίσης, στην ίδια συνομιλία ότι λέει «πολλά ψέματα», χαρακτηρίζοντας τον ως γελοίο.

  http://www.documentonews.gr/article/nd-gate-einai-mono-o-aygenakhs-h-yparxei-mhtsotakhs

  Κώστας Βαξεβάνης

  Δημοσίευση
  28.10.2017 | 12:13

  Ανανέωση
  29.10.2017 | 09:44
  ………………..

  Η ίδια εγκληματική ομάδα, έχει επαφές με τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, με τον οποίο φαίνεται να κάνουν συναλλαγές αγοραπωλησίας του χρυσού από την Παναγία της Τήνου και να απειλούν . Είναι η εποχή (Νοέμβριος 2015) που το HOT DOC έχει κάνει θέμα τη δραστηριότητα αυτής της ομάδας με το χρυσάφι της Τήνου και ο κοριός τους καταγράφει να λένε μεταξύ τους πως θα με σκοτώσουν, θα μου δείξουν εμένα και άλλα πολλά.

  Περιέργως όμως, ενώ οι εγκληματίες αναφέρονται στις τηλεφωνικές επαφές τους με τον Δωρόθεο που φαίνεται και εντολέας τους, οι συνομιλίες του Μητροπολίτη δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Κάποιος με λίγα λόγια έχει αφαιρέσει αυτές τις συνομιλίες. Περιέργως επίσης, ενώ έχουν καταγραφεί οι απειλές για το πρόσωπό μου, οι Υπηρεσίες που χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν ένοιωσαν υποχρεωμένες να με ενημερώσουν. Είναι η δεύτερη φορά που ο κοριός καταγράφει εγκληματίες να περιγράφουν πώς θα με εξοντώσουν (την πρώτη φορά μιλούσαν και για τον συνάδελφο Μάκη Νοδάρο) , αλλά το επίσημο κράτος κάνει πως δεν ακούει και σε κάθε περίπτωση δεν με ενημερώνει
  …………………..

  http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2252:simera-i-diki-sti-lamia-toy-qkosmikoyq-kalogeroy-apo-ti-mykono&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3

  Σήμερα η δίκη στη Λαμία του «κοσμικού» καλόγερου από τη Μύκονο

  Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2010

  Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσει σε λίγη ώρα ο 24χρονος «κοσμικός» καλόγερος που «ψώνιζε» από gay site και πουλούσε εικόνες.

  Αν διαβάσετε, όσα γράφει η εφημερίδα VETO για τον βίο και την πολιτεία του 24χρονου μοναχού του Αγίου Όρους, που σήμερα δικάζεται στη Λαμία, θα κολαστείτε στην κυριολεξία.
  Ο 24χρονος «Χάρης» μαζί με φίλο του Αρχιμανδρίτη, ήταν δημοφιλείς στο νησί της Μυκόνου, με υψηλές γνωριμίες και μέσα στο κύκλωμα των celebrities του νησιού των ανέμων, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά «για την εκκλησία φυσικά», κάνοντας παράλληλα ζωή, όχι απλά κοσμικού, αλλά φανταστείτε ότι έψαχνε μέσω ιστοσελίδας ομοφυλοφίλων να βρει το ιδανικό ταίρι.

  Γιατί κάθεται στο εδώλιο?
  Ο 24χρονος ιερομόναχος κατηγορείται ότι προσπάθησε να πουλήσει πολύτιμη εικόνα του Σωτήρος από ιστορικό μοναστήρι.
  Την 1η Σεπτεμβρίου του 2006, ο 20χρονος τότε κληρικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέλαβε την πολύτιμη εικόνα από ιερέα, για να την πάει σε εργαστήριο συντηρήσεως. ‘Όμως ο καλόγερος «Χάρης» βρέθηκε στη Λαμία, όπου συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να προσπαθεί να πουλήσει την εικόνα σε αστυνομικούς της Ασφάλειας που προσποιήθηκαν του αγοραστές.

  Στο εδώλιο δίπλα στο βασικό κατηγορούμενο, θα καθίσει και ο Πρωτοπρεσβύτερος, σήμερα, της Μητρόπολης Μυκόνου, που ήταν ο τότε ιερέας που παρέδωσε την εικόνα στον 24χρονο ιερομόναχο.
  Σύμφωνα με τους καθ’ όλα βάσιμους ισχυρισμούς του συνηγόρου του Πρωτοπρεσβυτέρου, γνωστού Ποινικολόγου κ. Γιώργου Δούμα, ο ιερέας τότε «παρέδωσε την εικόνα στον μοναχό, προκειμένου να επιληφθεί της συντηρήσεώς της».

  Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σε λίγη ώρα και φανταστείτε τι θα ακουστεί στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

  http://directnews.gr/greece/6411–2.html

  Εμπλέκουν τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2 !

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

  Τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2!

  Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» των χιλιάδων τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης.

  Η έκθεση αυτή υπογράφεται από δυο αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, που διερευνά την υπόθεση.

  Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο γνωστός επικοινωνιολόγος και από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου, Σωτήρης Τζούμας.

  Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης» – η οποία βρίσκεται στη διάθεση του directnews.gr – στο διάστημα 27 Απριλίου 2010 έως 14 Ιουνίου 2010, Γιοσάκης και Τζούμας είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας.

  Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος του Μητροπολιτικού ναού Μυκόνου και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν. στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν.

  Λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το Δικαστήριο, ο Γιοσάκης λέει στο Τζούμα ότι αναλαμβάνει να τους “καθαρίσει” αλλά χρειάζονταν 100.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαστές της έδρας!!!

  «Είναι το alter ego του Δεσπότη»

  Ειδικότερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία της 27-4-2010 ο Τζούμας, ζητά από το Γιοσάκη να του πει για την υπόθεση που ενδιαφέρει τον «Σύρου», τον οποίο πιθανόν να δει την επόμενη ημέρα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να «αθωωθεί τελείως».

  Ο Γιοσάκης αναφέρει πως ο Δεσπότης δεν τον έχει θέσει σε αργία μέχρι τώρα, παρότι η αρχαιοκαπηλία ιερής εικόνας είναι αδίκημα ιδιαίτερης απαξίας.

  Προσθέτει μάλιστα πως αν καταδικαστεί ο ιερέας, ο Δεσπότης θα πληγεί βάναυσα, αφού, προφανώς ο κατηγορούμενος είναι χειροτονία του, είναι το άλτερ έγκο (ALTER EGO) του.

  Σε ερώτηση του Τζούμα, ο Γιοσάκης απαντά πως ο κατηγορούμενος στη δίκη της Λαμίας, λέγεται ΜΑΡΑΓΚΟΣ.

  Για την ίδια υπόθεση, ο επικοινωνιολόγος με τον αρχιμανδρίτη συνεχίζουν να μιλάνε και άλλες φορές το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Μια από αυτές ήταν στις 10 Ιουνίου 2010, όπου ο Τζούμας στις 9 το βράδυ καλεί με το 697644**** κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε, τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, στο 697734**** κινητό τηλέφωνο.

  Σε κάποια στιγμή της μεταξύ τους συνομιλίας, ο Τζούμας αναφέρει «Α! σου είπα, με πήρε ο Σύρου. Και μου είπε αδελφέ μου σου είπανε πολλά, κάνει ο άνθρωπος, κάνει ότι μπορεί να τα μαζέψει. Αλλά μέχρι τώρα έχει μαζέψει μόνο σαράντα, πενήντα. Από οικονομίες του και τα λοιπά, να του δώσω και εγώ κάτι, είναι πάρα πολλά μου λέει».

  Ο Τζούμας στην ίδια συνομιλία συνεχίζει λέγοντας «Σήμερα με πήρε, τώρα, δεν είναι πολύ ώρα. Και του λέω, δικό σας θέμα, όπως λένε στην Αμερική».

  Γιοσάκης: Ναι. Κοίταξε, του είπες τι κάνω;

  -Τζούμας: Θέλετε του λέω να καθαρίσετε; Αυτό είναι το θέμα του λέω, εξαρτάται σε ποιες περιπτώσεις, όταν είναι θέμα ζωής, πουλάς και τον εαυτό σου για να τα καταφέρεις. Εδώ του λέω είναι θέμα μην το «κάτσουνε» μέσα. Και μην αμαυρωθείς και εσύ. Από κει και πέρα ότι θέλετε κάνετε του λέω, δικό μου θέμα είναι; Το έπαιξα και εγώ αδιάφορος.

  Αμέσως μετά στη συνομιλία, ο Γιοσάκης επαινεί τον Τζούμα, για το χειρισμό του θέματος και τον ρωτάει: «Όχι του είπες και του είχες πει και το άλλο ότι εκατό…».

  Ο Τζούμας απάντησε θετικά…

  Οφείλει απαντήσεις

  Το directnews.gr θεωρεί ότι είναι πλέον καιρός ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, να λύσει τη σιωπή του και να απαντήσει για όλα όσα του καταμαρτυρούν ο φίλος του επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας και ο Ιάκωβος Γιοσάκης.

  Γνωρίζει τον ιερέα ΜΑΡΑΓΚΟ με τις κλεμμένες εικόνες;

  Τον έχει θέσει σε αργία και αν όχι, γιατί;

  Είναι αλήθεια, ότι ο ΜΑΡΑΓΚΟΣ έδινε εκκλησιαστικές εικόνες ανεκτίμητης αξίας, στις οικογένειες Αγγελόπουλου και Εμφιετζόγλου, όπως υποστηρίζει ο Γιοσάκης σε άλλες τηλεφωνικές του συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από την ΕΥΠ;

  Είναι κρίμα εάν δεν γνωρίζει τίποτε για τη «στημένη δίκη» να διασύρει το όνομά του ο κάθε Τζούμας και Γιοσάκης, αλλά είναι επίσης απαράδεκτο, εάν αληθεύουν έστω και κατ’ ελάχιστο τα όσα υποστηρίζουν στις συνομιλίες τους τα δυο αυτά πρόσωπα, να διατηρεί τη θέση του…

  Το τεκμήριο αθωότητας φυσικά ισχύει για όλους, μέχρις ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

  Ωστόσο, τα δημόσια πρόσωπα όπως και οι θρησκευτικοί ταγοί υποχρεούνται να μιλούν δημόσια και να ξεκαθαρίζουν τη θέση τους.

  ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2011 από directNEWS.gr

  http://www.kathimerini.gr/907326/article/epikairothta/ellada/o-proedros-o-eisa–kai-ta-xrysa-tamata

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  29.04.2017
  O «πρόεδρος», ο «Εισά» και τα χρυσά τάματα…
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

  Το κύκλωμα μετέφερε τα χρυσά τάματα στην Τουρκία για λιώσιμο και καθαρισμό και στη συνέχεια απέδιδαν το χρυσάφι (σε πλάκες) σε εκκλησιαστικό ίδρυμα.

  Στα τέλη του 2015, η Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έφοδο σε εγκαταλελειμμένη κτηνοτροφική μονάδα στο Μαρτίνο Φθιώτιδας. Στο εσωτερικό της παλιάς εγκατάστασης, τα στελέχη της υπηρεσίας βρήκαν 1.680 δενδρύλλια κάνναβης και εξοπλισμό για την υδροπονική καλλιέργεια του χασίς, όπως λαμπτήρες, ανεμιστήρες και ηλεκτρογεννήτριες. Της επιχείρησης στο Μαρτίνο είχε προηγηθεί πολύμηνη, μυστική έρευνα με επίκεντρο –αρχικά– έναν 32χρονο υπήκοο Αλβανίας, γνωστό με το όνομα «Σωκράτης». Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και οδήγησε μια διετία αργότερα στην αποκάλυψη ενός διευρυμένου δικτύου διαφθοράς με «άκρες» στη Δικαιοσύνη, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους αλλά και στην Εκκλησία. Μέλη του φέρονται να εισέπρατταν αμοιβές χιλιάδων ευρώ για να διευθετούν δικαστικές εκκρεμότητες «πελατών» τους, ενώ έχουν συμμετοχή σε σοβαρές φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, που αφορούν τη διαχείριση των χρυσών ταμάτων από εμβληματικό, προσκυνηματικό χώρο. Τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας περιγράφονται σε πολυσέλιδη αναφορά των επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ που υπεβλήθη στα τέλη 2016 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας. Σήμερα, για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις ξεχωριστές εισαγγελικές έρευνες, που αφορούν τις επιμέρους δράσεις του κυκλώματος. Πρόσφατα, μάλιστα, κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιον του εισαγγελέα αξιωματούχοι που μετείχαν στην έρευνα.

  Κεντρικό ρόλο στις δραστηριότητες του δικτύου φέρεται να είχε ένας 42χρονος Ελληνας, τον οποίο οι συνεργάτες του προσφωνούσαν «πρόεδρο». Την περίοδο της έρευνας έμενε σε πολυτελές διαμέρισμα στα νότια προάστια, γευμάτιζε καθημερινά σε ακριβά εστιατόρια και οδηγούσε τζιπ αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Στην εφορία δήλωνε μηδενικά εισοδήματα, ενώ δαπανούσε μέσα σε ένα εικοσαήμερο πάνω 200.000 ευρώ σε δελτία του «Πάμε Στοίχημα». Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. για λαθρεμπόριο χρυσού από ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Ως άμεσοι συνεργάτες του εμφανίζονται δύο ακόμα Ελληνες, ηλικίας περίπου 40 ετών, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση των ναρκωτικών. Στη διάρκεια των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν επαφές με άτομα από τον χώρο της Δικαιοσύνης, της Πολιτικής και της Εκκλησίας χάρη στις οποίες «πουλούσαν» εξυπηρετήσεις σε τρίτους. Προέκυψαν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις για χρηματισμό ακόμα και ιερωμένου, με τη μεσολάβηση του οποίου εξασφάλιζαν προνομιακές, εμπορικές σχέσεις με εκκλησιαστικά ιδρύματα της χώρας.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-tis-ellados/i-athina-eortazei-ton-polioucho-tis-agio-dionysio-kosmosyrroi-sto-kolonaki/

  Η Αθήνα εορτάζει τον πολιούχο της Αγιο Διονύσιο – Κοσμοσυρροή στο Κολωνάκι

  03-10-2017
  Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας μεταφέρει το ρεπορτάζ

  Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζεται σήμερα ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεποπαγίτης στον ομώνυμο Καθεδρικό Ιερό Ναό στην Αθήνα.

  Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί συγχοροστατούντων του Μητροπολίτη Δωδώνης κ.Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Ναζιανζού κ.Θεοδώρητου και του Επισκόπου Θαυμακού κ.Ιάκωβου και παρουσία πλήθους πιστών που κατέφτασαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό από κάθε γωνιά της αττικής γης.

  Δυναμικό παρών έδωσαν δικαστές και δικηγόροι που σήμερα εορτάζεται η μνήμη του προστάτη τους Αγίου Διονυσίου.

  https://roides.wordpress.com/2017/07/19/19jul17/

  Μια ερώτηση του ευσεβή βουλευτή Νικολόπουλου αγγίζει την Εκκλησία
  19/07/2017

  ……………………..
  Είναι σαφέστατο πως δεν θεωρούμε έγκυρη πηγή τον κ.Νικολόπουλο, εποχιακό περιφερόμενο στέλεχος της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προερχόμενο από τους ευλαβέστερους κύκλους της ΝΔ και της Μητρόπολης Πατρών. Έτσι σήμερα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ παλαιών και νέων μνηστήρων επιρροής και ελέγχου της δικαστικής πίτας, οι αλληλοκατηγορίες για προσπάθεια επέμβασης στο χώρο της Δικαιοσύνης μαίνονται μέχρι τα πράγματα να συμψηφιστούν, οι μοιρασιές να ισορροπήσουν και όλα να τα καλύψει ο γνωστός πέπλος σιωπής, αφού κανένα κόμμα δεν ενδιαφέρεται για το θεσμικό εξοπλισμό μιας Δικαιοσύνης πραγματικά ανεξάρτητης και αδιάφθορης στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Μέχρι και το διαβόητο ορφανό πλοίο Νoor-1 ανακάλυψαν με τεράστια καθυστέρηση οι ΣΥΡΙΖΕΛ, για να πλήξουν αθώους ευσεβείς εφοπλιστές, οι οποίοι επέστρεψαν και προσάραξαν στις φυσικές τους πολιτικές ακτές, οι οποίες σκίζουν τα τίμια ρούχα τους, γιατί για πρώτη φορά λέει, κυβέρνηση κάνει απόπειρα να επέμβει στη στην ανεξάρτητη και αδέκαστη Δικαιοσύνη του κ.Χ.Αθανασίου (και του ελαφρώς μετακινηθέντος κ.Παπαγγελόπουλου των Α.Π.-ΕΥΠ), ενώ αυτοί (ΝΔΣΟΚ) ήταν άψογοι.
  …………………….
  Η δημοσιογραφική σιωπή (πλην του σημαδιακού «Κουτιού της Πανδώρας») που τη συνόδευσε, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η ερώτηση είναι για τα σκουπίδια, μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο και να αιτιολογείται η εκκωφαντική σιγή, επειδή σήμερα που η οικονομική κρίση κάνει τον Τύπο εξαιρετικά εξαρτημένο από τις κρατικές και οικονομικές εξουσίες, έχει αυξηθεί ο σεβασμός των κανόνων καλής συμπεριφοράς του πολέμου συμφερόντων, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα άτυπα θεσμοθετημένα όρια.
  Παραθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος της ερώτησης
  ………………….
  http://www.koutipandoras.gr/article/erwthsh-nikolopoyloy-sth-boylh-gia-thn-polykroth-ypooesh-emporias-narkwtikwn-sthn-zakynoo
  …………………….

  ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  Ποια είναι η χρονική πορεία της μεγάλης υπόθεσης ναρκωτικών με εμπλοκή και στελεχών των τοπικών αρχών (λιμενικό, αστυνομία, εκκλησία) που αποκαλύφθηκε το 2011 στην περιοχή της Ζακύνθου; 2. Σε ποιο στάδιο απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται τώρα η υπόθεση αυτή; 3. Οι περίφημεςμαγνητοταινίες, στις οποίες στέλεχος της Εκκλησίας ζητεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μία βίλα με το κλειδί στο χέρι για να συνεργαστεί στην «οικοπεδοποίηση» της έκτασης που προαναφέρουμε στην περιοχή του «ναυαγίου», έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας και εκτίμησης; 4. Έχει εξιχνιασθεί ο θάνατος των δυο νεαρών εκ Θεσσαλονίκης στην ίδια περιοχή το καλοκαίρι του 1987;
  ………………..

  Να θυμίσω πως η Μητρόπολη Ζακύνθου βρίσκεται σε σύγκρουση με ευσεβή υπουργό του κ.Τσίπρα, πολιτικό φίλο του κ.Νικολόπουλου: «Στα άκρα η υπόθεση μήνυσης του μητροπολίτη Ζακύνθου εναντίον Καμμένου» (21.3.2017). «Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες, με αφορμή τη δίκη για τα ορεινά στη Ζάκυνθο. Στο πλαίσιο της μηνυτήριας αναφοράς γίνεται λόγος για απειλές κατά της ζωής, τις οποίες δέχτηκε ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο ότι θα τον σκοτώσουν και ενημέρωσε την αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης….Επειδή, ούτε προσωπικό ενδιαφέρον του ανωτέρω Εμίρη έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, … προφανώς υπονοείτο η φερόμενη ως ΄΄αγορά΄΄ δασικής εκτάσεως, που ανήκε αρχαιόθεν …και στην Εκκλησία της Ζακύνθου, από εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων (ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε), στη περιοχή της .. που περιλαμβάνει και τον περίφημο κόλπο του ΄΄Ναυαγίου΄΄, την οποία ευθείς εξ αρχής η Εκκλησία κατήγγειλε στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, ως προϊόν απάτης..».

  Με την ευκαιρία υπογραμμίζω πως ο ιερός Χρυσόστομος πρώην επίσκοπος Δωδώνης και ηγούμενος Μονής Πεντέλης, πρώην Ζακύνθου και ξανά από το 2011 που παραιτήθηκε, μητροπολίτης Δωδώνης, ένας από τους πλέον ενάρετους μητροπολίτες της κρατικής Εκκλησίας, είχε γίνει στόχος συκοφαντικών επιθέσεων με αφορμή την πρόωρη και ολότελα ασυνήθιστη για τους μητροπολίτες παραίτησή του, η οποία ανέδειξε τις γνωστές αρετές του της αφιλοχρηματίας, της μοναχικής ακτημοσύνης και της αδιαφορίας του για εξουσία και αξιώματα, προκαλώντας τον φθόνο των αντιπάλων του, που δεν ξεχνούν την αντιπαλότητα που είχε με τον ιερό Χριστόδουλο: «Το σκάνδαλο με τους «νονούς» της Ζακύνθου και η παραίτηση Χρυσοστόμου – Όλο το παρασκήνιο» (Ειδησεογραφικό σάιτ Πάτρας, εκλογικής περιφέρειας Νικολόπουλου, BEST, 23/08/2011 12:59 ). «Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος; Με δεδομένη την πορεία του, με τις συνεχείς πύρινες δηλώσεις για τα πολιτικά δρώμενα αλλά και τις παλιότερες επιθέσεις του στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου, δύσκολα κανείς βλέπει έναν μητροπολίτη που θα παραιτούνταν μόνο επειδή «το αξίωμα δεν πρέπει να είναι ισόβιο». Η παραίτησή του έρχεται εν μέσω των γνωστών σκανδάλων με τις εγκληματικές οργανώσεις που πουλούσαν προστασία και εμπορεύονταν ναρκωτικά και η οποία ταλανίζει την κοινωνία της Ζακύνθου.
  Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μέρος των κατοίκων του νησιού συζητούσε μήνες τώρα τη σχέση που είχαν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων κακοποιών με τον κ. Χρυσόστομο. Το ζήτημα γινόταν όλο και πιο πιεστικό ενώ υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να ζητηθούν από τον μητροπολίτη διευκρινίσεις σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούσε με κάποια μέλη της σπείρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο σπείρες νονών με εμπλοκή του λιμενάρχη Ζακύνθου εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από την υποδιεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ δρούσαν τουλάχιστον επί μια τριετία».

  Η είδηση αναδημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα και στο airetikosonair («Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου; Ποια η σχέση του με κυκλώματα της νύχτας;»), στο dexiextrem (23.8) και από εκεί το αλίευσαν οι Ναζίδες του «Στόχου», δηλωμένοι φίλοι του Χριστόδουλου και εχθροί (όπως και ο ευλαβέστατος ακροδεξιός εκβιαστής Γρ.Μιχαλόπουλος) του αγίου Δωδώνης, με συνεχείς προσβλητικές επιθέσεις εναντίον του από πολύ παλιότερα, αλλά κανείς δεν απάντησε, υποθέτω λόγω της γνωστής ταπεινότητας του κ.Χρυσόστομου και της αποστολικής μεγαθυμίας του: «ΩΠ! ΤΣΙΜΠΗΣΑΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ!!!» «Writen by ΣΤΟΧΟΣ 6 years ago – 5 Comments». Σε ένα από τα σχόλια (24/8/11 1:10 Μ.Μ) γίνονται πολύ συγκεκριμένες αναφορές, σε υποτιθέμενες πολυτελείς βίλες του μητροπολίτη σε Ζάκυνθο και Πάτμο, βασισμένες στην «τηλεοπτική εκπομπή ΕΚ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του Σ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΧΤRA την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-2-2005». Παρόμοιες απίστευτες αλλά πολύ συγκεκριμένες αναφορές είχαν γίνει και στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (αρ. τεύχους 1459, 17.3.2005) και αναδημοσιευθεί στο γνωστό ελληνοαμερικανικό ειδησεογραφικό σάιτ kalaminet (Tο ΚAΛAMI – «Σκάνδαλο Πάτμου, φαναριώτικα παιχνίδια»). Επειδή αυτό το δημοσίευμα προκύπτει, σε εμένα τουλάχιστον, με αραβικά γράμματα, ο φιλομαθής αναγνώστης μπορεί να το βρει στο Indymedia όπου αναδημοσιεύτηκε με ανορθόγραφο τίτλο, αλλά με το εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό περιεχόμενό του: «Η βρώμικες υποθέσεις της μονής Πάτμου, που αποσιωπούν τα ΜΜΕ» (8.4.2005).
  ……………………………

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/pothen-eshes-dikastikon-mono-yf-oron

  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  Πόθεν έσχες δικαστικών μόνο… «υφ’ όρον»

  12.12.2017

  Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

  Η πρωτοφανής και επιθετική αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τη διατύπωση της άποψης του Στ. Κοντονή για τις συνεχείς δικαστικές αντιδράσεις και τα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου για την υποβολή πλήρους ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» των δικαστών, αλλά και την κριτική του για την ανεξήγητα μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης βουλεύματος στη ζοφερή υπόθεση με τους στημένους αγώνες, δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

  ■ Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ έκρινε σκόπιμο να παρέμβει μετά το ξέσπασμα του κ. Σακελλαρίου και εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση «καλοπροαίρετης κριτικής» σχετικά με το «πόθεν έσχες» των δικαστών.

  Η Ενωση διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι δικαστές οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό δεν έχει γίνει ακόμα μετά και την οδηγία των Ενώσεων προς όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μην το υποβάλουν έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τον νόμο, ακόμα κι αν έχει παρέλθει η προθεσμία.

  Στη συνέχεια η ανακοίνωση διευκρινίζει: Κανένας υπόχρεος «πόθεν έσχες» δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας και, τέλος, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία.

  ■ Ο Σταύρος Κοντονής με χθεσινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ επανέλαβε το αυτονόητο δικαίωμα της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις και εξέφρασε απορία για την πρωτοφανή δήλωση του προέδρου του ΣτΕ περί παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

  Τόνισε ότι ο κ. Σακελλαρίου αδικεί τον εαυτό του και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωράει μια κοινωνία με διαρκείς εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά

  «Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή που έχει σε μια θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι’ αυτόν τον λόγο επανήλθα. Οταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα που τους αφορούν οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονής και διερωτήθηκε:

  «Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το “πόθεν έσχες” των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μια θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από την ελλιπή δήλωση «πόθεν έσχες».

  ■ Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλυψε πλήρως χθες στην ενημέρωση των συντακτών τον υπουργό Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι του προέδρου του ΣτΕ και οι ισχυρισμοί περί «ωμών παρεμβάσεων» πυροδότησαν μια αδικαιολόγητη ένταση, τη στιγμή που «για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη αφήνεται να λειτουργήσει με όρους πραγματικής ανεξαρτησίας και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι ίδιοι οι δικαστές.

  Αυτά τα οποία γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια και ο τρόπος με τον οποίο υπήρχε μια έντονη, εν πάση περιπτώσει, διήθηση πολιτικών συμφερόντων εντός Δικαιοσύνης είναι κοινό μυστικό στη χώρα μας. Νομίζω ότι αυτού του τύπου οι καταστάσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν με τη σημερινή κυβέρνηση». Διευκρίνισε δε για άλλη μια φορά τη διαφορά μεταξύ της κριτικής σε μια δικαστική απόφαση και της δεσμευτικής εφαρμογής της.

  ■ Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Σταύρος Τσακυράκης έγραψε σε ανάρτησή του: «Στη διαμάχη Σακελλαρίου – Κοντονή νομίζω ότι ο υπουργός έχει δίκιο. Από πουθενά δεν προκύπτει αξίωση της δικαστικής εξουσίας να μένει η εκτελεστική εξουσία σιωπηλή, ακόμη και για υποθέσεις που εκκρεμούν.

  Τέτοια αξίωση μάλλον υποδηλώνει διάθεση για ανέλεγκτη εξουσία παρά ανησυχία για παρεμβάσεις στο έργο της. Οι παρεμβάσεις άλλωστε γίνονται συνήθως εκτός σκηνής και όχι υπό το φως της ημέρας. Η συζήτηση και κριτική της δράσης της δικαστικής εξουσίας είναι η μοναδική μορφή ελέγχου που διαθέτει η κοινωνία μας προς τη δικαστική εξουσία. Κάθε φωνή, λοιπόν, που αποσκοπεί στον περιορισμό αυτού του ελέγχου με βρίσκει αντίθετο».

  ■ Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84», σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του ΣτΕ με αφορμή τα «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών, είπε:

  «Η αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ ξεπέρασε ακόμη περισσότερο τα όρια. Εχασε την ψυχραιμία του και έκανε σχόλια πολιτικά που δεν ταιριάζουν σε έναν ανώτατο δικαστικό». Ερωτηθείς αν η παραίνεση του υπουργού έγινε καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων του ή όχι, ο κ. Σταθόπουλος είπε: «Επί της ουσίας δεν είναι παρέμβαση. Το θέμα που έχει να κάνει με τη διοίκηση της Δικαιοσύνης δεν έχει σχέση με το τι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα δικαστήρια. Αυτό είναι παρέμβαση αλλά η ταχύτερη εκδίκαση είναι θέμα για το οποίο πρέπει να φροντίζει και η πολιτεία. Κανένας Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να εξαιρεθεί, πόσω μάλλον αυτοί που ασκούν εξουσία. Οι δικαστές δεν μπορούν να εξαιρεθούν.

  »Είναι βεβαρημένη η ποινική δικαιοσύνη με όγκο υποθέσεων, άρα έχω κατανόηση για τις καθυστερήσεις, αλλά ειδικά γι’ αυτό που απασχολεί τον κύριο Κοντονή, κάποιο βούλευμα για τον κύριο Μαρινάκη, είναι ένα θέμα που πράγματι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δικάζονται κατά προτεραιότητα».

  ■ Στο μεταξύ η Ν.Δ., αλλάζοντας με στροφή 180 μοιρών τη στάση της απέναντι στον πρόεδρο του ΣτΕ, υιοθέτησε τα περί παρεμβάσεων, με την εκπρόσωπο Τύπου Μ. Σπυράκη να ζητάει παραίτηση του υπουργού επειδή «η Δικαιοσύνη (!) έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του συγκεκριμένου υπουργού και αυτό είναι σοβαρό θεσμικό πρόβλημα». Η Μ. Σπυράκη, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, δεν γνωρίζει προφανώς όλα όσα είχαν προηγηθεί από το κόμμα της και τον φιλικό του Τύπο σε βάρος του κ. Σακελλαρίου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

  Η Δικαιοσύνη μπορεί να θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών αλλά η πεισματική επιμονή των λειτουργών της Θέμιδος στην αυτοεξαίρεσή τους από κανόνες και νόμους που αφορούν την ισονομία και την πλήρη διαφάνεια εντείνει πολλές και εύλογες ανησυχίες.

  Τόσο η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που στην ουσία ακυρώνει τον νόμο του 2015 για το «πόθεν έσχες» των δικαστών, όσο και η αναμενόμενη απόφαση μετά τη διορθωτική νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά ακυρώνουν για πολλοστή φορά τον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια στον χώρο της Δικαιοσύνης.

  Οι ίδιοι οι λειτουργοί της, όπως αποφάσισαν μέσα στην κρίση ότι οι περικοπές και οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους ήταν αντισυνταγματικές και όπως διεκδίκησαν τα δικά τους αναδρομικά τους, τώρα αποφασίζουν ότι θα υποβάλλουν «πόθεν έσχες» με τους δικούς τους όρους.

  Οι όροι αυτοί είναι, σύμφωνα και με την απόφαση 80 σελίδων του ΣτΕ:

  ❶ Δεν θα δηλώνουν μετρητά και τιμαλφή μεγάλης αξίας «διότι προσβάλλονται έτσι τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων και των οικογενειών τους».

  ❷ Μετά από πέντε χρόνια για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπάρχει πλήρης παραγραφή αλλά και διαγραφή των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.

  ❸ Αρνούνται τον πλήρη έλεγχο των ανώτατων δικαστικών και ζητούν δειγματοληπτικό έλεγχο.

  ❹ Το 15μελές όργανο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεών τους θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία (!), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων». Το ίδιο ισχύει και για σύζυγο δικαστικού/ής λειτουργού.

  Με δυο λόγια, η υποχρέωση της Βουλής να ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» των δημόσιων λειτουργών σε βάθος χρόνου από ειδική επιτροπή ειδικά σε ό,τι αφορά τους δικαστές θα… ορίζεται από τους ίδιους τους ελεγχόμενους. Το καθεστώς των εξαιρέσεων των λειτουργών της Δικαιοσύνης ειδικά για το «πόθεν έσχες» δεν είναι νέο.

  Πρόθυμοι μεν… αλλά
  Με διαφορετικές κάθε φορά αιτιάσεις, άλλοτε περί προσωπικών δεδομένων, άλλοτε περί προσβολής του κύρους του δικαστή κ.λπ., ναι μεν οι δικαστικές ενώσεις δήλωναν πρόθυμες για την υποβολή δηλώσεων, πλην όμως ζητούσαν ειδικές εξαιρέσεις και έθεταν πολλούς όρους με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει γίνει εφικτό αυτό που είναι υποχρεωτικό για όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς.

  Σημειώνεται εδώ ότι ο νόμος για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών είχε ψηφιστεί το 2012 (N. 4065/2012) επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, αλλά λίγο αργότερα η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρακτικά τον κατάργησε. Στο έγγραφο που παρουσιάζουμε φαίνεται η οξύτατη αντίδραση των δικαστών σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κατέκρινε την άρνησή τους να υποβάλλουν «πόθεν έσχες».

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισε τον νέο νόμο, τον οποίο στη συνέχεια έκρινε αντισυνταγματικό το ΣτΕ. Εγινε η πρόσφατη τροποποίηση και τώρα αναμένεται η νέα απόφαση με τους «ειδικούς» όρους που αναφέρονται πιο πάνω. Τελικά η Δικαιοσύνη -ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό ότι αποτελεί το καταφύγιο των πολιτών- τείνει με αυτές τις αποφάσεις να μοιάζει με ένα απολύτως κλειστό «καταφύγιο» που αυτοπροστατεύεται, δεν δέχεται την κριτική και εφαρμόζει την ισονομία για τους άλλους.

  Δυστυχώς όλα αυτά διογκώνουν τελικά τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη.

 4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://www.kentri.gr/index.php/dik/2787-2012-01-07-12-38-32

  Ο Ματθίας για τη διαπλοκή Δικαιοσύνης και Εκκλησίας

  Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 13:35

  Ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους δικαστές των τελευταίων δεκαετιών. Ως Προέδρος του Αρείου Πάγου από το 1996 μέχρι το 2002, υπήρξε υπόδειγμα ακεραιότητας και δικαιοκρισίας. Όταν παίρνει δημόσια θέση και αυτό το κάνει πολύ σπάνια, ο λόγος του έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.

  Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «Κράτος και Εκκλησία: Υπόγειες διαδρομές», μίλησε για τη διαπλοκή δικαστών Εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας.

  Με ιδιαίτερη καυστικότητα ο κ Ματθίας είπε ότι οι Έλληνες δικαστές διαπλέκονται με την Εκκλησία από θρησκοληψία ή από ωφελιμισμό. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «οι θεοφοβούμενοι δικαστές συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες, συναναστρέφονται κατά κανόνα κληρικούς, δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις, είναι αφελείς αλλά και τυπολάτρες, υπερβολικά αυστηροί σε ηθικοθρησκευτικά διλλήματα, στην αναγνώριση ελαφρυντικών υπέρ των κατηγορούμενων και στην επιμέτρηση των ποινών».

  Αλλοίμονο σε όποιον πέσει σε τέτοια σύνθεση.

  Ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση Γιοσάκη, του οποίου κάποιοι δικαστές είχαν γίνει πειθήνια όργανα και στον οποίο είχαν αλλοτριώσει τη δικαστική τους συνείδηση. Αλλά και την περίπτωση της προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης που όπως είπε «ευνόησε συνειδητά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου με τη σκέψη, όπως η ίδια παραδέχτηκε, ότι αυτός θα διέθετε την περιουσία που θα του αναγνωριζόταν σε αγαθοεργίες. Ξεχνώντας τη δικαστική της ιδιότητα, μερολήπτησε από θρησκοληψία».

  Αναφέρθηκε επίσης και την επιρροή της Εκκλησίας στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Κατά τις προαγωγές από υπουργικό συμβούλιο στις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας η Εκκλησία στηρίζει τους θεοφοβούμενους δικαστικούς λειτουργούς και ότι καμιά φορά εισακούεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πεποίθηση ορισμένων διαδίκων και δικαστών ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να ασκεί σε επίδικες υποθέσεις και στις προαγωγές των δικαστών ουσιαστική επιρροή…».
  Τα φαινόμενα αυτά ήταν γνωστά, αλλά κανένας δεν μιλούσε. Αποτελούσαν ταμπού. Το γεγονός όμως ότι αυτά λέγονται τώρα από έναν δικαστή και μάλιστα του διαμετρήματος του κ. Ματθία, που έχει εξαντλήσει τη δικαστική ιεραρχία, δικαιώνουν το kentri.gr, που συχνά πυκνά αναφέρεται στα φαινόμενα αυτά (πατήστε εδώ και εδώ ).

  Ούτε η θρησκοληψία ούτε ο ωφελιμισμός συνάδουν με το λειτούργημα του δικαστή. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται δικαστές επαρκείς, με ανοιχτά μυαλά και καντιανή ηθική.

  http://www.kathimerini.gr/210692/article/epikairothta/ellada/skoteines-diadromes-dikastikwn—ierwmenwn

  02.03.2005

  Σκοτεινές διαδρομές δικαστικών – ιερωμένων

  Της Φωτεινης Καλλιρη

  Ανάμειξη και πολιτικών προσώπων στις σκοτεινές διαδρομές δικαστικών λειτουργών με ιερωμένους, προκύπτει, κατά πληροφορίες, από τη μαραθώνια κατάθεση του μητροπολίτη (πρώην) Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου χθες στον Αρειο Πάγο, ενώ σε κομβικό πρόσωπο της «διαπλοκής» αναδεικνύεται ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, στις… ικανότητες του οποίου ως φαίνεται πίστευαν πολλοί, προορίζοντάς τον για υψηλή διοικητική θέση στην Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεόκλητος φέρεται να κατέθεσε ότι ο ίδιος δεχόταν πιέσεις για να μεσολαβήσει στον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο για την ανάρρηση του έγκλειστου σήμερα στις φυλακές του Κορυδαλλού κ. Γιοσάκη…

  (….)

 5. Ο/Η Ακοσμος Αιτωλος λέει:

  ……………

 6. Ο/Η Ακοσμος Αιτωλος λέει:

  Μια αποψη ειναι οτι η δικαιοσυνη ειναι τυφλη γιατι καποιοι δικαστες της εβγαλαν τα ματια, μια αλλη ειναι οτι η μαντηλα που φοραει ειναι διαφανης και βλεπει ο,τι θελει οποιους θελει και οσα θελει, οσο για το αρθρο σας ειναι απιθανο ,επικαιρο και διαρκες,συνεχιστε προσφερετε μεγαλη υπηρεσια …..

 7. Ο/Η Μητροπολίτης Ζωζώ ο Γ΄ λέει:

  Ζαν Ζενέ | Το μπαλκόνι

  Σε έναν οίκο ανοχής, πελάτες ντυμένοι σαν Επίσκοπος, Στρατηγός και Δικαστής, παίζουν ερωτικά παιχνίδια με νέες γυναίκες, προσομοιώνοντας ρόλους εξουσίας. Παράλληλα, και ενώ στην πόλη ξεκινά εξέγερση, περιμένουν με αγωνία την άφιξη του αρχηγού της Αστυνομίας. Ο Ζενέ με το έργο αυτό προσπαθεί να ερμηνεύσει το επαναστατικό φαινόμενο, εστιάζοντας στην αστική τάξη, εναντίον της οποίας στρέφεται η επανάσταση.

  Το «Μπαλκόνι» ανέβηκε από τους διασημότερους σκηνοθέτες της εποχής μας: Στη Νέα Υόρκη από τον Jose Quintero και στη Βιέννη από την Leon Epp (1961). Στη Φραγκφούρτη από τον Erwin Piscator (1962)· στο Ρότερνταμ από τον Roger Blin (1967)· στη Μασαλία και το Παρίσι από τον Antoine Bourseiller (1969, 1975)· στη Βραζιλία από τον Victor Garcia (1969)· στο Στρασβούργο από τον Andre Steiger (1971)· στο Λονδίνο, με τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, από τον Terry Hands (1971)· στο Μιλάνο από τον Giorgio Strehler (1976))· στη Νέα Υόρκη από τον Richard Schechner (1979).
  Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1962, από τον θίασο της Έλσας Βεργή, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη. Το 1979-80 από το Προσκήνιο του Αλέξη Σολωμού. Το 1985, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.

  Τα πρόσωπα

  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  ΔΙΚΑΣΤΗΣ
  ΔΗΜΙΟΣ ΑΡΤΥΡ
  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
  ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  ΓΕΡΟΣ
  ΡΟΖΕ
  ΆΝΤΡΑΣ
  ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
  Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ
  ΠΡΩΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
  ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
  ΤΡΙΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
  ΖΗΤΙΑΝΟΣ: ΣΚΛΑΒΟΣ
  ΙΡΜΑ : ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
  ΓΥΝΑΙΚΑ
  ΚΛΕΦΤΡΑ
  ΚΑΡΜΕΝ
  ΣΑΝΤΑΛ

 8. Ο/Η Μητροπολίτης Ζωζώ ο Γ΄ λέει:


  Ο κ. Δωρόθεος επισήμανε ότι «είναι καινοφανές ότι μπορείς να κάνεις αλλαγή φύλου πάνω από μία φορές», όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το φύλο είναι δική μας επιλογή».

  Εκδότης καταδικάστηκε σε φυλάκιση
  09/09/2010
  Για συκοφαντικό δημοσίευμα

  Ύστερα από μήνυση του μητροπολίτη Σύρου για συκοφαντικό δημοσίευμα κατά του εκδότη της εφημερίδας «Times in Kolonaki», Σάκη Μαυρέλη, ο εκδότης οδηγήθηκε στο μεταγωγών για μεταφορά στις φυλακές Χίου.

  Η Ιερά Μητρόπολη ανακοίνωσε ότι χτες ο εκδότης του εντύπου «Times in Kolonaki» Σάκης Μαυρέλης καταδικάσθηκε πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου ερήμην σε φυλάκιση 22 μηνών κατά συγχώνευση για τα αδικήματα της δια του Τύπου συκοφαντικής δυσφημίσεως και εξυβρίσεως κατά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, για τα εν γνώσει του ανυπόστατα, ψευδή, συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματά του στο υπ’ αριθμόν 56 φύλλο, Απριλίου 2009, επί πλέον της φυλάκισης 15 μηνών, που του επεβλήθη στις 8 Μαρτίου από το ίδιο Δικαστήριο και για το αυτό αδίκημα.

 9. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82

  Η ανάκριση απέδειξε ότι ο σύζυγος της «ιππαστί» γυναίκας είναι ο προσωπικός οδηγός του Στυλιανού και προσωπικός φωτογράφος του. Οι τοπικές πληροφορίες και συνεντεύξεις στον Σπύρο Καρατζαφέρη λένε ότι ο «άτακτος» Μητροπολίτης «δεν άφηνε γάτα θηλυκιά» ασκώντας εξουσία στις γυναίκες, αφ ενός βάσει της θέσης του στην θρησκευτική ιεραρχία και αφ ετέρου μέσω υποσχέσεων διορισμών στο Δημόσιο. Ο σκηνοθέτης Δημήτριος Κολλάτος παρουσιάζει επί μήνες εμπορικά πετυχημένο θεατρικό έργο με τίτλο «Ο Άγιος Πρεβέζης» (1980) και στη συνέχεια γυρίζει κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Ο Αγιος Πρεβέζης» (1981).[6].[1]

  Νεότερες αξιόπιστες πληροφορίες από συνεντεύξεις του Γεράσιμου Γ., νεωκόρου τότε στόν Αγιο Δημήτριο Άρτας(1929-2009) και του Κώστα Φ., τότε εκκλησιαστικού συμβούλου (1931- ) για τα έτη 1965-1967, αναφέρουν ότι «υπήρχε ερωτικό κύκλωμα Πρέβεζας – Αρτας με ιερείς και μητροπολίτες».[7]. Αρχικά χρησιμοποιούνταν γυναίκες από νυχτερινά μπαρ και αργότερα άλλες, οι οποίες μεταφέρονταν από τον Γεράσιμο Γ. με ταξί στην Πρέβεζα και αντιστρόφως. Για τις δεξιώσεις και τα συμπόσια αυτά, εκτίσθη επί τούτου η μονή Αγίας Πελαγίας στην Καστροσυκιά, όπου και παρετίθεντο οι επίμαχες δεξιώσεις.[1]

  Ο Κώστας Φ. δήλωσε επιπλέον ότι «ο Στυλιανός εγένετο αποδέκτης αιτήσεων διορισμού γυναικών στο Δημόσιο ή στις Τράπεζες, και η επιθυμία των γυναικών ικανοποιείτο τάχιστα, εφόσον… παρείχοντο οι δέουσες αφροδισιακές υπηρεσίες. Επίσης μια άλλη υπηρεσία για την οποία αμοίβετο ομοίως ο Στυλιανός ήταν η γραφειοκρατική διευκόλυνση εργατριών γιά μετανάσταυση στή Γερμανία» [8].[1]

  Ήδη, στην Άρτα είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο με ιερέα του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έκλεβε λεφτά από το παγκάρι, για να καλύψει δαπάνες παροχής αφροδισιακών υπηρεσιών από μπαργούμαν της Άρτας, και ο οποίος μετατέθηκε σε ναό του Κολωνού Αθηνών» [7].

  http://xanemo.blogspot.gr/2012/12/blog-post_12.html

  Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012
  Η Μητρόπολη Σύρου τιμά τον ιεροεξεταστή της Μακρονήσου, «Άγιο Πρεβέζης» Στυλιανό.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82

  Στυλιανός Κορνάρος
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Μετά τις σπουδές του διορίσθηκε στην Μακρόνησο, τόπο κράτησης αριστερών πολιτικών κρατουμένων, ως στρατιωτικός ιερέας. Εκεί αναφέρεται ότι μαζί με τον επόμενο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη βιαιοπράγησε εναντίον κρατουμένων, πράγμα ασύμβατο με τα ιερατικά του καθήκοντα, αλλά και αποκάλυψε στοιχεία εξομολογήσεων κρατουμένων στην ΕΣΑ.

  Ο Στυλιανός Κορνάρος διετέλεσε Μητροπολίτης Πρέβεζας και Νικόπολης επί σειρά δεκαετιών. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «Ο Άγιος Πρεβέζης» από ερωτικό σκάνδαλο που δημοσιοποιήθηκε το έτος 1979

  Ο Στυλιανός Κορνάρος τελικά απολογείται στην Ιερά Σύνοδο, όπου απειλεί ότι «αν αποσχηματισθεί θα δώσει στη δημοσιότητα τους φακέλους με τις φωτογραφίες ομοφυλοφιλικών σχέσεων οκτώ μελών της Ιεράς Συνόδου», τους οποίους είχε αποκτήσει από την τότε Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), μέσω του διευθυντή της Δημήτριου Ρουφογάλη [9]. Ο μητροπολίτης Στυλιανός Κορνάρος τελικά δεν αποσχηματίστηκε, απώλεσε απλώς τη θέση του στη Μητρόπολη Πρέβεζας και στη συνέχεια διέμενε στην Αθήνα.

  http://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2460:-a-&catid=132&Itemid=673

  Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ, Ο ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ & ΠΡΕΒΕΖΗΣ κυρού ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, του Τηνίου

  Γράφτηκε από τον/την Γραμματεία Ιεράς Μητροπόλεως
  Δημιουργήθηκε : 16 Δεκεμβρίου 2012


  http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/238375/lionoyn-ta-tamata-ths-thnoy-sthn-toyrkia-kai-poyla.html
  Λιώνουν τα τάματα της Τήνου στην Τουρκία και πουλάνε τον χρυσό
  28/09/2015

 10. Ο/Η laskaratos λέει:


  Κυριακή, 10.4.2005 «Καταγγελίες σοκ στην Κάλυμνο» (Kάτω δεξιά με φωτογραφία του μητροπολίτη)


  Κυριακή, 24.4.2005 Σοκ και φρίκη στην Κάλυμνο-ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
  (Κάτω δεξιά)

  Η εφημερίδα είχε τότε την πρώτη κυκλοφορία (τεράστια για τα τωρινά δεδομένα), μεταξύ όλων των αθηναϊκών εφημερίδων. Οι Εισαγγελείς όμως δεν έτυχε να διαβάσουν για τα ορφανά που κακοποιούνταν στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο αρρένων Καλύμνου.

  Φρονώ ότι η ενασχόλησίς των με το «Πόθεν Έσχες», τους στερεί πολύτιμο χρόνο εμποδίζοντας το έργο τους.
  Ας απαλλαγούν από αυτήν την υποχρέωσιν, τους εμπιστευόμεθα.

  http://www.efsyn.gr/arthro/pothen-eshes-ton-dikaston

  Το «πόθεν έσχες» των δικαστών
  13.07.2017
  Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

  Τα στοιχεία παρουσίασε η Ολγα Τσιάρα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς, η οποία και ανέφερε ότι πριν από τις αλλαγές οι δικαστικοί ήταν δειγματοληπτικά ελεγχόμενοι, ενώ τώρα είναι υποχρεωτικά ελεγχόμενοι.

  ● Το σύνολο υπόχρεων δικαστών σε δήλωση «πόθεν έσχες» είναι 4.189, ενώ από αυτούς υπέβαλαν δήλωση 352.

  ● Το σύνολο των υπόχρεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 220, με 57 εξ αυτών να έχουν υποβάλει δήλωση.

  ● Το σύνολο των υπόχρεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι 395 και από αυτούς δήλωση υπέβαλαν οι 37.

  Επίσης συνολικά υποβλήθηκαν και 54 δηλώσεις με λανθασμένα στοιχεία.

  Σε ό,τι αφορά την προσφυγή τους στο ΣτΕ, η κ. Τσιάρα σημείωσε πως «θεωρούν ότι αντίκειται στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και στη διάκριση των εξουσιών. Ζητούν να ελέγχονται από δικαστικό όργανο. Αυτό όμως δεν αντίκειται στη σύγκρουση συμφερόντων;» (δηλαδή να είναι ταυτόχρονα ελεγκτές και ελεγχόμενοι).

 11. http://www.iefimerida.gr/news/31188/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%80

  ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
  Υπερσυμμορία απατεώνων ξεσκέπασε ο υπερκοριός της ΕΥΠ

  ΕΛΛΑΔΑ 04|01|2012

  Ενα απίστευτο κύκλωμα απάτης στο οποίο συμμετέχουν δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες ιερείς και μοναστήρια, ερευνά η Εισαγγελία Εφετών.

  (…….)

  Τα… ορφανά της εξομολόγησης

  «Ορφανά» ακίνητα, που προέρχονταν από κληρονομιές, ψάχνουν οι εμπλεκόμενοι μέσω της… εξομολόγησης σε παπάδες:
  Αρχηγός: «… Αυτοί που ξέρουν αυτά τα πράγματα είναι οι παπάδες, που πάνε και εξομολογούνται οι γέροι και τους λένε ότι έχουμε τόσα ακίνητα και θα τα αφήσω στο… στη… και θα τα αφήσω εκεί… Και άμα έχεις συμβολαιογράφο, ποιος θα σε κουνήσει, να πούμε, θα ‘ρθει η συμβολαιογράφος και θα σου πει ήρθε και το πούλησε τώρα, τι μας λέτε… Θέλουμε να μην έχουμε αντιδικία. Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, άμα έχεις παπάδες φίλους, πάνε και εξομολογούνται διάφορες γριές…, είναι μια γριά, σου λέω, στον Πειραιά…».

  Οι πίνακες και το… μπατσόνι!

  Πίνακες ζωγραφικής που βρίσκονται στη βίλα εφοπλιστή ο οποίος τους έχει αφήσει κληρονομιά στην Εκκλησία είχαν βάλει στο μάτι…
  Ο αρχηγός μιλάει με συνεργάτη του και λένε ότι θα προσπαθήσουν να μάθουν «από το μπατσόνι της περιοχής» εάν είναι συνδεδεμένος ο συναγερμός στη βίλα με το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπηρετεί…
  Αρχηγός: «E, το βράδυ ίσως να πάω να πιω με τον φίλο μου, εδώ, το μπατσόνι της περιοχής, και επί τη ευκαιρία να τον ρωτήσω αν έχει, αν έχουν συνδεθεί το τμήμα τους, γιατί θα πάω στο τμήμα μάλλον, γιατί εκεί θα ‘ναι βάρδια αυτός. Να μάθω αν είναι συνδεδεμένο εκείνο το σπίτι με αυτό».

  Το κόλπο με τα μοναστήρια

  Από συνομιλίες των φερομένων ως μέλη της συμμορίας που καταγράφονται στην έκθεση της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι στα κόλπα με τα ακίνητα είχαν βάλει και… μοναστήρια:
  Aρχηγός: …εάν ένα ακίνητο το οποίο είναι προσημειωμένο κατασχεμένο το κάνουμε δωρεά στο μοναστήρι, ναι, η περιουσία του μοναστηριού δεν κατάσχεται ούτε πλειστηριάζεται, άρα αυτά εκεί είναι πλέον στους ανθρώπους τους δικούς μας, δεν θα τα πάρει κανένας και, από την άλλη μεριά, εμείς είμαστε εφ’ όρου ζωής, τα εκμεταλλευόμαστε, γιατί έχουμε κάνει και τα μισθωτήριά μας.
  Ε, τους το λέμε, σας τα κάνουμε μεν δωρεά, σας τα χαρίζουμε, αλλά εμείς θα τα εκμεταλλευόμαστε με τα άλλα τα μισθωτήρια, αυτοί δεν τους νοιάζει, δεν έχουμε πρόβλημα και γλιτώνουμε…
  Στη συνέχεια, σε άλλη συνομιλία του με τον ιερωμένο, που φέρεται ως μέλος της οργάνωσης, ο φερόμενος ως αρχηγός κάνει λόγο για ένα κόλπο… σατανικό:
  «Μοναστήρια δικά μας, καταδικά μας έχουμε έτσι;»
  -Nαι.
  «Σκέφτηκα κάτι σατανικό… ο Στ… έχει ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει προσημείωση είκοσι πέντε εκατομύρια ευρώ και κάνει τριάντα.
  Λοιπόν, εάν το κάνω δωρεά σε ένα μοναστήρι, ε γίνεται πρόγραμμα πλειστηριασμού σε μοναστήρι για κατάσχεση;»
  -Οχι.
  «Το ξέρεις εσύ αυτό;
  -Ναι.
  «Ε, τότε φίλε, όλα τα πλειστη…, όλα τα προσημειωμένα και τα λοιπά, θα τα κάνουμε δωρεά σε μοναστήρι και θα τα εκμεταλλευόμαστε εμείς. Γιατί, έτσι και αλλιώς, θα τα χάσουνε που θα τα χάσουνε… Ακου να δεις τι πατέντα θα κάνουμε. Βρες μοναστήρια να τους δίνουμε».
  Και ο ιερωμένος του απαντάει: «Eχουμε αυτά τα δικά μας, του Ε…».
  Διευκολύνσεις σε κατηγορούμενους

  Ο «θίασος» και ο «χοντρός»…

  Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνομιλίες των μελών της υπό έρευνα εγκληματικής οργάνωσης, είτε μεταξύ τους είτε με άλλα πρόσωπα, όπου αναφέρονται σε δικαστικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και σε ονόματα δικαστικών, που θα τις δικάσουν, ορισμένους εκ των οποίων τους αποκαλούν «θίασο»…
  Μία από τις υποθέσεις αφορά ιερέα σε νησί των Κυκλάδων, τον οποίο στις συνομιλίες αποκαλούν «χοντρό», που δικάζεται μαζί με έναν διάκο στο Τριμελές Κακουργημάτων για κλοπή εικόνας και …όπως λένε- «λογικά θα φάει κοντά στα ισόβια».
  Ακούγεται, μάλιστα, να λένε στις συνομιλίες ότι ο κατηγορούμενος ιερέας πούλαγε εικόνες σε δύο επιχειρηματίες (αναφέρονται τα ονόματά τους), ο ένας εκ των οποίων φέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες του τόπου.
  Ο φερόμενος ως αρχηγός ζητάει από συνεργάτη του να προσεγγίσει τον κατηγορούμενο ιερέα και να του μεταφέρει ότι «αυτός που αποφασίζει, προφανώς για το αποτέλεσμα της δίκης, είναι »δικός μας άνθρωπος», ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν την αθώωσή του, αλλά πρέπει να του πούνε τι θα »κοστίσει το παλτό»»…
  Ο αρχηγός κοστολογεί την εκδούλευση στις 70.000 ευρώ και συμφωνεί να κρατήσει τις 10.000 ο ίδιος και τις 60.000 να τις στείλει «επάνω», για να τα δώσουν στους «ανθρώπους», ενώ συνομιλεί με γυναίκα από το νησί, που εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής και της λέει ότι «…αυτές οι δουλειές γίνονται μόνο με ανθρώπους που γνωρίζεις καλά και ότι θα πάρει προμήθεια για τη διαμεσολάβησή της, αφού όποιος έχει τη γνωριμία παίρνει και μεροκάματο»…

 12. http://www.respublica.gr/2015/04/column/petropoulos/

  H Mάφια των Δικαστών και Εισαγγελέων, του Ηλία Πετρόπουλου

  Aπόσπασμα του άρθρου του Η. Πετρόπουλου. Γράφτηκε στις 20/22-4-2001.

  Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον τόμο Κουραδοκόφτης, εκδόσεις Νεφέλη, 2002.

  Υποτίθεται πως το κράτος συγκροτείται απο τρεις Εξουσίες: την Νομοθετική, την Εκτελεστική, και τη Δικαστική – τουτέστιν, από τη Βουλή, την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Και υποτίθεται πως αυτές οι Εξουσίες είναι χωρισμένες και ανεξάρτητες. Ωστόσο, δεν υφίσταται παρά μόνο μία Εξουσία: η Κυβέρνηση. Είναι κάτι που το βλέπουμε πεντακάθαρα στην περίπτωση της όποιας Δικτατορίας, οπότε η Κυβέρνηση, αφού διαλύσει τη Βουλή, κατευθύνει σκαιώς τη Δικαιοσύνη.

  Κληρονομήσαμε το σύστημα των Τριών Εξουσιών από την Αγγλική, την Αμερικάνικη και τη Γαλλική Επανάσταση. Μέχρι τότε, ο Ηγεμών ήτο ταυτοχρόνως Νομοθέτης και Κυβερνήτης και Δικαστής. Θα υποδείξω ότι, αυτή η γραμμική παρουσίαση είναι απλοϊκή. Στην πραγματικότητα, εμφανίστηκαν και λειτουργούν κάποιες διαφορετικές εκδοχές, π.χ. η διπλή Βουλή (με την καθιέρωση της Γερουσίας), η ιδιάζουσα Βρετανική δικαιοσύνη (όπου ο Δικαστής δημιουργεί Δίκαιο), η Αυτοδιοίκηση κτλ. Κυρίως, όμως, λειτούργησαν εντόνως δύο άλλες Εξουσίες: εκ νέου η Εκκλησία, και, ο Τύπος.

  Η Εκκλησία ήτο, ανέκαθεν, μια καταπιεστική δύναμη, αλλά όχι μια αληθινή Εξουσία, αφού παρουσιαζότανε σαν μια δούλα (ακόμη και η Ιερή Εξέταση) του Ηγεμόνος. Τώρα πιά, η Εκκλησία είναι μια πραγματική Εξουσία, συνδεδεμένη συμφεροντολογικά και με τις Τρεις άλλες Εξουσίες, που έχουν ένα πολιτικό χρώμα. Η Εκκλησία αυτοπροσδιορίζεται σαν πνευματική οργάνωση. Αλλά, οι δεσποτάδες ζηλεύουν την πολιτική-κοσμική Εξουσία και γιαυτό κουρντίζουν στην κεφαλή τους μια χρυσή κορόνα. Οι απανταχού πατριάρχες ενισχύουν ποικιλοτρόπως τις Τρεις Εξουσίες. Οι πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης αγόραζαν τον τίτλο τους από τον σουλτάνο, που τον υπηρετούσαν πιστά. Οι τσάροι είχανε ως παραστάτη τον ρώσο πατριάρχη, αν και διατηρούσαν ορισμένες αποστάσεις μαζί του. Λόγου-χάρη, ο πατριάρχης δεν εδικαιούτο να στέψει τον τσάρο και την τσαρίνα (όπερ εμιμήθη, με την αυτοστέψη του, ο Ναπολέων). Ο καισαροπαπισμός της Αγγλίας εκφράζει την απέχθεια του Ηγεμόνα προς τις κοσμικές φιλοδοξίες της Εκκλησίας. Σήμερα, στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος καταπολεμά την Κυβέρνηση. Δηλαδή, η Εκκλησία-Εξουσία χτυπάει τον Πρωθυπουργό-Εξουσία. Σιχαίνομαι τους παπάδες, αλλά βρίσκω τη στάση του Αρχιεπισκόπου αυτόχρημα φιλολαϊκή, παρά τη δημαγωγική μεθοδολογία της Εκκλησίας. Η διάσταση μεταξύ των Εξουσιών ενισχύει την Δημοκρατία.

  Ο Τύπος αποκαλείται Τέταρτη Εξουσία. Ο Τύπος θα μπορούσε να αποβεί μια παντοδύναμη Εξουσία. Προτιμώ τον Γραπτό Τύπο, κι όχι τις βιαστικές μπουρδολογίες της Τηλεόρασης. Ο Γραπτός Τύπος σου δίνει χρόνο να σκεφτείς, ενώ η Τηλεόραση αποβλακώνει τον Όχλο. Η παλιού τύπου εφημερίδα (δηλαδή, η γαζέτα) είναι βενετσιάνικη εφεύρεση – πιθανότατα του Αρετίνου. Όμως, η γαζέτα δεν εξισούται με την σύγχρονη εφημερίδα, με την σημερινή έννοια του Τύπου. Οφείλουμε τον Τύπο, σαν πολιτικό όπλο, στους άγγλους. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες της εποχής μας είναι πουλημένες στην Αστική Τάξη. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι εξωτερικές ειδήσεις βασίζονται στα αμερικάνικα πρακτορεία ειδήσεων. Όσο για τις εσωτερικές ειδήσεις, ελέγχονται, εν πολλοίς, από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Οι πληροφορίες είναι εμπόρευμα. Η εξαγορά του Τυπου καλύπτεται, εντέχνως, από την τυχών αντι-κυβερνητική πολιτκή ορισμένων εφημερίδων – μια μικροκομματική πολιτκάντικη πολιτική. Καμιά εφημερίδα δεν χτυπάει την ρίζα του κακού: το καπιταλιστικό σύστημα. Το ίδιο συμβάινει και με τη δειλή στάση του Τύπου έναντι της Δικαιοσύνης. Κάποτε-κάποτε, οι εφημερίδες ξεσπάνε εναντίων κάποιων αποφάσεων κάποιων Δικαστηρίων. Ποτέ ο Γραπτός Τύπος δεν στρέφεται εναντίον της γαμημένης Δικαιοσύνης ως θεσμού.

  To ένα σκέλος της Δικαιοσύνης είναι οι νομικές διατάξεις (Σύνταγμα, Νόμοι, Διατάγματα και Διαταγές, Κώδικες, Νομολογία). Το άλλο σκέλος είναι το έμψυχο υλικό – δηλαδή οι Δικαστικοί που εφαρμόζουν τις νομιές διατάξεις. Παραδόξως οι Δικαστές και Εισαγγελείς αποκαλούνται λειτουργοί και το επάγγελμά τους λειτούργημα. Οι λέξεις αυτές είναι καλοδιαλεγμένες, για να υποβάλουν στον Λαό την υποβρύχια ιδέα πως οι Δικαστικοί είναι πρόσωπα, θεόθεν προορισμένα, να απονέμουν Δικαιοσύνη. Η ίδια η Δικαιοσύνη απεικονίζεται (διεθνώς) σαν μια θεά με κλειστά μάτια, που κρατάει την γνωστή ζυγαριά. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς δεν είναι παρά δημόσιοι υπάλληλοι (ενίοτε, υπαλληλίσκοι), όπως ακριβώς οι δάσκαλοι και οι εφοριακοί. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς δήθεν ανήκουν σε δύο χωριστά σώματα της Δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς είναι φίδια της ίδιας συνομοταξίας. Η Μάφια της Δικαιοσύνης δεν έχει στεγανά.

  Η ιεραρχία των Δικαστών και Εισαγγελέων υποδηλώνει, αυτομάτως, την κατάταξή τους. Υπάρχουν μικροί και μεσαίοι και ανώτατοι Δικαστικοί. Υπάρχουν οι ασήμαντοι ειρηνοδίκες και οι πασάδες του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν και οι ευνούμενοι, που δεν απομακρύνονται από την Αθήνα, και οι καταδικασμένοι στην παντοτινή εξορία των μακρινών κωμοπόλεων της Ελλάδας […] Προκειμένου περί Δικαστών και Εισαγγελέων, προέχει το θέμα της παιδείας των, καθώς και της νοσηρης ψυχοσύνθεσης που τους διακρίνει. Οι άθλιοι, που κρίνουν και καταδικάζουν, είναι παντελώς αμόρφωτοι. Και, ως εκ τούτου, αναιδέστατοι. Στις 18-12-1974 έγινε κάποια δίκη με κατήγορο τον Τσαρούχη όπου παρουσιαστήκαμε σαν μάρτυρες υπερασπίσεως ο Ταχτσής, ο Ακριθάκης, ο υποφαινόμενος κ.α. Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήτανε ένας μπαστουνόβλαχος, με πάρεδρο τον Σαρτζετάκη. Αυτός ο άξεστος πρόεδρος σχεδόν καθύβρισε τον Καλλιγά, τέως διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, μη ξέροντας ποιός είναι. Με ανάλογο τρόπο φέρθηκε σε άλλες προσωπικότητες που προσήλθαν στη δίκη. Ευτυχώς, ο Σαρτζετάκης, με παρεμβάσεις, εκτόνωσε την τεταμένη ατμόσφαιρα. Φυσικά, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου (όπως όλοι οι πρόεδροι, μέχρις εσχάτων) απήυθυνε τον λόγο στον κατηγορούμενο και τους μάρτυρες στον ενικό αριθμό, και, με το πρέπον αγροίκον ύφος. Από την πλευρά τους απαξάπαντες οι Εισαγγελείς, φανταζόμενοι πως είναι σπουδαίοι ρήτορες, κλείνουν τον ρόλο τους στις δίκες, εξακοντίζοντας κατά των κατηγορουμένων διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Οι Εισαγγελείς μας δεν μάθανε ποτέ ότι, ο Κατηγορούμενος, ώσπου να εκδοθεί η δικαστική απόφαση, είναι Υπόδικος, είναι Αθώος.

  Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς φέρονται με παρόμοια γαϊδουριά και κατά των Δικηγόρων. Οι Δικηγόροι είναι ανώτατοι Δικαστικοί. Οι Δικηγόροι είναι εφάμιλλοι των Δικαστών. Γι’ αυτό, οι Δικηγόροι, σε περίπτωση που θα διαπράξουν αδίκημα, δικάζονται σε Εφετείο. Οι Δικηγόροι, από νομικής και ηθικής απόψεως, υπερτερούν των Εισαγγελέων. Ο Εισαγγελέας, ως Προστάτης του Νόμου, στρέφεται κατά παντός παραβάτου, και, συνεπώς, είναι ο μέγας εχθρός του Κατηγορουμένου. Ο Δικηγόρος υποστηρίζει την αθωότητα του Κατηγορουμένου μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ή προσπαθεί να μειώσει την ποινική του ευθύνη. Είναι αυτονόητο πως κάθε ποινική δίκη ταλαντεύεται, καθότι ο Δικαστής κρίνει κατά 50% το αδίκημα και κατά 50% την προσωπικότητα του Κατηγορουμένου. Αποδώ ξεπηδούν οι αυθαιρεσίες των Δικαστών.

  Όταν ο Δικηγόρος είναι επιθετικός, ο Δικαστής τον τρομοκρατεί με την υποβολή μήνυσης ενώπιον του ακροατηρίου. Σ’ αυτή την περίπτωση διακόπτεται η δίκη, συγκροτείται νέο δικαστήριο, με δήθεν άλλη σύνθεση, και καταδικάζουν τον αντιρρησία Δικηγόρο. Σ’ άλλες περιπτωσεις, ένας Εισαγγελέας, που δέχεται στο γραφείο του την επίσκεψη κάποιου απαιτητικού Δικηγόρου, προσπαθεί να τον κάμψει με το υπεροπτικό του ύφος. […] Ως τώρα, οι Δικηγόροι ανέχονται τα καπρίτσια των Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού τέτιο καθεστώς επικρατεί στην Ελλάδα. Η τρομερή δύναμη που παρέχει ο Νόμος (και η δικαστική πρακτική) στου Δικαστές και Εισαγγελείς, υπερβαίνει κατά πολύ τις προσωπικές τους ικανότητες. Οι Δικηγόροι δε φοβούνται τους Δικαστές και Εισαγγελείς. Απλώς, δε θέλουν να χάσουν τη δίκη, γιατί γνωρίζουν κάλλιστα την εκδικητικότητα των Δικαστών και Εισαγγελέων. Η περίπτωση του Νάσιουτζικ και η περίπτωση του Κοεμτζή αποτελούν δύο πρόσφατα παραδείγματα αυτής της τυφλής εκδικητικότητας. Ωστόσο, οι Δικηγόροι, κατέχοντας μιαν ισχυρή μερίδα της Βουλής, θα μπορούσαν – δια Νόμου – να γκρεμίσουν, τουλάχιστον, τους αλλαζονικούς Εισαγγελείς από την υψηλή έδρα τους. Παράλληλα ο γραπτος Τύπος θα έπρεπε να θεσπίσει την κριτική της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, όλες οι εφημερίδες να καθιερώσουν μια τακτική στήλη, όπου να κρίνονται οι δικαστικές αποφάσεις επί της διαδικασίας και επί της ουσίας. Ο νομομαθής Κώστας Ε. Μπέης εδημοσίευσε (προ ετών στο Βήμα και τώρα στην Ελευθεροτυπία) μια σειρά άρθρων, νομικής-δικανικής υφής, αλλά δεν τόλμησε να κρίνει τις αποφάσεις (και τα βλάκώδη θέσφατα) των Δικαστών και Εισαγγελεών. Οίκοθεν νοείται πως, σε περίπτωση καθιέρωσης της Κριτικής της Δικαιοσύνης, οι αρμόδιες προϊστάμενες Δικαστικές Αρχές θα πρέπει να συλλέγουν τα σχετικά άρθρα και να τα επισυνάπτουν στους ατομικούς φακέλους των κρινομένων Δικαστών και Εισαγγελέων, ώστε να χρησιμοποιούνται σαν τεκμήρια για την περαιτέρω σταδιοδρομία τους.

  Οι Δικαστές και Εισαγγελείς εφαρμόζουν, κατά κόρον, την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Όταν εμφανίζεται στο δικαστήριο κάνας κακομοίρης, τον αποπαίρνουν. Όταν ένας Κατηγορούμενος μακρηγορεί, του λένε: αυτό είναι εκτός θέματος. Όταν βλέπουν έναν υψηλά ιστάμενο, του γλείφουν τον κώλο. Όταν ένας νεαρός Δικηγόρος αγορεύει, τον διακόπτουν με το περίφημο συντομεύετε. Όταν καταθέτει ένας Αστυνομικός, τον ακούνε ευλαβώς. Όταν δικάζεται ένας Αστυνομικός, τον αθωώνουν ή τον απαλάσσουν. Όταν προσέρχεται στη έδρα του Δικαστηρίου μια γόησσα, οι Δικαστές σαλιαρίζουν. Όταν κάθεται στο εδώλιο κάνας αναρχικός, του γαμούν την Παναγία […] Συχνότατα, οι Δικαστές και Εισαγγελείς είναι, από νομικής απόψεως κουμπούρες. Γιαυτό, οσάκις αντιμετωπίζουν κάποιον καταρτισμένο Δικηγόρο, καταπίνουν την γλώσσα τους. Όταν ήμουνα φοιτητής, παρακολούθησα μερικές δίκες όπου αγόρευε ο νομομαθέστατος αστικολόγος Βιδάλης, ο οποίος αφου μίλαγε μόνο δυό-τρία λεπτά, κατέθετε στον καταφανώς αδαή πρόεδρο του Δικαστηρίου ένα σχετικό υπόμνημα, με τους αριθμούς των αναγκαίων άρθρων του Αστικού Κώδικα κτλ.

  Μιά μέρα, επί Χούντας, εκλήθην ως μάρτυρας σε κάποια δίκη οπότε ο πρόεδρος του Εφετείου (ένας αλλήθωρος πουστόγερος) με κάλεσε να ορκιστώ. Του απάντησα: είμαι άθεος και αρνούμαι να ορκιστώ. Ο Δικαστής, νομίζοντας πως θα με γονατίσει, άρχισε να ουρλιάζει, λέγοντας πως είμαι αναγκασμένος να ορκιστώ. Του ανταπάντησα, παγερά, ότι η Δικονομία προβλέπει τον όρκο των αθέων. Αυτό το ζώον πράγματι δεν ήξερε την ύπαρξη του σχετικού άρθρου. Υφίστανται, όμως, άλλοι Δικαστές που ξεχνούν, εκουσίως, διάφορες νομικές διατάξεις. Έτσι, όταν ο γιός του Ωνάση και ο Καραμαλής ετάφησαν παρανόμως εκτός νεκροταφείου (παρά το Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα) ουδείς Εισαγγελέας αντέδρασε. Και όταν μια εφοπλιστίνα έχτισε, προ μερικών δεκαετιών, στη Χίο ένα γυναικείο μοναστήρι, για να αποθέσει στη μέση του καθολικού τη μπαλσαμωμένη κόρη της, ο τοπικός Εισαγγελέας δεν μερίμνησε για τη μετακομιδή του άταφου πτώματος σε κάποιο κοιμητήριο. Παρομοίως, ο αρμόδιος Εισαγγελέας της Αθήνας επιτρέπει στο γνωστό μουσειάκι να διατηρεί σε γιάλες τα κομμένα κεφάλια των δυστυχισμένων ληστών, που τους είχανε σκοτώσει στις αρχές του περασμένου αιώνα. Κι αυτό, κόντρα σε κάθε έννοια χριστιανισμού…

  Οι Δικαστές και Εισαγγελείς είναι αρκετά πονηροί, ώστε να ξεγλιστρούν από τις επικίνδυνες περιπλοκές. Ειδικώς, οι Εισαγγελείς, αποφεύγουν συστηματικά να κάνουν εφόδους στα μπουντρούμια των φυλακών και της Αστυνομίας. Και ποτέ δεν μηνύουν αυτεπαγγέλτως τους βασανιστές της Αστυνομίας, μολονότι αρκετά θύματά τους καταθέτουν σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις και φωτογραφίες. Διώκουν, όμως, κάποιους συγγραφείς που εδημοσίευσαν άσεμνα βιβλία, ενώ κάνουν πως δεν πήρανε χαμπάρι τα ερωτικά-πορνογραφικά περιοδικά. Προ διετίας, βρήκε τον μπελά του ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος, γιατί έθιξε την ιερή σημαία. Την 1-12-2000, αποκάλεσα την υπο κατάργησιν σημαία μας μουνόπανο, αλλά κανείς Εισαγγελέας δεν εστράφη εναντίον μου. Εξάλλου, όταν ο Καραμαλής ήτο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον χαρακτήρισα, στα Νέα, ως πολιτικάντη αγνώστου εθνικότητος. Ο τότε Εισαγγελέας θεώρησε περιττό να τα βάλει με μιαν εφημερίδα του Λαμπράκη.

  Η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποδυναμώνει τους Δικαστές και Εισαγγελείς. Η κούφια αυτοϊκανοποίηση αποτελεί το, κατ’ εξοχήν, τονωτικό τους. Η αυτοϊκανοποίηση τους αρχίζει από το διαβόητο Αλάθητον των αποφάσεών τους και τελειώνει στο φραγκολεβαντίνικο δήθεν-πορτρέτο (ποιός τον είδε;) του Εβραίου Ιησού, που είναι κρεμασμένο πάνω από τα κεφάλια των Δικαστών. Μικρή σημασία έχει το αν εφεσιβάλλονται οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Η υψηλή έδρα του Δικαστηρίου ενισχύει το επισφαλές κύρος των Δικαστών και Εισαγγελέων (- μα, γιατό κάθεται επί της έδρας και ο γραμματικός-πρακτικογράφος;). Η υψηλή έδρα των Δικαστών έχει καταργηθεί στη Ρωσία από την εποχή της μεγάλης Σοβιετικής Επανάστασης. Επίσης, έχει καταργηθεί, μεταπολεμικώς και στην Γερμανία. Οι στενογράφοι των αμερικάνικων Δικαστηρίων κάθονται σεμνά μπρος στην έδρα. Η εμφάνιση των νεοελλήνων Δικαστών, με τις τάχα-βυζαντινές στολές που καθιερώθηκαν προ ολίγων ετών, εγγίζει τα όρια του γελοίου. Στην Ελλάδα μαϊμουδίζουν κάθε τι το ευρωπαϊκό. Συν τοις άλλοις, και την εν σώματι έγερση του ακροατηρίου, οσάκις μπουκάρουν οι συνοφρυωμένοι Δικαστές. Όμως γιατί πρέπει να σηκώνονται όρθιοι οι ακροατές για να τιμήσουν, με το ζόρι, τους Δικαστές; Και προπάντων, σε ποιάν αντισυνταγματική διάταξη βασίζεται αυτή η υποχρεωτική ορθοστασία; Στην πραγματικότητα οι ακροατές μιας αποιασδήποτε δίκης είναι, συγχρόνως, και θεατές. Το Δικαστήριο κοπιάρει το Θέατρο, αφού διαθέτει: σκηνή και παρασκήνιο, πρωταγωνιστές και δευτερεύοντα πρόσωπα, αυστηρό τελετουργικό, κομπάρσους (κλητήρες και φρουρούς), και φιλοθεάμον κοινό. Το Δικαστήριο στερείται μουσικής.

  Ανέκαθεν, ήτο λίαν επικίνδυνο να περιπαίζεις την Δικαιοσύνη. Όμως οι νεοέλληνες ευθυμογράφοι και καρικατουρίστες έπραξαν το καθήκον τους. Και ελπίζω να συνεχίσουν δριμύτεροι. Ήδη απο τον 19 αιώνα, άρχισαν να εμφανίζοντια διάφορα κείμενα και σκίτσα, αρκετά ενοχλητικά για τους κυρίους Δικαστές και Εισαγγελείς. Συχνά, τα παλιά κείμενα και σκίτσα χρησιμοποιούσαν ένα προπέτασμα καπνού (π.χ. την αρχαία δίκη με τη γυμνή Φρύνη), ώστε οι συγγραφείς και γελοιγράφοι να γλιτώνουν από τις ποινικές κυρώσεις. Αλλά, αυτό το κόλπο δεν έπιανε πάντα. Πριν σαράντα χρόνια, ένας λυσσασμένος Εισαγγελέας εστράφη κατά του Καραγάτση και του Μπόστ. για τη δημοσίευση του (ιστορικής υπόθεσης) Σέργιου και Βάκχου. Προ αιώνος έδρασε ο αθεόφοβος Σταμ. Σταμ. που αμόλησε πολλά βέλη κατά της Δικαιοσύνης, του Κράτους και της Εκκλησίας. Στις επόμενες δεκαετίες, εδημοσιεύτηκαν διάφορες σειρές με ευθυμογραφήματα, του τύπου Η Θέμις έχει κέφια, καθώς και γελοιγραφίες με θέμα κάποιες υποθετικές δίκες, όπως του Μπόστ. (στον Ταχυδρόμο και στην Ελευθερία) και του Καναβάκη (στην Μεσημβρινή της Βλάχου). Οι καρικατουρίστες φοβούνται να αποτυπώσουν, με γνώριμο τρόπο, τα χαρακτηριστικά συγεκριμένων Δικαστών και Εισαγγελέων. Φροντίζουν, όμως, να σατιρίζουν επαρκώς τους Δικαστικούς, που τους παρουσιάζουν να έχουν αλλαζονικό τουπέ, να κάνουν καραγκιοζίστικες χειρονομίες κτλ. […]

  Τώρα οι Δικαστές και Εισαγγελείς μάχονται κατά της Εκτελεστικής Εξουσίας, για να αυξήσουν τη δικιά τους Εξουσία. Οι πολιτικάντηδες είναι επικίνδυνοι. Οι Δικαστικοί είναι επικινδυνωδέστεροι. Οι Δικαστικοί, όπως τους συμφέρει, υποβοηθούν την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ξαπόστειλε την Αστυνομία για να δολοφονήσει, εν ψυχρώ, τον γιατρό Τσιρώνη. Η Δικαιοσύνη κάλυψε τότε το πολιτικό αυτό έγκλημα. Όμως αρνείται να καλύψει όλη την παράνομη δραστηριότητα της Κυβέρνησης, εφόσον δεν έχει ανάλογες αντιπαροχές. Οι εκάστοτε απειλές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που βγάινουν στον αφρό δεν ειναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

  Kαι τώρα (που γράφω), άρχισε το χοντρό παιχνίδι. Υπαινίσσομαι τον φασιστικό Τρομονόμο και την υποχθόνια προσπάθεια διάλυσης του Συμβουλίου Επιρατείας – δύο πρωτοβουλίες της νεοχουντικής κυβέρνησης του Σιμίτη. Είμαι εναντίον του Τρομονόμου. Τάσσομαι υπέρ του Συμβουλίου Επικρατείας, γιατί αυτό είναι το μοναδικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το έσχατο έρεισμα της Δημοκρατίας. Η συνδυασμένη προσπάθεια Κυβέρνησης – Αρείου Πάγου ενέχει όλα τα στοιχεία μιας αντιδραστικής συνομωσίας. Αυτό δείχνει, πριν απ’ όλα, η εν σιγή Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δεν τόλμησε να ονειρευτεί τέτιες ανατροπές που πραγματοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση. Και ενώ οργανώνεται ιεροκρυφίως ο πολιτειακός σεισμός, η Ελλάδα (της γκλαμουριάς κατι της μαλακίας) ροχαλίζει. Την ίδια ακριβώς στάση τηρεί ο πουλημένος Τύπος. Καμιά εφημερίδα δεν ανάθεσε σε νομομαθείς συντάκτες το γράψιμο μιας σειράς μεθοδικών άρθρων με θέμα την αντιδημοκρατική πολιτειακή ανατροπή που ήδη μπήκε σε τροχιά. Προφανώς η Κυβέρνηση θρέφει στους κόλπους της εκείνους τους σατανικούς υπουργούς που βυσσοδομούν κατά των λαϊκών ελευθεριών αυτής ταύτης της Αστικής Δημοκρατίας. Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης (αν δεν είναι ο πρωτεργάτης της συνομωσίας) είναι ο μόνος υπεύθυνος. Είναι μπακάλης, δεν ξέρει τι είναι το Συμβούλιο Επικρατείας. Όμως ένας καθηγητής Νομικής γνωρίζει άριστα πως, το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνει τις διοικητικές αποφάσεις, δηλαδή ελέγχει τη νομιμότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και διαταγμάτων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακατεύεται με τα σκατά. Φρονώ πως στο τέλος θα φάει απ’ αυτά τα σκατά…

  Ο Άρειος Πάγος είναι μια μακάβρια σκοτεινή σπηλιά. Κανείς δεν ξέρει πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους ανώτατους Δικαστές. Βέβαια τυπικά οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες – αλλά οι αποφάσεις μαγειρεύονται σε κατάκλειστα δωμάτια. […] Ο Άρειος Πάγος ευθύς εξαρχής (από το 1887) μονοπωλούσε την απονομή Δικαιοσύνης, αλλά με την ίδρυση του Συμβουλίου Επικρατείας αναγκάστηκε να μοιραστεί της δικαιοδοσίες του. Ο Άρειος Πάγος κράτησε τις αστικές και ποινικές αρμοδιότητες, ενώ το Συμβούλιο Επιρατείας ανέλαβε τον συνταγματικό και νομικό έλεγχο της Διοίκησης. Εντεύθεν πηγάζει το θανάσιμο μίσος των αρεοπαγιτών κατά του Συμβουλίου Επικρατείας.

  Ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο Επικρατείας είναι δύο ισοδύναμα ανώτατα Δικαστήρια, με εντελώς διαφορετικό κύκλο αρμοδιοτητων και δικαιοδοσιών (- το Ελεγκτικό Συνέδριο κτλ βρίσκονται σε άλλο πλαίσιο). Τα όρια των καθ’ ύλην και κατά τόπων αρμοδιοτήτων των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν είναι τελείως ξεκαθαρισμένα – όθεν οι σχετικές συγχύσεις και συγκρούσεις. Ο Άρειος Πάγος θέλει να καταπιεί το Συμβούλιο Επικρατείας, για να επανασυστήσει το φασιστικό μονοπώλιό του. Η Δημοκρατία, η Αστική Δημοκρατία, δυναμώνει όταν υπάρχουν πολλοί φορείς αλληλοσυγκρουωμένων εξουσιών, που μια ικανή Κυβέρνηση καταφέρνει να εξισορροπεί. Η κάθε Δικτατορία, αποβαίνοντας συγκεντρωτική Εξουσία, δένει χειροπόδαρα τον Λαό. Σε τελική ανάλυσηο Άρειος Πάγος είναι καταπιεστικό όργανο ενώ το Συμβούλιο Επικρατείας προστατεύει τα (έστω πενιχρά) λαϊκά πολιτικά δικαιώματα.

  Οι αμερικάνοι απαίτησαν τον Τρομονόμο και ο Σημίτης υπέκυψε. Ο Τρομονόμος (υποτίθεται ότι) στρέφεται κατά των σήμερα ανυπάρκτων τρομοκρατών. Οι αληθινοί τρομοκράτες είναι τα ειδικά Σώματα Ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων. Η ενίσχυση της Αστυνομίας γίνεται βαθμιαία, μεθοδικά. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε έναν αστείο υπουργό του να παραλάβει, μπρος στο Στάδιο, τα πρώτα πενήντα αυτοκίνητα της Αστυνομίας Πόλεων (τα γνωστά εκατό), κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ό,τι επακολούθησε: κλούβες, ειδικά γκλομπ, αφθονία δακρυγόνων, βάναυσο ξυλοφόρτωμα των διαδηλωτών, συστηματικό σπάσιμο βιτρινών από χαφιέδες, μπάτσοι μαυροντυμένοι και με μάσκες κτλ. Ο Λαός τα βλέπει όλα αυτά και αηδιασμένος, αποφεύγει να ψηφίσει. Η αποχή απέβη πολιτικό όπλο. Η αποχή είναι πιά το μόνο πολιτικό όπλο κατά των πολιτικάντηδων.

  Δεν τρέφω αυταπάτες. Μεσα σε τριάντα χρόνια, ο κάποτε μαχητικός ελληνικός Λαός μεταβλήθηκε σε έναν πολτό άβουλου Όχλου. Δεν μου διαφεύγει το ότι η αποχή από τις εκλογές αποτελεί μια μορφή αντίδρασης αλλά παθητικής αντίδρασης. Στην ουσία κανείς έλληνας δεν φρίττει από τα τεκτενόμενα. Όλοι γκρινιάζουν όμως δεν ξεσηκώνονται όπως άλλοτε. Η αριστερά του ΠΑΣΟΚ μάδησε. Οι κνίτες πέθαναν εδώ και δύο δεκαετίες. Οι ψευτο-αναρχικοί τσιλιμπουρδίζουν. Τα έντυπα της Αριστεράς φθίνουν. Ελάχιστοι αριστεροί διανοούμενοι διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Οι φοιτητικές οργανώσεις αδρανούν. Το κίνημα των μαθητών κατάντησε σκέτος κωλοπαιδισμός. Οι φεμινίστριες κατεποντίσθησαν. Οι ομοφυλόφιλοι ξεθυμαίνουν με εκδηλώσεις, όπου μας δείχνουν τον κώλο τους. Οι εχθροί της παγκοσμιοποίησης πηγαίναν εκδρομούλες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης για να διακυρήξουν την αντίθεσή τους, αλλά τώρα κουράστηκαν. Τους αντιρρησίες συνείδησης τους έχουν τσουβαλιάσει για τα καλά.

  Καταλήγω να πιστεύω ότι ίσως η μόνη εναπομένουσα διέξοδος είναι η ανοιχτή διαμάχη μεταξύ των ποκιλωνύμων Εξουσιών. Μέχρι στιγμής αυτός ο πόλεμος διεξάγεται στα κρυφά. Και ουδείς δύναται να προφητέψει πού και πότε θα σπάσει το απόστημα. Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει, το ρήγμα θα προκληθεί από κάποιο τυχαίο περιστατικό. Στη σημερινή Ελλάδα μόνον η Εκκλησία διαθέτει οργανωμένη δύναμη. Ωστόσο η Εκκλησία – σαν συντηρητική Εξουσία που είναι – δεν πρόκειται να υιοθετήσει μια ριζοσπατική πολιτική. Η στρατηγική της Εκκλησίας αποβλέπει στην διαρπαγή διαφόρων οικονομικών προνομίων. Η τακτική της Εκκλησίας είναι διακοσμημένη με μπόλικη δημαγωγική σάλτσα. Συνεπώς δεν περιμένω ότι οι παπάδες θα αρχίσουν να βαράνε τις καμπάνες για να διαφυλάξουν τις λαϊκές ελευθερίες.

  Κάποιος πολιτικάντης της Δεξιάς είχε αποκαλέσει τους λογοτέχνες λαπάδες. Όντως είναι λαπάδες και φέρονται σαν λαπάδες. Είμαι συγγραφέας και ως εκ τούτου δεν διαθέτω καμιά δύναμη, μήτε κοινωνική, μήτε πολιτική. Απλώς διαχωρίζοντας τη θέση μου από τους τυφλούς και μουγγούς λαπάδες, θέλω να κραυγάσω:

  Κάτω οι υποκριτές του Αρείου Πάγου!
  Σώστε τον θεσμό του Συμβουλίου Επικρατείας!

  Αναρτήθηκε στις: 13 Απριλίου 2015

 13. Ο/Η Παλιός λέει:

  http://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/271155-Boyleytes-Dikastes-sto-epikentro-ths-diafthoras-sthn-Ellada

  11:09 | 22 Οκτ 2015

  Βουλευτές και Δικαστές στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα!

  Με μία έκθεση-καταπέλτη, για το ποιοί ευθύνονται, κυρίως, για την διαφθορά στην Ελλάδα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι, στο επίκεντρο της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ελλάδα, βρίσκονται οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

  Η διαφθορά λέει η έκθεση, πού πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και στην συγκάλυψη και επέκταση της, συνέβαλλαν τα μέγιστα εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας παράνομες αποφάσεις απαλλαγής και διαγραφής ευθυνών καθώς και δικαστές και εισαγγελείς, με αδιαφανείς νομοθετικές διαδικασίες.

  Καλώντας την Ελλάδα, «να διασφαλίσει την ακεραιότητα στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα», η έκθεση της GRECO, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανόνες που να διασφαλίζουν τον έλεγχο της παράλληλης δραστηριότητας βουλευτών, των δωρεών που λαμβάνουν από «αγνώστους» επιχειρηματικούς κύκλους για την προώθηση των συμφερόντων τους καθώς και για τον έλεγχο των σχέσεων τους με «ομάδες συμφερόντων».

  http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/335161-GRECO-Pros-dhmosiopoihsh-h-ekthesh-gia-th-diafthora-sthn-Ellada

  10:42 | 14 Οκτ 2017

  GRECO: Προς δημοσιοποίηση η έκθεση για τη διαφθορά στην Ελλάδα

  Καταπέλτης αναμένεται να είναι η έκθεση για την διαφθορά στην Ελλάδα, που θα λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, την έγκριση για δημοσιοποίηση της, από την Ολομέλεια της Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), στο προσεχές διήμερο 16-18 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.

  Στην Σύνοδο της ίδιας Ολομέλειας της GRECO θα εξετασθούν, προκειμένου να αξιολογηθούν και να δημοσιοποιηθούν, εκθέσεις για τη διαφθορά που αφορούν, εκτός της Ελλάδος και την Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Τουρκία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

  Παρόλο που ο χρόνος της δημοσιοποίησης της έκθεσης για την διαφθορά στην Ελλάδα δεν έγινε ακόμη γνωστός και παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση τηρεί «σιγή ιχθύος», για το αν έδωσε τις δέουσες απαντήσεις, για το τι ακριβώς έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές στη χώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρίσκεται υπό την επιτροπεία του Οργανισμού.

  Υπενθυμίζεται ότι, στην τελευταία έκθεση της GRECO, που παραδόθηκε σ’ αυτή την κυβέρνηση, στα τέλη του 2015, αναφέρεται ότι οι κύριες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα, εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

  Με βάση αυτή την έκθεση, η χώρα τέθηκε υπό την επιτροπεία της GRECO, για το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει γίνει, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς σ’ όλον τον οικονομικό και πολιτικό ιστό της χώρας που, όπως τονίζεται στην έκθεση, ευθύνεται (σ.σ η διαφθορά) κατά 70% και για την χρεωκοπία της χώρας.

 14. Ο/Η Σαλονικιός λέει:

  http://www.asyntaxtostypos.org/?p=21017

  Η… κατάρα της εφημερίδας Μακεδονία

  Νοέμβριος 13, 2017

  Από: pressenger.gr
  http://pressenger.gr/news/politics/20171108/i-katara-tis-efimeridas-makedonia

  Από τον χρυσοποίκιλτο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στον Γ. Σαχπατζίδη με τις χρυσές μίζες και στους αδερφούς Ρήγα της offshore Boukoleon

  Του Κωστή Κεκελιάδη

  Δημοσίευση 08/11/2017 – 09:03 Τελευταία ενημέρωση 08/11/2017 – 15:19

  Στα ίχνη των διαδοχικών τιτλούχων του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος της «Μακεδονίας» και της «Θεσσαλονίκης» οδηγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ειδησεογραφία των ημερών για τις offshore εταιρείες, την Proton Bank, τις καταδίκες για μίζες στα εξοπλιστικά αλλά και τις ιερές μπίζνες στην Τήνο.

  Ξεκινώντας από το τέλος, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο β’ που στις τηλεφωνικές συνομιλίες των ποινικών φίλων του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρεται ως ο «παπάς ο μεγάλος που θέλει συνέχεια μίζες» (εφημερίδα Documento, 5.11.17) ήταν από τη δεκεαετία του ’80 ο «μέντορας» της Κατερίνας Βελλίδου, της κληρονόμου της πάλαι ποτέ εκδοτικής αυτοκρατορίας της «Μακεδονίας».

  Τώρα, ο «παπάς ο μεγάλος»εμπλέκεται στην υπόθεση μεταφοράς χρυσού από τα τάματα της Τήνου σε χυτήρια της Τουρκίας και σύμφωνα με τις καταγραφές του υπερ κοριού της ΕΥΠ, οι ποινικοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι μπροστά του αισθάνονται «άγιοι».


  Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος καβάλα στο άλογο. Αυτά που λένε γι αυτόν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες οι συνεταίροι του κολάζουν και άγιο!

  Τότε, ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος είχε αναπτύξει στενές, «θρησκευτικού τύπου» σχέσεις με την Κατερίνα Βελλίδου, η οποία τελικά το έσκασε από τη Θεσσαλονίκη κι έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερη αφού πρώτα κατάφερε να ξεκοκαλίσει την οικογενειακή περιουσία και, τελικά, το 1996 να τινάξει στον αέρα το εκδοτικό συγκρότημα αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και χρέη.

  Κάτι ανάλογο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, συμβαίνει και σήμερα στο εκδοτικό συγκρότημα, στο οποίο οι σχεδόν 70 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει κάνουν επίσχεση εργασίας από τις αρχές Οκτωβρίου.


  Το περίφημο πανό της επίσχεσης. Για την αγορά της τεράστιας λινάτσας η ΕΣΗΕΜΘ πλήρωσε 800 ευρώ. Λίγες μέρες μετά την ανάρτησή του, κατέβηκε… μυστηριωδώς από την πρόσοψη του κτιρίου της «Μακεδονίας».

  Η επιχείρηση, που τη διαχειρίζεται η δικηγόρος Β. Σουλοπούλου (στη κεντρική φωτογραφία αριστερά, δίπλα στον μεγαλομέτοχο Γιάννη Ρήγα), τούς άφησε απλήρωτους επί 15 μήνες, οφείλει άλλους τρεις μισθούς από το 2011 και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει αποζημιώσεις στην πολύ πιθανή περίπτωση που οδηγηθεί στην πτώχευση. Το 2013, η Μακεδονία πήρε κρατική επιδότηση 10 εκατ. ευρώ για να καλύψει ισόποσα χρέη σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και σήμερα όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της άλλα έφτασε να χρωστάει 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους. Τώρα, το νομικό γραφείο της κ. Σουλοπούλου προωθεί τη λύση της σύστασης κοινωνικού συνεταιρισμού, με τη διευθυντική ομάδα που έστειλε υπό τις οδηγίες της το καράβι στα βράχια, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τη συμμετοχή στον συνεταιρισμό ζητείται από τους εργαζόμενους να εκχωρήσουν μέρος από τις οφειλές τους, προκειμένου να ενοικιάσουν τον τίτλο από τον μεγαλομέτοχο… Πρόκειται για ένα ακόμα «σχέδιο σωτηρίας», στο οποίο όμως, μετά το αρχικό μούδιασμα αντιδρούν τα 2/3 των εργαζομένων.

  Ο κατά τα άλλα «άφαντος» εκδότης Γιάννης Ρήγας, μαζί με τον αδερφό του Θόδωρο εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε ένα πολυδαίδαλο σύστημα δανειοδότησης offshore εταιρειών με έδρα τα νησιά Κέιμαν από την αλήστου μνήμης Proton Bank (εφημερίδα Έθνος, 7.11.17).

  Στις αρχές του 2011 η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δανειοδοτεί με περίπου 80 εκατ. ευρώ τέσσερα funds, το νήμα της διαχείρισης των οποίων φέρεται σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας να οδηγεί στη Sciens των αδερφών Ρήγα, ενώ μια άλλη offshore με έδρα τα Κέιμαν , η Boukoleon, που φέρεται επίσης να συνδέεται με τους εκδότες της «Μακεδονίας», πήρε αμοιβή για «μεσιτεία» 2,5 εκατ. ευρώ.

  Ήταν τότε, στις αρχές του 2011 που εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους της εφημερίδας, με σχέδια εκ περιτροπής εργασίας, απολύσεις και ατομικά συμφωνητικά με περικοπές 30% που τα προωθούσε η διαχειρίστρια του συγκροτήματος Β. Σουλοπούλου. Έκτοτε, και μέχρι το σημερινό επώδυνο για τους εργαζόμενους τέλος, είχε στηθεί ένα σκηνικό αλλεπάλληλων καθυστερήσεων πληρωμών, διχαστικής πολιτικής, τρομοκρατίας και εκβιασμών «ή υπογράφεις ή απολύεσαι».


  Το 2015, κι ενώ το εκδοτικό συγκρότημα είχε αρχίσει να καταρρέει με γρήγορους ρυθμούς κάνει ένα φαινομενικά ανεξήγητο και σύντομο πέρασμα από τη διοίκηση της εφημερίδας ο πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν (φωτογραφία επάνω). Ο τελευταίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος όταν βγήκε το βούλευμα για την υπόθεση της Proton Bank, της οποίας ήταν μέλος του δ.σ., και τον παραπέμπει να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας στο δημόσιο.


  Αλλά και ο καταδικασμένος για άλλη υπόθεση, τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας Άκη Τζοχατζόπουλου, ο Γιώργος Σαχπατζίδης (στη φωτογραφία με αστυνομική συνοδεία και χειροπέδες) είχε περάσει στις αρχές του 2000 από τη διοίκηση του εκδοτικού συγκροτήματος. Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των εργαζομένων της «Μακεδονίας», ο Γιώργος Σαχπατζίδης που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, είχε εκστομίσει την περίφημα ατάκα «σαν πολλούς σας βλέπω» κι έβαλε αμέσως μπροστά πρόγραμμα απολύσεων επτά εργαζομένων ανά μήνα, ένα πρόγραμμα που έμοιαζε πολύ με το τηλεοπτικό φρούτο της εποχής «big brother». Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση που είχαν δεχτεί οι εργαζόμενοι, η αγριότητα της οποίας τους οδήγησε να συγκροτήσουν τo συνδικαλιστικό δίκτυο αλληλεγγύης από τα κάτω, την «αυτόνομη κίνηση δημοσιογράφων», και, τελικά, να την αποκρούσουν.

 15. Ο/Η Σαλονικιός της Μυκόνου λέει:

  Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αναφορικά με τον μητροπολίτη Σύρου βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να διαθέτει κοινό λογαριασμό με τη «χρυσή» κληρονόμο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος Κατερίνα Βελλίδου.

  Οπως προκύπτει από το αποδεικτικό καταθέσεως, ο λογαριασμός ανήκε σε δύο πρόσωπα (κοινός λογαριασμός). Το ένα ήταν η Αικατερίνη Βελλίδου του Ιωάννη. Το δεύτερο ο Πολυκανδριώτης Δωρόθεος Σταύρος του Χρήστου, ο σημερινός μητροπολίτης Σύρου.

  Η ύπαρξη του κοινού λογαριασμού επιβεβαιώνει τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοούσε. Είναι άγνωστο γιατί ανοίχτηκε ο κοινός λογαριασμός.

  Τα χρήματα φέρονται να κατατέθηκαν στον λογαριασμό εκ παραδρομής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Πρασσάς
  (…)
  Με λίγα λόγια, ο μητροπολίτης Σύρου είχε κανονικά πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι στην επιστολή προς τον κ. Πρασσά υποστήριζε το αντίθετο.

  http://www.documentonews.gr/article/o-xrysos-toys-fernei-pio-konta-sthn-thno

  Τι μπορεί να κρύβει ένας κοινός λογαριασμός
  Ο χρυσός τούς φέρνει πιο κοντά στην Τήνο

  Βαγγέλης Τριάντης

  Δημοσίευση
  13.12.2017
  Ανανέωση
  13.12.2017 | 12:59

  10.12.2017

  Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) διεξήχθησαν την Κυριακή. Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές μετά την ψήφιση του νόμου 4301/2014, με τον οποίο ενεπλάκη στη διοίκηση του ιδρύματος η Εκκλησία, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων.

  Το ΠΙΙΕΤ διαχειρίζεται τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το ίδρυμα, τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ράβδων χρυσού.

  Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αναφορικά με τον μητροπολίτη Σύρου βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να διαθέτει κοινό λογαριασμό με τη «χρυσή» κληρονόμο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος Κατερίνα Βελλίδου.

  Η κατάθεση

  Πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία του Documento έφτασε ένας φάκελος. Σε αυτόν υπήρχαν διάφορα έγγραφα. Μεταξύ τους και ένα αποδεικτικό κατάθεσης ποσού ύψους 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Alpha Bank. Η κατάθεση, όπως προκύπτει από το επίσημο τραπεζικό έγγραφο, έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2013 σε υποκατάστημα στα Ανω Πατήσια. Ως καταθέτης εμφανιζόταν ο Χάρης Πρασσάς, επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του χρυσού και διαθέτει καταστήματα και στην Τήνο. Το εντυπωσιακό ωστόσο είχε να κάνει με τους δικαιούχους του λογαριασμού. Οπως προκύπτει από το αποδεικτικό καταθέσεως, ο λογαριασμός ανήκε σε δύο πρόσωπα (κοινός λογαριασμός). Το ένα ήταν η Αικατερίνη Βελλίδου του Ιωάννη. Το δεύτερο ο Πολυκανδριώτης Δωρόθεος Σταύρος του Χρήστου, ο σημερινός μητροπολίτης Σύρου.

  Η Κατερίνα Βελλίδου είναι η «χρυσή» κληρονόμος και μοναχοκόρη του Ιωάννη Βελλίδη. Από τον πατέρα της κληρονόμησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βορείου Ελλάδος. Τη μακεδονική εκδοτική αυτοκρατορία στην οποία ανήκαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», η οποία το 1996 οδηγήθηκε σε κατάρρευση λόγω χρεών. Εκτοτε ξεκίνησαν οι περιπέτειές της και με τη Δικαιοσύνη, καθώς η ίδια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και μη καταβολή δεδουλευμένων.

  Οι καλές σχέσεις του μητροπολίτη Σύρου με την κ. Βελλίδου αποτελούν κοινό μυστικό στην Τήνο εδώ και πολλά χρόνια· από τότε που η ίδια, πανίσχυρη, με υψηλές γνωριμίες, επισκεπτόταν τακτικά το νησί τα καλοκαίρια, όπου φέρεται να διατηρούσε και κατοικία. Η ύπαρξη του κοινού λογαριασμού επιβεβαιώνει τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοούσε. Είναι άγνωστο γιατί ανοίχτηκε ο κοινός λογαριασμός.

  Τα χρήματα φέρονται να κατατέθηκαν στον λογαριασμό εκ παραδρομής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Πρασσάς σε επιστολή που απέστειλε στις 11 Απριλίου 2013 προς την κ. Βελλίδου. Σε αυτήν αναφέρει επίσης ότι έχει ενημερώσει και τον μητροπολίτη Σύρου, από τον οποίο είχε ζητήσει να επιστραφεί το ποσό.

  «Κα Βελλίδου,

  Οπως έχω ενημερώσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο Β, στις 26/02/2013 κατέθεσα εκ παραδρομής το ποσό των διακοσίων ευρώ (200 ευρώ) στον με στοιχεία ……….. λογαριασμό σας, που τηρείται από κοινού με τον Σεβασμιώτατο στην Alpha Bank. Επανειλημμένα του έχω ζητήσει, προφορικά και εγγράφως να μεριμνήσει για την επιστροφή σε εμένα του ποσού αυτού και παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του για την επιστροφή του ποσού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Πρασσάς.

  Λίγες ημέρες μετά, στις 23 Απριλίου 2013, ο μητροπολίτης Σύρου απέστειλε επιστολή προς τον κ. Πρασσά. Σε αυτήν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό και ότι δεν φέρει ευθύνη για το σφάλμα.

  «Κύριε Πρασσά,

  Για μια ακόμη φορά σας υπενθυμίζω ότι δεν είμαι υπεύθυνος για το σφάλμα σας ούτε έχω πρόσβαση στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Διαπιστώνω όμως ότι επιδιώκετε να ξεκινήσετε μια πορεία ανάλογη με αυτή του παρελθόντος, την εξέλιξη της οποίας να είστε βέβαιος, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ανακόψω» ανέφερε ο μητροπολίτης στο έγγραφο, το οποίο έφερε μάλιστα και την υπογραφή του.

  Η καταδίκη Βελλίδου και οι επιταγές

  Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο κ. Πρασσάς μετέβη στη Σύρο, όπου κατόπιν συνεννοήσεων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της γραμματείας της Μητρόπολης. Με το πρόσωπο αυτό ο κ. Πρασσάς επισκέφτηκε το τοπικό υποκατάστημα της Alpha Bank προκειμένου να λάβει τα χρήματά του. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο τραπεζικός υπάλληλος ενημέρωσε ότι οι μόνοι που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα ήταν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και η Αικατερίνη Βελλίδου. Με λίγα λόγια, ο μητροπολίτης Σύρου είχε κανονικά πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι στην επιστολή προς τον κ. Πρασσά υποστήριζε το αντίθετο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 14 Φεβρουαρίου 2014 ο κ. Πρασσάς στο Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων. Η αναφορά στρεφόταν κατά του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και της Κατερίνας Βελλίδου.

  «Συναντήθηκε με τον κ. Μ. (προϊστάμενο της γραμματείας της Μητρόπολης) και μετέβηκαν από κοινού στο υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank της Σύρου για να πάρει ο κ. Μ. το χρηματικό ποσό από το λογαριασμό του Μητροπολίτη και να του το παραδώσει. Ο υπάλληλος της τράπεζας τους είπε ότι μόνο οι Α) Βελλίδου Αικατερίνη του Ιωάννη και Β) Πολυκανδριώτης Δωρόθεος – Σταύρος του Χρήστου, Μητροπολίτης Σύρου, έχουν δικαίωμα ανάληψης…» αναφέρεται στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων του Τμήματος Ασφαλείας Πατησίων με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014.

  Τελικά σε δίκη παραπέμφθηκε μόνο η κ. Βελλίδου, η οποία στις 28 Μαρτίου 2017 καταδικάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών από το Ζ΄ Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

  Η συγκεκριμένη καταδίκη της κ. Βελλίδου έπειτα από προσφυγή του κ. Πρασσά στη Δικαιοσύνη δεν ήταν και η μοναδική. Το 2005 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 1248/2005 απόφασή του καταδίκασε ερήμην την Κατερίνα Βελλίδου έπειτα από αγωγή την οποία είχε καταθέσει εναντίον της ο κ. Πρασσάς. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση, την οποία διαθέτει το Documento, τον Αύγουστο του 1998 ο κ. Πρασσάς της ζήτησε να τον βοηθήσει να δανειστεί επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Οι δυο τους φέρονται να γνωρίζονταν αρκετά χρόνια, καθώς η κ. Βελλίδου ήταν πελάτισσα του κ. Πρασσά. Εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη θα του κατέβαλλε περί τα 55 εκατ. δραχμές εάν της παρέδιδε ισόποσες επιταγές. Ο κ. Πρασσάς παρέδωσε στην κ. Βελλίδου πέντε επιταγές συνολικής αξίας 105 εκατ. δραχμών. Ο ίδιος ωστόσο δεν έλαβε ποτέ χρήματα. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 1999 δέχτηκε μια διαταγή πληρωμής για επιταγή ύψους 25 εκατ. δραχμών η οποία φερόταν να είχε κοπεί από τον ίδιο σε άγνωστο προς αυτόν πρόσωπο.

  Ο κ. Πρασσάς επικοινώνησε με τον άγνωστο σε αυτόν άντρα, ο οποίος βρισκόταν στην Ελβετία. Ανέφερε στον κ. Πρασσά ότι είχε λάβει την επιταγή από την κ. Βελλίδου για χρήματα που του χρωστούσε εδώ και τέσσερα χρόνια και πως είχαν συμφωνήσει να μην εμφανίσει την επιταγή στην τράπεζα και να την πληρωθεί εξωτραπεζικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα λίγο μετά δικαστικός επιμελητής να προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση του εμπορεύματος από το κατάστημα που διατηρούσε ο κ. Πρασσάς. Τελικά η κ. Βελλίδου υποχρεώθηκε να καταβάλει στον κ. Πρασσά ποσό που άγγιζε τις 244.000 ευρώ, κάτι που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, μέχρι και σήμερα δεν έχει πράξει. Το Documento επικοινώνησε τον κ. Πρασσά και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με όσα αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις και τις επιστολές. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

  «Βραδυνή» κατά Δωρόθεου

  Στις αρχές Νοεμβρίου το Documento έφερε στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Σε αυτές πρόσωπα τα οποία έχουν κατηγορηθεί είτε για εκβιασμό είτε για εμπόριο ναρκωτικών εμφανίζονται να σχετίζονται με εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να παραλαμβάνει τα τιμαλφή από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρει στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και να επιστρέφει στο ΠΙΙΕΤ ράβδους χρυσό. Μάλιστα στους διαλόγους τους ενέπλεκαν και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ως πρόσωπο στο οποίο έδιναν μίζα, καθώς και ως πρόσωπο το οποίο έλαβε χρήματα από τον Θωμά Λιακουνάκο προκειμένου να τον εξυπηρετήσει στις φυλακές Κορυδαλλού. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Σύρου απασχολούσε τα ΜΜΕ με αρνητικό τρόπο, όπως επίσης δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε ΜΜΕ για τις σχέσεις του με τη «χρυσή» κληρονόμο κ. Βελλίδη.

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2001 η εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» σε δισέλιδο άρθρο της με τίτλο «Βαριές σκιές πάνω από την εκλογή του Δωρόθεου» δημοσίευσε επιστολές κατοίκων της Σύρου οι οποίες είχαν αποσταλεί στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο λίγο πριν από την εκλογή του Δωρόθεου στον μητροπολιτικό θρόνο. Σε αυτές εξέφραζαν τους προβληματισμούς τους για την εκλογή του και κατήγγειλαν σειρά από γεγονότα. Μία εκ των καταγγελιών αφορούσε τις σχέσεις του μετέπειτα μητροπολίτη Σύρου με την Κατερίνα Βελλίδου, με την οποία γινόταν λόγος ακόμη και για ταξίδι στην Ελβετία. Σε άλλη επιστολή ο κ. Δωρόθεος Β΄ καταγγελλόταν για οικονομικής φύσεως ατασθαλίες, καθώς και για «ηθικά – εκκλησιαστικά σκάνδαλα».

  Η τροπολογία που δεν ψηφίστηκε ποτέ

  Μια ιστορία που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Τήνου είχε να κάνει με τη διοίκηση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Το ίδρυμα εντάχθηκε το 2014 με τον νόμο 4301 στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά παράβαση της ρητής εντολής, με διαθήκη, των ιδιωτών κτητόρων του Ιδρύματος της Παναγίας να μην εμπλακεί η Εκκλησία στη διοίκηση. Με τον νόμο αυτό η επί 200 χρόνια εννεαμελής διοίκηση του ΠΙΙΕΤ έγινε δεκαμελής, με τη συμμετοχή και προεδρία του εκάστοτε μητροπολίτη. Ο νόμος είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Σύρου είχε αποδοκιμαστεί μάλιστα σε έντονο ύφος και δημόσια, όπως προκύπτει από φωτογραφίες αλλά και βίντεο της εποχής.

  Τρία χρόνια μετά, το ΠΙΙΕΤ καλείται σήμερα να εκλέξει εκ νέου διοίκηση. Ο νόμος 4301/2014 δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι κάτοικοι, φορείς αλλά και τοπικοί βουλευτές έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους. Μάλιστα από το 2015 έχει συνταχθεί και σχετικό κείμενο τροπολογίας το οποίο επαναφέρει το ίδρυμα στην πρότερη κατάσταση. Το κείμενο έχουν υπογράψει οι τρεις Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, καθώς επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι). Μάλιστα για τον λόγο αυτό κάτοικοι και τοπικοί φορείς είχαν επισκεφτεί τόσο τους πρώην υπουργούς Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Φίλη όσο και τον τωρινό Κώστα Γαβρόγλου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η επίμαχη τροπολογία δεν έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι ερώτημα γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι λαϊκή απαίτηση των κατοίκων της Τήνου.


  • Κοινός λογαριασμός Εκδότη με Δεσπότη
   -Αποκάλυψη: Ο Δεσπότης και ο εκδότης. Τι μπορεί να κρύβει ένας κοινός λογαριασμός του Μητροπολίτη Σύρου με τη «χρυσή κληρονόμο» Κατερίνα Βελλίδου.

   Ο Δωρόθεος έχει θετική ενέργεια και τρέχει
   https://www.syrostoday.gr/News/2008-Drastiriotites-toy-Sevasmiotatoy-Dorotheoy-V.aspx
   Δραστηριότητες Σεβασμιωτάτου Δωροθέου Β΄
   21/6/2010


   Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην τελετή επίδοσης από τον Πρέσβυ της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud στον Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο των διασήμων του Αξιωματούχου του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, που έλαβε χώρα στη Γαλλική Πρεσβεία ΑΘΗΝΩΝ.


   Στή συνέχεια, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ παρέστη στην παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Εκδότριας κας Αικατερίνης Βελλίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Athens Plaza, για το οποίο μίλησαν Βουλευτές, Συγγραφείς καί Δημοσιογράφοι.

   Την Τρίτη, 15 Ιουνίου, μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαζαράκη, στα Βάγια ΒΟΙΩΤΙΑΣ και συμπροσευχήθηκε μετ’ ἄλλων Αρχιερέων κατά τήν Θεία Λειτουργία, όπου ιερούργησε ο εορτάζων Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προς τον οποίο και υπέβαλε τις ευχές του.

   http://www.documentonews.gr/article/h-arpagh-toy-xrysoy-ths-megaloxarhs
   Ο ιερός πόλεμος της Τήνου
   Η αρπαγή του χρυσού της Μεγαλόχαρης

   Μαρία Μπραουδάκη

   Δημοσίευση
   8.11.2017 | 07:00

   Documento #51
   5.11.2017

   Στα 13 χρόνια της ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, το 2014, ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ άκουσε το τηνιακό ποίμνιό του στο προαύλιο του ναού της Παναγίας της Τήνου να μετατρέπει την επιδοκιμασία και την προσδοκία «άξιος», που συνοδεύει πάγια την ενθρόνιση των νέων μητροπολιτών, στην αποδοκιμασία «ανάξιος».

   Και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αναγκάστηκε να φυγαδευτεί με σκάφος του Λιμενικού από το νησί για να αποφύγει την οργή των Τηνιακών, που του χρέωσαν ότι μεθόδευσε την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του ευαγούς Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου, το οποίο από αυτοτελές και λαοδιοίκητο επί δύο ολόκληρους αιώνες, δια νόμου, κυριολεκτικά εν μια νυκτί πέρασε στα χέρια της Εκκλησίας.

   «Ιερό πραξικόπημα»

   Με τον νόμο 4301 που ψηφίστηκε το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2014 και κατά παράβαση της ρητής εντολής, με διαθήκη, των ιδιωτών κτητόρων του Ιδρύματος της Παναγίας να μην εμπλακεί η Εκκλησία στη διοίκηση, αυτό εντάχθηκε στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, πέρασε δηλαδή στα χέρια της. Ετσι, η επί 200 χρόνια εννεαμελής λαϊκή διοίκηση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έγινε πλέον δεκαμελής, όχι απλώς με τη συμμετοχή, αλλά κυρίως με την προεδρία του εκάστοτε οικείου μητροπολίτη. Εν προκειμένω του Σύρου Δωρόθεου, ο οποίος μαζί με τον τότε υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τους βουλευτές που κατέθεσαν τις επίμαχες τροπολογίες (Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, και Αννα Καραμανλή, βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ) γνώρισαν την οργή των Τηνιακών.

   Από τα πλουσιότερα ιδρύματα στην Ελλάδα, με σπουδαία ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα, το ΠΙΙΕΤ, που φυσικά διαχειρίζεται και τα τεράστια έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών στο παγκάρι, είχε να επιδείξει πλούσια προσφορά στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία στα γράμματα και τις τέχνες. Εγκαινίασε πρώτο στα ελληνικά χρονικά τον θεσμό της χορηγίας, αναλαμβάνοντας το κόστος των σπουδών σπουδαίων καλλιτεχνών (ανάμεσά τους ο Γύζης και ο Χαλεπάς). Το 1839 συγκαταλεγόταν μεταξύ των δωρητών για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χρηματοδότησε σειρά σημαντικών έργων υποδομής στην Τήνο (ηλεκτροδότηση του νησιού, ενίσχυση και ανακατασκευή του λιμανιού κ.ά.). Απέκτησε υπόσταση το 1825, οπότε και κτίστηκε ο ναός από την προσωπική περιουσία ιδιωτών, οι οποίοι με διαθήκη τους κληροδότησαν το ίδρυμα στον λαό της Τήνου, αποκλείοντας με σαφήνεια και κατηγορηματικά τους ιερωμένους από τη διοίκηση. Στη διαθήκη, μεταξύ άλλων, ρητά αναφέρεται: «Οι εφημέριοι, οι διάκονοι, οι ψάλται, οι κανδηλανάπται, οι κανονάρχοι, να εκτελούν τα χρέη τους και να μην ανακατώνονται διόλου εις τας υποθέσεις της Εκκλησίας, αλλά να υποτάσσωνται εις εκείνα όπου τους διορίζουν οι Επίτροποι».

   Οι σχέσεις με Ιερώνυμο

   Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος στην παρούσα χρονική περίοδο τυγχάνει να είναι και μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πορεύεται σταθερά αλλά πάντως όχι κραυγαλέα απέναντι από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εξάλλου και ο Ιερώνυμος είχε αμφισβητήσει την υποψηφιότητά του για τη Μητρόπολη Σύρου, όταν κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου μητροπολίτη, τον Δεκέμβριο του 2001, είχε υποστηρίξει ανεπιτυχώς δικό του υποψήφιο: τον Συριανό αρχιμανδρίτη τότε (σήμερα μητροπολίτη Κιλκισίου) Εμμανουήλ (Σιγάλα). Στις τελευταίες αρχιερατικές εκλογές για την πλήρωση των δύο κενών μητροπολιτικών θέσεων ο Δωρόθεος κινήθηκε υπέρ των υποψηφιοτήτων που δεν είχαν την έγκριση του Ιερώνυμου. Και το δημοσιοποίησε παρευρισκόμενος προ ημερών στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Καβάλας Στέφανου, εκλεκτού του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Σπουδαγμένος θεολόγος και νομικός, χωρίς να είναι από τους μητροπολίτες που «πυροβολούν» την κοινή γνώμη με τις θέσεις της Εκκλησίας ή πύρινα κηρύγματα, καταφέρνει πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο και να κινείται με άνεση τόσο στους εκκλησιαστικούς όσο και στους κοσμικούς κύκλους. Διατηρεί δε καλές –σε πολλές περιπτώσεις και προσωπικές– σχέσεις με πολιτικούς, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ανδ. Λοβέρδος, γεγονός που φαίνεται ότι ενισχύει το προφίλ του ισχυρού ιεράρχη που πολλοί εκκλησιαστικοί κύκλοι του αποδίδουν.

   Σήμερα, 16 χρόνια μετά την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Σύρου, ο κ. Δωρόθεος εξακολουθεί να προβάλλει ως ένας από τους πιθανούς και ισχυρούς διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θώκου.

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/31188/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%80

  ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

  Υπερσυμμορία απατεώνων ξεσκέπασε ο υπερκοριός της ΕΥΠ

  04|01|2012 10:33

  Ενα απίστευτο κύκλωμα απάτης στο οποίο συμμετέχουν δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες ιερείς και μοναστήρια, ερευνά η Εισαγγελία Εφετών.

  ………………………..
  Στις διαδοχικές καταθέσεις του ο μάρτυρας μίλησε επίσης για «λαθρεμπόριο χρυσού μέσω της Κύπρου, διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων, τα οποία πραγματοποιούνται πιθανόν με σκάφος που διαθέτει ο αδερφός του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης», ενώ διευκρίνισε ότι ………………………….

  Τα… ορφανά της εξομολόγησης

  «Ορφανά» ακίνητα, που προέρχονταν από κληρονομιές, ψάχνουν οι εμπλεκόμενοι μέσω της… εξομολόγησης σε παπάδες:

  Αρχηγός: «… Αυτοί που ξέρουν αυτά τα πράγματα είναι οι παπάδες, που πάνε και εξομολογούνται οι γέροι και τους λένε ότι έχουμε τόσα ακίνητα και θα τα αφήσω στο… στη… και θα τα αφήσω εκεί… Και άμα έχεις συμβολαιογράφο, ποιος θα σε κουνήσει, να πούμε, θα ‘ρθει η συμβολαιογράφος και θα σου πει ήρθε και το πούλησε τώρα, τι μας λέτε… Θέλουμε να μην έχουμε αντιδικία. Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, άμα έχεις παπάδες φίλους, πάνε και εξομολογούνται διάφορες γριές…, είναι μια γριά, σου λέω, στον Πειραιά…».

  Οι πίνακες και το… μπατσόνι!

  Πίνακες ζωγραφικής που βρίσκονται στη βίλα εφοπλιστή ο οποίος τους έχει αφήσει κληρονομιά στην Εκκλησία είχαν βάλει στο μάτι…
  ……………………………..

  Το κόλπο με τα μοναστήρια

  Από συνομιλίες των φερομένων ως μέλη της συμμορίας που καταγράφονται στην έκθεση της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι στα κόλπα με τα ακίνητα είχαν βάλει και… μοναστήρια:
  Aρχηγός: …εάν ένα ακίνητο το οποίο είναι προσημειωμένο κατασχεμένο το κάνουμε δωρεά στο μοναστήρι, ναι, η περιουσία του μοναστηριού δεν κατάσχεται ούτε πλειστηριάζεται, άρα αυτά εκεί είναι πλέον στους ανθρώπους τους δικούς μας, δεν θα τα πάρει κανένας και, από την άλλη μεριά, εμείς είμαστε εφ’ όρου ζωής, τα εκμεταλλευόμαστε, γιατί έχουμε κάνει και τα μισθωτήριά μας.
  Ε, τους το λέμε, σας τα κάνουμε μεν δωρεά, σας τα χαρίζουμε, αλλά εμείς θα τα εκμεταλλευόμαστε με τα άλλα τα μισθωτήρια, αυτοί δεν τους νοιάζει, δεν έχουμε πρόβλημα και γλιτώνουμε…
  Στη συνέχεια, σε άλλη συνομιλία του με τον ιερωμένο, που φέρεται ως μέλος της οργάνωσης, ο φερόμενος ως αρχηγός κάνει λόγο για ένα κόλπο… σατανικό:
  «Μοναστήρια δικά μας, καταδικά μας έχουμε έτσι;»
  -Nαι.
  «Σκέφτηκα κάτι σατανικό… ο Στ… έχει ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει προσημείωση είκοσι πέντε εκατομύρια ευρώ και κάνει τριάντα.
  Λοιπόν, εάν το κάνω δωρεά σε ένα μοναστήρι, ε γίνεται πρόγραμμα πλειστηριασμού σε μοναστήρι για κατάσχεση;»
  -Οχι.
  «Το ξέρεις εσύ αυτό;
  -Ναι.
  «Ε, τότε φίλε, όλα τα πλειστη…, όλα τα προσημειωμένα και τα λοιπά, θα τα κάνουμε δωρεά σε μοναστήρι και θα τα εκμεταλλευόμαστε εμείς. Γιατί, έτσι και αλλιώς, θα τα χάσουνε που θα τα χάσουνε… Ακου να δεις τι πατέντα θα κάνουμε. Βρες μοναστήρια να τους δίνουμε».
  Και ο ιερωμένος του απαντάει: «Eχουμε αυτά τα δικά μας, του Ε…».
  Διευκολύνσεις σε κατηγορούμενους

  ______________________________________________________________
  Ο «θίασος» και ο «χοντρός»…

  Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνομιλίες των μελών της υπό έρευνα εγκληματικής οργάνωσης, είτε μεταξύ τους είτε με άλλα πρόσωπα, όπου αναφέρονται σε δικαστικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και σε ονόματα δικαστικών, που θα τις δικάσουν, ορισμένους εκ των οποίων τους αποκαλούν «θίασο»…

  Μία από τις υποθέσεις αφορά ιερέα σε νησί των Κυκλάδων, τον οποίο στις συνομιλίες αποκαλούν «χοντρό», που δικάζεται μαζί με έναν διάκο στο Τριμελές Κακουργημάτων για κλοπή εικόνας και …όπως λένε- «λογικά θα φάει κοντά στα ισόβια».

  Ακούγεται, μάλιστα, να λένε στις συνομιλίες ότι ο κατηγορούμενος ιερέας πούλαγε εικόνες σε δύο επιχειρηματίες (αναφέρονται τα ονόματά τους), ο ένας εκ των οποίων φέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες του τόπου.

  Ο φερόμενος ως αρχηγός ζητάει από συνεργάτη του να προσεγγίσει τον κατηγορούμενο ιερέα και να του μεταφέρει ότι «αυτός που αποφασίζει, προφανώς για το αποτέλεσμα της δίκης, είναι »δικός μας άνθρωπος», ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν την αθώωσή του, αλλά πρέπει να του πούνε τι θα »κοστίσει το παλτό»»…

  Ο αρχηγός κοστολογεί την εκδούλευση στις 70.000 ευρώ και συμφωνεί να κρατήσει τις 10.000 ο ίδιος και τις 60.000 να τις στείλει «επάνω», για να τα δώσουν στους «ανθρώπους», ενώ συνομιλεί με γυναίκα από το νησί, που εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής και της λέει ότι «…αυτές οι δουλειές γίνονται μόνο με ανθρώπους που γνωρίζεις καλά και ότι θα πάρει προμήθεια για τη διαμεσολάβησή της, αφού όποιος έχει τη γνωριμία παίρνει και μεροκάματο»…
  _______________________________________________________________

  Nα γίνει αντιπαραβολή:

  http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2252:simera-i-diki-sti-lamia-toy-qkosmikoyq-kalogeroy-apo-ti-mykono&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3

  Σήμερα η δίκη στη Λαμία του «κοσμικού» καλόγερου από τη Μύκονο

  Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2010

  http://directnews.gr/greece/6411–2.html

  Εμπλέκουν τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2 !

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

  Τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2!

  Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» των χιλιάδων τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης.

  …………………………………….

  Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο γνωστός επικοινωνιολόγος και από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου, Σωτήρης Τζούμας.

  Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης» – η οποία βρίσκεται στη διάθεση του directnews.gr – στο διάστημα 27 Απριλίου 2010 έως 14 Ιουνίου 2010, Γιοσάκης και Τζούμας είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας.

  Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος του Μητροπολιτικού ναού Μυκόνου και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν. στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν.
  ……………………………………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.