Της «Washington Post» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Καμμένος, ο Πούτιν και ο… Τραμπ

[Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, οι σχέσεις με Καμμένο και Ρωσία, η άνοδος και η πτώση]

Το άρθρο της Washington Post εδώ

«WP»: Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, οι σχέσεις με Καμμένο και Ρωσία, η άνοδος και η πτώση

«Εθνικός Κήρυξ» 11 Δεκεμβρίου, 2017

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με μία φωτογραφία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά την υποδοχή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2016, ξεκινά εκτενές του άρθρο για τον ομογενή, Γιώργο Παπαδόπουλο, ο επικεφαλής του γραφείου της «Washington Post» στο Βερολίνο, Griff Witte, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Την ίδια μέρα, 27 Μαΐου 2016, ο κ. Καμμένος θα υποδεχόταν στην Αθήνα και τον κ. Παπαδόπουλο, επισημαίνει το ρεπορτάζ, με δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και αναλυτών, αλλά και του π. Αλεξ Καρλούτσου, στο οποίο συνεισέφεραν, όπως σημειώνεται, η Ελίντα Λαμπροπούλου (Elinda Labropoulou) από την Αθήνα και ο Tom Hamburger στην Ουάσιγκτον.

Αναφορά γίνεται και στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στo FBI για επαφές που είχε προεκλογικά, συνεργάζεται πλέον με τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, στην έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και ενδεχόμενη συνέργεια Ρώσων αξιωματούχων με την ομάδα Τραμπ.

Ειδικότερα, το άρθρο, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τη φωτογραφία, ξεκινά με περιγραφή των εικόνων της επίσημης υποδοχής του κ. Πούτιν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016:

«Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», είπε ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμυνας στον Ρώσο, χαμογελώντας πλατιά, ενώ χαιρετούσε τον χωρίς έκφραση Βλαντιμίρ Πούτιν, στη βάση της σκάλας του αεροσκάφους, όπου είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί.

Ο κ. Καμμένος, περιγράφεται ως «φιλο-Ρώσος, Ελληνας εθνικιστής», ο οποίος «συχνά περηφανευόταν για τις εντός Μόσχας συνδέσεις του». Εκείνη την ημέρα, αναφέρεται, θα υποδεχόταν έναν δεύτερο «επισκέπτη-κλειδί», αλλά με λιγότερες τυμπανοκρουσίες.

Ο Griff Witte γράφει, μεταξύ άλλων:

Ο κ. Γιώργιος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ούτε καν 30 χρόνων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν άγνωστος στην Ελλάδα -και οπουδήποτε αλλού- πριν από δύο μήνες.

Αλλά ξαφνικά, καθώς έφτασε ο Πούτιν, ήταν στην Αθήνα, έχοντας «ήσυχα» επαφές ανά την πόλη, λέγοντας σε «ψιθυριστούς» τόνους πως ήταν σε «ευαίσθητη αποστολή» εκ μέρους του αφεντικού του, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη γενέτειρα των προγόνων του, τότε, είχε χαρακτηριστεί ως «κρίσιμος συνομιλητής», πρώτα με την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και έπειτα με το νέο πρόεδρο, Τραμπ.

Μπορεί να συνέχισε ως «ηθοποιός β’ διαλογής σε ένα πολιτικό θρίλερ», όπως περιγράφει ένας γνωστός, αλλά τότε, όταν περηφανευόταν πως βοήθησε τον κ. Τραμπ να κερδίσει την Προεδρία, πολλοί τον πίστεψαν.

Πριν τη θεαματική του πτώση, είχε την ευκαιρία να φάει και να πιει με εγχώριους επιχειρηματίες, πλουσιοπάροχα και να το γιορτάσει, όπως φάνηκε σε tweets αξιωματούχων.

Είχε επίσης πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, υψηλά στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων, μοιράζονται δεσμούς με τη Ρωσία και συμπάθειες που δεν συνηθίζονται σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Ο κ. Καμμένος, ειδικότερα, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του απόψεις, όσο και για την αποφασιστικότητά του να εδραιώσει έναν δεσμό με τον νέο σύμβουλο του Τραμπ.

Αν και ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην ομολογία του στις επαφές με έναν μυστηριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που ισχυρίστηκε πως έχει δεσμούς με τη Ρωσία, Ελληνες πολιτικοί και αναλυτές, λένε πως το καλύτερο και πιο εμφανές «μονοπάτι» προς τη Μόσχα θα περνούσε από την Αθήνα.

«Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα σκεφτεί ‘Μπορούν οι Ελληνες φίλοι μου να με βοηθήσουν να κάνω επαφή με τη Μόσχα;’», δήλωσε ο κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος για Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ). «Θα είχε νόημα».

Αν αυτό συνέβη, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της έρευνας του κ. Μόλερ. Αλλά στην Ελλάδα, οι δεσμοί που καλλιέργησε ο κ. Παπαδόπουλος με αξιωματούχους και ο στόχος που είχε προεκλογικά, να χτίσει επαφές με το Κρεμλίνο και ιδανικά να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, δεν είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη.

Γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στο Σικάγο, ο κ. Παπαδόπουλος, είχε ένα αδύναμο βιογραφικό, γεμάτο από υπερβολές. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ τον είχε κατονομάσει τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους 5 συμβούλους του για την εξωτερική πολιτική.

Ακόμη και στον σχετικά οικείο κόσμο των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών ειδικών Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Παπαδόπουλος, αποτελούσε μυστήριο.

Οι λίγοι που τον είχαν συναντήσει, είπαν πως ήταν σοβαρός -πήγαινε σε συναντήσεις, όχι επίσημες, με κοστούμι και γραβάτα – και φιλόδοξος. Στόχος του, ανέφερε σε συνεργάτες, ήταν να πάρει μία δουλειά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και να εργαστεί στον Λευκό Οίκο. Ομως ήταν και πολύ άπειρος.

Ο κ. Ντόκος, που είναι επικεφαλής ενός από τα πιο γνωστά think tanks Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας, είπε πως συνάντησε τον κ. Παπαδόπουλο, επειδή ήταν βοηθός σε έναν ερευνητή του Hudson Institute, το οποίο έχει έδρα στην Ουάσιγκτον και ο οποίος έκανε συνεντεύξεις στην Αθήνα.
«Βασικά ήταν αυτός που κρατούσε σημειώσεις», υπογράμμισε ο κ. Ντόκος.

Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, έπειτα από μία σύντομη θητεία στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπεν Κάρσον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον κ. Τραμπ και να μπει στην ομάδα ενός ανθρώπου, που τελικά έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οταν αυτό συνέβη, ο κ. Καμμένος ήταν στην Ουάσιγκτον την ίδια ημέρα, για μία συνάντηση στο American Israel Public Affairs Committee.

Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτός στη διακυβέρνηση Ομπάμα λόγω της «βομβαρδιστικής» ρητορικής του -είχε απειλήσει κάποτε να αφήσει ελεύθερο ένα κύμα τζιχαντιστών προς το Βερολίνο αν η ΕΕ δεν έκανε πίσω στις απαιτήσεις για λιτότητα- και τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Επίσης, ο κ. Καμμένος μιλούσε ανοιχτά για την βοήθεια που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από τη Ρωσία, εν μέσω κρίσης, αν δεν προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

Πίεζε δε για να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, προωθώντας ένα σχέδιο Ελλάδα και Ρωσία να κατασκευάσουν από κοινού όπλα «Kalashnikov», κάνοντας φιλίες με έναν αριθμό «παικτών» με επιρροή στη Μόσχα. Μεταξύ αυτών ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, Ιβάν Σαββίδης.

«Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεωπολιτικά έχει μία τάση να κοιτάζει ανατολικά στη Ρωσία, παρά στη Δύση.

Αλλά ο κ. Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήθελε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Ισως διαισθανόμενος πως αυτό θα ήταν απίθανο υπό την Κλίντον, έγινε ένα από τα λίγα μέλη κυβέρνησης σε χώρες της Ευρώπης που με ενθουσιασμό υποστήριζε τον Τραμπ.

Και αυτή η υποστήριξη «έφτασε» στον κ. Παπαδόπουλο, τον οποίο ο κ. Καμμένος «αγκάλιασε» δημόσια στα social media και τον σύστησε ανά την πόλη την άνοιξη του 2016.

«Ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν παντελώς άγνωστος. Αλλά τότε ο κ. Καμμένος τον πήρε από το χέρι και τον προέβαλε παντού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Συνοπτικά, ο κ. Παπαδόπουλος, σύντομα είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας, αλλά επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έναν πρώην Πρωθυπουργό, ένα αξιοσημείωτο επίπεδο πρόσβασης για έναν τόσο νέο σύμβουλο.

Ολοι θεωρούνται σχετικά φιλο-Ρώσοι. Τον καιρό των συναντήσεων, εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας Τραμπ δείχνουν πως ο κ. Παπαδόπουλος εργαζόταν επιθετικά για να έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους Ρώσους, ελπίζοντας να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ.

Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Παπαδόπουλος συνάντησε μέλη της ομάδας Πούτον τον Μάιο του 2016, όταν βρέθηκαν στην Αθήνα και οι δύο. Αλλά ο κ. Γεωργιάδης, λέει ότι πιστεύει πως ο κ. Καμμένος θα ήταν ικανός να φέρει τις δύο πλευρές σε επαφή και είχε καλό λόγο να το κάνει.

«Θα ήθελε να δείξει στον κ. Παπαδόπουλο πως είχε καλές σχέσεις με τους Ρώσους και θα ήθελε να δείξει στους Ρώσους πως είχε καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Καμμένος δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη γι αυτό το άρθρο. Δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου είπαν πως δεν θα σχολίαζαν τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους.

Αλλοι, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Παπαδόπουλο, εκείνο περίπου το χρονικό διάστημα τον περιγράφουν σα να ήταν σε μυστική αποστολή, αρνούμενοι να επιβεβαιώσουν την τοποθεσία των συναντήσεων, μέχρι μισή ώρα πριν αυτές ξεκινήσουν.

«Κάθε τόσο, θα χαμήλωνε τη φωνή του, ώστε να μην ακουστεί ή μιλούσε για σημαντικές επαφές», έγραψε ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της έγκυρης εφημερίδας «Καθημερινή» για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Καμμένος δεν ήταν ο μόνος σημαντικός κρίκος του κ. Παπαδόπουλου στον ελληνικό κύκλο εξουσίας.Αφού τοποθετήθηκε στην προεκλογική ομάδα Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τη «WP», ήρθε σε επαφή με τον π. Αλεξ Καρλούτσο, στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με επιρροή στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο π. Καρλούτσος, που λέγεται πως έχει επισκεφτεί το Οβάλ Γραφείο και κάθε πρόεδρο σε αυτό τον από τον Τζίμι Κάρτερ και έπειτα, βοήθησε τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει ορισμένες αρχικές επαφές στην Ελλάδα.

Αλλά σύντομα, παρατήρησε πως ο νέος σύμβουλος ήταν επιρρεπής στο να υπερβάλει σχετικά με τη σημασία του στην ομάδα Τραμπ. Προβληματίστηκε επίσης από την αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου στην γρήγορη «μεταμόρφωσή» του από έναν «έξωτερικό» που ήθελε επαφές στο εσωτερικό, σε έναν παίκτη, τον οποίοι όλοι εκ των έσω ήθελαν να γνωρίζουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ο π. Καρλούτσος, μπλέχτηκε με τα πλεονεκτήματα που είχε καθώς τον «φλέρταραν» η ελληνική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ. «Μπλέχτηκε σε αυτή την ευφορία του ‘κανείς δε με γνώριζε, και ξεφνικά όλοι με γνωρίζουν’», σημείωσε ο π. Καρλούτσος. «Του άρεσε να είναι στη δημοσιότητα».

Αυτό κλιμακώθηκε μετά τη νίκη Τραμπ. Εντός ωρών ο κ. Καμμένος εξέφρασε στο Twitter τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο, με μία φωτογραφία του κ. Παπαδόπουλου και μία σημείωσε που έλεγε πως ο νεαρός Ελληνοαμερικανός ήταν «τώρα πολύτισμος για την Ελλάδα».

Οταν ο κ. Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, είπε στην κ. Μαριάννα Κακαουνάκη, ερευνήτρια ρεπόρτερ της Καθημερινής πως είχε «λευκή επιταγή» για οποιαδήποτε θέση ήθελε στην κυβέρνηση Τραμπ λόγω των υπηρεσιών του στην εκστρατεία.

«Ολοι γνωρίζουν πως τον βοήθησα να εκλεγεί, τώρα θέλω να τον βοηθήσω με την Προεδρία», έλεγε σε ένα γραπτό μήνυμα.

Οταν επιφανείς Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Ουάσιγκτον, το βράδυ πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκεί για να γιορτάσουν.

φωτογραφία: protagon.gr

Οκτώ ημέρες μετά ο κ. Παπαδόπουλος ανακρίθηκε από το FBI – και είπε ψέμματα σύμφωνα με την ομολογία του- για το πότε έγιναν οι επαφές με τον Μαλτέζο καθηγητή και τη φύση αυτών. Δεν θα υπήρχε τελικά θέση γι αυτόν στον Λευκό Οίκο.

Σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σα να εξαφανίστηκε. Αλλά τακτικά επισκεπτόταν τη Μύκονο, όπου έγινε και κριτής σε διαγωνισμό ομορφιάς. Γλεντούσε πολύ και ξόδευε πολλά, λένε όσοι τον είδαν. «Δεν έλεγε που βρήκε τα χρήματα», είπε ένας μάρτυρας μίας βραδιάς «ακριβής». «Μας έλεγε πως εργαζόταν για την κυβέρνηση Τραμπ».

Οι δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου, Thomas Breen και Robert Stanley, αμφισβητούν τις περιγραφές για τη συμπεριφορά του πελάτη τους στη Μύκονο. «Οπως πολλές μη κολακευτικές δηλώσεις που έγιναν από αυτούς που έχουν ατζέντα να δυσφημίσουν τον Γιώργο, αυτές οι δηλώσεις είναι τελείως ψευδείς», είπαν.

Εν μέσω θέρους, ο κ. Παπαδόπουλος, έλεγε στους ανθρώπους στη Μύκονο πως είχε απογοητευτεί από τις ΗΠΑ και σχεδίαζε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Αλλά στις 27 Ιουλίου, φτάνοντας στο Dulles International Airport συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την ομάδα Μόλερ, ως αντάλλαγμα μία ποινή μικρότερη από τα 5 χρόνια φυλάκιση, λόγω της ψευδούς κατάθεσης στο FBI.

Το τι έκανε έπειτα, δεν είναι γνωστό. Στα μέσα Οκτωβρίου ο κ. Καμμένος επισκέφτηκε το Σικάγο, όπου μεγάλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, καθώς συνόδευε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στον Λευκό Οίκο, έπειτα, ο κ. Καμμένος έλαμπε καθώς έτεινε τη χείρα προς τον κ. Τραμπ.

Στις 30 Οκτωβρίου, η ομολογία του κ. Παπαδόπουλου κατέστη δημόσια. Εκτοτε, Ελληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλούν γι αυτόν.

Ο π. Καρλούτσος, είπε πως τηλεφώνησε και έστειλε email στον κ. Παπαδόπουλο για νε εκφράσει ανησυχία, αλλά δεν είχε απάντηση. Τώρα ανάβει ένα κερί κάθε Κυριακή για τον 30χρονο.

Η ιστορία του κ. Παπαδόπουλου, σημείωσε, είναι παλιά. «Οι Ελληνες δημιούργησαν τους θεούς τους και έπειτα τους κατέστρεψαν», εξήγησε. «Το λέμε ύβρις. Το σύμπλεγμα του Ικαρου. Πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο».

***

[Eυχαριστούμε εγκαρδίως τον τακτικό μας σχολιαστή ‘Ντένης ο Τρομερόςγια την επισήμανση του άρθρου.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Της «Washington Post» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Καμμένος, ο Πούτιν και ο… Τραμπ

 1. Ο/Η Po λέει:

  ελλείψει πολιτικού λόγου λερώνουμε νεοκλασσικά κτήρια, οι επικαλούμενοι το σεβασμό του αστικού περιβάλλοντος, είναι νοικοκύρηδες και φλώροι.

  Μετά από αυτό το «καίριο πλήγμα κατά του κεφαλαίου» οι βιομήχανοι θα κάνουν χρόνια να σηκώσουν κεφάλι.

  • Ο/Η laskaratos λέει:


   «Τα Νέα» 27-28/1/ 2007

   Ζακλίν ντε Ρομιγύ: «Ο λόγος είναι η έπαλξη κατά της κτηνωδίας».

   ……………………………….

   «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη για τις αγαπημένες μου αρχαίες γλώσσες ούτε άλλωστε για τα γαλλικά, ούτε για τις ανθρωπιστικές σπουδές εν γένει και, ακόμη λιγότερο, για το μέλλον του πολιτισμού μας. Αν δεν υπάρξει κάποιο σκίρτημα, οδεύουμε προς μια καταστροφή και μπαίνουμε σε μια εποχή βαρβαρότητας. Υπάρχει μια αδιαφορία, ακόμη και περιφρόνηση για τον Λόγο και τον Διαφωτισμό.

   Δεν είμαι ιστορικός και τα γεγονότα με ενδιαφέρουν λιγότερο από τα κείμενα. Αυτό που με συνεπαίρνει στα ελληνικά κείμενα είναι η συνάντηση με τη γέννηση της ορθολογικής σκέψης, του στοχασμού, είναι το φως που εισβάλλει για πρώτη φορά σ’ έναν ακόμη μπερδεμένο και σκοτεινό κόσμο. Η πολιτική ηθική και η φιλοσοφία των Ελλήνων δεν έχουν γεράσει καθόλου, οι ανησυχίες τους είναι εξαιρετικά σύγχρονες!

   Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να είσαι ακριβής, να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ακούς τον άλλον, σημαίνει να είσαι ικανός να διαλέγεσαι και είναι το μόνο μέσο για να αναχαιτισθεί η τρομακτική βία που αυξάνεται γύρω μας. Ο λόγος είναι η έπαλξη κατά της κτηνωδίας. Όταν δεν ξέρουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκής, όταν δεν είναι αρκετά επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής και μπερδεμένη, δεν απομένουν παρά οι γροθιές, τα χτυπήματα, η άξεστη, βλακώδης, τυφλή βία…

   Ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία, ο μοναδικός, ο πραγματικός κίνδυνος, είναι η δημαγωγία. Ας μην υποκύψουμε σ’ αυτόν. Τίποτε δεν άλλαξε από την εποχή του Αλκιβιάδη. Οι αλλαγές είναι περιθωριακές, ανεκδοτολογικές. Η μόνη σημαντική αλλαγή είναι ότι η «μη κουλτούρα» έχει κερδίσει έδαφος… Θα σας εμπιστευθώ την ερώτηση που μου έθεσε μια φορά ένας πρωτοετής της Εκόλ Νορμάλ: «Κυρία, οι νεκρές γλώσσες ήταν ήδη νεκρές όταν ήσασταν νέα;». Καλό, δεν είναι;

   Το πάθος είναι αυτό που με κρατάει στη ζωή, το πάθος γι’ αυτό που κάνω, για τη δουλειά μου, για τις έρευνες μου, και μετά η αγάπη, η αγάπη για τον αγαπημένο μου Θουκυδίδη. Σε μερικές εβδομάδες θα γίνω 94 χρόνων. Τα γηρατειά είναι μια τρομερή μάχη την οποία είναι σίγουρο ότι θα χάσεις. Όλα εκφυλίζονται… Μπορεί να έχεις κερδίσει σε φρονιμάδα, σε ανωτερότητα απόψεων, σε ηθικό σθένος, σε στωικότητα (πρέπει να παρηγορείται κανείς από τις θετικές πλευρές), αλλά χάνεις την όρασή σου, την ακοή σου, την ελευθερία των κινήσεών σου. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να χαρείς. Το μόνο για το οποίο χαίρομαι είναι ότι έχω διατηρήσει το χιούμορ μου, την ικανότητα να γελάω».

   • Ο/Η Po λέει:

    «Όταν δεν ξέρουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκής, όταν δεν είναι αρκετά επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής και μπερδεμένη, δεν απομένουν παρά οι γροθιές, τα χτυπήματα, η άξεστη, βλακώδης, τυφλή βία… «

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ευσεβής νέος, της Εκκλησίας, αλλά και γλεντζές:

  http://www.iefimerida.gr/news/341594/efyge-apo-symvoylos-toy-ntonalnt-tramp-kai-irthe-na-partarei-sti-mykono-vinteo
  ΤΖΟΡΤΖ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Εφυγε από σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και ήρθε να παρτάρει στη Μύκονο [βίντεο]

  02|06|2017

  Άρωμα Λευκού Οίκου είχε event του Mykonos Live TV για τα έξι χρόνια λειτουργίας του, που αλλού, στη Μύκονο φυσικά!

  Το ιντερνετικό κανάλι της Μυκόνου διοργάνωσε πάρτι στο DK Oyster στον Πλατύ Γυαλό και τα είχε όλα, μεταξύ άλλων και πολλές αιθέριες παρουσίες. Στο πάρτι, μάλιστα, βρέθηκε και ένας πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ!

  Ο λόγος για τον Τζωρτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κώστα Σκαγιά, υπεύθυνο για την παγκόσμια τουριστική προβολή της Μυκόνου μέσω της εταιρείας συμβούλων τουρισμού του Δήμου Μυκόνου, MTC Group Consulting και αντιπρόσωπο του τουρισμού των Κυκλάδων στο Ελληνομαερικανικό Επιμελήτηριο. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που τον προσκάλεσε στην Μύκονο.

  http://www.kathimerini.gr/886109/article/epikairothta/ellada/sth-drama-o-symvoylos-toy-tramp-g-papadopoylos-kai-o-isxyros-father-alex-gia-vyzantino-keimhlio

  Στη Δράμα ο σύμβουλος του Τραμπ, Γ. Παπαδόπουλος και ο ισχυρός «Father Alex» για βυζαντινό κειμήλιο

  Είναι εδώ και λίγες μέρες στην Ελλάδα, μαζί με τον συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, τον Έλληνα δεύτερης γενιάς, Γ. Παπαδόπουλο. Ο λόγος για τον ισχυρό και πολύ γνωστό στον κύκλο των ομογενών και όχι μόνο «Father Alex», δηλαδή πατήρ Αλεξ Καρλούτσο, που διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

  Ο λόγος της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι για να μεταβεί στην Δράμα, όπου θα γίνει η τελετή της επιστροφής ενός σπάνιου χειρογράφου κειμένου της Καινής Διαθήκης, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και είχε κλαπεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας και βρέθηκε στις ΗΠΑ.

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  2016
  Μεγαλεία καλέ, άλλο να σας λέω

  http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/11785-sunantisi-arxiepiskopou-me-sumboulo-tou-proedrou-ton-ipa-donald-trump
  02 Δεκεμβρίου 2016

  Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με σύμβουλο του Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump

  Τέλος, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον κ. Papadopoulos να μεταφέρει τις ευχές του στο νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. για μία ευδόκιμη θητεία.

  και με τον Ψεκασμένο

  http://www.militaire.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB/

  Συνάντηση Καμμένου με τον Παπαδόπουλο “δεξί χέρι” του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική
  Από Π. Καρβουνόπουλος – 11/12/2016

  Συνάντηση με έναν από τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Στη γνωστή ψαροταβέρνα Δουράμπεης ο Καμμένος έφαγε με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, σύμβουλο του Τραμπ,σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  Η σχέση Καμμένου-Παπαδόπουλου δεν προέκυψε τώρα.Έχει ξεκινήσει από παλιά και έγινε στενή το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Καμμένος είχε μεσολαβήσει για να διευκολύνει επαφές του Παπαδόπουλου σε ταξίδι του σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο ΥΕΘΑ έχει “ποντάρει” πολλά σ΄ αυτή τη φιλική σχέση με τον σύμβουλο του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

  Οι θέσεις που έχει εκφράσει ο Γιώργος Παπαδόπουλος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά είναι θετικές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά ειπώθηκαν προεκλογικά…

  Τι είχε πει στην Καθημερινή:

  “Η Ελλάδα είναι ένας επί μακρόν σύμμαχος της Αμερικής. Η γεωστρατηγική θέση της στην ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σημεία. Η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αμερικανικής) ισχύος και η αξία της μόνο θα αυξηθεί.

  Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σημαντική. Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετημένη για να γίνει ο βασικός αγωγός μεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».

  Σχετικά με την κρίση

  Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ανίατη» περίπτωση, του θυμίζουμε. Θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για τις ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της χώρας; «Ο κ. Τραμπ έχει σημειώσει πολλές φορές ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει τους συμμάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να δει μια τελική λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας, σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές».

  Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Τραμπ δεν θεωρεί ταμπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιμά το έθνος-κράτος από τον διεθνισμό». Αν και δεν έχει λάβει θέση υπέρ ή κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο κ. Τραμπ προβλέπει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν την έξοδο από την Ε.Ε.

  Ενα ζήτημα στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι στο πεδίο της έρευνάς του: την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτώμενος αν υπό την ηγεσία του ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι θα είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ.

  Δίοδοι με Ρωσία

  Τέλος, επιβεβαιώνει τον ρόλο που βλέπει για τη Ρωσία. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τραμπ πιστεύει πως υπάρχουν δίοδοι συνεργασίας με τη Ρωσία, κυρίως για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πληγής του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να μάχεται ταυτόχρονα το ISIS και τη Ρωσία στη Συρία. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργασθούν ώστε να σταματήσουν τη ροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, εναντίον της πειρατείας και για να αποτρέψουν την άνοδο του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη με πυρηνική ομπρέλα και της Κίνας σε μια υπερδύναμη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.