Το έπος των υπερπλεονασμάτων

[Από πού προήλθε το –μετανοείτε-  υπερπλεόνασμα;]

Από τα κορόιδα, τους συνεπείς χαμηλομεσαίους φορολογούμενους. Ιδιαιτέρως δε, από αυτούς που φορολογούνται από τον υπέρογκο μισθό των  €416.66 μηνιαίως, ήτοι €5.000 το χρόνο(!).

Γιατί ανακοινώθηκε τώρα, πριν καλά-καλά τα μέσα Νοεμβρίου;

 1. Λόγω Καμμένο-Saudi Gate και τον περίφημο «ενδιάμεσο» που γι΄αυτό δεν έχει βγάλει μιλιά ο πρωθυπουργός.
 2. Λόγω της εκλογικής διαδικασίας της Κεντροαριστεράς (άλλοι κι αυτοί ) με το φόβο ότι πολλοί πασοκογενείς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στις ρίζες –δεν το ξέρουμε, αλλά υποθέτουμε.

Στα μέσα Νοεμβρίου ανακοίνωση «μποναμά»-my ass; Δεν ξανάγινε.

OK. Ας δούμε τον my ass μποναμά. Αφού φορολογείται πλέον και ο… υψηλός μισθός των €750(!) μηνιαίως (€9.000 το χρόνο) – Η παροχή (επιστροφή μέρους του φόρου λέγεται αυτό) ξεκινά από μόλις €250 για άγαμους με κάτω από €9.000 το χρόνο ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα €900 –αυτό είναι μάλλον πυροτέχνημα.

Διαβάζουμε επίσης ότι:
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.

Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι -και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012  -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα 2 δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Ας σκεφτούμε τώρα δύο δεδομένα:

 1. Πριν έρθουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  το κατώτατο αφορολόγητο ήταν  €12.000 και τώρα είναι μόλις €5.000(!) κι αυτό δεν επεβλήθη από τους κακούς δανειστές, αλλά…
 2. …ήταν  συνειδητή επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπου διά στόματος κ. Χουλιαράκη παραδέχτηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για αρκετές κοινωνικές κατηγορίες και όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους , για την μεσαία τάξη ,είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα. Και η βοήθεια αυτή γίνεται με το μοίρασμα του υπέρπλεονάσματος »

Το υπερπλεόνασμα-κοροϊδία να ξέρετε, δεν θα σώσει κανέναν κι εννοούμε ούτε και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ξέρουν ότι έχουν τελειώσει. Μετά τις εκλογές θα είναι παρελθόν και χ ί λ ι α κομμάτια. Το τελευταίο μάλλον το υποψιάζονται.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Το έπος των υπερπλεονασμάτων

 1. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Αν και το πεδίο των οικονομικών δεν το κατέχετε καθόλου….επιμένετε να δημοσιεύετε άρθρα που σας εκθέτουν…..ρωτήστε τι σημαίνει πλήρης απασχόληση, παραγωγικό κενό;;; τι γίνονται τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος;;; Εν τέλει είναι κακό για την οικονομία να «πέφτουν» χρήματα στην αγορά, εφόσον έχει επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος; Πάντως στα εκκλησιαστικά σας βγάζω το καπέλο. ΄Όσον αφορά όμως στην λειτουργία της οικονομίας είναι πολλά που δεν έχετε κατανοήσει….

  • Ο/Η Po λέει:

   πείτε μου που γράφω ανακρίβειες να τις διορθώσω…
   και πείτε μου πως «επιτεύχθηκε» αυτός ο δημοσιονομικός στόχος.
   (το τελευταίο προσπαθούμε να το… κατανοήσουμε)

   • Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Ε: Γιατί ανακοινώθηκε τώρα, πριν καλά-καλά τα μέσα Νοεμβρίου;
    Α: Ανακοινώνεται όταν το Υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουρο ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% (δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί από τους «εταίρους»-δανειστές) έχει επιτευχθεί. Στη συνέχεια υπολογίζεται ποιο ποσό μπορεί να δοθεί ώστε να μην επηρεαστεί ο στόχος. Για παράδειγμα αν τέλος του χρόνου το πρωτ. πλεόνασμα έφτανε το 3%, περίπου 1,25% του ΑΕΠ μπορεί να επιστραφεί χωρίς να θιγεί ο στόχος.
    Γενικό σχόλιο: Τα «μέτρα» που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχα μέτρα πήρε ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς…αντίστοιχα θα πάρει και ο Μητσοτάκης όσο η οικονομία βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικοί, έως εξοντωτικοί….στόχοι που τίθενται από τους εταίρους ξαναλέω….
    Βασικό συμπέρασμα της συλλογιστικής σας: Το «κοινωνικό μέρισμα» Τσίπρα είναι κακό, θέλει να αποπροσανατολίσει, είναι προεκλογικό κλπ.
    ΛΑΘΟΣ….είναι ένα ποσό που μπορεί να επιστραφεί στην αγορά για να τονώσει το ΑΕΠ, ενώ μεγάλο μέρος του θα επιστραφεί στα ταμεία του κράτους λόγω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αφού για κάποιους θα ξαναγίνει εισόδημα κοκ. Είναι η βασική κευνσιανή συνταγή σε περιόδους ύφεσης, η οποία στην Ελλάδα όχι μόνο δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιθέτως συνεχίζεται η περιοριστική πολιτική παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Αποτέλεσμα η βαθιά βουτιά του ΑΕΠ και η εκτίναξη της ανεργίας κλπ κλπ
    Συμπέρασμα….εφόσον έχουμε επιλέξει να είμαστε στο ΕΥΡΩ είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους εξοντωτικούς δημοσιονομικούς στόχους που επιβάλλουν οι δανειστές (υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα). Για να επιτευχθούν αυτοί όποια κυβέρνηση να βρίσκεται στην εξουσία δυστυχώς πρέπει να αυξάνει φόρους και να περικόπτει δαπάνες. Η δυνατότητα «επιστροφής» στην αγορά ενός ποσού που μάζεψε το κράτος μόνο καλό κάνει στην οικονομία. Σε αυτό μένω!

   • Ο/Η Po λέει:

    κρίμα…
    κι εγώ περίμενα την οικονομική ανάλυσή σας με την οποία είμαι άσχετος, κι αντί αυτής ακούω τον Τσίπρα να μου ψιθυρίζει το σκεπτικό του, λες και είμαι ηλίθιος.
    Μετανοείτε.
    (είναι τόσο εύκολο να απορρίψω την τόσο προβλέψιμη γραμμή Συριζανέλ, που βαριέμαι)
    παράδειγμα

   • κ. Κλαζομενέα, διαβάστε παρακαλώ:

    Ελίτ και off shore o Τσίπρας – Καμμένο και Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης

    Σκληραίνει η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας

    Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί και πάλι από το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες ώρες η υπόθεση των Paradise Paperes, ενώ την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να συντηρεί _με αποκαλύψεις όπως λένε κεντρικά στελέχη της_ την ιστορία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον μεσάζοντα για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

    Επί της ουσίας η σύγκρουση για την διαφθορά, την διαπλοκή και τις off shore δεν πρόκειται να κοπάσει και ήδη χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε με την δημόσια δήλωσή του για την διανομή του υψηλού κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ, ότι η υπόθεση Paradise Papers θα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής του για την επόμενη περίοδο.

    Και μπορεί η προσοχή όλων να στράφηκε στο διπλάσιο κοινωνικό μέρισμα που θα χορηγηθεί φέτος και από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 3,4 εκατ. πολίτες και να κυριαρχεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, όμως η πρωθυπουργική στρατηγική είναι σαφής, ενώ αντίθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι στο Στρασβούργο, θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας επίσπευσε τις ανακοινώσεις για να καλύψει την υπόθεση Καμμένου.

    Επί του πρωθυπουργικού σχεδίου, δεν ήταν καθόλου τυχαία εξάλλου η αναφορά του στις offshore, αλλά και στις ελίτ που με τις κινήσεις τους συνέβαλλαν στην διαιώνιση της κρίσης. «…η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού» είπε ο Πρωθυπουργός και έδειξε ουσιαστικά _χωρίς ονομαστική αναφορά όμως_ στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη, το όνομα της οποίας υπάρχει στα Paradise Papers.

    «…offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να βάλει το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, όπου κεντρικό σημείο έχει η επισήμανση πως για την υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ ετών, υπάρχουν υπαίτιοι, δηλ. η ελίτ και το παλαιό σύστημα που κατέφευγε σε off shore εταιρείες και δεν φορολογούνταν.

    Η κίνηση του Πρωθυπουργού δεν εξέπληξε την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι όσο περισσότερο πιέζεται ο Αλ. Τσίπρας τόσο θα επιτίθεται με ένταση κατά της ΝΔ, του αρχηγού της, αλλά και συγγενικών του προσώπων.

    Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα εμμείνουν στην υπόθεση Καμμένου που θεωρούν πάρα πολύ σοβαρή, ενώ για το κοινωνικό μέρισμα, λένε ότι είναι το μισό από το 2016, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παροχή η επιστροφή των εισφορών επί των συντάξεων που είχαν παρακρατηθεί, εκδόθηκε δικαστική απόφαση και ήδη είχε ανακοινωνηθεί η επιστροφή τους. Επίσης, εγείρουν και θέμα για τις εξαγγελίες που αφορούν στην κάλυψη των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

    Επί της ουσίας όμως της στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα, στη ΝΔ επιμένουν ότι το διάγγελμα δεν είχε προγραμματιστεί εδώ και ημέρες, αλλά έγινε στα πλαίσια του κυβερνητικού αντιπερισπασμού για την υπόθεση Καμμένου και πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και σημειώνουν την πρωθυπουργική σιωπή επί του θέματος.http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=915584

  • Ο/Η Avir λέει:

   πάντως φαίνεται ότι η κατανόηση της οικονομίας εξαρτάται από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Αν είναι το δικό μας, την κατανοούμε πιο εύκολα http://www.avgi.gr/article/2145165/o-kunismos-tis-sugkubernisis-samara-benizelou-kai-i-alitheia-gia-to-protogenes-pleonasma

 2. Ο/Η Po λέει:

  Το «μέρισμα» των 1,4 δις που είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι 1,4 δις, είναι ακριβώς τα μισά! 700 δις! Το είπε ο ίδιος στο διάγγελμά του! Και δεν είναι μέρισμα. Είναι οικονομικά καταστροφική εξαγορά ψήφων.

  Τα υπόλοιπα 700 δις που… μοιράζει ως μέρισμα είναι:

  1. 315 εκ. οι υποχρεώσεις του κράτους στους συνταξιούχους, που τους έκλεβε εδώ και 5 χρόνια από τις κρατήσεις (και αυτή η κυβέρνηση) και που δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Αυτά τα λεφτά είναι υποχρεωμένη να τα επιστρέψει η κυβέρνηση! Δεν τα χαρίζει ούτε κάνει χάρη σε κανέναν! Είναι κερδισμένα δικαστικά!!
  2. 360 εκ. δίνονται στη ΔΕΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για το κόστος των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, που δινόταν από όλες τις κυβερνήσεις!! Μόνο που αυτή η κυβέρνηση πετάει πλέον έξω από το κοινωνικό τιμολόγιο τα τρία τέταρτα των δικαιούχων!
  Επομένως, από τα 4 εκατομμύρια των πολιτών που είπε με στόμφο ο κ Τσίπρας ότι θα ωφεληθούν από το «μέρισμα» πρέπει να αφαιρέσουμε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που δεν παίρνουν μέρισμα αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ τα χρωστούμενα του κλεφτοδημοσίου, και άλλα 2 εκατομμύρια πολίτες που είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ που ωφελούνταν μέχρι φέτος από το κοινωνικό τιμολόγιο και που τους μέτρησε ο καθ έξιν ψεύτης πρωθυπουργός και το γραφείο προπαγάνδας του, ως ωφελημένους από την κρατική επιχορήγησε στη ΔΕΗ, που βαφτίστηκε «μέρισμα»!

  http://www.liberal.gr/arthro/176541/apopsi/stili-alatos/pare-ena-merisma-kai-dos-mou-to-diamerisma.html

 3. Ο/Η Eλεωνόρα Μπαρμπαρόσσα, οικονομολόγος-θεολόγος λέει:

  Ωραίο κόλπο να καθυστερώ τη σύνταξη της δικαιούχου Ελεωνόρας, για να μοιράζω ελεημοσυνες σε εξαγοραζόμενους πελάτες

 4. Ο/Η Αλέκσις και Φρειδερίκη λέει:

  Κοινωνικό μέρισμα, τα βιβλιάρια προικοδότησης της Φρειδερίκης

 5. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Κύριε Ροΐδη,
  Σάς ζηλεύω (αλλά δεν σάς φθονώ) που εσείς, όπως και ο κύριος Λασκαράτος, κατοικείτε στην Ουρουγουάη (την πιο πολιτισμένη χώρα τής Αμερικής).
  Επειδή πιθανολογώ ότι θα έχετε αποξενωθεί από τα ελληνικά δρώμενα, θα επιθυμούσα να σάς ενημερώσω ότι το δίδυμο ο χοντρός και ο λιγνός παραμένει δημοφιλέστατο και κατά τον 21° αιώνα, στην Ελλάδα.
  Την α΄ δεκαετία, το δίδυμο ο χοντρός και ο λιγνός το υποδύονταν ο Κ. Καραμανλής (ανεψιός) και ο Γ. Παπανδρέου (εγγονός).
  Την β΄ δεκαετία, το δίδυμο ο χοντρός και ο λιγνός το υποδύονται ο ψεκασμένος και ο Alex-is Cheap-rush.
  Δεδομένου ότι το δίδυμο ο χοντρός και ο λιγνός είναι διαχρονικό, θέτω το ερώτημα ποιοι θα το υποδυθούν κατά την γ΄ δεκαετία, στην Ελλάδα.

  ps σύμφωνα με αμφισβητήσιμη δημοσιογραφική πληροφορία, κατά τις προχθεσινές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας τού ΠαΣοΚ (που οψίμως εμφανίζεται και με την προσωνυμία ΔηΣυ), το 50 % όσων ψήφισαν ήταν συνταξιούχοι· εκείνη, όμως, που είναι αναμφισβήτητη είναι η ηλικία όσων ψήφισαν: το 10 % κάτω τών 35 ετών, το 25 % 36 έως 55 ετών και το 65 % άνω τών 56 ετών! Η αποτυχία τής πολιτικής…

 6. Ο/Η Red λέει:

  Ο Τσίπρας ξεφτιλίζετε με τα ίδια του τα λόγια για «κοινωνικό μέρισμα» και «πλεόνασμα»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.