Το ναζιστικό καταστατικό που πνίγει τη Χρυσή Αυγή

Δημήτρης Ψαρράς για την εμπειρία της κατάθεσής του στη δίκη των ναζιστών]

Σελίδες από το γνήσιο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που θέλει τώρα να κρύψει η ναζιστική οργάνωση

Εμπειρία από μια κατάθεση στη δίκη των ναζιστών

Την προηγούμενη βδομάδα κατέθετα επί τρεις μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οσα είπα θα αξιολογηθούν μαζί με τις άλλες μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία από το ίδιο το δικαστήριο, όταν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία. Αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αναφερθώ στην αδυναμία της Χρυσής Αυγής να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του καταστατικού που είχα καταθέσει κατά την προανάκριση το φθινόπωρο του 2012.

Το καταστατικό αυτό επιβεβαιώνει τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, περιγράφει την «επιχειρησιακή» δομή των πυρήνων και, κυρίως, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την «Αρχή του Αρχηγού», σύμφωνα με την οποία για όλα αποφασίζει ο Αρχηγός, ο οποίος είναι «απαραβίαστος» και δεν εκπροσωπεί την οργάνωση αλλά τον λαό και το έθνος.

Αυτό το κεφάλαιο ενοχοποιεί φυσικά τον ισόβιο αρχηγό της Χρυσής Αυγής και είναι μετάφραση του γερμανικού Führerprinzip, το οποίο ίσχυε για τον Χίτλερ.

Ο επίσημος ισχυρισμός της Χρυσής Αυγής είναι ότι το πρώτο και μοναδικό καταστατικό της οργάνωσης είναι εκείνο που αποφασίστηκε στις 22.8.2012 και κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Αυγούστου, δυο μήνες δηλαδή μετά την είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή και ενώ δεν υπήρχε καμιά σχετική υποχρέωση. Φως φανάρι ότι επρόκειτο για τον θεσμικό φερετζέ των ναζιστών, με καταφανή πρόθεση να συγκαλυφθεί η «Αρχή του Αρχηγού» και τα άλλα επιβαρυντικά στοιχεία του αρχικού καταστατικού.

Γεγονός είναι ότι στο δικαστήριο εισφέρθηκαν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη και το περιεχόμενο αυτού του καταστατικού:

1. Πώς ήρθε στα χέρια μου αυτό το ντοκουμέντο; Απεστάλη μαζί με άλλα έντυπα της Χρυσής Αυγής από την ίδια την οργάνωση (επισήμως, με σφραγίδες…) προς το περιοδικό «Σχολιαστής» την περίοδο που δεν τα έκρυβε όλα αυτά η οργάνωση, επειδή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει τις επιθέσεις στον δρόμο (αρχές 1988). Το επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Σχολιαστή» (τχ. 60, 5.2.1988), στο οποίο αναφερόταν η αποστολή του υλικού αλλά και δημοσίευμα του ίδιου του περιοδικού της οργάνωσης, το οποίο παραδέχεται την αποστολή και καταγγέλλει ότι εμείς δεν καταλαβαίνουμε από εθνικοσοσιαλισμό: «η μόνη γλώσσα που σέβονται [σ.σ. οι αντιφασίστες] είναι η γλώσσα της γροθιάς» (περ. «Χρυσή Αυγή», τχ. 34, Μάρτιος 1988).

2. Το καταστατικό αυτό ταυτίζεται με το οργανόγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα, το μόνο σπίτι που δεν πρόλαβε να αδειάσει η οργάνωση μετά την άσκηση των διώξεων (εφ. «Εθνος», 6.10.2013).

3. Μεγάλα αποσπάσματα του καταστατικού είχαν δημοσιευτεί στη στήλη «Ιός» της «Ελευθεροτυπίας» ήδη στις 28.10.1990 και στις 2.7.1998. Μάλιστα το πρώτο δημοσίευμα συνοδευόταν από εικονογράφηση με το πιο πάνω οργανόγραμμα. Ουδέποτε αυτά αμφισβητήθηκαν, όπως δεν αμφισβητήθηκαν και τον Οκτώβριο του 2012, όταν κυκλοφόρησε το «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής», με άλλα αποσπάσματα του ίδιου γνήσιου καταστατικού. Στο ίδιο καταστατικό αναφέρεται και το βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου «Χρυσή Αυγή, η ιστορία, τα πρόσωπα, η αλήθεια» (σ. 38).

4. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα γνώριζαν πολύ καλά οι χρυσαυγίτες, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ευκολόπιστος ότι τα αγνοούσαν οι υπερασπιστές τους, γι’ αυτό αιφνιδιάστηκαν και έδειχναν να τα έχουν χαμένα. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αγνοούσαν ήταν το γεγονός ότι η εφημερίδα τους έχει πάμπολλες αναφορές σε «καταστατικό», πολύ πριν εφευρεθεί το δήθεν «πρώτο και μοναδικό» του Αυγούστου 2012. Ενδεικτικά αναφέρω: φ. 110 (2.6.1995) και 480 (17.7.2003).

5. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά άρθρα στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» στα οποία επιβεβαιώνονται τμήματα του καταστατικού και ειδικά οι «πυρήνες υποδοχής νέων μελών» και τα «δόκιμα μέλη» που εκπαιδεύονται με τους τρόπους που όλοι πλέον γνωρίζουμε (βλ. ενδεικτικά άρθρα του Ηλία Κασιδιάρη στις 13.1.2005 και Γιώργου Μάστορα-Μισιάκα στις 20.1.2005). Αυτά αναφέρονται στο αρχικό καταστατικό και φυσικά είναι άφαντα στο κατασκευασμένο καταστατικό του 2012. Το ίδιο συμβαίνει και με την «Κεντρική Διοίκηση» που αναφέρεται συνεχώς στα έντυπα της οργάνωσης και δεν υπάρχει παρά μόνο στο αρχικό καταστατικό.

6. Το χειρότερο για όσα υποστηρίζει σήμερα η Χρυσή Αυγή είναι το γεγονός ότι στην εφημερίδα τους υπάρχει τακτική αναφορά σ’ αυτήν την ενοχοποιητική «Αρχή του Αρχηγού». Μάλιστα σε ένα άρθρο αναφέρεται ακόμα και με το γερμανικό της όνομα (Führerprinzip), για να μη μένει καμιά αμφιβολία (εφ. «Χρυσή Αυγή», τχ. 325, 5.5.2000).

7. Από τη χρονική στιγμή που η οργάνωση αποφάσισε να κρύβει τη βαθιά ναζιστική της προσήλωση πίσω από ένα «εθνικιστικό» προσωπείο, δημοσιεύεται κάθε τόσο στην εφημερίδα ένα πανομοιότυπο ολοσέλιδο μανιφέστο, το οποίο αποτελεί περίληψη του καταστατικού και έχει ειδική μνεία στην «Αρχή του Αρχηγού». Ενδεικτικά: φ. 49 (14.1.1994), 345 (29.10.2000), 375 (25.5.2001), 400 (14.12.2001).

Απέναντι σ’ αυτά τα συντριπτικά στοιχεία οι υπερασπιστές μού υπέβαλαν ερωτήσεις του τύπου αν κράτησα από το 1988 τον φάκελο αποστολής των χρυσαυγίτικων ντοκουμέντων και αν η αποστολή ήταν απλή ή συστημένη…

Μάλιστα ένας από τους συνηγόρους, ο οποίος όπως και άλλοι είναι διορισμένοι «επιστημονικοί συνεργάτες» των ναζιστών στη Βουλή, προτίμησε να μην υποβάλει καμιά ερώτηση, διότι με θεωρεί «συνειδητό διώκτη της Χρυσής Αυγής», λες και ο αντιναζισμός είναι τεκμήριο αναξιοπιστίας.

Είναι ο ίδιος που πριν από λίγα χρόνια έγραφε στον «Ελεύθερο Κόσμο» τα ακόλουθα: «Εχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι καιροί που εμείς, τα παιδιά με τα κοντοκουρεμένα κεφάλια και τις αρβύλες, βοηθούσαμε τα ΜΑΤ να καθαρίσουν την Αθήνα, όπως κάναμε σε επεισόδια στο παρελθόν». Και καλούσε την αστυνομία να ακολουθήσει τον δρόμο του Μάλλιου, του Μπάμπαλη και… του Μελίστα. Των βασανιστών δηλαδή της χούντας και του δολοφόνου ενός 15χρονου παιδιού. Τι άραγε θα είχε να ρωτήσει;

Στη δίκη να κληθεί ο Περίανδρος!

Αυτός που λείπει από τη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ο πρώην υπαρχηγός της, Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος).

Οπως έχει αποκαλυφθεί (εφ. «Εθνος», 1.11.2014), στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνομιλίες του ίδιου, στις οποίες κατονομάζει τον Παναγιώταρο ως φυσικό αυτουργό και τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό για την επίθεση δεκαμελούς ομάδας χρυσαυγιτών κατά των Κουσουρή, Καραμπατσόλη και Φωτιάδη τον Ιούνιο του 1998.

«Αν πω λοιπόν την αλήθεια ότι ένας από αυτούς ήταν ο Παναγιώταρος και ότι εμένα με έβαλε ο Μιχαλολιάκος να το κάνω, ειδικά αυτήν την περίοδο, τώρα που καίγεται ο κώλος τους, τελειώνουν αυτοί» ήταν τα λόγια του.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία αυτά επαρκούν για να ξανανοίξει η υπόθεση, εφόσον η σχετική αμετάκλητη απόφαση μιλά για δεκαμελή ομάδα δραστών που δεν εντοπίστηκαν.

Κατά την κατάθεσή μου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκα στο γεγονός ότι ο Περίανδρος θεωρεί ότι τον πούλησε η ηγεσία Μιχαλολιάκου.

«Μήπως τον πούλησε γιατί δεν δέχτηκε τις πράξεις του;» ακούστηκε τότε να λέει ο επικεφαλής των συνηγόρων υπεράσπισης Τάκης Μιχαλόλιας.

Αλλά ο κ. Μιχαλόλιας -μεγάλος αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου- ήταν βασικός συνήγορος και του Περίανδρου μέχρι και το Εφετείο του 2009 (μαζί με τους Ι. Ηρειώτη και Αθ. Μαντά).

Ξεπερνώντας την έκπληξη που προκαλεί μια παρόμοια δήλωση από έναν δικηγόρο για τον εντολέα του, ο οποίος μέχρι τέλους αρνούνταν την ενοχή του, θυμίζω ότι η Χρυσή Αυγή και κυρίως ο Αρχηγός της μιλούσε για σκευωρία, ενώ ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για σύγκρουση ΚΚΕ – αναρχικών! Είχε δηλαδή και τότε ακολουθηθεί το σημερινό μοντέλο συγκάλυψης (για δολοφονία Φύσσα, επίθεση σε ΠΑΜΕ κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του 1998 έχει ήδη ανοίξει και πάλι. Στη Δικαιοσύνη εναπόκειται να διαλευκάνει μέχρι τέλους τη δολοφονική εκείνη απόπειρα. Και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, προτού δηλαδή συμπληρωθεί η εικοσαετία και παραγραφεί το κακούργημα.

©Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημ. τ. Συντακτών

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Το ναζιστικό καταστατικό που πνίγει τη Χρυσή Αυγή

 1. Ο/Η Κάσυ Διάρη, ιμε αθόα λέει:

  https://jailgoldendawn.com/2017/11/10/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81/

  Βαριά καμπάνα για την επίθεση στο κουρείο: τελεσίδικη η καταδίκη Κοντομού
  jailgoldendawn / 19 hours ago
  (Κείμενο: Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 10/11/2017)
  http://www.efsyn.gr/arthro/varia-kampana-gia-tin-epithesi-sto-koyreio

  Στη φυλακή οδηγείται για την επίθεση στο κουρείο που ανήκε σε Πακιστανό υπήκοο και για σειρά άλλες δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εναντίον Πακιστανών στην περιοχή της Μεταμόρφωσης τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Κωνσταντίνος Κοντομούς, μετά την τελεσίδικη καταδίκη του χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε κάθειρξη 13 χρόνων και 4 μηνών.

  Το Δικαστήριο ουσιαστικά διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση, που τον είχε καταδικάσει στην ίδια ποινή για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συναυτουργία σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κ.λπ.

  (…..)

  Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, δύο άτομα μπήκαν στο κουρείο του Πακιστανού μετανάστη, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κουρείο, ενώ βρισκόταν μέσα ο εργαζόμενος. Δώδεκα μέρες μετά, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν.

  «Είμαστε η Χρυσή Αυγή»
  (….)

  https://jailgoldendawn.com/

  Όλα λειτουργούσαν βάσει ιεραρχίας [10/11/2017]

  Πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής κατέθεσε για την κάθετη ιεραρχία της οργάνωσης | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ. (Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 11/11/2017) Με την εξέταση της προστατευόμενης μάρτυρα με τον κωδικό Β από την υπεράσπιση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η προχθεσινή 198η συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τ. Μιχαλόλια -συνηγόρου και…

  “Ρουπακιάς και Κασιδιάρης εκπαιδευτές”, καταθέτει πρώην χρυσαυγίτης (195η μέρα)

  (Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 8/11/2017) Ο Ρουπακιάς και ο Κασιδιάρης εκπαιδευτές σε στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις χρυσαυγιτών, είναι η χαρακτηριστικότερη εικόνα που έφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας Α, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, κατά την πρώτη μέρα της κατάθεσής του στις 3/11 (195η δικάσιμος). Η διαδικασία της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων με τηλεδιάσκεψη μεταξύ της αίθουσας του…

  Βιντεοχρονολόγιο: Η Δίκη της Χρυσής Αυγής – 86η Εβδομάδα (10/11/2017)

  Σε ανοιχτή γραμμή με τις πρωτοβουλίες Goldendawnwatch και Jailgoldendawn θα συλλέγουμε πληροφορίες, μαρτυρίες από τους παρατηρητές, τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις διαδικασίες, έτσι ώστε κάθε εβδομάδα να σας παρέχουμε συμπυκνωμένη αναφορά για όσα διαδραματίζονται. Για ερωτήσεις, σχόλια, ή αν έχετε πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για το θέμα μπορείτε…

  Ο Νίκος Μίχος αποχώρησε και από το κόμμα του Βελόπουλου – «Πόλεμος» ανακοινώσεων

  (Κείμενο: eviazoom.gr, 10/11/2017) Σε «φιάσκο» εξελίχθηκε η προσχώρηση του Νίκου Μίχου στο κόμμα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου – Διαβάστε και τις δύο ανακοινώσεις. Ο Ευβοιώτης Βουλευτής, ο οποίος αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή με «καρφιά» κατά του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, στις 2 Νοεμβρίου εντάχθηκε στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. 8 ημέρες μετά όμως,…

  Το Δικαστήριο καταδίκασε τους χρυσαυγίτες… αλλά και τα θύματα της επίθεσης

  Τα ρόπαλα και το κλομπ των χρυσαυγιτών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. (Κείμενο: 902.gr, 10/11/2017) Τη λογική των δύο άκρων υιοθέτησαν δικαστής και εισαγγελέας, στη διάρκεια της δίκης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, στις 7 Νοέμβρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που…

  Προστατευόμενος μάρτυρας Β: «Κλοτσούσαν τα κεφάλια λες και βαράγανε πέναλτι» [9/11/2017]

  (Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 10/11/2017) «Μας λέγανε να χτυπάμε Πακιστανούς, ήταν το χόμπι τους, δεν τους βλέπανε για ανθρώπους». H αλλοιωμένη φωνή που ακούστηκε χθες μέσω ηχητικής τηλεδιάσκεψης από χώρο της ΓΑΔΑ στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού ανήκε σε γυναίκα που κατέθεσε τη μαρτυρία της, την οποία αποκόμισε μετά από ενάμιση…

 2. Ο/Η ουρανοία μειχαλωκάφρου λέει:

  Ιδού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

  http://www.efsyn.gr/arthro/dikazetai-sto-efeteio-o-parashakis

  12.11.2017

  Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
  Δικάζεται στο Εφετείο ο Παρασχάκης

  Στο Γ’ Τριμελές Εφετείο στη Λουκάρεως ξεκινά αύριο (Δευτέρα) η δίκη σε δεύτερο βαθμό του ψυχίατρου Κωνσταντίνου Παρασχάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι από τη θέση του ψυχιάτρου του ΨΝΑ, στο οποίο διετέλεσε και διευθυντής μονάδας, έδινε ψευδή πιστοποιητικά σε στελέχη της Χ.Α. για να βγάλουν άδεια οπλοφορίας.

  Σε πρώτο βαθμό ο Παρασχάκης καταδικάστηκε σε 15 μήνες, καθώς το δικαστήριο εξέφρασε αμφιβολίες αν πράγματι προσήλθαν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν ή να παραλάβουν τα πιστοποιητικά οι Η. Παναγιώταρος, Ι. Βουλδής, Ευ. Μπούκουρας, Π. Ζησιμόπουλος και Απ. Γκλέτσος. Μάλιστα αρχικά ο Παρασχάκης αρνούνταν ότι έδωσε πιστοποιητικά στους Μπούκουρα και Ζησιμόπουλο, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε.

  Με την υπόθεση ασχολήθηκε πρόσφατα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που επέβαλε στις 27 Ιουνίου ποινή στέρησης μισθού ενός μήνα.

  Το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του είχε επιβάλει ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών, αλλά το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο αντικατέστησε σε δεύτερο βαθμό τις ποινές με απλή γραπτή επίπληξη.

  Ο Παρασχάκης ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό Μιχαλολιάκου το 2010 και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο Λασίθι το 2012.

  Αυτός χορήγησε και το πιστοποιητικό που παρουσίασε η πρώην υποψήφια της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, με βάση το οποίο πέτυχε μία από τις πολλές αναβολές της δίκης της για το μαχαίρωμα Αφγανού το 2011 στον Αγιο Παντελεήμονα, για το οποίο καταδικάστηκε μετά από έξι χρόνια.

  Ο Παρασχάκης έχει καταγραφεί σε βίντεο να χαιρετά ναζιστικά ακολουθώντας στη συνέχεια τη γνωστή τακτική των χρυσαυγιτών να μιλούν για «αρχαίο δωρικό χαιρετισμό», ενώ δεν δίστασε να προκαλέσει δημοσίως με τις δηλώσεις του σε εκπομπή του Στέφανου Χίου στο Kontra Channel τον Οκτώβριο του 2011, όπου καλούσε τους «ενεργούς στρατιωτικούς της πατρίδος μας […] να πάρουν πραγματικά τα όπλα», επιχειρώντας στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

  Σήμερα ο Παρασχάκης είναι υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ενωσης (ΛΕΠΕΝ), η οποία προέκυψε από διάσπαση της Χρυσής Αυγής μετά την έναρξη της δίκης για την εγκληματική οργάνωση.

  Στο δικαστήριο στον πρώτο βαθμό είχε μάλιστα παραστεί ο τωρινός αρχηγός του, ο Χρήστος Ρήγας, μαζί με άλλα στελέχη.

 3. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  http://www.biblionet.gr/book/185814/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1

  Χρυσή Αυγή και Εκκλησία

  Σταύρος Ζουμπουλάκης

  Πόλις, 2013

  Το πρώτο από τα κείμενα του μικρού αυτού βιβλίου γράφτηκε τον Μάιο του 2012, την επαύριο της πρώτης μεγάλης εκλογικής επιτυχίας της Χρυσής Αυγής. Το δεύτερο σχετίζεται με τη βίαιη δημόσια εμφάνισή της προς υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, με αφορμή τη θεατρική παράσταση του «Corpus Christi» στην Αθήνα. Η οπτική του κειμένου αυτού, που έχει ως θέμα του τη βλασφημία, ορίζει την οπτική και των άλλων τεσσάρων κειμένων που ακολουθούν: η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η παγανιστική, αντισημιτική, αντιισλαμική και ό,τι άλλο κακό βάλει ο νους του ανθρώπου, είναι ταυτόχρονα και μια αντιχριστιανική οργάνωση. Την οργάνωση αυτή έχει ως εκ τούτου υποχρέωση, αρχικώς και κυρίως, να την καταγγείλει ρητά και να την αποδοκιμάσει η ίδια η Εκκλησία. Παράλληλα εξηγούνται και οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεται να το κάνει.

  Στα έξι αυτά κείμενα πρόσθεσα δύο παλαιότερα για τον Ορθόδοξο αντισημιτισμό και φονταμενταλισμό, γιατί έκρινα ότι το πνευματικό κλίμα που περιγράφουν φωτίζει τους λόγους οι οποίοι εμποδίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία να αποδοκιμάσει δίχως περιφράσεις τη Χρυσή Αυγή.

  Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και τον κοινωνικό πόνο της ανεργίας, πολλοί είναι εκείνοι που υποτιμούν σήμερα τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Κάνουν λάθος. Όταν η νεοναζιστική μπόρα περάσει, ας μη θεωρήσουν πάντως ότι είχαν δίκιο που δεν ανησυχούσαν. Η μπόρα τούτη θα περάσει, επειδή ορισμένοι άλλοι, μέσα στην ίδια αυτή δίνη, δεν την υποτίμησαν μα την αντιπάλεψαν.

 4. Ο/Η Frixos λέει:

  Ο Δημητρης Ψαρας υπηρξε ενα απο τα ελαχιστα μελη της Επιτροπης Καταληψης του Πολυτεχνειου το 1973 που δεν εξαργυρωσαν, πολιτικα ή με αλλο τροπο, την αντιστασιακη τους δραση.

  Επισης ειναι ο ανθρωπος που εδω και δεκαετιες, δηλαδη απο τοτε που η ΧΑ ηταν μια περιθωριακη συμμορια, ξεσκεπασει διαρκως, με συνεπεια και επιμονη, τη δραση της φασιστικης Χρυσης Αυγης με αδιασειστα στοιχεια.
  Η συμβολη του τοσο στην προανακριτικη διαδικασια, οσο και στην τακτικη δικη υποηρξε πολυτιμη, εχει δε γραψει και δυο βιβλια για το θεμα.

  Τι μπορει να πει ομως, αυτος ο εγκριτος δημοσιογραφος που εχει βαλει το κεφαλι του στο στομα του λυκου, για τις δηλωσεις και γενικωτερα τη σταση των παλιων (;) συντροφων και φιλων του, Βουτση (απευθυνομενος στην κυβερνηση Σαμαρά: «Δεν εχετε στοιχεια κατα της ΧΑ»), Ρουπακιωτη («Μας πιεσαν οι Αμερικανοι, οι Ευρωπαιοι και οι Ισραηλινοι να τους φυλακισουμε);
  Για να μην πουμε και για πολλους αλλους Συριζαιους.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ακροδεξιά και στη ΧΑ ήταν και είναι ανεύθυνα και ύποπτα εγκληματική, στη βάση του σκεπτικού ότι η συμμορία είναι χρήσιμη γιατί κόβει ψήφους από τη Ν.Δ.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ευχαριστούμε πολύ.
   Πολύ ενδιαφέρον:
   http://e-homoreligiosus.blogspot.gr/2013/05/find-differences-which-of-golden-age.html

   Thursday, May 2, 2013
   Βρείτε τις διαφορές:
   Ποια θέση της που υπάρχει στα Αγγλικά
   αποκρύπτει η Χρυσή Αυγή
   στην ελληνική έκδοση
   του πολιτικού της προγράμματος /

   Find the differences:
   Which of the Golden Age
   positions in English
   is hidden in the Greek version
   of her political program

   Η πάντα διπρόσωπη εγκληματική οργάνωση έχει κρύψει το κομμάτι που είναι χρωματισμένο κίτρινο.
   Εκεί υπάρχει ο σχεδιασμός μιας καθαρά εθνικής (εθνικιστικής=ναζιστικής, καλύτερα) κρατικής Εκκλησίας και για τους σημερινούς Έλληνες μητροπολίτες και κληρικούς φίλους της μια σαφής απειλή.
   Η Εκκλησία θα μείνει μεν κρατική αλλά θα αποκατασταθεί το κύρος της και απομακρυνθούν όλοι οι «παρακμιακοί» (ομοφυλόφιλοι;) και «διεθνιστές» (οικουμενικοί;) μέλη του κλήρου.
   Και βέβαια ακολουθεί η διαβεβαίωση πως θρησκείες που αντιμάχονται την παράδοση και αδυνατίζουν τη δύναμη του Έθνους (Εβραίοι, Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, Καθολικοί;) θα τεθούν εκτός Νόμου. Η Ελληνική Ορθοδοξία (!) θα είναι πρωτοπόρα στους αγώνες του Έθνους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s