[«Πάγωσαν» την υποβολή πόθεν έσχες για εισαγγελείς και δικαστικούς]

justice courtroom scenes «The Judges» by William Hogarth (1697 – 1764) copper engraving 1758 18th century graphic graphics
«Παγώνει» για τους εισαγγελείς και δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχους η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες που η προθεσμία λήγει αύριο, με σημερινή προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου.
Η προσωρινή διαταγή αφορά την νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς για δύο συνταγματικούς λόγους.
Η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ διότι:
α) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και
β) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».
Η διαταγή ισχύει μέχρι για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.
Κύριοι κύριοι Ροΐδη Λασκαράτε,
Στην Ελλάδα, η Δικαστική λειτουργία¹ είναι ανεξέλεγκτη!
Αφενός οι Δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν το βασικό πλεονέκτημα ότι αποφασίζουν οι ίδιοι² για το ύψος τών αποδοχών τους!
Αφετέρου ενώ αμφότερες οι εκτελεστική και νομοθετική λειτουργίες³ ελέγχονται, θεσμικά, από τη Δικαστική λειτουργία, αλλά και από το λαό (εκλογές)· η Δικαστική λειτουργία, θεσμικά, είναι ανεξέλεγκτη!
¹ Στη Νομική ορολογία, η ορθή διατύπωση είναι: διάκριση τών λειτουργιών [μπορεί ο Montesquieu να πρότεινε την διάκριση τών τριών εξουσιών, αλλά στο σύγχρονο Δίκαιο έχουμε μία εξουσία (την κρατική) που διακρίνεται σε τρεις λειτουργίες].
² Με το Ψήφισμα τής 6ης Απριλίου 2001 τής ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής (ΦΕΚ 84 α΄), αντικαταστάθηκε το άρθρο 88 § 2 τού Συντάγματος και οι διαφορές που αφορούν αποδοχές Δικαστικών λειτουργών εκδικάζονται ενώπιον τού Ειδικού Δικαστηρίου τού άρθρου 99 τού Συντάγματος με διευρυμένη σύνθεση, ώστε οι Δικαστικοί λειτουργοί να μην πλειοψηφούν. Στην πράξη, αυτή η ρύθμιση απέβη «μπούμεραγκ» για το Ελληνικό δημόσιο δεδομένου ότι κανένας από τους μετέχοντες στη σύνθεση «μεγαλοδικηγόρος» δεν έχει καμμία όρεξη να φανεί δυσάρεστος στους Δικαστικούς λειτουργούς.
³ Στην Ελλάδα, υπάρχει σύγχυση αυτών τών λειτουργιών (στην ουσία μάλλον είναι μία).
http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/2890/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Σεπτέμβριος 28, 2007 – 14:43
Βασίλης Κόκκινος: «Κάποιοι δικαστές πλούτισαν ξαφνικά»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=265238
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ «Κόκκινο πανί» κατ΄ επανάληψιν
26/04/2009 07:12
Αυτά τα χαρακτηριστικά θυμούνται φίλοι και συμφοιτητές στα χρόνια της δεκαετίας του ΄60 από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ο οποίος τότε ακολουθούσε τα βήματα της Θέμιδος στα αμφιθέατρα της Νομικής. Ο 67χρονος ανώτατος δικαστικός, μόλις 65 ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, έστρεψε, την περασμένη εβδομάδα, ξανά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, με την άρνησή του, τρίτη κατά σειρά σε λίγους μήνες, να αποσταλεί ο φάκελος της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και των «ανίερων» ανταλλαγών γης στη Βουλή. Για πολλούς από εκείνους που θυμούνται τον νεαρό, Ρουμελιώτη την καταγωγή, φοιτητή της Νομικής, η επιμονή του δεν αποτελεί έκπληξη.
Το καλοκαίρι του 2003 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και υπουργίας του κ. Φ.Πετσάλνικου). Την επόμενη χρονιά ανέλαβε με εντολή του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινού να ξεκαθαρίσει το παραδικαστικό κύκλωμα. Την ίδια στιγμή όμως ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις του ΠαΣοΚ για τα πεπραγμένα του δικαστικού λειτουργού. Αιτία, όσα καταμαρτυρούσαν στον κ. Σανιδά για τις αυθαίρετες κατασκευές στο εξοχικό του σπίτι, στα Βίλλια. Τελικά οι πολεοδομικές υπερβάσεις ξεπεράστηκαν με τη νομιμοποίησή τους.
«Κόκκινο πανί» εξάλλου για τους ομοφυλόφιλους της χώρας έγινε η παρέμβασή του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ανέφερε ότι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων τους οποίους προγραμμάτιζε στην Τήλο ο δήμαρχος του νησιού κ. Τ. Αλιφέρης ήταν αντισυνταγματικοί και παράνομοι. Μάλιστα τόνιζε ότι, σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί να τους τελέσει, όπως και έγινε, έπρεπε να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.
Reblogged στις agelikifotinou.