Ιδεολογική ηγεμονία της Εκκλησίας σε πολιτικές αποφάσεις για τη ζωή μας;

[Κείμενο που ξεχωρίσαμε]

Η Εκκλησία και το παιχνίδι με τον φόβο
H Εκκλησία δ ε ν μ π ο ρ ε ί να διεκδικεί ιδεολογική ηγεμονία στις πρακτικές πολιτικές αποφάσεις για τη ζωή μας. Ούτε να απαιτεί να δικαιωθούν πολιτικά οι δικές της αντιλήψεις για την αρετή και το κακό.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μιλάμε, αλλά φυσικά εμείς δεν νομοθετούμε» λένε από την Εκκλησία κάθε φορά που προκύπτουν τριβές στις σχέσεις της Ιεραρχίας με την πολιτική εξουσία. Τα ίδια περίπου λόγια είχαμε ακούσει τη δεκαετία του ’90 και αργότερα, και πιο πρόσφατα. Συνήθως, μάλιστα, οι άνθρωποι της Εκκλησίας προσθέτουν (και εδώ έχουν δίκιο) ότι η Εκκλησία δεν είναι ένα ανθρωπιστικό σωματείο ή μια απλή κοινωνική οργάνωση πλάι στις άλλες. Έχει μεγάλο ιστορικό και μεταφυσικό βάθος και δεν πρέπει να την ταυτίζουμε με τη διοίκηση και τη γραφειοκρατία της. Η Εκκλησία, λοιπόν, θα μιλάει και εύλογα θα υπερασπίζεται την πνευματική ισχύ της στην ελληνική κοινωνία, παραπέμποντας σε συγκεκριμένες παραδόσεις.
Όμως η Εκκλησία δεν είναι η κοινωνία ούτε το έθνος. Και ο λαός που αναφέρεται στο Σύνταγμα και στην πολιτική συζήτηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το ποίμνιο ή το χριστεπώνυμο πλήθος.[…]

Διαβάστε όλο το κείμενο του Νικόλα Σεβαστάκη >>>

Advertisements
This entry was posted in ιστοΕπιφυλλίδες, Press. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ιδεολογική ηγεμονία της Εκκλησίας σε πολιτικές αποφάσεις για τη ζωή μας;

 1. Ο/Η Μητροπολίτης Ντωντώ λέει:

  • Ο/Η Παφίτης λέει:

   http://www.protothema.gr/greece/article/497524/kupros-paiderastis-iereas-athoos-gia-tin-ekklisia/

   Κύπρος: H Εκκλησία αθώωσε παιδεραστή ιερέα
   01/08/2015

   +++++ ++++++ ++++++ ++++++ ++++ ++++ +++

   όχι μόνο κρυφές διαστροφές αλλά και κλεψιές

   http://www.tanea.gr/news/greece/article/4415016/?iid=2

   Aπάτες δισ. με «φιλανθρωπίες»

   Mάζευαν χρήματα για βοήθεια παιδιών και τα «επένδυαν» στην παρατράπεζα Tσιτσιρίγκου

   ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2005 |

   Νέες διαστάσεις – με εκατομμύρια δολάρια, τα οποία συγκεντρώνονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, να κάνουν φτερά και καταγγελίες για παρεμβάσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων – παίρνει η υπόθεση της παρατράπεζας των αδελφών Τσιτσιρίγκου.

 2. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Ποιος είναι η θεία;

  Ξέσπασμα του επικοινωνιολόγου του Χουντόδουλου προς Ιερωνυμικούς:
  Κατά τα άλλα σας ενοχλούσε τότε ο Κουλοσούσας , ώ τρισάθλιοι φαρισαίοι και υποκριτές!

  http://www.exapsalmos.gr/2014/07/15/%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B8%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5/

  Ο παράγων ….Νικόλ,θα ορίσει πάλι τις εξελίξεις στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Γρεβενών;; — Είναι αλήθεια οτι «Τα λεφτά είναι πολλά..;;»
  Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου 2014

  Η κατάσταση στην Εκκλησία μας για ορισμένα θέματα, είναι πιο σοβαρή απ´ότι φαίνεται και όσο δεν αντιδρά κανείς εκ των Αγίων Αρχιερέων μας– για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας– γίνεται πολύ επικίνδυνη!
  Η Μητρόπολη Γρεβενών, μπορεί να χήρευσε τώρα αλλά οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει από καιρό!
  Και μάλιστα σε επίπεδο σκανδαλώδες!
  Άκουσα από κινητό που ανήκει σε φιλικό μου πρόσωπο. μαγνητοφωνημένη συνομιλία της περίφημης …Νικόλ, του ισχυρού αυτού παράγοντα των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, η οποία εξηγεί πώς ακριβώς μεθοδεύει– μέσω της… θείας( η θεία ποιά είναι;), την εκλογή συγκεκριμένου 65 χρόνου υποψήφιου κληρικού.ο οποίος ανήκει σε Μητρόπολη της Στερεάς Ελλάδος! Μάλιστα στη συνομιλία αυτή αναγνωρίζεται και ξεχωρίζει ο αποφασιστικός ρόλος ενός ακόμη Ιερομονάχου, υποτακτικού του εν λόγω υποψήφιου, ο οποίος κατάγεται από τα Τρίκαλα– τόπο καταγωγής και της Νικόλ– ο οποίος ενδιαφέρεται..» για την προαγωγή του 65 χρόνου Γέροντα».
  Μάλιστα στη συνομιλία γίνεται λόγος «»για το μαλλί «», όπως χαρακτηριστικά λένε, που άφησε πίσω του ο Γέρων Γρεβενών Σέργιος κσι το οποίο υπολογίζεται πολύ συντηρητικά, περί τα 10 εκ. Ευρώ!
  — Τα λεφτά είναι πολλά, λένε.
  Κατά τα άλλα την ώρα του Ιερού Μυστηρίου της Χειροτονίας θα συμψάλλουν, χωρίς να αισχύνονται, οι Άγιοι Αρχιερείς μας ότι το πνεύμα το Άγιον συγκατένευσε εις την συγκεκριμένη εκλογή ! Φαίνεται πως το Άγιον Πνεύμα εμφανίσθηκε δια της Νικόλ και εφώτισε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία για να εκλέξουν στη συνέχεια τον συγκεκριμένο κληρικό στην μικρή μεν , πλην όμως πλουσιοτάτη Μητρόπολη!
  Και αν ρωτήσεις τον σοβαρό, κατά τα άλλα ,Μητροπολίτη του 65χρονου υποψήφιου, που θέλει να γίνει και Αρχιεπιπσκοπος αλλά προς το παρόν επείγεται να απαλλαγεί από την παρουσία του δια της προαγωγής εις Επίσκοπον( είναι η νέα μόδα αυτή), ούτε για τη Νικόλ έχει ακούσει τίποτα αλλα ούτε και τον ξέρει…
  Το κακό όμως είναι οτι αν τον ρωτήσετε δεν θα ξέρει ούτε για τον έτερο Μοναχό, που υπάγεται στη Μητρόπολή του και είναι συμπατριώτης της Νικόλ από τα Τρίκαλα… Αυτός που έκανε το ..»ιερό συνοικέσιο»! Τρομάρα του!Τους Αρχιερείς όμως τους τηλεφωνεί και τους μεταφέρει το ..χρίσμα του Αρχιεπισκόπου!
  Το ότι φτάσαμε να δούμε τη …Νικόλ να ορίζει τα της εκλογής Αρχιερέων, είναι θεωρώ η μεγαλύτερη βλασφημία που μπορούσαμε να ακούσουμε να βιώνεται στην Εκκλησία μας!
  Το βιντεάκι της Νικόλ που κυκλοφορεί με τα σεξουαλικά εξαρτήματα το έχετε δεί; Αξίζει να το δείτε , αν θέλετε να ξεράσετε!
  Κατά τα άλλα σας ενοχλούσε τότε ο Κουλοσούσας , ώ τρισάθλιοι φαρισαίοι και υποκριτές!

 3. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Είναι αδύνατον για οποινδήποτε να ανιχνεύσει και να κατανοήσει τον ρόλο της εκκλησίας, αν περιοριστεί μόνο στα πεπραγμένα της από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι ένας διαχρονικός στυγνός, απόλυτα αντιδημοκρατικός μηχανισμός, σε σύγκριση με τον οποίο κάθε άλλος εξουσιαστικός μηχανισμός, υστερεί στην ικανότητα και κυνική μανία να αναπαραγάγει τον εαυτό του στην αιωνιότητα.
  Διαβαίνοντας κάποιος την ιστορία της από την εποχή του Βυζαντίου, του Οθωμανισμού, και αυτήν της νεοελληνικής, και με δεδομένο ότι επιθυμεί να δει το αληθινό πρόσωπο της, θα μπορέσει εν τέλει κάποια στιγμή και μετά, να ιχνηλατήσει την καταστροφική συμβολή της στο να μετατραπεί ο Ελληνας, σ’ ένα φοβισμένο, αμαθές, άβουλο, μυθομανές πλάσμα, ανίκανο να αναλάβει την μοίρα του και έχοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μοιραία να παραπέσει στην διαφθορά, τον ραγιαδισμό, τον εθισμό στην κλίκα, τον οπαδισμό και τον φόβο Κυρίου. Όλα αυτά που προανάφερα, είναι προϊόντα της Ορθόδοξης εκκλησίας, που αποτέλεσαν (και αποτελούν) τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία ανέτρεψε τις συνειδήσεις των ανθρώπων, την λογική και την ελευθερία σκέψης του ατόμου. Είναι σχετικά εύκολο, να διαπιστώσει κανείς ότι με την εγκαθίδρυση της Ορθόδοξης εξουσίας εξαφανίστηκε η παιδεία, ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, η επιστήμη, ο αθλητισμός κλπ , πράγματα τα οποία αναπτύσσουν την έλλογη συμπεριφορά του ανθρώπου, με μοιραίο αποτέλεσμα, να παραπέσει σε κτηνώδη κατάσταση. Ας θυμηθούμε τις συνθήκες που έζησαν οι άνθρωποι, κατά την διάρκεια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.
  Η σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας ένα παρελθόν στο οποίο ήταν αήττητη στις απαιτήσεις προς την κάθε είδους κοσμική εξουσία (υπήρξαν περίοδοι όπου η χριστιανική εξουσία και η κοσμική ήταν βαθύτατα αλληλένδετες ), εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτή την χώρα.. Παρ’ όλα αυτά, άρχισε να έχει τις πρώτες μικρές ήττες της και αμφισβητήσεις και αυτό φυσικά της προκαλεί οργή και ανησυχία.
  Ας ελπίσουμε, πως δεδομένο ότι έχουμε πλέον άρρηκτους δεσμούς με την Ευρώπη, αλλά και με τις υπερβολικές πια απαιτήσεις της εκκλησίας, ο Nεοέλληνας θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον ασφυκτικό έλεγχο της, και κατά συνέπεια ίσως αρχίσει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα αυτόνομο και ώριμο άτομο. Ενα άτομο ικανό να ξεπεράσει την ακατάλληλη για ζωή, μολυσμένη ατμόσφαιρα Ορθοδοξίας.

 4. Ο/Η Nikolaos λέει:

  αλήτες, θεομπαίχτες, ο κόσμος πρόσφερε το υστέρημά του, 150000 δολάρια Αυστραλίας για τους σεισμόπληκτους και η ανίερη λεσβιακή μητρόπολη «αναβάφτισε» τον έρανο για την αποκατάσταση των πληγέντων ναών!!!

  Δωρεά για σεισμόπληκτους φαίνεται να καταχράστηκε η Μητρόπολη Μυτιλήνης, σύμφωνα με καταγγελίες

  Οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι γίνεται με το ποσό που προοριζόταν να τους ανακουφίσει από τις καταστροφές
  http://luben.tv/politix/131055

  O καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούνιο άφησε πίσω του μία νεκρή, 15 τραυματίες και την -σχεδόν- πλήρη διάλυση του χωριού Βρίσα. Aπό τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο χωριό μετά το σεισμό, 34 μόλις κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, 161 προσωρινά ακατάλληλα , ενώ για πέντε κτίρια είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου.

  H κατάσταση αυτή κινητοποίησε λίγες μέρες αργότερα τους έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, οι οποίοι μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συγκέντρωσαν 150.000 δολάρια για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων. Από τις 25 Ιουλίου που στάλθηκε το ποσό στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μέχρι σήμερα, τρεις, δηλαδή, μήνες μετά, ούτε ένα μικρό του μέρος δεν έχει καταβληθεί για την υποστήριξή τους. Έτσι, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας άρχισαν να διερευνούν το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολή στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να τον ρωτήσουν αν και πότε θα διατεθούν τα λεφτά στους κατοίκους του χωριού.

  Καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Εμπρός. Ωστόσο, μέσω ανεπίσημων δηλώσεων, έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση της τοπικής ηγεσίας της Εκκλησίας να διαθέσει το ποσό των 150.000 δολαρίων για την αποκατάσταση ζημιών σε 23 ναούς της Λέσβου. Συγκεκριμένα, το παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Βουνάτσος σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, αλλά και ο ιερέας Στρατής Γιουσμάς σε σχόλιό του στο Facebook.

  Tη δυσαρέσκειά τους έχουν δηλώσει τόσο οι ομογενείς που συγκέντρωσαν το ποσό, αφού ήταν εξ’αρχής ρητή η επιθυμία τους τα λεφτά να διατεθούν στους σεισμοπαθείς, όσο και οι κάτοικοι της Βρίσας, που ακόμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους προκάλεσε ο σεισμός τέσσερις μήνες πριν.

  Ο στόχος του εράνου κατέστη σαφής πολλές φορές, πριν και μετά τη συγκέντρωση του ποσού.

  Το δημοσίευμα σε ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας μετά την ολοκλήρωση του εράνου με αναλυτικά στοιχεία για τις δωρεές κάθε ενορίας

  Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κώστα Σταυρινό, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου-Αθήνας και μας είπε και ο ίδιος κάποια πράγματα για το ζήτημα που έχει προκύψει.

  Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος «πριν από μερικούς μήνες, ο Γιάννης Σπανέλλης, ο οποίος λειτουργεί έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία, είχε οργανώσει έναν έρανο με την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας. Οι άνθρωποι αυτοί κατέβασαν στο χωριό μας 40 επιταγές των 300 ευρώ και τις μοίρασαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Λίγο αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβρη, μου αποκάλυψε ο ίδιος ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μάζεψε σε έρανο που έκανε 150.000 δολάρια και τα έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Εντωμεταξύ, η Μητρόπολη είχε λάβει νωρίτερα 50.000 ευρώ από τον Πάπα».

  «Έτσι, πήραμε την απόφαση ως Σύλογος να στείλουμε επιστολή στον Μητροπολίτη και να τον ρωτήσουμε πού είναι αυτά τα λεφτά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Τό ύποπτο στοιχείο εδώ είναι ότι κανένας από την Μητρόπολη δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου να μου πει “Kύριε Σταυρινέ, τι είναι αυτά που γράφετε εδώ; Τα λεφτά αυτά είναι για τον τάδε σκοπό”. Μετά από 15 ημέρες, αποστείλαμε άλλη μία επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος με τη σειρά του μας παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο, επειδή εκείνη είναι που ασχολείται με ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση», συνεχίζει.

  «Το ζήτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι το εξής: Στην εγκύκλιο που έστειλε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δηλωνόταν ρητώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους σεισμόπληκτους της περιοχής, ντόπιους και μετανάστες. Τώρα μαθαίνουμε από κύκλους του Μητροπολίτη ότι τα λεφτά αυτά δεν θα διατεθούν για τις ανάγκες του χωριού, αλλά για τις εκκλησίες που έχουν καταστραφεί.

  Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού οι εκκλησίες επιχορηγούνται από τις στεγαστικές συνδρομές του κράτους. Η ενορία κάνει τα χαρτιά της, το κράτος τα αξιολογεί και παρέχει 870 ευρώ ανά τ.μ. σε όποια ενορία το χρειάζεται», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.
  Ενώ ολοκληρώνει λέγοντας «Αυτή τη στιγμή στη Βρίσα, τριάντα κάτοικοι τρώνε από το συσίτιο που γίνεται στην περιοχή, ενώ με τα λεφτά που θα μαζέψει ο σύλλογος θα μπορέσουμε να αγοράσουμε θερμοπομπούς και αφυγραντήρες για 200 σπίτια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία, ο κόσμος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Θα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά και με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

 5. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Μεθυσμένα ράσα στον Πύργο!

  http://www.patrisnews.com/methysmena-rasa-ston-pyrgo-iereas/

  Αναστάτωση προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τις 7:30, ένας 40χρονος ιερέας στο κέντρο του Πύργου, καθώς προκάλεσε τροχαίο με υλικές ζημιές στη προσπάθειά του να βγει από το σημείο στο οποίο είχε σταθμεύσει το αγροτικό του αυτοκίνητο, επί της Μανωλοπούλου, λίγο πριν από τη συμβολή με την οδό Πατρών.

  Ο νεαρός ιερωμένος, ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βγήκε από το αυτοκίνητο αλλά δεν ήταν και πολύ… φρόνιμος, με συνέπεια να κληθεί αστυνομική δύναμη για να τον συνετίσει! Στο σημείο μαζεύτηκε αρκετός κόσμος και παρακολουθούσε το ασυνήθιστο θέαμα. Τελικά, ο ζωηρός ιερέας συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου από αστυνομικούς της Τροχαίας Πύργου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν σε κατάσταση μέθης.

  Όπως ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς» αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν σταθμεύσει, εκανε βόλτες μέσα στον Πύργο με το αυτοκίνητο, ενώ σύμφωνα με άλλες (ανεπιβεβαίωτες) μαρτυρίες, φέρεται να μίλησε απρεπώς σε διερχόμενη γυναίκα, ενώ νωρίτερα μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο με… όχι και τόσο ενδεδειγμένο για ιερέα λεξιλόγιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.