Η Athens Review of Books εξέλεξε Πρόεδρο και δυο αντιπροέδρους στον Άρειο Πάγο (Εισηγήτρια καταψήφισε τον εαυτό της!)

[Θρίαμβος της Athens Review of Books: Εξέλεξε τους αδέκαστους στις «Δίκες της Αθήνας»: Βασίλειο Πέππα, Γεώργιο Λέκκα και Πηνελόπη Ζωντανού!]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Athens Review of Books εγνώριζε τις επιλογές στον Άρειο Πάγο από τις αρχές του περασμένου Μαΐου οπότε δημοσιεύθηκε η εναντίον μας κατάπτυστη απόφαση 697/2017 του Αρείου Πάγου, που επικύρωνε μια γελοία απόφαση του Εφετείου Αθηνών (4034/2015). Δεν είναι δυνατόν, λέγαμε, ανώτατοι δικαστές να εξευτελίζονται τόσο πολύ χωρίς σπουδαία ανταλλάγματα. Και ιδού το αποτέλεσμα: τρεις από τους πέντε δικαστές της εν λόγω συνθέσεως επελέγησαν από την κυβέρνηση για να υπηρετήσουν την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» (όπως την εννοεί η παρούσα κυβέρνηση): ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και δύο αντιπρόεδροι (Πηνελόπη Ζωντανού και Γεώργιος Λέκκας).

Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει η Βασιλική Θάνου από τον Άρειο Πάγο για το πρωθυπουργικό γραφείο, οι δικαστές Πέππας, Ζωντανού, Λέκκας συνεπικουρούμενοι και από άλλους δύο συνεργάσιμους αρεοπαγίτες (Θωμά Γκατζογιάννη και Αγγελική Τζαβάρα), έβγαλαν την παραπάνω απόφαση. Η δίκη αφορούσε μια αγωγή-μαϊμού του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά εναντίον τηςAthensReviewofBooks, ότι τάχα θίξαμε την (σταλινική) τιμή και υπόληψή του. Η απόφαση του Εφετείου είχε παραβιάσει βάναυσα κάθε κανόνα της λογικής, της νομικής και της σοβαρότητος. Συγκεκριμένα «έκρινε» πως όταν αποκαλείς κάποιον «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» τον λες… ναζιστή, ότι ο αντίδικός μας ήταν «εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ» (!), ότι ήταν μεν ηγετικό στέλεχος του Κόμματος αλλά δεν ήταν και θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων, και άλλα γραφικά. Ο δικαστές του εφετείου δεν συμπεριφέρθηκαν σαν δικαστές αλλά σαν εκπρόσωποι του αντιδίκου μας υπουργού, προσθέτοντας στις διαστροφές του λόγου από αυτόν και στους παραλογισμούς του και τις δικές τους ανοησίες. Τα δε συγγραφικά πονήματα του εν λόγω σταλινικού που προσκομίστηκαν, σαν αυτό με τον «Ελαφοπόδαρο» της Στάζι, προκλητικά αγνοήθηκαν.

Όλα αυτά τα είχαν υπόψη τους και ανωτέρω οι πέντε αρεοπαγίτες. Οι νεοδιόριστοι πρόεδρος και αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου έδωσαν λοιπόν σαφή ‒έστω και νομικώς ανορθόγραφα‒, δείγματα γραφής, επικυρώνοντας μια εφετειακή απόφαση-ανέκδοτο. Έτσι ο σταλινικός αντίδικός μας, με τη σύμπραξη των αρεοπαγιτών της συγκεκριμένης συνθέσεως, εξοπλίσθηκε με έναν αμετάκλητο εκτελεστό τίτλο και έκτοτε βάλθηκε όχι μόνο να κλείσει την Athens Review of Books, αλλά και να χρησιμοποιεί την απόφαση-σκάνδαλο για την διαρκή κατασυκοφάντησή της καθώς και του «ζεύγους Βασιλάκη», όπως μας αποκαλεί.

Οι δράστες της απόφασης 697/2017 του Αρείου Πάγου δεν είχαν καν το ελαφρυντικό της άγνοιας, αφού η γραπτή εισήγηση της Π. Ζωντανού εξηγούσε τις νομικές, λογικές, αλλά και ευρωπαϊκές αρχές που κατάφωρα παραβίασε το εφετειακό κουρελόχαρτο. Στην πορεία όμως ‒ω του θαύματος!‒ ακόμη και η εισηγήτρια καταψήφισε την εισήγησή της, παρέχοντας αυταπόδεικτα στοιχεία ενοχής της. Το δέλεαρ της προεδρίας και της αντιπροεδρίας όμως αποδείχθηκε πανίσχυρο κίνητρο που εξαφανίζει τις οχλήσεις της συνείδησης του δικαστή, ακόμη και τον αυτοεξευτελισμό, όπως στην περίπτωση Ζωντανού. Έτσι οι νυν πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, με τη συνδρομή και των άλλων δύο ασφαλώς αδέκαστων, εξέδωσαν με σταλινικά ποσοστά, δηλαδή ομόφωνα, μια απολύτως αυθαίρετη απόφαση εναντίον μας. Έκλεισαν τα μάτια ακόμη και στα πιο αδιάσειστα στοιχεία, έκλεισαν τα αυτιά στην πάνδημη καταφορά. Λειτούργησαν κυνικά ως δήμιοι της ελευθερίας του λόγου. Απέδειξαν εαυτούς άξιους να υπηρετήσουν ένα κράτος Κοτζιάδων.

Κατά συνέπεια, στην επιλογή των Πέππα – Ζωντανού – Λέκκα δεν υπήρξε ο παραμικρός κυβερνητικός δισταγμός, καμία αμφιβολία για την καταλληλότητα των ατόμων: Έδωσαν πρόσφατα δείγματα γραφής και πέρασαν με επιτυχία. Απλώς η κυβέρνηση περίμενε ο εκλεκτός της πρόεδρος να αποκτήσει το τυπικό προσόν της 4ετίας στη θέση του αρεοπαγίτη, ώστε να τον εκτοξεύσει στην προεδρία. Δεν τηρήθηκε κανένα πρόσχημα!

Η άδικη αυτή απόφαση θα έχει ασφαλώς συνέπεια την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια ακόμη καταδίκη, καθώς πολλοί έλληνες δικαστές εξακολουθούν να μην εννοούν ότι ανήκουμε (υποχρεωτικά!) στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε εναντίον των νεοδιορισμένων ό,τι μας παρέχει το ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση κραυγαλέων περιπτώσεων κακοδικίας όπως αυτή με θύμα την Athens Review of Books‒ και την ελευθερία του τύπου. Το μείζον πρόβλημα της χώρας δεν είναι το δημοσιονομικό. Είναι το Αρχιπέλαγος του Κράτους Αδίκου, όπου οι εν λόγω βασανιστές και δήμιοι της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης, της συνείδησης, της ίδιας της Δικαιοσύνης, διακηρύσσουν:

«Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: Ν. Κοτζιάς] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (!) του ΚΚΕ» [το οποίο ιδρύθηκε το 1918/1924], όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς [: Χόνεκερ] και η διαφήμισή του».

Αυτή η φράση έχει γίνει ήδη ένα τεράστιο και ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του Αρείου Πάγου. Απλώς οι μέλλουσες γενεές θα τη δικαιολογούν με τη φράση ότι «εκδόθηκε στην εποχή Θάνου και Πέππα».

Αθήνα 18.9.2017 

— THE ATHENS REVIEW OF BOOKS

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Η Athens Review of Books εξέλεξε Πρόεδρο και δυο αντιπροέδρους στον Άρειο Πάγο (Εισηγήτρια καταψήφισε τον εαυτό της!)

 1. σχόλια αναγνωστών:
  http://www.protagon.gr/epikairotita/44341478687-44341478687

  1- Θάνος Πέππας •
  Το μήνυμα των Συριζανεξέλ είναι σαφέστατο: ό π ο ι ο ς σ υ ν ε ρ γ ά ζ ε τ α ι μαζί μας θ α α μ ε ί β ε τ α ι.
  Αυτοί δεν είναι που βγάλανε πρόσφατα μια γελοία απόφαση κατά της ATHENS REVIEW OF BOOKS?

  2- Νίκος •
  «Τελικά η κυβέρνηση κατέληξε στον Βασίλειο Πέππα, αφήνοντας εκτός όλους τους αντιπροέδρους και «κατεβαίνοντας» στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών για την επιλογή νέου Προέδρου.
  Παράλληλα, για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε τους Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου και Ειρήνη Καλού.»
  Μια σύμπτωση δικαστές στην έφεση της αγωγής του Νίκου Κοτζιά κατά του Athens Review of Books ήταν οι δικαστές του Αρείου Πάγου, αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Βασίλειος Πέππας (πρόεδρος), Γεώργιος Λέκκας, Πηνελόπη Ζωντανού (εισηγήτρια).
  Ρε πώς ξεπληρώνονται κάτι συμβόλαια
  ΥΓ. Τον αξιότιμο κ. Ιωάννη Μαντζουράνη δικηγόρο όλων των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ υπουργών και του Βαξαβάνη, πως σκέφτονται να τον αξιοποιήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο νέος Κουτσόγιωργας;

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Τσίπρας νομιμοποιεί τις πιο παλαιοκομματικές και διεφθαρμένες αντιλήψεις για τον ρόλο της Πολιτικής:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=749000

  ΒΗΜΑτοδότης

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2015 05:45
  ……………………..
  Κοίτα κάτι συμπτώσεις…

  Είναι σε όλους γνωστό (μια και έγινε λόγος για πανεπιστήμια) ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία. Μαθαίνω ότι η διπλωματική του εργασία είχε το πολύ σχετικό με την Πολεοδομία θέμα «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Ενδιαφέρον όμως έχει και η σύνθεση της επιτροπής καθηγητών, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στη Βουλή. Ενα από τα μέλη της επιτροπής καθηγητών είναι ο Αρ. Μπαλτάς, δύο φορές υπουργός (Παιδείας και Πολιτισμού και συνομιλητής του Φρανσουά Ολάντ στο Gazarte). Αλλο μέλος είναι η Ντίνα Βαΐου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογράφος της «Αυγής». Τρίτο μέλος η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής (και αυτή) του ΣΥΡΙΖΑ και διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Τέταρτο μέλος η Σοφία Αυγερινού, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν τη βλέπω ακόμη σε κάποια θέση).

  http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=566&Itemid=28
  Schooligans

  Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας (»Ωχ, τι έγινε ρε παιδιά; Κατάληψη;»)

  23.04.08
  Ήσουν καλός φοιτητής;

  Γενικά ναι, αν και διάβαζα τελευταία στιγμή και δεν έμπαινα στα αμφιθέατρα παρά μόνο για τις συνελεύσεις. Μάλιστα, μου είχε κάνει κριτική τότε ένας της ΔΑΠ: «Τι μιλάς εσύ που δεν πατάς ποτέ στα μαθήματα;». Και του λέω: «Κι εσύ που πατάς, χρωστάς τριπλάσια μαθήματα από μένα. Οπότε μη λες πολλά!». (γέλια) …Έκανα, λοιπόν, σκονάκια όπως όλοι. Η πλάκα είναι ότι όταν κάθεσαι να κάνεις το σκονάκι και σπαταλάς χρόνο γι’ αυτό, στο τέλος το μαθαίνεις. Είναι περισσότερο ψυχολογικό. Έτσι κι αλλιώς, ο πιο σύγχρονος τρόπος εξέτασης είναι να αφήνεις τον φοιτητή να έχει το βιβλίο ανοιχτό. Τι σημασία έχει να ξέρει απ’ έξω έναν τύπο; Σημασία έχει να ξέρει να τον εφαρμόσει. Και σ’ αυτό πρέπει να τον εξετάζεις: την κριτική του ικανότητα.
  Προεκλογικά ο Αλαβάνος είχε πάει επίσκεψη σ’ ένα σχολείο και είχε πει το εξής: «Όταν, παιδιά, γράφετε διαγώνισμα, μη σκύβετε συνέχεια πάνω από την κόλλα σας. Κάντε την και λίγο στην άκρη να δει κι ο διπλανός σας. Δείξτε λίγη αλληλεγγύη!». Συμφωνείς;
  Συμφωνώ, με την έννοια ότι το σύστημα δεν ενθαρρύνει καθόλου την αλληλεγγύη. Είναι ένα σύστημα ακραίου ανταγωνισμού που παράγει ή φωστήρες ή δευτεράντζες. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Καλό, βέβαια, θα είναι να μη χρειάζεται να φτάσουμε στην αντιγραφή για να δείξουμε αλληλεγγύη…
  ………………………………….

  Συμφωνείς με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας;
  Συμφωνώ με την κατάργηση του στρατού. Να καταργηθούν όλοι οι στρατοί.
  Και μέχρι να γίνει αυτό;
  Μέχρι να γίνει, είμαι υπέρ της ισόχρονης κοινωνικής θητείας. Αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες.
  Εσύ όταν πήγες στρατό, είχες βάλει βύσμα;
  Ναι, είχα βάλει. Είχα έναν γνωστό, Πασόκο εκείνη την εποχή, τον οποίο τον πήρα τηλέφωνο για να κάνει κάτι και αυτός τα ‘κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα!
  Κακοπέρασες;
  Δεν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ’ έπιανες από τη μύτη, θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός. Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές -ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δε μου βαράγανε!
  Φοβερό!

  http://www.iefimerida.gr/news/225998/sti-lista-lagkarnt-o-efoplistis-poy-filoxenoyse-ton-tsipra-sti-vila-toy-sto-soynio

  Στη λίστα Λαγκάρντ ο εφοπλιστής που «φιλοξενούσε» τον Τσίπρα στη βίλα του στο Σούνιο

  http://manosstefanidis.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html
  ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
  Ανοιχτή επιστολή στην κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα

  Σε καμάρωσα από την τηλεόραση να σε ξεναγούν στο αμφιθέατρο που θα διδάξεις οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Αντιλαμβάνομαι τη χαρά και την περηφάνειά σου όπως επίσης αντιλαμβάνομαι την πικρία και τον θυμό χιλιάδων άλλων νέων ανθρώπων με τα δικά σου αλλά και με πολύ περισσότερα προσόντα οι οποίοι δεν «χώρεσαν» στο πρόσφατο νόμο που σε προβίβασε από δασκάλα της πληροφορικής στο δημοτικό σε διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι οι πάντες μιλούν, κακόπιστα αν θέλεις, για νόμο «Μπαζιάνα» εφόσον περισσεύουν και η καχυποψία, και ο φόβος για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της «Πρώτης Φοράς Αριστερά». Και ποιος θα τους ψέξει γι’ αυτό μετά από τόσες παλινωδίες, ακυρώσεις, χαριστικούς συμψηφισμούς προς ημετέρους, νεποτισμό, κλπ.; Πως μπορείς να πείσεις όλον αυτόν τον θυμωμένο και αποκλεισμένο κόσμο, ότι οι ακαδημαϊκοί εκλογείς σου δεν επηρεάστηκαν από την τόσο στενή σου σχέση με την εξουσία; Γιατί περί αυτού πρόκειται.

 3. Ο/Η του κώλου λέει:


  Β. Θάνου: Θα συνεχίσω μέχρι τέλους τη μάχη κατά της διαπλοκής
  Ιούλ 15, 2017

 4. Ο/Η Lawyer λέει:

  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/tsipras-aleksis-eurokinissi-8_1.jpg?itok=XEsPSKxa
  28|06|2013
  ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  Ο Τσίπρας κατέθεσε τις 11 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Σύνταγμα και πολιτικό σύστημα

  Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.
  Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα, με συμμετοχή της Ολομέλειας του αντίστοιχου δικαστηρίου, των Προεδρείων των Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας.

 5. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  http://www.athensvoice.gr/ellada/tatsopoylos-orgismenos-me-ape-ean-thelete-na#disqus_thread

  Τατσόπουλος οργισμένος με το ΑΠΕ: «Εάν θέλετε να γλείψετε τον Έλληνα ΥΠΕΞ…»

  «Να τον πάρετε τηλέφωνο και να χρεωθείτε και την κλήση. Όχι με τα δικά μας λεφτά»

  20.09.2017 – 08:23

  Με μια σκληρή ανάρτηση ο Πέτρος Τατσόπουλος επιτίθεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

  Συγκεκριμένα ο Τατσόπουλος γράφει: «Ναι, με ακούτε; Σε εσάς μιλάω. Στα λατρεμένα συριζόνια που βρήκατε καταφύγιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και παριστάνετε τους δημοσιογράφους. Τα Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων, τρομάρα σας, δεν είναι προπαγανδιστικά αποχωρητήρια -εκτός και αν μιλάμε για πρακτορεία ειδήσεων ολοκληρωτικών καθεστώτων. Εάν θέλετε να γλείψετε τον έλληνα υπουργό εξωτερικών, τον γκρούπι του Γιαρουζέλσκι, να τον πάρετε τηλέφωνο και να χρεωθείτε και την κλήση. Όχι με τα δικά μας λεφτά. Ακούτε, μαλακισμένα; Με την αγάπη μου».

  Και παραθέτει ένα απόσπασμα του τηλεγραφήματος το οποίο αναφέρει: «Ο κ. Κοτζιάς μίλησε με τη γλώσσα της λογικής και της ευθύτητας που διακρίνει τον ίδιο και το λόγο του»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.