«Δεν λέμε ότι επανήλθε η ευτυχία στον κόσμο, αλλά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό»

[… δήλωνε την Κυριακή 3/9 ο κ. Φλαμπουράρης, σε κλίμα αυτοκριτικής. Που σημαίνει όμως ότι υπήρξε μια φάση κατά την οποία ο κόσμος πράγματι τελούσε σε «ευτυχία»]

Πουθενά δεν προέκυψε κομμουνιστικό καθεστώς ύστερα από ενθουσιώδη συναίνεση της πλειοψηφίας ενός λαού. Μόνη εξαίρεση η Τσεχοσλοβακία το 1948, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε δίκαια τις εκλογές, αλλά όταν οι ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη ήταν αργά – δεν υπήρχε άλλο κόμμα να ψηφίσουν… ΦΩΤΟ: 21 Αυγούστου 1968: Η στρατιωτική συντριβή της Άνοιξης της Πράγας

Άρθρο του ©Πέτρου Μαρτινίδη με τίτλοΚομμουνισμός = δίκαιος καπιταλισμόςστο Βήμα –τροφή για σκέψη

Ισχύει για τον κομμουνισμό ό,τι και στο ανέκδοτο με τα προσκοπάκια που, για να κάνουν την καλή πράξη της μέρας, περνούν με το ζόρι μια γηραιά κυρία στο απέναντι πεζοδρόμιο, ενώ εκείνη δεν θέλει να διασχίσει τον δρόμο. Από τον Οκτώβριο του 1917, με τη μειοψηφία των Μπολσεβίκων στη ρωσική Δούμα να καταργεί κάθε άλλο κόμμα, μέχρι την τελευταία απόπειρα του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Σρι Λάνκα να καταλάβει την εξουσία το 1989, πουθενά δεν προέκυψε κομμουνιστικό καθεστώς ύστερα από ενθουσιώδη συναίνεση ενός λαού να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, ώστε να ευτυχήσει με κολχόζ αγροτών και εργατών που θα αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους, ενώ θα αμείβονται σύμφωνα με τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μόνη εξαίρεση η Τσεχοσλοβακία το 1948, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε δίκαια τις εκλογές, αλλά όταν οι ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη ήταν αργά – δεν υπήρχε άλλο κόμμα να ψηφίσουν. Είκοσι χρόνια μετά, μόλις δοκίμασαν να κάνουν πιο μετριοπαθές το μόνο κόμμα, μπήκαν τα σοβιετικά τανκς για να επαναφέρουν την κομμουνιστική ορθοδοξία. Μεταξύ 1986-1991, το ίδιο δοκίμασε και ο Γκορμπατσόφ στο κέντρο της σοβιετικής εξουσίας. Αποδείχθηκε όμως ότι η προλεταριακή ευδαιμονία μόνο σε τανκς μπορεί να στηρίζεται. Αλλιώς καταρρέει.

Βεβαίως, οι κομμουνιστικές εξεγέρσεις δεν ήταν στρατιωτικά πραξικοπήματα, χωρίς λαϊκή υποστήριξη. Ολες, λίγο-πολύ, έγιναν ενάντια σε άκρως αυταρχικά ή διεφθαρμένα καθεστώτα, με κορυφαία παραδείγματα εκείνα του τσάρου Νικολάου Β’ στη Ρωσία και του Μπατίστα στην Κούβα. Αλλά, μετά τα μακελειά για την επικράτησή τους, έπρεπε να ασκήσουν ανάλογη ή και χειρότερη καταπίεση, ώστε να μην ανατραπούν και υποστούν την εκδίκηση όσων αντιπάλων είχαν επιβιώσει. Αυτή, μοιραία, είναι η τροπή των ακραίων αντιπαραθέσεων, αυτός είναι ο δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό.

Τελικά, η πρόταση του καπιταλισμού λέει: Ελάτε να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες και αδικίες, μέσα στον οποίο όμως ο καθένας έχει την ευκαιρία, χάρη στα ταλέντα, στην εργατικότητα, στην τύχη ή στην ανηθικότητά του, να ζήσει σε εξαιρετική ευμάρεια, ακόμη και στον απόλυτο πλούτο. Αντίθετα, η πρόταση του κομμουνισμού λέει: Ελάτε να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, όπου κανείς δεν θα διαθέτει πλούτο, εκτός από τα μέλη της ομάδας εκείνων που οδήγησαν σ’ έναν τέτοιο κόσμο.

«Δεν λέμε ότι επανήλθε η ευτυχία στον κόσμο, αλλά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό» δήλωνε την Κυριακή 3/9 ο κ. Φλαμπουράρης, σε κλίμα αυτοκριτικής. Που σημαίνει όμως ότι υπήρξε μια φάση κατά την οποία ο κόσμος πράγματι τελούσε σε «ευτυχία». Και αυτή η φάση δεν ήταν στους κόλπους μιας λαϊκής δημοκρατίας. Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά μέσα σε «σκληρό, νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό», συμπληρώνοντας ότι «εμάς, μας κάλεσε ο λαός να τον προστατεύσουμε». Προφανώς, εκείνοι που έχουν κληθεί από τον λαό να τον προστατεύσουν δικαιούνται να απολαμβάνουν τη χλιδή των προστατών. Εστω κι αν η «προστασία» δεν έγκειται στο να αλλάξει τον καπιταλισμό, μα να τον κάνει πιο «δίκαιο».

Αλλά αυτή ακριβώς ήταν η επιδίωξη των σοσιαλδημοκρατών ήδη από τον 19ο αιώνα. Μόνο στη δεκαετία του 1980, συχνά με σημαία τη Χάνα Αρεντ, άρχισαν κάποιοι μαρξιστές να κατευθύνονται προς έναν αντιολοκληρωτικό ρεπουμπλικανισμό, ολοένα και λιγότερο ριζοσπαστικό, ολοένα και περισσότερο πρόθυμο να συμφιλιωθεί με τη φιλελεύθερη παράδοση. Τι στο καλό όμως μπορεί να σκαρώνουν εκεί οι πιο αμετακίνητοι αριστεροί; Παιδιά της ΚΝΕ, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να αγωνίζονται να κάνουν τον καπιταλισμό δικαιότερο είναι κάτι που αναπληρώνει σε παραδοξότητα ό,τι του λείπει σε αποτελεσματικότητα. Διότι η ιδέα πως μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να χειριστεί τον καπιταλισμό έτσι ώστε οι εργοστασιάρχες να γίνουν τόσο δίκαιοι με τους εργάτες τους που να μοιραστούν εν τέλει τα εργοστάσιά τους με εκείνους είναι ιδέα πιο κοντά στο χριστιανικό «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» παρά στον μαρξισμό.

Ισως γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας φροντίζει να τα έχει καλά με την Εκκλησία και να κάνει σαφές ότι περισσότερο κι από τον Μαρξ, τον Λένιν ή τον Κάστρο τον εμπνέει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κρατά ωστόσο, για να μην ξεχνιόμαστε, σαφή επιφύλαξη ως προς την κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αφού το περίφημο άρθρο του στο «Documento» κλείνει ζητώντας «τη δημοκρατία εκείνη που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία»!

Τι λογής δημοκρατία θα είναι αυτή; Αλλη από την υπάρχουσα; Κάτι τέτοιο υποθέτει κανείς από δηλώσεις σαν της κυρίας Καφαντάρη λ.χ., ότι κάθε καθυστέρηση ή αποτυχία οφείλεται σε «διευθυντές υπηρεσιών που τους διόρισαν οι προηγούμενοι κι αναχαιτίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης». Αρα, αν όλο το κράτος γίνει συριζαϊκό, αν κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν ανήκει στην αντιπολίτευση, αν οι εκπαιδευτικοί ορκίζονται στην Αριστερά, οι πυροσβέστες εγκρίνονται από το κόμμα και η Αστυνομία συμπληρωθεί από ένοπλες ομάδες λαού, σαν αυτές που κάθε νύχτα προπονούνται στα Εξάρχεια, τότε ίσως οδεύσουμε σε «εκείνη τη δημοκρατία που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί την εξουσία». Μια δημοκρατία όπως του Μαδούρο, δηλαδή, την οποία ο κ. Τσίπρας θα εγκρίνει με την ίδια «υπερηφάνεια» που διακηρύσσει και για τη συγγένειά του με το ηρωικό ΠαΣοΚ του 1974-1981.

Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και συγγραφέας.

[Κείμενο αφιερωμένο στις νεανικές πλάνες των αναγνωστών Ρο και Λασκαράτου]

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

21 Responses to «Δεν λέμε ότι επανήλθε η ευτυχία στον κόσμο, αλλά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό»

 1. Ο/Η Po λέει:

  Αποδοκιμάζει ο Γαβρόγλου την απόφαση του ΑΠΘ να ζητήσει αστυνομική συνδρομή για τα ναρκωτικά!

  Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αποδοκίμασε την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του πρυτανικού συμβουλίου ΑΠΘ να ζητήσουν δικαστική και αστυνομική συνδρομή για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, μέσα στο campus του ιδρύματος.

  Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «πρέπει να μας προβληματίσει η κίνηση (του ΑΠΘ) με την εξής έννοια: Οι πρώτοι που έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει παραβατικότητα μέσα στα ΑΕΙ είμαστε εμείς. Και γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση συγκροτούμε μία επιτροπή αντιμετώπισης της παραβατικότητας, για τη σύνταξη ενός πλαισίου λειτουργίας αυτών των πραγμάτων. Από το 2011 δεν υπήρχε καμία νομοθέτηση στο θέμα, άρα οι πρυτάνεις είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο με κάποιον τρόπο το άφησαν να κακοφορμίσει, διότι το θέμα της παραβατικότητας δε λύνεται μόνο με την αστυνομία».

  Μάλιστα, συνέδεσε την απόφαση του ΑΠΘ (δημοσιοποιήθηκε 8/9) με την επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε πως «μπροστά στην αυτονόητη ανάγκη των Αρχών του Πανεπιστημίου να προστατεύσουν τους φοιτητές και να προασπίσουν την ομαλότητα εντός του Ιδρύματος, ο Υπουργός καταλόγισε, εκ του πονηρού, επικοινωνιακή τακτική, ουσιαστικά προβαίνοντας σε εκφοβισμό των Αρχών του Πανεπιστήμιου.

  Υπενθυμίζουμε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα τριτοβάθμια Ιδρύματα και δεν στοχεύει στη μετουσίωσή τους σε άβατα ανομίας. Άλλο άσυλο ιδεών, και άλλο άσυλο εγκληματιών.

  Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στέλνει, προς κάθε κατεύθυνση, μήνυμα ασυδοσίας και ανοχής στην ανομία και την εκτροπή. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται στα ΑΕΙ».

  Από την πλευρά της η ηγεσία του ΑΠΘ δεν έχει αντιδράσει. Ωστόσο, καθηγητές του ιδρύματος δήλωναν στην «Κ» ότι μόνο στόχος της απόφασης ήταν η προστασία των φοιτητών ενώ επέκριναν τον κ. Γαβρόγλου για δύο σημεία της δήλωσής του. Πρώτον, επειδή δήλωσε ότι τα ΑΕΙ δεν έχουν κάνει τίποτα έως τώρα για το πρόβλημα της παραβατικότητας όσο και επειδή συνέδεσε την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΑΠΘ με τον χρόνο την επίσκεψή του στη ΔΕΘ. http://www.kathimerini.gr/926151/article/epikairothta/ellada/apodokimazei-o-gavrogloy-thn-apofash-toy-ap8-na-zhthsei-astynomikh-syndromh-gia-ta-narkwtika?platform=hootsuite

 2. Ο/Η Παλιός λέει:

  Για ζουρλομανδύα είναι ο υπουργός.

 3. Ο/Η Avir λέει:

  θα μας πείτε και σε ποια εποχή ο καπιταλισμός (χωρίς ευρωδανεικά) έφερε ευμάρεια στον ελληνικό λαό; Η ιστορία μας είναι γεμάτη από φτώχεια, πείνα και πολέμους. Και τώρα που κόπηκαν τα δανεικά, επιστρέφουμε στο πραγματικό, αποκρουστικό για τον λαό, πρόσωπο του καπιταλισμού το οποίο ζήσαμε για τελευταία φορά την περίοδο της χούντας. Η χώρα με σχετικά καλούς οικονομικούς δείκτες και ο λαός να μαζεύει αποτσίγαρα από τα πεζοδρόμια και να μην έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις ανέσεις της εποχής. Ποιο είναι το ζητούμενο δηλαδή; Να ευημερήσει όποιος καταφέρει, έστω αξιοκρατικά, να μπει στο κλαμπ μιας μειοψηφίας ευκατάστατων κι όλοι οι άλλοι ψόφο;
  Είναι γεγονός ότι οι απόπειρες που έγιναν από κομμουνιστικές κυβερνήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως αυτό περιγράφεται θεωρητικά. Συνήθως δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρώτο σοσιαλιστικό στάδιο. Αλλά και όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί, φρόντισε η παγκόσμια οικονομική ελίτ να το αποτρέψει με οικονομικό πόλεμο και στρατιωτικές ενέργειες. Δείτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα. Ένα κράτος με μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου από αυτά της Σαουδικής Αραβίας. Οι πολίτες θα έπρεπε να ζουν πλουσιοπάροχα είτε με καπιταλισμό είτε με κομμουνισμό. Όμως δεν τους το επιτρέπουν γιατί θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον πλούτο τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Τον πόλεμο που δέχθηκε η Κούβα επίσης τον γνωρίζουν όλοι.
  Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί εφόσον ο κομμουνισμός θεωρείται ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεν τον αφήνουν οι διεθνείς νταβατζήδες να ωριμάσει και να σαπίσει μόνος του. Γιατί μόνο έτσι θα εξαφανιστεί. Και η απάντηση είναι εξίσου απλή. Γιατί ο κομμουνισμός μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Μέσω της κοινωνικής δικαιοσύνης εξαλείφεται το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν είναι φτώχεια για όλους όπως λέει η προπαγάνδα αλλά δίκαιη μοιρασιά. Αν το κράτος είναι φτωχό, όλοι θα πάρουν από ένα πιάτο φαΐ. Ο καπιταλισμός τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση; Θα κόψει το πιάτο φαγητού σε μια πληθυσμιακή ομάδα και θα δώσει διπλό πιάτο σε μια άλλη. Και το ψώνιο που έχει τη διπλή μερίδα δοξάζει τον καπιταλισμό που του δίνει τη δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης.
  Και αυτό είναι που φοβούνται οι παγκόσμιοι εξουσιαστές πολεμώντας λυσσαλέα τον κομμουνισμό. Μήπως ξυπνήσουν οι φτωχοί και διεκδικήσουν τη μερίδα που τους ανήκει και που κάποιος άλλος τους την έχει κλέψει.
  Φυσικά στα πλούσια κράτη δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή οικονομικού μοντέλου γιατί οι φτωχοί έχουν ένα πιάτο φαΐ, έστω και ματωμένο ιμπεριαλιστικό. Ο κομμουνισμός καλείται πάντα σε «αποτυχημένα» καπιταλιστικά κράτη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και αυτή είναι μια παράμετρος που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους πολέμιους του.

  • Ο/Η Po λέει:

   Ο κομμουνισμός μένει να αποδείξει αυτά που λέτε, μόνο η πράξη μετράει, αυτή καταγράφεται.
   έως τώρα μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα παρήγαγε -αλήθεια για ελευθερίες δεν μιλήσατε, εμείς θεωρούμε το ζήτημα πρώτο μεταξύ πρώτων.

   Προς το παρόν ο κομμουνισμός που γνωρίσαμε, είναι αυτός που λέει και το άρθρο:
   «Ελάτε να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, όπου κανείς δεν θα διαθέτει πλούτο, εκτός από τα μέλη της ομάδας εκείνων που οδήγησαν σ’ έναν τέτοιο κόσμο.«

   • Ο/Η Avir λέει:

    αυτό είπα κι εγώ. Δεν γνωρίσαμε κομμουνισμό όπως θεωρητικά περιγράφεται. Φυσικά συμμερίζομαι τις ανησυχίες Μπακούνιν και όχι τις «φιλελεύθερες». Δεν είναι ελευθερία να γίνεις σκλάβος του χρήματος και να παραδοθείς σε αρχέγονα ένστικτα άκρατου κανιβαλισμού. Γιατί αυτό ζούμε
    https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2017-01-16/just-8-men-own-same-wealth-half-world

    https://www.unicef.gr/21-%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C/a2-1008-8

    http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/47701-alitheies-gia-tin-ftoxeia-ston-planiti-pou-tha-eprepe-na-xeroume/

    Η μακρόχρονη παρουσία του καπιταλισμού έδειξε ένα πράγμα. Δεν μπορούν να μπουν κανόνες. Και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται σε ένα μέλλον δυσοίωνο που το καθορίζει μια ολιγαρχία γεροξεκούτηδων κροίσων, οδηγώντας την ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή. Για το κέρδος.
    Διαβάστε λίγο Αϊνστάιν. Δείτε τι λέει ο Χώκινγκ. Είναι καθυστερημένοι αυτοί οι άνθρωποι ή μήπως βλέπουν μπροστά από την εποχή τους;

   • Ο/Η παρανομος λέει:

    «Ωραία» τα λέτε, αλλά δεν απαντάτε σε αυτά που έθεσε ο σχολιαστής. Όσο για το ιερό σας δισκοπότηρο της ελευθερίας του λόγου, είδαμε πως το σέβεται το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατήγγειλε «πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος έκθεσης γελοιογραφίας που προετοίμαζε για τα 60 χρόνια της Ένωσης».

    Ο ευρωβουλευτής, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ότι στην έκθεση, που θα λάμβανε χώρα στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα, θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη.

    Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ.

    Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου στην συνέντευξη Τύπου «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι πολύ». Ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως δεν θα αποδεχθεί αυτή την λογοκρισία και μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της κοσμήτορος στον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Αντόνιο Ταγιάνι.

    http://www.alfavita.gr/arthron/kosmos/kataggelia-protofanis-logokrisia-se-skitsa-ellinon-kallitehnon-apo-eyropaiko

   • Ο/Η laskaratos λέει:


    Αυτή η γελοιογραφία δεν είναι καθαρά συκοφαντική;

    Να μιλάει και ο Κούλογλου;

    http://www.iefimerida.gr/news/325774/koylogloy-ilpiza-na-vgei-o-akrodexios-stin-ollandia-gia-na-tarakoynisei-tin-eyropi

    Κούλογλου: Ηλπιζα να βγει ο ακροδεξιός στην Ολλανδία για να ταρακουνήσει την Ευρώπη! [βίντεο]

    17|03|2017

    Μια απίστευτη δήλωση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου: Ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχθηκε ότι ήλπιζε να εκλεγεί ο ακροδεξιός Γκέερ Βίλντερς.

    Ο λόγος; Για να ταρακουνηθεί η Ευρώπη και να πιεστεί να κλείσει την αξιολόγηση της Ελλάδος, όπως ο ίδιος εξήγησε!

   • Ο/Η Po λέει:

    Ντροπή στον Κούλογλου, από την άλλη όμως η στάση του είναι άκρως διαφωτιστική και θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, οι συγκυρίες που δημιούργησε η κρίση, αποκάλυψε (ξεβράκωσε μάλλον) πολλά και πολλούς, κυρίως επιβεβαιώνει τις υποψίες μας περί αντίληψης που έχουν ορισμένοι από τις Αριστερές (δεν υπήρξε ποτέ μία Αριστερά) για τη δημοκρατία.

   • Ο/Η Avir λέει:

    γιατί είναι συκοφαντική αυτή η γελοιογραφία κύριε Λασκαράτε; Η τέχνη, ειδικά σε καιρούς κοινωνικής κρίσης, πρέπει να αποκαλύπτει και να ξεμπροστιάζει τους μηχανισμούς που επιφέρουν αδικία και καταπίεση. Να προκαλεί και να αφυπνίζει. Να δίνει και μια προοπτική αν είναι δυνατόν.
    Σας σοκάρει αυτή η εικόνα, γιατί; Δεν το βλέπουμε όλοι ότι η κατάσταση οδηγείται πάλι στην κυριαρχία της Γερμανίας και στην εκμετάλλευση των «κατώτερων κρατών» που δεν καταφέρνουν να «μεταρρυθμιστούν»; Δεν ακολουθείται κατά γράμμα το μοντέλο του Χίτλερ στην οικονομία; Δεν θεωρούνται υπάνθρωποι οι φτωχοί; Δεν έχουμε χιλιάδες θύματα μόνο στη χώρα μας για τα οποία κανείς δεν τολμά να μιλήσει; Δεν επιδιώκουν μέσω του πλούτου των άλλων κρατών να τροφοδοτούν τη γερμανική ατμομηχανή; Το μόνο που αλλάζει σήμερα είναι το όπλο. Προς το παρόν οι Γερμανοί πολεμούν με όπλο το νόμισμα γιατί δεν διαθέτουν ισχυρό στρατό. Κάτι όμως που είναι στα άμεσα σχέδια τους.
    Γιατί στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη του ναζισμού απέχουμε ρε παιδιά;
    Μια χώρα που κατέστρεψε την Ελλάδα και μέχρι σήμερα δεν ζήτησε έμπρακτα συγνώμη. Ειδικά τώρα στην κρίση, που σώσαμε και τις τράπεζες τους αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος της χρεωκοπίας μας, δεν θα μπορούσαν κάπως περισσότερο να μας βοηθήσουν αντί να κερδοσκοπούν; Σε άλλα κράτη, πχ Πορτογαλία, έστειλαν αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε εμάς έρχονται να κατασχέσουν τα πενιχρά δημόσια έσοδα από τους λιγοστούς κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς και γκαιμπελικά το βαφτίζουν αυτό επένδυση. Νομίζω είναι προφανές ότι μας θεωρούν (στην πράξη-και όχι στα λόγια της Μέρκελ) μια κατώτερη αποτυχημένη φυλή η οποία δεν θα έπρεπε να έχει δικό της κράτος. Ίσως να εκδικούνται και για την αντίσταση μας απέναντι στο 3ο Ράιχ. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και όλα βαίνουν καλώς. Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή γερμανική με ό.τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Avir,
    ακούστε.
    Η Ε.Ε. όχι μόνο δεν έχει ευθύνη για την άνοδο του Ναζισμού στην Ελλάδα, αλλά είναι ένας από τους τρεις εξωτερικούς παράγοντες (Ε.Ε.-ΗΠΑ-Ισραήλ) που πίεσαν την απρόθυμη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει το Νόμο σε βάρος της Χ.Α. παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που εξέφρασε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της εφαρμογής του Νόμου (μέχρι τότε τηρούσε σκανδαλώδη σιωπή στο θέμα αυτό), αντιρρήσεις που πήραν προκλητική μορφή δια στομάτων Κωνσταντοπούλου, Γλέζου, Βούτση, Στ.Παναγούλη, Ρ.Μακρή, Αλ.Μητρόπουλου.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5012168/sobara-kroysmata-ratsismoy-apo-th-xrysh-aygh-diapistwnei-o-epitropos-gia-ta-anthrwpina-dikaiwmata/
    ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ
    15/04/2013
    ……………………..
    Πρόβλημα στην αστυνομία

    Στην ίδια έκθεση, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων, που διαπράττουν όργανα επιβολής του νόμου, κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά.

    Σοβαρό θέμα ανησυχίας για τον επίτροπο αποτελεί και η χρησιμοποίηση της πρακτικής του «εθνοτικού προφίλ» από την ελληνική αστυνομία και επισημαίνει ότι τα όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, πρέπει να τιμωρούνται και να απομακρύνονται από τη θέση τους.
    ………………………
    _____________
    Νομίζω επίσης πως αδικείται κατάφωρα την Ε.Ε.ακόμη και με τον παράλογο ισχυρισμό ότι έχει ευθύνη για την πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας.
    Τεράστια ευθύνη έχει ο ελληνικός λαός και τα κόμματά του από τη ΝΔ μέχρι και το ΚΚΕ, που όχι μόνο δεν κατήγγειλε ποτέ τα παράλογα προνόμια και τον τον τεράστιο δανεισμό, αλλά επωφελείτο ως κόμμα και το ίδιο με μεγάλες κρατικές χορηγίες. Ο σοφός λαός λοιπόν οδήγησε με την ανοχή του και με τη συνενοχή του τη χώρα του στην καταστροφή.
    Ακόμη και σήμερα η Αριστερά υπερασπίζεται μαχητικά τα προνόμια όσων έχουν κλέψει, συγκαλύπτει ενόχους,αρνείται να ερευνήσει το μαύρο χρήμα κλπ.,

    Φταίει η Ε.Ε. ή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (απόλυτη σιωπή για όλα και «παρών» στα φορολογικά προνόμια που ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ.-ΑΝΕΛ και ΝΔ έδωσαν στο Όρος) για αυτά τα καραγκιοζιλίκια;

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500161564
    Η προσευχή του Καμμένου πριν πάει στη ΔΕΘ
    13 Σεπ. 2017
    ………………
    Οσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, προτού δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετέβη (οι πληροφορίες επιμένουν ότι πήγε με στρατιωτικό ελικόπτερο) στο Αγιο Ορος, επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και βεβαίως τον ηγούμενο Εφραίμ, προσευχήθηκε προσκύνησε την Αγία Ζώνη, επιθεώρησε κάποια έργα που γίνονται από τον Στρατό στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και όταν επέστρεψε έκανε λόγο (χωρίς να υπάρξει σχετική ερώτηση) για σκευωρία στο υποτιθέμενο σκάνδαλο του Αγίου Ορους, αφού, όπως είπε οι πάντες (περιλαμβανομένου και του Εφραίμ) έχουν αθωωθεί δικαστικά. Στην ουσία ο κ. Καμμένος με τη δήλωσή του αυτή έκανε ένα νέο άνοιγμα στους καραμανλικούς.

   • Ο/Η Avir λέει:

    δεν ανέφερα εγώ τίποτα για ναζισμό στην Ελλάδα κύριε Λασκαράτε. Δεν υπάρχει άλλωστε κατά την γνώμη μου. Η χρυσή αυγή είναι ένα τεχνητό δημιούργημα του πολιτικού συστήματος το οποίο χρησιμεύει στο κατοχικό μνημονιακό καθεστώς, γιαυτό και την προστατεύουν. ΟΛΟΙ τους. Ο απλός κόσμος που την ακολουθεί, στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι αγράμματοι και απελπισμένοι, δεν ασχολούνται με τα πολιτικά και νομίζουν ότι έτσι εκδικούνται αυτούς τους πολιτικούς που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
    Η ηγετική ομάδα είναι ένα συνονθύλευμα γραφικών υπανθρώπων, μπράβων νονών της νύχτας, ρατσιστών, φασιστών κλπ στους οποίους σκοπίμως έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της κάθαρσης, της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας.
    Τα κόμματα του «δημοκρατικού» τόξου από την άλλη, ερίζουν και πλειοδοτούν στο ποιο παρέχει τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ομαλότητα και νομιμότητα του (κατοχικού) καθεστώτος. Η χρυσή αυγή τους δίνει αυτό το άλλοθι να πλειοδοτούν περί νομιμότητας. Της δικιάς τους κατοχικής νομιμότητας.
    Τι είμαι λοιπόν εγώ που θέλω εθνική ανεξαρτησία και κάθαρση; Και εθνίκι με έχουν χαρακτηρίσει και χρυσαυγίτη και λαϊκιστή κλπ. Ενώ δεν λέω τίποτα παραπάνω από αυτά που έλεγε ο Βελουχιώτης για παράδειγμα. Αυτή είναι λοιπόν η χρησιμότητα της χρυσής αυγής και γιαυτό τον λόγο την ξέθαψαν.

    Ναζισμός υπάρχει μόνο στην γερμανική Ευρώπη, από την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να απεμπλακούμε πριν μπλέξουμε χειρότερα.

   • Ο/Η Αntifa2 λέει:

    http://www.iefimerida.gr/news/156105/%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CF%8C%CF%83

    H AKΡΟΔΕΞΙΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
    Η Χρυσή Αυγή ρίχνει γέφυρες στο Κρεμλίνο -Ζαρούλια και Ματθαιόπουλος στη Μόσχα για συνάντηση με σύμβουλο του Πούτιν

    Η Χρυσή Αυγή ρίχνει γέφυρες στο Κρεμλίνο -Ζαρούλια και Ματθαιόπουλος στη Μόσχα για συνάντηση με σύμβουλο του Πούτιν

    23|05|2014 9:21

    Η Χρυσή Αυγή ρίχνει γέφυρες στο Κρεμλίνο -Ζαρούλια και Ματθαιόπουλος συναντήθηκαν στη Μόσχα με ακραίο σύμβουλο του Πούτιν

    Ταξίδι με προορισμό τη Μόσχα και στο βάθος το… Κρεμλίνο, πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Δεν ήταν ένα εθιμοτυπικό ταξίδι, αλλά είχε ως κύριο στόχο της συνάντησης των δύο με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και σύμβουλο του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν.

    Το ουσιαστικό στο όλο θέμα είναι ότι ο Ντούγκιν θεωρείται θιασώτης φασιστικών ιδεών και κυκλοφορεί στα ενδότερα του Κρεμλίνου. Το ραντεβού αποκαλύπτει το searchlight magazine και σημειώνει πως σηματοδοτεί την επίσημη προσέγγιση του κόμματος με την Ορθόδοξη Ρωσία του Πούτιν και την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν φέρεται να δήλωσε σε αυτή τη συνάντηση ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένας φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας, καθώς παλεύει εναντίον της αμερικανικής επεκτατικής πολιτικής. Όσον αφορά τις εκλογές , ο κ. Ντούγκιν φέρεται να δηλώνει ότι ο χρόνος πλησιάζει για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη των Εθνών και του πολιτισμού ενάντια στους τοκογλύφους και την παρακμή.

    http://www.naftemporiki.gr/story/1275363/germania-isobia-zitei-eisaggelia-gia-neonazi-mpeate-tsepe

    Γερμανία: Ισόβια ζητεί η εισαγγελία για τη νεοναζί Μπεάτε Τσέπε
    Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

  • Ο/Η παρανομος λέει:

   Πολύ περιεκτικό και ρεαλιστικό σχόλιο. Μόνο να υπογραμμίσω ότι ο κομμουνισμός δεν αναφέρεται μόνο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά στην απελευθέρωση των ανθρώπων, από την υλική και ψυχική αθλιότητα συμμετοχής στον «ελεύθερο ανταγωνισμό» όλων εναντίον όλων, για την εξασφάλιση των αναγκαίων της διαβίωσης και βέβαια στην δημιουργία άλλων ανώτερων κοινωνικών σχέσεων, θεμελιωμένων πάνω σε αυτή την απελευθέρωση.

   • Ο/Η Po λέει:

    παρανομε…
    θεωρητικά συμφωνούμε, κάπως έτσι «τα λέει».
    Η πράξη πάνω απ’ όλα όμως, έτσι δεν είναι;
    Και η πράξη λέει ότι: με την Ελευθερία του Λόγου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στην κοινωνία, χωρίς αυτήν όμως στον ολοκληρωτισμό δεν υπάρχει καμία πιθανότητα.

    Αυτό είναι το ατού της φιλελεύθερης κοινωνίας.

    (η απάντηση ισχύει και για τον Avir)

 4. Ο/Η Μ.Κ. λέει:

  Eίναι θλιβερό που οι καλές προθέσεις χιλιάδων κομμουνιστών όταν μπήκαν στην κυβερνητική βάσανο, απέτυχαν τραγικά.
  Αυτό βέβαια δεν τους τσουβαλιάζει σε καμία περίπτωση με τους φασίστες όπως θέλουν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι

 5. Ο/Η του Καρανίκα λέει:


  Σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της Ε.Ε.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Προσωπικώς νομίζω πως ο κ.Φλαμπουράρης (στην φωτο διαλέγεται με αδάμαντα της Δημοσιογραφίας), μέντωρ και εξ απορρήτων διασκεδαστής, ξενοδόχος και πρωτοσυμβουλάτορας του Αλεκσίου του Μεγάλου και Ευσεβούς,

  αναφέρεται στην αρχική ευτυχία του Παραδείσου, που χάθηκε (προσωρινώς) για την ανθρωπότητα, υπό το βάρος του προπατορικού αμαρτήματος, μιας αθλίας γυναικός.

  Δείξτε κατανόηση…

 7. Ο/Η παρανομος λέει:

  Μα ο Κούλογλου (όσα του καταμαρτυρείτε x 10) είναι το θέμα; Η μήπως είναι το θέμα, να κρίνουμε ποιες γελοιγραφίες είναι «συκοφαντικές» και ποιες «ακριβοδίκαιες»; και ο Ζντάνοφ αυτό έκανε, έκρινε (και λογόκρινε).

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Προσωπικά είμαι κατά της λογοκρισίας. Έπρεπε η έκθεση να γίνει και οι ένοχοι για την έκθεση να πάρουν από την Ε.Ε. την απάντηση που τους αξίζει.

   Να σε δανείζει η Ε.Ε. με πολύ χαμηλά επιτόκια, να έχεις επωφεληθεί ως λαός από μια τεράστια ευημερία που κατά μεγάλο μέρος σου χαρίστηκε, να είσαι βυθισμένος στη διαφθορά μέχρι το λαιμό και εσύ να την κατηγορείς κι από πάνω.Και να μιλάει και ο προκλητικά αμειβόμενος Κούλογλου, που δεν δίνει ούτε δεκάρα από τον μισθό του για το κοινό καλό και το κόμμα του κατέστρεψε τις ελληνικές Τράπεζες με ένα αισχρό αντισυνταγματικό δημοψήφισμα;

   Oι Έλληνες γελοιογράφοι που κατηγορούν την Ε.Ε. πως φταίει για το Ναζισμό στους κόλπους του σοφού λαού της Ελλάδας (7%), έχουν γελοιογραφήσει τον κύριο με τα μαύρα πέπλα;

   Οι Ριζοσπάστης και Αυγή, δεν έχουν όχι στηλιτεύσει αλλά ούτε καταγράψει το γεγονός, χωρίς να έχει διαμαρτυρηθεί ούτε ένας αναγνώστης τους γι’αυτό.
   Λογοκρισία υπέρ του Αρχιεπισκόπου.
   Φταίει η Ε.Ε.;

   • Ο/Η παρανομος λέει:

    Δεν είπα ότι εσείς είστε υπέρ της λογοκρισίας, αλλά η ΕΕ που εσείς αθωώνετε, ενοχοποιώντας τα ίδια τα θύματα δηλ. τους έλληνες (και μετανάστες) εργαζόμενους για τα βάσανα τους, ΑΣΚΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Αρα ουτε σε αυτο το προνομιακό (τουλάχιστον για τον καπιταλισμό της ιμπεριαλιστικής μητρόπολης) πεδίο, της ελευθερίας της έκφρασης,είναι ηθικά ανώτερη της Σοβιετικής ‘Ενωσης. Γιατί στο πεδίο της ισότητας – ανισότητας, δεν έχει σχέση η ψαλίδα πλούτου και εισοδημάτων στην μία και στην άλλη περίπτωση.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν έχετε καθόλου δίκιο.
    Δεν υπάρχει λογοκρισία όπως την εννοείτε.
    Οι γελοιογράφοι έχουν δημοσιεύσει ελεύθερα τις γελοιογραφίες τους (οι περισσότερες είναι εικόνες συκοφάντησης της Ε.Ε.) και έχουν χιλιάδες δυνατότητες να τις αναδημοσιεύσουν και να τις εκθέσουν όπου αρέσουν.
    Από πότε η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δέχεται όποια πρόταση της υποβάλλεται και να επιβαρύνει τους φορολογούμενους με έξοδα υπέρ της αντιευρωπαίκής δημοσιογραφίας;
    Ο δημοσιογράφος Μπογδάνος απολύθηκε από τον εφοπλιστή Αλαφούζο μόλις ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κούλογλου ή το ΚΚΕ δεν είπαν λέξη.
    Η Άθενς Ρεβιού καταδικάστηκε τόσο άδικα και ο Κούλογλου ή ο Ριζοσπάστης δεν είπαν λέξη.
    Εγώ αν ήμουν στη θέση των αρμοδίων της Ε.Ε. θα τις εξέθετα ως δείγματα δημοσιογραφικής ανοησίας, αλλά η Ε.Ε. είναι εξαιρετικά επιεικής και ανεκτική.

    Ώστε η Ε.Ε.παράγει τους πρόσφυγες, όπως ισχυρίζεται ο γνωστός Βυζαντινολόγος Στάθης;
    Η μόνη περιοχή της γης που τους περιθάλπει;
    Πόσους πρόσφυγες δέχτηκε η Ρωσία;
    Ούτε έναν.
    Τι έκανε ο Κούλογλου για τα Μόρια;
    Από πότε τον πήρε αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πόνος για τους πρόσφυγες;

    Ο Στάθης;

    https://abravanel.wordpress.com/2017/05/12/themanwhoberatedjews/
    Ο άνθρωπος που έβριζε τους Εβραίους

    Ο Στάθης (Σταυρόπουλος) είναι ένας σκιτσογράφος που μισεί τους Εβραίους. Μισεί εμένα, μισεί τη μάνα μου, το πατέρα μου, τα παιδιά μου. Για την ακρίβεια πιστεύει οτι οι Εβραίοι είναι μια «πέμπτη φάλαγγα», «τρομοκράτες», «αργυρώνητοι» δηλαδή οτι ξεπουλιόμαστε για τα λεφτά, «αλληλοπροστατεύονται», είναι «καρκίνωμα», «μαύρη χειρ» δηλαδή παρακρατική οργάνωση υπεύθυνοι για πολέμους, «σιδερένια φτέρνα» δηλαδή καπιταλιστές ολιγάρχες που συντρίβουμε τους εργάτες. Οχι όλοι βέβαια: μόνο οι κακοί εβραίοι, οι πράκτορες της Μοσσάντ.

    Τα στερεότυπα των Εβραίων που λειτουργούν ως εσωτερικοί υπονομευτές, μέρος μια παγκόσμιας ομάδας που αλληλοϋποστηρίζεται ενάντια στον αγνό εργαζόμενο με σκοπό το χρήμα που δε διστάζει να προκαλεί πολέμους είναι λέξη προς λέξη οι ίδιες κατηγορίες που εκτόξευαν οι γερμανοί ναζιστές. Ταυτόχρονα ο Στάθης φροντίζει να δηλώσει urbi et orbi οτι οι Ελληνες δέχονται μια επίθεση που θέλει να λυγίσει την αντίσταση τους, (φαντάζομαι απέναντι σε μια άρρητη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τους ρητούς εβραίους πράκτορες της). Για αυτό και πιστεύει οτι κάνουμε επίθεση στα όπλα των Ελληνων που είναι ο εθνικισμός τους (κατά Στάθη ο πατριωτισμός) – η αρχαιοπληξία τους (κατά Στάθη τα ανθρωπιστικά γράμματα) – ο ελληνοκεντρισμός τους (κατά Στάθη η αυτογνωσία) και η καθυστέρηση (κατά Στάθη η λαϊκή παράδοση).

    …………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.