Ο σ.Κοτζιάς ζητά ωμά από τον καθηγητή κ.Βερέμη να προβεί σε δήλωση φρονημάτων

[Η επιστολή του υπουργού ζητά ωμά από τον καθηγητή να προβεί σε δήλωση φρονημάτων, αφού η δική του αναφορά δεν περιέχει καμία αιχμή για πρόσωπα παρά μόνο αξιολογικές κρίσεις για τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη απόπειρα τρομοκράτησης]

Ο Νίκος Κοτζιάς (δεξιά) και το τελευταίο «θύμα» του, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης
| ©CreativeProtagon/Sooc

Κοτζιάς απειλεί Βερέμη

Του ©Ανδρέα Πετρουλάκη στο protagon

Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοτζιάς κέρδισε την αγωγή εναντίον του περιοδικού Athens Review of Books επειδή τον είχε χαρακτηρίσει παλιό γκαουλάιτερ του σταλινισμού. Αρα εύλογα υποστηρίζει κανείς ότι ο υπουργός Eξωτερικών αποστρέφεται τον σταλινισμό (τουλάχιστον τώρα) και ασπάζεται τις αρχές της αστικής Δημοκρατίας. Δηλαδή μεταξύ άλλων την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελευθεροτυπία. Αυτή η Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με υψηλό αξίωμα και ο ίδιος οφείλει να την τιμά επίσης, σεβόμενος τις καταστατικές αρχές της. Προκαλεί επομένως απορία η επιστολή που έστειλε ο κ. Κοτζιάς δια του δικηγόρου του στον καθηγητή Βερέμη για πολιτικές κρίσεις που είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στους Financial Times, χωρίς μάλιστα καμία αναφορά στο πρόσωπο του υπουργού.

Σε ερώτηση γραμμένη με ύφος συγκεκαλυμμένης απειλής, ο δικηγόρος ζητά να πληροφορηθεί αν το δημοσίευμα αποδίδει όντως τις απόψεις του κ. Βερέμη ή έχει παραποιηθεί, προφανώς γιατί θεωρείται αδιανόητο να έχει τολμήσει κάποιος να ασκήσει κριτική εναντίον της κυβέρνησης και άρα η διαστρέβλωση είναι πιθανή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή η επιστολή ζητά ωμά από τον καθηγητή να προβεί σε δήλωση φρονημάτων, αφού η δική του αναφορά δεν περιέχει καμία αιχμή για πρόσωπα παρά μόνο αξιολογικές κρίσεις για τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη απόπειρα τρομοκράτησης, τακτική που έχουμε δει και στο παρελθόν από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο με την αγωγή του όσο και με την επιμονή του να εισπράξει το ποσό που του επιδικάστηκε. Εν ολίγοις με τον Κοτζιά δεν παίζουν και ου λήψει το όνομα αυτού επί ματαίω.

Βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα την αντίδρασή του κατά της εφημερίδας Financial Times, η οποία στο ίδιο δημοσίευμα εκφράζει το φόβο της αν στη χώρα μας υπάρχει κράτος Δικαίου, όντως με αφορμή τη δικαίωση Κοτζιά στη διαμάχη του με την ARB. Οπως δεν είδαμε ακόμα και την αντίδρασή του εναντίον του Περικλή Κοροβέση, ο οποίος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε το πιο σκληρό άρθρο που έχει ποτέ γραφεί για το παρελθόν του κ. Κοτζιά.

Μήπως, τελικά, ακόμα και οι αγωγές τρομοκράτησης διαλέγουν βολικούς και ευάλωτους στόχους; Γιατί μάλλον θα είχε πρόβλημα με την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών να κάνει αγωγή σε μια μεγάλη εφημερίδα του εξωτερικού ή σε μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα και φυσικά σε έναν αναμφισβήτητο ήρωα της Δημοκρατίας, συνεπή αριστερό και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κοροβέσης. Μένει να το δούμε. Προς το παρόν μια χαρά γίνεται η δουλειά του εκφοβισμού, με επιθέσεις κατά εντύπων και προσώπων χωρίς πολιτική δύναμη.

Η επιστολή που απέστειλε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Βερέμη:

Αξιότιμε κ. Βερέμη,

 Κατόπιν επιθυμίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοτζιά, Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, σας απευθύνω ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μία απάντηση εκ μέρους σας.

 Στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017 σε ένα κείμενο που επιγράφεται «Η δικαστική απόφαση υπέρ του Υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλα ανακριβή και αναληθή εις βάρος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά υπάρχει και ένα απόσπασμα, το οποίο αποδίδεται σε εσάς με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από αγωγή του κ. Νίκου Κοτζιά κατά του Μανώλη και Μαρίας Βασιλάκη.

 Το κείμενο του αποσπάσματος αυτού είναι το εξής:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία  στην προκειμένη περίπτωσηως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο τωνδιαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης» υποστήριξε ο Θάνος Βερέμηςεπίτιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η ιστορία».

 Είναι αλήθεια κ. Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομά σας είναι ανακριβής και αναληθής;

 Με εκτίμηση

 Χρήστος Κουτσονάσιος

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο σ.Κοτζιάς ζητά ωμά από τον καθηγητή κ.Βερέμη να προβεί σε δήλωση φρονημάτων

 1. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/h-avgi-kataggellei-fake-news-44341467744

  H «Αυγή» καταγγέλλει fake news

  Είναι χαριτωμένο να καταγγέλλεις τα fake news όταν έχεις κάνει πρωτοσέλιδα με κατάργηση ΕΝΦΙΑ (με οδηγίες για τη μη πληρωμή του), αποκατάσταση βασικού μισθού, τέλος μνημονίων και πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

  Κώστας Γιαννακίδης
  31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

  To πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι καταγγελτικό. Οταν η εφημερίδα διακρίνει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, δείχνει τα άσπρα, καθαρά δόντια της.

  Η «Αυγή» σήμερα καταγγέλλει επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο να τρωθεί η εικόνα της κυβέρνησης. Πρόκειται για «ειδήσεις» σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και για ένα γράφημα που, υπό το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το μνημόνιο Τσίπρα περιέχει περισσότερους φόρους από τα προηγούμενα. Αυτό δεν είναι αναληθές ως στοιχείο. Ψευδής είναι η επίκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  «Αυγή», 31 Αυγούστου 2017

  Είναι, ασφαλώς, χαριτωμένο να καταγγέλλεις τα fake news όταν έχεις κάνει πρωτοσέλιδα με κατάργηση ΕΝΦΙΑ (με οδηγίες για τη μη πληρωμή του), αποκατάσταση βασικού μισθού, τέλος μνημονίων και πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Αλλά ας πούμε ότι και η «Αυγή» έπεσε θύμα της αυταπάτης, μέθυσε από την αύρα της ανατροπής, έδωσε τη μάχη της, αλλά κατέθεσε τα όπλα με υπερηφάνεια.

  Ωστόσο η «Αυγή», που κόπτεται για τα fake news, δεν ενοχλήθηκε διόλου όταν, κατά το παρελθόν, έβγαιναν πρωτοσέλιδα με χιλιάδες αυτοκτονίες, παιδιά που κατέρρεαν από την πείνα στα σχολεία, λιμενικούς που πνίγουν πρόσφυγες, εθνικούς μειοδότες, λαούς της Ευρώπης που ξεσηκώνονται και πάει λέγοντας. Και πώς να ενοχληθεί όταν τα περισσότερα από αυτά τα πρωτοσέλιδα ήταν δικά της;

  Η σχέση που διατηρεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια είναι, τουλάχιστον, διεστραμμένη. Θα μου πείτε ότι πάντα έτσι συμβαίνει: όσο είσαι στην αντιπολίτευση βλέπεις γύρω σου ερείπια και όταν γίνεσαι κυβέρνηση η ανοικοδόμηση εξελίσσεται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ομως εδώ, δεν παρακολουθούμε μία συνηθισμένη, αναμενόμενη και αμήχανη κωλοτούμπα. Εδώ και καιρό βλέπουμε μία επιχείρηση αλλοίωσης δομικών στοιχείων της πραγματικότητας, η οποία, ναι, θα αποκτήσει και επισήμως την εναλλακτική, κυβερνητική εκδοχή της.

 2. Ο/Η Ντούγκιν λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/o-kotzias-zitaei-exigiseis-apo-ton-kathigiti-veremi

  Ο Κοτζιάς ζητάει εξηγήσεις από τον καθηγητή Βερέμη για τα λεγόμενά του στους Financial Times
  Μέσω των δικηγόρων του

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  1 Comment

  Απλη Λογικη • 2 ώρες πριν
  Γιατί Κε Κοτζιά, θεωρείτε κακό το δρόμο που τραβάνε η Ουγγαρία και η Πολωνία; Έχετε να πείτε κάτι εναντίον τους; Θέλετε να σας στείλουν κανένα εξώδικο και μετά μήνυση; Ή μόνο εσείς τα κάνετε αυτά;

 3. Ο/Η Boλταίρος λέει:

  Υπάρχει λόγος
  Δείξτε κατανόηση, όλοι μας έχουμε νεύρα

  http://www.efsyn.gr/arthro/epistoli-veremi-ston-tsipra

  ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
  Επιστολή Βερέμη στον Τσίπρα

  05.08.2017
  Συντάκτης:
  Δ.Κ.

  Θάνος Βερέμης | ΕUROKINISSI

  Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του περιοδικού Athens Review Books κατ’ εντολήν του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έστειλε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερέμης.


  Στην επιστολή του σημειώνει ότι θα ήταν «κόλαφος» για την κυβέρνηση η συνέχιση της εκτέλεσης μιας κακοδικίας εις βάρος του «έγκυρου εντύπου» και ουσιαστικά ζητά την προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s