Τα ψέμματα του Συριζαίο-ΑΠΕ για Εσθονία

[Τα fake news του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων]

Μπλογκ Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές
Ρεσιτάλ προπαγάνδας δίνει ​και πάλι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή το περιβόητο συνέδριο για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων που έγινε στην Εσθονία. Τα «fake news» διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει το ΑΠΕ ως δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις για τον τρόπο που το Πρακτορείο χειρίστηκε και παρουσίασε τις πληροφορίες, τραυματίζοντας βαριά την αξιοπιστία του.

Η είδηση του ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία στο συνέδριο συμμετείχαν μόνο οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία) αποδεικνύεται παντελώς ψευδής, αν όχι κατασκευασμένη.

Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν τουλάχιστον 19 χώρες της Ε.Ε. Η Ομάδα των οκτώ υπέγραψε στο περιθώριο του συνεδρίου ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο οι υπουργοί Δικαιοσύνης ζητούν να αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία για την διερεύνηση των θηριωδιών που έγιναν από κομμουνιστικά καθεστώτα και την απονομή δικαιοσύνης. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ήδη κινηθεί από το 2015 προς την κατεύθυνση ίδρυσης «Συμβουλίου για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» (CICROC), ενώ έως τώρα δεν έχουν βρει ανταπόκριση από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το ΑΠΕ του κ. Ψύλλου μετέδωσε την είδηση διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με τρόπο ώστε να υποβαθμιστεί η συμμετοχή άλλων χωρών συνολικά στο συνέδριο, και να αναδειχθεί έτσι ως θετική η διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης. Στο σχετικό κείμενο του πρακτορείου αναφέρεται ότι «Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «Η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό».

Αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα αξιοποίησης του κρατικού πρακτορείου Ειδήσεων ως μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας. Είχε προηγηθεί στις 23/8 άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Το Ταλίν μετά την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας διόρθωσε το επίσημο κείμενο για το διεθνές συνέδριο».

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά σε δημοσίευμα του κρατικού ρωσικού πρακτορείου Sputnik, σύμφωνα με το οποίο «Το διεθνές σκάνδαλο ανάγκασε την εσθονική Προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με το επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Η άρνηση του Έλληνα εκπροσώπου, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο, ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Εσθονία αντιλαμβάνεται την ιστορία του προηγούμενου αιώνα.

Και τα δύο δημοσιεύματα, του Sputnik και του ΑΠΕ, αποδείχθηκαν ψευδή, με προφανή στόχο την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης από τη μια και της ελληνικής από την άλλη που στην προκειμένη περίπτωση είχαν κοινά συμφέροντα να εναντιωθούν στο συνέδριο για τις φρικαλεότητες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Στην ιστοσελίδα η οποία ασχολήθηκε εξαντλητικά με το θέμα μπορεί κανείς να δει αναλυτικά ​και να κρίνει, ​τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν άλλαξε το παραμικρό στη διατύπωση του αρχικού κειμένου των Εσθονών, παρά μόνο μια συντακτική τροποποίηση στον υπότιτλο της δημοσίευσης (μια άνω και κάτω τελεία) που άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού.

Παρ’ όλα αυτά, πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, έπεσαν θύματα των ειδήσεων του ΑΠΕ και ​τις αναμετέδωσαν αυτούσιες.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ως δημόσιο μέσο ενημέρωσης είχε πάντα «θέματα» με την αντικειμενική παρουσίαση κάποιων ειδήσεων και ειδικά εκείνων που αφορούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Παραδοσιακά, όμως, λειτουργούσε με την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να παρουσιάζει αμερόληπτα τις πληροφορίες. Σήμερα στα χέρια του Μιχάλη Ψύλλου και υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου​, έχει μετατραπεί σε όργανο σκληρής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το ΑΠΕ όμως δεν είναι και ούτε πρέπει να αφεθεί άλλο να είναι ένα κομματικό μέσο ενημέρωσης. Έχει διττό ρόλο: αφενός αποτελεί τον καθρέφτη της χώρας μας στο εξωτερικό και αφετέρου είναι βασική πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης για τα ΜΜΕ του εσωτερικού. Εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, πληρώνουν συνδρομές για να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση του ΑΠΕ και να έχουν δικαίωμα αναμετάδοσης των ειδήσεων. Η ίδια η κυβέρνηση έχει επιλέξει για να αξιοποιεί την πλατφόρμα του ώστε να διοχετεύει την επίσημη πληροφόρηση. Οι ειδήσεις του συνεπώς πρέπει να είναι αξιόπιστες, ελεγμένες και αμερόληπτες.

Αντίθετα σήμερα η ενημερωτική λειτουργία του ΑΠΕ ​είναι προβληματική και ​το Μέσο θα γίνεται όλο και πιο αναξιόπιστο όσο θα αφήνεται να χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας από την κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της ενημέρωσης, αλλά συνολικά της Δημοκρατίας.

πηγή 

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Τα ψέμματα του Συριζαίο-ΑΠΕ για Εσθονία

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  Xορηγίες της Εθνικής Τραπέζης

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  http://antikleidi.com/2012/06/01/%CE%BFtecestvennaia/

  Ο μεγάλος λιμός (Σοβιετική Ένωση, 1932-1933)

  01/06/2012

  Αντικλείδι Ιστορία

  4 σχόλια
  Ανάμεσα στα άγνωστα γεγονότα της σοβιετικής ιστορίας παρέμενε για πολύ καιρό κι ο μεγάλος λιμός των ετών 1932-1933, τα θύματα του οποίου υπήρξαν, σύμφωνα με πηγές που σήμερα δεν αμφισβητούνται, περισσότερα από 6.000.000 άνθρωποι [1].

  Αντίθετα με τον λιμό του 1921-1922, που οι σοβιετικές αρχές τον παραδέχτηκαν κάνοντας ευρεία έκκληση στη διεθνή βοήθεια, ο λιμός του 1932-1933 δεν έγινε ποτέ παραδεκτός από το καθεστώς που έπνιξε με την προπαγάνδα του τις λίγες φωνές που προσπαθούσαν, στο εξωτερικό, να προσελκύσουν την προσοχή σε αυτή την τραγωδία [2].

  Στην ύπαιθρο, η θνησιμότητα φτάνει στα ύψη την άνοιξη του 1933. Στην πείνα προστίθεται ο τύφος. Σε κωμοπόλεις με αρκετές χιλιάδες κατοίκους, οι ζωντανοί μετριούνται σε μερικές δεκάδες. Περιπτώσεις κανιβαλισμού επισημαίνονται στις αναφορές της Γκεπεού, όπως και στις αντίστοιχες των Ιταλών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στο Χαρκόφ:

  «Στο Χαρκόφ, κάθε βράδυ μαζεύουν 250 πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από την πείνα ή από τον τύφο. Διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός πτωμάτων δεν είχε πια συκώτι: φαινόταν σαν να είχε αφαιρεθεί με μια μεγάλη τομή. Η αστυνομία τελικά συνέλαβε μερικούς από τους μυστηριώδεις «ακρωτηριαστές» που ομολόγησαν ότι με το κρέας αυτό κατασκεύαζαν τη γέμιση των πιροσκί, τα οποία πουλούσαν στη συνέχεια στην αγορά» [16].
  Τον Απρίλιο του 1933, ο συγγραφέας Μιχαήλ Σολόχοφ, που ήταν περαστικός από μια κωμόπολη στο Κουμπάν, έγραψε δύο γράμματα στον Στάλιν εκθέτοντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αρχές είχαν αποσπάσει, με βασανιστήρια, όλα τα αποθέματα των κολχόζ, υποχρεώνοντας τους αγρότες να πεινάσουν. Ζητούσε από τον πρώτο γραμματέα να στείλει βοήθεια και τρόφιμα.

  Στην απάντησή του στον συγγραφέα, ο Στάλιν αποκάλυπτε χωρίς περιστροφές τη θέση του: οι αγρότες είχαν τιμωρηθεί δίκαια επειδή είχαν «απεργήσει» και είχαν «διαπράξει σαμποτάζ», επειδή είχαν «διεξαγάγει έναν υπονομευτικό πόλεμο κατά της σοβιετικής εξουσίας, έναν πόλεμο μέχρι θανάτου» [17].

  Την ώρα που, το 1933, εκατομμύρια αγρότες πέθαιναν από την πείνα, η σοβιετική κυβέρνηση συνέχιζε τις εξαγωγές στο εξωτερικό 18.000.000 κανταριών (εκατόκιλων) σιτηρών για «τις ανάγκες της βιομηχανοποίησης».

 3. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  Τα δικά μας είναι αλλιώς

  http://tvxs.gr/news/paideia/barlam-salamof-istories-apo-tin-kolima
  Βαρλάμ Σαλάμοφ: Ιστορίες από την Κολιμά

  Ο Βαρλάμ Σαλάμοφ πέρασε στην Κολιμά δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια όπου εξορίστηκε επειδή διακίνησε το Γράμμα του Λένιν προς το Συνέδριο, όπου θιγόταν η προσωπικότητα του Στάλιν, και μετά, μια από τις ποινές του, τον καταδίκασε και πάλι επειδή ισχυρίστηκε ότι ο Ιβάν Μπούνιν ήταν κλασικός συγγραφέας!

  Ο μάρτυρας της Κολιμά που περιέγραψε μια εποχή στην Κόλαση μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Ελένη Μπακοπούλου. 145 «Ιστορίες από την Κολιμά», το στρατόπεδο εργασίας της Σοβιετικής Ενωσης, όπου έζησαν – στο όριο του θανάτου – εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά τις δεκαετίες 1930-1950. 1968 σελίδες (!) που διαβάζονται εύκολα, σε χαρτί πολύ λεπτό.

  Ο Σαλάμοφ δεν κατηγορεί το σταλινισμό και τον κομμουνισμό, αφού, άλλωστε, και ο ίδιος ήταν με τον τρόπο του «κομμουνιστής. Αυτό που ανακάλυψε στα στρατόπεδα ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος. Γράφει: «Όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα -η αγάπη, η φιλία, η ζήλια, η φιλανθρωπία, το έλεος, η δίψα για δόξα, η τιμιότητα- μας είχαν εγκαταλείψει μαζί με το κρέας που στερούμασταν στη διάρκεια της παρατεταμένης λιμοκτονίας μας.

  Σ’ αυτή την ασήμαντη μυϊκή στοιβάδα που παρέμενε ακόμα πάνω στα κόκαλά μας, που μας έδινε ακόμα τη δυνατότητα να τρώμε, να κινούμαστε και να αναπνέουμε, ακόμα και να πριονίζουμε κορμούς δέντρων και να γεμίζουμε με το φτυάρι τα καρότσια με χώμα και πέτρες, και μάλιστα να σπρώχνουμε τα καρότσια πάνω σε ένα ατελείωτο ξύλινο μονοπάτι μέσα στα ορυχεία του χρυσού (…), σε αυτή, λοιπόν, τη μυϊκή στοιβάδα είχε θέση μόνο ο θυμός, το πιο παλιό ανθρώπινο συναίσθημα».

  http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1&dr=tvxsmrstvxs

  Πολιτιστική Επανάσταση: Το φαινόμενο που σάρωσε την Κίνα

  Βία και παραλογισμός

  Σύντομα, ωστόσο, οι εθνοφρουροί άρχισαν να παρεκτρέπονται σε πράξεις βίας, οι οποίες – ιδίως στην επαρχία – σχετίζονταν ελάχιστα με την «πάταξη του ρεβιζιονισμού» και είχαν περισσότερο να κάνουν με παλιές αντιδικίες και διαφορές μεταξύ συμπολιτών, για θέματα όπως τα όρια της ιδιοκτησίας τους, τα δικαιώματα στη χρήση του νερού, τους οικογενειακούς τάφους και άλλα παρόμοια ζητήματα που είχαν προκαλέσει μακρόχρονες τοπικές «βεντέτες».

  Ομάδες εφήβων εισέβαλλαν σε ιδιωτικές κατοικίες και πετούσαν στο δρόμο «αστικά» αντικείμενα, όπως βιβλία, αντίκες, κοσμήματα και δυτικού τύπου ρούχα, ενώ χιλιάδες πολίτες υπέστησαν δημόσιους ξυλοδαρμούς με σχοινιά και διαπομπεύθηκαν δημοσίως. Άλλοι υπεβλήθησαν σε ξύρισμα του κρανίου ή εξευτελίσθηκαν περιφερόμενοι με επιγραφές όπως «σκυλάκι της μπουρζουαζίας», ενώ χιλιάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν και θανατώθηκαν. Στα δέκα χρόνια που διήρκεσε η πολιτιστική επανάσταση έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 34.776 άνθρωποι.

  Η αχαλίνωτη πορεία της εν λόγω καταστάσεως συνεχίσθηκε για μια ολόκληρη δεκαετία, με τις κινέζικες παραδόσεις, τη λογοτεχνία, την τέχνη και όλες τις παλαιές συνήθειες να τελούν υπό διωγμό. Μόνο με το θάνατο του «Μεγάλου Τιμονιέρη», στις 9 Σεπτεμβρίου 1976, κατέστη δυνατή η λήξη της «πολιτιστικής επανάστασης». Η χήρα του Μάο συνελήφθη και φυλακίσθηκε, και την εξουσία ανέλαβε ο Ντενγκ Σιαο Πινγκ.

 4. Ο/Η Ψεκασμένο ΑΠΕ λέει:

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/24/%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C/

  Τεράστια παραποίηση της αλήθειας από το κρατικό ΑΜΠΕ


  19 χώρες εκπροσωπήθηκαν στις εκδηλώσεις για την μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

  In Fake, Fake news, Hoax, True stories by Θοδωρής Δανιηλίδης24 Αυγούστου 2017
  44 Comments

  Χθες (23 Αυγ. 2017) κυκλοφόρησε η είδηση από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) πως «μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Την είδηση αναπαρήγαγαν όλες οι μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

  Όμως αυτή η διατύπωση είναι τραγικά ελλιπής και οδηγεί στο λάθος συμπέρασμα πως μόνο 8 χώρες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της 23 Αυγούστου. Στην διάσκεψη και στην υπουργική συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 19 χώρες.
  ……………

  Συμπέρασμα
  Αυτή την κοινή δήλωση των παραπάνω οκτώ χωρών, που την υπογράφουν -με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού- από το 2015 στο Ταλίν, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την μετέτρεψε σε «είδηση» αφήνοντας εσφαλμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες πως μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της 23 Αυγούστου. Η αλήθεια είναι πως συμμετείχαν 19 χώρες, ενώ όσες δεν παρευρέθηκαν, δεν το έκαναν ως αντίδραση στη θεματολογία της όλης εκδήλωσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου «μόνο η Ελλάδα το έκανε»

  Μερικές φορές, η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα.

  Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/23/i-esthonia-diorthose-episimo-kimeno-gia-synedrio/

  Η Εσθονία διόρθωσε επίσημο κείμενό της μετά την άρνηση της Ελλάδας;

  Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν την προπαγάνδα των Ρώσων.

  In Fake news, Hoax, Γκάφες by Θοδωρής Δανιηλίδης23 Αυγούστου 2017

  7 Comments

  Κυκλοφόρησε η είδηση που βασίζεται σε δημοσίευμα του ελεγχόμενου από τη Ρωσική κυβέρνηση πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, πως μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Εσθονία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο. Όμως, οι ισχυρισμοί που έχουν δημοσιευθεί, ακόμα και από το κρατικό ΑΜΠΕ και την ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον ανακριβείς και παραπλανητικοί.

  ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
  Παραδείγματα μπορούμε να δούμε στο ert.gr, AMΠE, tribune.gr, enikos.gr και newsit.gr


  …………….

  Η επίμαχη «αλλαγή»

  Το Sputnik μάς παρουσιάζει την εικόνα του αρχικού κειμένου (τίτλος – υπότιτλος)

  Σήμερα, το αντίστοιχο κείμενο έχει ως εξής:

  Οι Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος («μια άνω και κάτω τελεία» όπως παραδέχεται το Sputnik) και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Κανένα άλλο σημείο δεν έχει τροποποιηθεί, όπως και το αρχικό δελτίο τύπου που είδαμε παραπάνω. Το Sputnik πάτησε πάνω σε αυτή την διόρθωση της λανθασμένης διατύπωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε το αναφέρει το ίδιο το Sputnik, αναφερόμενο στις αλλαγές : «αυτές δεν αλλάζουν την ουσία της ερμηνείας της Εσθονίας για την ιστορία του περασμένου αιώνα.» Ο τίτλος παραμένει ο ίδιος «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» όπως και το υπόλοιπο κείμενο της ανακοίνωσης.
  ………………..

  Συμπέρασμα:
  Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik με αφορμή μια λανθασμένη διατύπωση σε κείμενο της Εσθονικής Προεδρίας, βάπτισε την διόρθωση «παγκόσμιο σκάνδαλο». Το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει είναι το γεγονός ότι κάποια Ελληνικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το ΑΜΠΕ και η ΕΡΤ- κατάπιαν αμάσητη και αναδημοσίευσαν την προπαγάνδα των Ρώσων.

  Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

 5. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.athensvoice.gr/kosmos/antiproedros-komision-nai-sto-synedrio-tis-esthonias

  Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Ναι στο συνέδριο της Εσθονίας, όχι στην ελληνική κυβέρνηση
  Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτισμών

  24.08.2017 – 09:42

  Υπέρ του συνεδρίου για τα εγκλήματα του κομμουνισμού στο Ταλίν της Εσθονίας και ενάντια στη θέση του υπουργού κ. Κοντονή και της ελληνικής κυβέρνησης για μη συμμετοχή σ΄ αυτό τάχτηκε έμμεσα, αλλά σαφώς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολλανδός κ. Φραντς Τίμερμανς. Η Ελλάδα –μόνη χώρα που δε συμμετέχει απ΄ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση– δεν κατονομάζεται, αλλά «φωτογραφίζεται» με μεγάλη σαφήνεια.

  Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης.

  Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

  Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη – μέλη, σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν».

 6. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/stalinikos-kai-o-karamanlis

  Σταλινικός και ο Καραμανλής

  Απρόσμενα διασκεδαστικός τύπος ο Κ. Κ. Γ΄
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  24.08.2017 – 11:21

  Σταλινικός και ο Καραμανλής

  Ο Κώστας Καραμανλής ο τρίτος (Κ. Κ. Γ΄), φυσικά βουλευτής Σερρών, είναι ο διορισμένος τομεάρχης Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας και αποδείχνεται, λίγο λίγο, απρόσμενα διασκεδαστικός τύπος.

  Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84», ανάμεσα σε άλλες ανάλογης αξίας τοποθετήσεις, ο κ. τομεάρχης δήλωσε: «Ο σταλινισμός και ο κομμουνισμός, ενώ ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, δημιούργησαν τεράστια αδιέξοδα» (αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού).

  Ο Κ. Κ. Γ΄ θεωρεί λοιπόν ότι όχι μόνο ο κομμουνισμός γενικά, αλλά και ο σταλινισμός ειδικά, ξεκίνησαν «με τις καλύτερες προθέσεις».

  Έχω πέντε σχολιάκια:

  Α. Ο κ. διασκεδαστικός τύπος ή το πιστεύει αυτό ή είναι αστοιχείωτος. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι για τα πανηγύρια

  Β. Η καραμανλική Δεξιά ξεπέρασε ακόμα και τον αγαπητό της ΣΥΡΙΖΑ

  Γ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τον χαίρεται κι αυτόν όπως και τόσους άλλους που έχει στο μαγαζί του: σταλινικούς, εθνομπολσεβίκους, φιλορώσους, λαϊκοδεξιούς, κρυπτοκρατιστές, νεορθόδοξους, πούρους θεούσους, εθνικόφρονες παλαιάς κοπής και λοιπές εξεζητημένες προσωπικότητες

  Δ. Αν ο κ. τομεάρχης έρθει ποτέ σε ρήξη με το κόμμα του (λέμε τώρα…), μπορεί να πάει συνεργαζόμενος στο ΚΚΕ, αλά Ζουράρις ή Κανέλλη

  Ε. Με το παρόν αρθράκι μου, ελπίζω πως η δήλωση αναδείχτηκε όπως της αξίζει: αυτόχρημα συλλεκτική, με επίζηλη θέση στο μουσείο Ιστορίας του καραμανλισμού.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:


  H απουσία της Ελλάδας από το Ταλίν είναι κατάπτυστη.
  Δείχνει ιδεολογική ανασφάλεια, έλλειψη αρχών και τον φόβο του απατεωνίσκου, που τον οδηγεί σε φυγομαχία.
  Αν έχεις αρχές, άποψη και αξίες, πηγαίνεις να τις υπερασπιστείς και να τις διαδόσεις.
  Η παρουσία μιας χώρας που έδωσε εκατόμβες θυμάτων στη ναζιστική Κατοχή (Γερμανών και Ελλήνων συνεργατών τους), που διαθέτει τη μοναδική στην τραγικότητά της εμπειρία ενός Εμφύλιου και που σήμερα παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο μιας Αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης και διαθέτει το μεγαλύτερο ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ (Παρασκευόπουλος, Βούτσης κλπ), το βλέπει ως κόμμα με το οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία και του οποίου η δίκη κωλυσιεργεί, ήταν απολύτως απαραίτητη.
  Είναι προφανές πως η παρέα που κυβερνά απουσίασε για 3 λόγους:

  1.Για να μην δυσαρεστήσει την ακροαριστερή και ακροδεξιά πελατεία της.
  2.Για να στριμώξει το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ που κάνουν κωμικές ψηφοθηρικές προσπάθειες να καταγγείλουν την αποχή της ως μη αυθεντική
  3.Για να μην δυσαρεστήσει τη ρωσική αυταρχική κυβέρνηση και Μαφία με την οποία διαπλέκεται

  Δεν ταυτίζουμε επ’ουδενί τον εκ γενετής εχθρό της ανθρωπότητας Ναζισμό με τον Κομμουνισμό, που στο θεωρητικό επίπεδο είναι τέκνο του Διαφωτισμού.
  Δεν ξεχνάμε και τιμούμε με θαυμασμό τους ηρωικούς εργατικούς και πατριωτικούς αγώνες και τις θυσίες των γενναίων Ελλήνων κομμουνιστών, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού εργατικού κινήματος, δεν ξεχνάμε ακόμη και την προσωπική συμβολή του Στάλιν-συμμάχου της Δύσης-στην ήττα των εχθρών της ανθρωπότητας.
  Δεν υποτιμούμε την συμβολή των Κομμουνιστών στην ιστορική εξέλιξη της Δύσης προς κοινωνικότερα και δικαιότερα πολιτικά σχήματα και ανθρωπιστικότερες αντιλήψεις, τη συμβολή των Κομμουνιστών να δώσουν υπόσταση, αξιοπρέπεια, φωνή, πολιτική σκέψη, προοπτική, ελπίδα, αυτοεκτίμηση, πολιτισμό, στους εξαθλιωμένους οικονομικά ανθρώπους και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, στα θύματα της ανθρώπινης οικονομικής πλεονεξίας, στην οποία οι καπιταλιστικές Δημοκρατίες δίνουν ανεπίτρεπτο έδαφος να αναπτυχθεί. Ο Κομμουνισμός στράτευσε στις γραμμές του κορυφαίους διανοούμενους, που δεν ήταν ούτε τρελοί, ούτε ηλίθιοι,ούτε παλιάνθρωποι, έβλεπαν τον ηθικό πυρήνα των αρχών του και βέβαια διαχώριζαν πολλοί τη θέση τους όταν το αιώνιο ανθρώπινο και διαπαραταξιακό πρόβλημα των συμπεριφορών της εξουσίας, ερχόταν να τις δοκιμάσει. Βεβαίως τα εγκλήματα των κομμουνιστικών κομμάτων στην εξουσία, συναρτώνται με τις εγγενείς αντιλήψεις του μονοκομματισμού, της κατοχής της μιας και μοναδικής αλήθειας, της μεταφυσικής σύλληψης του μονόδρομου και της νομοτέλειας της Επανάστασης, της εξιδανίκευσης του προλεταριάτου, της χειραγώγησης των ανθρώπων και του δικαιώματος φίμωσης ή και εξόντωσης όσων θεωρηθούν αντίπαλοι, συχνότατα εκ φίλων.

  Δεν παραβλέπουμε όμως την εξουσιαστική εξέλιξη του Κομμουνισμού σε εγκληματική τυραννία, όπως άλλωστε δεν εθελοτυφλούμε στα, άλλης τάξεως, εγκλήματα των αστικών Δημοκρατιών και δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν τυχοδιώκτη πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα να ντροπιάζει τη χώρα διεθνώς, να την απομονώνει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, να διαστρεβλώνει σαν Γκαουλάιτερ του Σταλινισμού μέσω του κρατικού ΑΠΕ την αλήθεια, να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ευρώπης, στο όνομα των θεμελιωδώς χειρότερων ναζιστικών κακουργημάτων, να μελετήσει ανοιχτά τα εγκλήματα της εκδοχής του κόκκινου εξουσιαστικού ολοκληρωτισμού όπως αυτός εφαρμόστηκε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού (Καμπότζη, Κίνα, Β.Κορέα κλπ) με αποτρόπαια, μαζικού χαρακτήρα, εγκλήματα.

  Η ΝΔ, πέρα από το φοβερό παρελθόν του Συναγερμού και της ΕΡΕ, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως ακροδεξιά στην τοποθέτησή της απέναντι στον Κομμουνισμό.
  Είναι ίσως το μοναδικό δεξιό και κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, που για ιστορικούς λόγους (τύψεις, φανερή και άτυπη συνεργασία με το ΚΚΕ, σύμπλεγμα ενοχής για δυο δικτατορίες κλπ) έχει ήπια έως και φιλική τοποθέτηση απέναντι στα κομμουνιστικά κόμματα. Μια στάση που την έχει έμπρακτα αποδείξει και στο εσωτερικό της χώρας και στα ευρωπαϊκά φόρα.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει με τρόπο προκλητικό για μια ακόμη φορά στα θολά νερά, ντροπιάζει τη χώρα με την τυχάρπαστη και χωρίς αρχές πολιτική του και υποκρίνεται υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.
  Τίποτα από όσα λέει ή κάνει δεν εκφράζει κάποια ιδεολογία ή κάποιες υπαρκτές αξίες ή κάποιους θεμιτούς δημοκρατικούς και εθνικούς ή παγκόσμιας οπτικής, στόχους.
  Για να χρησιμοποιήσουμε τη χυδαία γλώσσα του αγράμματου αρχηγού του «είναι μια έτσι και μια γιουβέτσι».

 8. Ο/Η Psycho λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/o-hitler-o-stalin-kai-ta-pseyto-emfylia-ellinika

  Είναι το ίδιο ναζισμός και κομμουνισμός;

  Η απάντηση είναι απλή: όχι, σε καμία περίπτωση.

  Θεμέλιο του ναζισμού υπήρξε η αυτονόητη φυλετική υπεροχή των Γερμανών (Άρια φυλή) έναντι όλων, η οποία αρκεί για τη δικαιολόγηση και την επιδίωξη της εξόντωσης υποδεέστερων φυλών (Εβραίοι, Ρομά, ΑΜΕΑ κ.α) με τελικό στόχο την υπό τον Χίτλερ επικράτηση του Γ’ Ράιχ έναντι όλων. Έτσι φτάσαμε στο Ολοκαύτωμα, στη μεγαλύτερη θηριωδία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Για τον ναζισμό, η βία δεν είναι μέσο αλλά αυτοσκοπός.

  Αντίθετα, θεμέλιο του κομμουνισμού αποτέλεσε η ισχυρή πεποίθηση περί ισότητας όλων των ανθρώπων και η κατάργηση κάθε λογής εκμετάλλευσης, συνήθως μέσω της εγκαθίδρυσης της περίφημης «δικτατορίας του προλεταριάτου». Τα κομμουνιστικά καθεστώτα ανά τον κόσμο άσκησαν βία, αρχικά για την εδραίωση τους και στη συνέχεια κυρίως για την επιβίωση της εκάστοτε κυρίαρχης γραφειοκρατικής ηγεσίας, πολύ συχνά οδηγώντας στο θάνατο μέλη τους που τόλμησαν να διαφωνήσουν με επιλογές των κομματικών προϊσταμένων τους.

  Πρόκειται για δυο φαινόμενα με σημαντικά διαφορετικό χωρικό, χρονικό και πολιτικό εύρος. Η καθιέρωση δυο διαφορετικών ημερών μνήμης θα είχε μεγαλύτερο νόημα, θα μείωνε την κάπως εύλογη καχυποψία και θα συνέβαλε σε μια κάπως ορθότερη ανάγνωση της Ιστορίας. Δυο φαινόμενα μπορούν να είναι διαφορετικά μεταξύ τους, χωρίς αναγκαία να πρέπει να προτιμηθεί το ένα έναντι του άλλου. Αντίστοιχα, το ότι δεν χρειάζεται κανείς να διαλέξει μεταξύ δυο κακών, δεν σημαίνει ότι δυο κακές επιλογές ταυτίζονται. Δεν είναι δα και τόσο αντιφατικό να αποστρέφεται κανείς τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, πιστεύοντας παράλληλα ότι ο ναζισμός ήταν κάτι πολύ χειρότερο.

  Η επιχειρηματολογία Κοντονή

  Θα υπέθετε κανείς ότι η αποδοκιμασία μου στην καθιέρωση της σχετικής μέρας μνήμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά κάπου τύπου επιδοκιμασία στην επιλογή του Σταύρου Κοντονή να αρνηθεί να συμμετάσχει στις σχετικές εκδηλώσεις. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κυρίως γιατί θεωρώ την επιχειρηματολογία του ελάχιστα πειστική για το ευρωπαϊκό ακροατήριο, απλώς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του στενού εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η διπλή γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ:

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/victims-of-communism-embassy-of-greece/

  Η Ελλάδα διά της Πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον συμμετέχει σε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τα ‘100 εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού’ (;;;)

  Posted by Βασιλική Μετατρούλου στο 2015/06/16

  Οχι ότι εμάς εδώ μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, ή αν η ελληνική κυβέρνηση -διά των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών- γνωρίζει σχετικά, αλλά δεν είναι λίγο περίεργο η Ελλάδα μέσω της Πρεσβείας της στις ΗΠΑ να συμμετέχει σε αντικομμουνιστικά events, διοργανωμένα από το ‘Victims of Communism Memorial Foundation‘, με τα οποία τιμούνται τα ‘100 εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού‘, εκεί που δίνεται και η υπόσχεση πως ο αγώνας εναντίον του δεν θα σταματήσει, όπως δεν σταμάτησε -λένε- και το 1989, με την πτώση του κομμουνισμού, και μάλιστα με κυβέρνηση ‘πρώτη φορά αριστερά’;;;
  ……………………………

  Πολύ ωραίοι -και προοδευτικοί- φαίνονται και οι οργανισμοί που συμμετέχουν, αν κρίνουμε από τα ονόματα:

  26 participating organizations:

  AFGE Local 1812 representing employees of Voice of America, VOA China, and Radio/TV Marti
  Albanian American Freedom House
  American Latvian Associaition
  Belarusan-American Association
  Initiatives for China
  Cold War Veterans Association
  International Committee for Crimea
  Crimean Victims of Communism
  Cossack Congress of America
  Friends of the Imperial City of Hue
  Hungarian American Coalition
  Hungarian American Federation
  Kuban Victims of Communism
  Study and Research Center on Laos and Asia, Union for Lao Nation
  United Macedonian Diaspora [Καλό, έ;;;]
  No Chain
  The Association of North Korean Political Victims and Their Families
  National Captive Nations Committee
  North Korea Freedom coalition and NK in USA
  Ukrainian Victims of Communism
  RUSA LGBT
  The World Uyghur Congress
  Uyghur-American Association
  Victims of Communism Memorial Foundation
  Women’s Rights Without Frontier
  Taipei Economic and Cultural Representative Office & World League for Freedom and Democracy


  Δεκαετία 1950, ΗΠΑ. Πλακάτ ‘Kill a commie for Christ’

  • Ο/Η Ένας λέει:

   http://www.athensvoice.gr/politiki/o-hitler-o-stalin-kai-ta-pseyto-emfylia-ellinika

   Ο Χίτλερ, ο Στάλιν και τα ψευτο-εμφύλια ελληνικά πάθη του 2017
   Φαίνεται ότι κοιτάμε προς τα πίσω γιατί δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά
   ΜΑΚΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
   25.08.201

   Η αφόρητη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

   Ακόμα κι αν κάποιος συμφωνεί απόλυτα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει ότι υπάρχει κάποιο πραγματικό πολιτικό ή άλλο κέρδος για τη χώρα. Προ τι λοιπόν όλο αυτό;

   Η εξήγηση είναι απλή και κάπως τρομακτική για το επίπεδο των σημερινών κυβερνώντων: οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν την απεγνωσμένη ανάγκη να κρύψουν πίσω από αριστερές και αριστερίστικες φαντασιώσεις ότι δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια παρέα καιροσκόπων που έκανε τα πάντα για να ανέλθει στην εξουσία. Μοιάζουν να νομίζουν πραγματικά ότι αν υπερασπιστούν τον Στάλιν ή τον Μάο, κάποιοι πολίτες θα ξεχάσουν τα τεράστια ψέματα που εκστόμισαν για να ανέλθουν στις υπουργικές καρέκλες.

   Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έγινε γνωστός χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική μέχρι και την…ανάσα κάθε υπουργού όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχισε την καριέρα του νομοθετώντας την περικοπή μισθών και συντάξεων κι έφτασε ξαφνικά, ένα πρωί του Αυγούστου να κάνει retweet τη σοβιετική σημαία να ανεμίζει στο Βερολίνο με σχόλιο «τελικά αυτή την εικόνα δεν θα την ξεπεράσουν ποτέ»!

   Για σκεφθείτε το: πόσο θράσος χρειάζεται για να παριστάνεις τον αριστερό και τον θεματοφύλακα της κομμουνιστικής κληρονομίας στο Twitter, όταν μειώνεται το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών από νομοσχέδιο που άτυπα φέρει το όνομα σου; Πόσο περιφρονητική είναι μια τέτοια στάση για τον μέσο πολίτη, την ώρα μάλιστα που κλείνεις τα μάτια στην καθαρά ακροδεξιά ταυτότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=897260

  Σεβαστάκης Ν.

  Απωθημένα δεινά και αριστερός κομφορμισμός
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2017 05:45

  Στον απόηχο της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να μετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει η εσθονική προεδρία της ΕΕ για τα «εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων», άναψε η συζήτηση. …………

  Οπως και αν σταθμίσει κανείς τα επιμέρους, η αίσθηση από τις εφαρμοσμένες εμπειρίες κομμουνιστικής εξουσίας, από τον υπαρκτό σοσιαλισμό και τις διάφορες ενσαρκώσεις του, είναι μια αίσθηση πικρή. Ο κυρίαρχος κομμουνισμός, είτε στην ανατολικοευρωπαϊκή του εκδοχή είτε στην ασιατική και στην «τροπική» του, σημαδεύτηκε από ακραία πολιτική καταπίεση, συστηματική και όχι σποραδική βία απέναντι σε διαφωνούντες ή φανταστικούς σκευωρούς, «ισότητα στη φτώχεια» και εξάρσεις οικονομικού ανορθολογισμού. Ως εξουσιαστικός μηχανισμός, δηλαδή ως καθεστώς, ο κομμουνισμός καταπάτησε κάθε αρχή της νεωτερικής πολιτικής και πολιτισμικής θέσμισης. Αρνήθηκε έμπρακτα το κράτος-δικαίου, τις δικονομικές εγγυήσεις, τη διάκριση δημόσιου-ιδιωτικού, τα ατομικά δικαιώματα τα οποία θεωρήθηκαν «αστικά» και «ξεπερασμένα». Πέρασε από τη σταλινική στρατοπεδική βία σε φάσεις στασιμότητας και πιο επιλεγμένων αυταρχικών πρακτικών. Με δυο λόγια, η μνήμη των καθεστωτικών κομμουνιστικών εμπειριών είναι κατά βάση μνήμη του κακού, όπως θα την ονόμαζε ο Τσβέταν Τοντορόφ. Ιδίως για τους λαούς που βίωσαν την πραγματικότητα της «λαϊκής και προλεταριακής εξουσίας». Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές και αποχρώσεις στις εθνικές κομμουνιστικές εμπειρίες.

  ………………

  Η καραμέλα της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς (ανεξάρτητα από το αν πολιτεύεται πλέον «μνημονιακά») πως η μνήμη των κομμουνιστικών και φασιστικών δεινών είναι κάτι… ακροδεξιό συνιστά ένα μεγάλο σφάλμα. Πολύ περισσότερο μοιάζει με προσβολή και στις ίδιες τις μειοψηφικές αλλά τιμητικές εμπειρίες της πολύχρωμης αριστερής κριτικής στον μπολσεβικισμό και στους δογματικούς μαρξισμούς-λενινισμούς. Αργοπορημένη αναβίωση μιας πολύ παλαιότερης δημοκρατικής κριτικής υπήρξε άλλωστε και ο ευρωκομμουνισμός.

  ……………….
  Αυτό που προκαλεί θυμό είναι να οχυρώνεται κανείς πίσω από τους όψιμους συντηρητικούς εθνικισμούς, για να δείξει την περιφρόνησή του στο τραυματικό ιστορικό βίωμα των ανατολικοευρωπαίων πολιτών και τη σημασία του για όλους μας. Το να προχειρολογεί με απλουστεύσεις για τους βαλτικούς ή για άλλους λαούς παρουσιάζοντάς τους ως καθολικά φιλοναζί και φασίστες, αφαιρώντας από τη σκέψη και τις κρίσεις του την προσάρτηση στην ΕΣΣΔ, το φρικτό σύστημα των στρατοπέδων, τις εμπειρίες εθνικής και ιδεολογικής ταπείνωσης.

  Με άλλα λόγια, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης φανερώνει μια ακόμα οπισθοδρόμηση. Δείχνει ότι η έννοια της συμμετοχής σε ένα συλλογικό εγχείρημα όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκόβεται από συντεταγμένες της ευρωπαϊκής μνήμης. Και φυσικά δεν έχει κανένα νόημα η ιδέα πως μπορεί κανείς να ξανακερδίσει αριστερή συνείδηση μέσα από ευφημισμούς και παλιά σοφίσματα. Με λέξεις που αγνοούν τον πόνο κάποιων άλλων Ευρωπαίων, για να μη θιγεί ένας ελληνικός «αριστερός» κομφορμισμός.

  Ο κ. Νικόλας Σεβαστάκης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s