σύνδροφε Κοτζιά, κάν’ το όπως ο Ερντογάν

[τις δεκαετίες ’70-’80 ο νυν υπουργός υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του σταλινισμού. Οποιος έχει στοιχειώδη γνώση της ελληνικής πολιτικής ζωής και κόκκο νοημοσύνης (όπως κατά τεκμήριο οι δικαστές που αποφασίζουν για δημόσιες υποθέσεις) γνωρίζει ότι αυτό είναι γεγονός ατράνταχτο, όπως το 2+2=4]

Honore Daumier «Gens de Justice» -λιθογραφία του 1845

του ©Περικλή Βαλλιάνου στο Βήμα
Φορτωμένος με δάφνες από τον «θρίαμβό» του κατά των Τούρκων (το πόσο ψεύτικος και βλαπτικός για τον Ελληνισμό ήταν αυτός δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε), ο εξοχότατος υπουργός μας επί των Εξωτερικών επέστρεψε στην αγαπημένη του πατρίδα αποφασισμένος να εφαρμόσει τις μεθόδους του νεοσουλτάνου Ερντογάν και στην επίλυση φλέγοντων εσωτερικών ζητημάτων, όπως λ.χ. του τύπου που αρνείται να γίνει υποζύγιο και υποπόδιο της εφήμερης κυβερνητικής εξουσίας.

Η δίκη της Τζουμχουριέτ άρχισε τις προάλλες προκαλώντας την αγανάκτηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης διεθνώς. Ο δικαστικός όμως διωγμός της Athens Review of Books από τον κ. Κοτζιά διαρκεί πάνω από πέντε χρόνια και πρόσφατα τελεσιδίκησε με μια απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει την απόφαση του Εφετείου η οποία διαστρέφει όχι μόνο το φυσικό αίσθημα δικαίου αλλά και αυτήν την κοινή λογική. Και είναι βαθιά αποκαρδιωτικό ότι οι Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης, υπεύθυνοι του περιοδικού, υπέστησαν τον κατατρεγμό αυτό με ελάχιστη πολιτική και δημοσιογραφική συμπαράσταση. Σε μια υπόθεση που δεν είναι διόλου προσωπική αλλά άπτεται του πυρήνα των δικαιωμάτων που ορίζουν μια φιλελεύθερη συνταγματική δημοκρατία, δηλαδή το δικαίωμα του λόγου, της έκφρασης και της κριτικής.

Ο κ. Κοτζιάς θεώρησε συκοφαντία την άποψη που εξέφρασε ένας επιστολογράφος της ARB ότι τις δεκαετίες ’70-’80 ο νυν υπουργός υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του σταλινισμού. Οποιος έχει στοιχειώδη γνώση της ελληνικής πολιτικής ζωής και κόκκο νοημοσύνης (όπως κατά τεκμήριο οι δικαστές που αποφασίζουν για δημόσιες υποθέσεις) γνωρίζει ότι αυτό είναι γεγονός ατράνταχτο, όπως το 2+2=4.

Ο κ. Υπουργός, όπως γνωρίζουν απαξάπαντες, υπήρξε θεωρητικός καθοδηγητής του ΚΚΕ: δικαίωμά του και κατόρθωμά του. Η ιδεολογία του κόμματος αυτού ήταν και είναι ξεκάθαρα σταλινική και κανένα μέλος του δεν θα θεωρούσε συκοφαντία, αλλά αντίθετα τίτλο τιμής, να του αναγνωρισθεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Κοτζιάς συνέγραψε βιβλία που υποστήριζαν το καθεστώς Γιαρουζέλσκι, μια στρατιωτική δικτατορία μέσα στην κομματική δικτατορία, στην Πολωνία.

Μαζί με επιφανείς ιδεολογικούς εκφραστές του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, που ήταν και συνεργάτες της Στάζι, συνέγραψε περισπούδαστα πονήματα που κατακεραύνωναν την αστική δημοκρατία. Ο κ. Κοτζιάς τα παραδέχθηκε όλα αυτά σε συνέντευξή του στο Spiegel. Αν αυτό δεν είναι υποστήριξη του σταλινισμού, τι είναι; Ο κ. Κοτζιάς μπορεί να άλλαξε έκτοτε απόψεις, όπως δικαιούται. Αλλά τότε ήταν αυτό που ήταν, δηλαδή ένας καθαρόαιμος και αδιάλλακτος σταλινικός. Και δεν μπορεί σήμερα με μία καθαρά σταλινική μεθοδολογία να διαγράφει τα γεγονότα που δεν τον συμφέρουν, όπως έξυναν τότε τη μορφή του Τρότσκι από τις παλιές φωτογραφίες.

Παραβλέποντας όλα αυτά τα σκληρά αντικειμενικά γεγονότα, που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται, τα δικαστήρια συμπέραναν ότι ο κ. Κοτζιάς υπήρξε όντως «εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ» (αν είναι δυνατόν…) αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι ήταν υποστηρικτής των σταλινικών καθεστώτων που το σταλινικό ΚΚΕ υποστήριζε! Πρόκειται για ένα νομικό έκτρωμα που κακοποιεί το στοιχειώδες αίσθημα της πραγματικότητας, το δίκαιο και την απλή λογική. Το σκεπτικό ήταν τόσο σαθρό που η εισηγήτρια πρότεινε την αναίρεσή του ενώπιον του Αρείου Πάγου. Μετά όμως κατά τρόπο μαγικό ψήφισε και η ίδια εναντίον του εαυτού της!

Ο κ. Κοτζιάς εθίγη επίσης διότι ο επιστολογράφος της ARB τον αποκάλεσε «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», προβάλλοντας την εξοργιστική σοφιστεία ότι το περιοδικό τον αποκάλεσε έτσι «ναζιστή».

Ο όρος «γκαουλάιτερ» έχει πολιτογραφηθεί στην πολιτική ορολογία με την έννοια του επικεφαλής, του πρωτοστάτη. Αυτό ο κάθε χρήστης της καθημερινής γλώσσας το γνωρίζει.

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς τον χρησιμοποιούσε κατά κόρον για να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οταν όμως τον χρησιμοποιεί άλλος εναντίον του είναι… συκοφαντία. Και πάλι το δικαστήριο δικαιώνει αυτήν τη διαστροφή της συνήθους επικοινωνίας, που είναι η πιο επικίνδυνη υπονόμευση του δημοκρατικού διαλόγου.

Οπλισμένος με τα νομικά αυτά τερατουργήματα ο κ. Υπουργός έρχεται τώρα να κατάσχει την περιουσία της ARB, με σκοπό (που τον είχε εξαρχής) να καταπνίξει μια ανεξάρτητη φωνή με διεθνή καταξίωση, μόνο και μόνο επειδή δεν υποκλίνεται ενώπιον της πολιτικής του μεγαλοφυΐας.

Εάν η κοινή γνώμη, ο πολιτικός κόσμος και η διανόηση της χώρας μας επιτρέψουν το έγκλημα αυτό, θα συνεργούν στην απομόνωσή της στο περιθώριο του πολιτισμένου κόσμου. Και τότε όλα αυτά τα στομφώδη που ακούσαμε πρόσφατα από επίσημα χείλη για «τη δημοκρατία μας» θα έχουν άλλη μια φορά αποδειχθεί ανούσια κομπορρημοσύνη.

Ετσι κι αλλιώς, η απόφαση του Αρείου Πάγου θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έχει συμβεί ήδη δύο φορές με παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις κατά του διευθυντή του περιοδικού.

Εκεί όμως θα καταδικαστεί η Ελλάδα, που θα πάρει έτσι θέση δίπλα στις χώρες που τον καιρό αυτό επιβουλεύονται την ελευθερία του Τύπου και τη Δικαιοσύνη (όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία).

Τα δε έξοδα για την αποζημίωση των υπευθύνων της ARB για τον άδικο διωγμό που υπέστησαν θα τα πληρώσουμε εμείς οι έλληνες φορολογούμενοι και όχι ο υπαίτιος της αδικίας.

Είναι όντως οδυνηρό σε μια εποχή που η Δικαιοσύνη ως θεσμός δέχεται λυσσαλέα επίθεση από τους θιασώτες ενός λαϊκίστικου απολυταρχισμού οι πράξεις κάποιων λειτουργών της να καταρρακώνουν το κύρος της εκ των έσω.

Ο κ. Περικλής Σ. Βαλλιάνος είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to σύνδροφε Κοτζιά, κάν’ το όπως ο Ερντογάν

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στοιχειώδες περί δικαίου αίσθημα απαιτεί, αν η Ελλάδα καταδικαστεί στο ΕΔΑΔ, το πρόστιμο, τα έξοδα και το αχρεωστήτως καταβληθέν (δια κατασχέσεως) ποσόν στον υπουργό των Τσίπρα-Σύριζα, να καταβληθούν από τους εκδικάσαντες και τον αδίκως εγκαλέσαντα και όχι από τους φορολογούμενους.
  Υποθέτω όμως πως η Αριστερά των «φίλων του λαού», δεν συμφωνεί με αυτό το μάλλον αυτονόητο.

 2. Ο/Η Po λέει:

  τους πήρανε χαμπάρι!
  Η Financial Times σήμερις: Court ruling sparks fears for rule of law in Greece

  Syriza accused of interfering in case and eroding independence of judicial system

  https://www.ft.com/content/b1e23838-779a-11e7-90c0-90a9d1bc9691

  • Ο/Η Μ.Κ. λέει:

   The Greek Analyst on Twitter: «Syriza accused of interfering in case

   https://www.ft.com/content/b1e23838-779a-11e7-90c0-90a9d1bc9691?mhq5j=e1

   Minister’s court win intensifies fears for rule of law in Greece

   Syriza accused of interfering in case and eroding independence of judicial system

   by: Kerin Hope in Athens

   Fears for the independence of the Greek judicial system are mounting after the foreign minister won a court order freezing the bank accounts of a leading magazine over a reader’s letter describing him as a former “fanatical” Stalinist.

   The ruling in favour of Nikos Kotzias has drawn sharp criticism from academics and public figures, who say it violates EU law on freedom of expression. It also highlights broader concern over perceived interference in the justice system by the leftwing Syriza government.

   The concerns widened beyond Greece last week when senior eurozone officials warned the government that the continued prosecution of Andreas Georgiou, its former statistics chief, over claims he inflated the size of the country’s budget deficit in 2009, threatened to drive a wedge between Athens and its euro area creditors.

   The affair comes as Brussels is already locked in stand-offs with Poland and Hungary over the rule of law that have raised questions over the EU’s ability to enforce the democratic standards at the core of the European project.

   The Kotzias case centres on a reader’s letter published in the Athens Review of Books in 2010 that described the minister as having once been “the most extreme, fanatical, cruel and relentless communist of our generation, a true gauleiter [petty official] of Stalinism”.

   The Supreme Court convicted Manolis and Maria Vasilakis, the magazine’s owners, on defamation charges and awarded Mr Kotzias €22,000 in damages. The court subsequently froze the bank accountsof the magazine and the couple following an application by Mr Kotzias.

   This case goes beyond a personal dispute. The real enemy is the current government, which doesn’t believe in a democratic system of checks and balances

   MANOLIS VASILAKIS, CO-OWNER OF THE ATHENS REVIEW
   The move sparked controversy because it is almost unprecedented in Greece for defamation plaintiffs to try to collect damages once courts have cleared their reputations. Mr Vasilakis accused Mr Kotzias of wanting “to shut us down”.

   The decision, which cannot be appealed against in the Greek courts, and Mr Kotzias’s response were made public late last month. Mr Vasilakis said he would appeal to the European Court of Human Rights.

   Mr Kotzias, a former senior member of the Greek Communist party, which retains its Stalinist ideology, declined to comment.

   The court issued a unanimous 5-0 verdict against the magazine after Penelope Zontanou, the Supreme Court rapporteur, who originally called for the case to be dismissed in 2016 after arguing that Mr Kotzias’s claim violated European human rights law and the Greek constitution, reversed her position. She gave no explanation for her change of mind.

   “It’s unprecedented for a member of the Supreme Court to reverse themselves like this without a strong legal argument,” a top Greek judge said.

   Mr Vasilakis said his dispute with the foreign minister reflected the “problematic state” of Greece’s judicial system. “This case goes beyond a personal dispute. The real enemy is the current government, which doesn’t believe in a democratic system of checks and balances,” he said.

   The case is the latest to spark allegations of government interference in the judicial process.

   Senior judges and prosecutors recently condemned a government proposal to abolish the Council of State, the highest administrative court, and replace it with a constitutional court. Nicholas Sakellariou, the council’s president, urged Athens “to stop undermining the work of justice”.

   The Greek Union of Judges and Prosecutors, the judiciary’s professional body, said that “the independence of judges and prosecutors is the cornerstone of a democratic state” and accused the government of “systematically attempting to manipulate and fully control justice . . . so that it operates as a government mechanism”.

   Dimitris Papangelopoulos, deputy justice minister, dismissed the charge, saying the union “has recently demonstrated an attitude that is strongly anti-government and also inward-looking . . . Does it not realise that the public’s trust in justice has declined sharply in recent years?”

   The action against Mr Georgiou has also sparked concern. Last week an appeals court convicted him of violating his duties, overturning his acquittal last December on the same charges.

   Xeni Dimitriou, whom the government recently appointed as Supreme Court prosecutor, has ordered the re-opening of another case in which Mr Georgiou had been acquitted.

   The Greek judges and prosecutors union responded to Brussels’ criticism by saying: “The Greek judicial authorities are obliged to treat all citizens equally regardless of any special relationship they may have with an entity connected with the [European] Commission.”

   Last month Ms Dimitriou also asked the court to examine whether cases involving a former finance minister and a former finance ministry official should be reopened. Both were acquitted of breach of trust charges in June.

   “[The Syriza government] is going down the same road of extreme populism as Poland and Hungary, in this case to to offset the economic concessions Greece has made in successive bailouts,” said Thanos Veremis, emeritus professor of history at Athens university. “We don’t know where it’s going to end.”

   Mr Kotzias, 66, is a divisive figure in Greece. The Germany-educated intellectual once co-authored a propaganda book with a top agent of the Stasi, the intelligence agency in East Germany.

   In Athens Mr Kotzias tutored members of the communist youth movement, among them Alexis Tsipras, now the prime minister. After Syriza came to power in 2015 he become the party’s intellectual mentor.

   He has denied accusations that he worked as a Stasi agent in Greece, arguing in a 2015 media interview that he was ordered by Greek and East German Communist party officials to “write things that were nonsense”.

   Additional reporting by Pavlos Papadopoulos in Athens

 3. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Κατ’ αρχάς, καταδική τής Ελλάδος από το ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου) για Δικαστική Απόφαση πρέπει να αποτελεί και λόγο Αναψηλαφήσεως για τον αδικηθέντα (είχε γίνει σχετική νύξη κατά το πρόσφατο παρελθόν, χωρίς περαιτέρω συνέχεια).
  Η νεοελληνική ιδιαιτερότης (παράνοια): αυτή την αποζημίωση την καταβάλει το δημόσιο (δηλ. όλοι εμείς οι φορολογούμενοι) και όχι οι Δικαστές που εξέδωσαν την άδικη (σύμφωνα πάντα με το ΕΔΔΑ) Απόφαση ούτε ο ενάγων (η γνώμη τού γράφοντος: η βασική ευθύνη είναι τών Δικαστών· ο ενάγων, κάθε ενάγων, μπορεί να το «βλέπει» και ως … «νόμιμο τζόγο»!).
  Και εδώ μπαίνει το θέμα γιατί αυτοί οι Δικαστές ποτέ δεν παραπέμπονται στο πειθαρχικό με το ερώτημα τής παύσεως; αφού οι πιθανότητες είναι μόνον δύο: είτε είναι μεροληπτικοί (έχουν χρηματισθεί ή επηρεάζονται από ομοειδή «φρονήματα» ή και τα δύο) είτε είναι ανεπαρκείς (στερούνται νομικής σκέψεως ή ευφυΐας ή και τα δύο), σε κάθε περίπτωση δεν έχουν θέση στην Δικαιοσύνη.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aντιλαμβάνομαι απολύτως την άποψή σας για τον ενάγοντα, που τη θεωρώ γενικά σωστή, προκειμένου περί ενάγοντος ιδιώτη.
   Όμως αν ο ενάγων είναι μια πολιτική προσωπικότητα και μάλιστα Υπουργός Εξωτερικών, ιδιότητα που προαπαιτεί ιδιαίτερη ευφυϊα και πατριωτισμό (εννοώ πως ο κ.Υπ.Εξ. δεν θα θέλει να χρεώσει την πατρίδα με πρόστιμα και μάλιστα εν ώρα χρεοκοπίας) και μάλιστα προσωπικότης μεγίστου βεληνεκούς, καθηγητής κατά τον ισχυρισμό του ξένων πανεπιστημίων περιωπής, και πολιτικός ευρύτατου (εθνικού θα έλεγα) φάσματος (από το ΚΚΕ στον ΓΑΠ, με ολίγοι Σαμαρά και Κρανιδιώτη και εκείθεν στον Αλέκσις),

   εκεί φρονώ πως όχι μόνο εκ του νόμου, αλλά αυτοβούλως τα λεφτά θα επιστραφούν και λόγω ευαισθησίας και λόγω απόκρουσης της κριτικής των κακόπιστων, που φοβάμαι πως δεν θα φεισθούν μελάνης.
   Αλλά ας μην προδικάζουμε και ας περιμένουμε.

   • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Μα, αγαπητέ μου (όπως έλεγαν και κάποιοι «παλαιοί»), εάν ο ενάγων δεν ήταν «ημέτερος» ουδεμία πιθανότητα είχε να «δικαιωθεί». Δράττομαι τής ευκαιρίας να γράψω ότι (στην ουσία) συμφωνούμε.
    ps Και οι Δικαστικοί λειτουργοί που (υποτίθεται ότι, στην Ελλάδα, η Δικαστική λειτουργία είναι «ανεξάρτητη») τί κάνουν; Μόνον όταν πιθανολογείται ότι οι αποδοχές τους μπορεί να μειωθούν, «τολμούν» να «σηκώσουν κεφάλι» στην εκτελεστική λειτουργία! – όπως είναι γνωστό, έως το 1995, οι Δικαστικοί λειτουργοί ήταν σχετικά αδικημένοι (όσον αφορά τις αποδοχές τους)· μετά το 1995, οι Δικαστικοί λειτουργοί, όχι μόνον συμπεριλαμβάνονται στους πιο προνομιούχους Έλληνες, αλλά έχουν φθάσει στο σημείο να αδιαφορούν για τα πάντα και μοναδική τους ενασχόληση αποτελεί ποιος «εργαζόμενος» τού ευρύτερου δημόσιου τομέα παίρνει περισσότερα απ’ αυτούς και να διεκδικούν την διαφορά από το Ελληνικό δημόσιο (και διαθέτουν το βασικό πλεονέκτημα ότι αποφασίζουν οι ίδιοι για το νόμιμο τής απαιτήσεως τους).

 4. Ο/Η Κεντροδεξιός λέει:

  http://www.eleftherostypos.gr/politiki/120006-nd-i-apantisi-tou-k-kotzia-ton-ekthetei-akoma-perissotero/

  ΝΔ: Η απάντηση του κ.Κοτζιά τον εκθέτει ακόμα περισσότερο

  Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017, 7:45μμ

  «Ο προβληματισμός για τις ενέργειες του κ. Κοτζιά – όπως στην περίπτωση του περιοδικού Athens Review of Books του κ. Μ. Βασιλάκη – ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για παρεμβάσεις του υπουργού στη Δικαιοσύνη και εκφράζουν έντονη σχετική ανησυχία.

  «H απάντηση του κ. Κοτζιά τον εκθέτει ακόμα περισσότερο. Όπως και η επιλογή του να εκπροσωπηθεί από το γνωστό για την εμπλοκή του στην υπόθεση Κοσκωτά, κ. Μαντζουράνη, αλλά και μόνιμο δικηγόρο του ελληνικού Δημοσίου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Κοτζιάς, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, οφείλει να σκέφτεται δυο φορές τις κινήσεις που εκθέτουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την χώρα σε διεθνές επίπεδο», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  http://www.aftodioikisi.gr/politiki/kotzias-kata-financial-time-gia-dimosievma-ti-apanta-nd/

  Κοτζιάς κατά Financial Time για δημοσίευμα – Τι απαντά η ΝΔ
  09/08/2017

  Την οργισμένη και άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, καταλογίζοντας στη συντάκτριά του ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

  «Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα της Financial Times υπογεγραμμένο από την Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει δηκτικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει «ανάμεσα στα άλλα, ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα».

  Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει, ξεκαθαρίζοντας πως η αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Ματζουράνη. «Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

  Ως τρίτη ψευδή αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα, είναι ότι «γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα “επιχειρήματα” των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων». Σε αυτό το πλαίσιο, καταλογίζει στη συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας πως «περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία».

  Προς αποκατάσταση της αλήθειας το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει την επιστολή που απέστειλε στην Kerin Hope ο κ. Ματζουράνης, σημειώνοντας πως το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope, ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή, βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.

  Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά σημειώνεται πως υπάρχουν τρεις αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία και επισημαίνεται πως προκειμένου να λήξει η αντιδικία αρκεί μια απλή δημόσια συγγνώμη από τους καταδικασθέντες. «Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται.

  Αναλυτικά, ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ματζουράνη:

  1) Η αλήθεια είναι ότι δεν δεσμεύτηκε ούτε ένα asset του εν λόγω περιοδικού. Ούτε εμποδίστηκε η κυκλοφορία του καθότι η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου αφορά το ζεύγος Βασιλάκη.

  2) Υπάρχουν 3 αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων, Πρωτοδικείο, Εφετείο και Άρειος Πάγος, που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία.

  3) Το ζεύγος Βασιλάκη που καταδικάστηκε με 10.000 ευρώ για συκοφαντία και ψεύδη υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν αφορά το ίδιο άλλα την κυκλοφορία του περιοδικού. Αν είχατε μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις των δικαστηρίων δεν θα είχατε ασχοληθεί με τα ως άνω ψεύδη.

  4) Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.

  5) Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πολύ πριν γίνει ο εντολέας μου Υπουργός και οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εκδόθηκαν πριν γίνει Υπουργός.

  6) Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει τιμωρίες για συκοφάντες και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Ευρώπη εκτελούνται και υλοποιούνται σε όλη την ΕΕ. Απορώ γιατί εγκαλείτε τον εντολέα μου που ζήτησε την εκτέλεση 3 δικαστικών αποφάσεων που τον δικαιώνουν.

  7) Θα ήθελα, τέλος, να γίνει γνωστό ότι, ο εντολέας μου, ζήτησε, μέσω εμού, από τους καταδικασθέντες και στις τρεις βαθμίδες των δικαστηρίων, να του εκφράσουν μια απλή δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι αυτό του αρκεί για να λήξει η αντιδικία. Το ζεύγος Βασιλάκη αρνήθηκε κατηγορηματικά την έκφραση μιας τέτοιας απλής συγγνώμης, ενώ απαιτεί ταυτόχρονα, με πολλαπλά δημοσιεύματα να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Να τεθεί το ίδιο το ζεύγος υπεράνω του νόμου, να μπορεί να συκοφαντεί κατά το δοκούν και να καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Πιστεύει δε, ότι διαθέτει τέτοιες προσβάσεις σε εφημερίδες και ΜΜΕ ώστε να δύναται να συνεχίσει τη δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

  Γι’ αυτό θα συνιστούσα να μελετήστε προσεκτικά τις δικαστικές αποφάσεις και να μη περιορίζεστε στις απόψεις των καταδικασθέντων συκοφαντών.

  ΑΘΗΝΑ 30.7.2017

  Ο πληρεξούσιος δικηγόρος, Ιωάννης Μαντζουράνης

  Υ.Γ. Aναμένω την αυτούσια δημοσίευση της απάντησης, η όποια, εξάλλου, εζητήθη από εσάς.

  • Ο/Η Ντούγκιν λέει:

   Σοβαρή καταγγελία: Η Ελλάδα παραδίδει κρυφά στον Ερντογάν Τούρκους δημοκράτες που ζητούν άσυλο
   Από Iskra – 08/06/20170


   Φταίει η υπερήφανη εξωτερική πολιτική που προκαλεί τη διαβολή και τον φθόνο κατά του υπουργού, από μισελληνικούς δυτικούς πολιτικούς κύκλους

   http://www.lifo.gr/now/politics/155951

   O Koτζιάς επιτίθεται στη Ν.Δ. στην «κόντρα» για τους Financial Times: Επίδειξη νεοραγιαδισμού

   Ο υπ. Εξ. αναφέρεται σε κατασυκοφάντηση που έχει ως στόχο την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτικής της χώρας 9.8.2017 | 20:41

   Επανέρχεται ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ανακοίνωση της σχετικά με το άρθρο των F.T. για το «Athens Review of Books» και το ακόλουθο σχόλιο του υπουργού. Στη νέα ανακοίνωση ο υπουργός αναφέρει: Για μια ακόμα φορά, η Νέα Δημοκρατία κάνοντας επίδειξη νεοραγιαδισμού, υποκλίνεται στα μονόπλευρα, συκοφαντικά, και εκ του πονηρού δημοσιεύματα μερίδας του ξένου Τύπου. Για πολλοστή φορά, στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους, προσφέρει χείρα βοηθείας σε έξωθεν προσπάθειες κατασυκοφάντησης του υπουργού Εξωτερικών. Για μια ακόμη φορά, ενώ προσποιείται ότι κόπτεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ούτε καν μπαίνει στον κόπο να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

   Προφανώς, η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ενοχλεί. Θα την συνηθίσουν.

 5. Ο/Η Παλιός λέει:

  ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9/

  Χλιαρή διάψευση από Αθήνα.
  Συμβαίνουν στη χώρα μας με την ανοχή μας:

  “Ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση…”

  Συντεταγμένες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ;

  Καταγγελία στην ΕΕΔΑ για επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο

 6. Ο/Η Αλεξ Σήρας λέει:

  Είναι ίδιο ανικάνων & διεφθαρμένων ατόμων ,οχυρομένοι πίσω από το δημόσιο αξίωμα που (κακώς) κατέχουν να προσπαθούν να ταυτιστούν με την μια ή την άλλη δημόσια υπηρεσία ή εαν είναι εντελώς αποθρασυμένοι με την πατρίδα , το έθνος κλπ. Προ έτών ενας ναύαρχος του γλυκού νερού προκειμένου να αποφύγει επικρίσεις για λανθασμένους χειρισμούς (βεβαίως οχι μόνο δικούς του) που παρ ολίγο να εμπλέξουν την χώρα σε σύραξη , είχε αυτοανακηρυχθεί σε ένοπλες δυνάμεις & πολεμικό ναυτικό.
  Η παρακολούθηση της υπόθεσης με εμπλοκή μαλιστα υπουργείου σε προσωπική διένεξη μάλλον επιβεβαιώνει την άποψη αυτή.
  Οσον αφορά την επιλογή συνηγόρου που απεδόθη πάλευκος στο «λειτούργημα» του μετά απο θητεία σε ιδρύματα του υπουργείου Δικαιοσύνης & μονές, ας ερωτηθεί καλύτερα ο συνονόματος του διοικητής Υπηρεσίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.