Επιστροφή των πανεπιστημίων στο προ τριακονταετίας παρελθόν τους [4]

[Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του ευνομούμενου και δημοκρατικού κόσμου στην οποία δεν τηρείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Άρθρο Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη]

Είναι επιτέλους καιρός το πανεπιστημιακό άσυλο να αποκτήσει το αρχικό αυτονόητο νόημά του, αυτό της προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και σκέψης και να υπηρετήσει την εύρυθμη καιδημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων σημειώνουν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του ευνομούμενου και δημοκρατικού κόσμου στην οποία δεν τηρείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Γιατί πανεπιστημιακό άσυλο σημαίνει διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Προστασία του αυτονόητου δηλαδή δικαιώματος των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των προσκεκλημένων της να διατυπώσουν την άποψη τους όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα, ακόμη και όταν οι ακροατές ή οι συνομιλητές τους δε συμφωνούν με αυτήν. Έχει μεγαλύτερη σημασία να μπορούμε να συνομιλούμε και να διατηρούμε το δίαυλο του διαλόγου με αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε παρά με εκείνους με τους οποίους συμφωνούμε. Αυτό εξάλλου είναι ένα από τα πιο στοιχειώδη γνωρίσματα των δημοκρατικών καθεστώτων. Στην Ελλάδα έχουμε έναν λόγο παραπάνω να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μια και λόγω των σκοτεινών περιόδων στην ιστορία της χώρας η ανεμπόδιστη έκφραση της ανθρώπινης βούλησης ήταν πολλές φορές ζητούμενο. Παρ’όλα αυτά, αντί αυτονόητα να ταυτιστεί με την υπεράσπιση της απρόσκοπτης ανταλλαγής ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου, η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου στη χώρα μας διαστρεβλώνεται βάναυσα. Ταυτίζεται εν τέλει με ένα ιδιότυπο ‘άσυλο’ για παράνομες και αντικοινωνικές πράξεις από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητες στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η απαράδεκτη αυτή ανοχή, που υποβαθμίζει τη λειτουργία των ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων δρώντας εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της, αποτελεί υπόθαλψη μιας επικίνδυνης κοινωνικής και ψυχολογικής παθολογίας και έχει συγκεκριμένα αίτια.

​Ο υποχωρητικός λαϊκισμός των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης απέναντι στο φαινόμενο της ενδοπανεπιστημιακής κυριαρχίας των κομματικών νεολαιών εδραίωσε τη διεστραμμένη αυτή αντίληψη. Μια τέτοια αντίληψη έχει εμφιλοχωρήσει, δυστυχώς,ακόμη και στα σώματα ασφαλείας, τα οποία και σήμερα ακόμη αρνούνται επίμονα να παρέμβουν στους πανεπιστημιακούς χώρους χωρίς εντολή της πολιτικής ηγεσίας τους. Κι’αυτό ενώ εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος τόσο προσώπων όσο και της δημόσιας περιουσίας. Έτσι, η εσφαλμένη αλλά βολική αυτή πρόσληψη του πανεπιστημιακού ασύλου έχει καταλήξει στη παράλογηταύτισή του με κάποιου είδους ‘άβατο’ για την αστυνομία. Η προσχηματική του επίκληση έχει ξεκάθαρα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε εστίες κοινωνικής εξαθλίωσης και κινδύνου για την ευρύτερη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Την ίδια δε στιγμή, ασφαλείς απέναντι στο ενδεχόμενο προστατευτικής για την ακαδημαϊκή κοινότητα παρέμβασης της πολιτείας, ηχηρές πολιτικές μειοψηφίες, αναλαμβάνουν τον ρόλο του ‘προστάτη’ της πανεπιστημιακής ζωής προπηλακίζοντας μη αρεστούς σε αυτές παράγοντες ή διαλύοντας βιαίως συνεδριάσεις πανεπιστημιακών οργάνων και ‘ιδεολογικά αντίπαλες’ ακαδημαϊκές εκδηλώσεις.

​Είναι επιτέλους καιρός το πανεπιστημιακό άσυλο να αποκτήσει το αρχικό αυτονόητο νόημά του, αυτό της προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και σκέψης και να υπηρετήσει την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και καθήκον όλων μας -όλων των δημοκρατικών πολιτών- είναι να αντιταχθούμε στη νοσηρή ταύτιση του ασύλου με κάποιο δήθεν ‘άβατο’,  αξιώνοντας εδώ και τώρα την θεσμική αποκατάσταση της πραγματικής του αποστολής. Της αποστολής που επιτάσσει το σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας.

πηγή

Επιστροφή των πανεπιστημίων στο προ τριακονταετίας παρελθόν τους [1]
Επιστροφή των πανεπιστημίων στο προ τριακονταετίας παρελθόν τους [2]
Επιστροφή των πανεπιστημίων στο προ τριακονταετίας παρελθόν τους [3]
Γ’ Λυκείου: υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά, και όχι Μαθηματικά-Ιστορία (προσεχές νομοσχέδιο)

Advertisements
This entry was posted in φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Επιστροφή των πανεπιστημίων στο προ τριακονταετίας παρελθόν τους [4]

 1. Ο/Η Εικόνες από το μέλλον λέει:

  Θα τα λουστούν όλα

  ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ

  Πέταξαν καφέδες κατά Φίλη και Ξυδάκη -Ανεπιθύμητοι στη συγκέντρωση για την Ηριάννα Β.Λ.

  Ένταση σημειώθηκε όταν εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης. Ωστόσο τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν εμφανίστηκε και ο Νίκος Ξυδάκης. Οι δυο τους δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις ενώ εκτοξεύθηκαν εναντίον τους νερά και καφέδες.

  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η Ηριάννα είναι μια υπόθεση που δεν τιμά καθόλου τη Δικαιοσύνη.
  Ο Φίλης και ο Ξυδάκης είναι στο κυβερνητικό κόμμα, στην κυβέρνηση Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Παρασκεβώπουλλλου, δεν είναι αθώες περιστερές, .
  Πήγαν γυρεύοντας, θέλοντας να τα έχουν καλά και με την Κική και με την Κοκό..

  http://news247.gr/eidiseis/athlitika/ellhnes-athlhtes-kai-proponhtes-sthrizoyn-thn-hrianna-v-l.4765994.html

  Έλληνες αθλητές και προπονητές στηρίζουν την Ηριάννα Β.Λ.

  «Βάζουμε στο μυαλό μας τις αδικίες που έχουμε βιώσει στον χώρο του αθλητισμού. Που δεν μας έπαιρνε ο ύπνος, αρρωσταίναμε που χάναμε άδικα ενα παιχνίδι… Φαντάσου ένα παιχνίδι, μόνο ένα παιχνίδι. Και ‘κει σκεφτόμαστε την Ηριάννα, στερούμενη τόσο άδικα με την πραγματική έννοια της λέξης την ίδια της την ελευθερία, την ίδια της την ζωή. Η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλους.
  Η Ηριάννα μπορεί να ήμουν εγώ, μπορεί εσύ, μπορεί τα παιδιά μας.»
  Μπαρτζώκας Γιώργος (προπονητής)
  Κωφίδης Σάββας (προπονητής)
  Παππάς Νίκος(καλαθοσφαιριστής)
  Λαδάκης Αντώνης (ποδοσφαιριστής)
  Τασουλής Χρήστος (ποδοσφαιριστής)
  Καλλινικίδης Αβραάμ (καλαθοσφαιριστής)
  Πορτουλίδης Νίκος (ποδοσφαιριστής)
  Μπαντής Γιώργος (ποδοσφαιριστής)
  Τσόχλας Απόλλων (καλαθοσφαιριστής)
  Ελευθερόπουλος Δημήτρης (προπονητής)
  Μπόγρης Γιώργος(καλαθοσφαιριστής)
  Ζιάγκος Βαγγέλης (προπονητής)
  Μάρκος Δημήτρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Μπουκουβάλας Μιχάλης(ποδοσφαιριστής)
  Σορώτος Κώστας (προπονητής)
  Ζησόπουλος Γιώργος (ποδοσφαιριστής)
  Κόρμπος Παναγιώτης (ποδοσφαιριστής)
  Πουρσανίδης Ηλίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Κάκος Τάσος(διαιτητής)
  Παπαδόπουλος Νίκος (ποδοσφαιριστής)
  Τσαμπούρης Σάββας (ποδοσφαιριστής)
  Γκιζέλης Φώτης (προπονητής)
  Μασούρας Γιώργος (ποδοσφαιριστής)
  Βαλαώρας Γιάννης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Ιντζόγλου Λευτέρης (ποδοσφαιριστής)
  Παντελιάδης Σάκης (ποδοσφαιριστής)
  Παραφέστας Τάκης (προπονητής)
  Παπαστεριανός Μανώλης (ποδοσφαιριστής)
  Ματσούκας Λευτέρης (ποδοσφαιριστής)
  Λαγωνικάκης Ανδρέας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Κυριακίδης Ηλίας (ποδοσφαιριστής)
  Γκουγκούδης Σπύρος (ποδοσφαιριστής)
  Τσινός Γρηγόρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Παπαγεωργίου Θανάσης (ποδοσφαιριστής)
  Μουρατίδης Κώστας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Παπάζογλου Σάββας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής-προπονητής)
  Σεραφείδης Στέλιος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής-προπονητής)
  Γεωργακόπουλος Γιώργος (ποδοσφαιριστής)
  Χριστοφιλέας Τάσος (ποδοσφαιριστής)»

  http://www.kathimerini.gr/914853/article/epikairothta/ellada/pws-einai-dynaton-h-hrianna-sth-fylakh
  21.06.2017
  «Πώς είναι δυνατόν; Η Ηριάννα στη φυλακή;»
  ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

  http://www.efsyn.gr/arthro/13-hronia-poini-apo-mia-kataskeyasmeni-ypothesi
  13 χρόνια ποινή από μια κατασκευασμένη υπόθεση
  Αντα Ψαρρά
  ……………………

  Δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013 (στη σκληρή εποχή Δένδια-Αθανασίου), η Ηριάννα συλλαμβάνεται διότι έτσι ξαφνικά προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο.

  Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.

  Σημειώνουμε εδώ ότι τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δ. Μόκας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Κατηγορούμενος (καταδικασμένος πλέον) στην ίδια υπόθεση είναι και ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, στον οποίο επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες δύο χρόνια μετά.

  Η δίκη έγινε χωρίς καμία επιβαρυντική για τους κατηγορουμένους μαρτυρία και με μόνο στοιχείο το «δείγμα», το οποίο μάλιστα είχε… τελειώσει όταν οι απελπισμένοι από την ασύλληπτη περιπέτεια της κόρης τους γονείς προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου αλλά και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA.

  Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

  Η στάση του δικαστηρίου

  Το δικαστήριο δεν πείστηκε ούτε από τη μη ύπαρξη μαρτύρων ούτε από την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού ούτε από την κατάθεση της Ηριάννας και των μαρτύρων υπεράσπισης ούτε από τίποτα και αποφάσισε την 1η Ιουνίου 2017 να καταδικάσει την κοπέλα σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά, με δεδομένη τη βασιμότητα του βουλεύματος και με μόνο στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα.

  Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα.
  ………………………

 3. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  http://www.lifo.gr/now/greece/152743

  Το σκίτσο του Latuff για την Ηριάννα: «Ποιος νοιάζεται για αποδείξεις;»

  Ο διάσημος σκιτσογράφος «παρεμβαίνει» με την αιχμηρή πένα του 15.7.2017

  Για την υπόθεση της Ηριάννας, που βρίσκεται φυλακισμένη με 13ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με αμφισβητούμενα στοιχεία, σκίτσαρε ο γνωστός βραζιλιάνος σκιτσογράφος Carlos Latuff. Στο σκίτσο που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram, ο Latuff, απεικονίζει την δικαιοσύνη με δεμένα τα μάτια να κλειδώνει την Ηριάννα στο κελί και να απομακρύνεται πετώντας το κλειδί στον κάλαθο των αχρήστων και μονολογώντας: «Ποιος νοιάζεται για αποδείξεις…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.