Από το αείζωον πυρ του Ηράκλειτου στην ενεργοβόρο πηγή του Αλέξη Τσίπρα

[Η επιστημονική σκέψη του μαθητή του Μπαλτά και του Γαβρόγλου]

Ενεργοβόρες πηγές Ενέργειας

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ειδικό δικαστήριο ζήτησε προχτές (12.7) για τον Τσίπρα, ο πολιορκητής και επίδοξος πορθητής του Νομισματοκοπείου και «Μαθηματικός» της πατριωτικής Αριστεράς Λαφαζάνης, οικολόγος των Ρωμιών κυνηγών και θιασώτης της ρωσικής μαφιόζικης βιομηχανίας ρύπων, συνοδοιπόρος της ελληνικής ναζιστικής Ακροδεξιάς στην αμετανόητη συνηγορία των κτηνανθρώπων της Σρεμπρένιτσα. Δίκαιο το αίτημα, αλλά ο ίδιος θα πρέπει να κάτσει εκ δεξιών του πρώην αφεντικού του στο σκαμνί, γιατί είναι πολύ πιο ένοχος ακόμη και από αυτόν, εκτός αν επικαλεστεί το ελαφρυντικό της προφανούς βλακείας.

Το τι καπνό φουμάρουν ο Τσίπρας, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οργισμένα και αδιάβαστα νιάτα τους  και οι παραδόπιστοι μωροφιλόδοξοι που μαζεύτηκαν γύρω τους όταν διαφάνηκε προοπτική εξουσίας, το είχαμε επισημάνει από πολύ νωρίς. Η προσέγγιση με τα ξεφωνημένα ρετάλια του βατοπεδινού καραμανλισμού, με το διεφθαρμένο επισκοπάτο και με όλους τους κύκλους της Ακροδεξιάς, ήταν ορατή σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Ούτε προσβάσεις σε κέντρα πληροφοριών, ούτε γνωριμίες διαθέταμε. Γράφαμε αυτά που βλέπαμε και που ο σοφός και αθώος λαός (έκανε πως) δεν έβλεπε. Ενδεικτικά αναφέρω:

Α. «Ιερώνυμος-Τσίπρας, 1-0», «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του προέδρου του ΣΥΝ»  (25.3.2010). «….για άλλη μια φορά συνολικά η ηγεσία σύσσωμης της Αριστεράς δείχνει απίστευτα κατώτερη των περιστάσεων και ολότελα ανίκανη να δώσει στον απογοητευμένο κόσμο πολιτική διέξοδο, απροετοίμαστη για την κρίση του συστήματος, πρόχειρη, αδιάβαστη, ρηχή και συνθηματολογική…».

Β. «Η «Αυγή», η ΕΚΟΦ και ο Μιλτιάδης Έβερτ» (11 Φεβ 2011) «Μια περίεργη αυτολογοκρισία»   «…Η «Αυγή» συμπεριφέρεται σαν να είναι η «Εστία», πρόβαλε πέρα από κάθε λογική τον αφόρητα πληκτικό «ανησυχούντα» πατριώτη Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη προστατεύει ενίοτε τα τιμαλφή του Έθνους και τα ιερά τέρατα της Αριστεράς, τον Λεντάκη, τον Κύρκο, το Θεοδωράκη, και κάνει πως δεν βλέπει τα ολισθήματά τους, που μερικές φορές γίνονται κραυγαλέα με περίεργα δείπνα, ανάρμοστες συνεντεύξεις στην “Espresso”, ή εθνικιστικές κορώνες. Ειδικά για τη στάση της «Αυγής» απέναντι στον αυτοκαταστροφικό Θεοδωράκη και τη μισοσβησμένη «Σπίθα» του, που θυμίζει την εφημερίδα του μητροπολίτη Καντιώτη και την κόρη του δικτάτορα Μεταξά, και όχι μόνο στο όνομα δυστυχώς, διαβάστε εδώ (10.2. 2011) “Οι λαθροχειρίες της ΑΥΓΗΣ απέναντι στην ιδεολογική ταυτότητα της ΣΠΙΘΑΣ”…».

Γ. «Όταν η Αριστερά προσεγγίζει ακροδεξιούς και λαϊκιστές» (7.9.2011) «Πυκνώνουν τα συμπτώματα συνάντησης Αριστεράς, πατριωτών και λαϊκής Δεξιάς μέσω κυρίως της αντιμνημονιακής δημαγωγίας. Η αντίθεσή μου με το μνημόνιο είναι δεδομένη, αλλά όχι με λυκοσυμμαχίες, με αμνήστευση ενόχων και με αποσιώπηση ενοχών, ή με κραυγές σαν κι αυτές των κ.κ.Τσίπρα και Θεοδωράκη πως θα πουληθεί η Ακρόπολη (Κατά τον κ.Θεοδωράκη μάλιστα-που ζητά και τα βουλευτικά αναδρομικά του-σε Τούρκους ή «Σκοπιανούς»). Θα απαριθμήσω κάποια κρούσματα που κανέναν δημοκρατικό πολίτη δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο και ήσυχο…»..

Ο σεσημασμένος και από εμάς («Τα προσχώματα του κ.Τσίπρα», κλπ, κλπ, κλπ.), ανελλήνιστος, αγράμματος, κουτοπόνηρος και άμοιρος κάθε επιστημοσύνης καταληψίας των Αμπελοκήπων χτύπησε πάλι προχτές, τώρα από την Κοζάνη: «kozan.gr: Ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας». Το τοπικό σάιτ που αναμεταδίδει με όλη την επαρχιώτικη σοβαροφάνειά του την πρωθυπουργική κοτσάνα, δεν την έχει αντιληφθεί κι αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό γιατί αποδεικνύει προς στιγμήν πως τοιούτος γὰρ ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς. Ευτυχώς οι σχολιαστές του αποκαθιστούν τα πράγματα και αυτό σημαίνει πως υπάρχει ελπίδα για την ταλαίπωρη πατρίδα μας.

Τι στο διάβολο διδάχτηκε στο Πολυτεχνείο του Μπαλτά και του Γαβρόγλου ο σύζυγος της πανεπιστημιακής δασκάλας και γραμματέως; Πάτησε ποτέ το ποδάρι του εκεί μέσα ή οι μελέτες της Γραμματείας της γηραιάς Αλβιόνος και ο σχεδιασμός της πανευρωπαϊκής Επανάστασης, δεν του άφησαν χρόνο; Αλέξιε, «ιδού της μουσοτρόφου Ευρώπης τα υπερέχοντα έθνη ακόμα προσμένουσιν, ακόμα την φωνήν σου επιθυμούσιν».

Σε αυτή τη χώρα και μακριά από εμάς κάθε πατριδοκαπηλία και αρχαιοπληξία, πρωτακούστηκαν βασικές έννοιες για την ύλη και για την ενέργεια. Φωτιά γη και νερό ήταν για τον Ηράκλειτο (ο Αριστοτέλης πρόσθεσε τον αέρα και τον αιθέρα) τα τρία θεμελιώδη συστατικά του φυσικού κόσμου. Πολλοί βλέπουν στο «αείζωον πυρ» του, που διανύει μια κυκλική τροχιά μεταλλαγής του σε θάλασσα, κατόπιν σε γη και ξανά σε θάλασσα και μετά σε φωτιά, μια εν σπέρματι σύλληψη της έννοιας της Ενέργειας και της θεωρίας της διατήρησής της μέσα από τις μετατροπές της. Η αρχική έννοια της φυσικής δύναμης, που κινιόταν δίπλα στα γνωστά τότε χημικά στοιχεία, προσέγγισε τη σημερινή ιδέα της «ενέργειας» στα μισά του 19ου αι., μέσα από την επιστημονική σκέψη του Hermann von Helmholtz (1821- 1894) για να ακολουθήσει μετά η ελεύθερη ενθαλπία του Τζ. Γουίλαρντ Γκιμπς (1839-1903). Η αναπόφευκτη οικονομική διάσταση αυτών των όρων, γέννησε την ανάγκη υπολογισμού της απόδοσης χρηματικού κέρδους των μηχανών που παρείχαν ενέργεια και της μέτρησης της ισχύος τους. Το γινόμενο του μετακινούμενου βάρους επί το ύψος στο ποίο ανέβαινε (αργότερα ήλθε το γενικότεροι εργαλείο του πολλαπλασιασμού της δύναμης με την μετατόπιση), ήταν ο βασικός αρχικός υπολογιστικός μηχανισμός αυτής της απόδοσης, που μετρούσε και την κινητική ενέργεια, την περίφημη πρωτόλεια vis viva (ζωντανή δύναμη). Ενέργεια ήταν και είναι η ικανότητα παραγωγής έργου, ένας ορισμός της που όμως δεν ισχύει πάντα, γιατί μπορεί ένα σύστημα σωματιδίων σε χαμηλή θερμοκρασία, να έχει θερμική ενέργεια χωρίς να μπορεί να δώσει έργο (Robert L. Lehrman «The Physics Teacher», Volume 11, Issue 1). Από προχτές ο πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ και αναστηλωτής του ελληνικού Παναγίου Τάφου (μαζί με την μηχανικό Τόνια Μοροπούλου των κουτσομπολιών της υπόθεσης  Κοσκωτά), εισήγαγε τον επιστημονικό οικονομικό όρο της ενεργοβόρας πηγής ενέργειας, που φαντάζομαι την βάζεις στην πρίζα και μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ακριβότερη και λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Βρίσκω παρηγοριά στον Ηράκλειτο: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν». Ο Αλέξης σε λίγο θα είναι παρελθόν. Αν ο Αλέξης είχε την ελάχιστη αίσθηση της παροδικότητας και της ματαιότητας όλων των γελοίων αθλιοτήτων του, θα είχε αρκεστεί στο ρόλο του αρχηγού ενός αγανακτισμένου και περισπούδαστου ιδιόρρυθμου κόμματος-ελίτ του 8%, που στην πορεία του χρόνου, τεχνηέντως κρυπτόμενος, θα περνιόταν και για σοφή ήρεμη δύναμη, ένα είδος Φώτη Φανούρη νεότερου, που οι κουτές κοινοτοπίες του θα εντυπωσίαζαν τις προοδευτικές κυρίες της πλατείας Κολωνακίου. Έπεσε στη θάλασσα της εξουσίας όμως και θα βγει σα βρεγμένη γάτα.

Δεν ξεχνώ τα χάλια του ΝΔΠΑΣΟΚ, δεν αμνηστεύω τα σκάνδαλά του που έχει τόσο προκλητικά και ασύστολα αμνηστεύσει συμψηφιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και που τα χρησιμοποιεί μόνο δημαγωγικά για να σηκώσει ανάχωμα ανάσχεσης της επιστροφής των ψηφοφόρων του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ στην πατρώα γη. Ασφαλώς δεν εφηύρε ο Τσίπρας τη θαυματουργή λαμπηδόνα του δικαστικού κομμωτηρίου (να μην κάνουν τις παρθένες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Δικαιοσύνης), αλλά τέτοιας ευφυϊας και τεχνογνωσίας κυβέρνηση, τέτοια ηγεσία, δεν ξαναματάγινε σ’αυτόν τον τόπο, με την εξαίρεση της εποχής της στρατοκρατίας («Καφενείο Εμιγκρέκ. Υποθήκες Παπ – Πατ», Βασίλης Βασιλικός) και των δημηγοριών του Μιλτιάδου (Βιβλίο «Άπαντα Έβερτ» ).

 
Upadate.

Τελικά δεν είπε ενεργοβόρο αλλά ενεργειακή. Ζητώ συγνώμη, ήταν λάθος παλιού (από το 2001) τοπικού ειδησεογραφικού μπλογκ που δεν έχει ανασκευάσει ακόμη και το αναπαρήγαγαν πολλοί, ανάμεσά τους και ο Ηλ. Κανέλλης στα ΝΕΑ, ο Δ. Χατζόπουλος στην Καθημερινή, ο κ.Τζήμερος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος. Γεγονός όμως είναι πως ο πρωθυπουργός έχει πει πολλά, πολύ χειρότερα και μας έχει δώσει το δικαίωμα να πιστεύουμε όσα λεκτικά ολισθήματα του καταλογίζονται, πολλώ μάλλον που δεν έχει απολογηθεί για κανένα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η απαραίτητη πρωθυπουργική γκάφα στη συγκεκριμένη ομιλία. Ο πολιτικός μηχανικός μίλησε για στρατόπεδο 400.000 στρεμμάτων, αριθμός προφανέστατα αδιανόητος και εξωπραγματικός, που έπρεπε να τον είχε προβληματίσει.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

20 Responses to Από το αείζωον πυρ του Ηράκλειτου στην ενεργοβόρο πηγή του Αλέξη Τσίπρα

 1. Ο/Η ατακτος λέει:

  Τι να πρωτοθαυμασω σε αυτο το κολωπαιδο @νταβατζη;

  http://attikanea.blogspot.gr/2017/07/blog-post_456.html

 2. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/349782/nikos-dimoy-sto-iefimerida-karamanlis-kai-tsipras-ekanan-tin-ellada-anekdoto

  Νίκος Δήμου στο iefimerida: «Καραμανλής και Τσίπρας έκαναν την Ελλάδα ανέκδοτο…»

  12|07|2017 23:03 ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

  Διαφημιστής, δημοσιολόγος, αρθρογράφος, συγγραφέας, ποιητής είναι ορισμένες από τις ιδιότητες που θα μπορούσαν να προστεθούν δίπλα στο όνομά του. O Nίκος Δήμου είναι όμως, πάνω από όλα, ένας άνθρωπος που δεν χαρίζεται σε κανέναν -ούτε στον εαυτό του.

  «Ηταν τραγική η τετραετία του Κώστα Καραμανλή με τον Προκόπη Παυλόπουλο», λέει. «Δεν περίμενα τέτοιο «καπέλωμα» της Εκκλησίας στην κυβέρνηση. Ευχαριστώ τον Θεό που με έκανε να ζήσω πολλά χρόνια για να απολαύσω αυτόν τον θίασο, του οποίου δεν έχει υπάρξει άλλο δείγμα στην Ιστορία. Οσο για την Κεντροαριστερά, είναι μια χαμένη υπόθεση».

  – Κύριε Δήμου, πιστεύετε ότι ο δεξιός χώρος, αν επιστρέψει στην εξουσία, θα ξανακάνει τα ίδια λάθη ή έχει αποκτήσει συναίσθηση των ευθυνών του;

  «Το θέμα πάει πολύ βαθύτερα. Είμαστε μια εντελώς ανώριμη κοινωνία. Δεν έχουμε αποκτήσει τρόπο να σκεφτόμαστε σωστά. Οι ρίζες βρίσκονται στην ιστορία μας, στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας και στη διάθεση των Βαυαρών να μας κάνουν Ευρωπαίους. Θέλαμε να έχουμε και την περικεφαλαία του Περικλή και το ημίψηλο του Ευρωπαίου. Από αυτό το σοκ η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ αστική τάξη. Κι αυτό είχε πολλές επιπτώσεις».

  – Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει το τοπίο;

  «Οσο θαυματοποιός κι αν είναι λοιπόν ο Μητσοτάκης, ο Μακρόν της Ελλάδας -και μακάρι να υπάρξει ποτέ ένας Μακρόν-, δεν μπορεί να αλλάξει την ταυτότητα μέσα σε λίγα χρόνια. Είναι θέμα παιδείας. Η παιδεία είναι φαύλος κύκλος. Γιατί τη μεταφέρουν οι καθηγητές και τους καθηγητές ποιος τους εκπαιδεύει; Μια μελέτη που είχαν κάνει πρόσφατα οι καθηγήτριες Φραγκιουδάκη και Δραγώνα, σε δείγμα 2.000, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι η πιο συντηρητική και άμουση τάξη. Πρέπει λοιπόν για να αλλάξεις τη νοοτροπία των μαθητών να αλλάξεις τη νοοτροπία των δασκάλων. Αλλά αυτούς ποιος θα τους εκπαιδεύσει;».

  – Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές στην Παιδεία που επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση;

  «Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι δεν θέλουν να φτιάξουν τίποτα. Θέλουν να βολέψουν καταστάσεις, να ευκολύνουν τα πράγματα, να μαζέψουν ψήφους. Ολη η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα για μένα είναι ανέκδοτο. Ευχαριστώ τον Θεό που με έκανε να ζήσω πολλά χρόνια για να απολαύσω αυτόν τον θίασο, του οποίου δεν έχει υπάρξει άλλο δείγμα στην ιστορία. Ολο το περιβάλλον γύρω από αυτή την κυβέρνηση. Είναι ακριβώς ό,τι δεν χρειαζόμαστε».

  – Και τι χρειαζόμασταν;

  «Μετά την τραγική διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Β’, χρειαζόμασταν μια κυβέρνηση εκσυγχρονιστική, που θα μπορούσε να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα, ώστε να βελτιωθούν σε βάθος χρόνου. Αντ’ αυτού, πήγαμε σε έναν θίασο ποικιλιών, ο οποίος χρησιμοποιεί είτε νεκρά ιδεολογήματα είτε αυτοσχεδιασμούς».

  – Θεωρείτε τον Κώστα Καραμανλή μοιραίο πρόσωπο στην πορεία της χώρας; Περισσότερο από τον Γιώργο Παπανδρέου;

  «Κατά κάποιον τρόπο ναι. Υπήρξε στην πρόσφατη ελληνική ιστορία μια εξαιρετική τετραετία, η πρώτη της διακυβέρνησης Σημίτη. Δυστυχώς υπήρξε μια τραγική επόμενη, όπου ξύπνησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ και έκανε πίσω. Ακολούθησε μια χειρότερη με τον Κώστα Καραμανλή και τον τωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία πολλαπλασιάστηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες το κόστος του κράτους. Μετά ήρθε ο συμπαθέστατος αλλά αφελής Γιώργος Παπανδρέου στον οποίο προσπάθησαν να εξηγήσουν τα πράγματα…».

  – Και τώρα ποια είναι η κατεύθυνση;

  «Εγώ θα ήθελα τον Κώστα τον Μπακογιάννη αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ λόγω συγγένειας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και η δυνατότητά του να ξεχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο είναι εξαιρετική.
  Πιστεύω ότι και ο Μητσοτάκης είναι ένας σκεπτόμενος πολιτικός. Εχει όμως ένα τεράστιο βάρος με το κόμμα που κουβαλάει. Αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσουν εκείνοι που θα κινδυνεύσουν να μην είναι υποψήφιοι, όπως επίσης αναρωτιέμαι αν τελικά θα τους ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Ενας Αμερικανός παραγωγός, όταν τον ρωτούσαν πώς κάνει πάντα επιτυχίες με τις ταινίες του, έλεγε ότι «πρέπει να αρέσουν σε ένα δωδεκάχρονο παιδί». Ετσι είναι και ο λαός μας σε σχέση με το κόμμα που ψηφίζει».

  – Θα μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανανεώσει τη Νέα Δημοκρατία;

  «Έχει την πρόθεση, έχει τις γνώσεις, έχει και την πολύ σωστή κρίση. Τα πράγματα που ακούω να λέει μου φαίνονται πολύ σωστά. Από εκεί και πέρα, αν θα μπορέσει να ανανεώσει το κόμμα, αν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα επιτελείο νέων ανθρώπων, δεν μπορώ να το ξέρω. Οι δυνάμεις της αντίδρασης και της συντήρησης στην Ελλάδα είναι πανίσχυρες. Εδώ, βλέπετε, η Εκκλησία, ένας από τους λόγους που είμαστε στα χάλια που είμαστε, ίσως όχι ο μόνος, αλλά σαφώς ο χειρότερος, καπέλωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ και του υπαγόρευσε το μάθημα των Θρησκευτικών…».

  – Υπάρχει κόμμα που μπορεί να αντιτεθεί στην Εκκλησία;

  «Οχι, δεν περίμενα θαύματα, δηλαδή χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, που είχε εξαγγελθεί άλλωστε. Δεν περίμενα μεγάλες μεταρρυθμίσεις και εντυπωσιακές αλλαγές. Αλλά δεν περίμενα να γίνει και το αντίθετο. Δεν είναι ότι δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει την κοσμική του άποψη στην Εκκλησία, αλλά ότι την κατήργησε και ακολούθησε την Εκκλησία».

  – Για λόγους ψηφοθηρίας;

  «Ναι. Στη συζήτηση του Μητσοτάκη με τον Ράμφο, στο τέλος ο Ράμφος του είπε ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να χωρίσει το κράτος από την Εκκλησία και ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι το βασικό τους θέμα… Πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος που να έχει το κουράγιο που είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος να πηγαίνει κόντρα στον λαό. Δεν τον βλέπω να υπάρχει, εκτός αν εξελιχθεί ο Μητσοτάκης σε κάτι τέτοιο».

  – Πώς βλέπετε την ιστορία της Κεντροαριστεράς;

  «Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό κεντρώα, αλλά μετά τη μεταπολίτευση ο χώρος του Κέντρου έπεσε σε λάθος χέρια. Κατ’ εμέ, ο φυσικός αρχηγός της κεντρώας παράταξης θα έπρεπε να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, γιατί είναι ευφυής, με σωστές απόψεις και μια διοικητική πείρα ευρωπαϊκού επιπέδου. Τη Φώφη Γεννηματά ούτε τη συζητάω. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα.
  Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Οτι έχεις μια ικανή γυναίκα, φιλόδοξη, αλλά χωρίς λαϊκό έρεισμα. Μια άλλη γυναίκα, ανίκανη, αλλά με λαϊκό έρεισμα. Κι έχεις τον καλύτερο όλων, κατά τη γνώμη μου, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος όμως είναι αντιπαθής ακόμα και στον εαυτό του. Δεν έχει αρχηγό αυτό το μαγαζί και στην Ελλάδα κόμμα χωρίς αρχηγό δεν κάνει τίποτα. Αυτό φοβάμαι και λυπάμαι γιατί αυτός είναι και ο δικός μου χώρος. Νομίζω ότι είναι μια χαμένη υπόθεση».

  – Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στον Αλέξη Τσίπρα…

  «Αν αυτή τη στιγμή έφευγε από τη μέση ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα θα διαλυόταν σε δεκάδες συνιστώσες. Νομίζω ότι και μετά από μια ήττα, ο ίδιος έχει δυνατότητες επιβίωσης, είναι ικανός, είναι ρωμέικο πλάσμα και επικοινωνεί με τον Ρωμιό. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει βουτιά με το κεφάλι βέβαια, αλλά έχει και τσαγανό και «χαρισματικότητα» για να μπορέσει να συντηρηθεί. Η έλλειψη παιδείας παίζει ρόλο στη χώρα μας. Αν ο Ελληνας κληθεί να επιλέξει μεταξύ του διανοούμενου και του μάγκα, ποιον θα προτιμήσει; Τον μάγκα».

  – Πώς σας φάνηκε το Μνημείο της ΕΡΤ;

  «Είναι γελοίο όχι απλώς το μνημείο, αλλά και η ιδέα του να βάλεις 23 ανθρώπους, που πέθαναν από διάφορες αιτίες, ότι είναι πεσόντες της ΕΡΤ… Μπορεί να μην είμαστε Πολυτεχνείο όπου μπήκε το τανκς, όπως είπε ο κ. Τσακνής, αλλά μπήκε το τανκς της ανεργίας… Εν τω μεταξύ, όλοι αυτοί που ήταν μέσα στην ΕΡΤ αποζημιώθηκαν παχυλά!».

  – «Η δυστυχία τού να είσαι Έλληνας» αποδείχθηκε διαχρονικός τίτλος…

  «Ομολογώ ότι όλη αυτή η κρίση μού έδωσε μια θετική εξέλιξη: Το βιβλίο μου αυτό, «Η δυστυχία τού να είσαι Έλληνας», που κυκλοφορεί από το 1975, σε διαρκείς επαναληπτικές εκδόσεις, αποτελεί ρεκόρ πωλήσεων. Πουλάει κάθε χρόνο πέντε με έξι χιλιάδες αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε όλες γλώσσες και παγκοσμίως έχει πουλήσει πάνω από εκατό χιλιάδες, ενώ έχει εισπράξει διθυραμβικές κριτικές… «Δυστυχώς φορτώθηκες τη ‘Δυστυχία’ για την αιωνιότητα», μου είχε πει ο μακαρίτης Γιώργος Σαββίδης.
  Αλλά στην Ελλάδα μού έκανε ζημιά αυτό το βιβλίο. Διότι πριν κυκλοφορήσει ήταν διθυραμβικά αυτά που γράφτηκαν για μένα και μετά, λόγω της εντυπωσιακής επιτυχίας του, δεν γράφτηκε σχεδόν τίποτα, ούτε για τα υπόλοιπα βιβλία μου. Ακόμα και τη διεθνή επιτυχία της «Δυστυχίας» δεν την έχει αναφέρει πουθενά ο ελληνικός Τύπος».

  – Πώς διαχειρίζεστε αυτή τη διαρκή σύγκρουση και απόρριψη;

  «Ο Έλληνας παραμένει ενοχλημένος από το γεγονός ότι κάποιος πετυχαίνει. Εμένα δεν με συμπαθούν οι υπόλοιποι συγγραφείς, με θεωρούν αποδιοπομπαίο τράγο και περιθωριακό πλάσμα γιατί κάποτε ως επιχειρηματίας κέρδισα χρήματα. Η φίλη μου η Κική Δημουλά μου λέει ότι αν δεν σε δουν να ζητιανεύεις στη Σταδίου, κανείς δεν θα παραδεχθεί ότι είσαι πνευματικός άνθρωπος».

  – Σας κοστίζει, υποθέτω…

  «Ναι, με έχει πικράνει. Γράφω πάνω από εξήντα χρόνια. Κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού βγάζει μια λίστα με όλα τα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά, από την οποία προκύπτει μια μικρότερη ώστε να επιλεγούν τα κρατικά βραβεία. Δικό μου βιβλίο μου δεν έχει μπει ποτέ ούτε στη μεγάλη ούτε στη μικρή. Δεν υπάρχω. Όπως δεν υπάρχω σε καμία ελληνική ανθολογία».

  – Γιατί;

  «Οταν έφυγα από το «Βήμα», για τα επόμενα δύο χρόνια δεν χτύπησε ούτε μια φορά το τηλέφωνο για δουλειά -κι ας ήμουν ο πιο επιτυχημένος του αρθρογράφος. Ενα βράδυ, θυμάμαι, συνάντησα τον Τεγόπουλο: «Ξέρεις γιατί δεν είσαι στην ‘Ελευθεροτυπία’;», μου είπε. «Γιατί γράφεις ό,τι θες. Κι όμως έχεις είκοσι χιλιάδες αναγνώστες, που σε ακολουθούν μετά τα Επίκαιρα» -απ’ όπου είχα φύγει παλαιότερα. Και του απάντησα: «Μήπως έχω τόσους αναγνώστες γιατί γράφω ό,τι θέλω και αυτό το ξέρουν οι αναγνώστες;».
  Πρόσφατα, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος που γνώρισα με αφορμή μια έρευνα που έκανε στην Ελλάδα, μίλησε με πολλούς και μου είπε: «Σας αποκλείουν γιατί τους πέφτετε πολύς»».

 3. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  http://www.newsit.gr/politikh/Panigyri-sto-twitter-gia-tin-ataka-Tsipra-gia-to-limani-tis-Kastorias/739734

  Πανηγύρι στο twitter για την ατάκα Τσίπρα για το λιμάνι της Καστοριάς.

  13.07.2017

  «Είναι αναγκαία η δημιουργία στην Καστοριά ενός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «λιμανιού ξηράς»», είπε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός και αυτή η φράση ήταν αρκετή για να γίνει ξεσάλωμα στο twitter.

 4. Ο/Η Aκραίος Κεντρώος λέει:

  https://www.facebook.com/thanos.tzimeros

  Thanos Tzimeros
  21 ώρες ·
  Είναι αγράμματο το έρμο είναι και μπουνταλάδικο. Σου λέει ενέργεια παράγουν εδώ, είναι και στο βορρά, άρα ενεργοβόροι. Άμα ήταν στη Μεγαλόπολη θα ήταν ενεργονότιοι. (Εκτός αν χτίζει την υπερασπιστική του γραμμή από τώρα, ως μειωμένης νοημοσύνης, άρα έχων το ακαταλόγιστο.)

 5. Ο/Η Your Daddy λέει:

  Και όμως οι επιστημονικοφανείς, άσχετοι με κριτική σκέψη και αντιεπιστημονικοί θα ‘λεγα, είστε εσείς, πρώτα πρώτα Κε Λασκαράτε και μετά οι σχολιαστές σας, που ούτε καν κάνατε τον κόπο να ακούσετε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εκστομίζει [δήθεν] την τόσο επαίσχυντη κοτσάνα και να αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την αγραμματοσύνη του (και ξέρω γω τι άλλους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιείτε συμπεριλαμβάνοντας Πολυτεχνεία, Υπουργούς Παιδείας και ξέρω γω τι άλλο σας κατέβηκε να συνδέσετε σε μια επίδειξη πολυπραγματοσύνης που κατέληξε επίδειξη ασχετοσύνης και προσωπικής εμπάθειας), παρά μόνο εμπιστεύτηκαν τη μεταφορά μιας ιστοσελίδας που ονομάζεται kozan.gr. Με άλλα λόγια δε φτάνει που χάψατε αμάσητο το HOAX, η έπαρση σας μετατρέπει τη δική σας κριτική αγραμματοσύνη σε ρεζιλίκι ολκής. «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε όχι ενεργοβόρος. Άντε γεια εξυπνάκηδες. Ρεζίληδες.

  • Ο/Η Ένας λέει:

   https://newsone.gr/kosmos/1548014-tsipras-afinoume-tous-katastrofologous-vgainoume-apo-to-pigadi
   https://thecaller.gr/callers-choice/poio-polytxneio/

   http://www.afirimeno.com/2017/07/blog-post_79.html
   http://anemosanatropis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_970.html

   http://www.iefimerida.gr/news/350262/gkafa-tsipra-stin-kozani-anakoinose-tin-parahorisi-stratopedoy-400000-stremmaton-vinteo

   ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ»
   Γκάφα Τσίπρα στην Κοζάνη: Ανακοίνωσε την παραχώρηση στρατοπέδου… 400.000 στρεμμάτων [βίντεο]

   Για επική γκάφα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κοζάνη, όπου απηύθυνε ομιλία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κάνουν λόγο τα τοπικά Μέσα.

   Όπως εξηγούν, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία λανθασμένη αναφορά για το στρατόπεδο «Μακεδονομάχων» που παραχωρείται στον δήμο Κοζάνης, καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία του το στρατόπεδο έχει έκταση 400.000 στρέμματα, ενώ είναι περίπου 400!

   Αναφερόμενο στο λάθος του πρωθυπουργό το kozanimedia φέρνει ως παράδειγμα μία τον παλιό δήμο Τσοτυλίου στην περιοχή εξηγώντας ότι είναι λιγότερο 400.000 στρέμματα, 325.000 για την ακρίβεια, ενώ τονίζει ότι στην επικράτειά του ανήκουν δεκάδες διάσπαρτα χωριά!

   «Και, εντάξει, λογικά τον αριθμό έχει γράψει ο λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβάζει κάτι τέτοιο δεν απορεί με το εντυπωσιακό…μέγεθος ενός στρατοπέδου;», διερωτάται το kozanimedia.

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  To αείζωον κάστανο σε προσκύνημα στο Τσιπριστάν

  http://www.agrinionews.gr/ti-anaferi-o-n-agiou-dimitriou-agriniou-gia-kastano-pou-tethike-se-proskynisi/
  Τι αναφέρει ο Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Αγρινίου για το κάστανο που τέθηκε σε προσκύνηση

  Ημερομηνία: 14 Ιουλίου 2017

  Παρουσία πλήθους πιστών, τελέσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη την Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου στον προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Δημητρίου Aγρινίου.
  Η Αγρυπνία τελέσθηκε υπαιθρίως, δίπλα στον πλάτανο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης μαρτύρησε. Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, ο Όσιος Παΐσιος, ως στρατιώτης στο Αγρίνιο, καθόταν σχεδόν κάθε απόγευμα και προσευχόταν, όπως ο ίδιος πληροφορούσε προσκυνητές στο Άγιο Όρος που τον επισκέπτονταν, με καταγωγή από το Αγρίνιο.
  Κατά την Αγρυπνία, εκτέθηκαν για προσκύνηση η εικόνα του Οσίου Παϊσίου, λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη και του Οσίου Παϊσίου, καθώς και ένα αντικείμενο, δοσμένο από τον Όσιο Παΐσιο: τον Οκτώβριο του 1990, ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο Ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε, το οποίο έως σήμερα, 27 χρόνια μετά, παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό. Έτσι, ακόμη και εκείνο το απλό γεγονός μαρτύρησε σε βάθος χρόνου, τη συνεχή παρουσία του Θεού, την οποία δυστυχώς κάποιοι, όχι μόνο την αρνούνται αλλά φθάνουν ακόμη και να εμπαίζουν.

 7. Ο/Η Psycho λέει:

  Μην βιάζεστε τόσο πολύ να ζητήσετε συγνώμη.
  Πρέπει να βρούμε όλο το βίντεο. Το κείμενο του kozani λέει: ««Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Κοζάνη, εκκινώντας μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, από τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Την περιφέρεια που αποτελεί την ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα». Δεν μπορεί να είναι όλο φτιαχτό. Στο βίντεο του σχολιαστή που σας διορθώνει δεν υπάρχει όλη η ομιλία. Πιθανότατα πρόκειται για άλλο απόσπασμα σε άλλο σημείο της ομιλίας, που έχει κοπεί.
  Η είδηση για την ενεργοβόρο πηγή υπάρχει και σε σοβαρά πανελλαδικά δημοσιογραφικά σάιτς, που δεν έχουν διορθώσει τίποτα

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/tsipras-afinoume-tous-katastrofologous-bgainoume-apo-to-pigadi?utm_expid=81684694-3.nLUsFIuuSzmYWT3LKsiH9g.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.gr%2F

  12 Ιουλ. 17 (22:54) | upd: 13 Ιουλ. 17 (00:38) Σχολίασέ το
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/tsipras-afinoume-tous-katastrofologous-bgainoume-apo-to-pigadi?utm_expid=81684694-3.nLUsFIuuSzmYWT3LKsiH9g.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.gr%2F

  Ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στα Κοίλα Κοζάνης.

  «Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Κοζάνη, εκκινώντας μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων, από τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Την περιφέρεια που αποτελεί την ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα».

  https://thecaller.gr/callers-choice/poio-polytxneio/
  2 ημέρες πρίν
  Ποιο Πολυτεχνείο! Νέα γκάφα Τσίπρα: Χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία …ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει την Ελλάδα

 8. Ο/Η Παλιός λέει:

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  14.07.2017
  Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

  Ηλίας Κανέλλης για τον Τσίπρα στην Κοζάνη
  TA NEA
  Κακή εκπαίδευση
  13/7

 9. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Κάποιοι καλοί άνθρωποι τρέχουν πάντα να υπερασπιστούν τον καλό μας ελληνομαθή πρωθυπουργό, με την ίδια ευκολία που ξεχνούν να τον κρίνουν για τις ελληνικούρες του.

  https://left.gr/news/aytogkol-toy-ilia-kanelli

  14.07.2017

  Νίκος Σαραντάκος

  Το αυτογκόλ του Κανέλλη και η σπουδή του Χαντζόπουλου

  Σχόλια επί ενός ανύπαρκτου γλωσσικού λάθους του πρωθυπουργού

  Τις προάλλες, μιλώντας στην Κοζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη τη χώρα».

  Κατά δυστυχία, κάποιο κοζανίτικο σάιτ (το kozan.gr, http://kozan.gr/archives/50341) σε ρεπορτάζ από την εκδηλωση, παράλλαξε τη φράση σε «ενεργοβόρα πηγή», εμφανίζοντας τον Τσίπρα να φιλοτεχνεί μαργαριτάρι. Θεωρώ ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα, αν και μπορεί να πέφτω έξω.

  Γράψαν πολλοί και εδώ στο FB και αλλού για τη γκάφα του πρωθυπουργού, που δεν ξέρει -αν και μηχανικός- τι θα πει «ενεργοβόρος». Ύστερα, κάποιοι άκουσαν το βίντεο της εκδήλωσης (εδώ: https://www.facebook.com/100004347492948/videos/828922573929318/?hc_loca…), διαπίστωσαν ότι ο Τσιπρας είχε πει «ενεργειακή πηγή» και ανακάλεσαν -π.χ. η Χριστίνα Ταχιάου και μπράβο της.

  Την άλλη μέρα, ο Ηλιας Κανελλης αφιερώνει την επιφυλλίδα του στην «κακή εκπαίδευση» του πρωθυπουργού, προβάλλοντας πρώτο-πρώτο αυτό ακριβώς το (ανύπαρκτο) λάθος και μάλιστα εικαζοντας ότι ο Τσίπρας έκανε αυτό το λάθος επειδή προσπάθησε να έχει άγνωστες λέξεις στο κείμενό του (τάχα έτσι κάνει ο ίδιος ο Ηλ.Κ.; )

  Επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι, δεν φρόντισε να διασταυρώσει την είδηση; Έχει επαφή με το Διαδίκτυο, δεν είδε τάχα την ανασκευη της; Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αξιοπιστία του και βάζει τέτοια θηριώδη αυτογκόλ; Είναι θλιβερό κάποιος που ξεκίνησε από την Εποχή να θεωρείται σήμερα συνώνυμο του αναξιόπιστου στρατευμένου δημοσιογράφου.

  Αλλά από τον χορό δεν μπορούσε να λείπει ο στρατευμένος γελοιογράφος Δημήτρης Χατζόπουλος. ο οποίος βάσισε σε αυτή τη συκοφαντία την πρόσφατη γελοιογραφία του (βλ. παρακάτω), χωρίς να διασταυρώσει την αλήθεια της είδησης.

  Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Κούλης είχε φιλοτεχνήσει κάποιο χοντρούτσικο μαργαριτάρι (αν θυμάμαι καλά, ήταν τότε που μίλησε για «τιμητες» νομίζοντας ότι η λέξη σημαίνει «οπαδοί») είχα γράψει ότι έτσι και έκανε τέτοιο γλωσσικό λάθος ο Τσίπρας, ο Χαντζόπουλος θα έσπευδε να το γελοιογραφήσει.

  Όμως έπεσα έξω -ο Χαντζόπουλος με ξεπέρασε, αφού έσπευσε να γελοιογραφήσει ανύπαρκτο γλωσσικό λάθος!

 10. Ο/Η Red λέει:

  και ο Στάθης στη Real news

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_37.html

  Ψιλά γράμματα των αγραμμάτων;

  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 | 9:15 μ.μ.

  Πηγή: Στάθης – realnews

  Θεωρητικός είναι αδύνατον! Όμως ο κ. Τσίπρας σε μια και μόνη ομιλία του κατόρθωσε να τάξει στην Κοζάνη ένα «λιμάνι ξηράς» στην Καστοριά και «400.000 στρέμματα» γης. Ποια «γεφύρια» και ποια «ποτάμια» όπως εκείνα που έταζαν οι παλαιοκομματικοί πολιτικοί; Ο Τσίπρας τους ξεπέρασε όλους, τάζοντας στους Δυτικομακεδόνες ότι θα τους κάνει πόρτο Τσίτσιο (κατά το περίφημο εκείνο του Φράνκο: «Τσίτσιο, το λιμάνο φεύγει»)…!

  Τώρα τι ακριβώς σημαίνει «λιμάνι ξηράς», αυτό ίσως να το ξέρουν οι «360 μοίρες» όταν κάνουν μεταβολή ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν «στοιχειώνει» νεολογισμούς -όλο και πιο πολλούς επ’ εσχάτοις.

  Νεολογισμούς αλλά και μεγάλα κατορθώματα. Όπως αυτά τα 40.000 στρέμματα (ενός παλαιού στρατοπέδου) που υποσχέθηκε να παραχωρήσει στην Κοζάνη.

  Δεν ξέρω αν αυτό το στρατόπεδο περιέχει και τη μισή νοτιοδυτική Βουλγαρία, αλλά 400.000 είναι κάπως πολλά, ακόμα κι αν τα μετράει ένας απόφοιτος του Μετσόβιου με ευρείς ορίζοντας.

  Μπροστά στα 400.000 της Κοζάνης, τα 5.000 στρέμματα του Ελληνικού που δόθηκαν στον κ. Λάτση είναι παιδική χαρά -πόσω μάλλον το Μητροπολιτικό Πάρκο, για το οποίο εκόπτετο κάποτε ο Τσίπρας δουλεύοντας τους Ελληνες (και γι’ αυτό) πατόκορφα.

  Κατά τα άλλα, ο Τσίπρας χαρακτήρισε την περιοχή της Κοζάνης «ενεργοβόρα», θέλοντας να πει «ενεργοπαραγωγός», αλλά τι Λέσβος τι Μυτιλήνη! Εδώ έχρισαν τον κ. Γιούνκερ «επίτιμο διδάκτορα» αντί δικτάτορα (έως τελευταίου προαπαιτούμενου) και θα κωλώσουμε στο ψιλά γράμματα των αγραμμάτων;

 11. Ο/Η Πωλίνα Γεμιστού λέει:

  Και ο Μέγας νεοφιλελές κονδυλοφόρος Στέφανος Κασιμάτης χτές Κυριακή στην «Καθημερινή» διέπραξε την γκάφα του Κανέλλη, του Λοβέρδου, του Χατζόπουλου και υμών των ιδίων. Αυτόν γιατί τον καλύπτετε; http://www.kathimerini.gr/918670/opinion/epikairothta/politikh/sklhroi-paiktes Αυτό είναι το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οι διορθωτές της «Καθημερινής» τί κάνουν; Μπρίκια κολλάνε;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Τον καλύψαμε γιατί ήμασταν συμμαθητές. Τίποτα δεν σας ξεφεύγει εσάς…

   Update.
   Διάβασα τώρα το άρθρο του Κασιμάτη και είδα ένα ακόμη λάθος του.
   Γιατί τον καλύπτετε Πωλίνα;

   @οι τελευταίοι λόγοι του Βεσπασιανού: Vae, puto benefactor fio

   Όχι δεν ήταν οι τελευταίοι.
   Ήταν οι προτελευταίοι.
   Οι τελευταίοι ήταν: Decet imperatorem stantem mori

  • Ο/Η Po λέει:

   Πωλίνα Γεμιστού…
   Δεν θέλω ουτε να τους σκέπτομαι τους λόγους για τους οποίους καλύπτετε τους τελευταίου λόγους του Βεσπασιανού…

   • Ο/Η από το τμήμα Ιστορίας της ΕΔΑ λέει:

    Kύριοι έχετε δίκιο. Ο Κασιμάτης της Καθημερινής έκανε ένα κλασσικό λάθος, γνωστό μόνο σε όσους ξέρουν πολύ καλά τη ρωμαϊκή Ιστορία.
    Ο Βεσπασιανός είπε «Ο αυτοκράτορας πεθαίνει όρθιος» και το «Γαμώτο, φοβάμαι πως γίνομαι θεός», τόπε λίγο πριν.
    Τα βεβαιώνει αυτά ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος

    https://rambambashi.wordpress.com/2009/06/28/common-errors-19-vespasian/

    Common Errors (19): Vespasian


    Head of a statue of Vespasian from Narona (Museum of Vid)

    After their death, good Roman emperors were venerated as gods. The judgment whether the ruler had been sufficiently good to receive divine honors, was dependent on one factor: did he have a son who would succeed him and force the Senate to recognize the apotheosis? The emperor Vespasian (69-79) had two sons, Titus and Domitian, and could reasonably expect that people would make sacrifices to him after his death. Many modern books tell us that he died with the last words Vae, puto deus fio – “Dammit, I fear I’m turning into a god.”

    The Roman biographer Suetonius tells us that Vespasian indeed made this joke shortly before he died (Life of Vespasian, 23.4), but he does not say that these were the emperor’s last words. Those were in fact far more impressive: “An emperor ought to die standing” (24.1).

 12. Ο/Η Kάποιος λέει:

  Είναι σοβαρός και τώρα γράφει στην Αυγή και απορώ πως αυτό;

  http://www.protothema.gr/greece/article/644473/-thanos-papadopoulos-o-tsipras-einai-enas-exousiomanis-me-eglimatika-lathi/

  Θάνος Παπαδόπουλος: «Ο Τσίπρας είναι ένας εξουσιομανής με εγκληματικά λάθη»

  Συνέντευξη στη Ρομίνα Ξύδα
  12/01/2017

  Θάνος Παπαδόπουλος: «Ο Τσίπρας είναι ένας εξουσιομανής με εγκληματικά λάθη»

  «Αυτό το κομμάτι που εμφανίζεται σήμερα ως αριστερά είναι ένα αντιδραστικό μόρφωμα που οικειοποιείται το όνομα της αριστεράς μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς λόγους. Δεν είναι τίποτε άλλο», λέει

  Τριάντα πέντε χρόνια δημοσιογράφος και μια ολόκληρη ζωή αριστερός. Αυτή είναι μία σύντομη, σχεδόν “απατηλή” περιγραφή του έργου και της υπόστασης του Θάνου Παπαδόπουλου ο οποίος γεννήθηκε το 1939 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ήταν μαθητής όταν προσχώρησε στην ΕΔΑ, ήταν το 1965 όταν μπήκε στο παράνομο ΚΚΕ, ήταν μόλις 28 ετών όταν εξορίστηκε σε Γυάρο, Λέρο και Ωρωπό. Έχει περάσει από δύο δίκες προδικτατορικά και μία στη δικτατορία, έχει συλληφθεί, έχει βασανιστεί, έχει ονειρευτεί ένα καλύτερο κόσμο. Απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής και φοιτητής της Νομικής, διετέλεσε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Αυγή, διευθυντής στον ΕΡΑ4, αρθρογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μεταφραστής βιβλίων του Γκράμσι και συγγραφέας πολλών βιβλίων με πιο πρόσφατο το: “Ποιοι και πως μας οδήγησαν στην χρεοκοπία”. Αν του ζητήσεις να αυτοπροσδιοριστεί, θα σου αποκαλύψει: “Μπήκα στην Αριστερά 16 χρονών και θα βγω με το θάνατό μου, αρέσει δεν αρέσει στους εξουσιομανείς που μας κυβερνούν…” Αν του πεις να σου φανερώσει το motto του, η μόνη φράση που θα λάβεις είναι: “Ελλάδα χωρίς Ευρώπη δεν υπάρχει…” Κι αν τον προτρέψεις να “οραματιστεί” το μέλλον της αριστεράς θα σου απαντήσει: “Εάν η αριστερά δεν γίνει φιλελεύθερη, έτσι όπως ξεκίνησε, δεν θα επιβιώσει. Θα γίνει περιθώριο…”

  – Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για το βιβλίο σας, από την σύλληψη μέχρι την βαθιά έρευνα που έχετε κάνει…

  Απ’ όταν άρχισαν οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος προδικτατορικά, τότε εγώ ήμουν ακόμη φοιτητής, είχα το ερώτημα γιατί δεν το αντιμετώπιζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Έτσι όταν ήρθε η κρίση κι αρχίσανε να λένε ότι φταίνε τα μνημόνια, το ερώτημα μιας σχεδόν ολόκληρης ζωής, γιγαντώθηκε μέσα μου. Τι φταίει, ποιος φταίει και γιατί καταντήσαμε έτσι… Η έρευνα ήταν πολύ μεγάλη πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συγγραφής. Κάπως έτσι, ανακάλυπτα σιγά-σιγά το σύστημα με το οποίο πορεύθηκε η Ελλάδα από την πρώτη μέρα της επανάστασης: εκείνο του δανεισμού. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δανείστηκε και χρεοκόπησε πριν γίνει κράτος; Πήρε δύο δάνεια από τις βρετανικές τράπεζες τον καιρό του ένοπλου αγώνα (επανάσταση του 1821), το 1828 χρεοκόπησε και το 1830 έγινε κράτος. Στην ιστορία μας, μετράμε πέντε χρεοκοπίες. Δύο πράγματα παράγαμε στην Ελλάδα πλούσια και πρωτοποριακά: πτωχεύσεις και εμφυλίους πολέμους. Και στα δύο, ήμασταν καταπληκτικοί… Για να έχω πνευματική ισορροπία ως αριστερός έπρεπε να καταλάβω γιατί συνέβησαν στη χώρα μας όλα αυτά τα πράγματα…

  – Καταλήξατε σε μία απάντηση; Γιατί είμαστε πρωτοπόροι στην “παραγωγή” χρεοκοπιών και εμφυλίων;

  Γιατί ποτέ δεν πήγαμε σ’ ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Πάντα ήμασταν σ’ ένα πράγμα demi saison, μισό ευρωπαϊκό – μισό ανατολικό κράτος. Παίρναμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εφαρμόζαμε με ανατολίτικο τρόπο σαν να ήταν Imaret (σ.σ. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα σουλτάνων και πασάδων στην οθωμανική αυτοκρατορία). Ποτέ δεν θελήσαμε να εκλογικεύσουμε την πολιτική μας κάτι για το οποίο ευθύνονται οι ηγεσίες που πέρασαν από αυτή την χώρα. Οι περισσότερες ηγεσίες νοιαζόντουσαν πάντα για το πως θα αρπάξουν την εξουσία και όχι πώς θα την διαχειριστούν. Αυτή η εξουσιομανία ήταν η αιτία των περισσοτέρων κοινωνικών και πολιτικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα.

  – Ποιους πολιτικούς θεωρείτε περισσότερο εξουσιομανείς και κατ’ επέκταση υπαίτιους για τα μεγαλύτερα λάθη, από την μεταπολίτευση και μετά;

  Υπάρχουν εξουσιομανείς που έκαναν ολέθρια σφάλματα και εξουσιομανείς που έκαναν μικρά λάθη . Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εξουσιομανής αλλά έκανε λίγα λάθη και ήταν θετικός ως προς την στερέωση της δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξίσου εξουσιομανής, έκανε το λάθος να θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα είδος λαϊκής δημοκρατίας με αγορά. Οι λαϊκές δημοκρατίες ήταν κρατικός καπιταλισμός χωρίς αγορά, ο Ανδρέας ήθελε να κάνει έναν κρατικό καπιταλισμό με αγορά. Το βασικότερο λάθος του ωστόσο είναι ότι προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα κράτος που θα τον κρατούσε πάντα στην εξουσία, οικοδόμησε ένα κράτος που είχε ως βάσεις τον κρατικό συντεχνιακό συνδικαλισμό. Έτσι, το κράτος δικαίου έγινε το κράτος των συνδικαλιστών του κρατικού τομέα.

  – Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με λάθη;

  Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με τεράστια, εγκληματικά λάθη. Το πρώτο μεγάλο λάθος του ήταν η η αντίληψη του ότι θα έσκιζε τα μνημόνια. Το δεύτερο, το ότι έκανε συνεταίρους του τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα ακροδεξιό και γελοίο. Το επόμενο, το ότι έκανε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη κι άφησε ανεξέλεγκτους τους Σκουρλέτηδες και τις Βαλαβάνιδες να συνεχίζουν στα συντρίμμια ενός χρεοκοπημένου κράτους τις διάφορες ανόητες θεωρίες του περί μη ιδιωτικοποιήσεων και παροχής 13ης σύνταξης. Μετά έκανε το περίφημο δημοψήφισμα, μια τρύπα στο νερό. Αν φεύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γινόμασταν για πενήντα χρόνια Αφρική και θα παλεύαμε άλλα τόσα για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια. Η καταστροφή που θα συντελείτο θα ήταν ανυπολόγιστη, πέρα από κάθε φαντασία. Ένα χρεοκοπημένο κράτος που θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την άτακτη χρεοκοπία του δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ελπίδα. Η Αργεντινή, παρότι είναι μια χώρα που έχει παραγωγή, παλεύει 15 χρόνια για να βγει από την χρεοκοπία της. Εμείς θα ήμασταν τελειωμένοι… Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι για να ανασυγκροτηθεί αυτή η χώρα χρειάζεται να προσφύγει στο ξένο κεφάλαιο και στην ξένη τεχνολογία.

  – Τι βλέπετε για το μέλλον της Ελλάδας;

  Αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις, θα προχωρήσει. Αν όχι, θα βασανίζεται και στο τέλος ο δρόμος θα γράφει “Grexit”. Ή είσαι με την Ευρώπη και κάνεις μεταρρυθμίσεις ή είσαι μόνος σου στο έλεος του δικού σου θεού…

  – Φαντάζομαι ότι ως μεταρρυθμίσεις δεν εννοείτε την επιβολή κι άλλων φόρων…
  Σε καμία περίπτωση και σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι, ακόμη και σήμερα, πληρώνουν φόρους μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα σας δώσω ένα στοιχείο το οποίο αναφέρω και στο βιβλίο μου: το 2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9 δισεκατομμύρια άμεσους φόρους και όλοι οι υπόλοιποι, αγρότες, έμποροι, βιομήχανοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, ακτοπλόοι και τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ο.Ε. και Ε.Ε.) πλήρωσαν συνολικά λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή ούτε καν τα μισά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους! Αυτό σημαίνει ότι ο μισός ελληνικός λαός είναι στο απυρόβλητο της φορολογίας! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια κι αν η φορολογία δεν επεκταθεί σε όλους με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών, τότε δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το πρόβλημα της χώρας. Επίσης, δεν μπορεί να λυθεί το ασφαλιστικό αν δεν εγκαθιδρυθεί απόλυτα το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Το αναδιανεμητικό ήταν φαύλο και σπάταλο. Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αποτελούν βασικούς πυλώνες της δυστυχίας αυτής της χώρας… Κι ευθύνη του Τσίπρα δεν είναι ότι τα έκανε αυτός αλλά το ότι δεν τα αλλάζει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

  – Τον είχατε πιστέψει ποτέ;
  Ποτέ. Εγώ έφυγα από τον Συνασπισμό επί Αλαβάνου όταν μεταξύ άλλων με κάλεσε και έβαλε στο τραπέζι το θέμα παραμονής ή αποχώρησης από την Ευρώπη. Του είπα ότι αυτό το θέμα, και μόνο που το θέτει, είναι λάθος πολιτικό, πως αποπροσανατολίζει την αριστερά και ότι το να συζητάμε το να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ευρώπη είναι ίδιο με το επιλέγουμε μεταξύ ζωής και θανάτου και πως στο εξής αποχωρώ από το κόμμα.

  – Επιδίωξή τους ήταν λοιπόν να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης…
  Και βέβαια. Λέγανε πως θα εκβίαζαν τους Ευρωπαίους με την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που δεν μείωναν το χρέος μας. Το γελοίο και ταυτόχρονα τραγικό του πράγματος είναι ότι ο Βαρουφάκης πήγαινε και απειλούσε τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης με την αποχώρηση της Ελλάδας όταν ο Σόιμπλε είχε πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο: “Σας δίνω και 50 δισεκατομμύρια για να φύγετε!”

  – Βλέπετε σύντομα εκλογές;
  Για μένα είναι η μόνη λύση. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές διότι το να σερνόμαστε έτσι δεν πάει άλλο. Πρέπει να’ ρθει μία καινούρια κυβέρνηση η οποία να κάνει μεγάλες τομές.

  – Με Μητσοτάκη;
  Δεν ξέρω. Αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν ψήφισα ποτέ δεξιά. Το πιο φιλελεύθερο πρόσωπο που ψήφισα ήταν ο Κώστας Σημίτης, το 2000.

  – Τον οποίο, όπως προκύπτει από το βιβλίο σας, εκτιμάτε για το έργο του…
  Ο Κώστας Σημίτης έχει κάνει πολύ σπουδαίο έργο, πράγμα που έπρεπε να κάνει η αριστερά. Τους σημερινούς, τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία και οι αυταπάτες τους. Αυτό το κομμάτι που εμφανίζεται σήμερα ως αριστερά είναι ένα αντιδραστικό μόρφωμα που οικειοποιείται το όνομα της αριστεράς μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς λόγους. Δεν είναι τίποτε άλλο. Όταν δεν κατανοείς ότι μία μικρή χώρα είναι ανίκανη ν’ αντιπαλέψει τα διεθνή καρτέλ και τις πολυεθνικές τότε η πολιτική σου κουλτούρα είναι κάτω από το μηδέν.

  – Πως κρίνετε το χειρισμό του μεταναστευτικού;
  Ως ένα ακόμη μεγάλο έγκλημα της παρούσας Κυβέρνησης. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να βγαίνει και να λέει ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας πρωθυπουργός που θα έλεγε μία τέτοια ηλιθιότητα. Μ’ αυτή τη φράση υπονόμευσε όλες τις θέσεις μας στα θέματα του Αιγαίου.

  – Την Τουρκία πρέπει να την φοβόμαστε;
  Απόλυτα. Η Τουρκία είναι πάντα επιθετική χώρα και τώρα τελευταία, όσο χαλαρώνει τους δεσμούς της με τη Δύση, και με αρχηγό τον Ερντογάν, γίνεται ακόμη πιο επιθετική.

  – Ο Γιώργος Παπανδρέου διέπραξε εγκληματικό λάθος βάζοντάς μας στο μνημόνιο;
  Όχι. Αυτό ήταν το μόνο σπουδαίο πράγμα που έκανε. Χωρίς το μνημόνιο η Ελλάδα δεν γλίτωνε, ήμασταν κατεστραμμένοι. Ο προϋπολογισμός του 2009 είχε έλλειμμα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πλήρωνε; Από που θα βρίσκαμε τα λεφτά; Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε ήταν να υπογράψουμε μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λάθος του Γιωργάκη ήταν ότι δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει.

  – Είστε βαθιά ευρωπαϊστής…
  Είμαι σκληρός Ευρωπαϊστής κάτι που συνάδει απόλυτα με την αριστερή μου υπόσταση. Η Αριστερά πρέπει να υποστηρίζει την Ευρώπη γιατί μόνο όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει της πολυεθνικές εταιρίες και τα διεθνή παιχνίδια της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι μικρές χώρες μόνο με την ένωσή τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δυνάμεις. Όπως αναφέρω και στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου μου παραφράζοντας τα λόγια του σπουδαίου φιλοσόφου Χοσέ Ορτέγκα: “Η Ελλάδα είναι το πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι η λύση”.

  Info: Το βιβλίο “Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη Χρεοκοπία – Ιστορία της Μεταπολίτευσης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aυταπάτες
  Θα διέλυαν την Ευρωζώνη κλπ


  Ο Νάρκισσος έβγαλε βιβλίο και ξεμπροστιάζει τον τσόγλανο και τον Παππά

  http://www.athensvoice.gr/politiki/tsipras-gia-stoyrnara-me-klotsies-kai-fones-tha-ton

  Τσίπρας για Στουρνάρα: «Με κλωτσιές και φωνές θα τον διώξω από την Κεντρική Τράπεζα» – «βόμβες» στο βιβλίο Βαρουφάκη

  Το πρώτο που θα ζητούσε ο Τσίπρας θα ήταν η παραίτηση Στουρνάρα

  21.07.2017

  «Θα τον διώξω με κλωτσιές και φωνές από την Κεντρική Τράπεζα αν χρειαστεί». Με αυτή τη φράση ισχυρίζεται ο Γ. Βαρουφάκης ότι αντέδρασε ο Αλ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2014, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών τού εξήγησε το πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -κατά την ερμηνεία του- θα έβαζε εμπόδια στην επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  Η αναφορά γινόταν στον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και των «Νέων».

  «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτησή του» φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας

  Το επεισόδιο περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του Adults in the Room (2017).

  Στο επεισόδιο, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ήταν παρόντες οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος και Παππάς και μάλιστα, ο τελευταίος πρότεινε «ακόμα πιο δραστικές λύσεις».

  Ο Γ. Βαρουφάκης εξηγούσε στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τη σημασία του να είναι έτοιμοι, σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες, να απαντήσουν με κίνηση που θα μπορούσε -όπως γράφει- να διαλύσει την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη οι παρόντες έδειξαν ενθουσιασμό με τον μόνο που εμφανιζόταν επιφυλακτικό τον Γ. Δραγασάκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.