«Εμπόδια» το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι δημοκρατικοί θεσμοί;

[Αντιλήψεις και πρακτικές ολοκληρωτισμού]

Πέρυσι, τον Σεπτέμβριο του ’16, στην ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είχε προκαλέσει σάλο με τη δήλωσή του σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε εκεί δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία  πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες, εκτιμώντας την απόφαση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».

Τότε πολλοί νομίζαμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν καταλάβαινε αυτά που λέει, δεν κατάλαβε το θεσμικό ατόπημα, την έμεση παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη, μια παρέμβαση έως τότε, αδιανόητη για πρωθυπουργό χώρας δικαίου της Ε.Ε.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΣτΕ έβαλε οριστικά στο ψυγείο τις λίστες όπως Λαγκάρντ και Μπόργιανς καθώς και άλλες φορολογικές αξιώσεις προς φορολογουμένους κρίνοντας, και ορθώς, ότι οι αξιώσεις αυτές είναι πενταετείς και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. (βλ. σχετική ανάρτησή μας)

Ο χρόνος (πρέπει να) είναι καθορισμένος 
Στην απόφασή τους οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι για την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων απαιτείται να εφαρμόζεται προθεσμία παραγραφής, η οποία    πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον φορολογούμενο. Η παραγραφή αυτή πρέπει, επίσης, να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας, ενώ η μεταβολή της με την πρόβλεψη επιμηκύνσεως είναι δυνατή μόνον υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του   άρθρου 78 του Συντάγματος, δηλαδή με διάταξη θεσπιζόμενη το αργότερο το επόμενο της γενέσεως της φορολογικής υποχρεώσεως έτος...

Ο σύνδροφος Πολάκης αντιδρά με την παρακάτω (βλ. φωτο) «έμμετρη» χυδαιότητα. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιδρούν με ανακοίνωσή της και κάνουν λόγο για «αστοιχείωτη κριτική που προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και στους πολίτες».

Η περιφρονητική απάντηση-ποίημα του αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη δείχνει το μέτρο του σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αναμέναμε μια κάποια, αμυδρή είναι αλήθεια, αρνητική αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης κατά του συγκεκριμένου υπουργού.

Κάναμε λάθος
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της χώρας, στηρίζει τη στάση του κ. Πολάκη και μάλιστα θεωρεί θεσμικές αποφάσεις «θεσμικά εμπόδια που τα ξεπερνάμε». Απίστευτο.

Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου κ. Τσακυράκη: Είναι ατυχής η φράση «θεσμικά εμπόδια που τα ξεπερνούμε.» Οι θεσμοί δεν είναι εμπόδια για να τα παρακάμψει κανείς αλλά θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας. Το χειρότερο είναι ότι με τη φράση αυτή εννοείται η δικαστική εξουσία, την οποία δεν είναι νοητό να επιδιώκει κανείς να την «ξεπεράσει».

Κάναμε λάθος
Και για την περσινή ευφάνταστη δήλωση του συνδρόφου Τσίπρα στη ΔΕΘ που είχε προκαταβάλλει την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Η ολοκληρωτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης τείνει να γίνει, και έγινε, απροκάλυπτη. Η περιφρόνηση προς θεσμούς Σύνταγμα και νόμους είναι απροκάλυπτη. Τα πάντα που καθορίζουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους δικαίου για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αναγκαία, δεν υφίστανται. Παράδειγμα οι δηλώσεις Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους. Απίστευτα πράγματα. Κι ερχόμαστε τώρα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τύπου…

Ο σύνδροφος Τζανακόπουλος…
και η… αθώα/αφελής απορία του: «αν υπάρχει νόμος που απαγορεύει να μιλάει κάποιος με υπόδικο» την εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ προσπαθώντας να δικαιολογήσει το πώς ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος συνομιλούσε επί μακρόν με τον πρωτοδίκως καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμη Γιαννουσάκη.

Ας αφήσουμε την απάντηση και πάλι στον καθηγητή κ. Τσακυράκη:
«Ρωτάει ο Τζανακόπουλος αν υπάρχει κανένας νόμος που του απαγορεύει να μιλήσει με έναν υπόδικο. Η απάντηση είναι φυσικά και υπάρχει, το απαγορεύει η συνταγματική διάταξη της διάκρισης των εξουσιών. Από τη στιγμή που κάποιος είναι όχι καν φυλακισμένος αλλά απλά κατηγορούμενος η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε επαφή μαζί του, από οποιαδήποτε ανάμιξη στο έργο της Δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ισχυρισμός πως ο υπουργός Αμυνας ανέλαβε πρωτοβουλία για την διαλεύκανση της υπόθεσης Noor 1 (υποδεικνύοντας, όπως λέγεται, και το πρόσωπο που επιθυμεί να εμπλέξει) είναι πέρα για πέρα γελοίος. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπράττει θεσμικά σκάνδαλα που ποτέ δεν είχαν ξαναγίνει».

Με την Πρώτη Φορά Αριστερά, ζούμε πράγματα ιστορικά πρωτόγνωρα.

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to «Εμπόδια» το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι δημοκρατικοί θεσμοί;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στο ζήτημα της Δικαιοσύνης γινόντουσαν πάντα σε αυτή τη χώρα και συνεχίζουν να γίνονται φοβερά σκάνδαλα, με πολύ μεγάλο ηθικό, δημοκρατικό και οικονομικό κόστος, με την τεράστια ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας, μέσω παραδικαστικών κυκλωμάτων (συχνά με ιερά παρακλάδια), που ποτέ δεν εξιχνιάστηκαν και καθαρίστηκαν σε βάθος.

  Η συνενοχή του ΚΚΕ και της Αριστεράς ήταν σχεδόν πάντοτε παρούσα, με την πονηρή μέθοδο των γενικόλογων καταγγελιών κατά της αστικής Δικαιοσύνης, που τάχα εξ ορισμού και μοιραία, είναι πάντα διεφθαρμένη, γι’αυτό και το ΚΚΕ επιδιώκει την ολική ανατροπή του συστήματος κλπ κλπ και μέχρι τότε δεν καταδέχεται να σκανδαλολογεί και να ασχολείται με συγκεκριμένες καταστάσεις, αφού «τίποτα δεν αλλάζει», κλπ, μια πολύ σοφή κίνηση που του εξασφαλίζει πως κανένα κόμμα δεν του ζητά να καταδικάσει τα εγκλήματα του υπάρξαντος σοσιαλισμού και κανένα ΣΔΟΕ δεν ενοχλεί τα γραφεία του.

  Η διαφορά της κυβέρνησης αυτής από τις άλλες είναι αυτό ακριβώς που ειρωνεύτηκε ο πρωθυπουργός: Το αστοιχείωτο.
  Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επενέβαιναν παρασκηνιακά, κομψά και τηρώντας όσο ήταν μπορετό, κάποια προσχήματα.
  Αυτοί εδώ φέρονται σαν χοντροκομμένοι χωριάτες και ψευτόμαγκες (αυτό είναι άλλωστε), άγαρμπα, προκλητικά και απροκάλυπτα με μια λεβεντομαλακία αξιοσημείωτη. Δίνουν την αίσθηση της απόλυτης άγνοιας της διάκρισης των εξουσιών.
  Θυμίζω και την χοντροκομμένη απόπειρα απειλής δικαστή με την αισθηματική του ζωή.
  Είναι η προσωποποίηση αυτού που θα λέγαμε πολιτική αλητεία, σε επίπεδο όχι μόνο καθαρά δημόσιας εκφοράς πολιτικής θέσης και λόγου αλλά και μεθόδων που δεν ενδιαφέρονται να κρυφτούν.
  _____________

  Τώρα επί του προκειμένου:
  Ποιος και τι εμπόδιζε τον ΣΥΡΙΖΑ να είχε ξεκινήσει από το Γενάρη του 2015 τις διαδικασίες συνταγματικής Αναθεώρησης;
  Σχετικά με το Σ.τ.Επ. προσωπικά νομίζω πως η απόφαση δεν είναι ολότελα αθώα. Γιατί το δικαστήριο αποφασίζει να απαγορεύσει συλλήβδην όλους τους ελέγχους και δεν ορίζει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι και μετά να αποφασίζεται αν, ανάλογα με το αδίκημα, χωράει παραγραφή ή όχι;
  Δεν μιλάμε βέβαια για τον έλεγχο του εμποράκου.
  Μιλάμε για τον έλεγχο Εντιμότατων μεγαλοαπατεώνων με γραβάτα, τώρα που το Σ.τ.Επ. έχει δεχτεί διάφορα συνταγματικά σκόντα (μνημόνια κλπ) και κολλάει εδώ, σε μαύρα δις που είναι θέμα εθνικό να συλληφθούν και με δεδομένη την πολιτική βούληση των νυν και των τέως, να χρονοτριβούν επίτηδες οι έλεγχοι.

 2. Ο/Η Ένας. λέει:

  Η Ρωσία είναι το καμάρι μας

  http://www.athensvoice.gr/kosmos/rosia-orthodoxia-tv-kanali-prosferei-aeroporiko

  Ρωσία Ορθοδοξία TV: Κανάλι προσφέρει αεροπορικό εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε γκέι (video)
  «Να πάτε στην Καλιφόρνια που είστε καλοδεχούμενοι», λένε
  03.07.2017

 3. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/etoimi-i-defteri-magiki-eikona-44341439414
  Ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στη Βουλή, σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Αλλωστε ο ίδιος περιέγραψε μια μαγική εικόνα

  Έτοιμη η δεύτερη μαγική εικόνα…
  Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε στη Βουλή το τοπίο που θέλει να διαμορφώσει για τους επόμενους 12-16 μήνες πριν προκηρύξει εκλογές. Αυτό είναι το μείζον και όχι η κάλυψη που έδωσε στον Καμμένο και στον Πολάκη

 4. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos?fref=nf

  Petros Tatsopoulos

  1 Ιουλίου στις 12:10 μ.μ. ·
  Εντάξει, Αλέξη μου. Εκείνο το «εμείς οι αστοιχείωτοι» να το καταπιούμε αμάσητο ως κρύο καλαμπούρι σε μια χώρα όπου ο ένας στους δύο ενήλικες δεν διαβάζει κανένα βιβλίο στη ζωή του και θεωρεί την αμορφωσιά του μαγκιά του, τιμή του και καμάρι του. Το άλλο όμως, να αποκαλείς «θεσμικό εμπόδιο» τη δικαιοσύνη, καταλαβαίνεις ακόμη κι εσύ ότι δεν μπορούμε να το καταπιούμε ούτε μασημένο ούτε αμάσητο. Δεν σε κατατάσσει απλώς στους αστοιχείωτους που μαζεύουν ψηφαλάκια με κρύα καλαμπούρια. Σε κατατάσσει στους εχθρούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Με την αγάπη μου.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μια κυβέρνηση που έχει ως υπουργό Στρατιωτικών τον «συγγραφέα» (την πατρότητα του «βιβλίου», διεκδικούσε-μαζί με τα δεδουλευμένα του-και ο υπουργός της Χούντας Γεωργαλάς), ενός σκουπιδολογήματος που παρουσίαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν, («Τρομοκρατία. Θεωρία και πράξη»-1992, Ελληνική Ευρωεκδοτική)

  διαμαρτύρεται για κάτι που είπε προφορικά ένας νεαρός δημοσιογράφος και μάλιστα όχι εντελώς άμοιρο αληθείας;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.