Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [22]: Διαχείριση αποβλήτων

Εμείς εξάγουμε πολιτισμό, αφού [Απορρίμματα στη Σουηδία vs απορρίμματα στην Ελλάδα]

Αγανακτείστε ελεύθερα!

Θαυμάστε τα λοιπά νούμερα του πολιτισμού [1] – [2] – [3] – [4] – [5] – [6] – [7] – [8] – [9] – [10] – [11] – [12] – [13] – [14] – [15] – [16] – [17] – [18] – [19] – [20] – [21]

This entry was posted in περιβάλλον, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [22]: Διαχείριση αποβλήτων

 1. Ο/Η Βεατρίκη Α λέει:

  Τα χάλια μας!! Μπορείτε να μου πείτε.Αναφέρομαι ειδικότερα στην παραπομπή σας 2..Εκείνο το πρόστιμο των 14.000.0000 και πλέον που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση,το 2014 το πληρώσαμε, το χρωστάμε, συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ανανεωμένο κάθε εξάμηνο; Τι;;;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   http://www.kathimerini.gr/846806/article/epikairothta/ellada/295-ekat-eyrw–kostisan-to-2015-oi-xwmateres

   23.01.2016

   29,5 εκατ. ευρώ «κόστισαν» το 2015 οι χωματερές

   ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Εχουν περάσει 10 χρόνια από την καταδίκη της χώρας για τους ΧΑΔΑ.

   Πρόστιμα ύψους 29,5 εκατ. ευρώ πληρώσαμε το 2015 για 46 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς και για 136 που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Παράλληλα γλιτώσαμε 5,3 εκατ. ευρώ πρόστιμα από το κλείσιμο 24 ενεργών ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και την αποκατάσταση 87 ανενεργών, αλλά χρειάστηκε να επιχορηγήσουμε τους δήμους με 11 εκατ. ευρώ για να διαχειριστούν όπως όπως τα σκουπίδια που δεν είχαν τι να τα κάνουν. Ας θυμηθούμε ότι στις αρχές του 2015, όταν πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές έκλεισαν αναγκαστικά, για να μειωθεί το ύψος των προστίμων που θα πληρώναμε, οι δρόμοι του Πύργου, της Ολυμπίας και άλλων πόλεων γέμισαν για μήνες με βουνά απορριμμάτων, γιατί δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση απόθεσης και διαχείρισης. Τα στοιχεία για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμα παρουσίασε ο Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, σε ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για τα απορρίμματα.

   Στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 46 ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ 136 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία χωματερή, ενώ στην Πελοπόννησο οι σκουπιδότοποι καλά κρατούν, αφού λειτουργούν 20 χωματερές και 56 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Η μη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια κοστίζει σε πρόστιμα 3,8 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν 2 χωματερές και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα 2 (εξαμηνιαίο πρόστιμο 240.000 ευρώ), στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει ΧΑΔΑ, αλλά 36 πρώην ΧΑΔΑ δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ), στα Ιόνια νησιά λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 3 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 360.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 4 ΧΑΔΑ και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 520.000 ευρώ), στη Στερεά Ελλάδα λειτουργεί μία χωματερή και 6 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000), στην Αττική λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 10 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 640.000 ευρώ), στο Βόρειο Αιγαίο 2 ΧΑΔΑ είναι ενεργοί και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο 11 ΧΑΔΑ ενεργοί και 14 μη αποκατεστημένοι (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1.440.000 ευρώ), στην Κρήτη μόνο ένας μη αποκατεστημένος ΧΑΔΑ (εξαμηνιαίο πρόστιμο 40.000 ευρώ).

   Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Οταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι υπόλοιποι όχι περιβαλλοντικώς αποκατεστημένοι. Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί.

   http://www.efsyn.gr/arthro/prostima-ekatommyrion-sta-skoypidia

   Πρόστιμα εκατομμυρίων στα… σκουπίδια

   Χωματερη Πολύ ακριβά εξακολουθεί να πληρώνει η χώρα τις σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας | EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
   31.01.2017

   Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

   «Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που χρησιμοποιεί χωματερές και θάβει σκουπίδια, δεν διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο για συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων σε μεγάλες περιοχές, όπως τα Μεσόγεια, ενώ μόλις πρόσφατα θεσμοθέτησε εθνικό σχέδιο διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

   Μέχρι την εφαρμογή του, όμως, θα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνει το 2017 το έτος που θα μειωθούν ή θα μηδενιστούν τα πρόστιμα!

   Το ύψος των κονδυλίων που αναγκάζεται να καταβάλλει η χώρα μας δεν είναι σταθερό, καθώς υπολογίζεται ανά εξάμηνο και διαμορφώνεται ανάλογα με τα βήματα προόδου που πιστοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες. Μόνον την τελευταία τριετία, οι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει πάνω από 68 εκατ. ευρώ!

   Από αυτά, τα 17 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού σε πέντε δήμους της Ανατολικής Αττικής.

   Τα έργα «δρομολογούνται» από το 2003 (!) και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, που σημαίνει ότι το πρόστιμο θα πληρώνεται τουλάχιστον έως το 2020! Αλλα 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί για καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας για τα επικίνδυνα απόβλητα.

   20 χρόνια «καμπάνες»

   Η πιο «πονεμένη» ιστορία είναι τα σκουπίδια, αφού πριν από μια εικοσαετία η Ελλάδα με την περίπτωση του Κουρουπητού ήταν η πρώτη χώρα που τιμωρήθηκε με περιβαλλοντικό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

   Το τσουχτερό πρόστιμο όμως δεν έγινε μάθημα, αφού τον Δεκέμβριο του 2014 ήρθε νέα «καμπάνα» που περιλάμβανε κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και ένα σεβαστό τίμημα που καταβάλλεται ανά εξάμηνο για το σύνολο των ενεργών χωματερών, οι οποίες τότε έφταναν τις 293!

   Ενα εξάμηνο μετά (Ιούνιος 2015) και έχοντας μειώσει τις παραβάσεις σε 103, η Ελλάδα κατέβαλε 10,4 εκατ. ευρώ και στο τέλος του ίδιου χρόνου άλλα 9,8 εκατ. ευρώ, έχοντας περιορίσει τις παραβάσεις κατά 20.

   Τον Ιούνιο του 2016 το πρόστιμο έγινε 7 εκατ. ευρώ, καθώς οι παραβάσεις είχαν νέα μείωση κατά 72 και στο τέλος της περσινής χρονιάς περιορίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ.

   Με τα τελευταία στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ενεργών χωματερών στη χώρα μας έχει πλέον μειωθεί στις 20, ενώ οι κλειστές χωματερές που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί ανέρχονται σε 46.
   ……………….

 2. Ο/Η Βεατρίκη Α λέει:

  Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.Τα σχόλιά μου περιττεύουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.