Κυβερνητική ανικανότητα, οι Λίστες, ο ‘λυρισμός’ Πολάκη και ανόητοι κατά κακού Κεφαλαίου

Παράδειγμα ανικανότητας [O «Borjans» και οι λίστες του ξεκίνησαν με €1.3000.000 ΑΦΜ, ελέγχθηκαν 242 υποθέσεις, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί 14(!), και εισπράχθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των €137.000(!) και μετά τους… φταίει το ΣτΕ και οι δικαστές του]

Θα ξεκινήσω κάνοντάς τα λιανά:
Συνεχίζω με βάση τον υπότιτλο για τη λίστα Μπόργιανς. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Από το 2015 μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 214 υποθέσεις αλλά ολοκληρωθεί μόλις 11(!), ενώ το ποσόν που είχε βεβαιωθεί ήταν 10,918 εκατ. ευρώ. Από τις δε σχετιζόμενες με αυτήν τη λίστα υποθέσεις ξεκίνησαν έλεγχοι σε 28 και ολοκληρώθηκαν μόλις 2, βεβαιώνοντας 1,791 εκατ. Aπό τη λίστα αυτή και τις σχετιζόμενες εισπράχθηκαν μόλις 137 χιλιάδες…

Στη δε λίστα Λαγκάρντ, που χρησιμοποιήθηκε στον πολιτικό διάλογο ακόμα και ως συνώνυμο της μεγάλης φοροδιαφυγής, από το 2014 έως σήμερα ξεκίνησαν έλεγχοι σε 519 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν οι 210 και βεβαιώθηκαν ποσά 256,055 εκατ. ευρώ. Αλλα 8,529 εκατ. βεβαιώθηκαν από 9 σχετιζόμενες υποθέσεις. Ομως συνολικά εισπράχθηκαν μόνον €43,477 εκατ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Από το 2013 έως και τον περασμένο Μάιο βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 72,05 εκατ. Αλλά εισπράχθηκαν μόλις 36,12 εκατ. Εξ αυτών τα 40,5 βεβαιώθηκαν τη διετία 2013-2014 και τα 26 εκατομμύρια από τα 36 εισπράχθηκαν το ίδιο διάστημα. Π ο λ ύ δηλαδή π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ α από ό,τι από την α ρ χ ή του 2015 έ ω ς σήμερα. [«Κ»]

Δείτε τον παρακάτω πίνακα από την Καθημερινή:

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

…κι ας διαβάσουμε αναλυτικά την υπόθεση από τον ©Νίκο Φιλιππίδη στο liberal.gr:

Κλάματα και οδυρμοί επί συνεχόμενες ημέρες… Αλλά και ευθείες βολές προς την δικαιοσύνη για τις αποφάσεις της, από κυβερνητικά στελέχη και… φίλιες δυνάμεις. Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την παραγραφή των φοροελέγχων άνω της 5ετίας, απελευθέρωσε από το καθεστώς ομηρίας χιλιάδες συμπολίτες μας. Χάλασε, όμως, την μαγιά… της ανόδου στην εξουσία μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων οι οποίοι επένδυσαν στον μύθο των πιθανών μεγάλων εισπράξεων από τις τηλε-υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι υποθέσεις ελέχθησαν. Όσοι προσδοκούσαν σε πολιτικά οφέλη θα πουν μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του φοροελεγκτικού μηχανισμού της τελευταίας 4ετίας, ότι έχουν ελεγχθεί λίγες. Λάθος. Ο προκαταρκτικός έλεγχος έγινε για όλους. Ο κανονικός έλεγχος ξεκίνησε μόνο για αυτούς που υπήρχε ενδιαφέρον. Άρα ποιο Συμβούλιο της Επικρατείας και ποια απόφαση σκάνδαλο… όπως σκαρφίστηκαν πολλοί.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πάνω από 1.500 φορολογούμενοι που τα ονόματά τους βρίσκονταν στην λίστα Lagarde να είναι αθώοι και προφανώς να δικαιούνται αποζημίωσης για την δημόσια διαπόμπευση τους.

Άλλοι 83.000 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατεύσουν το βιος τους από ένα Κράτος που κατέρρεε, χτυπημένο εκτός της κρίσης και από μια αντιπολίτευση που στη συνέχεια έγινε κυβέρνηση και απειλούσε (και έκανε πράξη) με διάλυση των πάντων, είναι και αυτοί αθώοι. Τα χρήματα τα είχαν είτε δουλέψει και δεν ήθελαν να τα χαρίσουν σε κανέναν δήθεν αντιδραστικό για να τα κάνει παράλληλο νόμισμα, είτε προέρχονταν από νόμιμες συναλλαγές.

Ελέγχονται μόλις 2.301 επιλήψιμες συναλλαγές.

Πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την θέρμη που καταπιάστηκε με το θέμα θα άφηνε ασύλληπτα, αν υπήρχαν και άλλα ύποπτα εμβάσματα;

Απλά εμπόριο φόβου έκανε, καταφέρνοντας να γεμίσει ενοχές και να φέρει ανθρώπους σε δύσκολη θέση λόγω πιθανής δημόσιας διαπόμπευσής τους, επειδή ασφάλισαν την περιουσία της οικογενειάς τους.

Η φαρσοκωμωδία, λίστες φοροφυγάδων ΣΥΡΙΖΑ, απογειώνεται στην περίπτωση της λίστας Borjans. Κρίμα τα ταξίδια, όχι μόνο των Ελλήνων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Γερμανών. Κρίμα τα εκτός έδρας, τις εργατοώρες, τα δελτία τύπου, τα γεύματα και τα αεροπορικά εισιτήρια. «Μια τρύπα στο νερό» ο «Borjans» μαζί και οι λίστες του. Ξεκίνησαν με 1,3 εκ. ΑΦΜ για τα οποία έγινε διασταύρωση, για να ξεκινήσει έλεγχος τελικά για 242 υποθέσεις, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί 14! Ούτε 15, ούτε 16. Και εισπράχθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 137 χιλ. ευρώ.. και μετά τους φταίει το ΣτΕ και οι δικαστές του.

Στην πραγματικότητα το ανώτατο δικαστήριο, κάνοντας την δουλειά του, τους έσωσε.. και το χειρότερο όλων είναι ότι το ξέρουν και φωνάζουν για το ξεκάρφωμα…

ΥΓ:
Ο Παύλος Πολάκης τα έβαλε, εμμέτρως, με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υπαινίχθηκε ότι οι δικαστές θα πρέπει να απολογηθούν. Γιατί; Διότι έκριναν πως η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.
Τι σημαίνει αυτό; Κάτι απλό. Αν εσείς έχετε μια φορολογική υπόθεση ανοιχτή, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει στη διάθεση του πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει τον έλεγχο και να σας επιβάλλει κυρώσεις, αν βέβαια προβλέπονται από τον νόμο. Ετσι και περάσουν πέντε χρόνια, η υπόθεση παραγράφεται. Η έννοια της παραγραφής εξυπηρετεί τα αυτονόητα: ο πολίτης δεν μπορεί να παραμένει «όμηρος» του ελεγκτικού μηχανισμού για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ετσι, ας πούμε, ένας ελεγκτής μπορεί να μπει στον πειρασμό της συναλλαγής με τον ελεγχόμενο. Κατά το ΣτΕ, για την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων απαιτείται να εφαρμόζεται προθεσμία παραγραφής, η οποία πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον φορολογούμενο. Η παραγραφή αυτή, πρέπει επίσης, να έχει συνολικά, εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας, ενώ η μεταβολή της με την πρόβλεψη επιμηκύνσεως είναι δυνατή μόνον υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος, δηλαδή με διάταξη θεσπιζόμενη το αργότερο το επόμενο της γενέσεως της φορολογικής υποχρεώσεως έτος.
Για ποιο λόγο, όμως, διαμαρτύρονται οι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος»; Προφανώς για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια που επέδειξαν στη διενέργεια ελέγχων και στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους και, φυσικά, την πάταξη του λαθρεμπορίου.[Αλέκος Παπαναστασίου-protagon]

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Κυβερνητική ανικανότητα, οι Λίστες, ο ‘λυρισμός’ Πολάκη και ανόητοι κατά κακού Κεφαλαίου

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεν είναι ανικανότητα.
  Είναι συνειδητή επιλογή.
  Καθυστέρησαν επίτηδες τις έρευνες, τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, για να σώσουν δικούς τους ανθρώπους.
  Ήξεραν για την παραγραφή.
  Ο Πολάκης ρίχνει άσφαιρα πυρά για ξεκάρφωμα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τάχα να πιάσει τους κλέφτες, αλλά η Δικαιοσύνη (του) δεν θέλει.

 2. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.protagon.gr/epikairotita/soible-o-tsipras-den-me-kserei-kala-den-kovw-egw-tis-syntakseis-44341438033

  Σόιμπλε: «Ο Τσίπρας δεν με ξέρει καλά – δεν κόβω εγώ τις συντάξεις»

  Μια βαρυσήμαντη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών στα «Νέα Σαββατοκύριακο» προκαλεί αίσθηση. Κυρίως για τα όσα λέει για τον Πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις κινήσεις του που παρεξηγούνται

  Protagon Team

  1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

  Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Αυτό επιδιώκει να εξηγήσει με τη συνέντευξη που παραχωρεί στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο Γιώργο Παππά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγεί τη δική του οπτική για το θέμα της διαγραφής χρέους της Δυτ. Γερμανίας το 1953 και γιατί οι συνθήκες τότε δεν έχουν καμία σχέση με το τώρα. Ή εξηγεί γιατί δεν είναι αυτός, ως πιστωτής της Ελλάδας, που ζητά περικοπές συντάξεων. Λέει ότι για να βοηθηθεί ο ελληνικός λαός πρέπει να αλλάξουν πράγματα στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία – «ακούω ότι ελιές από την Ελλάδα πωλούνται στην Ιταλία και γίνονται ελαιόλαδο, που εισάγεται ξανά στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει στη Γερμανία αλλά στην Ελλάδα», αναφέρει ως παράδειγμα.

  Αλλά πρωτίστως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα όπως τις περιγράφει ο ίδιος ανάμεσα στις ερωτήσεις του Γιώργου Παππά.

  Ο Σόιμπλε λέει ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον ξέρει καλά. Αποκαλύπτει τι του είπε προσωπικά όταν τον είχε επισκεφτεί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Και σε πιο προσωπικό τόνο εξηγεί γιατί συνεχώς τον παρεξηγούν επειδή σηκώνει το χέρι του.

  «Είναι ένα κλασικό στερεότυπο», λέει. «Μερικές φορές σηκώνω το χέρι μου, αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι ως παραπληγικός κουνώ το δεξί χέρι όταν μιλώ. Για να μην το κάνω, βάζω συχνά το χέρι μου κάτω από το τραπέζι».

  Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτάται αν πιστεύει όντως ότι το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές και δεν θα χρειάζεται νέο Μνημόνιο.

  «Ναι, αυτός είναι ο στόχος» απαντά και υπενθυμίζει το 2014. «Η Ελλάδα τώρα σχεδιάζει ξανά τη μερική πρόσβαση στις αγορές. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2014, προτού η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – ενόψει της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: ‘Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα’. Το έκανε παρ’ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη».

  «Ανοησίες, ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά»

  Παρακάτω ο ανταποκριτής των «Νέων» του υποδεικνύει ότι για τον κ. Τσίπρα είναι ο κατ’ εξοχήν ακραίος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού.

  «Ανοησίες», απαντά ο Σόιμπλε. «Είμαι Χριστιανοδημοκράτης. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά. Είμαι εκ πεποιθήσεως υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που προέκυψε από τις εμπειρίες των Γερμανών με την καταστροφή από τον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που οι οικονομολόγοι σήμερα ονομάζουν inclusive growth το ζήσαμε ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας».

  Με τον «μαρξιστή» Τσακαλώτο

  Στην ερώτηση για τις σχέσεις του με έναν δηλωμένο μαρξιστή όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά:

  «Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλο. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε, πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου. Τον ρωτώ κάθε φορά τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα πάνω και πέρα από το πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων. Πριν από χρόνια μίλησα με εκπροσώπους του γερμανικού λιανικού εμπορίου για να προωθήσουν ελληνικά προϊόντα και τρόφιμα. Η Ελλάδα έχει πλούσια αγροτική παραγωγή, αλλά λείπει η ελληνική βιομηχανική επεξεργασία. Ακούω ότι ελιές από την Ελλάδα πωλούνται στην Ιταλία και γίνονται ελαιόλαδο, που εισάγεται ξανά στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει στη Γερμανία αλλά στην Ελλάδα».

  «Δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τον Βαρουφάκη»

  Οταν ο Σόιμπλε ερωτάται για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν λέει πολλά.

  «Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ».

  Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι είχε σχολιάσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά:

  «Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

  Στα θέματα διαφορετικής οπτικής, που λέγαμε, ο Σόιμπλε αναφέρει χαρακτηριστικά το θέμα των περικοπών συντάξεων.

  Στην ερώτηση γιατί θεωρεί ότι οι πιστωτές δεν έχουν ευθύνη για τις μειώσεις συντάξεων και την υπερφορολόγηση που ήρθαν στην Ελλάδα με το τρίτο πρόγραμμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά:

  «Με συγχωρείτε, αλλά αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πιστωτές επειδή στην Ευρωζώνη αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας προκειμένου η Ελλάδα να μη βυθιστεί στη χρεοκοπία με επιτόκια 10% και πάνω, αλλά μόλις 2% περίπου. Το ελληνικό κράτος πληρώνει τόσο χαμηλά επιτόκια όσο η Γερμανία, διότι η Ευρωζώνη ανέλαβε με τη δική μας εγγύηση σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους με τα ευνοϊκότερα επιτόκια που προσφέρονται αυτή τη στιγμή».

  «Η λύση βρίσκεται στην Ελλάδα»

  Στην υπόδειξη ότι ο κόσμος όμως στην Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει, απαντά:

  «Για τον ελληνικό λαό τρέφω μεγάλη συμπάθεια, διότι πρέπει να σηκώσει μεγάλα βάρη. Αλλά η λύση των προβλημάτων για τον ελληνικό λαό βρίσκεται μόνο στη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα. Υπάρχουν βήματα προόδου, δεν γίνονται όμως τόσο γρήγορα όσο τα περιμένει ο κόσμος. Αλλά δεν είναι σωστό να λέγεται ότι φταίνε οι άλλοι. Γιατί τότε παραβλέπει κανείς τι πρέπει να κάνει ο ίδιος, για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Αυτό με στενοχωρεί κάθε φορά, διότι θεωρώ ότι οι πολίτες της Ελλάδας δεν το αξίζουν. Τα προγράμματα αποδίδουν, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες με πρόγραμμα. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ισλανδία και Κύπρο, παντού βλέπουμε ξανά οικονομική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας. Η ανάκαμψη φτάνει και στους πολίτες».

  Στην ερώτηση γιατί δεν γίνεται με την Ελλάδα σήμερα αυτό που έγινε με τη Γερμανία το 1953, δηλαδή η διαγραφή του μισού χρέους που διευκόλυνε και το «γερμανικό θαύμα», ο Σόιμπλε απαντά:

  «Αυτή είναι μια κάπως περιορισμένη οπτική. Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους όπως όλες οι άλλες χώρες. Ολες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν ξανά στις αγορές. Στην Ελλάδα τρέχει τώρα το τρίτο πρόγραμμα. Αλλωστε τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής».

  Διαβάστε περισσότερα στα «Νέα Σαββατοκύριακο»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.