Δωροπακέτα στον Ερντογάν από την Κίνηση «Πράττω»

[Το νέο μνημειώδες έργο του Νίκου Κοτζιά «Η Τουρκία κι εμείς»]

Του ©Δημήτρη Χαντζόπουλου -Καθημερινή 21.6.17

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*

Δωροπακέτα στον Ερντογάν από την Κίνηση «Πράττω» (ηγέτης: Ν. Κοτζιάς, υπαρχηγός: Ν. Τόσκας). Συσκευασία – αποστολή: «Πράττω»! Η Κίνηση που δεν σταματά ποτέ, πουθενά, δεν συναντά κανένα εμπόδιο: ηθικό, συνειδησιακό, νομικό, πολιτικό, συνταγματικό. Ταχυμεταφορές «Πράττω»! Προτιμώνται Τούρκοι «πραξικοπηματίες». «Πράττω» στην Πόλη, «Πράττω» στην Άγκυρα! «Πράττω»! Προσεχώς, σε όλα τα βιβλιοπωλεία και σούπερ μάρκετ της πρώην «Αποικίας Χρέους» («Πατάκης», 2013), μετά το μπεστ σέλερ «Πατριωτική Αριστερά» («Πατάκης», 2014), το νέο μνημειώδες έργο του Νίκου Κοτζιά «Η Τουρκία κι εμείς» (Εκδόσεις τούρκων «Πράττω», σειρά «Κουκουλοφόρος», 2017: αλλεπάλληλες επαν-εκδόσεις και επαναπροωθήσεις). Μια ανεπανάληπτη εκδοτική επιτυχία των Εκδόσεων «Πράττω». «Πράττω»! Η Συνείδηση της Αριστεράς!

*

[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»)

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Βλάση Γαβριηλίδη, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Δωροπακέτα στον Ερντογάν από την Κίνηση «Πράττω»

 1. Ο/Η Πατρινός λέει:

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/kataggelies-oti-i-ellada-stelnei-pisw-ston-erntogan-antifronountes

  Καταγγελίες ότι η Ελλάδα στέλνει πίσω στον Ερντογάν αντιφρονούντες

  Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών στην χώρα τους από την Ελλάδα.

  08 Ιουν. 17

  Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας προκαλούν οι καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών στην χώρα τους από την Ελλάδα, πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

  Τις ανωτέρω καταγγελίες που έκανε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχολίασε και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο […]. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κ. Μούζνιεκς.

  Εν τω μεταξύ, επιστολή για το θέμα έστειλε στον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα.

  Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αρνείται τα καταγγελλόμενα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

  Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε με ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του Ποταμιού.

  Ανησυχία από την Ύπατη Αρμοστεία

  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

  «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

  Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

  Η Υ.Α. υπογραμμίζει την υποχρέωση των κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

  Οι καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου. Και αφορούσε τον Murat Capan, δημοσιογράφο στο περιοδικό Nokta ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στην Τουρκία σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Ο λόγος; Η δημοσίευση ενός εξωφύλλου που εμφανίζει τον Ερντογάν να βγάζει μια selfie στην κηδεία ενός στρατιώτη. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο με μια ισχυρή δόση ειρωνείας περιέγραφε την επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Ερντογάν των θυμάτων των επιθέσεων από Κούρδους.

  Στις 24 Μαίου, ο Capan φέρεται να εισήλθε στην Ελλάδα με βάρκα μέσω Εβρου μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του. Όταν έφτασε στο Διδυμότειχο, εντοπίστηκε από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο τμήμα. Βάσει της καταγγελίας, ζήτησε να καταθέσει αίτημα για άσυλο, ωστόσο με ένα λευκό βαν μεταφέρθηκε μαζί με οικογένεια Τούρκων σε παραποτάμια περιοχή. Τους παρέλαβε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, τους έδεσε τα χέρια και με βάρκα τούς οδήγησε σε τουρκικό φυλάκιο στην αντίπερα όχθη.

  Λίγες ημέρες αργότερα, και δεύτερη καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση έγινε στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την αυτήν, ένοπλοι μασκοφόροι οδήγησαν στην Τουρκία τον Mustafa Can μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, τους Yilmaz Erdogan, Fetullah Catal και ακόμη έναν άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.

  «Η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία τονίζει ότι θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών.

  Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΕΔΑ

  Οι άτυπες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά φαίνεται ότι διενεργούνται συντεταγμένα παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ένα πρόσφατο συμβάν με ονοματεπώνυμο αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της πρακτικής αυτής. Σύμφωνα με καταγγελία που μας έχει περιέλθει:

  Ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση.

  Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους Υπουργούς. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη απευθύνει αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού και προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

  Η δεύτερη ανακοίνωση της ΕΕΔΑ

  Πριν από λίγες ημέρες η ΕλΕΔΑ δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.
  Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία.

  Η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει, και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. Επισημαίνουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση 8 Τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρ. 3 της ΕΣΔΑ”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στις 9-11-2016 [1], όσο και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Ν. Μελζερ και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια [2] έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για φαινόμενα βασανισμών και κακομεταχείρισης στις φυλακές καθώς και σε ανεπίσημους χώρους κράτησης στην Τουρκία.

  Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη συλλέξει στοιχεία σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών από τις αρμόδιες αρχές, εθνικές και διεθνείς. Έχει ήδη απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά.

  Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα δε δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ένα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

  Η ανακοίνωση του Ποταμιού για το θέμα

  «Εδώ και αρκετούς μήνες, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ειδήσεις για Τούρκους πολίτες, μη αρεστούς στο καθεστώς Erdogan, που ενώ κατέφθασαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, κατά τρόπο ανεξήγητο και μυστηριώδη βρέθηκαν λίγο αργότερα στις τουρκικές φυλακές. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες, ως γενικότητες και φημολογίες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, γνωστή για τις προσπάθειές της, έκανε μια σοβαρότητα καταγγελία: Ότι ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Murat Çapan, μαζί με δυο άλλους Τούρκους πολίτες, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα του Διδυμότειχου όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ενώ όμως τους δόθηκε η διαβεβαίωση από τους αστυνομικούς ότι θα μεταφερθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια ομάδα μασκοφόρων(!) τους οδήγησε στα σύνορα και τους παρέδωσε στις τουρκικές αρχές».

  Η πράξη αυτή, όπως ισχυρίζεται το Ποτάμι, είναι από μόνη της, «κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, και ντροπή για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η περίπτωση του Murat Çapan δεν είναι η μόνη, καθώς η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτει πλέον το ερώτημα περί «συντεταγμένων επαναπροωθήσεων» αντικαθεστωτικών πολιτών στην Τουρκία».

  Στη συνέχεια το Ποτάμι απευθύνει τις εξής ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής:

  «Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την παράνομη επαναπροώθησή του Murat Çapan και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Και αν ναι, βάσει ποιών νόμων και ποιών κανόνων έγινε αυτή;»

  «Έχουν δοθεί εντολές σε »ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας;»

  Το Ποτάμι, τονίζει ότι, «το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την εθνική αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να μείνει αναπάντητο», και απαιτεί «άμεση απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η σιωπή, θα ερμηνευθεί ως ένοχη αποδοχή των κατηγοριών».

  Τέλος προειδοποιεί, «ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση και σύντομα θα φέρει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και βέβαια στη Βουλή».

 2. Ο/Η Eυλαβής Ρώσος καπνεργάτης λέει:


  Πολλοί φθονούν τον κ.Κοτζιά διότι εκτιμάται υπό ευρυτάτου πολιτικού φάσματος

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396045
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
  Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα υπέρ Αντώνη
  Πώς και γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ απέκτησε έναν «αντιμνημονιακό» σύμμαχο
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2011 05:45

  http://www.iefimerida.gr/news/188985/ekplixi-o-failos-kranidiotis-ithele-ton-kotzia-ypoyrgo-exoterikon-stin-kyvernisi-samara
  28 Ιαν 2015
  Eκπληξη: Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήθελε τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά

  http://www.onalert.gr/stories/o-failos-kranidiotis-leei-bravo-gia-tin-epilogi-kotzia/40352
  Ο Φαήλος Κρανιδιώτης λέει «μπράβο» για την επιλογή Κοτζιά στο ΥΠΕΞ
  28.01.2015

  http://www.crashonline.gr/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC-%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%82/

  Υπερασπιστής του Κοτζιά ο Φαήλος

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/n-kotzias-apo-ton-xarilao-ston-giwrgo-kai-ton-tsipra
  Ν. Κοτζιάς: Από τον Χαρίλαο στον Γιώργο και στον «θρόνο» του ΥΠΕΞ
  Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι φανατικοί εχθροί και φίλοι και η πορεία από τον Χαρίλαο, στον Γιώργο και στον Τσίπρα.

  01 Φεβ. 15 (11:48)

  (……)

  Η πορεία του

  Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όταν στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Από το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει και στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του στενού συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο εκείνος ηγήθηκε του υπουργείου την περίοδο 1999-2003.

  (…..)

  Αργότερα, η συνεργασία του Συνασπισμού με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οδήγησε τον Νίκο Κοτζιά ( που μιλούσε για «δεξιά παρέκκλιση») στην έξοδο μαζί με άλλα στελέχη της «αριστερής πτέρυγας» όπως η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

  (…..)
  Από διάφορες πλευρές του ασκείται κριτική ότι είναι πολύ ρωσόφιλος και ότι διατηρεί σχέσεις με τον στενό σύμβουλο και θεωρητικό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή.

  http://www.protothema.gr/politics/article/450091/strofi-180-moiron-apo-kotzia-paradehetai-tin-prosklisi-ston-roso-fasista-dougin/

  Συνέντευξη στο Spiegel
  «Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν
  09/02/201518:3341

  Κοτζιάς εναντίον Financial Times: Ψευδές ότι έχω σχέσεις με τον Ρώσο καθηγητή Ντούγκιν
  Ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times στις 28 Ιανουαρίου

  http://www.crashonline.gr/%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD-%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BA/

  Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο Νικός Κοτζιάς και η Χρυσή Αυγή
  29. Ιανουαρίου, 2015

  ον περασμένο Μάιο αντιπροσωπεία της ΧΑ είχε μεταβεί στη Μόσχα όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με Ρώσους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η συνάντηση με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν και Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Αλεξάντερ Ντούγκιν. (Διαβάστε περισσότερα)
  Στη ανακοίνωση της ΧΑ (15-5-2014) αναφέρονταν τα εξής: «Κλιμάκιο του Λαϊκού Συνδέσμου με επικεφαλής τους βουλευτές μας Αρτέμιο Ματθαιόπουλο και Ελένη Ζαρούλια επισκέφθηκε την Μόσχα και πραγματοποίησε εκτεταμένες επαφές με Ρώσους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί επισήμως την προσέγγιση του Ελληνισμού με την ομόδοξη Ρωσία μέσω του Λαϊκού Συνδέσμου, που εκφράζει την θέληση του ελληνικού λαού για άμεση σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο των επαφών πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν και Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Αλεξάντερ Ντούγκιν. Συζητήθηκαν ζητήματα γεωπολιτικής, ενέργειας, διεθνούς ασφάλειας και πολιτισμού».

  Η ανακοίνωση συνοδευόταν με φωτγραφία Ματθαιόπουλου-Ντούγκιν.

 3. Ο/Η Παλιός λέει:


  Ο Γιαρουζέλσκι με Άραβα Σοσιαλληστή

  Προσφορά
  https://www.politeianet.gr/books/kotzias-nikos-sugchroni-epochi-i-polonia-ki-emeis-88730

  Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
  ΚΟΤΖΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

  – Εξαντλημένο στον εκδότη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας.
  Λεπτομέρειες
  Εκδότης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
  Χρονολογία Έκδοσης Αύγουστος 1981
  Κωδικός Πολιτείας 4040-0436
  Θέμα
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/arrow ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑarrow
  Οι αναγνώστες του βιβλίου έγραψαν

  Δεν υπάρχουν κριτικές γι’ αυτόν τον τίτλο.
  Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

  http://tvxs.gr/news/ellada/kotzias-se-spiegel-exo-grapsei-kai-anoisies-kat%E2%80%99-entoli-toy-kke

  Κοτζιάς σε Spiegel: Έχω γράψει και ανοησίες κατ’ εντολή του ΚΚΕ
  11 Φεβ. 2015

  SPIEGEL: Στην Ελλάδα απομακρύνθηκε ένα παλιό καθεστώς από ένα ευρύ λαϊκό κίνημα. Ακριβώς όπως πριν ένα περίπου χρόνο στο Κίεβο, σωστά?

  Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σε μας μέσω εκλογών. Τα ποσοστά στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σήμερα στο 70%. Οι άνθρωποι μου φωνάζουν καθημερινά στο δρόμο: Νίκο κράτα γερά. Μην κάνεις ούτε βήμα πίσω. Η πολιτική έχει να κάνει πολύ με το συναίσθημα, ιδίως στην Ανατολή και στις ανατολικές χώρες. Αυτό το ξεχάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει την αίσθηση ότι απώλεσε τον αυτοσεβασμό της. Ήδη, τούτο άλλαξε μετά την πρώτη βδομάδα.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε.
  Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πως δεν ξέρουμε.
  Είναι ανοησία να πιστεύουμε πως θα στήσουμε μια δική μας νησίδα ευτυχίας όταν όλα γύρω καταρρέουν.
  Φωνάζει ο ΟΗΕ, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε., η Δ.Α. η ΕΕΔΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη και το Ποτάμι, ίσως κι άλλοι που μου διαφεύγουν.
  Όμως δεν ορρωδούν.
  Αυτοί οι άγνωστοι υπουργοί (ο κ.Κοτζιάς βεβαίως δεν είναι αρμόδιος) που σήμερα παραδίδουν Τούρκους ικέτες εν κρυπτώ και παραβύστω, σε χέρια δολοφόνων και βασανιστών, αύριο θα αδικήσουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους.
  Θα τον χτυπήσουν κι αυτόν με τους σκοτεινούς μηχανισμούς της αδιαφανούς εξουσίας τους.
  Το έχουν κάνει ήδη, θα το ξανακάνουν

  http://www.lifo.gr/print/second_thoughts/149474
  Ο Τσβάιχ και η αδύνατη ηρεμία.


  O Στέφαν Τσβάιχ (αριστερά) και ο Γιόζεφ Ροτ στην Οστάνδη μοιράζονται μαζί το τελευταίο ξένοιαστο καλοκαίρι της προπολεμικής Ευρώπης.

  Με αφορμή το βιβλίο του Volker Weidermannn μερικές σκέψεις για όσους θέλουν να μιλήσουν σε καιρούς δύσκολους, όμως δεν έχουν το θάρρος του πολεμιστή, γι’ αυτό κι αποχωρούν

  Aπό τον Νικόλα Σεβαστάκη

  22.6.2017

  «Ο Στέφαν Τσβάιχ γράφει ακόμα από έναν κόσμο και για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Το ιδανικό του είναι άσκοπο, μη ρεαλιστικό, γελοίο, επικίνδυνο. Οι αναλογίες του δεν είναι κατάλληλες για ένα παρόν στο οποίο ο εχθρός έχει το πάνω χέρι. Σε τι χρησιμεύει η ανεκτικότητα σε έναν κόσμο όπου κινδυνεύει κανείς να χαθεί, μαζί με όλα αυτά για τα οποία ζει και γράφει; «Ή πολεμήστε ή σωπάστε» του γράφει ο Γιόζεφ Ροτ. Ο Τσβάιχ δεν θέλει να πολεμήσει. Θέλει να κρατήσει το στόμα του κλειστό τα πρώτα χρόνια μετά την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών στη Γερμανία, ακόμα και όταν τα βιβλία του καίγονται στην πλατεία της Όπερας στο Βερολίνο. Κρατάει το στόμα του κλειστό – για να μπορέσει να συνεχίσει με την ησυχία του τη δουλειά του, τη ζωή του. Για να μπορέσει ίσως να συνεχίσει να πουλάει τα βιβλία του στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας έτσι και στο μέλλον επιρροή στους εκεί ανθρώπους, στους αναγνώστες του. Για ένα διάστημα μάλιστα αυτή η τακτική φάνηκε σαν να είχε αποτέλεσμα. Τα πρώτα χρόνια του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία τα βιβλία του Τσβάιχ εξακολουθούσαν να πωλούνται στα γερμανικά βιβλιοπωλεία. (…) Ο Στέφαν Τσβάιχ ήταν ένας άνθρωπος που έψαχνε, έψαχνε διαρκώς τον πόλο της ηρεμίας μέσα του, την αυτοπεποίθηση. Άνθρωπος που θαύμαζε πάντα τους άλλους, για την ακλόνητη στάση τους στη ζωή και στον κόσμο. Ο ίδιος ήταν αναγκασμένος να καταβάλλει προσπάθειες για να στέκεται στα πόδια του χωρίς να παρατηρεί συνεχώς τον εαυτό του, παραμονεύοντας το λάθος, το παραστράτημα· ανησυχώντας μήπως δεν ήταν αρκετά καλός, αρκετά σωστός, αρκετά αξιοπρεπής και δυνατός. Για έναν τέτοιο άνθρωπο η απειλή της εξορίας αποδεικνύεται μοιραία. Η ύπαρξή του όλη ήταν βασισμένη στην πατρίδα του, στην ασφάλεια που του πρόσφερε η πατρίδα του, οι φίλοι του».

  Από το βιβλίο του Volker Weidermannn Οστάνδη 1936, Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ, το καλοκαίρι πριν από το σκότος (μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγρα).

  Αντί για κείμενο σήμερα επιλέγω αυτά τα αποσπάσματα που αναφέρονται σε έναν επιφανή συγγραφέα του εικοστού αιώνα. Γιατί; Επειδή ο Τσβάιχ είναι για μένα το ίδιο πνεύμα της αμηχανίας. Ένας άνθρωπος δηλαδή που στάθηκε τελικά αδύνατον να διαπραγματευτεί τις τερατώδεις πλευρές και τη βία της πολιτικής πραγματικότητας του καιρού του. Δεν είχε όμως και τη στόφα της «αγωνιστικής πένας». Δεν μπόρεσε να μπει στον ρόλο του αντιφασίστα συγγραφέα που φτιάχνει το φρόνημα και διδάσκει. Ένας συγγραφέας με ήρωες τον Έρασμο και τον Μοντένιο δεν θα μπορούσε να επιζήσει για πολύ στον καιρό των σφαγών και των στρατοπέδων. Και ένας αστός καθηλωμένος στα ψυχολογικά δράματα της μη πολιτικής ζωής θα ήταν αδύνατο να αντέξει στο σοκ του χιτλερικής βαρβαρότητας. Και αν δεν έχεις το θάρρος του πολεμιστή ούτε το σθένος της απόλυτης σιωπής, αν θέλεις να μιλήσεις, αλλά αυτά που λες δεν έχουν πια ενδιαφέρον για την ιστορική στιγμή, τι κάνεις; Αυτοκτονείς. Φεύγεις. Αποχωρείς από τη σκηνή, όπως έκανε και ο Τσβάιχ στη μακρινή Βραζιλία.

  Είναι αναπόφευκτο να ψάχνουμε τον «πόλο της ηρεμίας» μέσα μας. Να αρνούμαστε, για παράδειγμα, να ακούσουμε ηχητικά, να διαβάσουμε δηλητηριασμένα μηνύματα. Ξέρουμε όμως πως την επόμενη στιγμή και στην άλλη γωνία θα πέσουμε πάνω σε αυτό που απωθήσαμε. Διαβάζοντας ένα βιβλίο σαν αυτό του Βάιντερμαν, νιώθω φυσικά ξανά ευγνωμοσύνη για τη λογοτεχνία. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να φανερώσει την ανθρώπινη πολυπλοκότητα και να σεβαστεί το αυθεντικό χάος που κατοικεί στις ιστορίες των επιφανών και των άσημων.


  Volker Weidermannn Οστάνδη 1936, Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ, το καλοκαίρι πριν από το σκότος, εκδόσεις Άγρα

  Μιλώντας έτσι για τον Τσβάιχ ο Βάιντερμαν αναφέρεται ουσιαστικά σε μια πολύ γνώριμη αυταπάτη: στην αυταπάτη ότι μπορεί να διαφυλαχτεί μια σφαίρα πνευματικής ελευθερίας όταν γύρω ο κόσμος σκοτεινιάζει και τα περιθώρια φυγής συρρικνώνονται. Αυτή είναι όμως η βαθύτερη παρηγοριά όλων των ανθρώπων που θέλουν να απαλλαγούν από τον κανιβαλικό φανατισμό που τους κυκλώνει. Νιώθουν πως η αποθέωση της πολιτικής περιέχει πάντα την κολακεία στη βία και στη στιγμιαία ανακούφιση που χαρίζει η βία.

  Ήταν αυταπάτη πως η ζωή μπορούσε να συνεχιστεί με μικρές προσαρμογές και πως το κακό θα περάσει (από μόνο του ή από κάποια μαγική παρέμβαση). Αλλά σε κάθε εποχή επιστρέφει ο πειρασμός να το δούμε έτσι το πράγμα. Να κλείσουμε τα μάτια και όταν τα ανοίξουμε να έχουμε βρεθεί σε μια άλλη χώρα, σε μια καλύτερη στιγμή. Χωρίς τους γελοίους και εφιαλτικά κενούς τύπους που απασχολούν τη δημοσιότητα, τροφοδοτώντας μας ανελλιπώς με κύματα θυμού. Είναι αναπόφευκτο να ψάχνουμε τον «πόλο της ηρεμίας» μέσα μας. Να αρνούμαστε, για παράδειγμα, να ακούσουμε ηχητικά, να διαβάσουμε δηλητηριασμένα μηνύματα. Ξέρουμε όμως πως την επόμενη στιγμή και στην άλλη γωνία θα πέσουμε πάνω σε αυτό που απωθήσαμε. Θα προσκρούσουμε στα ίδια πρόσωπα και κυρίως στις ίδιες επικίνδυνες ιδέες.

  Θα σκοντάψουμε πάνω στα ίδια λόγια που, όπως έγραψε ωραία ο Ανδρέας Πετρουλάκης, θυμίζουν πια τον κώδικα του υποκόσμου. Πώς βάζεις τους διάφορους υποκόσμους στη θέση τους χωρίς να δανειστείς κάτι από τις μεθοδολογίες τους; Νομίζω πως ακόμα δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Ούτε ατομικά, ούτε, πολύ περισσότερο, συλλογικά και πολιτικά.

 5. Ο/Η Παφίτης λέει:

  http://www.newsit.gr/politikh/Kypriako-Orgismenos-Kotzias-se-Anastasiadi-Pes-toys-na-mi-me-vrizoyn-vid/691970

  Κυπριακό: Οργισμένος Κοτζιάς σε Αναστασιάδη «Πες τους να μη με βρίζουν»!

  13.01.2017

  – Μια αποκάλυψη του newsit.gr που… δεν διαψεύστηκε και αυτό έχει τη σημασία του
  – Έναν εντονότατο διάλογο είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη
  – Οι φωνές τους ακούστηκαν σε ολόκληρο το λόμπι του ξενοδοχείου!
  – Οι δυο τους προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με έναν διάλογο μπροστά στις κάμερες, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον δεν τους… δικαίωσε
  – Δείτε το βίντεο και διαβάστε όλο το παρασκήνιο της έντασης για το Κυπριακό
  Από το μεσημέρι της Παρασκευής, το newsit.gr σας αποκάλυψε έναν έντονο καβγά μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Αναστασιάδη. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό δεν διαψεύστηκε επισήμως, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απλά να τονίζει πως δεν θα σχολιάσει «κουστομπολιά».

  Αυτό βέβαια δεν συνιστά επίσημη διάψευση και όπως σας είχαμε ενημερώσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγο στην Γενεύη όταν έγινε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.

  Οι δυο άνδρες τσακώθηκαν άγρια στο λόμπι του ξενοδοχείου και οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτίριο!

  Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς είπε σε έντονο ύφος στον Νίκο Αναστασιάδη: «Πες στους ανθρώπους σου να μη με βρίζουν».

  Κυπριακό: «Σκοτώθηκαν» Αναστασιάδης – Κοτζιάς – Σοβαρή διάσταση μεταξύ Αθήνας – Λευκωσίας
  http://www.newsit.gr/politikh/Kypriako-Skotothikan-Anastasiadis-Kotzias-Sovari-diastasi-metaksy-Athinas-Leykosias/691819

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.