«Στην ενορία της περιοχής μας, όταν η μητέρα αρρώστησε από καρκίνο»

[Μαρτυρία του σχολιαστή Νικόλαου στο Ρ. & Λ. Εμμονές]

Τί θυμήθηκα τώρα….
Η μητέρα μου την πρώτη φορά που αρρώστησε από καρκίνο, νέα γυναίκα με δύο ανήλικα και με δυσμενή πρόγνωση όπως της είχε πει ειλικρινά και ξερά ο ιατρός, έβαλε τα κλάματα γιατί θα μας άφηνε μόνους. Μπροστά στην σκέψη ενός πρόωρου μαρτυρικού θανάτου, και με δεδομένη την ομολογούμενη αδυναμία της ιατρικής, είχε ανάγκη από ένα στήριγμα που ξεπερνούσε τα όρια αυτού του κόσμου και θα της έδινε ελπίδα. Ελπίδα ότι τελικά θα ζήσει, ελπίδα ότι και αν πεθάνει, η ζωή είναι αιώνια και συνεχίζεται και μετά. Έτσι ξεκίνησε να συχνάζει στην Εκκλησία μετά από πολλά χρόνια που είχε ξεκόψει αυτή την κακή συνήθεια (ο πατέρας της ήταν ψάλτης οπότε μικρή, μέχρι να σηκωθεί να φύγει από το σπίτι, ή θα πήγαινε εκκλησία ή… θα πήγαινε πάλι εκκλησία).

Στην ενορία της περιοχής μας λοιπόν, γνώρισε τον εφημέριο, εντυπωσιάστηκε από τα κηρύγματά του, και έγινε και πνευματικός της και εξομολόγος της. Μας μιλούσε συχνά για τα ωραία πράγματα που έλεγε στο ναό, για τον ενθουσιασμό που είχε το εκκλησίασμα για το άτομό του. Δύσκολα ξεγέλαγε άνθρωπος την κρίση της μάνας μου, όταν έλεγε οτι κάποιος είναι καλός άνθρωπος, ήταν όντως καλός άνθρωπος. Του είχε εμπιστευθεί τους φόβους της για την ασθένεια, τις ανησυχίες της για εμάς, είχε φτάσει και στο σημείο να εξομολογείται και αυτός προφανώς ήταν πολύ καπάτσος, είχε λέγειν, πειθώ και την παρηγορούσε με ιστορίες από το ευαγγέλιο, από τους πατέρες της ερήμου, φιλοκαλία, κλίμακα κλπ. Δεν νομίζω εξάλλου να είναι και πολύ δύσκολο όταν έχεις απέναντί σου έναν φοβισμένο άνθρωπο.

Ο αρχιμανδρίτης χωρίς να τον έχω δει ποτέ, χωρίς να έχει έρθει ποτέ σπίτι μας, ήταν παρών από τα ωραία λόγια του που μας μετέφερε κάθε τόσο στο γεύμα η μάνα μου. Οπότε μια φορά πήγα και εγώ στην εκκλησία να τον γνωρίσω. Μια φορά μόνο τον είδα μέσα στα 4-5 χρόνια που άκουγα το όνομά του στο σπίτι μας έβγαζε κήρυγμα για την 25η Μαρτίου και είπε κάτι που σήμερα σκεπτόμενος, λέω ότι ήταν σπάνιος άνθρωπος. Η μοναδική περίπτωση έλληνα κληρικού, πατριώτη και… σιωνιστή. Είπε αυτολεξεί ότι «οι Έλληνες είναι ο αγαπημένος λαός του Θεού, μετά τους Εβραίους». Μετά την ακολουθία η μητέρα μου με οδήγησε κοντά του να τον χαιρετίσω. Ένας υπέρβαρος σαραντάρης με ένα χαμόγελο που μου φάνηκε φτιαχτό, και του σουλούπι του γενικά δεν μου ενέπνευσε κάτι το θετικό, ούτε το αρνητικό θα έλεγα, ένας άνθρωπος που περνάει απαρατήρητος απλά. Την ίδια εντύπωση θα του προκάλεσα και εγώ γιατί όσες φορές τον συνάντησα μετά στο δρόμο, μάλλον δεν με θυμόταν για να με χαιρετήσει έστω από απέναντι.

Σε αντίθεση με τον ξάδελφό μου, τον οποίον ο αρχιμανδρίτης, αν και τον είχε δει και αυτόν μόνο μία φορά στην εκκλησία σαν και εμένα, τον είχε σταμπάρει. Μάλιστα μια φορά ο ξάδελφος περπατώντας στο δρόμο, σταμάτησε ένα αμάξι δίπλα του, οδηγός ήταν ο αρχιμανδρίτης, και τον ρώτησε αν ήθελε να μπει μέσα να τον πάει όπου θέλει. Ο ξάδελφος έμεινε εμβρόντητος και αρνήθηκε και έκτοτε τον είχε βάλει στη μαύρη λίστα. Βλέπετε, ο ξάδελφος, σε αντίθεση με μένα, ήταν μποντιμπιλνταράς και δύσκολα μπορούσες να αγνοήσεις κάτω από τα ρούχα τους καλοσχηματισμένους δικεφάλους, τρικέφαλους, τετρακέφαλους, sixpack και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Και ήταν και παντρεμένος.

Φυσικά η ιεραποστολική δράση του αρχιμανδρίτη δεν σταματούσε μόνο στα όρια της ενορίας του. Είχε και οικουμενικές ανησυχίες, επιθυμούσε «ίνα πάντες εν ώσιν» με την κάθε δυνατή ερμηνεία/παρερμηνεία αυτής της φράσης. Έτσι, αργά ένα βράδυ (ένα από τα πολλά μάλλον) κατευθύνθηκε με το αμαξάκι του προς το Σταθμό Λαρίσης για να μεταστρέψει στην Ορθοδοξία δύο παπικούς Πολωνούς. Δεν επέστρεψε ζωντανός. Μάρτυρας της Ορθοδοξίας. Δεν ξέρω αν ο ιατροδικαστής στη νεκροψία είδε σημάδια βιασμού, πάντως λίγο που άνοιξαν το φέρετρο στην κηδεία που τελέστηκε εν μέσω δέους και παγωμάρας, το πρόσωπο του είχε γίνει μπλε από το ξύλο της αρκούδας που έφαγε. Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν να ανοίγουν διάφορα στόματα με αναφορές όχι και τόσο κολακευτικές για την ευαγγελική δράση του μακαρίτη. Το πιο χυδαίο είναι ότι 10 μέρες μετά την εκδημία του, ήταν η πανήγυρη της ενορίας, της οποίας οι εορτασμοί δεν ανεστάλησαν λόγω πένθους, ήταν πολλά τα λεφτά που θα πλημμύριζαν τα παγκάρια, γιατί να τα χάσουν. Θυμάμαι εκείνο το κενό στο βλέμμα της μητέρας μου, την απογοήτευση για τον εμπαιγμό, πώς μπόρεσε και ξεγελάστηκε και εμπιστεύθηκε τις φοβίες της, τα προσωπικά της σε έναν άνθρωπο που αυτοπαρουσιαζόταν «Ὡς ἄγγελος, βίον ἰσάγγελον, ἐπολιτεύσω ἐν γῇ, τρωθεὶς θείῳ ἔρωτι·»

Μου κάνει εντύπωση ότι ψάχνοντας το Ίντερνετ με το ονοματεπώνυμό του, δεν βρήκα την παραμικρή αναφορά για την περίπτωσή του, για το θάνατό του, και τότε θυμάμαι, δεν υπήρχε ακόμα Ίντερνετ, οι εφημερίδες το είχαν αντιμετωπίσει ως μικρή είδηση με 50 λέξεις. Το όνομά του βέβαια φιγουράρει ανάμεσα στους κεκοιμημένους αδελφούς περιβόητης μονής στην Αθήνα.

[σύνδεσμος αρχικού σχολίου]

ΥΓ:
Να συμπληρώσω επίσης ότι επί χρόνια η μητέρα μου πήγαινε ανελλιπώς κάθε εβδομάδα στον «Κύκλο» στην ενορία, εκεί που μαζεύονται όλες οι ευσεβείς κυρίες και η βαριεστημένη παπαδιά τους αραδιάζει παραμύθια. Είχαν τυπώσει και μοιράσει σε όλες μια λίστα με τα ονόματα των μελών και το τηλέφωνο οικίας. Όταν η μάνα μου εξαφανίστηκε επειδή ο καρκίνος χτύπησε στον εγκέφαλο, καμία τους, ούτε η παπαδιά,ούτε η «υπεύθυνη» δεν πήραν ούτε ένα τηλέφωνο να ρωτήσουν τί κάνει, αν μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι, αν και είχαν πλήρη ενημέρωση από τα κουτσομπολιά. Καμία από αυτές τις θεούσες δεν παρουσιάστηκε στην κηδεία της.

Να συμπληρώσω ακόμα πώς και σε εκείνο το στάδιο ακόμα, η μητέρα μου ζήτησε να πάει στην εκκλησία να κοινωνήσει αλλά όχι στην ενορία επειδή ντρεπόταν. Έτσι ένα Σάββατο πρωί, ψυχοσάββατο ήταν, με τα χίλια ζόρια σηκωθήκαμε και την πήγα σε άλλο ναό. Λίγο οι μεταστάσεις στον εγκέφαλο, λίγο οι ακτινοβολίες που μόλις είχε ξεκινήσει, λίγο το οπιούχο Lonarid που έπαιρνε για να μην ουρλιάζει από τον πόνο, φαινόταν «φτιαγμένη» και φυσικά ήταν υποβασταζόμενη αφού έχανε την ισορροπία της. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας πήρε από το διπλανό άδειο κάθισμα ένα φυλλάδιο -ο άγιος Ονήσιμος νομίζω- που έγραφε σαχλαμάρες για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει δήθεν η εκκλησία στους φυλακισμένους και για αυτό όταν αποφυλακίζονται βγαίνουν όλοι καλύτεροι. Τη φυλλάδα αυτή που διανέμεται δωρεάν, την είχε παρατήσει μια θεούσα που καθόταν παραδίπλα και σταυροκοπιόταν ευλαβικά. Μόλις είδε οτι το είχε πάρει η μητέρα μου, της το άρπαξε επιθετικά από τα χέρια με περιφρόνηση, βασίζοντας το «κουράγιο¨της στο γεγονός οτι η μάνα μου έμοιαζε καθυστηρημένη. Ακόμα και όταν η μάνα μου της ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν ήξερε οτι ήταν δικό της, η άλλη την αγνόησε εντελώς και συνέχισε να σταυροκοπιέται. Της εύχομαι ολόψυχα να μην την πιάνει το Lonarid και να λιώνει ζωντανή.
Και στο παραπάνω σχόλιο με τα χαρτονομίσματα σκορπισμένα στην πρόθεση, τότε ήμουν άνεργος χωρίς εισόδημα, κληρονομιά δεν πήρα αφού ότι οικονομίες υπήρχαν πήγαν για ένα αξιοπρεπή θάνατο (δικά της ήταν τα λεφτά άλλωστε, αυτή τα μάζεψε με οικονομίες) και η εικόνα με τους παπάδες να βουτάνε τα χαρτονομίσματα χωρίς καν να τα μετράνε και να μην χωράνε όλα στις παλάμες τους, μου χτύπησε κάπως.

Αφού πέθανε η μητέρα μου και λυτρώθηκε από το μαρτύριό της, συνήθιζα να πηγαίνω τακτικά πρόσφορο στην εκκλησία, όχι επειδή το πίστευα αλλά επειδή έτσι θα ήθελε η ίδια. Μια Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, ίσα που πρόλαβα το ναό ανοιχτό, (πάντα η ίδια ενορία) ήταν 6 παρά πέντε και μπήκα τρέχοντας να αφήσω το πρόσφορο. Μην βρίσκοντας κανέναν στο ναό, πήρα το θάρρος και φτάνοντας το στο τέμπλο άνοιξα την πλαινή πόρτα για να το αφήσω στην πρόθεση όπως είχα κάνει και άλλες φορές. Και αντίκρισα το ακόλουθο απαράδεκτο σκηνικό. Δύο ιερείς είχαν πετάξει σε μια γωνία στο πάτωμα όλα τα πρόσφορα και είχαν σκορπίσει πάνω στην πρόθεση (ένα ιερό μέρος που γίνεται η Προσκομιδή των Δώρων πριν τη Λειτουργία) όλα τα βρωμερά χαρτονομίσματα που επαγγελματικά είχαν ξεχωρίσει από τις σακούλες. Ήταν τόσα πολλά που η πρόθεση είχε καλυφθεί από αυτά και δεν φαινόταν. Βιαστικά, τα άρπαζαν με τις χούφτες τους και τα έχωναν στις τεράστιες τσέπες που έχουν στα ράσα επίτηδες για αυτό το σκοπό. Όταν με είδαν που τους τσάκωσα, σάστισαν, και ο ένας κοκκίνησε κιόλας. Δεν είπα τίποτα. Άφησα το πρόσφορο και σηκώθηκα και έφυγα. Τότε ήμουν άνεργος χωρίς εισόδημα, κληρονομιά δεν πήρα αφού ότι οικονομίες υπήρχαν πήγαν για ένα αξιοπρεπή θάνατο (δικά της ήταν τα λεφτά άλλωστε, αυτή τα μάζεψε με οικονομίες) και η εικόνα με τους παπάδες να βουτάνε τα χαρτονομίσματα χωρίς καν να τα μετράνε και να μην χωράνε όλα στις παλάμες τους, μου χτύπησε κάπως. Από τότε δεν ξαναπήγα πρόσφορο, δεν πέταξα ξανά ούτε ένα δίλεπτο για να ανάψω ένα κεράκι στη μνήμη της. Άλλωστε όταν υπήρχε λόγος και η μάνα μου προσευχόταν, πήγαινε πρόσφορα, άναβε κειρά, έτρεχε στα μοναστήρια με τις θαυματουργές μούμιες ανεβαίνοντας αμέτρητα σκαλοπάτια με τα πόδια της να υποφέρουν από τη νευροπάθεια (μόνιμη βλάβη από χημειοθεραπείες), για να θεραπευθεί και να έχει την υγεία της, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έκτοτε, αν και προσπαθώ να σκέφτομαι λογικά, θεωρώ τις προσευχές και τα πρόσφορα και τα κεριά ως γρουσουζιά.

Δεν βρίσκω απολύτως καμία διαφορά στις παραπάνω κυρίες, με ράσα ή χωρίς, με έναν ταξιτζή που είχα δει μια φορά στο Μεταξουργείο, να βγαίνει από το ταξί και να κατευθύνεται τρέχοντας προς οίκο ανοχής και να ξεκουμπώνει τη ζώνη του πριν καν φτάσει στο κατώφλι..

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

14 Responses to «Στην ενορία της περιοχής μας, όταν η μητέρα αρρώστησε από καρκίνο»

 1. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε να ξεχωρίσετε το σχόλιό μου και να το αναρτήσετε ως άρθρο στο ιστολόγιό σας. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι που βίωσαν ή βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση να προβληματιστούν από τις σκέψεις μου και αντί να χάνουν πολύτιμο χρόνο να τρέχουν στα μοναστήρια και στις εκκλησίες με σκοπό την ίαση, να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ή απλά να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Σε όσους ενοχληθούν από το άρθρο, χαίρομαι γιατί…πρέπει να ενοχληθούν!

  Απλά όποτε βρείτε χρόνο, να αντικατασταθεί η προτελευταία παράγραφος «Και στο παραπάνω σχόλιο με τα χαρτονομίσματα σκορπισμένα στην πρόθεση» με το παρακάτω κείμενο ώστε να παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Ας ελέγξει επίσης ο κ.Ροιδης τα mail του, έχω στείλει σε συνημμένο μια φωτογραφία που θα μπορούσε να συζητηθεί πολύ….

  Ιδού η προτεινόμενη αντικατάσταση:

  Αφού πέθανε η μητέρα μου και λυτρώθηκε από το μαρτύριό της, συνήθιζα να πηγαίνω τακτικά πρόσφορο στην εκκλησία, όχι επειδή το πίστευα αλλά επειδή έτσι θα ήθελε η ίδια. Μια Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, ίσα που πρόλαβα το ναό ανοιχτό, (πάντα η ίδια ενορία) ήταν 6 παρά πέντε και μπήκα τρέχοντας να αφήσω το πρόσφορο. Μην βρίσκοντας κανέναν στο ναό, πήρα το θάρρος και φτάνοντας το στο τέμπλο άνοιξα την πλαινή πόρτα για να το αφήσω στην πρόθεση όπως είχα κάνει και άλλες φορές. Και αντίκρισα το ακόλουθο απαράδεκτο σκηνικό. Δύο ιερείς είχαν πετάξει σε μια γωνία στο πάτωμα όλα τα πρόσφορα και είχαν σκορπίσει πάνω στην πρόθεση (ένα ιερό μέρος που γίνεται η Προσκομιδή των Δώρων πριν τη Λειτουργία) όλα τα βρωμερά χαρτονομίσματα που επαγγελματικά είχαν ξεχωρίσει από τις σακούλες. Ήταν τόσα πολλά που η πρόθεση είχε καλυφθεί από αυτά και δεν φαινόταν. Βιαστικά, τα άρπαζαν με τις χούφτες τους και τα έχωναν στις τεράστιες τσέπες που έχουν στα ράσα επίτηδες για αυτό το σκοπό. Όταν με είδαν που τους τσάκωσα, σάστισαν, και ο ένας κοκκίνησε κιόλας. Δεν είπα τίποτα. Άφησα το πρόσφορο και σηκώθηκα και έφυγα. Τότε ήμουν άνεργος χωρίς εισόδημα, κληρονομιά δεν πήρα αφού ότι οικονομίες υπήρχαν πήγαν για ένα αξιοπρεπή θάνατο (δικά της ήταν τα λεφτά άλλωστε, αυτή τα μάζεψε με οικονομίες) και η εικόνα με τους παπάδες να βουτάνε τα χαρτονομίσματα χωρίς καν να τα μετράνε και να μην χωράνε όλα στις παλάμες τους, μου χτύπησε κάπως. Από τότε δεν ξαναπήγα πρόσφορο, δεν πέταξα ξανά ούτε ένα δίλεπτο για να ανάψω ένα κεράκι στη μνήμη της. Άλλωστε όταν υπήρχε λόγος και η μάνα μου προσευχόταν, πήγαινε πρόσφορα, άναβε κειρά, έτρεχε στα μοναστήρια με τις θαυματουργές μούμιες ανεβαίνοντας αμέτρητα σκαλοπάτια με τα πόδια της να υποφέρουν από τη νευροπάθεια (μόνιμη βλάβη από χημειοθεραπείες), για να θεραπευθεί και να έχει την υγεία της, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έκτοτε, αν και προσπαθώ να σκέφτομαι λογικά, θεωρώ τις προσευχές και τα πρόσφορα και τα κεριά ως γρουσουζιά.

  Δεν βρίσκω απολύτως καμία διαφορά στις παραπάνω κυρίες, με ράσα ή χωρίς, με έναν ταξιτζή που είχα δει μια φορά στο Μεταξουργείο, να βγαίνει από το ταξί και να κατευθύνεται τρέχοντας προς οίκο ανοχής και να ξεκουμπώνει τη ζώνη του πριν καν φτάσει στο κατώφλι.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ιστορία που διηγείται ο κ.Χριστόπουλος είναι πολύ αθώα σε σχέση με την πραγματικότητα.
  Ένας ιερέας έβαλε την κάμερα, απέδειξε ατράνταχτα πως οι δυο συνεφημέριοι του λήστευαν μαζί με δυο ευυπόληπτους επιτρόπους το παγκάρι, τελικά οι ιερείς αθωώθηκαν και ο ιερέας που αποκάλυψε τη ληστεία έπεσε στη δυσμένεια του αγίου Ιγνάτιου, αντικανονικού και παράνομου δεσπότη της Λάρισας.

  http://www.avgi.gr/article/10811/2291628/e-eisangeleas-kai-to-pankari

  Η εισαγγελέας και το παγκάρι

  Χριστόπουλος Δημήτρης
  Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2014 17:45
  Η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Δημόσιας Τάξης (οικεία πρακτική στην Ελλάδα) ζήτησε να συλλαμβάνονται ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές αν δημοσιευθεί νέο παράνομο υλικό, μου φέρνει στο μυαλό μια παλιά διδακτική ιστορία…

  Η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Δημόσιας Τάξης (οικεία πρακτική στην Ελλάδα) ζήτησε να συλλαμβάνονται ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές αν δημοσιευθεί νέο παράνομο υλικό, μου φέρνει στο μυαλό μια παλιά διδακτική ιστορία.

  Κάποια στιγμή, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, διαπιστώθηκε ότι το παγκάρι του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη απέδιδε συστηματικά πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα και προηγούμενα έσοδα. Η ενορία λοιπόν τοποθέτησε μια κρυφή κάμερα μέσα στο εκκλησάκι. Η κάμερα έκανε τη δουλειά της: κάθε βράδυ ένας παπάς έμπαινε στις μύτες των ποδιών του και έπαιρνε κρυφά από το παγκάρι τόσα ώστε να μη γίνει η υπεξαίρεση αντιληπτή την επόμενη. Η υπεξαίρεση όμως έγινε αντιληπτή λίγους μήνες μετά και ο κλέφτης παπάς συνελήφθη. Στην προσπάθειά του να μην καταλήξει στη φυλακή άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου για το παράνομο αποδεικτικό μέσο της κρυφής κάμερας.

  Ο Άρειος Πάγος τότε απεφάνθη: «Η απαγόρευση της με ειδικά τεχνικά μέσα μαγνητοσκόπησης αθεμίτως αφορά πράξεις ή εκδηλώσεις της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής των τρίτων που είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν περιλαμβάνει δε και τις πράξεις ή εκδηλώσεις τούτων, οι οποίες, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο που γίνονται, δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ανατιθεμένων σ’ αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ του τρόπου πραγματοποιήσεώς της και της φύσεως και του είδους των εκπληρούμενων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική. Τέτοια μη δημόσια, κατά την ως άνω έννοια, πράξη η μαγνητοσκόπηση της οποίας δεν στοιχειοθετεί αξιόποινη πράξη και ως εκ τούτου η χρήση της σχετικής ταινίας ως αποδεικτικού μέσου είναι επιτρεπτή» (1317/2001).

  Απλά πράγματα. Η κρίση ότι τα κρυφά βίντεο αποτελούν θεμιτά αποδεικτικά μέσα, στον βαθμό που η μαγνητοσκόπηση δεν θίγει την ιδιωτική ζωή των δραστών, είναι αυτή που μας κάνει να εναντιωνόμαστε στο βίντεο πεολειχίας Ζαχόπουλου που δημοσίευσε το γνωστό κατάπτυστο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» τον Ιανουάριο του 2008. Την ίδια στιγμή, ως πολίτες αυτού του τόπου, έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε πώς ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο για τη δημοκρατία ζήτημα. Ακόμη και με candid camera.

  Εκτός αν θεωρούμε πιο σημαντικό το παγκάρι του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών από τις υπόγειες διαδρομές Χρυσής Αυγής, κυβέρνησης και δικαστών. Πιθανώς, η κυρία Κουτζαμάνη… Εγώ πάλι, με τίποτε.

  * Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής Παντείου, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  ______________________________
  https://roides.wordpress.com/2011/07/01/1jul11b/

  Η πραγματική ιστορία σε όλη της την ιερή αισχρότητα.

  Ιστορίες Ιερής ατιμώρητης Ληστείας και Φοροκλοπής
  01/07/2011
  Όταν ο αρχηγός της «Μαφίας» προκαλεί

  ……………………………….
  Αντιγράφω από το «Ποντίκι» (13.7.2006)

  «Το χρυσό παγκάρι, στα Τέμπη, δίπλα στο ποτάμι
  …………………………..
  ___________________

  http://www.zougla.gr/general/article/etsi-ksafrizan-to-pagari-ton-tempon

  Ετσι »ξάφριζαν» το παγκάρι των Τεμπών
  Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008, 08:42

  Είναι μία από τις εκπομπές που προκάλεσαν όχι μόνο το θόρυβο στη κοινή γνώμη, αλλά και την αντίδραση της δικαιοσύνης που καταδίκασε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Νοέμβριος του 1997. Η κάμερα «συλλαμβάνει» επιτρόπους και ιερείς της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη να κλέβουν τα έσοδα από το παγκάρι και να τα μοιράζονται. Η αποκάλυψη του θέματος οφείλεται στην ευαισθησία και το θάρρος ενός πολύτεκνου ιερέα, του Λάμπρου Ρίνη.
  ___________________________

  Συναφές και αυτό:

  http://www.karditsanews.gr/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9/

  Παπάς στην Καρδίτσα έκλεβε το παγκάρι
  07 Μαρτίου 2013
  …………….

  1 Σχόλια για αυτό το άρθρο
  ΝΚ είπε:
  Μάρτιος 7th, 2013 at 11:27 πμ
  Στα Τεμπη «ελαφρυναν» το παγκαρι πολλα ατομα…Εδω ο παππας ηταν «μοναχοφαης»
  και αυτο ηταν γνωστο απο τοτε και το γνωριζε και ο Μητροπολιτης μας
  Τωρα τι θα πραξει;;;
  ______________________
  Σχετικό και ένα βίντεο άλλου παπά

  Σχετικά κι αυτά:

  http://www.fimes.gr/2017/05/papas-kilkis/#axzz4kXy4NKgm

  Απίστευτο σκάνδαλο με παπά, Κιλκίς: Έβγαλε τα ράσα, έκλεψε το παγκάρι και εξαφανίστηκε με…

  Μαΐ 30, 2017

  http://www.iefimerida.gr/news/305509/papas-stin-fokida-eklepse-37296-eyro-apo-pagkari-tis-ekklisias-toy

  ΚΑΘΕΙΡΞΗ 11 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΩΝ
  Παπάς στην Φωκίδα έκλεψε 37.296 ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας του

  http://www.protothema.gr/greece/article/411789/souidos/

  Η Μητρόπολη Ξάνθης προσπαθεί να περάσει το ακίνητο στην περιουσία της εκκλησίας

  Παπάς με αυθαίρετο διώροφο από τα χρήματα στο παγκάρι!

  Παναγιώτης Τσιμπούκης 20/09/201422:1575

  http://grevenamedia.gr/iereas-sinelifthi-na-klevi-to-pagkari-tis-ekklisias/

  Ιερέας συνελήφθη να κλέβει το παγκάρι της Εκκλησίας
  4 Απρ, 2016

  Το βράδυ της Κυριακής σε ορεινό χωριό των Γρεβενών συνελήφθη Ιερέας από δημότες του χωριού την ώρα που αφαιρούσε χρήματα από το παγκάρι της Εκκλησίας.

  Ο Ιερέας μόλις αντελήφθη ότι οι χωριανοί τον παρακολουθούσαν βγήκε τρέχοντας από την Εκκλησία και πέταξε τα χρήματα σε ένα στενό δρόμο του χωριού.

  https://www.madata.gr/epikairotita/social/259320.html
  07 Μαρτίου 2013 – 12:58 557
  Λάρισα: Παπάς έκλεβε το παγκάρι!

  Ασυνήθιστη ήταν η εικόνα χθες στα δικαστήρια της Λάρισας όπου ένας ιερέας με ελαφρύ χέρι καταδικάστηκε γιατί έκλεβε το παγκάρι του ναού.

  Το Εφετείο της Λάρισας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή. Οι λαθροχειρίες πραγματοποιήθηκαν τις χρονιές 1996 έως 1998 και ο ιερέας έκλεψε, σύμφωνα με την απόφαση, 22.371.950 δραχμές.

  Ο παπάς που ήταν και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, δεν καταχωρούσε στα βιβλία του ναού, όλες τις εισπράξεις.

  Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση με τη χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και τον λόγο έχει τώρα η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

  http://www.gazzetta.gr/koinonia/article/347050-adilota-ekatommyria-stin-trapeza-o-xrysostomos
  Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 – 02:37
  Αδήλωτα εκατομμύρια στην τράπεζα ο Χρυσόστομος
  Στα 80 του τον έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα και δεν μπήκε στον κόπο ούτε να κάνει διάψευση.

  Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν πρόκειται να ερευνήσει τα εισοδήματά του και κανείς δεν πρόκειται να του επιβάλλει κάποια τιμωρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεράσιμος Ζαφείρης) ελέγχεται για λογαριασμούς εκατομμυρίων και μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον του.

  Δις εξαμαρτείν

  Η πρώτη φορά ήταν την άνοιξη του 2005 όταν στην Ελλάδα έγινε η ίδια συζήτηση για τον Περιστερίου Χρυσόστομο. Μάλιστα συνεκλήθη η Ιερά Σύνοδος και ο μακαριστός Χριστόδουλος έκανε δήθεν «συστάσεις» στον Μητροπολίτη. Από τότε καμία έρευνα του ΣΔΟΕ δεν έχει διαπιστωθεί και καμία ποινή ή πρόστιμο δεν του έχουν επιβληθεί.

  Το δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου του 2005 έλεγε:

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://roides.wordpress.com/2014/02/26/26feb14/
  Θανάσιμοι έρωτες αρχιμανδριτών,
  (’Αρθρον εγκληματολογικού ενδιαφέροντος)

  Posted on 26/02/2014 by Po

  Του Αναγνώστη Λασκαράτου

  Δεν είναι τυχαίο που ο βαθύς γνώστης των εκκλησιαστικών κ.Σταύρος Ζουμπουλάκης είχε γράψει στην ‘Καθημερινή’ το 2005 (27-02): «Ο αρχιμανδριτισμός, ασθένεια της Εκκλησίας. Η κρίση που συγκλονίζει την Εκκλησία της Ελλάδος …. είναι θεσμική, ηθική και πνευματική. …Η Εκκλησία δυναστεύεται– από τους αρχιμανδρίτες, από αυτό το σώμα φιλόδοξων, αθεολόγητων, απαίδευτων, αυταρχικών και ψυχολογικά προβληματικών –ίνα μη τι χείρον είπωμεν– ανθρώπων. Όταν ένα χριστιανόπουλο, δεκαεφτά ή δεκαοχτώ χρόνων, θέλει να βάλει τα ράσα, όχι για να γίνει παπάς ή καλόγερος αλλά αρχιμανδρίτης, κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική ισορροπία του. Οι αρχιμανδρίτες ξέρουν καλά ένα μόνο πράγμα, αυτό ακριβώς που ξέρει κάθε καριερίστας, την τέχνη των συμμαχιών: …με ποιους να συνάψουν σχέσεις δοσοληψίας, οι οποίες, .. μπορεί να φτάσουν και πολύ μακριά… Το νοσηρό φαινόμενο του αρχιμανδριτισμού, … πρέπει να λάβει οριστικό τέλος,….».
  http://www.kathimerini.gr/210456/article/politismos/arxeio-politismoy/o-arximandritismos-as8eneia-ths-ekklhsias

  • Ο/Η Nikolaos λέει:

   Το έγκλημα πάθους που συγκλόνισε την Ελλάδα. Η δολοφονία του αρχιμανδρίτη από την Κάτια Γιαννακοπούλου. Η ψυχολογική της κατάρρευση μετά τον χωρισμό τους και η απόφαση να σκοτώσει τον «επίγειο Θεό της»…

   Στις 22 Ιουλίου του 1997 ένα ερωτικό έγκλημα που έγινε στη Νέα Σμύρνη της Αττικής, προκάλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας και της εκκλησίας, αφού το θύμα ήταν ένας ιερωμένος. Ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του. Τον πυροβόλησε η πρώην ερωμένη του, Κάτια Γιαννακοπούλου. Ήταν ο τραγικός επίλογος μιας έντονης ερωτικής σχέσης, που η ιστορία της θυμίζει σενάριο ταινίας. Η γνωριμία με τον αρχιμανδρίτη Η Κάτια Γιαννακοπούλου ήταν μια συνηθισμένη σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού. Ζούσε με την οικογένειά της στην Καλλιθέα. Το επάγγελμά της ήταν πλασιέ ειδών δώρου. Η σχέση της με την εκκλησία ήταν τυπική και χωρίς υπερβολές και συστηματική συμμετοχή στη θεία λειτουργία. Όταν για προσωπικούς της λόγους ζήτησε από μια φίλη της να της συστήσει έναν πνευματικό για να εξομολογηθεί, γνώρισε τον άνθρωπο που θα άλλαζε οριστικά τη ζωή της. Τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, ο οποίος ιερουργούσε στην Παναγίτσα του Παλιού Φαλήρου. Η Γιαννακοπούλου άρχισε να παρακολουθεί τις λειτουργίες και να εξομολογείται συχνά στον αρχιμανδρίτη. Όπως εξήγησε η ίδια, ο Άνθιμος τη γοήτευσε από την πρώτη στιγμή με την παρουσία του και τον τρόπο που μιλούσε. «Με τράβαγε κοντά του σαν μαγνήτης. Συνέβαινε κάτι το ανεξήγητο». Οι συναντήσεις τους ήταν συχνές, αλλά δεν είχαν ερωτικό χαρακτήρα….

   Μέχρι την ημέρα που ο Άνθιμος της ζήτησε να τον επισκεφτεί: «Μια μέρα με κάλεσε σπίτι του, όπου μιλήσαμε για πολλά, κυρίως γύρω από τη θρησκεία και την Εκκλησία. Αμέσως μετά άρχισε να μου μιλάει για τον έρωτα. Εκείνη την ώρα με φίλησε για πρώτη φορά και μάλιστα αυτό το φιλί στο στόμα κράτησε για πολλή ώρα», ανέφερε η ίδια. Την επόμενη ημέρα η Γιαννακοπούλου πήγε στον αρχιμανδρίτη και του εξομολογήθηκε όλα όσα είχαν γίνει μεταξύ τους την προηγούμενη ημέρα, σαν να μιλούσε για κάποιον τρίτο. Εκείνος της απάντησε: «είμαστε άνθρωποι και σαν άνθρωποι έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες». Με αυτό το άλλοθι, ξεκίνησε μια θυελλώδης σχέση που κράτησε για χρόνια, αλλά δεν είχε αίσιο τέλος. Η παθιασμένη σχέση ήταν «ακριβή» Όσο περνούσε ο καιρός, η ερωτευμένη γυναίκα δενόταν όλο και περισσότερο με τον αρχιμανδρίτη. Η ζωή της περιστρεφόταν γύρω του, ενώ έφτασε στο σημείο να του δίνει τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία σήκωνε από την τράπεζα κρυφά από τον σύζυγό της. Ο αρχιμανδρίτης της είχε πει ότι ονειρεύτηκε την Παναγία να του ζητάει να κάνει κάποια πράγματα, τα οποία δεν μπορούσε να καλύψει οικονομικά, αλλά όταν Της το είπε, η Παναγία του απάντησε: «θα σε βοηθήσει η Κάτια». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το συνολικό ποσό που έδωσε στον Άνθιμο, όσο καιρό ήταν παράνομο ζευγάρι, ξεπέρασε τα 27.000.000 δραχμές, χωρίς να εξηγήσει πως το ποσό δεν έγινε αντιληπτό από το σύζυγό της. Πέντε χρόνια μετά τη γνωριμία και την ερωτική τους σύνδεση, ο αρχιμανδρίτης απολύθηκε για άγνωστο λόγο από την εκκλησία του και μετατέθηκε στο Λονδίνο. Ήταν η αρχή του τέλους όχι μόνο για τη σχέση του ζευγαριού, αλλά και για τη ζωή του Άνθιμου. Η ρήξη στη σχέση του ζευγαριού. Από τη στιγμή που ο αρχιμανδρίτης έφυγε από την Ελλάδα, άρχισε να γίνεται ψυχρός και να αποφεύγει την ερωμένη του. Αντίθετα η Γιαννακοπούλου ένιωθε τόσο ερωτευμένη, που συχνά ταξίδευε μέχρι το Λονδίνο αυθημερόν, μόνο και μόνο για να τον δει μερικές ώρες. Η αδιαφορία του άρχισε να κλονίζει τον ψυχισμό της. Η εξάρτησή της από τον αγαπημένο της ήταν απόλυτη. Η Γιαννακοπούλου και μόνο στην ιδέα ότι θα τον έχανε, τρελαινόταν. Όταν συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν θα άλλαζαν και η σχέση έφθανε στο τέλος της, η απογοήτευσή της άρχισε να γίνεται οργή. Ξεκίνησε να ηχογραφεί τις αραιές, πια ερωτικές τους συναντήσεις για να μπορεί αργότερα να τον απειλεί. Όταν τον Σεπτέμβριο του 1996 η Γιαννακοπούλου πληροφορήθηκε ότι ο Άνθιμος βρέθηκε στην Ελλάδα για να ψηφίσει και δεν την είχε πάρει ούτε ένα τηλέφωνο, κατέρρευσε. Τον επόμενο Μάρτιο και ενώ είχαν μεσολαβήσει αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να έρθει σε επαφή μαζί του, οι δυο τους συναντήθηκαν στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Ακολούθησε ένας μεγάλος καυγάς κατά τον οποίο η απελπισμένη γυναίκα τραυμάτισε τον αρχιμανδρίτη ελαφρά με ένα μαχαίρι. Τον Ιούνιο του 1997 η Γιαννακοπούλου δεν άντεξε την αδιαφορία του ανθρώπου που λάτρευε και πήρε τη μεγάλη απόφαση. Πήγε στην Ομόνοια και αγόρασε ένα όπλο με σκοπό να δώσει τέλος στον πόνο της….

   Η δολοφονία

   Στις 20 Ιουλίου η Γιαννακοπούλου τηλεφώνησε στην εκκλησία που ιερουργούσε ο Άνθιμος στο Λονδίνο και προς έκπληξή της πληροφορήθηκε ότι δεν ήταν εκεί, αλλά βρισκόταν στην Ελλάδα. Αμέσως του τηλεφώνησε και εκείνος το αρνήθηκε, αλλά της υποσχέθηκε να της τηλεφωνήσει την επόμενη ημέρα, υπόσχεση που τήρησε. Κατά τη συνομιλία τους, της είπε ότι θα συναντιόντουσαν κάποια από τις επόμενες ημέρες, όχι όμως στο σπίτι του. Η θολωμένη γυναίκα όμως δεν περίμενε. Πήγε στο σπίτι του και άρχισε να χτυπάει επίμονα το κουδούνι. Ο Άνθιμος της μίλησε άσχημα και την έδιωξε, απειλώντας να καλέσει την αστυνομία. Το επόμενο πρωί η Γιαννακοπούλου, που δεν άντεχε άλλο την απόρριψη, είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του στην οδό Φιλαδελφείας. Όταν εκείνος εμφανίστηκε, τον πλησίασε και προσπάθησε να του μιλήσει, αλλά της γύρισε την πλάτη. Χωρίς να το σκεφτεί έβγαλε από την τσάντα της το όπλο και άρχισε να τον πυροβολεί μέχρι που τελείωσαν οι σφαίρες.

   Η περιπλάνηση της δολοφόνου και η σύλληψη της έξω από μοναστήρι…

   Αμέσως μετά τη δολοφονία, η Γιαννακοπούλου μπήκε στο αυτοκίνητο του κουνιάδου της με το οποίο κινούνταν και άρχισε να περιπλανιέται στη Νέα Σμύρνη. Πέταξε σε διαφορετικούς κάδους το όπλο τα φυσίγγια και τη γεμιστήρα και εγκατέλειψε το αυτοκίνητο. Με ταξί έφτασε στην Ομόνοια από όπου νοίκιασε ένα ποδήλατο. Την πρώτη νύχτα την πέρασε σε μια εγκαταλειμμένη οικοδομή στην Καλλιθέα. Την επόμενη μέρα πήγε στο Αιγάλεω και στη συνέχεια στην Ελευσίνα όπου διανυκτέρευσε σε ένα πάρκο. Την Τρίτη ημέρα και ενώ οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη, βρέθηκε στη Μάνδρα Αττικής και το βράδυ έφτασε στο μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου όπου εξομολογήθηκε σε μια μοναχή, την πράξη της. Η μοναχή ειδοποίησε την αστυνομία και η δολοφόνος συνελήφθη. Η ομολογία και η καταδίκη της Γιαννακοπούλου «Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει. Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα της Γιαννακοπούλυου κατά την απολογία της στον ανακριτή. Αφού περιέγραψε με λεπτομέρειες τα πάντα για τη σχέση τους και πως έφτασαν στην τραγική κατάληξη δήλωσε: «Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου». Το δικαστήριο επέβαλε στη δολοφόνο ποινή κάθειρξης 20 ετών, αλλά μετά από έφεση του εισαγγελέα καταδικάστηκε σε ισόβια. Στο άκουσμα της απόφασης κατέρρευσε και είπε : «Πείτε στον Γιώργο, τον άνδρα μου, να συνεχίσει με ή χωρίς εμένα. Για τον γιο μας». Καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης αλλά και της φυλάκισής της, η Γιαννακοπούλου είχε στο πλευρό της τον άντρα και τον γιο της. Αποφυλακίστηκε μετά από αίτησή της τον Αύγουστο του 2013….

   Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-egklima-pathous-pou-sigklonise-tin-ellada-i-dolofonia-tou-archimandriti-apo-tin-katia-giannakopoulou-i-psichologiki-tis-katarrefsi-meta-to-chorismo-tous-ke-i-apofasi-na-skotosi-ton-epigio-t/

  • Ο/Η Nikolaos λέει:

   Δίκη δολοφονίας Αρχιμανδρίτη: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από 23χρονο Μολδαβό

   Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν όσα ακούστηκαν χθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας, όπου ξεκίνησε η δίκη για την άγρια δολοφονία πέρυσι το Φεβρουάριο του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

   Στο εδώλιο κάθεται ένας 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ ήδη έχει καταδικασθεί ένας 18χρονος – σήμερα- Έλληνας σε 15 χρόνια κάθειρξης, για απλή συνέργεια στη δολοφονία.
   Όλοι οι μάρτυρες παραδέχτηκαν ότι – τουλάχιστον – είχαν ακούσει για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη, ενώ η υπεράσπιση επικαλέστηκε αναφορά πολιτών προς τη Μητρόπολη Τριφυλίας για απομάκρυνση του αρχιμανδρίτη, με την κατηγορία ότι είχε θωπεύσει 14χρονα αγόρια στην εκκλησία όπου λειτουργούσε.
   Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της χθεσινής διαδικασίας ήταν η κατάθεση 23χρονου Μολδαβού, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τον αρχιμανδρίτη από την ηλικία των 15, με κίνητρο, όπως παραδέχθηκε, τα χρήματα που έπαιρνε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμα και για μια φορά ο αρχιμανδρίτης τού είχε δώσει 800 ευρώ.

   Επίσης, δε δίστασε δύο φορές να πει ότι πολλά νεαρά αγόρια πήγαιναν στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι πιτσιρικάδες της Χώρας έχουν πάει στο σπίτι του».
   Η διαδικασία χθες διεκόπη, λίγο πριν από την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει επί ενστάσεως της υπεράσπισης για πλαστογράφηση της προανακριτικής απολογίας του κατηγορουμένου, και να μην υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας της δίκης. Η υπεράσπιση κατονόμασε ως πλαστογράφους τους ανακριτικούς υπαλλήλους, λέγοντας ότι έβαλαν τον κατηγορούμενο να υπογράψει σε λευκό χαρτί.
   Η δίκη θα συνεχισθεί στις 28 Ιανουαρίου.

   Ζητούσε ανταλλάγματα

   Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με την κατάθεση του θείου του αρχιμανδρίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο ανιψιός του έδινε λεφτά σε όποιον κι αν του ζητούσε και ήξερε ότι έδινε χρήματα στον ανήλικο Έλληνα, διότι δεν ενδιαφέρονταν οι γονείς του.
   Για τον κατηγορούμενο Γεωργιανό, είπε πως ήξερε ότι είναι καλό παιδί και δούλευε στην περιοχή. Αρνήθηκε ότι είχε δει ποτέ κάποιον να μπαίνει στο σπίτι του ανιψιού του. Ακολούθως είπε ότι και το θύμα τού είχε πει ότι ο ανήλικος πήγαινε στο σπίτι του 2-3 φορές την εβδομάδα και του έδινε χρήματα, αλλά δεν του είχε πει τίποτα για τον Γεωργιανό.

   «Έδινε χρήματα και ζητούσε ανταλλάγματα;» ρώτησε η μία εκ των δικηγόρων του κατηγορουμένου. «Αυτό δεν το ακούω για πρώτη φορά, αλλά εγώ δεν το ήξερα», απάντησε ο συγγενής του. Μάλιστα, ανέφερε ότι κάποια στιγμή είχε πει του αρχιμανδρίτη ότι λέγονται πράγματα κι αυτός του είχε πει να μην ακούει τα λόγια του κόσμου.
   Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κατέθεσε πως κατά την έρευνα της υπόθεσης υπήρξαν μαρτυρίες για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη και ότι συνευρισκόταν με νεαρά άτομα κατόπιν αμοιβής.
   Σύντομα έφτασαν στον ανήλικο και το Γεωργιανό, οι οποίοι, όπως είπε ο αστυνομικός, στην αρχή είπαν ότι έψαχναν χρήματα για να έρθουν Καλαμάτα, πήγαν περίπου στις 8.30 το βράδυ στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, αλλά τελικά δεν μπήκαν. Ο αστυνομικός, ωστόσο, κατέθεσε ότι μετά έπεσαν σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησαν. Ο ένας, όμως, κατηγορούσε τον άλλον για το ποιος τον χτύπησε. Επίσης, κατέθεσε ότι νεαρός Μολδαβός που περίμενε να μπει στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, είδε τα δύο άτομα να μπαίνουν μέσα.

   Ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε γυμνός, ανάσκελα στο πάτωμα και η έρευνα απέδειξε ότι είχε χτυπηθεί πρώτα στο κεφάλι με σιδερογροθιά, μετά με το πλαστικό χερούλι κατσαρόλας και, τέλος, ως βρόγχος στο λαιμό του ήταν τυλιγμένο το πουκάμισό του.
   Ο αστυνομικός, τέλος, παρατήρησε ότι από τη μαρτυρία του ανηλίκου έφτασαν στο Γεωργιανό, ενώ συνολικά είχαν προσαγάγει 7 υπόπτους.

   Θώπευε ανήλικους

   Η συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος την ώρα της δολοφονίας βρισκόταν σε ΑΤΜ της Πύλου και θα προσκομίσει αποδείξεις. Επίσης, μίλησε για αναφορά πολιτών στη Μητρόπολη Τριφυλίας κατά του αρχιμανδρίτη με την κατηγορία ότι θώπευε νεαρά αγόρια στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι στο σπίτι του νεκρού δε βρέθηκαν αποτυπώματα ούτε βιολογικό υλικό του Γεωργιανού, αντίθετα βρέθηκαν αποτυπώματα του ανηλίκου.

   Η δικηγόρος είπε ακόμα ότι στην κατοχή του Γεωργιανού δε βρέθηκε κάτι, ενώ στο σπίτι του ανήλικου 2 σιδερογροθιές, τις οποίες μάλιστα είχε φτιάξει μόνος του στο σιδεράδικο που δούλευε.

   Ο ιεροψάλτης του ναού Αγίου Νικολάου, όπου λειτουργούσε ο αρχιμανδρίτης, κατέθεσε ότι το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου ανησύχησαν που δεν εμφανίσθηκε στην εκκλησία. Πέρασε η γυναίκα του από το σπίτι, αλλά δεν της άνοιξε κανείς. Ο ίδιος πήγε στον ξενώνα στο μοναστήρι, όπου πήγαινε, αλλά ούτε εκεί ήταν και, τελικά, τον βρήκε νεκρό στο σπίτι. Περιέγραψε ότι ήταν γυμνός και μόνο από τα γόνατα και κάτω, είδε ένα ύφασμα που του φάνηκε πως ήταν παντελόνι. Βγήκε γρήγορα έξω, όπως είπε, καθώς μαζί του είχε πάει και η γειτόνισσα, η οποία ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει.

   Παραδέχτηκε ότι σεξουαλικά είχε κλίση προς το ίδιο φύλο, ενώ τον χαρακτήρισε εκρηκτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, περιέγραψε το εξής περιστατικό: επειδή κάποιες γυναίκες κατά διάρκεια της λειτουργίας μιλούσαν και δε συμμορφώθηκαν με την παρατήρησή του, τους πέταξε ένα… βιβλίο!

   Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, παραδέχτηκε ότι μετά το θάνατό του τα οικονομικά του ναού πάνε πολύ καλύτερα. Τέλος, απάντησε πως όταν είδε έναν ξανθό Αλβανό υπήκοο, ο αρχιμανδρίτης σχολίασε ότι οι «συγκεκριμένοι είναι σεξουαλικά χαρισματικοί».
   Και οι υπόλοιποι μάρτυρες που κατέθεσαν παραδέχτηκαν ότι είχαν ακούσει για τις «προτιμήσεις» του αρχιμανδρίτη.

   «Είχε πάθος με το σεξ»

   Τελευταίος μάρτυρας ήταν ο νεαρός Μολδαβός, ο οποίος κατέθεσε πως 15 χρονών τον εγκατέλειψαν οι γονείς του χωρίς καθόλου λεφτά. Τότε ένας Ρουμάνος τού είπε ότι ο αρχιμανδρίτης ψάχνει νεαρούς και πληρώνει καλά. Μάλιστα, είπε ότι στον ίδιο είχε δώσει ακόμα και 800 ευρώ για μια φορά.

   «Δεν είχα τη διάθεση να πάω με άντρα, αλλά δεν είχα ούτε ένα ευρώ. Με βοήθησε χρηματικά. Εξασφάλιζα λεφτά για να ζήσω. Δεν ήμουν μόνο εγώ. Ήταν πολλοί αυτοί που πήγαιναν. Όλοι οι πιτσιρικάδες της Χώρας είχαν πάει σπίτι του. Όλοι όσοι είναι εδώ έχουν πάει και τους έχει βοηθήσει, άσε που δεν το λένε τώρα. Του ζήταγα λεφτά και μου έδινε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Μας έδινε λεφτά σε φακέλους, όπως του τα έδιναν οι άνθρωποι στην εκκλησία. Του άρεσαν οι πιτσιρικάδες, συνήθως από 25 και κάτω, αλλά πήγαιναν και 40αρηδες. Είχε πάθος με το σεξ. Δεν μπορούσε να μείνει χωρίς άντρα», πρόσθεσε.
   Το βράδυ εκείνο, κατέθεσε, τον είχε καλέσει ο αρχιμανδρίτης στο σπίτι και θα συζητούσαν και για κάποιες δουλειές που ήθελε να κάνει στο μοναστήρι. Όταν έφτασε έξω από το σπίτι, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τη σκάλα και ο αρχιμανδρίτης να τους ακολουθεί, έχοντας μάλιστα το χέρι του στην πλάτη του τελευταίου. Ο τελευταίος γύρισε και ξεχώρισε πως ήταν ο ανήλικος, ενώ αυτός που προπορευόταν στη σκάλα φορούσε μαύρο μπουφάν, αλλά δεν τον είδε στο πρόσωπο.

   Αυτός τότε έμεινε στο δρόμο, διότι ο αρχιμανδρίτης του είχε απαγορεύσει να πηγαίνει σπίτι, όταν είχε άλλους. Περίμενε μερικά λεπτά. Είδε 2-3 φορές να αναβοσβήνει το φως στην κρεβατοκάμαρα του και υπέθεσε ότι είχε πάει να πάρει σεξουαλικά βοηθήματα που χρησιμοποιούσε. Θεώρησε ότι θα καθυστερούσαν και έφυγε.

   Όταν βρέθηκε νεκρός ο αρχιμανδρίτης, ο Μολδαβός είπε πως μαζί με την κοπέλα του πήγε στην Αστυνομία και είπε τι είχε δει, αλλά οι αστυνομικοί τούς φέρθηκαν πολύ άσχημα.

   Για αποτύπωμά του που βρέθηκε σε συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, είπε πως πήγαινε και έπαιρνε προφυλακτικά από εκεί, ενώ άλλο ένα αποτύπωμά του βρέθηκε σε μπουκάλι με κρασί στην κουζίνα.

   Ακόμα κατέθεσε ότι ξέρει ότι παλαιότερα ο Γεωργιανός είχε χτυπήσει ένα Βούλγαρο, ενώ για τις σχέσεις του με τον αρχιμανδρίτη, είπε ότι το θύμα τον ήθελε, αλλά ο Γεωργιανός τού είχε πει ότι θα πήγαινε μόνο αν του έδινε πολλά λεφτά.

   Αμέσως μετά την κατάθεση του νεαρού Μολδαβού, ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να λάβει προδικαστική απόφαση, επί της ενστάσεως της υπεράσπισης για πλαστογραφία της προανακριτικής απολογίας, ώστε να μην ακυρωθεί η δίκη.
   Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχισθεί η εκδίκαση στις 28 Ιανουαρίου και με μέριμνα της Εισαγγελίας και των συνηγόρων υπεράσπισης να προσκομισθεί ο φάκελος της δικογραφίας και ό,τι έγγραφο μπορεί να αποδεικνύει την υπογραφή του κατηγορούμενου, ώστε να αποφανθεί επί της ένστασης.

   http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-23%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%B4%CE%B1%CE%B2%CF%8C

  • Ο/Η Nikolaos λέει:

   Η «γαϊδούρα» τροχονόμος και ο «γκέι» Αρχιμανδρίτης
   Η υπερβολική ταχύτητα, η «γκόμενα» και η «εγκατάλειψη»

   http://www.athensvoice.gr/ellada/i-gaidoyra-trohonomos-kai-o-gkei-arhimandritis

   Ένα απίστευτο περιστατικό με εμπλεκόμενους έναν αρχιμανδρίτη και μια αστυνομικό εξελίχθηκε στη Εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της τροχαίας σταμάτησε αυτοκίνητο για υπερβολική ταχύτητα, το οποίο οδηγούσε ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σάπιος, ενώ δίπλα του καθόταν μια γυναίκα και στο πίσω κάθισμα ένας άνδρας.

   Η αστυνομικός ενημέρωσε τον αρχιμανδρίτη ότι έτρεχε με 157 χλμ./ώρα, ενώ εκείνος της απάντησε ότι δεν το κατάλαβε. Μετά ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Βέβαια, με τέτοια γκόμενα που έχεις δίπλα σου τι περιμένεις». «Σας παρακαλώ, σας έδωσα τέτοια εντύπωση;» «Ε, βέβαια, γιατί οι περισσότεροι από εσάς είστε γκέι». Τότε ο αρχιμανδρίτης εκνευρίστηκε, της άρπαξε τα χαρτιά του, χωρίς να την χτυπήσει, και έφυγε.

   Όμως η ανθυπαστυνόμος καταγγέλλει ότι την είπε «γαϊδούρα», ότι προσπάθησε να τη χαστουκίσει και ότι όπως έβαλε τα χέρια της στο πρόσωπο για να προστατευθεί, έπεσε στις μπαριέρες, χτύπησε το κεφάλι της και έμεινε λιπόθυμη για 10 λεπτά, με τον αρχιμανδρίτη να την εγκαταλείπει λιπόθυμη (σ.σ. πιθανόν για να αποφύγει το αυτόφωρο). Αμφότεροι έχουν κάνει μήνυση ο ένας στον άλλον και ο αρχιμανδρίτης υποστηρίζει ότι είναι θύμα σκευωρίας από σύστημα παπάδων…
   Ακούστε τι είπε ο αρχιμανδρίτης
   http://dai.ly/x273zkg

  • Ο/Η Nikolaos λέει:

   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΑΚΕLEIO: NEEΣ ΦΩΤΟ ΤΗΣ «ΝΥΦΟΥΛΑΣ» ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ.

   Τον βλέπετε «περιποιημένο» με το ανάλογο μακιγιάζ άλλωστε που αρμόζει σε ένα τέτοιο ντύσιμο. Γιατί πως να το κάνουμε; Η γούνα θέλει και το μέικ – απ και τα στρασάκια στα μάτια και τις ανάλογες σκιές να φωτίζουν το πρόσωπο και τις γωνίες. Μεγάλο ατού όμως για να αναδειχτεί το ντύσιμο είναι και η μάσκαρα με την ψεύτικη βλεφαρίδα! Αμ το βγαλμένο φρύδι με το μολύβι που το πας! Αυτό είναι που αναδεικνύει το σύνολο! Όλα στην εντέλεια λοιπόν!Καμία ατέλεια…

   Χθες τον θαυμάσατε με νυφικό και σήμερα το makeleio.gr σας τον «προσφέρει» με γούνα…

   Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος/η είναι επίσης και Πνευματικό Παιδί του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου συνεπώς υπάγεται στο Νέο ημερολόγιο και δεν είναι Παλαιοημερολογίτης!

   Αφού λοιπόν ο Ιερώνυμος δεν αποφασίζει να ξεκινήσει την κάθαρση θα το κάνουμε ΕΜΕΙΣ! Και να σημειωθεί πως δεν κρύβουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου γιατί φοβόμαστε ή γιατί τους λυπόμαστε, αλλά γιατί δεν θέλουμε να σκανδαλίσουμε τους πιστούς πιο πολύ και επειδή αν μη τι άλλο σεβόμαστε την πίστη μας!

   Αυτές είναι οι ξεκούμπωτες ρόμπες της εκκλησίας. Θαυμάστε τους! Το makeleio.gr έχει στα συρτάρια του ακόμη πάρα πολύ υλικό από τέτοιες ρόμπες…Και θα σας το δείξουμε όλο!

   Είναι άξιοι της μοίρας τους. Την κουνάνε κανονικά την αχλαδιά και τον ξεσκονίζουν για τα καλά τον κουραμπιέ!

   Να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του Ιερώνυμου, το 70-80% των άγαμων κληρικών είναι όπως βλέπετε…Το σηκώνουν το ράσο!

   Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τα γνωστά πάρτυ με στριπτιζ που κάνουν οι «άγιοι» αυτοί πατέρες της εκκλησίας μας! Ξέρετε ποια λέμε. Εκείνα με τα στριγκάκια και τους αισθησιακούς καλλιτεχνικούς χορούς!

   Μετά λοιπόν από την υπόθεση του Ποιμένα που πήρε τεράστιες διαστάσεις το makeleio.gr ανοίγει τις πύλες της κολάσεως…

   http://www.makeleio.gr/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5leio-nee%CF%83-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%83-%CF%84/

 4. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Στο σκαμνί ο αρχιμανδρίτης που πόζαρε γυμνός με γούνα, στρας και μάσκαρα!

  Ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης καλείται να απολογηθεί ο διάκονος από την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, φωτογραφίες τους οποίου δημοσιεύθηκαν εμφανίζοντας τον να φορά προκλητικά γυναικεία ρούχα και να ποζάρει ως «τρελή».

  Με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Μητρόπολη στην οποία ανήκει, σημειώνει πως ο κληρικός, δεν έχει χειροτονηθεί από τον μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Ιερεμία αλλά προσλήφθηκε ύστερα από αίτημα του και τις θετικές εισηγήσεις «αξιόπιστων προσώπων» όπως σημειώνεται.

  Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι κάτοικοι των χωριών που εξυπηρετούσε «ήταν ενθουσιασμένοι από τον χαρακτήρα και την εργατικότητά του, αλλά τα δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες μας εξέπληξαν».

  Το παρασκήνιο της φωτογράφισης

  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Μητρόπολη Γόρτυνος, ο κληρικός απολογούμενος για τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ανέφερε πως λήφθηκαν πριν από έξι χρόνια σε αποκριάτικο πάρτυ.

  «Ήθελε είπε να βάλει στη ζωή του μία καινούργια αρχή αποτάσσοντας κάποιες λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, τις οποίες όμως δεν μας είχε αναφέρει όταν προσήλθε στην Μητρόπολη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Τις ανακρίσεις έχει αναλάβει ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Γόρτυνος, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης.

  Μεγαλόπολη 3 Δεκεμβρίου 2013

  Γράφει η ανακοίνωση:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
  ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ

  Σᾶς γνωστοποιοῦμε ὅτι ὁ διάκονος Διονύσιος Γιαννακάκης δέν εἶναι χειροτονία τοῦ Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτου κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ, ἀλλά ἀναζητώντας Ἱερά Μονή μετανοίας προσῆλθε πρό ὀκταμήνου στήν
  Μητρόπολή μας.

  Ὁ Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας ὑπ’ ὄψιν καλές συστάσεις ἀξιοπίστων προσώπων δέχθηκε νά τοποθετηθεῖ ὁ ἐν λόγῳ διάκονος στήν Ἱερά Μονή Ἰσιώματος Καρυῶν, προκειμένου νά ἐξετασθεῖ προιόντος τοῦ χρόνου ὁ χαρακτήρας του. Γι’ αὐτό καί δέν τόν χειροτόνησε ἱερέα, ἄν καί παρῆλθε ἱκανός χρόνος ἀπό τήν πρόσληψή του.
  Ὅλοι οἱ κάτοικοι τῶν γύρω χωρίων ἦταν ἐνθουσιασμένοι ἀπό τόν χαρακτήρα του καί τήν ἐργατικότητά του, ἀλλά τά δημοσιεύματα πού ἔλαβαν χώρα στό διαδύκτιο τίς τελευταῖες ἡμέρες μᾶς ἐξέπληξαν. Περί τῶν φωτογραφιῶν ὁ ἴδιος ἀπολογήθηκε ὅτι αὐτά εἶχαν συμβεῖ πρίν ἕξι χρόνια σέ κάποια ἀποκριάτικη ἐκδήλωση. Ἤθελε εἶπε νά βάλει στή ζωή
  του μία καινούργια ἀρχή ἀποτάσσοντας κάποιες λανθασμένες ἐπιλογές τοῦ παρελθόντος, τίς ὁποῖες ὅμως δέν μᾶς εἶχε ἀναφέρει ὅταν προσῆλθεστήν Μητρόπολη.
  Ὁ Σεβασμιώτατος ἔλαβε ἀμέσως μέριμνα περί τοῦ θέματος, ὅπως ὁρίζει ἡ ἐκκλησιαστική νομοθεσία. Ἀπηγόρευσε δηλαδή ἀμέσως στόν διάκονο νά ἱεροπράττει καί γενικότερα νά ἀσκεῖ ὁποιοδήποτε ποιμαντικό
  ἔργο. Ἀνέθεσε δέ στόν Πρωτοσύγκελλο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀρχιμ. π. Ἰάκωβον Κανάκην τήν διεξαγωγήν κατεπείγουσας ἀνακρίσεως καί καταθέσεως τοῦ πορίσματος αὐτῆς ἐντός τῶν προσεχῶν ἡμερῶν διά τά
  περαιτέρω.

  Ἄς γνωρίζουν λοιπόν οἱ ἀδελφοί χριστιανοί ὅτι δέν φανήκαμε ἀδιάφοροι περί τοῦ ἀκουσθέντος σκανδάλου, ἀλλά ἐνεργήσαμε ἀμέσως τά δέοντα διότι δέν θέλουμε νά ὑπάρχουν στήν Μητρόπολή μας ἱερεῖς
  πού δημιουργοῦν σκάνδαλα.

  Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

  http://amaliadanews.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AF-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%B5/

 5. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Πρώην Αρχιμανδρίτης παντρεύτηκε με άνδρα στη Βοστώνη!

  Ο πρώην Αρχιμανδρίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κ. Ιωάννης Χαιρόπουλος, ο οποίος εγκατέλειψε την ιεροσύνη πριν από εννέα περίπου χρόνια, παντρεύτηκε με άνδρα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016.

  Ο πολιτικός γάμος του κ. Χαιρόπουλου με τον εκλεκτό της καρδιάς του κ. Ρίτσαρντ Κρουκ, έγινε στο Neighborhood Club της πόλης Κουίνσι η οποία βρίσκεται περί τα 12 μίλια νοτίως της Βοστώνης, παρουσία συγγενών και φίλων.

  Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύθηκε στο Facebook από τους πρώτους οι οποίοι έσπευσαν να ευχηθούν στους νιόπαντρους βίον ανθόσπαρτον ήταν και οι εξής: Ο διευθυντής του Γραφείου Κατηχητικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κ. Τόνυ Βρέιμ.

  Η πρεσβυτέρα Σύνθια Παλαιολόγου, σύζυγος του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πρώην ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ Μασαχουσέτης η οποία έγραψε «είμαστε τόσο χαρούμενοι για σένα Γιάννη, σου στέλνουμε την αγάπη μας και τις προσευχές μας για υγεία και ευτυχία μαζί».

  Επίσης, ο πρωτοπρεσβύτερος Ντιν Πανάγος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Σοφίας στην πόλη New London του Κονέκτικατ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Μητρόπολης Βοστώνης, ο οποίος έγραψε «συγχαρητήρια Γιάννη».

  Ο κ. Χαιρόπουλος έστελνε διάφορα μηνύματα όπως «σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Ειλικρινά ο Ρίτσαρντ κι εγώ έχομε ευλογηθεί με τόσους πολλούς καλούς και αγαπητούς φίλους και οικογένειες.

  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιωάννης Χαιρόπουλος ήταν κληρικός με ικανότητες και διοικητικά προσόντα.

  Διετέλεσε Διάκονος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Βοηθός ιερεύς στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ.

  Ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Greenlawn της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και του Αγίου Γεωργίου στο Hartford του Κονέκτικατ.

  Επίσης, υπηρέτησε ως διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντιτρόιτ.

  Εγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός από την Ομογένεια όταν τον Μάιο του 2003 δώρισε το ένα του νεφρό και σώθηκε ένα μικρό παιδί.

  Ενώ όλα έβαιναν καλώς και είχε μπει σε πορεία για να γίνει Επίσκοπος -υπενθυμίζεται ότι τον προωθούσε ενθέρμως ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Αντώνιος- ξαφνικά εμφανίστηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ενώ είχε την προϊσταμενία της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Hartford στο Κονέκτικατ και του είπε ότι ήθελε να εγκαταλείψει την ιεροσύνη.

  Ο Αρχιεπίσκοπος τον συμβούλεψε να πάρει ένα χρόνο άδεια για να σκεφθεί.

  Εντός έξι μηνών επέστρεψε και είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι απεφάσισε να εγκαταλείψει την ιεροσύνη και ζήτησε να καθαιρεθεί και να επανέλθει στις τάξεις των λαϊκών, πράγμα που έγινε.

  Μετέβη στη Βοστώνη και άρχισε να εργάζεται ως επικεφαλής του τιμήματος οικονομικής αναπτύξεως του Οργανισμού Children’s Tumor Foundation.

  Εκεί εργάσθηκε επί έξι χρόνια, ενώ σήμερα εργάζεται στο Τμήμα οικονομικής αναπτύξεως του Επισκοπελιανού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου.

  Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε ότι γνωρίστηκε με τον σύζυγό του Ρίτσαρντ, «πριν από έξι χρόνια σε κάποια κοινωνική εκδήλωση στη Βοστώνη». Ο Ρίτσαρντ εργάζεται στο πανεπιστήμιο Harvard.

  Οταν τον ρωτήσαμε πότε αποφάσισε να παντρευτεί, είπε: «τώρα είμαι 52 χρόνων. Οταν μεγάλωνα αυτά τα πράγματα ήταν απίθανα πολιτιστικώς και κοινωνικώς. Θα σας έλεγα πως αρχίσαμε να γνωρίζει ο ένας τον άλλον όπως κάνουν όλοι και καθώς αφοσιωνόμαστε πιο πολύ ο ένας στον άλλον σκεφθήκαμε ότι θα ήταν σωστό, αγαπητικό και υπεύθυνο πράγμα να παντρευτούμε. Η πολιτεία της Μασαχουσέτης και το Ανώτατο Δικαστήριο νομοθέτησαν αυτά τα πράγματα και έγινε πιο εύκολος ο γάμος».

  Στην ερώτηση «πώς αισθάνεστε με αυτή την καινούργια φάση και διάσταση της ζωής σας που είστε παντρεμένος με άντρα;» απάντησε: «θα έλεγα ότι είναι μία άλλη όμορφη όψη αγάπης και συντροφικότητας που γεύομαι εμπειρικά. Είχα γευθεί αγάπη ως ιερέας σε ανθρώπινες σχέσεις με όμορφους τρόπους, αλλά σαν παντρεμένος άνδρας είναι μία καινούργια διάσταση αγάπης η οποία διώχνει την μοναξιά».

  Στην ερώτηση «σας προσήλκυαν οι άνδρες καθ’ όλη σας τη ζωή ή πρόσφατα αρχίσατε να έχετε τέτοιες τάσεις;», είπε πως «ένας γκέι γεννιέται γκέι, δεν είναι κάτι που το επιλέγεις. Εγώ γεννήθηκα γκέι και προσπαθούσα να είμαι όσο πιο καλός μπορούσα στη ζωή μου. Ως ιερεύς ένιωσα μοναξιά και αποφάσισα να αναζητήσω συντροφικότητα».

  Οταν τον ρωτήσαμε «είχατε καμία αναστολή να παντρευτείτε με τον Ρίτσαρντ; Σκεπτόσαστε τι θα πουν οι γονείς και οι συγγενείς σας;» ανέφερε πως «είπα σ’ ολόκληρη την οικογένειά μου και σε πολλούς φίλους μου πριν από χρόνια πως ήμουν γκέι και κανείς δεν εξεπλάγη. Ολοι, ο πατέρας μου, η μητέρα μου, οι αγαπημένοι μου φίλοι, η οικογένειά μου ήταν πολύ αποδεκτικοί και υποστηρικτικοί. Οσον αφορά τον γάμο μου όλοι ήταν εκστατικοί που βρήκα κάποιον να τον ερωτευθώ και να παντρευτούμε».

  Αναφορικά εάν του έχει στείλει κάποιος αρνητικά ή επικριτικά σχόλια που παντρεύτηκε με άνδρα, είπε «όχι ακόμα, όχι».

  Οταν τον ρωτήσαμε «πώς συμβιβάζετε τον παλιό σας εαυτό ως ιερεύς και μάλιστα Αρχιμανδρίτης, ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σεβαστός από όλους τότε, με την καινούργια φάση της ζωής σας τώρα καθότι καθώς γνωρίζετε πολύ καλά θεολογικώς, εκκλησιολογικώς, πνευματικώς, αυτό που κάνατε δεν είναι άνετη και αποδεκτή κατάσταση;» απάντησε: «ναι σίγουρα. Για μένα ως ιερέας το θέμα ήταν να είμαι άγαμος ιερεύς. Να είμαι πιστός στην κλήση μου και στην αγαμία μου και να προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος ιερεύς που μπορούσα».

  Στην ερώτηση «λέτε δηλαδή πως ως άγαμος ιερεύς δεν επιδιδόσασταν σε ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες;», είπε «ήμουν πιστός στον όρκο της αγαμίας μου». Οταν τον ρωτήσαμε αν αυτό ήταν μία διαρκής καταπίεση και αν προσπαθούσε να διαφύγει και να λυτρωθεί, τόνισε: «δεν νομίζω πως ήταν διαφυγή ή λύτρωση. Νομίζω ότι αγαπούσα πολύ την ιεροσύνη και γι’ αυτό έγινα ιερεύς και έκανα το καλύτερο να είμαι πιστός στον όρκο της αγαμίας μου. Κι ακόμα νομίζω ότι ήταν το καλύτερο πράγμα για μένα προσωπικώς και πνευματικώς όταν αποφάσισα πως ήταν καιρός να φύγω».

  Στην ερώτηση «σας απασχολεί αν πιθανόν κάποια μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και ιδιαίτερα πρώην ενορίτες σας, σκανδαλιστούν που παντρευτήκατε με άνδρα;» υποστήριξε ότι «έφυγα από την Εκκλησία σεβαστικά. Εάν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με τον γάμο μου είναι δική τους ελεύθερη επιλογή, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι’ αυτό».

  Ο κ. Χαιρόπουλος μας αποκάλυψε ότι εκκλησιάζεται σε Ορθόδοξη εκκλησία τις Κυριακές και μάλιστα Κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων. Σε σχετική ερώτηση είπε, «ναι και στην εκκλησία πηγαίνω και κοινωνώ».

  Οταν τον ρωτήσαμε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο γάμος είναι ανάμεσα σ’ έναν άντρα και σε μία γυναίκα, είπε πως «δεν έχω κανένα σχόλιο γι’ αυτή την ερώτηση».

  http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/6022-proin-arximandritis-pantreutike-me-andra-sti-bostoni

 6. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Με αφορμή τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη με το πεκινουά στο Γέρακα, που προτιμούσε να ταχτοποιήσει τις άδειες παραμονής πακιστανών στο σπίτι του το βράδυ, παρά στο ενοριακό γραφείο στο φως της ημέρας, δεν μπορώ να αναδημοσιεύσω τίποτα άλλο παρά το εξώδικο της οικογένειας προς κάθε περίεργο….

  Δολοφονία Αρχιμανδρίτη στο Γέρακα: Εξώδικο της οικογένειας σε ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές

  Εξώδικο σε τηλεοπτικές εκπομπές και ιστοσελίδες έστειλε η οικογένεια του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του στο Γέρακα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
  Αναλυτικά αναφέρει:

  «ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
  ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  1. Καμίτση Θωμά κατοίκου Πάτμου
  2. Καμίτση Ειρήνης κατοίκου Πάτμου
  3. Καμίτση Ευαγγελίας του Θωμά, κατοίκου Ρόδου.
  4. Καμίτση Μιχαήλ του Θωμά, κατοίκου Πάτμου.
  5. Βιολέτη Γεωργίου του Δημητρίου, κατοίκου Καλλιθέας, οδός Αραπάκη αρ.3.

  ΠΡΟΣ

  Τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών ‘’EΡΤ TV’’, ‘’SKAI TV’’, ‘’ANTENNA 1 TV’’, ‘’STAR TV’’, ‘’EPSILON TV’’ ‘’ALPHA TV’’, ‘’BLUE SKY TV”, ‘’KONTRA CHANNEL’’, ‘’ART TV’’, ‘’EXTRA CHANNEL 3’’, ‘’MEGA CHANNEL’’, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται και με κοινοποίηση προς τους Διευθυντές Συντάξεως Ειδήσεων, καθώς και τις ηλεκτρονικές σελίδες των ως άνω καναλιών.
  Τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες ‘’Enikos gr.’’, ‘’Zougla gr’’, ‘’Protothema gr’’, ‘’Newsit gr’’, ‘’News beast gr’’, ‘’News 247 gr’’, ‘’Parapolitika gr’’, ‘’ Makeleio gr’’.

  Αγαπητοί κύριοι,
  άπαντες εξ ημών τυγχάνουμε συγγενείς του Σεβάσμιου Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση. Ο πρώτος εξ ημών πατέρας, η δεύτερη εξ ημών μητέρα, η τρίτη εξ ημών αδελφή, ο τέταρτος εξ ημών αδελφός και ο πέμπτος εξ ημών ανηψιός, τέκνο της τρίτης εξ ημών.
  Δυστυχώς, όπως καλά γνωρίζετε ο αείμνηστος Σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ιωάννης Καμίτσης έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας με σκοπό την ληστεία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πληρεξουσίας δικηγόρου μας από τον Διευθυντή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, το οποίο έχει αναλάβει την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας – ληστείας.
  Ο αείμνηστος Σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ιωάννης Καμίτσης λειτουργούσε τα τελευταία 17 έτη στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου στη Νέα Πεντέλη που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Πάτμου και ήταν γνωστός σε όλους για την φιλανθρωπία του, την φιλευσπλαχνία του και το τεράστιο κοινωνικό και εκκλησιαστικό έργο του.
  Αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα Ιερωμένου, Ποιμένα, Πατέρα της Εκκλησίας και ο αιφνίδιος θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους. Το ποίμνιο του θρηνεί μαζί με εμάς τον άδικο και πρόωρο χαμό του. Η κηδεία του θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό του Αγ.Γεωργίου, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12 μ.μ.
  Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, τον σεβασμό στη μνήμη του νεκρού Ιερωμένου Αρχιμανδρίτη, την κείμενη νομοθεσία, παρακαλούμε όπως :
  1. να μη γίνεται αναδημοσίευση των φωτογραφιών του.
  2. να μην αφήνονται υπόνοιες περί δήθεν έτερων αιτιών της δολοφονίας του καθ΄όσον ο επίσημος λόγος αυτής ήταν η ληστεία.
  3. να μη γίνεται δημοσίευση φωτογραφιών της οικίας του στον Γέρακα, καθώς και του Ιερού Ναού στον οποίο λειτουργούσε.
  4. να μη γίνεται αναδημοσίευση των φωτογραφιών της οικογένειάς του.

  Επειδή έχουμε νόμιμο δικαίωμα και καθήκον να προστατεύσουμε τη μνήμη του αείμνηστου Σεβάσμιου Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση.
  Επειδή ήδη έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες του, καθώς έχουν γραφεί σε κάποιες ιστοσελίδες σχόλια για τα αίτια της δολοφονίας του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσβάλλουν την ιερή μνήμη του.
  Επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οφείλετε να προστατεύσετε την αλήθεια και συνάμα τη μνήμη του αείμνηστου Σεβάσμιου Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση, ο οποίος έως και την τελευταία ημέρα της ζωής του προσέφερε απλόχερα στους συνανθρώπους του αγάπη, φροντίδα και ψυχική γαλήνη.

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
  και με επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας
  ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ όπως να μη γίνεται αναδημοσίευση των φωτογραφιών του από τα τηλεοπτικά κανάλια σας και τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες σας, να μην αφήνονται υπόνοιες περί δήθεν έτερων αιτιών της δολοφονίας του καθ’ όσον ο λόγος αυτής ήταν η ληστεία, να μη γίνεται δημοσίευση φωτογραφιών της οικίας του στον Γέρακα, καθώς και της Ιερού Ναού στον οποίο λειτουργούσε από σεβασμό στην Εκκλησία, καθώς και να μη γίνεται αναδημοσίευση των φωτογραφιών της οικογένειάς του.
  ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι τα ως άνω είναι ύστατος φόρος τιμής για τη μνήμη του νεκρού Ιερωμένου Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση και ότι έκαστος εξ υμών θα σεβαστείτε τη μνήμη του και την επιθυμία μας.
  ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ».

  Το NewsIt.gr δεσμεύεται ότι από εδώ και πέρα θα σεβαστεί την επιθυμία της οικογένειας.

  http://www.newsit.gr/ellada/Dolofonia-Arximandriti-sto-Geraka-Eksodiko-tis-oikogeneias-se-istoselides-kai-tileoptikes-ekpompes/700355

 7. Ο/Η Nikolaos λέει:

  Δε σας παρενόχλησε ο παπάς. Εσείς τον φθονείτε.

  https://kamenasoutien.com/2013/11/19/se3oualiki-parenoxlisi-kai-papades/

  Τον περασμένο Φεβρουάριο ένας αρχιμανδρίτης στην Αλεξανδρούπολη κατηγορήθηκε για πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης έπειτα από προφορικές και γραπτές καταγγελίες κοριτσιών και γυναικών. Σιγά το νέο, θα σκεφτούν οι περισσότερ@, άλλωστε παρόμοια περιστατικά είναι αμέτρητα τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Καθολική Εκκλησία. Υπάρχουν αξιόλογα sites τα οποία έχουν ολόκληρο αρχείο σχετικών υποθέσεων.

  Ο συγκεκριμένος ιερέας παραδέχτηκε την ενοχή του στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο. Στη συνέχεια, το Επισκοπικό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και παρέπεμψε τη δικογραφία στην Ιερά Σύνοδο. Τελικά στις 12 Νοεμβρίου καταδικάστηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο (έχει και η Εκκλησία τη γραφειοκρατία της) για αδικήματα όπως: «εναγκαλισμοί, θωπείες και ασπασμοί θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του» και «κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του». Όπως πληροφορούμαστε από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, η ποινή που του επιβλήθηκe είναι η αργία από κάθε εκκλησιαστικό αξίωμα για 7,5 χρόνια, στέρηση δηλαδή του δικαιώματος να φορέσει πετραχήλι, να ιερουργήσει ή να εξομολογήσει. Παρά τη βαρύτητα των πράξεων του ιερέα όμως, δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας και δεν γνωρίζουμε αν θα του επιβληθεί άλλη ποινή εκτός από την προαναφερθείσα αργία (κατά το διάστημα της οποίας ο μισθός του θα καταβάλλεται κανονικά), ούτε αν θα αποζημιωθούν με κάποιον τρόπο τα θύματα του.

  Έχει όμως ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας από τη μέρα που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η υπόθεση μέχρι σήμερα. Πιστεύω, καταρχάς, ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αποδοκιμάζει τέτοιου είδους πράξεις. Παρατηρώντας, ωστόσο, όλη την εξέλιξη που είχε το ζήτημα στα τοπικά μήντια, βλέπει κανείς ότι υπάρχει και μία καθόλου αμελητέα μερίδα «χριστιανών», της οποίας η στάση κυμαίνεται από την πλήρη άρνηση των γεγονότων, μέχρι την ενοχοποίηση των θυμάτων.

  Αν θυμηθούμε αντίστοιχες υποθέσεις που αφορούσαν ιερείς στο παρελθόν, κυρίως τα μεγάλα σκάνδαλα περί παιδοφιλίας που ξέσπασαν το 2004- 2005 επί Χριστόδουλου, βλέπουμε ότι η πρώτη συνηθισμένη αντίδραση των πιστών είναι η άρνηση και η κατασκευή θεωριών συνομωσίας: όλα είναι συκοφαντίες από εχθρούς της Εκκλησίας, οι οποίοι από καιρό την υπονομεύουν και επιδιώκουν να την αφανίσουν. Στη χώρα όπου ζούμε ένας στους τρεις ανθρώπους πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, όμως, δεν μπορούν με τίποτα να διανοηθούν ότι ένας αρχιμανδρίτης είναι δυνατό να διαπράξει σεξουαλική παρενόχληση. Γι’ αυτό και διαβάζουμε απόψεις πλήρους άρνησης του στυλ: «η κατηγορία η οποία βαραίνει τον ιερομόναχο είναι η αγάπη που δείχνουν σε αυτόν τα πνευματικά του τέκνα».

  Δε φταίει δηλαδή η Αυτού Τελειότης που αγαπιέται τόσο. Ότι αγαπιέται να λέγεται, διότι δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που προεξοφλούσαν την αθωότητα του και έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι επρόκειτο για πλεκτάνη. Στο εξάμηνο που μεσολάβησε, λοιπόν, ανάμεσα στα δυο δικαστήρια, πραγματοποιήθηκε μία δημόσια εκστρατεία πλήρους υποστήριξης για την οποία επιστρατεύθηκε κάθε δυνατό μέσο (φυλλάδια, διαδίκτυο, δικηγόροι, κλπ.). Έτσι, η υπόθεση του παπά- Γιάννη συγκέντρωσε μέχρι σήμερα τον απίστευτο αριθμό των 8.200 υπογραφών στήριξης.
  Ας δούμε τώρα την ανακοίνωση που υπογράφεται από «τα πνευματικά παιδιά του π. Ιωάννη Καρασακαλίδη». Τα εν λόγω τέκνα είχαν στραβώσει με τον μαρτυριάρη Άνθιμο επειδή παρέπεμψε τον ιερέα στα αρμόδια όργανα:

  «Ο Μητροπολίτης, πάνω απ’όλα οφείλει να είναι πατέρας, που αγαπά και στηρίζει όλα τα παιδιά του. Στην περίπτωσή μας, ο επίσκοπος δίχασε και εξόργισε το ποίμνιο χωρίς να σεβαστεί τις άγιες μέρες που διανύουμε. Πώς άραγε θα ανέβει στον άμβωνα να κηρύξει την αγάπη και την συγχωρητικότητα που ο ίδιος δεν βιώνει;»

  Να τι συμβαίνει όταν το περί δικαίου αίσθημα των πιστών αγγίζει τα όρια της ψυχεδέλειας: ο παπάς απλώνει τα ξερά του, ο μητροπολίτης συγχωρεί, τα δε θύματα είναι αμέτοχα και αόρατα. Η «συγχωρητικότητα» δεν γίνεται αντιληπτή ως μια ιδιότητα που αφορά τα πρόσωπα που επλήγησαν. Ως αρμόδιος, του οποίου τη συγχώρεση πρέπει να ζητήσει ο παπάς, θεωρείται ο μητροπολίτης και όχι οι κοπέλες που παρενοχλήθηκαν! Η αγιοποίηση συνεχίζεται καθώς στο τοπικό blog με την ονομασία Αγ. Νεκτάριος διαβάζουμε:

  «Τί να πει κανείς για τις ενοριακές συνάξεις στο ναό του Αγ. Φανουρίου (…) μαζεύει κάθε φορά περισσότερους από 350 ανθρώπους, που ψάχνουν την γνήσια ορθόδοξη κατήχηση, τον γλυκό λόγο και την εν Χριστώ αγάπη στο πρόσωπό του;»

  Αχά. Ο παπά- Γιάννης συγκέντρωνε, λέει, 350 πιστούς στο κήρυγμα, πράγμα δύσκολο να το κατορθώσει άλλος. Τουτέστιν, νέα πρόβατα (και ζεστό χρήμα) στο μαντρί μας. Επιρρεπής στο θωπεύειν μεν, χαρισματικός στο προσηλυτίζειν δε. Μπροστά σε αυτή την επιτυχία, τί παρενόχληση και χαζομάρες…

  Επειδή όμως υπάρχει πολύ σαπίλα και ψυχασθένεια εκεί έξω, η υποστήριξη ή μάλλον η με το ζόρι αθώωση συνεχίζεται και μετά την καταδίκη του παπά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρέθηκαν για να τον στηρίξουν και πολλά πνευματικά του παιδιά, με δύο λεωφορεία από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

  Η δεύτερη κλασική σε τέτοιες περιπτώσεις στάση είναι η προτροπή για ανοχή και συγκάλυψη. Ό,τι δε γίνεται γνωστό, είναι σα να μη συμβαίνει. Ούτε αυτό αποτελεί νέο. Δεν εκπλησσόμαστε που η αντίδραση της Εκκλησίας είναι το κουκούλωμα. Άλλωστε λέξεις όπως Επισκοπικό Δικαστήριο με ιερείς σε ρόλο ανακριτών, ξυπνάει τους ίδιους συνειρμούς με το «ένορκη διοικητική εξέταση», όταν μπάτσοι διερευνούν τις αυθαιρεσίες άλλων μπάτσων.

  Στην παραπάνω ανακοίνωση των πνευματικών τέκνων διαβάζουμε επίσης:
  «Ο Πόντιος (Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως) Πιλάτος ‘ένιψε τας χείρας’ του εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Έστειλε το θέμα της συκοφαντίας του πνευματικού μας πατέρα π. Ιωάννου Καρασακαλίδη στο πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο για να το εκδικάσει, σα να μη μπορούσε ο ίδιος να κλείσει ομαλά την υπόθεση!» Και το Άγιος Νεκτάριος επαυξάνει: «Να δει ο Μητροπολίτης μας ότι δεν συμφέρει κανέναν ο σάλος αυτός και ήταν άστοχες οι ενέργειες που έκανε». Εν ολίγοις, η απόδοση δικαιοσύνης είναι επιθυμητή μόνο όταν μας συμφέρει.

  Τρίτη αντίδραση: υποβάθμιση του θέματος, (νταξ’ πώς κάνετε έτσι;) Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς αλλά ακόμα και στον μέινστρημ δημοσιογραφικό λόγο. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα η είδηση αναπαράγεται στο διαδίκτυο με το επίθετο «ζωηρός» ή «ζωηρούλης» αρχιμανδρίτης. Η προσέγγιση αυτή αφαιρεί κάθε σοβαρότητα από τις πράξεις του και τις κάνει πιο λάιτ και χαριτωμένες, σα να πρόκειται για ένα σκανταλιάρικο παιδί.
  Και τέλος, η πιο ποταπή στάση από όλες: απαξίωση και ταπείνωση των θυμάτων. Εδώ η υποκρισία έχει πολλαπλές μορφές. Από την απλή αμφισβήτηση που κρύβεται στη δήθεν αφελή απορία: «μα γιατί δεν κατήγγελλαν νωρίτερα, τόσα χρόνια τον γνώριζαν, τώρα τους ήρθε;» μέχρι τις κατηγορίες για φθόνο, συχνά διανθισμένες με φράσεις αγίων και ιεραρχών:

  «Είπε ο Μέγας Βασίλειος για το μίσος και τον φθονερό άνθρωπο: (…) Να απομακρύνεις τους ανθρώπους που σε φθονούν…. Το σκυλί άμα το περιποιηθείς θα σε γλύψει, το λιοντάρι και το φίδι αντίθετα θα σε επιτεθούν».

  Έτσι λοιπόν, με αυτή τη λογική- οδοστρωτήρα, το άσπρο γίνεται μαύρο και το θύμα γίνεται φίδι. Η κατακριτέα πράξη δεν είναι η σεξουαλική παρενόχληση αλλά η αποκάλυψη αυτής. Τα κορίτσια που έκαναν τις καταγγελίες χαρακτηρίζονται ως ανήθικες, στερημένες, και μυξοπαρθένες. Η άποψη αυτή ανακυκλώνεται επωνύμως και ανωνύμως σε πολλά τοπικά ηλεκτρονικά μέσα και blogs, τα οποία αρνούμαι να παραθέσω (όπο@ς έχει μαζοχιστικές τάσεις ας googlάρει το όνομα του παπά και θα τα βρει).

  Ο μεσαιωνικός σκοταδισμός και ο μισογυνισμός ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται απλώς για μισογυνισμό: είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί ο βαθύς αυταρχισμός κάποιων που απαιτούν να παταχθεί όποια φωνή τολμά να αντιδράσει στην εξουσία, και μάλιστα σε μία διπλή εξουσία: πατριαρχική και ταυτόχρονα εκκλησιαστική.
  Κι επειδή ανάμεσα σε αυτούς που διαπνέονται από αυτή τη νοοτροπία σίγουρα υπάρχουν και πολλοί γονείς, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να μιλήσει ανοιχτά μία κοπέλα που έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία και να γίνει πιστευτή- πολύ περισσότερο να βρει δικαίωση. Σκεφτείτε ότι είστε ένα ανήλικο κορίτσι και σας παρενοχλεί ένα άτομο που έχετε εμπιστευθεί και, ίσως, εξιδανικεύσει, ένα άτομο με πνευματική και ηθική επιρροή πάνω σας. Μετά το αρχικό σοκ, δύσκολα θα αποφασίσετε να αποκαλύψετε αυτό που συνέβη, αντίθετα, πιθανώς θα επιλέξετε τη σιωπή, ιδιαίτερα αν προέρχεστε από συντηρητική οικογένεια. Ακόμα όμως κι αν αποφασίσετε να κάνετε καταγγελία με ή χωρίς τη συμπαράσταση της οικογένειας, θα στιγματιστείτε από την πρώτη στιγμή. Αφού κάνετε αυτό το κρίσιμο βήμα, δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαναθυματοποίηση σας, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο θα σας αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές αρχές, οι δημοσιογράφοι, η τοπική κοινωνία.

  Ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και βιασμού είναι «σκοτεινός», δηλαδή μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στις επίσημες στατιστικές. Τα λιγότερο συχνά καταγγελλόμενα περιστατικά, έχουν στην πλειονότητα τους δράστες σε ιεραρχικά ανώτερη θέση από τα θύματα. Όσο πιο υψηλό το αξίωμα του θύτη, όσο πιο μεγάλη οικονομική, πολιτική ή θρησκευτική εξουσία διαθέτει, τόσο πιο πιθανό είναι να κατηγορηθεί το θύμα. Εκείνος και ο περίγυρος του θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς που έχουν στη διάθεση τους για να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν το ήθος των γυναικών που τους καταγγέλλουν ή να χρησιμοποιήσουν το παρελθόν τους εναντίον τους. Και ένα μεγάλο μέρος της μάζας, την οποία επηρεάζουν, θα τους πιστέψει.

  Μπορεί, βέβαια, ο εν λόγω αρχιμανδρίτης να μην είναι ίσου μεγέθους σταρ με έναν Μάικλ Τζάκσον ή έναν Στρος- Καν, αλλά για τους σκατόμυαλους και σκατόψυχους υποστηρικτές του, αυτές οι κοπέλες είναι και θα είναι «τα τσουλάκια που τόλμησαν να κατηγορήσουν τον παπά- Γιάννη».
  Εμείς πάντως τις συγχαίρουμε για το θάρρος τους.

  Καμαρώστε εδώ τον αλήτη αρχιμανδρίτη με τί απύθμενο θράσος και σατανικά ψεύδη παρίστανε την αθώα περιστερά και όλους τους συνένοχους που έσπευσαν να φιλήσουν τα βρωμερά του χέρια:

  Τελικά όμως….ουπς!

  Στη φυλακή πρώην αρχιμανδρίτης -Για ερωτικά σκάνδαλα

  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/arximandritis708.jpg?itok=JuwkkRBL

  Την πόρτα των φυλακών στην Κομοτηνή πέρασε ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε κάνει ανάστατη την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης με τα ερωτικά του τερτίπια.

  Ο πρώην αρχιμανδρίτης είχε τιμωρηθεί με έκπτωση και αργία από το αξίωμά του και τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο για συκοφαντία και εξύβριση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ Ανθίμου. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να εξαγοράσει την ποινή, γεγονός που ο αρχιμανδρίτης δεν πραγματοποίησε, έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με το οποίο συνελήφθη.

  Ο Ιωάννης Καρασακαλίδης κατηγορήθηκε από τον Μητροπολίτη για «εναγκαλισμούς, θωπείες και ασπασμούς θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ’ αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας και δεινότατο σκανδαλισμό της συνειδήσεως των πιστών».

  Ο κατηγορούμενος είχε παραπεμφθεί στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο τον οποίο και έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες ενώ του επέβαλλε αργία 7,5 ετών από πάσης ιεροπραξίας, έκπτωση από το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και στέρηση της πνευματικής πατρότητος. Στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά, το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Αθήνα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, είχε επιβεβαιώσει την καταδίκη και είχε μειώσει την ποινή σε 5,5 χρόνια. Ο Καρασακαλίδης προσέφυγε και στο ΣτΕ, ωστόσο δεν δικαιώθηκε.

  Στη συνέχεια σημειώθηκαν διάφορα περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κυκλοφόρησαν συκοφαντικά και υβριστικά φυλλάδια με περιεχόμενο σε βάρος του Μητροπολίτη Άνθιμου, των συνεργατών και μελών της οικογένειάς του, όπου εικάζεται πως ο πρώην αρχιμανδρίτης ήταν η πηγή. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σπίτια του στην Ξάνθη και τη Νέα Χιλή αποκαλύφθηκε ότι εκείνος ήταν ο συντάκτης, οργανωτής και αποστολέας των φυλλαδίων τα οποία διένειμαν «πνευματικά του παιδιά», δυο από τα οποία είχαν συλληφθεί να γράφουν υβριστικά συνθήματα σε τοίχους σε βάρος του Μητροπολίτη και καταδικάστηκαν.

  Η ποινική δίκη του πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Αλεξανδρούπολη και ο πρώην αρχιμανδρίτης είχε κριθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4,5 ετών χωρίς αναστολή, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, εκ νέου δεν κατέβαλε ποτέ το πόσο των 50.000 ευρώ για την εξαγορά.

  Έτσι, ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Ξάνθης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο Ιωάννης Καρασακαλίδης συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Χιλή από άνδρες της Ασφαλείας και θα προσαχθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος, ενώ θα ακολουθήσει η απολογία του.

  http://www.iefimerida.gr/news/300279/sti-fylaki-proin-arhimandritis-gia-erotika-skandala

 8. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

  • Ο/Η Nikolaos λέει:

   ποιός ξέρει τί γνώριζε η πρώην δικηγορίνα για τον ιερέα σε σημείο να της δώσει από το «υστερημά» του 600 χιλιάδες ευρώ μέσα σε 10 χρόνια…για να ξέρετε πού πάνε τα λεφτά που πετάτε στα παγκάρια για το κεράκι, για την αποπεράτωση του ναού, για τους ηλικιωμένους της ενορίας μας, για το φιλόπτωχο, υπέρ αναπαύσεως, υπέρ υγείας και όλα τα συναφή…

   Γνωστή δικηγόρος εκβίαζε και «ξεζούμιζε» παπά – Του έφαγε πάνω από 600.000€

   Η απίστευτη υπόθεση εκβιασμού ήρθε στο φως όταν το θύμα αποφάσισε να απευθυνθεί στην αστυνομία. Η σταγόνα των… 4.000€ που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του ιερέα.
   48χρονη δικηγόρος των Αθηνών, που όμως είχε διαγραφεί από 2006 από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο 59χρονος σύζυγός της, συνταξιούχος αστυνομικός, και ένα άτομο αγνώστων λοιπών στοιχείων που αναζητείται βρίσκονται πίσω από την υπόθεση εκβιασμού ενός ιερέα σε ενορία της Αττικής.

   Εδώ και χρόνια, από το 2006 συγκεκριμένα, η 48χρονη συλληφθείσα, εκβίαζε τον ιερέα ακόμη και με προσωπικές του υποθέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχε καταφέρει να καρπωθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ! Όμως, η απόφασή της να τον εκβιάσει με ένα ένταλμα σύλληψης ζητώντας του το ποσό των 4.000€, ήταν το… κύκνειο άσμα της!

   Στις 25 Απριλίου, ο ιερέας απευθύνθηκε στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αποκάλυψε τον εκβιασμό στους αστυνομικούς. Κατήγγειλε πως η 48χρονη, που του είχε συστηθεί ως δικηγόρος, του ζητούσε το ποσό των 4 χιλιάδων ευρώ με το πρόσχημα πως εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης και η ίδια θα μπορούσε να μεσολαβήσει σε αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. για να μην ενεργοποιηθεί.

   Οι αστυνομικοί τον συμβούλευσαν να κλείσει ραντεβού μαζί της όπως και έγινε. Συμφώνησα να της δώσει στις 28 Απριλίου ένα ποσό των 2.000€. Τα χαρτονομίσματα ήταν προσημειωμένα και όταν έγινε το ραντεβού του ιερέα με τη «δικηγόρο», οι αστυνομικοί ήταν παρόντες και παρακολουθούσα. Όταν η 48χρονη πήρε τα χρήματα, συνελήφθη.

   Αν και τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, η 48χρονη έχει καταφέρει να υφαρπάξει, με τη μέθοδο του εκβιασμού, από το θύμα της πάνω από 600.000 ευρώ, ο ιερέας δεν θέλησε να σχηματιστεί δικογραφία για τα προηγούμενα αδικήματα αλλά μόνο για αυτό με το ψευδές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

   Η 48χρονη, ο σύζυγός της και το άτομο που αναζητείται και το οποίο φέρεται να παρουσιαζόταν ως δημοσιογράφος, μέσω του οποίου η «δικηγόρος» απειλούσε να αποκαλύψει τον ιερέα, κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα απάτης και αντιποίηση δικηγορικής ιδιότητας.

   http://www.newsit.gr/egklhma/Gnosti-dikigoros-ekviaze-kai-ksezoymize-papa-Toy-efage-pano-apo-600-000/722410

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.