Ο εορτασμός των 182(ζάβαρακατρανέμια) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου

[Ποιος είναι ο χ ο ρ η γ ό ς αυτής της ανίερης πανηγύρεως;;;] 

©Δημήτρης Χαντζόπουλος, Καθημερινή 9.6.17

Από το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr
Αθήνα, 8-6-2017
Αριθμ. Πρωτ.: 205

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 182 (!) ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης.

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2017

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ο εορτασμός των 182(ζάβαρακατρανέμια) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου

 1. Ο/Η του κώλου λέει:

  Κόλπα του Αρείου Πάγου υπέρ ευσεβών ακροδεξιών και εκκλησιαστικών ανδρών
  Εφραίμ, Αρσένιος, Αττικής Παντελεήμων, Π. Ψωμιάδης, Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, κ.ά.

  http://www.koutipandoras.gr/article/olisthiro-patinaz-ston-areio-pago

  Ολισθηρό πατινάζ στον (Άρειο) Πάγο
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
  30 Ιανουαρίου 2012 13:30

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
  30 Ιανουαρίου 2012 13:30

  Τι συμβαίνει στον Άρειο Πάγο; Γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας λειτουργεί σαν να έχει αντικαταστήσει την τυφλότητα της Δικαιοσύνης με το πονηρό κλείσιμο του ματιού σε πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις και κατηγορούμενους;

  Αν παρατηρήσει κάποιος τη λειτουργία του Δικαστηρίου στο πρόσφατο παρελθόν, διακρίνει δύο παράξενα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι υποθέσεις που έχουν κριθεί με εμπεριστατωμένο τρόπο από τα προηγούμενα δικαστήρια,(και μάλιστα με τρόπο που το Εφετείο επιβεβαιώνει πλήρως την απόφαση του Πρωτοδικείου) αναιρούνται από τον Άρειο Πάγο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι δίκες με έντονη πολιτική χροιά.

  Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση δύο δικαστηρίων για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η καταδίκη, λένε νομικοί, ήταν πλήρως νομικά και λογικά τεκμηριωμένη.Ο πρώην Νομάρχης είχε σβήσει πρόστιμα κάποιου γνωστού του, ο οποίος κατ επανάληψη συνελήφθη να κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων.Καθαρή περίπτωση και αποδεδειγμένη. Κι όμως ο Άρειος Πάγος «είδε» κακή νομική τεκμηρίωση σε δύο δικαστήρια

  Στην περίπτωση του Εφραίμ,του Αρσένιου και της δικαστικού Ψάλτη, ο Άρειος Πάγος έχει επίσης ζητήσει να ξαναγίνει η δίκη τους. Είχαν υπάρξει δύο καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις δικαστηρίων,καταδικαστικές για τους τρεις.Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ψάλτη,που δίκαζε το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας, δεν είχε καθαρογράψει την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο. Και όχι μόνο αυτό.Ενημέρωσε τον Εφραίμ και τον Αρσένιο για την απόφαση ώστε να κινηθούν «πολιτικά». Οι τρεις καταδικάστηκαν με τεκμηριωμένα στοιχεία. Αλλά το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας θεώρησε πως πρέπει να ξαναγίνει η δίκη.

  Στην περίπτωση του Γιώργου Μπατατούδη όμως, πολυκατηγορούμενου και ομοτράπεζου υπουργών, του οποίου η διαχείριση από την Δικαιοσύνη είναι σκανδαλώδης, ο Άρειος Πάγος δεν θέλησε να κάνει καμία παρέμβαση. Μια σοβαρή υπόθεση του Μπατατούδη παραγράφηκε γιατί διήρκεσε πολύ η ανάκριση! Ο Άρειος Πάγος σιώπησε. Σε μία άλλη υπόθεση στην οποία καταδικάστηκε με 11 χρόνια χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα και διέφυγε στην Λιβύη, αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες να του δοθεί αναστολή. Και πάλι ο Άρειος Πάγος δεν συγκινήθηκε

  Το δεύτερο παράξενο που συναντά κάποιος στην λειτουργία του Αρείου Πάγου τα τελευταία χρόνια, είναι η συνεχής παραγωγή αντικρουόμενης νομολογίας.Ενώ δηλαδή υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αποτελούν σαφείς ερμηνείες νόμων και περιστατικών,άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νομική βάση,ένα άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, όταν εξετάζει αντίστοιχες υποθέσεις, αντί να κάνει αναφορά στην υπάρχουσα νομολογία, βγάζει μια διαφορετική απόφαση.Έτσι εμφανίζεται το τραγελαφικό, δύο κατηγορούμενοι σε δύο δικαστήρια για το ίδιο έγκλημα,ο ένας να αθωώνεται με την νομολογία ενός τμήματος του Αρείου Πάγου και ο άλλος να καταδικάζεται με την νομολογία ενός άλλου τμήματος.Είναι προφανές πως ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να δίνει διαφορετικές ερμηνείες για τον ίδιο νόμο και το ίδιο αδίκημα. Το κάνει όμως.

  «Εκφραστικό» παράδειγμα, είναι η περίπτωση του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου της «Ελεύθερης Ώρας». Ο Μιχαλόπουλος είχε καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξη για εκβιασμό των επιχειρηματιών Λάτση και Αγγελόπουλου.Το 2008 ο Μιχαλόπουλος επιχείρησε να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου γιατί ήταν πλέον υπερήλικας. Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα 1012/2008 αποφάσισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί με βάση τον νόμο,έπρεπε ο κατηγορούμενος να έχει εκτίσει πρώτα το ένα τρίτο της ποινής.Ο Μιχαλόπουλος προσέφυγε στο συμβούλιο εφετών Πειρειά,το οποίο με το βούλευμα 97/2009, είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα.Οπότε την σκυτάλη πήρε ο Άρειος Πάγος ,ο οποίος αποφυλάκισε τον Μιχαλόπουλο. Έχει σημασία, πως ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί για το θέμα αυτό σε αίτημα άλλου κατηγορουμένου. Το 1998 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Σταύρος Κουτελιδάκης, είχε γνωμοδοτήσει πως ο νόμος ήταν σαφής και προκειμένου να αποφυλακιστεί υπερήλικας πρέπει να έχει συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής.Ο Άρειος Πάγος όμως «παρήγαγε» περιέργως νέα νομολογία για τον Μιχαλόπουλο αν και ο ίδιος ο νόμος δεν χρειάζεται καμιά ερμηνεία.Με αυτή τη νομολογία απελευθερώθηκε και ο Παντελεήμων Αττικής ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια για κατάχρηση 190.000 ευρώ από την Μονή Εφραίμ και είχε βρεθεί στους λογαριασμούς του 1,5 δις δραχμές «για τα γεράματα»

  Τι συμβαίνει λοιπόν στον Άρειο Πάγο; Γιατί παράγει ανασφάλεια Δικαίου;Γιατί παράγει νομολογία και «ερμηνείες» που δεν χρειάζονται,και γιατί αμφισβητεί συστηματικά αποφάσεις δικαστηρίων όταν πρόκειται για συγκεκριμένες υποθέσεις; Τις μοναδικές ίσως που δηλώνουν στην κοινή γνώμη πως υπάρχει Δικαιοσύνη και μπορεί να απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση.

  Θεσμικά υπάρχει ένα μεγάλο θέμα.Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ελέγχει την απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και τον εαυτό του. Ίσως είναι αναγκαίο ένα ελεγκτικό όργανο σαν αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη.Μέχρι να εξεταστεί η δημιουργία του, πρέπει να σταματήσει το ολισθηρό πατινάζ. Στον Άρειο Πάγο

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

  http://www.athensvoice.gr/politiki/poio-einai-heirotero-pragma-poy-ekane-ayti-i

  Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση
  Τσίπρα, Μουζάλα, Τόσκα, Κοτζιά, Καμμένε και λοιποί, για σας το γράφω
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
  09.06.2017 – 10:31

  To χειρότερο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι οι εταιρικές χαριστικές ρυθμίσεις του περασμένου καλοκαιριού (που ακόμα δε μάθαμε ποιους εξυπηρέτησαν), δεν είναι η περαιτέρω διάλυση των ήδη μισοδιαλυμένων πανεπιστημίων, δεν είναι η επαναλειτουργία τής έτσι κι αλλιώς άχρηστης και κατάπτυστα κομματικοπιημένης ΕΡΤ, δεν είναι οι λεκτικοί τραμπουκισμοί της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Πολάκη, δεν είναι ο ακόμα πιο σφιχτός εναγκαλισμός με την ορθόδοξη εκκλησία (λείψανα, «άγιοι τάφοι», «άγιο φως» κλπ), δεν είναι τα Μνημόνια 3 και 4, δεν είναι το «γλείψιμο» στο Μαδούρο, δεν είναι οι συνεχείς διορισμοί «ημετέρων» από το παράθυρο, δεν είναι οι επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν είναι καν το κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή και το τρενάρισμα της δίκης της, ή οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του κ. Παππά στα μίντια..

  Είναι η παράδοση Τούρκων φυγάδων στο καθεστώς Ερντογάν.

  Μια πρώτη καταγγελία είχε βγει από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) το Μάη. Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Η δεύτερη όμως είναι πολύ πιο συγκεκριμένη:

  «Ο Μουράτ Τσαπάν ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά.

  Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο.

  Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου, τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί.

  Ο Μουράτ Τσαπάν βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».

  Σήμερα, 9 Ιουνίου, κλείνει βδομάδα και βάλε από την ανακοίνωση της ΕΕΔΑ. Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έγραψε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων κ. Γκι Φέρχοφσταντ κι έκανε ερώτηση στη Βουλή το Ποτάμι.

  Αφού η κυβέρνηση δεν αντιδρά καταλογίζοντας ευθύνες σε κατώτερα όργανα, αφού δεν αναφέρεται καν στο θέμα, αφού συνεχίζει να σιωπά, συνεπάγεται πως η ίδια αυτή είναι η υπεύθυνη για την παράδοση των φυγάδων στην Τουρκία. Καλυμμένη πίσω από την περίπτωση των «8» στρατιωτικών, που τους κράτησε στην Ελλάδα ο Άρειος Πάγος, ποιος ξέρει πόσους λιγότερο γνωστούς φυγάδες έχει στείλει πίσω στον Ερντογάν, δηλαδή σε φυλάκιση, βασανιστήρια, εξευτελισμούς και πιθανή «εξαφάνιση» ή θανάτωση.

 3. Ο/Η Devil's advocate λέει:


  Πληροφορίες (σσ: «Το Βήμα» δεν προσκλήθηκε) φέρουν την εκδήλωση να μην έχει ιδιαίτερη επιτυχία: αφενός μεν η αίθουσα δεν γέμισε, κατά το 1/3 της τουλάχιστον, αφετέρου δε δεν πήγαν δυο από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές που αναγράφονταν στην πρόσκληση: ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, με πρόσχημα το ταξίδι του στο Λουξεμβούργο (από το οποίο πάντως γύρισε το απόγευμα) και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

  Ούτε και η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έντυσε μουσικά την εκδήλωση, όπως είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει. Μουσική επένδυση προσέφερε τελικά χορωδία πρώην κρατουμένων. «Η χορωδία του ΔΣΑ δεν ήρθε για άγνωστους λόγους, θέλω να πιστεύω πολύ σοβαρούς», ανέφερε δημοσίως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

  Στον απόηχο παρεμβάσεων – επικρίσεων, από κόμματα και δικαστικές ενώσεις, τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τη γκρίζα χρηματοδότηση της εκδήλωσης, ήταν πολλοί οι δικαστές και οι εισαγγελείς που γύρισαν την πλάτη στο γκαλά. Η κυρία Θάνου βρήκε πάντως στήριξη στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εκτίμησε παίρνοντας τον λόγο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου «στοχοποιήθηκε αδίκως».

  Και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό όλοι το έχετε υποστεί. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, δεν συγχωρούνται εύκολα». «Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. (…)

  Θέλω να είναι οχυρό η Δικαιοσύνη. (…) Τα φρούρια πέφτουν από μέσα. Μόνο υπερασπιστές από μέσα μπορούν να τους επιτεθούν και να τους εξουδετερώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.