«Εκτσογλανισμός» ή πρωθυπουργικό λεξιλόγιο

[Η παρακμή φέρνει και την έκπτωση του δημόσιου λόγου]

του Αναγνώστη Λασκαράτου
«Αυτήν την αντιπολίτευση του ό,τι κάτσει, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι, …», «Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών», «Χαλαρώστε!». To τελευταίο εκτοξεύτηκε προς διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ρήμα παράκαιρον τον όλον ανατρέπει βίον», έλεγε ο Μένανδρος. Αυτό μού ήλθε στο μυαλό και από τα τρία στιγμιότυπα που έτυχε να ακούσω υποβάλλοντας τον εαυτό μου στο μαρτύριο της ολιγόλεπτης και αποσπασματικής παρακολούθησης της πρόσφατης ομιλίας Τσίπρα στη Βουλή, αφού μου είναι αδύνατον να τον ακούσω χωρίς να με κυριεύσει θλίψη για την ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, που συμβολικά αντανακλάται στην απόλυτη, λεκτική, συντακτική, γραμματολογική, νοηματική, αισθητική, φτώχεια, φτήνια και έκπτωση του πρωθυπουργικού πολιτικού λόγου, όπως αυτός εκφέρεται από έναν κλασσικό καταληψία μαθητή και διαπλεκόμενο με μερίδα καθηγητών σκασιάρχη και αμαθέστατο φοιτητή, λουφαδόρο στρατιώτη του Πενταγώνου και αναρριχημένο με διαδικασίες νεποτισμού στην πολιτική βαθμίδα.

Ίσως κάποιος πει πως απλά έχουμε για πρωθυπουργό έναν νέο άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα της νεολαίας. Όμως η βαρβαρότητα του λόγου φέρνει την αγριότητα των πράξεων, όπως και τα δυο αυτά υλοποιούνται στην πιο ακραία και αποκρουστική εκδοχή τους από την Χ.Α. Ο πρωθυπουργός απευθύνεται προς όλους τους πολίτες, επηρεάζει το ακροατήριο, νομιμοποιώντας λεκτικούς βαρβαρισμούς και ποιεί «το της πόλεως ήθος».  Άλλωστε η γλώσσα του είναι ολότελα αντίστοιχη των πολιτικών του πράξεων. Αποπνέουν κι αυτές, προχειρότητα, ψευτομαγκιά, κουτοπονηριά, θράσος και αυτοκαταστροφικότητα. «Τον λόγον είδωλον είναι των έργων», είχε πει ο σοφός Αθηναίος νομοθέτης όπως το διέσωσε ο Διογένης ο Λαέρτιος. Ακόμη και «η γλώσσα του σώματος» και ο τόνος της φωνής δείχνουν πως το τιμόνι της χώρας βρίσκεται στα χέρια αδίστακτου τυχοδιώκτη, που μοναδικός σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και τα εξ αυτής οφέλη για τον ίδιο, την οικογένειά του και τα στελέχη του και να εξασφαλίσει ένα εκλογικό ποσοστό επιβίωσης, που θα τον επαναφέρει μετά από μια κεντροδεξιά παρένθεση στην οποία θα έχει φορτώσει την ασφυκτικά δεσμευτική υποχρέωση ανάληψης των σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε σύντομη πτώση της και σε εκλογές απλής αναλογικής, που θα ξαναδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο εξουσίας.

Η απουσία προγραμματικής, ρεαλιστικής σε πρώτο χρόνο και οραματικής για το μέλλον, ορθολογικής, ηθικής και επιστημονικής πολιτικής έκφρασης, προκαλεί πανικό σε κάθε πολίτη που διαθέτει μια μακρόχρονη εμπειρία, μια στοιχειώδη ιστορική εποπτεία και κάποιο ελάχιστο αξιών και αρχών. Στο τιμόνι βρίσκεται άνθρωπος ολότελα ανάξιος και αναντίστοιχος των πολύπλοκων απαιτήσεων της χρονικής συγκυρίας. Το γνωστικό, πολιτισμικό και ηθικό ποιόν του τζουτζέ που υποδύεται τνον πρωθυπουργό, συναγωνίζεται αυτό εκείνων των Βαλκανίων πολιτικών ανδρών, που ακμάζουν σε χώρες χωρίς δημοκρατική παράδοση, το έχουμε επισημάνει πολλές φορές όπως εδώ «Τα προσχώματα του κ.Τσίπρα» και εδώ (από το 2012, πριν το πράγμα πάρει διαστάσεις καθεστωτικές) «Μπορεί ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης να είναι δωρολήπτης;».

Χωρίς να υποστηρίζω ούτε έναν από τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης του 1974 ως πρότυπο, επισημαίνω πως έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια πρωθυπουργίας Τσίπρα και ακόμη και η καύση των νεκρών πραγματοποιείται ταπεινωτικά και πολυέξοδα μέσω Βουλγαρίας, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, που δεν είναι και το μόνο της Ορθόδοξης Θεοκρατίας που έχει επιβάλει ο πρωθυπουργός-λακές του Αρχιεπισκόπου, που σε κάποιον Ρωσοέλληνα ολιγάρχη θυμίζει τον Πούτιν. Όμως κάποτε η Αριστερά διέθετε ηγεσία επιπέδου και αγωνιζόταν και εξέφραζε ιδανικά, που παραμένουν ακόμη επίκαιρα και ζητούμενα, από μια ανίερη διακυβέρνηση με την ακροδεξιά, η οποία επιτρέπει στους Ναζιστές να μολύνουν τη Βουλή και αδυνατεί να ακολουθήσει τους πιο στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατακτήσεις. Ο Πασαλίδης, ο Ηλιού, ο Παπαγιαννάκης, έδωσαν το μέτρο του πολιτικού λόγου που εξέφραζε το ήθος, τη γνώση, τα οράματα και την αισθητική μιας άλλης Αριστεράς.

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

23 Responses to «Εκτσογλανισμός» ή πρωθυπουργικό λεξιλόγιο

 1. Ο/Η Psycho λέει:

  Υπάρχουν (θα δούμε;) και χειρότερα

  https://thecaller.gr/diethni/76234apistefto/

  Η κόρη του Ούγκο Τσάβες, του 52ου Προέδρου της Βενεζουέλας, για ακόμη μία φορά φαίνεται πως προκαλεί.
  Ο πατέρας της, όσο ήταν στην εξουσία της χώρας από το 1999 μέχρι και λίγο πριν το θάνατό του, το 2013, είχε κάποτε «αποκυρήξει» τον πλούτο, με την χαρακτηριστική ατάκα «το να είσαι πλούσιος είναι κακό».
  Όμως σύμφωνα με δημοσίευμα της Diario las Americas, η 35χρονη Maria Gabriela Chavez, η δεύτερη μεγαλύτερη κόρη του Τσάβες, έχει περιουσία σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ανδόρας που φτάνει τα 4,2 δισ. δολάρια!
  Με λίγα λόγια η 35χρονη είναι πιο πλούσια και από τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Gustavo Cisneros, τον οποίο το περιοδικό Forbes ανακήρυξε ως τον πλουσιότερο άνθρωπο της Βενεζουέλας με περιουσία αξίας 3,6 δισ. δολάρια.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3192933/Hugo-Chavez-s-ambassador-daughter-Venezuela-s-richest-woman-according-new-report.html
  Being the ex-President’s daughter pays off: Hugo Chavez’s ambassador daughter is Venezuela’s richest woman
  • Diario las Americas claims that Maria Gabriela Chavez, 35, has $4.2billion in assets held in American and Andorran banks

  http://culturalmarxism.net/socialism-works-just-fine-hugo-chavezs-favorite-daughter-is-now-the-richest-person-in-venezuela/


  http://www.independent.co.uk/news/world/americas/hugo-chavez-daughter-is-sent-to-the-un-and-venezuela-is-less-than-impressed-9745010.html

  Earlier this year, the regime’s crackdown on anti-government protests claimed more than 40 lives. Yet even as basic supplies such as eggs and toilet paper dwindle, the Chavez family’s lavish lifestyle costs Venezuelan taxpayers an estimated $300,000 (£185,000) per month, according to opposition politician Carlos Berrizbeitia, who told Fox News Latino: “La Casona has a swimming pool, a gym, a movie theatre, a bowling alley, a dance hall; and it is being used as a private club by the family of former president Chavez.”
  Such behaviour is considered typical of the so-called “Boliburguesía”, the governing class made wealthy under Mr Chavez’s rule. Despite their socialist rhetoric, Dr Mora said, “their lifestyle is no different to those who used to govern Venezuela for decades beforehand”. Ms Chavez probably leapt at the chance to relocate to New York, he added. “Venezuelans love to come to Miami or New York to live the life of those who live in those cities. She’s going to have quite a bit of money associated with being an ambassador. It’s a pretty good gig for someone who’s not qualified.”

 2. Ο/Η Παλιός λέει:

 3. Ο/Η Παλιός λέει:

 4. Ο/Η Boλταίρος λέει:


  ΒΟΥΛΗ ΒΟΥΤΣΗΣ «Ξέρω να χτυπάω εγώ ρε μαλάκα»

 5. Ο/Η Ουάου! λέει:

 6. Ο/Η M.K. λέει:

  Τα λόγια σας χάνετε. Ο πολύς κόσμος δεν δίνει δυάρα γιαυτά.
  Φανταστείτε τον Ράλλη, τον Σημίτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτήν την αποκριάτικη κατάσταση. Αλλά πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι. Είδατε να κοροϊδεύει κανείς που o μπούλης και ο φιόγκος ντύνονται λοκατζήδες;
  Πα-ρα-κμή

 7. Ο/Η Αntifa2. λέει:

  Οι Ναζί έχουν ασυλία.
  Η φρουρά δεν έφτασε ποτέ.
  Ο δικαστής δεν ασχολείται
  Από το ακροδεξιό χάνι του Χίου

  http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/ki-om%CF%89%CF%83-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1/

  19|05|2017 12:25/MAKELARIS /33 ΣΧΟΛΙΑ/4191 VIEWS

  KI OMΩΣ, Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΕΡΙΞΕ ΠΟΛΛΑ «ΜΠΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ! ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» ΔΕΙΧΝΕΙ «ΠΥΓΜΑΧΟ» ΝΑ ΧΥΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΥΑΙΝΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ «ΘΟΛΟ ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ» ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΑΣ
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:FacebookTwitter Google +Email
  kasidiaris-dendias5

  Αν το κοιτάξεις με «σκέτο» μάτι, δε θα δεις τίποτα.

  Αν δεις όμως το επεξεργασμένο βίντεο του ΜΑΚΕΛΕΙΟ, θα καταλάβεις πολλά.

  Ο Κασιδιάρης-στο θολό πλάνο-ξεχύνεται σαν την ύαινα και πλακώνει στις μπουνιές τον Δένδια, φωνάζοντας : «Φύγε ρε μ@λ@κα θα σε γαμ?@σω».

  Ο τηλεοπτικός φακός-μετά την επεξεργασία-αδιάψευστος μάρτυρας.

  33 ΣΧΟΛΙΑ
  Ο/Η Viki 19|05|2017 στις 21:53
  Τα σχολια των απλυτων ειναι η καλυτερη μετρηση.
  Οταν τους βλεπετε να λυσσανε με δεκαδες υβριστικα σχολια δημαινει οτι τα ποσοστα της Χρυσης Αυγης ειναι ψηλα…πολυ ψηλα..
  Απάντηση
  Ο/Η JUAREZ 19|05|2017 στις 21:16
  στις επομενες εκλογες ειπαμε η Χ.Α. ειναι κυβερνηση?
  Απάντηση
  Ο/Η νικος 19|05|2017 στις 18:48
  Μόνο βρισιές!! καί ρωτώ άν είχατε πάει άδικα φυλακή από αυτή τήν καραφλη ρόμπα καί πέρναγε μπροστά σου επιδεικτικά προκαλώντας δέν θά τού έριχνες τουλάχιστον φτύσιμο?
  Απάντηση
  Ο/Η Φρουρα – οχι 19|05|2017 στις 18:38
  Εμας μας αρεσε το σοου μπαλαουρα φρουρα φρουραα φρουρααα φρουραααα που ειναι ρε η φρουρα ? , και το παλιο σοου παπαδακη οχι οχι οχι οχι οχι σαν εργο θα κανει μπαμ !!
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 18:13
  Χαχαχα κοιμαται η φρουρα. Φαντασου να γινοταν κ κατι σοβαρο εκει μεσα…
  Απάντηση
  Ο/Η ΜΑΡΙΑ 19|05|2017 στις 16:52
  Για να είναι πειστικό το βίντεό σας θα έπρεπε να μας πείτε τη θέση του κυρίου ως προς τα έδρανα της Χ.Α.
  Ο κ.Δένδιας από την 1η σειρά έκανε δαιδαλώδη διαδρομή για να περάσει μπροστά από τον αγορεύοντα κ.
  Κασιδιάρη και μάλιστα τον σκούντησε ήταν προκλητικότατος!
  Μην προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη σέναν αγνό πατριώτη,που γνωρίζει άριστα την ιστορία της πατρίδας μας,είναι
  πανέξυπνος,έχει ωραίο λόγο,χειρίζεται άριστα την Ελληνική γλώσσα,είναι δουλευταράς και φέρνει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο όποια αποστολή του αναθέσει το κόμμα (υποψήφιος Δήμαρχος,επιτροπές της Βουλής κλπ).Έχει ακόμη ένα προσόν είναι ωραίο παιδί! Για τα παραπάνω προσόντα του έχει πολλούς φανατικούς φίλους,αλλά και πολλούς εχθρούς που τον μισούν και τον ζηλεύουν γιαυτό λένε ότι λένε.
  Λιάκο προχώρα είμαστε μαζί σου.Η Παναγιά να σε προστατεύει.
  Απάντηση
  Ο/Η Στελιος 19|05|2017 στις 16:35
  ΑΝ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΟΥ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ (ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ) ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ , Η ΚΛΙΚΑ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΙΔΗ ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Χ.Α. ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
  Απάντηση
  Ο/Η James 19|05|2017 στις 15:08
  Βασικά δεν φαίνεται αυτό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Χ. Αυγή οφείλει να δείξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρότητα και όχι καφριλίκι.
  Απάντηση
  Ο/Η ??? 19|05|2017 στις 14:53
  Δε φαίνεται κατι… Τουλαχιστον εγω δε βλεπω αυτο που λετε. Ωραιο clickbait παλι…
  Απάντηση
  Ο/Η nikos 19|05|2017 στις 13:23
  Και αν το βαρεσε καλα του εκανε,
  Ο καθενας μας θα ηθελε να τισ βρεξει και σε αλλα καριολια που μας ξετιναξαν τισ τσεπες, ουτε τα βασικα δεν εχουμε….
  Απάντηση
  Ο/Η φασίστας καλός μόνο ο νεκρός 19|05|2017 στις 13:09
  Ούτε η θρασύδειλη ναζιστόκοτα ο κλασιδιάρης δεν τα λέει αυτά.
  Απάντηση
  Ο/Η αρπαγη 19|05|2017 στις 14:43
  Ε ΑΝΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΑ ΤΟΤΕ ΡΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΣΚΑΤΙΑΡΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΕΒΡΑΙΟΛΑΓΝΕ ΙΣΛΑΜΟΝΑΖΙΣΤΑΚΟ..ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΤΕ ΣΑ ΤΙΣ ΛΟΥΛΟΥΔΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΝΑΖΙ…ΑΝΤΕ ΚΟΤΑ ΛΥΡΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ..ΠΗΓΑΙΝΕ ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΝΑ ΚΟΜΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΡΩΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΟΥΓΚΑΝΟ ΤΟΥΡΑΝΟΜΟΓΓΟΛΕ ΠΑΙΔΟΦΙΛΕ
  Απάντηση
  Ο/Η fuck κεερφα antifa 19|05|2017 στις 14:56
  τουρκαλβανος καλος ουτε νεκρος
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 12:56
  Λιακο γερα&προσεχε.Εισαι στοχος ολων αυτων των προδοτων&ανωμαλων.ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για να ξεβρωμιση η χωρα.Οχι να θελει τωρα ,& το κητος ο προδοτης με τα PSI Βενιζελος να γινη προεδρος δημοκρατιας.Στη φυλακη,ισιβιως ολοι οι ενοχοι,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,Συριζα,για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
  Απάντηση
  Ο/Η Μιχάλης 19|05|2017 στις 12:51
  Λιάκο, είμαστε περήφανοι γιά όλους σας.
  ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
  Απάντηση
  Ο/Η Οξωρε 19|05|2017 στις 12:21
  Οι τρεις τελευταιοι ειναι συκιες καλαματιανες,ουστ ρε τρουπιοι.
  Απάντηση
  Ο/Η Οξω ρε μαφιοζοι 19|05|2017 στις 12:19
  Ακουσα 3 σπλαφ,καλα του εκανε,μπραβο σκισε τις αδερφες του ελεους.
  Απάντηση
  Ο/Η Κ 19|05|2017 στις 11:28
  Γιατί δεν ζητάμε το υπολοιπο βίντεο να μας το δώσουν?
  Υποχρεωμένοι είναι αρκεί να γίνει αίτηση.
  Βέβαια το θεμα είναι να ασχολούμαστε με αυτο και οχι με τα μέτρα που πέρασαν.
  Απάντηση
  Ο/Η george chalampalakis 19|05|2017 στις 11:27
  Επειδη ειναι δουλεια σας λεω (όπως παντα σας την λεω ) πως κοροιδευεται τον κοσμο και αυτο δειχνει οχι το IQ του κοσμου αλλα και την ψυχοσύνθεση την δικια σας…. για πειτε μου που βλέπετε εσείς κατι στο θολο μέρος ? Εδω κανουν «αμαν» να τους ξανα βαλουν μεσα και θα γύριζαν γενικο πλάνο ….. και σε αυτους που δεν ξερουν όπως και εσεις σας λαω λοιπον πως οι κάμερες η καθε μια μεμονωμένα γραφει το θεμα της ανεξαρτητα απο την επιλογη του σκηνοθέτη ποια θα δωσει στο τελικο ….(αερα) Γιαυτο και στο ποδοσφαιρο υπαρχουν τα repalay μιας φασης απο διαφορες καμερες ……και οπως παντα σας γραφω επειδη δεν αφηνεται τα σχολια μου παντα τα αναρτω μαζι με το θεμα στον τοιχο του face book μου ………….ναι μπορεί να σας κανω κλικ αλλα ο κοσμος καταλαβαινει και γιατι φτασαμε ως εδω …….
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 13:27
  ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ!
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 11:16
  Ν’ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΑΠΕΤ ΣΟΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΑΛΟΥΜΠΕΣ!!! ΑΜΑ ΤΟΝ ΣΑΠΙΖΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ, ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!!!
  Απάντηση
  Ο/Η Ο Ατσάλινη στύση 19|05|2017 στις 11:09
  Αν προσέξετε καλά φαίνονται και τα αίματα που χύθηκαν.Χίο δείξε τα αίματα ρε σύ για όσους δεν πιστεύουν.
  Απάντηση
  Ο/Η Μανιατης 19|05|2017 στις 10:23
  ΜΠΡΑΒΟ ΛΙΑΚΟ…….
  Απάντηση
  Ο/Η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 19|05|2017 στις 10:21
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ?
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 16:49
  ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΛΑΣ ?
  Απάντηση
  Ο/Η Viki 19|05|2017 στις 09:19
  Ε ναι το ειπε ο κας «γαμησα δυο αδελφες και φευγω αηδιασμενος» Μεγαλε!!!!!
  Η δευτερη αδελφη που τις εφαγε ποια να ειναι ;
  Απάντηση
  Ο/Η ΜΑΝΑΒΗΣ 19|05|2017 στις 08:59
  Αν ειχε πεσει εστω και μιση σφαλιαρα,ο Δενδιας θα περιφεροταν σαν μαιμου και κλαμμενο αιδοιο στα καναλια να δειχνει τα σημαδια,οπως η πασιοναρια της Εκαλης η Λιανα.Και θα ειχε καθε συμφερον να λεει οτι του τις σβουρηξε ο Κασι,αν ειχε συμβει.Αλλα εδω ολοι,και οι 2 πλευρες,λενε για σπρωξιες και βρισιες,οχι ομως για σφαλιαρες.Λετε οτι θα ντρεποταν ο Δενδιας να πει οτι εφαγε σφαλιαρες,αν τις ειχε φαει;Οχι βεβαια.
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 08:28
  Ναι εριξε πολλα μπουκετα ο Λιακοs με την οπισθεν ομωs
  Απάντηση
  Ο/Η Π.Α.Ο.Κ 1926 19|05|2017 στις 13:21
  Τι εγινε θυχτηκαν οι αδερφες του συνταγματικου τοξου?
  Απάντηση
  Ο/Η Χ.Α. 19|05|2017 στις 08:05
  Ας αφησουμε τα ναζια εμεις οι Ναζιστες κι ας ενωθουμε
  Απάντηση
  Ο/Η Ανώνυμος 19|05|2017 στις 07:33
  Μέγας ψευτης και δειλός δηλαδή ο κσιδιαρης
  Απάντηση
  Ο/Η αρπαγη 19|05|2017 στις 14:46
  ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟΣ..ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΓΝΟΙ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ..ΨΕΜΜΑΤΑ+ΔΕΙΛΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕ!ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ…ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ ΘΑ ΣΒΗΝΕΙΣ+ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ!
  Απάντηση
  Ο/Η Wow 19|05|2017 στις 17:11
  Γεια σου χαζουλη. Εφαγες τη κρεμουλα σου;

 8. Ο/Η Γιάννης λέει:

  «Και να εξασφαλίσει ένα ποσοστό επιβίωσης, που θα τον επαναφέρει μετά από μία κεντροδεξιά παρένθεση στην οποία θα φορτώσει την δεσμευτικά πολιτική υποχρέωση ανάληψης σκληρότερων δεσμευτικών μέτρων τα οποία θα οδηγήσουν σε σύντομη πτώση της και σε εκλογές απλής αναλογικής, που θα ξαναδώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο εξουσίας».
  Δεν πρόκειται να πω κάτι φοβερό και τρομερό. Απλή λογική, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω.
  Αν υποθέσουμε ότι αυτό σενάριο θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή σε όχι μακρινό μέλλον, τίθεται το ερώτημα: ποιος θα έχει την τελική ευθύνη και το μεγαλύτερο μερίδιο της, για την πραγματοποίηση του;
  Δεν αποτελεί κάποια καινοτόμο μέθοδο. Είναι μία τακτική που εφαρμόστηκε στο παρελθόν με τον ένα ή άλλο τρόπο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις και που λέει λίγο ως πολύ: μεταθέτω τις ευθύνες μου, στον άλλο, για να μπορώ να εμφανίζομαι ως άμοιρος ευθυνών, για ότι συμβεί μελλοντικά, ώστε να μετά την αποτυχία του- που είναι προδιαγεγραμμένη- να εμφανιστώ, πάλι ως η μοναδική λύση.
  ΘΑ έλεγα ότι υπάρχει μία «βουβή» συμφωνία ανάμεσα στις ξεχαρβαλωμένες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που είναι κάπως έτσι: «εσύ εφαρμόζεις αποποίηση των ευθυνών σου και εγώ επίκληση των καταστροφών που έχεις επιφέρει ως ανυπέρβλητα εμπόδια, στην υλοποίηση των προγραμματικών μου υποσχέσεων, τις οποίες βέβαια ουδέποτε επιθυμώ να εφαρμόσω, αλλά αποτελούν μία απόχη, για συλλογή ψήφων. Κάτι ανάλογο με την παρουσία μας, στην περιφορά κοκκάλων, λειψάνων, εικόνων κλπ. Μία εμείς, μία εσείς…»
  Όταν συναντάμε την αλήθεια – ή τέλος πάντων, αυτό που εμείς θεωρούμε αλήθεια- πρέπει να την αναγνωρίζουμε και να την θέτουμε υπό διάλογο.
  Όπως σε επίπεδο οικονομικής κρίσης – πρωτίστως αξιών- απαντώντας στο επίπλαστο δίλημμα: Φταίμε εμείς ή οι «ξένοι;», δηλώνουμε αποφασιστικά, την υποχρέωση μας να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για την κατάντια μας, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να εξετάσουμε την ευθύνη των πολιτών και του «λαού», για το λυπηρό γεγονός ότι τέτοια σενάρια άκρας πολιτικής ιδιοτέλειας και εξαπάτησης, τα επιτρέπουν να πραγματοποιούνται με την δική τους άδεια και ευθύνη.
  Για να συμβεί αυτό το σενάριο της ανάρτησης, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από τους ψηφοφόρους και είναι αδύνατον να λάβει σάρκα και οστά χωρίς την συμμετοχή τους.
  Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί άλλη μία φορά, επειδή αυτό που μας διακρίνει στην καθημερινή μας ζωή, είναι ότι επιλέγουμε αυτή ακριβώς την μέθοδο του ΣΥΡΙΖΑ: κάποιος άλλος ευθύνεται για ότι συμβαίνει, όχι εγώ..

 9. Ο/Η doulosofos λέει:

  Ψέγετε τον αμαθέστατο καταληψία, που η βαρβαρότητα του λόγου του φέρνει την αγριότητα των πράξεων της κυβερνήσεώς του.
  Παράλληλα αναπολείτε τους Πασαλίδη, Ηλιού και Παπαγιαννάκη, οι οποίοι «έδωσαν το μέτρο του πολιτικού λόγου που εξέφραζε το ήθος, τη γνώση, τα οράματα και την αισθητική μιας άλλης Αριστεράς.»
  Μόνο που η αριστερά των εν λόγω πολιτικών, σεβαστών για την γνώση, τα οράματα και την αισθητική των, δεν μετρήθηκε στο γκουβέρνο.
  Κομμουνιστές ήταν και αυτοί. Γιατί θα κυβερνούσαν καλύτερα; Θα τα έλεγαν καλύτερα, θα τα μπάλωναν καλύτερα αλλά τα έργα τους;
  Υπήρξε ποτέ πουθενά κομμουνιστική διακυβέρνηση που να μην άφησε φεύγοντας δυστυχία και φτώχεια;

  • Ο/Η Po λέει:

   «δεν μετρήθηκε στο γκουβέρνο.
   Κομμουνιστές ήταν και αυτοί. Γιατί θα κυβερνούσαν καλύτερα;
   Υπήρξε ποτέ πουθενά κομμουνιστική διακυβέρνηση που να μην άφησε φεύγοντας δυστυχία και φτώχεια;
   »

   ειδικά το τελευταίο,
   «Υπήρξε ποτέ πουθενά κομμουνιστική διακυβέρνηση που να μην άφησε φεύγοντας δυστυχία και φτώχεια;»

   με έκανε και άλλαξα φιλοσοφικές απόψεις.
   Το ΠΟΥΘΕΝΑ και το ΠΟΤΕ.

   • Ο/Η doulosofos λέει:

    Έλα να στο αλλάξω λιγουλάκι μια και σε χαλνάει… «Που και πότε υπήρξε κομμουνιστική διακυβέρνηση που να μην άφησε φεύγοντας δυστυχία και φτώχεια;»

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   doulosofos,
   ο Ηλιού και ο Πασαλίδης δεν ήταν κομμουνιστές, ήταν δημοκράτες Αριστεροί, ότι έλεγε και ο τίτλος του κόμματός τους, ο Παπαγιαννάκης ήταν προωθημένος Σοσιαλδημοκρατης.
   Το τι θα έκανε ο καθένας τους αν κυβερνούσε, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και δεν το ξέρουμε. Ο Πασαλίδης, όταν βρέθηκε για εγχείρηση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε το μονόκλινο και απαίτησε να τον βάλουν σε θάλαμο. Και ήταν ήδη μεγάλος άνθρωπος….
   Ο Τσίπρας, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός είχε δείξει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την πολιτική μέσον για την προσωπική και οικογενειακή του καλοπέραση και πως θα συνεργαστεί και με την ακροδεξιά για να πετύχει τους ανομολόγητους σκοπούς του.
   Όσοι δεν υποκρίνονταν τον ηλίθιο το είχαν αντιληφθεί και το έλεγαν:

   https://roides.wordpress.com/2013/09/05/5sep13/

   Οι υπηρέτες του κ.Τσίπρα
   05/09/2013
   Ανάρμοστες συμπεριφορές την εποχή του μνημονίου-1

   ………………………

   https://roides.wordpress.com/2013/12/12/12dec13/
   Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους
   12/12/2013
   Από τον Σύριζαν έως την Κου Κλουξ Κλαν

   Mυστικές συναντήσεις, μακριά από τα βέβηλα μάτια του πόπολου, είχε ο ασυγκράτητος επίδοξος πρωθυπουργός Αλέξιος Τσίπρας με τον κ.Βασίλειον κ.Μαρκεζίνην, με αποκορύφωμα την τελευταία, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή
   ……………..
   Όσον αφορά στην απουσία ανακοινώσεων, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Τσίπρας συναντιέται με ιδιόρρυθμους δεξιούς παράγοντες χωρίς να ενημερώσει τον κυρίαρχο λαό. Υπενθυμίζω πως ποτέ δεν μάθαμε τι συζήτησαν οι κ.κ. Τσίπρας, Ν.Παππάς και Σκουρλέτης στη χαρούμενη επίσκεψή τους στην έδρα του «Κομιστή»
   …………………
   Αν όμως για τους κ.κ. Ιερώνυμο, Τράγκα, Ιφικράτη Αμυρά, μητροπολίτη Αμβρόσιο, Καμμένο, Θέμο Αναστασιάδη και για το ακροδεξιό μπλογκ Οlympia,, μπορεί να υπάρξει κάποια εξήγηση για τις συνευρέσεις τους με το πουλέν του μετανιωμένου κ.Αλαβάνου, η συνάντησή του με τον υιό Μαρκεζίνη (φωτ. όπισθεν του πατρός), είναι ολότελα ανεξήγητη, γιατί ο εν λόγω δεν εκπροσωπεί κανέναν εκτός από τον εαυτό του. Ανεξήγητη είναι επίσης και η υπερπροβολή του «φιλορώσου» (;) εκφραστή σχεδόν κάθε αφελούς πατριωτικής και λαϊκιστικής κοινοτοπικής κενολογίας (και) από το λεγόμενο δημοκρατικό Τύπο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις θαυμασμού στις «ιδέες» του από την ποικιλόχρωμη Ακροδεξιά. Για το πρώτο, πιθανολογώ πως κάποιος από τους περίεργους περιοδεύοντες συμβούλους του νεαρού πολιτικού, τον έπεισε πως ο Sir είναι μέγας διανοητής, ένα think tank, με τεράστιο πολιτικό κύρος ή πως αληθεύουν τα δημοσιεύματα πως μπορεί να τον αξιοποιήσει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν ο Μέγας Χρεοκόπος Καραμανλής ο Β΄ ντραπεί να καταλάβει τη θέση, για την οποία τον προορίζει το παρδαλό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου.
   ………………..

   http://vathikokkino.gr/archives/69289

   Συνέντευξη Γ. Ρούση στο CRASH
   13/12/2013

   ……………………………

   Ποια η γνώμη σας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

   «Ο Τσίπρας είναι ένας νεαρός που έχει καβαλήσει το καλάμι».

   Του αναγνωρίζετε κάποια προσόντα;

   «Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Η κίνηση και μόνο του σώματος του δείχνει μια υπερβολική έπαρση. Δεν είναι κουτός. Έχει μια ευφράδεια, θα έλεγα, αλλά δεν έχει κανένα θεωρητικό βάθος και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έπαρση και ο οποτρυνισμός …»
   ……………………

 10. Ο/Η laskaratos λέει:


  Το βίντεο

  Υπάρχουν και συνήγοροι, που βλέπουν μόνο τη γλωσσική πλευρά της λέξης και δεν παίρνουν θέση για το δίκαιο ή όχι του χαρακτηρισμού.
  Τους αναπαράγει ευχαρίστως το καθεστωτικό ραδιόφωνο

  http://www.stokokkino.gr/article/4546/O-ektsoglanismos-tou-k-B-Benizelou

  Ο εκτσογλανισμός του κ. Β. Βενιζέλου

  Η λέξη εκτσογλανισμός, που λανσάρισε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποδηλώνει το βαθύ χάσμα των γενεών στην Ελλάδα του σήμερα.

  27 Δεκεμβρίου 2013 09:58:34

  Νίκος Σαραντάκος

  Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματός του και αναφερόμενος, σε τι άλλο, στον ΣΥΡΙΖΑ: Καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, θα μου επιτρέψετε να πω μια λέξη και ζητάω συγνώμη από εσάς και τους ακροατές μας, του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας. Του εκτσογλανισμού.

  Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος τα είπε αυτά ενώ ίσως για πρώτη φορά αισθανόταν τόσο απειλητικούς (αν και ακόμα υπόκωφους) τριγμούς στην καρέκλα του, καθώς η δυσαρέσκεια στελεχών του κόμματός του προς το πρόσωπό του συνεχώς εντείνεται -δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή των επτά μελών της ΚΠΕ που ζητούσαν “απεμπλοκή από τη συγκυβέρνηση”, οπότε η επίθεση στον ξορκισμένο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιβεβλημένη για λόγους εσωτερικής συσπείρωσης, ακόμα καλύτερα μ’ ένα ρητορικό πυροτέχνημα που θα τραβούσε την προσοχή από τις φωνές αμφισβήτησης. Αυτά τα πολιτικά τεχνάσματα είναι στοιχειώδη, πασίγνωστα και διάφανα.

  Όμως εδώ δεν πολιτικολογούμε και τόσο, οπότε δεν θα σχολιάσω περισσότερο τα αδιέξοδα του κ. Βενιζέλου -αλλά ευχαρίστως να ακούσω τα σχόλιά σας, όπως και τις τυχόν διαφωνίες σας· εδώ κυρίως λεξιλογούμε, οπότε θα ασχοληθώ σήμερα με τον βενιζέλειο νεολογισμό, χαρίζοντάς του τα 15 λεπτά δημοσιότητας που δικαιούται πριν χαθεί, όπως είναι η μοίρα των πυροτεχνημάτων.

  Τον χαρακτήρισα νεολογισμό, παρόλο που δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ο πρώτος εκστομίσας. Ομολογώ ότι δεν είχα κάνει ενδελεχή έρευνα στα σώματα κειμένων πριν ειπωθεί από τον κ. Βενιζέλο, και βέβαια τώρα δεν είναι δυνατόν να γίνει αναζήτηση αφού το γκουγκλ έχει πλημμυρίσει με τις πρόσφατες ανευρέσεις. Πάντως, κι αν ακόμα κάποιοι το είχαν πει πριν από τον κ. αντιπρόεδρο, εκείνος σίγουρα πιστώνεται με τη δημοσιοποίηση του νεολογισμού.

  Ο εκτσογλανισμός χαρακτηρίστηκε γλωσσικό έκτρωμα, διότι συνειδητά συνδυάζει μια λόγια πρόθεση (εκ-) και έναν λόγιο τρόπο παραγωγής λέξεων (εκ+χ+-ισμός) με μια επιδεικτικά λαϊκή λέξη, σχεδόν χυδαία, και επιπλέον δάνεια. Από την άποψη αυτή βέβαια ο κ. Βενιζέλος δεν πρωτοτυπεί -πριν από αρκετά χρόνια, όταν ιδρυόταν το Δίκτυο 21, που είχε στην ηγεσία του τον τωρινό συνοδοιπόρο του κ. Βενιζέλου, τον Χρ. Λαζαρίδη, ο γνωστός συντηρητικός λόγιος Σ. Καργάκος είχε θεωρήσει το Δίκτυο ασπίδα στην… εκπούστευση της κοινωνίας. Τέτοια υβρίδια πάντως, αν και δεν απορρίπτονται εξορισμού, σπάνια ευδοκιμούν. Δεν παραβιάζουν κάποιον νόμο της γλώσσας, αλλά ξενίζουν τους περισσότερους φυσικούς ομιλητές της, και νομίζω ότι δικαίως τους ξενίζουν.

  Ο εκτσογλανισμός είναι διπλό υβρίδιο, ή πιο σωστά υβρίδιο από δύο απόψεις: από τη μια, υβρίδιο λόγιου σχηματισμού με λαϊκό τύπο και από την άλλη υβρίδιο δάνειας λέξης με εγχώριο πρόθημα και επίθημα.

  Όπως έχω γράψει με άλλη ευκαιρία, η νεοελληνική γλώσσα έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα που είχε στη βυζαντινή εποχή να δανείζεται με λόγιο δανεισμό λέξεις από το λατινικό λεξιλογικό ταμείο, κι έτσι οι δάνειες λέξεις, ακόμα και λόγιες (ή, τέλος πάντων, όχι λαϊκές) συχνά δυσκολεύονται να σχηματίσουν παράγωγα και σύνθετα -ας πούμε, από την κουλτούρα δεν μπορούμε να παράξουμε (σικ, ρε) τη χρησιμότατη λέξη *κουλτουρικός. Σε κάποιες δάνειες λέξεις, κυρίως του πολιτικού λεξιλογίου, η δυσκολία αυτή έχει ξεπεραστεί, ας πούμε λέμε φασισμός, φασίστας, φασιστικός, εκφασισμός.

  Όμως ο εκτσογλανισμός δεν ξενίζει μόνο επειδή ο πυρήνας του είναι μια δάνεια λέξη, αλλά έχει και την άλλη δυσκολία, του αρμονικού συνδυασμού λόγιου επιθήματος και προθήματος με επιδεικτικά λαϊκό πυρήνα, δυσκολία που νομίζω ότι βαραίνει εξίσου, ίσως και περισσότερο. Για να το δούμε αυτό, αφού προκαταβολικά ζητήσω συγνώμη από τους αναγνώστες, ας πάρουμε μιαν άλλη επιδεικτικά λαϊκή, χυδαία λέξη, αλλά ακραιφνώς ελληνική, τη λέξη “σκατά”. Πιο ελληνική δεν γίνεται, το σκωρ (προσοχή, με ωμέγα), γενική “του σκατός”, είναι λέξη καταγραμμένη από την κλασική αρχαιότητα (την ιστορία της λέξης θα τη γράψουμε κάποτε).

  Κι όμως, ενώ η λέξη “σκατά” παράγει πολύ εύκολα λαϊκά σύνθετα και παράγωγα, λόγιο παράγωγο δεν μπορεί να παράξει (ρεσίκ), εκτός αν το έχει ήδη παράξει στην αρχαιότητα (αλλά και πάλι, δεν λέμε “σκατοφάγος”, που είναι αρχαίο, αλλά “κοπροφάγος”). Κατά τα άλλα, και συγνώμη για τη δυσοσμία, ενώ έχουμε, ας πούμε, “ξεσκάτωμα”, δεν έχουμε λόγια σύνθετα, ας πούμε δεν έχουμε “αποσκάτωση”: ένα τέτοιο υβρίδιο θα ακουγόταν κωμικό, σαν τα κωμικά υβρίδια που έβαζε η Άννα Χατζησοφιά να λέει ο βυζαντινολόγος Κωνσταντίνος Κατακουζηνός (ο Χάρης Ρώμας) στην παλιά αγαπημένη σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης.

  Και ο εκτσογλανισμός εξίσου κωμικά ακούγεται -αλλά το δυστύχημα για τον κ. Βενιζέλο είναι πως το είπε στα σοβαρά.

  Προσέξτε πάντως ότι δεν είναι όλα τα λόγια ή ημιλόγια προθήματα και επιθήματα εξίσου αλλεργικά στο σχηματισμό παραγώγων με λαϊκό πυρήνα. Στην περίπτωση του εκτσογλανισμού η ζημιά δεν γίνεται από το -ισμός αλλά από το εκ-. Το επίθημα -ισμός είναι πολύ πιο εύπλαστο, φτιάχνει λέξεις και με ξενικό πυρήνα (είδαμε πιο πάνω τον φασισμό, και άλλωστε οι -ισμοί είναι αναρίθμητοι), αλλά και με λαϊκό πυρήνα -ας πούμε, από τη λέξη “κωλόπαιδο” έχουμε τον “κωλοπαιδισμό”, που ξενίζει πολύ λιγότερο, σχεδόν καθόλου.

  Ένα άλλο εξαιρετικά μαντζόβολο επίθημα είναι η -ποίηση, ένα γλωσσικό πολυεργαλείο που συνδυάζεται με μικρό και μεγάλο, με λόγιο και λαϊκό, με ντόπιο και ξένο, και δίνει από αποαποικιοποίηση μέχρι μπαχαλοποίηση ή κινεζοποίηση, δίνει δηλαδή και λαϊκούς όρους, και λόγιους, και εφήμερους σχηματισμούς, και όρους που θα μείνουν. (Και για να κάνω μια παρένθεση, διαβάζοντας εφημερίδες της δεκαετίας του 1920 βρίσκω πάμπολλους εφήμερους όρους σε -ποίησις, π.χ. “η φαραωποίησις της διακοσμητικής των κέντρων διασκεδάσεως”, “η γενική θαλασσοποίησις στα δρομολόγια των ταξί”, “η μοντεκαρλοποίησις της Ελλάδος”, θέλω να πω δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο, της μεταπολίτευσης, όπως θεωρούν μερικοί). Αν έλεγε για “τσογλανοποίηση” ο κ. Βενιζέλος θα ξένιζε πολύ λιγότερο. Ίσως όμως ήθελε να ξενίσει.

  Αλλά προτρέξαμε. Είπαμε τόσα και τόσα για το υβρίδιο και τίποτα ακόμα για τον πυρήνα του, τη λέξη τσογλάνι. Σύμφωνα με το λεξικό, τσογλάνι είναι ο νεαρός κακής διαγωγής, ο αλήτης. Υπάρχει το τσογλανάκι, υποκοριστικό, αλλά και ο τσόγλανος, μεγεθυντικό, ο άνθρωπος πολύ κακής διαγωγής, και ακόμα περισσότερο ο τσογλαναράς.
  ……………………………

 11. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341413436-44341413436

  Αλήθεια, τι κατάφερε ο Τσίπρας, όταν βρέθηκε μπροστά στον Κλίντον να καλέσει επενδυτές; Πού πήγε η ευφράδεια του λόγου του, πού πήγε το τσαγανό του όταν έχασκε σαν μαθητούδι της συμφοράς; Πώς κατακάθεται ο «τοπικός» αέρας του, μπροστά στη Μέρκελ, στον Σόιμπλε και στη Λαγκάρντ;

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  H τσογλανιά και η ενθουσιώδης ή και απαθής αποδοχή της από το «σοφό λαό» κοστίζει.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/na-loipon-pou-kaikame-44341416216

  Να, λοιπόν, που «καήκαμε»…

  Η ατέρμων «σκληρή διαπραγμάτευση», οι φαντασιώσεις ότι «έρχεται ο Σουλτς» να μας σώσει και άλλες ανοησίες οδήγησαν τη (μη) ρύθμιση του χρέους στο χειρότερο σημείο. Πελαγωμένος ο Τσίπρας το πρωί αποδέχεται τον Σόιμπλε και το βράδυ τον απορρίπτει

  Γιώργος Καρελιάς
  25 ΜΑΪΟΥ 2017

  Εχω δει πολλούς πελαγωμένους Πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις, αλλά τέτοια εικόνα σαν την χτεσινή είναι σπάνια. Ενώ τα μαντάτα για τις λύσεις που επεξεργάζονται οι δανειστές στο ελληνικό χρέος έφταναν μαύρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το σύνηθες: άλλη μια κωλοτούμπα, μικρή αυτή τη φορά. Το πρωί, μιλώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί ακόμα και την πρόταση του δαίμονα Σόιμπλε (!). Και το βράδυ, από το βήμα της συνέλευσης των βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, επανήλθε στα «μηνύματα» προς εταίρους «να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού» (εδώ).

  Πέρα από ζαλάδες, κωλοτούμπες και τα παρόμοια, τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά; Εγώ καταλαβαίνω πόση σημασία είχε αυτό που είχε πει εδώ και… 16 μήνες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και προσοχή: Εννοούσε ότι θα «καούμε» αν η αξιολόγηση τραβούσε έως τον Μάιο-Ιούνιο του 2016. Ομως, ο ίδιος, με άνωθεν εντολές ασφαλώς, την οδήγησε έως τον Μάιο του 2017! Μπορεί ο καθένας να φαντασθεί το μέγεθος του «εγκαύματος» που έχουμε πάθει.

  Αυτό είναι το τίμημα μια ακατανόητης -και εν μέρει εγκληματικής- επιλογής: να παρατείνουν συνεχώς τη «σκληρή» διαπραγμάτευση, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δηλαδή για προπαγανδιστικούς λόγους. Δηλαδή, για να φαίνεται ότι διαπραγματεύονται «σκληρά», ενώ η απόφαση για συμφωνία ήταν ήδη ειλημμένη (εμείς το είχαμε γράψει από πέρσι – εδώ).

  Αλλά ας δεχθούμε, χάριν του διαλόγου, ότι η «σκληρή» διαπραγμάτευση έπρεπε να γίνει, για να πετύχουν καλύτερους όρους και στο πακέτο μέτρων και στο χρέος. Συνέβη αυτό; Τι δείχνει το αποτέλεσμα; Τρία πράγματα:

  Πρώτον, ότι το πακέτο μέτρων, που ψηφίστηκε ήδη, ήταν(στην καλύτερη περίπτωση) ίδιο με τα προηγούμενα. Διότι υπάρχει και η άποψη ότι το «mail Χαρδούβελη» ήταν παιδική εκδρομή μπροστά στα σημερινά (εδώ). Σε κάθε περίπτωση, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έφερε άλλο ένα Μνημόνιο, ενώ πανηγυρίζουν (ορισμένοι κατά γελοίο τρόπο) ότι τελειώνουν τα Μνημόνια! Το παραδέχονται οι νουνεχέστεροι εξ αυτών (εδώ).

  Δεύτερον, ότι η διαρκής παράταση της διαπραγμάτευσης την έφερε κοντά στις γερμανικές εκλογές, με αποτέλεσμα ο Σόιμπλε να μην αποδέχεται κάτι που σε άλλο χρονικό σημείο μπορεί να αποδεχόταν (έχει κι αυτός ψηφοφόρους). Είναι, μάλιστα, ν’ απορεί κανείς για την «προσδοκία» κάποιων στην Αθήνα ότι μπορεί στο Βερολίνο να χάσουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε και να ‘ρθει ο Σουλτς για να μας σώσει. Ακόμα κι αν το πιστεύεις αυτό, το λες όταν διαπραγματεύεσαι με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε; Αυτό ήταν άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα απόλυτης άγνοιας, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, των κανόνων μιας στοιχειωδώς επαρκούς διαπραγματευτικής τακτικής. Τώρα, λοιπόν, που φαίνεται ότι το «χαρτί Σουλτς» δεν υπάρχει, ο Σόιμπλε έγινε ακόμα πιο ισχυρός (όχι ότι δεν ήταν, δηλαδή…) και βλέπουμε όσα βλέπουμε. Και οι δικοί μας, πελαγωμένοι, δεν ξέρουν τι να κάνουν και εμφανίζονται το πρωί έτσι και το βράδυ γιουβέτσι.

  Τρίτον, οι λύσεις που μας ετοιμάζουν για το χρέος είναι η μία χειρότερη από την άλλη. Το παραδέχεται και ο φιλικός Τύπος (περιέργως η «Αυγή» τηρεί αιδήμονα πρωτοσέλιδη σιγή), ο οποίος, όμως, μέχρι τώρα εκθείαζε τη «σκληρή» διαπραγμάτευση, την «επιτυχία» με τα «αντίμετρα» κ.α. Ολοι αυτοί είναι που λοιδορούσαν το PSI του «ενδοτικού» Βενιζέλου, τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην οικονομική Ιστορία και να δούμε τώρα πώς θα καταπιούν τη «δουλοπαροικία», που ετοιμάζονται να αποδεχθούν οι (τέως) «ανένδοτοι» Τσίπρας και συν αυτώ.

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άγνοιας, της κουτοπονηριάς, των αυταπατών και πάνω απ’ όλα της ανικανότητας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Διότι, αν η «λύση» που θα δοθεί για το χρέος είναι μια από αυτές που περιγράφονται, με υψηλά πλεονάσματα για δεκαετίες, τότε η ρήση του Τσακαλώτου «καήκαμε» δεν θα αποδίδει ούτε το ένα δέκατο από το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η χώρα.

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/i-fabrika-i-fabrika-de-stamata-44341421974

  Η φάμπρικα, η φάμπρικα δεν σταματά…

  Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αμπαλαρίστηκε στα υπόγεια του Μαξίμου και αποτελεί μνημείο μικρότητας και άκρατου πολιτικού χουλιγκανισμού. Αυτό το Δελτίο Τύπου είναι μια αποκρουστική παραφωνία προς τον θεσμό που οφείλει να υπηρετεί…

  Χρήστος Μιχαηλίδης

  3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

  Δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω αυτή τη φάμπρικα της κατασκευής ψεμάτων και αντιπαλότητας, γιατί καμιά δεν έχω αμφιβολία πλέον ότι η μεγαλύτερη πληγή αυτού του τόπου, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που την έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και της κοινωνικής κατάπτωσης, είναι η διχόνοια που έχει, μελετημένα και συστηματικά, καλλιεργηθεί κυρίως από το κόμμα που κυβερνά, και μάλιστα από τότε που δεν κυβερνούσε.

  Δεν γίνεται Πρωθυπουργός της χώρας να μην έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν είναι χούλιγκαν που εκπροσωπεί ένα πέταλο φανατικών στην εξέδρα, ότι δεν είναι δουλειά του να αντιπαρατίθεται σε ό,τι και εάν του εκτοξεύουν οι αντίπαλοι της άλλης κερκίδας, ακόμα και εάν αυτοί έχουν άδικο.

  (….)

  Του είπα όσα γνώριζα, και στο τέλος τον ενημέρωσα ότι υπήρχε και μία δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία. Ήξερε, ο δημοσιογράφο, τι αναφέρει η ελληνική Στατιστική Αρχή, και επέμενε όμως να του πω «τι λέει ο Τσίπρας επ’ αυτού;». Του διάβασα το πιο πάνω Δελτίο Τύπου. You must be kidding, αναφώνησε! Καθόλου, αποκρίθηκα. Λέξη προς λέξη, όπως σου το διάβασα, ειλικρινά δεν αστειεύομαι.

  Φυσικά, δεν έδωσα καμία ανταπόκριση στο ξένο Δίκτυο. Γιατί κανένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης δεν ενδιαφέρεται για Δελτία Τύπου τέτοια. Αυτά, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, δυστυχώς. Και είναι αυτή ακριβώς η κατανάλωση, η προς τα μέσα, που μας έχει φάει τα σωθικά, χρόνια τώρα.
  ________________________

  Κατά τον πρωθυπουργό και ο σοφός λαός

  http://www.newsit.gr/ellada/Afroditi-Manoy-Apisteyto-paralirima-O-Soimple-egine-parapligikos-logo-parafrosynis/730297

  Αφροδίτη Μάνου: Απίστευτο παραλήρημα – «Ο Σόιμπλε έγινε παραπληγικός λόγω παραφροσύνης»

  Η ίδια ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους πως κάποιος έκανε καταγγελία στο Facebook και εκείνο με την σειρά του «κατέβασε» το συγκεκριμένο post.

  • Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

   http://www.in.gr/entertainment/music/interviews/article/?aid=1500042124

   Αφροδίτη Μάνου: Από μερικούς ανθρώπους μεταξύ των οποίων κι απ’ τον ίδιο
   τον Αλέξη Τσίπρα περιμένω να τα «δώσουν όλα» σ’ αυτόν τον -για κάποιους από χέρι χαμένο- αγώνα

  • Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

   http://www.lifo.gr/articles/titivismata_blogs/147094

   MINIMALISM IS FOR PUSSIES

   S.O.S: Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να μην παρακαλάνε να μας δανείσουν

   Πώς η δημιουργική ασάφεια έγινε μια σαφέστατη καταστροφή

   1.6.2017


   Πού διάολο έχω βάλει το νταούλι;

   Aπό τον aNameToCome

   Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο ποστ που γράφαμε για την αθώωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και ανακοινώθηκε και νέα δίωξη εναντίον του αφού το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δεχτεί με τίποτα ότι στο μνημόνιο μπήκαμε επειδή είχαμε ρημάξει την οικονομία και πρέπει ντε και καλά να δικαιωθεί η ιστορία ότι όλα ήταν αποτέλεσμα λαθροχειρίας, μιας πλεκτάνης σκοτεινών κύκλων που μας φθονούν για ανεξήγητους λόγους. Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι διώξεις εναντίον της ΕΛΣΤΑΤ γίνονται διότι δεν μπορούν να διώξουν τον πραγματικό υπεύθυνο, τα μαθηματικά. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από αυτά τα νέα μια και όπως καταλάβατε η μείωση του χρέους την οποία ο Αλέξης θεωρούσε δεδομένη είναι λιγότερο πιθανή κι από το να διαλυθούν οριστικά οι Πυξ Λαξ ή να μην έρθουν το καλοκαίρι για συναυλία οι Scorpions στη χώρα μας . Έτσι απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να δούμε τον Τσίπρα με γραβάτα και αυξάνονται οι πιθανότητες να τον δούμε με ρόμπα. Ξεκούμπωτη. Είναι τόσο θεαματικά τα αποτελέσματα της στρατηγικής μας που από τους στεντόρειους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών έχουμε φτάσει σε κάτι ψίθυρους για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και άλλα τέτοια βουκολικά τα οποία είναι λίγο δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους αντιπάλους εναντίον των οποίων κραύγαζες «Ή εμείς ή αυτοί» και «Ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν». Βέβαια δε λείπουν και οι απόψεις τιτάνων της πολιτικής όπως του Νίκου Ξυδάκη ο οποίος ζήτησε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο της ρήξης αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η μοναδική ρήξη την οποία είναι ικανός να υπηρετήσει ο Ξυδάκης είναι αυτή του καλσόν. Νομίζω πάντως ότι η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης συνοψίζεται πλέον στο «δώστε-κάτι-καλέ-κύριε-θα-μας-πάρουν-με-τις-ντομάτες».


   Κάτσε να σιγουράρουμε το μισθό γιατί μας βλέπω χλωμούς

   Αυτά βλέπει το κορίτσι, η Περιστέρα Μπαζιάνα και σου λέει κάτσε γιατί μας βλέπω να μένουμε εκτός Βουλής αν συνεχίσει έτσι το στεφάνι μου, οπότε φρόντισε να διοριστεί μόνιμη διοικητική υπάλληλος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εντελώς αξιοκρατικά και με διαφανείς διαδικασίες εννοείται. Για τις ομοιότητες Τσίπρα – Καραμανλή έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως, πλέον αυτές επεκτείνονται και στις συντρόφους τους αφού μετά την Νατάσα Παζαϊτη που από νηπιαγωγός έγινε χειρουργός, η κυρία Μπαζιάνα βλέπει την καριέρα της να εκτοξεύεται και εκπληρώνει το όνειρο κάθε επαναστάτη, να διοριστεί πλέον μόνιμος στο Δημόσιο.

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πολιτική τσογλαναρία

  http://www.lifo.gr/articles/titivismata_blogs/148595

  Η μόνη στραβή που έγινε είναι ότι βγήκατε κυβέρνηση κύριε Μπαλάφα Κορυφαίες δηλώσεις και τοποθετήσεις υπουργών της Κυβέρνησης και όχι μόνο
  13.6.2017

  Aπό τον aNameToCome
  …………………………………….

  Είναι η προκλητική ασέβεια, η καφρίλα να χαρακτηρίζεις ένα παιδάκι που έχασε τη ζωή του από μια αδέσποτη σφαίρα, «μία στραβή». Και η μόνη στραβή που βλέπω εγώ, είναι που τύποι σαν αυτόν τον απίστευτο, κυβερνούν τη δόλια τούτη χώρα.

  Η πιο ωραία δήλωση ήταν πάντως ενός τρίτου Υπουργού της ομολογουμένως ιδιαιτέρως ευφυούς κυβερνήσεως μας, του Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι ο θάνατος του παιδιού ήταν «μια στραβή». Ναι, έτσι επί λέξει είπε ο υπουργός Μετανάστευσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε. Δεν είναι η επικοινωνιακή ηλιθιότητα του ανδρός που συγκλονίζει. Ούτε η ξετσίπωτη κομματική υποστήριξη σε έναν υπουργό που παραδέχεται ότι ο νομός της πρωτεύουσας είναι σε ένα μεγάλο του κομμάτι άβατο. Είναι η προκλητική ασέβεια, η καφρίλα να χαρακτηρίζεις ένα παιδάκι που έχασε τη ζωή του από μια αδέσποτη σφαίρα, «μία στραβή». Και η μόνη στραβή που βλέπω εγώ, είναι που τύποι σαν αυτόν τον απίστευτο, κυβερνούν τη δόλια τούτη χώρα.
  ……………………………

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/pappas-im-only-human-after-all-44341429558

  Αφού ανέβασε ένα tweet χυδαίου περιεχομένου, έσπευσε να το κατεβάσει δικαιολογούμενος ως εξής: «Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος στο οποίο κακώς πλειοδοτούν ορισμένοι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων». Α, ώστε είναι ανθρώπινο το λάθος! Λες και θα μπορούσε, ας πούμε, να μην είναι ανθρώπινο το λάθος, αλλά να πρόκειται για μηχανική βλάβη ή για αστοχία υλικού.

  • Ο/Η Θεολόγος λέει:

   Ισχυρή εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νίκο Παππά στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ


   (Αμανατίδης, Αυλωνίτου,Καφαντάρη κ.α) και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής (Καραμέρος) σε μια περιοχή που οι τρεις Δήμαρχοι Νέας Ιωνίας (Γκότσης), Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας (Βασιλόπουλος) και Ηρακλείου (Μπάμπαλος) εκλέχθηκαν ως σχήμα ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργάζονται

 16. Ο/Η Left λέει:

  Γιάννης Πασαλίδης, η Φωνή και το Ήθος της Αριστεράς
  Ο Γιάννης Πασαλίδης (1880-1968), πολυσπουδασμένος γιατρός, συνειδητός σοσιαλιστής, εκλέγεται βουλευτής το 1923 συνεργαζόμενος με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και πρωτοστατεί το 1951 στην ίδρυση της ΕΔΑ.

 17. Ο/Η Σερ Μπίθι λέει:

  http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/840643/a-tsipras-den-fovamai-tipota-kai-den-ekviazomai-k-mitsotakis-tha-fygete-mazi-me-ton-kammeno#ixzz4zh8DYH6G

  Τσίπρας στη Βουλή: «Φούσκα» η ιστορία Όλα τα διέρρευσε δεύτερος μεσάζοντας

  «Ωραία η πλακίτσα αλλά με όσα θα σας πω θα σας κοπεί το γελάκι».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.