Ο Αρχιεπίσκοπος και οι τραμπούκοι Ναζιστές της Λέρου

[Η κινδυνολογία του Ιερώνυμου και η σιωπή του τοπικού μητροπολίτη]

Ο φιλάνθρωπος Αρχιεπίσκοπος με τον προσκεκλημένο στον οίκο της Αγίας Φιλοθέης σύζυγο της ιδιοκτήτριας του ροζ Hotel New Dream και Φύρερ της υπόδικης σατανιστικής εγκληματικής και προδοτικής οργάνωσης, που αυτοπροσδιορίζεται ως «σπορά των νικημένων του ‘45», παρουσία του αριστερού υπουργού Γαβρόγλου, που θα ξεσήκωναν μαζί με τον αρχηγό του, τη Σικελία, τα Δουνέικα, το Κωσταλέξι και τα Ζωνιανά κατά της «μαντάμ» Μέρκελ.

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Στις 27.10. 2016 ο κρατικός Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στο στρατιωτικό φυλάκιο (!) του Αγίου Ευστρατίου είπε πως «Στις Βρυξέλλες εξελίσσεται ένα σχέδιο αποχριστιανοποίησης της Ευρώπης και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση» (Romfea). Tην επόμενη ο κ.Λιάπης, σκεπτόμενος πιθανότατα και τον Πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που απομυζά η Εκκλησία του,  διέψευσε τον εαυτό του: «Διευκρινίσεις του Ιερώνυμου …Ο αρχιεπίσκοπος με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα με αναφορά σε «αποχριστιανοποίηση» κατέστησε σαφές ότι δεν αναφερόταν στην Ευρώπη, ούτε σε θεσμικά όργανα της ΕΕ» (Enikos.gr). Λίγες ημέρες  μετά όμως επανήλθε χειρότερος: «Ο τόπος μας μας περνάει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστινιασμό» («Πρώτο Θέμα», 2.11.2016). Στην ουσία ο παλιός τρόφιμος της διαβόητης «Ζωής», έριξε ένα σαφέστατο σύνθημα: Η πατρίδα και η Θρησκεία κινδυνεύουν. Από ποιους αυτή τη φορά; Από τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και από το μοναδικό τζαμί που τάχα θα χτιστεί εξ αιτίας τους και όχι για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων και νόμιμων μεταναστών που κατοικούν στην πρωτεύουσα. Το λέει ανοιχτά: «Θα μπορούσε να αναβληθεί κατά την δική μου την άποψη, έως ότου να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται;». Όταν οι δημοσιογράφοι δεν δυσκολεύουν τον συνομιλητή τους, είτε είναι ο πρωθυπουργός είτε είναι ο κρατικός Αρχιερέας, τότε οι εντυπώσεις   μένουν στο εύπιστο ακροατήριο, που τρέφεται με αφηγήσεις απειλών και εκτονώνεται με μίσος σε εύκολους στόχους. Το ψωμί του πρόσφυγα, που το πληρώνει σε εμάς με το παραπάνω η Ε.Ε., απειλεί τάχα τον μέσο κουτοπόνηρο Ρωμιό και όχι το ατελείωτο και ανεξέλεγκτο παντεσπάνι των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακών μητροπολιτών («ΙΕΡΑ ΚΑΤΗΧΗΣΙΣ: …Τι απέγινε ο Μητροπολίτης των εκατομμυρίων;») και των συγγενών τους με τις βίλες και τις πισίνες («Ανθρωποι του Θεού με πισίνες, επαύλεις και λογαριασμούς»), ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στους οποίους σταμάτησε απότομα («Πόλεμος” στην Εκκλησία λόγω… ΣΔΟΕ»).

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως οι «πιστοί» «Ορθόδοξοι» «Χριστιανοί» φίλοι της εωσφορικής Χ.Α. που παίρνουν στα σοβαρά τον Αρχιεπίσκοπο, πιστεύουν την καταγγελία του και νιώθουν πως οφείλουν σαν καλοί πατριώτες να πάρουν μέτρα. Από κοντά και ένα ευρύ κοινό που είναι έτοιμο να τα ανεχτεί, στο όνομα ενός κινδύνου που τον πιστεύει ως υπαρκτό ή το βολεύει να τον πιστεύει, γιατί έχει ανάγκη να μισεί, να ετεροπροσδιορίζεται απέναντι σε «εχθρούς», να ξεσπά σε αποδιοπομπαίους τράγους. Όμως 1400 χρόνια ρωμαϊκής χριστιανικής και  οθωμανικής μουσουλμανικής κυριαρχίας, με την πρώτη να αναθεματίζει τους Έλληνες, (που τους είχε προσδώσει αποκλειστικά θρησκευτική έννοια), δεν έφεραν ούτε τον αφελληνισμό των Ελλήνων σε Ρωμαίους ούτε τον αποχριστιανισμό τους σε Μουσουλμάνους, που ισχυρίζεται το αφεντικό των στρεμμάτων του Βοιωτοπεδίου πως θα φέρουν οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες.  Ότι δεν κατάφεραν οι πανίσχυροι μηχανισμοί της βυζαντινής Εκκλησίας και του κράτους των Σουλτάνων, θα το καταφέρουν οι θαλασσοπνιγμένες οικογένειες των Σύρων προσφύγων; Τα ίδια λένε για τους μετανάστες, Έλληνες και Τούρκους, της Γερμανίας, οι Γερμανοί Χρυσαυγίτες («Θεόδωρος Βουλγαρίδης – Ο Έλληνας που σκότωσαν οι Νεοναζί», 8.5.2013) κι όμως ο πολιτισμός αυτής της χώρας δεν έχει πάθει τίποτα από τους ξένους της.

Το να επισείει ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος του Θεού στην Ελλάδα («Άπαγε της βλασφημίας»), μια τόσο σοβαρή απειλή και να αμφισβητεί στην πράξη τη διαβεβαίωση του Χριστού στον Πέτρο, πως «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού κανείς δεν τον ρωτάει ανοιχτά που στηρίζει αυτόν τον τρομερό φόβο του, τι στοιχεία έχει, ποιοι κατέστρωσαν το «σχέδιο» που εξελίσσεται λέει στις Βρυξέλλες; Αυτοί που του στέλνουν με το κιλό τα ευρωπαϊκά πακέτα, για να βοηθήσουν τον Λαυρεντιάδη να υψώσει το κτίριο της «Αποστολής» του Φουρλεμάδη; Ακόμη χειρότερα κανείς δεν τον ρωτά τι συνέπειες μπορεί να έχει η άρνησή του να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα, πάνω στις χιλιάδες των Ορθοδόξων που ζουν και έχουν ναούς στην Τουρκία, στο Κουβέιτ, στη Συρία, στην Τυνησία, στο Πακιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στο Κουβέιτ, στο Κατάρ, στο Ντουμπάι, ακόμη και στο Αφγανιστάν, με όλες τις εκεί γνωστές δυσκολίες που θα γίνουν χειρότερες με τέτοια κηρύγματα («Χ.Α. και ΑΝΕΛ θέλουν να κλείσουν οι Ορθόδοξοι ναοί των μουσουλμανικών χωρών;»). Κανείς δεν τον ρωτάει επίσης αν θέλει να είναι η «Αθήνα: Η πιό μισαλλόδοξη πρωτεύουσα του κόσμου;». Θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να μπει η Ελλάδα σε μια γυάλα θρησκευτικής καθαρότητας και να βάζει εμπόδια στην έκφραση των άλλων θρησκειών, αλλά ακόμη και των χριστιανικών δογμάτων, σύμφωνα με αυτά που του έμαθαν στο σκοτεινό οικοτροφείο της χουντικής «Ζωής», όπου συγκατοικούσε με τον Χρυσαυγίτη Αμβρόσιο; Ως μητροπολίτης Θήβας άλλωστε είχε δώσει δείγματα μισαλλοδοξίας στρεφόμενος με τρόπο απαράδεκτο κατά των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά («Το σπίτι του Θεού «Στην περιοχή Ελαιώνος-Αρματος Θηβών χιλιαστές με ύπουλο τρόπο αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις του εύφορου κάμπου των Θηβών…») και κατά των Καθολικών («Θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα-Η περίπτωση της Καθολικής Εκκλησίας»). Έναν τρόπο που δεν συγκρίνεται με τις απόλυτες ελευθερίες που βρήκαν και βρίσκουν οι Ελληνορθόδοξοι στις χριστιανικές χώρες της Δύσης, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου η συμπεριφορά τους ως μεταναστών διεκδικούσε αρχικά δάφνες παραβατικότητας («Εγκληματικότητα Ελλήνων στις ΗΠΑ») και οι εκκλησίες τους γινόντουσαν θέατρο βιαιοτήτων και ξυλοδαρμών μεταξύ Βενιζελικών και βασιλικών Αρχιερέων και πιστών.

Δεν το λέει λοιπόν ο συνοικιακός παντοπώλης πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια μη ελληνική ισλαμική χώρα, το λέει ο ίδιος ο κρατικός Αρχιεπίσκοπος. Υποθέτω πως ο κ.Εισαγγελέας δεν κινήθηκε, έστω διερευνητικά, εναντίον του, λόγω της γνωστής ευαισθησίας της αδέκαστης ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ της ελευθερίας του Λόγου, ίσως και επειδή υποθέτει ότι οι πολίτες δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Αρχιεπίσκοπο. Κάποιος θα πρέπει να ερμηνεύσει στον Αρχιεπίσκοπο το Ευαγγέλιο. Είναι ηλικιωμένος άνθρωπος, το φυσικό του τέλος πλησιάζει και είναι κρίμα να βρεθεί στην κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας που θα βρίσκεται ο προκάτοχός του, αν ισχύουν όσα λέει το Ευαγγέλιο για ένα σωρό ζητήματα λόγων και έργων του, στα οποία είχε ο μακαρίτης βρεθεί πολύ μακριά από τα ευαγγελικά παραγγέλματα. Σε ότι αφορά στον κ.Ιερώνυμο, απευθυνόμενος στους πιστούς ο Χριστός λέει για τους ξένους: «…εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε», προειδοποιώντας τους αδιάφορους (πόσω μάλλον τους εντεταλμένους με την προστασία τους κληρικούς ή τους βάναυσους και όσους τους υποθάλπουν)  πως «απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον». Μια απειλή που σπάνια την χρησιμοποίησε και που δείχνει την οργή του κατά των ξενοφοβικών, αφού κι ο ίδιος έζησε πρόσφυγας στην Αίγυπτο. Ξένος ήταν πάντα στον κόσμο των εξουσιαστών και  σαν ξένο τον ζήτησε νεκρό ο «ευσχήμων» βουλευτής Ιωσήφ της Αριμαθείας από τον Πιλάτο. «Δος μοι τούτον τον ξένον, τον εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω..», όπως τα περιγράφει ποιητικά ο άγιος Επιφάνιος από την Besanduc της Παλαιστίνης ( «Λόγος εις την θεόσωμον ταφὴν του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, καὶ εις τον Ιωσὴφ τον απὸ Αριμαθαίας…»), τον οποίο οι Έλληνες πιστοί θα θεωρούσαν ανάξιο, λόγω φυλετικής καταγωγής, για να γίνει πατριάρχης του «Παναγίου Τάφου» του Αλέξη και της κας Τόνιας και που αν τον ξέβραζε κάποιο προσφυγικό κύμα στη Λέρο, θα τον συγύριζε η τοπική Χ.Α. με τη σιωπηρή συναίνεση του δεσπότη.

Τα ξέρουν αυτά οι δεσποτάδες, αλλά δεν τους ενδιαφέρουν. Αυτοί είναι πρώην φτωχοδιάβολοι καλόγεροι και τώρα υψηλόμισθοι προνομιούχοι εξουσιαστές μιας εθνικής Εκκλησίας-κρατικής υπηρεσίας Ο Ιερώνυμος δεν είναι η εξαίρεση. Ούτε ο φιλάνθρωπος μητροπολίτης Λέρου και πέριξ, άγιος Παϊσιος, διάδοχος του φιλάνθρωπου αγίου παιδεραστή μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν βρήκε μια λέξη για να καταδικάσει την πρόσφατη εγκληματική συμπεριφορά κάποιων προβάτων της στάνης του, κατά των μεταναστών όπως έκανε ο δήμαρχος του νησιού. Η αλήθεια είναι πως η Μητρόπολη αυτή εκτός από το στίγμα της ατιμώρητης (αν και δημόσια σεσημασμένης) παιδεραστίας, έχει αποκτήσει και το στίγμα του χουντισμού: «Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος προπαγανδίζει το ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα της χούντας του 1973».

Πριν λίγες ημέρες (5.5.2017), φασιστική συμμορία με μηχανάκια χτύπησε στη Λέρο για τρίτη νύχτα μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις πρόσφυγες που ψάρευαν σε λιμάνι έξω από το Λακκί, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσυκλέτες. Στο πρόσφατο παρελθόν, Χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί του νησιού  είχαν κάνει διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων, ζητώντας να φύγουν από το νησί. Οι άγνωστοι χτύπησαν με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα την διακομιδή των τραυματιών στο Νοσοκομείο του νησιού. Το «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» εξέδωσε ανακοίνωση: «…προτιμούν να χτυπούνε με ρόπαλα και να μαχαιρώνουν με καλυμμένο το πρόσωπο. Συνολικά 20 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα. Μεταξύ τους μια έγκυος γυναίκα και υπάρχουν φόβοι για την πορεία της κύησης…». (Βλ. και «Τρίτη επίθεση σε πρόσφυγες στη Λέρο»). Ο Δήμαρχος Λέρου  αντέδρασε, κάπως περίεργα (κατανοητά για όσους ξέρουν την πραγματικότητα της αγνής μας υπαίθρου), αλλά αποδοκίμασε: «Καλώ τους δράστες που πραγματοποίησαν τις άνανδρες και ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον των προσφύγων να συνεργαστούν άμεσα με τον διοικητή και τα στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, ώστε να υπάρξει επιείκεια στις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές».

Έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους αυτοί που σωπαίνουν όταν μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος και όταν αδιαφορεί επιδεικτικά για τις βιαιότητες σε βάρος προσφύγων ο μητροπολίτης Λέρου, που τάχα εκπροσωπεί τον Θεό των ξένων και των κατατρεγμένων;

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

16 Responses to Ο Αρχιεπίσκοπος και οι τραμπούκοι Ναζιστές της Λέρου

 1. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  https://www.lerosnews.gr/1/2/ta-nea-tis-lerou/10499-leros-anakoinwsh-apo-to-ergatiko-kentro-b-sygkrothmatos-dwd-soy-gia-tis-ratsistikes-epitheseis.html

  ΛΕΡΟΣ: Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκροτήματος Δωδ/σου για τις ρατσιστικές επιθέσεις

  Μαϊ 08, 2017

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καταγγέλλει τις βίαιες και αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις από φασιστική συμμορία στη Λέρο.

  Τις τελευταίες ημέρες, φασίστες που κινούνται με μηχανάκια με καλυμμένες πινακίδες, επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε αβοήθητους πρόσφυγες. Οι επιθέσεις αυτές συμβαίνουν νυχτερινές ώρες, έτσι άλλωστε έχουν μάθει να δρουν οι φασίστες, για να μην γίνονται αντιληπτές οι άνανδρες πράξεις τους.

  Συνολικά 20 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και υπάρχουν φόβοι για την πορεία της κύησης.

  Καλούμε τους εργαζόμενους ,τον λαό της περιοχής να μην δείξει ανοχή σε τέτοιες ενέργειες.

  Αποφασιστικά να απομονώσει τις φασιστικές συμμορίες που προσπαθούν να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες και τα κατατρεγμένα παιδιά του πολέμου.

  Έλληνες και πρόσφυγες μετανάστες μαζί να παλέψουμε για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

  Η ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ.

  http://www.greekpress.gr/%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B7%CE%BE%CE%B5-%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB/

  Άστραψε Και Βρόντηξε Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου Και Αστυπαλαίας Κ. Παΐσιος, ΒΙΝΤΕΟ

  By GP On Μαρ 9, 2016

  «Που είναι η Πολιτεία; Που είναι οι άρχοντες του λαού της Αθήνας; Που είναι οι άρχοντες του λαού της Δωδεκανήσου;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος με αφορμή την απουσία της Κυβέρνησης από την Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου που τιμήθηκε στην Κάλυμνο. Αναλυτικά:

 2. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:  http://www.topontiki.gr/article/192552/ta-faoyl-toy-ieronymoy

  Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1941 στις 03-11-2016
  Τα φάουλ του Ιερώνυμου

  Με τη στάση του νομιμοποιεί ακραίες τοποθετήσεις και καλύπτει απόλυτα αχαρακτήριστες εκφράσεις που έχει κατά καιρούς εκστομίσει ο Αμβρόσιος. Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο το ότι αρνήθηκε πως υπάρχουν ακραίοι στην Ιεραρχία, ενώ για τον ίδιο τον Αμβρόσιο δήλωσε επακριβώς τα εξής: «Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει». Και για τη Χρυσή Αυγή, μακαριότατε;

  Η σφοδρότητα του Ιερώνυμου αιφνιδίασε και όσον αφορά τις αναφορές του για τον κίνδυνο μουσουλμανικής εξάπλωσης στην Ελλάδα. «Ο τόπος μας περνάει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και τον αποχριστινιασμό» είπε ο αρχιεπίσκοπος. Αναφερόμενος στο ζήτημα του τζαμιού ενεπλάκη σε μια παράθεση επιχειρημάτων που ουδόλως τον αφορά, αφού η ανέγερση ενός λατρευτικού οίκου άλλης θρησκείας αφορά μια απόφαση της πολιτείας για την ικανοποίηση ενός αιτήματος μιας μικρής – έστω – κοινωνικής ομάδας που επιθυμεί ένα τέμενος για να προσεύχεται.

  Προφανώς ως Έλληνας πολίτης έχει ακώλυτο δικαίωμα να έχει άποψη και να την εκφράζει, αλλά ως εκκλησιαστικός ηγέτης θα μπορούσε να αποφύγει να υπεισέλθει σε ζητήματα που αφορούν την πολιτεία. Η προσέγγισή του δείχνει μια τάση που υπάρχει σε πολλά ζητήματα, ότι η Εκκλησία συνδιοικεί τον τόπο και μπορεί «να ανεβάζει και να κατεβάζει» κυβερνήσεις.
  Και διηγώντας τα να κλαις…

  «Σχετικά με κληρικό της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την περίπτωση του οποίου έγινε αναφορά στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, ο Μακαριώτατος διέταξε την άμεση διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ….» (iaath.gr/, «Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κυριακή, 10 Ιούλιος 2011 17:01»).

  Από το μπλογκ Olympia του συνεργάτη του Πάνου Καμμένου
  https://olympia.gr/2011/07/09/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5/

  Συνεργάτης του αρχιεπισκόπου «ψάρευε» παλ ικάρια στο διαδίκτυο! Μακελειό απόψε, με το ν Στέφανο Χίο.

  Posted by olympiada στο Ιουλίου 9, 2011

  Το Μακελειό απόψε αποκαλύπτει

  -Βίντεο ντοκουμέντο με στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την ώρα που επιδίδεται σε cyber sex με νεαρούς στο διαδίκτυο.

  -Οι κολεγιές του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον μεγαλέμπορο οπλικών συστημάτων Τζόρτζ Χάλαγκ και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

  http://sfrang.blogspot.gr/2011/11/blog-post_04.html

  04 November 2011
  Ο μητροπολίτη Λέρου-Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος

  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΡΙΚΗΣ

  Ένα σκάνδαλο απίστευτων διαστάσεων σόκαρε τη κοινή γνώμη, με επίκεντρο τις δραστηριότητες της μητρόπολης Καλύμνου. Πάνω από εκατό χειρόγραφες σελίδες από σημειώσεις λέγεται ότι κράτησε ο αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου.
  Οι τρεις απεσταλμένοι του Πατριαρχείου που διερεύνησαν τις καταγγελίες στη Λέρο και Κάλυμνο κατά του μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αυτιά τους.

  Οι απίστευτες διηγήσεις αναφέρουν.

  «Κάποια αγόρια δέκα έως δώδεκα χρόνων μας εξομολογήθηκαν ότι τα κακοποιούσαν σεξουαλικά. Τα άγγιζαν στο παιδικό τους κορμάκι και τους ζητούσαν να κάνουν ακατανόητα πράγματα.»

  Ο απεσταλμένος αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, προχώρησε παραπέρα κάνοντας ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις. «Σας το εξομολογήθηκαν τα ίδια τα παιδιά;» Η συνεργάτιδα του οικοτροφείου κούνησε το κεφάλι της καταφατικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας τα είπαν αυτά μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις δικές μας. Δεν ήθελαν αρχικά να μας πουν τι έχουν. Είχαν πάθει σοκ. Έχουν καταστραφεί ψυχολογικά, μιλάμε για αγοράκια δέκα, έντεκα και δώδεκα χρόνων. Τα έγδυναν και τα κακοποιούσαν και μετά τους έκαναν δώρα».

  Μετά τις καταγγελίες αυτές, ο επικεφαλής της Εξαρχίας, μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, ούτε καν να κοιτάξει στα μάτια τις παιδοψυχολόγους. Κρατούσε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του, παρακαλώντας προφανώς να είναι όλα αυτά που ζούσε ένας κακός εφιάλτης. Οι δύο Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και ο αρχιμανδρίτης δεν άντεξαν και κάποια στιγμή ξέσπασαν σε κλάματα.

  Όλα φαίνονταν απίστευτα.

  Ο «Άγιος» μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος, είχε κοσμήσει με τη μορφή του και το μητροπολιτικό ναό, βάζοντας τον εαυτό του ανάμεσα σε «συνάδελφους» αγίους της Εκκλησίας. Αν και τα στόματα των περισσότερων έμεναν κλειστά, κάποιοι εξομολογήθηκαν στους ιεράρχες της Εξαρχίας ότι ο Νεκτάριος είχε γίνει κάτι σαν ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας. «Όποιος είχε αφραγκιές, πήγαινε στον δεσπότη». Ούτε οι καταγγελίες ότι έχει καταπατήσει έναν ολόκληρο λόφο του Δημοσίου, σόκαραν πλέον την τριμελή Εξαρχία του Οικ. Πατριαρχείου. Αυτά ήταν πταίσματα μπροστά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
  Εκτός των άλλων «κατορθωμάτων» του, ο μητροπολίτης Καλύμνου, ήταν και μέτοχος σε εταιρεία παραγωγής μελιού. Το συγκεκριμένο μέλι το διαφήμιζε ο ίδιος, από άμβωνος! «Μόνο το μέλι της συγκεκριμένης εταιρείας να τρώτε», έλεγε στα κηρύγματα του, εξηγώντας πως το μέλι αυτό ήταν πιο άγιο κι από το αγίασμα!!! «Αυτό το μέλι είναι πραγματικό αγίασμα, είναι η ίδια η ευλογία του Κυρίου», έλεγε στους εμβρόντητους πιστούς.

  «Άγγελος» ο Βαβύλης

  «Ο Απόστολος Βαβύλης είναι ένας πραγματικός άγγελος», έλεγε ο ιεράρχης. Τον Βαβύλη του τον σύστησε ο αρχηγός της Μοσάντ με τον οποίο γνωρίστηκαν σε «λασπόλουτρα στη Χάιφα», είχε πει στον Οικ. Πατριάρχη. Όμως, το μοναστήρι της Λέρου γινόταν ξενώνας για τον Γιοσάκη και τον Κύριλλο Σταυρόπουλο, ενώ οι μοναχές διηγήθηκαν απίστευτες ιστορίες στους απεσταλμένους του Πατριάρχη, όπως π.χ. για τα προφυλακτικά που έβρισκαν.

  Ο Μητροπολίτης, ο φαντάρος και διάκος.

  Κάποτε ο μητροπολίτης Νεκτάριος κινδύνεψε να σφαγεί από Κρητικό για λόγους τιμής. Όπως διηγείται ο πατέρας Χρύσανθος, κληρικός που είχε επιλέξει τη σιωπή λόγω «εκκλησιαστικής υπακοής», είδε «σαν μάνα εξ ουρανού» την Εξαρχία, ο Νεκτάριος κάποτε προχώρησε σε άσεμνη πρόταση και χειρονομία προς νεαρό φαντάρο εκ Κρήτης, Ο φαντάρος το είπε στον πατέρα του, κι εκείνος πήρε το βαπόρι για Λέρο κι εμφανίστηκε στο επισκοπείο κρατώντας μαχαίρι. «Ακούσαμε έντρομοι τις φωνές ενός άνδρα που έβριζε τον δεσπότη και ζητούσε να τον δει για να τον σφάξει, επειδή ατίμασε τον γιο του.

  Τρέχοντας από φόβο ο δεσπότης είπε στον κληρικό Χρύσανθο «εσύ είσαι ο δεσπότης τώρα», έβγαλε το εγκόλπιο, του το φόρεσε και τον έστειλε να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο πατέρα. «Δεν είσαι εσύ ο δεσπότης, τον έχω δει σε φωτογραφία. Φέρτε τον εδώ να τον σφάξω τον θεομπαίχτη» ούρλιαξε ο πατέρας. «Εγώ είμαι ο δεσπότης, φοράω και εγκόλπιο, δεν βλέπετε;» ψέλλισε με τρεμάμενη φωνή ο κληρικός, που όφειλε να υπακούσει στον ιεράρχη. «Ποιος άλλος είναι μέσα;» ρώτησε ο πατέρας. «Ο διάκονός μου ο Χρύσανθος. Χρύσανθε! έλα παιδί μου!» Τότε εμφανίστηκε ο μητροπολίτης ως οικονόμος, ζωσμένος με μια ποδιά, κουβαλώντας δίσκο με καφέδες. «Ναι γέροντα, έχω φτιάξει καφεδάκια. Θέλετε;» ρώτησε ο μεταμφιεσμένος δεσπότης, για να συλλάβει τελικά η Αστυνομία τον εξαγριωμένο πατέρα.


  Πρώτο Θέμα» 10/4/2005 «Καταγγελίες σοκ στην Κάλυμνο»
  24/4/2005 «Σοκ και φρίκη στην Κάλυμνο-ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ»

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/12/isidoros-leroy-1973-xoynta/

  Ο τότε Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος Αηδονόπουλος προπαγανδίζει το ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα της χούντας του 1973

  Posted by Κλέων Ι. στο 2011/05/12

  Στο ιστολόγιό μας ασχολούμαστε αρκετά συχνά με τη ‘Χούντα‘, αλλά και με την ‘Εκκλησία‘. Επεσε στα χέρια μας ένα δημοσίευμα από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 1973, και, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να το αναρτήσουμε.
  Ο τότε Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος Αηδονόπουλος (ο οποίος βρισκόταν στο θρόνο αυτόν από το 1950 έως το 1983) καλεί το χριστεπώνυμο πλήθος να υπερψηφίσει το νέο Σύνταγμα της χούντας και του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Στο δημοψήφισμα αυτό, το ερώτημα είχε τεθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η ψήφος ‘ΝΑΙ’ δεν σήμαινε μόνο αποδοχή της αβασίλευτης δημοκρατίας (κατά Παπαδόπουλον, ‘προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία’), αλλά και έγκριση του Γεώργιου Παπαδόπουλου ως πρώτου προέδρου, και μάλιστα για επτά ολόκληρα χρόνια, την ίδια στιγμή που το πρωθυπουργικό αξίωμα δινόταν στον (‘δοτό‘) Σπύρο Μαρκεζίνη.


  Ο Μητροπολίτης Καλύμνου Ισίδωρος καλεί να ψηφιστεί το ‘ΝΑΙ’ της χούντας, «Ελέω Θεού», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαός μας όλος θα ψηφίσει ‘ΝΑΙ’. Περιοδικό Αντί, 12/04/1985, τχ #285.

  Φυσικά, το ‘Σύνταγμα’ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, παρά το 15% του εκλογικού σώματος που διάλεξε να απέχει, αν και η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική.
  Οι ρασοφόροι και οι κληρικοί είχαν κάνει κι αυτοί την επιλογή τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, είχαν στοιχηθεί με τη χούντα. Η εγκύκλιος του Αγίου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Ισίδωρου Αηδονόπουλου, δεν αφήνει καμία αμφιβολία, και το όνομά του έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αρχιερέων υποστηρικτών της ‘Επαναστατικής Κυβερνήσεως’, όπως π.χ. βλέπουμε κι εδώ:

  # Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης και η ηγεσία της χούντας, το βίντεο
  https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/25/xristodoulos-xounta-video/

  # Μητροπολίτης Ανθιμος Ρούσσας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Στυλιανός Παττακός, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης
  https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/25/anthimos-roussas-xounta/

  # Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
  https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/

 4. Ο/Η kostas topoliana λέει:

  I ekklisia prodose toys pistoys afoy epetrepse to tzami

 5. Ο/Η Ρόζα Λουξεμπουργκ λέει:

  Yπάρχει σχέδιο καλέ ρωτάτε και την ΧΑ που ξέρει

  http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/ierwnumos-den-einai-eukoli-i-afomoiwsi-mousoulmanwn

  Ιερώνυμος: Ευρύ σχέδιο η είσοδος μουσουλμάνων στην Ε.Ε

  Είμαστε μάρτυρες σε ένα σχέδιο μετακινήσεων μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη εκτιμά ο αρχιεπίσκοπος και κρούει κώδωνα κινδύνου.

  https://pitsirikos.net/2016/11/%ce%bf-%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%8e%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5/#ixzz4gZtx14s0

  Ο Ιερώνυμος είναι προβληματικός και επικίνδυνος
  2 Νοέ, ’16 8:25 ΠΜ

  Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Ο κ. Ιερώνυμος είπε πως ο Νίκος Φίλης άλλα λέει το βράδυ και άλλα λέει το πρωί, οπότε είναι ασυνεπής.

  Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ιερώνυμο πως δεν υπάρχουν πιο ασυνεπείς άνθρωποι από τους παπάδες.

  Οι παπάδες άλλα λένε και άλλα κάνουν.

  Οι παπάδες περνούν όλη τους τη ζωή κηρύσσοντας -με υψωμένο το δάχτυλο- το λόγο του Χριστού, ενώ δεν τον τηρούν οι ίδιοι. Αν το σκεφτείς, είναι τραγικό. Επίσης, είναι απάτη.

  Στα λόγια, οι παπάδες νοιάζονται για τους φτωχούς.

  Στην πράξη, ρημάζουν το παγκάρι και τις διαθήκες από απελπισμένες χήρες.

  Στα λόγια, οι παπάδες βοηθούν τους φτωχούς.

  Στην πράξη, οι φτωχοί πληρώνουν τους μισθούς των παπάδων.

  Στα λόγια, οι παπάδες είναι εναντίον της ομοφυλοφυλίας.

  Στην πράξη, η Εκκλησία είναι ένα κρυφό γκέι κλαμπ. Καλά, όχι και τόσο κρυφό.

  Στα λόγια, οι παπάδες είναι υπέρ της αγάπης.

  Στην πράξη, είναι κήρυκες του μίσους.

  Είναι πολύ προβληματικοί οι παπάδες.

  Αλλά αυτό αφορά τους ίδιους.

  Τους παπάδες δεν τους εκλέγουν οι πολίτες, τους πολιτικούς τους εκλέγουν.

  Ο κ. Ιερώνυμος θεωρεί προβληματικό τον Νίκο Φίλη αλλά θεωρεί πως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν κάνει λάθος.

  Τι έχει πει -μεταξύ πολλών άλλων- ο Αμβρόσιος;

  Ο Αμβρόσιος έχει χαρακτηρίσει «γλυκιά ελπίδα» την Χρυσή Αυγή, και έχει ζητήσει από τους πιστούς να φτύνουν τους ομοφυλόφιλους γιατί η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους νόμους της φύσεως, ενώ δεν είναι εκτροπή από τους νόμους της φύσεως να μένει ένας άνδρας αγάμητος σε όλη του ζωή και να κυκλοφορεί ντυμένος σαν στολισμένη μουσουλμάνα χήρα.

  Επίσης ο Αμβρόσιος εύχεται να σαπίσει το χέρι του Φίλη αλλά ο Θεός δεν τον ακούει και το χέρι του Φίλη δεν σαπίζει.

  Όχι, δεν είναι προβληματικός ο Αμβρόσιος αλλά είναι προβληματικός ο Φίλης.

  Περίεργη αντίληψη έχει για το ποιος είναι προβληματικός και ποιος όχι ο κ. Ιερώνυμος.


  Ας πάει μπροστά στον καθρέφτη του ο κ. Ιερώνυμος, ας κοιταχτεί κι ας σκεφτεί μήπως είναι προβληματικός ο ίδιος που κοντεύει τα 80 και είναι ντυμένος σαν τον βασιλιά Καρνάβαλο.

  Επίσης, ας σκεφτεί ο κ Ιερώνυμος αν είναι προβληματικό ή όχι άνδρες που δεν έχουν οικογένεια και παιδιά να θέλουν να επιβάλουν στους άλλους από το τι θα κάνουν στο κρεβάτι τους μέχρι το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

  Ο κ. Ιερώνυμος είναι βαριά προβληματικός.

  Είναι βαριά προβληματικοί όλοι οι παπάδες που εκμεταλλεύονται τον φόβο των ανθρώπων για τον θάνατο και τους εκβιάζουν.

  Βαριά προβληματικοί είναι και πολιτικοί σαν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, αν και έχει εκλεγεί από τους πολίτες, πάει και βάζει τα κλάματα στον μη εκλεγμένο Ιερώνυμο -το αποκάλυψε ο ίδιος ο Ιερώνυμος- και τον διαβεβαιώνει πως προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνος δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις πρωθυπουργού και υπουργού παιδείας.

  Ο Πάνος Καμμένος είπε χιλιάδες ψέματα για να εκλεγεί και να μπει στην κυβέρνηση, έκανε τις χιλιάδες κωλοτούμπες ψηφίζοντας όλα όσα ορκιζόταν πως δεν θα ψηφίσει, εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του, αλλά θα ρίξει την κυβέρνηση επειδή το θέλει ο Ιερώνυμος.

  Πάνο Καμμένε,

  Αν ζούσε ο Χριστός, θα σε πλάκωνε στις σφαλιάρες.

  Κι εσένα και τον Ιερώνυμο.

  (Χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας τώρα. Αν μένουμε Ευρώπη, ας γίνουμε επιτέλους Ευρώπη και σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που έχει λύσει όλη η Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα. Ας τελειώσουμε κάποτε με αυτούς τους μαύρους και άραχλους ανθρώπους που μισούν τη ζωή, μισούν το υπέροχο φως αυτής της χώρας και θέλουν να την κρατάνε στον μεσαίωνα.)

  http://www.dogma.gr/ellada/ekklisaki-sto-choro-pou-proorizetai-gia-tin-anegersi-tou-temenous-ston-votaniko/42392/
  Εκκλησάκι είχαν δημιουργήσει οι καταληψίες στο χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του Τεμένους στο Βοτανικό, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής.

  Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος έκαναν λόγο για…εκκλησία με Αγία Τράπεζα στο εσωτερικό του χώρου. «Θα γκρεμίσουν την εκκλησία για να φτιάξουν το τζαμί;», αναρωτήθηκε ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Το Newsιt.gr πραγματοποίησε αυτοψία για να δει τον…ιερό ναό που υποστηρίζουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Φυσικά, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες ντοκουμέντο, πρόκειται για αυτοσχέδιο ναό χωρίς καν παράθυρα μέσα στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:


  O Άραβας αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, που ο ξενόφερτος Έλληνας καταπατητής πατριάρχης που ήλθε 12χρονος από τους Γαργαλιάνους για να μυηθεί στο ιερό Αδελφάτο του ελληνικού Παναγίου Τάφου, αναγκάστηκε να τον χειροτονήσει επίσκοπο κάτω από την μαχητική απαίτηση του παλαιστινιακού ποιμνίου, εξηγεί πως Αλλάχ θα πει Θεός, είναι ίδια η λέξη για όλους.

  Εμείς οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί λέμε Aλλαχού Ακμπάρ, ο Θεός είναι Μεγάλος

  http://www.muslims4liberty.org/we-palestinian-christians-say-allahu-akbar/
  We Palestinian Christians say Allahu Akbar’

  ……………………………………

  H Eπίσκοπος της Στοκχόλμης Εύα Brunne (στο κέντρο), απέσυρε τους σταυρούς από μια Εκκλησία στο λιμάνι της πόλης, εκεί που φτάνουν οι ξένοι, για να μπορούν να προσευχηθούν εκεί οι Μουσουλμάνοι. Ο Ελληνορθόδοξος επίσκοπος Στοκχόλμης Κλεόπας και μετανάστης στη Σουηδία συναγελάζεται με το ζεύγος του ροζ New Dream Hotel στο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης
  https://roides.wordpress.com/2017/02/23/23feb17/
  Ένα ερώτημα στους Έλληνες μετανάστες της Σουηδίας
  23/02/2017
  [Ο Έλληνας μητροπολίτης Σουηδίας σε εκδήλωση δίπλα στον Μιχαλολιάκο]

  ……………………

  Εδώ το facebook της επισκόπου Στοκχόλμης
  https://www.facebook.com/eva.brunne

  http://www.christianconcern.com/our-concerns/islam/make-your-church-muslim-friendly-by-removing-crosses-says-swedish-bishop

  Published: October 5th, 2015

  The Bishop of Stockholm has called on a church in her diocese to remove Christian symbols in order to make the building more ‘accessible’ for visiting Muslims.

  Writing on her official blog, Eva Brunne explains how she has also suggested that the church mark the direction of Mecca to help Muslims pray.

  The Seamen’s Church, which is not subject to the Bishop’s direct authority, is located in the dockyards of eastern Stockholm and serves ships arriving in the area.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  10 εθελοντές απο την Δανία έχουν έρθει στο νησί της Λέρου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες

 8. Ο/Η British Humanist Association of North Carolina λέει:


  Panayote Dimitras

  Στη Λέρο (και αλλού στην Ελλάδα) ζητάνε από τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων παράβολο 70 ευρώ για υποβολή μήνυσης! Μπράβο Maria Yannakaki !

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Oι Λαφαζαναραίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει Ιερώνυμος και πιάνονται από τις λαϊκίστικες ευρωσκεπτικιστικές δηλώσεις του πονόψυχου Αρχιεπισκόπου

  Ιskra
  http://www.iskra.gr/%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%85/

  Βόμβα Ιερώνυμου: Η ΕΕ μετατράπηκε σε Ευρώπη εκμεταλλεύσεως
  Από Iskra – 09/05/20170

  «Σήμερα είμαι ευρωσκεπτικιστής» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετακινήσει τις βάσεις της από εκεί που ξεκίνησε, έχοντας μετατραπεί από «Ευρώπη της αλληλεγγύης» σε «Ευρώπη της εκμεταλλεύσεως».

  «Ο χριστιανισμός, η αλληλεγγύη και οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η Ευρώπη, το ρωμαϊκό δίκαιο, η ιστορία και ο χριστιανισμός, αυτά όλα μετακινήθηκαν. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά της εκμεταλλεύσεως», σημείωσε, κατά τη συνάντησή του με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Συνοχής και Ταυτότητας, Μάρκους Ζέντερ, στο μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, τη Δευτέρα.

  Η δήλωση αυτή του Ιερώνυμου, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους, στο βαθμό που την εννοεί και δεν είναι απόρροια μιας “συναισθηματικής” φευγαλέας αντίδρασης, θα έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις.

  Οι ίδιοι κύκλοι διερωτώντο αν η τοποθέτηση αυτή του Αρχιεπισκόπου έχει ως βάση ένα ακροδεξιό σκεπτικό ή αν σημειώνεται από μια δημοκρατική αντιμνημονιακή σκοπιά και έχει δημοκρατική προοπτική.

  Σε κάθε περίπτωση άλλοι πολιτικοί παράγοντες τόνιζαν ότι οι “ευρωσκεπτικιστικές” δηλώσεις του Ιερώνυμου απηχούν, έτσι κι αλλιώς, αισθήματα των λαϊκών στρωμάτων που σαρωτικά, πλέον, γυρίζουν την πλάτη στην ευρωζώνη και την ΕΕ και οποία ματαίως προσπαθούν να υποβαθμίσουν οι δημοσκοπήσεις και να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά δυνάμεων, όπως της ΛΑ.Ε, που δίνουν στο εθνικό νόμισμα και την ρήξη με την ΕΕ, ένα βαθύ δημοκρατικό ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόσημο.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ένα ερώτημα για τη Σώτη Τριανταφύλλου.
  Αυτοί οι νέοι σε ποια από τις δυο δήθεν κατηγορίες του Μ.Πόλο κατατάσσονται;

  https://roides.wordpress.com/2012/04/23/23apr12/

  Η Εκκλησία της Χρυσής Αυγής και οι καλοί Πακιστανοί
  23/04/2012
  Να τιμηθούν οι δυο συνάνθρωποί μας

  ……………………………..

  Αντιγράφω από το πολύ καλό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ):

  «Η είδηση για το δυστύχημα της περασμένης Παρασκευής στο Κρυονέρι Αττικής και για την εθνικότητα των δύο νεαρών που θυσιάστηκαν προσπαθώντας να βοηθήσουν δύο Ελληνες έκανε τον γύρο του κόσμου. Συνέβη άλλωστε σε μια περίοδο που έχει κορυφωθεί ο δημόσιος διάλογος για τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών. Οι νεκροί μετανάστες ήταν ο 18χρονος Χομαγιούν Ανγουάρ και ο 33χρονος Βακάρ Αχμέντ. Κατάγονταν από την Νταλγκαΐρ, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων ανάμεσα στη Λαχώρη και το Ισλαμαμπάντ.

  Στο σημείο του δυστυχήματος, εκεί όπου οι ράγες με κατεύθυνση για Θεσσαλονίκη λυγίζουν σε μια τυφλή στροφή, έχουν μείνει δύο πλαστικά καπάκια από τις ζάντες του αυτοκινήτου, το παπούτσι ενός νεκρού και ένα σημείωμα: «Σας ευχαριστούμε που αλλάξατε τη ζωή μας». Εκεί γονατίζει και κλαίει κάθε μέρα μετά το δυστύχημα ο Αχμαντ, ένας από τους δύο που γλίτωσαν. Ο Μασοούντ ήταν ο άλλος. «Τουλάχιστον 30 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί όταν πήγαμε. Ελληνες και μετανάστες. Αλλά δεν βοηθούσαν», λέει. Εφυγε από τη σύγκρουση με μια πληγή στο πόδι. Κάποιος είχε φωνάξει «τρένο!» και πρόλαβε να στρίψει το σώμα του και να σωθεί. Ο Χομαγιούν Ανγουάρ … Ο θείος του, Κασέρ, τον πήρε υπό την προστασία του. Φρόντιζε να μην ξενυχτάει ο ανιψιός του, να μην καπνίζει και να μην κυκλοφορεί πολύ στους δρόμους. Χωρίς χαρτιά υπήρχε ο κίνδυνος να τον πιάσουν και να απελαθεί. Ο Ανγουάρ μάθαινε ελληνικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς και εργαζόταν σε ξυλάδικο. Επτά φορές την εβδομάδα, χωρίς ένσημα, μέχρι και δέκα ώρες την ημέρα για 25 ευρώ. Ο εργοδότης του πλήρωσε όλα τα χρωστούμενα μετά τον θάνατό του. Ο Βακάρ Αχμέντ, το δεύτερο θύμα, ζούσε στην Ελλάδα οκτώ χρόνια και δούλευε ως κηπουρός. Εκείνος είχε ειδοποιήσει τα τέσσερα παιδιά. «Αφήστε δουλειές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», τους είχε πει στο τηλέφωνο. Με το που έφτασε στο σημείο βρήκε το πράσινο Rover στις ράγες. Το αυτοκίνητο σχεδόν είχε τουμπάρει και οι δύο Ελληνες, οδηγός και επιβάτης, είχαν εγκλωβιστεί μέσα. Ο Αχμέντ έσπασε το παράθυρο με κασμά και προσπάθησε να βγάλει την οδηγό που είχε τραυματιστεί στο πόδι. Ηταν ο μόνος που δεν πέθανε ακαριαία με τη σύγκρουση. Αυτόπτες μάρτυρες τον θυμούνται να φωνάζει βοήθεια από τα συντρίμμια. Αργότερα υπέκυψε. Τα νέα των θανάτων έφτασαν εκείνη τη μέρα στα σπίτια των νεκρών στο Πακιστάν μέσα σε δέκα λεπτά. Εκεί θα βρίσκονται αύριο και οι σοροί τους. Τα έξοδα της μεταφοράς υπολογίζονται στα 6.000 ευρώ. Το ταξίδι θα κρατήσει πάνω από 30 ώρες. Ο θείος του Ανγουάρ θα συνοδεύσει τους νεκρούς. «Είμαστε περήφανοι που τα παιδιά πέθαναν βοηθώντας», λέει. [«Τα Νέα«]
  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4710353/?iid=2

 11. Ο/Η Lawyer λέει:

  https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos

  Petros Tatsopoulos
  9 Μαΐου ·

  Ευρωσκεπτικιστής ο Αρχιεπίσκοπος. Τον ενοχλεί η εκμετάλλευση που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, προφανώς, όπου κυριαρχεί η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη) αν και κάτι μου λέει πως άλλος είναι ο καημός του.

  Αυτή η Ένωση, βρε παιδί μου, είναι σκάρτη εκ θεμελίων. Τι, δηλαδή; Μια ένωση κοσμικών κρατών με όλα τα θρησκευτικά δόγματα σεβαστά και ισότιμα απέναντι στην ανεξίθρησκη πολιτεία; Κουραφέξαλα. Αυτά τα πιστεύουν οι… φωταδιστές. Σωστό είναι αυτό που πρεσβεύει ο Ναπολέων, το γουρούνι, στη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα»…

  Υ.Γ.: Μια χαρά το πάτε, Μακαριώτατε. Κάθε μέρα και καλύτερα. Μη σας βασκάνουμε. Συνεχίστε.

 12. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  https://aformi.gr/2009/08/%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BB/

  Ορθοδοξία: σκοταδισμός, εθνικισμός αλλά και… business!

  aformi | 24 Αυγούστου 2009 | 2 Σχόλια

  Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η δύναμη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στην ελληνική πολιτική ζωή. Η λογοκρισία που έγινε στο ταινιάκι του Γαβρά έκανε το γύρο του κόσμου καταστρέφοντας το show που επιμελώς είχε κατασκευάσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Τίποτα το περίεργο φυσικά! Ο σκοταδισμός και τα ασύστολα ψεύδη ήσαν πάντοτε τα χαρακτηριστικά της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

  Δύο είναι τα βασικά ιδεολογήματα της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που αρέσκεται να επαναλαμβάνει. Το πρώτο είναι ότι «Ελλάδα ίσον Ορθοδοξία». Το «ελληνικό έθνος», υποτίθεται, επιβίωσε χάρις στην Ορθοδοξία – Ορθοδοξία και «ελληνισμός» ταυτίζονται. Και δεύτερον, η «ορθόδοξη εκκλησιαστική ιδιοπροσωπία» είναι η ανώτερη προσέγγιση του Χριστιανισμού στον κόσμο «γιατί ενδιαφέρεται για τις πανανθρώπινες αξίες και εγγυάται την πρωτοπορία στο στίβο της εξέλιξης και της προόδου».

  Τα δυο αυτά ιδεολογήματα είναι εντελώς αστήριχτα, για την ακρίβεια, τίποτα δεν βρίσκεται πιο μακριά από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα «ελληνισμός» και Ορθοδοξία, είχαν αποκλίνουσες και ανταγωνιστικές σχέσεις μέχρι και την Επανάσταση του 1821. Μετά την ίδρυση του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους (και μάλιστα κάποιες δεκαετίες αργότερα, στις δεκαετίες του 1840 και 1850) οι ανάγκες του νεοελληνικού εθνικισμού, η ανάγκη επέκτασης των συνόρων του τότε ελληνικού κρατιδίου, οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Ορθόδοξης εκκλησίας στην νεοελληνική κρατική ιδεολογία, σαν αναπόσπαστο κομμάτι των πιο ακραίων εθνικιστικών, συντηρητικών και ρατσιστικών ιδεολογημάτων της. Με άλλα λόγια η «ελληνική ορθοδοξία» είναι μια σχετικά πρόσφατη κρατική, ιδεολογική, κατασκευή.

  Όσο για τον «προοδευτικό» χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, πρόκειται, προφανώς, για αστείο: η Ορθοδοξία είναι σήμερα η πιο καθυστερημένη, η πιο μεσαιωνική εκδοχή του Χριστιανισμού.

  Ανταγωνιστική σχέση

  Το πόσο γελοία είναι η ταύτιση «ελληνισμού»- Ορθοδοξίας γίνεται φανερό και μόνο από το γεγονός ότι το πιο «λαμπερό» κομμάτι της ελληνικής ιστορίας (το οποίο άλλωστε κατά κόρον χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά το νεοελληνικό κράτος), είναι η αρχαιότητα (ο «θεμέλιος λίθος» του Δυτικού πολιτισμού) και στην οποία βέβαια υπήρχε ειδωλολατρία και όχι Χριστιανισμός. Βάθρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν ο ορθολογισμός (ότι δηλαδή μόνο η λογική, η φιλοσοφία και η επιστήμη, είναι κριτήριο κάθε αλήθειας) ενώ αντίθετα του Χριστιανισμού ήταν, και είναι, οι εξ’ «αποκαλύψεως αλήθειες» (το υπερφυσικό, ο Θεός ως η μόνη αλήθεια, όλες οι αλήθειες περιέχονται στα Ιερά Κείμενα – την Βίβλο, την Καινή Διαθήκη). Η αντίθεση αυτή, εξ’ αρχής, καθόρισε μια ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στον «ελληνισμό» και τον Χριστιανισμό.

  Σε ολόκληρη την διάρκεια του Βυζαντίου, η λέξη Έλληνας αποτελούσε βρισιά, σήμαινε τον ειδωλολάτρη. Οι Βυζαντινοί περιέγραφαν τον εαυτό τους ως «Ρωμαίους» και όχι σαν «Έλληνες». Ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε στην Ελλάδα δια της βίας, με το κλείσιμο των ειδωλολατρικών ναών το 391, το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών το 529, τη συστηματική καταστροφή αναρίθμητων θησαυρών της αρχαίας τέχνης, το κάψιμο βιβλίων φιλοσοφίας. Οι Αποστολικοί Κανόνες (4ος αιώνας) είναι σαφείς:

  «Αποφεύγεται όλα τα εθνικά βιβλία… Αν επιθυμείς να διαβάσεις ιστορίες, έχεις το βιβλίο των Βασιλέων, αν ρητορική και ποιητική έχεις τους Προφήτες… που θα βρεις σοφία μεγαλύτερη από κάθε ποιητική και σοφιστική, γιατί αυτά είναι τα λόγια του Κυρίου, του μόνου σοφού».

  Το κλίμα αυτό παρέμεινε μέχρι την άλωση το 1453, όταν ο Πατριάρχης Γεώργιος Σχολάριος-Γεννάδιος έλεγε:

  «Αν και είμαι Έλληνας κατά την γλώσσα, δεν θα ονόμαζα ποτέ τον εαυτό μου Έλληνα, γιατί δεν σκέφτομαι όπως οι παλιοί Έλληνες. Θέλω αντίθετα να με αποκαλούν σύμφωνα με την πίστη μου, και αν κανείς με ρωτήσει ποιος είμαι θα απαντήσω ότι είμαι χριστιανός».

  Ορθοδοξία και Οθωμανοί

  Ο ανώτερος Ορθόδοξος κλήρος ποτέ δεν απέκτησε τόση εξουσία, όσο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία (όπως προγενέστερα η Βυζαντινή) και ο βασικός διαχωρισμός δεν ήταν η εθνότητα αλλά η θρησκεία, χριστιανοί-μουσουλμάνοι. Εξ’ αρχής ο Σουλτάνος εγγυήθηκε την περιουσία και τα προνόμια της Εκκλησίας και τη χρησιμοποίησε σαν αναπόσπαστο τμήμα της Οθωμανικής διοίκησης των χριστιανών υπηκόων του. Γι’ αυτό το λόγο οι Αγιορείτες καλόγεροι, όταν έπεσε η Θεσσαλονίκη στα 1430, κάλεσαν τον Σουλτάνο Μουράτ Β’ να στείλει ανθρώπους να του παραδώσουν το Όρος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης ανακηρύχθηκε σαν ο ανώτερος άρχοντας όλων των χριστιανών, απόλυτος ρυθμιστής θρησκευτικών ζητημάτων, αλλά και με δικαστικά δικαιώματα που αφορούσαν το ιδιωτικό δίκαιο. Η εκκλησία έπαιρνε από κάθε χριστιανό, ανεξάρτητα εθνότητας, ειδικό φόρο, τη ρόγα ή ζητεία. Έκανε κατάσχεση στο αλέτρι ή άλλα γεωργικά εργαλεία, αν ο αγρότης δεν πλήρωνε το φόρο. Κάθε χριστιανός ήταν υποχρεωμένος το 1/3 των εισοδημάτων του, να το δίνει στην Εκκλησία. Ήταν τόσο επικερδές να είσαι ανώτερος κληρικός, ώστε τα εκκλησιαστικά αξιώματα (και ο Πατριαρχικός θρόνος), ήσαν αντικείμενο αγοραπωλησίας με το σουλτανικό ντιβάνι (σιμωνία).

  Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, σαν ένας οθωμανικός διοικητικός μηχανισμός, αντέδρασε στις ιδέες του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας, ενώ ήταν ο κύριος αντίπαλος στις προπαρασκευές που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821. Η Πατρική Διδασκαλία, εκτυπώθηκε στο Πατριαρχικό Τυπογραφείο το 1798, συμβούλευε υποταγή στον Σουλτάνο γιατί ήταν «δώρο του Θεού προς τους ορθοδόξους χριστιανούς, σταλμένο για να τους προστατεύσει από τις αιρέσεις»!! Υποστήριζε ότι οι άνθρωποι «ούτε γεννώνται ούτε είναι ελεύθεροι», ενώ η ισότητα είναι «εξωπραγματική ψευδαίσθηση»! Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, ο Πατριάρχης αρχικά την κατάγγειλε σαν «εθνοκτόνο τόλμημα κατά της κραταιάς και αηττήτου Βασιλείας» (!), και αμέσως μετά προχώρησε στον αφορισμό της επανάστασης και των πρωταγωνιστών της:

  «…οι τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι… να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε, καθότι και η εκκλησία και το γένος τους έχει μεμισημένους… αφωρισμένοι υπάρχουσι και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και άλυτοι μετά θάνατον και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι και τυμπανιαίοι»…

  Μετά από όλα αυτά, η Εκκλησία έβγαινε από την Επανάσταση του 1821 αποδυναμωμένη. Το επαναστατικό σύνταγμα του Άργους στα 1823 επέβαλε τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Ολόκληρη η Βυζαντινή περίοδος χαρακτηριζόταν σκοταδιστική και βάρβαρη (όπως ακριβώς και ο Δυτικός Μεσαίωνας από τους Διαφωτιστές). Η αρχική νεοελληνική εθνική ιδεολογία στηριζόταν μονάχα στην «αρχαία δόξα». Στα 1833 δημιουργήθηκε, με κρατική πρωτοβουλία, η αυτοκέφαλος Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, για να την αποκόψουν από το Πατριαρχείο και το οθωμανικό παρελθόν. Της είχαν δε τόση… εμπιστοσύνη ώστε επικεφαλής της βάλανε τον Βαυαρό (που δεν ήταν καν ορθόδοξος) Όθωνα! Από τα 540 μοναστήρια κλείστηκαν όλα εκτός από 140, ενώ έγινε προσπάθεια να απαγορευτεί ο γυναικείος μοναχισμός. Φαινόταν λοιπόν ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις ανεπτυγμένες αστικές χώρες της Ευρώπης, θα γινόταν ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.

  Όμως οι ανάγκες της αστικής τάξης επέβαλαν απότομη στροφή. Από τις αρχές σχεδόν του 19ου αιώνα, ήταν φανερό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν υπό κατάρρευση (ονομαζόταν ο «μεγάλος ασθενής»), και ότι τα αναδυόμενα εθνικά κράτη στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) θα διεκδικούσαν τα εδάφη της αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα έπρεπε να προβάλει «ιστορικά δικαιώματα» σε εκείνα τα εδάφη. Έτσι από τα μέσα του 19ου αιώνα γίνεται στροφή στη νεοελληνική εθνική ιδεολογία, με πρωτομάστορα τον Κ. Παπαρηγόπουλο. Τώρα ανακαλύπτεται (κατασκευάζεται) η υποτιθέμενη συνέχεια του «ελληνικού έθνους» ανά τους αιώνες και χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά το Βυζάντιο «Ελληνική Αυτοκρατορία»!

  Η ελληνική Εκκλησία έγινε ζωτικής σημασίας για τις εφορμήσεις του ελληνικού καπιταλισμού στο χώρο που σήμερα αποτελεί τη βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές υπήρχαν πληθυσμοί ανάμικτοι (Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί) χωρίς στην πραγματικότητα καμιά εθνική συνείδηση. Όσοι λοιπόν ακολουθούσαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία, η ελληνική πλευρά τους ονόμαζε «Έλληνες». Αντίστοιχη ήταν και η ταχτική των άλλων εθνικών κρατών που ίδρυσαν δικές τους ορθόδοξες εκκλησίες – Σερβική, Βουλγάρικη. Με αυτόν τον τρόπο, η κάποτε ενιαία ορθοδοξία, διασπάστηκε στα Βαλκάνια σε αλληλομισούμενες εθνικιστικές πτέρυγες.

  Ακροδεξιές πρακτικές

  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να μετατραπεί σε μακρύ χέρι του ελληνικού εθνικισμού και του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο της δόθηκαν τα προνόμια που διατηρεί μέχρι σήμερα. Και αυτός είναι και ο λόγος που ταυτίστηκε σ’ ολόκληρο τον 20ο αιώνα, με τις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

  Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αλλά και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο είχε αναλάβει εργολαβικά το «πνευματικό» μέρος του αντικομουνιστικού αγώνος.

  Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) η Εκκλησία υπήρξε το κύριο ιδεολογικό στήριγμα της δικτατορίας. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήριζε τη δικτατορία, «φωτεινόν μετέωρον, το οποίον ωδήγησε την Ελλάδα εις την δόξαν και της εξησφάλισε τον παγκόσμιον θαυμασμόν και την εκτίμησιν»! Επιθυμούσε να ολοκληρώσει «τα μεγάλα επιτεύγματά της» όπως «ο Χίτλερ που και αυτός πολλά και μεγάλα είχε προσφέρει υπέρ της πατρίδος του»!! Η κατάπτυστη δουλοπρέπεια οδήγησε τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παρασκευόπουλο να προσφωνήσει τη γυναίκα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα, ως εξής: «Δυο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους Ουρανούς, την Παναγία, και άλλην εις την γη, την κυρίαν Προέδρου»! Το 1968 η Εκκλησία απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», το ανώτερο παράσημό της, που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα.

  Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (που ήταν θαυμαστής του Ιερώνυμου, άλλωστε επί χούντας ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις. Στα 1996 συνδιοργάνωσε με την ναζιστική φυλλάδα «Στόχος» του γνωστού χουντικού Γ. Καψάλη συνέδριο «για τους Έλληνες Νεομάρτυρες(!)». Σε γράμμα του ο Χριστόδουλος έγραφε, με ανατριχιαστικά ακροδεξιά ρητορική:

  «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας «Στόχος» των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα, Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη»!

  Ιερές business

  Με τέτοιες ελεεινής μορφής υπηρεσίες προς το «έθνος» η εκκλησία της Ελλάδας απέκτησε μια περιουσία που (μετριοπαθώς) εκτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, και παρ’ όλα αυτά, τους παχυλούς μισθούς των αρχιερέων τους πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «δεν υπάρχουν χρήματα». Πως γίνεται αυτό;

  χρήματα 3Η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας είναι (ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική της λειτουργία) και ένας συλλογικός μεγαλοκαπιταλιστής και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην ιδεολογική και την πρακτική πλευρά της ορθοδοξίας. Ιδεολογικά η ορθόδοξη εκκλησία είναι όντως σκοταδιστική, εθνικιστική, ρατσιστική και μεσαιωνική. Αλλά σε επίπεδο διοίκησης και συμφερόντων, είναι ένας μοντέρνος, νεοφιλελεύθερος καπιταλιστικός οργανισμός. Και όπως κάθε μεγαλοκαπιταλιστής μπορεί να εκβιάζει και να εξασφαλίζει προνόμια από το κράτος.

  Το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου μας υπενθυμίζει αυτή την πλευρά της ορθοδοξίας. Πρόκειται για business και όχι για απλό σκάνδαλο. Η εκκλησία της Ελλάδας μετατρέπει μέρος της κτηματικής της περιουσίας σε ξενοδοχεία, γήπεδα τένις, αγροτουριστικές επιχειρήσεις κλπ. Η προσπάθεια των ιεραρχών να ανέβουν την εκκλησιαστική ιεραρχία προέρχεται και από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνουν και στη γενικότερη καπιταλιστική ιεραρχία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να εκπλήσσει η είδηση στον «Κόσμο του Επενδυτή»: «Κάποιος κληρικός “κατέθεσε” 300.000 ευρώ για να εκλεγεί δεσπότης. Πρόσφατα μάλιστα λέγεται ότι αγόρασε και ένα πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 130.000 ευρώ».

  Η εκκλησία στηρίζει τη δύναμή της στην κτηματική περιουσία και τα μετρητά που έχει στη διάθεσή της (και εκβιάζει κατά καιρούς το κράτος ότι θα τα αποσύρει από την Εθνική Τράπεζα). Το υπουργείο Γεωργίας είχε υπολογίσει τις εκτάσεις που βρίσκονται στην κατοχή των μητροπόλεων και των μοναστηριών σε τουλάχιστον 855.730 στρέμματα ανά την επικράτεια. Η καταμέτρηση είχε γίνει όμως για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων. Άρα, το άθροισμα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο. Ο γνωστός φασίστας μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έχει ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία μόνο των μονών ξεπερνάει τα 1.300.000 στρέμματα.

  Ο νόμος Τρίτση (1987) προέβλεπε το πέρασμα της εκκλησιαστικής γης στο Δημόσιο όπως επίσης τη λαϊκοποίηση – κρατικοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) με το διορισμό τριών λαϊκών εκπροσώπων, τους οποίους ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αφόρισε (!), για να δείξει έμπρακτα ότι η Εκκλησία δεν ανέχεται παρεμβάσεις του κράτους στα εσωτερικά της θέματα (όπως ακριβώς και κάθε καπιταλιστής). Ο νόμος Τρίτση έμεινε στα συρτάρια, αν και έχει νομική ισχύ.

  Ασφαλώς η ιστορία με την εκκλησιαστική περιουσία έχει και πολλά στοιχεία απάτης. Από τα 855.730 στρέμματα που κατέχει η εκκλησία, αναγνωρισμένα με τίτλους φέρονται μόνο τα 432.880, ενώ ως διακατεχόμενα (δηλαδή εκτάσεις για τις οποίες η Εκκλησία δεν έχει τίτλους) δηλώνονται 422.850 στρέμματα. Επιπλέον, μονές και μητροπόλεις κάθε τόσο διεκδικούν με χρυσόβουλα της βυζαντινής και οθωμανικής εποχής τεράστιες εκτάσεις και έχουν έρθει σε σύγκρουση με διάφορους δήμους ανά την ελληνική επικράτεια.

  Όμως…

  Μήπως και ο… «επιχειρηματικός» καπιταλισμός στην αναζήτηση του κέρδους δεν συγκλονίζεται κάθε τόσο από σκάνδαλα μεγάλα και μικρά; Από αυτή την άποψη, πράγματι, η εκκλησία της Ελλάδας είναι μοντέρνα και σύγχρονη.

  Άγγελος Καλοδούκας

  Βιβλιογραφικές αναφορές:

  Γιάννη Κορδάτου, Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821.
  Βάσος Τσιμπιδάρος, Το 1821 χωρίς δάφνες και στεφάνια.
  Richard Clogg, Σύντομη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.
  Αντώνης Μανιτάκης, Οι σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος-έθνος, στη σκιά των ταυτοτήτων.
  Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΓ, Κωνσταντίνος Δημαράς, Ιδεολογική υποδομή του νέου ελληνικού έθνους, σ. 455-484.
  Σοφία Βούρη, Εκπαίδευση και εθνικισμός στα Βαλκάνια, εκδόσεις Παρασκήνιο, Αθήνα 1992.
  Μάριος Πλωρίτης, Ιερή ορολογία, http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=1039.
  ΙΟΣ:
  http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980524a.htm
  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000618a.htm
  Γιάννη Ελαφρού, Το «ιερό» κυνήγι δημόσιου πλούτου
  http://www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_07/12/2008_294896
  Μίνα Γοργιανίτη, Θανάσης Καρσής
  http://www.politikokafeneio.com/thriskia-eklisies/eklisia-xrimatistirio.htm
  Κόντρα
  http://www.eksegersi.gr/keimena5/mpakiria.htm

 13. Ο/Η Ρόζα λέει:

  Μια εξαίρεση στον κατάμαυρο κανόνα από γνωστό Κρητικό ιερέα τον παπα-Λίβυο

 14. Παράθεμα: Οι μπαλαφάρες* του Μπαλάφα για την εκκλησιαστική «φιλανθρωπία» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.