Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης

Έργα ΕΣΠΑ [Προϋπολογισμός: €2.198.490]

Βιοκλιματική αναβάθμιση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και χώρων, μέσω του βιοκλιματικού τους σχεδιασμού και της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η χρηματοδότηση του βιώσιμου σχολείου «χαμηλής ενέργειας» αφορούσε 4 κτίρια, 1 υπόστεγο και 6 αίθουσες διδασκαλίας περιλαμβάνοντας μόνωση – ηλιοπροστασία, φυτεμένο δώμα, φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, κεντρική θέρμανση με σύστημα αντιστάθμισης και αυτονομίας, κεντρικό σύστημα ελέγχου φωτισμού κοινόχρηστων χώρων και βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, διαχείριση όμβριων υδάτων.
Οφέλη: Εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αστική αναζωογόνηση της περιοχής, δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία.
Φορέας υλοποίησης: Δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης

ΕΣΠΑ. Η λογική είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (συνήθως πάνω από 80%) και χρηματοδοτούνται έτσι τα προγράμματα αυτά (έργα, καινούριες επιχειρήσεις, σεμινάρια, κλπ).
Το υπόλοιπο καλύπτεται από το κράτος-μέλος. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται ίδια συμμετοχή (δηλαδή παρέχεται το 100% των χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το κράτος δεν πληρώνει τίποτα).

espa

Advertisements
This entry was posted in EU. Bookmark the permalink.

One Response to Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ο νεοέλληνας από την εποχή της ίδρυσης του κρατιδίου που παριστάνει ότι είναι η συνέχεια της αρχαίας Ελλάδος, έζησε υπό την προστασία της μαμάς πατρίδας. Ζητούσε να τον προσέχει, να τον φροντίζει και να τον προστατεύει. Συνεχώς, ζητούσε περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως η μαμά πατρίδα του έδωσε αρκετά. Αλλά επίσης, είναι αλήθεια ότι η μαμά, ήταν φτωχή και για αυτό έπαιρνε χρήματα και μάλιστα πολλά, από μια άλλη γηραιά κυρία, την Ευρώπη.
  Τώρα πια η μαμά πατρίδα, όπως την ξέραμε, πέθανε. Και πέθανε πεθαμένα. Μία και καλή. Και όπως ξέρουμε, αναστάσεις γίνονται μόνο στα μυαλά των πιστών.
  Τώρα μας ανέλαβε μία μητριά, η γηραιά Ευρώπη. Δεν είναι τόσο καλή όσο η μαμά, αλλά δεν είναι η χειρότερη. Σαν μητριά, θέλει τα χρήματα που μας δίνει να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να σταθούμε στα πόδια μας. Θέλει επίσης, να της τα επιστρέψουμε και μάλιστα, με όρους πού δεν είναι ιδιαίτερα απεχθείς για εμάς- όσο το δυνατόν. Το πρόβλημα είναι ότι ο νεοέλληνας, δεν την θέλει σαν μητριά, αλλά σαν μαμά. Από την μία, την βρίζει, την θεωρεί την μέγιστη αιτία της συμφοράς που τον βρήκε και από την άλλη, έχει απλωμένο το χέρι του, και της ζητάει συνεχώς πιστεύοντας πως μπορεί να την εκβιάζει, στο διηνεκές. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει τις ευθύνες της, για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας παρείχε μεγάλα χρηματικά ποσά- πακέτα Ντελόρ, κονδύλια κλπ- χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί αν πράγματι αυτά τα τεράστια ποσά, είχαν την ανάλογη χρήση από εμάς τους νεοέλληνες ή αν γίνονταν αντικείμενο πλιάτσικου- όπως και έγιναν. Είναι αδύνατο να μη το γνώριζαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι πολιτικές και οικονομικές οργανώσεις της. Αλλωστε, η ιστορία μας, βρίθει από αρπαγές τεράστιων χρηματικών ποσών, από ευρωπαϊκές τράπεζες.
  Κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να της καταλογίσουμε, και αυτό αφορά όλη την ήπειρο μας, είναι το μονόπλευρο ενδιαφέρον της για την οικονομική ανάπτυξη της, που δεν συμβαδίζει με ανάλογη προώθηση μιας ευρωπαικής παιδείας και πολιτισμού. Χωρίς τον πολιτισμό και την παιδεία, καμιά οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.
  Εμείς οι νεοέλληνες με την σειρά μας, έχοντας μέσα στον ψυχισμό μας, την πάνω από χίλα χρόνια ιστορία του σκοτεινού Βυζαντίου και κατόπιν της Οθωμανικής εποχής, αλλά και αυτό το άθλιο κράτος, που αποτελείται από την συνισταμένη των δύο προαναφερθέντων ιστορικών εποχών, δηλ. την μηχανορραφία και τον ραγιαδισμό, θέλουμε την Ευρώπη, είτε σαν νέα μαμά είτε την απορρίπτουμε σαν σκοτεινό κέντρο που μας επιβουλεύεται. Αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και ότι αυτή παίρνει το σχήμα κα την μορφή, που εμείς, συνολικά οι ευρωπαίοι πολίτες της δίνουμε. Παραβάλουμε τον στατικό μας τρόπο σκέψης επάνω της και απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από τα καθήκοντα μας.
  Οικονομικά, είναι αδύνατον να την συντρέξουμε, για προφανείς λόγους. Ούτε πολιτισμικά, πάλι για προφανείς λόγους. Επειδή πολιτισμός, πολιτική και οικονομία, είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.
  Ειμαστε θύματα της σπουδής με την οποία σπεύσαμε να υιοθετήσουμε, την θεωρία ότι είμαστε απόγονοι των Ελλήνων, ενώ στην πράξη, η θρησκευτική μας ταυτότητα- Ορθοδοξία- η Βυζαντινή και δώθε ιστορία μας, μάς έχει μετατρέψει σε απολίτιστους, δεισιδαίμονες και ραγιάδες. Είμαστε η αντινομία του κλέους της αρχαίας ελληνικής σκέψεις. Ετσι όταν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας, με τους Ελληνες, η σύγκριση αυτή είναι οδυνηρή, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε απέχθεια προς τους «προγόνους» μας. άσχετα που το κρύβουμε επιμελώς.
  Συνεπώς δεν μας είναι δυνατό, να βοηθήσουμε την Ευρώπη, ούτε με πολιτιστική συμβολή, παρ’ ότι ζούμε στον τόπο που γεννήθηκε η παιδεία, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, οι τέχνες, οι επιστήμες κλπ. Τουλάχιστον όσο καιρό όχι μόνο ανεχόμαστε αλλά και επιδοκιμάζουμε καταστάσεις που θυμίζουν Βυζάντιο. Οπως, με τον πονηρό και ιδιοτελή Ιερώνυμο, να ψεύδεται σε κάθε λέξη του, να απειλεί όσους θέλουν διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, να επισύρει τον ανύπαρκτο κίνδυνο αποχριστιανοποίησης, να συναλλάσσεται με απατεώνες και να χαμογελάει απειλητικά. Και όλα αυτά δημόσια, χωρίς να αντιδρά ούτε ο πολιτικός, ούτε ο πνευματικός κόσμος..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.